Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Уважаеми потребители. форумът е тясно специализиран и достъпът до него е ограничен. Ако имате въпроси обръщайте се към администратора.

Модератор: vl.varnenchik_museum

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 11:39 am

Музеен информационен бюлетин за 19.10.2012 г.

1. Изложба за Нюйоркски митрополит Андрей организира музеят в Търговище
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=980908
Изложба „Нюйоркски митрополит Андрей: Следи от стъпки по един изминат път в документи и факти" ще бъде открита тази вечер в Търговище. Експозицията е в Славейковото училище, като организатори са Регионалният исторически музей, Централният държавен архив и Държавният архив в Търговище.
Музейният разказ е събрал исторически свидетелства за житейския път и личността на архиерейя на Българската православна църква митрополит Андрей. Изложбата се орлганизира в памет на 40-ата годишнина от кончината му. Тъй като тленните останки на митрополита са положени в църквата „Св. Йоан Рилски" откриването на експозицията съвпадна с отбелязването на храмовия празник.
Митрополит Андрей е един от най-големите дарители на Търговище. С негови пари е изградена по-голямата част от водопреносната мрежа на града и озонаторната станция за питейна вода.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 11:40 am

Музеен информационен бюлетин за 20-21.10.2012 г.

1.Кога ще спре циркът с Панагюрското съкровище
Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1596224
ЕДНО нещо безспорно имаме за света и него окепазихме. Панагюрското златно съкровище, което прославя България, е въвлечено в безпрецедентен цирк. Брат и сестра напират да го получат, защото били наследници на един от откривателите. И смятат да печелят пари от това.
Някой да си е поискал от Лувъра Нике от Самотраки? Или пък маската на Агамемнон, изложена в Атинския музей?
Една трета от златните находки, открити в Микена, са придобити по аналогичен начин като Панагюрското съкровище - в частни земи от частни лица. Но никой не си е позволил да отвори уста. Само Павел Цветанков и неговата сестра Стефка Ангелова водят дела срещу държавата за безценните находки. С какво право, питат стотици форумци, след като "24 часа" съобщи за казуса.
Възмутени са и роднините на Павел и Стефка, които също са наследници на тримата братя Дейкови, открили през 1949 г. златните съдове. "Направо се разтреперих, като чух, че Павел съди държавата за съкровището. Не знам какво иска, ние не сме такива хора, които търсят пари", каза преди време Панка Борделова, която е дъщеря на Петко Дейков.
Той изравя с лопатата първия съд от Панагюрското злато. Роднините се срамуват от цирка, който Павел и Стефка разиграват пред цяла България.
Ако Върховният административен съд уважи иска им и запише Панагюрското съкровище като частна колекция, това ще е най-големият скандал в държавата.
Тогава подобни претенции могат да отправят и наследниците на двамата братя Цветанови, открили Вълчитрънското златно съкровище. То също е намерено в частна земя през декември 1924 г. Историята с него е още по-любопитна. Находките наброяват 13 съда с общо тегло 12,425 кг, изработени са от чисто злато. Нещо повече - те са от ХIV-ХIII век преди Христа - късна бронзова епоха, докато Панагюрското съкровище се датира от IV в. пр. Хр.
Братя Цветанови от Вълчитрън, Плевенско, орели дълбоко лозето си, когато се натъкнали на предметите. Взели ги, но понеже били зацапани, ги захвърлили под стълбището на къщата си. Най-големият съд послужил за копаня на прасето. Сипвали в него помия и хранили шопара. Той облизвал дъното и постепенно лъснал жълтият метал. Тогава разбрали, че е злато.
Не се е чуло обаче наследниците на Цветанови да са отправили искане за Вълчитрънското съкровище. Не е изключено да го сторят, ако решението на ВАС е в полза на Павел Цветанков и сестра му Стефка Ангелова.
Според юристи това е пълен абсурд. Те оборват претендентите, които се опират на Закона за старините, действал от 1911 до 1969 г. След него има още два закона, които отменят предходния. Единият е за паметниците и музеите, а другият - Законът за културното наследство. Той е действащ и според него всички културни ценности, особено тези от национално значение, каквото е Панагюрското съкровище, са изключителна държавна собственост и с тях се разпорежда министърът на културата.
Инвентарната книга на Пловдивския археологически музей, в която е заведено през 1949 г. Панагюрското съкровище, по всички нормативни документи е документ за собственост, изтъква директорът проф. Костадин Кисьов. Тримата братя Дейкови предават златото ДОБРОВОЛНО на околийските власти в Панагюрище, а техен представител, който е държавен служител, ги носи в Пловдив. В случая има доброволно предаване от страна на хората, които са открили златото, и затова те са възнаградени парично.
По логиката на Павел Цветанков всички иманяри каквото намерят, трябва да остане тяхно. Тримата братя Дейкови на практика са неволни иманяри, но те са постъпили законно, като са предали находките на държавата - в случая пловдивския музей. Пак според Цветанков всички ценности, открити от физически лица преди 1969 г., които сега са изложени в българските музеи, трябва да бъдат върнати на техните наследници или да им се плаща. Тогава какво ще остане във витрините?
"Все още Панагюрското съкровище са води в инвентарната книга на пловдивския музей. За да се отпише от нея, е необходима заповед на министъра на културата или съдебно решение, с което находките да бъдат обявени за частна колекция. Ако има такова, няма да го изпълня. Така всеки може да поиска всичко", категоричен е и директорът на музея Костадин Кисьов.

2. Пътуващ музей на кукерите правят в Симитли
Източник: http://www.blitz.bg/news/article/160598
Още в началото на следващата година ще има музей на кукерите в Симитли, обяви кметът на Община Симитли Апостол Апостолов.
Първоначално музеят ще се помещава в читалището на Симитли, но от общината имат намерение да кандидатстват по Програмата за развитие на селските райони, за да осигурят направата на голяма зала за музея. Той ще бъде пътуващ и експонатите ще бъдат представяни в различни градове и села в страната, а най-вероятно и в Европа. За посрещане на гостите, които идват отвсякъде за традиционния кукерски фестивал, община Симитли разполага с достатъчно леглова база, която да подслони всички, които идват да се наследят на зрелището не само от България , а и от съседните страни. В града и съседните села има и изградени по 4-5 къщи за гости.

3.Нов музей
Източник: http://tv7.bg/news/9494102.html
Модерна изложбена зала във формата на летяща чиния се издига на римската крепост "Калето" край Мездра. В нея ще бъдат показани археологически находки. Обектът се реставрира с 3,5 милиона лева по европейски проект.
Според археолозите, единствено тук историята е запазена на едно място, пласт върху пласт, в продължение на 7 хиляди години. Нещо като исторически асансьор, чиято първа спирка е на дълбочина 7 метра в каменната ера и нагоре върви етаж след етаж през медна, желязна, антична, тракийска и римска епоха до средновековието.
Археологическите разкопки тук ще продължат и след реставрацията. Туристи също ще могат да се включат в тях и това ще се превърне в част от атракцията на хилядолетната крепост.

4. Историческият музей в Горна Оряховица отбеляза половинвековен юбилей
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=981446
Четири изложби показва на горнооряховчани Историческият музей в града по повод половинвековния си юбилей. Наред със снимките и архивните документи от откриването на музейната сбирка до днес, са представени и най-новите експонати, дарени през последните месеци. Подредени са също и три юбилейни изложби:"100 години от Балканските войни 1912-1913", „100 години Захарни заводи в Горна Оряховица" и „90 години от Горнооряховски мострен панаир".
Четирите експозиции бяха официално открити за посещение в присъствието на двама от основателите на музея-Димка Атанасова и Йордан Димитров. Гостите на празника бяха поздравени от кмета инж. Добромир Добрев и заместник-кмета Йорданка Кушева. С грамоти и плакети на тържествената проява бяха отличени служителите, допринесли за изграждането и утвърждаването на Исторически музей през тези 50 години.
Началото на музейното дело е сложено през 1962 г. Създаден е инициативен комитет от седем души. Негов председател е Йордан Димитров. Основната цел е да се създаде и подреди музеен кът в сградата на читалище „Напредък". Сбирката е официално открита на 21 октомври 1962 г. На следващата година Музеят се нанася в сградата, която обитава и до сега. Вече половин век там се съхранява историческото наследство на града и региона. То е обособено в 4 раздела - археология, етнография, възраждане и нова история.
Голяма част от музейния фонд е натрупан от дарители. Само от началото на тази година в Музея са постъпили експонати от 120 дарители. Първото дарение за годината е от заместник-кмета Йорданка Кушева, а последното е от името на Общината - близо 3000 книги от библиотеката на закритото СУПЦ „Елена Грънчарова".
В структурата на горнооряховския Исторически музей влизат Етнографският музей в Долна Оряховица, Къщата музей „Асен Разцветников" в с. Драганово и Туристическият информационен център в Горна Оряховица.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 11:40 am

Музеен информационен бюлетин за 22.10.2012 г.

1. Музей на толерантността - опит да "надвием" македонците
Източник: http://btvnews.bg/svetut/muzei-na-toler ... tsite.html
Плевнелиев с амбицията да събере президентите на Израел и Германия за честванията на 70-годишнината от спасяването на българските евреи догодина
Президентът Росен Плевнелиев кацна снощи в Израел с амбициозна задача - да сложи рамка на честванията на годишнината от спасяването на българските евреи, чиито патрон ще бъде. Честванията ще продължат през цялата следваща година и ще се разпрострат в България, Израел и САЩ, където световната общност по-лесно би могла да научи за куража на българския народ да защити близо 50 хиляди евреи от хватката на Хитлер.
Задачата обаче е трудна предвид усилията на македонската държава да разказва за Холокоста на близо 11 хиляди евреи от Македония и Тракия, депортирани към концентрационните лагери и по време на Втората световна война.
Днес след срещата между българския президент и израелския му колега спасяването на българските евреи ще бъде централна тема. Очаква се да бъде обсъдено и споразумение между Държавна Агенция "Архиви" и музея Яд Вашем за предаването на редица документи, свързани с живота на българските евреи в периода 1936 -1945 година.
Вече е имало експертни посещения от държавата Израел и интерес към 500 000 страници документи, свързани с еврейската общност в шест областни града. Първоначалната идея е била с най-интересното от тези документи да се направи изложба. Но сега идеята е да се представят в Музея на тоталитаризма , който президентът Плевнелиев замисля да превърне в "Музей на толерантността".
Как точно ще изглежда този проект ще успеем ли да го реализираме като държава ще се разбере скоро. Първото държавно посещение на президента в Израел се смята за връх в дипломатическите отношения между двете държави, подготвя се внимателно и затова изненади не трябва да има.

2. Рядка изложба в Етнографския музей тази вечер
Източник: http://www.radioplovdiv.bg/index2.php?c ... s&id=16997
Изложба везба „Шевицата-цветна магия” на колектив „Росица Чуканова” с ръководител Стойка Попова ще се открие в Етнографски музей в Пловдив.
Клубът е създаден през 1968 г. Жените в него са с различни професии, на различна възраст и с различни интереси, но обединени от желанието да издирят и съхранят красивата българска шевица.
Колективът от везбарки е носител на награди от регионални и национални фестивали на народно творчество, участвал е в изложби в Пловдив, страната и чужбина: Русия, Полша, Франция, Унгария, Германия. Началото е в 17.30 ч.

3. В България няма мемориален музей на учен
Източник: http://troian.com/drugi/v-balgariya-nya ... na-utchen/
96 са мемориалните музеи в България, стана ясно от доклада на проф.Вера Бонева от УНИБИТ-София по време на научната конференция „Музеят и градът” в Троян. Тези музеи са около 30% от всички музеи в страната. 18 са посветени на исторически събития, останалите – на личности. Най-значимите за българите личности имат по 2-3 такива музея. 40 личности са от 19.в, също толкова – от 20. Поетът Вазов може да бъде отнесен с основание и към двата века, каза проф.Бонева. Докато сред личностите от 19.в. преобладават революционерите и политиците, в 20.в. мемоариални музеи имат преобладаващо творците. Тук има и 1 спортист – Дан Колов, една актриса – Адриана Будевска, 1 пророчица – Ванга. 6 от личностите са чужденци /Владислав Варненчик, император Александър Втори и др./От тези 6 чужденци трима са владетели, а на български владетел няма мемориален музей, каза проф.Бонева. Няма и на български учен или откривател. Тази информация събуди силен интерес сред участниците в конференцията, посветена на 50-годишния юбилей на троянския музей, и даде храна за размисли за българската народопсихология.

4. "В началото бе Словото" в РИМ
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=982052
Късче войнишки хляб от Балканската война - културна ценност на септември в РИМ
"В началото бе Словото" е изложбата, която подготвя за 1 ноември - Деня на народните будители Регионалният исторически музей. Експозицията е посветена и на 250 г. от написване на "История славянобългарскиая" от Отец Паисий. По думите на Даниела Цонева от музея след средата на XIV век до края на XIX в. Габрово е място за активно създаване на ръкописи, учебници, преводи на църковно-славянски книги. Историческият музей разполага с изключително богата ръкописна сбирка и в изложбата ще бъде показана част от нея. Посетителите ще могат да видят ръкописи, старопечатни книги, литографии, снимки и икони.

5. Издигнаха каменна плоча за героите от Балканската война
Източник: http://plovdivweek.com/region/region/iz ... a_22102012
Издигнаха каменна плоча за героите от Балканската война в Клисура. Тя е открита днес и е в чест на загиналите 73-ма клисурци по време на войната. Тази плоча беше повече от 50-60 години в един от складовете на Историческия музей в града.
Направена е преди 9-ти септември, но след това не е намерила мястото си в града, разказа кметът Борис Спиров.
Служители от Музея напомнили на кмета за нея и той веднага приел идеята тя да бъде извадена на показ, за да се говори за нея на идните поколения като символ на историята на техните предшественици.
Със съдействието на главния архитект на Община Карлово плочата е намерила най-точното място в града – точно пред кметството.
Оттук клисурци са тръгнали на война преди 100 години, днес се радвам, че млади и стари дойдоха да се поклонят пред тяхната памет, коментира градоначалникът Спиров.
За тържественото отбелязване на 100 години от началото на войната пред паметта на местните герои се поклониха общинските съветници Данка Зидарова-Люртова и Никола Паунов.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 11:41 am

Музеен информационен бюлетин за 23.10.2012 г.

1. Изложба „100 години Балканска война” ще бъде показана в Регионалния исторически музей в Шумен
Източник: http://www.radio-focus.net/?action=news&id=617935%AE=1
Изложба „100 години Балканска война” ще бъде показана в Регионалния исторически музей в Шумен на 25 октомври. Това съобщи за Радио „Фокус”-Шумен Даниел Руменов, гл. уредник в отдел „Нова история”. Ще бъдат представени документи, снимки, оръжие и други материали свързани с Балканската война от фонда на Държавния архив в Шумен и Регионалния исторически музей. Изложбата ще бъде експонирана в мраморното фоайе, официалното и откриване ще бъде от 17.00 часа в четвъртък. Материалите от музея ще допълнят предоставените документи от архива, каза Руменов, като в няколко витрини ще бъдат изложени книги свързани с Балканската война на автори, участници в събитията, спомени, огнестрелно и хладно оръжие, което в периода на войната е било на въоръжение в армията, снимки, фотоси на войници. На около 10 пана ще бъдат разположени материалите и документите от архива. Изложбата е част от поредицата мероприятия, посветени на 100 годишнината от Балканската война, които ще продължат до март 2013 г.

2. Над 70 са дарителите на Регионалния исторически музей във Велико Търново тази година
Източник: http://www.radio-focus.net/?action=news&id=617835%AE=1
Над 70 са дарителите на Регионалния исторически музей във Велико Търново тази година. Това съобщи за Радио „Фокус” – Велико Търново Иван Църов, директор на културната институция. Както всяка година на 1-ви ноември – Деня на народните будители, който в музея отбелязват и като Ден на дарителя, дарените предмети ще бъдат подредени в изложба „Да съхраним историческата памет”. При официалното откриване на изложбата на всички дарители ще бъде връчено свидетелство за дарение и карта за безплатно посещение на музейните обекти във Велико Търново. Църов отбеляза, че едно от най-впечатляващите дарения тази година е това на жена, която безвъзмездно предоставила на музея сабята, наградите, снимките и документите на своя баща - участник в трите войни за Национално обединение. Дарението е направено само преди около седмица, а предметите са включени в изложбата, посветена на 100-годишнината от Балканските войни ''Великотърновци и Балканските войни – от двете страни на фронта''. Те могат да се видят в Изложбена зала ''Рафаел Михаилов'', където е подредена експозицията. По думите на директора на музея именно тази изложба е подбудила жената да дари вещите на своя баща. Те ще бъдат показани и в изложбата ''Да съхраним историческата памет'' на 1-ви ноември в Музей ''Възраждане и Учредително събрание''.

3. Продължават занятията от програмата за деца „През вековете” на Регионалния исторически музей в Пазарджик
Източник: http://www.radio-focus.net/?action=news&id=617922%AE=1
В Регионалния исторически музей продължава изпълнението на втората част от програмата „През вековете”, каза за Радио „Фокус” Пазарджик Цветелина Гидакис от музея. Занятията, които са насочени към децата, започнаха в началото на месец октомври и ще продължат около два месеца. Във втората част са включени изключително нови теми, които не бяха засегнати от предишната програма, уточни специалистът. Част от тях са „Емпорион Пистирос - търговско средище на древна Тракия”, „Средновековна крепост „Цепина”, „Теория за еволюцията на човека”, отделяме голямо внимание на космоса и на вселената. Също така има и практически часове – изработка на копие на монета, на керамичен съд, направа на макети на слънчевата система и на православен храм, както и възстановка на обичая Коледуване от децата, които участват в програмата. Различното този път е, че занятията са два пъти в седмицата, вместо три, а групите са две, а не три. Децата, които са участвали в пролетната програма, се включиха и в тази част, поради което избрахме нови теми, за да им бъде интересно и на тях. Интерес има и от възрастни и от хора с увреждания, които винаги са добре дошли в музея. През пролетта членовете на пазарджишкото сдружение „Човеколюбие” често ни гостуваха и присъстваха на теоретичните и практични занятия. За тях няма предвидена специална програма, тъй като това изисква специфични педагогически познания, които ние нямаме като музейни специалисти. Предвижда се обаче програма за възрастни, която ще започне през месец март догодина, каза още Цветелина Гидакис.

4. Стартира ремонтът на Историческия музей в град Гоце Делчев
Източник: http://radioblg.bnr.bg/News/Pages/23102 ... rarem.aspx
Музеят ще бъде обновен със средства на програмата „България–Гърция“, в която община Гоце Делчев си партнира с община Просочани. Ремонтът се извършва от две фирми, които спечелиха обществените поръчки. Строително-ремонтните дейности включват: обновяване на сградата на музея, подмяна на електрическата и отоплителната инсталации, преустройство и модернизация на експозиционните площи, изграждане на пристройка за котелно на газ и паркоустройство. Вторият вид дейности по проекта са за художествено-пространствено оформление и доставка на оборудване за Общинския исторически музей. Фирмата изпълнител ще изготви идеен и работен проект, включващ пространствен дизайн на музея, експозиции, щандове, осветление и елементи на графичния дизайн, фото-дизайн.

5. Пловдивският исторически музей предложи за орден освободителя на Родопите
Източник: http://ad.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1600817
Освободителят на Средните Родопи полковник Владимир Серафимов да получи посмъртно орден „Стара планина", поиска директорът на пловдивския исторически музей Стефан Шивачев.
Директорът Стефан Шивачев е изпратил искането си до президента Росен Плевнелиев.
Предложението идва ден след лансирането на идеята за награждаване на генерал Васил Делов, върнал Кърджали в границите на България.
Полкът на Владимир Серафимов устоява три дни на атаките на превъзхождащия го числено враг на 19, 20 и 21 октомври и запазва населените места в Родопите в границите на България.
Историческият музей ще потърси наследниците на офицера, за да получат ордена му.
Национална подписка за удостояване на ген. Васил Делов с орден "Стара планина" - първа степен с мечове, започва от днес в Кърджали.
Председател на инициативния комитет е народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева, а сред членовете са областният управител Иванка Таушанова, общественикът Георги Акабалиев и художникът Джемал Емурлов.
Орден „Стара планина" е най-високото отличие в наградната система на Република България. Връчва се от президента на България на политици, дипломати, общественици, спортисти, български и чужди граждани.
На 19 октомври скандал разтърси Кърджали, след като общинари от ДПС настояха на тържествената сесия да не бъде присъждано званието "почетен гражданин" на генерал Васил Делов, освободителя на града.
На другия ден пък политиците се събраха да заседават извънредно. Общинският съвет на БСП и групата съветници остро възразиха с декларация срещу начина, по който се отхвърля предложението на Инициативния комитет за удостояване на ген. Васил Делов със званието "Почетен гражданин" на Кърджали.

6. Нова сензационна находка на Трапезица
Източник: http://marica.bg/show.php?id=67979
Неизвестен досега средновековен храм откриха на Трапезица археолозите доц. д-р Константин Тотев и Пламен Караилиев. Това е 19-ата църква на историческия хълм, но е втората открита през последните 100 г. През 2008 г. екипът на доц. Тотев от търновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН разкриха друг храм с уникална украса и свещени реликви, вградени в абсидата. Новият обект се намира в северната част на крепостта и по първоначални данни датира от XIII-XIV век. Обозначен е под името “Църква № 20”. Първите четири храма на Трапезица са разкопани в края на ХIХ век от търновското археологическо дружество, а останалите 14 са открити при проучванията, извършени от французина Жорж Сьор през 1900 г.
През последните три месеца археолозите проучват участъка, където трябва да бъде изградена горната станция на зъбчатата железница, която ще качва туристите на крепостта. Храмът попада в обсега на туристическите маршрути, които ще отвеждат посетителите към Северната порта, Дворцовия комплекс и сградата на археологическия музей. Църквата се намира на около 30 м западно от църква № 19 и на 40 м от входа на музея. През годините на Второто българско царство тя е била разположена западно от централния площад на крепостта.
“Разкритите зидове не са запазени на голяма височина, но църквата впечатлява както с размерите си, така и с начина на градеж. Независимо че е изградена на калова спойка, строителството й се отличава с прецизност и точност. Използвани са тънки, обработени камъни, които са изравнявани с тухлени редове. Открити са значителни количества тухли и керемиди от покрива на постройката. Разкритият план и строителните материали подсказват, че фасадите са се отличавали с изящество и стил. Във вътрешността на притвора са открити и фрагменти стенописи, които свидетелстват за интериорната декорация”, обяснява доц. Тотев. Проучванията показват, че храмът е eднокорабен, едноабсиден с наос и притвор. Дължината на абсидата е 11,40 м, а на широчина достига 5,50 м. Зидовете са с дебелина 0,55-0,60 м. Въпреки силната денивелация на терена в посока изток-запад, подът на притвора е подравнен и покрит с каменни плочи. Южната му част е засегната при прокопаването на канала за водопроводните тръби на музея.
Според събраните до момента данни новооткритата църква е била реконструирана няколко пъти на външен вид и обем. “Тънките стени, липсата на вътрешни пиластри и каловата спойка показват, че храмът не е имал купол и камбанария. Вероятно е била покрита с полуцилиндричен свод и двускатен покрив над наоса и притвора. Може да се допусне, че сводът е бил допълнително укрепен с арки, стъпващи на конзоли, зазидани по-високо на надлъжните стени. Църкви със същия план или много близък до този на църква № 20 на Трапезица са открити в много български градове от периода ХII-ХIV век. Такива в столичния Търновград са църква № 2 до храма “Св. Димитър”, църква № 18 на Царевец, църкви № 10, 11, 16 и 19 на Трапезица, както и църква № 2 в подградието при Момина крепост”, твърди археологът.
В храма са открити интересни находки, свързани с християнския култ, като части от кръстове, кадилница, накити от некропола и др. Цялостното допроучване ще бъде извършено през следващия сезон. Предстои поставяне на защитно покритие на разкритите части от архитектурата. Предвижда се реставрацията на църквата да бъде включена в проекта на арх. Пламен Цанев при изграждане на туристическата алея от станцията на лифта към археологическия музей.

7. Татари вдигат български музей
Източник: http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=7&newsid=9347
Музей на българската цивилизация ще бъде открит до края на тази година в Татарстан. Това съобщи във Варна Минтимер Шаймиев, първият президент на републиката и настоящ държавен съветник. 4-етажният комплекс ще се шири на брега на Волга, в древното селище Болгар - бивша столица на Волжка България. В него ще бъдат изложени над 100 000 експоната.
Музеят ще бъде в близост до монумента, издигнат в чест на приемането на исляма от волжките българи през 922 г. В мемориалния комплекс се пази най-големият печатен Коран в света, вписан и в Книгата на рекордите Гинес. Той тежи 800 кг, дълъг е 2 м и е обсипан със скъпоценни камъни. Болгар скоро ще влезе в списъка с обекти на световното културно наследство на ЮНЕСКО, категоричен е Шаймиев. Наскоро президентът Путин е посетил мястото и се е запознал с проекта за Музей на българската цивилизация. Той остана много доволен, защото е поддръжник на идеята за съхранение на историческото наследство, заяви Шаймиев.
Във Варна той и делегация от Татарстан участват в Четвъртия международен български форум под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Проявата събра специалисти по прабългарска история и култура от Русия, Украйна, Унгария, България и Татарстан.
Уникалният "Атлас Болгарика. Време и пространство на българската цивилизация" беше представен от Академията на науките в Татарстан. В изданието са включени над 100 исторически карти, планове и схеми, отразяващи историята на прадедите ни - от корените им до преселението на Балканите и Средното Поволжие.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 11:41 am

Музеен информационен бюлетин за 24.10.2012 г.

1. Ритуални огнища и древни съоръжения откриха в могилата край Бузовград
Източник: http://novinar.bg/news/ritualni-ognisht ... yMA==.html
Две ритуални огнища и редица древни съоръжения откри археологът доц. Георги Нехризов от Националния археологически институт с музей при БАН, който ръководи разкопките на тракийската могила край с. Бузовград, община Казанлък, съобщиха от екипа му.
Едната есхара (култово огнище), красиво и богато украсена със спираловидни орнаменти, е направена от глинена замазка с богата орнаментация. Под нея е намерена втора - по-ранна, есхара, която е по-малка и с по-бедна украса. Около двете огнища е имало постройки с дървена конструкция, стените на които са били измазани с глина. Около тях бяха открити голямо количество фрагменти от керамични съдове, хромели, тежести за стан, оръдия от рог на елен и др.
Явно тези есхари и съоръженията около тях са свързани с поменалните практики, осъществявани периодично пред входа на гробницата. Доц. Нехризов сподели, че откриването на две добре съхранени есхари пред гробницата е изключително важно от научна гледна точка. По тази причина и поради високата им художествена стойност се взема решение те да бъдат консервирани и вдигнати от терена, за да бъдат реставрирани и подготвени за експониране. Това бе направено от Георги Илиев, реставратор от Регионалния исторически музей в Ямбол. Също с ритуални действия трябва да се свърже и разкритото струпване от трапезни и транспортни амфори пред източната стена на дромоса и ямата, изсечена в скалата, върху която стъпва тази стена.
Гробницата край с. Бузовград е отчасти разрушена и ограбена в древността. Вероятно тогава е била разрушена представителната й фасада, изчезнали са вратите на камерите и са изтръгнати металните халки, който са ги държали и е започнало вдигането на подовите блокове. Липсата на каквито и да е находки, които могат да насочат към по-прецизно датиране, не дават възможност да се определят хронологическите рамки на построяването и използването на паметника, предаде БГНЕС. Плановата схема, конструктивните похвати и стиловете сходства с подобни позволява да се предположи, че тя е изградена в последните десетилетия на ІV в. пр. Хр. Материалите, открити в проучените контексти в южната периферия на могилата, показват, че дълго време след извършването на погребението, затварянето на гробницата и насипването на могилата са продължили действията по оказване на почит на погребания в гробницата тракийски аристократ.
Важно е да се подчертае, че около гробницата, на високите тераси над Тунджа през късната желязна епоха е съществувало голямо селище. През римската епоха то се разраства и обхваща и северния склон, на който е издигната могилата. Животът на това място продължава и през Средновековието, когато тук най-вероятно се разполага подградието на крепостта Бузово кале. С него трябва да се свържат откритите при разкопките християнски гробове от 12-14 в. в околомогилното пространство.
Гробницата при Бузовград е типичен представител на куполните гробници с кръгла камера, затворена предгробна камера и дромос, широко разпространени в земите на траките, предимно южно от Стара планина. Гробници от този тип са открити и в Казанлъшката котловина. Част от тях изградени от тухли като Казанлъшката, но преобладават построените от каменни (гранитни) блокове – Голяма Арсеналка, Могилата с грифоните, Шушманец, Голяма Косматка, Оструша и Долно Изворово.

2. Биографични изследвания върху живота на Васил Левски представят днес в Регионалната библиотека в Благоевград
Източник: http://radioblg.bnr.bg/News/Pages/24102012bibi.aspx
Биографични изследвания върху живота на Васил Левски ще бъдат представени в зала „Изкуство“ на Регионална библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград от 14 часа днес. Заглавията, които ще бъдат обсъдени на публичната дискусия са „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски”, „Васил Левски – Апостола на българската свобода” и „Европейските измерения на Васил Левски”. Автори на изследванията са проф. Иван Стоянов, преподавател във Великотърновския университет и Дора Чаушева, директор на Националния музей „Васил Левски” в Карлово. Организатори на събитието са Регионален комитет „Васил Левски“ - Благоевград, Регионална библиотека „Димитър Талев“-Благоевград и Национален музей „Васил Левски” – Карлово.

3. Марин Кавръков постави началото на проект „Клио” в музей на текстила
Източник: http://new.sliven.net/sys/news/index.php?id=89568
На 24 октомври в арт-работилницата за деца в Национален музей на текстилната индустрия – Сливен беше представен нов проект „Клио – креативна лаборатория за изкуство и образование”. Проектът представлява занимания с деца и изработване на сувенири с различни техники в музейната работилница. Директорът на музея Тони Димитрова разказа на децата, че проект „Клио” ще продължи една година до следващия празник на град Сливен – Димитровден. Клио е музата на историята и никак не е случаен изборът на подобна абревиатура за име на проекта. Логото беше избрано от авторитетно жури в състав – областният управител Марин Кавръков, заместник-областният управител Христо Карабекиров, кметът Кольо Милев и заместник-кметът Иван Славов. Декоративна възглавничка, с ръчно избродирани слънце и момиченце и надпис „клио” спечели в конкурса за лого на проекта. Децата от Дневен център за деца и възрастни с умствена изостаналост в Сливен са създателите на новото лого и участници в проекта, а гости на събитието бяха и децата от детска градина „Елица”, които зарадваха присъстващите с много песни и танци.

4. Столичната община пак ще се опита да отвори за граждани парк-музей "Врана"
Източник: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/10/ ... otvori_za/
Служителите на парк-музей "Врана" ще бъдат освободени въпреки обещанието на Фандъкова - 18 окт
Министри се разминават за мораториума върху царските имоти - 01 апр
София е платила около 3 млн. лв. за поддържането на парка "Врана" за 10 години - 27 мар
Държавата внесе в съда искове за три царски двореца - 24 мар
Столичната община отново ще се опита да отвори за посещения на граждани парк-музей "Врана". Плановете са това да се случи поетапно от пролетта на 2013 година. Това се разбра по време на обсъждането на закриването на парк-музея като самостоятелна структура в комисията по околна среда.
Паркът беше дарен от бившия премиер Симеон Сакскобургготски на общината през 2001 г. по времето на кмета Стефан Софиянски. Идеята беше той да се отвори за посещения на столичани и гости на столицата. Това така и не се е реализирало вече 11 години. На практика паркът може да се ползва единствено от семейството на Сакскобургготски, както и от студенти на Лесотехническия университет, които провеждат стажове.
С доклад на заместник-кметовете по финансите и по околната среда Дончо Барбалов и Мария Бояджийска се предвижда "Врана" да стане част от общинското предприятие "Паркове и градски градини". Ще бъдат уволнени всички 28 служители на парка. Комисията реши да добави условието кметът на София Йорданка Фандъкова до два месеца, след като общинският съвет приеме доклада, да прецени какви допълнителни тесни специалисти ще са нужни в общинското предприятие.
По време на заседанието присъстваха част от служителите и директорът на "Врана". "Имаме проблем с водоснабдяването и някои редки видове вече са унищожени", оплака се Тодор Коларов, който работи в парка от 33 години без 18 дни. Председателят на комисията по околна среда Лорита Радева (ГЕРБ) отговори, че до нея не е постъпвала информация за проблема и няма как да знае какво се случва. Обвини и директорът на "Врана" Валентин Благоев, че не е докладвал.
Радева каза, че вече пета година нищо не се случва в парка и той си остава все така затворен за посетители. "През 2007 г. първото заседание на комисията от първия мандат, в който съм председател, се проведе точно във "Врана", каза още тя. Въпреки очакванията темповете на развитие са бавни.
Благоев отговори, че първо трябва да се направи ремонт на алеите, да се поставят информационни табели, да се реши проблемът с водата, и чак тогава да се говори за отваряне на парка. "Какво направихте вие, като директор? До мен не достигат тези проблеми, а само исканията за още пари без да бъде обяснено за какво", отговори на критиките Радева.
В спора се включи и директорът на сформираното преди една година общинско предприятие "Паркове и градски градини" Милена Мечкова, която обеща, че ще бъде направено всичко възможно паркът да се обнови и да бъде отворен поетапно от пролетта.
Докладът за закриването на парк-музеят "Врана" като самостоятелна структура е качен на страницата на общинския съвет за обществено обсъждане.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 11:42 am

Музеен информационен бюлетин за 25.10.2012 г.

1. Зимната обредна празничност представи къща музей „Панайот Волов“
Източник: http://rss-bg.info/i_113904894/%D0%97%D ... 80%9C.html
По повод настъпващия период на отбелязване на зимната народна празничност, учениците от клуб „Етнография“ при Професионалната гимназия за облекло, обществено хранене и химични технологии „Проф. Асен Златаров“ в Шумен посетиха къща музей „Панайот Волов“.
Учениците от клуб "Етнография" в ПГОХХТ "Проф. Асен Златаров" научиха за празничната обредна трапеза на българина в къща музей "Панайот Волов". Снимка Авторката
Темата „Празнична народна традиция“ завладя младите хора от клуба и те ще продължат да търсят нови знания за нея в миналото на стария Шумен и неговите запазени традиции. Началото на тяхната дейност се постави в музея със специалното занятие „Зимни празници в Шуменско“. В навечерието на християнския празник Димитровден младежите от специалностите „Хляб и хлебни изделия“ и „Ресторантьорство“ научиха какво се приготвя за празничната обредна трапеза и каква трябва да бъде подготовката за предстоящите народни празници Игнажден, Бъдни вечер – Малка Коледа, Коледа -Рождество Христово, Нова година, Васильовден, Ивановден, Йордановден и други. Заедно със своята ръководителка, училищния библиотекар Маня Микова, младите и запалени етнографи можаха да се запознаят със символиката не само на обредната ритуалност, а и със спецификата и символната семантика на българския обреден хляб. Експонираната в музея колекция от консервирани обредни хлябове от Шуменския край представи на учениците много нови знания за декоративната пластика по видовете празнични пити, погачи, краваи, колаци, косичници и други. Те се запознаха още и със семантиката на етнографските предмети, свързани със сакралното производството на хляба в миналото от нашите предци. Учениците научиха много още за празничността на българина, в която неотменен атрибут е насъщният или пък непознати поверия, свързани с него. Те преоткриха обредния хляб като един своеобразен модел на света на човека – духовен и материален, като една желана и пожелана действителност, като фолклорно пластично творчество, като българска традиционна култура и естетика.
А във връзка с предстоящия празник на 1 ноември – Денят на българските народни будители, учениците са запознаха и с делото на видния ни съгражданин-будител Панайот Волов.

2. В Неврокопско гостува документална изложба за Балканската война
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=983938
По инициатива на народния представител от ГЕРБ Веселин Давидов и сдружение „Неврокоп”, в община Сатовча стартира тематична документална изложба, посветена на Балканската война и Освобождението. Тя има за цел да припомни историческите събития и духа на времето с автентичните образи от онези дни. Изложбата, която е продукт на Националния военноисторически музей, ще
посети много от училищата и читалищата в Гоцеделчевско.
„Трябва да знаем и помним, че Балканската война е била реалната освободителна война в Пиринско и Родопите и да почетем паметта на падналите в героичните дни преди 100 години. Заедно със сдружение „Неврокоп“ ще опитаме изложбата да достигне до повече млади хора от Неврокопския край. Днес те възприемат свободата като абсолютна даденост. Искаме да им дадем и повод за размисъл около тези значими за националната ни история събития”, коментира народният представител Веселин Давидов.
Той се включи в честванията, заедно с ученици от гимназиалните курсове от училищата в селата Сатовча, Кочан и Плетена, на мястото, където преди 100 години 2-ра дружина на 9-и Пловдивски полк се сражава самоотвержено за освобождението на Неврокопския регион. На това място пада в бой и командващият капитан Никола Топалов от Калофер, който посмъртно е произведен в чин майор и в чест на когото върхът е наименуван Майоров гроб.
Освен традиционното полагане на цветя и венци, и последващите спортните мероприятия, тази година честването бе допълнено от родопски кабагайди. Гайдарите Слави от Доспат и Северин от Кочан, разчувстваха публиката с виртуозните си изпълнения.

3. Дарителството в Пловдив преди век обсъждат в Историческия музей
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=983800
Какво е било дарителството в Пловдив преди 100 години ще дискутират учени и граждани на форум в Историческия музей днес. Повод е 150-ата годишнина от рождението на най-големия пловдивски дарител Димитър Петров - Кудоглу, а темата - даренията в града в периода от Освобождението до 1944-а година. Учени от цялата страна ще представят изследвания, свързани с богатите пловдивчани, сред които Хаджи Гьока Петров, Григорий Маразли и други.
Обществените сгради, организации и други постройки, сред които например бюст-паметникът на Христо Ботев пред едноименния стадион, които са построени чрез дарения също са част от програмата. Ще се предствят и доклади за някои благотворителни организации, които вече не съществуват, като „Майчина грижа" или домът „Кудоглу".
Конференцията стартира в 13 часа в Регионалния исторически музей.

4. Изложба „100 години от Балканската война" откриха в Шумен
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1710491
Изложба на документи, снимки, оръжие и други материали, свързани с Балканската война, посветена на 100-годишнината от историческото събитие, бе открита в Регионалния исторически музей в Шумен, предаде репортер на Радио „Фокус”-Шумен. Експонатите са подредени на пана и витрини в мраморното фоайе. Материалите са от фонда на Държавен архив и музея. Изложбата бе представена от Антония Панева, директор на Държавен архив-Шумен. Документи от официален и личен характер, снимки, фотоси, дневници, телеграми, дипломатически документи и др. проследяват в хронологичен ред събитията преди военните действия, техния ход и финал. Показани са манифестът на цар Фердинанд за обявяването на Балканската война, документи от фонда на Български червен кръст за сформиране на комитети за подпомагане на нашите войници на фронта. Интересен е ръкописът на Кузма Манятски "Доброволчески патила, как потеглихме от Америка и как си разпиляхме всичко за да дойдем доброволци да се жертваме за свободата на милата ни Македония". Представени са дневници на кап. Марин Куцаров, командир на 15-та рота от 7-ми Пехотен Преславски полк, за военните действия на ротата, за числения състав, броят на ранените, убитите и избягали войници, дневник на подп. Руси Радков изписан четливо, акуратно, с молив. Показана е снимка на свещеник Иван Дочев. Неговият дневник през тази година излезе като част от изданията, посветени на 100-годишнината от войната, обясни Панева. Иван Дочев е шуменец и описва много подробно военните действия, един израз от неговия дневник се използва и до днес, за да опише този период на нечуван национален подем на националното самосъзнание, че когато са тръгвали на война, българските войници са го правили като за сватба, отбеляза Панева. Тя посочи, че в изложбата е представена и снимка на Райна Касабова, първата жена, участвала в боен полет, като по това време е била само на 15 години. Изложени са медал за участие в Балканската война, снаряд, принадлежал на командир Георги Карастянов, оръжие и др. Показаните в изложбата материали и документи от Държавен архив Шумен са само малка част от това, което притежава архива във връзка с Балканската война.

5. Работна среща–семинар „Музеите–училището и младите потребители” ще се проведе в Националния исторически музей
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1710169
Работна среща–семинар „Музеите–училището и младите потребители” ще се проведе в Националния исторически музей.
Срещата започва днес от 10.00 ч. През пролетта на тази година бяха проведени анкети сред ученици, учители и музейни специалисти по проекта „Маркетингово проучване и оценка на взаимодействието между музеите-училището и младите потребители”, спечелен от НИМ по програма "Публики" на Националния фонд "Култура”. На семинара ще бъдат представени резултатите от тази анкета, ще бъде споделен опит от музейни специалисти и учители, ще бъдат представени добри практики за резултатни интеграционни връзки между музеите, галериите, училището и младата публика, както и на съвместни музейно-образователни продукти.
Партньори на проекта са Регионалният инспекторат по образованието – София-град, при Министерството на образованието, младежта и науката и Асоциацията за социални изследвания и приложни изследователски практики (АСИ).
В работната среща-семинар ще участват музейни специалисти от София и страната, учители, преподаватели и студенти от СУ „Св. Климент Охридски“.
Анкетирани са били 490 ученика от V до VIII клас от 15 столични училища – 263 момчета и 227 момичета, 70 учители по различни специалности от същите училища – 7 мъже и 63 жени, на възраст от 25 до 69 г., с трудов стаж от 0 до 41 години, 57 музейни специалисти от 6 музея от София -– 19 мъже, 38 жени, на възраст от 21 години до 62 г., с трудов стаж от 1 до 38 години.
Анкетираните отговориха на 60 въпроса.

6. Откриват музей на тиквата в Севлиево
Източник: http://sun-bg.com/566/otkrivat-muzey-na ... MiT6OR96Qw
Музей на тиквата ще бъде открит по време на фестивала на оранжевото изкушение в Севлиево. От 30 октомври до 4 ноември Севлиево ще се превърне в столица на тиквата. По време на фестивала ще бъдат представени и традиционните изложби “Тиквени фантазии” и “Тиква най-най…”. Откриването им ще е на 31 октомври в Дома на културата. По време на фестивала ще бъдат избрани и най-нестандартната, най-малката и най-голямата тиква.
Много забавни игри, творчески ателиета и младежки вечерни състезания по река Росица с лодки-оригами и тиквени фенери ще зарадват гостите на фестивала. Влакът Тиквенбург ще потегли на 3 ноември следобяд.
В предпоследния ден от фестивала – 3 ноември, севлиевци и гостите на града ще могат да се насладят на огнено шоу, забавления и концерт на Рафи, а на 4 ноември идва ред и на кулинарните тиквени изкушения и най-дългия тиквеник.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 11:42 am

Музеен информационен бюлетин за 26.10.2012 г.

1. 120 години от основаването на Народния музей
Източник: http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Lifes ... muzei.aspx
Народният музей е настанен в някогашната Буюк джамия, построена през 15 век, днес там се помещава Национален археологически институт с музей.
През 2012-а се навършват 120 години от създаването на Народния музей в България. Това се случва 14 години след Освобождението на България, във време на икономически и културен подем. До 1892 г. музеят е секция от Народната библиотека, в която са се събирали археологически, нумизматични и етнографски ценности. След основаването му в него работят едни от най-известните ни учени-хуманитаристи. През 1906 година, когато проф. Иван Шишманов – известен филолог, етнограф, писател и общественик, е министър на просвещението, по негово предложение институцията се разделя на два отделни музея.
Археологическият си остава в зданието на бившата Буюк джамия, а Етнографският се премества в сграда срещу Народното събрание. През Втората световна война обаче тя е разрушена от бомбардировките. Затова през 50-те години неговата сбирка се мести на сегашното си място в бившия царски дворец, в който си съседства с Националната художествена галерия. Добре е да се знае, че още от началото в Националния етнографски музей към него работят солидни учени като Стефан Костов и Любомир Милетич. Създадена е обаче и група от общественици, писатели и артисти – приятели на музея, които помагат за обогатяването на неговите фондове. Сред тях например са Иван Вазов и Дора Габе.
Подробности за колекцията на Етнографския музей разказва в интервю за Радио България д-р Лина Гергова, координатор на честванията на 120-ата годишнина. Както посочва тя, когато след Освобождението в Народната библиотека започва събирането на различни ценности от цяла България, това се прави най-вече от учители и читалищни деятели. Те изпращат в музея дарените от цялата страна костюми и предмети, които смятат за ценни.
Същевременно след отделянето му през 1906 година започва и много сериозно откупуване на предмети – продължава д-р Гергова. – Тогава пък учени от Етнографския музей обикалят страната и събират ценностите. И така днес ние имаме около 50 хиляди предмета. Най-голяма е колекцията ни от народни носии, имаме около 25 хиляди броя носии. Имаме и сбирки от различни килими, черги, покривки. И още: грънчарска колекция, произведения на металообработването, изделия от от дърво, най-различни предмети от етнографското ни културно наследство.
Доскоро на етнографията у нас се гледаше като на наука за традиционната култура, събираха се най-вече старинни предмети, но днес в сбирката на музея има и по-нови постъпления. В него например е част от колекцията на комунистическия ръководител Тодор Живков с подаръци от различни страни, които са етнографски ценности.
120-ата годишнината на Народния музей съвпада със 150-годишнината от рождението на професор Иван Шишманов, който, освен че е един от най-известните ни и най-действени етнографи, има и голяма роля за създаването на Етнографския музей. Затова отбелязваме и двата юбилея – казва Лина Гергова. – Честванията ни съвпадат и с дните на етнографията и фолклористиката, които организираме за втора поредна година в началото на ноември, когато празнуваме и Деня на народните будители. Тази година ще имаме изложба, която ще представи цялата етнографска карта на България, най-вече чрез костюми. Тя ще се открие на 31 октомври в сградата на Царския дворец. След това продължаваме с национален конкурс-надпяване. Миналата година този конкурс беше посветен на възрожденците братя Миладинови, на техния сборник „Български народни песни”. Тази година пък песните са от сборника с народни умотворения „Народопис”, чието начало е поставено от проф. Иван Шишманов. Вече над 70 тома са излезли от този сборник, всички са издадени от Етнографския музей.
На 3 ноември в музея ще има ден на отворените врати, входът е безплатен. За посетителите са подготвени различни ателиета, игри, даже фолклорно караоке. За 6 ноември пък е предвидена научна конференция, посветена на делото на проф. Иван Шишманов. Приключили са и два ученически конкурса за есе и рисунка и техните лауреати ще бъдат наградени в рамките на честванията.

2. Дупки и стърчащи шахти по пътя до музей
Източник: http://bnt.bg/bg/news/view/87589/dupki_ ... a_do_muzej
По разбита и осеяна с дупки улица стигат гостите до сградата ма единствения в страната Музей на транспорта в Русе. Той е непосредствено до дунавския бряг и достъпът до него с кола е невъзможен. Освен изронения асфалт, по пътя личат и „коловози”.
Отсечката е непосредствено зад многопрофилната болница и създава неудобства за всички шофьори, дръзнали да преминат през проблемния участък с автомобилите си. Посетителите на музея, които са избрали да тръгнат пеша, са принудени да преодоляват препятствия, заради липсата на тротоари от двете страни на платното. Освен вдлъбнатите участъци, по улицата има и стърчащи капаци на шахти, които също превръщат преминаването на автомобил в майсторско управление. Според хората от близките рибарски селища, пътят бил разбит преди години.
„Улицата я разбиха преди 2 години. Тогава от софийска фирма строяха новата кейова стена. Сега си тръгнаха, а всичко така си остана. Нищо не възстановиха”, споделя жител на града.
Сега районът вече е недостъпен с кола за многобройните туристически групи, разказват от музея.
„Преди идваха автобуси от цялата страна и спираха долу, до музея. Сега не смятат да слязат."
За посетителите остава единствено възможността да паркират автобусите на една от алеите в Парка на младежта и стигнат до музея пеш. За състоянието на улицата изпратихме сигнал до общината и чакаме нейния отговор.

3. Париж от XIX век в София
Източник: http://inews.bg/%D0%9A%D1%83%D0%BB%D1%8 ... 32643.html
Париж 1900 е тематичното название на изложбата, която от днес до 13 януари ще завладее Националната галерия за чуждестранно изкуство. Експозицията включва 141 творби от колекциите на парижкия музей "Пти Пале".
Зрителският интерес вероятно ще надмине този по скулптурите на Едгар Дега, които бяха на родна земя преди 2 години. Това е може би най-мащабното изнасяне в друга страна на произведения от колекциите на френския музей.
Париж в края на 19 и началото на 20 век е в своя разцвет. Този знаменит период от историята е познат още като Бел епок (в превод "хубавото време"). Живопис, театър, литература, музика, архитектура, Париж! Проблясък, който оставя единствени по рода си културни паметници и тъга по една фантастична хармония.
Именно по онова време е построена Айфеловата кула, наред с много други внушителни символи на столицата на любовта – легендарните кабарета Moulin Rouge и Folles Bergere, изработените от метал отличителни парижки гари, легендарните широки булеварди. Образ на съвършения град, за който всички бленуват.
През 1990 г. по повод Петото международно изложение в Париж е построен и въпросния музей Petit Palais (Малкият дворец), който по онова време изпълнява функцията на павилион на изложението, а днес е Музей за изящни изкуства, който ще ни предостави най-красивите си и ценни притежания.
Ще имате възможността да се докоснете до шедьоврите на знаменити творци, оставили незаличими следи в утвърждаването на стила и същността на Бел епок. Ще споменем Огюст Роден, Йожен Кариер, Жорж Клерен, Шарл Жирон.
Сладкото безделие, красотата, превърнала се в муза, романтика, величествени пейзажи. А това е само малка част от света, в който ще попаднете. Като машина на времето, чиито елементи са стари платна, цветове, четки и вашите очи.
Освен естетичните красоти с френски подписи, ще можете да се насладите и на творенията на талантливи българи, участвали в Световното изложение в Париж през емблематичната 1900г. Сред тях са скулпторите Жеко Спиридонов и Борис Шац, живописците Антон Митов, Георги Митов, Иван Мърквича и др.
Сещате ли се за Сара Бернар, наричана още "божествената Сара”? Ако да, то ще останете доволни от възможността да се насладите на портрета на великата френска актриса – кулминацията на изложбата. Картината от 1876 г. е дело на Клерен и изобразява цялата красота, нежност и величие, която можем да асоциираме с името на Бернар.
"Една картина, преди да бъде изображение на боен кон, голо женско тяло или някакъв анекдот, представлява преди всичко гладка равнинна повърхност от цветове, подредени в определен ред", казва теоретикът на движението Морис Дени, който също ще бъде представен на изложбата.
Затова и вие подредете задачите върху платното на своето ежедневие и отделете няколко часа от свободното си време, за да се насладите на картините с минало несвършено, които ще ви покажат духа на една отминала епоха. Позволете на цветовете да ви отнесат в края на 19 век, когато изкуството и романтиката са владеели Париж.

4. Картини и пластики преобразиха Етнографската къща музей в Асеновград
Източник: http://news.plovdiv24.bg/390230.html#ixzz2AfmlWuGa
Картини и пластики преобразиха Етнографската къща музей в Асеновград. Художникът Диан Георгиев показа някои от най- добрите си работи като част от програмата на община Асеновград за Деня на народните будители. В творбите си той бе залегнал на античните мотиви, исторически и литературни мотиви, човешки фигури. Откриването на изложбата направи изкуствоведът Светла Москова, която разказа за значението на изобразителното изкуство и културата изобщо в технологичното съвременно общество. Тя каза, че това са нещата, които ни правят уникални и различни и че в това е бъдещето на България.
Самият Диан бе скромен в изказването си, като просто благодари на всички присъстващи, на общината за оказаната подкрепа и помощ, на Исторически музей - Асеновград и уредниците в Етнографската къща.
Сред гостите бяха част от гилдията на асеновградските художници, общественици, културни и читалищни дейци. Зам.-кметът Мария Вълканова поднесе букет от свое име и от името на общинското ръководство. Изложбата може да бъде посетена поне още до края на дните посветени на народните будители.

5. Момчил Маринов: За първи път в нашия район излиза приемственост между тракийска култура и средновековна българска култура
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1710860
За първи път в нашия район излиза такава приемственост на едно място – между тракийска култура и средновековна българска култура. Това заяви пред Агенция „Фокус” директорът на Исторически музей „Искра” в Казанлък Момчил Маринов. „За съжаление, липсват най-популярните открития, които винаги свързваме с тази култура, защото гробницата е ограбена, по всяка вероятност още в древността. И то така драстично е ограбена, че дори точните датировки доскоро бяха тотално затруднени, вследствие на този проблем. За сметка на това обаче, бяха намерени две много хубави есхари - това са ритуални тракийски светилища, много хубаво декорирани. Идеята е да ги експонираме за в бъдеще пред самия вход на гробницата, като това ще я направи уникална - няма го златото от Голяма Косматка и стенните изображения от Оструша и Казанлъшката гробница”, каза Маринов. Това ще бъде първата тракийска гробница, която ще представи пред хората едно толкова типично и известно за бранша откритие като есхарите. Маринов посочи, че при разкопките е открит и значителен по мащабите си средновековен некропол, който обаче не може да бъде проучен в този сезон.
Друго ценно е един много добре запазен 8-метров коридор, който се нарича дромос. За първи път в Долината на тракийските царе излиза толкова добре и красиво изграден коридор с гранит, а не от ломени камъни, каквато е масовата практика до момента. След подходящо подготвяне и качествено осветление, това ще бъде голяма атракция за посетителите, каза още директорът на Исторически музей „Искра”.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 11:46 am

Музеен информационен бюлетин за 27-28.10.2012 г.

1. Непоказвани материали от колекцията на Националния археологически институт с музей са представени в изложба
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1711311
Временна изложба с нови и непоказвани досега материали от колекциите на Националния археологически институт с музей може да се види в столицата. Това съобщи за Агенция „Фокус” ст.н.с. д-р Гергана Кабакчиева, доцент в Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (БАН). Изложбата е организирана с участието на Американския изследователски център.
В София се е провела двудневна международна конференция „Комуникации, търговия и пътища от древността до наши дни на Балканите”, организирана от Американския изследователски център в София.
„Участваха историци, археолози, архитекти и проучватели на изкуство от балканските страни – специалисти от различните области, които през призмата на своите професии и проблематики на научен интерес да разглеждат едни и същи проблеми”, каза Кабакчиева.
На конференцията са били обсъдени проблемите за това как са се осъществявали комуникациите, каква е била мрежата от пътища, какви са били посоките на търговия, има ли промени и кое е останало да се развива на Балканите като традиция.
„Всички тези проучвания дадоха действително много добри резултати”, добави д-р Гергана Кабакчиева. Докладите от конференцията ще бъдат публикувани.
„Моят доклад беше за търговията с фина керамика в района на Източните Балкани от края на трети до началото на седми век, за промените, които настъпват в късноримския и късноантичен период на Балканите през призмата и контекста на вноса и местното производство на фина керамика. Един обобщаващ доклад, който показва картината и не само икономически, но и културни, етнически промени, които настъпват в района на Източните Балкани през периода четвърти-началото на седми век”, добави Кабакчиева.
Резултатите от последните години показват, че много по-продължително и по-спокойно се развива икономиката в западното крайбрежие на Черно море – градовете по черноморския бряг.
„Тази независимост и това, че те търгуват по вода с кораби, ги прави много по-устойчиви като центрове на развитие на производства, развитие като големи търговски центрове”, заяви д-р Гергана Кабакчиева.

2. "Паметници - памет-град"
Източник: http://yambolnews.net/index.php/lichnos ... 0%B0%D0%B4
Това е името на фото-изложбата, с която Регионален исторически музей - Ямбол гостува в арт салона на читалище "Зора-1945".
Христина Женкова - уредник в музея - откри изложбата и разказа повече за творческия проект, по който е създадена, както и за останалите дейности по него.
Фотосите от миналото на нашия град събудиха малко носталгия, много усмивки и любопитството на присъстващите.
Желаещите да ги видят могат да направят това до девети ноември.
Заповядайте!

3. Колекция от икони на Парцалев чака реставрация
Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1608092
Икони от колекцията на Георги Парцалев (1925-1989) се нуждаят от реставрация, но музеят на големия актьор в родния му град Левски няма средства за това. Над 120 икони, събирани години наред от великия комик, са дарени след смъртта му от неговите близки на къщата-музей.
В експозицията са показани само 12 от иконите, които са в добро състояние. "Останалите се съхраняват в друга сграда от съображения за сигурност и защото голяма част от тях имат нужда от реставрация", обясни уредничката Маруся Панайотова. По думите възстановяването на иконите е финансово непосилно за бюджета на музея.
В къщата-музей могат да се видят старинните мебели от ХIХ век, красили софийския дом на актьора, сувенири и портрет на Парцалев, рисуван от художника Борис Грудев.
На 30 октомври, когато е годишнината от кончината му, в Левски ще бъде направен тържествен помен.

4. Момчил Маринов: Имаме амбицията да предложим всички тракийски гробници като групов паметник под егидата на ЮНЕСКО
Източник: http://www.focus-news.net/?id=f22634
Момчил Маринов, директор на Исторически музей „Искра” Казанлък, пред Агенция „Фокус”
Фокус: Господин Маринов, колко време проучвате обекта при Бузовград и с какъв екип?
Момчил Маринов: Екипът се ръководи от доц. Георги Нехризов от Националния археологически институт с музей към БАН. Заместник му е Меглена Първин от Исторически музей „Искра”, както и археолози и студенти. Разкопките започнаха в началото на месеца и ще приключат в края на месеца. Този значителен обект всъщност за много кратко време се проучи. Това са спасителни разкопки и е поредната значителна гробница, която излиза в района. Тези спасителни разкопки станаха възможни, благодарение на субсидия на Министерството на финансите. Това беше сериозна субсидия, която беше предоставена на Община Казанлък за изграждането на подробен устройствен план за Долината на владетелите. С 50 000 лв. от нея започнаха спасителните разкопки, които покриха една част от тази сума и ще бъдат направени останалите довършителни работи до края на ноември.
Фокус: Какви са откритията за това време?
Момчил Маринов: За съжаление, най-популярните открития, които винаги свързваме с тази култура, липсват, защото гробницата е ограбена по всяка вероятност още в древността. И то така драстично е ограбена, че дори точните датировки доскоро бяха напълно затруднени, вследствие на този проблем. За сметка на това обаче бяха намерени две много хубави есхари - това са ритуални тракийски светилища, много хубаво декорирани. Идеята е да ги експонираме за в бъдеще пред самия вход на гробницата, като това ще я направи уникална - няма го златото от Голяма Косматка и стенните изображения от Оструша и Казанлъшката гробница. Любопитното е, че съвсем наблизо излезе един средновековен некропол и то значителен по мащабите си. По ред причини няма да можем да го проучим, защото навлизаме в един сезон, който не е удобен за проучване и то мащабно. Става въпрос, че се намира някаква приемственост между тракийската и след това средновековната българска култура. Това са основните открития. Едно, че е много характерна като градеж – внушителна архитектура, особено предгробната камера е мащабна, тя е в тракийски стил градена. Второто, са тези есхари, които ще консервираме и запазим тези уникални тракийски огнища.
Фокус: Какъв е потенциалът на този обект за туризъм, както и това да носи приходи на общината?
Момчил Маринов: Това е част от цяла стратегия, която се опитваме да наложим. За радост, има разбиране и от ръководството на общината, което е най-важното, за да се получи този проект. Основните обекти, които бяха социализирани последните години, това са Голяма Косматка и Оструша. В близките месеци ще бъде социализиран, т.е. направен със съвременни методи за посещение, и още един атрактивен обект – това е могилата Шушманец. Хубавото е, даже можем да кажем – уникалното, на тези херони - тракийски гробници, както са най-популярни, че те са съвсем различни, и откриването на всеки нов дава нови въпроси и за науката, и за любознателния посетител. Могилата, която бе открита край Бузовград, също поставя нови въпроси. Отделно архитектурната й цялост и ценност гарантира за в бъдеще един сериозен туристически поток и то от хора, които действително ценят неща, които представляват част от световното наследство. Имаме амбицията да предложим всички тракийски гробници, естествено след тяхната социализация, като групов паметник под егидата на ЮНЕСКО. Засега имаме достатъчно аргументи. Въпросът е, че тази процедура изисква строго определени срокове, които трябва да се спазят. Става въпрос за поне две години за придвижване на документация и т.н.
Действително най-належащото нещо е изграждането на подходяща база, солидна инфраструктура. Теренът, включително и на гробницата край Бузовград, представлява и особен интерес от гледна точка на екотуризъм, на фототуризъм – става въпрос за чудесни панорами. Трябва да се направи път, което е най-сложно като финансова обезпеченост, и да се обезпечи ел. захранване и вода. Разбира се, че оптималният план е да бъде част от националния и международен туристически поток. Всички основания за това са на лице – оригиналност на обекта, сравнително лесна достъпност. През почивните дни, дори по време на разкопките през октомври тази година, е имало на ден около 200 човека, при положение че дори за леки автомобили в момента пътят не е подходящ, което е доказателство за какъв интерес става въпрос. А ние нарочно не вдигахме шум, за да могат колегите археолози да работят спокойно.
Фокус: Имаше ли изненадващи открития при разкопките и какви са те? Какво е значението им?
Момчил Маринов: Най-ценните от научна гледна точка са есхарите – тези ритуални тракийски огнища. Те са и много красиви, много декоративни като характеристика. Ние решихме да ги консервираме и след тяхната реставрация просто да ги експонираме, но това ще стане догодина. Вече имаме контакти с реставратор. Това ще бъде първата тракийска гробница, която ще представи пред хората едно толкова типично и известно за бранша откритие като есхарите. Но до момента, може би, за хората, които се интересуват повече от тази култура са им известни най-вече тези от Севтополис. За първи път те ще могат да видят представени пред един тракийски херон. Другото ценно нещо е един много добре запазен 8-метров коридор или дромос, както се нарича. За първи път в Долината на владетелите излиза толкова добре и красиво изграден коридор с гранит, а не отломени камъни, каквато е масовата практика до момента. След подходящо подготвяне и качествено осветление, това ще бъде голяма атракция за посетителите. В гробницата има и характерна за този период мазилка, която ще направим всичко възможно да възстановим. Със своите мащаби тя ще бъде достатъчно атрактивна за хората. Отделно бяха излезли и едни много красиви амфори, които също ще възстановим и ще представим на място. Заедно със средновековния некропол, който излиза и чийто мащаби явно са значителни и ще подлежат на бъдещо проучване, за първи път в нашия район излиза такава приемственост на едно място – между тракийска култура и средновековна българска култура.
Това ще бъде поредният бисер от огърлицата в Долината на тракийските владетели. Хора от науката все още нямат обяснение как са строени. Има един отместен от иманяри огромен гранитен блок и все още с хора от строителния бранш много дни се колебаем как да затворим купола с него. Остават такива въпроси – древните какви математически и технически познания са имали, за да развият такова майсторство. Затова е задължение на хората, които имаме отношение към тази култура и това изкуство, да отворим тези великолепни храмове и гробници към все повече хора. Това е и задачата ни в краткосрочен план.
Фокус: Какви дейности още трябва да се извършат около археологическия обект?
Момчил Маринов: Сега трябва да направим защитната сграда, защитната постройка, за да могат хората спокойно да влизат, защото все още не е редно законово. Това ще бъде направено през следващите седмици, за да гарантираме съхраняването на могилата през зимата. Следващите важни неща са типични за всеки обект – по ред и важност на изпълнение – това са вода, ток и път. Това вече ще отвори обекта пред хората. Имаме естествено помещения за пазач и екскурзовод, но това е най-лесната работа. Защитна постройка – това ще направим до края на годината.
Фокус: Кога т. нар. „Орана могила” ще може да се посети от туристи и къде могат да се разгледат експонатите, открити по време на разкопките?
Момчил Маринов: Официално може да бъде посетена най-рано догодина. Тогава ще имаме възможност като логистика и то при добро съчетание. Иначе есхарите се нуждаят от поне няколко месечна консервация. Те в момента подлежат на първична консервация и през зимата реставратор ще работи спокойно с тях и ще ги представим през пролетта при добро развитие на нещата. Естествено, всички находки, които бяха открити, най-вече амфорите – предполагам, те ще бъдат най-атрактивни за хората, след тяхна реставрация, която също ще се направи следващите месеци, защото те са счупени, ще бъдат видени или в експозициите на музея, или ако успеем да направим тази смела идея – на място, за да се усети пълно ценността на обекта. В краткосрочен план находките няма да могат да се видят, защото през следващите седмици подлежат на научна обработка, а след това – на задължителна консервация. Иначе всеки може да посети могилата и в момента, но все още няма да може да я усети. Ще види размерите, които впечатляват всеки, но няма да може да я усети като цялостно въздействие. Има и укрепителни работи и още неща, които да я направят достатъчно въздействаща и опознаваема.
Искам да призова и всички българи и гости на България да посещават Долината на тракийските владетели. Дори и през зимата Казанлъшката гробница, която е под егидата на ЮНЕСКО, ще работи, ще работи също и Голяма Косматка. При възможност могат да се посетят и Оструша и Шушманец.

5. Мексико разкрива тайните на ацтеките
Източник: http://science.actualno.com/Meksiko-raz ... 04943.html
Мексиканският музей се готви да отпразнува своята 25-та годишнина с изложба на 24 артефакта и над 150 снимки на открития, направени от Националния институт по антропология и история Мексико.
Редките и ценни артефакти са изпълнявали религиозно-обредни функции при ацтеките и носят познания за бита пречистващите ритуали на древната цивилизация.
„Изложбата ще покаже историята на музея от неговото създаване през 1987г. Искаме след тази експозиция да развием дейността на музея като обособим пространство в него, където да има постоянен достъп до тези уникални открития и всеки, който иска да може да ги види и след тази изложба”, каза директорът на музея, д-р Карлос Хавиер Гонзалес
Изложбата ще включва седем отделни секции, всяка от които ще покаже работата на различните отдели на музея. Сред най- важните компоненти е голяма каменна глава на змия, която е била открита през 2011 г. и археолози смятат, че е била използвана за ритуални церемонии. Изложбата включва и скелети на големи птици, които за ацтеките са били символ на подземния свят. Изложбата може да бъде разгледана до март 2013.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 11:47 am

Музеен информационен бюлетин за 29.10.2012 г.

1. С три изложби започват проявите за Деня на будителите в Габрово
Източник: http://news.den.bg/home/unsorted/%D0%A1 ... &year=2012
С днешното откриване на три изложби започва програмата за честване на Деня на народните будители в Габрово. В 16.00 ч., в регионален исторически музей ще бъде показана изложбата „В началото бе словото…”, посветена на 290 години от рождението на Паисий Хилендарски и 250 години от написването на „История славянобългарская”. В експозицията са представени старопечатни книги и ръкописи, Два часа след това ще бъде открита изложба „85 години ОУ „Неофит Рилски”. Също в 18 часа, но в Художествена галерия „Христо Цокев” е откриването на фотоизложба на православни храмове, скални църкви, манастири и стенописи от България.

2. Римски град стопира разширението на пътя до Поморие
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=985704
Изображение
Непроучени културни и исторически паметници стопират временно ремонтните работи по разширението на 3-километровата отсечка от пътя за Слънчев бряг.
Това беше решено след като в края на изминалата седмица в района на аутобана по време на ремонтни дейности бяха открити останки от римско селище. На тухлените зидове на селището, което датира, според археолозите от 4-ти век след Христа, са се натъкнали багерите по време на строителните дейности по пътя.
Според директора на бургаския археологически музей Цоня Дражева, става дума за останки от вила, част от селище, което има връзка с крепостната стена, аязмото и параклиса открити след силната буря от 8 февруари тази година на брега в квартал Сарафово. Според Цоня Дражева разширението на пътя трябва да бъде временно спряно, тъй като находките са на широк периметър.

3. Музеят в Ботвград бе домакин на открит урок, посветен на Деня на народните будители.
Източник: http://www.botevgrad.com/news/43914/Muz ... -buditeli/
По повод Деня на народните будители, който се отбелязва на 1 ноември, днес в зала "Орханиец" на Исторически музей – Ботевград се проведе открит урок, посветен на празника. В него участваха 24 ученици от 3-ти „д” клас на ОУ „Н.Й.Вапцаров”, подготвени от тяхната учителка Геновева Божкова. Урокът премина под формата на състезание. Децата бяха разделени на три отбора – "Неделник", "Камбана" и "Светлина". Те премериха сили, като рецитираха стихове и разказваха наученото за народните будители. Жури в състав Галина Божкова – учител по история, и Теодора Тотева - историк, оценяваше отговорите на учениците. И трите отбора показаха, че са отлично подготвени по темата и получиха отлични оценки.
Гости на открития урок бяха Евгения Иванова - директор на ОУ „Н.Й.Вапцаров”, учители и родители на участниците в проявата.

4. Изложба "85 години ОУ"Неофит Рилски"
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=985876
Ретроспективна изложба "85 години ОУ"Неофит Рилски" ще бъде открита днес, от 18.00ч., в Регионален исторически музей. Експозицията включва фотографии и документи от важни етапи в историята на учебното заведение. Проектът е съвместна проява на ОУ"Неофит Рилски",Регионалния исторически музей и Държавен архив" Габрово.
Откриването на изложбата в навечерието Деня на народните будители е свързано с факта , че училището носи името на Неофит Рилски -бележит възрожденец и книжовник,който се посвещава на образователното дело и е от водещите фигури в развитието на просветата в родината ни през XIX век.
През април 1925 г. в местността Скокова поляна започва строежът на нова училищна сграда. В изложбата са представени снимки от историческия момент на първата копка,освещаването и приветствията на министъра на просвещението и кмета на гр.Габрово.
През 1926 г. училищното настоятелство взема решение новопостроеното училище да носи името Втора прогимназия "Неофит Рилски ".
Тя отваря врати на 25.09.1927 г. Това е период на разцвет на габровската индустрия и търговия и във Втора прогимназия " Неофит Рилски "се провежда ежегодна търговска изложба.
Лазар Попминков подарява на училището везано знаме с лика на Неофит Рилски, като освещаването му е на 12 май 1935 година.
Със заповед от 16.04.1936 година на Областната училищна инспекция в гр.Плевен прогимназията е обявена за пълно основно училище с ученици от І до VІІ клас.
Сформирана е ученическа духова музика от фанфари с диригент Александър Керков.85 години след създаването си, ОУ "Неофит Рилски" е училище с модерна материална база , а учебно-възпитателният процес се подпомага с разнообразни дейности по национални програми и европейски проeкти:
Започнало своята история в далечната 1927г. със седем паралелки и осем учители, в настоящия момент училището обучава 363 ученици. за които се грижат с 30 учители и възпитатели.Възпитаниците на ОУ „ Неофит Рилски " успешно се представят на олимпиади, в състезания и конкурси за детско творчество, както и на конкурсните изпити за средните училища.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 11:47 am

Музеен информационен бюлетин за 30.10.2012 г.

1. Парк-музей „Вл. Варненчик" отдава почит на Петър Димков
Източник: http://www.cross.bg/1335667
В Деня на народните будители - 1 ноември, Парк-музей „Владислав Варненчик" ще отдаде почит на Петър Димков - родолюбец, добротворец, духовен учител и народен лечител, отдал целия си живот на хората.
През целия ден, в залата за временни изложби на музея ще бъдат показвани научно-популярни филми за Лечителя, както и едни от най-добрите презентации от кръглата маса посветена на 125-тата годишнина от рождението му, проведена през 2011-та година във Варна.
Първият филм ще бъде излъчен в 10.00 ч, а последната прожекция ще е в 16. 00 ч.
Посетителите ще могат да разгледат и залата, посветена на полковник Петър Димков, в която се съхраняват неговите писма, дневници, офицерската сабя, части от военната му униформа, ордените и медалите. Експозицията разказва за дейността на народния будител, ръководил построяването на редица културни паметници, емблематични за град Варна, сред които е и мавзолеят на крал Владислав.

2. Откриха антични цистерни при разкопки в Несебър
Източник: http://globusnews.net/?p=62403
Макар че са в начална фаза, археологическите проучвания в Несебър откриха следи от всички периоди от съществуването на многовековния град. Намерени са следи от монументални градежи от античността и средновековието, частично унищожени от по-късни постройки. Особено интересни са откритите два антични резервоара за съхранение на вода (цистерни), градени от камъни и обмазани с дебела хидрофобна замазка. Тяхното проучване предстои и ще допринесе за нови познания относно ежедневния бит и урбанизацията на жителите на антична Месемврия. Подобни съоръжения са откривани случайно при свлачищни процеси по бреговете на полуострова, но нито една не е проучена чрез разкопки и не е публикувана. В проучвания терен се откриха и следи от най-ранното обитаване на града, което се свързва с тракийско население. Локализираните ями от периода на ранната желязна епоха (VІІІ-VІІ в. пр. Хр.) ще ни предоставят нови материални свидетелства за културата, бита и религията на най-древните обитатели на полуострова – траките. От средата на октомври 2012 г. започна спасителното археологическо проучване на терена на “Старата община” в Стария Несебър. Разкопките се финансират от Община Несебър, която ще бъде инвеститор на строителството на нова административна сграда. Разкопките се провеждат от Музей “Старинен Несебър” под научното ръководство на доц. Анелия Божкова (НАИМ – БАН) и Петя Кияшкина (Директор на Музей “Старинен Несебър”). Археологическите проучвания ще продължат до пълното изчерпване и документиране на археологическите останки.

3. Извадиха злато от магистрала „Струма“
Източник: http://kmeta.bg/news/347/Izvadiha-zlato ... truma.html
Истинско съкровище изкочи от автомагистрала „Струма“. Златни нагръдници на воини, златни обеци и фиби, красоти от сребро и кехлибар спасиха почти на бегом археолозите под носа на чакащите ги бетоновози.
Находките са от невиждан досега по мащабите си тракийски некропол край радомирското село Дрен. Те бяха открити през пролетта и началото на лятото тази година в големите наводнения, но досега се пазеха в пълна тайна. Екипът не ги огласяваше, за да не нападнат иманяри обекта. Сега той вече е затрупан с асфалта на новото шосе, а прекрасните бижута ще бъдат показани за първи път на специална изложба за Деня на Перник – 19 октомври.
Уникалният плосък некропол е от 8-и - 4-ти век преди Христа и се намира между днешните села Дрен и Делян. Каменните струпвания са с обща дължина над 300 метра и площ 5825 кв. метра като подобен аналог няма в световен мащаб, не крие гордостта от находката ръководителят на разкопките Филип Михайлов.
Каменните блокове образуват три успоредни редици каменни надгробия и са ползвани няколко века – отранножелязната до късножелязната епоха. Гробището е било за местната аристокрация като само най-знатните са имали право да носят злато. Некрополът е необичайно богат на фона на бедния по тогава район,разказва археологът от Историческия музей в Перник. Според една от версиите, че мястото е ползвано отняколко селища. Според друга теория по тези земи са дошли богати преселници от Гърция. Повечето от гробовете са на воини аристократи.
Находките показали, че тогавашната конница е оседлавала конете още през 5-и век с юзди, което досега не е било известно на науката. Златни накити и сребърни медальони, както и акростирана със злато пинцета са намеренане само при жените, но и при останките на воините, наред с копията и ножовете им. Оцелял през вековете е красив ромбовиден златен нагръдник с богата украса. Намерени са и парчета от други няколко, изработени от фолио от благородния метал.
Пернишките археолози са спасили много сребърни висулки, приличащи на части от луни, както и красиви сребърни медальони. Изкочил е и уникален накит, непознат досега. Той прилича на сребърна обеца, но е пружина с конусовидна висулка. Открити са и много стъклени мъниста, боядисани в зелено и синьо със завидна и за днешните майюстори украса и форма.
Некрополът край Дрен е истински археологически учебник и то за т.н. тъмен период за науката – ранно желязо. Той е световно бижу, категорични са археолозите. Те са единодушни, че мястото е трябвало да остане съхранено, за да се види от всеки, а не да се погребва под тонове асфалт.

4. Съвременните технологии – възможност музеите да станат по-атрактивни за децата
Източник: http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Lifes ... zeite.aspx
Изображение
В Националния исторически музей децата имат възможност да се докоснат до миналото ни по интересен и забавен начин.
Близо 79% от учениците от V до VІІІ клас твърдят, че са посещавали музей повече от един път. Интересен факт е също, че 74 на сто споделят, че с удоволствие биха посетили музей, ако той може да им предложи нещо интересно. Това показват резултатите от анкета, проведена по проект „Маркетингово проучване и оценка на взаимодействието между музеите-училището и младите потребители”, спечелен от Националния исторически музей /НИМ/ по програма „Публики” на Национален фонд „Култура”. Проучването е направено сред ученици от V до VІІІ клас от 15 столични училища, както и сред част от техните учители и музейни специалисти. „За нас беше важно да разберем какво мислят нашите млади потребители и дали това, което им предлагаме, им харесва”, обяснява Мадлен Янева, началник на отдел „Връзки с обществеността” на НИМ и ръководител на проекта.
„За тях е много важно да има т.нар. интерактивни кътове или работилници, където те да могат да развиват различни видове дейности. Т.е. не само да дойдат в музея, да бъдат разведени из залите, но това посещение да е свързано с определен тип дейност, дали ще се правят на реставратори, дали ще работят с някакви други материали, но те нещо трябва да правят – обяснява още г-жа Янева. – Много важно е и наличието на нови технологии, да има 3D представяне на експонатите. Засега ние все още не разполагаме с подобни технически възможности, но пък и това беше целта на проучването, за да знаем накъде да насочим нашите усилия.
Част от музеите в България вече притежават такива интерактивни кътове, където децата по забавен начин се запознават с културно-историческото ни наследство. Примери за добри практики в тази насока са Националният музей „Земята и хората”, Историческият музей в Благоевград.
Изображение
В музея в Благоевград в специално помещение са обособени няколко къта – разказва Мадлен Янева. – Единият от тях е природонаучен и в него децата имат възможност да слушат гласове на птици, да видят стъпки на различни видове животни, които са поднесени чрез различни интерактивни игри за тях. Има също кът, в който те могат да играят на археолози, да правят разкопки, да откриват части от експонати. След това могат да ги реставрират и по този начин по-добре да се запознаят с професията на реставраторите, на археолозите, да си представят археолога като Индиана Джоунс или пък като сериозен учен. Също така има възстановка на праисторическо жилище и могат да се потопят в атмосферата на праисторията. Така по много по-лесен начин се възприемат културните процеси в миналото.
От НИМ пък подготвят рекламна кампания за набиране на средства, с които да доразвият музейно-образователната си програма и да създадат нови интерактивни кътове. За момента в него има единствено възстановка на възрожденско училище и тъкаческо ателие.
След като децата разгледат експозицията, посещават възстановката на възрожденско класно училище и там довършват започнатата лектория, като се провеждат различни видове игри – казва Мадлен Янева. – Другото нещо, което правим, е, че от началото на учебната година, от 17 септември, който свързваме с празника на София, до 24 май отбелязваме всички наши национални празници и дните, свързани с народностния празничен календар. Празнуваме Деня на народните будители, 1 ноември, с най-различни конкурси, викторини. След това в очакване на Коледа децата имат възможност да изнесат в музея различни концерти, да се запознаят с обредните хлябове, да се облекат в различни костюми. На Благовещение става също много хубаво представяне на празника. Обикаляме музея с най-различни дрънкащи предмети, за да изгоним змиите и гущерите, палим огън, който децата прескачат за здраве. По този начин посещението в музея се превръща в празник, а не просто скучно място.

5. Деца отбелязват Деня на Черно море с рисунки и поезия
Източник: http://www.burgasinfo.com/news/view/7/36915/
На 31 октомври от 13.30 часа в Природонаучната експозиция на музея ще бъде отбелязан Международния ден на Черно море. В празника ще вземат участие петокласници от ОУ „Св. Княз Борис I”.
Като деца от морския бряг, те ще отразят своето вдъхновение в стихове и багри. Ще пишат „телеграми до морето”, ще рисуват риби и морски обитатели под ръководството на арт-педагозите Роза Боянова и Вили Колева.
Специални гости на събитието и участници с прочит на авторски стихове ще бъдат изявени деца-творци от бургаското Литературно студио „Митични птици”. За повече празничност и настроение по темата в Природо-научния музей ще бъде подредена гостуваща изложба на Детската галерия De’Art. Изложбата включва морски картини на бургаските детски школи и ще гостува на музея до 15 ноември 2012 г.
Международният ден на Черно море 31 октомври отбелязва годишнината от подписването през 1996 г. на Стратегическия план за действие за възстановяване и опазване на Черно море. Документът очертава рамката на сътрудничество между черноморските държави по отношение състоянието и бъдещето на Черно море и региона.
Способността на Черно море да се възстановява от замърсяването е близо до критичната си граница. Ако тя бъде премината, може да настъпят необратими промени, които да преобразят живота на целия регион и милионите хора, които живеят в него.

6. Етрополци отбелязват 100-годишнината от Балканската война
Източник: http://botevgrad.com/news/43927/Etropol ... ata-voyna/
Изложба на оръжия и фотоси от Балканската война е открита във фоайето на НЧ “Тодор Пеев-1871”
Току-що завърши откриването на изложбата, която Историческия музей е подредил във фоайето на НЧ “Тодор Пеев-1871” с оръжия от Балканската война.
Със слово за героичния подвиг на нашите прадеди във войната произнесе кметът инж Богомил Георгиев, с което откри изложбата.
Експонатите, които са предоставени от музея: пушки, револвери, пищови, саби, картечница “Максим Соколов и фотоси.
Изложбата дава представа за облеклото и въоръжението на бойците в Балканската война.
Довечера от 18:00 часа са официалните чествания на годишнината със слово на кмета и концерт на Пирниския ансамбъл след словото.

7. Кралевското съкровище остава за три години в Търговище
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=986540
След завръщането си в Търговище, Кралевското златно съкровище бе показано пред медиите © Борислав Курдов
Директорите на Националния исторически музей Божидар Димитров и на Регионалния исторически музей в Търговище Магдалена Жечева подписаха договор, клаузите в който позволяват Кралевското златно съкровище да остане в Търговище още три години.
След повече от 30 години от откриването му и след като обиколи почти целия свят, съкровището тази година се завърна в Търговище. Кралевското съкровище е група от златни и сребърни предмети. То е открито през 1979 г. при разкопки на застрашена могила край търговищкото село Кралево от археолога Георги Гинев и е датирано от първата половина на 3 век пр.н.е. Състои се от две групи предмети от злато и сребро. Едната е от накити - обици, гривни и нагръдник, а втората представлява 47 златни апликации за украса на конска амуниция.
Подписаният договор ще позволи на Търговище и музея да развие по-ефективна и дългосрочна политика за привличане на още по-многобройна разнообразна и любознателна публика от близо и далече, каза Магдалена Жечева.

8. Изложба „Сребро се е ляло, ляло и ковало” ще бъде представена в Силистра за Деня на народните будители
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1712094
Изложба „Сребро се е ляло, ляло и ковало” ще бъде представена в Силистра, съобщи за Радио „Фокус”-Шумен Росен Чолаков от Етнографския музей. Събитието се организира съвместно с Етнографския музей в Добрич, и е част от културния календар на Силистра по повод Деня на народните будители. Ще бъдат показани накити, занаятчийски инструменти и народни носии от Силистра и Добрич. От фонда си Етнографският музей в Силистра ще представи над 60 накита, основно от сребро, носени от моми и млади невести както в ежедневието, така и като част от празничното облекло на българката в миналото. Сред експонатите ще могат да бъдат видени накит за буенец, колие, игли за коса, диадеми, накит подбрадник и накит надушник, тепелък, гривни, пръстени, пафти, накити с пендари, накит портмоне „трепка” и много други. Изящни накити са красили по всяко време костюма на българките, посочи Чолаков. Националният костюм с втъкани шевици и оригинални орнаменти има невероятно излъчване, но украшенията, които са донесени или подарени на любимата дъщеря, на съпругата и майка от признателните мъже придават допълнително обаяние на образа на добруджанката и са символ на семейно щастие, характерно за романтичната Възрожденска епоха, обясни Чолаков. В изложбата „Сребро се е ляло, ляло и ковало” ще бъдат показани и две характерни за региона носии - гребенска и алфатарска, допълни Чолаков. Изложбата ще бъде подредена в Художествената галерия в Силистра и ще бъде официално открита на 1 ноември от 17.00 ч.

9. Орден "Стара планина" посмъртно за висши военни от Балканската война
Източник: http://bnt.bg/bg/news/view/87936/orden_ ... kata_vojna
Правителството възложи на министъра на отбраната да изготви и внесе предложение на Министерския съвет за посмъртно награждаване с орден "Стара планина" - първа степен, с мечове, на български висши военни за изключително големите им заслуги към България и значителния им принос при планирането и осъществяването на военните операции в Балканската война.
Решението е взето по предложение на Националния инициативен комитет за честването на 100-годишнината от Балканските войни, съобщи правителственият пресцентър.
С ордените посмъртно ще бъдат удостоени командващи армии, дивизии и отделни отряди:
генерал-майор Михаил Савов - помощник-главнокомандващ,
генерал-майор Иван Фичев - началник щаб на действащата армия,
генерал Васил Кутинчев - командващ 1-ва армия,
генерал-майор Стефан Тошев - началник на 1-ва пехотна Софийска дивизия, генерал-майор Стою Брадистилов - началник на 10-та пехотна Сборна дивизия, генерал-майор Георги Тодоров - началник на 7-ма пехотна Рилска дивизия, генерал-майор Стилиян Ковачев - началник на 2-ра пехотна Тракийска дивизия, генерал Никола Иванов - командващ 2-ра армия,
генерал-майор Иван Сарафов - началник на 3-та пехотна Балканска дивизия, генерал-майор Димитър Кирков - началник на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия,
генерал-майор Радой Сираков - началник на 9-та пехотна Плевенска дивизия, генерал Васил Делов - командващ Хасковски отряд,
генерал-майор Радко Димитриев - командващ 3-та армия,
генерал-майор Павел Христов - началник на 5-та пехотна Дунавска дивизия, генерал-майор Православ Тенев - началник на 6-та пехотна Бдинска дивизия, генерал-майор Никола Генев - началник на Македоно-Одринското опълчение, генерал-майор Атанас Назлъмов- началник на кавалерийската дивизия,
капитан Втори ранг Димитър Добрев - началник група миноносци.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

ПредишнаСледваща

Назад към Your first forum

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron