Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Уважаеми потребители. форумът е тясно специализиран и достъпът до него е ограничен. Ако имате въпроси обръщайте се към администратора.

Модератор: vl.varnenchik_museum

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пет Яну 25, 2013 8:53 am

Музеен информационен бюлетин за 25.1.2013 г.

1. Детски музеен кът откриват в Регионален исторически музей- Кюстендил
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1029746
Детски музеен кът ще бъде открит в Регионалния исторически музей- Кюстендил. Това ще стане през втората половина на месец февруари, съобщи директорът Валентин Дебочички. Той ще бъде за деца от 6 до 12 години.
"Обособени са две стаи, които ще се намират до входа на зала Асклепий. Има няколко модула, в които децата ще могат да се забавляват, а заедно с това и да се обучават. Ние започнахме вече да ги монтираме. Сред модулите имаме например игра на принципа на пъзел, свързан с традиционната кюстендилска носия. Ще имаме и богат гардероб с различни костюми, които ще може децата да обличат и да се снимат. Подготвили сме и три места свързани с нумизматиката. Там децата ще може да правят монети", заяви Дебочички.
Една част от модулите са свързани с макети на жилища от различните епохи- на праисторическо,антично, средновековно и възрожденско училище.

2. Пътеводител ще събере на едно място забележителностите на Варненско
Източник: http://news.varna24.bg/411100.html
"Варненска област - 3+15 туристически обекта". Така ще се казва пътеводителят, който ще събере на едно място по-значимите забележителности на региона. Той ще е част от кампанията "Опознай родния край - Варненска област", в която ще се включат всички училища в областта. Проектът ще стартира до дни, обяви областният управител Коста Базитов.
Пътеводителят ще представя трите местни забележителности, включени в "Стоте национални туристически обекта" - Археологическия музей, Военноморския музей и Музея на мозайките в Девня, като към тях ще се добавят 15 други, които по значимост и атрактивност не отстъпват на националните. Сред тях са Римски терми, Аладжа манастир, Побити камъни, античната крепост на нос "Свети Атанас" край Бяла и др. По-голямата част от тях са обявени за национални паметници на културата или защитени природни забележителности.
На територия от около 4000 кв. км във Варненско се намират 39 природни резервата, паркове и защитени местности, 1466 паметника на културното наследство, 44 музея, музейни сбирки и галерии. Областта може да се похвали и с уникални природни феномени като Побитите камъни и Чудните скали, със следи от изчезнали цивилизации и др., пише Дарик. В същото време уникални за страната и Европа исторически паметници и природни забележителности на Варненския край и Северното Черноморие остават встрани от традиционните туристически маршрути и от обсега на националната кампания "Чудесата на България".

3. Открадната картина на Матис се завърна след 25 години
Източник: http://www.investor.bg/novini/346/a/otk ... ni,145867/
Изображение
Откраднатата и по-късно намерена картина. Снимка: Ройтерс
Картина на френския пост-импресионист Анри Матис, която беше открадната от стокхолмски музей преди 25 години, беше открита в Лондон и бе върната в Швеция, съобщи АФП.
Похитеното платно е "Градината", нарисувано от именития художник през 1920 година и отмъкнато от Музея за модерно изкуство в Стокхолм по време на обир на 11 май 1987 година.
Тогава крадецът си проправил път в галерията, използвайки тежък боен чук. Картината е оценена на 620 хиляди паунда /1 милион долара/. Тя била единствената задигната творба.
"Тази среща след дългата раздяла ни топли сърцата", заяви директорът на музея Даниел Бирнбаум. Платното е в сградата на изложбения център в касата, в която е била транспортирана от Лондон. Тя ще бъде отворена днес.
Платното на Матис с размери 34 на 45 сантиметра било открито малко преди Коледа от Кристофър Маринело, специалист по издирване на произведения на изкуството. С него се свързал британски арт-дилър, Чарлз Робъртс, който се усъмнил, че картината е крадена. Тя била в добро състояние и бе върната посредством шведското Министерство на културата.

4. Прочут холандски музей ще ни учи на дигитализация
Източник: http://fakti.bg/kultura-art/57773-proch ... talizacia-
Днес министърът на културата Вежди Рашидов ще бъде на работно посещение в Амстердам.
На среща с ръководството на Националния музей на Холандия – Рийкс Музеум, министър Рашидов ще обсъди възможността България да използва опита на прочутия холандски музей в дигитализацията на музейната дейност.
"Рийкс Музеум" е водеща институция в Европа в тази област.

5. Сградата на БНБ на Малката Главна става музей или галерия
Източник: http://news.plovdiv24.bg/411145.html
Сградата на БНБ (Българска народна банка) на Малката Главна става музей или галерия, научи репортер на Plovdiv24.bg. Община Пловдив предвижда за своя сметка през пролетта на тази година да реконструира фасадата, която в момента не е в добро състояние и да монтира художествено осветление. За целта градската институция е в процес на подписване на предварително споразумение с банката.
"От повече от два месеца водим разговори с БНБ да ни предоставят сградата на ул. "Райко Даскалов", а ние да им дадем терен до Скобелева майка, където те искат да построят може би най-големия инкасо център в Южна България ", разясни за читателите на нашия сайт кметът Иван Тотев.
Къщата е изключителна и е оценена на 5 млн.лв. Тя е паметник на културата и е строена през 1909 г. за банка. Долното ниво е с височина 8 метра и най-вероятно след приключване на процеса на замяна, там ще бъде ситуиран музей или галерия. На горните етажи евентуално ще бъдат преместени част от административните служби на Общината като "Култура" и "Туризъм", коментира още градоначалникът.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Яну 28, 2013 10:20 am

Музеен информационен бюлетин за 26-27.1.2013 г.

1. Римските терми на Варна грейват
Източник: http://www.moreto.net/novini.php?n=199604&p=3
Древните римски бани във Варна ще възкръснат в пълния си блясък. Възстановяване на подземните галерии, изложбена зала и ефектно декоративно осветление ще привличат наши и чужди туристи. В нова зала ще се съберат ценните находки в термите - статуите на Херакъл, Нике, Меркурий и постаментът на статуята на Клавдий Аквила. Така най-голямата римска баня на Балканите ще заживее втори живот.
Термите край морето във Варна могат да бъдат реставрирани и консервирани като тези в най-стария град на Германия - Трир. Това може да стане в близко бъдеще, след като те влязоха в маршрута на "Виа Понтика" 2. А вицепремиерът Симеон Дянков обеща 3 млн. лева за тях по време на дискусията, организирана във Варна от в. "Стандарт" в рамките на кампанията "Чудесата на България". Финансист номер 1 на България поиска план за реставрацията на ценния археологически паметник в Гръцката махала, който е най-голям фокус за наши и чужди туристи. Римските терми се рушат, падат мазилки и отломки от оригинални сводове. Големият сняг преди Коледа миналата година е направил много поразии, посочи уредникът на музея Анна Хараламбиева.
До края на февруари ще има точна план-сметка за спасително-аварийните работи, от които най-голямата на Балканите и четвърта в Европа римска баня се нуждае спешно до старта на новия туристически сезон. Това призна шефът на Регионалния исторически музей във Варна проф. Валентин Плетньов. Дотогава трябва да се направят запечатки на всички зидове, укрепване и възстановяване на сводове, както и да се изгради модерна тоалетна. Римските терми имат план за реставрация от 1989 г., който е утвърден от Националния институт на паметниците на културата и по който досега са правени освежавания.
След спешния ремонт и в рамките на обещаните пари от вицепремиера ще се обяви конкурс за изработване на проект за реконсервация на термите и пълната им социализация, посочи проф. Плетньов. Така комплексът ще бъде спасен и ще привлича туристи. В него вероятно ще има модерен посетителски център. Старият офис, който виждат сега туристите, е строен през 1996 година набързо от тухли втора употреба и с парите от приходи на туристи от един круизен кораб, припомни уредникът Анна Хараламбиева.
Големите римски терми, както и малките, се нуждаят обаче от индивидуален акт за собственост, за да може да се издаде подробен устройствен план за проектиране и строителство. Областният управител на Варна Коста Базитов вече е направил постъпки за това в МРРБ. Римските бани ще бъдат и с по-гъвкаво и удължено работно време. Миналата есен на първата дискусия на "Стандарт" във Варна Симеон Дянков скастри музейната управа, че работят само до 17 часа през лятото.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Яну 28, 2013 11:23 am

Музеен информационен бюлетин за 28.1.2013 г.

1. Нововъведения са включени в програмата на белоградчишкия музей за 2013
Източник: http://news.e-vidin.com/%D0%BD%D0%BE%D0 ... %B3%D1%80/
Това каза за Радио “Фокус”- Видин директорът на историческия музей в града Михаил Михайлов.
Проучването ще започне през месец юни и ще се води от новия археолог на музея Ивайло Крумов. През юли и август археологът ще участва в ракопките на пещерата “Козарника” край село Гара Орешец, а през септември ще продължи работата си на “Анище”. Михаил Михайлов припомни, че през лятото на 2012 година археологическите проучвания в късноантичната пътна станция бяха прекратени, за да се изградят специални конструкции, които да предпазят разкритото през последните 10 години. През новия археологически сезон ще се работи в непроучени досега помещения на територията на основния комплекс. През годините на обекта са намерени много монети, токи и апликации от 2-4 век. Част от антиките бяха подредени в изложба през 2011 гоидна. През лятото Исторически музей- Белоградчик ще подпомогне проучването на пещерата „Козарника”, каза Михаил Михайлов и добави, че археологът Ивайло Крумов е включен екипа от изследователи. Той каза също, че съгласно новия Закон за културното наследство находките остават в белоградчишкия музей.
През 2013 година музейните работници от града на скалите ще продължат работата си и с младите хора. През февруари съвместно с начално училище „Васил Левски” ще бъде организирано честване на 140 години от гибелта на Апостола. Също през февруари ще бъдат отбелязани 135 години от освобождението на Белоградчик. На Международния ден на музеите – 18 май, ще бъде представена книгата на Михаил Михайлов и Кинка Михайлова „Белоградчик през Възраждането”. Тя разглежда по-подробно Възраждането и е тематично свързана с експозицията на музея, която обхваща периода 15-19 век. Това не е първата книга, издадена от местните музейни работници.
Традицията е от 2009 година, когато бе отбелязан половин век от създаването на музея, припомни Михаил Михайлов.

2. Откриха нова изложба в Регионалният музей в Търговище
Източник: http://targovishtenews.com/news.php?extend.481
На 28 ноември се откри изложбата „Когато се раждаше Свободата” e новата изложба. С експозицията Регионален исторически музей – Търговище отбелязва 135 години от Освобождението на Търговище. Акцента е върху събития и личности от Търговище и Търговищкия край свързани с Освободителната Руско-турска война /1877-1878/ и Освобождението от османско владичество. Представени са исторически свидетелства от фонда на търговищкия музей - предмети, оръжия и документи, които ни връщат към славната и героична летопис.
В церемонията по откриването на изложбата участваха представители на патриотичен клуб „Възраждане” – Търговище.
За времето от 28 януари до 31 март жителите на гр.Търговище и областта и гостите имат възможност да се потопят в атмосферата на възрожденския град, военните действия, първите свободни стъпки и преживявания.

3. Монголия пълни с динозаври сегашния музей на Ленин в Улан Батор
Източник: http://www.mediapool.bg/%D0%BC%D0%BE%D0 ... 02213.html
Навремето в чест на Ленин бяха наричани улици, площади, музеи и паметници. Но сега столицата на Монголия – Улан Батор, планира да се раздели с музея на Ленин, който ще бъде превърнат в център за съхранение на огромна колекция от вкаменелости, пише британският вестник "Гардиън”, цитиран от агенция "Фокус".
Огромната сграда, която все още е украсена с бюста на вожда на световния пролетариат, дълги години беше отдавана под наем за офиси. Сега монголското правителство планира да я превърне в музей за динозаври.
"Монголия изпраща останки от динозаври на изложби зад граница вече 20 години, а самата тя няма собствен музей. Ние имаме забележителна колекция, но хората не знаят за това”, е казал министърът на културата Йондонгий Отгонбаяр.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 29, 2013 1:40 pm

Музеен информационен бюлетин за 29.1.2013 г.

1. Представят в музея във Враца ценна археологическа находка
Източник: http://news.vratza.com/?id=2020242
Тракийското сребърно съкровище от Борово ще гостува на Регионалния исторически музей във Враца. Ценната археологическа находка, която се пази в музея в Русе, ще бъде представена на 3 март в града под Околчица. В този ден врачани и гостите на града ще могат да разгледат безплатно и гостуващото съкровище, и експонатите на врачанския музей. Това съобщи заместник-кметът по образование и култура Красимир Богданов.
Общинската програма за отбелязването на 135-та годишнина от Освобождението на България започва още от следващия месец. От 25 февруари до 1 март от 10 и от 16 часа в Регионална библиотека "Христо Ботев", по заявки на училищата, ще има тематични прожекции на филми за Освобождението на България. На 28 февруари, от 18.30 часа, симфониета "Враца" ще изнесе концерт с произведения на български автори. Изложба "Символите на Враца", представяща художествени "реплики" на исторически и природни забележителности, изработени с т. нар. техника "Торцевание", ще бъде открита на 1 март, в 11 ч. Изложбата, заедно с мултимедийната краеведска изложба, са част от Общинската програма за патриотично възпитание.
Навръх националния празник 3 март в 10.30 ч. на площад "Христо Ботев" във Враца ще се проведе тържественият ритуал по издигането на националния флаг. Минути след това ще бъде открита художествената изложба, посветена на 135-та годишнина от Освобождението на България, и ще бъде отворена за разглеждане експозицията със сребърното съкровище от Борово. В 11.30 ч. в Градската концертна зала празничен концерт ще изнесе ансамбъл "Тракия".
Деца от всички детски градини във Враца тази година ще посрещнат заедно най-популярната баба - Баба Марта. За тях е подготвено специално тържество, организирано от Община Враца. Празникът ще се състои на 1 март пред къщата-музей на Иван Замбин, в Етнографско-възрожденския комплекс във Враца. След края му малчуганите ще разгледат изложбата от мартеници, аранжирана в централната сграда на комплекса и експозицията "Светът на детето". Лично баба Марта ще закачи над 500 мартеници на малки и големи жители на Враца. Тя ще се разхожда по пешеходната зона в града на 1 март, след 11 часа.

2. Откраднаха останки на пришелец от музей
Източник: http://bulgarian.ruvr.ru/2013_01_29/Otk ... -ot-muzej/
В края на януари от швейцарския исторически музей са били откраднати останките от безгръбначно същество, живяло на Земята преди повече от 300 милиона години, от което режисьорът Ридли Скот е прерисувал своя „пришелец”.
Ръководството на музея заяви, че крадците едва ли ще успеят да продадат останките на черния пазар, тъй като тя е прекалено известна сред колекционерите.
И действително, след няколко дни крадците са пуснали „пришелеца” в пощенската кутия на музея. Останките на уникалното безгръбначно същество практически не са пострадали. Само едно от пипалата е леко повредено.

3. 59 876 са разгледалите старозагорския музей
Източник: http://stznews.bg/59-876-sa-razgledalit ... -9507.html
59 876 души са разгледали експозицията на регионалния исторически музей в Стара Загора и филиалите му през м.г., показва справка за посещаемостта. Според статистиката е било постигнато увеличение с 15 114 посетители спрямо предходната 2011 г. Около 14 000 са запозналите се с експозицята в Музея на религиите намиращ се в Ески джамия, а малко над 3 500 са посетителите в музей „Неолитни жилища”.
2 353 са били чужденците, като там има намаление с 281 души, чуствителен спад е регистриран и при учащите от първи до дванадесети клас /8510 за м.г. при над 9 000 за 2011 г./. Най-голям брой имат организираните в музея и музейните обекти изложби /28 794/, над 9 400 са били пожелалите да се включат в двете нощи на музеите и икуствата /май и септември/.
С 88 в повече са изнесените специализирани лекции и беседи, като 6 изложби са организирани и реализирани от старозагорските специалисти в Стара Загора, а на 12 са били домакини. Експонати от фондовете са участвали в пет експозиция, като две са били самостоятелно представени навън.
След първата от 105 години насам ревизия на фондовете е установено, че само в основния има 97 835 единици, попълнен през 2012-а с 415 броя.
33 083 се съхраняват в т.нар. „полеви” фондове, а в спомагателните се съхраняват 41 727 единици.
Други 2 409 са в научния архив, а в библиотеката на културния институт вече разполагат 11 677 книги, списания и периодични издания.
През м.г. дарители като Костадин Костадинов, Милена Славова, Иван Иванов, Таньо Денев, Христо Керемедчиев, Симеон Василев, Елена Георгиева, Тодор Драгов и Николай Гичев са обогатили фондовете „Нова история” и „Най-нова история” с вещи, документи и др. артефакти от личните си колекции.
25-те щатни служители на РИМ са разполагали с общо финансиране в размер на 467 912 лв, като собствените приходи са достигнали сумата 93 644 лв, уточни зам. директорът и главен уредник на д-р Ваня Ценкова. Извън постъпленията за държавно делигираните дейности принос има и Община Стара Загора, която е осигурила 114 665 лв.
За миналата година са били реставрирани 721 експоната от глина, метал и дърво, както и светая-светих за института – знамето на Старозагорското въстание.
С 29 научни съобщения са участвали специалистите от РИМ – Стара Загора в 6 международни, 4 национални и 4 регионални научни конференции, 17 са научните публикации в специализираните сборници и списания.
За същия период са извършени 4 проучвания в рамките на археологическия резерват „Августа Траяна-Верея”, сред постъпилите от там находки за бронзов секстарий от владичеството на император Зенон /477-495 г./, златен пръстен /ХІV в./, уникална златна /8 карата/ обеца ш две монетни съкровища /38 монети ІV в./

4. Къщата-музей на Яворов в София се руши
Източник: http://www.cross.bg/1346831
София /КРОСС/ На днешния ден, 29-и януари, точно преди 50 години отваря врати къщата- музей на Яворов в София. За съжаление, през последните години сградата не се поддържа, руши се и дори вече е опасна за посещения, съобщи TV7.
Къщата се намира в самия център на София. Още от фасадата личи, че сградата не е в добро състояние. Музеят почти не работи, отваря само когато има заявени посещения.
Повече от 20 години тук ремонт не е правен. От 2009 г. сградата е собственост на Зидарите от великата ложа на Володя Лозанов. Заради тежкото състояние на строителната конструкция, масоните предлагат да преизградят къщата.
От Министерство на културата са категорични, че за тях събарянето на сградата и нейното преизграждане са недопустими. Те настояват за конструктивно укрепване.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Яну 30, 2013 10:08 am

Музеен информационен бюлетин за 30.1.2013 г.

1. Музеят на мястото на "Дупката" в центъра на Варна - безплатен и с водно огледало
Източник: http://www.moreto.net/novini.php?n=199885
До есента мястото на така наречената Дупка във Варна трябва да бъде напълно променено. Предвижда се с държавни пари, подобно на софийското ларго, там да се изградят два подхода със стълби, да се постави макет на крепостните стени, открити в района при разкопки, както и водно огледало за разхлаждане през лятото. Това разкри в интервю за Дарик Варна директорът на Археологическия музей във Варна проф. Валентин Плетньов.
Проектът включва още строителството на малка амфитеатрално разположена сцена, както и музей на открито с находки и каменни паметници, които да покажат архитектурата по това време. Достъпът до района ще бъде свободен, но ще има и охрана, посочи професорът. Комплексът ще включва и изложбена зала за всякакви експозиции.
Поне 300-400 хил. лв. ще са необходими за реставрацията на Големите римски терми във Варна, каза още археологът. Заради атмосферните условия много от стените падат и се рушат оригинални мазилки. В момента екип на музея изчислява площите, които трябва да бъдат възстановени. Идеята е мястото да се превърне в модерен туристически център чрез архитектурна адаптация. Ако се одобрят нужните средства, през май или юни работата по термите ще започне.

2. Радецки посрещна 9 543 души за 2012-та
Източник: http://www.kozloduy-bg.info/?p=news&aid=9029
Изображение
Цифрата е близо с 2 000 души повече от 2011- та, информира за Kozloduy-bg.info Людмила Дамянова, директор на Национален музей „Параход Радецки”. „За да има още посещения ще работим с колегите от останалите музеи. Ще разчитаме, например, на групите, които ще посещават Национален исторически музей, чиито филиал е корабът Радецки, обвързани в пакет да посещават и нас. Ще заложим на по-добрата комуникация с останалите музеи в близост до град Козлодуй, като например Врачанския регионален исторически музей, Ломския музей. Разговарях скоро и с директорката на Оряховския музей, с нея също имаме подобна уговорка за разменни визити”, каза Дамянова. Тя сподели добрия опит от партньорството с туроператорски агенции през изминалия сезон. Само за октомври месец са организирани 14 екскурзии с кораб „Радецки”. Те са били предимно с ученици от София, Ботевград и Правец.
Едни от дарителите за НМП „Радецки” са „АЕЦ Козлодуй”, които в края на декември месец са осигурили 5 тона дизелово гориво, с което ще успеят да поддържат котелното на „Радецки” и ще осигурят неговата оптимална ежедневна температура в есенно-зимния отоплителен сезон. „Това за нас не е никак маловажно. Защото една част от кораба попада под вода, при ниски минусови температури, каквито имахме февруари месец на 2012-та, ако не се поддържа котелното на кораба съществува огромна вероятност да се напукат всички тръби, механизми, тоест да съсипем сърцето на един пътуващ кораб, вече оттам насетне всичко това няма как да го възобновим”, разказа още Дамянова.

3. Арт ателие към ОУ „Н.Вапцаров” подреди трета изложба в музея
Източник: http://www.botevgrad.com/news/46104/Art ... -v-muzeya/
Трета представителна изложба по проект „Успех” подреди „Арт ателие” към ОУ „Н.Й.Вапцаров”. Тя бе открита официално днес в Исторически музей – Ботевград. Участниците в проявата бяха приветствани от директора на музея Тодорка Коцева, която каза, че се радва да посрещне отново малките таланти.
„Много съм щастлива, че имахме възможност да подредим нашата трета поредна изложба в тази красива зала. Миналата година работихме с ученици от пети клас, а тази година учениците са предимно от четвърти и шести клас. Ателието е едно пространство, в което чрез изкуство децата могат да изразяват своите мисли, чувства и преживявания. Тук младите творци развиват познавателни и социални умения, чувстват се спокойни, свободни и защитени да създават и да се изразяват с езика на изкуството. Аз се стремя да разкривам пред децата един магически свят чрез рисуване, моделиране, апликиране и използването на други техники. Запознавайки се с тях, младите творци изразяват своя неповторим свят, своите мечти и стремежи, фантазия и индивидуалност. Детските творби са уникален способ да разберем как децата виждат света”, каза на откриването на изложбата ръководителят на проекта Веска Петкова – учителка по рисуване.
Темите, по които учениците от „Арт ателие” са работили през първия учебен срок, са: архитектурни пейзажи с акцент върху проблемите, свързани с опазване на околната среда; украса на стъклени предмети; изработка на украшения от полимерна глина; изработка на карнавални костюми, маски и цветя; абстрактни изображения и други.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Чет Яну 31, 2013 1:45 pm

Музеен информационен бюлетин за 31.1.2013 г.

1. От 15 години: Варненец крие морски музей в дома си
Източник: http://petel.bg/OT-15-GODINI--VARNENETS ... map=%5B%5D
ИзображениеТвърде малко са хората, които на 68 години могат да се похвалят с добро здраве и изпълнени мечти.
Един такъв гражданин е варненецът Георги Кирилов. Освен че мечтите му са преизпълнени, той не се отказва и продължава с всички сили да следва линията на своя живот. Повече от 40 години морякът гради в собствения си дом своеобразен морски музей. На около 300 квадратни метра варненецът е събрал представители на много морски видове, от всички морета и океани. Някои музеи дори биха завидели за събраните от него екземпляри.
ИзображениеМорската флора и фауна в музея на Кирилов са солидно подкрепени от стотици малки и големи сувенири от всички краища на света. Сред тях има уникати, а най-ценният и пазен от пенсионирания моряк е икона на св. Йоан Кръстител от 1828 г., предавана през поколенията в неговото семейство. За да опази паметта на семейството си, морският вълк е прибрал и паметните плочи от гробовете на своите близки и ги поставил в двора си.
ИзображениеДругата част от уникалната колекция на Кирилов са десетките макети на известни кораби, които той създава през годините. Има отделен кът, в които са подредени и корали от Големия бариерен риф, част от които няма другаде в Европа. Специално място имат сувенирите от Египет, а в центъра е царицата Нефертити. Цялата композиция в приземния етаж обаче е градена около лика на известния със своя екстравагантен стил Петер Паул Рубенс.
“Всъщност аз донякъде следвам такъв стил в своите творби”, казва Георги Кирилов. Екстравагантността лъха от всеки ъгъл на дома му. Всички стени са покрити с миди, корали, камъчета, а като извадени от приключенски роман са малките тайници. От тях Кирилов вади списъците с експонатите, намерили място в къщата му в Евксиноград. На едно такова място са подредени и двете намерени писма в бутилки. “Това е едно от най-големите чудеса, които ми се случиха”, казва Кирилов. В писмата пишело името на кораба, данни за подателя и кратки разкази. Музеят на Кирилов може да се похвали и с изящни скулптури, които е събирал от целия свят. “Официално го завърших през 1997 г., но още продължавам да трупам това богатство”, казва той.
На една от стените е изписал всички държави, които е посетил, и всички морета и океани, в които е плавал. “Най-любим ми е могъщият Тихи океан. Както и районът около нос Хорн”, казва Кирилов. 68-годишният пенсионер е ценител на алкохола, а понякога и сам прави опити в производството му в собствения си казан. Мечтателят от Евксиноград в момента се е захванал с макетите на няколко кораба. “Чудя се къде ще ги слагам”, притеснява се той, но продължава да твори произведенията си.
Попитан дали някога е бил оприличаван на измисления герой на Гогол - Плюшкин, варненецът споделя, че това не се е случвало. “Няма как да стане, това е моята мисия, моето призвание. Сигурно до края на живота си ще го правя. Това не е събиране заради самото събиране, това тук ми дава сила и донякъде осмисля дните ми след пенсионирането. Колко други пенсионери могат да се похвалят с това”, казва той.

2. Отварят къщата-музей на Баба Тонка през май
Източник: http://rousse.dir.bg/news.php?id=12972376
След 20 години къщата-музей "Баба Тонка" в Русе отново ще отвори врати. Ремонтът ще приключи през май и ще струва около 247 000 лева, които общината е отделила, съобщи заместник-кметът по хуманитарни дейности Иван Григоров.
Имаме готовност, ако всичко върви нормално, да открием музея за празника на Русе - 6 май, или най-късно на 24 май, каза Григоров, цитиран от БТА.
По думите му от Министерството на културата вече са потвърдили трите щатни бройки за служителите, които ще работят в музея.
Кметът Пламен Стоилов допълни, че Общината ще поиска от Министерството на финансите чрез Министерството на културата да отпусне сума за обновяване на експозициите на къщата-музей "Баба Тонка", Музея на градския бит, известен като Къщата на Калиопа, и къщата-музей "Захарий Стоянов".
"Искаме да разполагаме с модерен комплекс от експозиции, които да привличат туристите, като се надяваме, че министерството ще ни помогне", каза Стоилов. Къщата-музей "Баба Тонка" е затворена през 1992 година, когато се установява, че има конструктивни изменения по сградата заради льосовата почва в района.

3. Директорът на русенския музей представя нашествието на камилата в маскарадните обичаи в Перник
Източник: http://ruse.topnovini.bg/node/47527
Специалисти от Регионалния исторически музей в Русе ще вземат участие в XXII Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник, който започва утре и продължава до неделя.
Директорът доц. д-р Николай Ненов и етноложките Десислава Тихолова и Искра Тодорова ще изнесат доклади по време на Научната конференция „Маскарадните игри – визуален разказ“, която е част от фестивала.
Тихолова ще представи съвременните трансформации на празника „Бабинден“, а презентация на тема „Традиционните маскарадни игри - медийна визия“, ще направи Искра Тодорова.
Темата „Нашествието на „камилата“ в маскарадните обичаи“ ще бъде представена от доц. д-р Николай Ненов, който за поредна година е член на журито на фестивала.
Международният фестивал „Сурва“ в Перник e изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът е среща и надпревара на живите й носители, най-популярни с наименованията „сурваскари“ и „кукери“.
Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година, а от 1985 година е със статут на международен. Най-атрактивният му акцент е двудневното състезателно дефиле на маскарадни групи от страната и чужбина.

4. Регионален исторически музей – Русе осигурява безплатен вход за посещение веднъж седмично на експозиции през месец февруари
Източник: http://www.ruseinfo.net/news_109414.html
Регионален исторически музей – Русе осигурява безплатен вход за посещение веднъж седмично на следните експозиции през месец февруари 2013 г., както следва:
На 1 февруари: Исторически музей, пл. „Ал. Батенберг“ 3;
На 8 февруари: Музей на градския бит;
На 15 февруари: Къща-музей „Захари Стоянов“;
На 20 февруари: Пантеон на възрожденците.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пет Фев 01, 2013 9:51 am

Музеен информационен бюлетин за 1.2.2013 г.

1. Вежди Рашидов: Частните колекционери не са ни врагове
Източник: http://www.album.bg/mus_maritime/?upload_done=1
Изображение
Министър Рашидов, зам.-директорът на НИМ Цветана Кьосева и директорът на НВИМ Соня Пенкова с годишните награди на “Арете-Фол”. Поради заболяване Боян Радев не успя да получи почетния знак. Снимка МИХАИЛ КЪРШОВСКИ (Автор: Труд)
"Частните колекционери не са врагове, а са партньори на българската държава при издирването и съхраняването на културно-историческото ни наследство", заяви вчера министър Вежди Рашидов. Той откри третата Национална конференция "Публично-частното партньорство и устойчивото развитие на културното наследство", организирана от фондация "Арете-Фол" в Националния военноисторически музей в София.
"Някой трябваше да каже, че българските колекционери желаят да легитимират своите находки, те опазват историята и миналото ни - допълни още министърът на културата. - Израз на нашето отношение и уважение към частните колекционери е и Музеят на фондация "Аретe-Фол", разположен в сградата на Военноисторическия музей. Двата музея са ярък пример за смисъла и значението на публично-частното партньорство (ПЧП) при съхраняването на българското културно-историческо наследство."
Присъстващите учени и представители на държавната администрация, ангажирани с опазването на българските старини, обсъдиха сътрудничеството между държавата и частните предприемачи в музейното дело в контекста на новия Закон за публично-частното партньорство, който действа от 1 януари 2013 г. В края на конференцията директорът на Националния военноисторически музей Соня Пенкова коментира пред "Труд": "Важно е, че се очертаха нормативните рамки на ПЧП, защото музейната колегия работи с новата терминология, включвайки старите практики в тази сфера. Тоест истинското ПЧП ни предстои. Важно е всички да си прочетем закона, за да сме подготвени - какво ни дава и какво не ни дава той."
В словото си пред форума тя припомни, че ПЧП има многовековна история. Още римското право дава възможност частни лица да снабдяват населението с питейна вода, но родината на съвременното ПЧП е Великобритания. Вероятно затова то е и най-развито на Острова. Преди началото на последната икономическа криза стойността на обектите с ПЧП в страната надвишава 50 млрд. британски лири, като ежегодно се сключват до 80 нови договора. Общо те обезпечават между 17 и 20% икономии за бюджета на страната.
"Интересна бе статистиката, изнесена от Екатерина Джумалиева от МК, според която България е сред първите страни с най-малка субсидия за музеите - допълни г-жа Пенкова. - Факт, който трябва да породи много въпроси и дейности, но едва ли ще се случи."
Фондация "Арете-Фол" връчи и четири годишни награди. За приноса си към опазването на културно-историческото наследство бяха отличени министър Рашидов, колекционерът Боян Радев, Националният исторически музей и Националният военноисторически музей.

2. Регионалният исторически музей Бургас отбелязва Световния ден на влажните зони
Източник: http://kafene.bg/%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0% ... 8/article/
През 2013г. мотото, под което ще се отбележи Световния ден на влажните зони е „Влажните зони съхраняват водата”.
Регионалният исторически музей Бургас ще отбележи Световния ден на влажните зони с тържествено награждаване на най-интересните проекти, участвали в ученическия конкурс „Лагуната Атанасовско езеро”, органзиран съвместно с Българска фондация Биоразнообразие и РИО Бургас. Празникът ще започне на 1 февруари от 16.00 часа в залата на Природонаучня музей (ул. „К.Фотинов” 30).
Общо 159 деца от училищата в гр.Бургас и гр.Карнобат се включиха в конкурса с групови и индивидуални работи в четирите категории - проект за картичка, за дипляна, за брошура и за аудио-клип. Отлично се представиха учениците от ОУ „Св. Климент Охридски”, СОУ „Йордан Йовков”, ОУ „Пейо Яворов”, ОУ „Братя Миладинови”, СОУХЕП „Кирил и Методий”, СОУ „Константин Преславски” и ПГЕЕ „К. Фотинов”.
Всички участници в конкурса ще получат грамоти, а най-интересните ще бъдат наградени с чаши, магнити, календари, плакати. Специалната награда обаче е ”Един ден на Атанасовското езеро”, която ще включва разходка из езерото с туристическото влакче и наблюдение на редки видове птици със специалист-орнитолог. Освен това най-добрите проекти или части от тях ще бъдат публикувани на сайтовете на Регионален исторически музей - Бургас и проект „Солта на живота” на Българска Фондация Биоразнообразие или в бъдещите рекламни брошури на проекта.
Всяка година на 2ри февруари отбелязваме Световния ден на влажните зони. На този ден през 1971 г. в иранския град Рамсар е подписана конвенцията за опазване на влажните зони. Животът е невъзможен без водата, а на планетата Земя тя се превръща във все по-ценен ресурс. Затова ООН обяви 2013 г. за Международна година на сътрудничеството за опазване на водата. Общото количество вода на планетата Земя е 1,4 млд. кубични километра, като сладката вода е само 2,5 %, от които по-малко от 1 % е достъпна и пригодна за използване от природните екосистеми и хората. Това са 200 000 кубични километра сладка вода. Днес повече от 2,5 милиарда души нямат достатъчно вода за своите ежедневни нужди. През последните 100 години разходът на сладка вода е нараснал в съотношение до 2 пъти по-голямо от ръстът на населението на планетата, което показва, че не нарастващото население, а по-скоро разточително ползване на водата е основната причина за проблемите, свързани с този природен ресурс.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Фев 04, 2013 10:56 am

Музеен информационен бюлетин за 2-3.2.2013 г.

1.Зала в къщата музей на Никола Вапцаров в София показва картини от художествената колекция на Яворовия музей
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1745239
В зала „Високото пространство” в къщата музей на поета Никола Вапцаров са изложени картини от художествената колекция на музея на Яворов. Това съобщи в интервю за Агенция „Фокус” Катя Зографова, директор на Националния литературен музей. От 29 януари на четвъртия етаж на къщата музей на Никола Вапцаров на ул. „Ангел Кънчев” 37 е открита експозиция с художествени произведения. Експозицията беше открита при честването на 50 години от създаването на къщата музей на Пейо Яворов в София. „Вапцаров също изповядва култ към Яворов и неслучайно посмъртната маска на Яворов е над неговото собствено легло в този музей. Тази проява беше много красива”, каза Зографова за експозицията. „Най-ценните картини от художествената колекция в музея на Яворов стоят прекрасно. Явора Стоилова каза, че се чувства у дома си заради произведенията - великолепни акварели на Васил Стоилов, както и портрети на представители на Крачоловия род”, каза директорът на Националния литературен музей. Във „Високото пространство” са изложени и две работи на Константин Щъркелов, както и на Михаил Кръстев – брат на д-р Кръстев, който е нарисувал забележителен портрет на Яворов. „Получи се изнасяне на музея на Яворов в пространствата на Вапцаров, където има и мултимедийна техника”, каза още Зографова. Тя посочи, че има и чисто техническа причина събитието да се състои в музея на Вапцаров - състоянието на Яворовия музей и това, че залите, в които „преди години са ставали невероятни събития”, сега не са притежания на Националния литературен музей. „Целият Яворов музей е частен”, отбеляза Катя Зографова.

2.20 000 туристи са посетили Археологическия музей във Велики Преслав през 2012 г
Източник: http://www.focus-radio.net/?action=news&id=641542
20 000 туристи са посетили Археологическия музей във Велики Преслав през 2012 г. Спрямо 2011 г има спад с около 10% на посетителите, който основно се дължи на намалението на групата на учащите, каза пред Радио „Фокус”-Шумен Пламен Славов, директор на музея. Спрямо по-предходни години туристопотокът обаче бележи ръст с 15%, уточни той. През миналата година е отчетен бум на прожекции на филм в музея. Изключителен интерес сред туристите е предизвикал филмът за Площада с фиалата, компютърна дигитализация на археологическия обект в Преслав, изработен по проект през 2011 г. Броят на чужденците посетили старата българска столица се запазва относително постоянен, основният процент са индивидуални посещения, като продължава да расте броят на рускоговорящите туристите, посочи Пламен Славов. Той отчете успешното участие на музея през миналата година в изложбата „Златна Византия и Ориентът”, организирана от изложбен център „Шалабург”, където е показано част от Преславското златно съкровище. През тази година музеят ще представи голямата огърлица от съкровището на изложба в Германия, свързана с християнизацията на Средновековна Европа. През 2013 г Археологическия музей ще се включи в честването на 1120 години от обявяването на Преслав за столица. През септември е предвидена тематична научна конференция, съпътствана от изложба. Предстои да излезе том 7, посветен на Преслав, обясни Пламен Славов. Сред предстоящите дейности на музея той открои работата с деца. За 1 юни ще бъде показана изложба „Детско мое”, подготвена от РИМ Шумен, а седмица по- късно ще отвори врати и училище в музея. Предвидено е и сериозно участие на музея по туристическите борси, като първата е през февруари в София. През тази година проектът „Векът на Цар Симеон оживява” вече и на терен ще има развитие, заяви Пламен Славов.

3. Конкурс за автентични мартеници обявява Регионалният исторически музей в Ловеч
Източник: http://bta.bg/bg/c/BO/id/536488
Регионалният исторически музей в Ловеч организира конкурс за деца за изработване на автентични мартеници. Те ще бъдат номинирани в две категории - най-автентична и най-оригинална мартеница. Това съобщи експертът по връзки с обществеността в
музея Мая Величкова. Мартениците трябва да бъдат традиционни, като за направата им е препоръчително да се използва вълнена прежда. Целта е да бъдат научени децата да направят оригинални мартеници в духа на българските традиции. Изложба с всички мартеници, участвали в надпреварата, ще бъде открита на 28 февруари от 14.00 часа в Музейна сбирка "Минерали и минерални суровини". Мартениците се приемат до 22 февруари в "Етнографски комплекс"- Ловеч. Готовите изделия на детското творчество няма да се връщат, а ще се използват за благотворителност - ще бъдат подарени на децата от защитените жилища, а най-големите и най-хубавите ще украсят на 1 март дървото, избрано за тази цел, пред сградата на общината.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Фев 05, 2013 8:47 am

Музеен информационен бюлетин за 4.2.2013 г.

1. Колекция от чипровски килими на музея в града гостува на различни места в страната
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1745482
В Историческия музей в град Чипровци се съхранява голяма колекция от прочутите чипровски килими, каза за Радио “Фокус”- Видин Анюта Каменова – Борин, директор на музея. Колекцията е голяма и включва трите периода от производството на чипровските килими. Началото на тъкането на килими в Чипровци е поставено още през 1740 година. Днес много малко жени в северозападния град се занимават с тъкането на килими. Все още във всяка къща в Чипровци има стан за производство на килими, но търсенето не е толкова голямо, а и цените не са високи, за да се упражнява занаятът. През 2012 година бе внесено предложение в ЮНЕСКО чипровските килими да бъдат признати за нематериално културно наследство. “Експозицията ни се обогатява непрекъснато, а имаме и колекция от чипровски килими, която пътува непрекъснато в различни градове на страната и гостува на различни исторически музеи”, обясни Борин. Тя посочи, че вече втори месец колекция от чипровски килими гостува в Историческия музей в Пловдив.

2. Катя Зографова: Целият живот на Никола Вапцаров е под знака на Яворов
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1745409
Целият живот на Никола Вапцаров е под знака на Яворов. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Катя Зографова, директор на Националния литературен музей. „Известен факт е, че Йонко Вапцаров и Яворов са харамийствали заедно. Те са борци за каузата за освобождение на Македония, включително и по време на Балканската война”, каза Зографова. Миналата седмица се проведе кръгла маса на тема „Култът Яворов”. Събитието се състоя в къщата музей на Никола Вапцаров на ул. „Ангел Кънчев” 37, а не в къщата музей на Пейо Яворов. „Малкият Никола Вапцаров вижда за първи път, едва 3-годишен, Яворов и Яворов е култ не само за бъдещия поет, а за цялото му семейство”, отбеляза Зографова. Вапцаров изповядва култ към Яворов и неслучайно посмъртната маска на Яворов е над неговото собствено легло в този музей, каза Зографова. „Всъщност целия живот, а дори и личната история на Вапцаров и Бойка, също е под знака на Яворов и Лора”, каза още директорът на Националния литературен музей.
По време на кръглата маса в къщата музей на Никола Вапцаров беше открита зала – „Високото пространство”, в която са изложени картини от представители на Крачоловия род.

3. Обновяват къщата-музей на Йордан Йовков в Добрич
Източник: http://bnt.bg/bg/news/usernews/94268/ob ... _v_dobrich
Героят на Йовков Люцкан ще посреща посетителите на къщата-музей на писателя в Добрич. Това предвижда проект, който ще развива града като туристическа дестинация. Предстои да бъдат ремонтирани голяма част от музейните сгради и да бъде обновена експозицията в къщата на Йордан Йовков. Инвестицията е за над 3 милиона и половина.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Фев 05, 2013 8:52 am

Музеен информационен бюлетин за 5.2.2013 г.

1. Манастирски музей пази скъпи реликви
Източник: http://news.vratza.com/?id=2021303
Клисурският манастир "Св. св. Кирил и Методий" откри свой музей. Той е единственият по рода си във Видинската епархия. Експозициите са сързани с историята на Православната църква и българската държава. Изложбата представя в детайли историята на Клисурската света обител от Възраждането до днес. Някои от експонатите са уникати. Пример е двадесет и пет килограмово сребърно евангелие, което е изработено през деветнадесети век в Русия за църква в Берковица и се пази в обителта наред с още едно, датиращо от 1778 година, и е дарение на манастира от руския император Николай II. Изложени са богослужебните одежди, среброкованата корона и жезълът на първия български екзарх Антим Първи.
Сред реликвите са изложени лични молитвени реликви на първия игумен на Клисурския манастир. Особен интерес предизвиква Богородична икона от седемнадесети век и една на Св. Александър Невски от деветнадесети, която е подарена от император Александър ІІ на един от неговите генерали.
Клисурският манастир е изграден по времето на цар Иван Асен II. Няколко пъти е разграбван, но през 1867 г. е възстановен от игумена Антим Дамянов. През 2008 година манастирът е обявен за женски. Обителта е под ръководството на монахиня Таисия. Тя и сестрите са македонски преселници. Монахините са успели да преобразят манастира за месеци. Те шият одеждите на свещениците в цялата Видинска епархия, рисуват икони в стила на Охридската иконописна школа. Официално музеят работи в събота и неделя. Домакините се гордеят с експозицията и биха я показали и през други дни от седмицата.

2. Двойно повече посетили Природонаучния музей заради новия аквариум
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1035676
Над два пъти повече посетители в сравнение с миналата година регистрираха в Природонаучния музей през януари. Причината е в новите интерактивна изложба и аквариум, съобщи директорът Огнян Тодоров. През първия месец на годината експозицията са разгледали около 1000 души, докато през 2012-а посетителите са били едва 400.
За изминалата година през Природонаучния музей са минали 22 000 души. Около 60% от тях са деца, а 550 души са чужденци.
През пролетта ще започне ремонтът на подовата настилка. В момента архитект изготвя проект, след което ще се обяви обществена поръчка, съобщи още Тодоров. Община Пловдив отпусна около 100 000 лева за целта.

3. Виенски музей кани нудисти на изложбата "Разсъблечени мъже"
Източник: http://www.dnevnik.bg/na_put/2013/02/05 ... ublecheni/
За сбирката се заговори след като властите накараха организаторите да "цензурират" рекламния й плакат - снимката "Да живее Франция", представяща трима мъже, облечени единствено с футболни кори и чорапи.
Виенският "Леополд Музеум" организира посещение на нудисти на своята сбирка "Разсъблечени мъже", вдигнала голям шум още при откриването си тази есен, съобщи "Ройтерс".
Управата на музея отговорила положително на запитване на група нудисти от Германия, които пожелали обиколката. Говорител на музея обаче уточни, че зяпачи няма да бъдат допуснати. "Ако не сте нудисти, сте добре дошли облечени. Няма да толерираме воайори", каза той.
Провокативната изложба, която беше открита през октомври 2012 г. и ще продължи до 4 март, включва картини от различни епохи, които показват промяната при изобрязаването на мъжката голота през различните епохи. В изложбата са включени творби главно от 19 и 20 век на художнници, между които Егон Шеле, Едвард Муха, Пол Сезан.
За сбирката се заговори след като властите накараха организаторите да "цензурират" рекламния й плакат - снимката "Да живее Франция", представяща трима мъже, облечени единствено с футболни кори и чорапи. Според управата забраната противоречи на либералното мислене от 21 век.
Така или иначе, изложбата, която първоначално трябваше да продължи до края на януари, е удължена до началото на март.
Брус Науман, Без заглавие (Петима маршируващи мъже), 1985 Friedrich Christian Flick Collection Снимката е от сайта на "Леополд Музеум"
"Леополд Музеум" е създаден на основата на частната колекция на Рудолф и Елизабет Леополд и се смята, че притежава най-голямата на света колекция от творби на Егон Шиле, както и доста картини на Густав Климт. "Разсъблечените мъже" както и кампанията около "Годината на Климт" в Австрия помогнаха на музея да увеличи броя на посетителите си със 17% до над 364 хил. души през миналата година.

4. Костадин Костадинов става шеф на Регионалния исторически музей в Добрич
Източник: http://www.varnaaction.com/politicsarti ... 5-11-44-27
Изображение
Костадин Костадинов е събрал най-много точки в конкурса за директор на Регионалния исторически музей в Добрич, съобщи зам.-кметът на града Камелия Койчева пред радио „Добруджа”. Варненският общински съветник и бивш ръководен кадър във ВМРО е получил по-висока оценка от другия кандидат за поста - Петър Янков от Каварна.
В комисията по избора е имало представител на министерството на културата. Сред членовете са били директорите на музеите във Варна и Силистра. В момента тече 14-дневен срок, в който кандидатите се уведомяват за резултатите, и в който спечелилият трябва да се яви в общината и да подпише договор за назначаване.

5. Изложба „Печати – изкуство и традиция” подредиха в Регионален исторически музей - Габрово
Източник: http://www.focus-radio.net/?action=news&id=641997
Изложба „Печати – изкуство и традиция” подредиха в Регионален исторически музей - Габрово. В залите на Музея са подредени 213 оригинални печата и документи, свързани с развитието на Габрово през вековете. Това информира за Радио „Фокус” – Велико Търново Даниела Цонева, уредник в културната институция. Подобна изложба се подрежда за първи път в Габрово и е част от инициативите по повод 130 години от началото на развитието на музейното дело в града. В изложбата е представена не само историческата традиция при изработката и битуването на този административен предмет, но и разнообразието по форми, големина, предназначение и съдържания на изображенията. Могат да се видят печати от 4 век до наши дни. Най-ранния предмет е калъп за просфорни печати, датиран от 4 век. Изложена е гипсовата му отливка, която е открита в местността Градът при село Крамолин. Представени са още два ловни печати. Единият е от 6 век и е разкрит в укрепено селище в местността Градище край Габрово, а вторият е притежание на византийски чиновник от местната администрация, датиран от 10-12 век. Също сравнително ранни и оригинални като образци са два златни пръстени-печати с монограм, които са открити при Некропола в местността при село Градница. Те са от 12-13 век.
На 19 табла и в общо в 9 витрини са развити различни теми. Показани са владетелски печати и най-ранни печати, църковни и манастирски, селищни и училищни печати, печати, свързани с управленски структури, печати на Съд, Митница, Поща, печати на обществени институти, също така и на войски и военни формирования. Най-многобройни в изложбата са български и турски лични печати и пръстени-печати.
Най-ранния показан църковен печат е на Рилската света обител. В документи са илюстрирани печати на габровското Архиерейско наместничество, на Българската екзархия, на Търновски епархийски църковен съвет и личните печати на търновския митрополит Иларион Макариополски.
Темата училищни печати е също много добре застъпена в изложбата. Показан е по-късен вариант на печат на Габровското училище от 60-те години на 19 век, на Държавната реална гимназия, на Габровската смесена прогимназия. Интересни по своята форма и съдържание са няколко печата, свързани с възрожденските ученически структури.
Друга засегната в изложбата тема е печати на селища и управления. Показани са оригинални отпечатъци върху документи на първите габровски махали – Каменска, Сахатчийска, Кирчовска махала. Изключително интересни са турски документи с печатите на Каймакана на Габрово и на Търново, на формация „Ковчежничеството в Габрово”, и на финансовия началник на Търновския санджак, т.е. на Търновската област. Изключително оригинален е печата на Габровската градска община, който Музея притежава. Той е създаден в началото на 70-те години и се състои от 4 части. Всяка част е била съхранявана в отделен член на община с цел преодоляване на корупционни действия. Печатът се е слагал само тогава, когато е имало единно решение в подпечатването на документи.
Темата „Национално освобождение и Обединение” също присъства с няколко оригинални печати или документи, съхранили такива печати. Показан е печата на 5-ти Гренадирски киевски - нидерландски полк, участвал в боевете на Шипка през 1877 година, както и печатът на Българското опълченско дружество в Габрово и в София. Пощенски картички са съхранили изображенията на печатите и на 23-ти Шипченски полк или на 25-ти пехотен полк.
Особено важен момент в изложбата е показването на печати, свързани с развитието на Габрово като важен занаятчийски търговски център през Възраждането, за утвърждаването му като съвременен индустриален град, който заслужено получава и името си Българският Манчестър. Показан е първият печат на Чехларския еснаф.
Особено интересен е печат, който представлява дървен цилиндър, с малка кожена дръжчица. Върху печатащата повърхност обаче е написано „Пролетари от всички страни, съединявайте се” и е изобразен сърб и чук. Предполага се, че той е създаден около 1920 година. Много интересни са печатите на Габровската митница, на Съда, на Пощата, които също илюстрират изкуството и традицията в тяхното създаване и използване.
На документи са изобразени печати на други национални институции - отпечатък от писмо на Българска народна банка, на Военно министерство, на Министерство на външните работи и на Министерство на вероизповеданието, както и на различни обществени организации - на Българско опълченско дружество в София, на Съюза на запазите и офицерите в България, който е създаден 1908 година.

6. Откриха обувки на сестрата на Наполеон в шотландски музей
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1036246
Чифт пантофки, които принадлежали на Полин Боргезе - сестрата на Наполеон - бил намерен в шотландски музеен фонд, където са влезли преди повече от 140 години.
Тези обувки от коприна и кожа, съхранявани в музея на университета в Абърдийн, са част от колекцията на Робърт Уилсън, британец, който пътувал по света като хирург на борда на корабите на британската Западноиндийска компания.
Преди смъртта си през 1871 година лекарят завещава дрехите, бижутата и другите предмети, събрани от него, на музея на университета, в който се е дипломирал.
Историята на предметите е разкрита от помощник-кураторката на музея Луиз Уилки по описа на Робърт Уилсън.
"Открих, че Уилсън е поддържал приятелство с принцеса Полин Боргезе, сестрата на Наполеон", обяснява тя. "Писмата, изпратени от доктора до Полин, показват дълбоко приятелство между тях и той пише в личния си дневник, че тя прекарва много време с него, когато пътуват в Италия и че му е подарявала много неща", казва Луиз.
"Можем само да гадаем за характера на отношенията между Уилсън и Полин, но документи показват привличане и привързаност", казва тя.
Обувчиците са много малки, детски размер 18, което отговаря на малкия ръст на принцесата, отбелязва БГНЕС.
По-малката сестра на Наполеон - Полин Бонапарт, става принцеса на 23 години, като се омъжва повторно за един от най-богатите мъже в Италия принц Камило Боргезе.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

ПредишнаСледваща

Назад към Your first forum

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron