Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2011 г.

Уважаеми потребители. форумът е тясно специализиран и достъпът до него е ограничен. Ако имате въпроси обръщайте се към администратора.

Модератор: vl.varnenchik_museum

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Ное 08, 2011 10:58 am

Музеен информационен бюлетин за 08.11.2011г.

1. 567 години от варненската битка отбелязва Парк-музей "Владислав Варненчик"
Източник: http://news.varna24.bg/302910.html
Изображение
На 10.11.2011г. в 10.30 ч. в Парк-музей "Владислав Варненчик" с поклонение и полагане на венци и цветя ще бъде отбелязана 567-та годишнина от битката при Варна, в която през 1444 г. загива полско-унгарският крал Владислав III Ягело и 10 000 бойци от съюзническата християнска армия.
След поклонението, в сградата на музея ще бъде открита изложбата "Майсторите", съвместно с Асоциация "Булгарика"- организатор на Международния панаир на занаятите и изкуствата.
В залата за временни изложби на музея ще бъдат подредени 21 творби на известни български автори, взели участие в 15-те издания на Панаира от 1996 г. досега.
Различни по тематика и уникални сами по себе си, творбите представляват своеобразен пъзел на българското изкуство, събрал на едно място имена като Ивайло Маринов, Марина и Николай Русеви, Тодор Игнатов, Евгений Петров и др.

2. Националният исторически музей получи като дарение икона, подарена от руския император Александър ІІ на капитан Петко Войвода
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1588357
Националният исторически музей (НИМ) получи като дарение икона, подарена от руския император Александър ІІ на капитан Петко Войвода. Това съобщи за Агенция "Фокус" директорът на НИМ Божидар Димитров. По думите му - гражданите Георги Илиев и Веселин Кръстев изпълниха волята на починалия на 2 ноември 2011 г. инж. Васил Манев Нониски да бъде дарена на Националния исторически музей притежаваната от него икона на Св. Богородица, дарена от император Александър ІІ на капитан Петко Войвода. За съжаление, не е ясно как иконата е попаднала у дарителя. Тя е от ХIХ век и има сребърен обков, каза Божидар Димитров.

3.Какъв е "Човешкият фактор"
Източник: http://novini.dir.bg/news.php?id=9872755
От 9 ноември може да видите кой е „Човешкият фактор” в изложбата, която се открива в Софийски арсенал музей за съвременно изкуство.
Куратор е Алберто Стайков.
Експозицията разглежда и изследва противоположната човешка същност. Това, което различава и изгражда индивида като личност, е собствената му индивидуалност. Тя ни кара да мислим, да създаваме, да поставяме въпроси, да разсъждаваме и намираме.
Това са фотографии, заснети в жанра на портрета и репортажа, и отразяват индивидуалистичната и колективистичната природа на човека и отношенията между отделните личности.
В изложбата са представени както готови проекти, така и творби, специално създадени за нея.
Участници са Павлина Чакърова, Диляна Стоименова, Ивайло Стоянов, Петър Недков, Александер Акоста, Димитър Владимиров, Вяра Янева, Илияна Кънчева. Творбите им може да видите до 20 ноември.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Чет Ное 10, 2011 4:28 pm

Музеен информационен бюлетин за 09.11.2011г.

1. Освобождението на Враца - 134 години от тогава
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=805740
По този повод от 9 часа в Регионалния исторически музей ще бъде експонирана камерна изложба, а от 11 часа е тържественото честване с поднасяне на венци и цветя пред паметника "Вестителя на свободата".
Празничният концерт започва в 18,30 часа в градската концертна зала. Ще участват Симфониета Враца и представителен хор "Орфей" при ч-ще "Развитие". Входът е свободен.

2. Изложба за спортната слава на Павликени е открита в историческия музей в града
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1588797
Изложба под надслов „Спортната слава на Павликени е открита в историческия музей в града, каза за Радио „Фокус”- Велико Търново Нели Цонева, уредник на музея. Идеята е да се направи изложба, която да увековечи спортните достижения на павликенските спортисти и тя се заражда от една чернобяла фотографска изложба на Йордан Друмев. Като член на кино-фото клуб „Панорама” в Павликени той е представил през 80-те години тази изложба пред местната публика. Неговото семейство съхранява експонатите и през 90-те години на миналия век синът му Стефан Друмев я дарява на музея. От това време датира идеята да се направи изложба, която да представи развитието на спорта в Павликени.
В изложбата е представен почти пълен спортен екип на участници в отбора по мотобол - каски, спортни екипи, клинове и най-атрактивната част - огромната топка за този спорт, съхранена от бивши състезатели. Предоставени са материали от бившия спортист Емил Лазаров, един от най-добрите нападатели на отбора по мотобол. Много ценни материали е предоставило семейството на състезателя Радко Радков. Неговата съпруга Елка Радкова и децата му са дарили на музея много снимки, медали,отличия и лични вещи.
...

3. Изложба „Църквите и манастирите от Пернишко” гостува в Трънския музей
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1588813
Част от изложбата „Църквите и манастирите от Пернишко” гостува на музея в Трън. Това съобщи за Радио „Фокус”-Пирин директорът на музея Кирил Марков. Темата на изложбата е „Света Петка от Пернишко и Трънско” и е съобразена с празника на град Трън. Изложбата събира всички фотоматериали, свързани с църквите, които носят името Света Петка. Кирил Марков каза, че най-характерното при тези експозиции с името Света Петка е, напомнянето за съществувалите някога храмове и манастири, които с времето са цяло или частично унищожени. По думите на директора на трънския музей, причината е, че в последните 100 години в Трънско има голяма демографска криза, която е оставила региона с много малко хора. Някога е имало действаща Епископия, с много храмове, миряни и духовници. „И докато преди е имало много попове, към днешна дата в Трънско има само един поп”, каза още Марков и допълни, че днес няма и желание в младите хора да станат свещеници. Въпреки малкото жители в Трън, краят е богат на исторически паметници, някои от които все още под земята. Днес са останали и много църковни паметници на Самоковска школа, на Неврокопската школа и други.
...

4. Изложба на огнестрелно оръжие откриха в музея в Шумен
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=806200
Изображение
Изложба на огнестрелно оръжие беше открита по-рано днес в Регионалния исторически музей в Шумен. Тя включва 120 експоната от различен тип, като оръжието обхваща периода от ХVІІІ до средата на ХХ век. Показаното описва добре българската оръжейна история. Изложбата е посветена на 30-годишнината от откриване на постоянната експозиция в новата сграда на РИМ Шумен.
Някои от експонатите имат история, те са принадлежали на видни шуменци като Еньо Марковски и Вела Пискова, както и оръжия, които са били притежание на офицери, участвали във втората фаза на Втората световна война. Изложените оръжия са използвани по време на Възраждането, Руско-турската война, на Първата и Втората световна война и по времето на балканските войни. Любителите на автоматичното оръжие могат да се порадват на рядко срещаният вече немски автомат щурмгевер, както и на руски автомати.
Подобна изложба, с експониране на цялото огнестрелно оръжие, с което музея разполага се прави за пръв път.
Изложбата ще продължи до средата на януари 2012 година.

5. Направиха музей на мафията
Източник: http://news.ruse24.bg/303296.html
На 14 февруари в центъра на Лас Вегас ще бъде официално открит музея на мафията - The Mob Museum. Посетителите ще могат да узнаят повече за истинския живвот на мафиотите, а също така и за влиянието на бандите върху историята на Съединените щати. Съвременните 4D и 5D-технологии ще позволят на всеки човек да се потопи в атмосферата на делниците на най-известните гангстери. Ще бъдат показани образци на оръжието и техниката, която са използвали мафиотите, както и оръжията на сътрудниците на ФБР, които са се борили срещу мафията през последните 80 години.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Чет Ное 10, 2011 4:44 pm

Музеен информационен бюлетин за 10.11.2011г.

1. С поклонение музей почете годишнина от битката при Варна
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=806658
Изображение
С поклонение и полагане на венци и цветя пред саркофага на крал Владислав III Ягело в Парк-музей Владислав Варненчик бе отбелязана 567-та годишнина от битката при Варна. „10.11.1444г. е ден на надежди и крах на мечти за скорошно освобождение. В този ден се решава съдбата на много европейски народи, в този ден, на това култово място загиват 10 000 войни от съюзническата европейска християнска армия и техния предводител полско-унгарският крал Владислав III Ягело Варненчик”, каза в своето слово директорът на музея Емилия Петкова и призова присъстващите да почетат с едноминутно мълчание паметта на загиналите.
След поклонението, в сградата на музея бе открита изложбата „Майсторите”, съвместно с Асоциация „Булгарика”- организатор на Международния панаир на занаятите и изкуствата. До края на месец декември посетителите на музея ще имат възможността да видят събрани на едно място 23 творби на известни български автори, взели участие в 15-те издания на Панаира от 1996 г., сред които тези на Ивайло Маринов, Марина и Николай Русеви, Тодор Игнатов, Евгений Петров и др.
На откриването, председателят на управителния съвет на Асоциация Булгарика, г-жа Веселина Савова, дари на музея две от творбите, собственост на асоциацията- ризница и подшлемник, изработени от майстор Валентин Колев.
На събитието присъстваха: Председателят на Общинския съвет Николай Апостолов Заместник кметът на Община Варна, доц. Христо Бозов, , Началникът на канцеларията на ВМС Капитан I ранг Дечев, Съветник- консулът на Генералното консулство на Русия в гр. Варна Сергей Симеонов, представители на кметсвото при район Владислав Варненчик, Полски клуб Варна, читалище П.Р.Славейков, ученици от Първо основно училище, училище Н.Й.Вапцаров, граждани и гости на града.

2. Ламбрин Сотиров: "Уникалната експозиция в музея “Стара Варна” е застрашена от унищожение"
Източник: http://www.moreto.net/novini.php?n=152762&p=4
Уникалната експозиция в музея “Стара Варна” е застрашена от унищожение, предупреди нейният създател Ламбрин Сотиров. Той уточни, че повече от година сградата, в която се помещава музеят е запечатана, заради предявените претенции от страна на Държавна агенция "Архиви" към собствеността на сградата. На първия етаж заради влагата се е образувал мухъл, а на покрива расте трева, посочи още Сотиров. В музея се съхраняват над 5000 фотоси, книги и документи, свързани с историята на Варна. Ламбрин Сотиров призова МРРБ и архивите да вземат бързо решение и музеят да бъде отворен отново. Пред журналисти, Сотиров показа уникални снимки от календара "Стара Варна" за 2012-та година, направени от придворния фотограф австриецът Карло Абрехт. Календарът излиза от печат в началото на декември.

3. Откриха сгради от IV-VI век при изкоп за кооперация
Източник: http://www.standartnews.com/articles/ga ... 22544.html
Изображение
Археолози започнаха проучвания на остатъците от стара къща на ъгъла на улиците "Хан Крум" и "Княз Александър Батенберг" във Варна. На мястото има проект за строителство на нова кооперация, но при изкопните работи за основата на кооперацията, строителите се натъкнали на старините и повикали на помощ специалистите от местния археологически музей.
Интересното в случая е, че археологическите разкопки се финансират от фирмата-инвеститор на новия проект. Археолозите проучват обекта, който е стара къща с двор и лежи върху османски и римски основи. Срещу него пък се намира комплекс от три раннохристиянски епископски базилики от IV-VI век.
В момента бригадата, извършваща изкопните работи, се намира в османския "пласт" от историята на обекта. Затова е твърде рано да се говори за каквито и да е находки, коментираха археолози от музея във Варна. Проучванията ще продължат поне още около месец.

4. Археологическа тетрадка ще ориентира и образова учащи се в Русе
Източник: http://www.ruseinfo.net/news_94895.html
Изображение
В Регионален исторически музей - Русе днес бе представена т.н. Археологическа тетрадка, направена като помагало към проект. Работата по него, както вече писахме, е диференцирана в три части: археология, образование и туризъм. Автор на помагалото е археологът Деян Драгоев, а консултанти са колегите му от РИМ.Този проект се финансира от Фондация Америка за България и намира активна подкрепа от ръководството на Регионалния музей -Русе.
Да следваме съдържанието от Археологическата тетрадка, ни помага един римски воин, живял в Сексагинта Приста. Чрез неговият разказ, подрастващите ще се запознават с римските букви,цифри и монети. Посредством намерени предмети при археологически разкопки, те ще научат за римските богове и как изглеждат те. Така младите археолози ще се научат да ги разпознават, срещайки изображенията им върху различни автентични древни предмети.
От тетрадката учениците, ще научат и българските букви от глаголицата / първата българска азбука/ и както и как са изглеждали цифрите, използвани от българите.
...

5. Археолози откриха древно жито
Източник: http://www.standartnews.com/balgariya-o ... 22615.html
Два огромни глинени питоса с около 150 кг овъглено жито са били открити при спасителни разкопки край северната порта на древния римски град Августа Траяна. Според зам.-шефа на експедицията Методи Златков от Националния археологически институт с музей при БАН находката е от 2 век. Напълно било възможно е това да е известната още от траките древна пшеница – лимец.
В големите глинени съдове вероятно са било съхранявани запасите от жито на античния град при бедствени ситуации. То е било опожарено при някоя от многото обсади на античната крепост.
При разкопките, които се зазимявали вече, били открити още основите на две каменни колони, като археолозите очаквали във височина да се открият и надписи. Намерени били и над 60 различни монети от късната античност, средновековието и турското владичество.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Съб Ное 12, 2011 5:39 pm

Музеен информационен бюлетин за 11.11.2011г.

1. Изложба на микроснимки
Източник: http://bnt.bg/bg/news/view/63947/izlojba_na_mikrosnimki
Впечатляващи микроснимки от майстора на обектива Димитър Йорданов са представени в Националния прородонаучен музей. Изложбата е част от Експерименталния европейски месец на фотографията. София се включва за първи път сред градовете, в които се провежда инициативата.
Идеята на фотографа е да наблегне на индивидите, на ситуациите, на взаимоотношенията между различните насекоми.
Жена: “Характерно е арцистизмът, с който са заснети нещата, цветовете, не е лесно да се снимат тези малки животинки.
Трябва да е малко като снайперист, поема въздух, замръзва, снима, лази в едни реки, влиза в мокри мочурища, олавя моменти които много често не можем да забележим поради размерите на тези животинки, калинки, паяци, пепетуди…”
Точният рязък кадър, с който Димитър Йорданов улавя детайлите, успя да заинтригува посетителите на изложбата.
Жена: ”Интересът е у всички, в децата, в хората на средна възраст и по- възрастните, те са любопитни неща и на самото откриване тук се чуваше “Виж, Виж, гледай, виж му пипалцата.”
Изложбата се отличава с умело подбраните заснети кадри на малките насекоми, като се набляга на природните цветове, защото природата не може да бъде критикувана, повторена, тя е съваршена.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Съб Ное 12, 2011 5:39 pm

Музеен информационен бюлетин за 12-13.11.2011г.

1. 46 хиляди души посетили "Аладжа манастир" този сезон
Източник:: http://www.moreto.net/novini.php?n=152939&p=1
През изминалия туристически сезон „Аладжа манастир” си имаше своите традиционни посетители, но те са по-малко от миналата година. Ние обикновено имаме посетители от средата на месец април, докато тази година започнаха да идват по-активно туристите едва в края на май. На практика сезонът започна в началото на юни” Това заяви за Радио „Фокус” – Варна уредникът на „Аладжа манастир” Валери Кинов. По неговите думи, „Аладжа манастир” вече е традиционна туристическа дестинация със световна известност. „46 000 души ни посетиха през този сезон, от тях 10 000 са деца. Трудно е да се каже с точност колко са чужденци и колко са българи, но по традиция пропорцията е две към три – две части българи и три части чужденци. Те винаги са повече”, каза Валери Кинов. Той посочи, че близо 7 000 души са посетели светлинния спектакъл на манастира през това лято. „Радостното е, че тази година надхвърлихме миналогодишния брой на светлинните спектакли с шест – от 36 миналата година на 40 през тази, което не е малко, имайки пред вид финансовите затруднения, които изпитваме относно рекламата на спектакъла. Тази година рекламирахме и на видеотаблото на входа на Морската градина, което имаше ефект”, посочи още Валери Кинов. Той заяви, че през последния месец посещенията на „Аладжа манастир” не са много. „Разчитаме най-вече на руските деца, които почиват в лагера „Камчия”, в събота и неделя идват и варненци. Туристи вече няма., посочи той.

2. Бургаският исторически музей се готви за своята 100-годишнина
Източник: http://www.burgasnews.com/component/con ... godishnina
Бургаският исторически музей е в усилена подготовка за своята 10-годишнина. Тя ще се чества през 2012 година. "Много е важно, когато видиш находки, да видиш и средата, в която са открити, както и всичко онова, което ги съпровожда като съдове, метална пластика и други елементи", каза за BurgasNews директорът на Иторическия музей ст.н.с. Цоня Дражева. Такава задача си е поставил нейния екип при оформяне програмата за юбилея. "Най-важното е да успеем да посрещнем 100-годишнината с една голяма изложба, която да представи всички успехи и отделните страни от нашите изследвания - археология, етнография, природонаучна дейност. Това е едно богатство, което трябва да се покаже на хората", сподели намеренията за честването Дражева.
...

3. И във Великобритания предават паметници за скраб.
Източник: http://www.moreto.net/novini.php?n=152943&p=2
Увеличаването на „безсрамните” кражби на военни паметници във Великобритания се подхранва от слабите закони в областта на търговията с метали за скрап, смятат местните власти, цитирани от в. „Ивнинг стандарт”.
Остарелите закони допускат „безскрупулни” търговци да купуват както метални плочи, създадени в памет на жертвите от войните, така и метални елементи от църквите и железопътните линии.
Асоциацията за местно самоуправление призова на общинските съвети да бъдат давани повече правомощия, така че местните власти да могат да спрат този тип търговия. Сред исканията са въвеждане на банкови плащания, за да могат продавачите на метали да бъдат проследявани, водене на подробен дневник за хората, които предават метали за скрап, както и ежегодно подновяване на лиценза на фирмите за изкупуване на метали.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Ное 15, 2011 9:58 am

Музеен информационен бюлетин за 14.11.2011г.

1. Съкровище от 10 хил. предмета получава НИМ
Източник: http://news.ibox.bg/news/id_1273559396
Със заповед на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков на Националния исторически музей бяха предадени около 10 000 изключително ценни паметници на културата, конфискувани в полза на държавата от Софийска градска прокуратура през 2004 г. от група дилъри, съобщиха от музея. Историческите ценности са от всички времена и епохи – от праисторията до ХХ век включително.
Най-ценни от тях са:
Монетни съкровища:
- Част от колективна находка, състояща се от 10 броя цели и 12 брой фрагментирани сребърни български средновековни монети на цар Михаил Шишман от типа „царят конник”. Това е втората известна за сега колективна находка от тези редки български средновековни монети.
- Общо 154 броя сребърни средновековни монети от ХІV век, които са част от колективната монетна находка от с.Тишевица, Врачанско.
- Част от колективна находка от сребърни монети на цар Иван Страцимир – 56 броя.
- Част от колективна находка, състояща се от сребърни монети на цар Иван Александър със сина му Михаил Асен – 47 броя.
- Част от колективна находка, състояща се от общо 111 броя сребърни български средновековни монети от ХІV в. От тях 46 броя са малкомодулни грошове от типа „Иван Александър с Михаил Асен” и 65 броя са сребърни грошове на Иван Шишман.
- Колективна находка, състояща се от 1111 броя сребърни монети от края на ХІV в. От тях 220 броя са на българския цар Иван Шишман и 891 броя са на турския султан Баязид І.
- Едни от най-важните културно-исторически паметници, обект на настоящата експертиза, за които с пълна увереност можем да твърдим, че са не само с национално, но и със световно значение, са оловните печати /моливдовули/ от епохата на Първото българско царство.
- Моливдовул на княз Борис І /Михаил/ - 1 брой; моливдовули на цар Симеон І – 4 броя; моливдовули на цар Петър І – 5 броя; оловна пластинка /отпечатък от матрица за моливдовули/ на Георги чрънец и синкел български.
Предметни паметници:
- Колективна находка от сребърни накити от ХVІІ-ХVІІІ в. /две огърлици, колан, гривна и кания за нож/ - произведения на Чипровската златарска школа.
- Апликация от сребро и сребро с позлата, с изображение на Богородица с младенеца в антиохийски стил от VІІ в. Това рядко изображение на Богородица трябва да свържем с редките образци, стигнали до наши дни от предиконоборческия период.
- Апликация с бюстово изображение на Св. Никола от ХІІ-ХІІІ в. С майсторското изпълнение приложено в работата с метала, от който е изработена апликацията, тя права впечатление на един добър образец на балканското християнско изкуство от периода.
- Печат с надпис „Народен български печат горски – 1867 г.”. Този печат е един изключителен паметник от времето на национално-освободителните ни борби. Той трябва да се свърже несъмнено с революционната дейност на Г.С.Раковски от последните му години и с нереализираните от него планове за освобождение на България по това време.
- Орден „Св.Св.Кирил и Методий” – малко огърлие. Този най-висок български орден, който лично на нас ни е познат само по литературни данни е очевидно изключително рядък. Вероятността именно този екземпляр да е принадлежал на цар Борис ІІІ го превръща в културно-исторически паметник с изключително висока национална стойност.
Образци от тези паметници ще бъдат показани на медиите на пресконференция в Националния исторически музей на 16-ти ноември, сряда, от 11.30 часа в присъствието на вицепремиера Симеон Дянков и на министъра на културата Вежди Рашидов.

2. Историческият музей в Пловдив срещу Стоичков
Източник: http://www.novini.bg/news/32758-%D0%B8% ... D0%B2.html
Колегията на Регионален исторически музей-Пловдив счита за неуместно решението на Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" да присъди званието "Доктор хонорис кауза" на Христо Стоичков.
Господин Стоичков неведнъж е изтъквал, че в продължение на години, докато е ученик в Пловдив, не е ходил на училище, но е скъсал поне двадесет чифта гуменки, за да рита футболната топка.
Никой не оспорва заслугите на Христо Стоичков за популяризирането на българския спорт по света, но не може да изтъкне и аргументи за заслугите му към развитието на българското образование и наука.
Присъждането на званието е дело не само на Пловдивски университет "Паисий Хилендарски". Този акт е унижение и за град Пловдив, слагайки на дръвника и съсичайки неговите претенции за културна столица на България, завършват от Историческия музей.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Ное 15, 2011 10:00 am

Музеен информационен бюлетин за 15.11.2011г.

1. 130 години от смъртта на Колю Фичето
Източник: http://bnt.bg/bg/news/view/64183/130_go ... lu_ficheto
Днес отбелязваме 130 години от смъртта на гениалния български архитект Кольо Фичето. Създал е емблематични за Българското Възраждане храмове, обществени и жилищни сгради, мостове.
В Дряново се намира единственният у нас музей, съхранил паметта към Първомайстора.
В залите на музея са показани макети на строените от Кольо Фичето сгради - църквата „Света Троица" в Свищов, "Свети Константин и Елена" в Търново, "Св. Никола" в Дряново, мостовете при Бяла и Ловеч, камбанариите в Преображенския и Плачковския манастир. Тук може да се видят и лични вещи на Първомайстора.
Тоня Белчева - директор Исторически музей - Дряново: „...Това са метър, кутия за боядисване, трион и печат, подарен ни през 2000 година от изследователя Александър Алексиев."
Художникът Антон Антонов е нарисувал три портрета на Колю Фичето.
Антон Антонов - художник: „Идеята ми беше да го поставя в една сграда, която той е строил като мирянин за каквито всъщност е строил тази сграда..."
Тези дни стана известно, че един от най-престижните университети - Импириъл колидж в Лондон, отпуска стипендия на името на Колю Фичето за един български студент. Осигурена е и финансова издръжка за 4-годишен курс на обучение.

2. В Историческия музей уважавали Стоичков, но като спортист
Източник: http://news.plovdiv24.bg/304964.html#ixzz1dmbAZjW8
С отвореното писмо, което изпратихме до медиите по повод присъдената почeтна титла на Христо Стоичков от Пловдивския университет, искахме да изразим нашата позиция като институция, каквато е Регионалният исторически музей, без да влизаме в спорове с никой, каза директорът на Регионалния исторически музей в града Стефан Шивачев. Не искам да влизам в полемики или да защитавам аргументи, заяви още Стефан Шивачев. По думите му във всяко нормално общество се изразява мнение, без да се влиза в спорове.
Колегията от Регионалния исторически музей решихме да изразим позиция по този въпрос, които в последните дни се превърна в обществен, каза още Шивачев. Той каза още, че позицията им по никакъв начин не е провокирана от мнението на доц. Цветозар Томов, която подаде оставка като преподавател в ПУ заради несъгласие с присъдената престижна титла на Христо Стоичков.
По думите на директора на музея те нямат намерения да влизат в спорове с ректора на ПУ, защото от университета също имат право на своя позиция. Ние не отричаме заслугите на Христо Стоичков като популяризатор на България и като футболист, тази позиция е израз на това, че ние считаме за неудачно удостояването му с титлата "Доктор хонорис кауза", каза още Стефан Шивачев.

3. Пометоха с булдозер могилата при Седларе
Източник: http://novini.dir.bg/news.php?id=9925014
Праисторическата селищна могила край момчилградското село Седларе е била подравнена с булдозер в края на миналата седмица, алармират от Регионалния исторически музей в Кърджали. Археологът Милен Камарев съобщи пред “Нов живот“, че посегателството е открито от археолога Жарин Величков от Националния институт за недвижимото културно наследство при обход на трасето на бъдещия газопровод от Комотини към Стара Загора.
Могилата е археологически паметник с национално значение. Проучен е халколитният пласт през 80-те години на 20 век. Все още не е проучен неолитният слой.
За посегателството е уведомена полицията в Момчилград и Кърджали и прокуратурата.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Ное 16, 2011 9:15 pm

Музеен информационен бюлетин за 16.11.2011г.

1. САЩ и Италия ни връщат антики
Източник: http://www.standartnews.com/balgariya-o ... 23279.html
САЩ и Италия ще ни върнат скоро незаконно изнесени културни ценности. Преговорите са пред финализиране, обяви министърът на културата Вежди Рашидов. До броени месеци чакаме от Ботуша да ни върнат ценни икони. Преди 20 години те са изчезнали от къщата музей на Никола Танев.
Рашидов и вицепремиерът Симеон Дянков връчиха на директора на НИМ Божидар Димитров официалния документ за предаването на близо 10 000 единици артефакти, които досега са представлявали веществени доказателства в прокуратурата. Историкът заяви, че още две-три подобни дарения и музеят ще стане тесен и наистина трябва да се премести в сградата на ЦУМ.
"Ние лежим върху злато, но не знаем как да използваме древните си паметници за културно-исторически туризъм. В момента се изготвя национална стратегия за неговото развитие", съобщи още министър Рашидов, като подчерта и мястото на кампанията на в. "Стандарт" "Чудесата на България". Следващата седмица наши експерти начело с Божидар Димитров заминават за Париж, за да подготвят българската изложба в Лувъра. Идеята е във френския музей да блеснат красотите от българското Средновековие.
По повод на почетните звания, които се дават, Вежди Рашидов каза, че те нямат академичен характер и могат да се дадат на всеки, който е помогнал с нещо. Така министърът коментира скандала в Пловдивския университет, след като висшето училище удостои Христо Стоичков със званието Доктор хонорис кауза.САЩ и Италия ще ни върнат скоро незаконно изнесени културни ценности. Преговорите са пред финализиране, обяви министърът на културата Вежди Рашидов. До броени месеци чакаме от Ботуша да ни върнат ценни икони. Преди 20 години те са изчезнали от къщата музей на Никола Танев.

2. Представят проекта "Тракийски светилища от Западните Родопи" в ЮЗУ
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=809366
В ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград ще бъде представен проектът "Тракийски светилища от Западните Родопи". Събитието ще бъде съпътствано с откриване на фотоизложба "Научни резултати от проекта".
Проектът "Тракийски светилища от Западните Родопи" се организира от Университетския научноизследователски център за древни европейски и източносредиземноморски култури, в сътрудничество с Национален археологически институт с музей при БАН - София, Народна обсерватория "Юрий Гагарин" - Стара Загора, Регионален етнографски музей - Пловдив и студенти от трети курс, специалности Културология и Култура и медии към Катедрата по културология на Факултета по изкуствата при ЮЗУ "Неофит Рилски".
Направените открития са с висока научна стойност като част от културно-историческото наследство на България и е важно да бъдат социализирани и запазени за бъдещите поколения.
Презентацията ще се състои днес от 10.30 часа в зала 572 на УК 1, информираха от висшето учебно заведение.

3. Ден на отворените врати в поделение 48430
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=809560
Старозагорското поделение 48430 отвори врати за посещение. Инициативата е по повод празника на Сухопътни войски-19 ноември.
От 12 часа в Регионалния исторически музей бе открита изложба, която проследява развитието на Сухопътни войски от създаването им до наши дни.
В деня на отворените врати бе показана част от основното въоръжение и техника, която е на щат в старозагорската бригада. Старозагорски ученици, които участват в клубове по интереси, разгледаха автоматите, картечниците и джиповете, подредени на плаца на поделението.
Предисторията на българските Сухопътни войски започва през лятото на 1877 г. в Кишинев, където се формира българското опълчение в състава на руската армия за участие в Руско-турската война. След войната опълчението се дислоцира на територията на страната и се трансформира в Българска земска войска. Армията е изцяло сухопътна до август 1879 г., когато се поставят основите на военния флот.
В хода на Сръбско-българската война (ноември 1885 г.) сухопътни войски окончателно оформят съвременния си образ на самостоятелен вид въоръжена сила. Победата при Сливница на 19 ноември 1885 г. е утвърждаващият момент за създаването на войските. Затова с Решение 477 на Министерския съвет от 16 ноември 1992 г. денят, в който се отбелязва блестящата победа на младата българска войска се избира и за празник на сухопътните войски на българската армия.
Утре ще бъдат поднесени цветя пред паметника на загиналите във войните старозагорци в Парк „Александър Стамболийски".

4. Вежди Рашидов: Бюджетът не стига, но ние лежим върху злато
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1591019
Бюджетът не стига, но ние лежим върху злато. Това каза на пресконференция министърът на културата Вежди Рашидов, предаде репортер на Агенция “Фокус”. По думите на Рашидов - българите не знаят как да използват славната си история, древните си паметници и богатството на страната. „Цял свят се опитва да стане паметник, а ние стачкуваме, за да излезем от ЮНЕСКО”, каза министърът. В момента се изготвя национална стратегия за паметниците на културата, в която участват Вежди Рашидов, Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Тази стратегия е в дългосрочна перспектива. „Най-хубавото в това правителство е, че започна активно да прибира, да връща. Свидетели сте за 2 години колко неща започнахме да връщаме на държавата и това е прекрасно”, каза министърът на културата.
Много усилено се работи в прокуратурата за прибирането на колекция и ценни икони от Рим.
Преди 20 години е била ограбена къщата-музей на Никола Танев, а сега всичко е възстановено, благодарение на следствието, на Прокуратурата и на министър Дянков. По повод на почетните звания, които се дават, Вежди Рашидов каза, че те могат да се дадат на всеки, който е добронамерен и помага.
Министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на финансите Симеон Дянков присъстваха на връчването на изключително ценни образци от паметници на културата на Националния исторически музей.

5. Представят нови туристически атракции на историческия музей в Добрич
Източник: http://www.ndt1.com/article.php/20111116154439437
Новите модерни атракции, които оттук нататък ще могат да ползват местните и чуждестранни туристи в Добрич, ще бъдат представени в Регионален исторически музей на 18 ноември в АЕМО “Старият Добрич”. Мероприятието се организира в рамките на проект "Трансгранична дестинация за културен туризъм Истър-Понтика", реализиран от сдружение "Европартньори", ЕИКТ "Еврика" и Национален музей за история и археология–Констанца, по Програма за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013.
Основните акценти по време на събитието са представяне на проекта и три презентации - на интерактивен посетителски тъч-скрийн с информация на шест езика, на 3D модел на праисторическо жилище от Добруджа, озвучен на шест езика, на безжични слушалки с туристическа беседа на шест езика за посетителите на музея. Целта на събитието е да бъде представена модерна интерактивна система за презентация на културно-историческото наследство в Регионалния исторически музей, чрез която той да бъде атрактивно място за туристи и посетители, за получаване на информация и знания с помощта на модерните технологии.

6. Везувий ще изригва отново и отново за зрителите
Източник: http://today.actualno.com/news_368183.html
Изображение
От тази вечер в италианския гр. Ерколано, близо до Неапол, всеки може да присъства на най-известното изригване на вулкана Везувий, унищожило градовете Херкулан и Помпей и околните населени места.
От 19,30 часа отваря врати обновеният музей, посветен на единствения активен вулкан в континенталната част на Европа, пише в. "Кориере дела сера".
Основната атракция е триизмерна възстановка на изригването, когато повечето жители на Помпей или загинали под развалините на жилищата си, или били посипани с гореща пепел и скални късове, а мнозина били задушени от отровните газове.
Горещата възстановка ще потопи посетителите на музея в страховитите сцени на изригването. Ще надникнат в магмената камера на вулкана, ще се разходят из улиците на Помпей, когато градът е бил раззеленен със средиземноморска растителност, ще влязат в домовете на гражданите му.
Възстановката е дело на компютърната фирма Спин Вектор, която за целта си е сътрудничила с италиански историци и вулканолози. Музеят е триетажен и се простира на площ от 5000 квадратни метра. Изложени са множество експонати - човешки останки, накити, монети и оръжия, намерени от археолозите.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Чет Ное 17, 2011 2:59 pm

Музеен информационен бюлетин за 17.11.2011г.

1. Музейни специалисти се събират на национална среща във Велико Търново
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=809934
Велико Търново е домакин на национална работна среща на музейните специалисти. Двудневният семинар е на тема "Добри практики: музеите и работата им в мрежи (общинска и държавна администрация, НПО, културни институти, образователни институти и други организации, работа с доброволци)".
Дискусията се организира от Министерството на културата и Регионалния исторически музей във Велико Търново.
Целта на срещата е музейните специалисти да запознаят колегията и дискутират добрите практики, решените и нерешени проблеми, свързани с изграждането на мрежа от партньори; комуникация и дейност с общинска и държавна администрация; съвместна дейност с НПО, приложение на доброволческата институция в музея; връзки с образователни и културни институти.
В работата на форума ще участва зам.-министърът на културата арх. Георги Стоянов и други представители и експерти от министерството.

2. Фотоизложба на европейски доброволци в Ловеч
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=810156
Фотоизложба „Европейски доброволци в Ловеч" ще бъде открита днес от 17.30 ч. в Музея на минералите в града, информират от сдружение „Екомисия 21 век".
От март до ноември тази година в Ловеч работиха четирима доброволци на Европейската доброволческа служба от Полша, Унгария и Испания. За деветмесечния си престой в града те осъществиха поредица от интересни и запомнящи се инициативи, които допринесоха за популяризиране на доброволческата идея и програмите на Европейския съюз, насочени към младите хора.
Двама от доброволците - Касиа Стосиек (Полша) и Оскар Гонзалес (Испания), са подредили моменти от своя живот и дейност в Ловеч във фотоизложба. Тя ще бъде отворена за посещения до 24 ноември, а ловчалии ще могат да получат повече информация за Европейската доброволческа служба, която дава възможност на млади хора да бъдат доброволци в различни европейски страни, натрупвайки знания, опит и неповторими преживявания.
Изложбата се осъществява от сдружение „Екомисия 21 век" в партньорство с Регионалния исторически музей в Ловеч.

3. В музея в Стара Загора разказват за уникалната мозайка „Дионисово шествие"
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=810390
Този четвъртък в Регионалния истоеически музей в Стара Загора ще се проведе лекция на тема "Мозаечното изкуство през Римската епоха. Откритата тази година мозайка „Дионисово шествие" - безспорен шедьовър". Презентацията ще води Никола Стоянов - скулптор и реставратор от "АРС - ДН" ЕООД - Пловдив. Посетителите ще могат да задават въпроси на специалистите.
Началото на срещата е от 17:30 часа в лекционната зала на музея.
Никола Стоянов е завършил Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", специалност скулптура. Работи като художник - реставратор в НИПК, в "АРС - ДН" ЕООД, с предмет на дейност консервация и реставрация на паметници на културата и създаване
произведения на изкуството и културата.
...

4. 270 хиляди видяха изложбата “Салвадор Дали“ в музея “Пушкин“
Източник: http://novini.dir.bg/news.php?id=9941940
Изложбата “Салвадор Дали“, организирана в Държавния музей за изобразително изкуство “Пушкин“ от театъра-музей на гениалния испански художник във Фигерас, за 11 седмици е била посетена от повече от 270 000 зрители, което прави средно по над 4000 души на ден.
За сравнение изложбата “Пикасо. Москва“, организирана в Пушкинския музей от парижкия национален Музей на Пикасо, която досега държеше рекорда за посещаемост, от 26 февруари до 23 май 2010 година е била посетена от около 236 000 души.
В изложбата, посветена на Салвадор Дали, са били изложени 25 картини и 90 графики, а също много оригинални архивни фотографии.
В музея “Пушкин“ вече се подготвя изложбата “Караваджо“ (1571-1610 г.) с картини от Италия и Ватикана, която ще бъде открита на 26 ноември. Няколко дни по-късно, на 29 ноември, ще отвори врати изложбата “Уилям Блейк и британските художници“.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пет Ное 18, 2011 11:33 am

Музеен информационен бюлетин за 18.11.2011г.

1. Историческите музеи в Добрич и Констанца представят общото културно наследство на Добруджа с най-съвременни технологии
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1591831
Историческите музеи в Добрич и Констанца представят общото културно наследство на Добруджа с най-съвременни технологии. Новите модели на работа, чиято цел е да се привлекат повече посетители, бяха представени пред журналисти и представители на различни културни и обществени институции в Добрич, предаде кореспондентът на Радио “Фокус” – Варна. Съвместната работа е по трансграничен проект, който е част от дейностите по създаване на погранична мрежа за разработване на културен туризъм, обединени под мотото: “Истър-Понтика”. Тази мрежа на трансгранично взаимодействие включва шест области – от наша страна (Добрич, Силистра и Русе), от румънска страна съответно - (Констанца, Кълъраш и Гюргево). 30 години след археологическите открития на могилата край село Дуранкулак все още твърде малко е представено пред публиката, категорични са музейните служители. Става въпрос за най-старото обработвано злато в света и за керамика, предхождаща като време на създаване тази, открита в Месопотамия. Това коментира директорът на Музея за национална история и археология в Констанца Константин Кера. Създадена е и вече се предлага както в румънския, така и в Регионалния исторически музей в Добрич наистина иновативна туристическа атракция. Посетителите могат да наблюдават триизмерен компютърен модел на праисторическо жилище, като 3D-образът е съпроводен и със звуков разказ. Възможна е също дигитална разходка из различните отдели на двата музея в Румъния и България посредством интерактивен тъч скрийн с беседи на шест езика (български, румънски, английски, немски, френски и руски) с безжични слушалки. Новите технологии предоставят възможност за дообогатяване както на самата информация, така и на нейното презентиране. Предстои развиване и на допълнителни туристически продукти като създаване на страница в интернет с многоезиков културен блюлетин, разработване на културни маршрути и организирането на Трансгранична туристическа камара, която обхваща шестте погранични области. Двата музея в пограничния регион Добрич-Констанца, заедно с партньорите си Европейският институт по културен туризъм “Еврика” – Добрич и сдружението Европартньори – Добрич, са насочили своето внимание и общите си усилия към създаването на устойчив туристически продукт, изцяло фокусиран върху общото културно наследство на Северна и Южна Добруджа, защото по данни на ООН през последните години 40% от пътуванията по света са именно под формата на културен туризъм, който намира все повече почитатели и е крайно време Добруджа да стане част от световно популярните туристически маршрути заради факта, че нейното културно наследство буди респект и заслужава да бъде представено пред възможно по-широка публика.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

ПредишнаСледваща

Назад към Your first forum

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron