Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Уважаеми потребители. форумът е тясно специализиран и достъпът до него е ограничен. Ако имате въпроси обръщайте се към администратора.

Модератор: vl.varnenchik_museum

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Яну 16, 2013 3:12 pm

Музеен информационен бюлетин за 17.02.2012г.

1. Историята на официалните празници обсъждат в музея в Стара Загора
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=856446
Националните и официални празници в Третата българска държава 1879-2012 е темата на лекция, която ще изнесе в Регионалния исторически музей в Стара Загора зам.-ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" доц. Д-р Петко Петков.
Срещата ще се проведе на 23 февруари от 17,30 часа. Обсъдена ще бъде историята на официалните празници от Освобождението до днес. Лекторът ще сподели своите наблюдения и анализ за тежестта, историческото основание тези празници да присъстват в календара. Доц. Петков ще изложи и разбиранията си за сегашното им състояние и възможните изменения.
Доц. д-р Петко Стефанов Петков е преподавател по Нова история в Историческия факултет на Великотърновския университет. Председател е на СУБ - Велико Търново и член на УС на Българското историческо дружество. Научен консултант и участник във филмите: „Пътят на Левски", „Снимка след 100 години" и „Щрихи от първия български парламент". Автор е на книгите: „Климент Браницки и Търновски (Васил Друмев) - архиерей и държавник 1878-1901", „Идеи за държавно устройство и управление в българското общество 1856-1879 г.", „Документи за Новата история на България ХІХ в. - началото на ХХ в."; „Историята като полифония. Изследвания по нова история на България", „Преди сто и повече години" и др.

2. Въоръжен грабеж в Археологическия музей Олимпия в Гърция
Източник: http://news.ibox.bg/news/id_2063159841
Голям въоръжен грабеж беше извършен в Археологическия музей Олимпия, съобщават гръцките власти, цитирани от Би Би Си.
Археологическият музей в Олимпия е един от най-важните музеи в Гърция.
Той притежава в колекцията си артефакти от храма на Зевс в Олимпия, където били създадени и провеждани Олимпийските игри.
Обирът е извършен тази сутрин около 7.30 часа. Крадци са отмъкнали между 60 и 70 артефакти, съобщават от полицията, цитирани от ekathimerini.com.
Според властите двама крадци с качулки са използвали чукове, за да проникнат в музея. Те са обезвредили пазача и са завързали и запушили устата на служителката, която е била дежурна и са откраднали древните реликви.
В момента археолози изчисляват броя на откраднатите артефакти и правят оценка на нанесените щети.
Междувременно стана ясно, че министърът на културата на Гърция Павлос Геруланос е подал оставката си.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Яну 16, 2013 3:12 pm

Музеен информационен бюлетин за 18-19.02.2012г.

1. 139 години от гибелта на Апостола на свободата
Източник: http://www.blitz.bg/news/article/131073
Днес отбелязваме 139-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски. Президентът Росен Плевнелиев ще участва в тържественото отбелязване на съдбовната дата в родния град на Апостола, Карлово.
Пред къщата-музей „Васил Левски” почетна рота ще посрещне държавния глава и другите официални гости, които ще присъстват на тържествената заря пред паметника на Апостола на свободата в 18 часа.
„Ние нямаме по-велик национален герой в най-новата история на България от Левски, който да олицетворява добродетелите на българския народ и стремежа му към свобода и национално самоопределение”, каза д-р Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово.

2. Изложба в София разказва за делото на Левски
Източник: http://news.ibox.bg/news/id_1787753423
Къщата-музей "Васил Левски" в Карлово ще представи на 22 февруари в София фотодокументалната изложба „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството". Това съобщи директорът на къщата-музей на Апостола - Дора Чаушева, цитирана от Фокус.
В изложбата са включени седем оригинални снимки на Левски, факсимилета и копия на различни документи и писма на Апостола, както и материали за семейната му среда и родното Карлово.
По думите на Чаушева в изложбата ще могат да се видят и картини на изявени художници, рисували Апостола, както и няколко паметника на Левски. Представен е и музеят на Васил Левски в Карлово.
Изложбата беше подготвена и показана за първи път на 3 март в Европейския парламент по инициатива на българските евродепутати, каза още Дора Чаушева. Интересната експозиция ще може да се види в зала „София" на Столична библиотека в рамките на две седмици.

3. Какво е да си потомък на Левски?
Източник: http://inews.bg/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B ... 54307.html
В Националния военноисторически музей родственици на Васил Левски ще се срещнат с младежи от SOS детски селища, съобщават от музея, цитирани от БТА. Срещата ще започне с образователна програма на музея, която е посветена на живота и делото на Апостола и разкрива по какъв начин той е част и от нашето съвремие.
Участниците ще има възможност да се докоснат до някои от малкото останали вещи на Левски, които НВИМ съхранява - косите на Дякона, запазени от майка му, кръстчето, което е носил постоянно, тасчето му за вода и личния му пистолет.
Какво е да си потомък на Васил Левски? Младежите от SOS ще разберат днес. В семейството на Гина и Иван Кунчеви се раждат пет деца - Яна, Васил, Христо, Петър и Марийка. Единствена Яна създава свое семейство. През 1850 г. тя се омъжва за Андрей Начов. Раждат им се девет деца - Начо, Тота, Гина, Мария, София, Елена, Христо, Иван и Елена, чиито наследници ще бъдат гости на срещата.

4. Минус 8 градуса в музейни зали
Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1238357
Минус 8 градуса е температурата в експозиционните зали на регионалния исторически музей в Плевен, съобщи директорът Стефка Григорова. "Нито за миг не съм пускала парно този сезон. От студа една трета от работещите в музея са с бронхити, има и колега с пневмония. Някои, които имат отпуски за миналата година, си ги взеха. Неестествено е директор на музей да съветва преподавателите да не водят децата", оплака се пред журналисти Григорова.
Тази зима са се напукали 66 от радиаторите, въпреки че системата е източена. "В момента експозиция "Възраждане" е напълно развалена, за да демонтираме радиаторите и да можем да спасим поне паркета", обясни директорът. Културният институт има една неплатена сметка за парно за 17 514 лева. Тя е за последния месец, в който топлото е било пускано - февруари 2011г.
Регионалният музей в Плевен е с най-голяма експозиционна площ сред музеите в страната - 9600 кв м. По държавен стандарт получава 359 000 лева годишно. "Това са парите за издръжка, заплати и евентуално, ако решим да купим културни ценности, което сигурно няма да ни се случи. Недомислено и нелогично е издръжката на един музей да се определя по щатна бройка. Горе-долу същата сума получава и музей с 32-ма специалисти и само 500 кв м експозиционна площ. А общината ни дофинансира само с 10 хиляди лева на година", каза Стефка Григорова.
През януари протече покрива над отдел "Нова и най-нова история". От местната власт заделиха 25 000 лева за спешна поправка. Основен ремонт на сградата не е правен от 30 години, откакто музеят бе настанен в огромните помещения на някогашната школа за запасни офицери "Христо Ботев".

5. Участници от всички балкански държави се очакват на конференцията „100 години от Балканските войни – ретроспекции и проекции”
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1622532
Международна научна конференция „100 години от Балканските войни – ретроспекции и проекции” организира Военна академия „Г. С. Раковски” през октомври във връзка с проявите за 100 години от Балканската война. Идеята е - да има участници от всички балкански държави. Засега имаме потвърждение от Черна гора и от Сърбия, че ще има техни участници на конференцията. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” полк. Станчо Станчев, ръководител на секцията „Военна история и поуки от практиката” във Военна академия „Г. С. Раковски”.
„Нашата цел е - в тематичните кръгове да се проследи военната история на Балканите през изминалото столетие. Тук е засегната промяната в етническите граници, промяната на политическата карта на Балканския полуостров, социалният статус на населението на Балканския полуостров, развитието на системата за сигурност в отделните държави на региона и някои други аспекти”, каза полк. Станчев.
Освен Военна академия, като съорганизатори на конференицята са включени и Институтът за исторически изследвания при БАН, Институтът по балканистика с Център по тракология при БАН, Македонският научен институт, Тракийският научен институт, Великотърновският университет „Св.св. Кирил и Методий” и два регионални музеи – Регионалният музей в Благоевград и Регионалният музей в Стара Загора.

6. 80 000 лева са предвидени в бюджета на община Сливен за проучвания на тракийските могили
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1622582
80 хиляди лева са предвидени в новия бюджет на община Сливен за историческия музей в града за прочвания на тракийските могили. При наличие на повече средства, ще направим корекция - това обяви пред радио „Фокус” – Сливен зам.-кметът по финансите на общината Румен Андонов. Част от средствата ще бъдат за нови проучвания на тракийските могили в региона от експедиция "ТЕМП", създадена от траколога д-р Георги Китов. Сега проучванията се ръководят от неговата последователка Диана Димитрова. Сливен ще търси и съдействието на министъра на културата Вежди Рашидов за дофинансиране на археологическото лято. Проучванията на тракийските могили в Сливенския регион започнаха през 2007 г. под ръководството на вече покойния д-р Китов. Екипът му откри десетки уникални находки, сред които златна маска на тракийски владетел, златен пръстен с печат, сребърни ритони и др. Регионалният исторически музей е единственият в страната, който получи оригиналните находки за собствения си фонд. Част от експонатите вече бяха на изложба в европарламента.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Яну 16, 2013 3:13 pm

Музеен информационен бюлетин за 20.02.2012г.

1. 20 години НП "Рила"
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=857498
На 24 февруари 2012 г. се навършват 20 години от обявяването на Национален парк “Рила” за защитена територия. По повод годишнината Дирекцията на парка, заедно с многобройните си партньори, организира редица прояви.
От 20 до 24 февруари Дирекция “Национален парк Рила”, съвместно с Регионалнит исторически музей – Благоевград ще проведат образователни екологични програми с ученици от благоевградските училища. Първото занимание от образователната програма е днес от 12:45 часа в конферентната зала на музея.
На 22 февруари . в Центъра за туристическа, бизнес и културна информация - Белица съвместно с ОНЧ „Г. Тодоров” – Белица ще се открие изложба на тема: Национален парк Рила – член на Европейската мрежа от защитени територии PAN Parks”.
На 24 февруари 2012 г. по повод юбилея в Посетителски център за Национален парк „Рила” – Паничище ще се проведе празник с партньорите на парка.
Програмата предвижда официални приветствия, доклад от директора на парка, обявяване на регионален ученически конкурс, кратка музикална програма, награждаване на партньори на парковата дирекция, пресконференция, кратък интерпретативен маршрут и др.

2. В София беше открит първият в Европа Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО
Източник: http://bta.bg/bg/
Генералният директор на организацията Ирина Бокова заяви при откриването, че ЮНЕСКО досега има още само пет такива центрове - в Корея, Япония, Китай, Перу и Алжир. Значението на нематериалното наследства напоследък става все по-голямо, натискът, който всички изпитват от униформизацията на културата е много голям, затова ЮНЕСКО си постави като една от основните задачи да запази това многообразие, да спазва традицията и да я предава, посочи Бокова. Новото ръководство на центъра ще бъде избрано на общо събрание днес. Министърът на културата Вежди Рашидов посочи, че бюджетът за управление на центъра е 400 хил. лв. Председателите ще се въртят на ротационен принцип, тъй като в центъра, освен Министерството на културата, участват МВнР и БАН. Първият председател ще бъде на МК - Диана Данаилова. Министърът на външните работи Николай Младенов отбеляза на откриването, че тепърва предстои най-голямото предизвикателство - да покажем, че тук на Балканите - България и нейните съседи, можем да работим заедно, за да промотираме нашето общо културно-историческо наследство на Балканите пред Европа.

3. Конкурс за най-хубава мартеница, обяви музеят в Добрич
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=857558
Регионален исторически музей обявява конкурс за изработка на мартеници под наслов „Мартичке, бяла и червена”. В конкурса могат да участват деца на възраст от 7 до 14 години.
Творбите трябва да бъдат предадени до 28 февруари в Етнографска къща - Добрич, до храм „Св.Георги”. Резултатите ще бъдат обявени на 29 февруари в Етнографската къща.
Най-добрите модели ще бъдат наградени и подредени в изложба – базар.

4. Нужна е промяна във финансирането на музеите алармира директорът на РИМ Плевен
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=857816
"В ранната есен на миналата година се обединихме 123 музея от страната и уведомихме министър председателя, председателя на Народното събрание, министъра на финансите и министъра на културата за бедственото положение, в което се намират всички музеи в страната". Това каза за "Дарик", директорът на Регионалния исторически музей в Плевен Стефка Григорова, по повод поредния проблем, възникнал в музея миналата седмица, когато се спукаха 66 радиатора от системата за отопление на сградата.
Причината това да се случи е, че през този отоплителен сезон, музеят е без отопление.Топлоподаването от Топлофикация - Плевен е спряно, поради неизплатена сметка за месец февруари 2011 година в размер на 17 514 лева. Директорът на музея, Стефка Григорова още тогава изпраща писмо до Министерството на Културата, от където след месеци получава отговор, че според член 40 от Закона за културното наследство, финансирането на музеите е грижа на общините, на чиято територия се намират те, плюс допълнителна субсидия от националния бюджет.
В края на ноември, директорът на Регионалния исторически музей пише писмо до кмета на града, среща се със зам. кмета по финансите, но в крайна сметка водата от радиаторите в музея е източена, доколкото това е било възможно, но поради много ниските температури до края на миналата седмица в сградата на музея се спукват 66 радиатора.
"Ако не се промени финансирането на регионалните музеи в страната, нещата ще се задълбочават", каза директорът на Регионалния исторически музей в Плевен и припомни пропадането на покрива в една от експозиционните зали преди малко повече от месец, което е ясен знак, че има нужда от цялостен ремонт на целия покрив на сградата, която не е ремонтирана от 30 години.

5. Златен пръстен от Микенската епоха е откраднат при обира в Гърция
Източник: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4578871
Златен пръстен-печат от Микенската епоха със сцени на бикоборство и бронзова статуетка на бегач, която е трябвало да участва в голямо изложение в Германия, посветено на Олимпия, са сред откраднати 65 предмета при обира на музея на Древна Олимпия (Olympia-Greece.org) в петък.
Ограбеният музей е бил охраняван от четири жени, две от които не са били на работа, третата е закъсняла, а четвъртата - вързана от нападателител съобщават гръцките медии.
Заради мерки за съкращения на разходите, налагани от министерството на културата, от нужните 3 700 служители за охрана на археологически обекти са назначени само 1 200 души.
Оставката на министъра на културата на Гърция Павлос Геруланос не е била приета от премиера Лукас Пападимос, съобщава в електронното си издание гръцкият в."Вима". Геруланос подаде оставка в петък след обира.
Изданието коментира, че това е първият по рода си обир в Гърция, който е показал, че държавата не е готова да реагира в променената ситуация по отношение на организираната престъпност.

6. Ценна книга на старобългарски автор постъпи в НИМ
Източник: http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Cultu ... 212-6.aspx
В Националния исторически музей (НИМ) чрез сектор "Културно-историческо наследство" при Главна дирекция "Криминална полиция" постъпи изключително ценна старопечатна книга, липсваща досега в българските хранилища. Това е книгата на Теофилакт, архиепископ на България /така се е самообозначил авторът на корицата/ "Тълкувания на четирите евангелия от Новия завет". Тя е издадена в Париж през 1542 г. Теофилакт /1090-1146 г./ е назначен в зряла възраст за архиепископ на "Българската Автокефална /самоуправляваща се/ Архиепископия". Тя е основана от император Василий ІІ през 1018 г. и включва всички епархии /църковни окръзи/ на Българската Патриаршия в Мизия и Македония, която била ликвидирана от императора след завоюването на България. Българската архиепископия получила дори епархии в днешна Северна Гърция, Албания и… Южна Италия. За седалище бил определен град Охрид. За да бъде по-кратък титулът архиепископите се подписвали често или с прилагателното "български" или с "архиепископ на България" както е в случая. Съчиненията на византийския писател и теолог Теофилакт Български, Охридски архиепископ /ок.1084-1107/, известни до сега, са многобройни – той е изключително продуктивен автор. Някои от тях са много ценни извори за историята на Византия и българския народ през 10-11 век. Най-важно за българската история и литература е неговото Пространно житие на Св.Климент Охридски, както и Служба за светеца. Неговите Тълкувания на четирите евангелия от Новия завет се считат за постижения на византийската екзегетика и са признати и досега както от Православната, така и от Западната църква. Първите преводи на произведения на Теофилакт Български на латински език излизат през 1477 г. в Рим и през 1518 г. в Париж /по това време произведенията му погрешно се приписват на Атанасий Велики/. През 1524 г. са издадени, вече под негово име, Тълкуванията на четирите евангелия от Новия завет в Базел. Следват многобройни преиздания, сред най-ранните и най-ценните, от които е и изданието от 1542 г. в Париж. Първият превод на старобългарски език на Тълкованията е издаден в Москва през 1648 г. в четири тома под името Благовестник или Толкование блаженнаго Феофилакта, архиепископа Болгарского на Святое евангелие. След консервация старопечатното издание на Теофилакт Български ще украси витрина в ІV зала на Националния исторически музей.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Яну 16, 2013 3:14 pm

Музеен информационен бюлетин за 21.02.2012г.

1. Въвеждат общ билет за всички бургаски музеи
Източник: http://www.burgasnews.com/component/con ... aski-muzei
Общ билет за всички бургаски музей може да стане реалност в най-скоро време. Така Бургас ще се стане първия град в България, който да приложи тази международна практика. Идеята е била представена пред международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо` 2012“. На нея Бургас получи награда за развитие на културния туризъм. Наградата е в направление "Иновативни и практически модели за развитие на културния туризъм. Тази година щандът на Община Бургас бе изработен от екологично чист материал, а атрактивната му визия бе с акцент на Морското Казинo и изглед към морето и остров „Света Анастасия“.
"Много сме горди с тази награда. Хората бяха много впечатлени от нашите практически модели за развитието на културния туризъм", каза заместник - кмета Йорданка Ананиева. "В продължение на 4 години, със собствени бюджетни средства, ние заделяхме за археологически разкопки на територията на общината. Бяха открити значими находки, като тези в Минералните бани. Така можем да превърнем това място в туристическа атракция. Друг обект, който впечатлил хората на изложението бе остров Св. Анастасия. Неговото реновиране и възможността да се стига до него с корабче от Моста в Бургас. Така хората ще могат да се насладят на културно-историческото ни богатство. Освен море, природа и плаж ние можем до покажем още културно-историческите си обекти", допълни още тя.

2. Приключи ремонтът на Националната художествена галерия
Източник: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/02/ ... ojestvena/
Приключи ремонтът на Националния музей на българското изобразително изкуство. В края на месеца комисия ще оцени резултатите от ремонта и администрацията на музея ще може да се нанесе обратно в сградата, обяви на пресконференция днес ръководителят на проекта за ремонт инж. Моника Бораджиева . Все още не е известно кога музеят ще бъде отворен за посетители.
В проекта са вложени 3 625 196 лв. по оперативната програма "Регионално развитие". От построяването на княжеския дворец в центъра на София преди повече от 120 години не е правен основен ремонт, каза инж. Моника Бораджиева.
Паркетът във всички зали е подменен с нов, който повтаря формите на стария. Осигурено е подходящо осветление за експозициите, а във всички зали на галерията е изградена нова климатична инсталация, която да поддържа подходяща температура. Покривът изцяло е ремонтиран, а подпокривното помещение и мазето са пригодени за съхранение на експонати. "Тук беше мухъл, капеше, имаше кал навсякъде – не е пипано 120 години", обясни за мазето инж. Бораджиева. Тя посочи, че е положен и огромен труд, за да бъде укрепено подпокривното пространство, за да се пригоди като хранилище. В него е устроена и нова изложбена зала.
Изградени са нови противопожарна и климатична инсталация, както и охранителна система.
Все още предстоят проверки на новия асансьор, който осигурява достъп за инвалиди до всички етажи на сградата, а навсякъде са поставени дървени рампи.
"Когато сградата е строена, не е предвиждан асансьор. Трябваше да се взимат много спешни решения от конструктор и строители, за да може да се построи този асансьор и да работи", каза инж. Моника Бораджиева. Асансьорът не се вижда от централното фоайе.
Музеят е разположен в лявата половина на княжеския дворец и за него отговаря Министерство на културата. Само той е ремонтиран, докато Националният етнографски музей, разположен в дясната част на двореца, не е включен в програмата за ремонт.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Яну 16, 2013 3:14 pm

Музеен информационен бюлетин за 22.02.2012г.

1. Конкурс "МАРТИЧКЕ, БЯЛА И ЧЕРВЕНА" обяви Рим Добрич
Източник: http://www.ndt1.com/article.php/20120221173514638
Регионалният исторически музей в Добрич обявява конкурс за изработването на мартеници „Мартичке, бяла и червена”. В него могат да участват всички деца на възраст от 7 до 14 години. Творбите трябва да бъдат предавани до 28 февруари в Етнографска къща на адрес ул. Ален мак 5, до църквата „Св. Георги”
Резултатите ще бъдат обявени на 29 февруари в Етнографска къща. Най-добрите модели ще бъдат наградени и подредени в изложба–базар, която ще продължи от 29 февруари до 2 март.

2. Представят в музея книгата "Последните дни на Ангел Кънчев"
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=858722
Книгата на Хачик Лебикян "Последните дни на Ангел Кънчев" ще бъде представена от 18.00 ч. в зала "Русе" на Историческия музей. Книгата е издадена през 2011 г. със съдействието на музея и спомоществувателството на Иван Хаджииванов.
Въз основа на значителен обем документи, публикации във възрожденския печат, както и изследвания върху живота и делото на Ангел Кънчев, авторът акцентира върху събитията от последните дни от живота на младия революционер, довели до неговия трагичен край.

3. Изложба с лични вещи на Васил Левски откриха във Варна
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1623911
Изложба „Аз съм посветил себе си на Отечеството си” беше открита в музея на Възраждането във Варна. Това съобщи за Радио „Фокус”-Варна Марияна Николова, завеждащ музея. В изложбата ще бъдат показани около 20 лични вещи на Апостола от историческите музеи във Велико Търново и Ловеч. „Дяконският орар е от младите години на Васил Кунчев, от времето, когато е приел монашеството и става дякон Игнатий. С показания орар той е служил през 1859 - 1860 г.”, посочи Марияна Николова. С единия от двата оригинални печата на БРЦК, Васил Левски е подпечатвал десетки документи. За първи път във Варна се показват писма на БРЦК от печатницата на Любен Каравелов, бланки и квитанции, попълвани от Апостола, предоставени от музея в Ловеч. На този музей е дарена и оригиналната снимка на Апостола от 1870 г. от Димитър Пъшков, един от основателите на Ловешкия революционен комитет, която ще може да се види. В музея във Варна са подредени и пана, проследяващи живота на Васил Левски и дейността му като революционер, идеолог и организатор на българската национална революция и като основател на Вътрешната революционна организация и БРЦК. Изложбата ще остане във Варна до 30 март.

4. В Норвегия откриха добре запаен викингски меч
Източник: http://www.cross.bg/1284180
По време на строителството на къщи в норвежкия град Мелхус, южно от Трондхайм, беше открит древен меч, принадлежал на викинг, съобщават местни медии, цитирани от "zhelezyaka".
Според Норвежкият музей за история и археология, находката е много добре запазена. "Това е едно невероятно откритие", заявява археологът Анна Хауг.
"Мечът е със съхранени останки от дървени елементи и материи. Това е рядък екземпляр", уточнява тя.

5. Германски учени: Праисторическият скелет от "Корията" е на жена
Източник: http://news.varna24.bg/331253.html
Завърши антропологичното изследване на скелета, открит по време на археологически разкопки през 2011 г. в среднохалколитното селище в м. Корията край Суворово, съобщи уредникът на местния музей Росен Петров.
Изследването е проведено от антрополога Стив Цойнер от университета в град Тюбинген, Германия. Той е установил, че праисторическият скелет, който е на 7500 години, е на жена, на биологична възраст между 50 и 70 години.
Средната продължителност на живота в средата на V хилядолетие пр.Хр. е била 35-40 години. Средната височина на жената е била 147,3 см. Почти всичките й зъби показали наличие на зъбен камък, което може да бъде причинено от месо или бобови растения. Седем от все още съществуващите 32 зъба имали кариес, което показва консумация на храни, съдържащи скорбяла.
Изследванията установили, че гръбначният стълб на жената е в перфектно здравословно състояние. Липсата на заболяване по костите говори, че тя не се е занимавала с тежка физическа работа. Няма следи от режещи предмети върху костите и затова по какъв начин се е достигнало до подобно разчленяване на скелета остава без отговор. Сигурно е, че не е в резултат на ритуално действие, а най-вероятно според германските антрополози това положение на находката, в което беше открита, се дължи на разместване на земните пластове.
Скелетът беше изровен през лятото на 2011 г. от жилище от каменно-медната епоха. Наши археолози смятаха, че е на човек, претърпял насилие или пожар. Ценната находка отново ще бъде изложена в стъклената витрина в музея на Суворово, защото представлява голям интерес за туристите тук.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Яну 16, 2013 3:14 pm

Музеен информационен бюлетин за 23.02.2012г.

1. Бургаски музеи безплатни за Деня на Освобождението
Източник: http://news.burgas24.bg/331451.html
На 3 март - Деня на Освобождението на България Регионален исторически музей - Бургас ще отвори врати за безплатен достъп на посетители.
Природонаучен музей, Исторически музей, Археологически музей и Етнографски музей, ще приемат безплатно посетители от 10:00 до 16:00 часа.
В Историческия музей ще бъде представена изложбата "Освобождението на Бургаския край и приносът на фамилия Лермонтови в Руско-турската освободителна война и възстановяването на Бургас през 1878 г.", която бе показана в сградата на Народното събрание.

2. Показват Панагюрското съкровище във Варна
Източник: http://varna.dir.bg/news.php?id=10603066
През юни във Варна ще бъде изложено Панагюрското златно съкровище, съобщи директорът на Регионалния исторически музей в крайморския град Валентин Плетньов.
По думите му подреждането на експозицията става благодарение на договор с Националния исторически музей (НИМ), предаде БТА.
Заедно със съкровището посетителите ще видят и изложба от гръцки керамични съдове от IV-III век преди Христа, като експонатите отново са от фондовете на НИМ.
Ремонтите в Регионалния музей все още не са приключили, посочи Плетньов.
По думите му след отварянето му посетителите ще видят изцяло нови витрини и осветление.
Обновената експозиция вероятно ще бъде открита за Световния ден на музеите - 18 май.
Предстои откриване на нова изложба в Музея на история на Варна, допълни Плетньов. Експонатите ще бъдат осигурени от частни колекционери.
Варненци ще имат възможност да видят сбирки от медали и ордени, както и оръжия и снаряжения от периода след Освобождението от турско робство.

3. Изложбата "Кукерските игри – феерия от багри, магия и мистерия" ще бъде открита в Ямбол
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1624406
Поглед към емблематичните за Ямболския край пролетни маскарадни игри през отминалия 20 век. Това представлява изложбата "Кукерските игри – феерия от багри, магия и мистерия", която Регионалният исторически музей ще подреди в Безистена за фестивала "Кукерландия", съобщиха от пресцентъра на общината. Архивни снимки от фонда на музея илюстрират вида на кукерите от различни селища на региона. Акцент в експозицията е възстановката на ритуала по заораване – съществен елемент от обредността на маскарадните игри. Показани са десет вида автентично облекло и над 20 маски от Ямболско. Изложбата на музея ще си "съжителства" в Безистена с експозиция на детски творби на кукерска тематика "Кукерите носят добро". Символът на Ямбол ще е отворен за посещение в трите дни на "Кукерландия" от 10 до 17 часа.
С колоритна изложба от богатия си фонд ще участва в маскарадния фестивал и Художествената галерия "Жорж Папазов". От галерията са подбрали уникални произведения на приложното и изящно изкуство. "Земя на кукери" събира в себе си живопис, пластика, дърворезба, текстил, графика и керамика. Почитателите на пластичните изкуства имат рядката възможност да видят гоблени, дървопластики и картини от времето, когато в Ямбол са се провеждали престижни национални експозиции. За младите пък изложбата е атрактивна с възможността да се запознаят с тенденциите и мащабите на естетиката от една отминала и непозната за тях епоха. "Земя на кукери" може да бъде разгледана в трите дни на фестивала от 10 до 17 часа. Художествената галерия ще бъде домакин и на международната фотографска изложба конкурс "Кукерландия", която ще бъде открита на 25 февруари от 13 часа. Тогава е и награждаването на най-добрите творби.
Трите дни на фестивала "Кукерландия" са и дни на отворените врати в музея и ХГ "Жорж Папазов", като освен специалните изложби за празника, посетителите ще могат да разгледат и постоянните експозиции.

4. Неотложни ремонти на галерии и музеи в Плевен
Източник: http://lotus.superhosting.bg/~plevens/i ... &Itemid=42
Плевен има тежки културни институти, които притежават стара база, изискваща непрекъсната грижа. А съхраняването на културното наследство и ценностите, които са в тези културни институти, е изключително важно за бъдещото. Свидетели сме какво се случи в Регионалния исторически музей - най-напред падна тавана в една от залите, сетне от “нерегламентирания” студ се изпукаха радиаторите.
В Галерия “Илия Бешков” пък през миналата година направиха някои козметични ремонти, с обещанието, че през тази ремонтите ще бъдат много по-съществени и ще помогнат за по-пълното използване на залите в галерията.
Както става ясно, за ремонта в Регионалния исторически музей ще бъдат необходими не по-малко от 500-600 хиляди лева. Там трябва да се подмени покривната конструкция и отоплителната инсталация. Около 60 000 са необходими и за покривната конструкция в ХГ “Илия Бешков”. А, както научаваме от директора на ХГ “Дарение Светлин Русев”, там е необходимо да се подменят климатиците, защото от непостоянната температура, особено сега през зимата, може да пострада изключително ценно художествено богатство, съхраняващо се в експозицията на третия етаж на галерията.
Изглежда Министерството на културата ще трябва да помисли за доста сериозна сума, с която да подпомогне съхраняването на базата на тези културни институти в Плевен, които са на негова издръжка и на издръжка на Общината. А РИМ-Плевен е най-големият по площ музей в страната и в него се съхраняват експонати, които са уникални не само за България. Една от най-големите в България е и Галерия “Илия Бешков”, а що се отнася до уникалността на Дарението на Светлин Русев - там просто няма какво да се коментира. С ценността на творбите, които се съхраняват в експозицията, само можем да сме горди, че Плевен е мястото, където те се съхраняват.
Криза или не, при сегашното политическо статукво в Общината, би трябвало да няма проблем с осигуряването на ремонтите. Остава да видим как ще се случи това.

5. Отвориха работилница за мартеници в Чипровци
Източник: http://www.mont-press.com/index.php?iss ... 15%20(1955),%20%D0%B3%D0%BE%D0%B4.%20%D0%A5%D0%A5III,%2023%20-%2027%20%D1%84%D0%B5%D0%B2%D1%80%D1%83%D0%B0%D1%80%D0%B8%202012%20%D0%B3.Традиционната работилница за мартеници бе открита в Чипровци. Инициативата е на историческия музей в града, съвместно с ОУ “Петър Парчевич”. След като разкажат на децата легендата за мартеницата и какво символизират белият и червеният конец, представителите на музея им показват традиционни образци. Учениците сами изработват моделите си и накрая ги подреждат в изложба.
Конкурс и изложба на мартеници подготвят и в общинската художествена галерия “Поломие” в Лом. Освен деца от училищата и детските градини, в него ще се включат и представители на пенсионерските клубове и хора с увреждания.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Яну 16, 2013 3:15 pm

Музеен информационен бюлетин за 24.02.2012г.

1. "Потим" великотърновци с подходящи осветление и звук на Античния театър
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=860242
Откритият музей на Античен Филипопол крие огромен потенциал за културния туризъм в Пловдив, съобщи по време на откриването на втория ден от форума „Археология и градска среда" бившият зам.-министър на културата и настоящ зам.-кмет на столична община Тодор Чобанов. Той представи три направления в концепцията за изграждане на музея. Едната нишка е преобразяването на централното градско ядро на Пловдив - Античният форум и намиращия с в близост Одеон. Чобанов даде за пример проекта на арх. Румяна Пройкова, а за Одеона уточни, че е изключително подходящо място за туристическо анимиране.
Като второ направление младият археолог посочи проектът за Малката базилика. В София тайно си мечтаем да открием мозайки като тези в Малката базилика, които са прекрасни образци от Късноантичното изкуство, каза Чобанов. Тези образци трябва да се комерсиализират в най-добрия свисъл на думата, като може да се направи цех за сувенири, които са реплики на тези мозайки, уточни археологът.
Друг приоритет на Пловдив е изграждането на аудио-визуална система на Античния тетатър. Чобанов сравни начинанието с музея в Помпей. Ако се проектира добре, подобна атракция ще накара нашите приятели от Велико Търново да се поизпотят от звук и светлина, категоричен бе Чобанов. Според него сега трябва да се търси най-доброто концептуално решение Античният театър да се превърне във водеща туристическа атракция на Пловдив.
Бившият заместник на Вежди Рашидов посъветва община Пловдив да представи своето археологическо богатство на 22-ия Международен Лимес конгрес, който за пръв път се провежда в България и събира стотици делегати от цял свят. Лимес конгресите са посветени на границите на Римската империя.

2. Стотици мартеници събра Етнографския музей за конкурс
Източник: http://www.burgasnews.com/svetat/intzidenti/54273--stotitzi-mrtenitzi-sabra-etnografskiya-muzej-za-konkurs
Стотици мартенички събра Бургаският етнографски музей за ежегодния конкурс преди 1 март. Днес жури, начело с уредника на музея Пламена Кирова, определи и победителя, но той ще се запази в тайна до идването на Баба Марта. В конкурса са участвали само деца в четири възрастови групи, като тази година е имало масово участие на детските градини. Мартеничките са от различни материали, като не е било задължително да са само естествени. Едиственото условие е било продуктът да е колективен - на група в детската градина или на клас в училище.
Децата са направили уникални мартеници. Има метли в бяло и червено, с които да се измете зимата, има щъркели, цели къщи, има Баба Марта в естествен ръст и още една - висока около 30 сантиметра, разбира се има и традиционните Пижо и Пенда и дори цяло мартенско дърво. Най-уникалната мартеница обаче е герба на Бургас, направен от бели и червени конци.
Пламена Кирова разясни каква е традицията за посрещането на Марта. "Това е единственият български обичай, който се асоциира с женския образи затова жените трябва да се погрижат да го посрещнат както трябва", каза уредникът на музея. Преди 1 март всяка домакиня трябва да направи мартенички, да изчисти къщата, да изтупа китеници и черги и да запали метлата на двора. Баба Марта не обича да вижда стари жени на своя ден, затова всички моми трябва да са накичени с мартенички и празнично облечени. Стопанката на къщата трябва да върже на всеки мартеничка и да я нарече за здраве и късмет. Тя се сваля когато дойдат първите щъркели или цъфне първото дръвче.

3. Библия на 1500 години
Източник: http://bnt.bg/bg/news/view/70794/drevna ... _v_turcija
Евангелие отпреди 1500 години е било намерено преди десет години в Турция. Новината потвърди турският министър на куртурата и туризма. Това е един от най-древните християнски текстове, откривани в света.
Конфискувано е при операция срещу група, занимаваща се с контрабанда на антики в южна Турция през 2000 година. След като години наред е съхранявано в архива на Съдебната палата, едва наскоро е предадено на Етнографския музей в Анкара. Евангелието ще бъде реставрирано и едва тогава ще бъде изложено в музея. Подвързаният с кожа ръкопис се състои от 52 страници и е написан на арамейски - езикът, на който е говорил Христос. В турски медии се появиха съобщения, че от Ватикана са проявили интерес към находката, но от посолството на Ватикана в Анкара отрекоха тази информация. Евангелието се оценява на 40 милиона турски лири или около 20 милиона евро.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Яну 16, 2013 3:15 pm

Музеен информационен бюлетин за 25-26.02.2012г.

1. С кукери и огън казанлъчани отбелязаха Сирни заговезни
Източник: http://novini.dir.bg/news.php?id=10624020
С буен огън, кукерски игри и хора Казанлък отбеляза Сирни Заговезни тази вечер. Ритуалът се проведе на поляната пред Етнографския музей, а стотици казанлъчани дойдоха да се насладят на обичаите и да се хванат на хорото около пречистващия огън, надхвърлящ човешки ръст.
Инициативата за честването на празника с характерните за него ритуали е на НЧ „Жар 2002“ с финанасовата подкрепа и съдействието на Община Казанлък. Кукерската група от Голямо Дряново, която същия ден участва в 14-ия фестивал на Маскарадните игри в Стара Загора, създаде неповторимо настроение и радост на всички присъстващи.
Българската православна църква почита църковния празник сиропусна Неделя, наричан от народа Сирни заговезни. Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни, а след него, започва Великият пост.

2. “Марта в цветовете на дъгата“ и в Казанлък
Източник: http://novini.dir.bg/news.php?id=10620927
„Марта в цветовете на дъгага-2“, под този надслов старозагорската майсторка на мартеници други български красоти Таня Иванова, подреди своята първа изложба с мартеници в зала на ИМ „Искра“ в Казанлък.
Това е първият творчески прощупълник на Таня в града на розите, чийто мартеници казанлъчани познават от трите й досегашни изложби в Стара Загора ,както и от стотиците красиви мартеници, които всяка година тя излага на търговската улица в града на липите. В казанлъшкия музей Таня Иванова ,която е и част от екипа на „Старозагорски новини“ показва части от своите три предишни изложби с мартеници, чийто екземпляри са дарени на Етнографския отдел на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Изложбите назад във времето на Таня, носещи настроението на пролетта са с имена“ „Сюита в червено и бяло“, от 2001-ва година, „Пролетен вятър“ - от 2007-ма и „Марта в цветовете на дъгата-1“ от миналата година.
Показаните експонати са изработени от изцяло естествени материи- вълна и вълнена прежда, мъниста, жълъди и всичко, което българската природа ражда. За сръчните си ръце и красивите мартеници които вае Таня „ вини“ своите две баби- от Търновско и Силистренско, които били големи майсторки. Не помни колко стотици мартеници е подарила в годините назад, нито колко сама е измайсторила, но е убедена, че мартеницата не е стока, а дух, история, отговорност. „Тя е част от нашето ДНК и като такава следва да бъде пазена, защото тя носи и нашата българска енергия“, казва Таня Иванова. Затова навръх красивия пролетен празник, какъвто е 1-ви март, Таня съветва всички да изработят сами своите мартеници, като усучат прости два конеца- бял и червен, но със своята енергия и пожелания за добро, здраве , късмет и любов. Нека вплетем нашата енергия в тях, а не чужда, казва майсторката на мартениците. За Таня едни от най- ценните експонати, дарени на старозагорския музей са и колекцията от мартеници, изработени от нейни ученици и подарени на нея, по време на многобройните работилници, които тя организира в българските училища. За посетителите на изложбата от мартеници на Таня Иванова бе особено интересен и факта, че нейните мартеници са именувани- кръщават ги гя и приятелите й. Така в колекцията на Таня могат да се срещнат „Болярката“-, голяма гиздава мартеница, станала особено търсена и актуална през последните години, „Явор и Калина“, „Берачка на минзухари“, „Ах, морето“, поредиците „Момински копнежи“ и „Градините на любовта“, както и специално изработената преди две години огромна мартеница- символ „ Стара Загора - центърът на Вселената“. Изложбата от мартеници на Таня Иванова е подредена във аудио-визуалната зала на ИМ „Искра“ и достъпът до нея е свободен. Тя ще остане отворена за посетителите до 4-ти март. Организатори на проявата са: Регионалният музей в Стара Загора, фондация „Пламък“, Община Казанлък и ИМ „Искра“ в града. По време на откриването на изложбата всеки посетител получи специален дар от майсторката на мартеници- лично изработена червено-бяла красота и мартеничави шнурове с бонбони. В помощ на майсторката бе и малката Ева, която подаряваше с любов изработените мартеници.
След края на казанлъшката изложба с колекция от мартеници на Таня Иванова ще се сдобие казанлъшкия ИМ „Искра“.

3. Пловдивският етнографски музей ще гостува в Прага с изложба на накити и носии
Източник: http://novini.dir.bg/news.php?id=10617017
Регионален етнографски музей-Пловдив ще гостува на Чешкия Национален музей с изложба “Български традиционни накити“, която ще бъде открита на 1 март и ще остане в чешката столица пет месеца. Това съобщиха от Регионален етнографски музей-Пловдив. Гостуването е по покана на Народописния музей - Прага. Специалната експозиция се открива в двореца “Кински“ и се осъществява с изключителното съдействие на Българския културен институт в Прага. Повод за съвместния проект е малката колекция от български традиционни носии и накити, съхранявана във фондовете на Народен музей - Прага.

4. Боян Радев прати съкровище в Лозана
Източник: http://fakti.bg/sport/32266-boan-radev- ... e-v-lozana
Реплика на съд от Боровското златно съкровище ще краси олимпийския музей в Лозана. Големият шампион по борба Боян Радев го връчи на шефа на Европейските олимпийски комитети Патрик Хики. Чуждестранният гост пристигна в България, за да награди легендарния борец по поръчение на Жак Рох с приза на президента на МОК. Стотина гости начело с председателката на БОК Стефка Костадинова бяха на церемонията в Националния исторически музей в Бояна в навечерието на 70-ия рожден ден на бореца.
"Много съм горд и развълнуван от тази награда. България заслужава да има трофея на МОК. Аз съм роб на олимпизма и ще му служа вечно", каза Боян Радев и целуна приза. Двукратният олимпийски шампион отказа да си го занесе вкъщи, а го остави сред другите си трофеи в НИМ.
Ценен подарък направи музеят на юбиляря, който има там своя зала с дарения за близо 3 млн. евро. Шефът на НИМ Божидар Димитров изненада Радев с реплика от златното съкровище на Хан Крум, открито край банатското село Наг Сент Миклош. Боян Радев получи почетен спортен "Икар" от Фондация Български спорт, а колекционерът Димитър Иванов го дари с римски пръстен на 1800 г.

5. Археологическа изложба и ателиета в НИМ, специално за деца
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=860652
"Археологията зад кадър" гостува в Националния исторически музей до 25 март 2012
В Националния исторически музей в Бояна гостува археологическа изложба, пригодена специално за най-малките. Експозицията "Археологията зад кадър" бе отрита през декември и може да се разгледа до 25 март.
За два месеца в изложбата се включиха близо 1000 деца и родители, като сега организаторите канят децата в специалните си тематични ателиета. На 25 февруари и на 4 март между 11:00 и 12:00 темите са Как и защо са измислени фигурките за успех и здраве, които днес наричаме мартенички? Носили ли са мартенички праисторическите хора? В тези дни децата ще играят с Вeра Керелезова - етнограф в Националния исторически музей, Нели Тодорчева, която е уредник в музея и Ралица Чиличева - студент в Нов български университет.
Следващото тематично занимание е между 11:00 и 12:00 на 26 февруари, когато децата ще получат отговора на въпроса Как са открити хиляди златни мъниста на възраст над 4000 години? А как да си направим наше съкровище от картон - заедно с археолога и откривател на съкровището Мартин Христов и Ралица Чиличева.

6. Полк. Станчо Станчев: Участници от всички балкански държави очакваме на научната конференция за сто години от Балканската война
Източник: http://www.focus-news.net/?id=f20521
Фокус: Полк. Станчев, Военна академия ще бъде организатор на конференцията през октомври месец посветена на 100 години от Балканските войни. Кои са основните теми, които се очакват и ще има ли международно участие на този форум?
Полк. Станчо Станчев: Във връзка със стогодишнината от Балканските войни, сме планували едно наистина по-разширено, по-мащабно честване. Темата на научната конференция е - „100 години от Балканските войни – ретроспекции и проекции”. Нашата цел е - в тематичните кръгове да се проследи военната история на Балканите през изминалото столетие. Тук е засегната промяната в етническите граници, промяната на политическата карта на Балканския полуостров, социалният статус на населението на Балканския полуостров, развитието на системата за сигурност в отделните държави на региона и някои други аспекти.
Идеята е - да има участници от всички балкански държави. Засега имаме потвърждение от Черна гора и от Сърбия, че ще има техни участници на конференцията.
Освен Военна академия, като съорганизатори са включени и Институтът за исторически изследвания при БАН, Институтът по балканистика с Център по тракология при БАН, Македонският научен институт, Тракийският научен институт, Великотърновският университет „Св.св. Кирил и Методий” и два регионални музеи – Регионалният музей в Благоевград и Регионалният музей в Стара Загора.
Фокус: Кога ще се проведе конференцията?
Полк. Станчо Станчев: Конференцията ще започне на 5-ти октомври и ще завърши на 6-ти октомври. Първия ден ще се проведат две пленарни заседания по двата тематични кръга във Военната академия. След това идеята е - участниците в конференцията и чуждестранните гости да се разделят на два лъча. Единият ще тръгне за Благоевград, където ще бъде организиран третият панел на конференцията. Четвъртият панел ще бъде организиран в Стара Загора. Двата ще се проведат едновременно, след което, панелът от Стара Загора ще продължи за Велико Търново, където ще бъде заключителното пленарно заседание на конференцията и там тя ще бъде закрита. Идеята ни е - да обхванем колкото се може повече места и символично да свържем действията на Българската армия - от една страна, насочена към Тракийския операционен театър, от друга страна - действията на Седма Рилска дивизия в Македония и по-специално, освобождението на Пиринска Македония преди 100 години.
Идеята ни е - да поканим повече чуждестранни участници, да се чуят повече гледни точки, да направим нещо по-различно от традиционните конференции, посветени на Балканската война, които досега сме правили.
След това имаме идея да продължим в Кърджали, където директорът на Регионалния музей също организира конференция, която ще продължи от 9-ти до 11-ти октомври и ще бъде свързана с освобождението на града.
Фокус: Защо избрахте точно Стара Загора и Благоевград, защо са важни тези два центъра?
Полк. Станчо Станчев: Ако проследим развитието на военните действия, първо - в Стара Загора се настанява българското Главно командване и оттам се ръководи Първата Балканска война, през цялото време. По същото време, нашите войски тръгват към Македония и освобождават Благоевград - тогавашната Горна Джумая, преди 100 години. От друга гледна точка, двете амбициозни директорки на Регионалните музеи на двете места първи се обадиха и ни поставиха въпроса, че настояват много, включително и общинските ръководства на двата града, да бъдат включени в националното международно честване на тази конференция.
Фокус: Предвиждате ли до октомври месец други по-големи мероприятия, в които да участва Военна академия, посветени на годишнината?
Полк. Станчо Станчев: Организационният комитет на Министерството на отбраната прие плана на Министерство на отбраната, свързан със стогодишнината. В този план има три много сериозни задължения. Едното е споменатата вече конференция. Второто е - да направим един сайт със загиналите в Балканските войни, с точно определяне на мястото, където е загинал, на времето, мястото на гроба и ред друга информация, която до момента я няма, но към нея има голям интерес от потомци на загинали войници, офицери и подофицери в Балканската и в Първата Световна война. Тази наша идея се обсъжда още от 95-ата годишнина. Следващото нещо е - да направим един албум с карти и снимки, в който да участват военни историци от Сърбия, Гърция, Черна гора и България. Така ще повторим Балканския съюз, ще направим един доста луксозен албум на английски език, с който да покажем, че Балканите вече като че ли не са онзи „барутен погреб”, за който ни смятаха през изминалото столетие. Предвиждаме – да включва снимки от всички армии. Досега такова нещо - да бъдат събрани общо снимки от всички армии - не е било правено. Ако нещата се получат добре, можем да го повторим за Втората Балканска война, където бяхме противници и бяхме един срещу друг. Ще бъде много интересно за читателите - да наблюдават действията и положението на войските от едната и другата страна, видени през погледа на фотографи и описани от участници в тези събития.
Фокус: Докъде стигна идеята за сайта?
Полк. Станчо Станчев: Идеята за сайта беше замразена, защото финансовите средства, които бяха отделени на 95-ата годишнина, бяха преведени във Военно издателство и оттам не можахме да ги усвоим. Сега, при честването на 100 години, се надяваме акцията да бъде финансирана. Събрали сме информацията за около 10 хиляди български войници, офицери и подофицери, загинали в Балканските войни; идеята ни е да съберем до 45 хиляди, колкото е реалната бройка на загиналите.
През март тематичните ателиета са на 10, 11, 17 и 18 март отново между 11:00 и 12:00 в Националния исторически музей. Заниманията са предназначени за деца на възраст между четири и 12 години и техните любопитни родители.
"Археологията зад кадър" е изложба - игра, разработена от Весела Герчева и Богдан Атанасов от Департамент Археология в Нов български университет с подкрепата на фондация "Америка за България" и Министерство на образованието, младежта и науката. Участието в ателиетата е достъпно с входен билет за Национален исторически музей и изисква безплатна предварителна резервация (която можете да направите при Ралица Чиличева (имейл losing_grip@abv.bg и на телефон 0886670556).
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Яну 16, 2013 3:15 pm

Музеен информационен бюлетин за 27.02.2012г.

1. Баба Марта ще прави мартеници във Враца
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=861176
Лично баба Марта ще присъства на Музейната работилница за мартеници, в която на 27 февруари от 11.30 ч., в Регионалния исторически музей, ученици от СОУ „Козма Тричков" ще научат интересни факти за мартениците и сами ще ги изработват.
На 1 март по централните улици на Враца баба Марта ще завърже мартенички на децата като поздрав и пожелание за здраве и радост от името на кмета на Община Враца - инж. Николай Иванов.

2. Община Стара Загора е домакин на изложба, посветена на Националния празник
Източник: http://novini.stara-zagora.org/%D0%BE%D ... 25332.html
Изложба на експонати от Регионалния исторически музей и предмети от частни колекции на членове на Регионален клуб „Традиция” бе открита във фоайето на Община Стара Загора от зам.-кмета Иванка Сотирова. Изложбата представя пушки, револвери, хладно оръжие и наградни знаци от периода на Възраждането и Руско- турската освободителна война (1856-1900 г.)
„Изключително сме доволни, че в навечерието на Националния празник на България, Община Стара Загора е домакин на изложба, която дава възможност да се докоснем до реални предмети от нашата история, каза зам.-кметът Сотирова, която откри изложбата, заедно със зам.-председателя на клуб „Традиция” Михал Танев.
Изложбата, станала традиция през годините, е свързана с отбелязването на Националния празник 3 март и включва близо 300 експоната- оръжия на руските войни, българските опълченци, на турската армия, както и ордени, медали и др. военни знаци и аксесоари.
Това са истински оръжия, с които е воювано при Шипка, участвали в Руско- турската освободителна война и боевете край Стара Загора, обясниха членовете на клуб Традиция. Могат да се видят и автентични снимки и карти. Специалистите от Регионалния исторически музей тази година са подготвили специални маршрути, по които през деня на 3 март могат да бъдат обиколени местата на ключови битки по време на войната в Стара Загора, съобщи директорът на музея Светла Димитрова.

3. Реставрират мечове на Севт Трети
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=861474
Каниите на двата меча на тракийския владетел Севт Трети, изработени чрез уникална антична техника, ще бъдат реставрирани с банков кредит от 10 000 евро, съобщи директорът на Историческия музей в Казанлък д-р Косьо Зарев.
Оръжието е част от голямото съкровище, открито в могилата Голямата Косматка край град Шипка при една от експедициите на покойния д-р Георги Китов. Сред находките, на които се натъкнаха археолозите през 2004 г. бяха бронзовата глава на тракийския владетел и най-големият откриван досега в света златен венец.
Реставрацията на двете кании на мечовете, част от въоръжението на одриския владетел Севт Трети, ще направи екипът на доц. д-р Георги Мавров от Археологическия институт при БАН. Преди да започне същинската работа обаче проби от оръжието ще бъдат изпратени в Италия за подробен анализ на метала, от който то е изработено. Консервацията и реставрацията трябва да приключат до края на годината. След това експонатите ще бъдат върнати отново в трезора на Казанлъшкия музей, където се съхранява и останалото съкровище на Севт.
Предприемаме всичко това, защото техниката, която са използвали древните майстори за изработката на каниите е уникална и артефактите трябва да бъдат съхранени, сподели д-р Косьо Зарев. Изработени са чрез вчукване в предварително направени улеи златни ленти, които правят метала на оръжието много по устойчив и го съхраняват, обясни ученият.
Основна заслуга банка да отпусне кредит за реставрацията на находките от могилата голямата Косматка има специалистката от Националния археологически музей от италиански произход Мария Рео.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Яну 16, 2013 3:16 pm

Музеен информационен бюлетин за 28.02.2012г.

1. 50 малчугани в битка по родолюбие
Източник: http://www.standartnews.com/balgariyaob ... 37111.html
Регионалният исторически музей в Благоевград ще бъде домакин на състезание по родолюбие „Аз обичам България”. Събитието ще се проведе днес с участието на децата и педагогическия колектив на Обединено детско заведение №2 „Детски свят”. Проявата стартира в 17,00 часа, а в нея ще премерят сили 50 малчугани от двете подготвителни групи на забавачката.
Пред своите родители и гости малчуганите ще покажат знанията си за историята, географията, духовното наследство и хората на България. Инициативата е посветена на Националния празник – 3 март, тя е част от националната кампания на Министерството на образованието „Участвам и променям”. Застъпва една от темите на кампанията – за гражданско и патриотично образование. „Символите на държавата”, „Великите революционери”, „Великите спортисти на България” са част от разделите в състезанието.
За усилията и старанието в продължителната подготовка и усвояването на знанията всеки участник ще получи като награда специално изработени лъвчета от герба на България. Водещ на състезанието ще бъде актрисата в Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград Жанет Керанова.

2. ДХС с ново издание
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=861752
Домът на хумора и сатирата издаде туристически справочник, озаглавен „Габрово - столица на хумора". Преди няколко години екипът разработи по проект същия туристически справочник с версия и на английски език, но поради ограничения тираж той не можа да получи широко разпространение. Това е 40-то издание на Музея, осъществено за последните осемнадесет години.
Второто преработено и допълнено издание на туристическия гид е достъпно за най-широк кръг читатели и любители на подобен род издания и поднася сверена и актуализирана информация за транспорта, местата за настаняване, туристическите агенции, подсказва къде един гост на града може да похапне и какви културни забележителности да посети, посочени са манастирите в близост до Габрово, има информация и за любителите на планинския туризъм.
Още в първата глава („Хуморът - безценната валута на Габрово") авторката Татяна Цанкова, директор на ДХС, отговаря на редица от най-често задаваните въпроси: кога и как започва легитимирането на Габрово като град на пестеливци; защо, когато по света за нещо се заговори, в Габрово то вече се прави; защо за габровци се разказват вицове и откога датират първите значими издания с габровски хумор.
Пътешествието продължава със запознаване с културните забележителности на града („Габрово - градът с характер, който гради мостове" с автор Стефка Боева), разбира се, с акцент върху паметниците на габровската спестовност. Боева е избрала за начална точка на своя маршрут скулптурните фигури в Парка на смеха около Дома на хумора, тръгва към центъра с мостовете и кулите. След мостовете, интересно е поднесена информация за Градската часовникова кула, за храмовете, НАГ, сградата на библиотеката и читалище „Априлов-Палаузов", за Дома на културата, Спортната зала. Следва презентация на Регионалния исторически музей с Дечковата къща, Националния музей на образованието, Планетариума, Художествената галерия, Драматичния и Кукления театър, Габровския камерен оркестър и Оркестър „Габрово". В експозето са намерили място и описания за АЕК „Етър" и АИР „Боженци".
Гидът предлага професионална информация за туристически агенции: препоръчани са няколко културно-туристически маршрути за разглеждане на Габрово с различни тематични акценти, обозначени и на приложената карта на града.
Дарина Маринчевска ни разкрива прелестни и малко познати кътчета от ДХС ("Домът на хумора и сатирата - визитната картичка на Габрово"). Научаваме подробности за малката планета Габрово, защо наричат Габрово столица на хумора, защо за габровци се разказват вицове, защо габровският хумор е все така актуален у нас и популярен по света. Отбелязани са атракции, постоянни експозиции, сувенири, издания, Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, отличията и признанията за работата на ръководството и екипа на Веселата къща.
ДХС вписа в съвременната градска празничност дати като 1 април - рождения ден на Музея и на планета Габрово, третата събота на май всяка нечетна година - Международното биенале; третата неделя на май всяка нечетна година - Националната среща-наддумване „Благолаж"; единадесетият ден от единадесетия месец с ритуала по откриването на Петото годишно време, Веселите четвъртъци („Весел габровски календар", автор Галина Бонева).
В последните страници Венета Козарева ни поднася весели и забавни истории, истинска случка с дядо Миню Попа, единственото реално лице - герой на габровските вицове.

3. Младежи ще изработват мартеници в музея
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=861724
Младежката група към клуб "Приятели на музея" организира ателие за правене на мартеници. Под ръководството на етнографите Десислава Тихолова и Искра Тодорова младежите ще се запознаят с първомартенската обредност и ще усвоят различни техники за изработването на мартеници.
Ателието ще се проведе утре от 14.30 часа в Историческия музей.
Участниците ще обновят постоянната витрина с мартеници, дарена на музея от Мариянка де Монтис, което се осъществява всяка година за празника 1 март.

4. Представят пред варненци копие на Боровското сребърно съкровище
Източник: http://www.moreto.net/novini.php?n=164506&p=2
От днес до 17 март в Археологическия музей ще може да се види копие на съкровището от село Борово, Русенско. Сребърното тракийско съкровище е намерено през 1974 година от Трайчо Великов Стоев случайно, в местността „Сиври Тепе“, в землището на село Волово. За съжаление машините, които изваждат предметите на повърхността, ги повреждат и едва след намесата на реставраторите съкровището е възстановено и разкрива първоначалния си блясък. Археологическите проучвания на място не откриват надгробна могила и до днес остават загадка обстоятелствата, наложили неговото заравяне в земята.
Съкровището представлява царски ритуален сребърен сервиз с позлата, състои се от пет съда – три ритона с протоме на бик, кон и сфинкс, каничка и купа. Върху тях са открити надписи, свързани с тракийския цар Котис I (383-359 г. пр. Хр.) и се предполага, че целият сервиз му е бил подарен адетели в град Беос, където вероятно e имало светилище. Иконографията на съкровището е изцяло подчинена на античната религия и митология – в него изобилстват божества, митични същества и животни.
Боровското сребърно съкровище е датирано към втората четвърт-средата на IV в. пр.Хр. от времето на Одриския цар Котис I (383/5-359г. пр.Хр.) както се вижда и от надписите с неговото име върху два от съдовете.
То е дело на тракийски майстори, вероятно работили в Северна България. Елинистичното влияние се подразбира, цялото тракийско изкуство е повлияно от културата на Древна Гърция. И тук оттласкването на Боровското съкровище от гръцката традиции и акцентирането върху особеностите на тракийското световъзприемане, самостоятелността в изображенията на герои и сцени, както и перфектността на тракийската ювелирна техника, го правят много значимо за националната културна съкровищница.

5. Прага показва тайните на комунизма
Източник: http://fakti.bg/world/32586-praga-pokaz ... -komunizma
Реконструирана „техническа стая“ бе показана от Националния мемориал - музей на хълма „Витков“ в Прага. Подземното помещение е един от гвоздеите в изложбата „Лаборатория на властта“, посветена на комунистическия режим и тайния му живот.
Вкопаните в земята помещения действително са използвани от тайните служби на репресивния режим и са построени през 1953 година.
Съветската власт в страната ще се запомни най-вече със знаменитата и кървава Пражка пролет (1968 г) когато хората се надигат за свобода, а сателитите на СССР ги посрещат с танкове и окупация.
Това пък е „медицинската стая“, използвана за мумифициране на бившия чехословашки комунистически президент Клемент Готвалд. Той е генерален секретар на Чехословашката комунистическа партия, а от 1946 година се издига начело на комунистическата република. Както Сталин, умира през 1953 година.

6. 4 лева за тур по музеите в Стара Загора
Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1254071
На националния празник Трети март Старозагорският исторически музей организира две обиколки с екскурзовод на паметниците в града, свързани с Руско-турската освободителна война.
Туровете започват в 10,30 и 14 часа, цената е 4 лева за възрастни. Билетчето за ученици, студенти и пенсионери струва левче.
Маршрутът включва част от експозицията в музея, черквите "Свети Димитър" и "Света Троица", мавзолея-костница на жертвите от юли 1877 г., когато градът е опожарен, мемориала "Бранителите на Стара Загора" и други забележителности.
Участниците в обиколката ще могат да разгледат отвътре и реставрираната Ески джамия, която ще бъде превърната в Музей на религиите.

7. Без пари на 3 март в Паметника на свободата
Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1254372
Паметникът на свободата на връх Шипка ще бъде отворен за безплатни посещения навръх Трети март, съобщиха от националния парк музей "Шипка-Бузлуджа" в Казанлък. Той е най-големият от общо 26 паметника на признателността в мемориалния комплекс "Шипка", а в неговите 7 етажа е подредена музейна експозиция.
Гостите ще могат да се качат и на площадката за наблюдение на върха, от която се откриват просторни гледки към Северна и Южна България, обещава директорът на музея Данчо Данчев. Експозицията е с ново осветление, във всички зали звучи тиха музика.
Сред експонатите има 33 копия на портрети на български опълченци, дело на художника Стефан Ковачев от Габрово.
"Той се е сетил да рисува опълченците 50 години след освободителната война и е издирил мнозина от тях. Тези, които още пазели униформите си, ги нарисувал с тях, останалите са цивилни на портретите. Ковачев е създал общо 93 портрета - 33 са при нас, другите се пазят в Националния военноисторически музей. Това са акварели, които се похабяват с времето. Затова в изложба на върха показваме техни копия, а оригиналите пазим при специални условия", разказва Данчо Данев.
В експозицията може да се види и едно от петте копия на Самарското знаме, творби на художника проф. Борис Ненов, оръжия от Шипченската епопея, както и лични вещи на руски воини и опълченци. Много от тях са намерени при разкопки на самия връх.
За Трети март тази година музеят "Шипка-Бузлуджа" изпрати своя фотоизложба в руския град Иркутск в Сибир. В нея са включени 25 снимки на паметници от района на връх Шипка.
Усилено тече подготовката за честването на Трети март. Техника на община Казанлък вече разчисти снега на връх Шипка, където ще са тържествата.

8. Военноисторическият музей отваря врати за 3 март
Източник: http://www.cross.bg/1285404
За трета поредна година Националният военноисторически музей обявява ден на отворените врати на 3 март. За първи път в София ще бъде показана единствената извън пределите на Русия униформа на фелдмаршал от Лейбгвардията на император Александър ІІ и фелдмаршалска униформа и наградна шапка на великия княз Николай Николаевич, които специално за случая, ще пристигнат от Дирекция „Военноисторически музеи" - Плевен. Сред експонатите ще могат да се видят и шинела на бъдещия български княз - доброволец в Руско-турската война, с който той воюва от Свищов до Сан Стефано, молитвата, с която сестра му Мария-Каролина, принцеса Ербах-Шьонберг, го изпраща на фронта, и която до последните си мигове е пазел близо до леглото си, както и други уникати от Руско-турската война, принадлежали на император Александър II, главнокомандващия руската Дунавска армия Николай Николаевич и княз Александър I. Изложбата ще е отворена за посещение от 10:00 часа.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

ПредишнаСледваща

Назад към Your first forum

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron