Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Уважаеми потребители. форумът е тясно специализиран и достъпът до него е ограничен. Ако имате въпроси обръщайте се към администратора.

Модератор: vl.varnenchik_museum

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:41 pm

Музеен информационен бюлетин за 23.11.2012 г.

1. Откриха жертвеник на Дионисий
Източник: http://www.standartnews.com/regionalni/ ... 69306.html
Рядък жертвеник от храм на бог Дионисий бе открит в района на поповското село Гагово. Историците от местния музей се натъкнали на находката при рутинни обхождания и превенция за посегателства върху недвижими културни ценности.
Жертвеникът е във вид на каменна маса с размери 100 на 60 сантиметра с декоративен фриз на лицевата страна с изобразени на него гроздове и една от горгоните. Плочата е открита начупена, но е запазена почти цялата и вече е пренесена в Историческия музей в Попово. Мястото на намирането няма да бъде съобщавано заради опасност от иманярски набези, поясниха археолозите.
Рядката находка е от изключително значение за проучването на интензивния живот през античността в района на Поломието. От музея вече обмислят допълнителни проучвания на мястото на откритието през пролетта.
За съществуването на голямо светилище на Дионисий в този район предположи още през 2008-ма година професор Николай Овчаров. Тогава той обяви, че главното тракийско светилище, за което говори още Херодот, е идентифицирано на Перперикон, но освен него в Родопите е имало още много други светилища, както и на север и на юг от Стара планина.
Откривателят на Перперикон беше категоричен, че навсякъде се е извършвал един ритуал, наречен “винено-огнен” ритуал. Върху гигантския олтар се е изливало виното от жрицата и се е палел огън, по височината, на който тя е гадаела. По данни на професора такъв олтар е открит и край Опака преди години. Имало е и втори, но той е изчезнал. Според Николай Овчаров, откриването на такъв гигантски храм на Дионисий в земята на гетите ще бъде от изключително значение за изследването на античната култура на север.

2. Книгата „За славното българско войнство” представя генералите от сливенския край
Източник: http://new.sliven.net/sys/news/index.php?id=92343
Книгата "За славното българско войнство – генерали от Сливен и сливенския край 1878 - 2012 г.” беше представена вчера в зала „Май” на община Сливен. Авторите Веселина Янакиева, Вяра Владова и подполковникът от резерва Владимир Рангелов предлагат на читателите задълбочено изследване на генералите от редиците на Българската армия, както и историята на много събития, свързани със славното българско войнство.
На представянето, организирано от община Сливен и Регионален исторически музей, присъстваха кметът на общината Кольо Милев, директорът на Регионалния исторически музей Георги Кюпчуков, генерали от резерва, офицери и сержанти от резерва и запаса, военнослужещи и граждани.
За кмета Кольо Милев, който е генерал от резерва, изданието е ценно и затова, че чрез именитите сливенци то разказва и пази част от славната история на град Сливен. Директорът на Сливенския музей Георги Кюпчуков подчерта, че това е първото сериозно историческо изследване и научен труд, посветен на генералите от региона.
Авторският екип на книгата, която е събирателен образ на сливенското войнство през годините, е обединен от отношението към генералите - хората с най-висши звания във военната йерархия и личности с огромен експертен опит, чиито решения влияят в общественото развитие.
Генерал майор Съби Събев, роден в село Желю Войвода, получил професионална подготовка в чуждестранни военни академии и школи, е консултант на изданието.

3. Отркита е изложбата “135 години свобода и памет”
Източник: http://botevgrad.com/news/44495/Otkrita ... a-i-pamet/
В многофункционалната зала на НЧ “Тодор Пеев-1871” е уредена богата от към разнообразие и брой експонати изложба, посветена на 135-та годишнина от Освобождението на Етрополе.
Подредена е от Историческия музей в Етрополе със съдействието на Дружество “Традиция” и Музеят за историята на град София.
Присъстваха кметът на общината инж. Богомил Георгиев, заместник-кметът Венета Гергова, Дарина Петкова – директор на дирекция в Общинската администрация, Георги Билев – бивш директор на Етрополския музей, ученици, преподаватели и граждани.
В своеобразен рецитал ученици от СОУ “Христо Ясенов” припомниха времето, белязало освобождението на Етрополе в далечната 1877 година. Стихотворението “По белия гръб на Балкана” изпълни авторката Радостина Дончева, която е член на литературния кръжок “Христо Ясенов”. С това стихотворение тя е спечелила второ място на областен конкурс.
В краткото си слово при откриване на изложбата кметът също напомни бележитите моменти от тогавашното време от историята на Етрополе.
Организаторите на изложбата заслужават не само неговата похвала, която той изрази пред присъстващите, но и на всички, които ще имат възможността да я посетят и се докоснат до личните вещи, оръжието и униформите на участници в Освободителната война на Русия през 1977-1878 година. Многобройни са и фотосите, на които са запечатани образите на етрополци, участници във войната, на преминаването на Балкана.
В изложбата са подредени униформи на руски и турски офицери и войници, лични вещи на опълченци, може да се види и сребърната табакера на княз Дондуков, сабята на Панайот Хитов. На фотосите са показани паметниците на признателност към руските войни и българските опълченци, донесли свободата на България.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:41 pm

Музеен информационен бюлетин за 24-25.11.2012 г.

1. Откриха музей на радиото
Източник: http://www.cross.bg/1338993
Час след края на тържеството по случай Патронния празник на Университета беше открита първата и единствена постоянна музейна експозиция за историята на радиото. Откриването се състоя днес в 14.00 часа в сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация, съобщиха от пресцентъра на Алма матер.
Музея откриха доц. Венцислав Димов, проф. Албена Чавдарова, доц. Теодора Петрова, доц. Вяра Ангелова и г-н Захари Миленков. Лентата прерязаха проф. Албена Чавдарова, директорът на радио „Алма Матер” г-жа Таня Симеонова и главният уредник на Музея г-н Захари Миленков.
Идеята е от 1998 година, когато дългогодишният ръководител на Златния фонд на Българското национално радио Захари Миленков намира естествен съмишленик в лицето на проф. д-р Веселин Димитров, който по това време е и Декан на Факултета по журналистика и масова комуникация при СУ „Св. Климент Охридски”. Подкрепени от Факултетното ръководство и съвместно с Националния политехнически музей създават „Постоянна музейна експозиция за историята на радиоразпръскването в България”. С помощта на студенти и курсисти в Колежа към ФЖМК и на материалната подкрепа на Факултета, със сътрудничеството и на Българския фотоклуб, експозицията беше разположена в двете учебни радиостудиа и пред тях и официално открита. Наличието ѝ беше популяризирано и от Университетското радио „Алма Матер”, което допринесе за появата на дарители на експонати и документи за историята на радиоразпръскването в България. Експозицията е предназначена за студенти и гости на факултета.
Уникални неща в Музея:
- Два от първите микрофони на „Родно радио” – въгленови, райсови – едва ли има други в България запазени от 1930 година и работили в нашето радио.
- Единствената многопътна живачна изправителна радиолампа РАБОТИЛА от 1936 година в създаденото през същата година радио „Стара загора”. Такава лампа има и в Националния политехнически музей, но тя никога не е функционирала – била е резервна.
- Единственият в България четириканален студиен швейцарски магнитофон „Щудер С-37” въведен в експлоатация в БНР през 1970 година – преди половин век и още работи пълноценно. В нашият Златен фонд на ФЖМК се пазят и всички оригинални ленти със записи на естрадна музика правени на него с някои от най-известните ни естрадни певци по това време, които и сега може отново да се мастерират. Магнитофонът е включен пълноценно в работещото ни аналогово радиостудио в Музея.
- Уникален образец на грамофонна матрица - „сандвич” изработена от чист никел, на каквито матрици (произведени в съветската фирма „Мелодия” по българска поръчка) се съхраняват резервни копия на най-ценните записи от Златния фонд на БНР. Той изпълнява и функцията на Национален звуков архив на България. Тези матрици не се влияят нито от промени на климатичните параметри, при които се съхраняват, нито от механични увреждания и са предназначени за БЕЗСРОЧНО съхранение на съдържанието на оригиналите, които са на магнетофонни ленти.
- Уникален, единствен в България студиен четирискоростен швейцарски магнетофон „Награ Т Аудио”. Той е с две тоноси, специално приспособление с рубини за почистване на лентата в движение, възможност за плавно изменение на скоростта на възпроизвеждане, възможност за програмиране или блокиране на пистата за запис и възможност за възпроизвеждане на ленти навити на всякакви видове професионални и любителски керни и ролки.
- Уникални звукозаписи, снимки и документи от и за историята на общественото „Родно радио” и държавното Радио София от тяхното създаване до края на 80-те години на миналия век.

2. „Дневник”, Македония: Във Военния музей в Скопие е открита паметна стая на генерал Михайло Апостоловски
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1721477
Паметна стая на генерал Михайло Апостоловски е открита в скопския Военен музей, пише вестник „Дневник”. В стаята са изложени личната библиотека на генерала, съдържаща над 8000 книги, вещи, фотографии.
Според вестника - „Апостоловски свързвал Илинденското въстание с освободителната борба срещу окупаторите от 1941 - 1944 г. и подчертавал мултиетническия характер на македонското общество”.
По този начин Скопие продължава да изгражда идентичност чрез паметници и музеи.
Михайло Апостоловски завършва Военно-строително училище в Белград и служи в щаба на Дравската дивизия под името майор Михаил Митев. Попада в плен край Любляна в началото на Втората световна война. Отведен е в лагера Вестне край Милано. По молба на баща му, ветеран от Българската армия от Първата световна война, е освободен по лично нареждане на министъра на войната генерал Теодосий Даскалов. Назначен е в Българската армия като строителен офицер. Впоследствие бяга и става партизанин. Лично ръководи изгарянето на българските книги в училищните и читалищните библиотеки в Македония след октомври 1944 г.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:41 pm

Музеен информационен бюлетин за 26.11.2012 г.

1. В Русе представят книгата "Музейната мрежа в България"
Източник: http://kafene.bg/index.php?p=article&aid=12176Книгата „Музейната мрежа в България“ на д-р Соня Пенкова (Национален военноисторически музей – София) ще бъде представена на 30 ноември 2012 г. (петък) от 14.30 часа в Доходно здание в рамките на Панаира на музейните изложби в Русе (29 ноември – 1 декември 2012). Книгата ще представи проф. д-р Вера Бонева от Университета по библиотекознание и информационни технологии – София.
Книгата проследява музейната мрежа в България от 1879 до 1989 г., както и настъпилите промени в българските музеи през последните двадесет години (1989-2012). Българските музеи не са просто хранилища на експонати и храмове на историята, културата, техниката или природата, ограничени в рамките на задължителните си функции, а изследователски, образователни и информационни центрове, които все по-устойчиво се превръщат в обществени средища, в организатори на специализирани програми и атракции, предлагащи нови развлечения.
Книгата представлява опит на авторката да постави началото на осмисляне на основополагащия за науката музеология термин „музейна мрежа“ - като дефиниция и начини на възникване. Особено място се отделя на факторите, които влияят върху музеите и музейната мрежа в съвременността.

2. Представят "Балкански скици" във Военноморския музей
Източник: http://news.varna24.bg/397823.html
На 28.11.2012 г. (сряда), в 16.30 ч., във Военноморския музей във Варна ще бъде представена книгата "Балкански скици" на автора Тодор Кожухаров.
Сборникът с мемоарни разкази за войните, които България води в началото на 20-ти век съдържа представителна подборка от военната проза на писателя и илюстрации със скици на едни от най-известните наши художници-баталисти - Борис Денев, Константин Щъркелов и Атанас Стайков.
Съставителството и редакцията са дело на доц. Людмила Стоянова, която ще представи книгата заедно с кратка дигитална презентация за житейския и творчески път на Тодор Кожухаров.
"Балкански скици" е своеобразна литературна летопис на войните, водени от България в началото на 20-ти век. Мемоарните разкази, очерци и есета в нея са създадени няколко години след приключването на Световната война, когато раните все още не са зараснали, но времето вече е започнало да превръща преживените драматични събития в история.

3. Откриват "Музей на съвременното изкуство" и "Музей на архитектурата" в Пловдив
Източник: http://www.gustonews.bg/?page=article&instanceID=23721
Двата музея официално ще бъдат открити утре вечер, 27.11. "Музеят на съвременното изкуство" ще отвори врати в 17.00 часа, а половин час по-късно в 17.30ч. ще приеме посетители и "Музеят на архитектурата". Събитието е в рамките на проект Градски мечти/URBAN DREAMS, автор е Емил Миразчиев. Музеите се намират в сградите на Тютюневите складове на ул. “Иван Вазов”, до болницата.
Проектът URBAN DREAMS / Градски мечти се реализира с подкрепата на Програма "Култура" на Европейската комисия, Гьоте Институт България, Община Пловдив, Общинска Фондация Пловдив 2019, Фондация Роберт Бош.

4. Перничанин подари 1500 записа на новооткрития музей на радиото
Източник: http://news.zapernik.com/397620.html
Здравейте радио хора и читатели! Използвам обръщението "радио хора", защото в следващите редове ще ви представя събитие засягащо хората, които обичат радиото. На 25 - ти ноември в сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация отвори врати първият в България музей на радиото. Основоположник и главен уредник на музея е Захари Миленков, който е работил в Българското национално радио, университетското радио "Алма Матер" и няколко частни радиостанции. Идеята му се "ражда" преди години, но тя "вижда бял свят" едва в наши дни. Директорката на радио "Алма Матер" Таня Симеонова, която е и директор на експозицията също стой плътно зад идеята на колегата си Захари Миленков. Зад създаването на музея на българското радио стоят още Софийския университет "Свети Климент Охридски", Българското национално радио, Национален политехнически музей и дарители оценили приноса на радиото в историята на България.
От тийнейджър съм влюбен в радиото и нямаше как да пропусна такова значимо събитие. Пристигнах точно преди да започне официалното откриване на експозицията. Бях подготвил подарък за музея на радиото. Той представлява ДВД диск със записи на почти всички ефирни радиостанции в България, международни програми излъчвали в страната ни, няколко записа на кабелни и интернет радиа. Колекцията включва малко повече от 1500 записа (предавания, сигнали и реклами) на радиостанции. Представих скромният подарък от мен на публиката, която се беше събрала във фоайето на Факултета по журналистика и масова комуникация. В това фоайе всички радио хора и гости имаха уникалната възможност да чуят запис на водещ от радио "Алма Матер" направен с първият микрофон на българското радио. По него през 1929 година са изречени първите думи в ефир: "Ало, ало, тук говори радио "София", които са на Георги Вълков. Звукът от този микрофон не беше много чист и леко пукаше и прастеше, но да не забравяме, че е на повече от 80 години.
След прерязването на лентата от Захари Миленков и Таня Симеонова всички посетители се запътиха към последният етаж в сградата, кабинет 68. Там ни посрещна приятна джазова музика и няколко запазени старинни грамофона, както и грамофонни плочи. Продължихме да се изкачваме докато не стигнахме "сърцето" на музеят на българското радио. В него са изложени стари радиоприемници, смесителни пултове, статии и разписания за радиото, снимки, микрофони и още ценни предмети. Експозицията е уникална сама по себе си, защото в нея се намира единствената в България многопътна, живачна, изправителна радиолампа използвана от 1936 година в радио "Стара Загора", първият използван микрофон в българското радио, автентични записи на Айнщайн и Трайчо Костов, оригинални ленти със записи на Лили Иванова, Емил Димитров и други естрадни изпълнители. В музеят е построено аналогово студио, което е готово за запис или излъчване в ефир.
Пред присъстващите Захари Миленков сподели, че в живота си имал мечта - да може да пътува във времето. Изпълнил тази негова мечта със създаването на музеят на българското радио. В този музей всеки посетител се пренася от 1929 година, когато е създадено "Родно радио" до края на 80 - те години на миналия век. В разговор с Таня Симеонова разбрах, че с почти никакви финансови средства е реализирано създаването на музея. Тя и Захари Миленков имат идея да продължат попълването на експозицията с първите стъпки на частните ефирни радиостанции в страната от началото на 90 - те години на миналия век. Всеки, който иска да подпомогне материално и финансово е добре дошъл в музея на българското радио.

На откриването на музея освен приятна емоция завързах и ново приятелство. Запознах се с колега от Българското национално радио, който също от малък обича радиата. И той също като мен пази и събира записи от ефира.
Радвам се, че присъствах и станах част от това събитие! Радвам се, че в страната ни все още има хора, които безвъзмездно правят нещо красиво, добро и смислено! Радвам се, че пътувах във времето благодарение на първият музей на българското радио! Всеки от вас, който има желание и възможност непременно да посети експозицията, защото тя е създадена с любов, а това се усеща. Пожелавам на музеят да се разрасне и да продължава да е машина на времето в историята на България и родното радиоразпръскване.

5.Турция ще си получи брошката на цар Крез
Източник: http://fakti.bg/kultura-art/53813-turci ... a-car-krez
Изображение
Германия ще върне на Турция златната брошка на лидийския цар Крез, която бе изчезнала през 2006 г., пише „Гардиън“, като се позовава на турското министерство на културата. Според изданието това може да се случи до коря на годината.
Украшението, чиято възраст се изчислява на 2500 години, е част от легендарното „лидийско съкровище“, състоящо се от 363 златни предмета, част от които са били незаконно изнесени от Турция през 60-те години на миналия век. Някои от тях, включително и въпросната брошка, през 80-те години са се оказали в колекцията на нюйоркския музей „Метрополитън“.
След продължителна съдебна битка, през 1993 г. скъпоценностите са върнати в Турция. През 2006 г. брошката изчезва от музея в турския град Ушак, но кражбата не била забелязана веднага, тъй като оригиналът бил заменен с фалшификат.
Разследването установило, че директорът на музея и негови служители са били съпричастни към похищението на бижуто. Впоследствие той обяснил, че е продал брошката, за да „изчисти“ дълговете си от хазарт. В момента директорът излежава 13-годишна присъда и твърди, че за всичко е виновно лидийското злато, над което тегнело проклятие. Според слуховете, всички седем души, участвали в разкопките на съкровището на Крез през 60-те, са загинали от насилствена смърт или са станали жертва на крайно неприятни обстоятелства.
Цар Крез, за чието баснословно богатство се разказват легенди (595-546 г. пр. Хр.), е бил последния владетел на античната Лидия. По време на неговото управление царството значително разширява територията си.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:42 pm

Музеен информационен бюлетин за 27.11.2012 г.

1. Музеят в Търговище изнася лекция за древния град Мисионис
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1001314
Подробности около проучванията и историята на древния град Мисионис ще изнесе Регионалният исторически музей Музеят в Търговище. Лекцията е част от инициативата „Народен университет", уточни директорът на културната институция Магдалена Жечева.
Археологът Ангел Конаклиев ще разкаже подробности около резултатите от последните проучвания на крепостта, за някои находки, станали основа за тълкувания около нейното развитие през годините. Лекцията ще бъде проведена на 29 ноември в сградата на Славейковото училище, част от музейния комплекс
Инициативата „Народен университет" Регионалният исторически музей в града поде ипрез юли тази година. Всеки месец специалисти четат лекции на различни теми. Идеята е музеят да отвори врати и да привлече хора с отношение към историята на страната и родния край, допълни Магдалена Жечева.

2. Представят национален видеокаталог в музея в Русе
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1001414
Видеокаталогът „Това е България” ще е готов да достигне до всяка точка на света
Национален видеокаталог „Това е България“ ще бъде представен утре от 18 чaса в зала „Княз Александър“ на Регионалния исторически музей.
Поредицата съдържа 12 телевизионни филма, посветени на историята на България. В Русе са заснети голяма част от кадрите в няколко от лентите от поредицата.
Видеокаталогът ще бъде адаптиран за деца до 12 години и ще бъде разпространен в учебните заведения в България и в чужбина. В момента, поредицата се превежда на английски, немски, испански, френски, руски, японски и китайски езици.

3. Христинка Кирилова, историк: С Ньойския договор може да се обсебиха земя и население, но не и история
Източник: http://www.focus-news.net/?id=f22915
Христинка Кирилова, уредник в отдел “Нова история” в Исторически музей – Видин, пред Радио “Фокус”- Видин.
Фокус: Г-жо Кирилова, как се стига до подписването на Ньойския договор в Париж?
Христинка Кирилова: 27 ноември 1919 г. се превръща в една от най-черните и тъжни дати за България, вследствие от тежките последици от подписания в края на Първата световна война Ньойски мирен договор. Страната ни се включва в този военен конфликт на страната на Централните сили, което става на 14 октомври 1915 година. Стремежът е да се опита да поправи извършената етническа, национална, териториална и морална несправедливост, заложена в клаузите на Букурещки и Цариградски договори от 10 август и 29 септември 1913 г. В този военен конфликт българската армия изнася едни от най-тежките сражения срещу войските на Съглашението. За съжаление, опитът на българската държава да осъществи националното си обединение завършва с нова национална катастрофа.
Фокус: Какво отнема Ньойският договор от България?
Христинка Кирилова: Българските искания са правили навсякъде впечатление, защото те почиваха на реални основания на историческа справедливост, но всичко, което се случва в Парижкото преградие, Ньой сюр Сен на 27 ноември 1919 година е далеч от справедливостта. По силата на подписания Ньойски договор, от България са отнети Южна Добруджа, която се предава на Румъния, потвърдена е отново загубата на Македония, Беломорска Тракия, която се предава на подчинение на Антантата, но всичко така е подредено, че впоследствие да бъде предадена на Гърция. Отнети са и Западните покрайнини – Царибродско, Босилеградско, Струмишко, като се предават на Кралство сърби, хървати и словенци, както и 8 села от Кулска околия и едно от Видинска околия.
Фокус: Кои села от Видинския регион са откъснати и предадени на Кралството на сърби, хървати и словенци?
Христинка Кирилова: Това са селата Халово, Гръцков, Мали и Велики Ясеновец, Шепиково, Бракеевци, Куилово, Зокупя и Черномашница. Общо площта, която е откъсната от българската държава, е 11 278 квадратни километра. На страната ни се налагат и много тежки репарации, които са на обща стойност 2 милиарда 250 милиона златни франка, които трябва да се изплатят за 37 години. Лихвата в началото в първите 2 години е 2%, а през следващите - 5%. Лишени сме от правото да си поддържаме собствена армия, военен флот и авиация, като въоръжените ни формации, заедно с полицията и граничните части, не трябва да надвишават 33 000 души. Нашите съседи е трябвало да бъдат компенсирани с известно количество добитък, както и 55 000 тона въглища, които трябва да се предоставят на Кралство на сърби, хървати и словенци.
Фокус: Как се приема Ньойският договор от българските граждани, как реагират те?
Христинка Кирилова: Вследствие на постановленията на Ньойския договор, във всички български градове се организират многолюдни протести и събори, които се свикват и се ръководят от граждански комитети. Но наред с всички тежки за България клаузи, в най-неоправдана позиция са тези българи, чиито домове остават извън така очертаните граници на държавата ни. Те посрещат с бурни протести тези решения, а три години българките от Западните покрайнини носят черни забрадки. При определянето на сръбско-българската граница, дори френският представител в международната комисия признава, че няма по-неестествена граница от тази, която игнорира всички географски и етнографски условия, защото тази граница се явява една от най-нехуманните граници и е наречена черната граница. Разсича 25 български села, разделя къщи, дворове, ниви , гробища, черкви, пътища... Дори в своята книга „Войната се завръща” френският журналист Анри Пози пише, че е видял как български майки, на които гробовете на милите им деца остават на сръбска земя, отиват и плачат на няколко метра понеже им е забранено да се приближават. Много са тежки решенията на Ньойския договор. 6000 души наши сънародници остават да живеят извън България, а повече от 300 000 идват в България. След подписването на този договор, на 27 ноември в страната ни се организират много протестни митинги срещу несправедливите и унизителни постановления. Народът ни заслужаваше по-различна съдба от тази, която ни даде този договор, но величието на един народ не се мери по-големината на неговата територия или по броя на населението, а по неговия дух и благородството на нравите. Могат да се обсебят земя и население, но не и история.

4. Книгата „Възкресението на българското опълчение: Душата на Македония и Одринско“ ще бъде представена във Военноисторическия музей
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1722291
Премиерата на книгата „Възкресението на българското опълчение: Душата на Македония и Одринско“ ще се състои днес от 17.30 часа във Военноисторическия музей, ул. „Черковна” 92. Книгата е посветена на Македоно-Одринското опълчение, дало достоен доброволчески принос в Българската армия през Балканските войни. Нейни автори са Красимир Узунов и проф. Генчо Начев.
Книгата е от поредицата МАЛКА МАКЕДОНСКА БИБЛИОТЕКА № 1, издание на Българско сдружение на родовете от Македония. Изданието ще бъде представено от д-р Соня Пенкова, директор на Националния военноисторически музей.

5. Музеят „Света София" в Истанбул - с най-големият и скъп реставраторски процес
Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1651035
Най-големият и скъп реставраторски процес в историята на Турция започва в музея „Света София", съобщава "Хюриет".
Заместник-директорът на музея Хаурулах Ченгиз, заяви, че сградата е историческо произведение на изкуството, датиращо отпреди 1500 години, и едно от най-красивите в света.
"Естествено е една такава стара сграда да се подлага много често на възстановителни процеси", добави още той.
По думите на заместник-директора музеят ще бъде отворен за посещения едва когато цялата реставрация е готова.
„Света София" или Църквата на Пресветата Мъдрост (турски: Ayasofya) е бивша престолна църква на Византийската империя в Константинопол (дн. Истанбул). Тя е служила дълго време за християнска катедрала, а по-късно за една от главните джамии на Константинопол. След 1934 е превърната в музей от Мустафа Кемал Ататюрк.
Построена е само за 5 г. (532-537 г. сл. Хр.). Счита се за най-яркия пример за византийска архитектура и поради размера си и архитектурните и инженерни постижения е една от най-великите сгради на Античността.
По време на възстановителния процес, някои елементи, които са добавени в музея по време на османския период и структури, които са съществували от създаването на музея ще бъдат възстановени.
Сред тези структури са фонтана, построен през 1740 година", и библиотеката на Махмуд I, както и орнаменти и мрамор вътре в музея. Фунатанът е бил повреден при земетресение през 1894 година, а последната му реставрация е била през 1960 година.
Що се отнася до библиотеката на Махмуд I, която е абсолютен шедьовър, за нея са необходими 400 дни реставрация. Тя привлича вниманието на много учени и изследователи, защото има рядък и трудно откриваем вид плочки - Kütahya и Tekfur Palace. Специално внимание ще се обърне и на фасадите на музея, които са били силно повредени от дъжд, сняг и ветрове.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:42 pm

Музеен информационен бюлетин за 28.11.2012 г.

1. Предстои четвъртото издание на националния форум Панаир на музейните изложби в Русе на 29-30 ноември и 1 декември
Източник: http://www.ruseinfo.net/news_107256.html
Предстои четвъртото издание на националния форум Панаир на музейните изложби в Русе. Той ще се проведе на 29-30 ноември и 1 декември в Доходно здание и Историческия музей. Изявите на форума тази година се обединяват в темите Икономика и наследство, Мобилност на колекциите. По повод на 40 г.. от приемането на Конвенцията за световното културно наследство за пръв път се организира и среща на управителите на обектите на ЮНЕСКО в България. Включили сме представяне на две книги и една изложба, както и на уъркшоп, предназначен за музейни специалисти.
Специален акцент е присъствието на Диана Андреева от Обсерватория по икономика на културата, която за пръв път пред публика ще изнесе данни за икономическия принос на културното наследство.
Чуждестранните гости на Панаира на музейните изложби са колеги от музея в Битоля – Наде Геневска Брачик, етнолог и Лиляна Христова, директор на музея, които ще представят политиката за временни изложби.
Професор Норман Палмър ще изнесе лекция на тема „Интелектуални права и материална собственост на антични предмети и произведения на изкуството“.
Проф. Норман Палмър е адвокат в Лондонската кантора Линкълнс, специализирана във вземания, свързани с търговски, лични и културни ценности, и в посредничеството на спорове за културни обекти. Съветва правителства, културни институции, музейни куратори, колекционери на изкуството, превозвачи и застрахователи, и се явява като адвокат в множество случаи, включващи културни обекти и други ценни вещи. Той е автор и редактор на престижни юридически издания. Постоянен съветник на Националната галерия на Австралия (от 2001 г.). Гостуващ професор по право в Кралския колеж в Лондон, почетен професор на Закона за изкуство и културните ценности в University College London, асоцииран професор по право в Университета на Тасмания. Доктор хонорис кауза на университетите в Оксфорд и Женева, член на Дружеството на антикварите и Почетен член на Кралския институт на експерт геодезистите. През 2006 г. става Командир на Ордена на Британската империя (CBE) за заслуги към изкуството и правото. Назначен като почетен съветник на кралицата (QC) в знак на признание за работата му в тази област, както и на приноса му за отпускане на стипендии в областта на правото на лично имущество.
През 2011 г. проф. Норман Палмър бе награден със златна значка на Русе от г-н Пламен Стоилов, кмет на Русе при участието на проф. Палмър в Панаира на музейните изложби през 2011 г. По време на срещата с кмета проф. Палмър изложи становището си за функциите на наследството като част от културната дипломация на Обединена Европа.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:44 pm

Музеен информационен бюлетин за 29.11.2012 г.

1. Открит урок по история се проведе вчера в историческия музей в Етрополе.
Източник: http://botevgrad.com/news/44636/Otkrit- ... iya-muzey/
Вчера след обяд ученици от VІ и VІІ клас на ОУ “Христо Ботев” в Етрополе проведоха открит урок в музея, посветен на 100-годишнината от Балканската война.
След обстойния преглед около подготовката, военните действия и участието на етрополци в тях направи учителят по история Марин Кубетски.
С експозета се представиха и участващите в урока ученици. Всеки един от тях се спря на определени детайли по темата, като в основата на всички беше участието на етрополци в събитията.
За съдбата на своя баща, сражавал се срещу турската армия, разказа и Иванка Антонова. С вълнуващия разказ, тя пресъздаде част от ужасите на войната, сполетели и нейните родители.
Урокът беше придружен с презентация, която е подготвена от учениците и показана на видеоекран.

2. Регионалният исторически музей Враца с първо място за опазване на културното наследство
Източник: http://www.dnes.bg/obshtestvo/2012/11/2 ... tvo.174283
На тържествена церемония в Музея за съвременно изкуство се връчиха наградите на победителите в тазгодишното, юбилейно издание на Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство на България.
През 2012 г. в Програмата се включиха общо 40 проекта от цялата страна, в двете категории – опазване на околната среда (11 участници) и културното наследство (29 участници). По преценка на журито, освен националния победител, бяха определени още три поощрителни награди.
Основна цел на Дарителската програма винаги е бил стремежът, освен финансово, тя да подкрепя с разгласа усилията на множество институции, колективи и индивидуални участници да съхранят националната ни уникалност и идентичност.
Проектът на Регионалния исторически музей Враца „Проучвания на първата земеделска цивилизация в Европа“ е националният победител за 2012-а година.
Той изследва културното наследство на ранните земеделски общества от периода на монохромния неолит (края на VII и началото на VI хилядолетие пр. Хр.) и чрез експериментални демонстрации представя натрупаното научно познание.
Наградата от 10 000 лв. и почетен плакет бяха връчени на автора на проекта Георги Ганецовски от зам.-министър на културата Георги Стоев и собственика на Мото-Пфое Филип Пфое.
Първата от трите поощрителни награди бе отредена за проекта „Опазване на застрашени видове водолюбиви птици и природни местообитания в Поморийско езеро“ на СНЦ “Зелени Балкани”, Пловдив.
Той цели опазването на водолюбиви видове птици и типове природни местообитания, защитени от националното и международно природозащитно законодателство. За целта в района на Поморийско езеро се прилагат директни консервационни мерки, целящи подобряване на природозащитното им състояние.
Проектът получи награда в размер на 5 000 лв. и плакет, връчени на автора на проекта Димитър Попов от зам.-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева и управителят на Мото-Пфое Димо Николов.
Втората поощрителна награда се присъди на „Клуб Пъстра трапеза, добра храна“ на 120 ОУ “Г. С. Раковски”, гр. София. Проектът цели учениците да опознаят и обикнат българските традиции, да вникнат в националния ни здравословен кулинарен календар и да проявят интерес към храната, която консумират като неразделна част от културата на обществото.
Директорът на 120 ОУ “Г. С. Раковски” Цветанка Тонева получи наградата в размер на 3 000 лв. и плакет, връчени й от Ренета Петкова – главен експерт в Министерството на образованието, младежта и науката и Атанас Фурнаджиев – управител на Мото-Пфое.
Проектът „Долината на скалните рисунки“ на Сдружение “Клуб Еделвайс” спечели третата поощрителна наградата в 15-ото юбилейно издание на Дарителската програма.
Целта му е изследването, съхранението и туристическото представяне на древни скални рисунки и графити по поречието на река Искър между Мездра и Карлуково. Наградата от 2 000 лв. и плакет бяха връчени на Председателя на сдружението Христо Христов от Председателя на журито на Дарителската програма д-р Петър Янков.
За 16 години от съществуването си Програмата има 946 участвали проекта, от които 70 са наградени с общо 248 000 лв., включително тазгодишните участници.

3. САЩ създават музей на историята на съвременната война
Източник: http://news.ibox.bg/news/id_464554174
Музей на историята на съвременната война ще бъде създаден на главния булевард в центъра на Вашингтон, съобщава ИТАР-ТАСС.
В музея ще бъдат представени експозиции от войните, които са САЩ са водели и водят - от Виетнам до Ирак и Афганистан. Той ще бъде изграден до Виетнамския мемориал - 75 метрова стена черен гранит, на която са изписани имената на 58 хиляди американски войници и офицери, загинали по време на войната в Югоизточна Азия в годините 1955-75 година.
Изграждането на музея или „образователния център" ще струва 85 милиона долара. Средствата ще бъдат събрани от организацията на ветераните, която през 1980 година събра парите за Виетнамския паметник. Нужни са още 38 милиона долара.
Според ветераните, музеят трябва да бъде открит в края на 2014 година, когато войските на САЩ се изтеглят от Афганистан.
В експозициите ще бъдат представени снимки на всички загинали 58 хиляди американски войници във Виетнам, Лаос, Камбоджа, както и снимките на близо 6500 загинали в Ирак и Афганистан.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:44 pm

Музеен информационен бюлетин за 30.11.2012 г.

1. Представят „Изкуството на Тибет” в Музея на религиите
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1003262
Над 100 експоната, свързани с бита, религията и културата на Тибет ще бъдат показани в изложба. Експонатите са притежание на Исторически музей Димитровград, подарени са от Посолството на КНР. Експозицията се открива на 4 декември от 17.30 часа в Музея на религиите и може да бъде разгледана до края на март догодина.
Един от най-интересните експонати е тибетската света пагода Бодхи. Вътрешността й е предназначена за съхраняване мощите на известни монаси. Обвита е с 5 цветни Хада - шалове, символизиращи петте вида мъдрост на Буда.
Мистиката на Изтока намира отражение в изложените маски на демони и пазители.
Интерес представляват т. нар. „Танки", цветни бродирани или рисувани свитъци от плат, коприна или хартия, чийто картини пресъздават главно обичаите на обществото и засягат различни сюжети, основно религиозни.
Изложбата показва и интериор на типичен тибетски дом.Внушителни по размери са двата музикални инструмента, „тончин", издаващи специфичен звук на ревящ слон.
Сценичен костюм за тибетската опера „Венба" и типични дрехи на фермери и женски носии от миналото на тибетското общество намират също място в изложбата. Представя се е и ювелирното изкуство на старите тибетски майстори на бижута.

2. Откриват „Нумизматичен салон Стара Загора 2012″ в Регионалния исторически музей на 5 декември
Източник: http://stzagora.net/2012/11/30/%D0%BE%D ... %B7%D0%B0/
На 5 декември от 18.00 часа в Регионален исторически музей Стара Загора, в малката зала на първо експозиционно ниво, се открива “Нумизматичен салон Стара Загора 2012”.
Изложбата запознава посетителя с монети, открити при археологически проучвания на територията на Августа Траяна – Берое – Боруй, както и такива от дарения и откупки.
За пръв път се показват монети на българските царе от Второто българско царство – Иван Срацимир и Константин Асен, открити при археологически проучвания в града.
При разкопки в западната част на Августа Траяна е открита златна монета на византийския император Лъв I със стойност тремис (една трета част от солида). Рядкост в циркулацията на римския град Августа Траяна са предримските монети. Затова определен интерес предизвиква монетата, сечена в Одесос с датировка III в.пр.Хр.
От монетите, постъпили в музея като дарения и откупки, най ценни са: тетрадрахма на Атина II-I в. Пр. Хр.; монета на узурпатора Ветранион, управлявал римската империя само няколко месеца през 350 г.; денар на Август.
За пръв път ще бъдат показани монети от археологическите проучвания на антични и средновековни селища в местността „Бялата вода“ при с. Златна ливада, от тракийския център в местността Халка бунар – с. Горно Белево (община Братя Даскалови) и с. Сърнево.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:46 pm

Музеен информационен бюлетин за 1-2.12.2012 г.

1. „Шорт нюз”: Български археолози откриха некропол в с. Мартен
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1724275
В северната част на България, в района на село Мартен, археолози са открили некропол с десетки погребения, предава германският информационен портал „Шорт нюз”.
Изследователите са се натъкнали на некропола при проучвания на терена във връзка с изграждането на газопровод.
Няколко от откритите скелети са имали деформирани глави. Те са принадлежали към висшите прослойки от времето на първото българско царство.
Най-старите гробове са от 5-4 в. пр. Хр.

2. В Германия ще бъде открита изложбата „Сталинград”
Източник: http://bulgarian.ruvr.ru/2012_12_02/96623169/
Повече от 250 експонати от фондовете на русия музей „Сталинградска битка” ще бъдет представени на изложбата „Сталинград” във военно-историческия музей на Бундесвера в Дрезден. Изложбата ще продължи от 13 декември до 30 април 2013 година. Експонатите за нея били подбрани от представители на дрезденския музей.
Следваща година изложби, посветени на Сталинградската битка, едно от главните сражения на Втората световна война, ще бъдат също така открити в Брюксел, Дижон и Кан.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:46 pm

Музеен информационен бюлетин за 3.12.2012 г.

1.Брегово вече притежава пръстена на хан Кубрат
Източник: http://www.konkurent.bg/novini/21900/br ... han-kubrat
100-годишнината от историческото разкриване на гроба и съкровището на хан Кубрат при Малая Перешчепина в Украйна беше отбелязана тържествено в училище „Св.св. Кирил и Методий” в Брегово. По време на честването директорът на националния исторически музей проф. Божидар Димитров, който беше гост на тържеството, изнесе лекция за ролята на хан Кубрат в българската история и донесе копие на негов пръстен. Накитът беше вграден в историческия кът на училището, където е поставен и мемориал на хан Кубрат, подобен на този в Малая Перешчепина. Под плочата е вградена пръст от гроба на хана, донесена със съдействието на Величкия епископ Сионий. Гост на тържеството беше викарият на Видинския митрополит Дометиан - епископ Сионий, който като духовен наставник на бреговското училище е съдействал за обогатяването на училищните исторически традиции.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:46 pm

Музеен информационен бюлетин за 4.12.2012 г.

1. Регионалният исторически музей в Търговище ще открие зала на дарителя
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1005140
Зала на дарителя ще открие Регионалният исторически музей в Търговище. Инициативата е по повод Деня на дарителя, допълни директорът на музея Магдалена Жечева.
Ще бъдат показани музейни дарения от последните две години и ще бъдат връчени дарителски свидетелства. Подредени са повече от 120 експоната - военни униформи, тъкани, градски мебели, документи. Интерес ще предизвикат куфарът на дядото на Мария Овчарова, икономически емигрант в САЩ. Показана е и лекарската чанта на Почетният гражданин на Търговище, хирургът проф. Ганчо Папуров. Експонатите, подредени в Свещаровата къща, ще бъдат периодично подменяни, допълниха от музея.
В навечерието на Никулден ще изразим уважение, почит и благодарност към нашите дарители, които ни подкрепят в диренето и опазването на историческата памет и наследство, каза още Жечева.

2. Представят уникална османска броня в Археологическия музей във Варна
Източник: http://www.cross.bg/1340073
Уникална в световен мащаб реконструкция на османска броня може да се види в Археологическия музей, където продължава изложбата на облекла, брони и оръжия от периода на битката при Варна.
Изложбата е дело на сдружение „Чигот“ и е посветена на сблъсъка на полско-унгарският крал Владислав Варненчик и султан Мурад II, състояла се на 10.11.1444 г. край града.
Освен споменатата броня, дело на бургаския майстор Борис Бедросов, посетителите ще могат да видят и една от единствените две функционални рицарски брони в България от този период, оръжия, предмети от бита и облекла от периода на Второто българско царство.
Всички предмети са изработени от сдружение "Чигот" и са плод на дългогодишни проучвания . Те предоставят нов досег до епохата на Средните векове като позволява на зрителя да види как музейните експонати са изглеждали, когато са били изполвани преди 500 години. Вече има и запитвания от други музеи, проявили интерес към уникалната експозиция, а работилницата на варненската група за исторически възстановки работи с пълна пара, за да подготви нови предмети от средните векове.
Изложбата на "чиготите" ще може да бъде посетена до 10-ти декември.

3. Работилница за традиционна родопска сурвачка отваря врати в Регионалния исторически музей в Смолян
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1724974
За пореден път в Смолянския регионален исторически музей "Стою Шишков” ще отвори врати работилница за традиционна родопска сурвачка. Тава каза пред Радио „Фокус” – Смолян Тинка Белегова – уредник в музея и организатор на проявата. През последните повече от 10 години, работилницата е отворена за всички желаещи да изучат традициите в правенето на сурвачки в навечерието на Коледните и Новогодишните празници. Работилницата започва от 10 декември и ще продължи до 14 декември, като разликата от предишни години е, че работи от 10.00 до 12.00 часа и от 13.00 до 16.00 часа, защото тази година има голям интерес от страна на деца и ученици, желаещи да участват в работилницата. Има проявен интерес от страна на ЦДГ № 1 „Слънце” в Смолян, ще работят и с клуб „Родопски скаут”, с Центъра за деца и възрастни „Звънче, СОУ „Отец Паисий”, очакват и ученици от Професионалната гимназия по приложни изкуства и Професионалната гимназия по икономика.
На 17 декември ще бъде открита и изложба с най-добрите сурвачки, като в нея сигурно ще бъдат включени почти всички изработени по време на работилницата сурвачки, защото всяка една от тях е уникална сама по себе си, каза Белегова.
По думите й, в самото начало на работата запознават всички участници с традициите около тези празници – Коледа, Сурва, и после се преминава към украсата на самата сурвачка. Опитват се по най-интересния начин да запознаят участниците с обредите около Коледа и Нова година, които включват няколко обредни елемента като обредния огън, като обредната трапеза, коледуването и после се преминава към сурвак и сурвакането, който е един от на-жизнерадостните и устойчиви български обичаи и все още е разпространен в цялата ни държава.

4. Археологът Емил Иванов: Албанците в най-близко бъдеще ще могат да покажат нови музеи и нови експозиции
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1724934
Албанците в най-близко бъдеще ще могат да покажат и нови музеи, и нови експозиции в тях. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” археологът Емил Иванов. Албанското правителство взима мерки за защита на културните паметници. „Правителството още след промените – идентични са датите, и при тях през 1990 г. започват – издава постановление, с което да се приберат за опазване иконите от всички средновековни църкви в Албания. И до ден днешен те са събрани в Музея за средновековно изкуство в Корча и там се пазят. На тяхно място са сложени хартиени икони или дървени с хартиена обложка, за да могат да се запазят оригиналните”, каза Иванов. Има стратегия за опазване и на недвижимите паметници, които непрекъснато се разчистват и до всички тях има прекрасна инфраструктура без Албания да е член на Европейския съюз, направени отново с европейски средства по някакъв друг тип програми. Не навсякъде има добра инфраструктура и грижа за паметниците. „На много от местата, които не са толкова известни като големи антични и средновековни селища – например в Балша – състоянието е много лошо, въпреки че след разкопките е направен музей на открито и са експонирани нещата, но пък много от експонатите бяха захвърлени и неприбрани”, каза Иванов.
Албанските музеи имат много голям музеен фонд, който обаче не е документиран и не се експонира. Това говори за моментната липса на работен и научен персонал, който да го обработва, каза Иванов и отбеляза, че постепенно учените се връщат отново в Албания. „Самото албанско население, което беше миграционно, от две-три години насам масово се връща в страната си и внася свеж капитал, който е спестил в Италия, Гърция, Германия и т.н. Заедно с тези хора се връщат и младите, завършили студенти, които са много добре езиково подготвени с английски, италиански, с гръцки и аз вярвам, че в близко време те вече си имат свой персонал и не желаят техните неща да бъдат документирани от други учени”, каза Иванов. Това говори за развитие на тяхната научна колегия и за едно младо научно поколение, което вече е заело местата си, допълни археологът.

5. Възстановиха Музея на туризма във Враца
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1005026
Във Враца отново работи Музей на туризма. Той се помещава в сградата на „Хижата". Музейната сбирка включва стотици фотографии, разказващи историята на туристическото движение във Враца от неговото основаване през 1900 г. до сега. Художественото оформление на изложбата е дело на врачанския художник Тодор Митов.
Сред първите гости бе заместник кметът по образование, култура, спорт и туризъм Красимир Богданов. На откриването присъстваха също Влъчко Марински - председател на Туристическо дружество „Веслец", Илия Стоянов - директор на Регионалния исторически музей и уредникът в отдел „Най-нова история" на музея Христина Христова. На церемонията дойдоха ветерани-туристи и 54 ученици от НУ „Иванчо Младенов".
Децата получиха своите първи туристически книжки от заместник кмета Красимир Богданов, от Георги Петков - секретар на ТД „Веслец" и заслужилите туристи Лило Лилов и Георги Павлов.
Музеят ще бъде отворен във всеки делничен ден от 9 до 12 и от 14 до 17 ч. Историята на туризма във Враца ще бъде представяна от екскурзовода Силвия Славчева.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

ПредишнаСледваща

Назад към Your first forum

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron