Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Уважаеми потребители. форумът е тясно специализиран и достъпът до него е ограничен. Ако имате въпроси обръщайте се към администратора.

Модератор: vl.varnenchik_museum

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 11:47 am

Музеен информационен бюлетин за 31.10.2012 г.

1. Конференция "Жените в модерността" в музея
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=986996
Научна конференция „Жените в модерността”, посветена на 200 години от рождението на Баба Тонка Обретенова ще се проведе в Регионален исторически музей, началото е в 10 ч. В програмата са включени близо 20 доклада от различни специалисти. От 13 часа в музея ще бъде открита и изложба „Следи на времето. 200 години от рождението на Баба Тонка“
Програма:
проф. д.и.н. Гатя Симеонова (Институт по етнология и фолклористика с етнографски музей - БАН) - За Баба Тонка с подновено преклонение.
проф. д-р Красимира Даскалова (СУ ”Св. Кл. Охридски”) - Жените и модерната история на България. Биографията като история: случаят с Цола Драгойчева.
Веселина Антонова (Държавен архив – Русе) - Баба Тонка Обретенова в колективната памет на България.
доц. д-р Жоржета Назърска, (Университет по библиотекознание и информационни технологии - София) - „Различната жена”: Стериотипи за непълноценната женственост в българския културен контекст (ХІХ-средата на ХХ век)
проф. д-р Милена Кирова (Софийски университет „Св. Кл. Охридски)
Социалистически реализъм и алтернативни тенденции в женската лирика от 60-те и 70-те години на ХХ век.
Дискусия 12.30 – 13.00
13.00 – Откриване на изложба „Следи на времето. 200 години от рождението на Баба Тонка“
Място: зала „Русе“, Исторически музей, II етаж.
Обедна почивка 13.00 – 14.30
Второ заседание 14.30-16.00
Място: зала „Княз Александър І”, Регионален исторически музей – Русе
Мариана Димитрова (Регионален исторически музей - Русе) - Жените в спорта (по примера на Русе).
Десислава Тихолова (Регионален исторически музей - Русе) - Жените в съвременните цигански общности.
Искра Тодорова (Регионален исторически музей - Русе) – Медийни образи на жените, по материали от в. „Русенска поща”.
Ренета Рошкева (Регионален исторически музей - Русе) - Жените в медицината (по примера на Русе)
ас. д-р Ася Асенова (Софийски университет) - Жени и биотехнологии.
д-р Светла Балуцова (Център за академични изследвания) - Образът на несемейната майка в социалистическото медийно пространство
Дискусия 16.00 – 16.15
Кафе пауза 16.15 – 16.30
Трето заседание 16.30 – 18.30
Място: зала „Княз Александър І”, Регионален исторически музей – Русе
гл.ас. д-р Надежда Александрова (СУ ”Св. Кл. Охридски”) - Жените авторки в периодиката на Възраждането.
Теодора Бакърджиева (Регионален исторически музей - Русе) - Жените като страна в брачните проблеми и разводът като изход (с поглед към Русе през ХІХ век).
доц. д-р Анелия Касабова (Институт по етнология и фолклористика с етнографски музей - БАН) - Жените в творчеството на фотографите Карастоянови (1850-1920).
проф. д-р Ирина Генова (Институт по изкуствознание при БАН и НБУ) - "Дигитални натюрмоти" от Надежда Ляхова - образи на жени.
доц. д-р Ана Лулева (Институт по етнология и фолклористика с етнографски музей - БАН) - Модерност и патриархалност в перспективата на малкия български град в края на ХIX - началото на ХХ век.
доц. д-р Кристина Попова (Югозападен университет „Н. Рилски”, Благоевград) - Една женска здравнополитическа утопия: здравният център в Голямо Конаре 1933 - 1936 г.
доц. д-р Илияна Марчева (Институт по история при БАН) - Еманципацията на жените в условията на социалистическата модернизация (по повод анкета с жени на ръководни длъжности от 1974 г.).
доц. д-р Николай Ненов (Регионален исторически музей – Русе) - „Баба Марта съм цял живот”.
18.30 – 19.00 Дискусия


2. Неделино ще се сдобие с музей
Източник: http://hala.bg/Nedelino-shte-se-sdobie-s-muzey
Общинският съвет одобри предложението на кмета на общината Стоян Беширов в града да бъде изградена Музейна сбирка, която да издири, събере и съхрани за популяризиране културно-историческото наследство на хората от района. Това се налага, защото Неделино се превръща в интересна туристическа дестинация.
Музейната сбирка ще бъде разположена в пристройката на ученическото общежитие – бившето столово помещение и складовете на първия етаж. Тя ще се изгражда под методическото ръководство на Регионалния исторически музей в Смолян и Кърджали. Докато тече ремонтно-възстановителната дейност по адаптирането на пристройката към новата й функция, общината ще организира кампания сред децата, младежите и гражданите за набиране на експонати и оформяне на музейната експозиция.
За да изиграе своята възпитателна роля, работата по изграждането на Музейната сбирка ще стане дело на всички жители от общината. Ще бъдат включвани непрекъснато децата и младежите, за да заживеят с мисълта, че това е храм, който показва богатото културно-историческо наследство на техните деди от нине до днес.
Идеята на общината е около Ученическото общежитие, автогарата, моста и Туристическия информационен център да се оформи площадно пространство, неразделна част от туристическия маршрут: „Турчи мост – Античен път – църква „Света Неделя – Музейна сбирка“. Съгласно първоначалния замисъл, Музейната сбирка трябва да бъде открита по време на Дванадесетия национален фолклорен фестивал през септември 2013 година.

3. Представят три нови издания и фотоизложба за Васил Левски
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=986964
Национален музей „Васил Левски” – Карлово гостува на Регионален исторически музей – Добрич с представянето на три нови издания за Васил Левски, както и с фотоизложба, наречена "Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството."
Двете книги – „Васил Левски – Апостола на българската свобода” и „Европейските измерения на Васил Левски” се издават като част от проекта „Реконструиране на Онбашиевата къща в рамките на национален музей „Васил Левски” в Карлово и популяризиране живота и делото на българския национален герой Васил Левски, като част от европейското културно пространство”. Проектът е по програмите на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство – за подкрепа на културното наследство в България. Основните донори за нея са Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.
Първото издание - „Васил Левски – Апостола на българската свобода” популяризира живота и делото на българския национален герой Васил Левски в чужбина. Това е първият и единствен случай до този момент в българското книгоиздаване – книга за Васил Левски, издадена на седем езика едновременно – немски, френски, английски, испански, италиански, норвежки и унгарски. Второто издание - „Европейските измерения на Васил Левски” е сборник, който представя пред българската публика Васил Левски редом с едни от най-значимите европейски революционни дейци и мислители на 19 век - Мацини, Гарибалди, Кошут, Петьофи, Херцен, Бакунин и др., и се опитва да внуши, че роденият в Карлово Апостол на българската свобода и сътвореното от него в идейно и практическо отношение е напълно съизмеримо с достиженията на европейската политическа мисъл през 19 век.
Ще бъде представена и книгата „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски” на проф. Иван Стоянов от Великотърновския университет. В нея той не представя цялостно биографично изследване, а прави опит за осветляване на отделни спорни или нерешени все още проблеми за възгледите и дейността на Апостола.
Откриване на фотоизложбата и представяне на изданията ще се състои днес от 17.30 часа в Зала „Възраждане” на Художествената галерия.

4. Шишманови дни 2012” започват в Етнографския музей
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1712407
Празници на фолклора и етнографията „Шишманови дни 2012” започват в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН в сряда. С тях институтът отбелязва 150-годишнината от рождението на проф. Иван Д. Шишманов и 120-годишнината от създаването на Народния музей.
„Народният музей първоначално е бил отдел в Народната библиотека, сегашната Национална библиотека „Св. Кирил и Методий” и през 1892 г. – преди 120 години, се отделя като самостоятелен музей. Има три отдела – археологически, етнографски и нумизматичен. След това, през 1906 г. -1908 г. тези отдели стават самостоятелни – сегашния Етнографски музей, който е към Българска академия на науките и също към БАН – Националния археологически музей. Ние се считаме наследници на Народния музей и затова празнуваме сега тази 120-годишнина”, каза пред Агенция „Фокус” гл. ас. д-р Лина Гергова, PR на Етнографския институт с музей към БАН. Събитията се провеждат под патронажа на вицепрезидента на Република България госпожа Маргарита Попова, Министерството на образованието, младежта и науката и Министерството на културата. Празниците ще започнат с изложба „120 години Народен музей”.
„Чрез тази изложба Националният етнографски музей се опитва да се завърне. Публиката ни знае, че имахме проблеми последните години с финансиране, със сградата – наложи се да затворим някои зали, но сега се опитваме да се върнем с една наистина добра етнографска изложба, която представя етническата карта, а не националната карта на България - най-вече чрез костюми, на които нашите фондове са много богати”, посочи Гергова, като подчерта, че музеят разполага с 25 000 костюма.
„Искаме освен това да направим изложбата интересна не само за хората, които се интересуват от етнография, но и за всички. Затова сме предвидили интерактивни кътове, а живи картини ще има на самото откриване. Това е една почти непозната за България техника на представяне на обектите и ще има много интересни места, на които посетителите ще могат да се спрат и да се информират за българското етнографско наследство”, допълни пиарът на музея. Входът за всички събития от „Шишманови дни 2012” e свободен.

5. Юбилейна изложба „120 години Народен музей” се открива днес
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1712354
Юбилейната изложба „120 години Народен музей” с автори Андрей Тонев и Анита Комитска се открива днес в 18.00 ч. в залите на Етнографския музей на пл. „Княз Александър I Батенберг” №1 (бившия Царски дворец). Това съобщиха от пресцентъра на музея. Изложбата е организирана от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и се провежда в рамките на Шишманови дни 2012, посветени и на 150-годишнината от рождението на проф. Иван Шишманов.
Етнографският музей е наследник на създадения през далечната 1892 г. самостоятелен етнографски отдел към Народния музей – плод на родолюбивите усилия на редица български учени и на далновидната държавническа политика от страна на институциите и княжеската власт. Днес Етнографският музей съхранява в своите фондове над 50 000 образци на народно облекло, тъкани, накити, дърворезба, ковано желязо, медни и керамични съдове и други предмети от бита на българина от ХVІІ век насам.
Историята и институционалното развитие на музея е проследена в изложбата чрез архивни документи и богат снимков материал. Посетителите също така ще се запознаят с първата инвентарна книга на музея и най-старите предмети, постъпили във фондовете му – невестински накити за глава от ХІХ век; църковна одежда от Боянската църква, ХVІІІ век, подарена от Софийската митрополия на Народния музей; котле от Македония с дата на изработка 1645 г., гравирано със сцени от житието на Исус Христос. Експозиционната дейност на музея през годините е представена с плакати, каталози и брошури от временните и постоянни експозиции на музея в страната и по света.
В изложбените зали на музея пред посетителя се разкрива богатството и очарованието на етнографското наследство на българските етнически територии – днешна Централна и Северна България, Тракия, Македония, както и Северна Добруджа, Бесарабия, Банат, Мала Азия и др., както и на други етнически общности, обитавали българските земи – каракачани, арменци, роми калайджии и др. В последната зала посетителят ще види подаръци на царското семейство, сред които носия на царица Йоанна, подарена от българите в Прилеп през 1941 г.

5. В изложба показват чудния свят на пеперудите
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=986606
Регионален исторически музей в Благоевград и Българска фондация Биоразнообразие организират изложба „2012 - година на пеперудите”. Откриването е от 13:40 часа пред сградата на музея. Изложбата представя 13 изключително красиви създания, характерни за българската фауна. За децата са подготвени интересни игри и занимания, свързани с пепрудите.
Изложбата ще гостува в РИМ – Благоевград от 31 октомври до 14 ноември.
Пеперудите са разред от клас насекоми. В света има над 175 000 вида пеперуди, а в България се срещат над 3700. Пеперудите са връстници на динозаврите. Не всички пеперуди са красиви като цветя създания, повечето са дребни и невзрачни на пръв поглед и ги наричаме молци. Някои пеперуди изумително наподобяват изсъхнал лист, други пък приличат на жилещи оси. Най-едрите пеперуди са около 30 см и приличат на птици, а най-мъничките са едва 2-3 мм.
В същото време обаче 31% от популациите на европейските видове пеперуди намаляват, а 9% са застрашени от изчезване. Най-застрашени са тези, живеещи в южната част на Европа. Пеперудите са чувствителни показатели за състоянието на околната среда и реагират бързо на загубата на местообитания, причинени от промените в земеделските практики, климата, горските пожари. Ако не се вземат сериозни мерки, някои видове ще изчезнат още в началото на този век.
Пеперудите имат важна роля за равновесието в природата. Много от тях помагат за опрашването на растенията. Някои пеперуди са застрашени и се нуждаят от специални грижи, за да оцелеят. Затова и за да ги направи по-близки на хората, Българска фондация Биоразнообразие заедно с Националния природонаучен музей към БАН обявиха 2012 г. за Година на пеперудите.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 11:48 am

Музеен информационен бюлетин за 1.11.2012 г.

1. РИМ Пловдив организира вечер, посветена на проф. Николай Генчев
Източник: http://news.plovdiv24.bg/391613.html
Регионален исторически музей - Пловдив организира вечер, посветена на проф. Николай Генчев - едно от най-значимите имена в българската историография и хуманитаристика от втората половина на XX век.
Събитието ще се случи в експозиция "Българско Възраждане" на ул. "Цанко Лавренов" №1 и ще започне от 17:00 часа днес, 1 ноември. Инициативата е по повод Деня на народните будители.
По време на проявата, студенти от специалността културология в СУ "Климент Охридски" ще представят филма "Николай Генчев - различният".

2. Християнски реликви от V до XIX в. показва изложба в Хан "Хаджи Николи"
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=987176
Изображение
Изложба на християнски реликви и реликварии от V до XIX в. е подредена в галерията на Хана "Хаджи Николи" във Велико Търново. Тя е съвместен проект на Регионалния исторически музей във Варна и Националния исторически музей в София. Официалното откриване ще бъде от 17,00 часа днес и за него ще пристигнат шефовете на двата музея - проф. Валентин Плетньов и проф. Божидар Димитров. Експозицията представя 15 паметника от Варна и 12 от София.
Посетителите ще мога да видят мощехранителници и реликварии от злато, сребро, мрамор и алабастър, напрестолни кръстове, икони и модели на храмове, в които са се съхранявали реликви. Те ще бъдат показани за първи път във Велико Търново. Варненският музей ще представи новооткритата мощехранителница от епископската базилика на Одесос. Тя стана известна през 2009 г. и когато археолозите са я разкривли, в нея е имало костици на неизвестен светец. В изложбата е включено и копие на реликвария, който намери великотърновският проф. Казимир Попконстантинов на остров св. Иван край Созопол. В него имаше частица от мощите на св. Йоан Кръстител. Копието е направено от експерти от National Geographic специално за филма, който популярният канал снима за търновския археолог и неговото световно откритие.
Варненският музей показва още позлатени сребърни нагръдни икони -реликварии, единствени в България, и оловна ампула с миро от гроба на св. Димитър. Могат да се видят и две икони с релефни изображения. На едната изображенията са на Христос Пантократор и св. Георги, а на втората - св. Георги и св. Тодор Стратилат. Те са част от най-голямата сбирка на Балканския полуостров от златни и сребърни накити от ХIII-ХIV век.
Експонатите, които идват от морската столица, са от V-XIV в., а тези, които предоставя Националният исторически музей - от XV - XVIII в. Сред тях също има уникални средновековни мощехранителници. За първи път от София излиза и новоткритата глинена мощехранителница от храма на св. Николай Мирликийски в Созопол. Археолозите намериха находката през септември тази година по време на реставрационни дейности. Изследванията доказаха, че костите в керамичната капсула са на св. Николай.
Със съдействието на проф. Божидар Димитров в изложбата присъстват паметници на ювелирното изкуство, сред които напрестолен кръст от т.нар. Чипровска икона със сребро, позлата и скъпоценни камъни. Включени са и модели на храмове, които са били мощехранителници и също са съдържали реликви, а така също бронзова матрица за изковаване на сребърни икони на Христос, за съжаление запазена само частично.
Сред най-интересните експонати е мощехранителница с главата на св. Дионисий - цариградски патриарх, обезглавен от турците през 1744 г. Обковът е изработен от позлатено сребро, скъпоценни камъни и емайл. Върху паметника има надписи на гръцки, но въпреки това специалистите са категорични, че през Възраждането такава отлична изработка е била възможна само в България. Главата е направена с капаче в металния обков в областта на темето, за да могат богомолците да целуват и докосват мощите. Освен на св. Дионисий, националният ни музей притежава обкованите черепи с посмъртни маски на още двама светци - Космас и Матрона.
Изложбата „Християнски реликви и реликварии от България" ще остане във Велико Търново до март следващата година. Тогава на нейно място в галерията на хана ще бъдат показани копия на две старобългарски съкровища - на кан Кубрат от Вознесенка, което се съхранява в Ермитажа в Санкт Петербург, и находките от Наги Сент-Миклош, Унгария, които се пазят във Виена. И двете копия са единствени в света.

3. 200 години от рождението на баба Тонка
Източник: http://bnt.bg/bg/news/view/87985/200_go ... baba_tonka
В Русе започва кулминацията на честванията на 200-годишнината от рождението на Баба Тонка. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на видната русенка.
В регионалната библиотека ще бъде открита изложба от документи, свързани с фамалията Обретенови и малко познати детайли от биографията на баба Тонка. Ще бъде дадено началото на ремонта на нейната къща-музей, която е затворена за посетители от 20 години. Причината е, че дълго време сградата беше реституирана, а през този период започна и да пропада.

4. С празнично шествие във Варна започва официалното честване на Деня на народните будители
Източник: http://news.varna24.bg/391642.html
С празнично шествие от 10 часа във Варна започва официалното честване на Деня на народните будители. Шествието ще започне от пл. "Независимост", ще премине по пешеходната част на булевардите "Княз Борис I" и "Сливница", за да завърши с полагане на цветя на Алеята на възрожденците в Морската градина.
На 1 ноември Парк-музей "Владислав Варненчик" ще отдаде почит на Петър Димков - родолюбец, добротворец, духовен учител и народен лечител, отдал целия си живот на хората.През целия ден в залата за временни изложби на музея ще бъдат показвани научно-популярни филми за Лечителя, както и едни от най-добрите презентации от кръглата маса посветена на 125-тата годишнина от рождението му, проведена през 2011-та година във Варна, предаде Дарик.
Първият филм ще бъде излъчен в 10, а последната прожекция ще е в 16 часа. Посетителите ще могат да разгледат и залата, посветена на полковник Петър Димков.
Изложба "Будителство и българска памет" ще бъде открита в 17 часа във фоайето пред зала "Пленарна" в общината. Съорганизатори на експозицията са читалище "Отец Паисий" и Фондация "Българска памет".
По случай Деня на народните будители и 250-тата годишнина от написването на История Славянобългарская, варненският Музей на Възраждането подреди изложба "В началото бе словото". В нея се показват ръкописни книги от богатия фонд на музея. Сред тях има ценни уникати - част от книга - псалтир от XIII век, писана върху пергамент (донесена е от Света гора през 1912 г. и дадена на Карел Шкорпил от Алеко Апостолски - машинист в Зографския манастир), Евангеллие на Данаил Етрополски от 1625 г. и други. Изложбата ще остане в музея един месец.
Денят на народните будители e посветен на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили духовните ценности и морал на българската нация през вековете. За първи път се чества през 1909 г. в Пловдив. От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 г. е забранен. Честването му се възстановява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-ото Народно събрание на 28 октомври 1992 г., когато е обявен официално за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

5. Музеят в Карлово гостува с изложба за Левски
Източник: http://www.ndt1.com/article.php/20121101091620554
Във връзка с 1 ноември – Деня на будителите, националният музей „Васил Левски”–Карлово, гостува на Регионалната библиотека в Добрич с представянето на три нови издания за Васил Левски, както и с фотоизложбата: "Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството."
Двете книги – „Васил Левски – Апостола на българската свобода” и „Европейските измерения на Васил Левски” се издават като част от проекта „Реконструиране на Онбашиевата къща в рамките на национален музей „Васил Левски” в Карлово и популяризиране живота и делото на българския национален герой Васил Левски, като част от европейското културно пространство”. Проектът е по програмите на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство – за подкрепа на културното наследство в България. Основните донори за нея са Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия.
Първото издание „Васил Левски – Апостола на българската свобода” популяризира живота и делото на българския национален герой Васил Левски в чужбина. Това е първият и единствен случай до този момент в българското книгоиздаване – книга за Васил Левски, за Апостола на българската свобода, издадена на седем езика едновременно – немски, френски, английски, испански, италиански, норвежки и унгарски.
Второто издание „Европейските измерения на Васил Левски” е сборник, който представя пред българската публика Васил Левски редом с едни от най-значимите европейски революционни дейци и мислители на ХІХ - Мацини, Гарибалди, Кошут, Петьофи, Херцен, Бакунин и др., и се опитва да внуши, че роденият в Карлово Апостол на българската свобода и сътвореното от него в идейно и практическо отношение е напълно съизмеримо с достиженията на европейската политическа мисъл през ХІХ век.
„Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски” е най-новата книга на проф. Иван Стоянов от Великотърновския университет. В нея той не представя цялостно биографично изследване, а прави опит за осветляване на отделни спорни или нерешени все още проблеми за възгледите и дейността на Апостола - да разграничи истината от художествената измислица и опирайки се на вече постигнатото от поколенията левскиеведи, да преодолее някои табута или пък да разчупи някои от стереотипите в мисленето.
Откриването на фотоизложбата и представянето на изданията ще се състоят на 31 октомври в 17.30 часа в зала „Възраждане” на РИМ – в Художествената галерия.

6. Директорът на музея в Ловеч стана изявен деец на науката
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=987618
Директорът на Регионалния исторически музей в Ловеч Иван Лалев е тазгодишният носител на персоналната награда на община Ловеч за изявен деец в областта на науката. Барелефът „Св. св. Кирил и Методий" му бе връчен снощи на тържествена церемония в Ловчанско читалище „Наука" лично от кмета Минчо Казанджиев, информират от пресцентъра на градоначалника.
Лалев е номиниран от Съюза на научните работници - клон Ловеч, предложението е на колектива на музея. Наградата е за книгата „По пътищата на безсмъртието", II част (34-и пехотен полк във войните за национално обединение 1912-1918), издадена в навечерието на 100-годишнината от Балканските войни тази година. Научният труд проследява историята на 34-и Троянски пехотен полк от създаването му в началото на 20 век до разформироването му през 1946 г. и участието му във войните в периода 1912-1918 г. Книгата не само открехва вратичката към миналото и вади наяве воините от сенките на забравата, но и посочва недотам коректни досегашни научни твърдения. Изданието е личен принос на автора не само към историята на 34-и Троянски пехотен полк, но и към българската военна историография.
Ежегодната персонална награда за изявен деец в областта на науката се присъжда по случай на 1 ноември - Деня на народните будители. По традиция за този празник се връчва и награда за дарителство, но тази година номинация в тази област няма.
Иван Лалев е удостоен от община Ловеч за втори път като деец на науката, първото отличие той получава през 2007 г.
„Малко недостойни се оказахме за народните будители. Ловеч е един от градовете у нас без паметен знак, свързан със загиналите във войните", обяви след получаването на наградата Иван Лалев. Той предложи ловешката общественост да потърси начин - извън бюджета на общината, да се съберат средства за построяване на такъв паметен знак в почит към хората, загубили живота си за България, към героите светци. А общината, от своя страна, да осигури подходящо място, което да отговаря „на достойнствата на нашите предци". Община Ловеч с решение на общинския съвет вече подготви искане до държавата да приеме в собственост бившата казарма, обяви кметът Казанджиев, където се предвижда да бъде изградена музейна сбирка, отразяваща историята на Военния гарнизон от 1878 г.

7. Честват лечителя Димков като народен будител
Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1614218
Ден на Петър Димков ще отдаде почит към голямата му личност в парк-музей "Владислав Варненчик". През целия ден днес от 10 до 16 часа ще се въртят документални филми за делото на големия родолюбец, духовен учител и народен лечител.
За по-малко година като командир на 8-ми приморски полк във Варна Петър Димков помага за създаването на парк-музей, където се е разиграла битката на народите през 1444 г., възстановява Аспаруховия вал и Римските терми, създава Варненска филхармония.
Посетителите ще могат да видят лични вещи на полковник Петър Димков - части от военната му униформа, ордени, медали и писма. Те са изложени в специална зала, посветена на лечителя.

8. Показват Свищовското златно съкровище в историческия музей на града
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1713058
В Деня на народните будители в Свищов показват златното съкровище, което беше открито миналата година от безработен жител на града. Това съобщи за Радио ''Фокус''- Велико Търново директорът на Историческия музей Ивелина Иванова.
Жителите и гостите на града ще могат да видят находката днес и утре. От музей са поръчали специална витрина на стойност 1300 лв., в която ще се съхранява съкровището. Тя има специално осветление, което да поставя акцент върху находката.
Директорът уточни, че са кандидатствали по проект за осигуряване на още витрини, в които да се покажат и други експозиции на музея.
През днешния ден входът ще е безплатен, а в петък посетителите ще заплащат 2 лв. за възрастни и 1 лев за пенсионери. Съкровището е съвкупност от накити и бронзови брадви и оръдия на труда. Накитите са спираловидна гривна, апликации и др. Находката датира от 2000 година преди Христа.
За около година находката беше в София, където реставрираха гърнето, където е била поставена находката.

9. Стара Загора ще представи богатото си културно-историческо наследство в Европарламента
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1713109
Стара Загора представя богатото си културно-историческо наследство в Европарламента, съобщиха от пресцентъра на общината.
На посещение в Брюксел по покана на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Илияна Иванова от Община Стара Загора заминават кметът Живко Тодоров и неговите заместници Йордан Николов и Иванка Сотирова, както и председателят на Общински съвет Емил Христов.
Община Стара Загора ще се представи на вечерта, посветена на България, която ще се проведе на 6 ноември в Европейския парламент. С близо 40 постера ще бъде показано културно-историческото наследство на града. Ще бъдат представени Музеят „Неолитни Жилища“, Музеят на религиите, Регионалният исторически музей, Форумът на античния град „Августа Траяна“, римските мозайки, различни исторически паметници, културни институции и фотоси от съвременна Стара Загора.
На събитието ще присъстват министърът на външните работи Николай Младенов и Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 11:48 am

Музеен информационен бюлетин за 2.11.2012 г.

1. Олтар на 8000 години е изложен в музея във Враца
Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1615071
Уникален олтар на 8 хиляди години е изложен във Враца, съобщиха от Регионалния исторически музей в града.
След проучване на находката близо година е установено, че олтарът е единствен по рода си в Европа и в Близкия Изток. Единственият паралел е олтар, който е направен около 400 години по-късно, намерен край френския град Тулуза.
За Деня на будителите в зала "Архелогия" е изложен праисторическият глинен олтар с положени в него глави на елени. Олтарът бе открит миналата година при разкопки на раннонеолитното селище в местността "Валога" край село Оходен. Той бе на два метра от намерения през 2010 година скелет на праисторически мъж, положен в земята с гробни дарове.
Според археолози от Враца праисторическите хора са принасяли като дар за плодородие ловните си трофеи. Те предполагат, че еленовите рога са жертвоприношение към природата за по-голямо плодородие.
Реставрацията на олтара и положените в него еленови черепи с рога е извършена от доц. Георги Мавров, а оформянето на експозицията е дело на художника Ивайло Рацов. За първи ноември музеят отвори врати за безплатни посещения на всички свои експозиции, включително и в Етнографския музей "Св. Софроний Врачански".

2. Заедно да съхраним историческата памет
Източник: http://inews.bg/%D0%9A%D1%83%D0%BB%D1%8 ... 34600.html
По случай 1 ноември - Денят на будителите в Регионалния исторически музей беше представена изложба под надслов "Заедно да съхраним историческата памет". Експозицията е изцяло от дарителски материали, дарени в периода от 1 ноември 2011 г. до днес.
Директорът на музея - Иван Църов заяви, че не е важна големината на дарението, а самият жест. Някои от дарените експонати нямат експозиционна стойност, но ще бъдат послужат за научни изследвания. "Дарението не е за музея, а за обществото, за цяла България", каза Църов и увери, че всички, работещи в музея ще се погрижат да съхранят дареното.
Най-важната част според организаторите е връчването на свидетелства за дарение на абсолютно всички благодетели, тази година дарителите са над 100. Независимо какво са дарили вещи или чрез финансова подкрепа, наградените получиха свидетелсво и карта за едногодишно безплатно посещение на всички музейни експозиции в страната.
Основеният акцент при представянето на изложбата падна върху две дарения: Росица Петрова, представителка на стар търновски род и това от Министерството на отбраната.
Преди около месец по случай честването на 100 години от войните за Национално обединение, г-жа Петрова дошла в музея с идеята да дари вещите на баща си, офицер в Балканската и Първата световна война. Сабя, бинокъл, награди от фронта,снимки, документи са само част от дарените материали.
Другото голямо дарение е от институция - Министерството на отбраната, щатно оръжение от Българската армия и вещево имущество.
Голяма част от дарителите получиха лично своите награди, Върбан Минев, д-р Васил Мутафов, Димитър Събев (историк, кмет на Килифарево), Снежина Топалова, Борис Сапунов.
Сред наградените беше й доц. д-р Павлина Владкова,.дарила не стара, а нова вещ - наградата си за археолог на годината, която вече е на сигурно място, в музея.
Днес, само час преди официалното откриване на изложбата, голямо дарение е направено от г-жа Ива Ганчева, снаха на Генко Ганчев, която подарява на музея стара фотографска техника.
Дрехи, военни униформи, снимки, документи, банкноти, оръжия, вещи от бита са само част от експонатите на изложбата, която ще бъде изложена до 13 ноември.

3. Жардениера на Кудоглу дар за Историческия музей
Източник: http://marica.bg/show.php?id=92801
Райна Каблешкова подари уникална жардениера на Историческия музей. Тя е дар на дядо є Недко Каблешков от Димитър Кудоглу, чиято 150-годишнина историците отбелязаха с научна конференция. Пред участниците във форума тя връчи уникалния експонат на директора Стефан Шивачев. Той и екипът му бяха домакини на дискусията “Благотворителността в Пловдив през ХIХ и ХХ век”.
Жардениерата е от месинг, с богата пластична орнаментика, изработена е в Германия в началото на ХХ век.
Димитър Петров Кудоглу е подарил тази жардениера на моя дядо през 30-те години на миналото столетие в знак на благодарност и признателност за съвместната им работа в Ефорията, разказва наследничката.
Това е поредното дарение, което г-жа Каблешкова, етнограф по професия, дарява на Пловдив. След като събра и подреди целия архив на Каблешковия род, го дари на Държавен архив. След това писмата и документите, които Кудоглу е писал на нейните предци, подари на Библиотека “Иван Вазов”.
Копривщенецът Недко Каблешков е общественик, който свързва живота си с Пловдив, с перо и слово, и на дело защитава интересите на града в името на това да стане втора столица на родината.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 11:51 am

Музеен информационен бюлетин за 3-4.11.2012 г.

1. Уникална морска змия откриха в музей
Източник: http://www.ndt1.com/article.php/20121104092921208
В Копенхаген, в буркан, пълен с формалин, беше открит нов вид морска змия. "Музеите са безценен архив, достоен за защита, точно като самата джунгла, океаните и моретата", казва Йохан Елберг, професор по екология на животните в университета Kristianstad в Швеция. Новооткритата морска змия е кръстена "мозайка" заради необичайната си шарка, която изглежда точно като римска подова мозайка. Тя живее в една от най-застрашените среди в света – тропическите коралови рифове около Северна Австралия и Южна Нова Гвинея.
"Морските змии са добър показател за състоянието на кораловите рифове и другите ценни екосистеми. Ако има змии, останали в околната среда, това показва, че рифовете са здрави и непокътнати", казва Йохан Елмберг. Новата морска змия е намерена случайно от Джон Елмберг и Арне Расмусен, доцент в Кралския датски университет. Змията с мозаична окраска принадлежи към видовете, които са разпространени в Югоизточна Азия и Австралия. Тя никога не излиза на брега, затова е и трудно да се открие. Някои видове морски змии са известни като силноотровни. Точно този новооткрит вид обаче се храни с рибни яйца, има много малки зъби и поради това е практически безвреден. От всички 3000 вида змии в света, само 80 живеят в океаните.
Йохан Елмберг и Арне Расмусен бяха подпомогнати при анализирането на тъкан от мозаичната змия от Кейт Сандърс, молекулярен еколог в Австралия, която събира тъкани от новооткрити видове и ги разглежда в своята ДНК лабораторията. Анализът показа много ясно разликата в генетичния състав на новооткритите видове, в сравнение с други подобни морски змии. "Това откритие подчертава също така много ясно важността на съкровищата, които крие един музей или по-конкретно неговото биологичното разнообразие. Има много видове, които все още предстоят да бъдат открити в музеите в света, което за съжаление често се оказва невъзможно и се възпрепятства заради финансови или спънки от друго естество", казва още Йохан Елмберг.

2. Фотоизложбата за Васил Левски в Карлово
Източник: http://www.ndt1.com/article.php/20121104113252441
Фотоизложбата "Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството" на националния музей „Васил Левски” в Карлово бе открита в зала "Възраждане" на Регионалния исторически музей. Представени бяха и три нови издания за Васил Левски. Проявата бе посветена на 1 ноември - Деня на народните будители.
Гости на събитието бяха Дора Чаушева - директор на националния музей "Васил Левски" в Карлово, и проф. Иван Стоянов - преподавател във Великотърновския университет. В изложбата сме се опитали да представим най-важното за Васил Левски, да провокираме интереса и всеки, който я види, да посети родното място на Апостола, каза Дора Чаушева. В експозицията са включени седемте оригинални снимки на Васил Левски, седемте плаки, в които е запечатан оригиналният му образ, снимки на семейството му, на учителите му по революция, на последователите му. Донякъде е представена и паметта за Левски - във фотоси на паметници на Апостола в Карлово, Ловеч, София. В изложбата се подредени и едни от най-забележителните творби за Левски от български автори.
Презентирани бяха книгите „Васил Левски – Апостола на българската свобода”, „Европейските измерения на Васил Левски” и „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски”. Първите две се издават като част от проекта „Реконструиране на Онбашиевата къща в рамките на национален музей „Васил Левски” в Карлово и популяризиране живота и делото на българския национален герой Васил Левски, като част от европейското културно пространство”. Проектът е по програмите на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство – за подкрепа на културното наследство в България. Основните донори за нея са Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия. „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски” е най-новата книга на проф. Иван Стоянов. В нея той не представя цялостно биографично изследване, а прави опит за осветляване на отделни спорни или нерешени все още проблеми за възгледите и дейността на Апостола - да разграничи истината от художествената измислица и опирайки се на вече постигнатото от поколенията левскиеведи, да преодолее някои табута или пък да разчупи някои от стереотипите в мисленето.

3. Започна ремонтът на Регионалния исторически музей
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=988942
В началото на месец юли тази година, председателят на Народното събрание Цецка Цачева обяви, че Министерството на финансите отпуска милион и 250 000 лева за Плевен, като от тях 321 000 са целеви средства за ремонтно - възстановителна дейност на Регионалния музей. Временно изпълняващият длъжността директор на Регионалния исторически музей в Плевен, Нели Дакова сподели за Дарик, че повече от две десетилетия, ръководството на музея, нееднократно се е обръщало към Община Плевен да се потърси начин и средства за поддържане на сградата и за ремонт още тогава на покривната конструкция, тъй като при валежи и топене на снеговете, водата тече в експозициите и коридорите на музея.
"Като се има пред вид, че сградата на музея в Плевен е първата най - голяма сграда, построена в Плевен след Освобождението, че тя е архитектурен и исторически паметник на културата и че в Европа, почти същата единствено има такава само във Виена, както и че трябва да бъде гордост за плевенчани, това предполага наистина една много сериозна и постоянна поддръжка, която да бъде един акт и на местно подолюбие", каза Дакова.
Тя разказа, че през 2006 година, архитект Иво Петров е направил един много добър проект за ремонт на сградата на музея, но всичко е останало само на хартия. Тя сподели радостта на целия екип, който работи в музея, че за пръв път откакто сградата е адаптирана за музей, през 1984 година е отпусната такава целева субсидия.
„При настоящият ремонт ще бъде ремонтирана цялата покривна конструкция, ще бъде боядисана цялата фасада на сградата, шест сервизни помещения ще бъдат ремонтирани, ще бъдат възстановени и 1100 ребра от системата на отоплителната инсталация", каза Нели Дакова и припомни, че миналата зима в най - студения период, температурата в музея е варирала от минус три сутринта до плюс пет градуса в следобедните часове и надеждата на всички е че това няма да се случи вече.
По този повод тя каза още: „В резултат на авариите, станали миналата зима, една от трите абонатни станции в музея се оказа доста сериозно увредена. Преди два дни отидох в "Топлофикация" - Плевен и оттам веднага изпратиха специалисти и ни оказаха голямо съдействие, защото можеше да кажат, че това си е наша грижа".
Нели Дакова изказа своята и на целия екип на музея благодарност за бързата и коректна намеса на ръководството на "Топлофикация" - Плевен.

4. Ден на отворените врати в Етнографския музей
Източник: http://www.cross.bg/1336299
Ден на отворените врати в Етнографския музей при БАН се провежда днес. Поводите са два: 150-годишнината от рождението на професор Иван Шишманов и 120-годишнината от създаването на Народния музей.
Гостите на музея могат да се включат в различни ателиета по занаяти до 17.00 ч. Планирани са модерни градски игри и фолклорно караоке. Ще се прожектират етнографски филми.
Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей - БАН е наследник на създадения през далечната 1892 г. самостоятелен етнографски отдел към Народния музей - плод на родолюбивите усилия на десетки български учени и на българската държава. Днес Етнографският музей съхранява в своите фондове над 50 000 образци на народно облекло, тъкани, накити, дърворезба, ковано желязо, медни и керамични съдове и други предмети от бита на българина от ХVІІ век насам.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 11:52 am

Музеен информационен бюлетин за 5.11.2012 г.

1. Откриха гробница на 4500 години в Египет
Източник: http://science.actualno.com/Otkriha-gro ... 05849.html
"Открихме предверието на гробницата на принцеса Шерт Небти, в които има четири варовикови колони", заяви Мохамед Ибрахим. Колоните "имат йероглифни надписи, които показват името на принцесата и титлите й, включващи "дъщеря на цар Мен Салбо и любовницата му, почитани пред Всемогъщия Бог".
Ибрахим уточни, че откритието е направено от Чешкия институт по египтология.
"Откриването на гробницата поставя началото на нова ера в изследването на гробниците в Абу Сир и Сахара", посочи министърът.
Чешкият екип е открил и коридор югоизточно от предверието, който води до четири други гробници, две от които са открити поотделно, съобщава БГНЕС.
В тях били погребани високопоставени служители, включително "великия поддържник на закона" и "надзирател на слугите в двореца", както гласят надписите.

2. Историческият музей в Пазарджик открива изложба за 100-годишнината от Балканската война
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1714325а
Регионалният исторически музей в Пазарджик ще открие днес във фоайето на общината изложба, посветена на 100-годишнината от началото на Балканската война 1912-1913 година. Това съобщи за Радио „Фокус”-Пазарджик директорът на музея Борис Хаджийски. В изложбата са експонирани оригинални снимки и документи, знамена, ордени, медали и оръжие, съхранявани във фонда на музея. Интерес представляват някои уникални експонати, като оригинално знаме на дружина от Македоно-одринското опълчение, последното бойно знаме на военното поделение в Пазарджик – наследник на 27 пехотен Чепински полк, пушки, карабини и саби на български войници и офицери, трофейно турско оръжие, грамоти и свидетелства за награждаване с бойни отличия. Освен това се представят и две художествени творби – графика на художника Георги Герасимов и епичната творба на Анастас Дудолов „Поход”. Проявяващите интерес към експонатите, свързани с Балканската война ще могат да видят и ръкописни бележки на полковия лекар от Пазарджик – д-р Матакиев, както и оригинали на снимките, направени по време на войната от пазарджишкия фотограф Тачев. Изложбата вече е подредена и може да се види, а официалното й откриване ще е в 17.00 часа. Инициативите за отбелязването на 100-годишнината, организирани от Регионалния исторически музей, започнаха още в началото на октомври и ще продължат и през следващата година основно с дейности в учебните заведения в община Пазарджик, за да приобщим и подрастващото поколение към това събитие, което е от изключителна важност за историята на България, каза още Борис Хаджийски.

3. Грабят турски саби и пищови от музей
Източник: http://www.blitz.bg/news/article/163362
Неизвестни апаши са ограбили музейната сбирка в гр. Ябланица. Експозицията се помещава в местното читалище. От нея са отнети 20 лв., лаптоп, три стари револвера с неустановена марка, три пистолета турско производство и турска сабя от 19-ти век.
Кражбата е извършена за времето от 20 ч на 03 октомври до 11 ч на 04 октомври. По случая е образувано досъдебно производство, съобщи днес Областната дирекция на полицията.

4. Турция иска от Лувъра “откраднатите“ произведения от епохата на Османската империя
Източник: http://novini.dir.bg/news.php?id=12345583
Новооткритото в известния парижки музей Лувъра крило, посветено на ислямското изкуство, се озова в центъра на скандал. В музея са постъпили жалби от страна на турските власти, които настояват музеят да върне “откраднатите“ произведения на изкуството, съобщи ИТАР-ТАСС.
Става въпрос за един от централните експонати - керамични пана от епохата на Османската империя. Те са украсявали гробниците на турския султан Селим II, Мурад III и библиотеката на султан Махмуд I. Въпреки това, според представители на Министерството на културата на Турция, в края на XIX - началото на ХХ век произведенията на изкуството «са били контрабандно изнесени от страната.“ Според турските медии, Анкара вече е започнала процедурата за връщане на керамиките.
В същото време, в Лувъра до този момент не са получили никакви официални искания от страна на Турция.
Според администрацията на музея, колекцията на ислямското изкуство е формирана в съответствие с международните стандарти, включително по отношение на Конвенцията на ЮНЕСКО за културни ценности от 1970.
Що се отнася до керамични фрагменти, те наистина са дошли във Франция в края на миналия век. “Тяхната покупка или дарение са направени в пълно съответствие с предписанията, които са в сила по това време“, подчертават от музея. От там изключват възможността за връщане на паната на Турция.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:35 pm

Музеен информационен бюлетин за 6.11.2012 г.

1. Кметът на Царево Георги Лапчев: Новият общински музей ще бъде открит на 6 декември
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1714761
Новият общински музей в Царево ще бъде официално открит на 6 декември, празника на града. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” кметът на Община Царево Георги Лапчев. Музеят е на три нива, едното е картинна галерия, друго е посветено на археологията в региона. Очаква се да бъде изложено и съкровището от сребърни монети, открито край село Синеморец. В региона темата археология тепърва ще се развива още по-активно. На територията на общината има три обекта, финансирани по правителствената програма „Виа Понтика”, чиято цел е да разкрие културни и исторически забележителности, които да бъдат експонирани по подходящ начин и да привличат посетители. За откриването на музея и тържеството за празника на Царево е поканен и премиерът Бойко Борисов.
По думите на кмета – това ще е още една атракция за туристите през следващия сезон. Община Царево отчита добър туристически сезон. „От Скандинавия има една огромна група, която всяка година посещава Царево и региона. Имаше много чехи. 25% е ръстът на туристите от Русия през тази година в сравнение с предходната. И българските туристи не бяха малко и също бележат ръст. Факт е, че българските туристи се насочват все повече към юга, защото бетонът не е никак привлекателен. А това, с което община Царево разполага, е все още девствената природа, която привлича”, каза Георги Лапчев.

2. Уникални обувки от ІІ век ще бъдат изложени в Регионалния исторически музей в Сливен
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1714786
Уникални обувки от ІІ век ще бъдат изложени в Регионалния исторически музей в Сливен. Това съобщи днес директорът на музея Георги Кюпчуков, предаде репортер на Радио „Фокус”-Сливен. Обувките са открити през 2009 година при разкопки на Траколожка експедиция ТЕМП в Пепова могила край село Тополчане. Според Георги Кюпчуков този чифт е единствен в света. В Германия има подобен, но той датира от значително по-късна епоха. В момента обувките са на реставрация и се обработват по специален начин, за да бъдат запазени. Директорът на музея се надява за Нова година обувките да бъдат изложени във витрините на Сливенския исторически музей. Георги Кюпчуков подчерта, че Регионалният исторически музей в Сливен е единственият в цялата страна, който е успял да запази всички открити при траколожките разкопки експонати.

3. Националният музей „Земята и хората” показва най-красивите котки
Източник: http://www.cross.bg/1336662
Две Международни изложби на котки ще се проведат в Националния музей „Земята и хората" в София. Изложбите, които ще се проведат в два последователни дни - на 17 и 18 ноември (събота и неделя) от 10.00 до 17.00 часа, ще съберат най-красивите котки. Ще присъстват котки от много различни породи. Перфектни български котки ще се състезават за призовите места. Ще участват елитни котки от много европейски страни.
Авторитетни съдии от Международната федерация по фелинология ще отличат победителите: Донатела Мастранджело, Словакия - всички категории; Франсоаз Милсент-Дюбоа, Франция - всички категории; Стивън Лойд Джоунс, Норвегия - ІІ и ІІІ; Борис Лупан, Латвия - І и ІІ кат.

4. Активно се водели преговори за местенето на историческия музей в ЦУМ
Източник: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/11/ ... teneto_na/
Водим активни преговори за преместването на Националния исторически музей (НИМ) в ЦУМ. Това каза пред журналисти в Пловдив министърът на културата Вежди Рашидов, цитиран от агенция "Фокус".
По думите му години наред не е имало диалог на тази тема с мажоритарния собственик на ЦУМ - пловдивският бизнесмен Георги Гергов.
На масата трябва да се поставят добрите и лошите страни и да се види кое е изгодно, защото Гергов е бизнесмен, добави министърът.
Според него този разговор е трябвало да се води преди 30 години, тъй като НИМ е най-хубавият музей у нас. "За тези години той е местен къде ли не. Веднъж завинаги нашите музеи трябва да намерят своя дом и да се развиват", добави Рашидов.
Той посочи, че би се радвал, ако НИМ се премести на това място, тъй като Ларгото става едно от най-атрактивните места в София.

5. 3771 души са разгледали изложбата “Великотърновци и Балканската война”
Източник: http://www.dnesbg.com/obshtestvo/3771-d ... oynav.html
Зам.-кметът Ганчо Карабаджаков (в средата) връчи юбилейна грамота по повод 100-годишнината от Балканските войни на реставратора от музея Руен Хаджиниколов.
3771 души са разгледали изложбата “Великотърновци и Балканската война. От двете страни на фронта” на Регионалния исторически музей във Велико Търново. Оръжия, лични вещи, документи и уникални фотоси бяха показани в Изложбени зали “Рафаел Михайлов”. Експозицията е сред събитията, включени в националната програма за отбелязване на 100-годишнината от Балканските войни. Представянето на завършения облик на войните от двете страни на фронта беше осъществено в партньорство с Военно формирование 22060 – Дълга лъка, дирекциите “Държавен военноисторически архив” и “Регионален държавен архив” – Велико Търново, Художествената галерия “Борис Денев”, клуб “Традиция” – Велико Търново и Върбан Минев. Изложбата беше открита на 5 октомври и за 24 работни дена е била посетена от 2003 ученици и 1674 възрастни, от които 102 чужденци.
На официалното закриване музейният шеф Иван Църов изказа специални благодарности на главните уредници от отдел “Нова и най-нова история на България” Тодорка Недева и Катя Митова – Ганева.
Около 10 писма на търновски воини от фронта се съхраняват във фондовете на търновския музей. Те бяха представени от актьора Любомир Бъчваров заедно със стихове на Иван Вазов, посветени на събитията около Балканската война. След това зам.-кметът връчи юбилейни грамоти по повод 100-годишнината от Балканските войни на 12 бивши и настоящи служители от музея и дарители за заслуги за популяризиране на историята на Велико Търново. Сред тях са реставраторът Руен Хаджиниколов, Йордан Димитров, подп. Яне Янев, Светослав Русев, Йорданка Йозефович, Росица Петрова, доц. Кинка Панайотова и др.
Повечето от предметите, включени в изложбата, са свързани с подвига на фронтоваците от старата столица и околията, които са част от състава на 18 пехотен Етърски полк, 20 пехотен Добруджански полк и 46 пехотен полк. За първи път търновци и гостите на града имаха възможност да видят около 100 предмета, изработени от българските войници в окопите по време на войните.

6. Вход на подземен тунел откриха археолози от Сливен
Източник: http://novinite.bg/articles/23569
Още през 60-те години е изследван изходът на тунела, но проучванията са прекратени, предаде БНТ.
Датировката на тунела е установена от намерените в тунела керамични съдове. Към този момент археолозите са проучили около 6 м от тунела, като в началото той е с много стръмни стъпала.
Археолозите предполагат, че хората в ранновизантийския период са ползвали тунела за придвижване от Крепостта Туида до близката река, както и за предпазване при нападение. В подземието е открита и свещ, която все още не е изследвана.
За подземието още от 60-те години се знае, че изходът му е сводест, изграден от тухли, с отдушници на всеки 2 м.
Преди месец проучванията на крепостта Туида отново започнаха, след като при ремонт на пътя към нея бяха открити неизследвани находки.
Открита е запазена дървена конструкция, като по думите на археолога Николай Сираков тунелът е бил изграден от дърво, греди и дървени дъски.
Намерена е и уникална свещ,за която не се знае дали е имало подобна в този период. Видимо е горяла, а от какъв материал е направена, тепърва изследване в София ще установи.
От музея се надяват за финансова помощ от община Сливен, за да се реставрира и консервира обекта, което ще го превърне в още една туристическа атракция в крепостта Туида.

7. Филм за Балканската война в Историческия музей
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=989812
Премиера на филма за Балканската война „На нож" ще се прожектира в Историческия музей тази вечер. Авторите от списание „Българска наука" представят по-различен поглед на събитията от преди 100 години. Те търсят историческия смисъл на събитията и това как са се отразили на българската народопсихология.
В документалната лента се представят неизвестни до момента обстоятелства, както и такива, които не са разгледани достатъчно детайлно. Друг от акцентите са духът и смелостта на българската армия и войник. Представени са и гледните точки на останалите балкански страни и отражението на събитията в Европа. Режисьор на лентата е Борис Грозданов, а сценаристи - Антон Тонев и Радослав Тодоров. „На нож" ще се прожектира в зала „Съединение" от 18 часа тази вечер.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:36 pm

Музеен информационен бюлетин за 7.11.2012 г.

1. Още 700 хил. лв. за Националния исторически музей за разкопки
Източник: http://www.mediapool.bg/%D0%BE%D1%89%D0 ... 99284.html
Националният исторически музей (НИМ) получи в сряда нова солидна субсидия от правителството от 700 000 лева за археологически проучвания и консервация на археологически обекти.
На заседанието си в сряда кабинетът отпусна общо 1 295 000 лева за дейности в областта на културата като по традиция лъвският пай отива при проектите, менажирани от НИМ, който се управлява от бившия министър в кабинета “Борисов“ Божидар Димитров.
От правителствената информационна служба съобщиха, че средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет.
Средствата за Националния исторически музей ще отидат за археологически изследвания, проектна подготовка и консервация на археологични паметници в областите Бургас и Смолян.
По бюджета на Министерския съвет за държавната агенция “Архиви” ще постъпят 45 000 лева, които са за обогатяване на националния архив с ръкописи и документи. За капиталови разходи в областта на културата, театралното и музейното дело на територията на община Бургас местната власт в града ще получи 550 000 лева.
През август кабинетът одобри други близо 1 млн. лева за археологически проучвания и тогава също най-голяма част – 415 000 лева бяха предназначени за НИМ. От отпуснатите на музея пари 325 000 лева бяха за археологически разкопки и консервация на крепостната стена в Созопол - родния град на Божидар Димитров, и 90 000 лева за археологически разкопки и консервация на средновековната крепост “Акра” - Черноморец.
Асоциацията на българските археолози вече многократно се обяви срещу неясните критерии, по които държавата избира кои разкопки да финансира. Според археолозите хора като Божидар Димитров “профанизират археологията “със своите “открития“.

2. Представиха първото издание на образователната програма "Експонат на месеца" във Военноморския музей
Източник: http://news.varna24.bg/393298.html
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Група ученици от 10-и клас на НГХНИ "К. Преславски" представиха резултатите от първото издание на образователната програма "Експонат на месеца" във Военноморския музей по-рано днес.
Образователната програма е разработена от екип специалисти от Военноморския музей и е предназначена за ученици от гимназиалните класове. Заниманията включват работа с документи и предмети от фондовете на музея.
Експонат на месец ноември е колекцията от отличия на капитан I ранг Петър Стоянов, който е участник в Балканската война и по-късно кмет на града.

3. "Ден на отворени врати" във Военноморския музей
Източник: : http://news.varna24.bg/393403.html
По случай 100-годишнината от победоносната атака на "Дръзки" срещу турския крайцер "Хамидие", днес Военноморският музей ще приема посетители безплатно през целия ден.
Точно преди 100 години на тази дата (21.11.1912 г. по нов стил) българският военен флот извоюва първата си победа, отбранявайки град Варна и района от нападенията на турския флот през Балканската война.
По този случай, в 11.00 пред торпедоносеца "Дръзки", ще бъде извършен тържествен ритуал с полагане на венци и цветя, в който ще се включат Представителният духов оркестър на ВМС, клуб-миноносец "Дръзки", както и членовете на новоучредената Българска военноморска конфедерация.
В първия етап на програмата възпитаниците на НГХНИ "К.Преславски" трябваше да проучат личността на Петър Стоянов, да издирят информация и да съставят историческа справка за отличията му.
С помощта на специалистите в музея, десетокласниците се справиха отлично със своята задача, резултатите от която представиха днес в музея, пред ученици и преподаватели от гимназията.
Отличията на капитан I ранг Петър Стоянов са подредени в специална витрина в залата за временни изложби на Военноморския музей, където ще останат до края на месец ноември.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:36 pm

Музеен информационен бюлетин за 8.11.2012 г.

1.В Археологическия музей в Пловдив показват конфискувани антики на Кирил Рашков
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1715595
Показват конфискувани антики на Кирил Рашков в Археологическия музей в Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус” Пловдив. По случай Празника на полицията в музея са показани над 1200 антични предмети, предмет на трафик, заловени от службите. Задържаните по границите ни предмети са около 4200, за период от четири години, каза зам.-директорът на ОДП Пловдив комисар Костадин Баков. Сред предметите има не само оригинали, но и копия, и фалшификати, както и матрици и заготовки на фалшификатите. През последните няколко години се забелязват все по-често опити за подмяна на културно-историческото наследство на страната, като се правят много фалшификати и се създават нови образци, каза директорът на Археологическия музей в Пловдив Костадин Кисьов. Сред фалшификатите е и копие на Панагюрското съкровище, изработено в Швейцария. Заловени, в кутия от шоколадови бонбони в момент на трафик, са и около 100 монети от времето на Цар Иван Асен. Монетите също са фалшиви, но са били приготвени за продажба извън страната ни като оригинали.
Пловдивските полицаи иззеха от дома и от колите на фамилия Рашкови множество антични предмети и златни бижута веднага след размириците в Катуница. Половината от античните предмети са фалшификати, каза Кисьов. Сред оригиналите е гръцка монета, оценена за около 60-70 хиляди евро. Намерени са още и златни средновековни монети, около 30 на брой, сечени през 5 век, оригинални съдове от Тракийската култура, римски бронзови статуетки, накити и други находки. Открита е и още една гръцка монета - дека драхма, която е фалшификат. Такава има само една и тя се намира в Националния нумизматичен музей в Атина, каза Кисьов. Досега са намерени около 5 фалшификата на тази монета по света. Автентичността на иззетите предмети е била доказвана с множество експертизи.
Всичките конфискувани предмети стават държавна собственост и са разпределени по музеите.

2. Пътуващ музей идва в Пловдив
Източник: http://www.gustonews.bg/?page=article&instanceID=23123
„Повдигане на света с единството на сърцето” e пътуващ музей, чийто домакин ще бъде Пловдив от 21 ноември – 2 декември 2012 г. Изложбата включва специално изработени уреди за повдигане на тежести, използвани от Шри Чинмой (1931-2007) – изтъкнат индийски философ, поет, художник и спортист. С тях той е повдигал огромни щанги и тежки предмети, а на редица видни личности е засвидетелствал уважението си, като ги е повдигал със специална платформа. Сред тях са Нелсън Мандела, Михаил Горбачов, Карл Люис, Стинг и много други.
Чрез невероятните си силови постижения Шри Чинмой отправя послание за неограничените възможности на човека, за победата на духа над „невъзможното” и за силата, която вътрешният мир дава на физическото тяло независимо от възрастта. Той започва да вдига тежести на 53 години и бързо напредва от 18-килограмови гири до немислими тежести, включително група хора (907 кг), хеликоптер (1 451 кг), африкански слон (3 447 кг) и реактивен самолет (14 061 кг). Дори след 70-годишна възраст продължава да подобрява личните си рекорди, заявявайки:
„Чрез своето повдигане на тежести аз се опитвам да вдъхновя и окуража хората от всички възрасти да надминат своите собствени ограничения. С решителност ние можем да преодолеем възрастовата бариера.”
Свидетели на силовите рекорди на Шри Чинмой са редица знаменити културисти, които подчертават, че тези постижения са феноменални – изключително трудни в техническо отношение и невъзможни дори за професионални спортисти в разцвета на силите им. Самият Шри Чинмой казва, че физическите му подвизи са плод на вътрешната сила, която черпи от концентрацията, молитвата и медитацията, и че тази сила може да бъде достояние на всекиго. Неговото послание е: „Всички ние сме наистина неограничени, стига само да се осмелим да опитаме и да имаме вяра.”
Животът му е красноречиво доказателство за това: Шри Чинмой е написал над 1 500 книги с поезия, есета, афоризми и пиеси, нарисувал е към 200 000 живописни платна и 16 милиона рисунки на птици, композирал е над 18 000 духовни песни, неколкократно е пробягвал маратони и ултрамаратонски дистанции, изнесъл е над 700 концерта в целия свят.
Изложбата в София и Пловдив е част от европейската обиколка на експозицията, започнала през юни т.г. в Прага и посетила вече Милано, Виена, Берлин, Хамбург и Будапеща. След България изложбата ще бъде показана в Лондон и Лисабон, както и в няколко града на Украйна и Русия. Представена е за първи път в Ню Йорк на престижния филмов фестивал Tribeca през април 2011 г. Освен оригиналните тренажори на Шри Чинмой експозицията включва фотоси и кратки видеоматериали, документиращи силовите му постижения. Придружена е от безплатни публични прожекции на документалния филм „Предизвикателство към невъзможното” (Challenging Impossibility), който проследява хронологически забележителната одисея на Шри Чинмой във вдигането на тежести. Във филма са събрани коментари на спортни легенди като Бил Пърл, Франк Зейн и Майк Кац, канадския силов атлет Хюго Жирар, олимпийския шампион Карл Люис и др. “Предизвикателство към невъзможното” е показван на повече от 70 филмови фестивала в различни страни и е удостоен с няколко награди.
Изложбата се организира и във връзка с Европейската година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията. В Пловдив тя ще бъде ситуирана в Изложбена зала „Дружество на пловдивските художници”, на ул. Гладстон 32 и ще може да бъде разглеждана всеки ден от 10:00 до 20:00 ч.

3. 450 000 лв. отиват за три от крепостите по програмата "Виа Понтика"
Източник: http://news.burgas24.bg/393558.html
Отпуснатите 700 000 лева допълнително за Националния исторически музей на първо място са за продължение на работата по три от разкопаваните, консервирани и реставрирани крепости по програмата на правителството "Виа Понтика". За тях ще бъдат отделени около 450 хил. лв. Това каза Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, по повод вчерашното решение на Министерски съвет.
Божидар Димитров благодари на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков и на министъра на културата Вежди Рашидов за проявената грижа към обектите. По думите му - трите обекта са: прочулата се през това лято крепост "Акра" на нос Акин, близо до Черноморец, наречена от медиите "Българския Помпей", крепостта на Созопол при провлака, където бяха разкрити монументални до 8 метра височина крепостни стени, и средновековната църква "Св. Николай Чудотворец", в която бяха открити мощи на светеца.
"Също така - последният хит и блестящият апотеоз в тазгодишните разкопки по "Виа понтика" - крепостта Урдовиза на нос Китен, където излязоха останките на монументалните крепостни стени на града, създаден през VІ век пр. н.е. и продължил съществуването си до ХVІІ век. Тази крепост е отлично запазена, може би, защото, също като Акра, е била в чертите на военно поделение. Тя още се води военна собственост, тъй като там има почивни станции на ЦСКА, но възникна проблем за посещение, заради здравата военна ограда.
Министър Симеон Дянков обеща, и мисля, че вече е решено, оградата да бъде преместена 20 - 30 метра по-навътре в и без това дългия полуостров. Така крепостта ще остане извън чертите на военното поделение и ще може да се посещава. И тя вече се посещава като дори по време на разкопките всеки ден по уверение на моите археолози там пристигат групи от Слънчев бряг, от вътрешността на страната, тъй като са прочели и чули, че има такава крепост, която е забележително добре запазена и е много древна", каза Божидар Димитров.
По думите му - на обектите в област Бургас ще се работи и през зимата, защото край морето е по-топло. Средства ще бъдат отпуснати и за обекти в област Смолян.
"В Смолян, при последното посещение с министър Симеон Дянков чухме голямата молба на местните археолози и кметската управа - да се реставрира, доколкото е възможно, манастирският укрепен комплекс, разположен над града. Местни археолози отдавна са разкопали един раннохристиянски манастирски комплекс с антична базилика. Смятам, че той ще стане един великолепен туристически обект, ако се пооправи. Беше голяма чест - самите местни хора да поискат от Националния музей това - очевидно "Виа понтика", с която ние се занимаваме, е станала еталон, с който всички се мерят. Ние ще го направим, защото за мен е много голяма чест да ни го възложат", каза Божидар Димитров.

4. Панагюрското златно съкровище се завърна в НИМ
Източник: http://www.novini.bg/news/98533-%D0%BF% ... D0%BC.html
Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завърна в Националния исторически музей. След дълго отсъствие заради изложби у нас и в чужбина безценното съкровище отново е в НИМ.
Директорът на музея Божидар Димитров опроверга слуховете, че съкровището е било продадено в чужбина още по времето на Людмила Живкова и че сега се показва негово копие.
През 2014 г. съкровището ще бъде изложено в Париж, но не са изключени и по-ранни изложби, ако бъдат договорени от Министерството на културата.

5. Къщата музей "Неофит Рилски” в Банско пази духа на времето
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=991344
Банско привлича туристи не само със ски пистите, но и със своите паметници на културата и многобройни музеи. Сред тях е Къщата музей „Неофит Рилски“, която се намира в непосредствена близост до църквата "Св. Троица" в курортния град.
Родният дом на възрожденския книжовник Неофит Рилски, превърнат в музей, е претърпял частични реставрационни процеси, затова е запазил автентичния си вид, споделя Ани Попстефанова-ексурзовод в музеен комплекс - Банско.
Къщата музей отваря врати през 1981 г. по случай 100-годишнината от смъртта на Неофит Рилски.
Бенинината къща, както е известен още родният дом на Неофит Рилски( по фамилното име на бащата на Неофит Рилски - поп Петър, който произхожда от стария местен род Бенини) е типичен пример за банската архитектура по онова време - с каменен градеж, открит чардак и малко спретнато дворче. В музея са запазени тунелите и тайните изходи, които са служели на семейството за укриване.
На първия етаж има три помещения-месилник, стаята със скривалището и стаята с родословното дърво на Неофит Рилски.
На втория етаж се намира килийното училище, както и документална експозиция, посветена на живота и делото на Неофит Рилски — писма, снимки и книжовен материал. Във фонда се съхраняват над 400 документални и веществени материали, раказва Ани Попстефанова.
Къщата музей се се радва на огромен интерес - най-голяма атракция за посетителите е стаята със скривалището", сподели Ани Попстефанова.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:36 pm

Музеен информационен бюлетин за 9.11.2012 г.

1. Тракийското съкровище от село Свещари идва в Националния археологически музей
Източник: http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2012 ... ri_idva_v/
Премиерът и трима министри ще разгледат тракийското съкровище от Свещари - 11 ное
Археолози откриха сандъче със златни накити в голямата свещарска могила - 07 ное
Проф. Диана Гергова: Да бъдеш археолог в България е все по-трудно - 02 авг
България предлага на Лувъра Равногорското тракийско съкровище - 15 юни
Намереното в Омуртаговата могила край село Свещари тракийско съкровище беше изпратено днес от историческия музей в Разград за столицата с въоръжен полицейски ескорт, съобщи БНТ. Лично професор Диана Гергова, открила безценното злато, го пренесе в специално куфарче до служебен автомобил. Находката ще бъде предадена на Националния археологически музей.
Според учените откритите уникални златни накити и елементи от конска сбруя са свидетелство за високото ниво на развитие, което са достигнали държавата и цивилизацията на живялото по тези земи тракийско племе гети. Общото тегло на съкровището е близо килограм и 800 грама.
Професор Гергова смята, че находката е от края на четвърти век преди Христа.
"Това е времето на възхода на гетската държава, включително нейния политически, военен културен и духовен възход, през който гетите влияят много върху вярванията на келти и германи, тоест на своите западни съвременни съседи", обясни археологът.
Докато изравяли златото от земята, археолозите имали странно и почти мистично преживяване.
"Когато започнахме да вадим предметите от ямата, запазена от отпечатъка от ковчежето, се оказа, че отново вътре има змия и всъщност нашият колега, сега експерт в Министерството на културата, я извади, така че змията пазеше златото и го бе запазила очевидно за нас", разказа Гергова.
Съкровището е част от следпогребален ритуал на гетите. Предстои археолозите да търсят и самото погребение, което би могло да даде отговор на много въпроси в нашата историческа наука.

2. Змия ”пазела” гетското съкровището край Свещари
Източник: http://www.ndt1.com/article.php/20121109220454697
Изображение
Намереното тракийско съкровище в Омуртаговата могила край село Свещари беше изпратено днес от историческия музей в Разград за столицата с въоръжен полицейски ескорт. Лично професор Диана Гергова, открила безценното злато, го пренесе в специално куфарче до служебен автомобил. Находката е вече в Националния археологически музей, предаде БНТ.
Съкровището беше открито преди два дни в дървено сандъче, заедно с обгорели кости. То се състои от 264 златни накита, тежащи 1,8 кг. Сред тях има диадема, 4-5 златни гривни, апликации към конска сбруя, множество апликации с женска глава на богиня, мъниста. Особено впечатляващ е начелникът с прекрасна конска глава, чиято основа е направена като глава на лъв.
Според учените откритите златни накити и елементи от конска сбруя са свидетелство за високото ниво на развитие, което са достигнали държавата и цивилизацията на живялото по тези земи тракийско племе гети.
„Намираме в могилния насип дар към боговете от такъв характер, с толкова стойностни предмети, така че мисля, че това е първата такава ситуация в българската археология изобщо", изтъкна проф. Диана Гергова, ръководител на археологическия екип.
Тя смята, че находката е от края на четвърти век преди Христа и принадлежи на гетския владетел Котела, който е известен в историята на траките и на гетската държава с това, че става един от тъстовете на Филип II Македонски, след като му дава за жена своята дъщеря.
„Това е времето на възхода на гетската държава, включително нейния политически, военен културен и духовен възход, през който гетите влияят много върху вярванията на келти и германи, тоест на своите западни съвременни съседи", отбеляза археоложката.
Докато изравяли златото от земята, археолозите имали странно и почти мистично преживяване.
„Когато започнахме да вадим предметите от ямата, запазена от отпечатъка от ковчежето, се оказа, че вътре има змия и наш колега я извади, така че змията пазеше златото и го бе запазила очевидно за нас", разказа проф. Гергова
Съкровището е част от следпогребален ритуал на гетите. Предстои археолозите да търсят и самото погребение, което би могло да даде отговор на много въпроси в нашата историческа наука.
Предполага се, че това е могилата, свързана с погребението на гетския владетел Котела, който е известен в историята на траките и на гетската държава с това, че става един от тъстовете на Филип II Македонски, след като му дава за жена своята дъщеря.
Подобна находка не е откривана досега на територията на България.
"Гетите са насипвали могилите си на три етапа, като на всеки етап са извършвали определени обреди и са поставяли някакви дарове. Досега обаче не сме имали доказателство и тук за пръв път имаме такъв пример, в който в един от етапите от насипването на могилите е било положено това ковчеже като дар, вероятно свързан с владетеля, който трябва да е погребан. Надявам се, че следващата година ще можем да открием и неговото погребение", казва археоложката, цитирана от Vesti.
Тя очаква находката да провокира Министерството на културата да отпусне най-после средства за пълното проучване на този знаков тракийски паметник, още повече, че е част от археологическия резерват "Сборяново", където се намира последният български паметник от ЮНЕСКО - тракийската гробница в Свещари.

3. Вещите на патриарх Максим отиват в музей
Източник: http://www.novini.bg/news/98807-%D0%B2% ... D0%B9.html
Църковно историческият музей е събрал в себе си уникални експонати на българската православна църква.
Тук животът си продължават и вещи, които са били притежание на патриарх Кирил.
„Светият синод на Българската православна църква много удачно, смислено е решил да предостави тези предмети, които са били собственост или пък са служили на нашия кириарси на националния църковно археологически музей. Тука имаме артефакти, свързани не само с неговата църковна служба, но и като общественик като гражданска позиция като един голям хуманист”, разказа пред Нова телевизия директорът на музея Никола Хаджиев.
В залата има медали, ордени от почти всички православни патриаршии, както подаръци от Ватикана, както и подаръци от държавни личности.
Музеят пази още епетрахил и омофор малък, заедно с посох на Екзарх Йосиф Първи. От къде са получени историята не ни казва, но се знае че това са негови одежди, които той е служил пред престола Божии се е молил за българския народ, защото Екзарх Йосиф I е колосална личност.
Пристигат и чудотворни икони от различни региони. Сред целия този християнски свят в музея намира място още една истинска светиня, подарена лично на патриарх Кирил - това е еврейската библия. Тази библия патриарх Кирил получава заради помощта на православната ни църква за спасяването на българските евреи.
„Този жест не е само лично към патриарх Кирил, това е жест към българския народ и цялата българска държава за това трябва да напомня, че нашия народ е свършил едно велико дело”, разказва още директора на музея.
Очаква се в музея да постъпят и вещи на покойния патриарх Максим. По думите на Никола Хаджиев това трябва да бъде част от вещите, които е притежавал приживе патриарх Максим.

4. Първата национална нумизматична изложба - в Пловдив
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=991688
Пловдивският исторически музей открива колекция от монети и монетовидни предмети, датирани от Античността до наши дни. Изложбата е подготвена от „Нумизматично дружество - Филипопол", събирана в последните 45 години. В музея ще се подредят също банкноти и старинни накити от 19-20 век.
Организаторите твърдят, че това е първата национална нумизматична изложба в България. Откриването е тази вечер в Регионалния исторически музей и ще може да се гледа от пловдивчани до 10 декември.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:37 pm

Музеен информационен бюлетин за 10-11.11.2012 г.

1. Деца се кълнат като рицари във Варна
Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1628620
Тийнедйжъри повтаряха рицарска клетва от ХV век в парк-музея "Владислав Варненчик". Те видяха в импровизирана работилница как са се ковали рицарските мечове по онова време. Проследиха и изработването на рицарски брони, което е отнемало по месец.
Заниманията отбелязоха 568 г. от битката на народите във Варна. През 1444 г. обединени европейски сили, водени от полския крал Владислав се изправят в титаничен сблъсък с Османската империя. "Ние губим тази битка, която се оказва решаваща за бъдещите векове в историята на цяла Европа. Но тя е една от първите, в която европейските народи действат съвместно", казва Емилия Петкова, директор на музея.
В експозицията е отредена зала за народния лечител Петър Димков. През 1934 г. като офицер във Варна той подема идеята на мястото на битката да се направи парк-музей.
Стотици варненци прекараха съботния ден, за да разгледат музея "Владислав Варненчик". Най-запалените пробваха да стрелят с лък и да видят града от височината на могилата.

2. Днес се открива Карнавалният сезон
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=992808
Днес Музеят „Дом на хумора и сатирата" и Община Габрово ще спазят традицията и ще отпразнуват откриването на Петото годишно време - карнавалното - със специална програма от 11 часа. Точнов 11 часа и 11 минути ще бъдат развързани и стрелките на карнавалния часовник ще започне и новият карнавален сезон. След приключване на тържеството, в Залата на жирафите ще бъдат открити две изложби.
"Карнавалът: крал на Европа" е гостуваща изложба от Националния етнографски музей (ИЕФЕМ-БАН) и е част от голям европейски проект на няколко сродни института. Експозицията представя ритуалите от зимния цикъл на европейските народи (с акцент на Испания, Италия, Словения, Румъния, Македония, Полша, Хърватия и България), сред които и самия карнавал, заедно с множество сродни и съпътстващи културни. Могат да бъдат разпознати сходните фази на карнавала, родството в карнавалната структура и в символиката на карнавалните костюми. Изложбата ще бъде представена от Иглика Мишкова, куратор на изложбата, етнолог в ИЕФЕМ - БАН. Ще се прожектира и етноложки филм, съпътстващ представените карнавали.
ДХС ще покаже за първи път карнавалния костюм - дарение от Мади и Луи Невенс от Аалст, Белгия (за случая аранжиран на сцената на залата). Той е любезно предоставен от семейството карнавалисти и след празника ще заеме място сред експонатите на изложбата „Да живее карнавалът!", за която е дарен.
Втората изложба, която се открива в този ден, е фотографската „Запечатани спомени от ДХС", с творбите от едноименния конкурс, посветен на 40 г. от рождението на ДХС по съвместен проект на Веселата къща и медията за градска култура "Елате в Габрово".
Ще има и музикален поздрав „Приказна карнавална магия" за всички гости и карнавалисти, ще го поднесат деца от ОДЗ „Дъга", Габрово, участници в детския Мини карнавал.
Ели Петрова ще представи предстоящото издание на Мини карнавала - 2013 и ще покани децата на Габрово да участват в него. За всички малки гости на празника, Сдружение „Планета Габрово" осигурява сладка изненада - в залата с атракциите „Планета Габрово".
По случай откриването на карнавалния сезон, Музеят „Дом на хумора и сатирата" ще работи в неделя, 11 ноември 2012 г.с нормално работно време.
Изложбата „Карнавалът: крал на Европа" ще остане в ДХС до края на месец януари 2013 г. и ще може да се види в зала 8.

3. Филмът “Музеите на Варна” разказва за братя Шкорпил
Източник: http://www.moreto.net/novini.php?n=191786&c=09&p=3
Гражданите и гостите на Варна, които искат да научат повече за дейността на братя Шкорпил у нас и за културно-историческото наследство на града ни, съхранявано от поколения историци, етнографи и музейни работници са добре дошли на премиерата на филма "Музеите на Варна".
Филмът ще бъде показан за първи път на 15 ноември в зала 1 на Фестивален и конгресен център, а входът за премиерата е свободен.
Режисьор на продукцията е Татяна Кисьова. Проектът е финансиран от Дирекция „Култура и духовно развитие” по програма „Варна – територия на творчеството” 2012 и ТВ „Черно море”.

4. Започват ремонтните работи на музеите по проекта Йовковият Добрич.
Източник: http://www.ndt1.com/article.php/20121110144335737
Бронзова фигура на Йовковия герой Люцкан ще посреща посетителите на къщата-музей Йордан Йовков. Избрани са вече изпълнителите на ремонтните и реставрационни дейности по петте обекта на Регионалния исторически музей в Добрич.
Общата стойност на проекта е 3 559 908,55 лева, от които близо 2,4 млн. лв. са за строително-ремонтни работи.
Проектът цели превръщане на Добрич в съвременна туристическа дестинация чрез развитие на конкурентоспособни туристически атракции, разнообразяване и подобряване на съществуващите, реставравриране и консервиране на културните паметници, привличане на значителен брой туристи чрез социализация на културно-историческите обекти, осъвременяване на техниките за интерпретация и анимация, маркетинг и реклама на туристическия продукт. В рамките на проекта се създава интегриран туристически продукт с обособяване на нов тематичен маршрут, включващ основните културно-исторически атракции на територията на община град Добрич. Той ще бъде допълнен от следващия проект, който община Добрич ще реализира с други общини от областта, „Пъстрото лице на Добруджа”,подчерта зам.-кметът Надежда Петкова.
Кметът Детелина Николова посочи,че по проекта „Йовковият Добрич” ще бъдат реставрирани, консервирани, реконструирани и ремонтирани къщата-музей "Йордан Йовков", Етнографската къща, дом-паметник "Йордан Йовков", Музеят по нова и най-нова история и сградата на музея в АЕМО „Старият Добрич”. Първите два обекта ще се ремонтират от консорциум „Добруджа рест” ДЗЗД, третият обект е спечелен от „Пътстрой”-Варна, а последните два – от „Холдинг Пътища ПСП” ДЗЗД.
Една от атракциите ще бъде фигурата на Йонковия герой Люцкан, която ще бъде монтирана пред къщата-музей "Йордан Йовков". Фигурата ще е от бронз и ще бъде изработена от скулптора Любомир Добрев, автор и на пластиката на Св. Георги в началото на градския парк. От бронз ще бъде изработен и барелеф на Певеца на Добруджа.
Къщата-музей, в която Йовков е живял със съпругата си Деспина е паметник на културата с национално значение. Тя ще е и водеща атракция на проекта. Къщата представя архитектурата на традиционното добруджанско жилище от началото на миналия век. За стопиране на разрушителните процеси и създаване на дълготрайни условия за съхраняване на недвижимите културни ценности е необходимо да се извърши навременна основна реставрация и консервация. Един от проблемите на обекта е полуразрушената ограда и нуждата от изграждане на нова по прототип на къщите, строени през 1910-1930 г., за да бъдат опазени къщата и дворът. Предвидените мероприятия за изграждане на калдъръм и озеленителни дейности в двора имат за цел възстановяване на характерния добруджански двор и повишаване атрактивността на обекта.
Специфичното за Регионален исторически музей - Добрич е, че няма основна музейна сграда и неговите експозиции са разположени в много и различни обекти в града. По проекта ще се ремонтира сградата, ще се направи рехабилитация на улицата за достъп както и подход към АЕМО "Старият Добрич", ще се обособят зелени площи и ще се изгради детска площадка
Дом-паметник „Йордан Йовков", е един от стоте национални туристически обекта в страната. Предвидените в обекта интервенции са ремонт на сградата, климатизация и вентилация, ново оборудване , експозиционни модули и техника, ремонт и обновяване на паркинг за туристически автобуси и създаване на рампа и вътрешен асансьор. Те са насочени към съвременно и по-атрактивно представяне на Йовков чрез оборудване и въвеждане на техники и програми за интерпретация и анимация, изграждане на съвременен Туристически информационен център, осигуряване на удобен и безпроблемен достъп на всеки посетител и към подобряване общото състояние на сградата.
Следващият обект, свързан с водещата атракция, е Музеят по нова и най-нова история, която се намира в началото на градски парк „Св. Георги".Проектът предвижда реконструкция на сградата с цел осъвременяване на експозиционните зали и на вътрешните пространства, подобряване на диалога с посетителя чрез въвеждане на електронна и компютърна техника и възстановяване южната фасада на старото градско казино, създаване на достъпна среда, подобряване на вентилацията и климатизацията на сградата, решаване на проблемите с канализацията и ел. инсталацията.
Следващата атракция от интегрирания туристически продукт е Етнографската къща - архитектурно-строителна недвижима културна ценност. Къщата е построена през 1860 г. в центъра на Добрич и е принадлежала на богат търговец, представител на Друмевия род. В края на 60-те години на миналия век е превърната в музей. През 1970 г. къщата е реставрирана и консервирана основно от екип на НИПК. Тя ще се реставрира, ще се направи художествено осветление, възстановяване на оградата и двора и други ландшафтни дейности. Освен с писаната каручка в двора на къщата, която препраща към Йовковия герой Сали Яшар, в гостната на Етнографска къща ще бъде поставено огледало, където посетителките ще могат да се огледат, за да се види добруджанската хубост, и да си изберат късмет или наричане по подобие на обичая Ладуване, обясни Надежда Иванова. Тя допълни, че проектът е резултат от работата на музейните специалисти, които освен ремонт на остарялата материално-техническа база, са искали да има обща идея, свързана с Йовков, която да обединява всички обекти, включени в проекта. НДТ

5. Израелският президент Шимон Перес откри Еврейски музей на толерантността в Москва
Източник: http://www.tvevropa.com/bg/news/world/view/78747
Израелският президент Шимон Перес откри Еврейски музей в Москва, в който е отразена историята на евреите от Царска Русия през годините на Холокоста до наши дни. В него са събрани документи и исторически свидетелства за преследването и избиването на евреите в Русия от Сталин и Хитлер.
Еврейски музей и център на толерантността беше открит на официално тържество в руската столица от израелския президент Шимон Перес. По думите на президента "Друг музей като този не съществува".
"Защото този музей ще бъде място за диалог и за разбирателство между народите. Сигурен съм, че центърът и историята, отразена в него ще обединят хората и ще ги накара да кажат не на расизма и на политическото убийство, и край на дестабилизацията на световния мир”, заяви президентът на Израел
Еврейският музей на толерантността се помещава в сградата на бивше автобусно депо, построено през 1926 г. от авангардния архитект Константин Мелников. Историци определят институцуията като един от най-големите на пост-съветска територия, които реално пресъздават атмосферата на събитията.
Страхотно е, че днешните млади хора са социално ангажирани и имат любопитството да се включват в нещата. Този музей ще им помогне да развият своята социалност, тъй като е обогатен с мултимедия и холограми и ще ги запознае с миналото по нов интригуващ начин”, сподели историкът Ралф Апелбаум
Музеят ще отвори официално врати за широката публика от понеделник.

6. Музей на хляба в Санкт Петербург
Източник: http://bulgarian.ruvr.ru/2012_11_11/94268589/
Музеят на хляба в Санкт Петербург притежава уникална колекция от над 14 000 експоната, които показват живота и бита на предците ни. Експозицията показва историята на създаването на хляба, развиването на печенето на хляба в Петербург от момента на основаването му до наши дни. В музея са представени различни образци на изпичане от древността до днес, инструменти, прибори, форми за печене, колекция от самовари. Представени са и различни кулинарни книги и дори речници за готвачи.
В експозицията намира също така място и продукция , произвеждана в съветските хлебозаводи, могат да се видят и уникални единични изделия, украсени със съветска символика – сърп и чук, петолъчка и други.
Но най-почетно място в експозицията на музея на хляба е отредено на експонатите, отразяващи трагичните страници на историята на града. Експозицията, посветена на Ленинградската блокада по време на Втората световна война, предоставя възможност на посетителите да видят с очите си онова парченце хляб – от 125 грама , което ежедневно се е полагало на всеки жител.
Музеят на хляба в Санкт Петербург е първият и единствен в Русия, чиито експозиции са посветени на най-древното изделие.

7. Държавният музей за изобразителни изкуства „А.С.Пушкин“
Източник: http://bulgarian.ruvr.ru/2012_11_11/94268305/
Държавният музей за изобразителни изкуства „А.С.Пушкин“ притежава една от най-значителните художествени сбирки в Русия. Към момента музеят наброява над 560 хиляди произведения на живописта и скулптурата, графики, произведения на приложното изкуство и художествената фотография, археологически и нумизматични паметници.
Музеят съхранява паметници на изкуството от Древния Изток, Древна Гърция, Древен Рим, Византия, от страните от Западна Европа. Решаваща роля за създаването на картинната галерия са имали попълненията от Държавния Ермитаж: на Ботичели, Рембранд, ван Дейк, Рубенс, Пусен, Мурильо, Каналето.
В музея за изобразителни изкуства се намира и една от най-богатите в света колекции на произведенията от барбизонската школа. След като през 1948 г. получава значителна част от сбирката на бившия Музей за ново западно изкуство, музеят става притежател на една от най-добрите в света колекции на картини от френските импресионисти.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

ПредишнаСледваща

Назад към Your first forum

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron