Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Уважаеми потребители. форумът е тясно специализиран и достъпът до него е ограничен. Ако имате въпроси обръщайте се към администратора.

Модератор: vl.varnenchik_museum

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:37 pm

Музеен информационен бюлетин за 12.11.2012 г.

1. Музей на сънищата на Зигмунд Фройд
Източник: http://bulgarian.ruvr.ru/2012_11_11/94268565/
Музеят на сънищата на Зигмунд Фройд е музей на психоанализата, музей не на материалната, а на психическата реалност, изтъкана от фрагменти от думи и образи, чувства, помисли, видения. Открит е през 1999 г. по случай сто години от излизането на книгата на Зигмунд Фройд „Тълкуване на сънищата“.
В музея има две зали – светла и тъмна, „съзнателно-предсъзнателна“ и „предсъзнателно-безсъзнателна“. В първата зала има дванайсет витрини, посветени на отделните епизоди от живота и дейността на „бащата на психоанализата“. Зрителните образи, които са представени във втората зала, потапят зрителя в неговия собствен свят – света на спомените, асоциациите, фантазиите, представите. Вие може да посетите официалния сайт на музея, където ще намерите много интересна информация, а също така ще може да посетите светлата зала и тъмната зала.

2. Музей на леда в Москва
Източник: http://bulgarian.ruvr.ru/2012_11_12/94268559/
Музеят на леда в Соколники се счита за най-големия закрит музей на ледените скулптури в Европа. Територията, която заема, е равна на 700 квадратни метра, върху 500 от които са построени изложбени зали, оборудвани с хладилни камери. Целогодишно тук се поддържа температура от -10 градуса, затова за всички гости са предвидени зимни палта, които се раздават на входа.
В експозиционните зали посетителите попадат, след като преминат през ледения лабиринт. Гостите на музея могат да посетят Ледената стая, построена по всички правила на реалния интериор – камина, столове, огледало, бар с ледени съдове за храна и дори креват, направен от лед. За първата експозиция скулптурите са използвали 800 тона лед и 200 тона сняг.

3. Музей на Студената война (Бункер-42 на Таганка)
Източник: http://bulgarian.ruvr.ru/2012_11_12/94268594/
Проектирането на „Бункер-42“ започва още през 1940-те години по заповед на И.В. Сталин. През 1956 г. обектът е приет от държавната комисия и е предаден на Министерството на отбраната. През 1960-те години Бункер-42 е напълно оборудван с всичко необходимо за ядрен удар. Запасите от продукти, гориво, системата за регенерация на въздуха, зареждането с питейна вода са могли да осигурят дежурството на личния състав в течение на няколко месеца. През 1995 година обектът е изцяло разсекретен.
Сградата на главния вход в подземния бункер е декорация: тухлените му стени скриват масивна бетонна глава с дебелина до 6 метра. Това е вертикална шахта с диаметър 6 м. с асансьор, стълбище и допълнителни комуникации, която е дълбока над 60 метра. Бункерът има четири блока-тунели с диаметър 9,5 м. и обща площ над 7 000 квадратни метра.
Експозиционният комплекс „Бункер-42“ провежда индивидуални и групови екскурзии, които дават възможност за пълно интерактивно потапяне в атмосферата на епохата.

4. Политехнически музей в Москва
Източник: http://bulgarian.ruvr.ru/2012_11_12/94268758/
Политехническият музей е национален музей на историята на науката и техниката, един от най-големите научно-технически музеи в света. В Музея се съхраняват над 200 000 музейни предмети, около 100 музейни колекции, много от които са уникални. Музейната експозиция заема площ около 10,5 хиляди квадратни метра. Ежегодно музеят приема около 450 000 посетители.
В 65 зали са представени най-различни области на техниката – планинско дело, металургия, химическа технология, автоматика и изчислителна техника, оптика, метеорология, космонавтика, енергетика, транспорт, радиоелектроника.
Политехническият музей влиза в състава на Международния съвет на музеите (ИКОМ). Сътрудниците на музея активно участват в дейността на Международния комитет на техническите музеи (СИМЮЗЕТ), който е част от ИКОМ. Музейният комплекс разполага с Научна библиотека (над 3 милиона книги и печатни издания) и Лектории.

5. Държавeн Руски музей
Източник: http://bulgarian.ruvr.ru/2012_11_12/94268365/
Държавният Руски музей е първият в страната държавен музей за руско изобразително изкуство, създаден през 1895 г. в Санкт Петербург с Указ от император Николай II в памет на родителя си – император Александър II.
Това е уникално хранилище за художествени ценности, известен реставрационен център, авторитетен научно-изследователски институт, един от най-големите центрове за културно-просветителска работа, научно-методически център на художествените музеи в Руската Федерация, който ръководи дейността на 260 художествени музеи в Русия.
Колекцията на Руския музей наброява над 400 000 експоната и обхваща всички исторически периоди и тенденции в развитието на руското изкуство за повече от 1 000 години: от X до XXI век. Основната експозиция е разположена в Михайловския дворец и крилото на Беноа.
На официалния сайт на музея вие можете подробно да изучите историята му, да видите някои експонати и да разберете повече за колекциите .
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:37 pm

Музеен информационен бюлетин за 13.11.2012 г.

1. Нумизматичният музей на Атина гостува с уникална изложба в Пловдив
Източник: http://news.plovdiv24.bg/394751.html
През последните месеци Археологическия музей стана отново актуално и богато на събития място. Репортер на Plovdiv24.bg се свърза с директора на музея проф. д-р Костадин Кисьов, за да ни разкажи всичко актуално около изложеното в момента в музея и какво могат да очакват пловдивчани през следващата година.
- Г-н Кисьов кажете какво ново и актуално се случва около Арехологическия музей?
- В Археологическия музей в Пловдив за последните 4 години са постъпили над 4000 археологически находки, от които в настоящата изложба са изложени 1200 от най-интересните и най-запазените.
От къщите на Рашкови са конфискувани и около 50 бронзови монети, сечени при Филип Втори Македонски. "Не се знае все още откъде ги е набавил", коментира Кисьов. Освен това, в палатите на ромския бос е открита и гръцка монета фалшификат - декадрахма.
Такава има само една и тя се намира в Националния нумизматичен музей в Атина", допълни той и поясни, че досега са намерени около 5 фалшификата на тази находка по света.
Най-общо експонатите в изложбата са разделени в две групи: в първата са оригиналните археологически артефакти, а във втората - копия и фалшификати, както и конфискувани от полицията матрици и заготовки за производство на фалшификати.
- Кажете плановете си за идната година, могат ли пловдивачни и гостите на града да очакват нещо интересно през първите месеци на новата година?
- Догодина Националният нумизматичен музей на Атина ще представи уникални златни монети в Археологическия музей в Пловдив.
Подобни златни монети ще бъдат показани за първи път не само в Пловдив, но и в България. Едната от тях е единствена по рода си и няма аналог в света. Изложбата ще се проведе от март и ще продължи до края на лятото. Приканвам пловдивчани да посетят музея, в който в момента също се случват интересни неща. 30 сребърни тетрадрахми, сечени в Атина през V в. преди Христа - част от колекция на Кирил Рашков, са изложени вече в Археологическия музей. Стойността на безценните находки е между 60 000 и 70 000 евро и се оценяват като най-уникалните от артефактите, открити и конфискувани от органите на полицията в дома на Кирил Рашков в полза на държавата.
- Накрая, кажете мнението си за случващето се на Бунарджика и реставрацията на легендарния в близкото минало ресторант.
- Като човек, който живее в Пловдив и който отлично знае, че това място от 1994-1995 г. насам стои безстопанствено и напълно разрушено, няма как да не подкрепя тази инвестиция. Аз често се разхождам там и съм забелязал това, което и мнозина пловдивчани знаят - това бе едно свърталище на бездомници и наркомани, доста опасно и рисково за разходки.
Запознат съм с проекта на "Галакси пропърти груп". Харесвам идеята покривът на бъдещия клуб да е покрит със зеленини, което отлично кореспондира с околния ландшафт. Освен това инвеститорът има намериние да запази старата чешма, също емблематична за района. Надявам се да стане хубаво, приятно и спокойно за отдих място, където хората без притеснения да могат да се разхождат.
Доколкото разбирам от проекта ще има свободен достъп, това няма да е някакво затворено пространство за лично ползване. Видях, че цялото строителство е изцяло съобразено със законодателството и са спазени всички закони. Няма никакво основание да се иска спиране на строителните дейности.
Според мен собственикът реализира една идея, напълно съобразена с особеностите на самия хълм. Опасенията за движение на автомобили в района могат много лесно да се разсеят. Достъпът може да бъде ограничен подобно на Стария град. Тоест там да влизат само автомобили, които зареждат и обслужват клуба, а хората да се придвижват до горе пеша.
При всички случай в тази криза е много по-добре някой да инвестира в града и да облагороди мястото, отколкото да се запази досегашното статукво.

2. Поредно ценно дарение получи Историческият музей в Пловдив
Източник: http://news.plovdiv24.bg/394626.html#ixzz2CCU6bpP3
Регионален исторически музей - Пловдив получи поредното ценно дарение. Направиха го инж. Петър Петров и инж. Иван Петров. Те са синове на д-р Крум Петров, който в определени моменти от кариерата си е бил лекар на 9-ти пехотен пловдивски полк и началник на етапна болница по време на Втората световна война.
Някои от най-интересните вещи, предоставени на музея, са военното походно легло и медицинските прибори за прегледи и манипулации на д-р Крум Петров. Освен това бяха подарени предпазни очила за пътуване в открити превозни средства, 2 броя военни чанти за документи, книги и списания на медицинска тематика, книги на османотурски, учебници, земеделско - метеорологични бюлетини и много други любопитни издания.
Братята казаха, че са решили да дарят семейните реликви на Регионален исторически музей - Пловдив заради системния подход и изключителната добросъвестност, която музеят и директорът на институцията демонстрират. Дарителите заявиха, че имат абсолютно доверие на музейните работници и са готови да предоставят всичко, което са съхранили, защото единствено специалистите могат да определят дали вещите и изданията имат историческа стойност.
От музея изказват още веднъж своята голяма признателност към всички настоящи и бъдещи дарители! Искрени благодарности за големия принос по съхраняването на историческата памет на Пловдив!

3.Ермитажът на гости в Барселона
Източник http://www.novini.bg/news/99543-%D0%B5% ... D0%B0.html
Директорът на музея Михаил Пиотровски съобщи, че споразумението за създаване на подобен център на изкуството в Испания вече е подписано. "Там има добра бизнес идея - в Барселона се строи и се разширява пристанището, а историческите сгради на това пристанище могат да бъдат преобразувани в изложбени помещения, където Ермитажът и други музеи да показват най-новото си изкуство", поясни Пиотровски.
По думите на директора на Ермитажа, създаването на филиал в Барселона е предизвикателство, тъй като там и така са съсредоточени много обекти, които привличат туристи.
Михаил Пиотровски разказа, че схемата на създаване на филиал в Барселона ще е същата, както и в Амстердам. Изложбите ще трябва да се обновяват на всеки шест месеца, експозициите ще са посветени на руското и чуждо изкуство - и западно, и източно. "Има и много други идеи", отбеляза той.
Пиотровски информира, че за създаването на филиал на Ермитажа в Барселона ще бъдат привлечени частни капитали. Нито самият руски музей, нито властите на Барселона ще участват във финансирането.
Първият филиал на Ермитажа в чужбина бе открит в Амстердам през 2009 г.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:37 pm

Музеен информационен бюлетин за 14.11.2012 г.

1. Многоцветни чипровски килими редят в Етнографския музей
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=994190
Изложба на чипровски килими „Феерия от цветове" представя Регионалният етнографски музей в Пловдив. Възрожденският град Чипровци е известен по цял свят с тъканите си произведения на изкуството. Килими от градчето край Монтана могат да се намерят в Брюксел, Лондон и Париж, където са печелили златни медали през годините. Те са създавани за продажба по пазарите още от 17 век, а останалите тъкачески центрове в България са ги произвеждали основно за личните си нужди, разказват специалистите от Етнографския музей.
Изложбата „Феерия от цветове" е достъпна за посетители от днес и ще остане по стаите на възрожденската къща до 10 декември. Килимите пристигат в Пловдив със съдействието на Историческия музей в Чипровци. Съвместно с тази изложба, в залите на музея до 17 ноември пловдивчани и гостите на града могат да видят и поетично-художествената експоция и „Картини в рими" на Пенка Василева.

2.Със 140 000 лв. ремонтират Учебен музей във Варна
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1717837
Със 140 000 лв. ремонтират Учебен музей във Варна. Това заяви по време на семинар директорът на Регионалния исторически музей във Варна проф. Валентин Плетньов, предаде репортер на Радио „Фокус”-Варна. В този музей се провежда експериментална археология, като в него основно са показани две епохи – праисторическата и старобългарската (битът на славяните и прабългарите). Това е постигнато посредством възстановки на жилищата – от времето на праисторията, славянска полуземлянка и прабългарска юрта, а също и копия на сечива от различни епохи, вертикален тъкачен стан, хромел, ръчно грънчарско колело. Всички предмети са копия на оригинални находки и могат да се ползват. Особено ценна за децата е възможността да се докоснат до тях, което събужда любопитството им, поставя въпроси, стимулира мисленето. Валентин Плетньов коментира, че от две години в музея се провежда ремонт, като сега по програма „Америка за България” са отпуснати 70 000 лв., които трябва да бъдат усвоени до месец юни 2013 година. Още 70 000 лв. са отделени от бюджета на Регионален исторически музей и за адаптиране на двора на музея, както и за подмяна на парапети, които да отговорят на изискванията за достъп на деца. Освен това се предвижда закупуването на макети на крепости на различните стилове в архитектурата. Проф. Валентин Плетньов коментира, че улесняването на достъпа за деца е европейска практика, тъй като е много важно подрастващите да са запознати с историята и да могат да разпознават паметниците на културата.
Във Варна се провежда работна среща на директорите на музеите от страната на тема “Добри практики: образованието в музея, учебни експозиции и програми, работа с ученици”. В двудневния семинар участват директори и уредници на музеи от цялата страна, които ще обсъждат финансирането на музеите, тяхното състояние и възможностите за кандидатстване по различни проекти. Работната среща бе открита от директора на Регионалния исторически музей във Варна проф. Валентин Плетньов, който посочи, че в условия на криза музеите страдат най-вече от намалено финансиране. Освен финансирането на музеите, експертите ще коментират и възможностите за привличане на деца и млади хора в музеите чрез постоянни образователни детски кътове. В последния ден на семинара ще се проведе представяне на дейностите по обновявания Учебен музей по програма „Америка за България”.

3. Играчки на 1800 години се съхраняват в музея в Павликени
Източник: http://www.infotourism.net/index.php?t=30764&m=1
Детски играчки на 1800 години се пазят в Историческия музей в град Павликени. С тях са си играли децата на древните траки, населявали този район през втори век. Колекцията е сред най-добре запазените у нас от този период и включва кончета, колесници и петлета.
Единственото, с което те се различават от съвременните играчки, е материалът от който са направени - парцали, дърво, кост, стъкло и глина. Най-често археолозите откриват керамични дрънкалки, биберони, човешки или животински фигурки. Тези в Павликени се отличават със своето изящество и са добре запазени.
“Играчките са намерени в село Бутово, били са заредени изработени в керамична пещ - подготвени за изпичане”, разказва Нели Цонева, директор на Историческия музей град Павликени.
Кончетата имат отвори, в които се поставяли дървени колелца. Дупка на муцуната позволявала да се провре връвта и така те се превръщали в малка колесница. Изпичали ги в два калъпа и после ги слепвали.
„Всеки един артефакт ни показва, че светът не започва от нас и че много от нещата са отдавна открити. Като се започне от подовото отопление, детските играчки, много от тях повтарят до голяма степен това, което ние ползваме сега”, продължава разказа си Нели Цонева.
Освен в музея в Павликени, подобни играчки може да се видят и в Историческия музей във Велико Търново.

4.Полиция пази мястото на свещарското злато, иманяри атакуват
Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1633099
Покани от музеи от цял свят вече се сипят към Националния археологически музей с институт към БАН. Интересът към новооткритото съкровище от златни накити в Омуртаговата могила край Свещари, дело на екипа на доц. д-р Диана Гергова, е огромен. Поиска го дори новоназначеният японски посланик Такаши Коиузми у нас при първата си среща с министъра на културата Вежди Рашидов. Но е най-вероятно то да бъде показано на амбициозната изложба, посветена на траките, която се очаква да се открие в Лувъра в началото на 2014 г. Още повече, че до дни у нас се очаква да дойде представител на мосю Лоарет - шефа на най-големия музей в света, който държи да види най-новите находки.
Но пък от днес ценните открития влизат в специална витрина на Археологическия музей и всеки любопитен ще може да ги види.
Те са от петък в София, в момента се почистват и подготвят да бъдат показани в целия си блясък на публиката след голяма пресконференция. Вече е вписано във фонда на музея и ще остане пред очите на публиката завинаги. Е, освен когато не гостува по света.
"Май премиерът Бойко Борисов повече време разглежда с лупа изящната гривна, отколкото аз съм имала възможност да я проуча", пошегува се д-р Гергова, защото от 7 ноември, когато направи откритието си, непрекъснато е атакувана за информация от колеги и от медии.
Археоложката от 30 години проучва столицата на гетите, техните некрополи и светилища, а интересите й са насочени към религията и вярванията на траките. Голямата й мъка е, че през последните 15 години хроничното безпаричие много бави работата й. Тя разчита главно на екипа си от студенти, на които преподава в университета в полския град Жешов, където е професор. А там - в Югоизточна Полша, имало невероятно голям архив, свързан с гетите, което доказва какво е било тяхното влияние и значение в древни времена. Съпругът й е бил известен полски археолог, а синът й в момента преподава политология също в Полша.
"Прекрасната методология на тяхната археологическа школа също допринесе за това откритие", убедена е д-р Гергова. Друга нейна гордост е работата й по селищната могила Дядово в сътрудничество с Токийския институт - продължава вече 25 г. и е най-продължителната японска експедиция в чужбина.
"Знам, че медиите са любопитни за грамажи, цени... Мога да кажа, че намерените накити са над 1,8 кг чисто злато и са безценни, защото са може би единствените в света, намерени като дар на ръба при насипването на могилата. Това е било практика преди 2500 г. Върху стари могили са се правили многократни нови насипи. Работата на тези обекти е много сложна и комплексна. Необходима е специална техника", разказа археоложката.
Но да открие сандъчето с даровете са помогнали целенасоченото проучване на огромната Омуртагова могила, което прави от години, включително с геофизична апаратура. Тя показва някои аномалии, една от които е било сандъчето. Щастлива е, че са запазени и части от дървото - нещо много рядко. Но палеоархеолозите още не са се произнесли какво е било то. Открита е и бронзова закопчалка.
В момента колеги на д-р Гергова възстановяват ковчежето с накитите
- то е било с размери 50 на 54 см, както личи от негов отлично запачен отпечатък в пръстта. По дървото е имало хоризонтални шарки за украса. Първоначално приели, че белият прах, с който е било пълно, е от кремация, но не открили никакви частици от кости. Категорични са - не е кремация! Затова тепърва ще се изяснява от какво е той, но вероятно е разпаднала се тъкан. Според археоложката това е златотъката дреха, на която са били пришити многобройните златни мъниста и апликации - знак, че дарът е бил за много знатна особа. Все още нейният екип пресява пръстта около сандъчето и продължава да открива нови и нови мъниста.
Другите прекрасни накити, които говорят за голяма култура на изпълнението, са пръстен,
4 гривни, в които се преплитат растителни орнаменти, розети, лъвове, пантери, митични фантастични същества, а има и женска фигура, която вероятно е богинята Атина. Златната диадема е изумителна, както и конската апликация и муниции. Има и половинка от желязна юзда. Д-р Гергова (с уговорка, че работата продължава) датира находките от края на IV век пр. Хр.
Една от най-трудните задачи е да се определи кой е автор на тези изящни вещи, но това много рядко се случва. В случая се преплитат класически и елинистически елементи, което води към гръцките ателиета, но работата е свързана много тясно и с вкуса на местните племена.
Своенравни, упорити и непокорни, гетите са любимци на д-р Гергова. Тя с огромно удоволствие разказва за техните сложни взаимоотношения с Македонската държава и дипломатическите схватки с Филип Македонски. И за пикантната подробност, че дъщерята на гетския владетел Котела е една от неговите съпруги а Котела му се оказва оказва негов тъст. Не пропуска, че друг прочут пълководец като Лиземах е подебен от гета Дромихайт. От неговото владичество е свещарската гробница с кариатидите, която днес е принос не само към нашата, а и към световната култура, защото е в списъците на ЮНЕСКО за опазване на материалното културно наследство. Наскоро изложба, в която беше включена и тя, беше наредена в Париж.
Защо Омуртагова могила, питаме специалистката. Тя сподели с нас една хитопеза, която продължава да е жива. Че въпросната могила е издигната от хан Омуртаг като знак, че е това е средата на пътя от неговата столица Плиска до Дунава. И тя наистина се издига точно там.
Находката й дава надежда, че мястото ще бъде по-добре пазено, а в бъдеще има възможност да проучва по-спокойно и след съответните укрепителни работи. Защото тази находна се е случила с помощта на частен спонсор, осигурил техника.
Полицаи вече пазят денонощно Омуртаговата могила. "Хвърлили сме всички налични сили за охрана на могилата, както и на района на Сборяново, за да не могат иманяри да ровят наоколо. Проведохме среща с ръководството на община Исперих и уточнихме съвместни мерки за опазване на района, който е от стотици декари. Гинина могила, в която се намира Свещарската гробница, се пази със СОТ и има жива охрана", обясни началникът на районното управление на полицията в Исперих Мирослав Маринов.
Двама работници в турския завод "Шише джам" бяха заловени да копаят старо селище в местността Омар край Лозница, съобщиха от полицията в Разград. Около 21 часа на 12 ноември мъжете претърсвали района с металотърсачи. Заловените мъже, на 34 и 42 години, са родом от котелското село Ябланово. Те са задържани в ареста за 24 часа.

5. Съкровището от Свещари в Археологическия музей
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=994726
Новооткритото златно съкровище от резервата Сборяново, включващо златна диадема, 4 спирални гривни, пръстен и златни накити, както и половината от желязна юзда с общо тегло над 1,8 кг. от днес ще може да бъде разглеждано от посетителите на Националния археологически институт с музей при БАН. Съкровището е било част от погребален ритуал на царския гетски некропол и бе намерено на 7 ноември тази година.
Съкровището е било в дървено сандъче в насипа на голямата Свещарска могила в историко-археологичния резерват Сборяново.
Предварително е датирано към края на 4 и началото на 3 в. пр. Хр. Откритието е направено от доцент д-р Диана Гергова.
Тя обясни кой е сановникът, погребан в могилата. "Свещарската гробница със своята датировка се свързва с по-късния и известен гетски владетел Друмихайд. За мен остава положението, че също толкова известният, по-ранен гетски владетел Окотела трябва да бъде свързан с тази могила".
По думите на доцент Гергова най-трудно е да се опазят находките от иманярските набези.
"Иманярските набези нанасят огромни щети. Една могила е разбита посред бял ден, в студа, в снега. За щастие бяха се изплашили", обясни Гергова.
По време на разкопките са открити още златни нишки, които според археолозите са били част от покривалото, с което е бил погребан тракийския сановник.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:38 pm

Музеен информационен бюлетин за 15.11.2012 г.

1. Уникална изложба за древна Рус в Историческия музей
Източник: http://bulgarian.ruvr.ru/2012_11_15/94710729/
Зараждането на древноруската държава е тема на уникалната изложба в Историческия музей в Москва, която ще бъде открита до 28 февруари. Историята на руската държавност се изчислява от 862 година – когато на престола в Новгород бе призован варягът Рюрик.
Изложбата се нарича „МЕЧ и ЗЛАТНИК”. Мечът беше знак на воинското достойнство в ранното Средновековие, а Златникът е първата руска златна монета. Златото беше символ за могъщество и божествен произход на властта, и князът е изобразен на тази монета с всичките си регалии. Де факто златникът стана декларация на държавния суверенитет на Рус, която още през 10 век беше една от най-мощните християнски държави.
Първото, което виждат посетителите в изложбената зала, е уникалната рокля от китайска коприна, принадлежала на някоя знатна славянска дама от 10-ти век. В нито един световен музей няма такава древна носия! Тя се е запазила до наши дни, само защото дамата я сложила в сандък от брезова кора, която не гние и има всъщност антисептични свойства. До копринената рокля имало и ленена рокля, дантели от ленени конци и парче вълнен плат. Но най-интересна е разбира се копринената рокля. Тя има сложен кроеж и загадъчни украшения – седнал хищен грифон държи лапата на дракон. В другите витрини са представени битови предмети, украсени със сложни шарки, богато украсено оръжие.
Вниманието привлича и древното Евангелие, намерено преди 100 години на тавана на един манастир. Този фолиант, който никой не може да вдигне, е не само чудо на калиграфията - неговата дървена корица, покрита с кожа, е украсена със златна нишка, големи скъпоценни камъни и емайлирани медальони с изображения на светци. В съседната витрина има един предмет с не по-малка историческа ценност – малка иконка на брезова кора. Изглежда, че това е лична иконка на някой от древните жители на Новгород, където през 11 век почти всички са били вече покръстени и, което е много важно, доста грамотни. Това го потвърждават и археологичните разкопки в града. Те откриха хиляди писма на брезова кора – и делови, и любовни, и дори училищни упражнения. На същата брезова кора са писали писма и чуждестранните търговци, например от Готланд, които са имали дори търговска къща в средновековен Новгород. Едно такова писмо, написано с рунически букви през 12 век, е представено на изложбата.
Ето какво разказа за експозицията, в това число и за присъствието на скандинавците в древна Рус, кураторът на изложбата Вероника Мурашова:
- За разлика от Западна Европа, където скандинавците всяваха ужас със своите набези сред цялото население през 9-11 век, в Русия те изиграха една напълно конструктивна роля. Първо, известно е, че Рюрик бе поканен за княз от самите новгородци. Той основа княжеска династия, управлявала до 16-ти век. Второ, скандинавците изиграха голяма роля и в овладяването на речните търговски пътища. Както е известно, те са били прекрасни гребци, инициатори са на далечните речни походи на Изток, в които скоро след това започнаха да се включват и местните жители – славяните.
Присъствието на скандинавците в Древна Рус се потвърждава и от разкопките. На изложбата в Историческия музей са представени, например, скандинавски женски украшения. Един потресаващ предмет – юзда за кон, същата, каквато е намерена и в една от кралските гробници в Норвегия.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:38 pm

Музеен информационен бюлетин за 16.11.2012 г.

1. Изложба показва ценни книги и лични вещи на П. Р. Славейков
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=995462
Изображение
Представителна изложба под надслов "Да видят всички по света, че българский народ живее...", посветена на 185-та годишнина от рождението на Петко Рачев Славейков, гостува във Велико Търново. Тя ще бъде открита от 16,00 часа в Музей Възраждане и учредително събрание. Нейни организатори са Националният литературен музей, Къщата музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София и Регионалният исторически музея в старата столица.
Автор на изложбата е Здравка Никовска, гл. уредник на Къща музей "Петко и Пенчо Славейкови", художественото оформление е дело на Ивелина Велинова.
На откриването ще присъства директорът на Националния литературен музей Катя Зографова.
Тази изложба е поредната експозиционна проява, с която Националният литературен музей гостува на Регионалния исторически музей във Велико Търново. По този начин двете институции ще отбелязват 185-та годишнина от рождението на големия български поет и обществен водач Петко Рачов Славейков.
Столичният музей на Славейковци ще покаже на съгражданите на големия възрожденец запазени ценни книги и редки първи издания от личната библиотека на Петко Рачов Славейков, вещи на семейството, както и част от уникалната етнографска колекция на големия българин.
Поет, преводач, публицист, автор на повече от 50 книги, борец за национална църква, участник в борбите за първата българска конституция, министър, издател, вестникар, Петко Рачов Славейков /1827-1895/ е една истинска ренесансова, енциклопедична личност. Учителствал в безброй села и градове, обикалял и гонен по четирите краища на България, големият ни поет и общественик винаги е издигал в култ "народното начало"...През целия си бурен живот той не престава да изучава особеностите на българския национален характер и ревностно издирва и събира всички свидетелства за неговата уникална материална и духовна култура.
Плод на тази народополезна дейност е фундаменталният му труд "Български притчи или пословици и характерни думи" /1889/, съхранили словното богатство и народната мъдрост на деди и прадеди... Ала Петко Славейков е наясно, че картината на народния живот не би била пълна без опазването на онези материални знаци на националния ни фолклор, които в продължение на векове са ни помагали да оцелеем и да предадем своята духовна идентичност на бъдещите поколения.
Събирана целенасочено през целия му живот, сетне съхранявана и допълвана от неговите деца, днес оцелялата част от етнографската колекция на Дядо Славейков наброява 300 оригинални материала, датирани от края на ХVІІІ до началото на ХХ век.
Повече от 100 оригинални експоната организират тематичните центрове на изложбата. Тринадесет цветни пана представят живота и делото на Петко Рачов Славейков като просветител, журналист, поет, политик и обществен водач. Посетителите ще видят богато украсените народни костюми или отделни елементи от тях - мъжки, женски и детски ризи, бръчници, престилки, чорапи, пояси, колани, пафти; редките и ценни шевици и тъкани от различни райони на България; медните съдове, изработени от бащата на Петко Славейков - Рачо Казанджията; ръкописи, фотографии и лични вещи на Петко Славейков, както и вещи, принадлежали на неговото семейство.
Богатото съдържание на изложбата очертава и още един смислов център, представящ Петко Славейков като депутат и законодател, като пълноценен участник в изграждането и развитието на българската държавност. Преминал през много трудности и изпитания, Дядо Славейков никога не отстъпва от своите високи обществени идеали и никога не поставя своите лични или партийни интереси над общобългарските. Съдбовно свързан с народния живот, той пише: "По-напред съм син на България и служител на народа, а после - чиновник на правителството".
Изложбата ще остане във В. Търново до края на годината.

2. Премиера на филма "Огнени реликти" в Етнографски музей-Пловдив
Източник: http://www.radioplovdiv.bg/index2.php?c ... s&id=17345
Премиера на филма "Огнени реликти" ще се състои в Етнографски музей - Пловдив. Автор на филма е Цветан Симеонов, продуцент в БНТ-Пловдив.
Филмът подсказва, че човешката история не е еднопластова. Почти всичко, което приемаме като създадено напоследък, всъщност има аналог някъде далеч назад във времето.
Така стои въпросът и с християнската догматика. Тя не допуска прототипи, когато се говори за светци. Всички се появяват някак рязко от нищото и заживяват по иконостасите.
В съзнанието на хората, обаче, светците живеят двойнствен живот. Първият е пресъздаден в житията, които разкриват църковния аспект. Вторият е кодиран дълбоко в пластовете на човешката история.
Филмът „Огнени реликти” акцентира върху образите на Света Марина и Свети Илия. Двойка, пресъздаваща огненото начало, което неизбежно е свързано с водното. Народът ги почита като плътно свързани. Факт, който или се премълчава, или просто не се знае.
Във фолклора се представят като брат и сестра, но и като любовници.
Вероятно, именно заради това иконите им някак се поставят на дистанция. Една от малкото, които ги показват като двойка, се пази в Малко Търново. Съвсем близо до мистичната древна пещера на Света Марина край Сливарово. Странджанските върхове над нея са осеяни с параклиси на Свети Илия.
И това е само малка част от символиката, която носят Свети Илия и Света Марина. Останалото е пресъздадено във филма.
Консултант на „Огнени реликти”е авторитетният траколог професор Валерия Фол. Допълнителни аспекти в образността разкриват културологът Георги Мишев, фолклористът Иглика Мишкова и историкът Ивелина Иванова. Оператор е Антон Марчев, а монтажът е на Атанас Цветков. Филмът ще бъде представен тази вечер от писателя Димитър Атанасов.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:38 pm

Музеен информационен бюлетин за 17-18.11.2012 г.

1. Музеят в Балчик представя реставрираните артефакти от Кибела
Източник: http://www.klassa.bg/news/Read/article/ ... %BB%D0%B0+
Повечето от артефактите, намерени в храма на богиня Кибела в Балчик, ще бъдат реставрирани и консервирани до края на тази година, съобщи директорът на Историческия музей Радостина Енчева, цитирана от Balchik.com.
44 хиляди долара се усвояват от Американския научен център в София, чрез който е осигурен специален гранд за реставрация и експозиция на каменни архитектурни детайли и артефакти от храма на понтийската майка на боговете в гръцката колония Дионисополис.
Договорът, сключен през октомври, ще се изпълнява в продължение на година. Сред находките, които посетителите ще могат да видят в нов интериор, са фронтонът с бог Хелиос, фризове с букрании (декоративни елементи с формата на череп или глава на бик), пейки, както и различни надписи от ІІІ век преди Христа до ІІІ-ІV век след Христа - периодът, през който се предполага, че храмът е бил обитаван. Преди време с общински средства бяха реставрирани около 200 монети, открити на мястото на изкопа. Всички движими паметници са в музея.
До лятото на 2013 г. те ще бъдат подобаващо експонирани. За помещенията ще бъдат монтирани нови климатици, осветление и витрини. Чрез одобрения проект предстои да излезе книга за храма на Кибела на български и английски език. След реконструкцията на старата мелница край морето, сe предвижда част от експонатите да бъдат показани и там.
През април 2007 г. храмът на Кибела бе намерен в приморската част на града при изкоп за частен строеж до стария пазар. Държавата не намери начин да отчужди терена. Така след повече от пет години е налице проект за частен музей, в който да се ситуира архитектурната част на древния храм. А през това време съхранената под земята столетия наред бяла зидария се компрометира от атмосферните условия. С известно закъснение от Министерство на културата бяха осигурени средства за дървен навес, който да пази ценната находка. Там стоят големият жертвеник и купела, зидовете на храма.
Изследователите казват, че това е единственият открит храм на Кибела в източната част на Балканския полуостров и най-добре запазеният елинистически храм в България. Намерените надписи и мраморна пластика са изключително важни археологически паметници, отразяващи религиозния и обществен живот в древния Дионисополис. Като брой и разнообразие, това е най-голямата група движими паметници, свързани с култа към Кибела, откривани до сега в неин храм. След земетресението в средата на VІ в. храмът е бил затрупан вероятно от големи приливни вълни.

2. Нестинари, кукери и птичи телефон показва музеят в Малко Търново
Източник: http://www.factor-bs.com/news-24839.html
Тук е мястото, където на фона на типичните странджански фолклорни ритми, могат да бъдат прозрени мистичните местни практики.
Една от най-притегателните експозиции на Историческия музей в Малко Търново е тази, която пази нематериалното културно наследство на Странджа. Разположена е на вторият етаж на една от четирите стари къщи, в които се помещава музеят. Представена е от уникалните местни обичаи – нестинарство и Бял кукер, специално тачени светци и други.
Тук е мястото, където на фона на типичните странджански фолклорни ритми, могат да бъдат прозрени мистичните местни практики. Параклис „Света Троица“, Голямата аязма във Влахов дол, пещерата-светилище „Света Марина“, Тракийско оброчище Индипаска са също част от мистиката на региона.
Етаж по-долу е природонаучната изложба, събрала цялата странджанска природа. Телефон за връзка с птиците, „тъмна стая“ и необичаен „езиков курс“ са част от изненадите за посетители. Представени са колекции от камъни и минерали. Билки, сред които е и Кримският чай – феноменът на този регион.
От 2010 година етнографската експозиция е изцяло обновена. Помещава се в родния дом на капитан Стамат Икономов (участник и идеолог на Илинденско-Преображенското въстание). Представя типичната за 18 и 19 век подредба на странджанския дом, както и оръдия на труда, занаятчийски принадлежности, образци на килимарското изкуство, носии и други.
Килимарска работилница към музея отваря врати през 2003 година. Намира се в сградата на читалището. В нея са автентичните станове, на които местните жени са тъчели дрехи, покривки и черги. Всеки любопитен може да опита сам да изтъче нещо.
Експозиция „Археология“ съдържа предмети, открити при археологически разкопки в обекти на територията на общината. Сред тях са некрополът в местността Пропада - своеобразен „Град на мъртвите“, местността Мишкова нива, включваща куполна гробница, останки от укрепена сграда, могилен некропол, античен водопровод и рудник, както и Тракийско светилище в местността Камъка, което представлява врязани в скалата кръгове – изпъкнали или вдлъбнати и издълбани басейнчета с кръгла форма. Известно е, че траките посрещали тук изгрева на Бога-Слънце. Експозиция „Иконна живопис“ представя икони от 19 век, изработени от местни майстори. Отличават се с приглушен колорит, с преобладаващ тъмнозелен цвят.
Местността Петрова нива близо до Звездец е свято място за всички тракийци. Тук през 1903 година е взето решение за обявяване на Преображенското въстание. В наши дни е издигнат паметник, храм-костница „Св.Петка“ и музейна експозиция. Всяка година през месец август в местността се организират мащабни събори.
Историческият музей в Малко Търново е създаден през 1983 година. Към днешна дата има шест експозиции, разположени в четири възрожденски къщи, които са паметници на културата.

3. Исперих не си дава златото
Източник: http://www.vsekiden.com/126411
Жителите на Исперих държат тракийското златно съкровище, което наскоро беше открито в Омуртаговата могила край село Свещари, да остане в музея на града. Те са против излагането му в други, по-големи музеи в страната.
Местни граждани вече са заявили пред кмета Бейсим Басри, че са готови да организират подписка в подкрепа на своето искане. Градоначалникът пък е инициирал среща с директорката на музея Боряна Матева, на която са обсъдени законовите и техническите възможности находката да остане в града.
Ще бъде засилена охраната на резервата „Сборяново", която го пази от иманярски набези. Проведена е среща и с ръководството на полицията в Исперих и Разград. Самият резерват се простира на площ над 6000 дка. В него има около 140 могили. Тракийското златно съкровище бе намерено от археологически екип с ръководител проф. Диана Гергова.

4. Етнографският музей в Пловдив подготвя изложба-конкуpс за карикатура, посветена на виното
Източник: http://www.radio-focus.net/?action=news&id=624028%AE=1
Изложба-конкурс за карикатура на тема „Виното и баба подмладява, виното и дядо разиграва” ще бъде представена в рамките на проявите във връзка с тазгодишното издание на Дефилето на младото вино, съобщиха от Регионалния етнографски музей в Пловдив. Откриването на изложбата ще бъде на 20 ноември, вторник от 18.00 часа в етнографския музей, с коктейл. Всички участници ще получат грамоти, а призьорите – бутилки от най-доброто, селектирано вино.

5. Димитровграското село Каснаково направи селски музей
Източник: http://prinbulgaria.com/news.php?nid=4501
Етнографски музей си подредиха самодейците от читалище „Искра-1926" в димитровградското село Каснаково, прочуто с Извора на нимфите и Афродита. Експозицията ще бъде постоянна и показва предмети от бита и поминъка на каснаковци в годините. Всички са дарение от по-възрастни жилети на селото, запазили в къщите си тъкачни станове, носии, дараци, корита, кошове и др, разказа председателят Надежда Койнова.
За голяма част от вещите се наложи реставрация, но се справихме и с тази задача, коментира тя. Сред по-интересните експонати е уред за „дрънкане" на памук, който някога се е ползвал в почти всяка къща на Каснаково. Читалището там ще продължи да обогатява този музеен фонд, увери председателят Надежда Койнова. Целта е да покажем живота в село Каснаково през годините в цялата му пълнота, за да знаят и съхраняват традициите ни и младите хора, каза още тя.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:39 pm

Музеен информационен бюлетин за 19.11.2012 г.

1. Първият интерактивен музей ще бъде открит в Габрово през 2012
http://thexperts.bg/article/%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%B9-%D1%89%D0%B5-%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82-%D0%B2-%D0%B3%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-2012
Първият в страната виртуален музей, който ще представя индустриалното минало на Габрово, ще бъде създаден след година в балканския град. Това предвижда проект, спечелен по оперативната програма "Регионално развитие" в частта й за подкрепа на природни, културни и исторически забележителности.
Целта на проекта е да привлече туристи и да превърне града в център, който по съвременен и атрактивен начин предлага поглед към индустриалното и възрожденско минало, информираха от общинската администрация. Дейностите ще бъдат финансирани с 6,2 милиона лева, а договорът вече е подписан. Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца.
Виртуалният музей включва създаването на експозиция "Индустриално Габрово", която ще представя миналото на града от края на 19-ти век до наши дни. Атрактивната изложба ще залага на високотехнологични инсталации и ефектни вечерни прожекции върху фасадата на Регионалния исторически музей, чиято сграда ще бъде обновена, а 15 служители в областта на туризма и анимацията ще бъдат допълнително обучавани.
Проектът предвижда обновяване и модернизиране на дейностите в Архитектурно-историческия резерват в село Боженци, в етнографския музей на открито "Етъра" и в музейната Дечкова къща в Габрово.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:39 pm

Музеен информационен бюлетин за 20.11.2012 г.

1. Магическото влияние на виното оценяват в Етнографския музей
Източник: http://www.radioplovdiv.bg/index2.php?c ... s&id=17382
„Виното и баба подмладява, виното и дядо разиграва.” Това е темата на изложба конкурс, която се открива тази вечер в Етнографския музей в Пловдив. В нея жури ще бъде публиката, която чрез допитване ще избере кои да са наградените автори.
С тази изложба, посветена на „магическото” влияние на гроздето, се дава старт на фестивала „Дефиле на младото вино”. Дефилето се организира с помощта на Община Пловдив, „Съвет по туризъм – Пловдив”, Общинския институт „Старинен Пловдив”, Националната лозаро-винарска камара, „Европейски рицарски орден на виното” и Асоциация на българските винари.
Изложбата ще госува в Регионалния етнографски музей в Пловдив до 26 ноември.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:40 pm

Музеен информационен бюлетин за 21.11.2012 г.

1. След 5 години стартират дейностите по изграждане на музей на храма на Кибела
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=998536
Министерство на културата е дало зелена светлина на проекта за изграждане на музей на храма на Кибела, съобщи за Дарик кметът на Балчик Николай Ангелов. Експертният съвет, който отговаря за опазване на националните културни ценности, е приел архитектурния проект и е дал разрешение за преместване на паметника, като при това ще бъдат извършени допълнителни археологически проучвания, уточни Ангелов. Разкопките целят проучване на пластовете под самия храм. Едва след това ще бъде приет окончателният проект за демонтиране на храма и строителството на музея.
Дейностите ще се осъществяват от фирмата – собственик на имота – „Назар” ЕООД. Предвижда се бъдещият музей да бъде на два етажа, със стъклен купол, с голяма аудитория за лекции, учебни часове, литературни четения и други културни прояви.
Ако при допълнителните археологически разкопки бъдат намерени нови находки, това може да наложи промяна на целия архитектурен проект, коментира Николай Ангелов.
Експертният съвет към Министерство на културата е препоръчал на община Балчик да даде строително разрешение за премахване на бетоновите стени на започнатия през 2007 г. хотел.
Дарик припомня, че преди пет години при старта на строежа, в частен имот бяха открити ценните археологически находки от храма на богинята Кибела.
„За пет години и половина всичко, което е направено по тази изключителна находка е изграждането само на един навес, който да го предпазва от дъждовете. Огромното забавяне е заради имотните спорове, но за съжаление община Балчик не е собственик на имота и не може да се разпорежда с него” – коментира още кметът на Белия град.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:40 pm

Музеен информационен бюлетин за 22.11.2012 г.

1. Етнографският музей в Пловдив достъпен и за хора с увреждания
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=999094
Платформа за достъп на трудноподвижни лица до първите два етажа е монтирана в Регионалния етнографски музей. Тя бе открита днес от председателя на Съюза на инвалидите Латин Банков, директорът на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски и областния управител Здравко Димитров. От нея могат да се възползват както хора с увреждания, така и пенсионери и майки с колички, разказват от музея.
Съоръжението струва 70 000 лева, осигурени от Агенцията за хора с увреждания. Достъпът до музея е улеснен също с изравняването на настилка в двора на сградата. По думите на Минчо Коралски, общо 32 музея в страната работят по линия на универсалния дизайн на сградите. Такива са храм паметникът „ Александър Невски", Музеят на хумора и сатирата в Габрово.

2. Древната история на България показват в Историческия музей
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=998848
Филмът „От зората на времето" - първият от поредица исторически ленти за многовековната историята на България ще бъде показан тази вечер в Пловдив. Градът на хълмовете заема централно място в развитието на цивилизацията ни, разказват авторите на продукцията. Целият проект, който носи името „Това е България" е от 12 части по 25 минути, които показват различни етапи от историята ни. Продукцията - първата историческа за България, снимана в HD формат - е допълнена с пълнометражен 90 минутен филм.
Премиерата на видеокаталога бе в София в понеделник, а след прожекцията в Пловдив той заминава за Европейския парламент, където ще бъде показан в Брюксел на 4 декември. Пловдивчани могат да видят филма тази вечер в Регионалния исторически музей от 18 часа в зала „Съединение".
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

ПредишнаСледваща

Назад към Your first forum

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron