Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Уважаеми потребители. форумът е тясно специализиран и достъпът до него е ограничен. Ако имате въпроси обръщайте се към администратора.

Модератор: vl.varnenchik_museum

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Фев 06, 2013 9:56 am

Музеен информационен бюлетин за 6.2.2013 г.

1. В снимки и спомени музей показва първия димитровградски панаир на занаятите
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1035986
Изображение
Първото издание на Панаира на народните занаяти-Димитровград, който се проведе на 15-16 септември миналата година, ще бъде представено от 18 ч. днес във фоайето на историческия музей със снимки и спомени на участниците. 23-ма майстори от Димитровград, Хасково, Смолян, Велинград, Пловдив и др. в продължение на два дни показаха своите изделия в импровизираните работилници, уредени пред спортната зала. Организатори бяха: Община Димитровград, читалище „Звездица- 2003г, Дружеството на димитровградските дърворезбари „Свети Спиридон” и историческият музей, припомня уредникът Недялка Тодорова.
Една от идеите за панаира бе от подаръците на майсторите, които те ни оставиха за спомен, да оформим мобилна изложба, която в периода до следващото издание на панаира отново през месец септември, да бъде показвана в обществени учреждения с идеята да привлече още повече участници, разказва тя.

2. Започват зимните четения в музея
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1035928
В Регионалния исторически музей Враца от днес започват 24-тите зимни четения. Те са своеобразни първи публикации на научните разработки, осъществявани от уредниците на музея през предходната година. Първи по програма ще се представи археологът Георги Ганецовски, а темата е „Нови открития от археологическите проучвания в Оходен - „Валога", Мездра - „Калето" и Борован - „Езерото". Началото е 17 часа.
Следващата сбирка от четенията е седмица по-късно, когато своите разработки за „Археологически проучвания през 2012 г.: антична и средновековна крепост в м. Вратцата, късноантично и средновековно селище до с. Нефела" ще представят доц. д-р Нарцис Торбов и Александра Петрова.
Зимните четения ще продължат до 10 април.

3. Работилница за мартеници заработи в Регионален исторически музей – Габрово
Източник: http://www.radio-focus.net/?action=news&id=642235
Работилница за мартеници заработи в Регионален исторически музей – Габрово. Това информира за Радио „Фокус” – Велико Търново Даниела Цонева, уредник в културната институция. В отвореното мартенско ателие деца от габровските училища под ръководството на етнографите могат да изработват типични за региона мартеници. Материалите се предоставят от Музея. Всяко дете срещу заплащане може да отнесе в къщи изработената от него или неговото другарче мартеница. След затварянето на работилницата в края на месец февруари, в залите на Регионален исторически музей ще бъде подредена изложба от изработените символи на пролетта.

4. Сурвакарски маски на наш майстор - част от френски музей
Източник: http://www.novini.bg/news/117413-%D1%81 ... D0%B9.html
Бившият електротехник от Лесковец е един от най-старите майстори на сурвакарски ликове в Пернишко, прави ги повече от 20 години. Той ежегодно участва в работилницата за маски, която показва на живо изработването им по време на международните фестивали на маскарадните игри в Перник.
Творба на бай Малин е сред експонатите в Международния музей на карнавала и маската в белгийския град Бенш. Образци на самобитното му изкуство гонят злото в много чуждестранни домове.
На ХХ Международен фестивал на маскарадните игри майсторът от Лесковец получи златен медал за детска маска.

5. Откриха обувки на сестрата на Наполеон в шотландски музей
Източник: http://novini.dir.bg/news.php?id=13023684
Чифт пантофки, които принадлежали на Полин Боргезе - сестрата на Наполеон - бил намерен в шотландски музеен фонд, където са влезли преди повече от 140 години.
Тези обувки от коприна и кожа, съхранявани в музея на университета в Абърдийн, са част от колекцията на Робърт Уилсън, британец, който пътувал по света като хирург на борда на корабите на британската Западноиндийска компания.
Преди смъртта си през 1871 година лекарят завещава дрехите, бижутата и другите предмети, събрани от него, на музея на университета, в който се е дипломирал.
Историята на предметите е разкрита от помощник-кураторката на музея Луиз Уилки по описа на Робърт Уилсън.
“Открих, че Уилсън е поддържал приятелство с принцеса Полин Боргезе, сестрата на Наполеон“, обяснява тя. “Писмата, изпратени от доктора до Полин, показват дълбоко приятелство между тях и той пише в личния си дневник, че тя прекарва много време с него, когато пътуват в Италия и че му е подарявала много неща“, казва Луиз.
“Можем само да гадаем за характера на отношенията между Уилсън и Полин, но документи показват привличане и привързаност“, казва тя.
Обувчиците са много малки, детски размер 18, което отговаря на малкия ръст на принцесата, отбелязва БГНЕС.
По-малката сестра на Наполеон - Полин Бонапарт, става принцеса на 23 години, като се омъжва повторно за един от най-богатите мъже в Италия принц Камило Боргезе.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Чет Фев 07, 2013 11:19 am

Музеен информационен бюлетин за 7.2.2013 г.

1. Министър-председателят Бойко Борисов откри реновиран етнографски музей "Кръстата казарма" във Видин
Източник: http://bta.bg/bg/c/VI/id/538357
Заедно с него са министърът на културата Вежди Рашидов, транспортният министър Ивайло Московски и министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Сградата на "Кръстата казарма" не е ремонтирана близо 30 г., каза на церемонията по откриването премиерът. По проект на Оперативна програма "Регионално развитие" сградата е възстановена, както и прилежащата й инфраструктура. Общият размер на средствата за нейното реновиране е 1 505 776 лв. "Изработването на проекта и реализирането му отне близо две години, но днес може да се поздравим с една напълно възстановена сграда на етнографския музей във Видин", каза министър Рашидов.

2. Издаване на книга предвиждат от Регионален исторически музей – Габрово за отбелязване на 130 години от музейното дело в града
Източник: http://www.focus-radio.net/?action=news&id=642418%AE=1
Издаване на книга предвиждат от Регионален исторически музей – Габрово по повод 130 години от музейното дело в града. Това съобщи за Радио ''Фокус''- Велико Търново Красимира Чолакова, директор на музея. Автори на книгата са Росен Росенов – главен уредник на регионалния музей и Добромир Калински – уредник на отдел ''Нова и най-нова история'' в музея.
По думите на Красимира Чолакова книгата ще бъде в ръцете на читателите още през септември месец. Освен издаването на книга от музея предвиждат и откриване на постоянна експозиция в Дечкова къща – единственият запазен паметник на жилищна възрожденска архитектура в Габрово. ''Къщата е построена в периода 1815-1820 от чорбаджи Дечко – един от най-влиятелните габровци в този период'', разказа Красимира Чолакова. Експозицията ще показва градския бит на габровци и културата в края на 19 и началото на 20 век. Предвидено е в експозицията да бъдат включени около 400 културни ценности.

3. Регионалният исторически музей в Монтана организира изложба - “Храненето от древността до края на ХІХ век"
Източник: http://www.focus-radio.net/?action=news&id=642430%AE=1
Изложба с експонати на тема “Храненето от древността до края на ХІХ век" се организира в регионалния исторически музей в Монтана. Изложбата включва материали от отдел „Археология” и от Етнографския отдел в музея, каза за Радио “Фокус”- Видин Мирослав Марков, уредник в отдел „Археология” на Историческия музей в Монтана. „Отдел Археология ще представи съдове за твърди храни и за течности от тракийската и от римската епоха. От глина и метал ще бъдат изработени съдовете, които ще бъдат подредени в изложбата от етнографите на музея. Изложбата ще бъде съпроведена с лекция, подготвена от представители на двата отдела на тема „Храненето от древността до края на ХІХ век”, като ще бъдат откроени някои обичаи, практики, както и доставка и съхранение на храните”, обясни Марков. Той посочи, че темата е подбрана заради изучаваната специалност „Кетъринг” в Икономическата гимназия в Монтана. Според него чрез изложбата учениците ще се запознаят с едни много по-ранни етапи на храненето, както и с прибори от античността и от средновековието. В изложбата един от интересните предмети е съд, който е играел ролята на цедка , изработен от сива тракийска керамика и запазен в отлично състояние. Този съд е открит при редовни археологичски разкопки до село Сталийска махала, разказа археологът. Така учениците могат да проследят историческото развитие на някои кухненски предмети. „Всъщност нещо, което универсално е измислено през вековете, продължава да се употребява със същите функции, които е имало в древността”, каза Мирослав Марков, уредник в отдел „Археология” на Историческия музей в Монтана.

4. Револвер-антика,иззет от иманяри, влезе в музей
Източник: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5507811
Изображение
Античен револвер от XVII – XIX век попълни колекцията на Общинския исторически музей в Гоце Делчев, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.
Историческата ценност дари на музея началникът на ГУП-Гоце Делчев комисар Илия Сораджиев. Дарението стана след попълването на три приемо-предавателни протокола, единият от който за прокуратурата, тъй като пистолетът е обект на прокурорско разследване. На 5 декември миналата година е подаден сигнал, че иманяри от село Беслен, община Хаджидимово, подготвят изнасянето от страната за продажба пистолет, представляващ историческа ценност. Служители на Граничен участък в Гоце Делчев са извършили обиск в стара къща в селото, откъдето е иззет въпросният пистолет.
Уредничката на музея Спаска Паскова благодари на комисар Сораджиев за дарението. В музея се съхраняват още няколко подобни експонати.

5. Показаха златна икона от Перперикон
Източник: http://bnt.bg/bg/news/view/94491/pokaza ... perperikon
Непоказвана досега златна икона на Разпятието на Исус Христос представи днес археологът проф. Николай Овчаров. Иконата е от втората половина на 14 век и е открита при разкопките на Перперикон. Ценната находка е била шест месеца на реставрация, защото, когато е открита, била раздробена на много малки парченца.
Иконата представлява тънко златно фолио, апликирано върху дървена основа. На нея е запазено изображението на плачещата Богородица край кръста, както и части от фигурата на разпънатия Христос.
Иконата изгоряла в пожара при превземането на Перперикон от турците през 1361 година. Тя най-вероятно е била в кожена кесия заедно със златното съкровище от монети. Предполага се, че всичко това е принадлежало на епископите на Перперикон, които били изключително богати. В паниката при превземането на града, съкровището било хвърлено в помийна яма. Мястото е много близо до това, където археолозите очакват тази година да открият централния площад на града и вероятно и катедралата на епископите.
За разкопки на Перперикон тази година са отделени 250 хиляди лева, още 3 милиона и 700 хиляди лева европейски пари пък ще бъдат вложени в инфраструктурата на обекта.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пет Фев 08, 2013 10:06 am

Музеен информационен бюлетин за 8.2.2013 г.

1. Откриват изложба в музея в Благоевград
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1036886
В Регионален исторически музей- Благоевград официално ще бъде открита изложбата "Владимир Пешев - живопис. Творбите са от фонда на музея. Събитието е по повод 90 - годишнината от рождението на автора.
Владимир Пешев е роден в Дупница на 06.02.1923 год. Завършва живопис в Художествената академия в София при проф. Илия Петров. активен участник е във всички общи художествени изложби в региона на Благоевград. Открива самостоятелни изложби в градовете Благоевград, Гоце Делчев, Банско и София.
Работи в разнообразна тематика: пейзажи, портрети, историческа тематика и др. Във фонда на Регионален исторически музей- Благоевград се съхраняват 40 негови творби.
Част от тях ще могат да бъдат видяни в изложбата, която ще бъде открита в 17.30 часа в зала „Временни изложби”.

2. Регионален исторически музей – Ловеч, организира прожекции на филми по случай 140 години от Обесването на Васил Левски посветени на делото на му
Източник: http://www.lovechtoday.eu/%D1%80%D0%B5% ... 5%D1%87-3/
Регионален исторически музей – Ловеч, организира прожекции на филми по случай 140 години от Обесването на Васил Левски посветени на делото на му. Те санасочени към гражданите и учениците на град Ловеч. Вход свободен.
На инициатива откликнаха учители от ловешките училища като началото бе поставено още в петък /8 февруари/ от учителките и учениците от втори клас при училище СОУ ”Тодор Кирков”, които с интерес изгледаха филма „Прослава на Левски”.
Той е направен през 1931г.във връзка с откриването на Къкринското ханче на 10.05.1931г., което е първата направена в България експозиция посветена на Апостола.

3. Възстановяват в музей родната къща на Гео Милев
Източник: http://news.ibox.bg/news/id_1769277655
Къщата, в която се е родил поетът Гео Милев в Раднево, ще бъде възстановена като къща-музей.
Това съобщи кметът на Раднево Юлиан Илчев, цитиран от Радио Стара Загора.
Преди година и половина общината е откупила къщата за 76 хиляди лева. За възстановяването й ще се кандидатства по проект „Красива България".
Дъщерята на поета Леда Милева е научила новината часове преди кончината си, съобщи още Илчев.
Днес от 11.00 ч. в зала "София" на бившия Партиен дом бе поклонението пред голямата поетеса. Тя почина на 5 февруари.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Фев 11, 2013 9:44 am

Музеен информационен бюлетин за 9-10.2.2013 г.

1. Исторически музей-Павликени обявява инициатива за събиране на етнографски материали ”от раклата на баба”
Източник: http://www.focus-radio.net/?action=news&id=643059%AE=1
Павликени. Исторически музей-Павликени обявява инициатива за събиране на етнографски материали ”от раклата на баба”, съобщи за Радио „Фокус”-Велико Търново Елена Христова, етнограф в музея. Целта е да се попълни богатството на музейния фонд. Според Христова в последните години районът се обезлюдява, много къщи се продават и в голяма част от тези домове има неща, които за съжаление отиват не в музея, а на други места, а това е едно богатство, което няма как да се върне вече. „Една торбичка или каквато и да е кърпа, престилка може да разкаже много за миграцията, преселването, за демографските промени настъпили в нашия край”, заключи етнографът. Според нея в последните години започва да се завръща интересът към етнографското ни богатство, към ръчните изделия, от които в павликенския край, домашните, най-вече женските занаяти са много колоритни, много цветни и разнообразни. „Те сами по себе си са и модерни и ни връщат към миналото, към корените ни”, добави Христова. Тя посочи, че всичко е било изработвано от естествени материали- вълна, памук, коноп, само в специални случай коприна. Изработеното се е поддържало, предавало се е в наследство, така се превръща в неизменна наследственост, която ни определя като българи. По думите на Христова основни дарители са обикновените хора от града и околните села, активисти от клубовете на пенсионера, които са дарили част от своето наследство за поколенията и добре, че са го направили.

2. Етнографска изложба „От раклата на баба” ще бъде открита в Исторически музей-Павликени
Източник: http://www.focus-radio.net/?action=news&id=642991%AE=1
Етнографска изложба „От раклата на баба” ще бъде открита в Исторически музей-Павликени, съобщи за Радио „Фокус”-Велико Търново Елена Христова, етнограф в музея.По думите и в изложбата ще бъдат включени автентични предмети от селата и града и ще се пресъздаде българският бит и облекло от 19-20 век. Христово посочи, че изложбата е реализирана изцяло с етнографски материали от фонда на историческия музей, събирани още от неговото създаване в 1978 година. Етнографът каза също, че името на изложбата не е избрано случайно.По думите и нашите баби са нареждали именно в раклите своите премени, ръчно тъканите топове сукно, носиите за бъдещата булка, златните пендари и накитите. През Възраждането раклите са били украсявани с пищна дърворезба или рисунки и най-важното, придружавали българската жена в целия и жизнен път. Едни от най-интересните екземпляри поместени в изложбата са така наречените „женски колани”. Христова припомни, че жената в миналото задължително е носела колан и той е имал своята символика за нея, показателен е бил за възрастта и статута и в обществото. Една голяма част от коланите в Павликенския край са тъкани с по-специфична техника, която се нарича- „тъкане на кори”. Те са много тесни, с много фигури, надписи и орнаменти. Изключително красиви като изработка. В изложбата са включени и типичните за района на Павликени шевици, тъкано платно, престилки, месали и кърпи всички изработени ръчно.Особено интересни са украшенията за глава от село Недан, които в началото на 20 век постепенно са изчезнали, но са били неизменна част от женската носия. Изложбата ще бъде открита на 13 февруари от 16.30 часа в Исторически музей-Павликени.

3. Пощенските картички в Благоевградския музей
Източник: http://www.dnes.bg/obshtestvo/2013/02/1 ... ash.179807
Регионалният исторически музей в Благоевград съхранява една изключително любопитна колекция от пощенски картички, дарение от благоевградската фамилия Мощански.
Регионалният исторически музей в Благоевград съхранява една изключително любопитна колекция от пощенски картички, дарение от благоевградската фамилия Мощански. Тя наброява 787 картички, от които 26 са любовни. Те са от първата половина на 20-и век, пише БТА.
Като изключително красиви, интересни и атрактивни ги определя музейният специалист Снежана Захариева.
Денят на влюбените, отбелязван на католическия празник Свети Валентин, който напоследък става популярен и у нас, е повод да се докоснем до тези свидетелства за отминали времена, за събитияи чувства, карали хората да си разменят очаквани и неочаквани послания.
"Прелестни, Розенталчо, с думи не мога да се уверя, че още ме обичаш, е написала женска ръка на гърба на пощенска картичка с образите на двама влюбени. Ти тогава ще ме увериш, че ме обичаш,когато потърсиш ръката ми. Аз всичко съм направила, готово е за годежа ни. Но както виждам, всичко ще си остане така, защото ти още продължаваш да си играеш с мен..."
Посланието продължава в този дух - цяло едно писмо, което разкрива бурята от чувства, колебанията и душевния смут, предизвикани от прелестния Розентал в душата на една влюбена и мечтаеща за щастлива връзка и брак жена. Това е една история от 1913 година.
Други послания на гърба на пощенските картички отпреди век са доста кратички, но не по-малко експресивни. "Данче, нека лицевата страна на картичката те подсеща за..." е недовършеното, но многозначително за подателя и за получателя изречение, коетоте подтиква да обърнеш картичката, за да разбереш подтекста на написаното.
Подобни послания сигурно си разменят и днешните влюбени, но по-рядко те пътуват с пощенски картички, коментира Снежана Захариева. Сега общуването е чрез есемеси, по електронната поща или скайпа, чрез Фейсбук и другите социални мрежи. Така днес пътуват и поздравителни картички за всеки голям празник. Но пощенските картички и телеграмите, които ние съхраняваме, си остават спомен от миналото, но красив спомен, защото са изящно изработени и много експресивни. И днес пощенските картички не са отживелица, но в старите картички като че ли има повече романтика, отбелязва още Снежана Захариева.

4. Историческият музей в Смолян възкресява миналото на Родопа планина
Източник: http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Lifes ... useum.aspx
В експозиционна площ от 1300 кв.м. регионалният исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян показва археологически находки от различни епохи, характерни празнични носии, кукерски костюми, пастирска дърворезба, тъкачни станове, текстилно изкуство. Експонатите разкриват особености от бита на родопчанина и същевременно свидетелстват за обитателите на Родопа планина от хилядолетия наред. Постоянните изложби, подредени тематично в отделни зали, като колело на времето те пренасят от една епоха в друга, от делник в празник. Посетителят може да се запознае дори с родопската обредна трапеза. Музеят е създаден през 1935 г. и носи името на своя основател. Стою Шишков е един от най-известните български историци на Родопската област от края на XIX и първата половина на XX в., пояснява директорът на музея Таня Марева, също историк по образование. – Тогава за първи път местната общност, провокирана от вече живеещия в Пловдив Шишков, се замисля за музейно дело и за събиране на веществената памет на тази планина и на хората, които я обитават.
Ето какво споделя г-жа Марева за някои от най-интересните предмети, които се съхраняват в музея:
Намереното през 1976 г. миниатюрно египетско мънисто в некропол край с. Любча вече има нова научна интерпретация. Преди две години известният български египтолог д-р Васил Добрев разчете надписа върху долната страна на това каменно мънисто, което символично представлява скарабей. То е създадено около 2000 г. пр. н. е. и върху него е отбелязано името на фараон Ментухотеп IV, който е бил известен със своите походи за набавяне на суровини на Балканите. Експонирали сме находката по подходящ начин, тя може да се види под лупа в оригинал.
Друг интересен предмет, който винаги посочваме, е малка бронзова лампа от римски произход. Нейният образ символично е пресъздаден в логото на нашия музей. Смятаме, че освен като изследователска и културна институция, музеят пръска много духовна светлина както за местните хора, така и за неговите посетители от по-далеч. Надяваме, че всички възприемат музея в тази му светлина.
Експозицията на музея постоянно се обогатява. В момента се работи по проект за проучване на тракийското наследство в района, като се изследват крепостта „Калето“ край Смолян и едноименната твърдина край с. Кошница. Намерените ценности при разкопките ще бъдат показани във временна изложба. Друга интересна експозиция, която ще може да се види от 8 март до края на август, е свързана с европейското пастирско наследство. Г-жа Марева пояснява, че Родопите са планина, която се слави с овцевъдство още от древността. Традициите се пренасят във времето, посочва тя. В близкото минало тук е имало многобройни стада, които са се отглеждали през лятото в планината, а през зимата са карани в беломорските полета. Пази се специфичната технология за отглеждането на овцете и днес млади овцевъди продължават прастария поминък.
Овцевъдството е било тема и на фотоизложба за Сардиния, която е представена миналата година в музея. Оказа се, че на малкия италиански остров също има подобни звънци за овце и тъкани от вълна, дори подобно явление като нашите забраждания от XIX в. - споделя директорът на музея.
Освен че си сътрудничи с други страни и работи по различни европейски програми, една от основните задачи на музея в Смолян е да представя важните исторически събития, свързани със Средните Родопи. Миналата година по повод 100-годишнината от Балканската война и от Освобождението на Родопите са били организирани различни инициативи. (До 1912 г. земите по билото на Рожен и на юг от него, както и съвременният град Смолян с всичките му квартали са били под османска власт.) Тази година престои да се отбележи и 100-годишнината от Междусъюзническата война.
Г-жа Марева подчертава, че музейната колегия сериозно се замисля върху проблема за изграждане на своя публика: В тази връзка организираме различни образователни програми за децата от областта. Те са свързани с важни исторически събития в Родопите, с бележити личности от този край и с традициите в планината. Също така организираме различни инициативи по европейски проблеми, които днес вълнуват живеещите в Родопите и техните деца, казва тя.
Чести посетители в музея са децата от местните детски градини. Също така наблюдаваме интерес от семейства, които водят малките си деца при нас. На малчуганите особено се харесва онази част от експозицията, в която са представени карнавалните игри в Средните Родопи. Организираните детски групи, които посещават образователните програми на музея, се впечатляват не само от експонатните, но и от заниманията, които провеждаме. Опитваме се те никога да не бъдат скучни, т. е. да не се чете само лекция, а да дадем възможност на децата сами да изработят или да открият нещо. Миналата година останахме с прекрасни впечатления от френското училище „Виктор Юго“ в София. Учениците работиха в залите на музея по специална образователна книжка на френски език, създадена от специалистите на училището. Зарадвахме се на техните щастливи очи от видяното и наученото в нашите зали. Музеят ни е подходящ за такива инициативи, защото е просторен, а също така е един от най-добре аранжираните от художествена гледна точка в страната. Тук ще чуете и уникалния звук на родопските чанове. Няма друг музей като нашия, в който да зазвънят над 100 чана.
В експозицията на музея са разположени два електронни пътеводителя. В единия има информация за националните празници на България и символите на българската държавност. Специално внимание е отделено на темата за Балканската война и Освобождението на Родопите. Другият пътеводител дава информация за туристическите обекти на територията на област Смолян, а в залите на музея са поставени гидове на български, френски, английски, руски, немски и гръцки. В музея има и информация на Брайлово писмо, поставени са и помощни съоръжения за инвалиди.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Фев 11, 2013 11:40 am

Музеен информационен бюлетин за 11.2.2013 г.

1. В народния музей ще се говори за съкровища
Източник: http://www.targo.org/novini/publication ... &&pub=6236
И през настоящата 2013 г. в Регионален исторически музей- Търговище ще продължи осъществяването на инциативата „Народен университет”.
На 13 февруари /сряда/ 2013 г. от 17 ч. , в навечерието на Трифон Зарезан, отбелязван от десетилетия като Ден на археолога, музеят кани всички любознателни търговищенци, за да чуят най-интересното за „Съкровищата от надгробната могила в с.Могилец”, разказано от археолога Стефан Иванов, изследовател и ръководител на разкопките и проучванията през 2011 г.
Очакваме Ви в Захариевата къща – вече отоплената административна сграда на музея!

2. Филмови вторници на Валери Добрев започват от утре в димитровградския музей
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1038914
Историческият музей в Димитровград и градската библиотека "Пеньо Пенев" там започват от утре инициатива с мотото "Вторник с филмите на Валери Добрев". От 17.15 ч. всеки вторник, в залата на музея, ще бъдат прожектирани в продължение на час късометражни, некомерсиални, документални филми на автора. Наградени, ненаградени и низвергнати ленти е подбрал той. 4 ще бъдат показаните утре ленти, които разказват за играта геокешинг, за житейската философия на козар от село Злато поле, за музикантите Дянко и Тигъра и „Гледна точка-3” - най-близката ни история през погледа и разказите на първи секретар на Партията, строител и журналист. Подготвил съм и една приказка от село Злато поле, която ми разказва възрастна жена по доста интересен начин, за защитената местност там, лентата „Ходим на природата”, разказа авторът Валери Добрев.
Входът за филмовите вторници в димитровградския музей е свободен, а Добрев е дарил на музея близо 90 от филмите, които е заснел в годините и които са над сто. Разказът му за тях, за любимите му герои и любителското кино с типичното му чувство за хумор чуйте в приложения файл.

3. Обявиха ученически конкурс за рисунки, посветени на 135-годишнината от Освободителната Руско-турска война
Източник: http://www.smolyandnes.com/obyaviha-uch ... nata-voyna
Конкурс за рисунки на тема „С Освободителите през Родопите” обявиха Регионалният исторически музей „Стою Шишков” и Регионалният испекторат по образованието в Смолян. Поканата за участие е отправена към учениците от V до VІІІ клас като представените творби могат да бъдат изпълнени в различни техники без ограничение – живопис, графика, апликация, колаж. Рисунките могат да пресъздават по избор бойни действия, пътя на войната, памет за войната в Смолянска област – паметници и паметни места, оръжия и вещи, съхранявани в смолянския музей и в музейни сбирки в региона. По този повод РИМ „Стой Шишков” обяви безплатен достъп до музейните експозиции всеки четвъртък с предварителна заявка. Форматът на рисунките е задължителен – „А 3”. На 28 февруари 2013 година, четвъртък, от 15 часа, в залите на РИМ – Смолян, ще бъдат представени и наградени отличените творби. Конкурсните творби ще бъдат оценявани от компетентно жури от специалисти. Съвместната проява на двете културно-образователни институции цели участниците в нея да надградят и обогатят познанията си за Освобождението на България от османско владичество, да се стимулира творческото въображение по темата и да формира интерес към музеите у подрастващите.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Фев 13, 2013 9:25 am

Музеен информационен бюлетин за 12.2.2013 г.

1. Събират три златни съкровища в Археологическия музей
Източник: http://novinar.bg/news/sabirat-tri-zlat ... 3OQ==.html
Националният археологически музей ще събере на едно място три златни съкровища, открити през изминалата година. Това ще стане на годишната изложба с най-доброто от предишния археологически сезон.
Тя се открива на 14 февруари и на нея посетителите ще могат да видят в една зала златото от тракийската гробница в Свещари, както и уникална колекция от византийски стъклени плочки със златни апликации на човешки фигури, открити в Плиска.
Акцент на изложбата е и съкровището от златни и сребърни монети, намерени в Перперикон заедно с останки от скъпоценна средновековна икона.
В изложбата е включено и огромното имане на древен тракийски цар, открито от екипа на Даниела Агре край Синеморец през лятото, а сред акцентите има и праисторически находки – от най-стария град в Европа край Провадия и от Козарева могила в Бургаско.

2. Правят родопски мартеници в Историческия музей в Смолян
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1039234
Ателие за изработка на родопски мартеници отваря врати в Исторически музей Смолян на 18 февруари. То може да бъде посетено от 14 до 19 часа до 22 февруари от всички, които искат да изпробват сръчността на ръцете си и творческото си въображение в съчетание със старите родопски традиции, независимо на каква възраст е. Ръководството на музея удължи работното време специално до 19 часа, за да може и работещите родопчани да се възползват от предоставената възможност и заедно с децата си или със свои приятели да прекарат няколко часа в интересното занимание.
Музейните експерти с готовност ще запознаят участниците с обичаите за празника Първи март и старите поверия при изработването и носенето на мартеници в различните селища на Смолянския край. Техният разказ е увлекателен и за по-малките деца, защото е съобразен с възрастта на участниците в ателието. Приемат се и баби с внуци. През тази година ще се изпробва и старата техника за работа с вълната - плъстенето.
Нужните материали и пособия са осигурени от музея. Най-добрите образци на възстановени традиционни мартеници и най-интересните творчески резултати от работата на ателието ще бъдат представени в специална експозиция в музейните зали. Откриването на изложбата е насрочено за 25 февруари от 14 часа.

3. В историческия музей в Благоевград ще бъде открита изложба за археологическите проучвания в региона през миналата година
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1748434
В навечерието на Деня на археолога - 13 февруари, в залите на Регионален исторически музей – Благоевград ще бъде открита изложба за археологическите проучвания през миналата година. Това каза за Радио „Фокус” - Пирин доктор Малгожата Кулова, уредник в РИМ Благоевград. Изложбата показва археологически обекти, проучвани през 2012 г. от специалистите от Регионален исторически музей - Благоевград. Проучванията са извършени в различни точки на Благоевградска област, а обектите обхващат целия период на обитаване на региона, от ранен неолит - VI хил. пр. Хр., до Средновековие - XIV в. Това са праисторическото селище в м. Гърлешки ниви, с. Дренково, община Благоевград; раннонеолитното селище в м. Масовец, с. Илинденци, община Струмяни; обект от късната бронзова епоха в м. Горните уши, град Кресна; обект от късната бронзова и желязна епоха в м. Бресто, с. Баня, община Разлог; средновековен град Мелник, община Сандански; античен и средновековен град Nikopolis ad Nestum, община Гърмен, както и теренни археологически обхождания, извършени на територията на община Кресна. Изложбата е подредена в осем постера и седем витрини. Постерите съдържат снимки с най-важните моменти от разкопките, както и основна информация относно финансирането на обекта, научния екип и водещите институции и научните резултати от проучванията. Във витрини са показани най-интересните предмети, открити по време на проучванията. Това са накити и кремъчни сечива от Масовец, Илинденци, глинена купа от късната бронзова епоха от Кресна, прешлени за вретено и кремъчни сечива от Бресто, съдове, накити и църковна утвар от Nikopolis ad Nestum, църковна утвар и сграфито керамика от Мелник.

4. 19 живописни творби на Владимир Пешев наредиха в благоевградския музей
Източник: http://viaranews.com/2013/02/12/19-%D0% ... %BD%D0%B0/
19 живописни творби на Владимир Пешев наредиха в зала „Временни изложби” на Регионален исторически музей – Благоевград. Експозицията откри зам.-директорът Илия Гоцков, който е и завеждащ отдел „Художествен”, като обясни, че творбите са от фонда на музея. Инициативата е бе по повод 90-годишнината от рождението на твореца. Гоцков припомни, че Владимир Пешев е роден в гр. Дупница на 06.02.1923 г. Завършва Художествената академия в гр. София при проф. Илия Петров. Участва активно във всички изложби в региона на Благоевград. Открива самостоятелни изложби в градовете Благоевград, Гоце Делчев, Банско и София. Работи в разнообразна тематика – пейзажи, историческа тематика, портрети и др.
Във фонда на благоевградския музей се съхранява колекция от 40 творби на Владимир Пешев. 19 от тях са експонирани в изложбата, която е своеобразна ретроспекция на тематичния обхват и творчески път на художника. Авторът сам споделя, че иска да изрази в картините си неспокойствието в душите на хората в Пиринския край и неговата история.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Фев 13, 2013 9:30 am

Музеен информационен бюлетин за 13.2.2013 г.

1. „Майка на Апостол” - паметна вечер в Национален музей "Васил Левски"
Източник: http://www.karlovobg.eu/index.php?optio ... &Itemid=86
На 11.02.2013 г. в НМ „Васил Левски” се проведе паметна вечер, посветена на майката на Апостола – Гина Кунчева. Поводът е 135-годишнина от нейната смърт. Тържеството бе открито от директора на НМ „Васил Левски” – Дора Чаушева. Слова в памет на майката на Васил Левски произнесоха уредникът на музея – Надежда Петрова и родственикът – Стефан Караиванов. Трио „Импресия” изпълни любими песни на Васил Левски и Гина Кунчева.
Гина Василева Караиванова, по мъж Кунчева, е родена около 1817 г. в прочутия и заможен род Караивановци. Тя е човекът, който безрезервно подкрепя Васил Левски. Гина Кунчева не познава израза на страх, мъка, отчаяние. Безстрашието, смелостта и самообладанието, развити в нея до краен предел, тя предава и на сина си. Тази достойна за своя велик син майка доживява да види свободата, за която са дали живота си двама от синовете й, а за третия нищо не знае. Гина Кунчева умира на 27 януари/8 февруари 1878 г.

2. Първи документален филм за личните вещи на Левски
Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1768764
Документален филм за личните вещи на Левски бе показан пред публика в Ловеч в понеделник вечерта. Лентата разказва за всичко онова, което е ползвал или е докосвал Апостола - каква е историята им, как са достигнали до нас, през какви ръце са минали. "Тези вещи имат функцията и значението на реликви, чрез които поколенията се докосват до високите измерения на личността, на делото, на идеите, на подвига и саможертвата на Левски", каза авторът Теодор Тончев.
Екипът, заснел кадрите, е обиколил всички музеи в страната, в които се съхраняват вещи на Левски - регионалните в Плевен и Велико Търново, Националния военноисторически музей в София, Националния музей "Васил Левски" в Карлово и Сопотския манастир, днес женски - "Свети Спас". Най-голямата колекция от лични вещи на Апостола обаче е в музея "Васил Левски" в Ловеч.
Няколко единични кадъра с печатите и печатничката (запазени в Ловеч) и с раковината от Плевен, ползвана от Апостола като тръба, се виждат на ням филм от 1931 г., създаден за откриването на Къкринското ханче като първия музей на Левски.
"Личните вещи на Левски" се прави за първи път у нас и е по поръчка на община Ловеч. Идеята за филма е на председателя на общинския съвет Корнелия Маринова и на директора на Регионалния исторически музей Иван Лалев. Автор на текста и сценария е Теодор Тончев, уредник в музея.
Филмът може да се види в музея "Васил Левски" всеки ден. Той ще бъде предоставен на музеите, участвали в заснемането му, и на училищата в община Ловеч.

3. Изложбата „Дунав – брегове и пристанища” ще бъде представена във Военноморския музей
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1748803
Във Военноморския музей във Варна ще бъде открита изложбата „Дунав – брегове и пристанища” на известния русенски художник Петър Попов – Попето. Това съобщиха от пресцентъра на музея. В залата за временни изложби на музея ще бъдат подредени 24 творби, подбрани от фонда на Художествената галерия в Русе, изобразяващи лимани, изгледи от русенското пристанище и бреговете на река Дунав.
Изложбата, която беше представена на Панаира на музейните изложби - 2012 г., гостува във Варна по покана на Военноморския музей до края на месец април.
Петър Попов е един от най-известните русенски художници, обичан и ценен от поколения русенски творци. Роден е през 1925 г. През 1949 г. завършва Художествената академия в София при професорите Илия Петров и Дечко Узунов. След като се установява в град Русе, Петър Попов се изявява и като живописец, с редица участия в национални и регионални изложби, и като проектант – художник на Русенската опера в продължение на близо 30 години.
Негови творби са притежание на национални и общински галерии, на частни колекции в страната и чужбина.
Изложбата ще бъде открита на 15 февруари, петък, в 11.00 часа.

4.Костадин Костадинов: Ще направя Историческия музей в Добрич един от най-добрите в страната
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1039990
Създаване на електронен сайт и лого на Регионалния Исторически музей в Добрич са първите неща, с което ще се заеме новият му директор Костадин Костадинов, заяви самият той пред Дарик. „Идвам с изключително големи амбиции и смятам да направя така, че в следващите години музеят да стане един от най-добрите в страната” – подчерта Костадинов. Той не скри, че най-сериозният проблем на музея е липсата на сграда, където да се помещават експозициите. Изграждането на база обаче ще коства милиони инвестиции, което е ангажимент както на общината, така и на държавата, смята новият директор на институцията. Въпреки това Костадинов планира до края на управленския си мандат през 2018 година музеят да има собствена сграда, ако не построена, то поне пригодена за неговите нужди и цели.
Научни изследвания, провеждане на теренни археологически и етнографски проучвания, както и спасителни разкопки, са сред планираните приоритетни дейности на музея в концепцията за управлението на новия му директор. Той сподели и идея за съвместна експедиция между музейни работници и журналисти по знакови в исторически план за Добруджа места.
Сред идеите за бъдещото развитие на културния институт е и изграждането на учебен музей. За целта ще се иска от Министерство на културата увеличение на щата на музея с разкриване на длъжността музеен педагог. Той ще запознава децата и учениците с това как работят ателиетата по реставрация и консервация, как се подреждат отделните изложби и експозиции и как работи музеят отвътре. 27 души наброява в момента щатът на Регионалния исторически музей в Добрич, което е крайно недостатъчно, подчерта Костадинов.
Относно финансирането директорът заяви, че ще се разчита освен на бюджетни средства и на такива, отпуснати по европейски проекти и програми за трансгранично сътрудничество.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Чет Фев 14, 2013 3:15 pm

Музеен информационен бюлетин за 14.2.2013 г.

1. Военноморският музей прие нов експонат - участник в невидимия подводен фронт на Студената война
Източник: http://pan.bg/view_article-3-15568-Voen ... vojna.html
„Морският кон” – така го нарича последният му стопанин. Това е подводен движител, с който добре подготвен боец от специалните части може да преодолее голяма дистанция под вода и да достигне до определен обект незабелязано и безпрепятствено.
На музея го дари мичман о.р. Христо Христов, който има много спомени от „общата служба” с „морския кон”. Част от тях са описани в документалните разкази в книгата му „Тихина” (Варна, 2011). Днес една от тайните на секретното поделение, каквото беше „Тихина”, е част от фонда на Военноморския музей, а разполагането на „морския кон” в постоянната експозиция предстои.
Подводният движител е произведен в Съветския съюз през 1970 г. в Ленинградския корабостроителен институт, под името „Протей – 5М”. Тандемът водолаз в пълно оборудване и подводен движител, наистина наподобява ездач и кон. Водолазът го „яхва” така, че гребният винт остава в най-задна позиция и спестява физическите усилия на „ездача”. В зависимост от използваните акумулатори „Протей – 5М” осигурява автономност на водолаза – боец от 4,8 или 9,5 мили при скорост съответно 2,1 или 2,4 възла.
На въоръжение при морските тюлени са били само два такива движителя, които се използват от 1980 до 2000 г.

2. В Кюстендилския музей представят сборник с изследвания за дейността на един от директорите му
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1749377
В Регионален исторически музей – Кюстендил се представя сборникът „HPAKΛEOYΣ ΣΩTHPOΣ ΘAΣIΩN”. Това каза за Радио „Фокус” – Кюстендил директорът на музея Валентин Дебочички. Сборникът включва изследвания в чест на Иля Прокопов от приятелите и учениците му по случай неговата 60-годишнина. Изданието е луксозно, с дебели корици и съдържа статии на 49 негови приятели и ученици, с общ обем от 912 страници. „По този начин ние продължаваме една традиция за хората, дали немалко за израстването на музейната институция в Кюстендил, а д-р Прокопов е именно такава личност. В битността му като директор на кюстендилския музей той направи изключително много за статута на националния архитектурен и археологически резерват „Пауталия-Велбъжд”. Той беше и човекът, допринесъл специалистите на музея да израстват в научно отношение”, разказа Валентин Дебочички. Той допълни, че Илия Прокопов е родоначалникът за издаването на първите вести на музея в Кюстендил, което и да мотивира музейните работници за занимаването им с научна дейност. Представянето на сборника е от 17.00 часа днес.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Фев 18, 2013 9:59 am

Музеен информационен бюлетин за 15.2.2013 г.

1. Пешкири, престилки и колани от раклата на баба показва музеят в Павликени
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?ar ... _id=132474
Eтнографска изложба "От раклата на баба" показва Историческият музей в Павликени. Сбирката представя автентични предмети от селата и града, пресъздаващи българския бит и облекло от XIX- XX век. Изложбата е реализирана изцяло с етнографски материали от фонда на музея, събирани от неговото създаване през 1978 година. В нашата постоянна експозиция има много оригинални етнографски материали на повече от 100 години, но във фонда на музея се съхраняват в пъти повече, затова решихме да изложим малка част от това непреходно богатство, разказа уредничката в музея Елена Христова.
В изложбата са включени колани, които се носели от българките като знак за принадлежност към определена социална група. Те са изработени в рядка тъкачна техника, наречена "Тъкане на кори", която се прилага само за изтъкаване на тесни колани. В миналото тази техника е била широко разпространена, като в Павликенския край са едни от най-добрите образци на това тъкачно изкуство, обясни Христова.
Сред експонатите има много красиви и редки тъкани на "кори" женски колани с надписи и многоцветни фигури и орнаменти. Показани са още тъкани пешкири и кърпи, които са част от домашния бит и са ползвани от българската жена от дълбока древност, както и текстил за дома. Текстилните изделия от Павликенско се отличават с високи художествени качества и функционалност. Те показват многобразието и колорита на малката ни община, споделя уредничката.
Витрините на експозицията представят още престилки и украшения за глава. Те са използвани в с. Недан до 40-те години на XIX век и били част от женската носия. В този край до началото на XX век жените използвали дъговидно извити подложки с нашити украси от мъниста, бродерии или пендари, които се закрепвали като ореол върху главата и се покривали с кърпа- месал с фина бродерия, дантела и друга украса.

2. Комисия ще избере името на музея, известен като "Българския Лувър"
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1749742
Комисия ще избере името на музея, известен като "Българския Лувър". Това каза министърът на културата Вежди Рашидов в отговор на въпрос - какво ще се случи с Националната художествена галерия и заведението, с чиито собственици Министерството влезе в спор, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Имаме концепция, искаме да го направим като Версай и Фонтенебло, да стане големият Лувър. Името ще бъде избрано между предложенията на граждани. В „Българския Лувър” ще бъдат пренесени всички картини, всички произведения - в един музей като този, който е 27 000 кв.м., посочи министърът.
„На откриването, разбира се, ще свалим малко артефакти, от съкровища, интересни, Севт, ще го направим много добре, като Европа”, каза Рашидов. Там ще има кафене, за да пият младите хора по кафе, а не водка, пошегува се министърът. „Преди като пиех водка, всички викаха, че съм много готин. Като спрях да пия, всички искат алкохолик да ме изкарат, но какво да правим... Не съм стерилен като някой хора, жив артист съм все пак”, каза Рашидов.

3. Детски кът откриха в музея в Кюстендил
Източник: http://www.struma.com/obshtestvo/detski ... dil_34120/
В Кюстендил беше открит детски музеен кът, в зала „Асклепий” на Регионален исторически музей – Кюстендил и е предназначен за деца от 3 до 12-годишна възраст.
Изградени са няколко модула, разказват за различни неща от миналото - начинът на хранене и свързаните с това съдове и ритуали, за жилището през древността, където децата могат да подредят макети на къщи.
Малките посетители пък могат да се обличат в дрехи, характерни за различните периоди от миналото. Децата могат да се включат и в детски нумизматичен модул, в който да научат повече за монетите от древността, тяхната символика и предназначение.
Според директора на Регионален исторически музей Валентин Дебочички тук децата ще могат, чрез по-различен, емоционален и запомнящ се начин, да се запознаят с историята и с музея като цяло.
Нашата идея е след като децата ще могат да пипнат и да видят всичко, да преодолеем тази голяма бариера пред децата за стойността на историческото и дадения артефакт, каза Дебочички.
Той допълни, че в рамките на детския музеен кът ще бъде разпространена и книга - игра „Кюстендил за деца", която ще увлича малките посетители да изследват и разберат тайните и на останалите седем обекта, които са част от музея в Кюстендил.

4. Безплатен вход в къща-музей „Захари Стоянов
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1041112
Посещениета на къща-музей „Захари Стоянов“ днес са безплатни, съобщиха от Регионалния исторически музей. Инициативата е в рамките на програмата на музея за безплатни посещения на експозиции веднъж седмично.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Фев 18, 2013 10:00 am

Музеен информационен бюлетин за 16-17.2.2013 г.

1. Красота от хилядолетията в изложба на Националния археологически музей
Източник: http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Lifes ... 50213.aspx
Находки от 55 обекта от различни краища на страната разпалват въображението на почитателите на археологията и историята в изложба с предмети, открити през 2012 г. Експозицията в Националния археологически институт с музей в София е своеобразна представителна извадка от проучваните през миналата година 350 обекта. Съорганизатори на НАИМ са единадесет регионални музея от страната.
Изображение
© Снимка: БГНЕС
Витрините и постерите с информация към тях са подредени хронологично. От края на VІ-V хилядолетие преди Христа са прекрасни малки фигурки с човешки изображения, изработени от глина, но и от средиземноморската мида спондилус, открити при село Воден, Хасковско. Очевидно древните обитатели на това място са имали не само превъзходен вкус, но и са търгували с егейското крайбрежие. Много интересни са и артефактите от енеолитния некропол на Козарева могила до бургаското село Каблешково. Според гл. ас. д-р Камен Бояджиев, куратор на изложбата, градове на мъртвите от праисторията се откриват твърде рядко. Тук обаче археолозите са имали късмет – намерени са съдове, сечива и кремъчни „суперпластини”, за чиято изработка е нужна изключителна прецизност. Вероятно са древни символи на майсторството, но и на престиж.
Изображение
Кремъчните пластини са в десния край на витрината.
Може би гвоздеят в областта на праисторията през миналата година са проучванията на селищната могила при древните солници край Провадия – отбелязва д-р Бояджиев. – Акцентът през тази година е върху некропола, изследван от проф. Васил Николов. В него са открити много добре запазени, впечатляващи съдове с графитна украса, медни предмети, накити, включително от мида спондилус, от различни мъниста.
Изображение
Артефакти от разкопките край Провадия.
Безспорно най-бляскавата находка от античността за миналия археологически сезон е златното съкровище от Голямата могила при Свещари. Там се е намирала столицата на тракийското племе гети. Проф. Диана Гергова откри там 242 изящни предмета – накити и части от конска амуниция от ІV-началото на ІІІ век пр.н.е. Съкровище, но от монети, пък бе намерено край Синеморец:
Това е една от находките, станали особено популярни през миналата година. Тя е на археолога Даниела Агре, от тракийската резиденция при Синеморец – пояснява Камен Бояджиев. – Става дума за близо двеста монети – сребърни тетрадрахми на различни тракийски владетели, някои от тях много редки, други пък се откриват за пръв път. В изложбата е показана представителна част от различните типове монети. Останалите все още са в процес на реставрация и консервация. Друга много интересна находка е от 225 монети, намерени в каничка в некропола на Аполония.
Изображение
Монети от Аполония (л) и една от трите известни в света чаши с името на император Зенон (д).
Изключително рядка е голямата бронзова чаша с гравирано име на римския император Зенон. Открита е в античното селище Августа Траяна при Стара Загора. Използвана е от търговците като еталон за измерване – например на брашно, зехтин и т.н. С откриването й чашите от този тип в света стават три. Едната е намерена в Италия, другите две – у нас. Без аналог в света засега са двадесет малки стъклени плочки с гравирани в тях златни човешки фигури. Те са от ХІІ век и излизат на бял свят при разкопките в старата българска столица Плиска. От Перперикон в Родопите пък са златна икона на Св. Богородица, красиви златни и сребърни монети на византийски императори и венециански владетели.

2. Фотоизложба в Природонаучния музей в Пловдив показва снимки от китайски пещери
Източник: http://www.focus-radio.net/?action=news&id=644583
Фотоизложба в Природонаучния музей в Пловдив показва снимки, направени в китайски пещери, по време на атрактивна българско-китайска експедиция. Това съобщи за Радио "Фокус"- Пловдив Александър Стоев, спелеолог участвал в проучванията. Той заедно с още четирима българи прекарва близо месец в резервата Гаолигонгшан, които има изключително богато видово разнообразие. Нашата експедиция бе първата, която проучи подземния свят в планината Гаолигонг и описа пещерната фауна, разказа Стоев. По думите му, българите са посетили пещери в Китай, в които до сега не е стъпвал човешки крак. Бяхме в около 10 пещери, които включат над 8 километра пещерна галерия, каза още Александър Стоев. Групата е влязла и в пещера от типа лавова тръба, каквато в България няма.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

ПредишнаСледваща

Назад към Your first forum

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron