Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Уважаеми потребители. форумът е тясно специализиран и достъпът до него е ограничен. Ако имате въпроси обръщайте се към администратора.

Модератор: vl.varnenchik_museum

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Яну 16, 2013 12:09 pm

Музеен информационен бюлетин за 25.01.2012г.

1. Детска градина се включи в експерименталната програма „Здравей, музей! на НВИМ
Източник: http://www.pan.bg/view_article-4-8531-D ... -NVIM.html
На 18 януари 2012 г. в НВИМ се проведе образователна програма – Здравей, музей!, с участието на подготвителна група от Частна детска градина „Ново поколение”.
Децата ще участват в двегодишната експериментална програма, разработена и съобразена с тяхната възраст от д-р Стефанка Кръстева от НВИМ и Юлия Аткова, директор на детската градина. Тя е наситена с игрови форми, чрез които, въз основа на сравнение на миналото с настоящето, се цели да се възпита у децата инициативност, активно мислене, умение да се действа в сложни и непредсказуеми ситуации, развиване на спонтанност, изостряне историческото чувство - качества, които по-късно децата ще използват в своя социален живот. Ще има по едно занятие месечно.
На първата среща в музея децата затвърдиха познанията си за това що е воин, герой, неприятел, враг. Споделиха какво е според тях смелост, издръжливост, отговорност. След всичко това те вече с лекота отговориха на въпросите: „Различават ли се музеите?”, „Какво видяхте в НВИМ?”, „С какво е свързан той?”, „Какво значи войник?”, „Как се обличат войниците?”.
Малките посетители напуснаха музея с нови знания и усмивки до следващият път.

2. Покривът на историческия музей в Плевен е пропаднал
Източник: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/01/ ... propadnal/
Част от покрива на най-големия музей извън София - Регионалния исторически музей в Плевен, е пропаднала, съобщиха от общината.
Предприемат се спешни ремонтни дейности, тъй като възникна проблем над зала "Нова история", заяви директорът на музея Стефка Григорова, цитирана от БТА. Тя обясни, че още днес ще бъдат взети мерки, но подчерта, че е нужен по-сериозен ремонт на сградата.
При влизането си в сградата музейните специалисти и работниците са установили, че част от мазилката на тавана в първа зала е започнала да пада в резултат от топенето на падналия сняг, пише вестник "Посредник". Още през юни миналата година уведомих община Плевен за проблема, като написах предложение за ремонт на покривната конструкция, разказва Стефка Григорова. Но дойдоха летните отпуски, продължава тя, след това предизборната кампания и така и не получихме отговор от страна на местната администрация.
В момента общината и областният управител подготвят искане до Министерството на културата за финансиране на проект за укрепване на сградата на музея, която е паметник на културата от 19 век.
Историческият музей в Плевен е с площ от 12 000 кв.м и експозиция, разположена на 10 000 кв.м. В залите му са изложени 8000 експоната, а 350 000 са съхранени във фондовете му. Най-старите са отпреди 200 милиона години в отдел "Природа", посочи Григорова.

3. Русенският исторически музей с представяне на международна научна конференция
Източник: http://www.ruseinfo.net/news_97176.html
Регионален исторически музей – Русе съобщава за предстоящо представяне на музейни специалисти в Научна конференция с международно участие „Пътят на маскарада“, която ще се проведе от 27 до 29 януари 2012 г. в гр. Перник.
В програмата, която включва тридесет научни съобщения, участват проф. Иван Маразов, д-р Весна Мариянович от Национален етноложки музей – Белград, Сърбия, професорката по етнология Ася Попова от Париж, както и музейни специалисти от различни музеи и научни институти у нас.
Доц. д-р Николай Ненов ще бъде научен ръководител на конференцията, както и председател на журито на ХХІ Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва - Перник 2012“, което ще отличи най-добре представилите се маскирани участници. Заглавието на неговата научна разработка за конференцията е „Пътят на политическия маскарад“.
Десислава Тихолова и Искра Тодорова от отдел „Етнография“ в Регионален исторически музей – Русе са подготвили научните съобщения „Празници и маскаради“ и „Маскарадът в интернет“, а Теодора Колева е автор на „Бразаята в Белцов през социализма“.

4. Изложба за Освобождението на Търговище
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=843456
С тематична изложба Регионалният исторически музей в Търговище ще отбележи 29-ти януари - денят на Освобождението на Търговище. Темата на експозицията е „Българското опълчение - героичната летопис на една война".
Според директора на културната институция Магдалена Жечева, в експозицията са показани исторически свидетелства, съхранявани в Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа" и в търговищкия музей, които ще възкресят спомена за храбростта и саможертвата на Българското опълчение. Изложени са военни униформи на руски офицери и българското опълчение, различни видове хладно и огнестрелно оръжие, снимки и документи на опълченци, оригинални картини на български художници, пресъздали историческите картини и събития.
Представени са и последните постъпления в музея - документи и снимки на щабс капитан Иван Шостак - ротен командир в Шеста опълченска дружина, останал в България след Освобождението със своето семейство в търговищкото село Бряг.
Експозицията ще бъде открита на 27 януари и ще остане отворена до края на месеца, допълниха от музея.

5. Излагат антики за 10 млн.евро в нов музей в Пловдив?
Източник: http://news.plovdiv24.bg/323366.html#ixzz1kTp6EnGz
Колекция с антики за близо 10 млн.евро да бъде изложена в нов частен археологически музей в Пловдив, иска бизнесменът Димитър Костов, научи репортер на Plovdiv24.bg. Костов, известен още като колекционер на антики, сподели, че е предложил това още на старата общинска власт и тъй като е получил обещанието на екскмета Славчо Атанасов и съветник №1 тогава Илко Илиев, подкрепил ВМРО-НИЕ на изминалите избори чрез партията си "Гражданска сила".
"Обсъждахме чрез публично-частно партньорство да се открие музей в Пловдив. Сегашният зам.-кмет Димитър Кацарски обаче ме увери, че и новата власт може да реализира моя проект", поясни днес бизнесменът. Той разказа, че частната колекция, която притежава, е на стойност близо 10 млн. евро и се състои от 250 ценни предмета и 1000 златни монети, документирали в себе си историята на древна Тракия.
Бизнесменът уточни, че не иска да реализира никаква печалба за себе си от откриването на новия музей.
"Колекцията ми в момента събира прах в трезорите на банките. Желанието ми е гражданите на Пловдив, а и не само те, да я видят. Това ще бъде в полза и за развитието на културния туризъм в града", категоричен беше Костов и допълни, че в инвестиционното си намерение е заявил, че предлага общината да намери сграда и да покрива разходите за отопление, вода и охрана.
Зам.-кметът Кацарски потвърди, че е водил разговори с бизнесмена относно откриването на такъв музей. Стана ясно, че Община Пловдив е склонна да "прегърне" идеята.
"Разговаряхме по темата с кмета Иван Тотев. Има няколко сгради в Стария град, където може да се реализира този музей, но преди това искаме сертификати за автентичност на предметите в частната колекция", лаконичен беше Кацарски.

6. „Дънди“ искат да строят музей на златото край Крумовград
Източник: http://novinite.bg/articles/4891
Музей на открито иска да строи близо до Крумовград компанията „Болкан минерал енд Майнинг“, която е дъщерно дружество на златодобивния гигант „Дънди прешъс метълс“.
Плановете на инвеститора са рудникът да се превърне в атрактивен образователен детски център, съобщи телевизия Bulgaria on air.
Канадците получиха разрешение от правителството да търсят злато в рудника „Ада тепе“ за период от 30 години.
Това е най-старата мина в Европа, която датира от второто хилядолетие преди новата ера. На специална пресконференция учени от Националния археологически музей и представители на компанията разказаха за инвестиционните намерения в региона.
„Посетителите на музея ще могат да видят как са се правели оръдията на труда“, заяви Андрю Джоузеф, консултант по археология и културно наследство в „Дънди“.
Хора, облечени с дрехи от къснобронзовата епоха, ще показват нагледно как се е добивало златото преди хиляди години.
Компанията предвижда да инвестира над 120 млн. лева в изграждането на музея и за инсталации.
Според Христо Попов от Националния археологически музей проектът създава предпоставка за развитието на ново направление с името „минна археология“.
В България има стотици рудници, които могат да използват опита на инвеститорите край Крумовград, смята ученият.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Яну 16, 2013 12:10 pm

Музеен информационен бюлетин за 26.01.2012г.

1. Музей в Странджа събира спомени за Балканската война
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=844252
С кампания по повод 100 години от обявяването на Балканската война историческият музей в Средец планира да отбележи 10-годишната си дейност. Инициативата е озаглавена "Спомен за Балканската война".
"Целта е младите хора от общината да се докоснат до паметта на дедите си и да се види как учениците разбират тези събития от историята, свързани с изконни български тежнения", обясни директорът на музея в Средец Красимира Костова.
Кампанията ще се проведе в рамките на няколко месеца, като ще стартира на 26 март, датата на пададеното на Одринската крепост през 1913 г. По обратния ред събитията ще приключат на 5 октомври, когато през 1912 г. с Манифест на цар Фердинанд І България обявява война на Османската империя. За финала е предвидена заключителна изложба с архивни материали и снимки, събрани от потомците на участниците във военния конфликт. Включени са редица инициативи, които ще ангажират учениците от Средец в активното изследване на спомените за тези събития.
"Ще съберем имената на хората от Странджа, които са участвали в Балканската война. Самата планина носи паметта на бежанците, на резултатите от тази война.
Няма село в района, което да не е дало участник в събитията" -обясни Костова.
Кампанията на музея в Средец е свързана и с почистване на войнишките паметници на територията на общината. Целта да се наберат и средства за боядисване и ремонт на монументите, съхранили спомена за загиналите българи от Странджа.

2. Паметниците, посветени на Руско-турската освободителна война, представени в луксозно издание
Източник: http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Lifes ... tnici.aspx
През април се навършват 135 г. от обявяването на Руско-турската война от 1877-78-ма. Тя донася Освобождението на България след пет века османско владичество.
По повод годишнината от началото на войната в София бе представен луксозният албум „Паметници на признателност за Освобождението на България”. Той е двуезичен – на български и руски. Негов автор е публицистът Стоян Райчевски, който посвещава близо десетилетие на този труд. Мотивират го голямата му любов към историята и силното желание да събере в един сборник значимите материални и духовни следи, свързани с Освобождението на България.
Идеята за този сборник възникна по време на 125-годишнината от Освобождението на страната ни – пояснява авторът. – Проучихме всички сведения от литературата за паметните знаци и паметниците, свързани с Освободителната руско-турска война. Посетихме ги, видяхме какво е състоянието им. Заснехме ги, подбрахме тези от тях, които имат най-съхранен вид и ги включихме в сборника. Идеята ни беше да възстановим и други, които са заличени от времето. В изданието са представени паметниците на загиналите офицери и войници в тази война: руснаци, украинци, румънци, финландци, поляци. Всички те са били включени в различни части на руската армия. Не бива да забравяме и българските опълченци, но тъй като темата за тях е самостоятелна, възнамеряваме да подготвим отделен сборник.
Изданието е съвместен проект на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, агенцията „Россътрудничество” и Руския културно-информационен център в София. Авторът посещава почти всички селища в България, в които, според събраните сведения, е имало паметници. Някои са емблематични за нашата история, защото са свързани с решаващи за хода на войната битки – на Шипка и при Плевен например. Други са полузарити и едва забележими. Благодарение на изследването им местните хора възстановяват много от тях. Така те постепенно връщат първоначалния си облик – почистени и грижливо оградени.
Българският народ е вярващ и уважава онези, които са му правили добро – отбелязва Стоян Райчевски. – Благодарение на това негово качество голяма част от паметниците са оцелели, независимо от политическите страсти.
Затова и настоящото издание ще въздейства на всички, които знаят с какви жертви е извоювана свободата на България.
Това ще накара всички да се замислят за цената на свободата, защото много години минаха оттогава и времето заличава живия спомен. Свободата ни не е дошла даром, много българи и приятели на България са дали живота си за нея. Този подвиг трябва да се помни, защото всяка смърт е свещена. Във всеки народ има велики прояви, всеки народ е правил забележителни жестове. Затова всяко добро дело трябва да се уважава, независимо от кого е направено.
По българските земи има и много мемориални знаци от Руско-турската война от 1828-29 година. Затова авторът помества снимките на по-известните от тях в книгата. Според Райчевски редица паметници са били съзнателно унищожени или скрити след реокупацията от османската войска. Въпреки това, някои от запазените вече са издирени от различни регионални музеи. Други са запечатани единствено в историческата памет.

3. Тръгва процедура за превръщането на последната ни подводница в музей
Източник: http://www.chernomore.bg/index.php?opti ... 8-08-35-18
Съветниците от комисията по собственост дадоха ход за превръщането на последната ни подводница „Слава“ в музеен експонат. След решение на местния парламент общината ще трябва да предприеме необходимите процедури за безвъзмездното придобиване на плавателния съд. Със съгласието на варненските избраници, освен това, подводница „Надежда“ ще бъде снета от отчет и върната на Министерството на отбраната.
Със заповед на военния министър от април 2009 г. „Надежда“ бе прехвърлена на общината с идеята да се превърне в музей на подводното дело. Наличието на действаща подводница тогава обаче наложило демонтирането на различни елементи от оборудването на вече изведения от строя съд. Така части от „Надежда“ послужили като резервни за бойната „Слава“. Тъй като последната ни подводница, излязла от състава на ВМС, остава в по-добро техническо състояние, ще бъде по-подходяща за музеен експонат. Това гласи становище на генерал Симеон Симеонов, началник на отбраната. В писмото му до общината се посочва още, че преди плавателният съд да бъде безвъзмездно предоставен, от борда му ще се свалят въоръжението и специалното оборудване, представляващи класифицирана информация.
Идеята насред бъдещата атракционна зона на варненския бряг да има подводница – музей датира отдавна. За разлика от „Слава“, която завинаги ще остане в историята, „Надежда“ ще бъде обявена за излишно имущество. Остатъчната й стойност е оценена на 212 313 лв.

4. Музеят в Търговище възкресява спомена за храбростта на българските войници
Източник: http://inews.bg/%D0%9A%D1%83%D0%BB%D1%8 ... 47670.html
Регионалният исторически музей в Търговище ще отбележи 134 години от Освобождението на града с изложба "Българското опълчение - героичната летопис на една война". Експозицията ще бъде открита на 27 януари и ще остане подредена до 31 януари.
Исторически свидетелства, съхранявани в Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа" и търговищкия музей, ще възкресят спомена за храбростта и саможертвата на българското опълчение.
Акцентът е поставен върху българското участие в Руско-турската война. Изложени са военни униформи на руски офицери и българското опълчение, различни видове хладно и огнестрелно оръжие, снимки и документи на опълченци, оригинални картини на български художници, пресъздали историческите картини и събития, съобщи за БТА директорът Магдалена Жечева.
Музеят-домакин допълва изложбата с материали, свързани с опълченците от Търговище Иван Цачев и Велико Филипов и находките от проучванията на руското гробище край града, където днес е мемориалът на българо-руската дружба.
Представени са и последните постъпления в музея - документи и снимки на щабс капитан Иван Шостак - ротен командир в Шеста опълченска дружина, останал в България след Освобождението със своето семейство в търговищкото село Бряг.

5. Представят Димитър и Никола Казакови с обща изложба в Добрич
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=844332
Изложба на братята Димитър Казаков – Нерон и Никола Казаков се открива тази вечер от 17,30 часа в Художествена галерия – Добрич. Изложбата е организирана съвместно със Специализиран музей град Трявна и Национален дарителски фонд „13 века България”.
Експозицията включва над 70 творби - 26 живописни платна на Димитър Казаков, 3 картини от брат му Никола Казаков, както и множество негови три измерни дървени пластики и дърворезбени пана. Експонирани са и 8 фаянсови чинии, изрисувани от Нерон и две дървени пластики.
Творбите са малка част от дарението, което Димитър Казаков приживе е направил на Специализирания музей в Трявна – общо 431експоната от двамата братя.
Изложбата на братя Казакови може да бъде разгледана в Художествена галерия – Добрич до края на февруари.

6. Стражи и боляри срещат туристи на Царевец
Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1203197
Музей със силиконови фигури на царе и боляри започват да градят от февруари във Велико Търново. Преди туристите да се качат на хълма Царевец, мултимедийният посетителски център ще ги пренася в атмосферата на Второто българско царство.
Новият музей със средновековни стражи и древни майстори занаятчии е част от проект за 6,2 млн. лв. С него местната администрация ще подобрява туристическите атракции и прилежащата инфраструктура в старата част на Велико Търново. Договорите с фирмите изпълнители на строително-монтажните работи вече са сключени.
За 7 месеца трябва да бъде извършена реставрация на прочутия Владишки мост в Асеновата махала и на черквите "Св. Иван Рилски" и "Св. св. Петър и Павел". Предвидено е и изграждане на нов площад пред Царевец.
Съхнал 12 години дъбов материал за подмяната на историческия мост ще бъде доставен чак от Унгария. Масивните греди за конструкцията са дълги по 6 м и не могат да се намерят у нас, разказа Маринела Цонева, директор на дирекция "Европейска интеграция" в общината.
Вече са издадени разрешения за всички строително-монтажни работи. Очаква се само разрешение за промените в инфраструктурата на площада, които трябва да се съгласуват с пътната агенция, уточни ръководителят на проекта инж. Динко Кечев. Над 1 млн. лв. ще бъдат инвестирани в пространството пред входа на средновековната крепост. Предвижда се премахване на местата за паркиране и на автобусните спирки, ще има нови настилки и освежаване на близките улици.
Реконструкцията ще затвори за 2-3 месеца пътя към Арбанаси, ще има и неудобства за туристите през предстоящия сезон, признаха от общината. Оттам обаче увериха, че разкопаването няма да съвпадне с изкопите за нови водопроводи, които блокират подхода към главния път София - Варна.

7. 12 000 души са посетили художествена галерия "Владимир Димитров- Майстора" през 2011 г.
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=843874
12 000 са посетителите на художествена галерия "Владимир Димитров- Майстора"- Кюстендил през изминалата година, това съобщи директорът на институцията Михаил Калдъръмов. 25 са били гостуващите изложби за последните 12 месеца в галерията.
"В момента подреждаме всички зали с картини на Майстора. Поводът е 130 годишнината от рождението му. Ценителите на изкуството ще могат да видят повече от 300 негови картини. Те ще бъдат изложени през целия февруари", заяви Калдъръмов.
От 1 до 4 февруари ще бъдат дни посветени на Владимир Димитров- Майстора.
На 1 февруари от 15 ,30 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника и гроба на големия художник, след това ще се направи и посещение на къщата- музей в село Шишковци. От 17 часа в галерията ще бъде открита изложбата с картини на Майстора, както и ще бъдат показани негови вещи. Половин час по- късно отново в художествената галерия е концертът на Asen i Milena Group.
На 2 февруари от 17 ,30 часа ще бъде представена книгата на Михаил Калдъръмов- "Почит към Майстора".
На 3 февруари от 14 до 17 часа в галерията ще бъде прожектиран документален филм за живота и творчеството на Владимир Димитров- Майстора.
На 4 февруари от 11 до 17 часа млади кюстендилски художници ще рисуват сред картините на големия български художник.
"През цялата година ще има събития посветени на рождението на Майстора. Това ще бъдат изложбата Кюстендилска пролет, която е на 20 март, тя ще бъде с конкурсен характер. Посветен на 130 годишнината ще бъде и конкурса "Пролет върху листа". През юни месец ще проведем и литературен конкурс за непреходното творчество на Майстора. Есента ще организираме и национална изложба с всички известни съвременни български художници, а през месец октомври е и планерът "Следовници на Майстора", допълни още директорът на художествената галерия.

8. Абу Даби отложи строителството на три музея
Източник: http://www.investor.bg/novini/122/a/abu ... ia,129340/
Абу Даби отложи строителството на три музея в емирството на о. Саадият (Островът на щастието, който се планира да бъде културен център на емирството), съобщи държавната компания Tourism Development & Investment Co, цитирана от The Financial Times.
Новите срокове за строителството на сградите предвиждат Лувърът, който се прави по проект на Жан Нувел, да отвори врати през 2015 г., националният музей Zayed по проект на Норман Фостър да е готов през 2016 г., а Гугенхайм на Франк Гери – през 2017 г.
Първоначалните планове на държавния строител предвиждаха музеите да отворят врати през 2013 и 2014 г. Плановете на Абу Даби за изграждането на клонове на Лувъра и Гугенхайм бяха оповестени още през 2007 г., преди световната криза да засегне тежко строителния сектор в емирството.
Новите дати бяха обявени след приключването на ревизията на правителствените разходи, която беше водена от шейх Хаза бин Зайед Ал-Наян, който е и зам.-председател на изпълнителния съвет на Tourism Development & Investment.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Яну 16, 2013 12:10 pm

Музеен информационен бюлетин за 27.01.2012 г.

1. Уикенд идея: Историческите съкровища
Източник: http://lotus.superhosting.bg/~plevens/i ... &Itemid=42
Това, че навън е снежно и е препоръчително да отложим малко пътуванията с личния автомобил, не означава, че трябва да прекараме уикенда затворени вкъщи.
Не можем да генерираме накуп идеи за всяко едно населено място в България, но като цяло – възползвайте се от културните забележителности и институции, които са близо до вас и може би от дълго време игнорирате. Понякога музеят или изложбената зала, които се намират на 20-тина минути от дома ни, могат да ни предложат същите туристически изживявания, както обектите, отдалечени от нас на 100, 200 или 1000 км.
За живеещите в София Националният исторически музей (НИМ) е прекрасен вариант за кратко "пътешествие" в съботния или неделния ден. Много от жителите на столицата не обръщат често внимание на съкровищата на НИМ, вероятно не са малко и тези, които никога не са ги виждали.
И за останалите обаче музеят има какво ново да предложи. В края на миналата година към съхраняваните от него експонати се "присъединиха" няколко нови. Става въпрос за конфискувани от иманяри уникални археологически находки – монети, разнообразни съдове, печати, икони. Изключително ценните експонати са от всички времена и епохи – от праисторията, през Средновековието, до ХХ век включително.
Освен на тях, със сигурност ще обърнете внимание и на останалите съкровища в НИМ, който е един от най-големите музеи на Балканския полуостров.
През зимните уикенди музеят е отворен за посетители от 9 до 17:30 часа, като касата му затваря в 16:45 часа. Входът за възрастни (индивидуални посетители, а не организирана група) е 10 лева. Ако обаче посетителите са придружени от деца, цената за възрастни става 3 лева. Учениците и студентите влизат в НИМ срещу 1 лев.

2. Изложба "Реликви" показва оръжие и униформи от Руско-турската война
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=844702
Оръжие и лични вещи на опълченци могат да се видят в библиотека "Дора Габе"
Регионалния исторически музей представя изложба "Реликви" в зала "Възраждане" в художествената галерия. Изложбата показва възстановки на част от униформи на старши унтерофицер от Опълчението, на младши унтерофицер от ІХ киевски хусарски полк, на редник от пети пехотен киевски полк и на редник от терската казашка войска.
Показани са и различни образци на хладно и огнестрелно оръжие – пушка "Крнка" и саби на въоръжение в руската армия и българското опълчение, пушка "Пибоди, Мартини" и пушка "Снайдер" на въоръжение в турската армия. Посетителите могат да видят още и образци на револверите "Гасер" и "Лефуше", кремъчни и капсулни пистолети и ятагани, отличаващи се с богата декоративна филигранна украса.
Във витрините са подредени лични вещи, ордени и медали на опълченците Кузман Христов, Калчо Вълков и Васил Контаров и на руски войници и офицери. Сред тях е и сребърно- златна чашка, връчена на Калчо Вълков през 1903 г. по случай 25–годишнината от Освобождението. В изложбата присъства и евангелие, подарено на Кузман Христов лично от Александър II.
Изложбата ще бъде отворена за посетители да края на месец март 2012 г. Тя е посветена на 134-годишнина от влизането на Руската армия в Добрич и Освобождението на града от османско владичество.

3. Музеи откупуват само евтини антики
Източник: http://republika.bg/index.php?id=40117
„Вече никога в Националния исторически музей няма да влезе ново съкровище като Панагюрското. Златен ритон също няма да ни бъде предаден”. Така директорът на музея Божидар Димитров коментира пред РЕПУБЛИКА публикуваната в Държавен вестник наредба, с която се определя размера на възнаграждението за предаване на културна ценност или за информация за нея.
„Възнаграждението се определя с оглед значението на вещта и приноса на лицето за нейното запазване и може да бъде в размер до 5000 лв.”, се посочва в наредбата.
”Пари за откупки почти нямаме. Но дори и да намерим, много малко хора, ако попаднат на ценност, ще я предадат срещу такава сума. Само ако го направят от патриотизъм”, коментира проф. Димитров и добави, че вероятно все повече трафиканти ще се опитват да изкарват съкровища зад граница.
Директорът на Националния исторически музей съобщи, че през това лято в двата големи морски града – Варна и Бургас ще гостуват големи изложби. Във Варна ще бъде събрано тракийското злато, а в Бургас ще бъде събрано голямо съкровище от средновековни експонати, също златни.
”Преди това обаче при нас ще бъде открита богата експозиция от колекцията на Васил Божков. Това ще стане през март, като хората ще могат да видят експонатите и през април”, съобщи още Божидар Димитров. Той се похвали, че след направата на Околовръстното шосе на София, посещаемостта в музея остава много висока, за разлика от експозициите в по-малки населени места, където заради кризата е намаляла.
„Около 250 000 души са само тези с билет през 2011 година. Но поне още 100 000 са влезли без билет неделите, когато входът е свободен.

4. Наутилус във фонда на РИМ Плевен
Източник: http://lotus.superhosting.bg/~plevens/i ... &Itemid=42
В края на миналата година, след дълга и целенасочена работа от страна на специалистите в Регионалния исторически музей, е открита уникална вкаменелост, наричана още наутилус. Откриването му край Плевен не е случайно, известно е, че в нашия край се намира едно от малкото фосилни находища. Наутилусът е открит в пластове варовик. Парченцата са събрани и почистени. Предстои той да бъде инвентаризиран и включен в експозицията на отдел “Природа” в музея.
Откритата вкаменелост показва, че в далечната древност нашият район е бил море. Според проучванията в световен мащаб, наутилусите не са претърпели особено развитие за 500 милиона години. Развиват се през камбрия и стават значим морски хищник през периода ордовик. Някои от екземлярите са достигали повече от два метра. Наутилусите са единствените оцелели представители на подклас Наутилоидеа. Наричат ги “живи изкопаеми”. Представителите на този вид не са живели на пасажи като рибите, затова и специалистите не очакват, че може да бъдат открити още такива вкаменелости. Те се откриват изключително рядко.

5. Нов прозрачен асансьор за Панорамата
Източник: http://lotus.superhosting.bg/~plevens/i ... &Itemid=41Нов, прозрачен асансьор, който ще даде възможност на посетителите на плевенската Панорама да станат свидели на изключителни гледки, ще има през тази година. Това съобщават от Военно-историческите музеи в Плевен. Асансьорът ще бъде външен и от него ще се виждат Мъртвата долина, където са се водили иторическите боеве за Плевен, целия “Скобелев парк”, отвисоко и панорамно целия град. Средствата са по европейската програма “Регионално развитие”. Общо ще бъдат получени пет милиона лева за проекта, които ще бъдат употребени не само за асансьора, но и за дейности в самия Скобелев парк, на крепостта “Сторгозия” и за моста на река Вит, където е пленен Осман паша с многохилядната му армия по време на Руско-турската освободителна война.
Панорамата е посещавана годишно от близо 100 000 души. От откриването й досега през това невероятно съоръжение, представящо епичните боеве при Плевен от времето на Освободителната война, са минали седем и половина милиона гости от 40 държави.
През 2011 година посетителите в експозициите на Военно-исторически музеи – Плевен са били 145 861. В сравнение с предходната година те са в повече с над 14 000.
Естествено, най-много са били гостите на Панорамата – повече от 80 400. 33 270 са били посетителите в парк-музей “Скобелев”, а параклисът-мавзолей “Свети Георги Победоносец” е бил посетен от 15 700 души. Експозицията “Плевенска епопея 1877” е видяна от близа 8 500 души, а в Къщата-музей “Цар Освободител Александър ІІ” са влезли 4 785 души. Своите посетители (цифрите сочат средно над 1 100 души) са имали и румънският мавзолей в Гривица, къщата-музей “Великий княз Николай Николаевич” и музеят “Негово кралско величество Карол І”.
Българските посетители са били близо 82 600, а чужденците - 14 664. Чуждестранните туристи са от Русия, Англия, Германия, Франция, САЩ, Испания, Италия, Румъния, Израел, Турция, Гърция. Уредниците и екскурзоводите в музеите са изнесли общо 4 259 беседи и 2 265 информации на български език, а на чужд език – 482 беседи и 68 информации.

6. Регионалният исторически музей със силна, амбициозна програма
Източник: http://lotus.superhosting.bg/~plevens/i ... &Itemid=42Програмата на Регионалния исторически музей за 2012-а година е доста силна и амбициозна. Тя вече е готова и в нея една част от предстоящите събития са от национално значение. Сега специалистите работят по обновяването на постоянната експозиция „Развитие на културата в Плевен от Освобождението до наши дни”. В тази експозиция ще бъдат представени плевенските институции, работили активно за превръщането на града ни в културен център.
Актуализирането на експозицията означава, че в нея ще влязат много нови документи, а така също костюми и други важни предмети, свързани с големите ни творчески личности - Катя Попова, Христо Бръмбаров, Асен Селимски, Михаил Попов. Особено активна помощ на музея в това отношение са оказали директорът на ДКТ „Иван Радоев” Илко Иларионов и директорът на Плевенска филхармония Евлоги Илиев. Ще се обогатят и експонатите, свързани с друга именита личност на Плевен - Емил Димитров. Синът на певеца е дарил един от сценичните му костюми, статуетката “Златният Орфей”, микрофон, с който е работил, оригинали от негови композиции, както и орденът му “Стара планина”.
В музея вече работят и по новото издание на “Нощ в музея”. Екипът разчита, че както и досега, Община Плевен ще подкрепи усилията им с необходимото финансиране. “Нощ в музея” ще се състои на 12-и май. След като последния път се върнахме в Стария Плевен, този път ще имаме възможността да видим сватбените ритуали по българските земи - от траките до днес. Ще бъдат представени пет сватби - всяка от различен период на историческото време. Разбира се, всичко ще бъде показано като спектакъл, със специален съпътстващ текст, а музиката също ще бъде подходяща на периодите, за които са отнасят събитията.
Още едно сериозно събитие готви Регионалният исторически музей и то е с международен характер. През септември в Плевен ще пристигнат 350 делегати за Международния лимес конгрес. Те ще посетят три основни обекта: Улпия Ескус, крепостта “Сторгозия” и разбира се - залите на Регионалния исторически музей. Дотогава тези обекти трябва да бъдат приведени във вид, достоен за такова голямо международно събитие.
Притесненията на директора на РИМ Стефка Григорова и екипа са, че независимо от афиширането от страна държавата, че тази година ще има заделени 50 милиона лева повече за култура, от последната среща във Велико Търново стана ясно, че всъщност музеите допълнително нищо няма да получат. А ремонтите, които трябва да се извършат, за да се представим добре пред света, изискват доста средства, казва Стефка Григорова.
Още едно голямо събитие е включено в амбициозната програма на музея за тази година - това са Европейските дни на наследството. През цялата година специалистите на музея ще работят по научно-изследователската си дейност.

7. Представиха разкопките на „Свети Атанас”
Източник: http://botevgrad.com/news/37875/Predsta ... ti-Atanas/
Два дни преди традиционния зимен поход до местността „Свети Атанас” над Етрополе, в Етрополския исторически музей се проведе среща на част от екипа, извършил разкопките през есента на миналата година, с любители на историческите науки, учители по история, работници в музея, ученици и граждани.
Участваха д-р Анета Петрова – ръководител на екипа, доцент Диляна Ботева от Софийския университет, доцент Веселин Тепавичаров, също от Софийския университет и д-р Боян Думанов от Нов български университет София.
Срещата беше открита и ръководена от Наталия Савова – директор на Етрополския музей.
Разкопките в м. „Свети Атанас”, които ще продължат и през тази година, се провеждат по проект на Софийския университет "Традициите в крак с времето", финансиран от МОНТ и в партньорство с Историческия музей и СОУ "Христо Ясенов" в Етрополе.
Докато ръководителката на обекта д-р Анета Петрова и доцент Диляна Ботева правеха научното си изложение, на видеостена „вървеше” подготвената предварително презентация.
Според тях в местността."Свети Атанас" не е правено проучване до есента на 2010 г., когато е извършено т.н. „теренно обхождане”. В началото на 2011 г. обектът е включен в Археологическата карта на България.
При разкопките са локализирани артефакти от различни исторически епохи - от късната желязна епоха, първото хилядолетие преди Христа.
Установено е, че местността е обитавана дълго време след това, та чак до Българското средновековие, та дори и през Османския период.
Предстои по-задълбочено проучване на разкритото в границите на крепостната стена, както и извън нея, защото не е изключено да се намерят останки на жилищни квартали.
За Етрополе и Общината перспективите и възможностите, които се откриват след цялостното завършване на разкопките е обектът да се популяризира като туристическа забележителност с голямо историческо значение.
След като отговориха на въпросите, гости и публика разгледаха обновената експозиция в зала "Археология" на І етаж

8. С 3 млн. лв. ремонтират Националния музей на българското изобразително изкуство
Източник: http://www.cross.bg/1278896
Следващият месец приключва проектът за ремонт на сградата на Националния музей на българското изобразително изкуство в София. Със средствата, осигурени по Оперативна програма „Регионално развитие”, ще бъдат подменени електрическите инсталации, ще бъде осигурен достъп за хора с увреждания, сградата ще бъде приведена в съответствие с мерките за енергийна ефективност. Това съобщи на пресконференция по-рано днес ръководителят на проекта за ремонт и преустройство на сградата на музея инж. Моника Бораджиева. „Настилката е подменена навсякъде в музея, при подмяната на дограмата са запазени оригиналните орнаменти на прозорците, подобрена е системата за сигурност и охрана на сградата”, посочи още инж. Бораджиева.
По думите на директора на Националния музей на българското изобразително изкуство г-жа Слава Иванова след ремонта музеят ще се превърне във визитна картичка на България в надпреварата за европейска столица на културата.
В резултат на ремонта на стойност 3 625 196 лв. ще бъде подобрена и вентилационната система – сериозен фактор за правилното съхранение на произведения на изкуството. Музеят притежава най-богатата българска колекция историческо и съвременно културно наследство от произведения на изобразителното изкуство в страната.

9. Превръщат "Слава" в музей
Източник: http://news.varna24.bg/324128.html
Действалата доскоро последна българска бойна подводница "Слава" ще бъде превърната в музей, а по-старата й "сестра" "Надежда", която беше предадена на общината за тази цел, ще бъде върната на военното министерство. Тази размяна беше одобрена от общинските съветници в стопанската комисия на общинския съвет. Причината за нея е, че "Слава" има много по-добро и по запазено оборудване, тъй като само до преди месеци все още беше официално част от Военноморските сили на Република България.
Идеята за превръщането на някоя от "пенсионираните" наши подводници в музей на вече останалия в историята български подводен флот стана реалност благодарение на предишния председател на варненския общински съвет и лидер на местните социалисти Борислав Гуцанов, който води преговори с военно министерство за да може общината да стане собственик на морския военен съд. Експонирането на "Слава" според досегашните разработки трябва да бъде на кея на пристанище Варна - Изток след като зоната се превърне в атракционна. Това може да ще се случи, ако бъде осъществен проектът за преместване на товарните кейове в езерото, който обаче управляващите в момента спряха заради това, че готвят да дадат порта на концесия.
Ако идеята за атракционната зона се осъществи амбицията е подводницата да се превърне в музейна сбирка "на вода", представяща най-добре българските морски традиции.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Яну 16, 2013 12:10 pm

Музеен информационен бюлетин за 28-29.01.2012г.

1. Дегустация на гюлова ракия е включена в представянето на Етнографски комплекс гр. Казанлък
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1614913
Почерпка със сладко от рози, ликьор от рози и гюлова ракия, е включена в представянето на етнографски комплекс гр.Казанлък, каза за Радио „Фокус” – Велико Търново Цецка Велчева от Исторически музей „ Искра” – Казанлък. Обикновено всички групи дават заявка за дегустация, това много се харесва на туристите. В близост до Етнографския комплекс, ресторантите предлагат традиционната, национална българска кухня. Сключени са договори и за тази година, дори е получено благодарствено писмо от туристическата агенция, която работи активно в годините с музея. По думите на туроператорите това, което предлагаме в България е доста интересно за френския турист, не само етнографията, но и богатото културно наследство, което вижда тук. Не са очаквали, че в една такава малка долина каквато е Розовата долина, могат да намерят толкова стара история, с обичай и древни традиции. Очаква се два до три пъти по-голям туристопоток отколкото през миналата година.
Около 4-5 са търсените печатни издания, които се предлагат от музейните специалисти - за розопроизводството и Долината на тракийските царе. Други сувенири, които предпочитат френските туристи са розовото масло и неговото приложение в козметиката. В „Музей на розата” са много търсени и се предлагат кремове, лосиони и др. производни на етерично-маслените култури.

2. В Кюстендил отбелязаха 134-годишнина от Освобождението на града
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1615079
С празнично шествие в Кюстендил бе отбелязана 134-годишнина от Освобождението на града, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Под звуците на градския духов оркестър десетки кюстендилци, представители на политически партии и неправителствени организации, преминаха в шествие по централните улици на града до величествения монумент на Ильо Войвода. Пред гранитната фигура на кюстендилския войвода директорът на Регионалния исторически музей Валентин Дебочички припомни подробности около хода на битката за освобождението на града, както и приноса на кюстендилци за това. С едноминутно мълчание и падане на колене събралите се почетоха паметта на загиналите в името на Освобождението. Венци и цветя бяха поднесени от кмета на община Кюстендил Петър Паунов, областната управа, политически партии и граждани. Днес през целия ден е отворена за безплатно посещение и къщата-музей на Ильо Войвода, където е изложена експозиция за участието на кюстендилци в национално-освободителните бори.

3. “Струма” изместена върху древен хълм, за да се пести от материали
Източник: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/01/ ... okerskoto/
Археолозите отговориха на натиска на управляващите за обекти като магистралите “Струма” и “Хемус” като на свои ред отправиха разнообразни обвинения срещу пътната агенция и строителите. В случая със “Струма” археоложката Анета Бакъмска от пернишкия исторически музей заподозря заговор за изместване на трасето на магистралата, така че да минава през хълм с древно селище от IV век сл.н.е. близо до Дяково, вместо в подножието му.
Хълмът ще трябва да се прокопава на дълбочина 18 метра, а земната маса ще се използва за насипи по трасето на магистралата, заяви тя. Така строителят си спестява разходите за закупуване на строителни материали от съществуваща кариера или да плати на държавата за собствена кариера на концесия. По думите на Бакъмска оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) е за трасе, различно от изграждащото се в момента.
Това е абсурдно, коментираха пред Mediapool строителите – обединение “Струма 1”. Трасето не е променяно – то е указано в тръжната документация на обществената поръчка за строителство на магистралата. Имаше няколко варианта на трасето и разбира се ОВОС към тях. Пътната агенция е избрала икономически най-изгодния и така е обявила поръчката, обясниха изпълнителите.
Нелепи са твърденията, че има някакъв заговор за разкопаване на хълма и влагане на земната маса в строителството, при положение, че точно тази технология е описана в тръжната документация на проекта и това целият пътен бранш го знае, казаха още строителите. Почвата по протежение на трасето на магистрала “Струма” е подходяща за насипния слой и е указано, че ще се използва за тази цел, вместо да се депонира, какъвто е случаят с магистрала “Тракия”например.
Бакъмска, която е ръководител на разкопките на друг археологически обект по трасето на “Струма” - могила до с. Делян, каза, че все още няма договор с Агенция “Пътна инфраструктура” за обекта й. Наново ще се правят план-сметки за цената на труда на археолозите, защото отскоро има нова методология за ценообразуване. Тя е изработена след критиките на регионалното министерство, че археолозите определят непрозрачно цената, но по думите на Бакъмска с новия метод план-сметките за могилата край Делян ще се оскъпят.
Бакъмска е категорична, че разкопките няма да започнат преди края на март – началото на април. Реалистично е обаче работата да приключи в определения срок – края на юни. Това се отнася за обекта край Делян, но не и за селището край Дяково, според Бакъмска. Това е огромен обект – 56 декара и дебел културен пласт – поне три исторически периода, каза Бакъмска.
По трасето на лот 1 (Долна Диканя – Дупница) на магистрала “Струма” има три археологически обекта – тракийска гробница до с. Делян (където се състоя инспекцията с премиера Бойко Борисов и журналисти на 11 март), хълм, с останки на древно селище до яз. "Дяково" и могила в близост до хълма.
Гробницата до с. Делян е в обхвата на пернишкия регионален исторически музей, а останалите два обекта – в обхвата на кюстендилския. Трасето на магистралата също е разделено на отсечки между отделните участници в консорциума “Струма 1” - “Главболгарстрой”, “Пътстрой 92” и италианската “Импреса”.
Могилата до с. Делян е в участъка, изграждащ се от “Пътстрой 92”, а другите два археологически обекта са в отсечката на ГБС. Компанията с президент Симеон Пешов е дарила сума на Кюстендилския музей, колкото за да стигнат за предварителни проучвания на древното селище върху хълма.
Това, според строителите, е в основата на атаките на археоложката Анета Бакъмска от пернишкия музей срещу работата по магистрала “Струма”. Колегите й от кюстендилксия музей получиха пари, а тя не и сега коментира неща, от които не разбира, казаха представители на компанията – строител.

4. Показаха уникално знаме в Търговище
Източник: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4514551
Уникално знаме на българската земска войска показаха днес в Търговище по време на честването на 134 години от Освобождението на града, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.
Флагът беше носен от опълченец, придружаван от двама руски войници. Тримата застанаха почетен караул до паметната морена в кв. Варош. Там различни организации и граждани поднесоха венци в знак на почит към саможертвата на героите, загинали за свободата на Търговище.
След приключването на Руско-турската война, българското опълчение е разформировано. По решение на главната руска квартира, се създава военно формирование - Българска земска войска. Ядрото й е самото опълчение. В музея в Търговище е запазено знаме на войската от 1878 г. То дълго време е съхранявано във военното поделение на града. В средата на миналия век е предадено на музея. Оказва се, че това е единственото оригинално запазено знаме в цялата страна.
Изненадата за търговищенци се реализира благодарение на историческия музей и патриотичните клубове "Възраждане" и "Традиция".

5. Музей в Асеновград представя историята на рокерското движение в България
Източник: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/01/ ... okerskoto/
През февруари отваря ремонтираната Национална художествена галерия - 27 яну
Как музеят "Прадо" се бори с бюджетните съкращения - 24 яну
Бившата централа на ЩАЗИ в Берлин отвори като музей - 17 яну
Историята на рокерското движение в България може да бъде видяна в Музея на рокера, който се намира в Асеновград, съобщи Би Ти Ви. Експозицията е съставена от мото-клуб "Торнадо".
Там могат да бъдат видени истински реликви мотори, които не се произвеждат от половин век.
Идеята за музея се ражда преди повече от 15 години, когато рокерите от местния клуб започват да събират по домовете си експонатите за бъдещото изложение. Днес в музея, който е и място за рокерски срещи, има изложени уникални соц. мотори. Най-старият от тях е ИЖ от 1956 година. Всички машини са ценени заради невероятните изживявания, които са донесли на собствениците си.
В музея могат да се видят тотемите на 30 от общо 60 рокерски клуба в България.
Рокерите от Асеновград имат идея да изложат и трите модела на българското "Балканче" и вече работят по реставрацията на два от тях.

6. Вежди Рашидов: България наистина влиза в Лувъра
Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1207695
"Влизането на България в Лувъра - музей, който всеки ден посещават над 30 хиляди души, е узаконяване на реалното присъствие на нашата страна в Европа. Това е ней-престижното място в света, където да покажем българския талант. Така става ясно - няма Шенген и не е имало за българската култура."
Това каза министърът на културата Вежди Рашидов часове преди да подпише първото в историята на България петгодишно споразумение за сътрудничество със световния музей. Той е на работно посещение във Франция и вдругиден има среща с президента на Лувъра Анри Лоарет, за да положат подписите си под документа. На такава уговорка се радват не повече от 10 държави в света.
Идеята е в Лувъра да гостуват тракийски съкровища от нашите земи, както и да се осигури методична помощ в подготовката на музейни експерти. Работната група, която ще подбере експонатите, се оглавява от шефа на Националния исторически музей Божидар Димитров.
Споразумението е резултат от усилията лично на министър Рашидов, както и от впечатленията на мосю Анри Лоарет от посещението му в България. Тогава той беше възхитен от уникалните артефакти, които видя у нас. Немалка е и заслугата на културния аташе на Франция у нас г-н Давид Вейзман.
В програмата на министъра на културата в Париж са включени още срещи с Жил Шазал - директор на музея "Пти пале", както и с Катрин Шевио, която ръководи музея "Роден", събрал наследството на прочутия скулптор. Рашидов ще води и разговори за гостуване на наши състави на престижни френски сцени.

7. Съд връща в Рупци свещената вълчица
Източник: http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=397848
Видинският окръжен съд реши Националният исторически музей да върне на колекционера Боян Минков от Видин отнетите му през м.г. антични ценности. Сред тях е свещената вълчица, кърмеща Ромул и Рем, потомците на троянския герой Еней, основателите на Рим. Те са негова собственост, наследена от дядо му.
Преди година антимафиоти иззеха от вилата на Боян Минков в село Рупци античен саркофаг с богати орнаменти, части от украси на сгради, огромен съд за съхраняване на зърно, както и плочата с вълчицата. Находките са предадени на НИМ, откъдето съобщиха, че каменната плоча с митологичната сцена със свещената вълчица е единствената, която може да се види в български музей.
Според обвинението откритите във вилата на колекционера находки са на стойност 1,6 млн. лв. Те са изровени от античния град Рациария край село Арчар от иманяри, от които вероятно са купени. Защитата обаче доказа, че Минков ги е получил още с раждането си от дядо си, а изискване за обявяване на наследени археологически ценности няма.

8. По повод Деня на Освобождението на Търговище всички експозици на историческия музей ще бъдат отворени
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1615047
До 13.30 ч. по повод Деня на Освобождението на Търговище в Регионален исторически музей – Търговище ще бъдат отворени за посещение Славейковото училище с изложбите „Българското опълчение – героичната летопис на една война” и „С пламъка на вярата” и Етнографската експозиция /Хаджиангеловата къща/. Това съобщи за Радио „Фокус”-Шумен Магдалена Жечева, директор на културния институт. По думите й се очакват доста хора, тъй като входът ще е свободен. Празненствата за Освобождението на Търговище ще започнат днес с ритуал по поднасяне на венци на признателност от 11.30 часа на морената в кв. „Варош”. Ще бъде отслужена и панихида в памет на загиналите от 11.45 часа, а точно в 12.00 от всички храмове ще се разнесе камбанен звън.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Яну 16, 2013 12:11 pm

Музеен информационен бюлетин за 30.01.2012г.

1. Започва ремонт и дострояване на Музейния ансамбъл „Пейо Яворов”
Източник: http://www.radio-sz.net/rsz/index.php?o ... 8-11-59-41
Общинската администрация в Чирпан подготвя конкурсите за обществени поръчки и в средата на годината се очаква да започнат ремонтът и дострояването на Музейния ансамбъл „Пейо Крачолов Яворов”. Това ще стане по спечеления в края на миналата година проект по програма „Регионално развитие” на стойност 1 милион и 400 хиляди лева. Финансирането е по схемата „Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции”, съобщи за Радио Стара Загора Тодор Иванов - главен уредник на къща-музей „Пейо Яворов”. Проектът цели да развие наличния туристически ресурс, какъвто е „Къща-музей Пейо Яворов”, като се възползва от голямата популярност на културно-познавателния туризъм у нас и в чужбина.

2. Областният управител кани министър Дянков на работна среща за изграждането на Музей на модерното изкуство в Габрово
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=846194
Инициативен комитет, ангажиран с реализирането на Музей на модерното изкуство на името на Кристо Явашев ще бъда създаден в Габрово. Областният управител Мариян Костадинов е поканил в началото на следващия месец министър Симеон Дянков на работна среща, на която ще се учреди и комитетът. След проведени разговори от народния представител Галина Банковска с министъра на финансите, той е изразил готовност да подкрепи инициативата за създаването на Музей на модерното изкуство на името на Кристо Явашев.
„Радвам се, че освен „Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово" и всички ние, които сме обединени около осъществяването на този дългогодишен проект, имаме подкрепата не толкова на Вицепремиера, колкото на човека Симеон Дянков. Смятам, че ако всички заинтересовани, в лицето на Галина Банковска, министър Дянков, министър Рашидов, кметът на Габрово Таня Христова, Иван Господинов и защо не всеки, който има конкретно и ясно предложение, седнем на една маса и сериозно обсъдим възможностите Музеят да не е само мечта и проект, може да стане и реалност." - каза областният управител по повод отправената покана.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Яну 16, 2013 12:11 pm

Музеен информационен бюлетин за 31.01.2012г.

1. Проф. Николай Спасов, директор на Националния природонаучен музей: България била море, след това савана
Източник: http://republika.bg/index.php?id=40229
Проф. Николай Спасов е роден на 7 април 1951 г. в София. Завършва Софийския университет „Св. Кл. Охридски” през 1974 г. със специалност Зоология на гръбначните животни.
Има над 130 научни публикации в областта на еволюцията на наземната мегафауна, таксономията, морфологията, палеонтологията и археозоологията, еволюцията на поведението на гръбначните животни, екологията на хищниците и опазването на гръбначната фауна.
- Проф. Спасов, как е изглеждала територията на България при разделението на континентите?
- През мезозойската ера, която приключва преди 64-65 милиона години, започва откъсването на континентите. Големите Южен и Северен континент се раздробяват и постепенно се отдалечават един от друг. Получава се тази конфигурация от континенти, която имаме сега. По това време на мястото, където се намира България, е било море. Не е ясно дали днешната ни суша е била тук или е допълзяла отнякъде, защото за Родопите се знае, че са се откъснали от Северна Африка. Същевременно суши, които днес са тук, са могли да бъдат на юг или дори на югоизток от нас и в това отношение има още много неясни неща.
- Кога на мястото на България се е появила сушата?
- Преди повече от 25 милиона години, вече тук е имало континентална суша. Тогава у нас са живели такива свръхгиганти като индрикотериите. Това са носорози, които обаче нямат рог и приличат повече на грамаден и масивен жираф. С височина в рамото около 5 метра и половина, и една шия, която стърчи още нагоре. Тези животни са стигали 20 тона и са най-големите бозайници, живели някога на сушата. Останки от тях са намирани в Източни Родопи, Кюстендилско и едно неизвестно находище от Северозападна България, което аз все още търся.
...
- Кои са най-значимите находки, открити в последните години у нас?
- Ако говорим за палеонтологични находки на гръбначни животни, едно от интересните открития е това на българските динозаври. Други интересни факти показват, че през късния миоцен (преди около 9-5 млн. год.) , България е имала облика на африканската савана. Обитавана е от препускащи антилопи, носорози, жирафи, съблезъби „тигри” и пр. Най-големите бозайници на света също са тук, също динотериите - едни от най-големите хоботни животни, които имат бивници само на долната челюст за разлика от днешните слонове, които имат само на горната. Един от най-пълните и големи скелети в света се намира в България в Палеонтологичния музей в Софийския университет. Имаме цял череп на съблезъб тигър, единственият скелет в света на друг малък съблезъб. Имаме почти единствения скелет в света на изкопаемата хиена Adcrocuta - тя прилича на съвременната африканска петниста хиена. След това можем да говорим за места като карстовия понор край Варшец. Там е най-богатото в Европа, а може би в Евразия плиоценско находище, в което има около 130-140 хиляди вида гръбначни животни от тази епоха. Това е изключително много. Постепенно извадихме оттам всички животни - едри и дребни бозайници, птици. Говорим за време преди около 2 милиона и 100 хиляди години.
- Между периодите, когато сме били море, а след това савана, какво е представлявала нашата територия?
- Тогава историята е по-неясна. Палеогенската ни суша е била по-скоро придатък на Азия. Неслучайно тук тогава се появяват най-големите сухоземни бозайници.
...
- Какво се случва с проектът за музей в Дорково, където да бъдат изложени ценни палеонтологически находки – той спечели финансиране от Европейския съюз, има ли развитие по него?
- Това е въпросът, който и аз си задавам, защото проектът е спечелен преди повече от година и нищо не се случва. Много се надявам, че това няма да поредните неусвоени европейски пари. Би било безобразие, ако то се случи. Идеята е да се направи голям музей, в който освен, че ще бъдат изложени отделни фосили, ще бъдат направени някои други по-ефектни неща. Ще се възстанови един от мастодонтите в естествен ръст. Това, което ще направим, че бъде почти уникално - прави се само на няколко места в света. Ще направим диорама, в която ще се види природната обстановка с рисунки и скулптори.
- Кога ще се случи това?
- Този въпрос ще го задам съвсем скоро на общината в Ракитово, защото в момента от тях зависи кога ще приключат всички процедури и дали ще започне проектът. Сега е даден нов срок на удължаване, ако той бъде изпуснат тези пари няма да бъдат усвоени.
Нещо повече, във форма: Проф. Николай Спасов прекарва повече от времето си в музея не в кабинета на директора, а в лабораторията, където работи над изследванията си. Когато обаче му остане свободно време, спортува. „Когато съм свободен вдигам тежести. Спортувам различни неща, които поддържат тонуса и могат да ми помогнат за издръжливост при работа ми”, казва той.
По зоологията директорът на Националния природонаучен музей се запалва още от дете. „Мечтаех си за тази работа, много обичах да ходя в музея и ето ме тук сега. В работата много често ми се случва да има изненади, но не бих ги нарекъл случайности. Зъбът, който стана много популярен, ми го показа частен колекционер, който ме заведе в кариерата край Чирпан, където го е намерил. Това е само един от много примери на най-случайни и невероятни находки в работата ми”, разказва още проф. Спасов.

2. В Кюстендил представиха курс за музеен комуникатор
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1615742
В Кюстендилския музей се проведе семинар за представянето на продукта за музеен комуникатор, предаде репортер на Радио „Фокус”-Кюстендил. Става въпрос за създаването на професионален курс за обучение, който ще се провежда посредством интернет, и е насочен към музейни специалисти и мениджъри, журналисти, студенти и не наети млади хора с висше хуманитарно образование. „От една страна музейният комуникатор може да изпълнява функцията на „връзки с обществеността” в един музей, свързано с комуникацията и представянето на музейната работа. От друга страна музейният комуникатор трябва да бъде един медиатор между културното наследство и самите потребители на това наследство”, каза директорът на музея в Кюстендил Валентин Дебочички. Той посочи, че разработването на комуникатора са участвали партньори от Италия и Румъния, а Кюстендилският музей се е включил с текстове, свързани с национално законодателство и регионална история. Самият курс на обучение ще бъде представен на четири езика – български, английски, италиански и румънски.

3. Правят музей на открито за археологически ценности
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=846872
В Програмата за развитие на туризма в Добрич за тази година е включено изграждането на лапидариум - музей на открито, където ще бъдат експонирани артефакти от античната и ранно византийската епоха. Това стана ясно при представянето на програмата на днешната сесия на Общинския съвет. Решение за реализирането на такъв проект е взето на заседание на Консултативния съвет по туризъм на 13 януари.
Лапидариумът ще се обособи по ул."България", срещу кметството. Разполагането на артефактите ще се извърши върху модулни кашпи с подходяща зеленина, с предвидени места за сядане и с подходящо насочено осветление. Целият ансамбъл ще бъде изолиран от жилищната група и околното пространство със зелена колонада и пана с влечаща растителност.
Постъпилите суми в бюджета на общинската администрация за 2011 година от туристически данъци и такси са 38 893 лева, а от категоризация на туристически обекти - 28 515 лева. Общата сума от дейността е 67 108 лева, при 53 хил.лв през 2010 година. Бюджетът на Програмата за развитие на туризма през 2012 година ще бъде 40 хил.лв. С част от средствата ще се изгради лапидариумът.
Общинският съвет не прие предложението на съветника от групата на БСП Галина Митева по програмата да се заделят 7000 лева за издаване на бизнес каталог на Добрич. Бе обяснено, че подобни дейности са заложени в спечеления проект за 3,6 млн.лева „Йовковият Добрич - съвременна туристическа дестинация".

4. Български творби в музея "Роден" в Париж
Източник: http://www.dnes.bg/izlojbi/2012/01/31/b ... rij.150174
Известният музей "Роден" за първи път ще експонира българска изложба, а световният музей "Пти Пале" ще покаже тази есен в София уникална своя колекция, наречена "Париж 1900".
Това стана ясно след работната среща между министъра на културата Вежди Рашидов, новата директорка на музея "Роден" Катрин Шевийо и директора на "Пти Пале" Жил Шазал в Париж.
Проектът за българска експозиция ще бъде началото на реализиране на нова концепция - музеят "Роден" да се отвори за чуждестранно изкуство.
Представителната колекция на "Пти Пале" пък ще бъде открита на 25 октомври 2012 в пет от залите на Националната галерия за чуждестранно изкуство в София.
Директорът на "Пти Пале" прие поканата на министър Рашидов да посети България и да се запознае с творчеството на известни наши художници, творили в периода до 1920 г.
Това е първа стъпка към подбора на специална българска експозиция, която реципрочно да бъде показана в залите на "Пти Пале".

5. Йорданка Цветкова, главен уредник в Регионалния исторически музей в Смолян, за магията на мънистата
Източник: http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Lifes ... 12012.aspx„Обичам родния си град Смолян, хората, природата и не бих го заменила за никое друго кътче на планетата. Това е изключително място, запазило духа на старите традиции на родопчани. В Смолян могат да се видят къщи и църкви, строени през XVIII-XIX век, разкриващи бита и традициите на родопчани в миналото.” Така започна разговорът ми с Йорданка Цветкова, главен уредник в Регионалния исторически музей в Смолян, скътан в полите на Родопа планина, Южна България. Запознахме се по време на коледна изложба-базар в столицата. На нея бяха показани произведения на традиционните български занаяти – плетиво, везмо, плъсти и т. н. Зад един от щандовете Йорданка изплиташе мънистени бижута, докато посетителите се трупаха да разглеждат направените вече гривни, обеци, колиета, пръстени: „Работя в Регионалния исторически музей в Смолян, чийто най-богат фонд е „Етнография” – казва Йорданка. – В него се съхраняват много красиви носии, пафти, колани, а също така и над стотина мънистени накита, украсявали традиционното родопско облекло на българката. Специално тези, по чиято аналогия правя накити, са от края на XIX и първата половина на XX век. Все още има селища в Родопите, където се изработват автентични образци и с моите колеги преди години успяхме да издирим тези хора и да възродим традицията. Така тези накити достигнаха и до съвремието и вече много от тях са аксесоари към визията на модерната българка. Традиционните родопски плетени мънистени украшения присъстват и в костюмите на много певчески и танцови народни ансамбли.”
„Зимата в планинското градче е снежна и студена. Вкъщи вечер около печката родопчанки плетат, шият и редят пъстроцветни мъниста – това е тяхната своеобразна цветна магия, с която изплитат надеждата си за пролет, за слънце, зеленина и цветя…”, продължава разказа си Йорданка Цветкова. С много любов тя разказва за своя край. Предава любовта си към българщината и на посетителите на историческия музей в Смолян, на своите близки и най-вече на дъщеря си. „В нашите ръце е да съхраним своята самобитност, традиции и култура, да не позволим да изтлее огънчето, сгрявало векове наред сърцата ни ”, казва Йорданка Цветкова и започва отново да ниже разказа си за мънистените накити:
„Аз се запалих покрай колегите, които започнаха да изработват мънистени бижута, казва събеседничката ми. – Насочихме усилията си към съхраняването на този занаят. Разработихме проект заедно с клуб „Приятели на Регионален исторически музей – Смолян” за обучение на деца и млади хора в този занаят, който имаше невероятен успех. Осъществи се и сега в Смолян има доста млади хора, които плетат, за тях вече не е загадка създаването на мънистени накити. Всъщност, аз имам някакво генетично заложено усещане към багрите, формите, съчетанието на цветовете… Моята баба е била тъкачка, майка ми бродираше и си обяснявам като наследено от тях това влечение към традиционните български занаяти. С удоволствие изучих старинните технологии, започнах и да осъвременявам мънистените бижута, така че да станат желано бижу за съвременните млади жени. Мъже също търсят гривни от мъниста, особено в черен цвят. От дълбока древност на мънистата с различни цветове се е придавало определено значение. Смята се, че синьото мънисто предпазва от уроки, черното – от болести. Знам, че в родопския край, червени мъниста слагат във водата, с която къпят новороденото, за да е здраво и с румени бузки. Мънистени украшения се правят и към чантите за гайди в Родопите. Има майстори, които бродират чанти с мъниста, сред тях има и мъже.”
От Йорданка Цветкова научаваме също, че мънистени накити у нас се носят не само в родопския край. „Традиционното облекло на българката с неговата сложна композиция, богат колорит и още по-богата символика винаги са привличали вниманието на изследователи и любители. За жалост обаче в повечето изследвания, посветени на облеклото, мънистата остават в сянката на пафтите, нагръдните украшения и накитите за глава от благородни и неблагородни метали. Вероятно това е една от причините етнографските описания на мънистените накити да са толкова оскъдни. На много места в България обаче те се носят – стари, нови или пък реставрирани. Мънистата имат и още едно преимущество – те са едновременно евтини и ефектни”, обобщава Йорданка Цветкова и допълва: „Успешно мина първият проект за обучение на млади хора и деца в плетенето на мънистени накити в Смолян. Интересът беше голям. Немалко от туристите, дошли на зимна почивка в града, съчетават зимните спортове с това занимание. Сред посетителите ни през миналата година, бе и група от 15 деца и техните ръководители от съседна Гърция. С тях също проведохме обучение, те видяха накитите, запознаха се с традициите и начините за изплитането им. Очакваме нови групи от деца, както и възрастни, желаещи да научат нещо повече за това хоби и занаят същевременно.”

6. Реставрират знамето на старозагорските въстаници
Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1210590
Специалистката от Националния музей по чуждестранно изкуство в София Елица Цветкова се зае да реставрира знамето на Старозагорското въстание от 1875 г. Очаква се светинята да бъде показана отново през септември.
Знамето е ушито от жени на бунтовниците, а лъвът с корона е дело на учителя по краснопис Христо Куртев. То е било и в ръцете на българските опълченци.
"Днес оригиналните цветове не личат, но според описание от 1913-1914 г. за първи път върху него се появяват цветовете на националния ни трикольор", разказва Ваня Ценева от музея в Стара Загора. Според други историци обаче цветовете му са били небесносиньо, зелено и червено. В момента знамето е кафяво-жълтеникаво и ще остане такова и след реставрацията. Целта е да запази сегашния си вид.

7. Слагаме тракийско злато до Мона Лиза в Лувъра
Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1211210
Може ли Мона Лиза да се усмихне загадъчно по посока към тракийските ритони и фиали?
Скоро и това ще стане, тъй като вчера българският министър на културата Вежди Рашидов и директорът на Лувъра Анри Лоарет подписаха спогодба за сътрудничество.
"Това е исторически акт!", определи я Рашидов, видимо развълнуван, след като двата подписа скрепиха документа. Спогодбата е 5-годишна. Толкова дългосрочни договори с музея в Париж имат не повече от 10 страни в света.
“Бъдещето на Лувъра минава през България. Слагаме началото на една прекрасна авантюра, благодарение на вас, г-н министър”, заяви Лоарет.
"Важното е, че сме в центъра на света. Точно това постигнахме благодарение на добрата воля и приятелството между Франция и България", каза Рашидов. Той изтъкна приноса за този резултат на френския културен аташе в България Давид Вейзман и на посланика ни във Франция Марин Райков.
Спогодбата предвижда и методична помощ от специалисти на Лувъра при обучението на наши експерти, научни контакти в областта на античното и ислямското изкуство и Българското средновековие. Има текстове за съвместна работа при археологически разкопки и за представяне в Лувъра на антични предмети от българските земи. Нашите колекции ще се представят в новите зали на музея, които са за ислямско изкуство, а също в бъдещите зали за византийско и източно изкуство.
"Преди повече от век френски археолози също са работили в България, а част от находките - рисувани антични вази, позлатен венец на тракийски владетел, бюст от варовик на аполонийска жена, открити основно наостров Св. Кирик, са предадени на Лувъра, обясни шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров. Той е ръководител на работната група, която ще уточнява кои шедьоври от нашите музеи ще влязат в бъдещите експозиции във френския музей. Димитров изрази надежда традицията за съвместна работа между френски и български археолози да продължи, особено край Созопол.
Преди да подпише спогодбата, Вежди Рашидов имаше още 2 интересни срещи в Париж. Той се договори с новата директорка на музея "Роден" Катрин Шевио в България да гостува изложба с еротични рисунки и малки пластики на художника. В момента в музея са показани около 300 такива рисунки.
Еротиката от Роден ще дойде у нас през 2014 г., след като свърши сегашният ремонт в музея "Роден".
"Така голямото изкуство идва в България с оригинали, а такава изложба на Роден за първи път ще напусне неговия музей", уточни министърът.
Има и възможност български художници да изложат свои творби в музея на Роден. "Но спокойно, да не будим отсега страстите - няма да съм аз", пошегува се Рашидов, макар че още отпреди 4 години той има покана да изложи свои творби в музея. Музеят "Роден" се самоиздържа от билети, отливки, сувенири, албуми. С българския проект Катрин Шевио ще започне реализацията на амбициозната си програма от гостувания, с която е спечелила новия си пост.
"Мога да ви уверя, че културната ни политика се ползва с доверието на правителството и тази година разполагаме с добър бюджет за откупки", каза й Рашидов.
При другата си среща - с директора на Пти пале Жил Шазал - Рашидов постигна конкретна уговорка, дори с насрочена дата.
На 25 октомври в Националния музей за чуждестранно изкуство в София ще се открие тематична ретро изложба от живопис, графика, скулптури, предмети на бита, посветени на световното изложение в Париж през 1900 г. Дворецът Пти пале е построен специално за това изложение, в което е участвала и България. Годишно Пти пале има над 15 млн. посетители.
Рашидов покани Жил Шазал в България, за да се запознае с творби от периода, който най-много интересува уредниците в Пти пале - до 20-те години на ХХ век, тоест творби на художници от Захари Зограф до Никола Танев.
Пти пале се издържа от кметството на Париж, така че в бъдещия обмен трябва да се включат и кметовете на двете столици.
"Постигнахме целта си, дори препълнихме "кошницата". Български крак да стъпи в световните музеи, да си вдигнем самочувствието, и то истинското самочувствие", обобщи Рашидов визитата си в Париж.
Освен за преговори той намери време и да се срещне с младите художници Джорджия Ръсев, чиято картина наскоро е откупил центърът "Помпиду", и Раул Изарабенди. Рашидов им предложи да направят изложби в българската Галерия за съвременно изкуство.

8. Музей на туризма и туристическите спортове в Ксилифор
Източник: http://sever.bg/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B ... 48965.html
Музеят на туризма и туристическите спортове, помещаващ в хотел "Момина крепост" в местността Ксилифор, е открит на 25 септември 2009 година на тържествена церемония от замесник-министъра на енергетиката и туризма Иво Икономов и председателя на Туристическо дружество "Трапезица 1902" Паскал Паскалев.
В присъствието на голяма част от интелектуалния и политически елит на Велико Търново и Горна Оряховица присъства на представянето на изключително любопитната музейна сбирка, показваща не само 107-годишната история на едно от най-старите туристически дружества в страната, а и миналото на планинарството и алпинизма като цяло.
Всъщност, експозицията не отговаря съвсем на общоприетото понятие за музей, защото включва и предмети от съвремието ни, което я прави както по-нетрадиционна, така и по-успешна в стремежа й да представи пред посетителите възможно най-обхватно и колоритно историята на хилядите смели мъже и жени, дръзнали да се изправят срещу вертикалната, покрита с лед и сняг скална стена, деляща ги от върха, славата и вътрешното удовлетворение.
Сбирката на Музея на туризма и туристическите спортове няма аналог нито у нас, нито на Балканския полуостров. Целта, която си поставят от Туристическо дружество "Трапезица 1902", е да позволят на посетителите да се докоснат до планинарството по начин, по който не могат да го направят с един приятен, тонизиращ излет сред природата за прочистване на дробовете и стимулиране на храносмилането. От ръководството на организацията се надяват експозицията им да вдъхнови и стимулира младите гости на Ксилифор и да им покаже един истински вълнуващ свят, за да се докоснеш до който трябва да положиш доста усилия, но за сметка на това биваш възнаграден с несравнимо великолепие.
Създаването на Музея на туризма и туристическите спортове е замислено още през 2006 година, когато специалистите от Регионалния исторически музей Васил Мутафов и Виолета Драганова разработват с помощта на екипа на "Трапезица 1902" тематико-експозиционен план и започват проучвателна и събирателска работа. Тласък на реализацията на проекта даде възстановяването на традицията на коледните благотворителни балове, организирани от Туристическото дружество.От тези инициативи са събрани допълнителни средства, които се използват за различни положителни за природата и развитието на туризма начинания.
Така, с помощта на дарители и собствени средства на "Трапезица 1902", необходимите за реализирането на инициативата пари са набавени и започва реалната работа по устройването на музея. Сбирката се помещава в две зали в хотел "Момина крепост" и освен вълнуващите и любопитни експонати включва 36 табла, представящи на посетителите 350 прекрасни фотографии от различни точки на света.
Музейните експонати, сред които документи, печатни издания на дружеството, отличителни знаци, награди, информационни материали за дейността на "Трапезица 1902" през годините, са подредени така, че карат гостите да се пренасят мислено в света на алпинизма и планинарството. За това особено много допринасят туристическите и алпийски пособия, екипировка и вещи на планинари от няколко различни поколения, които нагледно показват огромното развитие на този спорт и подвига, представляващ всяко изкачване в планината преди около половин век.
Редица изявени български планинари и алпинисти са дарили свои снимки, екипировка и награди, за да обогатят музейната колекция. Сред тях са Димитър Шербетов, Димитър Геров, Стоян Петров, Тотю Дюлгеров, Яневка Исапова, Евдокия Шипчанова и др.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Яну 16, 2013 12:26 pm

Музеен информационен бюлетин за 1.02.2012г.

1. Показват растителността по Черноморието 400 000 г. назад
Източник: http://www.chernomore.bg/index.php?opti ... 8-08-40-56
Авторска постерна изложба на проф. д.б.н. Мариана Филипова - Маринова подреждат в сградата на Природонаучния музей - Варна. Експозицията под наслов “История на растителността по Българското черноморско крайбрежие през последните 400 000 години” е посветена на 2 февруари - Международния ден на влажните зони. Организатори са отдел „Природа” на Регионалния исторически музей - Варна, и Университетската ботаническа градина - Балчик.
Атрактивни снимки показват съвременното растително разнообразие. Посетителите на изложбата могат да се запознаят с видове на степната растителност, характерна за Северното ни черноморско крайбрежие. Хипотезата за естествения произход на тази растителност е публикувана още през 1936 г. от акад. Даки Йорданов (основател на ботаническата градина в Балчик).
Експозицията включва информация за водната растителност, например характерните за крайбрежието съобщества на тръстиката, които са често срещани в черноморските блата и езера - Дуранкулашкото, Варненското, Белославското и Бургаското. Представена е също и пясъчната растителност. Любопитен факт е, че най-големите вътрешни пясъчни хабитати в България се опазват в защитената местност Побити камъни, на 18 км западно от Варна. Представена е и съвременната горска растителност.

2. Представят обновена експозиция в къщата-музей на Владимир Димитров – Майстора в кюстендилското село Шишковци
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1616245
В кюстендилското село Шишковци бе поставено началото на четиридневните тържества, посветени на 130-годишнина от рождението на Владимир Димитров – Майстора, предаде репортер на Радио „Фокус”-Кюстендил. Програмата започна с поднасяне на венци и цветя на паметника на Майстора и неговия гроб, разположени в центъра на селото. Множеството гости, сред които кметът на общината Петър Паунов, неговият заместник Виктор Янев, председателят на Общинския съвет Васил Иванов и художника Кирил Гогов, бяха поздравени с изпълнения на детската певческа група към местното читалище. Сред присъстващите бе и баба Юла, която е един от живите модели на художника, живеещи в село Шишковци. Гостите имаха възможност да разгледат и къщата-музей, където е разположена и обновената музейна експозиция с вещи на българския художник. Програмата ще продължи с поднасяне на цветя пред паметника на Владимир Димитров – Майстора пред градската художествена галерия в Кюстендил, след което ще бъдат открити три изложби с творби на художника.

3. Във Велико Търново отваря врати частен етнографски музей
Източник: http://www.dnesbg.com/kultura/vav-velik ... muzey.html
Новата културна забележителност се намира в непосредствена близост до входа на Царевец - на ул. “Иван Вазов” 35.
Частен етнографски музей отваря врати във Велико Търново. Новата културна забележителност се намира в непосредствена близост до входа на Царевец – на ул. “Иван Вазов” 35, където до преди няколко години се помещаваше Националният музей на архитектурата.
На 480 км.м експозиционна площ ще бъдат показвани ценни паметници и интересни находки, предоставени от различни музеи в страната. След хана “Хаджи Николи”, това ще бъде вторият частен музей в старата столица.
Със създаването на модерната експозиция се е заел местният предприемач Деян Маринов. Той е наел сградата, която е собственост на Съюза на архитектите в България, с договор за 10 години. Част от наема ще му бъде приспаднат за сметка на ремонтните разходи.
Бизнесменът вече е ремонтирал покрива и фасадите на сградата, подменил е и дограмата. Сега се работи по ел. инсталацията, климатизацията, вентилацията и осветлението, за да може музеят да отговаря на всички съвременни изисквания.
“Вече набираме и екип от специалисти – етнографи. На обявата, която сме пуснали в jobs.bg до момента са се отзовали около 40 души. Повечето от тях са млади хора с интересни идеи за развитието на музея”, сподели Маринов.
По думите му като начало музеят ще заработи като етнографски. На по-късен етап ще бъде оборудвана и мултимедийна зала, в която чрез 3D изображения ще бъде представян битът на българите през различните епохи. Предприемачът не скри и намерението си да обособи и специална зала за Царевец, в която животът на средновековната крепост също ще бъде представен чрез холографски изображения.
Собственикът обясни, че има готовност първата експозиция в новия музей да бъде открита в навечерието на празника на Велико Търново 22 март. Заради започващия ремонт на площада пред крепостта “Царевец” обаче отлага отварянето на музея. Той е водил разговори с директорите на етнографските музеи в София, Пловдив и Разград, които притежават най-богатите етнографски сбирки в страната, да предоставят свои изложби в старата столица.
Музеят на архитектурата беше създаден от покойния арх. Теофил Теофилов през 1978 г., но заради лошите битови условия спря да функционира през 2002 г., припомни председателят на местната структура на Съюза на архитектите в България арх. Иван Чолаков. До преди 2 г. там бяха съхранявани около 15 хиляди експонати – документи, ръкописи, чертежи, фотоси, негативи, макети, предмети, лични вещи на известни архитекти, диапозитиви, графични заснемания, досиета на художествени творби, кинофилми, видеофилми и др. Във фонда на библиотеката бяха събрани около 4700 тома специализирана литература. Ценните архиви бяха пренесени в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, за да могат да се ползват от студентите и преподавателите.

4. Испански музей е открил в хранилището си автентично копие на картината „Мона Лиза”
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1616270
Испански музей е открил в хранилището си автентично копие на картината на Леонардо да Винчи „Мона Лиза”, изглеждащо по-младо и по-очарователно от оригинала, предаде АФП. Мадридският музей „Прадо” показа снимка на картината, показваща я преди и след реставрирането й.
Версията преди реставрирането показва същата жена, рисувана от Да Винчи, изглеждаща по-млада и свежа, но в същата поза и енигматични усмивка.
Фонът е черен, покрит със слоеве черна боя, което експертите са отстранили.
Реставрираната версия показва жена на фона на пейзаж от хълмове и реки, наподобяваща оригиналния шедьовър в парижкия „Лувър”.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Яну 16, 2013 12:26 pm

Музеен информационен бюлетин за 2.02.2012г.


1. Изложби и филми отбелязват Международния ден на влажните зони
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=847598
Изложбата „Атанасовско езеро – хората, птиците, солта” на фондация „Биоразнообразие” представя Регионалният природонаучен музей в Пловдив. Поводът е днешния Международен ден на влажните зони. В зала „Геология” на музея ще бъде показан филма на Жак Перен „Миграцията на птиците”, както и други научно-популярни филми. Освен тях за посетителите ще отвори врати и обновената експозиция на зала „Аквариум” с над 100 вида тропически рибки, както и новите зали „Терариум”, „Птици” и „Бозайници”.
Музеят ще работи на 2 и 3 февруари безплатно за децата. Цената на билета за възрастни е 2 лева, а учениците ползват 50% намаление.

2. Музеят в Ямбол навърши 60 г. Купонът през май
Източник: http://www.yambolnews.net/content/view/21817/28/
Във връзка с 60 -я рожден ден на Ямболския исторически музей, отбелязан на 1 февруари, директорът му Стефан Бакърджиев поздравява всички настоящи и бивши колеги и историци, дали своя принос за разкриване, съхранение и популяризиране на историята на България и Ямболския край. През май, когато се чества Световният ден на музеите г-н Бакърджгиев се надява, да празнуват заедно.Ще бъдат поканени и приятелите, дарителите и спомоществувателите и почитателите на музея и научното краезнание...

3. Дом "Петко Стайнов" в Казанлък вече е собственост на музей "Искра"
Източник: http://www.radio-sz.net/rsz/index.php?o ... 8-11-59-41
Сградата на Дом "Петко Стайнов" в Казанлък вече е собственост на Историческия музей "Искра" и така шансовете тя да се съхрани като културно средище се повишават многократно. Към момента издръжката на дома е за сметка на частната фондация "Петко Груев Стайнов" и това е едно много сериозно перо в бюджета на фондацията. Управителният съвет още през миналата година е приел решение сградата на дома да бъде дарена на Историческия музей. След този акт съвместното сътрудничество между фондацията и община Казанлък ще продължи, поясни за Радио Стара Загора архитект Петко Стайнов.

4. Сандански е включен в 100-те национални туристически обекта
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=847900
В писмо до кмета Тотев по повод придобивката организационният секретар на движението Венцислав Удев се посочва, че градът ще бъде представян с два обекта - Епископската базилика и Археологическия музей. В книжката на движението те са под № 46.
С това решение богатото културно-историческо наследство на Сандански ще бъде популяризирано за привличане на още повече туристи. Известно е, че Епископската базилика е архитектурно-строителен паметник с национално значение.
По традиция посещението на всеки обект се удостоверява с поставянето на специален печат в книжката на движението. Епископската базилика и Археологическият музей в скоро време ще разполагат с такъв печат.
Отличията на движението са бронзова, сребърна и златна значка, които се връчват на участниците, за посетили 25, 50 или 100 обекта.

5. Ремонтираха климатичната система на РИМ Стара Загора
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=848214
Проблемите с климатичната инсталация в Регионалния исторически музей в Стара Загора, които създаваха проблеми от откриването на сградата, вече са отстранени, съобщи директорът Светла Димитрова.
Направен е ремонт със средства от бюджета на Община Стара Загора, уточни тя и изрази специална благодарност на кмета Живко Тодоров.
Сумата е около 15 000 лв. Ремонтът е направен от фирма БГ Клима, която монтирала системата. Разходите сега обаче не са за нейна сметка, тъй като неудачите са в резултат на проектиране, а не на изпълнение, поясни Димитрова.
Заради лошият проект през студените месеци външните тела на климатиците са се обледявали, като ледът е минавал 30 см. Сметките за ток на музея са стигали до 7500 лв., а в същото време температурата в експозиционната част на сградата е била под необходимата за правилното съхранение на експонатите. Има сериозни поражения, които трудно ще се отстранят и след реставрация. Има мухъл и в трезора, където се съхраняват оръжията.
Вече в сградата са монтирани въздоховоди, които поддържат еднаква топлина навсякъде в експозиционната част на музея. Променен е и наклонът на системата отвън, за да не се задържа вода. С реотани е решен проблемът с обледяването.
Ръководството на музея има амбицията да подобри енергийната ефективност в сградата още с изграждане на въздушни бариери. Разчетите показали обаче, че това ще струва около 45 хил. лв., които не се предвижда да бъдат заделени в тазгодишния бюджет на общината.
„Ще опитаме да намерим проект, по който да кандидатстваме. Ако не успеем, ще настояваме, ремонтът да заложен в бюджета за 2013-та", сподели Светла Димитрова.

6. Перник превърна кюмюра в изкуство
Източник: http://www.standartnews.com/balgariya-r ... 33069.html
Перник превърна кюмюра в изкуство. Миньорският град ще покаже скулптури, направени за първи път в света от въглища и кокс. Уникалната изложба ще бъде наредена в подземния минен музей. Творбите са 31 и са на седмина млади български автори.
Идеята за сбирката "Два цвята черно" е на българския меценат Любомир Стоянов, който се занимава с търговия на въглища и кокс. "Въглищата са на около 300 млн. години. Най-старият и качествен вид е антрацитът. Той е и най-красив, близък е до диаманта по количеството въглерод, който има в него. В диамантите е 100%, а в антрацита около 95%", обясни Стоянов. Изложбата ще гостува догодина в Созопол на международния фестивал на минералите.

7. Изложба за 140-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев ще бъде открита в Благоевград
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1616622
Изложба, посветена на 140-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев, ще бъде открита в Благоевградския регионален исторически музей утре. Това съобщи за Радио „Фокус”-Пирин историкът Елена Александрова. Изложбата ще представи оригинален документален, печатен и веществен материал, съхраняван във фондовете на Благоевградския музей. Експонираните материали разкриват и моменти от личната биография и революционния живот на Гоце Делчев, както и мястото му в българското национално самосъзнание на поколенията след него. Особено място в изложбата заемат оригиналните писма и картички, изпратени от Делчев до Никола Малешевски в Дупница, свързани с организационни въпроси по набавянето на оръжие и парични средства. Интерес представляват и окръжно на Тайната македоно-одринска революционна организация от 1902г., писано от Гоце Делчев и Гьорче Петров, както и оригинални снимки на Гоце Делчев с посвещение за Никола Малешевски. В изложбата са показани печатни издания, отразяващи живота и революционното дело на Делчев, както и клетвените символи, пред които радетелите на свободата са влизали в редовете на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Александрова подчерта, че Гоце Делчев е един от „най-подготвените и решителни българи, който си поставят за висша цел в живота си създаването на една мощна революционна организация и да отвоюват Освобождението на Македония от Османско владичество”. Изложбата ще остане експонирана за всички гости и посетители до края на месец февруари.

8. Копие на Мона Лиза се оказа от времето на Леонардо
Източник: http://www.dnes.bg/art/2012/02/01/kopie ... rdo.150298
Установено е, че копието на прочутата картина „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи, съхранявано дълго в музея и едва напоследък излагано по-често пред публика, е нарисувано по същото време и на същото място, както и прочутият оригинал.
Откритието е направено от специалисти на Музея при провеждане на планови реставрационни дейности.
При тях под слой черен лак те открили същия тоскански пейзаж, който се вижда и на оригиналната картина, съхранявана в Лувъра.
Данните за синхронното рисуване на двете картини са потвърдени и от изследване с инфрачервени лъчи. Те са позволили да бъдат разкрити същите поправки, които самият Леонардо е направил по оригинала.
Това дава основание да се смята, че нарисувалият копието – очевидно, един от учениците на гениалния ренесансов майстор – е присъствал на процеса по създаването на „Мона Лиза“.
Досега се смяташе, че съхраняваната в „Прадо“ Джоконда, която има същите размери като оригинала, е нарисувана върху дъбово дърво, което изключваше възможността да е създадена в Италия.
Но при реставрационните работи било установено, че основата е от орех, както и при нарисуваната картина от Да Винчи.
Служители на испанския музей подчертаха, че направените от тях открития са потвърдени от специалисти от Лувъра.
Сега в края на март необикновеното копие ще замине за Париж на изложба, посветена на творчеството на Леонардо.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Яну 16, 2013 12:27 pm

Музеен информационен бюлетин за 3.02.2012г.

1. 12 730 са посетителите на музея в Кюстендил през 2011 г. Намаляват тези от региона
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=848402
12 730 души са посетили постоянните и временни експозиции на Регионалният исторически музей в Кюстендил през 2011 г.
"Това е една добра цифра, която е успешна и нормална, но не трябва да ни задоволява, защото възможностите за привличане на повече посетители са големи",заяви за Дарик директорът на РИМ- Кюстендил Валентин Дебочички.
7 000 лв. са приходите от продадени билети, като в тях се включват и платените беседи. В момента 50 ст. е цената на билет за групово посещение на ученици и студенти.За възрастни цената е 2 лв., а за групови посещения билета е 1 лв.
Най- посетените експозиции са археологическата зала "Асклепий", както и комплекса "Св. Георги".
"По- слаб е интереса към Ефенджиевата къща. Трябва да се направи по- добра реклама на по- малките експозиции",допълни Дебочички.
По негови данни през миналата 2011 година са се увеличили посещенията от страна на живеещи извън рамките на общината и са намалели тези от жителите на Кюстендил.
Чужденци също посещават експозициите на музея, но повечето от тях не го правят групово, а са индивидуални посещения.

2. Откриха изложба за "безсмъртния" Гоце Делчев
Източник: http://www.standartnews.com/balgariya-r ... 33158.html
Изложба, посветена на Гоце Делчев, откриха в регионалния исторически музей в Благоевград. Тя е посветена на един от великите българи под надслова "Безсмъртният апостол Гоце Делчев" и се организира по повод 140 г. от рождението на революционера (б.а. - роден е на 4 февруари 1872 г.).
Във фоайето на музея може да се видят оригинални печатни и снимкови материали, както и лични вещи на революционера, съхранявани във фондовете на културната институция. Експонатите разкриват моменти от личния живот и от революционната дейност на Гоце Делчев, както и мястото му в българското национално съзнание. Най-интересни са оригиналните писма и пощенски картички, изпратени от Гоце до Никола Малешевски в Дупница. Те са свързани с организационни въпроси по набавянето на оръжие и парични средства за организиране на въстание.

3. Търсят място за Музея на спорта в Пловдив
Източник: http://www.gustonews.bg/?page=article&instanceID=15125
В сградата на Общинския съвет в Пловдив се проведе работна среща, инициирана от Георги Титюков, зам.-кмет по спорта и Атанас Узунов, председател на Комисията по спорта към ОбС на града, на която се обсъди бъдещето на музейната сбирка на спорта в Пловдив. Експозицията сега е разположена в помещенията на ресторант „Спортна среща”, в приземието на 12-етажната сграда на Общината на площад „Централен”. Тя бе оформена от архитект Цветан Мумджиев и Емил Капон от „Фернет-България” и бе открита на 6 септември 2007 година. От доста време помещението е под ключ, но скоро то ще отвори врати, тъй като ресторантът е даден под наем.
Именно това налага търсене на ново място за музейната сбирка, която съдържа над 200 предмета, принадлежали на именити пловдивски спортисти. На работната среща, ръководена от Георги Титюков и Атанас Узунов, присъстваха арх. Мумджиев, Лиляна Томова, първата българка, европейска шампионка в леката атлетика, именитият волейболист Никола Лечев, Гинка Гюрова, двукратна олимпийска вицешампионка в гребането. Между обсъжданите места, които може да приютят експозицията до оформянето на постоянна експозиция, бяха и Финалният комплекс в СК „Пловдив”, СУ „В. Левски” и бившето кино „Комсомол”. Засега погледът за трайно настаняване на бъдещия Музей на спорта на Пловдив е насочен към Многофункционалната зала (Колодрума) на Асеновградско шосе. За нейното довършване вече са отпуснати целево 15 милиона лева за периода 2012-2013 година. Там се очертават едни свободни 3500 кв. метра площ, където може да се оформи музейната сбирка. Но тя ще намери вероятно своя покой едва, когато бъде издигнат и новият стадион „Пловдив”.

4. Дървената конструкция в Природонаучния музей в Пловдив пропада
Източник: http://bntplovdiv.com/news/society/cult ... pada-.html
Дървената конструкция в Природонаучния музей в Пловдив пропада. За това алармира директорът Огнян Тодоров. За да се избегнат инциденти, е ограничен достъпът до опасните зали. В същото време музеят се опитва да привлича посетители като обновява експозициите си.
Сградата на музея е строена през 1881-ва година. Тя е и паметник на културата.
Огнян Тодоров - Директор на Природонаучен музей Пловдив:
- Сградата е на каратаван, с дървени греди, носещата конструкция е дървена и почти изцяло е изядена от дървоядите.
Пропадането в сградата е започнало още преди година. Отскоро обаче то станало още по-осезаемо.
Огнян Тодоров - Директор на Природонаучен музей Пловдив:
- Цялата дървена конструкция в момента в зала „Бозайници" има солидно пропадане, което така доста бързо започна да се показва - стените са напукани и това, което мога да взема като мерки е да огранича достъпа на посетители до тази част от музея. В момента сградата крие рискове за посетители.
В същото време от музея се опитват да привличат посетители като обновяват експонатите си. В момента тук може да се види най-голямата отстреляна мечка на Балканския полуостров, както и различни екзотични риби, влечуги и безгръбначни.
Огнян Тодоров - Директор на Природонаучен музей Пловдив:
- От една страна правим нововъведения, опитваме се да привличаме посетители, а от друга страна, е проблемът със сградата, т.е трябва едно стабилно укрепване на носещите конструкции на самата сграда.
От музея вече са запознали с проблема Общината и Министерството на културата. В понеделник са изпратили докладна и до кмета на града. От Общината коментираха, че ще решат по какъв начин могат да помогнат, когато се приеме бюджетът на Пловдив. Първо специалисти трябва да направят оглед и след това да се изготви оценка на разходите.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Яну 16, 2013 12:27 pm

Музеен информационен бюлетин за 4-5.02.2012г.

1. Акценти на предаването „За честта и славата на България” на Радио „Фокус”
Източник: http://www.focus-radio.net/?action=news&id=554280
И в това издание на предаването „За честта и славата на България” на Радио „Фокус”продължаваме разказа за българските бойни знамена. Защото, както кръстът или иконата ни напомнят за страданията и поученията на Господ и така ни подтикват да се замислим за нашите грехове и нашите задължения, като същевременно ни дават сила за по- добър живот – така също и знамето със своите символи: кръста – Вярата, лева – Отечеството и Вензела – държавността, припомня клетвата – да се умре за Родината. Бойното знаме е оръжие на духа и българите винаги са оценявали тази му ценност.
Затова и никоя страна в света не може да се похвали с пленено българско бойно знаме и затова няма военен музей по света, който да има трофейно българско знаме. В същото време в софийския военноисторически музей са изложени 62 пленени бойни знамена на всички армии, които са имали нещастието да воюват срещу българската. Наш гост в студиото и днес е признатия като най-добър експерт по темата полковник Иван Иванов, който ще ни разкаже как са спасявани българските бойни знамена и какви трофейни - турски, румънски, руски и сръбски бойни знамена нашите храбри войници и офицери са пленили.

2. Ковчегът на прочут дервиш заровен на нос Калиакра
Източник: http://www.moreto.net/novini.php?n=161990
40 царства ще спорят за гроба ми, но само един ще е истинският. Това предрекъл някога ислямският светец и лечител Саръ Салтък. На смъртния си одър той поискал да се срещне с добруджанския цар.
Волята ми е да остана в Калигра и когато умра, само ти ще разбереш къде съм положен, казал на владетеля прочутият дервиш. После помолил учениците си, когато настъпи смъртта, да намерят 40 ковчега, да измият тялото му и да го поставят в един от тях.
И както казал светецът, така се и случило. В мига, в който починал, пристигнали войските на 40 царства. Сред знатните гости бил и добруджанският господар.
Всички обикаляли край ковчезите, но само за царя на Добруджа покойникът сторил чудо и помръднал пръстите си. Владетелят посочил ковчега и наредил да го погребат в крепостта Калигра (Калиакра - б. а.)
"Това е само една от многото легенди, които свързват популярния турски светец Саръ Салтък с Добруджа. Разказите за подвизите на необикновения отшелник, живял в пещера на нос Калиакра, можем да открием във всички средновековни съчинения и пътеписи", обясни директорът на историческия музей в Каварна Дарина Мирчева пред "24 часа".
Тя уточнява, че в някои източници името е Сару Салтук. Преди да прояви необикновената си дарба, той е бил овчар. Получил обаче голяма сила и почнал да се бори със злото, за да помогне на хората.
Заради свръхестествените му възможности го почитали на много места. Тачели го и татарският хан, и кралете на Влашко. В Русия, Турция, Чехия, Хърватия и Полша пък вярвали, че е покорител на природните стихии.
Според турския пътеписец Евлия Челеби истинското име на лечителя било Мехмед Бухари, защото родният му град бил Бухара. Нарекли го Сару (жълт) заради русите му коси. Смята се, че е съвременник на учителя философ от XIII век Хаджи Бекташ Вели.
Според други легенди името Саръ му е дадено, защото спасил Европа от епидемия от жълтеница. Докторите не можели да я лекуват с познатите им средства. Затова се обърнали към светци от всички страни, но никой не успял да спре разпространението на болестта.
Накрая стигнали и до Сару Салтук, който казал: "Върнете се в страната си, защото ние вече се справихме с жълтеницата." Станало чудо и епидемията наистина свършила.
Светецът можел да чуе от много далечно разстояние, когато някой злословел за него. С един замах на меча убивал противник, който се намирал в друга страна.
Нито стрела можела да го прониже, нито меч да го съсече, защото имал чудно оръжие.
С дървена сабя посичал неверниците "като краставици".
Има 3 предания за битките му със змея, и в трите мястото на действието е християнското царство Добруджа, разказва Дарина Мирчева.
Според легендите морска буря го изхвърлила на брега на Калиакра. Със светеца вървели и множество дервиши, които свирели на дайрета и на метални барабани (кодюм).
Когато Саръ Салтък се заизкачвал към портите на крепостта, скалата сама се приближавала към ръцете и краката му.
По това време в Калигра върлувало страшното чудовище еждерха и хората напразно се опитвали да го победят. Драконът прогонил жителите на крепостта и ги принудил всеки ден да дават човешка жертва.
Саръ пристигнал, когато било ред царската дъщеря да бъде дадена курбан на чудовището. Девойката потеглила към планината и срещнала беловласия старец. Той спрял и помолил момичето да попощи брадата му. Докато тя се занимавала с това, дервишът заспал. Събудил се от нейните сълзи и двамата продължили към скалистия връх.
Още преди да стигнат до дракона, старецът извършил чудо - девойката ожадняла, а на опаления от огнения дъх на змея връх нямало вода. Салтък ударил с тоягата си скалата и оттам бликнал извор.
При появата на еждерхата дервишите, с които пристигнал Саръ, почнали да бият дайрета и да тръбят с рогове. Светецът станал, произнесъл стих от Корана, надал силен вик и почнал да сече дракона.
Двубоят продължил в пещерата, където раненият звяр се опитал да се скрие. Необикновеният човек обаче го притиснал до скалата и го победил. Саръ Салтък продължил да върши чудеса. И досега в скалите на Калиакра стояли отпечатъците от ръцете, нозете и тялото на дервиша.
Безспорен факт е, че мястото е било светилище. Досега в руините са разкрити останки от 4 антични църкви, но доказателства за наличието на дервишки манастир не са намерени. Въпреки това често поклонници оставят сред камъните листчета с молитви по мюсюлмански обичай.
Зам.-директорът на Археологическия институт към БАН доц. Бони Петрунова смята, че наличието на толкова много легенди е сериозен аргумент за бъдещи документални факти.
Вероятно царят на Добруджа, за когото разказват легендите, е Иванко Тертер, син на добруджанския владетел Добротица, допуска археоложката. Тя е проучила всички извори за Саръ Салтък и има предположение в коя от пещерите е живял лечителят.
"За съжаление той е бил беден дервиш и едва ли ще намерим съществени доказателства за гроба му", споделя Петрунова. Планира тази година експедицията да стигне до пещерата, описана в легендите. "Ще я разчистим и проучим по-основно. Може да поставим и паметна плоча на светеца", добавя тя
"Ще съдействаме с каквото можем за проучванията", увери кметът на Каварна Цонко Цонев. Той обясни, че мястото на нос Калиакра, за което се говори, че там е заровен дервишът, е пълно с паметници и паметни плочи.

3. Благоевград гостува на град Гоце Делчев
Източник: http://novini.dir.bg/news.php?id=10464210
С фото-документална изложба за живота и делото на апостола Гоце Делчев, Регионален исторически музей - Благоевград гостува на град Гоце Делчев.Изложбата проследява жизнения път и революционното изграждане и дейност на Гоце Делчев. В снимки могат да се видят семейната среда на Гоце, родното място, Солунската гимназия, в която е бил ученик, идейните му сподвижници - учредители на ВМОРО, революционните му прояви.Фотосите показват и признателната памет на поколенията, изразена в пренасяне на мощите на Гоце Длечев в София през 1923 г., в изграждането и откриването на Мемориала на Делчевия род в двора на черквата “Въведение Богородично“ в Благоевград през 1987 година.

4. Музеят "Роден"
Източник: http://bnt.bg/bg/news/view/69436/muzejat_roden
Така, както е възможно и България да представи своя изложба в залите на прочутия музей на великия Огюст Роден в Париж.
Следващият репортаж ще ви отведе при музея на великия Огюст Роден в Париж. Министър Вежди Рашидов отправи покана специална колекция на Роден да гостува в една от националните ни галерии в София, а директорката Катрин Шевийо покани България да представи своя изложба в залите на прочутия музей. Наш екип беше в Париж и сега ви предлагаме един разказ в аванс за това култово място.
Париж, ул. Варен. На този адрес е музеят на Огюст Роден. Легендарна обител, където са отсядали Матис и Рилке, любимата Камий Клодел и където е живял самият художник. От прага ни посреща друга легенда - „Мислителят" на Роден, завещан от своя автор на френския народ. Това е може би най-известната статуя в света заедно с Давид на Микел Анджело. Приживе Роден прави много нейни варианти в различен мащаб. А държавният музей днес се самоиздържа само като отлива копия на прочутите творби на скулптора.
БНТ:
- Възможно ли е да бъде направена изложба на български творци тук?
Катрин Шевийо - директор на музея „Роден":
- Ние открихме много общи интереси, тъй като вашият министър е скулптор и познавач на историята на скулптурата, а това е и моята специалност. Cмятам, че много скоро ще започнем да обмисляме партньорство в областта на скулптурните изложби.
Сградата, в която се намират основните колекции на Роден, току-що е излязла в двегодишен ремонт. Но затова пък едно истинско изкушение за ценители е достъпно за зрителите - изложба с 300 рисунки и акварели на Роден, наречена „Да уловиш модела". Великолепен рисувач, художникът е създал около 10 000 рисунки. И е казвал, че именно те са ключ към неговото творчество.
Вежди Рашидов, министър на културата:
- За първи път ще се случи българско присъствие да има в самия музей Роден. Да, българите трябва да бъдат показани в най-престижните музеи, в най-престижните места, сцени и опери, да, това ми е целта и това гоня. Трябва да излезем от колапса на комплекса за малоценност. Не го заслужаваме като народ.
Произведенията на Роден отдавна са се превърнали в икони на изкуството. Някога "Мислителят" е бил проектиран като част от тази композиция - "Вратата на Ада", вдъхновена от Данте. Днес музеят е вход към един различен свят, какъвто само голямото изкуство може да отвори.

5. Френската държавна железница е предоставила архивите си на музеи за Холокоста
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1617153
Френската държавна железница съобщи, че е предала на три музей за Холокоста дигитални копия на архивите си за периода на Втората световна война, когато е депортирала десетки хиляди евреи. Документите за периода 1939 – 1945 г. са предоставени на парижкия „Шоах мемориал”, „Яд Вашем” в Ерусалим и Музея на Холокоста във Вашингтон.
Жестът цели да помогне в работата на изследователи и да подсили политиката на компанията за прозрачност относно миналото й.
Директорът на SNCF Гийом Пепи отбеляза преди година,припомня АФП, че компанията е била „винтче в нацистката машина за унищожение” по време на окупацията на Франция.

6. Музея на чудесата "Рипли" замени уникален "Mini Cooper" с чудато "Ferrari"
Източник: http://www.tvevropa.com/bg/news/enterta ... view/66524
Лондонският музей на странностите "Рипли", разположен в самото сърце на британската столица, предизвика истинска сензация. Много любопитни станаха свидетели на подмяната на инкрустиран с кристали "Сваровски" "Мини Купър" с ръчно изплетено "Ферари" в реални размери. Не е за вярване, но италианската кола изглежда като истинска, въпреки че е изработена от вълнена прежда с дължина над 12 мили.
За изплитането на този оригинален автомобил на създателя му - британеца Лорън Портър са били необходими над 10 месеца. "Ферарито" дори има избродиран кон – символ на известната марка, на предния капак.
Причудливия модел на италианската кола ще замени инкрустирания "Мини Купър", който е на стойност 1 милион лири. Американската кола, върху която има над 1 милион камъка "Сваровски" в над 50 различни нюанса, ще бъде превозена до Балтимор. Там тя ще стане част от експозицията на американския клон на музея "Рипли".

7. Лондонски музей показа мини изложба на картини, рисувани от животни
Източник: http://novini.dir.bg/news.php?id=10469322
Шедьовър на абстрактния експресионизъм, сътворен от шимпанзе и тихият живот на цветето, пресъздаден от слон, са част от новото изложение на изкуство, създадено от животни, съобщи Би Би Си.
“UCL Grant Museum of Zoology“ в Лондон събра и изложи серия произведения на горила, шимпанзе, два слона и оратгутан, като с това постави и въпроса “какво е и какво не е произведение на иззкуството?“.

8. Като в приказките - пелерина от паяжината на 1.2 млн. паяка
Източник: http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2012 ... na_12_mln/
Уникална изящно бродирана пелерина от паяжина - най-голямата подобна тъкан в света - може да се види до 5 юни в лондонския музей "Виктория и Албърт".
Става дума за проект на текстилния художник Саймън Пиърс и дизайнера Никълъс Годли за възраждане в наши дни на умение, познато от векове, но видяно в Европа за последно в Париж през 1900 г. - да се извлича нишка от паяци, да се тъче и да се правят от тъканта шалове и дрехи.
В този случай са били нужни над 1.2 милиона мадагаскарски паяци (Nephila madagascariensis) и 8 години работа, за да се получи пелерината, сякаш излязла от приказките. Освен нея във "Виктория и Албърт" са изложени двуметров шал и 4-метров плат, за които е събирана паяжината на стотици хиляди паяци.
Всяка сутрин десетки обучени търсачи души са събирали женски мадагаскарски паяци и са ги връщали обратно, след като изтеглят от тях около 40 метра нишка.
Събраното е изпредено и ръчно изтъкано в естествения златист цвят на нишката по метод, който не е практикуван близо 100 години. Пелерината тежи 1.5 килограма, а паяците дават нишка само за определен сезон от годината.
Пиърс научил за преденето на паяжини на остров Мадагаскар, където живее от около 20 години.
По-късно намира илюстрации на устройства от ХVІІІ-ХІХ век за фиксиране на паяка и изтеглянето на нишката, която е уникална със златистия си цвят сред тези създания.
"Имаше елемент на приказка във всичко това - да направиш нещо толкова необикновено от нещо толкова обикновено - всеки знае паяжините и ги е чистил от дома си или от лицето си по време на разходка в гората", обяснява Пиърс, цитиран от лондонския в. "Гардиън".
Пелерината и шалът не се продават, а и едва ли някой може да оцени подобно творение.
Пиърс обяснява, че музеят "Виктория и Албърт" е най-естественото място за премиерата на пелерината в Европа.
"Уникалните и исторически колекции от костюми и текстил са извор на вдъхновение години наред. Доколкото знаем, във "Виктория и Албърт" никога не е било демонстрирано нищо, произведено от паяшка коприна, въпреки огромното разнообразие на събраното там. Поради това сме изключително горди да добавим нещо уникално в музей с толкова богата, дълга и бляскава история и бихме искали да си мислим, че ще вдъхновим други хора."...
Коприната, произведена от паяжина, е биоразградима и не предизвиква реакция на имунната система, т.е. може да се използва за различни цели дори вътре в човешкото тяло. Учени експериментират различни варианти за приложение - от своеобразно скеле за възстановяване на повредена мускулатура и кости до средство за монтиране на електроника върху човешкия мозък, разказва още "Ню сайънтист".
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

ПредишнаСледваща

Назад към Your first forum

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron