Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Уважаеми потребители. форумът е тясно специализиран и достъпът до него е ограничен. Ако имате въпроси обръщайте се към администратора.

Модератор: vl.varnenchik_museum

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Фев 18, 2013 1:49 pm

Музеен информационен бюлетин за 18.2.2013 г.

1. С тържествен рецитал и фотоизложба беше отбелязана 140-годишнината от обесването на Васил Левски в благоевградския музей
Източник: http://www.focus-radio.net/?action=news&id=644867%AE=1
С тържествен рецитал и фотоизложба беше отбелязана 140-годишнината от обесването на Васил Левски, предаде репортер на Радио ‘‘Фокус’’ - Пирин . Събитието се състоя в залите на Регионален исторически музей в Благоевград. Учениците от Техникум по строителство ПГСАГ в Благоевград, чиито патрон е Дяконът, бяха подготвили тържествен рецитал в негова чест. Те бяха поканили и свои съученици от НХГ „Св. св. Кирил и Методий” Благоевград. След тях историчката в музея, Елена Александрова разказа за живота и делото на Апостола придружени с фотодокументално проследяване на жизнения път и революционната дейност на Карловеца. Важно място в изложбата беше отредено на революционното му израстване като участник в двете легии на Раковски и знаменосец в четата на Панайот Хитов. Изложбата завършва със залавянето на Левски в село Къкрина, представянето му пред турския съд и обесването на Апостола на българската свобода.

2. В Пазарджик отвори врати „Мартенска работилница” на Регионалния исторически музей
Източник: http://www.focus-radio.net/?action=news&id=644862%AE=1
Етнографският отдел към Регионалния исторически музей в Пазарджик има добре изградена стратегия за работа с ученици от различни възрасти, чиято реализация се опитваме да осъществим посредством практически занимания. Това каза за Радио „Фокус” Пазарджик Вася Гергинова, етнограф в музея. Нашата методическа помощ като етнографи в тези занимания се търси от училищата в цялата област. Днес отваря за поредна година врати станалата традиционна „Мартенска работилница”. Повече за традицията и символа на мартениците посетителите ще научат от презентация на мартенската обредност и показване на традиционно изработване на бяло-червения амулет. Съпътстващо мероприятие в работилницата, която ще продължи до 1 март, е представянето на колекция от събирани и изработени традиционни мартеници от Станка Калъпева от Пазарджик, добави Гергинова. Очакваме и други майсторки, които ни посещават редовно, и които също ще изложат изработените от тях мартеници. Всеки, които проявява интерес към изработването на традиционната мартеница, може да ни посети от 18 февруари до 1 март в часовете от 10.00 до 16.00 часа. Най-добре е желаещите да носят материали, защото ние имаме с какво да им показваме, но е желателно те да си носят конци – бяло и червено, уточни етнографът. Гергинова каза също, че желаещите може да носят и други цветове, защото в последните години в мартениците се вкарват зеленото и синьото, които имат своята символика. Зеленото като предвестник на пролетта, на съживяване на природата, а синьото като символ за предпазване от уроки, от болести и зли сили. А и това им дава възможност да вложат повече въображение, особено при учениците.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Фев 20, 2013 1:02 pm

Музеен информационен бюлетин за 19.2.2013 г.

1. Фотоизложба ''Левски – свобода или смърт'' подредиха в Исторически музей – Бяла черква
Източник: http://www.focus-radio.net/?action=news&id=645233%AE=1
Фотоизложба ''Левски – свобода или смърт'' подредиха в Исторически музей – Бяла черква. Това информира за Радио ''Фокус'' – Велико Търново Анастасия Георгиева, директор на музея. Изложбата представя 12 табла с фотоси, на които са изобразени майката на Васил Левски – Кина Кунчева, Левски с униформа от Първата българска легия, Левски като знаменосец в четата на Панайот Хитов, Левски с другари от Втората българска легия и паметника на Васил Левски в София. Посетителите са имали възможност да видят и оригиналната картина ''Левски и другари от Втората българска легия'' на художника Владимир Боев, която е част от фонда на галерията на музея в Бяла черква. Днес в залите на музея е била показана и картината ''Матей Преображенски – Миткалото'' на художника Георги Райчев. По думите на Анастасия Георгиева това са прекрасни оригинални творби.
С откриването на фотоизложба в Историческия музей в Бяла черква бе отбелязана 140-годишнината от обесването на Васил Левски. Малко по-късно в салона на читалище ''Бачо Киро-1869'' беше представена презентация живота и делото на Апостола на свободата . След това тържествено слово произнесе директора на музея Анастасия Георгиева. Ученици от вокалната група при читалището и участниците в клуб ''Приятели на музея'' представиха поетично-музикална композиция.
Анастасия Георгиева отбеляза, че Васил Левски никога не е отсядал в Бяла черква, но неговите най-добри помощници Матей Преображенски и Ангел Кънчев са били в градчето на 28 февруари 1872 година. Тогава в Бяла черква се основава Белочерковският революционен комитет в къщата на дядо Дончо Петров. Там учредителите на революционния комитет прочитат устава, полагат клетва и основават революционния комитет, за чиито председател е бил избран Бачо Киро Петров. Ангел Кънчев пренощува в дома на Дончо Петров и на следващия ден заминава за Русе. ''Без значение дали Левски е бил или не в Бяла черква смятам, че неговия ден трябва да се чества от всички българи'', заяви Анастасия Георгиева.

2. Историческият музей в Русе бе домакин на викторина за Апостола
Източник: http://arenamedia.net/news.php?newsandp ... n_id=18369
Регионалният исторически музей бе домакин на литературно състезание, организирано от децата от Клуб „Приятели на книгата“ към Общинския детски център за култура и изкуство. Надпреварата е сред инициативите на центъра, посветени на 135 години от Освобождението на Русе. Във викторината, посветена на 140-та годишнина от обесването на Васил Левски, участваха два отбора от третокласници от ОУ „Иван Вазов“. Децата отговаряха на въпроси за живота и делото на Апостола.
Представянето им беше оценявано от петчленно жури от представители на Общинския детски център за култура и изкуство и на Регионалния исторически музей. Двата отбора получиха грамоти, а всички участници - дипломи. Литературното състезание беше придружено от музикална програма с патриотични песни.

3. Изложба "Дефилирът в моя мобилен апарат" ще бъде открита в музея в Ботевград.
Източник: http://botevgrad.com/news/46622/Izlojba ... -v-muzeya/
На 20 февруари от 17:00 ч.в Исторически музей Ботевград ще бъде открита Фото-видео изложба под наслов „Дефилирът в моя мобилен апарат“. Изложбата е в резултат на изпълнение на дейност 5 от проект „Дефилир на духовата музика" по Оперативна програма Регионално развитие, приоритетна ос 1, операция 1.1., Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161РО001/1.1-10/2010 „Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития“, Договор BG161PO001/1.1-10/2010/017.
В изложбата са включени подбрани фотографии и видео презентации, направени по време на първото издание на иновативното културно събитие „Дефилир на духовата музика – Ботевград 2012“. След откриването й изложбата ще бъде представена последователно и във всички населени места на общината.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Фев 20, 2013 1:04 pm

Музеен информационен бюлетин за 20.2.2013 г.

1. 10 лева ще струва билетът за музея на силиконовите фигури
Източник: http://www.dnesbg.com/obshtestvo/10-lev ... uri-2.html
10 лева ще струва билетът за посещения на Мултимедийния посетителски център “Цареград Търнов”. Пет лева ще заплащат ученици и възрастните над 60 г. 20 лв. ще струва семейният билет за музея, който пресъздава в сцени живота на средновековната българска столица. С него скулптурните фигури ще могат да разгледат двама възрастни, придружаващи до три деца над 7 г.
Безплатно в центъра ще влизат децата до седемгодишна възраст, тези от социалните домове, инвалидите със социален асистент и организираните групи от общности зад граница, владеещи български език. Свободен ще бъде входът и за групи от ученици и студенти, които посещават музея с учебна цел в периода от 15 септември до 30 юни.
Това стана ясно миналата вечер след заседание на Постоянната комисия по бюджет и финанси в Общинския съвет. Предложените такси ще бъдат гласувани на следващата сесия на местния парламент на 28 февруари. След задължителния двуседмичен срок за обжалване, който изтича на 10 март, те ще влязат в сила. Музеят работи без почивка всеки ден от 9,30 до 17,30 часа.
Предвидени са такси от 5 лв. за любителски снимки в музея и 100 лв. за видеокамера. Срещу пет лева туристите ще имат възможност да се облекат в един от специално изработените костюми, които са точни копия на оригинали от Средновековието. Толкова ще струва и ако решат да се сдобият със сертификат за спомен от Велико Търново и посещението си в Мултимедийния център. За беседа от екскурзоводите на Регионалния исторически музей посетителите ще плащат 15 лв. За беседа с превод таксата е 30 лв., а за такава на чужд език – 50 лв.
За първи път за облекчение на туристите ще има и комбиниран билет, с който ще могат да бъдат посетени три обекта – Мултимедийният център заедно с църквите “Св. св. Петър и Павел” и “Св. Иван Рилски”. Той ще струва 12 лв., а за учащи и възрастни над 60 г. входът ще е наполовина. Семейният комбиниран билет ще се продава на цена от 24 лв.

2. Уникати от Освободителната война показани в Добрич
Източник: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5541631
Експозицията "Слава-памет" с уникални експонати от Руско-турската освободителна война бе официално открита вчера от директора на Регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов, предаде кореспондент на БГНЕС. Изложбата е подредена в зала "Възраждане" на Художествената галерия и ще остане в града повече от месец – до 21 март.
Експозицията представя униформи и оръжия от фонда на Военноисторическия музей в Плевен. Посетителите могат да видят руски офицерски мундир, униформа на унтерофицер и облекло на донски казак. Сред подредените оръжия са пушки, пистолети и саби, с които са се водили битките за освобождението на България, руско инженерно оборудване, турски ятагани. Представени са и традиционни носии от Плевенския край. Картини представят главните събития от Плевенската епопея – една от ключовите битки във войната от 1877-78 г.
Лекция за събитията, довели до възкръсването на българската държава на картата на Европа, изнесе Галин Димитров – уредник във Военноисторическия музей Плевен. Той разказа за хода на Освободителната война и за епичната битка край Плевен. Музеят в Плевен притежава изключително ценни експонати като униформите на руския император Александър Втори и на брат му – великия княз Николай Николаевич, който е главнокомандващ руските войски във войната за освобождение на България.
Наред с изложбата "Слава – памет" посетителите на Художествената галерия могат да разгледат и богатата колекция от икони от XVIII и XIX век, която притежава Регионалният исторически музей в Добрич.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Чет Фев 21, 2013 4:49 pm

Музеен информационен бюлетин за 21.2.2013 г.

1. Изложба на мартеници в къщата музей „Градски бит”
Източник: http://starazagorastz.org/%D0%B8%D0%B7% ... %E2%80%9E/
На 22.02.2013 от 17:30 часа ще се проведе авторска изложба на мартеници в къщата музей „Градски бит”. Изложбата е на Таня Иванова и е под надслов „Марта свила наспорила”, като изложените мартенички могат да бъдат закупувани.
Мартеничките на авторката на изложбата Таня Иванова са събрали в себе си уникалния български дух. Те са много пъстри и ефирни и символиката вплетена в тях отразява полето, слънцето и небето, цветовете на дъгата и пролетния вятър. Цветовете са традиционните бяло и червено, което както всички знаем е за предпазване от уроки и зли сили.
Всички хора, които искат да посетят къщата музей „Градски бит”, могат да го направят от 23.02 до 02.03.2013г. Часовете в които къщата ще бъде отворена са от 9:00 до 12:30 преди обяд и от 13:00 до 18:00 следобед.

2.Археологически обект от Русенска област бе включен в националната изложба „Българската археология 2012“
Източник: http://www.ruseinfo.net/news_110372.html
Археологически обект от Русенска област бе включен в националната изложба „Българската археология 2012“, която беше открита в Национален археологически институт с музей при БАН в София. В изложбата участват 11 музея с 55 обекта от цялата страна. Част от експозицията е селищната могила до с. Бъзовец, проучвана от специалисти на Регионален исторически музей – Русе под ръководството на археолога Димитър Чернаков.
Обектът е представен чрез постер с текстове и снимки за резултатите от разкопките през 2012 г. Праисторическото селище датира от ранната каменно-медна епоха (4800 г. пр. Хр.). През миналия сезон бяха разкрити останки от две жилища, каменно укрепление, както и много находки от керамика, кост и камък.
Димитър Чернаков ще представи резултатите от теренните археологически проучвания на селищната могила до с. Бъзовец през 2012 г. по време на годишните отчети в Националния археологически институт с музей при БАН, секция „Праистория“, от днес до 22 февруари.
Пред русенска публика презентация за проведените през 2012 г. разкопки до с. Бъзовец ще бъде направена от Д. Чернаков на 7 март (четвъртък) в Историческия музей, пл. „Ал. Батенберг“ 3.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пет Фев 22, 2013 10:36 am

Музеен информационен бюлетин за 22.2.2013 г.

1. Картини на Националния военноисторически музей гостуват в Пловдив
Източник: http://news.plovdiv24.bg/417486.html
Националният военноисторически музей гостува в Пловдив с изложбата "Балканската война в творчеството на големите български художници", която ще бъде открита на 25 февруари (понеделник) 2013 г. от 17,30 часа в Градската художествена галерия.
Изложбата е организирана по повод 100-годишнината от Балканските войни. В нея са представени 41 художествени произведения на едни от най-популярните и изтъкнати майстори на четката - Владимир Димитров-Майстора, Борис Денев, Станю Стаматов, Константин Щъркелов, Петър Морозов и Ярослав Вешин.
В Балканските войни (1912-1913 г.) част от художниците са мобилизирани, а останалите постъпват в българската армия като доброволци. Борис Денев (главен военен художник 1915 - 1925 г.) е доброволец, санитар в 20-и пехотен добруджански полк, а Владимир Димитров-Майстора - в 7-а пехотна рилска дивизия и изминава целия боен път на дивизията - Царево, Горна Джумая, Демирхисар, Серес, Гюмюрджина, Дедеагач през Одрин и Булаир.
Като структура на тогавашното Министерство на войната Националният военноисторически музей има невероятния шанс да съхранява почти всички произведения на художниците, рисували по фронтовете войната. Изложбата ще бъде отворена за посещение до 13 март 2013 г.

2. Националният исторически музей е партньор в европейски проект за музеите
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1752529
Националният исторически музей (НИМ) е партньор в проект по програма „Култура” на Европейския съюз. Той се нарича „Евровизия”, съобщиха от музея. Музеите представят Европа” (ЕМПЕ) и ще завърши през октомври 2016 г. Неговата главна цел е да отговори на въпроса как да бъде привличана повече публика в музеите. Работата по проекта се ръководи от международен консорциум, начело на който са специалисти от Аусбургския университет в Германия.
Партньори на българските специалисти в проекта са и експерти от Université Paris-Est Créteil (Франция), Università degli Studi Roma Tre (Италия), Museu Nacional de Arqueologia in Lisbon (Португалия), National Museum of Contemporary History in Ljubljana (Словения), асоциация за изкуство „Монохром” от Виена (Aвстрия), както и Aтелие „Брюкнер“ от Щутгарт (Германия), ръководено от проф. Уве Брюкнер.
Основната идея е музеите да стават все по-достъпни, експонатите в тях да бъдат представяни не само в регионален и национален, но и в европейски контекст, а участието на публиката в цялостния процес да бъде по-активно. Проектът развива и креативни подходи за привличане на публиката и се опитва да спечели по-голям брой хора, които по принцип не посещават музея, чрез заинтригуване и активизиране на посетителя.
Кординаторът на проекта, проф. Сузан Поп, казва за неговото начало: „Надяваме, че чрез ЕМПЕ да допринесем за развитието и изследването на иновативната работа в музея, както и за продуктивната съвместна дейност между музейни специалисти, педагози, сценографи, работници в сферата на културата, творци и изследователи.”
Концепциите и идеите на проекта ще бъдат представяни и обсъждани на специална интернет страница, а след неговото завършване обществеността ще се запознае с резултатите от него от така наречените „Лаборатории Евровизия”. Те ще бъдат представени във всяка партнираща държава под мотото „Един предмет – много гледни точки – ЕвроВизия”.
В рамките на проекта ще бъде обявен и конкурс за млад европейски сценограф, като най-добрите разработки и ярки синестетични идеи ще бъдат представени чрез пътуваща изложба.
Повече информация може да бъде намерена в сайта на проекта – www.museums-exhibiting-europe.eu, или на неговата фейсбук страница.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Фев 25, 2013 11:24 am

Музеен информационен бюлетин за 23-24.2.2013 г.

1. От утре всеки може да изработи мартеница в Природонаучния музей
Източник: http://www.focus-radio.net/?action=news&id=646354
От понеделник работилницата за изработване на мартеници в Природонаучната експозиция ще приема всички бургазлии, които искат да изработят своя уникална такава. За Радио „Фокус” Бургас Светла Далакчиева уредник на експозицията каза, че вече имат заявка от ученици от града. Инициативата според Далакчиева е и начин повече хора да посетят музея, да научат къде се намира той. На цената на билета за входна такса в изработената от всеки мартеница може да се вплете и различен минерал. Миналата седмица работещите в експозицията сами правеха мартеници които продават на символична цена от 50ст. „Мартениците са гривна с усукан бял и червен конец, а ние вплитаме различни минерали. Тази година според китайския календар е годината на черната водна змия и минералите, които са изключително подходящи и въздействащи са камъни като яспис, ахат, черни, сини и лилави камъни. Ние разполагаме с около 30 вида минерали, които вплитаме в мартениците и те се получават много красиви. Оказа се че е много приятно и забавно самия процес на изработка и са заредени с много положителна енергия”, казва Далакчиева. Инициативата бе широко посрещната и приветствана от бургазлии миналата година, затова през тази работещите в музея я организират наново.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Фев 25, 2013 12:18 pm

Музеен информационен бюлетин за 25.2.2013 г.

1. Тествай въображението си в Природонаучния музей
Източник: http://www.burgasutre.bg/2013/02/25/156 ... hnia_muzey
Работилницата за изработване на мартеници отваря врати в Бургас от днес, 25 февруари. Инициативата е на Природонаучния музей в града, а в курса ще могат да участват всички желаещи жители на града. работени те ще бъдат изложени на специална експозиция. Целта на инициативата е главно информационна, чрез нея организаторите се надяват повече х млади хора да посетят музея. На цената на билет за входна такса в изработената от всеки мартеница може да се вплете и различен минерал.
Мартениците, избаротени от служителите в Природонаучния музей в града също ще са изложени от утре. Те се продават на символичната цена от 50 ст. В тях са впелетени около 30 разлибни вида минерали.

2. Дариха гигантски кристал на Природонаучния музей в Бургас
Източник: http://news.burgas24.bg/417998.html
В 18,00 часа в Природонаучния музей в Бургас на ул."К.Фотинов" 30, Ротари Клуб Бургас ще обяви свое дарение в експозицията "Минерали", с което ще приключи пълното й осъвременяване с подмяната и на витрините. Лично дарение на Президента на РК Бургас инж.Илко Бонев е мраморът, с който са облицовани подът и стълбите на залата, както и много от минералите - като калцити, кварцови друзи, пирити, зоолити и др. По идея и със съдействието на президента на РК Бургас инж.Илко Бонев Националният музей "Земята и хората" дари на Природонаучния музей на Бургас гигантски кристал, който вече е изложен в експозицията "Минерали".

3. Регионалният исторически музей в Смолян с изложба, посветена на Руско-турската освободителна война
Източник: http://rodopchani.eu/Regionalniyat-isto ... elna-voyna
По повод 3 март - Националния празник на България и 135-годишнината от Руско-турската освободителна война на 28 февруари 2013 година в Регионалния исторически музей „Стою Шишков”- Смолян ще бъде открита фотодокументална и веществена изложба „Родопите и Руско-турската война 1877-78 година”. Това съобщиха от културната институция. В нея ще бъдат представени 17 фотодокументални табла с репродукции на гравюри и рисунки на руски, испански и френски художници и кореспонденти, илюстриращи обявяването, военните действия и победния край на това паметно историческо събитие, което възкреси третата българска държава. В нея ще има и музейни колекции от вещи, бойни реликви и наградни отличия, свързани с Руско-турската освободителна война от 1877-78 година.

4. За тънкостите на родопската мартеница- в ателието на Историческия музей в Пловдив
Източник: http://rodopchani.eu/Za-tankostite-na-r ... kiya-muzey
Близо 200 души изучиха тънкостите на родопската мартеница в ателието на Смолянския исторически музей. Участниците тази година в ателието за изработване на мартеници са най-многобройни, в сравнение с предишни години, съобщава Тинка Белегова, уредник в музея и организатор на ателието. Мартениците, които са изработени в продължение на една седмица, са почти 150. Интересът е бил голям като са участвали 9 училища и една детска градина – ЦДГ „Слънце”, ОУ „Иван Вазов”, ОУ „Юрий Гагарин”, СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” и техния клуб „Млад етнограф”, СОУ „Отец Паисий”, ПГ по приложни изкуства, които са изработвали плъстени мартеница, ПГ „Крал Маркс” с техния клуб „Съхрани българското”. Участвали и са и представители от Дневния център за деца и възрастни с увреждания „Звънче” в Смолян. Заедно с техни близки и социалните работници, преди да започнат с изработката на мартеници, те са били подготвили литературно-музикална програма по повод 140 години от гибелта на Васил Левски. В ателието са участвали и представители на читалища и много хора от широката общественост. Всички мартеници са подредени в табла и днес ще бъдат представени на изложба в експозиционните зали на музея. Уникалните творби не могат да се продават, каза Белегова и допълни, че ще спазят традицията и с част от тях ще зарадват представители на общинската и областната администрация на Смолян, а най-добрите образци ще запазят във фондовете на музея.

5. С разнообразни инициативи Исторически музей – Средец отбелязва бележити дати през 2013 година
Източник: http://burgasdunews.info/index.php?opti ... &Itemid=58
Многобройните прояви в различен формат са включени в календарния план на общинския музей през 2013 година. Програмата предвижда през март да бъде представен документален филм за Балканската война. Кадрите ще преразкажат събитията от преди 100 години довели до превземането на одринската крепост.
Със „Сказание за Буквите” от музея ще акцентират през месец май, върху 1120 г. от обявяването на старобългарския език за официален в българската държава.
В началото на август изложба по повод 100 години от Илинденско-Преображенското въстание и 90 години от септемврийските метежи на 1923 г.”Отец Рафаил- поборникът на Странджа” ще ни върне назад в историята със един по-различен прочит на исторически събития и личности. Отново с помощта на документалното кино и филма „Разорението на тракийските българи” през октомври от музея ще припомнят съдбата на тракийските бежанци. В началото на декември екипът на Красимира Костова ще представи годишна изложба включваща новите открития на НАР”Деултум”.

6. За състоянието на регионалните музеи във Видин
Източник: http://radiovidin.bnr.bg/OurTheme/Pages ... muzei.aspx
Нашата тема днес в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН е за състоянието на регионалните музеи и възможностите за финансирането им. Според чл. 40 от Закона за културното наследство, финансирането на музеите е грижа на общините, като получават и допълнителна субсидия от националния бюджет. Регионалният музей във Видин обаче се намира пред предизвикателство. Това разбираме от разговора на Ани Цекова с директора на музея Фионера Филипова:
"На 6 февруари открихме с министър-председателя и министъра на културата музеен обект, за който от 20 години търсим средства за финансиране на ремонта му- "Кръстата казарма". Сега правим новите фондохранилища в музея. Но за съжаление средствата са недостатъчни. Опитваме се със собствени пари да пригодим старите шкафове във възстановената сграда. Там нямаме и експозиция. Работим по проект за изграждане на нови изложби, тъй като тези, които са в музеите ни сега са от 60-70-те години и не отговарят на съвременните изисквания. ... Със средствата, които получаваме от държавната субсидия много трудно може да се издържа един музей, като видинския, който разполага с няколко обекта- Конака, Кръстатата казарма и крепостта Баба Вида."
Началото на музейното дело във Враца е сложено в зората на българското Възраждане. През 2000 г. Историческият музей с художествена галерия е превърнат в Регионален исторически музей. Какво е състоянието на врачанския музей в момента- за това разговаряхме с неговия директор Илия Стоянов:
"Имаме проблеми както навсякъде в културните институти, но се опитваме да се справяме с тях. Съществува т.нар. единен стандарт за издръжка, който през последните няколко години беше съкращаван два пъти, за нашия музей- с общата сума от 70 хиляди лева. Въпреки лекото увеличение на стандарта тази година, пак сме назад с парите. През последните години непрекъснато се увеличаваха и режийните разноски- ток, вода, телефони, охрана. ... Успяхме да договорим две дарения от по 1 200 лева. С тези пари ще направим рекламни табели, които ще сложим в града."
Музейният специалист трябва да се грижи за фондовете, да върши научно-изследователска работа, да изнася беседи, да се занимава с образователни програми. И като че ли малко млади хора избират работата на музеен работник за свое професионално поприще, заради ниското заплащане и условията, в които се работи. Какво е положението в музея в Монтана- за състоянието и за финансирането, Лилия Димитрова разговаря с Уляна Даракчийска, директор на монтанския музей:
"Лекото увеличение на финансирането ни веднага се изяжда от неизбежните разходи за ток, вода, данъци, от задължителните средства за осъвременяване на мерките за физическото опазване на културните ценности във фонда на музея, както и от решаването на проблема с остарялата база. Шумно коментираните в медиите 10 процента увеличение на унизително ниските трудови възнаграждения на музейните специалисти, за съжаление не можахме да постигнем. Решихме, че финансово трябва да обезпечим поддръжката на музейните обекти."
ИзображениеМузеят в Чипровци се създава с ускорени темпове и в пряка връзка с честването в национален мащаб на 300-годишнината от избухването на Чипровското въстание. Какво е днешното му състояние, Ани Цекова разговаря с директора Анюта Каменова:
"Най-вече имаме проблеми със сградите, които се нуждаят от ремонти. Зданията са общински и са ни дадени само за стопанисване, но и местната управа няма средства за тези дейности. Имаме възможност да участваме в общи проекти за отпускане на средства от Министерството на културата, но парите на ведомството са малко и се предпочитат големите музеи. Има много програми, по които с проекти могат да се финансират читалищата, но не и музеите. А можем да участваме в проекти по програмата за трансгранично сътрудничество със Сърбия и Румъния, защото културата ни е обща."
Изображение
Музеят в Белоградчик е построен през 1810 г. и е запазил възрожденския си лик и до днес. Основният фонд включва над 6000 експоната. Пред какви проблеми са изправени музейните работници в Белоградчик, разказва Михаил Михайлов, директор на историческия музей в града на скалите:
"Допълнителното финансиране в музея идва от дарения и собствени приходи. Но средствата ни са основно от делегирания за годината бюджет. Мисля, че въпреки ограничението на финансовата ни рамка, музеят е на добро ниво."

7. Кюстендилският музей показа лукс сборник за 60-ия юбилей на ексшефа Иля Прокопов
Източник: http://viaranews.com/2013/02/25/%D0%BA% ... %B1%D0%BE/
За 60-ия юбилей на бившия шеф на музея в Кюстендил Иля Прокопов бе представен луксозен сборник с изследвания, подготвено от негови приятели и ученици. Общият обем на изданието е 912 страници и е съставено от 49 статии. Гости на представянето бяха специалисти от музеите в Югозапада. “Съществува традиция в академичните среди на кръгли годишнини да се посвещават нови непубликувани трудове. Много съм радостен, че моите приятели от България и чужбина са участвали в създаването на този сборник. Винаги с хубави спомени се връщам и към престоя ми като директор в Кюстендил. Тогава бе времето, когато историческите ценности се разграбваха. Радвам се, че успяхме да запазим автентичния център на Кюстендил”, каза развълнуван Иля Прокопов. Той е познат със страстта си в нумизматиката. От 1979 г. работи като уредник в кюстендилския музей, а негов директор е цяло десетилетие – от 1988 до август 1998 г.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Фев 26, 2013 12:52 pm

Музеен информационен бюлетин за 26.2.2013 г.

1.Изграждане на инфраструктура, художествено осветление и фуникуляр се предвиждат по проект на Трапезица във Велико Търново
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1753987
Изграждането на инфраструктура, художествено осветление и фуникуляр са трите основни дейности, които се предвиждат по проекта за 4.8 млн. лева на крепостта Трапезица, предаде репортер на Радио "Фокус" - Велико Търново. Архитект Пламен Цанев, автор на проекта "Изграждане на подпорна стена, художествено осветление и туристическа инфраструктура за достъп до историческия резерват" каза, че е необходимо да се работи и върху достъпа на туристи на крепостта Царевец. Това, което е било предимство през Средновековието, сега е недостатък за туристическата индустрия, каза архитектът. По думите му най-рационалното решение е да бъде изградено в северозападната част на крепостта съоръжение, наречено наклонен асансьор, фуникуляр или запчата железница. „Това ще е първото подобно съоръжение в България”, каза арх. Цанев. Според него то ще е изключително удобно и ще спомогне достъпа на туристи до Архитектурния резерват.
По проекта относно художественото осветление ще бъдат осветени реконструираните и реставрирани археологически останки в Южната част на крепостта, за да има връзка с крепостта Царевец. На главната българска крепост по време на Второто българско царство отдавна е изградено и работи Аудио-визуален спектакъл "Звук и светлина". Идеята е първоначално да се направи художествено осветление на реставрираните останки, в последствие да бъдат включени в този спектакъл.
Третият фрагмент за подпорна стена се отнася до изграждането на инфраструктура в подножието на хълма, непосредствено до гара Трапезица, за да се осигури възможност за паркиране и посрещане на туристите. Подпорната стена ще подпира ската на хълма, за да се предпази изграждащия се паркинг за 50 автомобила, непосредствено до първата станция на фуникуляра. Там, заедно с площада, бъдеща реставрация на историческата гара Трапезица във времето ще се оформи интересен туристически първоначален маршрут за посетителите на Търново.
Проектът е финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие" с бенефициент Министерство на културата. Проектът е разработен през 2010 година, строителното разрешение е от 2011г. През есента на 2012 година започна изпълнението, като до този момент подпорната стена е завършена на около 60%. Тя ще осигури паркирането на автомобилите на посетителите. Стойността на проекта е 4,8 млн. лева.
Хълмът Трапезица е втората по значение крепост на средновековната столица на България - Търново. За него е характерно, че е изключително труднодостъпен и добре укрепен град. На Трапезица регулярно се провеждат археологически разкопки, извършени са консервационно-реставрационни работи по южната част на хълма, където беше възстановена югоизточната порта на крепостта.

2. Приключи реставрацията на църквата "Св. Георги" в Арбанаси
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1046638
Приключи реставрацията на църквата "Св. Георги" в Арбанаси. Обновяването на храма е по европейски проект, който стартира в началото на юни 2009 година с продължителност 36 месеца. Финансирането в размер на около 900 000 лв. бе осигурено по Оперативна програма „Регионално развитие".
След финализирането на проекта са укрепени стените на църквата, възстановени са стенописите, а дворното място -благоустроено. Храмът, който допълва ансамбъла от късносредновековни църкви в резервата, ще бъде включен в туристическия маршрут на екскурзоводите през новия летен сезон.
Църквата "Св. Георги" е издигната в югоизточната част на Арбанаси през 1661 година, за което свидетелства строителен надпис над входа към наоса. Стенописната украса е датирана от 1710 година и представлява иконографски цикли на Великите празници, Страстите Христови и Следпасхалния цикъл. Нейни автори даскал Христо и неговия помощник Стою, обясни Диана Тотева, главен уредник във великотърновския музей. Реставрацията на църквата започва през 1971 г., работи се на парче и с малко средства. Тогава стенописите са свалени и престояват на депо близо 40 години, което на практика ги досъсипва.
Преди три години обаче арбанашката църква е включена и одобрена за финансиране от европейската програма, която концентрира усилията на реставратори и голяма част от стенописната декорация е възстановена и върната на място, посочи Диана Тотева.
Ръководител на реставрационния екип е Замфир Петров, който работи с екип от около 10 души. Възстановената живописна украса покрива стените от наоса, пространството около притвора и северната галерия, обясни Тотева.
Строителната реставрация на църквата също е приключила и обектът е предаден на Министерството на културата. Чака се решение кога точно храмът ще бъде отворен за посещения на туристи. Общината ще задейства процедура по прехвърляне на стопанисването и управлението на църква от държавата на Регионалния исторически музей, съобщи зам.-кметът на В. Търново Ганчо Карабаджаков.

3. Уникална изложба на хладно оръжие показва шуменския музей
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1046826
Уникална изложба на хладно оръжие от 18-20 век е подредена в Регионален исторически музей - Шумен. Експонирани са саби на руски офицери и български опълченци, изпозлвани в Руско-турската Освободителна война. Изложбата е посветена на 135-та годишнина от Освобождението на България, което ще се чества на 3 март.
Сред интересните саби е и тази на шуменеца Рафаил Мощев, участвал в Старозагорското въстание и Освободителната война. Показани са още ятагани, най-старият от които от 18 век, щикове и кавалерийски саби.
На откриванто на изложбата днес бе показана и възстановка на подписването на Санстефанския мирен договор от 1878 г.
Изложбата ще бъде експонирана до края на месец март в шуменския музей.

4.Не е ли време за дигитални музеи
Източник: http://novinar.bg/news/ne-e-li-vreme-za ... 0MQ==.html
Музеят трябва да е като безплатна прегръдка. Трябва да стопля и да въодушевява. Особено музеят на поет. Но каква е релацията между къщата и поета - тъй неуловима и ефимерна, и в същото време недоказуема, но осезаема.
Почти всички музеи на български поети и писатели са къщи музеи. Къщите се рушат. Помръква духът на мястото, документите избеляват, а поетът може би иска единствено да го четат и това му стига.
Сега, покрай дебата за къщата музей на Яворов, на Смирненски, а и на други къщи музеи ми се струва, че е време да се излезе от строително-ремонтния дебат и да се помисли и за една друга гледна точка. Времената на циклостилно-ксероксното разпространение на културата отминаха и сега е време музеите да се дигитализират. Би било добре всеки музей да има своя мултимедиен двойник, така че каквото и да се случи с къщата или мястото, с цялото оставено наследство: снимки, вещи, текстове и всякакви артефакти, те да имат своето цифрово представяне. Това е и чудесна форма на каталогизиране и инвентаризиране така, че нищо да не се загуби. Хубаво е и че цифровият двойник на един музей не остарява и е достъпен от всяка точка на света.
Културата се твори, но също така се и прави. Най-добре с институционална поддръжка. Необходима е една конкретна и ясна програма делегираща права на всеки директор на музей да започне създаването на виртуалния двойник на музея. Институциите ще кажат, че за това няма пари. Това е спорно, но приемливо обяснение. Мисля си обаче, че може да стане и без институционална поддръжка. Институциите, отговарящи за музеите, за литературното наследство, тези за запазване и популяризирането на културата, биха могли да създадат правила и да делегират права.
Ако някой каже, че дигитализацията е скъпо и трудно начинание не бих се съгласил. Дори, струва ми се, може да се направи един експеримент. Вестник "Новинар", който вече е подел дебата за къщата музей на Яворов, може да направи Фейсбук страница, посветена на дигитализацията на музеите. Зад една такава идея биха застанали младежи, готови да хвърлят усилия за кауза, която смятат за правилна. Няма да им е трудно да намерят шестнадесет мегапикселови апарати, камери с висока резолюция и 3D камери. Няма да им е трудно да намерят съмишленици, разбиращи от мултимедия и тримерни панорамни представяния.
Културата може да се прави и да се запазва, и то конкретно, модерно, инженерно. Така например дигиталният двойник на един музей на поет може да се превърне в мултимедиен пантеон, интерактивен мемориал, холограмна панорама на човека и поета.
Подобен музей не остарява с времето и може да се помещава в самата сграда на музея. Същевременно ще е и навсякъде, каквато е природата на информацията, качена на сървъри, и може да бъде посещаван от хиляди. И понеже един интерактивен музей не бива да се ограничава само до документалните факти, той може да търси мета-връзките. Отделните дигитални музеи ще станат един мета-музей на българската поезия с интерактивни карти на поетите във времеви план, с хипервръзки към всеки, към групите и съмишлениците, към пълния набор с достъпни текстове с уредени права, с търсене по ключова дума, интерактивни въпросници, зареждане на флашки и телефони с поезия. Вече живеем във времената на визуалния интерфейс и мултимедийните презентации.
Посетителите ще могат да избират какво да четат или да гледат и откъде. Един цифров музей може да има ай пи камери, с които може да се види експозицията от другия край на света или да бъде разглеждан от ученици в български училища на друг континент.
А къщите? В дихотомията къща музей сградите са закрилата, приюта на един музей и физическия му център. Те са свръхважни. Мисля си обаче, че като се създадат дигитални двойници на музеите, ще ни е по-малко страх за къщите.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Фев 27, 2013 12:07 pm

Музеен информационен бюлетин за 27.2.2013 г.

1. Изложба „Китоподобните в Черно море” в Природонаучния музей в гр. Бургас
Източник: http://kafene.bg/%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0% ... 5/article/
На 28 февруари 2013 г. от 14.00 часа в залата на Природонаучен музей на РИМ-Бургас (ул. „К. Фотинов” № 30) ще се открие изложба „Китоподобните в Черно море”. В 5 табла гостите ще могат да се запознаят с видовете делфини, срещащи се в нашето море, с особеностите в тяхната биология и екология, както и кои са основните заплахи, застрашаващи техните популации. Димитър Попов от сдружение „Зелени Балкани” ще представи проекта „Пилотни дейности за фотоидентификация на китоподобните (Cetacea) по южното Черноморско крайбрежие на България”, в рамките на който е изготвена изложбата. Проектът е финансиран от секретариата на ACCOBAMS (Споразумение за Опазване на китоподобните в Черно море, Средиземно море и съседния Атлантически регион) и е първото по рода си проучване от тези вид в България. Дейностите по проекта са в изпълнение на Плана за опазване на китоподобните в Черно море и ангажиментите на страната ни към Споразумението.
За желаещите да посетят изложбата, тя ще остане в залата на Природонаучния музей до края на месец март.
Представителите на китоподобните в Черно море са 3 вида делфини – афала, муткур и обикновен делфин. Поради полузатворения и изолиран характер на нашето море, те са еволюирали като ендемични подвидове: черноморски обикновен делфин /Delphinus delphis ponticus/, черноморска афала /Tursiops truncatus ponticus/ и реликтен муткур /Phocoena phocoena relicta/. В миналото те са били обект на промишлен улов. Днес според националното законодателство и трите вида са защитени от Закона за биологично разнообразие и Закона за рибарство и аквакултури. Муткурът и афалата са в Червената книга на България.

2. Разглеждаме безплатно музеите в Бургас на 3-ти март
Източник: http://www.burgasinfo.com/news/view/7/38719/
Разглеждаме безплатно музеите в Бургас на 3-ти март. Сбирките ще са отворени за посетители от 10 до 16,30 часа. Това съобщиха от регионалния исторически музей в града. Оттам добавиха, че на 1-ви март ще бъдат обявени резултатите от конкурса "Мартеницата- амулет за здраве". събитието е насрочено за 10 часа в Дома на нефтохимика.
Ще бъде открита и изложбата на мартеници. Организатори са Община Бургас, Регионален исторически музей - Бургас и Общински детски комплекс.
Конкурсът се провежда за четиринадесети път. Участват 45 колективни творби.
От 03.03.2013г. най-интересните от тях ще бъдат аранжирани в Етнографския музей.
Новото тази година е представянето на втора изложба – част от дейностите по проект „Среда и сигурност за деца от уязвими социални групи” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, който се реализира от Община Бургас.
На тържеството ще пеят децата от Фолклорна формация „Шарени гайтани” и Детски народен хор „Трепетлика” с ръководител Пепа Запрянова, ще танцува Детски фолклорен танцов ансамбъл „Радост” с ръководител Димитър Гинов.

3.В историческия музей в Смолян ще бъде открита изложба, посветена на Родопите и Руско-турската война
Източник: http://www.focus-radio.net/?action=news&id=647043%AE=1
Изложба, посветена на 3 март и 135 години от Руско-турската освободителна война, ще бъде представена в историческия музей в Смолян, съобщи за Радио „Фокус” – Смолян главният уредник Златка Петрова. Официалното откриване ще бъде в четвъртък, 28 февруари, от 17.00 ч. в изложбените зали на музея. Изложбата е фотодокументална и веществена и е на тема: „Родопите и Руско-турската война 1877-1878 г.”. Съдържа два тематични модула, включващи общо 17 табла. В тях са представени репродукции на гравюри и рисунки на руски, испански и френски художници и кореспонденти, илюстриращи обявяването, военните действия и победния край на това паметно историческо събитие, което възкреси третата българска държава. Във втория тематичен модул са показани освободителният поход на генерал Черевин през Родопите през студените януарски дни на 1878 г., документи и портрети на родопчани опълченци, дейността на капитан Петко войвода през периода на войната и борбата му срещу Сенклеровия бунт, дейността на известния родолюбец свещеник Атанас Келпетков, който е секретар на дружината на Петко войвода. В заключителните табла са показани паметници и паметни места в Смолянска област, посветени на загиналите руски и родопски воини. Важен акцент в изложбата са представените музейни колекции от вещи, бойни реликви и наградни отличия, свързани с Руско-турската освободителна война. Особено ценни са пушката на Петко войвода, руски самовар, казашки стремена и патрондажи. Интерес представлява руското огнестрелно и хладно оръжие, българските и руски ордени и медали за храброст и трофеи – турски пушки, саби и др. Музеят показва и ценна колекция от произведения на изкуството, свързани с това паметно събитие. Това са портретите на генерал Черевин, на капитан Петко Киряков, на родопските опълченци киряк Иван Кехайов, Вълчо Гайдаров и Стою Бобутанов. Важно място заемат и реликви от Орехово, Павелско и Златоград, свързани с освободителния поход на руските войски през Родопите. Изложбата се съпътства и с документален филм: „Хроника на Руско-турската освободителна война от 1877-78 г.” Изложбата може да бъде разгледана и в деня на националния празник на България – 3 март.

4. С изложба и поетичен рецитал в благоевградския музей ще бъдат отбелязани 135 години от Освобождението на България от османско господство
Източник: http://www.focus-radio.net/?action=news&id=647021%AE=1
С откриването на изложба „Освобождението на България от османско господство 1878 г” и поетичен рецитал „Духът на Балкана в Пирин” в залите на Регионален исторически музей – Благоевград ще бъдат отбелязани 135 години от Освобождението на България от османско господство, информират от културната институция.
Неуспешните опити за дипломатическо решение на Източната криза от края на 1876 и началото на 1877 г. ескалират във военен конфликт между Русия и Османската империя, оповестен с манифест на император Александър II от 12 април 1877 г. Вестта за обявяване на войната провокира чувства на национална съпричастност и желание за саможертва у голям брой българи от Пиринския край и те влизат в редовете на Българското опълчение.
Изложбата „Освобождението на България от османско господство 1878 г.” представя оригинални веществени, документални, снимкови и печатни материали, съхранявани във фонда на Регионален исторически музей-Благоевград. Особено място в изложбата заемат оригиналните документи на опълченците Ангел Герчев от с. Старчища, Неврокопско, почетен знаменосец на Самарското знаме и Георги Банков от с. Белица. Сред най-ценните материали са ордени и медали, връчвани за доблест и храброст на опълченците от Пиринския край – Никола Джаров и Александър Багашки. В изложбата могат да се видят още образци оръжие, използвано от руската и турската армии, както и печатни издания, пресъздаващи събитията в разгара на войната.
Поетичният рецитал „Духът на Балкана в Пирин” е подготвен от Театрално студио към Обединен детски комплекс – Благоевград. В него участват ученици на Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий” – Благоевград, Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев” - Благоевград, Природо – математическа гимназия „Сергей Корольов” - Благоевград и Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов” – Благоевград. Мероприятието ще се състои утре от 17.00 часа.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пет Мар 01, 2013 2:40 pm

Музеен информационен бюлетин за 28.2.2013 г.

1. Исторически музей-Лом ще отбележи 3 март с изложба, посветена на Васил Левски
Източник: http://www.focus-radio.net/?action=news&id=647329%AE=1
Изображение
„Конституцията на Апостола” е името на изложбата, която ще бъде открита в Исторически музей- Лом тази вечер. Тя е посветена на 3 март - свещена и славна дата, която поставя едно ново начало за българската държава, каза за Радио “Фокус”- Видин Даниела Замфирова, директор на музея. Тя уточни, че музейната колегия е домакин на експозицията, която е осъществена със съдействието на Народното събрание. Изложбата отразява безсмъртното дело на Васил Левски –идеолог, организатор на Българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация, основа, върху която стъпват всички дейци от Априлското въстание и последвалата Руско-турска освободителна война, довела до възстановяването на българската държава. Акцентите в изложбата са идеите на Левски, неговите мисли и послания, споделени чрез писма до личности като Филип Тотю, Любен Каравелов, Евлоги Георгиев и други. Даниела Замфирова обясни, че се открояват цитати от „Нареда /проектоустава/ на работниците за освобождение на българския народ”, както и от програмата на БРЦК и дописки до вестник „Свобода”. Добавен щрих към изложбата е портретът на великия българин, нарисуван от ломския художник Петър Панайотов. Картината е собственост на Исторически музей- Лом и се съхранява в отдел „Художествен”. Посланията на Левски надхвърлят рамките на историческото време, каза Замфирова. Тя добави, че днес, когато честваме 135 години от Освобождението на България, мъдро звучат неговите думи: „Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите собствени задружни сили”

2. Изложба на мартеници наредиха в Регионалния музей в Кърджали
Източник: http://ardanews.info/?p=42768
Изложба „Мартеницата – традиция и наследство“ откриха в кърджалийския музей. Организатори на културната проява са музеят и най-голямото основно училище в областта ОУ”Св.св. Кирил и Методий”. Експозицията показва мартеници от Източните Родопи, изработени в различни времена и е по повод настъпването на Баба Марта. Целта е да се демонстрира разнообразието в изработката на мартеници в различните времена. „Мартеницата за разлика от другите обичаи, където такива закичвания са част от обредния реквизит, съществуват като един самостоятелен предмет”, заяви при откриване на изложбата Соня Костадинова, етнолог в РИМ и допълни, че при другите славянски народи няма мартеница и затова търсим нейните корени при древните българи. Костадинова обясни, че традиционният материал за изработката им е вълната в червен и бял цвят, която предпазва от злини и носи здраве.
Деца в носии изнесоха кратка музикално-културна програма пред гостите, дошли да видят експозицията. Те рецитираха стихчета, пяха песнички и разказаха за обичая Баба Марта и за преданията и легендите за него. В края на представлението всички ученици и учители прескочиха първомартенския огън, което символизира изгонването на зимата и идването на пролетта.
Директорът на музея Павел Петков искрено благодари за отличното представяне на ОУ”Св.св.Кирил и Методий”.

3. Регионалният хасковски музей гостува с изложба в Димитровград
Източник: http://haskovo.co/23337
Регионален исторически музей-Хасково гостува от тази вечер на димитровградския с изложбата си, посветена на 100-годишнината от Балканската война. Тя ще бъде открита официално в 17.30 ч., в навечерието на националния празник 3-ти март. Включва колекция оръжия, военни отличия и парадни униформи, както и фотоси с анотации към тях, които разказват за събитията. Автор на експозицията е д-р Красимира Узунова, която припомни, че тя е била финансирана от министерството на културата и бе част от официалния календар за отбелязване на 100-ата годишнина от Балканската война.
Целта е да покажем и откроим мястото на нашия регион в тази война. Насочена е към подрастващите и представлява интерес за всички, които искат да знаят повече за историята, коментира Красимира Узунова.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

ПредишнаСледваща

Назад към Your first forum

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron