Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Уважаеми потребители. форумът е тясно специализиран и достъпът до него е ограничен. Ако имате въпроси обръщайте се към администратора.

Модератор: vl.varnenchik_museum

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Яну 16, 2013 12:28 pm

Музеен информационен бюлетин за 6.02.2012г.

1. Реставрират „Радецки” с 200 000 лв.
Източник: http://republika.bg/index.php?id=40441
Корабът „Радецки” ще тръгне отново по река Дунав в края на май след като две години беше на котва. Плаващият музей ще бъде ремонтиран с 200 000 лв., с които ще бъдат платени и лицензите му, нужни за превозването на туристи.
От парите 170 000 лв. дава правителството, а 30 000 успяха да съберат от национална дарителска кампания ученици от СОУ „Христо Ботев” в Козлодуй.
Котвата на „Радецки” е спусната през май 2010 г. През есента на 2010 г. година възпитаниците на СОУ „Христо Ботев" започнали да мислят варианти за инициатива и се спрели на национална дарителска кампания. „Два месеца чакаме разрешение от Министерството на културата, че можем да започнем кампанията", заяви още тогава пред РЕПУБЛИКА Лъчезар Иванов, ръководител на „Съхрани българското” и учител по история в учебното заведение. Учениците се надяваха още миналата година параходът на да тръгне по вода, но това не стана. Чуха се и мнения, че „Радецки” е изиграл своята роля и трябва да бъде изваден на суша. Съдът е под шапката на НИМ и се издържа от Министерството на културата.
...

2. Французи копаят Свети Кирик
Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1218744
Разкопките са част от 5-годишното споразумение с Лувъра, което министърът на културата Вежди Рашидов разписа в Париж миналата седмица.
Освен съвместни археологически разкопки споразумението предвижда обмен на изложби и обучение на наши специалисти в най-посещавания музей на света.
Като шеф на българската работна група по споразумението проф. Димитров се срещна в Париж с експерти от френското министерство на външните работи. Още от 1945 година в това министерство има комисия, която отговаря за всички разкопки с участие на френски археолози извън границите на страната.
Франция е участвала в 160 разкопки в 60 държави по света само през изминалата година. В началото на срещата французите скромно обявили: “Ние не сме толкова богати, колкото изглеждаме”, на което проф. Димитров отвърнал с достойнство: “Ние, българите, пък не сме толкова бедни, колкото изглеждаме!”
Френският бюджет за разкопки извън граница за миналата година е бил 2,5 милиона евро, разкри проф. Димитров и добави, че разделен на броя на обектите се получава по 150 000 евро на разкопка - нещо, което дори българските им колеги могат да си позволят. “Нека вложим тези средства заедно и да работим”, казал г-н Димитров и предложението било прието.
Френските експерти проявили интерес към няколко потенциални места за разкопки. Първото е остров Свети Кирик край Созопол. То не е избрано случайно: още през 1904 г. френският консул в Пловдив Дегран е бил натоварен с мисия на Френския институт за археологически разкопки в Созопол и околностите му. Резултатите от тези разкопки са публикувани от археолога Жорж Сьор в основното научно списание на Франция в тази област
“Ревю археоложик” през 1924 г. Както се вижда от приложените карти и описания, консул Дегран е разкопавал основно остров Свети Кирик, тъй като тогава се предполагало, а и сега, че там е Акрополът на античния град Аполония-Понтика. Той също разкопавал и надгробни могили в местностите Колокита, Мапите, Мелничния хълм, Св. Марина и св. Илия. Тогава са открити антични вази от родоско-йонийски тип VII-VI в.пр.Хр. и античен тип V-IV в.пр.Хр. Изровен е още и позлатен венец на тракийски владетел и изящен бюст от варовик на аполонижена от III в.пр.Хр.
Разкопките на острова са подновени от български археолози преди две години. Досега там са разкрити два антични храма и една средновековна църква. На скица от френския археолог Дегран, с която разполага НИМ, е отбелязана още една църква и основи на 4-стенна сграда, които днес са затрупани с пръст и обрасли с гъсти храсти. Именно там ще насочат усилията си френските археолози и българските им колеги, разказа професор Димитров.
Друг обект, към който французите проявили интерес, била Боянската църква и по-точно нейните околности. Г-н Божидар Димитров старателно обяснил на експертите от френското външно министерство, че този район не е от първостепенно археологическо значение и едва ли разкопки там биха довели до изненадващи открития. Французите разполагали с доклад, че в село Бояна се извършва мащабно строителство, което нарушавало пасторалната обстановка около обекта. Проф. Димитров потвърдил, че това, за съжаление, е така и си послужил с образно сравнение, с което да обясни на чужденците обстановката: “За София предградието Бояна е това, което е Бевърли Хилс за Лос Анджелис”, разяснил той.

3. Артефакти показват в Регионалния исторически музей в Шумен
Източник: http://www.banker.bg/?Channel=3&Categor ... cle=460197
Регионален исторически музей в Шумен организира изложба под наслов "От находката до витрината", съобщиха от общината. С нея ще се отбележат 155 години музейно дело в Шумен, 120 години шуменско археологическо дружество и 14 февруари – Ден на археолога. Изложбата ще бъде експонирана в мраморното фоайе на РИМ – Шумен, а откриването е на 8 февруари.
Изложбата представя артефакти от археологическите проучвания през 2011 г. от Иваново, Живково, НИАР "Кабиюк", Хърсово, Златар, НИАР "Мадара" – местността "Кирика", Средня, НИАР "Плиска" – югоизточна периферия на вътрешния град.
Артефактите се експонират се за първи път.

4. Античните предмети, иззети от Рашкови, отиват дарение на три музея в Пловдив
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1617812
Античните предмети, иззети от Рашкови, отиват дарение на три музея в Пловдив, предаде репортер на Радио “Фокус”- Пловдив. В досъдебното производство са били установени куп фалшификати, които са върнати на семейството. Сред предметите обаче има ценни уникати, като двете старопечатни църковни книги - евангелия от 18 и 19 век, които ще бъдат дарени на Пловдивския исторически музей, с решение на съда. За тях се е породил спор с Националния исторически музей, откъдето са поискали ценните книги да бъдат изложени там, но прокуратурата не е позволила това, каза прокурор Ваня Груева. В дома на Събка Рашкова е била открита още и една тетрадрахма, която е изключително ценна. С нея на времето е можело да се купи цял легион, каза прокурорът. За да се установи автентичността й са били ползвани специалисти от Атинския исторически музей, от Германия и другаде. В крайна сметка се е оказало, че тя е фалшива. Сред ценните предмети, открити у Рашкови, има 131 монети от римската и византийската епоха, които отиват в Регионалния археологически музей в Пловдив.
Открити са още и 4 броя бронзови апликации, които представляват част от украсата на колесници, колан и накити, които пък ще бъдат дарени на Етнографския музей в Пловдив. Предметите бяха открити в дома на Събка при тридневните обиски на полицията през ноември 2011 година, които преминаха при широк медиен интерес. Обиските бяха извършени съвместно с представители на Историческия музей в Асеновград. Тогава стана известно само, че са намерени три оброчни тракийски плочи, които впоследствие са се оказали фалшиви. Подсъдимата Събка Рашкова каза пред журналистите, че тези предмети са завещани от нейния покоен брат Иван Рашков в края на месец април 2009 г. Той е искал предметите да отидат у децата му, когато пораснат. Майката Костадинка Рашкова каза, че синът й е имал хоби да събира ценни предмети, но не е бил иманяр. Не знае как ги е придобил и не знае да е извършвал търговия с тях. Предметите в момента се намират в сейф на пловдивска банка, казаха в съда. По думите на Събка Рашкова тя не е била наясно, че извършва незаконна дейност.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Яну 16, 2013 12:29 pm

Музеен информационен бюлетин за 7.02.2012г.

1. Полският културен институт гостува в музея с изложба
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=850290
Изложба на Полския културен институт „Корените на съвремието” ще бъде представена във фоайето на Регионален исторически музей – Благоевград.
Изложбата представя част от научните постижения на Института по археология и етнология при Полската академия на науките в областта на археологията и историята на средновековната материална култура и новото време. Повечето табла разказват за изследванията на територията на Полша, а някои и за работите в Африка.
Откриването е от 17.00 часа.

2. Дъждът наводни музея в Кърджали
Източник: http://www.standartnews.com/balgariya-r ... 33735.html
Падналите проливните дъждове наводниха Регионалния историческия музей в Кърджали. Директорът Павел Петков обясни, че щетите са огромни. Куполът е прокапал и от него са паднали големи късове мазилка в работните помещения и стълбищното пространство.
Високите подпочвени води са наводнили стаите в приземния етаж, където са фондохранилищата и парокотелното отделение. „За ситуацията сме информирали кризисният щаб към областната администрация и е извършен оглед на място”, съобщи още Павел Петков. Задействан е планът за аварийно-възстановителни работи за отстраняване на пораженията с цел опазване на културните ценности.

3. Учен предостави колекцията си от 3000 минерала за музей в с. Горна Брезница
Източник: http://www.struma.com/hailaif/uchen-pre ... i-v_24736/
С музей на минералите и други подземни богатства, проектиран като единствен в Югозападна България, може да се сдобие село Горна Брезница, община Кресна. За да се осъществи обаче, е нужно да се осигурят необходимите помещения, в които да се подредят около 3000 експоната, резултат от многогодишна събирателска работа на доц. Славчо Минков, преподавател в Минногеоложкия институт в София. Ученият предоставя цялото това богатство като дарение на селото, в което, примамен от чудните природни и други условия, се е установил да живее.
Музеят е предвиден да се устрои в четири раздела. Първият обхваща експониране на образци от подземни минерали и цветя, вторият е за промишлената систематика на металните и неметалните подземни изложения, третият раздел ще представя образци от основните рудни полета в България, а четвъртият ще съхранява вътрешни групи от полезни изкопаеми.
Комисия в състав председателят на читалище “Стоян Богоев” Атанас Янушев, кметът на Горна Брезница Вела Сандрева и общественичките Моника Никова и Екатерина Велева прадложи Общинският съвет да предостави на бъдещия музей част от читалищната библиотека, залата за избори и мястото на пощата, намиращо се в сградата на читалището. В мотивите се сочи, че откриването на такъв музей ще е едно богатство за района, и то не само от гледна точка на развитието на туризма, който се приема за приоритетен за общината, но и като място за научноопознавателни цели. Съветниците обаче препратиха искането до кмета Илиян Кръстев.

4. Добри резултати отчете Историческият музей в Стара Загора
Източник: http://www.radio-sz.net/rsz/index.php?o ... 8-11-59-41
44 762 души са посетили Регионалния исторически музей в Стара Загора и музейните обекти през 2011 г., сочи статистиката в отчета за дейността на музея. 78 000 лева са собствените приходи на музея, увеличението е с 23 000 лева в сравнение с 2010 г., съобщи директорът на музея Светла Димитрова. Тези добри резултати са плод на иновациите в музея като инициативата "Уикенд в музея" и тематичните уикенди, "Нощ на музеите", възстановката на антични събития на Античния форум, реализацията на редица проекти, получените интересни дарения и археологически разкопки. Два пъти са нараснали инвентираните експонати и основният фонд достига 88 868 фондови единици, а музейната библиотека вече разполага с 11 500 тома. Най- интересните експонати, с които е обогатена експозицията на музея, са от археологическите проучвания през 2011 г., каза Димитрова.

5. Откриват изложба на кукерски маски, изработени от ученици
Източник: http://news.plovdiv24.bg/327033.html
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
От 10 до 29 февруари в Регионален етнографски музей - Пловдив ще бъде открита изложба на кукерски маски, изработени от ученици. Маската е най-емблематичната част на маскарада - предпазва от зло и осигурява благополучие за всеки, докоснал се до нея.
Страховитите ликове са на шестокласници от клуб "Български традиции и обичаи" към ОУ "Алеко Константинов", деца от ОУ "Виктория и Крикор Тютюнджиян", участващи в кръжок "Етнография" към читалище "Възраждане" и третокласници от ОУ "Душо Хаджидеков". Учениците под ръководството на музейни специалисти показват своите умения и разкриват своите представи в пресъздаването на кукерската маска.
На 10 февруари е денят на Св. Харалампий. В народната култура се вярва, че той държи под ключ и управлява чумата и всички лоши болести, затова е почитан като лечител, който предпазва децата от тях. На този ден се освещава мед в църквата, който се съхранява през цялата година, заради магичните му свойства срещу болести.
Съществува връзка между посланията на този ден, малките майстори и символиката на кукерските маски. Каним всички да посетят изложбата в музея и да отнесат от здравеносната магия със себе си.

6. Показват в изложба какво заплашва Поморийското езеро
Източник: http://www.factor-bs.com/news-22167.html
От 08.02 гражданите и гостите на Бургас могат да разгледат фотодокументалната изложба "Заплахи за влажната зона “Поморийско езеро” в залата на Природонаучният музей (ул. „К. Фотинов” 30).Тя е съвместна инициатива на Регионалният исторически музей – Бургас и ФПС „Зелени Балкани” за отбелязване на Световния ден на влажните зони.
Поморийското езеро е сравнително малка по площ влажна зона (едва 814 ха). Защитената зона обхваща езерото и обкръжаващите го територии – соленолюбиви тревни съобщества, крайбрежна линия и сладководни водни обекти. Тя е обявена за запазването на 7 вида изключително редки естествени природни местообитания, 2 вида бозайници и 4 вида земноводни и влечуги. Но защитената зона е от първостепенно значение за опазването на птиците. На нейната територия са установени 266 вида птици.
Основните заплахи за Поморийското езеро са свързани с унищожаването на местообитанията и застрояването на околностите му с хотели и почивна инфраструктура. По-големият туристически поток е причината за безпокойство на гнездящите птици и замърсяване на местообитанията. Защитената зона е застрашена и от други фактори, за които ще може да научите, ако посетите изложбата.

7. За древните воини коланът бил пагон
Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1219447
Да затегнем коланите!
Включен в тази фраза, коженият аксесоар излиза от сферата на модата, за да ни напомни да пестим във всекидневието си.Къде обаче се крият корените на това елегантно допълнение към всяка дреха?
Вероятно препаските около слабините на първобитния човек са играели ролята и на първите колани. Истинският прадядо на каишката за кръста обаче се появил през бронзовата епоха. Както можем да си представим, тогавашните колани били груби и направени от нещавена животинска кожа, а целта им - да задържат “дрехите”, т.е. другите кожи към тялото. Често били прикрепвани с парчета от кост, а по-късно и с първобитни катарами от метал.
През годините коланът често бил знак за положението, което неговият притежател имал в обществото и по-специално във войската, подобно на днешните нашивки сред униформените. Неслучайно и някои стари автори описват как амазонките се “запасвали с колани” и започвали да извършват “мъжки дейности”. В римските легиони на новобранците например не било разрешено да носят кожената каишка и така се отличавали от по-опитните си колеги.
Древните войници на Рим носели колани от метални плочки, закрепени към бронята, към които били прикачени широки ленти като своеобразна поличка. Около 15-сантиметров колан с капси и метални плочки пък придържал туниката върху тялото на гладиаторите.
При управлението на император Диоклециан (284-305) не само висшите военни, но и цивилни били задължени да носят колани. По онова време в Рим коланите за знатните люде били изработени от боядисана в тъмночервено кожа, имали златни токи и били богато украсени с трапецовидни форми. Когато император Юлиан (361-363) пък отнемал военния статут на провинили се хора, той им забранявал и да носят кожените украшения на кръста си.
И в Древен Рим, в стара Гърция важна част от войнското облекло бил не само коланът, но и катарамата, с която завършвал. Затова и ковачите отделяли особено внимание за нейното изработване. А токи, намерени в гробниците, свидетелстват, че са били изкусно украсени. Върху катарамите на воини от германските племена са открити изображения на животни в смъртоносна схватка. В гробниците на франки и бургунди са намерени токи за колан, изработени от бронз и сребро, също богато декорирани.
Освен да демонстрира социален статус, често коланът имал и друго значение. През шести век царете в Персия затвърждавали победата си над врага, като му взимали не само короната, но и каишката от кръста. Така те смятали, че силата на победения преминава у тях. Според други суеверия камъчета сапфир, прикачени на колана, закрилят войника от плен, а ако сложи към каиша си аметист, ще избегне смъртта и вражеските оръжия.
Постепенно ролята на колана се загубва като воински белег, за да излезе отново начело във “военната мода” в средата на ХIХ век.
Тогава неговата цел била да внуши респект у врага или подчинените. Известно е, че при войниците и офицерите в Източна Европа и Русия целта на широката, но къса каишка върху униформата била да придаде мъжествено излъчване на стойката. Нещо, което лесно се обяснява с факта, че силно пристегнатата талия увеличава визуално раменете. Затова военните дори се пристягали с корсети.
Коланите станали официална част от женския гардероб едва през Средновековието. Тогава те служели и за нещо като дамска чанта, защото представителките на нежния пол закачвали на каишките си малки портмонета със своите ценности. В началото на миналия век много модерни станали коланите с V-форма, които се носели върху дълга пола и блуза, за да подчертаят малката талия.
Постепенно освен от кожа коланите започнали да се правят от найлон и дори от синджири. Модерни стават и т. нар. каубойски колани с широка тока. През 90-те години на миналия век младите момичета и момчета смъкват панталоните си ниско под талията и отказват да ги придържат. Тази мода е донякъде затворническа, защото зад решетките каишките са забранени, за да не се използават като оръжие или за самоубийство.
Известно е, че прабългарите носели кожени каиши, на които закрепвали острите си мечове. Славяните пък задържали облеклото си с въже, изплетено от коноп или лен.
С течение на времето коланите започнали да се правят от сребро или злато в зависимост от ранга на собственика. Към тях прикачвали и висулки, които имали и функцията на амулети. През IХ-Х век започнали да се коват и пафти - богато украсени накрайници за женски колани. По традиция те се слагали само от омъжените жени, а според вярванията носенето имзакриляло детеродните им органи.
Сред най-ценните образци, намерени не само по нашите земи, но и на Балканите, е колан, дълъг 2,10 м, който се пази във Варненския археологически музей. Смята се, че е правен през ХIII-ХIV век и има тока и голяма плочка, а по протежението му се преброяват 53 апликации - кръгли и с форма на двойна лилия върху червена коприна.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Яну 16, 2013 12:29 pm

Музеен информационен бюлетин за 8.02.2012г.

1. Археологически музей под Главната - утопия или реалност
Източник: http://marica.bg/show.php?id=75392
Поредна утопия или въпрос на близко бъдеще е идеята за подземен археологически музей под пл. “Централен” и Главната?
Наскоро известните бизнесмени от Бизнес експертен съвет (БЕС) инж. Димитър Язов и Радослав Бозуков начертаха бляскав туристически маршрут, който ще минава под централния площад покрай крепостната стена, под сградата на Централната поща и оттам по древния коридор под Главната ще води към Римския стадион на “Джумаята”. Според БЕС инвестицията в новите разкопки, които ще направят Пловдив № 1 като дестинация, ще е около 35-40 милиона евро. Бизнесмените дори предлагат от Главната да се свали настилката и на места улицата да се покрие със специално стъкло, за да може и отгоре да се гледат антиките.
Звучи приказно, но и страховито, ако се има предвид, че разкритите преди 25-35 години старини до ден днешен са си останали само едни грозни дупки.
Няма да си позволим да изкопаем дупка и да я оставим, увери кметът Иван Тотев. Той подготвя в края на февруари-началото на март конференция с международно участие, включително и по тази тема. Дискусията ще бъде от два модула - за историята на Пловдив и за потенциални възможности за археологически проучвания. Ще поканим авторитетни специалисти, които ще кажат къде бихме могли да финансираме нови разкопки, обясни Тотев. В понеделник той е изпратил писмо до Министерството на външните работи с молба за организиране на посещение в Краков, където има подобен подземен археологически музей. Предполага се, че пътуването ще е в средата на април.
Днес “Марица” представя две мнения дали на пъпа на Пловдив може наистина да има след време подземен археологически музей.
Пълни фантасмагории! Отдолу има само писта от пръст
Д-р Костадин КИСЬОВ, директор на Археологически музей, общински съветник
- Г-н Кисьов, какво ще видим под Главната, ако я разкопаят?
- За нас, археолозите, ще бъде добре, защото дълго време ще правим разкопки. При всички случаи ще има находки, с които ще обогатим музея. Но съм скептично настроен като човек, който дълго време се занимава не само с разкопки, но и с експониране на паметници на културата не само в България, но и в Гърция. Под Главната няма да се намери нищо интересно.
Ще се разкрие основата на пистата на античния стадион, на която са правили състезанията и игрите. Тя представлява земна настилка - нищо повече. Ще се види само една пътека от пръст, тъй като седалките на стадиона, които представляват атракция, се намират отляво и отдясно на улицата, под къщите. Това означава, че за да се разкрие целият стадион, трябва да се бутнат и къщите. Част от пистата е разрушена при прокарването на колектора под Главната.
- Ако се копае на пл. “Централен”?
- Ще се разкрие древният площад, който представлява квадрат с мраморна настилка на дълбочина пет метра, и части от улиците, които водели към площада. Същото е и на Римския форум.
- Възможно ли е да се открие монетарница?
- Това означава, че трябва да се събори сградата на бившата руска книжарница. При разкопки под нея преди време е открит блок с надпис, че там се намира монетарница. Само че не е изключено надписът да е пренесен от друго място и да е използван при по-късни градежи.
- Има ли технологии, които позволяват на археолозите да влизат под фундамента на сградите, без те да се събарят?
- Това го има във фантазиите на бизнесмените. Иначе ние, археолозите, приветстваме идеята, стига да намерят пари за нови разкопки.
- Къде според вас трябва да се насочат усилията на управляващите и бизнеса, за да идват повече туристи в Пловдив?
- Ако говорим реално за развитие на културния туризъм, редно е, освен да се подпомагат музеите, да се обърне внимание на съществуващите паметници. На територията на града имаме 13 обекта със статут на национални ценности. Сред тях са Античният театър, Римският стадион, който ще бъде скоро експониран, Акведуктът, Източната порта, две големи базилики - срещу католическата църква и на “Кн. Мария-Луиза” 23, които могат да станат най-голямата атракция, Одеонът, Небеттепе. Повечето от тези обекти от 20 години стоят буренясали и непочистени.
Вие ги знаете и неведнъж сте писали материали. Усилията трябва да се насочат така, че тези обекти да се реставрират и да се експонират по подобаващ начин.
- Редно ли е зад падналата ограда на Раннохристиянската базилика да има само фургон, който служи за приют на бездомници и градски нужник?
- Разбира се, че не е! Тази базилика до католическата църква е най-ранната, от 4-ти век, с идеално запазени подови мозайки. Преди време имаше идея за публично-частно партньорство тя да се експонира. Другият вариант е да се разкрие напълно и да се възстанови максимално във вида, в който е съществувала. Но тъй като тя не е разкопана изцяло и половината от нея се намира под църквата, може да се адаптира със съвременно покритие. Така ще се виждат мозайките. По същия начин може да се действа с Източната порта и Небеттепе, за да станат част от туристически маршрут. Всичко останало е някаква фантасмагория и липса на професионализъм. Освен това иска много средства, които няма да дойдат. Говорят се приказки, вместо да подхождаме към националното ни богатство рационално и професионално.
И Айфеловата кула е била утопия, но сега е емблема
Арх. Илко НИКОЛОВ, председател на САБ - Пловдив, шеф на Общинския съвет
- Арх. Николов, не е ли утопия в центъра на Пловдив да има подземен археологически музей?
- И Айфеловата кула е изглеждала като утопия, но се е реализирала. С новите технологии е възможно абсолютно всичко - въпрос е на средства, целесъобразност и визия за бъдещето. Идеята за разкриване на подземната част под Главната се коментира много отдавна, още повече че има план на археологическите разкопки и се знае къде какво се намира.
Под Главната минава голям колектор, който представлява сериозна инфраструктура, и ще бъде проблем, включително и за новите технологии.
- А сградите на Главната не са ли проблем за разкопките?
- Новите конструктивни технологии позволяват разкопаване под сгради и слизане под фундаменти, без те да се засягат. Преди месец един френски колега ме запозна с такива технологии. Друг е въпросът колко средства ще струва тяхното използване.
- Преди няколко години имаше предложение за подземен паркинг на централния площад. Тогава се чуха протести, че ще бъде унищожена антична археология, и в резултат нищо не се случи. Как според вас би трябвало да изглежда площадът?
- Под площада е възможно подземно паркиране, като в същото време ще се запазят и археологическите находки. В Дрезден под централния площад има паркинг на две нива и в средата или в ъгъла се съхранява археология. Има много интелигентни решения, за да се запази баланс. Под нашия площад, успоредно на бившия партиен дом, минава крепостна стена. Тя частично е разкрита до подлеза. Предполага се, че в зоната на крепостната стена няма древни сгради с толкова сериозна историческа стойност. В последните два-три месеца се коментира партерният и сутеренният етаж на пощата да станат част от нов културен център.
Там да има музей, зали за културни прояви, археологически център с интегрираните разкопки. Тази идея не е невъзможна за реализация, защото са в ход за предоставяне на общината на част от пощата.
- Не е ли в сферата на фантастика, вместо павета, Главната да се покрие със стъкло?
- Според визуализацията, която правих преди две-три години, под пл. “Централен” може да се изгради паркинг, на места настилката да бъде издупчена, а крепостната стена да се покрие със стъкло и осветена. Това ще бъде голяма атракция. Ще се използва специално стъкло - дебело, закалено, здраво и издържащо на удар и всякакви атмосферни условия. Виждал съм го в по-богатите държави в Европа.
- С изграждането на подземен паркинг няма ли да се увредят останките на античния форум?
- Много добре се знае къде се намира форумът. От източната част на Централна поща могат да се възстановят античните порти.
- Навремето бяхте сред архитектите, които протестираха срещу застрояване на Римския форум с подземни гаражи. Какво ще стане с този национален паметник на културата, познат на повечето пловдивчани като дупката до пощата?
- Архитектурната гилдия възразяваше и срещу цялата процедура на продажба на Римския форум. Ако придобиването на част от пощата стане факт, цялата територия на централния площад може да бъде подложена на комплексно проектиране. В резултат на общите усилия, включително и на частните инвеститори, бихме могли с този проект да застанем в челна позиция при кандидатстването на Европейската столица на културата.
- Главната ще бъде ли част от този проект?
- Не съм проучвал в детайли за Главната и не мога да коментирам. Предполагам, че частично могат да се правят подземни връзки между съществуващи съседни сгради.

2. Мартеници с двойна сила от Природонаучния музей
Източник: http://news.burgas24.bg/327397.html
Майсторите на мартеници тази година ще имат сериозна конкуренция в лицето на екипа на Природонаучния музей с директор Светла Далакчиева.
Те са изработили собственоръчно уникални мартеници-гривни, които могат да се видят и купят в сградата на ул "Фотинов" № 30.
Освен традиционните конци в бяло и червено за здраве и благоденствие, при изработването на традиционния мартенски символ са използвали камъни и минерали - розов кварц, планински кристал, корал, коралит, тюркоаз, аквамарин, тигрово око, соколово око, различни разновидности на ахата и много други.
Защитата на човек от зли сили нараства многократно, тъй като много от камъните имат особено въздействие - например аметистът предпазва от пиянство и влияе благоприятно на семейните отношения, планинският кристал и корнеолът дават здраве и сила, тигровото око защитава от лоши очи и уроки.
Идеята не е да се реализира печалба /изделията се предлагат срещу скромните 50 стотинки/, а да се популяризира това прекрасно място, искаме повече бургазлии и гости на града да се радват на колекциите, с които разполагаме, казва Светла Далакчиева. Затова мартениците са в опаковки с логото на Регионалния исторически музей. Тази година се отбелязва 100 години музейно дело в Бургас.
Освен мартениците, прекрасен подарък за Свети Валентин, 8 март или просто повод да зарадвате любимия човек са висулките, обиците и други образци от минерали и камъни.
Ако не знаете кой камък за коя зодия е подходящ, музейните специалисти ще ви помогнат.

3. Проф. Николай Овчаров: Стенописите, които ще бъдат изложени в Археологическия музей, са на майстор с класата на Джото
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1619044
Стенописите, които ще бъдат изложени в Археологическия музей, са на майстор, притежавал класата на Джото. Това каза пред Агенция „Фокус” археологът проф. Николай Овчаров по повод изложбата на 15 образа на светци от началото на XV век в Археологическия музей в София, открити от археолога през 2011 г.
„Стенописите са открити в яма в храма „Св. Св. Петър и Павел” във Велико Търново. Това беше една от големите находки на миналата година и през следващите седмици те ще заемат своето достойно място в голямата изложба „Българска археология 2011” - годишната изложба, която ще открием на 14 февруари на Трифон Зарезан и която ще покаже всичко най-интересно от българската археология през изминалата година”, каза проф. Овчаров.
Стенописите бяха открити през юни 2011 г. по време на разкопките на този най-голям манастир на Второто българско царство в столицата Велико Търново. Много добре ги датирахме в началото на XV век. Това е вторият стенописен пласт на църквата. При ремонт, който е бил осъществен някъде през XIV век, се е наложило те да бъдат свалени – каза той.
През Средновековието има такава традиция, че, когато има ремонт и някои от стенописите трябва да бъдат свалени от стените, те не се изхвърлят на боклука, а се прибират в специални ями, които ние условно наричаме „стенописни гробове”. С ефективната работа през 2011 г. ние успяхме да извадим от земята почти 15 човешки изображения. Някои от тях са от големите регистри – образи на светци, както и на текстове на старобългарски език. Макар в църквата да има запазени доста подобни стенописи на място, понеже те са съществували непрекъснатото, се излинели и се е загубил първоначалният колорит, докато тези от земята са се запазили в прекрасно състояние, включително е запазено златото върху тях – обясни още археологът.
Майсторът, правил стенописите, е творил в един от най-високите стилове за епохата – т. нар. късно палеологов стил. Бих го сравнил с най-големите майстори от XIV и XV век. Това е бил стилът, в който създателите на ренесанса като Джото, са рисували първоначално. Не случайно го сравнявам с Джото, защото той е учил при византийски художници в края на XIV век – каза още Овчаров.
За съжаление такива майстори на четката работят в една епоха, в която няма държава и в която България е с ликвидирана националност и държавност. Ние само бихме могли да предполагаме как би могла да се развие православната култура и какво би станало, ако не беше турското завоевание на страната. Откриването на подобни шедьоври е изключително важно не само за изследването на българското изкуство.

4. Уникална изложба в Регионалния исторически музей в Шумен
Източник: http://radioshumen.bnr.bg/News/Shumen/P ... humen.aspx
От днес в Регионалния исторически музей в Шумен е подредена изложба под наслова „От находката до витрината“. Експозицията е посветена на 155 години музейно дело в Шумен, 120 години шуменско археологическо дружество и на 14-ти февруари – Ден на археолога. Представени са артефакти от проучванията през 2011 г. от Иваново, Живково, Средня, Хърсово, Златар, Националните историко-археологически резервати „Мадара“ – местността „Кирика“, „Плиска“ – югоизточна периферия на вътрешния град и „Кабиюк“. Експонатите се показват за първи път.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Яну 16, 2013 12:30 pm

Музеен информационен бюлетин за 9.02.2012г.

1. Уникален музей в Бърдарски геран
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=851792
Банатското българско село Бърдарски геран се слави с обичта към миналото и традициите. Освен, че в него е единственият етнографски музей в общината, наречен „Банатска къща", създаден през 1987 г. по повод честването на 100-годишнината на селото, жителите му имат забележителен нюх за стойностното и са страстни колекционери.
Пример за това е уникалният музей, който създаде в къщата си Стефан Франев - най-младият любител музикант от фамилията Франеви, където любовта към музиката се предава от баща на син от поколения. Стефан свири на тромпет от четиригодишен и бързо успява да се включи в състава на селския „оркестър за сватби и погребения", намерен „Банатска духова музика".
Интересът към старинните предмети започва още от първия му досег до някогашните музикални инструменти, грамофони, носии, предмети на бита. Започва да събира от възрастни хора различни предмети, които те му дават с желание, той като смятат вече за ненужни. Стефан разказва как много често като е питал някоя баба дали има стара ютия или нещо друго, тя му е казвала да се качи сам на тавана и да си вземе каквото намери за колекцията. Така спасява от забвение и разрушение много ценни вещи, които сега са забележителни експонати в сбирката му.
Хоби, което младият мъж е превърнал в нещо много повече - в обич към родното, към миналото, към традициите, към Бърдарски геран. Пожелаваме му да продължава да увеличава колекцията си и да се грижи за нея, пазейки духа на банатските българи и в дребните детайли на един отдавна изчезнал бит.

2. Изложба за тайните на виното
Източник: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4547591
На 13 февруари от 17:00 ч. в Етнографския музей се открива изложбата под надслов "Тайните на виното", съобщават от БАН.
Изложбата е посветена на традициите на лозарството, винопроизводството и културата на виното по българските земи от древността до наши дни. Ще бъдат показани древни и традиционни съдове за обработка на грозде, за съхранение и пиене на вино, разказани са всекидневни и ритуални практики с вино, както и интересни сведения за историята на българското винопроизводство. Тайните на виното ще бъдат разкрити и чрез автентични вещи, стари снимки, много документи и непоказвани филми.
Изложбата се реализира под патронажа на Министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и кмета на Столична община госпожа Йорданка Фандъкова. И с партньори: Национална лозаро-винарска камара, Национален земеделски музей, ОП "Стара София" със Софийски исторически музей, Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки, Национална филмотека, Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", Държавна агенция "Архиви", Исторически музей Асеновград, Археологически музей Септември. С подкрепата на: Домен Бояр АД и Винзавод АД – Асеновград.
Изложбата ще остане в залите на музея до 15 април. Дотогава всеки уикенд в музея ще се организират дегустации на вино за възрастни и ателиета (за мартеници, кукерски маски и др.) за малките.

3. Домът на хумора и сатирата посреща с обновена зала гостите
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=851858
Габровци и гости вече имат почти нова изложбена зала. В навечерието на 40-тия рожден ден на Дома на хумора и сатирата завършиха ремонтните дейности и новата аранжировка в зала 1, наречена „Корените на габровския хумор" . Залата вече има вътрешна изолация, нова дограма, ново и работещо отопление, ново осветление, нови тематични акценти. Всеки момент във фоайето ще се появи и още една придобивка, също дело на музейните специалисти: информационно рекламно пано. То ще улесни всеки неорганизиран турист, а пестеливите информационни текстове на български и английски език ще ориентират гостите, търсещи подробности за атракциите и постоянните изложби в музея.
Постоянната експозиция „Корените на габровския хумор" се появи за първи път преди 25 години и беше съвместна инициатива на музейните уредници и лично на големия Борис Димовски. Той смяташе, че всеки музей, дори и с най-сериозна тематика, трябва да допуска елементи на хумор, още от входа да те грабва виц или весела история. Сега в новата зала е запазено оформлението на Димовски (дали това не са единствените съхранени рисунки на големия художник?), само е освежено и имате усещането, че художникът току-що си е тръгнал...
Изложбата може да бъде илюстрация как паралелно си съжителства традицията и модерното, без да си противоречат, а само като се допълват. Така до полушеговитите експонати, свързани с реалии в габровските вицове, вече са мултимедийните презентации в разширената част на залата. Два филма представят Габрово.
Първият го показва като столица на хумора и самия Дом, „подслонявал" смеховата култура на народите вече 40 години, а вторият повежда посетителите по някои от забележителностите на Габрово - паметници, мостове, събития, хора. Става дума и за създателя и пръв директор Стефан Фъртунов, и за Чапа, автора на повечето от скулптурните фигури в Парка на смеха, и още и още... Текстовете и в презентациите, и в залата са на български и английски език. От екрана звучат много подходящи хумористични песни: „Габрово, Габрово", музика и изпълнение Радослав Талев и Ваня Талева, а втората „Габрово, добър ден!" е по музика на Йордан Чубриков в изпълнение на Христо Кидиков.
Сред експозиционното пространство могат да се организират занимания, учебни часове, да се правят срещи, така може да се използва многофункциалността му и от ученици, и от други посетители. Екипът, създал това в навечерието на големия рожден ден: Татяна Цанкова, инж. Петьо Йорданов, инж. Чедомир Михайлов, Йорданка Шиякова, Стефка Боева, Велина Казакова, Стефан Казаков.

4. Божидар Димитров: Разкопките на селището край Сарафово са предвидени в проекта за културно-исторически туризъм по Черноморието
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1619334
Остатъци от монументални антични сгради и улици, правилно обработени квадри, дебели плочи от улични настилки и колони е разкрило морето в бургаския квартал „Сарафово” след вчерашната буря. Това каза пред Агенция “Фокус” Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. По думите му - явно се касае за римско градче, напълно неизвестно досега на науката.
„При това със сигурност става дума за селище от градски тип (тъй като римските села нямат канализация, нямат храмове с колони, нямат сгради строени от няколкостотин килограмови квадри)”, посочи той.
„Най-куриозното е, че в съществуващите антични карти и лоции, няма нито едно споменаване на антично селище на това място. Това не е толкова голяма изненада, тъй като античните карти на брега са само две, толкова са и лоциите, а е известно, че те съдържат само имената на големи селища от типа на Анхиало, Аполония, Месемврия в тази част на бургаския залив. Селището не съществува и на археологическата карта на България”, каза директорът на музея.
Първите сведения за това селище ни бяха съобщени от бургаския кмет Димитър Николов още след морската буря през септември миналата година. Разкопките на селището бяха предвидени в пилотния проект на българското правителство за културно-исторически туризъм, обявен от министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера Симеон Дянков на 4-ти януари тази година в град Бургас. Според този план, с министерско постановление ще бъдат отпуснати 120 хиляди лева за разкопки на неизвестното засега по име антично градче на това място. За археолог е определен директорът на Археологическия институт с музей към БАН, проф. Людмил Вагалински – каза Божидар Димитров.
Разкопките ще започнат веднага след разтопяване на снега и подобряване на времето, тъй като съществува опасност следващата морска буря да отнесе още една част от античното градче в морето – каза Божидар Димитров.

5. Знаете ли, че... в Германия има музей на ковчези?
Източник: http://www.cross.bg/1281515
Зад странното име "Музей за сепулкрална култура" се крие латинската дума sepulcrum, която обикновенно се превежда като "гроб". Този музей в Казел е единствен по рода си в Германия, а вероятно и в света, пише "Дойче Веле", цитиран от "Канал 5".
Да, наистина и в САЩ съществуват има няколко подобни центрове, но те са финансирани от отделни погребни институти. Докато Музеят в Касел се финансира изключително от градските и държавните власти, както и от католическата, и евангелиската църкви. Директорът на музея, Райнер Суриес казва: "Бих искал в следващите пет години в организацията да се включат и съюзите на евреите и мюсюлманите".
Райнер Суриес е евангелски теолог и историк на изкуството. Той ръководи музеят от цели 20 години. Той е на мнение, че отношението към смъртта и погребните обичаи непрекъснато се променят, така че и в този музей, през двете му десетилетия съществуване, също са станали промени.
Откриването
Около средата на 80-те години на миналия век в Германия започна масовото отваряне на хосписите, болниците и другите лечебни заведения за неизличимо болните. В тях те могат спокойно да дочакат края си без излишни емоции или теми табу. И така до януари 1992 г., когато в Касел се открива тържествено музеят на... ковчезите.
Райнер Суриес разказва, че първоначално темите за смъртта и погребните обичаи са били тема за размисъл за мнозина посетители. Тъкмо заради това първоначално са били излагани само отделни трупове и посмъртни бижута... За да се превърне музеят днес в място, където са изложени надгробни паметници и ковчези. Суриер разказва и за голямото вълнение, когато през 2000 г. в музея е открита специалната изложба "Last minute".
"Хората искаха да научат повече информация за смъртта", обяснява Суриес и дсопълва, че има дори деца, които избират да посетят музей по време на рожденният си ден.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Яну 16, 2013 12:30 pm

Музеен информационен бюлетин за 10.02.2012г.

1. Най-скъпият художник у нас с изложба в Благоевград
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=852466
Музеят е привлякъл рекорден брой посетители през 2011 г.
В Регионалния исторически музей в Благоевград ще бъде представена художествена изложба на Емил Стойчев, Атанас Яранов и Димитър Киров.
Емил Стойчев е най-скъпо продаваният български художник в света. Наричат го "поет на четката", сравняват го със световни гении като Гойя и Пикасо, Атанас Яранов оставя след себе си богата галерия от маслени картини, пастели, стенописи, а третият творец - Димитър Киров, сам определя себе си като „скитник - по неутъпканите за българско изкуство творчески пътища на Европа, Азия, Африка.”
Откриването ще се състои от 17.00 часа в зала "Временни изложби".

2. Прожектират филм за Царския дворец във В. Преслав в шуменския музей
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=852750
Филмът "X век. Царският дворец във Велики Преслав. Площадът с фиалата" ще бъде прожектират в Регионалния исторически музей в Шумен на 13 февруари, по повод празника на археолозите, който е на следващия ден. Началото напрожекцията ще е от 17.00ч. До момента успяхме да продадем около 150 диска с филма - заяви на брифинг в Шумен кметът на Велики Преслав Александър Горчев. Продължителността му е малко повече от 15 мин. За 3D продукцията са създадени и субтитри на английски, немски, руски, френски, чешки и полски език.
Създаването на филма е било изцяло спонсорирано от Фондация „Америка за България", която е дала 20 000 лв. за създаването на лентата. Основна роля за заснемането му имат ученици от ПМГ "Нанчо Попович".

3. Успението на Св. Кирил Славянобългарски Философ ще бъде отбелязано на 14 февруари
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1619756
На 14 февруари в Националния музей „Земята и хората” за четвърта поредна година тържествено ще бъде отбелязан един от най-светлите дни на българската духовност - Успението на Св. Кирил Славянобългарски Философ, съобщиха от музея. Честването ще започне в 11:00 часа в Зала „Гигантски кристали”. Ще има рецитал на съвременни български поети, изпълнения на избрани арии, изпълнение на детска хорова студия „Български славей”, четене на части от „Пространно житие на Константин-Кирил” и други.
Св. Кирил, създател на българската азбука, след изтощителни и саможертвени борби и прения, успява да извоюва равнопоставеност на българския език със смятаните за свещени езици - еврейски, гръцки и латински, както и правото на всеки народ да извършва християнското богослужение и да развива книжовност и култура на своя роден език. Константин Философ приема монашеското име Кирил, а петдесет дни по-късно на 14 февруари 869 г., умира в Рим, където е гробът му.

4. Военното министерство ще пази археологическата находка в Сарафово
Източник: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/02/ ... icheskata/
Министерство на отбраната е поело ангажимента да пази от иманяри древните постройки, които се появиха вчера в Сарафово, каза доц. Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей към БАН. Той ще ръководи екипа за проучване на находката. Разкопките ще започнат, след като времето се подобри.
Археологическото откритие се намира на територията на почивната военна база в Сарафово в Бургас. След като бурното море е свлякло част от земните маси, са се разкрили елементи от антично селище. Вагалински посочи, че само разкопките ще покажат какво точно е селището. За момента е известно, че е от градски тип.
Археологическият обект се е появил за първи път миналата година, когато отново заради бурното море се появяват колони и капители, каза директорът на Археологическия музей. Той посочи, че вероятно селището е от периода на късната античност – между IV и VI в. и би могло да се окаже римско, но само след разкопките ще се разбере дали е античен град или много богато селище от градски тип.
Според директора на Археологическия музей Министерството на финансите е готово да отпусне средства за разкопките. До момента по проект "Виа Понтика" за оформяне на туристически маршрут за културно-исторически туризъм по Южното черноморие са отпуснати средства за изследване и реставрация на 14 обекта. За всеки от тях са отделени по около 120 хил. лв.
Необходимо е да се направят и подводни изследвания, за да се определи обсегът на находката, каза Вагалински. Директорът на археологическия институт обясни, че морето руши брега от хиляди години и ще продължава да уврежда обекта.
Вчера кметът на община Бургас Димитър Николов каза, че освен зидове находката в Сарафово разкрива и части от делви и грънци.

5. Стартира вторият етап от проекта "Съхранено за поколенията"
Източник: http://news.plovdiv24.bg/328131.html
Регионален исторически музей - Пловдив стартира втория етап от проекта "Съхранено за поколенията". При реализацията на първия етап на проекта през 2011 г. във фонда на музея постъпиха над 200 експоната, дарени от родолюбиви пловдивчани. Най-интересните културни ценности са показани в изложбата "Дарителството - памет за утре", която все още може да бъде разгледана в залата за временни изложби на площад "Съединение" № 1.
През настоящата 2012 г. стартира вторият етап на проекта. Във връзка с това от музея се обръщат към съгражданите ни с молбата да надникнат в семейните архиви и да потърсят свидетелства за проведеното през 1892 г. Първо българско земеделско-промишлено изложение и неговата последваща роля за развитието на индустрията и земеделието в Пловдив и страната. Такива свидетелства могат да бъдат промишлени изделия, емблеми на фирми, сувенири, плакети, медали, рекламни афиши, свидетелства за участие, снимки, скици на изобретения, документи и други.
Събраните материали /предоставени за временно ползване или като дарение/ ще станат част от подготвяната изложба, която ще осъществим през месец септември 2012 г.

6. Да отдадем почит на Константин-Кирил Философ
Източник: http://inews.bg/%D0%9A%D1%83%D0%BB%D1%8 ... 52044.html
На 14 февруари в Националния музей "Земята и хората" за четвърта поредна година тържествено ще бъде отбелязан един от най-светлите дни на българската духовност – Успението на Св. Кирил Славянобългарски Константин Философ, съобщиха от музея.
Св. Кирил, създател на славянската азбука, след изтощителни и саможертвени борби и прения успява да извоюва равнопоставеност на българския език със смятаните за свещени езици еврейски, гръцки и латински, както и правото на всеки народ да извършва християнското богослужение и да развива книжовност и култура на своя роден език.
Постигнал върховната си цел, Константин Философ приема монашеското име Кирил. Петдесет дни след това, на 14 февруари 869 г., умира в Рим. Погребан е в базиликата "Сан Клементе", където мощите му се пазят и до днес.
През 1980 г. Папа Йоан Павел Втори обявява Св.св. Кирил и Методий за патрони на Европа, заедно със Св. Бенедикт, заради ценното духовно и културно наследство, плод на християнската им вяра, което те оставят на славянските народи.
Програмата на музея включва рецитал на съвременни български поети, четене от проф. Методи Танев на част от "Пространно житие на Константин-Кирил", участие на детски хор "Български славей" към читалище "Петър Берон-1926", на Петя Петковска, която ще изпълни избрани арии и на трио Ангелина Гочева (кларинет), надя Петрова (виола) и Диана Рахнева (пиано). Ще бъде представена и мултимедия на тема "Образите на славянските просветители – художествени послание през вековете".
Входът за събитието, което ще се състои на 14 февруари (вторник) от 11 часа в зала "Гигантски кристали" на музея, е свободен.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Яну 16, 2013 12:31 pm

Музеен информационен бюлетин за 11-12.02.2012г.

1. Историческият музей извади най-скъпите картини от архива си за 60-г. юбилей
Източник: http://www.struma.com/hailaif/istoriche ... 0-g_24843/
Илия Гоцков до едни от най-скъпите платна в музейната колекция - “Вечна пролет” на Е. Стойчев и “Завръщане” на Ат. Яранов
Най-ценните и скъпи картини на български художници извади от хранилищата си Историческият музей в Благоевград по повод честванията на 60-годишнината от създаването на институцията. Изложба на творбите на най-скъпо продавания в света съвременен български художник Емил Стойчев, на Атанас Яранов и Димитър Киров, известен още като ДиКиро, бе открита снощи в залата на партера на музея. На събитието бяха поканени синът на покойния Ат. Яранов - Димитър, който заради лошото време не успя да дойде, и доайенът сред благоевградските художници Христо Бараковски, личен приятел с Емил Стойчев, който от години живее и твори в Париж.
Над 2500 произведения на изкуството притежава Историческият музей в Благоевград, каза Илия Гоцков, завеждащ отдел “Художествен” и зам. директор. Той поясни, че заедно с колекциите на Е. Стойчев, Ат. Яранов и ДиКиро сред най-ценните във фонда са и 24-те творби на Златю Бояджиев, които са изложени на третото ниво в музея, както и работите на Кеазим Исинов, които наскоро бяха показани в самостоятелна изложба, открита в присъствието на автора.
Навремето музеят е разполагал с достатъчно средства и тези творби са откупувани за по 500-600-1000 лв., сега цената им е в пъти повече. Любопитно е, че заради изложбата на Златю Бояджиев на няколко пъти вече в музея в Благоевград идват студенти от Нов български университет, чиито преподаватели сред картините му изнасят тематичните си лекции.

2. Китайско “злато” от Румъния в Полски Тръмбеш
Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1227903
“Изложбата разказва за най-скъпите и луксозни тъкани на Древен Китай. Златото и коприната са двете основни съставки на броката, чиято изработка започва в античната империя. Коприната се ражда в средата на неолита преди 5000 г. и се превръща в мощна индустрия”, казва директорът на музея доц. д-р Христо Харитонов.
Той допълва, че брокатът се използва за изработка на ленти за глава, шалове, облекла, покривки за маса, възглавници и др. Втъканите в материята златни и сребърни нишки превръщат изделията в произведения на изкуството, а преобладаващите цветове са червено, жълто, зелено и черно. Втъкават се и гъвкави паунови пера, които пък предават релефност на плата.
Експозицията е обогатена със съдействието на посолството на КНР у нас. В продължение на близо два месеца жителите на Великотърновска област ще могат да видят уникални предмети - ръчна изработка от брокат, женски фигурки с кимона, восъчни статуетки, картини и дамски чанти от златни нишки. Зад витрина е експониран и миниатюрен макет на стан - сложно съоръжение на два етажа и с прецизна плетачна техника. На него брокатът се тъче от двама души.
“Произвежданият в град Нанджинг брокат е прочут със своите прекрасни, подобни на облак бродирани мотиви. Оттук произлиза и името му. Нанджинг Юн Жинският брокат е перлата в традицията на китайските копринени материи. Разкошната тъкан е носена от императорски семейства и аристокрацията. В ефирните образи на този брокат се смесват живописните пейзажи и многопластовата култура на древния град Нанджинг, отразявайки полета на фантазията и пословичното усърдие на безбройните местни майстори”, разказва доц. Харитонов. През 2006 г. тъкачните техники за изработка на брокат са включени в списъка на китайското духовно културно наследство.
Веско Маринов - до антики и глави на владетели
Историческият музей в Полски Тръмбеш е в бивше школо, щателно ремонтирано, и бе открит през през 2007 г. Най-младият е у нас, защото от 30 г. в България не е отваряна такава институция. Още в преддверието са окачени 2 камбани, за които има поверие, че сбъдват желания. Условието е човек да изрече 3 пъти наум какво иска и да ги удари. Доц. Харитонов нарекъл камбаните Княгинята и Вързулка - първата помага само на онези, чието желание извира от сърцето, а втората е кръстена на с. Вързулица, където била намерена в плевня. Тя се бие за “поправителен” - ако желанието, орисано от Княгинята, не се е сбъднало.
Музеят има няколко отдела - “Археология”, “Възраждане”, “Нова и Най-нова история”, “Етнография”, “Антропология”, “Изкуство”, “Лапидариум”, секция с дарения. “Всяка година показваме по 8-10 изложби. Радваме се на около 4500 посетители годишно, колкото е и населението на Полски Тръмбеш”, разкрива директорът. Сред най-ценните антични експонати е съд, на чието дъно е изобразена петолъчка. Сред ценните руини в лапидариума - в двора, пък се извисява колона от II в. Античният стълб с надписи от близкото с. Полски Сеновец показва, че там е минавала границата между провинциите Мизия и Тракия.
Харитонов не пропуска да спомене, че първата квартира на руския император по време на Руско-турската освободителна война е билав близкото с. Павел. Там пребивавал и академик Пирогов заради базираната полева болница. Сега в селото се извисява паметник на руския медик.
В етнографската експозиция е включена огромна бъчва с двойно дъно от с. Каранци. По време на Априлското въстание бурето е спасило от смърт четник, преследван от турска потеря.
Уредниците не са пропуснали да увековечат и най-голямата музикална звезда на града - Веселин Маринов. На видно място са поставени негова снимка и албум.
По дългия коридор на музея в стъклени витрини са изложени 13 антропологични възстановки на главите на знаменити българи. Те са дело на член-кореспондента на БАН и директор на Института по експериментална морфология и антропология проф. Йордан Йорданов. Той е родом от близкото до Полски Тръмбеш с. Страхилово. В отдел “Изкуство” пък са подредени над 30 творби на местни художници. Най-голямото дарение на картини е от Огнян Боев и включва произведения на стари български майстори. Впечатляваща е гостуващата изложба “Съобщения”. Сред експонатите е прародителят на мобилния телефон “Ериксон”.

3. Изработването на старинни ръкоделия показаха в Етнографския музей
Източник: http://www.tvevropa.com/bg/news/bulgaria/view/66811
В Етнографския музей в София от няколко дни група жени изработват облекла, бижута и ръкоделия от дантели. Те са ръководени единствено от желанието да съхранят българските традиции и да вдъхновят младите да ги продължат.
Миниатюрни бижута от дантела, съвременни големи и малки пана, техниката на совалковата дантела и различни декорации за великденски яйца показаха от Работилница седянка в Етнографския музей в София. Това е проект на група жени, които са убедени, че добрите техники и модели от отминалите години трябва да се развиват, за да оцелеят и да останат живи.
Има много съвременни хора, които обичат да работят и да правят бродерия, гоблени. Нашите бродерии обаче са старинни. В Копривщица например всички са правили кене, а сега няма нито един майстор, който да го прави. Затова жените учат младите как да усвоят основите на ръкоделията от миналото. Една позабравена техника е совалковата дантела, популярна като "калоферска".
За всички, които имат желание да се научат да изработват старинните бродерии, демонстрации ще има до края на февруари в съботните дни в Етнографския музей.

4. Eкспозиция на кукерски маски представя Регионалният етнографски музей в Пловдив
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n162006
Експозиция на кукерски маски, изработени от ученици, представя Регионалният етнографски музей в Пловдив. Това съобщи за Радио "Фокус" - Пловдив Лора Христозова, уредник в музея. Изложбата бе открита на деня на Свети Харалампий – 10 февруари, и може да се види в залата на музея до 29 февруари. Естествено се прелива празникът на Свети Харалампий, кукерските маски и работата на учениците, каза още Христозова. Светецът защитава децата от всякакви болести и най-вече от чума и шарка и предпазва всичко и всички от зло, а такава е символиката на кукерските маски, каза още Христозова. По думите й, въпреки че той е християнски светец, а кукерската маска е непризната от християнската църква, посланието, което носят е едно и също. Маските са изработени от деца в трети и шести клас. По думите й по-голямата част от тях са направени от картон, а по-големите ученици са изработвали символите от плат и кожа.

5. Ватикана показа уникален артефакт от времето на Христофор Колумб
Източник: http://www.cross.bg/1281980
Тази седмица в Хавана бе донесен уникален експонат от колекциите на Етноложкият Мисионерски Музей (Museo missionario etnologico) на Ватикана. Става дума за Молитвеник,чийто собственик е небезизвестният свещеника Бартоломео де Лас Ерас, член на втората експедиция на Христофор Колумб в Америка, провела се между 1493-1494г
Находката е предоставена за експониране в Хавана със специалното разрешение на Държавният секретар на Ватикана Тарчизио Бертоне. Според запознати, това се прави в знак на особенно уважение към страната и към кубинският народ, и ще бъде неизменна част от церемонията по посрещането на папа Бенедикт ХVІ в Хавана през март тази година.
Очакванията са реликвеният Молитвеник да бъде показван през цялата 2012 г. в Двореца на Капитан-Генералите (Palacio de los Capitanes Generales). На церемонията по откриването са дали заявка, че ще присъстват директорът на Етноложкият Мисионерски Музей Никола Мапелли, популярният хавански учен-историк Еузебио Леал, архиепископът на Хавана, кардинал Хайме Ортега и много държавни фигури.
Според професор Еузебио Леан, представеният Молитвеник е бил подарен на Ватикана от кубинско семейство през 1935 г. Според наличните сведения, той е бил пазен като своеобразна семейна реликва в продължение на векове, поколение след поколение. Мнозина учени вече определиха, че експоната е по същество най-старият пример за християнско изкуство на коренното население на Америка. Те датират неговото създаване към края на ХV в. сл. Хр.
По всяка вероятност, Молитвеникът е бил направен специално за отец Бартоломео де Лас Ерас от местното индианско племе Таино. Артефактът има формата на раковина и е изработен от дърворезба, която е украсена с пластина от рибени кости и черупка на костенурка.
Досега най-древната известна реликва, свързвана с евангелизацията на Куба се считаше образа на Дева Мария Милосърдна в град Кобра, който се намира на около 16 километра от Сантяго де Куба. Също така, един от най-старите артефакти, принадлежали към епохата на "завладяването на Америка" е кръстът "Крус-де-ла-Парра", намиращ се в град Баракоа. Смята се, че той е единственият останал до наши дни кръст от времето на Христофор Колумб. Предположенията са, че при встъпването си на острова, адмирал Колумб е поставил 29 дървени кръста, само един от които - "Крус-де-ла-Парра" - е останал за поколенията.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Яну 16, 2013 1:10 pm

Музеен информационен бюлетин за 13.02.2012г.

1. 21 музея представят най-ценните находки, намерени през 2011 г.
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=853986
Над 330 експоната, разположени в 18 витрини, са част от петата национална изложба „Българска археология". 21 музея от цялата страна са съорганизатори на експозицията, представяйки най-ценните си находки, намерени през миналата година. Обектите в изложбата са от различни епохи от Палеолита до Средновековието.
Сред експонатите са уникален стенопис от началото на 15 век, открит във Велико Търново. В изложбата могат да се разгледат и неолитното селище край Ябълково, Хасковско, също така находка от района на Свищов със златни накити и бронзови сечива от II-ро пр. Хр. Експозицията включва извадки от проучваните 305 обекта през 2011 година на територията на страната.
По думите на главния организатор д-р Златко Димитров това е най-малката изложба от всички, правени досега: „Като цяло археологията покрива пак всички хронологични периоди от Палеолита, през Неолита, Камено-медната епоха, Класическата, Римската епоха, Ранновизантийската, Византийската епоха и до Средновековието. Имаме находки от 1 млн. години преди сегашния момент, да го наречем най-общо - от палеолитните обекти в пещерите в Белоградчишко чак до шишенца от много интересен френски парфюм, които са открити в Созопол, от 19 век. Френската фирма, използвала тези парфюми, съществува до днес".
Изложбата ще бъде открита за посетители утре в 17:00 часа до 31 май в Националния археологически музей.

2. Обяснение в любов на 100 години
Източник: http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2012 ... 00_godini/
Любовни послания върху върху повече от 70 пощенски картички от началото на миналия век, показва Музеят за най-нова история на Варна. Изложбата е организирана по повод празника Св. Валентин. Оцветените картички с романтични сюжети са пътували от различни градове на страната до варненци или от Варна до до Габрово, Търново, София, Пловдив.
Колекцията, подредена в открития в края на миналата седмица "Град на любовта и виното" във варненския "Гранд мол" са от колекциите на краеведа Ярослав Гочев, арх. Дабко Дабков и търговеца Ангел Патракиев.
"Картичките ни вкарват в машината на времето и дават много свежи идеи за обяснение в любов, казва Гочев. Нищо, че идват от далечните години, когато Денят на Св. Валентин все още не е бил отбелязван у нас".
Други музейни документи, участващи в изложбата, напомнят за дейността на Лозаро-овощарската изложба във Варна от 1932 г. Сред тях е диплома на Славчо Новак – потомък на създателя на Морската градина Антон Ян Новак. Дипломата удостоверява, че специалистът е участвал със своя продукция в това изложение. Брой на "Варненски общински вестник" от това време разказва за избраните гроздове и вина, представени пред публиката. А рекламна листовка на лозаро-винарска кооперация "Димят" показва как са рекламирали производството си старите винари преди 80 години.

3. Бургаски музей пусна магически мартеници
Източник: http://www.standartnews.com/balgariyare ... 34798.html
Магически мартеници с двойна сила предлага Природо-научният музей в Бургас. Служителите сами майсторят мартенските символи за здраве и късмет.
Освен традиционните конци в бяло и червено, при изработването на мартениците се използват полускъпоценни камъни и минерали. В нишките са вплетени розов кварц, корал, тюркоаз, аквамарин и др. "С тях защитата на човек от зли сили нараства многократно. Много от камъните имат особено въздействие. Аметистът например предпазва от пиянство и подобрява семейните отношения, планинският кристал и корнеолът дават здраве и сила, а тигровото око защитава от лоши очи и уроки", обяснява директорката на музея Светла Далакчиева.
Мартениците имат и още едно голямо предимство, с което разбиват конкуренцията - те струват само по 50 стотинки. От музея обясняват, че стратегията им не е да печелят, а да привлекат повече посетители да разгледат колекциите на музея.

4. Около 130 археологически обекта са открити по трасето на "Набуко"
Източник: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/02/ ... o_traseto/
Едно от най-интересните открития за миналата година е античният обект, разкрит в центъра на София покрай разкопките за метрото.
Около 130 археологически обекта са открити по време на проучване на трасето за газопровода "Набуко". Това обявиха днес от Националния археологически институт с музей към БАН по повод петата национална изложба "Българска археология 2011".
Проучването на 420-километровото трасе за "Набуко" е направено по специална GIS (Geographical Information System) технология, която позволява да се видят обектите в различни земни пластове. Според получените данни ще се реши къде да започнат археологически разкопки. Доцент Людмил Вагалински – директор на археологическия институт, подчерта, че експертите не могат да въздействат върху решението на инвеститора, а само посочват къде има археологически обект.

5. Общината в Сливен отпуска пари за проучвания на тракийски могили
Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1229215
80 хил.лева са предвидени в новия бюджет на община Сливен за историческия музей в града. При наличие на повече средства, ще направим корекция - това обяви зам.-кметът по финансите на Сливен Румен Андонов.
Част от средствата ще бъдат за нови проучвания на тракийските могили в региона от експедиция "ТЕМП", създадена от бележития траколог д-р Георги Китов. Сега проучванията се ръководят от неговата последователка Диана Димитрова. Сливен ще търси и съдействието на министъра на културата Вежди Рашидов за дофинансиране на археологическото лято.
Проучванията на тракийските могили в Сливенския регион започнаха през 2007 г. под ръководството на вече покойния д-р Китов. Екипът му откри десетки уникални находки, сред които златна маска на тракийски владетел, златен пръстен с печат, сребърни ритони и др.
Регионалният исторически музей е единственият в страната, който получи оригиналните находки за собствения си фонд. Част от експонатите вече бяха на изложба в европарламента.
За изминалите пет години от общинския бюджет бяха осигурени 585 хил. лева за проучванията на "ТЕМП". Разкопките финансира с лични средства и бившият кмет на града Йордан Лечков.

6. Божидар Димитров, директор на Националния историческия музей: Възстановяваме 14 антични селища
Източник: http://republika.bg/index.php?id=40716
- Проф. Димитров, преди дни бедствието разкри римски град в квартал „Сарафово” в Бургас. Каква ще бъде съдбата на находката?
- След посещението на премиера Бойко Борисов на това малко римско градче, което се откри благодарение на вълните, които иначе опустошиха крайбрежието, стана ясно, че ще бъдат 120 000 лв. за археологически разкопки. Те ще се осъществят лично от директора на археологическия институт с музей към БАН, доц. д-р Людмил Вагалински. Аз ще бъда координатор. Хубавата новина е, че днес (вчера б. а.) се срещнах с министър Симеон Дянков и той каза, че ще бъдат дадени 1 680 000 лв. за 14 крайбрежни селища, които имат крепости и манастири. Те трябва да се разкопават, частично да се консервират и реставрират, за да се превърнат в обекти на културно-историческия туризъм. Т.е. пари ще се дадат не само за това градче, а за още 13, сред които Обзор, Емона, Несебър, Поморие, Созопол, Черноморец, крепостите Русокастро, Дебелт и Порос, Тази инвестиция ще бъде гласувана на някое от следващите заседания на Министерски съвет.
- Ще бъдат ли отпуснати средства за справяне с последиците от бедствието?
- Да, освен това правителството ще отпусне средства за Поморие за изграждане на буни, които да разбиват вълните и да не им позволяват да атакуват брега. Именно липсата на буна доведе до разбиването на крайбрежната алея и на много лодки. Те ще бъдат построени точно при квартал „Сарафово”, където отдавна е имало належаща нужда от тях. Бургаският кмет ни съобщи за поне 4-5 фирми, които могат да ги построят, така че това не е проблем.
- Какво точно представлява този римски град?
- Това ще разберем, когато го разкопаят. Засега можем само да гадаем. Макар че с голяма степен на сигурност можем да кажем, че това е градче от римско време. Останките, които вълните разкриват, са на монументални сгради с колони. Те са или от църква, или от храм. Виждат се много мощни плочи от улична настилка - дълги 2 м и широки един. Вижда се, че има канализация. Така че това не може да бъде село.
- Казахте, че находката е изненадваща.
- Да, за това градче няма никакви сведения в античната писменост. И това е изненадващото, защото въпреки оскъдицата на писмени извори за онзи период, все пак има някакви и в тях се споменават повечето от известните сега съществуващи селища в бургаската низина. Там са живели траки. Ученият Прокопий изрично споменава, че за разлика от Несебър и Созопол, населението около Анхиало е било от траки. И други паметници от тази епоха го удостоверяват.
- Какво е значението й?
- Много голямо. Когато разкопаем градчето ще получим нови сведения за живота в най-южната част на нашите земи през античната епоха. Ще видим една необичайно гъста поселищна мрежа. Поморие, което също е било голям римски град е само на 5-6 км, а Какалиде (минералните бани) е само на 10 км от там. Това, че има гъст поселищен живот не е учудващо. Такъв може да съществува в равнина, когато има една голяма териториална държава. Границите й са били някъде далеч на север при Карпатите и на Днепър. Във вътрешността римската армия е поддържала стабилност.
- Градчето се намира на територията на военна почивна станция. Как ще бъде уредена собствеността?
- Да, тази военна почивна станция беше използвана за военна база няколко месеца от американците при бомбардировките над Ирак. А със собствеността няма проблем. Военните са много ентусиазирани, искат да развиват почивната си станция и дори предлагат пари за разкопките. След това градчето ще бъде едно украшение на станцията.
...
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Яну 16, 2013 1:11 pm

Музеен информационен бюлетин за 14.02.2012г.

1. Посетете загребския музей на разтрогнатите връзки
Източник: http://journey.bg/news/?&ntype=1&year=2012&news=47850
Не пропускайте да посетите музея на разбитите връзки, намиращ се в центъра на Загреб, Хърватия
Днес Свети Валентин е добре дошъл за всички влюбени, търсещи повод, за да изразят чувствата си. Дали харесваме привнесения празник, не е от особено значение, но във всяка интимна връзка, с или бе,з покровителството на светията, който се конкурира с нашенския Трифон Зарезан, е важно денят да бъде отбелязан подобаващо. А е и приятно, календарът да ти даде повод да изразиш чувствата си...
За онези, на които им се повръща от плюшени сърца, розови възглавнички, предсказуеми мелодии и пищно опаковани бонбони, е обратната страна на медала.
Добре дошли в музея на разтрогнатите връзки, призовават организаторите от столицата на Хърватия - Загреб. Напук на сладникавите излияния той е събрал останки от разпаднали се връзки. В
музея са изложени предмети, чиито притежатели ги свързват единствено със загубената любов и са решили да споделят преживяното.
Всеки може да дари своя символ на отминалата си история. В музея той ще прави компания на булчинска рокля, пухкаво бяло мече с надпис "обичам те", телефон, предаден от притежателя си, за да не могат да го открият...
Но не всички предмети са така безобидни – грабваща е историята на брадвата, която всеки ден посичала една мебел от стаята на бившата, докато тя не дошла да си събере нещата...и ги получила на трески.
Загребският музей през зимата работи до 21 ч., а през лятото - до 22.00 ч.
Билетът струва 3 евро.

2. Показаха най-стария град в Европа
Източник: http://www.cross.bg/1282382
Кой е най-старият град в Европа, могат да научат посетителите на Петата национална археологическа изложба „Българска археология 2011", която се открива днес в Националния археологически музей при БАН.
Това е праисторическият град, разположен около селищната могила Юнаците край Пазарджик, която се смята за най-голямата в Западна България.
Около нея учените под ръководството на доц. Явор Бояджиев откриха цял град, разположен върху площ от около 120 дка. По българо-гръцкия проект се работи от години, но едва наскоро археолозите достигнаха до пластове от късния енеолит, в които бяха намерени следи от градоустройствена дейност.
Това доказа неговия най-стар произход и Юнаците оглави листата на най-ранния от откритите досега градове в Европа, пише в. "Монитор".
От селищната могила Юнаците могат да бъдат видени праисторически керамични съдове.
Петата национална археологическа изложба представя най-значимото от проучваните 305 обекта на територията на цялата страна за изминалата година.
Находките са в широки хронологични граници и обхващат ранния палеолит (преди около 1 400 000 години) до Късното възраждане. Главен организатор е Националният археологически институт с музей при БАН, като в проявата участват още 21 музея.
В „Българска археология 2011" са изложени 332 експоната, разположени в 18 витрини (в това число са включени 2 монетни съкровища от крепостта Урвич с монети на цар Иван Александър и от Созопол - нос Скамни, сребърни монети). Поради големия интерес към нея тя ще продължи до 31 май.

3. Доц. Людмил Вагалински: През 2011 г. българските археолози успяха да се адаптират към трудните финансови условия и рестриктивни финансови мерки
Източник: http://www.focus-news.net/?id=f20414
По повод Петата национална изложба „Българска археология 2011” в Националния археологически институт с музей (НАИМ) към Българската академия на науките (БАН) Агенция „Фокус” разговаря с директора на института доц. Людмил Вагалински.
Фокус: Доц. Вагалински, кои ще бъдат гвоздеите на изложбата „Българска археология 2011”, кои са най-интересните обекти и находки, които ще могат да видят хората?
Доц. Людмил Вагалински: Изложбата е озаглавена „Българска археология 2011”. Тя се прави за пета поредна година. Най-хубавата новина е, че тя става традиционна. Много трудно в България се създават традиции и по-трудно се отстояват. Ние много често започваме, след това се отказваме и за това сме доволни, че НАИМ при БАН успява за пета година да проведе, въпреки трудностите, знаете за икономическите проблеми през последните години, въпреки това успяваме да организираме тази изложба и да я реализираме. Правим изложбата с помощта на колегите ни от страната, в случая това са 21 музея. Тази година техният брой е по-скромен от части по финансови причини, от части по чисто научни, тъй като все пак избираме по-атрактивни неща. Съдържанието на изложбата покрива и трите големи периода – Праистория, Античност и Средновековие. Опитали сме се да намерим баланса и да има интересни резултати от тези три големи периода. Трудно ми е да отлича някои конкретни обекти, а мисля и, че не би било редно, защото всеки един от обектите, които са представени, сам по себе си носи някаква инверсна историческа информация. Ще бъде представено и едно съкровище, което е интересно за широката публика. Това са накити от бронзовата епоха от Второто хилядолетие преди Христа, които бяха открити край Свищов. Собственост са на музея в Свищов и не са показвани извън града до сега. Много интересно съкровище и много рядко, което със сигурност ще се хареса на хората. Ще ми се да подчертая успешното изпълнение на един голям проект през изминалата година от българските археолози, а това е теренното издирване по газ трасето на газопровода „Набуко“. За първи път българската археология осъществява такова мащабно археологическо издирване на толкова високо технологично равнище. За един месец през април около 40 човека проведохме в рамките на НАИМ, бяха включени колеги от страната и от университетите, проведохме това издирване по трасето на „Набуко“. Това са 420 км. с ширина 50 метра, с много странични зони на влияние. Най-трудното беше, че трябваше да приложим Географската информационна система (ГИС) и то ArcGIS - такава система, която дава възможност да вкарваме археологическите обекти и информация в една ГИС в дигитален вид. Досега преди 3-4 години правихме нещо подобно, но в много по-ограничен мащаб в рамките на един микрорегион като Казанлък. За първи път успяхме да го направим в срок, навреме за толкова голямо трасе. „Набуко Интернешънъл” и неговите проверяващи, англичани и италианци, бяха изключително впечатлени. Тези проверяващи чужденци, имаше археолози сред тях, изрично подчертаха, че докладът на българските археолози е най-добрият от докладите на всички останали страни като качество, а те са доста в рамките на трасето на „Набуко”. Не само защото английският е бил добър, а защото информацията е подадена извънредно качествено. Аз бях силно притеснен как ще изпълним този проект, заради неговата мащабност.
Продължаваме да инвестираме в нашите хора, плащайки от скромните си възможности, за нови опреснителни курсове, защото GIS-a и ArcGIS-а се развива. Тази есен направихме още един такъв курс. Сега сме създали едно ядро от по-млади археолози, които вече са много запознати с тази програма и с нейното развитие. Така наистина можем да откликнем адекватно на световно равнище за подобни издирвания и изпълнение на желанията на големи инвеститори. В момента сме в преговори за „Южен поток”, който е още по-мащабен проект. Трасето му е дълго над 500 км., но ние вече сме много по-спокойни, защото натрупахме опит и вече сме много по-убедени в собствените си сили и възможности. Това са така наречените недеструктивни методи, в които очевидно не изоставаме, а напротив много инвестираме. Тези резултати са показани с постери в самата изложба, може би за широката публика няма да е много интересно, но аз много се гордея с това, което направихме, защото това е изключително трудно. Предмети се намират, шанс е, носят се в музея, дига се шум около тях - някои носят повече информация, други по-малко, но това, за което говоря, е нещо доста по различно и доста трудно. Не случайно сме подготвили около 25 човека, които са запознати с тези програми, които се променят непрекъснато и ние също инвестираме, взимаме лектори от Софийския университет срещу заплащане, защото за съжаление студентите по археология не ги обучават, а ние не можем да изоставаме.
Фокус: 2011 година беше ли успешна за Българската археология и дали има обекти и находки, които ще се запомнят в българската археология?
Доц. Людмил Вагалински: Малко е корумпирано общественото мнение по отношение на това, какво правят българските археолози и въобще археолозите. Смята се, че трябва да вадим някакви много интересни предмети по възможност от благороден метал или нещо, което носи изключително бомбастична информация - това е по-добрият случай, обикновено надписи, за историята на нашите земи. Не смея да откроя нещо така впечатляващо.
...

4. Археолози от Югоизточна България се събират в Ямбол за професионалния си празник
Източник: http://www.radio-sz.net/rsz/index.php?o ... 8-11-59-41
Традиционната среща на археолозите от Югоизточна България ще се проведе днес в Ямбол. На професионалния си празник – 14 февруари, археолозите ще представят 16 доклада за извършените проучвания през последната година. Срещата е 31-ва поред и в нея ще вземат участие археолози от музеите в Ямбол, Бургас, Сливен, Стара Загора и Хасково.
От ямболския музей ще бъдат представени два доклада, свързани с направените открития в античния некропол в Националния археологически резерват „Кабиле” и резултатите от проучванията на късноантичната и средновековна крепост "Малкото кале", край боляровското село Воден. По време на срещата ще бъде представена и книгата на ямболския музей за най-новите методи за теренни проучвания, съобщи директорът на музея Стефан Бакърджиев. Регионалната среща на археолозите от Югоизточна България , част от програмата, посветена на 60 – годишнината от създаването на ямболския музей. Представянето на докладите ще започне в 14 часа в зала 107 на община Ямбол.

5. 3 пъти повече чужди гости в музея в Стара Загора
Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1230841
Три пъти повече чужденци са посетили регионалния исторически музей в Стара Загора, съобщи директорката Светла Димитрова. Общо 2634 души от различни държави са разгледали историческите експозиции в Града на липите, което е тройно повече от предходната година.
Общо 44 762 души са минали през музейните обекти през 2011 г., показва отчетът. Собствените приходи на институцията са 78 000 лева, като увеличението е с 23 000 лева в сравнение с 2010 г., добави г-жа Димитрова.
Добрите резултати са плод на новите инициативи като “Уикенд в музея” и тематичните уикенди, “Нощ на музеите”, възстановката на древни събития на Античния форум, реализацията на редица проекти, получените интересни дарения и археологически находки. От 2011 г. сред туристическите обекти е вече и т.нар. Музей на религиите, който се помещава в Ески джамия.
Два пъти са нараснали експонатите на историческия музей, а основният фонд достигна 88 868 единици. Музейната библиотека разполага с 11 500 тома.
Най-интересните нови експонати са от археологическите проучвания през 2011 г., каза Димитрова. При разкопки в края на годината в Града на липите излезе на бял свят уникална мозайка на вакханки от времето на римския град Августа Траяна. Откритието бе отразено в много родни и чужди списания и помага за повишаване на интереса към града.

6. Музеят "Гугенхайм" осигурява стипендии и обучения за куратори
Източник: http://www.karieri.bg/karieri/novini/17 ... heniia_za/
Световноизвестният музей за съвременно изкуство "Гугенхайм" обяви конкурс за магистри и докторанти по история на изкуствата и други близки специалности. Одобрените ще получат по 30 хил. долара за участието си в програмата и ще имат възможност да се обучават в кураторство за три месеца във филиалите на музея във Венеция, Билбао и Ню Йорк.
Задължително изискване към кандидатите е да владеят отлично писмен и говорим английски, испански и италиански език. Предимство в надпреварата за свободните места ще имат докторантите.
За да кандидатстват, желаещите трябва да изпратят CV, две препоръки, уверения от всички посещавани висши училища, сертификати за владеене на трите езика, както и извадки от магистърската теза или подготвяната докторска дисертация. Всичко необходимо трябва да се изпрати на посочените адреси - по имейл или по пощата до 1 май 2012 г. Одобрените ще бъдат уведомени до края на юли.

7. Мюфтийство посяга към Музея на религиите
Източник: http://www.standartnews.com/balgariya-r ... 34989.html
Районното мюфтийство в Хасково е предявило претенции към собствеността на прочутата Ески Джамия в Града на липите, която от есента на миналата година е Музей на религиите. Делото бе заведено при нас, но поради голямата стойност на културния обект, бе прехвърлено в Старозагорския окръжен съд, обяви във вторник председателят на районния съд Росен Чиликов.
Мюфтийството е представило документи за собственост на Ески джамия от началото на 20 в. Самата култова сграда е станала държавна собственост сравнително отскоро, поради липса на всякакви документи - актът бил издаден през 2008 г. Според специалистите обаче тя e била обявена за паметник на културата още през 1927 г. и на практика оттогава не е действащ мюсюлмански храм.
Ески Джамия е строена през 15 в. и един най-старите паметници на османската култура. При поредната реставрация преди години археолозите попаднаха на останки от ранно-християнски храм в основите и. При спасителните разкопки пък е разкрито, че на същото място е имало и тракийско светилище. Това бе и причината да се зароди идеята за превръщането на Ески джамия в музей на религиите.
Старозагорската община защити проекта и получи над 2,4 млн. лв от оперативната програма за регионално развитие за реализацията му. Уникалният обект бе открит миналата есен официално от премиера Бойко Борисов, който нарече тогава Стара Загора българският Йерусалим. В момента музейните работници подготвяли концепция за самата експозиция и се очаквало скоро музеят на религиите да отвори врати за посетители.

8. 100-годишни "валентинки" пази музеят в Г. Оряховица
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=854744
Най-голямата колекция в страната от пощенски картички с любовни послания се пази във фондовете на Исторически музей Горна Оряховица. През последните години броят на „валентинките" се е увеличил и те вече наброяват над 3000. Най-старият екземпляр е от 1897 г., а най-новите са от 2011 година.
"Валентинките" са подредени тематично в няколко големи подгрупи. Първата е „кич", втората-"еротика", третата-„експресионисти", а четвъртата подгрупа са картичките върху които са пресъздадени картини от известни художници.
Не всички любовни послания са за Деня на Св.Валентин-14 февруари. В Историческия музей в Горна Оряховица се съхранява и уникална колекция, явяваща се най-дългата любовна кореспонденция, засвидетелствана с „валентинки". Тя продължава цели 25 години между горнооряховчаните Анастасия Табакова и Стоян Георгиев.
Началото й започва по време на Балканската война /1912г/, продължава през Междусъюзническата /1913г/, когато двамата са вече съпрузи, преминава през пламъците на Първата Световна война. В огъня на войната Стоян е затворен в лагер за военнопленици в Сърбия, а след завръщането му от фронта писмата между двамата не престават да летят, тъй като са били учители в различни селища на горнооряховския район.
Само от тази кореспонденция музеят притежава 200 илюстровани картички и над 1000 писма. Близките и наследниците на Анастасия и Стоян Табакови са ги пазели като семейна реликва близо 80 десетилетия и през 2000 г. са ги дарили на горнооряховския музей.
Страстен колекционер на илюстровани картички е била първата жена телеграфист у нас и началник на ж. п. гара, горнооряховчанката Зоя Карусерова. Нейната колекция надхвърляла 5000 картички, изпращани от близки на семейството, от приятели и роднини. Над 50 от тях са постъпили в горнооряховския музей.
Освен любовни послания, тези картички имат и филателна стойност. Те са съхранили гарови печати, които са изключителна рядкост. Част от тях са облепени с марки от поредицата „Голям лъв" и „Малък лъв", които пък са филателни антики. Зоя Карусерова е и една от основателките на женското движение в България, а синът й по-късно става министър на транспорта и съобщенията.
Сред най-големите спомоществуватели на колекцията "валентинки" са дългогодишните дарители Петрана Крусева, Ана Маринова, Владимир Давидов, Веселина Петрова, Николай Стоянов, Павлина Пенева и още много други които със своя благороден жест допринасят за увеличаване фонда на музея.

9. В Лас Вегас откриват музей на мафията
Източник: http://bnt.bg/bg/news/view/70083/v_las_ ... a_mafijata
Днес в центъра на Лас Вегас ще бъде прерязана лентата на уникален музей на мафията. Посетителите ще могат да се докоснат до вълнуващата история на организираната престъпност от началото на миналия век.
Музеят представя автентична картина за влиянието на мафиотските групировки. Постоянната експозиция включва дрехи, оръжия, плочи и други притежания на известни престъпници. Не са забравени и по-изявените представители на закона, водили постоянна борба с италианско-американската организирана престъпност. Посетителите могат да гледат дигитално възстановени кадри от най-значимите моменти в историята на мафията, както и да се насладят на издържания в ретростил интериор на музея. Най-голямата гордост на организаторите е реплика в реални размери на съдебната зала, в която е осъден Ал Капоне.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Яну 16, 2013 3:06 pm

Музеен информационен бюлетин за 15.02.2012г.

1. Изложба, посветена на 3 март, в Регионалния исторически музей в Габрово
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=854992
Изложбата „Габрово и Освобождението. Свидетелства и памет" ще бъде открита днес от 17 часа в Регионалния исторически музей. Тя е посветена на Националния празник на Р България - 3 март и 135-та годишнина от освобождението на Габрово". Чрез 115 културни ценности изложбата представя съхранените свидетелства за участието на габровци в различните национално-освободителни прояви през ХIХ век. Разработена е в два тематични кръга.
Първият илюстрира проявленията на габровското участие преди най-голямото събитие в българското ХIХ-то столетие. А вторият акцентира конкретно върху Освободителната война. Спомените за събития и хора са белязани от разнообразие от документи, вещи - скъпи реликви, възпоменателни културни ценности и художествени картини, които подхранват корените на нашето минало, но и продължават да се обогатяват във времето до днес, обясняват от музея.
Изложбата бъде отворена за посещение до края на м. март

2. Представиха книга за удоволствията на древните гърци
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=854784
Първата по рода си книга, която описва удоволствието от живота на древните гърци, представи в Регионалния исторически музей доц. Иванка Дончева. Тя е археолог и преподавател във ВТУ и от няколко години проучва Никополис ад Иструм заедно с Павлина Владкова.
До момента в България има само преводни текстове за древна Гърция. За да напише своето изследване, доц. Дончева е правила проучвания на терен, работила е и в библиотеките в САЩ, Англия, Франция и Гърция. Нейната книга се базира на картините върху глинените вази, които археолозите са разкривали по време на разкопки.
Изданието се нарича „Аспекти на всекидневния живот в древна Гърция" и поставя акцент върху удоволствието от живота. Първата глава е посветена на симпозиумите, така както са ги провеждали в древна Гърция. Думата „симпозиум" означава „пиене на много лица заедно", като за първи път терминът симпозиум е бил използван от поета Алкей през VII в. пр. Хр., обясни доц. Дончева.
Много е важно да се знае, че първото задължение на симпозиума е било всички симпосиасти да имат венец на главата. След това те са си избирали симпосиар, който бил изключително важна личност. Избирали са винаги този, който трудно се напива, защото неговата задача е била да контролира пиенето на другите. Той е определял количеството вино, което ще бъде изпито по време на симпозиума, както и в какво съотношение ще бъде разредено виното. Древните гърци винаги са го пиели, разредено с вода и най-често едно към пет, в полза на водата.
Този, който изпие повече от нормалното или пък не достигне минимума, бива наказван. Наказияната си били строги и провинените е трябвало да стоят голи на един крак, държейки чаша с един пръст или пък да носят флейтистката с една ръка. Когато симпозиумът отиде на приключване, мъжете са тръгвали в шествие по улиците на Атина и тогава всъщност са показвали колко разюзднаи могат да бъдат. Така са отивали да друг симпозиум, ако успеят да стигнат до него.
В тези симпозиуми са участвали само мъже. Те са говорели на вяскакви теми, включително и за поезия. Почтените жени са си оставали вкъщи, а за щастието на мъжете са се грижели хетери, които са били най-високо платените проститутки. Тази древна професия навремето е била на изключителна почит. За платената любов е имало закони в древна Гърция и минимум 30 определения за тези жени. За да стигнат до върха на стълбицата и да станат хетери, те е трябвало да изминат дълъг път, разказва доц. Дончева.
Тя е посветила голяма част от книгата си и на т.нар. гръцка любов. Това е любовта на зрял мъж към младо момче и терминът, с който ние днес определяме тези взаимоотношения, някога е имал друг смисъл. Ритуали - сватбени и погребални, е описала още доц. Дончева в своята книга. Тя е богато илюстрирана и вече може да бъде открита по книжарниците.

3. Археологът на годината дари отличието си на търновския музей
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=855048
Наградата си "Археолог на годината" подари на Регионалния исторически музей Павлина Владкова. Тя получи приза в началото на тази година на официална церемония в Археологическия музей в София. Петима археолози бяха отличени, като Павлина Владкова беше единственият археолог, работещ извън столицата. Тя получи плакет и грамота, които вчера подари на музея.
Павлина Владкова работи в отдел „Археология" на Регионалния исторически музей във Велико Търново. От години тя проучва Нове край Свищов и римския град Никополис ад Иструм. В Нове работи заедно с два полски екипа. Единият е от Варшавския университет и е под ръководството на проф. Пьотр Дичек и проф. Тадеуш Сарновски. Другият е от Познанския университет и е с ръководител д-р Анджей Биернацки.
Поляците финансират разкопките край Свищов вече 50 сезона. А тази година Нове ще бъде в центъра и на световния Лимес конгрес. Всички доклади на близо 700-те специалисти ще бъдат посветени на лагера, който остава най-добре проученият лагер по целия Долен Дунав.

4. Българската археология разгадава откъде е идвало златото на Микена и Троя
Това казва д-р Христо Попов за работата си по изследване на древния рудник на Ада тепе край Крумовград
Източник: http://www.blitz.bg/news/article/130763
- Д-р Попов, в Националния археологически музей е подредена изложба за древното рударство на Ада тепе край Крумовград – проект, с който спечелихте наградата „Археолог на годината”. Какво е голямото откритие от археологическите дейности на този хълм?
- Голямото откритие е самият обект. Ада тепе е много различен от това, с което сме свикнали да свързваме тракийското минало – богати некрополи, гробници, стенописи, укрепени резиденции... Напротив, тук става въпрос за производствена площадка – рудник, функционирал в късната бронзова епоха, или по времето, когато са се формирали тракийските племена на Балканския полуостров. Когато кажем „траки”, винаги се сещаме за „златото на траките, тракийските съкровищни находки”; когато кажем Микена, се сещаме за маската на Агамемнон, съкровището от Троя… И ние в случая се опитваме да разберем откъде е идвало златото, от което са били изработени тези смайващи неща. Защото Ада тепе е първият сигурен източник за добив на благороден метал от времето на Микенската епоха. И това прави обекта много важен за европейската минна археология.
- Тоест, това е абсолютно уникална находка?
Няма да издам голяма тайна като кажа, че Ада тепе със сигурност не би следвало да е единственият такъв обект в околностите. По принцип не съм любител на евтините медийни сензации, когато непременно се държи да се каже че нещо е уникално и единствено по рода си и няма друго като него. Напротив. Ада тепе е първият такъв открит обект, първият регистриран и първият проучван специално за територията на България по един съвременен и добър начин. Теренните ни обхождания и регистрации през последните години обаче със сигурност дават индикации, че в околностите е имало и други рудници.
- Проектът за проучване на древния златодобивен рудник се финансира от компанията „Болкан Минерал енд Майнинг” ЕАД, която възнамерява на същото място да построи модерен рудник. Няма ли конфликт между техните и вашите намерения?
Категорично е, че при един добър, разумен диалог, когато двете страни подхождат с разбиране и стъпват върху базата на съществуващото законодателство, противоречия между археологията и съвременната индустрия не би трябвало да има. Между двете институции в случая – НАИМ при БАН и БММ ЕАД, има ясен договор, в който са фиксирани задълженията и отговорностите на всяка от страните. В договора има предвидени уникални опции като създаване на музей на открито. Всичко това обещава сегашната теренна работа да не остане само в един строго специализиран професионален кръг. Има голям шанс обектът да бъде социализиран и да работи за микро района, като привлича туристи.
-Колко учени и специалисти са ангажирани в проекта? Колко археолози работят на терен?
Проектът е голям и сложен и доста изтощителен като организация. Хората, които получават някакви приходи от нашето присъствие там на място и от работа по проекта са над 120 от района на Крумовград и околните села. Археолозите на място, които се редуват на ротационен принцип, са между 20-25. До този момент участвалите археолози, докторанти и студенти са около 35 човека. А интердисциплинарните специалисти, които идват на място, или пък съответно ние им предоставяме проби, са около 25. Основната отговорност се носи от НАИМ – за организацията, за провеждането на основните проучвания. Но освен него конкретно в проучването участват специалисти от още три института към БАН, от няколко различни факултета на Софийския университет, от Минно-геоложкия Университет. Международните консултанти са организирани от проф. Албрехт Йокенхьофел. Те са основно учени от Вестфалския Вилхелмов университет, от Католическия университет в Льовен, Университета в Глазгоу, Немския музей за минно дело. Учените от Льовен например са ангажирани с това да направят възстановка на някогашния климат. Защото, за да възстановим структурата на всекидневието от времето на късната бронзова епоха, трябва да знаем на тракийските рудари топло ли им е било, студено ли, влажно или сухо време е преобладавало.
- Но как се прави това?
Не е магия, а стандартен анализ за Западна и Централна Европа, но в Източна и Югоизточна Европа заради по-високите температури, за съжаление по-редки са възможностите да се прави. В нашия случай обаче имахме късмет, защото река Крумовица явно дълго и старателно си пази тайните. Взимат се проби за поленов анализ, по възможност от мочурливи и заблатени места – в нашия случай по поречието на Крумовица, където има запазени полени отпреди примерно шест хиляди години. И по техните характеристики може да се изясни какъв е бил климатът по тези места.
- Значи намерихте полени от бронзовата епоха?!
Това не е най-вълнуващото откритие, на чийто праг сме застанали. За успеха ни са решаващи консултациите на Немския музей за минно дело, който е една от водещите институции в Европа по минна археология, както и лабораторията за радиокарбонен анализ в Глазгоу. При последното ми работно посещение в Германия, успяхме да привлечем колеги от още две институции, които да помогнат в обработката на находките. Защото някои от керамичните находки от миналата година на Ада тепе са показателни и за контактите на траките с южното Средиземноморие. Може би сме четвъртият обект в България, на който се откриват импорти от Средиземноморието, от Микенския свят от късната бронзова епоха. Успяхме да привлечем двама специалисти – единият от Университета в Хайделберг, а другият – от Университета в Залцбург. Стараем се да привлечем консултанти от Техническия университет в Истанбул. Те имат единствена по рода си работна група за извършване на термо-луминисцентен и фото-луминисцентен анализ. Това е начин да се датират отново структури, обекти, находки от даден период.
- Обнадеждаващо е, че имате възможност да привлечете толкова ноу-хау в този български проект.
Наистина, проектът е пионерен в много отношения. Аз се радвам, че беше възприето от страна на фирмата БММ с разбиране, че след като една част от върха предстои да бъде отнета по време на добива, трябва да помислим за максимално добро документиране на нещата със съвременни методи, съобразени със съвременните европейски стандарти. За съжаление, мога да дам десетки примери как стари обекти – някои от тях изключително представителни, проучени преди години, бяха съсипани или разпилени някъде по фондове, просто защото не е имало възможност те да бъдат обработени. Такъв е случаят с наводнението в Плиска преди няколко години, когато материалите бяха унищожени и се сложи кръст на труда на поколения археолози. Така че като се прави – да се прави както трябва.
- Тогава каква е успешната рецепта за партньорство?
Чуваемост и разумен диалог. И, разбира се, налагат се компромиси и от двете страни, защото имат различен поглед към нещата. И да се гледа с години напред, а не само до следващия месец.
- Една година преди приключване на теренната работа, можете ли да кажете, по какъв начин тракийските геолози са откривали богатите на благородни метали жили?
Със сигурност е имало достатъчно опитни учени, които да могат да разпознаят едно рудно находище на цветни метали. На територията на България те са добивани не само в Родопите, но и в Странджа, част от западна Стара планина, днешната западна периферия на страната – Кюстендилско, Трънско… Според античната писмена традиция, траките – или поне определени техни племена, много добре се справяли с рударството. Даже може да се направи интересна логическа връзка – обикновено тези, които са били добри рудари, са се славели и като доста независими, автономни племена. Общности, които се занимават с металургия и рударство, по принцип се радват на по-високи приходи. Металът означава сила, независимо дали ще е цветен, благороден или черен. Точно тези качества са им давали възможност дълго време да остават извън рамките на големите тракийски царства от IV век пр.Хр.
- Защо рударите са живеели в затворени общности?
Причината е, че те са притежавали ноу-хау и са съзнавали, че това знание е научен и икономически потенциал. Когато една общност го е развила, не винаги има интерес да го предостави с лека ръка на своите съседи. Постепенно обаче, с настъпването на големите териториални държави, те са били принудени да го споделят – ако не доброволно, то насила. Тогавашната аристокрация добре е разбирала значението на индустриалното производство, в сравнение с типичния за траките бутиков добив. Един пример: първото, което Филип II предприема в Северноегейското крайбрежие, е да завладее един златен рудник в района на съвременна Драма. До този момент – това е известно от Тукидид, малките местни тракийски племена са експлоатирали въпросното находище под формата на вътрешно племенно споразумение. Това, което прави Филип към средата на IV век пр. Хр., е да организира на широка нога добива на голямо количество злато. В резултат, този цар е първият, който емитира златно сечена монета на Балканите изобщо. Благодарение на постигнатия много висок стандарт и финансови възможности, Македония става империя. Любопитното е, че още тогава можем да говорим за чуждестранни концесионери. Това са факти, запазени в писмените източници. Определени рудници са се отдавали на концесия, и обикновено инвеститорите са били с чужди фамилии, според писмените свидетелства от епохата, които идват в Тракия и организират рудодобив на определени места. Тези ресурси за акумулиране на средства, са били ресурси за водене на модерна икономика в големите държави, и те затова са станали големи. Един от важните изводи е, че от един момент насетне рудодобивът в Тракия става държавно организирана политика.
...

5. Бургас получава 240 000 лв. от държавата за археологически проучвания
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1621300
Община Бургас да получи средства в размер на 240 000 лв. за археологически разкопки, консервация и реставрация, реши Министерски съвет. Това съобщиха от пресцентъра на община Бургас. 120 000 лв. от държавния бюджет ще бъдат отпуснати целево на Бургас за започване на археологически проучвания на новооткрития по време на водната стихия преди дни римски град в Сарафово. Тогава бурята ненадейно разкри край почивната военна база в бургаския квартал част от зидове на древна постройка, вероятно от римско време, по които ясно се виждат тръби от изградена древна канализация, както и части от делви и грънци. Малко по-късно в бурното море бе забелязан и масивен обект, наподобяващ каменен саркофаг.
Археолозите предположиха, че в него може да е погребан знатен римски аристократ, вероятно управител на разкритото антично селище и пристанище край Сарафово. По-късно допуснаха, че това може и да е древно корито на каменна чешма.
Археолозите обаче са единодушни за едно – това е уникална находка. Монументалната сграда, чиито ъгъл вълните откриха, е изградена от големи каменни блокове, откъдето може да се предположи, че това не е някакво малко селце, а селище от градски тип с големи сгради, канализация и пътища. Осигурените за разкопките средства ще позволят на археолозите да започнат по-скоро работа на терен и да намерят отговор на тези и редица други въпроси.
Средства за реставрация на още два исторически обекта в Бургаски регион са включени в постановлението на Министерски съвет. По 60 000 лв. ще бъдат предоставени за консервация и реставрация на древния град Аква Калиде в района на Бургаските минерални бани и за археологически разкопки на историческия предшественик и символ на Бургас – античната и средновековна крепост и пристанище Порос край квартал Крайморие.
Древната крепост Порос, която археолозите определят като изгубения град, дал начало на съвременен Бургас, е включена и в разработвания от Община Бургас туристически маршрут по проект „Магията на древността и красотата на природата от Бургаския залив до Странджа” по ОП „Регионално развитие”. Маршрутът включва влажните зони край Бургас и центъра за наблюдение на птици в защитена местност Пода, кейовете за рибари, които ще бъдат изградени около бургаските езера и античната крепост Порос на нос Форос до Крайморие.
Новата туристическа дестинация представлява част от цялостен туристически пакет, в който още влиза и посещение на друга част от бургаското културно наследство – Катедралата „Св. Кирил и Методий“, музейните експозиции, Морската градина, Мостика и разходка с лодка до остров „Св. Анастасия”.
Целта на новата туристическа програма е да разкрие красотата и богатствата на природните и исторически забележителности в региона, предоставяйки на туристите и жителите на Бургаския край възможност за пълноценна рекреация и активен отдих.

6. Приложничката Светлана Костова ще представи изкуството си в исторически музей- Ботевград
Източник: http://botevgrad.com/news/38274/Prilojn ... Botevgrad/
Изложба на художествен текстил ще бъде подредена в Исторически музей – Ботевград. Тя е озаглавена „Земя на мечти” и е част от инициативата на музея „Салон на изкуствата 2012 год.”. Автор на експонатите е приложничката Светлана Костова. Час преди откриване на изложбата тя ще покаже на желаещите посетители как да направят мартеници от естествени материали за любимите си хора. Обучението започва точно в 16 часа, съобщиха организаторите.
Светлана Костова е изучавала приложна графика и рекламен дизайн в Колеж по мода и дизайн „Св.Ариадна”. Живее в София. Тя изработва уникални бижута, шалове, чанти и други аксесоари от вълнен филц. А на въпроса защо работи точно с този материал, отговаря така: „Вълната е изключително пластичен материал. Наричат я „топлата глина. С нея може да се създаде почти всички и да му се вдъхне живот. Оставям се тя да ме води и тогава създавам най-хубавите неща.”.
Според приложниката ръчно изработените пана и аксесоари носят душата и сърцето на своя създател.
Курсовете, които организира Светлана Костова, са интересни и винаги събират много посетители.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Яну 16, 2013 3:08 pm

Музеен информационен бюлетин за 16.02.2012г.

1. Музей вади творби за 60-годишнина
Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1232523
Историческият музей в Благоевград извади от хранилището си безценни картини на български художници. В изложбата, организирана по повод 6О-годишнината на институцията, бяха показани уникални творби на Емил Стойчев, Атанас Яранов и Димитър Киров, известен още като Ди Киро.
В музея се съхраняват над 2500 произведения на изкуството, изкупувани от общината през годините. Сред тях са 25 картини на Златьо Бояджиев, работил няколко месеца в региона през 80-те години на миналия век.
Истинско съкровище са и картините на Кеазим Исинов, на Светлин Русев, Христо Бараковски и десетки други известни творци. Преди година ентусиасти от гилдията на художници предложиха да се изгради “Благоевградски Лувър”. За целта бе посочена и сграда, строена през 30-те години на миналия век, която да се превърне в постоянна галерия със зали за изложби на десетките творци в областния център. Защото единственото помещение, което все още се използва сега за презентация на художествени работи, е в окаяно състояние.
За съжаление идеята бе отхвърлена от съветниците в предишния местен парламент и засега е замразена. А инцидентните изложби на местни творци още се свират по фоайета на различни институции и в единствената малка частна галерия в града.

2. Столицата с детски музей
Източник: http://www.monitor.bg/article?id=326366
София може да се сдобие с детски музей, в който малчуганите да усвояват нови знания и умения. Идеята е в него да има кътове за различни занимания на хлапетата, а неин автор е фондация „Америка за България”. От организацията пуснаха неофициално запитване сред почитателите си в социалната мрежа „Фейсбук” вчера, за да разберат какви са нагласите за евентуалните занимания в кътовете.
„Искаме да създадем детски музей в София по примера на подобни музеи в САЩ и Европа. Той всъщност е образователно-развлекателен център с 6-7 постоянни къта, където децата чрез игра и по забавен начин ще могат да усвояват нови знания и умения”, писаха от фондацията.
Столичната община започна да умува върху подобен проект, след като през 2010 г. кметът Йорданка Фандъкова и главният архитект Петър Диков посетиха подобен детски град в Австрия. Тогава те видяха атракцион, в който малчуганите влизат в ролята на различни професии – лекари, учители, полицаи, журналисти и други. Досега обаче не бе открит инвеститор.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

ПредишнаСледваща

Назад към Your first forum

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron