Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2011 г.

Уважаеми потребители. форумът е тясно специализиран и достъпът до него е ограничен. Ако имате въпроси обръщайте се към администратора.

Модератор: vl.varnenchik_museum

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Нед Ное 20, 2011 5:25 pm

Музеен информационен бюлетин за 19-20.11.2011г.

1. Над 250 котки ще бъдат показани на изложба в София
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1591990
Рекорден брой котки - над 250 - ще бъдат показани в XXIX и XXX Международни изложби на котки, която ще се проведе днес и утре в Музея "Земята и хората". Това съобщиха от Федерацията по фелинология.
34 котки от породата мейн-куун ще участват в изложбата. Голям успех за наскоро признатата порода невска маскарадна ще са присъстващите 15 котки.
Доскоро почти единствена в тази група, норвежката горска котка е представена също много добре - с 21 елитни животни.
Богатият спектър полудългокосмести породи се допълва от сибирските котки, рагдолите, свещената бирманска котка, турската ангорска котка.
Изложбата има много голямо разнообразие от породи - британските сини котки, бенгалска котка, голите котки сфинкс и курилски бобтейл, кимрик, манкс и др.
Изложителите са главно от България, ще пристигнат и от Франция, Испания, Финландия, Гърция, Сърбия и Румъния.
...


2. Музеят в Зимница ще отвори врати през 2012
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=811482
Обогатяване с нови експонати и посещение на затворения музей в Зимница, това е целта на читалищното ръководство „Възраждане”, заяви председателят на читалището Елка Пейчева.
„През новата година имаме готовност да се разработи и музейното дело. Съществуващият музей в селото е от началото на 90-те, но по стечение на обстоятелствата вече десетилетие остава затворен. Събраните експонати са много разнообразни и интересни и трябва да бъдат на показ за младите!”, категорична е Пейчева.
В музея е съхранена цялата история на селото и младите трябва да знаят за корените си, допълва председателят.
Основните направления и приоритетни задачи са развитие на културната дейност свързана с отбелязване на различни празници, годишнини и юбилеи.
На преден план е библиотечната дейност и новите информационни услуги чрез проекта „Глобални библиотеки”.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Ное 21, 2011 3:40 pm

Музеен информационен бюлетин за 21.11.2011г.

1. Изложбата "Първите дами"
Източник: http://bnt.bg/bg/news/view/64546/izlojbata_pyrvite_dami
"Първите дами" – това е името на нова изложба, която беше открита в музея Смитсониън във Вашингтон. Тя включва тоалети и лични принадлежности на нежните половинки на президентите на Съединените американски щати, като сред експонатите има и вещи на съпругата на първия държавен глава на САЩ Джордж Вашингтон.
В изложбата "Първите дами" са включени 26 рокли и над 160 други вещи. Сред тях - портрети, лични принадлежности и порцеланови съдове. Тоалетите са част от близо 100-годишната колекция на Националния исторически музей Смитосониън, която през годините не спира да се разраства. Показани са предмети, собственост на нежната половинка на първия президент на САЩ - Марта Вашингтон. В изложението има вещи и на Розалин Картър, Мери Тод Линкълн, Джаки Кенеди и на настоящата първа дама Мишел Обама. В експозицията може да се види още дълга вечерна рокля на съпругата на 30-ия президент на САЩ Грейс Кулидж и жълтата копринена рокля на Жаклин Кенеди, с която е била на първата си официална вечеря през 1961 година. Представени са тъмно синя рокля на Елеонор Рузвелт и тоалети, носени от Нанси Рейган, Лаура Буш и Мери Линкълн.
Изложбата разглежда неофициалната, но важна роля на Първата дама и начините, по които различните жени са се приспособили към тази титла, за да дадат своя принос към обществото и управлението на президента.

2. Отбелязваме 131 години от рождението на Йордан Йовков
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=811760
Цветя ще бъдат поднесени на паметника на Йордан Йовков в Добрич от 11.00 часа. Поклонението е организирано от общината, Историческия музей и учебни и културни институции, а поводът е 131 години от рождението на писателя. На годишнината е посветена и изложбата "Копнеж за красота, добро и хармония между човек, свят и природа", която може да се види във фоайето на Регионална библиотека "Дора Габе".
Там посетителите могат да разгледат още една изложба - "Поетиката на Достоевски" по повод 190 години от рождението на Фьодор Достоевски.

3. Във Варна отбелязаха 99 години от атаката на миноносеца „Дръзки” над турския крайцер „Хамидие”
Източник: http://www.blitz.bg/news/article/122926
По повод 99 години от атаката на миноносеца „Дръзки” над турския крайцер „Хамидие” във Военноморския музей във Варна десетки почетоха с цветя героичния екипаж на миноносеца. Това съобщи за Радио „Фокус”-Варна Мариана Кръстева, директор на Военноморския музей. Пред паметника на кап. I ранг Димитър Добрев днес са се събрали приятели на музея съвместно с членове на сдружението „Клуб миноносеца Дръзки” и са поставили цветя и венци в памет на екипажа, който е успял да победи гордостта на Турция – модерния броненосен крайцер „Хамидие”. Специални гости на събитието са били деца от детска градина „Моряче”, както и ученици от 5 и 6 клас от училище „Капитан Петко Войвода” във Варна. Сдружението „Клуб миноносец Дръзки” е една сравнително нова формация, в която членуват бивши и настоящи военнослужещи, които дълги години са служили във флота. Тяхната идея е да поддържат традициите на уважение и съхраняване на паметта на българска военноморска история. На днешното събитие членовете на клуба са били облечени в униформите, която е носена от екипажа на българския миноносец и въобще на българския флот по време на Балканската война. Те са направили и почетен караул пред паметника на командира на отряда на „Дръзки” кап. I ранг Димитър Добрев. „Мисля, че и за децата и учениците събитието, колкото и протоколно, беше интересно за тях, защото по всяка вероятност това е било първата среща със случая, поради който се бяхме събрали днес в музея”, каза още Мариана Кръстева. Директорът на клуба е разказал накратко какво точно се е случило преди 99 години, кои са основните герои, като основната цел е била да се предизвика интерес сред децата за ролята на флота през Балканската война и за подвига на моряците.
По отношение какво е значението на тази победа в историята на Военноморския флот, Марияна Кръстева каза, че тя е от много голямо значение. Тя посочи, че класифицирането коя победа е по-голяма и коя е по-малка е трудно начинание, защото тази схватка между „Дръзки” и „Хамидие” не може да се отчете такива показатели, каквито има при сблъсъците между две армади, каквито има при големите морски държави. Все пак обаче битката е изключително важна за родния флот. „Турският крайцер е 40 пъти, като тонаж по-голям от „Дръзки”, но получава толкова сериозна повреда, че до края на войната не успява да влезе в строй”, каза директорът на Военноморския музей. Тя добави, че независимо това, че не е потопен „Хамидие”, получава много тежки повреди и има загинали, докато „Дръзки” не дава нито една жертва. Тази победа е от огромно значение за българския флот, защото по това време родните политически и военни кръгове са гледали на флота като на една спомагателна сила. В отделни случаи дори сред някои политици на него са гледали като на излишен лукс. По време на войната обаче всички моряци се включват в бойните действия с изключителен ентусиазъм и отговорност. На практика с това събитие се доказва, че флотът е боеспособен и България има нужда от него, а моряците доказват на дело своя професионализъм в началото на XX век. Кръстева коментира, че всъщност след тази голяма победа флотът става уважавана част от българските въоръжени сили. „Оттам нататък на флота се гледа с друго око и през Първата световна война, която идва скоро след Балканската, се вземат мерки за увеличаване на въоръжението на флота и разширяването му като структура, като вече се включва подводният флот, водносамолетна авиация. Така, че най-важното от атаката на „Дръзки” над крайцера „Хамидие” е, че се доказва боеспособността на флота и неговия, дух и професионализъм”, каза още Кръстева.

4. Корабът – музей „Дръзки“ все още се руши
Източник: http://www.moreto.net/novini.php?n=153895&p=2
Постамента на кораба-музей „Дръзки“ във Военноморския музей във Варна все още се руши. Заради опасността от срутване, съоръжението е затворено за посещение на граждани още от 2008 година. Повече от три години ремонтни дейности не са предприети, въпреки многобройните обещания от страна на община и държавата. Така остава реалната опасност Варна да изгуби най-ценния експонат на Военноморския музей.
Надявам се след нова година очакваме укрепителните дейности по постамента на кораба да започнат, съобщи за „ДНЕС+“ директорът на Военноморския музей Марияна Кръстева. По нейни данни проектът вече е готов и в момента тече документната работа по избор на фирма, която да извърши укрепителните дейности. Ремонтът на „Дръзки“ се финансира изцяло от военното министерство. Първоначалните изчисления показваха, че за ремонта са необходими около 50 000 лева. Сърбаните по даритеските сметки на музея средства, също ще се използват за ремонт на съоръжението.
Припомняме, че този месец се навършват 99 години от победата на торпедоносецът "Дръзки" над крайцера "Хамидие". Най- големият успех, удивителен за световната военноморска история, е извършен на 20 ноември 1912 г. Тогава торпедоносецът "Дръзки" изважда от строя най-модерния за времето си турски крайцер "Хамидие". От торпедото той получава пробойна с диаметър над 10 м и само изключително спокойното море дава възможност да го изтеглят до турско пристанище. Вследствие на това, турският боен флот на практика приключва с господството си около нашите брегове. А само една огнева батарея от този крайцер е била няколко пъти по-скъпа и по-мощна от 6-те торпедоносеца, взети заедно.

5. Археолози спасяват разкопки от презастрояване
Източник: http://www.duma.bg/duma/node/23287
"Напълно е възможно точно в този район да е имало храм, посветен на някой от римските императори", съобщи главният уредник на старозагорския исторически музей Димитър Янков. Той ръководи спасителната археологическа експедиция близо до кръстовището на улиците "Хаджи Димитър Асенов" и "Августа Траяна" в Стара Загора.
Разкопките са на площ от около 1,5 дка. До момента са установени основите на няколко помещения и вътрешната крепостна стена. Тя е била висока между 9 и 12 м, ширината й е достигала до 3,5 м.
"Все още сме в първата третина от разкопките, откритите помещения подсказват, че те са били ползвани столетия, като се очертават поне три пласта. Намерихме десетки монети от различни периоди. В едно от помещенията ясно личат основи на колони, издигнати в по-ранен период", обясни Янков. Според него питосите, в които са намерени близо 150 кг овъглено жито от V-VI век, са били своеобразен резерв на града при обсада или слаба реколта.
Проучването на района ще продължи през пролетта, защото на мястото е планиран строеж на двуетажен гараж. Две преки на юг, по ул. "Хаджи Димитър Асенов", друг екип специалисти от музея скоро разкри останки от великолепна мозайка, която е застилала пода на еднокорабна базилика. По план там трябва да се издигне 4-етажна жилищна кооперация, което най-вероятно ще наложи преместването на артефактите.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Ное 23, 2011 10:05 am

Музеен информационен бюлетин за 22.11.2011г.

1. Изложба на детски рисунки в РИМ–Ботевград
Източник: http://botevgrad.com/news/36390/Izlojba ... iya-muzey/
Изложба на детски рисунки бе открита вчера в зала „Орханиец” на Исторически музей – Ботевград. Свои творби показват ученици на Веска Петкова, учителка по изобразително изкуство.
„Щастлива съм да си ви приветства с добре дошли в Исторически музей – Ботевград на 21 ноември, който отбелязваме като Ден на християнското семейство и християнската младеж и като Световен ден на поздравите. Проявата е посветена на празника на Ботевград, който предстои да честваме”, каза на откриването директорът на музея Тодорка Коцева.
Изложбата на детски рисунки ще гостува едни месец на Историческия музей.
Във фоайето на музея също са подредени детски рисунки. Част от тях са на възпитаниците на Школата по изобразително изкуство с ръководители Димитринка Томова и Станислава Комитска, а останалите ще участват в общинския конкурс за млади таланти „Бъдещето на Ботевградския край”, който ще се проведе на 1 декември.
...

2. Откриват изложба, посветена на божественото питие - виното
Източник: http://news.plovdiv24.bg/306760.html#ixzz1eQ2elYcU
Днес от 17.30 ч. в Етнографския музей-Пловдив ще се открие изложба, посветена на празника на младото вино и веселието с участието на Културен център "Тракарт" и Съюза на пловдивските карикатуристи.
Още траките, населявали земите ни, са били прочути лозари и винопроизводители. В Античността от есента до пролетта са се провеждали няколко празника, посветени на култа към Дионис: Оскофория (октомври/ноември), Малки/Селски Дионисии (декември/януари), Ленеи (януари/февруари), Антестерии (февруари/март), Големи/Градски Дионисии (март/април).
Дионис е възпяван най-вече като покровител на божествената напитка - виното. През християнската епоха негов наследник става Св. Трифон Зарезан. Централно място в един от най-важните Дионисиеви празници - Антестериите, заема вторият ден, посветен на състезания по надпиване с новото вино. Тогава за младото вино се прави специален ритуал, изпълняван от деца, като целта на тази своеобразна инициация е новият елексир да достигне и надмине по качества отлежалото старо вино.
От Омировите поеми знаем за прочутото с гъстотата и аромата си тракийско вино: "А след това ми поднесе и цели 12 амфори сладко чисто вино, божествено питие. А когато искаха да пият от това червено, сладко като мед вино, той напълваше една чаша от него, смесваше го с 12 пъти повече вода и от кратера се разнасяше приятно, божествено благоухание. И тогава беше много трудно да се въздържиш от него." ("Одисея").
Изложбата показва някои съдове за "правенето" и пиенето на вино от Античността, та до днес. Представени са и различни по размер "съдинки" за съхранение и пренасяне на този елексир. Всичко това е онагледено със стари снимки за провеждането на тържествата, посветени на празника на виното и лозята и доразкрасено със забавни карикатури за живота на дионисиевите последователи.

3. Благотворително събитие „Светлина за щастливо детство" ще се проведе в Националния исторически музей
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1592962
SOS Детски селища България и Националният исторически музей (НИМ) организират благотворително събитие под наслов „Светлина за щастливо детство“. Това съобщиха от музея. То ще се състои на 24 ноември от 19.30 ч. в НИМ и е под патронажа на Н. Пр. Герхард Райвегер, посланик на Република Австрия в България. На входа на НИМ ще бъде изградена специална къща за децата, която ще блести с пламъците и обичта на щедрите дарители. За дарени 200 лева ще бъде добавен по един пламък, брандиран с името и/или логото на дарителя.
Ако всеки подари частица пламък от сърцето си, то светлината никога няма да напусне живота и сърцата на децата в SOS детските селища. Всяко дете трябва да има шанс за щастливо детство и заслужава да усети топлината на семейството.
Водещ на вечерта ще е актрисата Силвия Лулчева, която е посланик на добра воля на SOS Детски селища България.
Ще има музикална програма с участието на Графа, Нора Караиванова, Мариан Бачев, Пейо и формация, изпълнителите от Voice Academy и др.
Експонатите от уредената специално за събитието фотоизложба ще могат да бъдат закупувани с благотворителна цел, а в името на развитието на талантите у децата ще бъдат представени тематични кътове за ръчно правени подаръци.
Сдружението SOS Детски селища се грижи за над 750 деца в България.
Дарение от 200 лева осигурява седмичната издръжка на едно дете в SOS детско селище.
500 лева годишно помагат на едно дете в риск от изоставяне да расте сред топлината на своето семейство.
Всяко дарение, независимо от стойността му, поддържа светлината в един SOS дом.

4. Тунинговаха два танка Майбах
Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1122484
Два танка от прословутите "Майбах-Т4", които бяха изровени от южната граница, вече са възстановени, съобщиха от община Ямбол.
Реставрираните машини са част от експонатите, които ще бъдат изложени в бъдещия Музей на бойната слава, който ще бъде открит в града.
Новият музей ще е в бившите Пионерски казарми в Ямбол на терен от 9 декара. Освен редките немски танкове, в музея ще има различен тип стрелково оръжие, минохвъргачки, ракетна установка и всякаква друга техника, която е била на въръжение в българската армия и в частност в ямболската дивизия.
Знамена, документи, снимки и различни предмети, свързани с армията, също ще намерят място в експозицията на музея. Очаква се да постъпят иинтересни експонати от бивши военослужащи.

5. Книгата „Мъдростта на един вековен дъб” ще бъде представена в националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1592833
Националният военноисторически музей, съвместно с Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и Националния литературен музей организират представяне на книгата “Мъдростта на един вековен дъб”. Това съобщиха от Националния военноисторически музей. Това е последната инициатива, посветена на 120 години от рождението
и 30 години от смъртта на изтъкнатия писател, фолклорист, изследовател, публицист, етнолог, музеен деятел Димитър Осинин. Изданието е на Националния военноисторически музей, а съставител на книгата е д-р Стефанка Кръстева. Сборникът от статии не е биография, а въз основа на архивни документи, спомени, писма, поезия е представен автентичният образ на Димитър Осинин.
Читателите имат възможност да чуят неговите думи за това, кое е
важното в живота и да се вслушат в неговия глас; да се насладят на свободата в мисленето и изказа му, в способността му да прониква в тайните на битието.
Поканени са представители на: Националната библиотека „Св. св. Кирил
и Методий“, Института за литература, Института за етнология и
фолклористика с Етнографски музей, Държавна агенция „Архиви“, Съюза на българските писатели, Съюза на журналистите. Водещ на срещата е проф. Боряна Христова.
Книгата ще бъде представена на 23 ноември от 10.00 часа в заседателната зала на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Ное 23, 2011 10:06 am

Музеен информационен бюлетин за 23.11.2011г.

1. "Праисторическа Тракия" показват 5 музея в димитровградския
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=812936
„Праисторическа Тракия VІ - ІІІ хил. пр. Хр." e съвместната изложба на музеите в Стара Загора, Ямбол, Нова Загора, Раднево и Пазарджик, която днес ще бъде открита в зала "Археология" на димитровградския музей. Тя показва част от най-добрите експонати на богатите праисторически колекции на петте музея, като сред експонатите има и такива от Караново, обясни уредникът Нели Кръстева.
Сред впечатляващите експонати са антропозооморфен съд с моделирани човешки тела - мъжко и женско, от Старозагорските минерални бани, керамична статуетка на жена от старозагорското село Сърнево, богато декориран с графит и червена боя керамичен съд от село Юнаците, Пазарджишко, уникална колекция от миниатюрни съдчета от селищната могила край с. Драма, Ямболско.
Изложбата по безспорен начин доказва, че в продължение на две хилядолетия в Горнотракийската низина се е развивала блестяща култура на древните земеделско- скотовъдни общества, поставили основите на европейската цивилизация, коментира Нели Кръстева. Чуйте я с още информация в звуковия файл.

2. Старозагорският музей участва в научна конференция в руския град Самара
Източник: http://www.radio-sz.net/rsz/index.php?o ... 8-11-59-41
"Новата експозиция на Регионалния исторически музей – огледало на актуални проблеми в българското музейно дело" е темата на доклада, с който старозагорският музей участва в научна конференция в руския град Самара от 23 до 25 ноември. Това е единственото чуждестранно участие във форума, каза за Радио Стара Загора заместник-директорът на музея Ваня Ценкова, която е участвала и в изготвянето на доклада. Според нея, на конференцията е поканен само старозагорският исторически музей поради връзките, установени още в края на 19 век между двата града, както и с бойното кръщение на Самарското знаме край Стара Загора.

3. Вежди Рашидов: Подписваме с Лувъра рамково споразумение за 5 години
Източник http://www.focus-news.net/?id=n1593343
България, в лицето на Министерството на културата, и Лувърът ще подпишат рамково споразумение за сътрудничество за 5 години. Това съобщи министърът на културата Вежди Рашидов в Париж след продължилата час и половина среща на българо-френската работна група, съобщиха от министерството.
Лувърът има подобни рамкови споразумения с не повече от 10 държави в света. Предложението към министър Рашидов показва изключително високата оценка за България на световния музей.
Подготовката на текста на споразумението започва веднага и ще продължи няколко седмици. Очаква се в края на януари 2012 г. подписи под документа да сложат министърът на културата на България Вежди Рашидов и президентът на Лувъра Анри Лоарет.
Петгодишното споразумение ще даде възможност за представяне на България с изложба на антични артефакти в Лувъра, присъствие на страната ни в Департамента за византийско изкуство и източно християнство, обучение по музеен мениджмънт на български специалисти, както и сътрудничество в археологически разкопки с участието на френски и български специалисти и съвместни изследователски програми. Възможността за съвместни археологически разкопки ще отвори пътя на България и Франция съвместно да участват и в европроекти за културно наследство. Много е възможно един от тези проекти да бъде археологическо проучване на остров Св. Кирик. Преди 107 години точно Лувърът е започнал разкопки на този остров в България чрез археолога Жорж Сьор.
...

4. Изложба на лампи подготвят в Историческия музей в Търговище
Източник http://www.focus-news.net/?id=n1593365
Изложба на лампи подготвят в Историческия музей в Търговище. Това съобщи за Радио „Фокус”-Шумен Магдалена Жечева, директор на Регионалния исторически музей. Изложбата ще включва всички налични осветителни тела от различни епохи в колекцията на фонда на музея, като най-новите са от средата на 20 век. Най-вероятно експозицията ще бъде открита в началото на декември. Тогава ще бъдат показани и тазгодишните находки, намерени при разкопки на могила в село Могилец. Обектът е бил проучен от археолога Стефан Иванов. Бяха разкрити пет гробни камери с богат набор от атрибути – балсамарии, пръстени, монети. Жечева разказа, че макар и да не е имало средства за много разкопки това лято, са намерени интересни неща.

5. Камерна изложба в памет на Катя Попова
Източник http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=813400
Изображение
По повод честването на 45 години от гибелта на Катя Попова, "Регионален исторически музей" в Плевен подготви камерна изложба във фоайето на залата, носеща нейното име.
Изложбата представя в снимки различни периоди и моменти от живота и блестящата кариера на оперната прима
Много от материалите не са познати на широката публика, тъй като са от личните албуми на Катя Попова и са част от голямото дарение, направено на музея от сестра й Диана Попова през 1987г.
Снимките в изложбата представят детските и ученическите години на Катя Попова, първите й музикално - сценични изяви в оперети, поставени от известната тогава учителка по музика Виргиния Четрикова.Ще бъдат показани снимки от студентските й години в "Музикалната академия" в София.
Целта е личността на голямата оперна певица да бъде представена в една по - естествена житейска среда.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Чет Ное 24, 2011 3:42 pm

Музеен информационен бюлетин за 24.11.2011г.

1. "Градините на Толстой" в Историческия музей в Бургас
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=813764
Изложбата "Градините на Толстой. Руската и българската Ясна поляна" ще гостува от утре в Бургаския исторически музей. Откриването на експозицията ще е от 14.30 ч. Тя е на Държавният исторически и природен резерват "Къща музей Толстой" с. Ясна поляна, Тулска област, Русия. Посветена е на живота и философските възгледи на великия руски хуманист, писател и защитник на българите Лев Николаевич Толстой.
Представени са теми от творчеството, както и епизоди от живота на семейството му. Специално внимание се обръща на ябълковите градини в руската Ясна поляна, създадени от самия Толстой в имението му, съществуващо и до днес като най-голямата къща-музей в света.

2. Показват част от мозъка на Айнщайн в музей
Източник: http://news.ibox.bg/news/id_1720249758
Посетителите във филаделфийския музей Muetter Museum и Историческата медицинска библиотека могат да видят 46 отрязъка от мозъка на великия физик.
„Той беше уникален човек и това да имаме част от неговата невероятна интелигентност е чудесна възможност. Надяваме се с показването му наистина да отворим дебат за мозъка и физиологията като цяло", каза музейният уредник Ана Доди, цитирана от „Новости".
Ултратънките отрязъци от мозъка на физика първоначално са били собственост на д-р Томас Харви, който e извършил аутопсията на Айнщайн, когато умира през 1955 г. на 76-годишна възраст.
Харви взема части от мозъка на Айнщайн като част от обикновена процедура, но не ги връща.
След това парчетата от мозъка на гениалния човекпреминават през няколко ръце, за да попаднат в последния притежател Луси Рорк Адамс, която решава да ги предаде на музея.
В музея може да се види още тумор на президента Глоувър Кливланд и тъкан от врата от Джон Уилкс Буут, убиецът на президента Ейбрахам Линкълн.

3. Показват българските монети след Освобождението до 1962
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=813878
Български монети от Освобождението до 1962 година ще бъдат показани в Регионалния исторически музей в Стара Загора. Експозицията е подредена в малката зала на второ ниво на музея и ще бъде открита на 1 декември от 17,30 часа.
В изложбата са включени монети от Новозагорския, Казанлъшкия и Старозагорския музеи.
Съвременното българско монетосечене започва през 1881 година. След Освобождението от турско робство в България циркулирали всякакви монети - руски, западноевропейски, френски. Решението България да има собствена парична единица - лев, било взето от Второто обикновено народно събрание през 1880 г. Година по-късно са изсечени и първите бронзови монети с номинали - 2, 5 и 10 стотинки.
Един български лев се равнявал на един френски франк, това обаче не останало дълго така. След Балканската и междусъюзническата войни и в самия разгар на Първата световна война през 1916-та година инфлация изяжда стойността на лева, разказа Марияна Минкова. Затова и в колекцията, която ще могат да разгледат от началото на следващия месец старозагорция, няма монети от тази година.

4. Археолози търсят средновековен град край Раднево
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=814028
Голямата гъстота на селищата, която показват находите от спасителните разкопки в землищата, разработвани от „Мини Марица-изток", ни кара да допускаме, че те са част от периферията на средновековен град, съобщи директорът на Археологическия музей в Раднево Пламен Караилиев.
Според него градът не е бил голям и вероятно е бил част от административната територия на някогашния Берое.
Пет обекта в района на мините са проучвали специалистите от музея в Раднево съвместно с колегите си от НАИМ при БАН и ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий" тази година при спасителни разкопки. Финансирани са със 146 хил. лв. от държавното въгледобивно дружество.
...
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пет Ное 25, 2011 10:13 am

Музеен информационен бюлетин за 25.11.2011г.

1. Човешкият кръговрат - мит и вечност
Източник: http://www.duma.bg/duma/node/23419
Над 600 експоната от фондовете на регионалния исторически музей "Акад. Йордан Иванов" в Кюстендил ще могат да видят любителите на миналото от Стара Загора, съобщи асистентът в културния институт Веска Спасова.
Под наслов "Човешкият кръговрат - мит и вечност" тя и нейните колеги са се постарали да покажат по възможно най-нагледен начин обичаи, вярвания и ритуали, свързани с различните стадии от човешкия живот: от раждането, през кръщаването, детството и юношеството, до възмъжаването, влюбването и сватбата и оттам през зрялата възраст до смъртта.
Обстойно са показани обичаи като "Повойници", "Орисване", "Бабуване" и др. които съществуват и на други места в страната, но в Кюстендилско се отличават както в отделните си елементи, така и с натоварването им с митология. Особено внимание е обърнато на носиите, ползвани в различните възрасти от подевките, момите, омъжените и останалите вдовици жени, както и на мъжките дрехи.
Експозицията ще отвори вратите си на 30 ноември. Дни по-рано старозагорци пък ще изпратят в Димитровград част от артефактите, съхранявани в отдела по праистория, за да покажат, съвместно с колегите си от музеите в Ямбол, Пазарджик и Нова Загора, изложба под наслов "Праисторическа Тракия - VI-III в. пр. Хр.". В нея са включени над 150 артефакта, сред които находки от могилите край Караново, село Драма, местността Юнаците и Старозагорските минерални бани. Праисторическата експозиция ще остане в Града на бригадирската младост до началото на февруари следващата година, след което ще гостува на Велико Търново, уточни организаторът й н.с. Петър Калчев.
В рамките на проекта за разменени гостувания от 1 декември в една от залите на РИМ-Стара Загора ще бъде подредена изложба "Модерно българско монетосечене", подготвена от специалиста в новозагорския музей Красимир Велков. В нея ще бъдат показани близо 200 български монети от първата серия, отсечени в Бирмингам през 1881 г. до началото на 60-те години на миналия век, включително 4 златни юбилейни монети с образите на Георги Димитров и светите братя Кирил и Методий.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Нед Ное 27, 2011 7:14 pm

Музеен информационен бюлетин за 26-27.11.2011г.

1. Археолози откриха древна църква в Созопол
Източник: http://www.moreto.net/novini.php?n=154556&p=2
Само три дни след като бе открит източният вход на крепоста Созопол, археолозите се натъкнаха на древна църква.
Северната стена и абсидата на православен храм от периода 12-14 век са разположени на метри от крепостните кули, а за неговото съществуване досега няма известни писмени сведения.
Стената на средновековната църква е дълга близо 12 метра, дебелината и около 70 см, предполагаемата височина около 3-4 м. С това откритие практически коренно се променя пространството вляво от църквата Св. Св. Кирил и Методий, която през това лято съхраняваше мощите на Св. Йоан Кръстител.
Директорът на НИМ Божидар Димитров пристигна в Созопол часове след неочакваното откритие и само ден след завръщането си от Париж, където е договорил участие на френски археолози в разкопките в Созопол през следващия сезон.
Божидар Димитров: „Созопол винаги поднася изненади и тази църква, която сега се открива, пред крепостните стени... Разкопките в Созопол всъщност, научни и археологически разкопки са започнати не български, не някакви други археолози, а френски археолози, и то от Лувъра. Лувъра е започнал разкопки тука през 1904 година, археолога е Жорж Сьор."

2. Предстои проучване на "женския гроб" в подножието на връх Бунай край Панагюрище
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1594673
Историята на средновековната крепост Красен край Панагюрище е свързана не само с много интересни исторически факти, но и с различни легенди, каза за радио "Фокус"-Пазарджик директорът на Историческия музей в Панагюрище Георги Абдулов. Тази крепост е била българска почти до края на съществуването на Втората българска държава. Според легендите тя е родно място на една героиня от знатен произход - Яна войвода, дъщеря може би на последния владетел на крепостта Красен. Яна войвода участва в отбраната на Панагюрския край от турското нашествие и загива по време на тази отбрана през първата половина на ХV век. Днес приемаме, че в легендите има поне зрънце истина за така наречения "женски гроб", който се намира в подножието на връх Бунай в северната част на Панагюрската котловина. Вероятно това е нейният гроб, който е почитан от населението на този край през вековете. Има и песен, която възпява подвига на Яна войвода. "Женският гроб" и сега се почита от местните хора. Гробът все още не е проучен от специалистите за това не можем да дадем повече подробности за него, но това предстои, допълни Абдулов.

3. Немският музей в Мюнхен
Източник: http://pochivka.com/zabelejitelnosti/n2 ... 0%B5%D0%BD
Изображение
Немският музей (German Museum) се намира в Мюнхен (Munich), Германия. Това е най-големият музей в света, посветен на технологиите и науката. В музея годишно влизат над 1.5 милиона посетители. В немския музей са изложени над 28 000 предмета от петдесет области на науката и технологиите. Това е най-големият музей в града.
Музеят е основан през 1903 година, по време на среща на Асоциацията на немските инженери. Идеята за създаването му принадлежи на Оскар фон Милер (Oskar von Miller). Оскар фон Милер е учил електроинженерство. Той е известен с изграждането на първата линия с високо напрежение от Майсбах (Miesbach) до Мюнхен през 1882 година.
Сериозна репутация Оскар фон Милер придобива по време на изложението за електроенергия във Франкфурт. В ранните години на немския музей събирането на експонати и излагането им са повлияни силно от самия Оскар фон Милер.
През 1903 година, когато заедно с няколко колеги и приятели Оскар фон Милер изразява желанието си да бъде основан музей на науката и технологията, инициативната група дарява 260 000 марки за каузата.
Изображение
Голяма част от немския музей представлява малък остров на река Изар (Isar). На острова не е мила сгради до седемдесетте години на осемнадесети век, тъй като той постоянно се оказвал под вода по време на наводнения. През 1772 година били построени казарми, който през 1899 година били разрушени от наводнение. Те били изградени наново, този път със защита срещу евентуално наводнение. През 1903 година градският съвет дарил острова на немския музей. Преди там да бъде изграден музеят, островът бил известен като Колеинсел (Kohleinsel), а след това станал известен като островът на музея – Музеумсинсел (Museumsinsel). Музеят има един клон в Мюнхен и един – в Борн (Born).
Принц Лудвиг (Ludwig) се съгласил да бъде патрон на новия музей. Веднага започнали да пристигат интересни предмети за експозициите от цялата страна. Тъй като музеят все още нямал собствена сграда, предметите били излагани в Националния музей. През 1906 година била направена първата копка за новия музей.
Първото име на музея било Немски музей на шедьоври на природните науки и технологиите. Това не означавало, че експозициите ще бъдат ограничени само в тези две сфери. През 1925 година, на седемдесетия си рожден ден, Оскар фон Милер официално открил новия музей.
По време на Втората световна война музеят преживял трудни времена, тъй като бюджетът му бил орязан. През 1944 година музеят пострадал сериозно от бомбардировки, които унищожили осемдесет процента от сградата и двадесет процента от изложбените експонати. Наложило се музеят години наред да бъде възстановяван от пораженията. Постоянните изложби били открити наново през 1948 година.
През август 1969 година космическата капсула Аполо 8 (Apollo 8) е показана в музея по време на специална изложба, озаглавена "Човек и Космос". През осемдесетте години се наложило сградата да бъде разширена поради липса на пространство за изложбените експонати. В музея има експозиции на различни теми. Сред тях се откроява посветената на пещерата Алтамира (Altamira) експозиция, както и експозицията за историята на аеронавтиката.
Други теми, на които са посветени експозициите в музея, са астронавтика, астрономия, керамика, компютри, електроенергетика, енергийни технологии, производство на стъкло, машини, морска навигация, металургия, микроелектроника. Особено интересни са залите с експозиция на шедьоври, както и математическата галерия. Има и изложба, посветена на технологичните играчки, както и на специализираните инструменти.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Ное 28, 2011 2:25 pm

Музеен информационен бюлетин за 28.11.2011г.

1. Община Созопол спечели проект, който ще подобри достъпа до четири културни паметници в региона
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1594971
Община Созопол спечели проект, който ще й позволи през следващите две година да подобри достъпа до четири културни паметници в Созопол и Черноморец, съобщиха от общинския пресцентър. Сред обектите в Созопол са Античен християнски комплекс-Трети етап-Експониране и социализация на археологическите структури северно от църквата „Св. Георги”. Там ще бъдат извършени строително-монтажни работи за приключване на трети етап от дейностите за консервиране и реставрация, чрез които атрактивно и окончателно ще се впише архитектурният паметник в централна част на град Созопол. В проекта са включени археологическите разкопки на християнския храм в приземието на многофункционалната административна сграда на общинския съвет, експонирането и организация на достъпа до тях. Ще бъде изграден защитено, предпазено стъклено подово покритие на археологическата находка и ще бъдат реализирани други реставрационни и консервационни дейности. Третият обект в Созопол е Археологическият музей, който ще бъде ремонтиран. Предвижда се оборудване и обзавеждане. Тези дейности ще спомогнат за по-качественото съхранение на културните паметници, ще разширят възможностите за тяхното експониране и ще повишат комфорта на посетителите на музея. Ще бъде осигурен достъп за хора с увреждания до всички нива на музея.
В Черноморец ще бъде извършено строителство на нови експозиционни зали на Археологически музей - Созопол, които ще са ситуирани в Черноморец и ще бъдат обединени като Културно-анимационен център „Свети Никола”. На отреденото петно от 1800 кв.метра ще се построят 2 броя експозиционни зали с обща застроена площ 450 кв.метра. Експозиционните зали ще бъдат обзаведени и оборудвани, като в едната е планиран анимационен център за мултимедийно представяне на културните и природните атракции на община Созопол.
Кметът на Община Созопол г-н Панайот Рейзи подписа Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/3.1-03/2010/010 по Оперативна програма „Регионално развитие”за изпълнение на проект "Интеграция на културно-историческите ценности и диверсификация на туристическите продукти на територията на община Созопол”.
Одобреното проектно предложение е по Приоритетна ос 3: „Устойчиво развитие на туризма”, Операция 3.1: „Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура”, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/3.1-03/2010 „ Подкрепа за развитие на природни, културни и исторически атракции”.

2. Експерти направиха подземна снимка на древния град Аква Калиде в Бургас
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1594994
Експерти от Националния археологически институт с музей при БАН локализираха чрез специална техника антични сгради и крепостни стени, намиращи се под земята в района на бургаските Минерални бани. Приложен беше електросъпротивителният изследователски метод. Това съобщиха от пресцентъра на община Бургас. Геофизичното проучване на късноантичната и средновековна крепост Аква Калиде бе поръчано от кмета Димитър Николов. Изготвените компютърни модели ще позволят на археолозите занапред да планират работата си по-ефективно, да разкриват обектите последователно, а не „на сляпо”.
Проучени са четири отделни участъка, като във всеки един от тях са регистрирани културни пластове, съдържащи археологически останки.
Четири години поред Община Бургас отделяше средства от бюджета си за подпомагане на археологическите изследвания при древния град Аква Калиде - Термополис. Тя желае да превърне това място в туристическа атракция.
Вече е доказано, че около прочутите още през древността терми е възникнал цял град, чиито останки лежат под земята. Според историческите извори Минералните бани край Бургас са посещавани от византийските императори Юстиниан Велики и Константин Погонат, българския кан Тервел, латинските рицари от Четвъртия кръстоносен поход, султан Сюлейман Великолепни.
Когато Община Бургас осигури първия транш за проучвания на Минералните бани през 2008 г., това бяха първите разкопки там от 30 години насам.

3. „Пъстрия свят на терличките” показва Историческият музей в Г. Оряховица
Източник: http://www.gorna.bg/read_news.php?id=1038
На 14 декември, броени дни преди коледните празници, Историческият музей в Горна Оряховица ще открие нова експозиция, посветена на един от позабравените символи на домашния уют – плетения терлик.
Ръчното плетиво от столетия насам съчетава в едно сръчността и въображението на домашния творец, задължително свързани с любовта към най-скъпите на сърцето му хора. Дали плетенето на терлици е изчерпало времето си занимание, или все още е актуално изкуство в ръцете на съвременната домакиня – отговор на въпроса ще се опита да даде екипът на Музея с любезното съдействие на всички читалища и клубове от селищата в община Горна Оряховица.
До 7 декември подготовката на изложбата ще бъде отворена за всеки желаещ да покаже своето творчество и оригиналност в плетивото.
В деня на откриването сред експозицията ще бъдат устроени специални кътове, където всеки посетител ще може да усвои или демонстрира важни умения в работата с прежда. За най-сръчните ще бъдат организирани различни състезания.

4. Работник откри съкровище на площадка за бъдещ музей във Франция
Източник: http://profit.bg/news/Rabotnik-otkri-su ... 85583.html
Строител, който работел на площадка на бъдещ музей в Лангр, Франция, се натъкнал на съкровище в началото на месеца, съобщават медиите в страната. Съкровището се състои от 1 633 сребърни и 319 златни монети от периода 1790-1840 г.
През 2008 г. властите в града купили стара сграда с идеята да я реставрират и да направят в нея музей, посветен на Просвещението. По време на строителните дейности един от работниците се натъкнал на ниша зад една дървена стена в сградата. Именно там било скрити монетите.
Макар че нумизматичната стойност на съкровището все още да не е ясна, неговото тегло от 41 кг сребо и 1.4 кг злато означават, че то ще струва поне 90 000 евро на пазара.
Дали е изгодно да откриеш в наши дни съкровище във Франция?
Според френските закони печалбата трябва да бъде разпределена между собственика на терена, на който е открито съкровището, и самият откривател.
Така че за работника, чието име не се съобщава, със сигурност ще останат поне 45 000 евро.

5.Музеят на Гети в правна битка с Арменската Църква
Източник: http://articles.latimes.com/2011/nov/04 ... e-20111104
Изображение
Арменската православна църква се опитва да си върне 8 страници от Арменско копие на Евангелието, датиращо от средата на 1200г., познато като Zeyt’un gospel, които музеят на Гети купува през 1994г. От музея поискаха искът да бъде отхвърлен, но съдът постанови двете страни да се разберат чрез средствата на медиацията.
Тръстът на Пол Гети не успя да провали съдебното дело, заведено от Арменската църква която обвинява музея в укриването на свещени средновековни ръкописи. Ръкописите, изработени преди 755 години са шедьоври и са изключително духовно и исторически ценни за църквата.
След кратко съвещание съдът отхвърли искането на музея делото да бъде прекратено. Адвокатът на музея Гети се аргументира с това, че срокът за подаване на такъв иск е минал преди деситилетия. Но съдът определи това като „неясно” и определи срок от четири месеца за медиация, като насрочи и нова дата за делото на 2 март 2012, ако дотогава въпросът не бъде решен.
Los Angeles Times
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Ное 29, 2011 3:24 pm

Музеен информационен бюлетин за 29.11.2011г.

1. За трета поредна година Регионален исторически музей – Русе е домакин на Панаир на музейните изложби
Източник: http://www.ruseinfo.net/news_95493.html
За трета поредна година Регионален исторически музей – Русе е домакин на Панаир на музейните изложби /Museum exhibition fair (MEF). Тази инициатива, съгласувана с Министерство на културата, Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ и Дирекция „Културно наследство“, ще се проведе в дните 30 ноември – 2 декември 2011 г. в Регионален исторически музей – Русе (пл. Ал. Батенберг“3) и зала „Европа“, Доходно здание (пл.“Свобода“). MEF 2011е форум за споделяне на добри практики, както и за изграждане на съвременна музейна репертоарна политика. MEF 2011 е място за среща на музейни ръководители, уредници и мениджъри, които предлагат готов продукт – временни експозиции, отговарящи на всички условия за мобилност.Така стават достояние на публиката неформирани досега колекции, тематични области на определени изследователи и пр.
Предвидените презентации и дискусии са на тема „Наследства и интелектуални права“ и „Възможности за мобилност на музейните колекции“.
В програмата участват музейни експерти от страната и чужбина, лектори и културни мениджъри: проф. Норман Палмър ( Великобритания), Лайош Коложи (Унгария), доц.д-р Владя Борисова (УНСС), Ирина Оберлендер- Търновяну (Румъния) и др.
С временна изложба, която ще бъде показана във фоайето на Историческия музей, участва в Панаира на музейните изложби 2011 Окръжен музей „Теохари Антонеску“ - Гюргево (със съдействието на Асоциация "Еврорегион Данубиус".
Мероприятието се осъществява с подкрепата и партньорството на : Община Русе, Асоциация на Клубовете Приятели на музея, Сдружение Европейски пространства, ТИЦ – Русе.

2. Историческият музей в Батак ще награди 50-хилядния посетител за трета поредна година
Източник: http://www.focus-radio.net/?action=news&id=538526
Историческият музей в Батак очаква до дни 50-хилядния си посетител, каза за Радио „Фокус” Пазарджикдиректорът на музея Екатерина Пейчинова. До момента посещенията са вече над 49 950, така че наистина е въпрос на броени дни. Отличаването ще стане за трета поредна година, а наградата е регламентирана. Тя включва грамота, с която се удостоверява, че е 50-хилядният посетител за 2011-а година, както и комплект от всички рекламни материали и изданията на музея в Батак, уточни директорът на културната институция. Тази година сме предвидили и един албум „Април 1876 година”, луксозно издание. Този албум вече е библиографска рядкост и ще зарадва всеки, които го получи, каза още Пейчинова. Музеят е и към края на Шестото издание на месеца на културно-историческото наследство. Все още тече една съвместна програма с Регионалния исторически музей в Добрич. Втората изложба, с която те гостуват в рамките на този месец, е фотодокументалната изложба „В света на Йовков”. Паралелно с нея тече и една съвместна инициатива на музея с ОДЗ „Катя Ванчева” в Батак. Деца и родители са сътворили от природни материали невероятни неща, които също могат да бъдат видяни във фоайето на музея, добави директорът.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Ное 30, 2011 12:23 pm

Музеен информационен бюлетин за 30.11.2011г.

1. Историческият музей в Плевен се сдоби с две вкаменени риби от Китай на възраст 130 милиона години
Източник: http://www.agro.bg/news/article31846.html
Историческият музей в Плевен се сдоби с две вкаменени риби от Китай на възраст 130 милиона години, съобщиха от културния институт.
Вкаменелостите (фосили) са естествено запазили се в земните пластове останки от живели някога гръбначни организми, поясни за БТА ръководителят на отдел "Природа", доц. д-р Иван Райчев.
Находката е подарена на музея от бившия кмет на Плевен Найден Зеленогорски, който я получил като подарък при посещение на делегация, водена от него, в Китай. При по-детайлно изследване на дарението Райчев установил, че освен рибата в рамката на сувенира, на гърба на глинестата плочка има още един фосилизиран екземпляр.
Вероятно двете риби са от един и същи вид и са обитавали територия от днешен Китай, която в миналото е била воден басейн.

2. Иконите на кърджалийския музей от 16-19 век ще гостуват на родния си Одрин
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=816686
Изображение
До май на 2012 година колекцията от икони от 16-18 век на Регионалния исторически музей в Кърджали ще гостува в Одрин. Това става по силата на проект между българската културна институция и музея в Одрин, съобщи директорът на РИМ-Кърджали Павел Петков в интервю за Радио Кърджали. По думите му с реализирането на проекта старите български икони за първи път ще отидат по родните си места, тъй като повечето са дело на зографи от Одринската иконографска школа.
78 са иконите в колекцията „Иконите на Родопите, 16-19 век". Те са събрани в научна експедиция на националния исторически музей и Регионалния исторически музей в Кърджали през 1985 година от храмове в Ивайловградско, Хасковско, Кърджалийско и Смолян. Най-ранната икона в експозицията Св. Йоан Богослов от Смолян е от края на 16 век.
Колекцията от стари икони на кърджалийския музей досега е гостувала на варненския Аладжа манастир и в криптата на храм-паметника „Александър Невски". Този вид изнасяне на културен продукт е пътят за развитие на туризма в региона, защото едно такова показване ориентира туристите към нашия край, това сочи опита ни, каза Павел Петков. Според него добрата реклама на археологическия комплекс Перперикон привлякла над 60 хиляди туристи от страната и чужбина да посетят Източните Родопи и нейните археологически забележителности.

3. Археолози спряха строителството на отсечка от магистрала "Хемус"
Източник: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/11/ ... sechka_ot/
Новият сливенски кмет хвана в нарушение фирма - строител на "Тракия" - 28 ное
Магистрала "Хемус" се удължава с над 8 км за 47.7 млн. лв. - 26 сеп
Археолози от Регионалния исторически музей в Шумен и Института по археология на БАН спряха строителството на пет места от отсечката по автомагистрала "Хемус" от кв. "Макак" до село Белокопитово, съобщи БТА. Петте обекта имат обща дължина два километра и 400 метра.
Причина за това станаха съмненията на специалистите, че там има археологически обекти, най-старият от които е от праисторическата епоха, уточни Станимир Стойчев от музея.
Предстоят археологически проучвания на местата, които се намират по трасето на автомагистралата. В останалата част от осемкилометровия участък работата продължава, съобщи Наско Михайлов от фирмата-изпълнител "Автомагистрали "Черно море. Той обясни, че са извършени земни изкопи, положени са тръбни водоскоци, започнала е работата по големите надлези на пътя при кв. "Макак" и Кабиюк. Въпреки това работата на строителите е затруднена.
Предстои подписването на договор между агенцията "Пътна инфраструктура" и Националния археологически институт за извършване на разкопки. Доц. Бони Петрунова - заместник-директор на Института по археология при БАН, заяви, че разкопките няма да започнат, докато пътната агенция не осигури паричните средства за тях. В момента между института и агенцията се водят преговори за финансовото обезпечаване на разкопките, както е по закон. "Зависими сме и от времето", добави доц. Петрунова. "Ако температурите паднат под 10 градуса, ние не можем да копаем земята, защото има риск да увредим руините", обясни тя.

4. Пазят в сутерен посмъртната маска на Кирил Христов
Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1132617
Казват, че край Стара Загора се пресичали магнитни линии, заради това в града се раждат толкова много поети. Едва ли някой може да докаже подобна теория. Безспорен факт е обаче, че музеят "Литературна Стара Загора" вече 19 г. се помещава в мазе.
"Заприличахме на Флоренция, която се е отказала от своя Данте Алигиери още през 1302 г., а флорентинците сринали до основи дома му", прави тъжно сравнение директорът Иван Матев.
Музеят "Литературна Стара Загора" е създаден през март 1961 г. Тогава експозицията е подредена в сграда, свързана със семейната история на фамилията на Веселин Ханчев - в къщата, където е била АГ клиниката на баща му.
В известен смисъл това е и родният дом на поета, защото той видял бял свят тъкмо в тази клиника. Домът на семейството е в съседния двор. През 30-те г. на миналия век Ханчеви продават болницата си на д-р Славов, много по-късно къщата става общинска.
Музеят пази 1800 експоната. В клиниката на Ханчеви бе настанено и дружеството на старозагорските писатели, а някогашната морга на болницата бе превърната в емблематичното за града писателско кафене "Пегас".
По силата на реституцията наследниците на Славови си връщат имота през 1992 г. Тогава те толкова бързат, че експозицията и всички фондове на музея са прибрани и нахвърляни набързо в някогашен ОФ клуб, разположен в приземния етаж на жилищен блок.
Следват митарства на 6 различни адреса, кой от кой по-неподходящи. На една от "спирките" дори успяват да наводнят част от литературното наследство на Стара Загора. Въпреки това нищо от експонатите не е изгубено, казва Матев. През 1993 г. обаче общинските власти твърдяха, че липсват близо 600 фондови единици, но не можеха да кажат кога са изчезнали.
"От март 1999 г. до момента сме в сутерен, ползван навремето от счетоводството на Спортния тотализатор", допълва директорът. Той показва част от експонатите, съхранявани в кашони и кутии: пишещата машина на Кирил Христов, върху която се пишело само с палец и показалец, посмъртната маска на поета, свалена от проф. Андрей Николов в деня, когато починал - 7 ноември 1944 г., колекция от лули на писатели и поети... Човек може да седне и на виенския стол на Веселин Ханчев.
В съседната стая събира прах цялата библиотека на автора на "Пръстен" и "Жив съм" - 2216 книги, нахвърляни в найлонови чували, дарение от дъщерите на Ханчев. Много от тях са с оригиналните автографи на авторите им. В папките кротко лежат ръкописи и оригинали на Николай Лилиев, Иван Мирчев, Иван Хаджихристов, Павел Матев...
Малцина знаят, че първите фантастични романи в нашата литература - "О'Корс" и Теут се бунтува", писани в началото на 30-те години на миналия век, са дело на старозагореца Георги Илиев. Първият български роман на пролетарска тема - "Блуждение", също е сътворен от старозагорец - Богдан Баров.
Целият този фонд е събиран чрез дарения и откупки. "Музей без експозиция обаче няма и позиция", римува ситуацията Иван Матев. Самият той продължава изследователската дейност върху заключеното в сутерена богатство.
Последната засега докладна записка до общинското ръководство на Матев е от 28 юли м. г. В нея той е представил и концепцията си за подредбата на музея с надеждата един ден за него да бъде построена специална сграда.
Според него експозицията трябва да бъде разположена на две нива с обща площ 190 кв. м, да има специализирана музейна зала "Веселин Ханчев", мултимедиен салон със стотина места.
Според арх. Иван Иванов, бивш главен архитект на Стара Загора, в момента съществуваподходящ свободен терен за подобно строителство - общински парцел с лице към ул. "Христо Ботев", където по линия на публично-частното партньорство общината и строителен предприемач могат да вдигнат сграда, в която да се разположи музеят.
"Площта не е голяма и експозицията ще има по-малка площ, отколкото си представя Иван Матев. За мен обаче по-големият проблем е, че в тази криза трудно ще се намери мераклия да строи", казва арх. Иванов.
От общината потвърждават, че процедурата по актуването на въпросния парцел като общински е пред финал, но не са решили как точно ще го използват. На този етап няма и подходяща къща, свързана с живота на някой от творците, която да бъде подходяща и да приюти музея.
Някогашната болница на Ханчеви например е дадена под наем, а наследниците, които живеят в Париж, искали неприемлива сума, за да я продадат, твърдят от общината. Фамилната къща в съседство пък е продадена на грък и вероятно скоро ще изчезне - новият собственик смятал да строи на апетитното място в центъра съвременна жилищна сграда.
По подобен начин неотдавна изчезна и къщата на поета Иван Мирчев, съборена заради ново строителство. Синът му - д-р Владимир Мирчев, покойник от няколко години, приживе пожелал да размени бащиния си дом срещу 2 апартамента от общината, но ударил на камък. Негова бе идеята в къщата да се подреди музей на символизма в българската поезия.
Домът на лирика Николай Лилиев, който е държавна собственост, е в окаяно състояние и далеч не е подходящ за музей. В момента стои заключен и необитаем."Трябва да обсъдим проблема в общинския съвет", каза новият кмет на Стара Загора Живко Тодоров. С това дава знак, че ще търси решение.
В момента идейният проект е даден за съгласуване в Националния институт за паметници на културата.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

ПредишнаСледваща

Назад към Your first forum

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron