Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Уважаеми потребители. форумът е тясно специализиран и достъпът до него е ограничен. Ако имате въпроси обръщайте се към администратора.

Модератор: vl.varnenchik_museum

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:47 pm

Музеен информационен бюлетин за 5.12.2012 г.

1. Две изложби откриват днес във врачанския музей
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1005624
Камерен изложбен кът по повод 105 години от рождението на художника Никола Златев ще бъде подреден днес в Регионалния исторически музей във Враца. Кътът ще е разположен във фоайето на централната сграда на музея. По-късно - от 17 часа, в преддверието на Голяма зала на ХГ „Иван Фунев" при РИМ - Враца, ще бъде открита юбилейна изложба на проф. Николай Русчуклиев. Поводът е 80 години от рождението на художника.

2. РИМ - Бургас отбелязва Никулден с природонаучна експозиция
Източник: http://www.burgasnews.com/vazhni-novini ... pozitziya-
Регионалният исторически музей ще отбележи Никулден с „Приказки и легенди за Свети Николай Чудотворец, хората и морските обитатели”. Събитието ще се проведе на 6 декември 2012 г. (четвъртък) в 10,00 часа, като участие ще вземат малчуганите от детска градина „Слънце”.
Разноцветни риби, раци и други морски организми, изработени от децата от ЦДГ „Слънце” ще украсят залите на музея. Празникът, посветен на Свети Николай ще започне с кратка информация за живота и делата на светията – закрилник на града ни. Драматизация “Рибарят и златната рибка”, песни и стихове с морска тематика ще представят малките ни гости. Подготвените от уредниците на музея снимки, забавни въпроси и любопитна информация за черноморските обитатели ще обогатят знанията на децата. В залите на музея малчуганите с помощта на природни материали ще правят платноходки, а използвайки древното японско изкуство оригами ще изработят морски обитатели.

3. Откриха първия филиал на Лувъра
Източник: http://bnt.bg/bg/news/view/90304/otkrih ... _na_luvyra
В Ланс, Северна Франция, беше открит първият филиал на Лувъра. Президентът Франсоа Оланд взе участие в тържествената церемония. Той приветства присъстващите и специално поздрави архитектите за добрата работа.
Един от най-посещаваните музеи в света вече има свой филиал. Новата сграда на Лувъра се намира в Ланс, бивш център на френската минна индустрия. Сградата на музея е от стъкло и алуминий и е построена по проект на японската архитектурна фирма "Санаа".
Лувърът в Ланс представлява правоъгълна стъклена конструкция на две нива, изградена върху някогашна мина за въглища. Построяването на музея е струвало над 150 милиона евро. От дирекцията на Лувъра в Париж са изпратили шедьоври на Дьолакроа и Рафаело в новата сграда на световноизвестния музей в Ланс. Творбите ще останат там една година.
Франсоа Оланд - президент на Франция:
"Лувърът е най-големият музей в света, който не спира да се обновява и променя. Изграждането на новия филиал в Ланс изпраща на хората двойно послание. От една страна музеят дава нова надежда на хората от всички поколения. Той обаче е и въплъщение на човешката воля, която позволява сбъдването на много мечти."
Музеят ще бъде отворен за посетители на 12 декември. В момента извън Франция се изгражда още един филиал на парижкия Лувър. Сградата се намира в Абу Даби и ще бъде открита през 2014 година.

4. Ръчно написан учебник по тъкачество е експонат на месец декември в РИМ Габрово
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1005650
Експонат на месец декември в Регионален исторически музей е уникален ръчно написан учебник по тъкачество за Държавната учебна занаятчийница в с. Княжево, дн. квартал на София. Същият е подшит в корици на „Тивтер от вересии на Стефан П. Андреев, кожухар, лето 1892 6 юни". Учебникът е съставен през 1892 г. за І-ви и ІІ-ри клас на занятията в училището. Подробно са разяснени видовете дрехи, особено детайлно са описани различните фигурни ефекти върху тях - чрез допълнително залепени и оцветени схеми. Обособени са два раздела - „Наука за пряждовлакнестите материали", който разглежда суровините (растителни и животински) за тъкачеството; и раздел „Наука за сплитките" с прикрепени мостри конци и платове. Авторът - габровецът Стефан Попандреев - е привлечен като учител в новата тъкаческа специалност в училището. Практиката тогава явно е била наемането за преподаватели на опитни майстори-занаятчии, които да предадат на учениците всички тънкости на занаята.
През 1883 г. със "Закона за устройството на учебната занаятчийница в село Княжево", утвърден с Височайши Указ №509 на Княз Александър Батемберг от 9-ти декември, е основана Учебната занаятчийница в с. Княжево, Софийско, първото техническо професионално училище в България, родоначалник на съвременните професионални гимназии. На нея се възлага задачата „да усъвършенствува занаятите в България по дърводелство и железарство, като приготвя добри и способни майстори по тях". ІІІ-то ОНС предвижда в бюджета за 1883 год. 60000 лева за откриване на училището, под ведомството на Министерството на общите сгради, земеделието и търговията. То се настанява в помещенията на бившата турска държавна сукнена фабрика и започва с 46 ученици, от които завършват успешно своето обучение през 1887 г. 29 младежи.
През 1886 г. се назначава първия директор на училището със специално висше образование - Васил Атанасов, завършил висше училище по химия в Чехия, който назначава опитни майстори - немци и чехи. Програмата се разширява с грънчарско отделение и с леарна за метали, шлосарна и ковачница. През 1887 г. училището представя първото си изложение от изработени предмети и е посетено от току що възцарилия се княз Фердинанд I.
От 1890 г. се изучава тъкачество и бояджийство. През 1893 г. Държавната учебна занаятчийница е преименувана на Държавно техническо училище. През 1895 г. с Указ № 373 от 7 юли то е разформировано и разделено на четири технически учебни заведения, които се обособяват в градовете, където има най-големи занаятчийски традиции. Железарското училище е в Самоков, грънчарството в Троян, тъкачеството и бояджийството в Сливен, а столарството в Русе.
Учебникът демонстрира стремежът към модерно обучение и насоченост към практическите нужди на обществото в младата българска държава.

5. Студ в музея във Враца, уникално културно наследство е заплашено от унищожаване
Източник: http://btvnews.bg/bulgaria/obshtestvo/s ... avane.html
Студ сковава музея във Враца. Заради липсата на средства за отопление уникално културно наследство е заплашено от унищожаване. Въпреки че е от години, проблемът все още няма решение.
Врачанският музей се посещава от 30 000 туристи годишно, но през зимата залите опустяват. С изключение на тази, в която е изложено прочутото Рогозенско съкровище.
„Във всички останали зали е много студено, просто нетърпимо студено, и това е единственото място, където посетителите могат да се поотпуснат”, разказва уредничката Христина Христова.
Опазването на тракийското сребро изисква в помещението да се поддържа постоянна температура от 18 градуса. За останалите експонати като праисторическия скелет Тодорка например или първия паметник на Ботев, няма топлина през зимата от 20 години.
Така в студените месеци музейните работници са по-голяма атракция от самите експонати. „Обличаме се с по няколко жилетки, якета, не изглеждаме сигурно много приятно на посетителите през зимата”, казва Цветомила Цветкова.
Пари няма дори за крушки, камо ли за подмяна на климатиците във фондохранилищата. Така над 100 000 експоната се рушат. За нови климатици са нужни 48 000 лева, но и тази година общинският бюджет не стигна за тях. Търсят се спонсори.

6. Вежди Рашидов договори изложба от автопортрети на съвременни български художници да бъде изложена в Италия
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1725441
През първия ден от работното си посещение в Италия министърът на културата Вежди Рашидов договори специална изложба от автопортрети на най-добрите съвременни български художници да бъде показана в признатия за най-стар музей в света – галерия „Уфици” и да остане завинаги в неговите фондове. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата. Министър Рашидов договори представянето на специална среща с Антонио Натали, директор на музея „Уфици” във Флоренция. Световният музей „Уфици” притежава изключителна колекция на тема „Автопортрет” от 14 в. насам.
Директорът на музея Натали каза по време на разговора с Вежди Рашидов, че е поласкан да предложи на България да покаже автопортрети на големите български майстори. В същото време музеят „Уфици” ще представи за първи път в София непоказвани творби от своите изключителни фондове. „Портретът е послание за образ във времето и аз съм щастлив, че музей като „Уфици” за първи път се отваря за таланта на България”, каза в края на срещата Вежди Рашидов. Български творби ще останат като собственост на галерия „Уфици”, където светът се стича да види творбите на Ботичели, Микеланджело, Леонардо да Винчи, Рафаело, Джото, Тициан.

7. „Изкуството на Тибет" в Музея на религиите
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1006074
Над 100 експоната, свързани с бита, религията и културата на Тибет са на разположение на старозагорци до края на месец март догодина в изложбата „Изкуството на Тибет" в Музея на религиите в Стара Загора. Изключително пъстрите и наситени цветове завладяват погледа и напомнят за българската традиция и естетика.
Уникалните предмети, разказващи за делниците и празниците, за обичаите в Тибет са притежание на Историческия музей в Димитровград.
На изложбата присъстваха и петокласници от IV ОУ „Кирил Христов". В програмата на учениците е заложен СИП „Род и памет". Децата споделиха, че най-силно са ги впечатлили маските, които напомнят за нашите кукерски традиции.
Антонио Натали поздрави министър Рашидов за изграждането на нови музеи в България, за отварянето на страната ни към най-престижните музеи, за 5-годишното Споразумение с Лувъра.
На срещата на министър Рашидов в музея галерия „Уфици” присъстваха почетният консул на България за регион Тоскана Алесандро Бузони и Роберто Петрини, член на Управителния съвет на благотворителната фондация „България-Тоскана”. Петрини помоли Рашидов да помогне като член на българското правителство голямо дарение от италианската фондация да стигне до децата в неравностойно положение в България. „Зная, че Вежди Рашидов продължава да прави много лични дарения за деца, за млади таланти, за български творци, затова се обръщам към него средствата, които сме събрали в Тоскана, да стигнат бързо до децата от социалните домове в България”, обясни Роберто Петрини.
Министър Рашидов обеща да съдейства заедно със своя колега Тотю Младенов за получаването на дарението.

8. Новоучредено сдружение ще развива националната музейна мрежа
Източник: http://www.radio-sz.net/rsz/index.php?o ... &Itemid=92
Да се модернизират музеите и галериите у нас и да се популяризира тяхната дейност са част от задачите на учреденото в края на миналия месец Национално сдружение „Български музеи”. Сред целите му са още обмен на информация, участие в програми и проекти за развитието на националната музейна мрежа. Цели, които обединяват 19-те учредители - представители на регионални, общински и частни музеи, както и на един национален - Военно-историческият музей, съобщи за Радио Стара Загора председателят на сдружението Борис Хаджийски, директор на РИМ Пазарджик.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:47 pm

Музеен информационен бюлетин за 6.12.2012 г.

1. Показват ни гигантските риби по река Дунав
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1006300
С гостуваща фотоизложба под наслов "Гигантски риби по река Дунав" Военноморският музей във Варна ще отбележи най-морския празник Никулден - деня на рибарите и моряците.
В двадесет и осем платна са събрани близо 50 архивни фотографии от фонда на Етнографския музей в Тутракан, показващи едни от най-атрактивните моменти от улова на гигантски екземпляри, част от водния свят на река Дунав. Повечето от снимките, включени в изложбата, са дарение от частни лица, като най-старата от тях е направена през 1942 г. при улова на моруна, тежаща близо 400 кг.
Изложбата е подредена в залата за временни изложби на Военноморския музей. Тя ще може да бъде посетена до края на месец януари следващата година.

2. Национален музей „Васил Левски” в Карлово отбеляза 75-годишнина от създаването си
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1725659
Карлово. Национален музей „Васил Левски” в Карлово отбеляза 75-годишнина от създаването си, съобщиха от пресцентъра на общината. В камерната зала на Народно читалище „Васил Левски – 1861 г.” бе изнесена тържествена програма. Зам.-кметът на Община Карлово Антон Минев поздрави целия екип на музея и връчи юбилейна грамота на директорката Дора Чаушева.
Родната къща на Апостола на българската свобода е възстановена в първоначалния си вид през 1933 г. благодарение на обществената инициатива, на ентусиазма на карловци, на родственици на Левски, на Карловската дружба и Народния комитет „Васил Левски” в София. Родната къща на Апостола е отворена като музей през 1937 г. и се превръща в един от най-посещаваните мемориални музеи в България.

3. Изложба за освобождението на Плевен се открива на 10 декември
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1725703
По повод 10 декември – Ден на признателност на гражданите на Плевен към загиналите за неговото освобождение и 135–та годишнина от освобождението на Плевен, Община Плевен и Дирекция „Военно-исторически музеи” – Плевен организират следните прояви:
На 7 декември 2012 г. от 11.00 ч. в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” ще бъде представен новоизлезлият Сборник Военноисторически музеи том 3, посветен на 135 години от освобождението на Плевен, 105 години от създаването на Военноисторическите музеи и 35 години от откриването на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. В проявата е включена прожекция на новия документален филм „Освобождението на България 1877 - 1878 г.”, съвместна продукция на Видеостудио „Кварт”, Москва и Военноисторически музеи-Плевен. Участие ще вземат Гиргина Гиргинова, сопран и Владимир Попов, баритон - солисти на Русенската опера.
Преди проявата на гостите ще бъдат показани най-новите постъпления за 2012 година във фонда на Военноисторическите музеи, закупени преди всичко със средства от дарения.
На 10 декември 2012 г. в 9.00 ч. на оградата на Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ” ще бъде експонирана изложба на открито „Руско- турската война 1877 - 1878 г. и Плевенската епопея в творби от художествения фонд на Военноисторически музеи – Плевен - Освобождението в художествени образи”. Изложбата ще бъде официално открита в 16.00 ч. от Председателя на Народното събрание на Република България Цецка Цачева.

4. В Етнографския музей на Бургас по традиция бе осветена празничната Никулденска трапеза
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1725719
В Етнографския музей на Бургас по традиция бе осветена празничната Никулденска трапеза от отец Петър, предаде репортер на Радио "Фокус" Бургас. Кметът Димитър Николов разчупи обредната пита като по поверието в града през следващата година година в града ще се раждат повече момичета, а жените ще вършат повече работа. Той пожела на дамския състав на общинската администрация в лицето на заместник-кмета по евроинтеграция Атанаска Николова и Руска Бояджиева, директор на дирекция „Евроинтеграция”, повече проекти през годината. Преди това директорът на РИМ – Бургас Цоня Дражева разказа за символиката на никулденската трапеза. След разчупването на питата всеки можеше да си вземе парченце за дома или за свои близък. Бе открита изложба „Морски сюжети” – макети, изработени от дългогодишния моряк Драган Кренчев. В тържеството участваха и ученици от СХЕУ „Св.св. Кирил и Методий” и ОУ „Братя Миладинови” със свои творби, посветени на празника.
Предстои освещаването на никулденския курбан за здраве - на Часовника като опашката стига до х-л „България”. На празника присъстват много бургазлии. На две жени на видима възраст около 80 години им стана лошо. Екип на Спешна медицинска помощ-Бургас пристигна на място. Измери кръвното на жените, които са във видимо добро състояние. След това ще се проведе литийното шествие до 6–то корабно място в пристанището откъдето ще бъдат спуснати венци и цветя в морето в памет на загиналите моряци и рибари.

5. Царево вече има исторически музей
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1006728
Премиерът Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството ЛИляна Павлова и кметът на града ГЕорги Лапчев прерязаха лентата на новия музей © Пресцентър
Новият исторически музей в Царево беше открит днес, навръх празника на града. Той е на три нива, на първото от които се намира оригиналът на златното тракийско съкровище, открито от археолози в Синеморец, през 2006 година.
След гостуването си на местна земя, на 8 януари отново ще бъде върнато в Националния исторически музей. Освен него, в експозицията в Царево стоят още археологически находки от предишни разкопки в района на общината и такива, открити по проект „Виа Понтика” 2012.
На втория етаж на музея ще се помещава етнографската сбирка, а третия е отделен за галерия.

6. Гигантски фигури на животни в музей на открито
Източник: http://novanews.bg/news/view/2012/12/06 ... ign=latest
На изкуството ще се радват скиори и гости на френския курорт Куршевел
Необичаен музей се появи във френския алпийски курорт Куршевел. На височина от 2660 метра над морското равнище скиорите и гости на зимния център могат да разгледат гигантски фигури на животни.
Автор на необикновената изложба, която ще остане през целия ски сезон, е френският скулптор Ришар Орлински.
Сред експонатите има произведения като червен слон висок 4,5 метра или 3-метрова сребриста горила. Гигантските фигури с тегло над 400 килограма бяха издигнати с хеликоптер, непосредствено преди началото на ски сезона.
Според автора на изложбата на открито експонатите получават живот, какъвто нямат в музея.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:47 pm

Музеен информационен бюлетин за 7.12.2012 г.

1. 35 години от откриването на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”
Източник: http://news.ibox.bg/news/id_1724507921
Директорът на Военноисторическия музей - Плевен Милко Аспарухов представи новоизлезлият сборник „Военноисторически музеи", том 3, посветен на 135 години от освобождението на Плевен, 105 години от създаването на Военноисторическите музеи и 35 години от откриването на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.".
Това стана днес няколко дни преди честванията по повод 135 години от Освобождението на Плевен, в присъствието на руския консул в Русе Владимир Климанов и зам.-кметът Алексей Зелов.
В началото на проявата директорът на ВИМ, доц. Милко Аспарухов припомни думите на един английски офицер на турска служба, изречени в нощта на 9 срещу 10 декември 1877 г.:
"Утрешният изгрев слънце ще реши съдбата на една армия, а оттам за десетилетия напред ще определи курса на развитие на Европа".
Пред ученици бе прожектиран за първи път новият документален филм „Освобождението на България 1877-1878 г.", съвместна продукция на московското видеостудио „Кварт" и Военноисторически музей-Плевен.
На финала на срещата в Панорамата кратък концерт изнесоха младите оперни певци Гиргина Гиргинова, сопран и Владимир Попов, баритон - солисти на Русенската опера.

2. Берлинският музей отбеляза 100-годишнината от откриването на бюста на египетската царица Нефертити
Източник: http://www.tvevropa.com/bg/news/enterta ... view/79886
Берлинският музей отбеляза 100-годишнината от откриването на бюста на египетската царица Нефертити с нови разкрития за живота й. Досега се смяташе, че последните факти за Нефертити като действаща царица датират от 12-ата година от управлението на фараон Ехнатон. При разкопки в Египет обаче белгийски археолози са открили доказателства, че и 4 години по-късно тя все още е била негова съпруга, което коренно променя хронологията на битието й.
Берлинският исторически музей отбеляза 100-годишнината от откриването на бюста на древната египетска царица Нефертити. По време на експозицията бяха представени резултатите от нови разкопки край Египет, които променят фактите за живота на Нефертити, на които са се уповавали египтолозите до момента.
Египетската царица Нефертити е била омъжена за фараона Аменхотеп IV 4 години по-дълго, отколкото се предполагаше досега. Това провокира нови заключения за битието на египетската царица, тъй като тази подробност никога не е била включвана в хронологията на живота й от учените и тя автоматично предполага, че Нефертити е живяла повече, отколкото смятат учените.
"По този начин се развенчават митовете и опровергават всички предишни хипотези за преждевременната й смърт или оттеглянето й от властта вследствие на интриги на съперници", обяснява египтологът Харко Вилемс.
Бюстът на царицата, който е в центъра на експозицията, е открит при разкопки на древноегипетския град Ахетатон, или днешния Амарна, от немския археолог Лудвиг Борхарт през 1912 г. Според египетските разпоредби всички ценности, намерени от експедицията, е трябвало да бъдат прегледани от инспектор, който да реши дали да позволи изнасянето им от страната.
Съществуват няколко версии за това как Борхарт е успял да получи въпросното позволение. Според една от тях той показал на инспектора снимка на бюста, направена при лошо осветление Инспекторът не му обърнал внимание и така разрешението за износ било получено. Оттогава Египет многократно се е опитвал да си върне безценната статуетка.
За последен път това се прави през 2007 г., но германската страна отговаря, че "след 3000 години пътешествие царицата иска да си отдъхне". На юбилейната изложба "В света на Амарна" са представени над 100 експоната, които се излагат за пръв път.
Общо посетителите ще могат да видят около 600 археологически ценности, открити преди 100 години от Борхарт. Сред тях са амфори и бижута.
Изложбата е в Новия музей, разположен в центъра на Берлин.

3. Бандити разбиха и обраха музей
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1007332
В Районна прокуратура - Кнежа образуваха досъдебно произвoдство срещу неизвестен извършител за това, че за времето от 04:01 часа на 3 декември 2012 година до 04:03 часа на същата дата, от сградата на Общински музей град Кнежа ул."Марин Боев" № 45 с уредник Цветина Иванова Петрова от същия град, чрез повреждане на прегради, здраво направени за защита на имот, счупил патронник на входна врата и използване на неустановено техническо средство, отнел от владението на отговорното длъжностно лице, без негово съгласие и с намерение противозаконно да ги присвои чужди движими вещи.
3 броя музейни експоната - пушки, неустановена марка и модел, на неустановена стойност - престъпление по чл. 195 ал.1 т.3 пр.2 и т.4 пр.2 във вр. чл. 194 ал.1 от НК.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:48 pm

Музеен информационен бюлетин за 8-9.12.2012 г.

1. Цървул, правен за Левски, показват в музей
Източник: http://www.blitz.bg/news/article/169595
Част от експозицията на етнографския музей в Злагтоград, където ще бъде опказан цървула, правен за Левски
Последният цървул, правен за Васил Левски, е експониран в етнографския музей в Златоград, съобщи “Преса”. Ценният експонат е предоставен от известния тревненски майстор на цървули Петър Щерев.
Цървулът е зимен,у известен още като “калпаклия” и ще остане в експозицията една седмица. Направен е от конска кожа, която се смята за най-водоустойчива и пази краката сухи и топли.
Майстор от Трявна има поръчка да направи чифт цървули за Дякона, но когато привършил първия, дошла вестта за залавянето му от турците. Затова той спрял работа и запазил вече изработения екземпляр. Оттогава до нес цървулът никога не е носен и се пази от наследниците на майстора.

2. Местят храма на Кибела
Източник: http://www.moreto.net/novini.php?n=194869&p=3
Проектът на частно сдружение, одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство предвижда откритият в Балчик храм на Кибела, да бъде преместен с 5 м на север, каза за Стандарт Нюз директорът на Историческия музей в Белия град Радостина Енчева.
“Това ще даде възможност за по-добро експониране, надявам се, като храмът ще се отдалечи и от жилищния блок, пред който се намира. Според проекта, който съм виждала, е предвиден обект от типа на хотел или заведение, зад чийто стъкла да се вижда храмът.
Част от каменните надписи и фигури на богинята - майка в момента са изложени в залите на музея в Балчик. С проект на общината по ОП за регионално развитие – туристически атракции, се предвижда реставрация на старата мелница в града, която да бъде превърната в кулнурно-информационен център и музеен такъв, разказа още Енчева. На първия етаж ще бъде информационния център, където ще могат да се купят и сувенири, а на 2 и 3 етаж – ще бъдат направени експозиционни зали, където ще се подредят част от находките от храма на Кибела, каза още Енчева. Тя добави, че в проекта са включени още като обекти Текето край Оброчище и късно-античната крепост, открита в града.
“Балчик има хилядолетна история и интересът към археологията, открита тук е голям. Чрез експонирането на богатото ни наследство ще привличаме още повече туристи”, казва Радостина Енчева.

3. Moscow Pass: музеи без опашка
Източник: http://bulgarian.ruvr.ru/2012_12_08/Mos ... z-opashka/
В средата на декември ще започнат да се продават първите московски карти за туристите. Първите карти Moscow Pass ще действат три дни и ще струват 60 евро (2400 рубли). Туристите ще имат възможност с тази карта без опашка да посещават Историческия музей и Музея на 1812 година, които се намират на Червения площад, Събора „Василий Блажени” и редица други.
До лятото в проекта ще бъдат включени повечето музеи на столицата. Освен това, с картата човек ще може да пътува из столицата на двуетажни екскурзионни автобуси. Те ще возят туристите от музей до музей и до пристанищата, където може да се направи разходка с речно трамвайче, защото тази екскурзия също е включена в Moscow Pass. Сега компанията-оператор на проекта води преговори с метрото и банките с цел картата да стане и транспортна, и удобна банкова карта, разказа в интервю за "Гласът на Русия" ръководителят на туристическите проекти WowMoscow Ксения Земскова:
- Искаме картата да стане едно универсално платежно средство. Евентуално, това ще е определена кредитна система, а може и да е депозитна. Сега изучаваме най-удобните начини за разплащане за туристите, да им бъде комфортно и изгодно да използват нашата карта.
Към картата ще се дава и пътеводител из столицата, където ще е събрана цялата необходима на туристите информация: забележителности, маршрути, анонси на интересни събития и дори намаления за ресторанти и хотели.
Градските власти, на свой ред, ще модернизират туристическата инфраструктура на Москва. Идната година във всеки музей, на всяка гара и на летищата ще се появят специални туристически информационни табла. Там ще може безплатно да се получи информация за хотелите, транспорта и услугите в града. Освен това, сега в центъра сменят всички табелки с двуезични, с надписи на кирилица и латиница – казва заместник председателят на Комитета по туризма и хотелиерското стопанство на Москва Георги Мохов:
- Това са табелки с транслитерация, карти, осигуряващи навигация из града, това е градският кол-център за чуждестранни и руски туристи, който работи вече една година. Смятам, че проектът „ситипас” е неотделим елемент на комфортната туристическа среда.
Картата вече може да се купува в Интернет, но разнасянето й става засега само в границите на Москва. В средата на декември тя ще се появи по музейните каси и в хотелите. За чужденците скоро ще започне работа системата за заплащане за картата онлайн: на сайта на компанията ще може да се поръча и купи картата, да се получи документ за туристически услуги, а след идване в Москва да се обмени срещу пластмасова карта във всеки музей. Аналогичен проект действа вече 2 години в Санкт Петербург. С „Картата на гостенина” за 40 евро в течение на два дни може да се посетят близо 40 музея и да се отиде на близо 10 екскурзии.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:48 pm

Музеен информационен бюлетин за 10.12.2012 г.

1. Изложба за освобождението на Плевен ще се открие днес
Източник: http://www.focus-news.net/index.php?id=n1726968
По повод 10 декември – Ден на признателност на гражданите на Плевен към загиналите за неговото освобождение и 135–та годишнина от освобождението на Плевен, Община Плевен и Дирекция „Военно-исторически музеи” – Плевен организират изложба на открито „Руско- турската война 1877 - 1878 г. и Плевенската епопея с творби от художествения фонд на Военноисторически музеи – Плевен - Освобождението в художествени образи”.
Тя ще бъде експонирана днес от 9.00 ч. на оградата на Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ”. Изложбата ще бъде официално открита в 16.00 ч. от Председателя на Народното събрание на Република България Цецка Цачева.

2. „В кубрика” на Никола Вапцаров – експонат на месец декември във Военноморския музей
Източник: http://www.moreto.net/novini.php?n=194987&p=1
Резултатите от второто издание на образователната програма „Експонат на месеца” бяха представени днес във Военноморския музей във Варна.
Експонат на месец декември е оригиналният ръкопис на стихотворението „В кубрика” на поета Никола Йонков Вапцаров.
Освен историята на самото стихотворение, учениците от НГХНИ „К. Преславски”, бяха подготвили и подробна автобиография за поета, включваща малко известни факти и архивни снимки, съхранявани във фондовете на Военноморския музей.
В последния си вариант, стихотворението „В кубрика” е написано на 23 февруари 1931 г., когато Вапцаров кара своята практика на кораба „Камчия”. Но част от него, поетът всъщност пише докато е на служба на торпедоносеца „Дръзки”. Интересен е и поводът за написването му. Приятел на Вапцаров го моли да напише нещо за него и хората, работещи в кубрика. Вапцаров не устоява на искането на своя приятел и написва стихотворението, кръщавайки го „Жажда”. Приятелите му обаче слагат заглавието „В кубрика на Камчия” за по-голям ефект.
Писмото, съдържащо оригиналния ръкопис на стихотворението е запазено благодарение на мичман II ранг Михаил Пешев. По-късно то става част от фонда на Военноморския музей.
Експонатът на месец декември е изложен в специална витрина в залата за временни изложби на музея, където ще може да бъде видян до края на годината.
Образователната програма „Експонат на месеца” е разработена от екип специалисти от Военноморския музей и е предназначена за ученици от гимназиалните класове. Заниманията включват работа с документи и предмети от фондовете на музея. В първото издание на програмата възпитаниците на НГХНИ „К. Преславски” проучиха личността на капитан I ранг Петър Стоянов, издириха информация и съставиха историческа справка за отличията му, които бяха експонат на месец ноември.

3. “Град-музей” гостува на Несебър
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1008260
Делегация от „града-музей” Сафранболу гостува през почивните дни в Несебър. Това посещение е в отговор на пролетното от българска страна, когато беше подписано двустранно споразумение за популяризиране на културния туризъм и сътрудничеството между двете общини. Но време на визитата тук двете страни обсъдиха някои добри практики за опазване и съхраняване на обекти, включени в списъка на Световното наследство.
Наричат Сафранболу „музей на открито”, защото включва 1008 обекта под егидата на ЮНЕСКО. Поради богатата си история и културни ценности е смятан за културен център на Турция. Той е включен в списъка на Световното наследство през 1994 година. Посещаван е целогодишно от туристи от петте континента. Околностите на Сафранболу изобилстват и от каньони и красиви пещери.

4. В Смолян показат родопски сурвачки, в Асеновград самоуки майстори редят изложба
Източник: http://www.radioplovdiv.bg/index2.php?c ... s&id=17636
За поредна година в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян отваря врати работилница за изработване на традиционна родопска сурвачка.
В музейната работилница ще се твори ежедневно до края на седмицата от 10.00 до 12.00 ч и следобяд от 13.00 до 16.00 ч. Специалистите от музея ще запознаят участниците с традициите около празниците в Родопите и изработването на сурвачка в този край.
Всички материали са осигурени от музея. Най-добрите творби ще бъдат изложени в експозиционните зали на музея на 17 декември от 14.00 часа.
Уникална изложба представя самоуките майстори занаятчии на Асеновград. Над 50 ръчно изработени предмети от ковано желязо, кожа и дърво, както и атрактивна възстановка на средновековни костюми и старинни оръжия са експонирани в градския исторически музей.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:48 pm

Музеен информационен бюлетин за 11.12.2012 г.

1. Откриват изложбата „100 години „Ботев” Пловдив”
Източник: http://www.gustonews.bg/?page=article&instanceID=24206
Историческия музей. Нейни организатори са Регионален исторически музей – Пловдив, ПФК „Ботев” Пловдив и Румен Минков.
Изложбата ще бъде открита с прожектирането на филма на БНТ2 „100 години ФК „Ботев” Пловдив”. Негов автор е Пепа Славчева, а оператор Димитър Рочев. Самата изложба ще бъде подредена в залата за временни изложби, а акцентът пада върху „Протоколната книга на спортен клуб „Христо Ботев” – Пловдив” и „Златната книга на спортен клуб „Христо Ботев” – Пловдив” от 1927 година. Уникалните документи не са представяни пред широката публика, защото излязоха на яве след осъществяването на изложбата „100 години Ботев Пловдив – 100 години организиран футбол в Пловдив”, която се проведе в ГХГ през месец март.
„Протоколна книга на спортен клуб „Христо Ботев” – Пловдив” беше дарена на Музея от Желязко Славов Бургелов. Тя съдържа протоколите от заседанията на настоятелството на спортния клуб от месец ноември 1926 година до месец ноември 1927 година. В тях са описани всички инициативи по дарителската акция за събиране на средства за построяването на бюст-паметника на Христо Ботев. От документа става ясно, че сред членовете на журито, одобрило проекта на скулптора Васил Вичев, са: Георги Атанасов (един от основателите и председателите на дружеството на южнобългарските художници), арх. Стойков (може би арх. Стойко Стойков, най-ярката фигура в пловдивската архитектурна колегия в периода 1920 – 1940 г.) и легендарният Цанко Лавренов. Освен това в книгата е записан текстът на телеграмата, с която Димитър Петров Кудоглу е провъзгласен за почетен член на СК "Христо Ботев" - Пловдив.
„Златната книга на спортен клуб „Христо Ботев” – Пловдив” бе подарена на ПФК „Ботев” от областния управител Здравко Димитров. Създаването й е една от инициативите по дарителската акция за построяването на бюст-паметника на Христо Ботев през 1927 г. Фамилията на художника, нарисувал лика на Христо Ботев върху корицата, е Станчев (най-вероятно Христо Станчев). Първият подпис в „Златната книга на спортен клуб „Христо Ботев” – Пловдив” е на Негово Величество Борис III Цар на Българите, който подарява 2000 лв. за направата на паметника. До тържественото откриване на бюста на Христо Ботев на 2 юни 1927 г. в Златната книга се подписват още Андрей Ляпчев – министър-председател на България, Окръжният управител на Пловдив, Председателят на окръжната комисия и Началникът на Пловдивския гарнизон. Специална комисия представя книгата за подписи и събира дарения чрез нея до 1937 г.
Освен „Протоколната книга на спортен клуб „Христо Ботев” – Пловдив” и „Златната книга на спортен клуб „Христо Ботев” – Пловдив” от 1927 година, посетителите ще видят и членска карта от 1935 година, колекция от книги за ФК „Ботев” Пловдив, колекция от значки, фотографии на съставите, постигнали най-големите успехи, фотографии от честванията на 100 годишнината и др.
Изложбата „100 години „Ботев” Пловдив” е скромен новогодишен подарък, емоционално сбогуване с юбилейната годишнина и възможност за феновете да се преклонят пред новооткритите реликви и факти от славната история на клуба.

2. Откриват виртуален музей "Сердика - Средец - София"
Източник: http://www.novini.bg/news/105429-%D0%BE ... D1%8F.html
Виртуален музей „Сердика-Средец-София” ще бъде открит на 13 декември от 11.00 ч., в Сердикийския амфитеатър в хотел „Арена ди Сердика”. Това съобщи Христо Ковачев, ръководител на проекта за изграждане на музея.
„.Американците се перчат с 200 години история, а тук преди 8000 лета се заражда най-ранната европейска цивилизация и на нас хич не ни пука. В един момент някой каза – защо не открием Виртуален музей „Сердика-Средец-София” и така тръгнахме”, разказа Ковачев. Концепцията за музея е изработена преди две години, а проектът е финансиран от програма „Култура” на Столична община, отбеляза Ковачев.
„От големия проект, който имаме, направихме дребна част, фокусирана в трите църкви – моите млади колеги от „Фрегата груп”, строители на музея, ги наричат „култови” – базиликата „Св. София”, ротондата „Св. Георги” и Боянската църква. Трите църкви символизират трите етапа от развитието на столицата ни, макар че това е условно”, обясни Ковачев, цитиран от Фокус.
Ръководителят на проекта посочи, че виртуалният музей може да се разгледа на sofiamuseum.bg. „Ние, като цивилизация, преминаваме бавно и неусетно, но много категорично, от реалния във виртуалния свят – за хубаво или за лошо. Виртуалният музей е малка част от този преход”, каза Ковачев.
В бъдеще сайтът ще има и английска версия, но за момента всичко е на български заради недостиг на средства, посочи Ковачев. „Аз съм журналист от кариерата с над двайсетгодишен стаж по вестници и списания. Това ми помага в заниманията с Виртуалния музей. Колегата Христо Буковски, журналист и писател, с когото отдавна работим заедно, ми постави диагнозата – обсебен от Сердика. Другият колега, който открихме за каузата, е д-р Веселина Вачкова. Ние сме троицата, които правим на първо време Виртуалния музей. Но вече всички са добре дошли в дискусиите и в научния сектор”, отбеляза Христо Ковачев.
Виртуалният музей няма да бъде прашасал и застинал, каквито са повечето днешни наши музеи, допълни Ковачев. Музеят ще бъде жив, динамичен – с тези интересни факти, които малцина знаят – от 22-вековната история на най-старата европейска столица.
„Нашият музей тепърва ще се развива във времето с историческите пластове, които ще показва визуално. В момента има над 300 3D реконструкции, направени от екипа на Атанас Димитров. Преговаряме с него да покажем тези вълшебни и много скъпи визии на Сердика – на главните сгради, на статуите”, каза Ковачев. Той отбеляза, че в София се откриват много камъни, които са бездушни – има камък, но няма атракция.
„Искаме да направим това, което в момента липсва на София и на българската т. нар. „археология” – за всеки камък трябва да има по една история. Ще разказваме истинската история на семантичната ос „Сердика – Средец – София”, но и интересните истории”, обясни Ковачев. „Това е едно безкрайно поле, но се опасявам, че няма да намерим достатъчно пари, за да направим истинския Виртуален музей с виртуални разходки. Това ни е мечтата. Да влезем виртуално в един подземен музей като Сердикийския некропол и да покажем, без да изземаме функциите на истинския музей, какво представлява”, заяви Ковачев.
Той посочи, че целта е Виртуалният музей да бъде като репетиция и магнит за хората от целия свят, които искат да дойдат в България.

3. Липсата на основна сграда остава проблем за музея в Добрич
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1008710
Регионалният исторически музей в Добрич заслужава една сграда, в която да бъде изложено цялото културно-историческо наследство на Добруджа. Това заяви в интервю за Дарик Надежда Иванова, временно-изпълняваща длъжността директор на културния институт. Тя припомни, че през годините са правени много опити да бъде осигурена основна музейна сграда и изрази надежда, че общината ще намери решение на този проблем. „В сферата на мечтите е, да речем, сградата на стоматологичната поликлиника или подобен обект в централната част на града”, сподели Надежда Иванова. Според нея идеята музеят да бъде изнесен някъде в покрайнините - в старо затворено училище или на друго отдалечено място, е неприемлива за град с мащабите на Добрич. Тя смята, че основната музейна сграда би трябвало да се намира в централната част, за да привлича туристическия поток и да се оформи като действащ културен център.
Сега експозициите на добричкия музей са разположени в няколко различни обекти в града и това създава трудности. Много често се случва фондохранилищата на един отдел да са на различно място от експозицията. Например отдел „Етнография”, чиято основна експозиция се намира в Етнографската къща, има фондохранилища в Стария Добрич и в Центъра за бизнес и култура.
Сред другите проблеми на регионалния музей са остарялата материално-техническа база и липсата на приемственост. „Музейният специалист трябва да е дялан камък - да се грижи за фондовете, да върши научно-изследователска работа, да изнася беседи, да се занимава с образователни програми”, коментира Надежда Иванова. По думите й обаче малко млади хора избират работата на музеен специалист за свое професионално поприще заради ниското заплащане и условията, в които се работи.
В добричкия музей на щат работят 30 човека и в това число влиза администрацията и общите работници. За музей като нашия щатът е абсолютно недостатъчен, посочи Иванова.
Тя коментира и проекта „Йовковия Добрич - съвременна туристическа дестинация”, който в момента се реализира. По думите й община Добрич може би е единствената в страната, която по такъв проект освен за подобряване на материалната база и прилежащата инфраструктура към музейните обекти е спечелила финансиране и за обновяване на две музейни експозиции. „За нас това е голям плюс, защото изискванията на съвременната публика вече са различни, а нашите експозиции са правени преди повече от 20 години, някои дори по-отдавна. Експозиционните модули са морално и технически остарели”, сподели Надежда Иванова.

4. Двама кандидати за директор на историческия музей в Добрич
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1008756
Двама души са подали документи за участие в обявения конкурс за директор на Регионален исторически музей - Добрич. Това са Костадин Тодоров Костадинов от Варна, завършил Великотърновския университет със специалност „балканистика”, член на ВМРО и Петър Янков Иванов от Каварна, с диплома от същия университет по специалността „история и география”.
Конкурсът се организира, след като досегашният директор Диана Борисова пое ръководството на дирекция "Хуманитарни дейности". Срокът за подаване на документи изтече на 23 ноември. Конкурсът ще премине на два етапа, обясни зам.-кметът Камелия Койчева. Първо кандидатите ще бъдат оценявани по документи, а после комисия, в която ще има и представител на Министерството на културата, ще оценява защитата на представените концепции за развитие на Регионалния исторически музей в Добрич.
Назначената за временно изпълняваща длъжността директор на музея Надежда Иванова не е подала документи за участие. Причината е, че нейната специалност „културна антропология” не отговаря на изискванията, поставени от Министерството на културата. Според условията на конкурса кандидатите трябва да имат пет години стаж по направление „история и археология”.

5. Христо Ковачев: Виртуалният музей ще бъде жив и динамичен – с интересни факти, които малцина знаят от 22-вековната история на София
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1727380
Виртуалният музей няма да бъде прашасал и застинал, каквито са повечето днешни наши музеи. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Христо Ковачев, ръководител на проекта за изграждане на виртуален музей „Сердика-Средец-София”. Музеят ще бъде жив, динамичен – с тези интересни факти, които малцина знаят – от 22-вековната история на най-старата европейска столица. „Нашият музей тепърва ще се развива във времето с историческите пластове, които ще показва визуално. В момента има над 300 3D реконструкции, направени от екипа на Атанас Димитров. Преговаряме с него да покажем тези вълшебни и много скъпи визии на Сердика – на главните сгради, на статуите”, каза Ковачев. Той отбеляза, че в София се откриват много камъни, които са бездушни – има камък, но няма атракция. „Искаме да направим това, което в момента липсва на София и на българската т. нар. „археология” – за всеки камък трябва да има по една история. Ще разказваме истинската история на семантичната ос „Сердика – Средец – София”, но и интересните истории”, обясни Ковачев. „Това е едно безкрайно поле, но се опасявам, че няма да намерим достатъчно пари, за да направим истинския Виртуален музей с виртуални разходки. Това ни е мечтата. Да влезем виртуално в един подземен музей като Сердикийския некропол и да покажем, без да изземаме функциите на истинския музей, какво представлява”, заяви Ковачев. Той посочи, че целта е Виртуалният музей да бъде като репетиция и магнит за хората от целия свят, които искат да дойдат в България.

6.Реставрираха къщата-музей на Дикенс
Източник: http://inews.bg/%D0%9A%D1%83%D0%BB%D1%8 ... 44652.html
Къщата-музей на прочутия английски писател Чарлз Дикенс в Северен Лондон беше отворена след продължителна реконструкция, съобщиха AP и ИТАР-ТАСС.
4-етажната тухлена къща се реставрираше в продължение на години. В нея писателят е живял като млад със семейството си от 1837 до 1839 година и е написал творби като "Оливър Туист" и "Никълъс Никълби", допълва БТА.
Сега, след преобразяването на дома, погълнало 3 милиона британски лири или почти 5 милиона долара, "Мрачната къща" се е превърнала в "Големите надежди".
Тя вече изглежда така, сякаш Дикенс току-що е излязъл от нея. Освен това след промените изложбената площ се е увеличила два пъти.
В музея, открит през 1925 г., се съхранява колекция от 100 000 експоната, включително оригинални ръкописи на писателя, лични вещи, портрети и редки издания на негови книги.
След реконструкцията музейният комплекс вече включва и съседния дом, в който е разположен високотехнологичен център за посетители и обучение.
Помещенията в него ще се предоставят за уроци и литературни четения. Освен това посетителите за пръв път ще имат възможност да разгледат последния етаж и кухнята в дома на Дикенс.
Тази година се навършиха 200 години от рождението на майстора на английския роман Чарлз Дикенс.
Писателят умира на 58 години през 1870 г. в дома си близо до Рочестър в Кент и е погребан в ъгъла на поетите в Уестминстърското абатство.

7. Музей на златото
Източник: http://bnt.bg/bg/news/view/90722/muzej_na_zlatoto
След пет години на реставрационни работи в румънският град Брад отново отвори врати Музеят на златото. Уникалната колекция от късове злато посреща отново посетители един век след като за първи път е представена пред публика.
Повече от 100 години тук са събирани късове злато с уникална форма.
"Много са красиви. Аз съм работил в мините и съм ги виждал в естествената им среда", споделя посетител.
Колекцията дава основание да се смята, че в този район е имало живот още преди 5000 години, а злато се е добивало от 2 хилядолетия.
"Това една сбъдната мечта, защото за период от пет години музеят беше ремонтиран, трябваше да се решат някои юридически въпроси, най-накрая успяхме да го отворим пак в една нова привлекателна форма, която се надявам да привлече хиляди туристи в този край", заяви кметът на Брад Флорин Казакку.
Освен минералите в музея може да се видят оръдия на труда, използвани при добива на злато през последните векове. Цялата колекция тежи около 20 килограма, но действителната й стойност трудно може да се измери само с теглото. Последните експонати са добавени преди 5 години. Това са 120 златни плочки с общо тегло 20 грама.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:49 pm

Музеен информационен бюлетин за 12.12.2012 г.

1. Отбелязват "Деня на майстора" в Етнографския музей
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1008326
С шествие, литургия и вплитане на послания ще бъде отбелязан еснафският празник „Свети Спиридон". Домакин на повечето събития е Регионалният етнографски музей. Празникът, познат в страната като „Денят на майстора", се чества от всички занаятчии - грънчари, тухлари, обущари, абаджии и други. Те ще се включат в акцията „Вплети благослов" в двора на музея. Хората ще впишат послания на листчета, след което могат да ги завържат на специално поставено платно от зебло.
Честванията на празника започват с шествие от музея до катедралния храм „Света Богородица" в 10:30 часа, където половин час по-късно започва света литургия. В 12 часа е предвидена церемония по посвещаване в майсторско звание на новоприетите занаятчии. След нея ще се открие изложбата „Традиция и приемственост", посветена на майстор Стойна Кръстанова.

2. Историческият музей в Балчик може да се превърне в археологически
Източник: http://www.dobrich.info/novini/article/ ... 0%BA%D0%B8
Историческият музей в Балчик може да се превърне в археологически. Това коментира директoрът на културното ведомство Радостина Енчева. “Тъй като нашият град е с хилядолетна история, силната му част е археологията и трябва да се заложи на нея, за да привлича туристи. При тези находки, които излизат, ние трябва да намерим начин да ги експонираме, защото интересът на посетителите към стария Дионисополис е огромен и особено към храма на Кибела”, смята Енчева.
С трите зали в музея, които до лятото ще бъдат пригодени за част от реставрираните находки, площта остава ограничена. “Няма как да бъде експонирана цялата история от началото на създаването на града до наши дни”, добави тя.
С тази цел предстои да се обособят допълнителни експозиционни площи в старата мелница, която скоро ще бъде обновена чрез европейски проект за подобряване на туристическите атракции. Там се предвижда цял етаж само с експонати от храма на понтийската майка на боговете. “Най-добрият вариант беше всички находки да се върнат на място – ин ситу, така както се чувстваш, когато влезеш днес в една църква. Да са поставени скулптурните изображения, надписите, с вързани с религиозно то развитие на Дионисополис.
Държавата обаче не намери начин да предостави мястото за стопанисване от Община Балчик, която вложи средства за реставрация, консервация и провеждане на археологически проучвания”, припомни директорът на балчишкият музей. Както вече в. “Балчик” писа, на мястото ще се прави частен музей и за да бъде ситуиран по-добре храмът за посещения, ще се наложи изместването му с няколко метра.
Културният туризъм има огромна перспектива и Община Балчик работи целенасочено в тази посока. С проекта за реставрация на старата мелница, ще бъдат обновени още късноантичната крепост в квартал “Хоризонт” и Текето в Оброчище. Те ще бъдат включени в туристически маршрути.

3. Историческият музей в Бургас чества 100-годишнина в петък
Източник: http://news.burgas24.bg/401829.html
В 11:00 часа в Историческата експозиция (ул. "Лермонтов" № 31) ще бъде открита изложбата "100 ГОДИНИ МУЗЕЙНО ДЕЛО В ГР. БУРГАС". Тя представя ранните музейни дейци, основатели на Археологическо дружество "Дебелт" - гр. Бургас, както и оригинални документи от 1912 г., свързани с учредяването на дружеството. През 1946 г. дружественият музей е обявен за Градски, а през 1953 г. за Окръжен музей.
Изложбените табла описват историята и развитието на Окръжен музей през следващите десетилетия до наши дни с акцент върху живота и изследователската дейност на първите директори и археолози проф. Иван Гълъбов и проф. Михаил Лазаров и историците-краеведи на Бургаски регион Георги Поп Аянов, Горо Горов, Янко Керемидчиев и др.
Подбраният снимков материал, юбилейните медали и грамотите дават възможност да се проследи поетапното развитие и усъвършенстване на музейните структури в гр. Бургас и областта, разрастването на музейния колектив през годините.
През 1980 г. е създадена Окръжна дирекция "Културно-историческо наследство", наследник на която днес е Регионален исторически музей в Бургас.
Специално внимание се обръща на мащабните археологически проучвания през последния четвърт век, разнообразната експозиционна дейност на музея и оригиналните чествания на традиционните народни празници.
От 14:00 ч. в зала "Георги Баев" на Културен център "Морско казино" е срещата на поколенията музейни работници.

4. Исторически музей - Правец ще чества "140 години Първи революционен окръг в Българско 1872 - 2012"
Източник: http://www.balkanec.bg/istoricheski-muz ... 11253.html
Община Правец, Исторически музей и Общински комитет „Васил Левски” Ви канят на 13 декември 2012 г. от 16.00 ч. в Исторически музей-Правец на честването„140 години памет за Апостола Левски, комитетите и местните съзаклятници, обира на турската хазна при Арабаконак през 1872 години и още нещо..". Ще бъде представена презентация за „Първи революционен окръг в Българско”, краеветски изследвания от учениците СИП „Краезнание” на учителя историк Гетко Гечев. На честването са поканени гости от Общобългарския комитет „Васил Левски” и проф. Иван Стоянов, преподавател във ВТУ „Свети Свети Кирил и Методий”.

5. В Йерусалим беше отворен обновения Музей на Израел
Източник: http://www.infotourism.net/index.php?t=30856-1
В музея се съхраняват над 500 хил. експоната: от артефакти от праисторическите времена до съвременно изкуство. Част от музейния комплекс е и прочутият „Храм на книгата“, където се пазят ръкописите от Кумран, намерени в пещери близо до Мъртво море.
Работното време на музея е: неделя, понеделник, сряда, четвъртък, събота и в празнични дни - 10.00-17.00; във вторник - 16.00-21.00; в петък и предпразднични дни - 10.00-14.00.
Цената на билета за посещение на музея е 50 шекела (около 14 долара). Ако билета бъде запазен, повторното посещение в рамките на 3 месеца ще струва 25 шекела (6,5 долара).
За да разгледа музея, посетителят трябва да предвиди 3-4 часа. На територията му може комфортно да се прекара целия ден, тъй като на разположение на гостите са магазини, градина, кафене и нов ресторант. За децата е предвидено отделно крило, където се провежда Фестивал на въздушните змейове.
В Музея на Израел туристите могат да ползват аудиогид, приемат се и организирани посещения на туристически групи. На територията на музея се провеждат и конгресни прояви до 3000 участници.

6. Китайският национален музей представя изложба със спасени от митническите власти реликви
Източник: http://mitnici.eu/?action=n&id=14082
Китайският национален музей организира изложба, която показва усилията на страната в борбата срещу контрабандата на културни реликви през последните шест десетилетия, пише „Чайна дейли”.
Изложбата ще продължи един месец. Посетителите могат да видят над 100 експоната, конфискувани от митниците или върнати от други страни по съдебни или дипломатически канали. Изложени са и фотографии на спасени от нелегален износ културни реликви от 1952 година насам.
През последните десетилетия китайските митнически власти са предотвратили нелегалния износ от страната на над един милион културни реликви.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:49 pm

Музеен информационен бюлетин за 13.12.2012 г.

1. Димитровградският музей гостува в Етъра с "Имало едно време"
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1010340
С изложбата „Имало едно време” димитровградският исторически музей гостува на АЕК „Етър”- Габрово. Експозицията бе открита снощи и е част от програмата на етнографския комплекс по повод Деня на майстора-Свети Спиридон, който всяка година се отбелязва там тържествено на 12 декември.
Експонатите са от етнографския фонд на димитровградския музей и са свързани с бита, поминъците и духовния живот на хората от селата Раковски, Мариино и Черноконево (дн. Димитровград) в края на ХІХ, началото на ХХ век. Изложбата бе представена за първи път в Димитровград на 30 август 2011г., а сега ще радва гостите на Етъра до края на февруари 2013г.
Сътрудничеството между двата музея да продължи, заяви желание директорът на АЕК „Етър” д-р Ангел Гоев, съобщи уредникът „Етнография” на Исторически музей-Димитровград Недялка Тодорова.

2. Евреите създават музей на толерантността
Източник: http://www.marica.bg/show.php?id=94847
Музей на толерантността и добросъседството ще отвори врати в Пловдив през 2013 - годината, когато се отбелязват 70 г. от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Инициативата за паметната сбирка, наречена "Един град, три религии, седем етноса", е поредният знак на благодарност на Организацията на евреите под тепетата към българите, обясни председателят Йосиф Бенароя.
В кампанията по събиране и подготвяне на експозицията се включват Държавен архив и Библиотека "Иван Вазов", а Историческият музей се ангажира с координацията и стопанисването й. Заместник-кметът Стефан Стоянов, който е член на Националния инициативен комитет за честване на годишнината, е обещал общината да даде старинна къща за новия пловдивски музей, който ще представя Пловдив като град-пример за междуетническа толерантност.
Идеята е да се съберат материални свидетелства, които съхраняват паметта от 40-те години на миналия век. Всички предмети от онова време са семейни реликви, но те са ценни за историята на града, казва председателят на Израелтянския духовен съвет Ема Мезан. Тя разказва как е запазена шапката - традиционното еврейско кипи, на последния равин на Пловдив, имената на 21 равини, минали по нашите земи от 16 века насам. В синагогата "Цион" е съхранена ритуална завеса с извезани със сърма имена на воювали евреи, паметниците на загиналите.
Еврейската организация разчита на активността на наследниците - и на спасените евреи, и на спасителите, защото Пловдив остава в историята на Европа през II Световна война именно с приноса на митрополит Кирил Пловдивски тогава в спасяването от депортиране на евреите, доуточнява историкът Стефан Шивачев.
Първата стъпка в "съграждането" на новия музей е документална изложба със снимки и материали, албуми и облекла, които ще показват мирното и приятелско съжителство на евреите и българите през миналия век. Експозицията ще бъде подредена в навечерието на 10 март - паметната дата, когато оцелелите от Холокоста се събират на възпоменание на жертвите от Холокоста - 11 583 евреи от Македония и Беломорска Тракия, които България не е могла да спаси.
На 10-ти март 1943 г. българите от еврейски произход са задържани в сграда близо до Четвъртък пазар, за да бъдат депортирани. Но пловдивският митрополит Кирил и 43-ма депутати начело с Димитър Пешев не допускат това да се случи. Така 6200 евреи живеят в Пловдив преди Войната, и в края на Втората световна отново са 6200. Затова считаме, че сме спасени и постоянно изразяваме нашата признателност към българския народ, казва г-н Бенароя.
Хората, които са преживели онези събития, вече са на по 80+ години и те пазят жив и болезнения спомен, и помощта на българския народ, допълва г-жа Мезан.
Юбилейната година е осеяна с куп събития, които ознаменуват кръглата годишнина.
В началото на 2013 г. ще излезе от печат Юбилеен сборник с разкази на пловдивчани за онези години. Пловдив ще бъде предложен за наградата “Шофар” - символ на обединението на общностите. В древността този еврейски духов инструмент, направен от рог, е събирал хората - на война, на борба или на магически ритуал. Днес Пловдив е пример за град, който обединява различни религии, различни хора да живеят в мир и разбирателство, заключава Бенароя.

3. "Златната книга на Ботев" в Историческия музей
Източник: http://www.donbalon.eu/news177473.html
От утре, 14-ти декември, феновете на Ботев ще могат да се докоснат до "Златната книга" на клуба. Ще бъде открита изложбата „100 години „Ботев” Пловдив” в Регионален исторически музей – Пловдив, като основни организатори са ПФК „Ботев” Пловдив, футболният историк Румен Минков и любезните домакини. Събитието ще бъде открито с прожектирането на филма на БНТ2 „100 години ФК „Ботев” Пловдив”. Негов автор е Пепа Славчева, а оператор Димитър Рочев. Самата изложба ще бъде подредена в залата за временни изложби, а акцентът пада върху „Протоколната книга на спортен клуб „Христо Ботев” – Пловдив” и „Златната книга на спортен клуб „Христо Ботев” – Пловдив” от 1927 година.
Уникалните документи не са представяни пред широката публика, защото излязоха на яве след осъществяването на изложбата „100 години Ботев Пловдив – 100 години организиран футбол в Пловдив”, която се проведе в Градската художествена галерия през месец март тази година.
„Протоколна книга на спортен клуб „Христо Ботев” – Пловдив” беше дарена на Регионален исторически музей – Пловдив от Желязко Славов Бургелов. Тя съдържа протоколите от заседанията на настоятелството на спортния клуб от месец ноември 1926 година до месец ноември 1927 година. В тях са описани всички инициативи по дарителската акция за събиране на средства за построяването на бюст-паметника на Христо Ботев.
От документа става ясно, че сред членовете на журито, одобрило проекта на скулптора Васил Вичев, са: Георги Атанасов (един от основателите и председателите на дружеството на южнобългарските художници), арх. Стойков (може би арх. Стойко Стойков, най-ярката фигура в пловдивската архитектурна колегия в периода 1920 – 1940 г.) и легендарният Цанко Лавренов. Освен това в книгата е записан текстът на телеграмата, с която членовете на клуба провъзгласяват Димитър Петров Кудоглу за почетен член на клуба.
„Златната книга на спортен клуб „Христо Ботев” – Пловдив” е една от инициативите по дарителската акция за построяването на бюст-паметника на Христо Ботев. В протоколната книга е записано, че фамилията на художника, нарисувал лика на Ботев върху корицата й, е Станчев (най-вероятно Христо Станчев).
Първият подпис в „Златната книга на спортен клуб „Христо Ботев” – Пловдив” е на Негово Величество Борис III Цар на Българите, който подарява 2000 лв. за направата на паметника. До тържественото откриване на бюста на Христо Ботев на 2 юни 1927 г. в Златната книга се подписват още Андрей Ляпчев – министър-председател на България, Окръжният управител на Пловдив, Председателят на окръжната комисия и Началникът на Пловдивския гарнизон. Специална комисия представя книгата за подписи и събира дарения чрез нея до 1937 г.
Освен „Протоколната книга на спортен клуб „Христо Ботев” – Пловдив” и „Златната книга на спортен клуб „Христо Ботев” – Пловдив” от 1927 година, посетителите ще видят и членска карта от 1935 година, колекция от книги за ФК „Ботев” Пловдив, колекция от значки, фотографии на съставите, постигнали най-големите успехи, фотографии от честванията на 100 годишнината и др.
Начало: 17:00 часа, 14.12.2012 (петък) зала „Съединение” на площад „Съединение” № 1.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:50 pm

Музеен информационен бюлетин за 14.12.2012 г.

1. Откриват изложбата "Деултум - градът на римските императори"
Източник: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5367932
Ръководството на Национален археологически институт с музей при БАН ще проведе пресконференция за откриването на изложбата "Деултум - градът на римските императори" на днешния 14 декември 2012 г. от 11.00 часа в Национален археологически музей, съобщиха от музея.
Официалното откриване на изложбата ще бъде в Залата за временни изложби в Национален археологически институт с музей при БАН от 18 ч. Експозицията съдържа 10 витрини с 53 експоната, 9 цветни постера. Куратор на изложбата е Красимира Костова, директор на Исторически музей в град Средец. За посещения изложбата е открита от 15 декември 2012 г. до 14 март 2013 г., всеки ден без понеделник от 10.00 до 17.00 часа.
Широката общественост ще има възможност да се запознае подробно с римската колония Деултум (край днешното с. Дебелт, Бургаско) основана в началото на 70-те години на І век от ветерани на VІІІ Августов легион. Детайлно е разгледана историята на проучванията в Деултум от ХІХ век до наши дни; живота в колонията и термите като средище на обществения и културен живот. Показани са проучванията на могилата Хеликон с гробове от ІІ-ІІІ век, сред които на ветеран, вероятно един от основателите на града. Особен интерес предизвиква представянето на римската колония под закрилата на боговете и култа към императора, а така също ловните игри (борби между хора и диви животни) и таврокатапсия (безкръвна демонстрация на ловкост, сила и бързина), която често съпътствала гладиаторските и ловни зрелища през римската епоха.
Акцентите на изложбата са: Бронзова глава – едни от редките запазени портрети от бронз на император Септимий Север, от края на ІІ век от Деултум фрагментите открити през далечната 1988 г. са консервирани и реставрирани наскоро, благодарение на Американския научен център в София с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България"; Бронзова чаша на император Валент (364-378); Изящен бронзов балсамарий (съд за козметика) от могила Хеликон с изображения на бог Дионис, Силен и Пан, 40-те години на ІІ век; Пиластров капител от храма на император Септимий Север, който е бил украсен със златен варак, края на ІІ век, открит в централната градска част на колонията; Златни обици и медальон с разделител; Римски монети и стъклени съдове от същата епоха; Керамична лампа с формата на куче, ІІІ век.

2. Коледна изложба на минерали и скъпоценни камъни
Източник: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5367931
От 14 до 20 декември от 10 до 19 ч. в Националния Музей "Земята и хората" ще се проведе традиционното Коледно изложение на минерали и скъпоценни камъни, съобщиха от музея.
Участие са заявили над 50 изложителя: фирми и колекционери на минерали и скъпоценни камъни; разнообразни авторски изделия с минерали: бижута, икони, картини, сувенири. Художници ще представят свои творби – акварели и художествени изделия. Колекционерите на фосили – вкаменелости на милиони години, намерени на територията на страната ни, ще могат да обменят информация и екземпляри от колекциите си.
Посетителите могат да видят и да си купят обработени скъпоценни камъни - рубини, топази, изумруди, аквамарини, турмалини във всички разцветки и др., декоративни камъни и изделия от тях. За колекционерите на минерали освен богатото разнообразие на минерали от български находища, ще има и минерали от различни екзотични кътчета на света. По време на изложението може да се прави консултация със специалист от музея.
Преди година и половина "отвори врати" Геоложки кът за деца – съвместен проект на музея, Департамент Археология в Нов български университет и Фондация "Америка за България". По време на Коледния базар заедно с разнообразните модули за запознаване с царството на минералите и тайните на планетата ни, в Геоложкия кът ще се организира конкурс за разпознаване на минерали. Наградите са предоставени от образователния телевизионен канал Da Vinci Learning. Той ще зарадва с подаръци най - активните и находчиви деца – с изявени познания и интереси към природните науки. Сред подаръците малчуганите ще открият "умни" химикалки, разделители за книги, плакати и DVD-та с някои от най-интересните програми на телевизионния канал, който предлага на зрителите си възможност да изследват изумителната вселена от научни познания посредством телевизионни продукции с отлично качество.
По време на минералното изложение, на втория етаж в експозиционната зала на музея ще гостува работилница "Седянка". Под надслов "Да съхраним българската традиция", работилницата ще представи "Коледна седянка". Изложители от цялата страна не само ще предлагат уникални плетива, шевици, накити и предмети за украса – ръчно изработени, по съхранени и традиционни за страната ни техники, но и ще демонстрират тяхното създаване.
Фосилите (от латински fossilis, fodio "копая"; на български се наричат още вкаменелости) са всички органични останки, следи или отпечатъци на растение или животно, които са били запазени в земната кора от отминали геоложки и праисторически времена. Това са разнообразни фрагменти от черупки и скелети от безгръбначни и гръбначни животни, фрагменти от тях, отпечатъци от телата на животни и растения. Фосилите се срещат в седиментните скали и много рядко в метаморфни скали със седиментен произход. Разпределението на фосилите е неравномерно. Различават се две крайности по отношение на разпределението - "неми" или още стерилни пластове (в тях няма фосили) и органогенни скали (почти 100% изградени от фосилни останки). Фосилите имат голямо значение за палеонтолозите. Чрез тях се определя относителната възраст на скалите, в които се срещат. Някои фосили са индикатори за палеообстановката. Уникални бижута ръчна изработка, в които е съчетана неповторимата красота на скъпоценните камъни с нежни и свободни форми от посребрена и цветна тел. Всяко бижу носи собствен дух, красота и настроение.
Специална тема на Великденския базар ще бъде: Природа и приложение на зеолитите от български находища. Зеолитовите находища у нас са образувани преди около 30 милиона години в резултат на хидратация на скали, изградени от вулканска пепел. В Източните Родопи има милиарди тонове запаси от скали, съдържащи зеолити, като най-разпространен е клиноптилолита. Благодарение на структурата си, зеолитите притежават уникални свойства и намират многобройни области на практическо приложение: пречистване на води от азот-съдържащи съединения, тежки и радиоактивни метали; подобряване структурата на почвите; повишаване ефективността на торовете; антиоксиданти срещу бактерии и плесени; хранителна минерална добавка към фуражите; премахване на неприятната миризма във фермите; производството на миещи вещества; пълнители на пластмаси и хартия; при съхранение на радиоактивни отпадъци. Зеолити от български находища са използвани за космически оранжерии на борда на орбитални станции.

3. Изложба „100 години „Ботев” - Пловдив" се открива в Историческия музей
Източник: http://www.radioplovdiv.bg/index2.php?c ... s&id=17688
Изложба „100 години „Ботев”-Пловдив” ще бъде открита от 17 ч. днес в зала „Съединение” на Историческия музей. На откриването ще бъде прожектиран филм на Пепа Славчева, посветен на кръглата годишнина на футболния клуб. Оператор на документалната лента е Димитър Рочев.
Експозицията съдържа уникални документи като „Протоколната книга на спортен клуб „Ботев” и „Златната книга” на тима от 1927 година.
Феновете ще могат да видят стари членски карти на почитатели, снимки, значки и флагчета на най-стария професионален футболен клуб в България.

4. Музей на математиката беше открит в Ню Йорк
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1728911
Първият в САЩ национален музей на математиката беше открит в Ню Йорк, предаде РИА Новости.
Посетителите могат да видят около 30 интерактивни експоната. За създаването на повечето от тях са помогнали нобелови лауреати.
„Музеят е създаден, за да се промени представата, че математиката е нещо скучно. Ние показваме, че математиката има цвят, че е увлекателна и интересна”, посочва един от директорите на музея, Синди Лоурънс.
В музея, който много прилича на детска зала за игра, са представени около 30 главоблъсканици.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:50 pm

Музеен информационен бюлетин за 15-16.12.2012 г.

1. Дядо Коледа ще се "приземи" във Военноисторическия музей
Източник: http://novini.dir.bg/news.php?id=12626555
С Коледно детско парти днес завършва благотворителната кампания на Националния военноисторически музей "Щедростта няма граници" под патронажа на президента Росен Плевнелиев, съобщиха от музея.
В нея са се включили 1 161 деца от 78 учебни заведения от страната и чужбина, които са изпратили свои рисунки, картички и коледни играчки за конкурса "Магията на Коледа". Събраните средства от кампанията ще бъдат предоставени на децата на загиналите военнослужещи чрез фондация "Деца на Българската армия".
Гигантска коледна картичка е специален подарък за детското парти от ученици на 143 ОУ "Георги Бенковски". Изработена е от деца от 4 до 7 клас по идея на техния преподавател по рисуване Виолин Неделчев.
Програмата започва в 16.00 часа с откриване на изложба-базар от детски творби, участвали в конкурса. В различните арт ателиета ще се тестват модули от бъдещия Музеен кът за деца, който е съвместен проект на НВИМ и Нов български университет за изграждане на специално място за игра и научаване, финансиран от фондация "Америка за България".
В празничните забавления малките гости ще имат възможност да изработят коледна картичка за военнослужещите в мисии, да сглобяват конструктори по модели на военни и други машини, да откриват и тълкуват детайли от военни фотографии, да си направят сами музей. Ще могат да отправят послания и да запишат свое изказване по важен за тях въпрос.
Специална изненада е гардеробът с костюми от стари времена. В разгара на веселбата - в 17,30 часа, Дядо Коледа и Снежанка ще пристигнат с хеликоптер Ми-2, носейки пълни чували с подаръци.

2. Светла Атанасова: Специалистите по минералогия не намират връзка между зодиите и скъпоценните камъни
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1729038
Като хора, които се занимаваме с естествени науки, ние не можем да намерим връзка между зодиите и скъпоценните камъни. Това каза Светла Атанасова, организатор на „Коледна изложба - базар на минерали и скъпоценни камъни” в Националния музей „Земята и хората”, в интервю за Агенция „Фокус” .
Хората традиционно вярват в такива неща. На коледното изложение на минерали и скъпоценни камъни посетителите на музея могат да намерят изложители, които могат да им разкажат за различни вярвания и обичаи по този въпрос, обясни Атанасова. Хората са забелязали, че като носиш някакво камъче, то ще ти помогне в един или друг случай или ще ти навреди и не трябва в никаква причина да се носи. Такъв е случаят с опала. Той е много красив камък, но през вековете е имало различни истории около него, добави Атанасова.
Има диаманти, рубини, известни скъпоценни камъни, които имат някаква история, отбеляза Атанасова. Например през вековете даден камък в бил око на храм в Индия. След това е откраднат. Изчезва за много години. И след време се появява на шпагата на Наполеон например. След това пак изчезва. Става въпрос за някой извънредно хубав камък като материал, за специфична изработка и той се познава, не може да бъде сбъркан с друг вид. По думите й - има много истории от Южна Африка. Разказват, че когато са събирали диаманти, е имало случаи, когато работещите роби са разпаряли краката си и са скривали там камъните, за да могат да ги откраднат от находището. Има най-различни случаи, но ние не разполагаме с исторически диаманти в колекцията си. Те са в световните музей и струват много, отбеляза Светла Атанасова.

3. Изложба показва униформи на граничари от последните 200 години
Източник: http://www.ruseinfo.net/news_107931.html
Специалисти от Русенския исторически музей заедно с директора му доц.Николай Ненов присъстваха на откриването на атрактивна изложба в Румъния. В събота в Музея на гранична полиция в Гюргево бе представена експозицията „Униформи на граничарите в последните 200 години“. Тя представя промените в униформите през различни години, носени в различни държави от двете страни на реката. Сред тях присъстват дрехи на османски граничар, както и на български граничар от края на 19 век. Особено интересно бе присъствието на два взвода войници – облечени като граничари и като пехотинци от румънската армия от времето на Първата световна война, които изпълняваха строеви команди, разказа директорът на русенския музей доц.Ненов. На откриването е имало гости от Букурещ и специалисти от музея „Теохари Антонеску“, които са помагали за създаването на експозицията. Русенският музей е оказал подкрепа на Музея на граничната полиция в Гюргево при кандидатстване по проект, както и в осъществяването му. Музеят на гранична полиция се намира в бивш армейски дом, строен заедно с Моста на дружбата през 1954 г.

4. Литературна изложба подредена в галерията
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1011668
Изложба на Националния литературен музей “Българската литература – срещи и диалози със света” е подредена в Русенската художествена галерия. Тя представя най-значимите имена и събития в многовековния културен диалог между България и света. В 30 пана чрез нагледен разказ от Средновековието до средата на XX в. се проследяват духовните мостове между българската, европейските и световните литератури.
Изложбата, реализирана по спечелен проект в програма „Мобилност” на Министерство на културата, е изградена основно с документалните богатства от фондовете на Националния литературен музей, къщите музеи и мемориалните кабинети - негови филиали. Включени са и ценни материали от Народна библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, музея на Народния театър, Държавна агенция „Архиви”, къща музей “Константин Величков” в Пазарджик, къща музей „Гео Милев” в Стара Загора, факултета по скандинавистика към СУ, както и от частни колекции. Автори на изложбата са Катя Зографова и Анна Свиткова; художник - Ивелина Велинова; координатор - Соня Кирицова.

Експозицията започва с най-значимия ни принос в световната култура - делото на Светите равноапостоли Кирил и Методий, провъзгласени за съпокровители на Европа. Богомилското учение от Х век е представено със своя път към Западна Европа и влиянието му върху шедьоври на световната литература като „Ад” на Данте Алигиери и „Изгубеният рай“ на Джон Милтън. Една от най-интригуващите и непроучени досега теми са българските мотиви в европейските литератури. Вдъхновяващи са европейските творци с българско родословно начало. Сред тях са „принцът на поетите” Пиер дьо Ронсар, поетесата Ана дьо Ноай, потомка на Софроний Врачански.
Първата фаза в проникването на европейската култура през Възраждането са учебниците по френски, немски, гръцки, италиански. Показани са както първите преводи на художествени произведения, така и първи антологии на чуждите литератури. В отделни пана са проследени контактите на български интелектуалци с европейските академични средища, усвояването на френско и немскоезичните култури. Модерните естетически търсения на Европа са представени чрез световете на Пейо Яворов, Теодор Траянов, Димчо Дебелянов, Христо Ясенов, Димитър Бояджиев, Гео Милев и Чавдар Мутафов.
Как писатели видяха света е също сред темите на тази изложба. Потърсена е и обратната информация – доколко светът познава българската литература, кои наши писатели са най-превеждани, къде познават творчеството им, какви международни награди имаме. Тук е включен и “поданикът на Русе” писателят-нобелист Елиас Канети, както и учредената в негова чест Националната литературна награда.
Експозицията е адресирана до широка и разнообразна публика. Тематиката е интригуваща и образоваща и представлява интерес както за хора с определени културни интереси, така и за широк кръг зрители, за ученици и студенти.
В Русенска художествена галерия изложбата ще продължи до 10 януари 2013 г.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

ПредишнаСледваща

Назад към Your first forum

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron