Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Уважаеми потребители. форумът е тясно специализиран и достъпът до него е ограничен. Ако имате въпроси обръщайте се към администратора.

Модератор: vl.varnenchik_museum

Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Яну 14, 2013 4:11 pm

Музеен информационен бюлетин за 1-2.01.2012г.

1. Общински музей ще бъде създаден в Приморско
Източник: http://www.touristmedia.info/bg/article ... index.html
Приморско ще има свой музей, реши общинският съвет в града. Музеят ще се помещава на мястото на старата баня, която сега се ползва за пералня. В него ще бъдат изложени ценните находки, открити в района, а също и да се канят външни експозиции, пише в. Твоят ден. Първоначално ще бъдат събрани на едно място около 500 експоната, пръснати из други музеи в област Бургас.
Директорът на Регионалния исторически музей в Бургас Цоня Дражева е помогнала на община Приморско при оформянето на документацията за получаване статут на общински музей. Но това не означава само изграждане на едни витрини и напълването им с експонати, а и научно-изследователска дейност, каза Дражева.
Още през 1998 г. в становище до Министерството на културата тя подкрепила идеята за създаване на общински музей като сериозен ресурс за развитието на туризма в района. Според Дражева от недрата на Приморско ще изскочат много ценни находки. Преди време от БАН са показвали карта с предполагаемо тракийско селище , което се намира в една от местностите край града, заяви председателят общинския съвет Миглена Барцулева.

2. С Джангър фест гонят нечистите сили от Асеновград
Източник: http://news.ibox.bg/news/id_1776265059
С Джангър фест започва новата 2012 година в Асеновград. Шумното събитие е за прогонване на злите духове и орисници, какато и за пропъждане на студа, съобщава Радио Пловдив.
Всеки може да се включи в прогонването на нечистите сили от града, като вземе със себе си предмет, с който да издава шумни звуци - тъпани, кречетала, метални уреди, тенджери, тигани, черпаци, свирки, тромби, звънци, камбани и др.
Джангър фестът ще се проведе пред сградата на Историческия музей. Началото е от 17.00 часа.
Организатори са Историческият музей - Асеновград, община Асеновград и Асоциацията на активните айляци.

3. Дарителска кампания под надслов „Детство мое"
Източник: http://bnt.bg/bg/news/view/67126/darite ... etstvo_moe
Да извадим старите играчки от тавана и да възкресим частици от детството. С този призив Историческият музей в Шумен организира дарителска кампания под надслов „Детство мое".
Ако разровите тавана и извадите старите играчки, може да преживеете едно необикновено връщане към детството. Търсенето може да се окаже и чудесен повод да разкажете на децата си за вашите любими игри. Анастасия Жекова пази 70 години играчката, която сама си е направила от агнешки кокалчета и бубичка от лимонадено шише.
Анастасия Жекова: "Хвърляме бубичката без да гледаме ашика, обръщаме го, най-напред на тази част, после на тази. Това е най-трудното обръщане и после вземаме, подхвърляме ги така и колкото останат, толкова са ни кубаците. Колкото останат на ръката ни, това е печалбата."
От музея казаха, че всяка случка с играчка ще бъде записана и така може да станете част от историята на игрите на 20 век.
Бета Хараланова, РИМ - Шумен: "По този начин да покажем ... по какъв начин са си играли майките, бабите, дядовците и прабабите. Да участват самите те в игрите и да покажат на децата как се е скачало на дама, как се е скачало на въженце, как се е играело на челик или как са се редили мостове, а не както моята внучка казва правя мол."
До 1 март подарете своята играчка, за да станете част от необикновената изложба, която ще бъде показана в „Нощта на музеите".

4. Етнографският музей в Пловдив ще представя съвместна изложба с Народния музей в Прага
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1605996
В Регионалния етнографски музей в Пловдив новата 2012 г. ще започне с много отговорна и интересна съвместна изложба с Народния музей в Прага. Това съобщи за Радио „Фокус"-Пловдив директорът на музея д-р Ангел Янков. Изложбата е на тема „Български народни накити”. Всички, които проявяват интерес, ще могат да видят богатството на българските народни костюми и традиционни женски и мъжки накити. В миналото бижутата са имали обредни функции и не е случайно това, че празничните костюми са най-накичени. Няма нищо случайно в един женски накит, чието предназначение е да пази младата жена от зли сили и да подпомага нейното добро бъдеще, каза още Ангел Янков.
През 2011 година в Регионалния етнографски музей са имали доста сполуки. Годината можеше да бъде и по-добра, зависи в какъв аспект я оценяваме, каза още директорът на Етнографския музей в Пловдив.

5. Със съвместна изложба с Народния музей в Прага ще започне годината за Етнографския музей в Пловдив
Източник: http://www.radio-focus.net/?action=news&id=546163
Пловдив. Новата 2012 година ще започне за Регионалния етнографски музей в Пловдив с много отговорна и интересна съвместа изложба с Народния музей в Прага. Това съобщи за Радио "Фокус"-Пловдив директорът на музея д-р Ангел Янков. По думите му излождата е на тема "Български народни накити". В нея всички, които проявяват интерес ще могат да видят богатството на българските народни костюми и традиционни женски и мъжки накити, каза още Ангел Янков. Според него в миналото бижутата са имали обредни функции и не е случайно това, че празничните костюми са най-накичени. Няма нищо случайно в един женски накит, чието предназначение е да пази младата жена от зли сили и да подпомага нейното добро бъдеще, каза още Ангел Янков.
По думите му през 2011 година в Регионалния етнографски музей са имали доста сполуки. Годината можеше да бъде и по-добра зависи в какъв аспект я оценяваме, каза още директорът на Етнографския музей в Пловдив.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Яну 14, 2013 4:12 pm

Музеен информационен бюлетин за 3.01.2012г.

1. Археологическите проучвания няма да променят трасето на AM "Струма"
Източник: http://econ.bg/%D0%90%D1%80%D1%85%D0%B5 ... 78_at.html
Археологическите проучвания няма да променят трасето на автомагистрала "Струма". Това заяви директорът Регионалния исторически музей в Кюстендил Валентин Дебочички, цитиран от радио Благоевград.
Припомняме ви, че в последната седмица на миналата година между селата Дрен и Делян беше открита уникална находка от VI - V в. пр. н.е. е разкрита при разкопки на праисторическо селище.
Името на музея в Кюстендил беше замесено и по време на разговор между премиера Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Според нея строителството на лот 1 на "Струма" е саботирано от археологическите музеи в Кюстендил и Перник.
От Българската академия на науките реагираха остро и заявиха, че обвиненията са несправедливи и неотговарят на фактите.

2. Има спад на туристите, посетили крепостта Царевец през почивните дни в сравнение с миналата година
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1606268
1830 туристи са посетили крепостта Царевец във Велико Търново през празничните дни около Нова година – на 31 декември и на 1 и 2 януари. Това съобщи за Радио „Фокус”-Велико Търново Иван Църов, директор на Регионалния исторически музей. Сравнено с миналата година се отчита намаление на посещенията на Царевец по време на новогодишните празници. През тези дни се отчита изключително засилен интерес от страна на румънски туристи към средновековната крепост. От общо 1830 посетители, 800 са румънци. Негативната тенденция по новогодишните празници тази година, по думите на Църов, е рязкото спадане на посещенията на семейства с деца. Продадени са 220 семейни билети, като за сравнение миналата година те са били 510. Църов обаче припомни, че миналата година почивните дни покрай Нова година са били четири, а не три. Той обясни, че семейният билет позволява в обекта да влязат двама родители с до три деца или общо петима души. Последният посетител на крепостта за 2011 година, който е и официално последният турист в община Велико Търново, е Оля Неделчева от град Варна. Първият посетител за 2012 година, който също е първият турист в Община Велико Търново, е Анелия Цветкова от град Берковица, която работи в София. Тя още при отварянето на Резервата в 11.00 часа на 1 януари е закупила билет за себе си и за приятелката си. Посетителката по традиция е била поздравена лично от директора на Великотърновския музей. Момичето е получило издания на музея – рекламни материали и сувенири. „Надявам се това момиче оттук насетне да е един от нашите почитатели и ние се радваме, че тя беше първият посетител на крепостта Царевец”, посочи Иван Църов. 33 000 туристи повече са посетили музейните обекти във Велико Търново през 2011 година сравнено с посетителите през 2010 година. Общият брой на посетителите в музейните обекти през 2011 година е 372 000. По думите на Църов това е донякъде радостен и благоприятен факт, въпреки значително намалелия брой на посещенията на крепостта Царевец. Тази година средновековната крепост е била посетена от 265 000 туристи, което означава, че посетителите на Царевец са намалели с около 30 000 през 2011 година. За сметка на това има увеличение на ученическия туризъм. Около 75 000 ученици са посетили резервата, докато през 2010 година те са били около 35 000, или ученическият туризъм се е увеличил повече от два пъти. Друга негативна тенденция в статистиката, е, че са намалели българските туристи. Около 150 000 българи са посетили Царевец като индивидуални посетители, като за предходната година те са били около 200 000. За сметка на това пък са се увеличили чуждестранните туристи. „Едни групи посетители компенсират спада на други групи посетители, затова не може да се забележи някаква твърда тенденция, която да се развива през годините”, посочи Църов. Той припомни, че пикът на посещения на туристи във Велико Търново е бил през 2008 година, когато посетителите са били 405 000. През последните години те обаче са с 30, 40 до 50 000 по-малко.
През 2011 година крепостта Царевец си остава най-посещаваният туристически обект в община Велико Търново. По думите на Църов, той е и най-посещаваният културно-исторически обект в България. Повече посетители има единствено в Рилския манастир, но там се развива религиозен туризъм. „От всички обекти от този тип – резервати, Царевец е най-посещаваният”, заяви Иван Църов.

3. Разчетени са два печата на византийски императори сред намерените в средновековната църква в Созопол
Източник: http://www.focus-news.bg/?id=n1606312
Разчетен е и последният от оловните печати, намерени при разкопките на средновековната църква пред портите на Созопол. Това съобщи за Агенция “Фокус” Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. „Бяха намерени шест печата, които очевидно са последният остатък от архива на манастира. Днес е разчетен и последният от тях. Интересното е, че между тези печати, намираме два печата на императори – на Василий ІІ Българоубиец и на неговата племенница - императрица Теодора (1055 – 1056). Другите печати са на висши сановници. Приятното е, че един от тях е на българката Ирина, която също е императрица, но не пълноправна, а е станала съпруга на император Алексий Комнин. Тя е внучка на сина на последния български цар Иван Владислав – Траян. Траян, един от шестте му синове, е имал една хубава правнучка, която е станала съпруга на император Алексий Комнин. Всички печати вече са разчетени. Интересно е, че те всички са свързани с династията на Василий Българоубиец или на женени за нея, например – синове и дъщери на последните български царе”, каза Божидар Димитров. По думите му – подобни оловни печати се използват за скрепяване на дарствените грамоти на религиозните храмове.

4. Десет души са се отзовали на акцията „Детство мое”
Източник: http://radioshumen.bnr.bg/News/Shumen/P ... o-moe.aspxДесет души са се отзовали до момента на дарителската акция, обявена преди месец от Регионалния исторически музей в Шумен.
Тя е под надслов „Детство мое”. Чрез нея се събират стари детски играчки, ученически пособия и дрешки. До момента най-старите детски играчки са подарени в музея от Анастасия Стойкова, която е дарила ашици - агнешки кокалчета, с които са си играли децата през 30-те и 40- те години на миналия век. Г-жа Стойкова е предоставила и старо, дървено ученическо сметало.
Пръв дарил детски играчки е Никола Калоянов от Шумен. Нико Майеров е подарил на музея детски книжки от 70-те години на миналия век. Свои стари детски реликви са предали и Жени Жекова, Румяна Милева, Здравка Русева и Иван Бъчваров. Интересни дървени комплекти от спалня и кухня от началото на 50-те години на миналия век и стара ученическа дъска от епохата на Възраждането е предоставила Мария Пеева от Шумен.
Дарителската акция продължава до месец май тази година. РИМ-Шумен има възможност да посети на място всеки, който е готов да дари неща, свързани с неговото детство.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Яну 14, 2013 4:12 pm

Музеен информационен бюлетин за 4.01.2012г.

1. Обсъдиха проблемите на врачанския музей
Източник: http://www.konkurent.bg/novini/14855/ob ... skiq-muzey
Зам.-кметът на Враца Красимир Богданов и директорът на историческия музей Илия Стоянов обсъдиха проблемите на културната институция в края на 2011 г., научи „Конкурент”. На срещата беше представен отчет за изминалата година и се акцентира върху приоритетите в работата през 2012 г.
„Проблемите са предимно финансови. Липсата на средства пък води след себе си други трудности. Най-тежко е положението с фондохранилището”, заяви Стоянов. Като пример той посочи, че от 7-те климатици в сградата работят само два. По този начин се нарушават изискванията за съхранение на еврофондовете и има опасност от унищожаването им. От разговора стана ясно, че шефът на музея е представил докладна, в която е посочил какви са възможностите за отстраняване на проблема. Необходимата сума, която трябва да се осигури за купуването на климатици във всички помещения, е 47 000 лева.
Акцентирано бе и върху ситуацията с етнографския комплекс, който също е в окаяно състояние. В момента той не се охранява, а сградите се рушат. Покривите на двете къщи спешно трябва да се ремонтират, защото са протекли и може да се стигне до късо съединение.
Красимир Богданов заяви, че е запознат с проблемите на музея и допълни, че средства могат да се осигурят с кандидатстване по европроекти.

2. 372 хил. туристи са посетили музейните обекти във Велико Търново през 2011 г.
Източник: http://www.dnesbg.com/kultura/372-hil-t ... 011-g.html
372 021 туристи са посетили музеите във Велико Търново през отминалата 2011 година. От Регионалния исторически музей отчитат ръст на посетителите, като в сравнение с 2010 г. посетителите са с 33 хиляди души повече.
Най-предпочитан сред обектите е Архитектурно-музейният резерват “Царевец”. Забележителностите на историческия хълм са разгледали 265 154 души, като чужденците са 117 600. Те са с около 16 хил. повече в сравнение с м.г. През последната година значително се е увеличил броят на учениците, посетили крепостта. “В първите години след трагедията със загиналите деца в р. Лим се затегнаха правилата за организиране на ученически екскурзии, но вероятно педагозите вече са свикнали с тях”, не скри предположението си музейният шеф Иван Църов. През 2011 г. на Царевец са се качили 75 хил. ученици от 1 до 12 клас. Крепостта са посетили 20 хил деца до 7-годишна възраст, както и 33 хил. студенти. Паметника са разгледали още 27 хил. българи над 18 години.
“Като цяло се наблюдава спад на индивидуалните български туристи, като тази година това ясно си пролича по време на коледно-новогодишните празници”, сподели директорът на музея. За последните три почивни дена на 2011-а на Царевец са се качили 1830 души, от които 800 румънци. Докато през миналата година семейните българи с деца са били много повече.
Най-слабо посетеният обект във Велико Търново е музей “Нова и най-нова история”, където през годината са преминали едва 1300 души. 3400 туристи са влезли в прочутата “Златна зала” на Археологическия музей. Най-непопулярен сред посетителите е музеят в Килифарево, който е привлякъл вниманието едва на 160 души.
През 2012 година музейните обекти във Велико Търново и Арбанаси по изключение ще работят 366 дена. Като турист № 1 на Царевец за 2012 г. се записа Анелия Цветкова от Берковица. Тя посетила крепостта в първия ден на новата година. От името на кмета Даниел Панов Иван Църов връчил на жената рекламни материали, сувенири и информационни издания на музея. Последният турист за 2011 г. на Царевец е Оля Неделчева от Варна, която се качила на хълма около 11 часа на 31 декември.

3. Български и румънски експерти определиха най-интересните туристически забележителности на погранична Добруджа
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1606584
Български и румънски експерти са определили най-интересните и добре разработени туристически забележителности на погранична Добруджа. Те наброяват 50 обекта от двете страни на река Дунав – в Северна и Южна Добруджа, предаде кореспондентът на Радио “Фокус”-Варна. Обектите в румънската част се намират в област Констанца, в българската част – в областите Добрич и Силистра. Разпределени са в няколко аспекта – културна история, такива, представящи традиционни занаяти, кулинария, екотуризъм и фестивали. Изключителен интерес представляват обектите, свързани с историята на Североизточна България - Археологическият резерват „Калиакра”, Текето „Ак Язълъ Баба - Св. Атанас” в балчишкото село Оброчище, скалните манастири до силистренското село Алфатар, Трако-римският скален култов център „Свещената долина на Залмоксис” до с. Стрелково, Националният археологически резерват „Дуросторум-Дръстър”и крепостта „Меджид табия”, Историческият комплекс в Тутракан. Съответно от румънска страна интересни културно-исторически забележителности са многото крепости, също Музеят за национална история и археология и Музеят на военноморския флот в Констанца, Археологическият музей „Калатис” с останките на крепостта в Мангалия, Археологическият комплекс “Адамклиси” с паметник, музей и останки „Тропеум Траяни”. Сред обектите, предлагащи среща с традиционни местни занаяти, са Архитектурно-етнографският музей на открито “Старият Добрич”, Автентичната мелница в силистренското село Гарван. Това са на българска територия, а на румънска - Музеят на фолклорното изкуство в град Констанца, Панаирът на традиционните занаяти в к.к. “Мамая”, Музеят на виното в Мурфатлар и Занаятчийницата в с. Карамурат (Михаил Когълничану). Кулинарните маршрути в северната ни съседка минават през различни рибни и ресторанти с традиционни румънски гозби в курортните комплекси “Ефорие Норд”, “Олимп”, “Нептун”, дори на остров Овидиу. Местни кулинарни специалитети на българска територия предлагат ресторанти и мидени ферми, близо до каварненското село Българево, в Кранево, с. Прилеп, в силистренското село Калипетрово и няколко обекта в Добрич. Невероятен интерес събуждат също обектите, свързани с екотуризъм. В Румъния това са защитената морска зона “Вама Веке”, езерото “Текиргьол”, Орнитологическият резерват “Хистрия” (районът на Саеле Гринд), гората “Хаджиени” и Резерватът “Фантаница Мурфатлар”. В България - Биосферният резерват “Сребърна”, близо до Силистра, Природният и археологически резерват „Яйлата” край каварненското село Камен бряг, Зеленият образователен център в Шабла, Ботаническата градина в “Двореца” в Балчик и Центърът за защита на природата и животните в Добрич. Фестивални програми в пограничния район предлагат среща на публиката с различни стилове и визия – дни на поп музиката, на военноморския флот, на кукерските игри, на фолклора и рока. Проучванията са извършени и списъкът на обектите е определен от специалисти от няколко институции в пограничния българо-румънски район – едно от висшите училища и Историческия музей в Добрич, Търговско-промишлената палата, Университетът „Овидиус” и едноименната гимназия в румънския град Констанца. В края на миналата година са проведени обучения за туроператори и други представители на фирми и организации, които работят в сферата на туризма. За всичките 50 атрактивни туристически обекти в трансграничния район вече са разработени тематични маршрути и алтернативни трансгранични туристически пакети. Така надеждите са регионът да набира популярност сред чуждестранни пътешественици и да привлича по-голям брой туристи, дори и от места, които не са особено представени на нашия пазар до момента.

4. Откриха древноримски "пропуск" за публичен дом
Източник: http://lifestyle.ibox.bg/news/id_2038971615
Древноримски жетон, даващ право на посещение в публичен дом, е намерен във Великобритания. Това е първата находка от подобен род в историята на страната, пише вестник Daily Telegraph, цитиран от news.bg
Уникалната находка е намерил 37-годишният сладкар Реджис Керсан, който в свободното си време с помощта на детектор прави археологически проучвания в Западен Лондон.
Професионалните историци смятат, че възрастта на откритието е около две хиляди години.
"Пропускът" в света на плътските удоволствия е почти на същата възраст като самия град, който е основан в средата на първи век от новата ера, по време на римската инвазия на Великобритания и тогава носи името Лондиниум.
Жетонът представлява бронзова монета, от едната страна на който са изобразени мъж и жена.
На обратната страна е гравирана древноримската цифра XIIII. Учените смятат, че това може да е паричната равностойност.
Археологът любител е предал своята находка в Музея на историята в Лондон, където в продължение на три месеца жетонът ще бъде изложен в експозиция.

5. Божидар Димитров: "Виа Понтика" е амбициозен проект, но ние сме амбициозен екип
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1606680
„Виа Понтика” се нарича големият проект за оформяне на туристически маршрут за културно-исторически туризъм по южното Черноморие и негов кръстник е директорът на бургаския исторически музей Цоня Дражева. Това каза пред Агенция “Фокус” Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.
„Проектът е амбициозен, но ние сме амбициозен екип и амбициозно правителство”, отбеляза Божидар Димитров.
Към десетте обекта, представени днес на презентацията в Бургас пред премиера Бойко Борисов, за които правителството иска да даде пари, първо – за археологически разкопки, и второ – за реставрация и консервация, днес са били прибавени още четири. На презентацията са присъствали, освен много журналисти, и кметовете на съответните селища и археолозите и историци от музеите.
"Вицепремиерът Симеон Дянков заяви, че правителството ще отпусне в най-скоро време по 120 000 лева на всеки от 14-те обекта за продължаване на археологическите разкопки и за планове за тяхната реставрация и консервация (това прави около 1,5 милиона лева)" - каза Божидар Димитров.
По думите му - пилотният проект за целогодишен туризъм досега беше Созопол и неговият успех през изминалата година беше отчетен. На конференцията стана ясно, че с 15,1 % се е увеличил туристическият поток в Созопол, в резултат на новите обекти, и то в година на криза (при общ ръст на туризма от 5 – 6 %). Това е посочил бургаският кмет Димитър Николов, който имаше данни от целия регион.
По думите на Божидар Димитров - две трети от българския черноморски туризъм е съсредоточен по южния черноморски бряг, който включва предимно територията на бургаска област. „По волята на съдбата, тук са съсредоточени най-големите черноморски градове през античността и средновековието. Тук са антична Месамбрия, антична Аполония, големият римски град Анхиало, още по-големият град Девелт, немалки градчета като Урдовиза, Агатопол, Енемона, Козяк – Обзор (където е бил най-големият храм на Юпитер на Балканите) и много други”, отбеляза той. По думите му – колегите от регионалните музеи са останали много доволни от проекта, както и представителите на местната власт.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 15, 2013 10:26 am

Музеен информационен бюлетин за 5.01.2012г.


1.Намериха печат на Василий ІІ Българоубиец в Созопол
Източник: http://burgas.dir.bg/news.php?id=10242537
Разчетен е и последният от шестте оловни печата, намерени при разкопките на средновековната църква пред портите на Созопол.
Това каза директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров, предаде "Фокус".
Сред печатите са открити и два на императори – на Василий ІІ Българоубиец и на неговата племенница - императрица Теодора. Останалите печати са на висши сановници. Един от тях е на българката Ирина, която също е императрица, но не пълноправна, а е станала съпруга на император Алексий Комнин. Тя е внучка на сина на последния български цар Иван Владислав - Траян.
Всички печати са свързани с династията на Василий Българоубиец, каза Божидар Димитров. По думите му подобни оловни печати се използват за скрепяване на дарствените грамоти на религиозните храмове.

2.Над 15 хиляди са посетителите на музея в Благоевград през миналата година
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1606944
Над 15 хиляди са посетителите на Регионалния исторически музей в Благоевград през 2011 година. Това каза за Радио ‘‘Фокус’’ - Пирин говорителят на Регионалния исторически музей в Благоевград Силвия Домозетска. По думите й, малко повече от половината са посетили музея, за да разгледат експозиция, а останалата половина са присъствали на организираните от Регионалния исторически музей и неговите партньори мероприятия. През 2011 година близо половината от посетителите в Регионалния исторически музей са ученици. След тях най- много посещения са направили възрастните българи, следвани от студентите. Най-малък е броят на възрастните чужденци. „Изводите, които прави Регионалният исторически музей, разглеждайки скалата на посещения през 2011 годината, са, че учениците и студентите са основната публика през активния учебен период”, каза още Силвия Домозетска и допълни, че през летния период посещенията са предимно от групи чужденци и възрастни посетители. По думите й, това е нормално, тъй като през учебния период Регионалният исторически музей в Благоевград работи за привличане на младежката аудитория, а през летния се стреми да бъде атрактивно туристическо място. Служителите в Регионалния исторически музей се надяват, след като вече институцията е част от Стоте национални туристически обекта, заедно с квартал „Вароша”, броят на посетителите да се увеличи.

3.С нови експозиции и нов външен вид музеите във Варна посрещат 2012 г
Източник: http://news.varna24.bg/317848.html
През 2011 г. най-накрая приключи проекта за възстановяване и реконструкция на музеите във Варна. Това каза доц. Валентин Плетньов уредник на Регионалния исторически музей (РИМ) в града. Той коментира, че са били направени реставрации на сградите на всички музеи, включително и Градската художествена галерия. Всичките строителни и реставрационни дейности възлизат на над 4 млн. лв. "Вече имаме напълно оборудвани и обновени музеи, включително и Аладжа манастир", посочи Плетньов. Той добави, че за съжаление проекта е бил така изпълнен, че ремонтите са приключили по време на най-активния сезон. Регионалния музей във Варна е оборудван с нови зали, боядисани със съвсем нова визия на експозиция, с нови витрини, осветление, като в момента започват дейностите по неговата съвсем нова експозиция.
Директора на музея посочи, че тя ще включва отваряне на целия музей, като единствено непроменени ще остане залата, в която се намират иконите, която експозиция е сред най-добрите в България. До края на април се предвижда да бъдат открити всички останали експозиции, които освен от близо ще могат да бъдат виждани и от плазмените телевизори, които ще бъдат разположени в музея. Нови места и витрини са отредени за средновековните и антични съкровища. По съвсем модерен начин ще бъдат представени и експонатите намерени на Варненския халколитен некропол. Валентин Плетньов коментира, че това, което ще е ново за посетителите и което отдавна не е излагано са средновековните съкровища. За първи път ще бъде показана и една от най-богатите в България сбирки от средновековно оръжие. Предвижда се лятото да бъде отворена зала "Север", в която ще бъде разположена една нова изложба "Въоръжение от Възраждането и ново време", като се очаква към тази експозиция да има голям интерес.
Валентин Плетнов коментира, че в музея за "История на Варна" ще бъде направена сборна изложба, която ще събира в себе си археология, най-нова история и етнология, която да представя еротиката през вековете. "Ще бъдат показани неща свързани със сексуалността от античността до най-новото време", заяви специалистът.
За пореден път Регионалния исторически музей подготвя с Хана Хаджи Николи съвместна голяма изложба.
Плетньов коментира, че към 11-12-и януари ще се срещне с Божидар Димитров, за да се опита да привлече някоя голяма изложба с тракийско съкровище поне за летния сезон.
"Варненци и гости на града ще имат възможност през февруари да видят и за един месец Панагюрското съкровище", разкри директорът на РИМ - Варна.

4.С рецитал и митинг-поклонение в Калофер ще бъде отбелязана 164-ата годишнина от рождението на Христо Ботев
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1607017
С рецитал и митинг-поклонение в Калофер ще бъде отбелязана 164-ата годишнина от рождението на Христо Ботев. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Ася Николова, директор на Националния музей „Христо Ботев” в Калофер. Родният град на Христо Ботев е център на националното честване по случай годишнината от рождението му. В 18.00 часа тази вечер в големия салон на Народно читалище „Христо Ботев” в града ще се проведат тържествено събрание и концерт на Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. Тържеството, посветено на годишнината, започва на 6-ти януари в 11.00 часа. Пред паметника на майката на Христо Ботев баба Иванка ще бъде рецитирано първото Ботево стихотворение „Майце си”, а от двора на националния музей започва митингът-поклонение, свързан с паметни места от живота на Ботев в неговия роден Калофер. В подножието на паметника на мемориалния комплекс ще бъде произнесено слово за Ботев. „Цветя ще бъдат поставени и пред паметника на бащата на Христо Ботев – Ботьо Петков, когото Ботев винаги е имал за по-горен от баща, защото той му е бил и учител. Той го е научил на „а”-то и „б”-то, на българския език, научил го е да вярва, че само този, който е грамотен, той може да постигне нещо в живота си”, допълни Николова. Митингът-поклонение ще завърши с полагане на гирлянд на славата пред паметника на Христо Ботев на мемориалния комплекс в центъра на град Калофер. „Този гирлянд на славата е израз на почитта, на уважението и най-вече на преклонението пред гениалната личност на Ботев – човекът, който поставяше пред всяка друга любов любовта към отечеството си”, каза още Ася Николова. „Най-важното е да не се срамуваме, а с чест да носим името българи. Не е необходимо някой отвън да ни казва колко сме велики. Да – ние сме наистина велики, защото народ, родил Ботев и Левски, не може да бъде нещо по-долно от всички останали европейски народи”, категорична бе Ася Николова.

5. Изложба "Толерантността: пътеводна светлина във вярата и живота"
Източник: http://www.tvevropa.com/bg/news/bulgaria/view/65218
След броени дни археологическият музей в София ще се превърне в средище на толерантността благодарение на изложбата "Толерантността: пътеводна светлина във вярата и живота". Италианският посланик у нас Стефано Бенацо представи част от експозицията, състояща се от макети на храмове. Изложбата има за цел да представи толерантността като висша ценност в съвременното общество. Тя е уникална с това, че събира в едно свещените храмове на четирите основни религии.
Макети на църкви, синегоги, джамии и сгради от цял свят са част от изложбата "Толерантност-пътеводна светлина във вярата и живота". Тя е уникална, всеки модел е изработен от хартия, дърво и кибритени клечки и събира свещените храмове на основните релегии в света. Автор на част моделите е италианският посланик у нас Стефано Бенацо.
Много е вълнуващо да се изработят тези модели. Идеята е да се покаже, че тези сгради могат да съществуват съвместно и да наведат хората на размисъл.
Избрахме София, защото тук самият император Константин подписва едикта за толерантноста. И най вче защото в България се вижда, че толерантността не е нещо, което е наложено с декрет или едикт, тук хората сами го показват в отношенията си, сподели посланикът.
Заедно с посланика и останалите трима автори Пламен Игнатов, Вихрен Михайлов и Тодор Нанчев са обединили вярата и архитектурата, за да създадат макетите на Софийската синагога, Томбул джамия в Шумен, Храмът "Света Петка" в София, Базиликата "Свети Петър" в Рим и още много шедьоври на архитектурата.
Всеки макет е отнел на автора му по няколко месеца и дори година. И четиримата майстори обаче са убедени, че изложбата ще грабне публиката.
Изложбата ще бъде открита на 10 януари в националния археологически музей.

6. Цоня Дражева: Пред министрите представихме не толкова обектите по южното Черноморие, колкото проблемите
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1606838
Проектът за туристически маршрут по южното Черноморие включва обекти, които отдавна са известни, някои са частично проучени, други вече са влезли в туристическите маршрути. Това каза пред Агенция “Фокус” Цоня Дражева, директор на бургаския Исторически музей. По думите й – тези обекти трябва да се довършат и да се създаде по-нормална визия за всеки един от тях.
„Що се отнася до сроковете на приключване, те са различни за всеки един от обектите, защото има такива, които тепърва ще започва да бъдат разработвани, например на Ахтопол, Китен (в региони, където досега малко по-трудно сме работили) или пък - Обзор, където ще се проучва съвсем нов обект. Засега говорим за решаване на проблемите в близката година, които са най-належащи. Тези проблеми са свързани с аварийна защита на обектите, освен чисто археологическото проучване. Има ситуации, в които дълго време част от разкрити обекти са останали без реставрация и консервация, което създава голяма опасност за тях”, каза Цоня Дражева.
Вчера пред премиера и министрите Симеон Дянков, Вежди Рашидов и Лиляна Павлова са били поставени проблемите. „Те бяха обсъдени и приети по начина, по който очаквахме – сериозно. Те не касаят само археологическата инфраструктура, а изобщо инфраструктурата за достъп на туристи. Радвам се, че се реагира, мисля, че нещата ще тръгнат в добра посока. Южното черноморско крайбрежие е наистина много атрактивно, природа и културно наследство са в абсолютно съчетание и това е печелившо за всички”, каза Цоня Дражева.
По думите й - местните власти са останали доволни от обещаното. „Презентацията, която се постарах да направя, беше не толкова – представяне на обектите, а най-вече - представяне на проблемите. Проблемите с недовършени дейности, с това – какво е необходимо. С кметовете предварително си бяхме уточнили нещата и всеки ще си поеме отговорностите – местната власт също има своята отговорност. Не само да искаме самоцелно, а да се знае защо и как трябва да се реши”, каза Дражева.
На въпрос – имате ли си любим обект, Цоня Дражева каза, че сред изброените са три - Бегликташ в Приморско, в резервата Ропотамо, вторият - Созопол и третият – Аква Калиде, древният град и баните.
По думите й – идейният проект за подобен маршрут съществува отдавна. „Дълго време южните зони бяха неглижирани, защото от една страна бяха в гранична територия, от друга страна – заради ограниченията в парк „Странджа”. Например Бургас се смяташе, че едва ли не е някакъв нов град, а се оказа, че има древна история, която вече излиза на показ. Обзор, за който отдавна се знае, че е уникален център на римската археология – там е храмът на Юпитер, но оставаше в сянката на Месембрия. Малко Търново не попада в проекта, но Малко Търново не е изключен от други проекти, нито – Маркели (край Карнобат). Малко Търново е включен в трансграничен проект, който тепърва ще се развива”, обясни тя.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 15, 2013 10:27 am

Музеен информационен бюлетин за 6.01.2012г.


1. Увеличава се броят на посетителите на Националния музей „Христо Ботев” в Калофер
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1607192
Всяка година броят на посетителите на Националния музей „Христо Ботев” в Калофер се увеличава. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Ася Николова, директор на Националния музей „Христо Ботев” в Калофер. През 2011 г. музеят е бил посетен от над 20 000 души. Една от основните задачи през 2012 г. ще бъде подготовката на музея за предстоящата 165-та годишнина от рождението на Христо Ботев. Плановете на Национален музей „Христо Ботев” са да посреща многобройните посетители. „Това е една част от нашата основна дейност – да популяризираме делото на Ботев. Нашите планове са да завършим постоянната си експозиция във втората си част, защото обновената ни експозиция беше тържествено открита за 160-та годишнина от рождението на Ботев и се надяваме след пет години да довършим това дело. Основната ни цел е и да можем да привличаме все повече и повече млади хора от България да влизат в нашия музей, защото те наистина има какво да видят тук”, допълни Николова. Това е единственият музей, в който се пазят останалите от Ботев негови лични вещи. Другото, което е свързано с дейността на музея, е поддръжката на сградния фонд, ремонтите и музейната работа, която продължава по обработка на фондовете, защото една от основните задачи на музея е издирване, съхранение и документално обработване на всичко, което е останало от живота, делото на Христо Ботев и негови съратници и близки. „Надяваме се, че ще можем да свършим повечето от нещата, които сме си набелязали. Освен това, музеят още от началото на годината започва с гостуващи изложби в Чирпан и в Радомир. Надяваме се, че финансовите ни възможности ще ни позволят да осъществим всички свои планове”, поясни Ася Николова.

2. 1 700 000 лева за археологически разкопки в Бургаска област
Източник: http://novini.dir.bg/news.php?id=10250908
С туристически маршрут ще бъдат свързани значими археологически обекти в Бургаска област. Това стана ясно след проведената среща на част от Министерския съвет с местни археолози и интелектуалци. Той ще започва от Обзор и ще води любителите на историята - наши и чужди, до Резово. Културно - историческите обекти в Бургаска област бяха представени от директора на Регионалния исторически музей Цоня Дражева по време на кръгла маса, председателствана от областния управител Константин Гребенаров. Нейни слушатели бяха премиерът Бойко Борисов, министрите на културата, на регионалното развитие , на земеделието, народни представители, кметове от региона, археолози. Впечатляващо мълчалив на срещата бе и директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. Най- голям интерес предизвика презентацията на града на Юпитер - Обзор. Там се е намирал един от най- големите храмове, посветени на този бог. Имало е и римска пътна станция към Дюлинския проход. При последните проучвания на археолозите там е била открита и римска баня, вероятно използвана от военните. “ Обзор досега бе винаги неглижиран за сметка на общинския център, а желанието на местните е да се разкрие и покаже историята на региона. И с основание“ - обяви Цоня Дражева. “ Тръба от археологични проекти ще има в Бургаски регион на мястото на неосъществения проект за нефтопровод “Бургас - Александруполис “, заяви вицепремиерът Симеон Дянков. Той уточни, че вече са осигурени от държавния бюджет по 120 000 лева за всеки от 14 археологически обекта. Средствата са за предварителни проучвания, които ще започнат през месец март. “ Трябва да видим първо с какво разполагаме, за да търсим средства по европрограми“ - заяви министърът на културата Вежди Рашидов.

3. Старинният Созопол разкрива тайните си
Източник: http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Lifes ... 60112.aspxЕдин от най-старите градове у нас – Созопол, продължава да разкрива тайните си. Археолози от Националния исторически музей през миналата година изследваха останките на два големи манастира на носа на черноморското селище. В продължение на три месеца – от октомври до декември, въпреки студа, пък е проучвана територията пред входа на Стария град. Там учените търсят крепостната стена. И не само я откриват, но и установяват, че е много добре запазена – на височина близо 8 метра. В центъра на разкопаваната част от укреплението се разкрива и входната порта с мощни кули от двете й страни. Оказва се обаче, че жителите на града са предвидили допълнителна отбрана – ако врагът проникне през първата порта, след нея го очаква втора крепостна стена с втора врата. И, затворен между двете укрепления, попада в капан и под кръстосан обстрел. При разкопките археолозите откриват средновековен манастир – „Свети Николай Чудотворец”, за който се споменава в историческите извори. Както посочва в интервю за Радио България Божидар Димитров, директор на НИМ, в началото там е била издигната църква. Любопитното в случая е, че сградата е била извън крепостните стени. Вероятно, по думите му, в нея са се черкували моряците от корабите, акостирали в близкото пристанище. Гражданите очевидно са се страхували да ги пускат в града. И затова са построили църква специално за тях пред крепостта. По-късно около нея се развива манастир на една от византийските династии. Владетелите, сред които са Василий Втори, императриците Теодора и Ирина, са правели дарения на обителта. Това се разбира по откритите печати, скрепявали дарствените грамоти. Археолозите били изненадани от находките в малката сграда, обърната с лице към градската порта. В нея ги очаквали гърнета с оловни митнически пломби.
Устройството на митническите служби на двете големи и силни държави на Балканския полуостров – България и Византия, е предвиждало обмитяване на всички стоки, разменяни между тях – казва Божидар Димитров. – Така е според един от най-ранните договори на двете страни, от 716 година, сключен по времето на българския кан Кормисош. Съгласно договора, стоките трябва да бъдат снабдени с митнически пломби, което удостоверява, че са платени всички изискуеми от тогавашните закони такси. И ето, пред входа на града, прилепена за църквата, ние виждаме една лека постройка, която смятаме за един от митническите пунктове, поставени на местата, където влизат и излизат стоки. А входът на града, който води право към пристанището, естествено е бил едно от тези места. Това установяваме по десетките неизползвани митнически пломби.
През Средновековието гражданите на Созопол са се занимавали с риболов, плавали са и с търговски кораби, с които са доставяли български храни и суровини – например в Константинопол. Поминъкът им е бил добър, затова са можели да отделят доста пари за строителство и поддържане на многобройни църкви и манастири. В една от созополските обители преди две години бяха открити мощи, за които се смята, че са на Свети Йоан Предтеча. Правителството инвестира средства в пилотен проект за археологически проучвания, за да насърчи развитието на културно-историческия и религиозния туризъм. Дали той ще обхване и други места? Божидар Димитров съобщава една новина, дошла от посещението на премиера Бойко Борисов и няколко министри тези дни в Созопол и околностите:
Беше решено пилотният проект да се разшири и вече да не бъде само в Созопол, но и по цялото южно Черноморие от Обзор до Резово – отбелязва директорът на НИМ. – Така ще бъдат финансирани от правителството археологическите разкопки на 14 обекта в Обзор, Емона, Несебър, Поморие, Бургас, Китен, Ахтопол и Созопол. Проектът ще създаде условия наистина тук да се развие културно-историческият туризъм, защото примерът с наследството на Созопол показа, че броят на туристите в града се е увеличил със 120 процента. И този ръст се дължи именно на културно-историческия и религиозния туризъм. А общо в областта увеличението е с 15,1 процента. Искаме и в другите градове да стане като в Созопол. И голяма част от приходите от туризма да не идват само от плажовете, ресторантите и хотелите, но и от културно-историческите забележителности на южното Черноморие.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 15, 2013 10:29 am

Музеен информационен бюлетин за 7-8.01.2012г.

1. Музей показа лицата на предците ни
Източник: http://www.standartnews.com/lyubopitno- ... 29139.html
С методи на съдебната медицина учени реконструираха лицата на 27 предшественици на човека, съобщи в. "Мейл он сънди". Моделите са представени на изложба в Дрезден. Те са направени по фосилни останки, като различните хоминиди са възпроизведени "не като обобщени идеали, а като индивиди". "Всеки разказва своя собствена история: къде е живял, какво е ял, вероятната причина за смъртта и много други", изтъкнаха от музея.
Най-старият от експонатите е на Сахелантропус чаденсис, който е живял преди около 7 милиона години, когато нашите хоминидни предшественици са се появили в Африка. Той е от времето преди хората и шимпанзетата да се разделят генетично. Хомо рудолфенсис е живял преди около два милиона години. Останки от него са намерени в Кения. Все още не е уточнено дали той участва в човешкото еволюционно дърво.
Парантропус босей също е живял преди 2 милиона години. Неговият череп е бил специално предназначен за дъвчене на твърда храна.
Един от преките предшественици на човека е Австралопитекус африканус. Той вече е бил с по-голям мозък. Живял е преди 2 милиона години. Хомо еректус е живял преди 1 милион години. Според една от теориите видът произхожда от Африка и е мигрирал в Индия, Китай и Ява. Друга теория твърди, че видът е еволюирал в Азия и е мигрирал в Африка. "Почти няма съмнение, че Африка е люлката на човечеството. Там са намерени най-старите останки на наши предшественици", уточняват учените.
Изложбата представя и местата за разкопки в Африка, където учените търсят данни за произхода на човечеството. Неандерталците са живели преди 60 000 години. Те вероятно са най-близките ни сродници, но са били различен вид от нашия Хомо сапиенс. Те са еволюирали в Европа, докато ние сме еволюирали в Африка. В изложбата са включени три реконструкции на неандерталци.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 15, 2013 10:31 am

Музеен информационен бюлетин за 9.01.2012г.

1. Увеличава се броят на посетителите в ДХС
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=835068
31 950 посетители от страната и чужбина посрещна Домът на хумора и сатирата в Габрово през изминалата година. Хората, дошли да видят уникалния музей са с 4 600 повече от 2010 г. Чуждестранните туристи са били от 39 държави от 6 континента, информират от институцията.
През изминалите 12 месеца във Веселата къща са подготвени и представени 49 изложби от творби на български и чуждестранни автори, получени са 1330 дарения за фонда „Хумор на народите" от 530 дарители. Специализираният книжен фонд е обогатен с 300 нови издания. За осми път ДХС получи от РТА „Стара планина" сертификат за гарантирано качество на туристическите услуги. ДХС проведе XIV Национална среща-наддумване „Благолаж" и XX Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата, като представи в изложби 956 творби на 600 автори от 56 страни.

2. Предстои реставрация на Текето в балчишкото село Оброчище
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1608118
събития в Текето – фолклорен събор с участието на самодейци от цялата морска община и фестивал на религиозното хорово изкуство. Християните почитат на това място Св. Атанасий Велики. Те вярват, че някога тук е имало манастир, превърнат от мюсюлманите в дервишка обител, а Св. Атанас е бил убит от турците, за да защити своята вяра. Патрон на манастира край с. Оброчище е мюсюлманският светец Акязълъ баба, наричан „полюс на полюсите”, защото се вярва, че е достигнал най-висшата степен в тайното мистично познание. Той е духовен приемник на Отман баба, водач на мюсюлмански орден, свързан с течение, обединяващо странстващите мюсюлмански монаси – дервиши, и учението на хуруфитите, които вярвали, че божествената същност се крие в словото. В наши дни са запазени само две сгради – тюрбето (гробницата) и имаретът (мястото, където някога монасите вършели своите ритуали и приютявали всеки пътник, минал край тяхната обител). Именно имаретът е мястото, където през пролетта се провеждат музикалните фестивали.

3. Катакомбите под Античния театър в Пловдив ще стават музей
Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1178501
Катакомбите под сцената на Античния театър в Пловдив ще бъдат превърнати в модерен музей, като за целта в общинския бюджет за 2012 година са заделени 80 000 лв. за проектирането му, съобщи кметът Иван Тотев.
"Катакомбите там са високи по 3 метра и са прекрасни за това в тях да се оформи музейно изложение. Под сцената на Античния театър ще изградим и пункт, в който да се раздават различни технически приспособления като слушалки, за да могат чуждестранните туристи да получат информация за обекта, на който се намират. Сега англичани, японци и други гости от чужбина плащат по 3 лв., за да обикалят по камъните. Идеята ни е Античният театър да стане първият напълно функциониращ обект в Стария град. Да направим туристически маршрут за посетителите и да се въведе изключително популярната в света техника туристите да имат достъп зад сцената, както и в отделни помещения, където ще има музейни сбирки", коментира пловдивският градоначалник.
Община Пловдив е заделила 100 000 лв. за монтиране на художествено осветление, подемна рампа за качване на реквизита и за изграждане на нови съблекални и гримьорни зад сцената на Античния театър.

4. Разкопките в Созопол продължават до март
Източник: http://www.burgasnews.com/component/con ... at-do-mart
Археологическите разкопки пред входа на Стария град в Созопол ще продължат до края на март, когато обектът ще бъде предаден за консервация и реставрация, съобщиха от Националния исторически музей (НИМ). Целта е до края на юни и тези работи да завършат и Созопол да представи на туристите нов обект на историческия туризъм. Според кмета Панайот Рейзи за това ще са необходими още 1 - 1,5 млн.лв. Той е на мнение, че проектът трябва да се раздели на два етапа.
Първият етап е укрепването на новооткритата крепостна стена и църква, за да могат през лятото туристите да влязат в археологическия комплекс, да го разгледат и да могат да си направят снимки. С изграждането на два подхода - от южната стена и от центъра към археологическия обект, ще завърши цялостно първия етап преди началото на летния сезон.
Вторият етап ще започне през есента и ще включи разкопаването на центъра, където е входната врата към Стария град, довършването на крепостната стена, изграждането на двете кули от двете страни на входа. Рейзи смята, че трябва да се направи естакада, за да се слиза надолу. "Проектът е много добър и неговото реализиране ще донесе много позитиви за града и за туристическия бизнес", е мнението на кмета. "Правителството показа, че има намерения и виждания да финансира в тази посока", убеден е градоначалникът.
Междувременно стана ясно, че е разчетен и последният от шестте оловни печата, намерени при разкопките на църквата пред портите на Созопол. Сред тях са и два на императори – на Василий ІІ Българоубиец и на неговата племенница - императрица Теодора. Останалите печати са на висши сановници. Един от тях е на българката Ирина, която също е императрица, но не пълноправна, а като съпруга на император Алексий Комнин. Тя е внучка на сина на последния български цар Иван Владислав – Траян. Всички печати са свързани с династията на Василий Българоубиец. Подобни оловни печати се използвали за скрепяване на дарствените грамоти на религиозните храмове.

5. Петима археолози бяха наградени от МК
Източник: http://www.duma.bg/duma/node/25150
Петима археолози получиха грамоти от Министерството на културата в петък вечерта на тържество в Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН. Зам.-министър Георги Стоев връчи отличията на гл.ас. д-р Христо Попов, гл. ас. д-р Красимир Ников и д-р Георги Нехризов от НАИМ, на доц. Павлина Владкова от филиала на НАИМ във Велико Търново и на доц. Тотко Стоянов от Софийския университет.
Връчвайки грамотите, арх. Георги Стоев обяви само, че те са за значителен принос в развитието на археологическата наука и популяризирането на културното наследство. Да поздравят колегите си на тържеството бяха дошли и специалисти от Националния институт за опазване на недвижимите културни ценности (НИОНКЦ) към МК - бившия НИПК. Когато зам.-министър Стоев започваше да говори, те демонстративно се обръщаха с гръб. Институтът протестира срещу уволнението на директорката арх. Йорданка Кандулкова - изявена специалистка, която министър Вежди Рашидов неотдавна уволни заради това, че тя огласи неправомерно действие спрямо сграда паметник на културата в Бургас. Археолозите и други учени от БАН и СУ пък възразяват срещу необоснованите обвинения за рекет и саботаж при строителството на магистрали, които им отправиха на заседание на МС министрите Павлова и Рашидов. В приветствието си на тържеството председателят на Съюза на архитектите в България арх. Георги Бакалов заяви през смях: "Да поздравя рекетьорите!"
Археологът Христо Попов благодари за наградата - думите му публикуваме изцяло.
Христо Попов:
Ние боравим със столетия, не с мимолетни медийни изяви
Благодаря за тази номинация и за признанието. Приемам тази награда не толкова от мое име, колкото от името на целия ни екип, защото считам, че тя е не толкова заради това, което аз съм направил, а защото съм част от това, което целият екип прави през последните няколко години. Археологията е колективен спорт и чудесните резултати, които имаме от проучванията на Ада тепе, са резултат от усилията на над 50 колеги и приятели, които работят по проекта. Приемам това като признание за техните усилия и искам дълбоко да им благодаря.
В момента сме във времето между две археологически кампании. Време на оценки и равносметки. Посрещаме го със смесени чувства, защото за пореден път станахме свидетели на това как с лека ръка, без да се влага много мисъл, цялата гидия беше охулена и обвинена в неща, които са абсолютно безпочвени и показват дълбоко непознаване на проблема.
Какво да се прави - Santa simplicitas. Бих казал, че трябва да посрещнем това спокойно и с чувство за собствено достойнство. Достойнство на хора, които се опитват професионално да си свършат работата, въпреки обстоятелствата. Това не е първият, нито ще е последният път, когато на наш гръб се учат не особено компетентни, а и не особено добронамерени чиновници, които решават свои проблеми и оправдават своето бездействие години наред, атакувайки най-незащитеното звено. Ние пак сме резервният бушон за нечии проблеми. Този филм сме го гледали.
Нашата професия изгражда в нас чувство за дълготрайност, приемственост и традиция. Усет за това кое е стойностно. Ние боравим със столетия и хилядолетия, а не с мимолетни медийни изяви. Това са временни и преходни изяви на временни хора.
Искам да изкажа своята подкрепа за колегите от НИОНКЦ. Ние всички познаваме и ползваме техния труд и знаем колко необходим и важен е той. Абсолютно е недопустимо по адрес на една национална институция да бъдат използвани обидни квалификации.
Затова пак ще кажа - ние имаме самочувствието на професионалисти, които си вършат работата и искат да работят.
Горе главата, колеги и приятели!
Има значение само това, което правим и как го правим!

6. Апаши задигнаха две картини от най-големият гръцки музей
Източник: http://novini.dir.bg/news.php?id=10268902
Неизвестни лица днес откраднаха две картини от най-големият гръцки художествен музей, предава РИА "Новости", позовавайки се на информация от полицията. От службите за сигурност заявиха, че кражбата е станала рано тази сутрин, около 05:00 ч.
Според първоначални сведения, по това време алармената инсталация на сградата се задейства, но притичалият охранител вижда само силует на бягащ в тъмнината мъж. При огледа в последствие се установява, че липсват две картини.
Засега от ръководството на музея категорично отказват да дават повече подробности. Според запознати, в колекциите на националната институция се съхраняват както ценни национални творби, така и картини на известните европейски художници Рембранд и Дюрер.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 15, 2013 10:35 am

Музеен информационен бюлетин за 10.01.2012г.

1. "Празниците на българина" в Дома на хумора и сатирата в Габрово
Източник: http://www.gabrovonews.bg/news/24106/
С тематичната колекция "Празниците на българина", открита днес (10 януари) в Дома на хумора и сатирата, габровският музей отправя артистичен поздрав към всички жени, носещи името Татяна, като поводът е 12 януари, когато Църквата почита Св. Татяна.
Това съобщи Дарина Маринчевска, уредник в музея, цитирана от БТА.
Колекцията включва 60 живописни платна на 34 български художници, подбрани сред 1460-те живописни платна, съхранявани в музейния художествен фонд "Хумор на народите".
По думите на Маринчевска творбите разкриват нрава на българите - нашенецът обича да празнува, не чака повод за веселие и не търси специално подбрано място, за да си направи празник. Това, което е нужно за празника на българите, е добра трапеза, приятели, музика и танци за настроение.
Нестинарките, кукерите, конните надбягвания, карнавалите и игрите, изобразени в живописните платна, допълват картината на корените на българския празник, обяснява Маринчевска.
Темата за празниците на българите е изкушила едни от най-талантливите български художници. В изложбата са включени и 11 скулптурни композиции.
"Празниците на българина" е създадена като пътуваща изложба, която би могла да бъде артистично допълнение към всеки градски празник и вече е гостувала в художествените галерии в Севлиево и в Дупница.

2. Изложбатa "Корените на Дилма Русеф" и в София
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=835752
Изложбата „Българските корени на Дилма Русеф" ще бъде открита в залата на Държавна агенция „Архиви" в София на 12 януари . Събитието е под патронажа на кмета на Община Габрово Таня Христова.
Експозицията показва 105 културни ценности - документи, снимки и портрети за историята на рода Русев, съхранени в Регионален исторически музей - Габрово, Централен държавен архив - София, Държавен архив - Габрово, Държавен военноисторически архив - В. Търново, фамилиите Ковачеви, Каменови, Колеви, Христови, Корнажеви и от личния архив на българския дипломат Румен Стоянов.
В изложбата е включено и копие на над 3-метрово родословно дърво на рода Русев, подарено на бразилския президент и започващо от 1730 г. То продължава до ХХІ в. и според специалисти е по-старо от историята на САЩ. В него са вписани имената на 598 души, уточни Красимира Чолакова от регионален исторически музей.
Новост в експозицията са 9 табла със снимки, които отразяват посещението на Дилма Русеф в Габрово на 6 октомври 2011 г. На 2 табла са показани и българо-бразилските отношения през последните години с проекта за енергийна ефективност между АМК, Технически университет - Габрово и бразилския център „SENAI". В отделна витрина ще бъдат изложени и подаръците, направени от Дилма Русеф при визитата й в Габрово, както и книгата на музей с посланието на бразилския президент.
На откриването на изложбата се очаква да присъства и бразилският посланик. Той ще получи гоблен, изработен през 30-те години на миналия век от лелята на Дилма Русеф за племенничката й. Гобленът е предоставен от д-р Иван Радев със заръката да бъде даден на президента на Бразилия.
Изложбата се придружава от луксозен каталог, изготвен с подкрепата на д-р Андрей Ковачев, член на Европейския парламент. Гостуването в София се осъществява с подкрепата на АМК - Габрово, а екипът, осъществил експозицията и каталога към нея, е: Красимира Чолакова, Росен Йосифов, Катя Димкова, Анелия Бояджиева, Антония Събева, Пенчо Тихов, Лилия Цветкова, Огнян Пунев и издателство „ЕКС-ПРЕС".

3. Макети на църкви, синагоги, джамии и къщи в изложба за толерантността
Източник: http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Cultu ... 00112.aspx
На пресконференция в посолството на Италия посланик Стефано Бенацо представи някои от умалените модели, включени в изложбата.
От днес до края на януари Археологическият музей в София ще бъде домакин на една нестандартна експозиция, която ще приканва посетителите към разсъждения за толерантността между отделните вероизповедания и етноси. Изложените над 40 умалени архитектурни модела на църкви, синагоги, джамии, както и на обикновени възрожденски къщи от различни епохи представляват изящни произведения на изкуството.
Ние не сме нито Пикасо, нито Дали, а хора, които искат да изразят една емоция и да я споделят с публиката – заяви посланикът на Италия у нас Стефано Бенацо, който е един от авторите на изложбата, заедно с още трима български творци – Пламен Игнатов, Вихрен Михайлов и Тодор Начев.
Модел на Софийската синагога, поставен редом до умаленото копие на църквата в Боргунд, Норвегия.
Софиянци и гостите на столицата могат да се насладят на съвършените умалени копия на Арката на Константин до Колизеума, Античния театър в град Пловдив, катедралния храм „Св. Неделя” в София, Софийската синагога, Томбул джамия в Шумен, катедралата „Нотр Дам” в Париж, на моделите на стари къщи от възрожденските градове Мелник и Копривщица и пр.
Макетите са направени от дърво, керамика, картон и… кибритени клечки, в зависимост от вдъхновението на артистите. Преобладават модели най-вече на български православни храмове, както и на икони. Сред експонатите, подредени в залите на Археологическия музей, се откроява моделът на Пламен Игнатов, който с маниакална прецизност е успял да пресъздаде в умален вид Рилския манастир – паметник на ЮНЕСКО, в цялото му великолепие. За да постигне това съвършенство, авторът е посветил 16 години от живота си и е използвал 6 милиона кибритени клечки.
Това е изложба на толерантността, независимо дали става дума за етническа, религиозна или езикова – каза посланик Бенацо, който е организатор на изявата. Според него в България толерантността не е теоретична идея, а реална, искрена. Тя е заложена в ДНК-то на гражданското ни общество и има древна и солидна традиция, вкоренена в сложната ни история. Всъщност това е смисълът на тази изложба – да накараме хората да се замислят върху толерантността – заяви Н. Пр. Стефано Бенацо в интервю за Радио България, в което пожела да говори не като посланик, а като творец:
Тази изложба се появи по един много естествен начин. Идеята бе да се съберем заедно и да изложим нашите произведения, които първоначално представляваха модели на християнски храмове. После си казахме – защо да не добавим и синагоги, джамии, както и къщи? Защото и една къща е изпълнена с духовен и емоционален заряд. Във всеки дом, независимо от вероизповеданието на обитателите му, винаги присъстват религиозни символи. От дясната страна на вратата в източноправославния дом например се намира домашният иконостас, в католическите къщи пък ще видите разпятието на Христос, в мюсюлманските домове често има свещени писания, при евреите, закачен на портата, има знак който показва, че това е еврейски дом и пр. Важна е емоцията, която вложихме в нашата работа и която искаме да предадем на посетителите на тази експозиция.
Ваше Превъзходителство, какво Ви накара да организирате подобна изложба, в която участвате и Вие със своите модели на храмове?
Щом съм направил тази изложба, която изразява позитивното ми отношение към тази страна, значи, че определено тук нещо силно ме е впечатлило. Освен това, вие притежавате невероятен културен потенциал. Имате такива забележителности, като се почне от дунавския град Видин в Западна България и се стигне до Черно море – навсякъде има културно-исторически паметници от всички епохи, които представляват голям интерес. И въпреки, че част от тях не са реставрирани, те са достъпни за туристите. Същото важи и за Италия. Ние не сме държави с богати природни ресурси, но затова пък имаме едно древно културно-историческо наследство и трябва максимално да се възползваме от цялото това богатство, за да привлечем инвестиции и да подобрим състоянието на тези паметници – каза в заключение Н. Пр. Стефано Бенацо.

4. Превод на Христо Ботев от руски е експонат на месеца в Историческия музей
Източник: http://news.plovdiv24.bg/318986.html
На 6 януари се навършиха 164 години от рождението на Христо Ботев. Поет, публицист, журналист, преводач, литературен критик, революционер и мислител, Христо Ботев се превръща в икона за българите, в национален символ. Автор само на 20 стихотворения, поезията му дава облика на българската литература и до днес, а цялото му творческо наследство предлага една радикална версия на българското национално мислене и философия.
Припомняме Ви, че преди по-малко от месец Регионален исторически музей - Пловдив почете паметта на Христо Данов. На 11 декември се навършиха 100 години от смъртта на основателя на модерното българско книгоиздаване. Тези две дати ни подтикнаха да посочим учебника "Уроци за първите четири аритметични правила за счетовете" за експонат на месец януари. Христо Г. Данов издава книгата през 1873 година, а неин преводач от руски е Христо Ботев. Учебникът е ярко доказателство как от елементарната и суха материя на аритметиката може да се направи не само увлекателно четиво, но и то да се използва за революционна пропаганда.
Всъщност Данов е договорил превода на този руски учебник с Л. Каравелов, който кани за тази цел Христо Ботев. Името на преводача не е било написано на корицата и това дава възможност този и други учебници безпрепятствено от турската цензура да пристигнат в Пловдив. Тук Данов открил политическата опасност, която този невинен учебник би могъл да донесе на Книжарницата. Ботев, който не устоял на изкушението, бил поставил задача да се пресметне колко години България " добрува под сянката на султаните" или да се сравнят разноските на държавния бюджет за личните разходи на султана и за просвещение, които били 20 пъти по-малко.
Христо Данов обаче не унищожил екземплярите, а заменил само най-опасните задачи с други, напълно невинни. "Уроци за първите четири аритметични правила за счетовете" е част от нашата експозиция "Книгоиздаване в България през втората половина на 19 и началото на 20 век", която се помещава в дома на Христо Данов на ул. "Митрополит Паисий" № 2.

5. Новият археологически комплекс в Созопол ще се изгражда на два етапа
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1608547
Проучванията в Созопол приключиха, но за да бъде завършена реставрацията и консервацията на археологическите обекти са необходими около 1-1,5 млн. лева. Това съобщиха от община Созопол. Този мащабен за Созопол проект трябва да се раздели на два етапа. Първият етап е укрепването на новооткритата крепостна стена и новооткритата църква, за да могат през лятото туристите да влязат вътре в археологическия комплекс да го разгледат, да си направят снимки. Изграждане на двата подхода от южната стена и от центъра към археологическия обект ще завършат цялостно първия етап преди началото на летния сезон. Вторият етап ще започне през есента и ще включи разкопаването на центъра - входната врата към Стария град, довършването на крепостната стена, изграждането на двете кули от двете страни на входа. Вижданията са да се направи една естакада, за да се слиза надолу. Проектът е много добър и неговото реализиране ще донесе много позитиви за града и за туристическия бизнес, смята кметът на община Созопол Панайот Рейзи. Правителството показа, че има намерения и виждания да финансира в тази посока, убеден е кметa.

6. Министри и археолози изчистили противоречията покрай строителството на магистралите
Източник: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/01/ ... rechiiata/Представители на археолозите и на различни министерства се срещнаха днес, за да обсъдят породилото се напрежение между тях в края на миналата година покрай думите на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, че историческите музеи в участъците на бъдещите автомагистрали "изнудват" агенция "Пътна инфраструктура" и бавят строителството на магистралите с археологическите си проучвания. Археолозите реагираха остро, а министър Павлова продължи да отстоява думите си.
Днес тя инициира среща, на която противоречията да бъдат обсъдени и по възможност - изгладени. Тя била в доста широк формат, участвали вицепремиерът Симеон Дянков, министърът на културата Вежди Рашидов, заместникът му Георги Стоев, голям екип от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), археолози от БАН, от музеите в Перник и Шумен, от Софийския университет, както и Божидар Димитров (бивш директор на Националния исторически музей и министър в правителството на ГЕРБ).
Разговорът беше много конструктивен, в продължение на два часа обсъждахме спорните въпроси и в края на срещата уточнихме къде всъщност се коренят проблемите, каза пред "Дневник" Людмил Вагалински - директор на Националния археологически институт с музей към БАН.
Както вече посочиха пред медиите, археолозите разяснили и пред властта, че цените, по които работят, се основават на методика, спусната от Министерството на културата. Методиката обаче все още не е изведена като официален документ на ведомството, затова по време на разговора било уточнено тя да бъде подписана и оформена като нормативен документ на министерството. Така се очаква да бъде изчистен въпросът за това колко струва работата на археолозите.
Обсъдени били и критиките от страна на МРРБ, че на вече проучени от специалистите терени при строителството на магистралите изведнъж се появявали нови исторически обекти и това бави изграждането на пътищата.
Археолозите представили карти и документи, от които ясно се виждало, че действително трасета, прогнозирани при първоначалните проекти на магистрали, се променяли в хода на работата.
Заданията ни обикновено са да проучим около 50 метра - колкото е магистралата, така ако трасето се промени дори само със 100 метра, може да се окаже, че пътят минава не покрай могилата, а направо през нея, коментира Вагалински.
Министрите и представителите на АПИ се съгласили с тези аргументи. Уговорено било да има нови срещи между археолозите и пътната агенция, на които да се постигне по-добра комуникация.
Като трети проблем, водещ до затруднена координация, историците посочват голямото текучество в АПИ, като така нови и нови хора в пътната агенция трябвало да бъдат информирани за Закона за културното наследство, излизащите все още нови наредби към него и на практика за изискванията за работа на археолозите.
Изчистихме нещата, разбрахме се спешно да продължим работата по приоритетни обекти като магистрала "Хемус", да се довърши новата план-сметка за проучванията там, обнадежден съм от конструктивния дух на дискусията, каза още Вагалински.

7. Музей на търновската войнска слава ще бъде създаден във Велико Търново
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1608560
Музей на търновската войнска слава ще бъде създаден във Велико Търново. Това съобщи за Радио „Фокус”-Велико Търново Иван Църов, директор на Регионалния исторически музей във Велико Търново. Идеята е на кмета на общината Даниел Панов, който е поставил задача да се изработи идейно предложение за създаване на музея. Църов допълни, че ако наистина се създаде подобен музей, това би допринесло при кандидатстването на Велико Търново за Европейска културна столица през 2019 година. Още през миналата година е отправил искане до Министерство на отбраната, което вече е уважено. Искането касае получаване на значително количество единици огнестрелно оръжие, които са били на въоръжение в Българската армия в периода от създаването и непосредствено след Руско-турската война до Втората световна война. От Министерство на отбраната ще бъде предоставено и вещево имущество, което ще бъде използвано през следващото десетилетие за експозиционни цели. „С единици въоръжение точно ще илюстрираме войнската слава на тези наши прадеди, които са си оставили костите по бойните полета на Балканите през войните. По този начин ние ще почетем и тяхната памет”, заяви Иван Църов.
Музеят ще посвети цялата 2012 година на честването на 100-годишнината от началото на войните за Национално обединение или Балканската война, която започва на 5 октомври 1912 година, а събитията, свързани с нея, продължават цяло десетилетие. „Планираме да отбележим тази значима дата, макар и свързана с трагични събития, подобаващо. Водим разговори и с други институции, които имат отношение с историята – Държавния военен архив, Военния университет, военните поделения и военните заводи, които са на територията на нашия град”, заяви Църов.

8. Половин милион души са посетили музея на Дядо Коледа в Турция през 2011 г.
Източник: http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/20 ... _na_diado/
През миналата година 586 хиляди души са посетили Музея на Дядо Коледа, който се намира в турското градче Демре, област Анталия, съобщи БТА.
Близо половин милион души са посетили и античния град Мира от 4 век преди новата ера, който се намира близо до Музея на Дядо Коледа.
5 390 000 турски лири са приходите от посещенията на тези обекти през изтеклата година.
Музеят на Дядо Коледа е създаден от общината в Демре в чест на Свети Никола, който е живял по тези земи. Светият отец бил известен с добрините и даровете, които правел на хората, затова се счита, че е прототип на Дядо Коледа, който раздава подаръци на Коледа и Нова година.
В Музея на Дядо Коледа, към който има и църква, идват и много двойки от чужбина, за да се венчаят специално тук. Фирми развиват т.нар. венчален или семеен туризъм.
Агенцията припомня, че турски мюфтия преди време изказал съмнение в почтеността на дядо Коледа, като заявил, че в Корана е прието да се влиза през вратата, а не през комина. Той призова турците да не следват традицията на Дядо Коледа.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 15, 2013 11:02 am

Музеен информационен бюлетин за 11.01.2012г.

1.Музеят в Търговище чества 61 години
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=836394
61 години от създаването си отбелязва днес Регионалният исторически музей в Търговище. Решението за създаването на институцията е от 1951 година, а негов пръв директор е проф. Димитър Овчаров.
Музейното дело в Търговищкия край датира от 20-те години на XX век, когато има данни за изучаване на местната история и съществуват малки училищни музейни сбирки, поддържани от учители-ентусиасти в гр. Търговище и по-големите селища на областта, разказа директорът на музея Магдалена Жечева.
От 1953 г. е открита постоянна музейна експозиция. Събраните тогава първи колекции стават основа за фонда на Окръжния исторически музей в Търговище, който е самостоятелен институт от 1960 г. От тогава датира системното проучване и популяризиране на историята на Търговищкия край.
Формиран е богат музеен фонд с над 30 000 музейни единици, веществени и документални паметници от неолита (VII хил. пр. Хр.) до нашето съвремие. Сред тях има уникални колекции и ценности (енеолитната култова сцена от с. Овчарово, златното тракийско съкровище от с. Кралево и други), участвали в големи национални музейни експозиции у нас и в чужбина.
В тези дни музейните уредници подготвят изложба за българското опълчение по повод 29 януари - Денят на освобождението на Търговище.

2.Древен календар върху овнешка глава се пази в Перник
Източник: http://news.pernik24.bg/319322.html
Един от най-старите антични календари в Европа, уникален по рода, се се пази в Регионален исторически музей в Перник. Уникатът е изложен на видно място в музейната експозиция, но малцина от посетителите му биха познали, че глинената глава на овен със скромните размери от 19 см. височина и 13 см дължина в основата, е древен календар, пише Градски вестник.
Находката се появила на мегдана в пернишкото село Боснек през 1962г. Тогава там правели водопровод и на една права лопата под земята се показала овнешката глава. Двамата местни, попаднали на странния предмет, го предали в музея. Сега артефакта се изследва от музейният експерт Николай Сивков. Негови статии за старинния календар са публикувани епизодично у нас в чужбина. Той е правил съобщения за овнешката глава -календар в Естония и Гърция - на траколожки конгрес.
Сивков твърди, че това е единствената глава на животно, която е оформена като лунно-слънчев античен календар от парапегматичен тип, каквито са били римските календари. Датирана е от 2-4 век сл.Хр. Върху нея са нананесени врязани знаци и множество дупчиици, с помощта на които е възможно в миналото да са броили дните в месеци от 28, 30 и 31 дни. Те отговоарат на начина на отчитането на времето в старите римски календари от 8-7 век пр. Хр. "Информацията, кодирана върху него, носи календарен, космологичен и космогоничен характер. Фиксирани са синодичен, сидеричен, драконичен месеци, лунна, слънчева и драконична години, а също така периоди от време - сезони, цикли.", твърди Сивков. Парапегмата е система от определен брой малки кръгли дупки за придвижване на маркиращи щифтове по тях, обяснява музейният експерт и показва малките отвори върху овнешката глава, чрез които могат да се отброят дните в месеца. Той е разчел и други много по-сложни знаци върху артефакта. Смята се, че календарът може да служил на някогашните агриани , населявали земите при изворите на Струма, но някои съзират в него и келтски характер. Самият факт за присъствието на подобна единствена за сега календарна реликва от Боснек говори много за мястото и ролята на Перник като важно култово и културно средище на Балканите от най-древни времена, категоричен е Сивков.

3. Музеите на Варна заработили близо 460 000 лева през 2011 г.
Източник: http://news.varna24.bg/319360.html
Близо 460 000 лева са заработили музеите във Варна през 2011 г. Това заяви доц. Валентин Плетньов директор на Регионалния исторически музей в града. Той посочи, че има спад на приходите, тъй като най-доходоносния музей - Археологическия почти не е работил. Плетньов посочи, че все пак е имало посетители, които са имали възможност да видят сборна експозиция от всички по ценни експонати, като например от Варненския халколитен некропол, монетните съкровища, както и иконата експозиция.
"Оказахме се в много тежка ситуация, но няма как - все пак успяхме да завършим един много сериозен ремонт и години наред няма да ни се налага да правим нов", посочи уредника на музея. Той коментира, че основните приходи през 2011 г. са се очаквали от Аладжа манастир, който е оправдал очакванията. Общо 200 000 туристи са преминали през музеите във Варна. В сравнение с 2010 година Валентин Плетньов заяви, че заработените приходи от всички музеи във Варна са възлизали на около 600 000 лева.
"Това е едно сериозно спадане на приходите с близо 150 000 лева", заяви специалистът. Директора на Археологическия музей в града коментира, че тази година обаче след извършения мащабен ремонт на музея още от рано започва рекламата заедно с туроператорите, за да бъдат привлечени повече туристи. Идеята е още от месец май да започнат да идват туристи, които да влизат в един обновен музей с обновени експозиции.

4. Директорът на Исторически музей Перник Емилия Велинова: До края на юни археолозите приключват с обекта по трасето на "Струма"
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1609042
До края на юни археолозите ще приключат с проучванията си и ще освободят трасето на автомагистрала „Струма”, това каза пред Агенция “Фокус” Емилия Велинова, директор на Историческия музей в Перник, която присъства днес на трасето на „Струма”, където премиерът Бойко Борисов видя част от разкритите обекти. „Миналото лято правихме разкопки до края на август и това са сондажите, които са направени. При тях са разкрити - части от античен некропол от VІ – V в.пр.Хр. Един изключително интересен обект, за който моите колеги – археолози казват, че такъв няма регистриран в България и изобщо – на Балканския полуостров”, посочи Велинова.
„С премиера разговорът вървеше към това – докога ние ще успеем да освободим терена за магистралата и какво се случва, след като се изкопаят артефактите. Разбрахме се, че до края на юни ще копаем; в началото разговорът беше – до края на февруари, но самите строители казаха, че ние с нашия обект не пречим. Затова уговорката ни остана – да освободим трасето до края на юни. Такава ни е уговорката и с Агенция „Пътна инфраструктура” и нейния председател г-н Лазар Лазаров. Предстои подписване на нов договор с Агенция „Пътна инфраструктура” и подготовката на новия сезон”, каза Емилия Велинова.
„По предварителни разчети, които сме направили, ще работят около стотина души, защото обектът е доста голям – не само това, което видяха и заснеха журналистите, а доста повече. Има пет разкрити структури, които не са допроучени, а има и изобщо неразкрити структури. Предстои ни сериозна работа”, каза Емилия Велинова.
Вчера се е провела среща и с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, съобщи тя. „Доста време разговаряхме, смятаме, че вече са изяснени тези неща: че археологията е наука, която работи по-бавно със своята методика и не става толкова бързо – да се правят нещата ден за ден. Не сме имали проблеми с АПИ, имахме един договор, който изпълнихме, сега предстои следващият договор. Трябва да намираме общ език и да работим общо – както за строителството на магистралите, така и за опазване на културното наследство”, каза Велинова.
На въпрос – оставате ли спокойни след днешната среща и ще успеете ли да си свършите научната работа, Емилия Велинова заяви: „Да, смятам, че има достатъчно време. Проучването на обекта до края на юни може да стане, дай Боже да няма валежи и дъждове, но се надявам, че ще бъде хубаво времето. След това – научната обработка продължава в музейните зали”.
Чудесно е – да има такива срещи. Смятам, че тази среща, която се проведе вчера, се сложи началото на едни такива регулярни срещи – дай Боже да продължат и занапред, за да се чуват различните мнения и гледни точки и да търсим обединителното между различните институции – каза директорът на музея в Перник.

5. Красимира Чолакова: 105 културни ценности са представени в изложбата „Българските корени на Дилма Русеф”
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1609072
Изложбата „Българските корени на Дилма Русеф” показва родословието на Дилма Русеф в България. Това каза в интервю пред Агенция „Фокус” главният организатор на експозицията Красимира Чолакова. В изложбата има около 105 културни ценности, които са съхранени в музея в Габрово, в Централен държавен архив, в Държавен архив – Габрово, в Държавния военноисторически архив. Включени са и около 50-60 снимки от фамилиите Ковачеви, Каменови, Колеви, Христови, Корнажеви, които са от рода Русев. Има пет снимки от личния архив на българския дипломат Румен Стоянов, който е бил дълги години посланик на България в Бразилия и лично познава Дилма Русеф. „Освен това, сме показали и родословното дърво, което музеят подари на Дилма Русеф, която гостува в Габрово на 6-ти октомври миналата година. Новост са и девет табла със снимки, отразяващи посещението й в Габрово, и две табла, които показват българо-бразилските отношения през последните години. Това е един проект за енергийна ефективност между АМК – Габрово, Техническия университет-Габрово и бразилския център „SENAI”, посочи Чолакова. Изложбата е придружена от един луксозен каталог, който е реализиран с финансовата подкрепа на евродепутата д-р Андрей Ковачев. „При посещението си на 6-ти октомври 2011 г. Дилма Русеф връчи няколко подаръка. Единият от подаръците е на автора на изложбата, а другият е на кмета на град Габрово. Тези подаръци присъстват в изложбата, която ще покажем в София. Отделно има 9 табла със снимки, които отразяват именно посещението на Дилма Русеф в Габрово и в България, които са много интересни”, каза Красимира Чолакова. Тя допълни, че е новост показването на първото родословие от 1975 г., в което присъства Дилма Русеф заедно с баща си, брат си, сестра си и майка си в родословие на един габровски род. „Това родословие се съхранява както в Държавен архив – Габрово, така в Регионален исторически музей и в една от наследничките – г-жа Тошка Ковачева в Габрово, правено е от един габровски краевед Илия Габровски и е изключително интересно родословие, тъй като проследява родовите отношения между няколко габровски фамилии”, каза Красимира Чолакова.

6. РИМ - Русе получи предварителна регистрация за участието си в Европейска нощ на музеите 2012 от Франция
Източник: http://www.ruseinfo.net/news_96711.html
Регионален исторически музей - Русе получи от Катя Усова, Координация на Европейска нощ на музеите 2012 към Френското министерство на културата своята предварителна регистрация за участието си в Европейска нощ на музеите 2012, която ще се проведе на 19 май, събота. В края на януари музеят ще получи линк към онлайн регистрация на страницата, посветена Русенския музей, където ще може да се въведе програмата за 19 май. към момента на страницата - http://nuitdesmusees.culture.fr/musee/r ... 59009/?g=m се вижда миналогодишната програма на музея от 2011 г. Това съобщи днес директорът на РИМ - Русе доц. д-р Николай Ненов.

7. 14 хиляди повече туристи са посетили Плевен
Източник: http://inews.bg/%D0%A2%D1%83%D1%80%D0%B ... 43950.html
Най-голям е интересът към Панорамата "Плевенска епопея 1877 г.", която е посетена от 80 хиляди души
Повече от 145 хиляди туристи са посетили военноисторическите музеи в Плевен през 2011 г. - с 14 хиляди повече спрямо предходната. Това съобщи за БТА директорът, доц. Милко Аспарухов.
Най-голям е интересът към Панорамата "Плевенска епопея 1877 г.", която е посетена от 80 хиляди души. Повече от 14 хиляди са чуждестранните гости от 12 държави. Близо шест хиляди са посетителите от Германия, две хиляди - от Русия. По около хиляда са гостите от Турция, Израел, Румъния, Украйна.
По-малки групи са били от Гърция, Великобритания, Франция, САЩ, Испания, Италия. През изминалата година почти 50 хиляди ученици са разгледали военноисторическите музеи - около 10 хиляди повече спрямо предходния период, уточни Аспарухов.

8. Монета с изображения на двама души по време на полов акт в Лондонския музей
Източник: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4461911
Уникалната монета е предадена на Лондонския музей, където ще бъде достъпна за разглеждане от посетители в продължение на 3 месеца.
Нестандартна римска монета с изображение на мъж и жена по време на полов акт откриха любители-археолози на брега на река Темза, Великобритания. Специалистите предполагат, че вероятно тя е била използвана за заплащане на услугите на проститутки. Това е първата подобна находка, откривана във Великобритания, допълват археолозите.
Монетата е на възраст 2000 години. Изработена е от бронз и на нея ясно се виждат фигурите на двама души, които правят секс. На обратната страна се различава символът XІІІІ, което вероятно е означавало паричната стойност.
Уникалната монета е предадена на Лондонския музей, където ще бъде достъпна за разглеждане от посетители в продължение на 3 месеца.

9. 10 633 души са посетили Парк-музей "Владислав Варненчик" през 2011 г.
Източник: http://news.varna24.bg/319396.html
10 663 е броят на посетителите в Парк-музей "Владислав Варненчик" за 2011 г., което е с 1985 души повече от 2010 г.
Броят на българските и полските посетители е почти еднакъв- 4627 и 4022. 1187 са руснаците и 752-ма - унгарците. Традиционно, музеят се посещава от чуждестранни туристи най-вече през летния сезон. През учебната година най-голям дял сред посетителите заемат учениците - 1379.
През изминалата година в залата за временни изложби на музея са били представени общо 6 изложби. 13 са даренията, постъпили във фондовете на музея, сред които са и средновековна ризница и подшлемник, съвременна изработка по образец, дело на българския майстор Валентин Колев, дарени от Асоциация "Булгарика
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 15, 2013 11:29 am

Музеен информационен бюлетин за 12.01.2012г.

1. Обновеният Национален политехнически музей ще отвори през май
Източник: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/01/ ... uzei_shte/
По залез слънце започва седмата "Европейска нощ на музеите и галериите" - 14 май
Министерството на културата ще получи над 10 млн.лв. за ремонт на културни институти - 05 авг
Националният исторически музей и зала "България" ще се ремонтират с европари - 05 юли
Около 640 хил. лв. струва ремонтът на Националния политехнически музей в София, 50 хил. от които са отделени за изграждането на съоръжения за достъп на хора с двигателни увреждания.
Изграждат се рампи, платформи и специален санитарен възел за хората с увреждания. Изцяло е подменен покривът на сградата, залата е реновирана, поставени са нови прозорци с PVC дограма. Ремонтирана е електрическата инсталацията и са подменени осветителните тела с енергоспестяващи.
Проектът, финансиран от Министерство на културата по оперативна програма "Регионално развитие", е започнал на 17 октомври. Сега се ремонтират 10 културни институции в цялата страна, за да се повиши енергийната им ефективност и да се осигури равен достъп за хора с увреждания. Първият завършен е Музеят на религиите Ески джамия в Стара Загора.
"Последната година в Нощта на музеите имахме над 5000 души посещение и в старите условия беше много трудно да обслужим нашата голяма публика. Поради липса на въздух вентилацията не беше добре, имаше хора, които припаднаха", разказа директорът на музея Екатерина Цекова.
Тя обърна внимание, че най-посещаваните музеи по света по статистика са тези, при които публиката има естествен допир до експонатите. За това към техническите музеи обикновено има силен интерес в други страни. Очаква се да бъдат отпуснати средства за откупуване на експонати и броят им в музея да се увеличи.
Сградата на Националния политехнически музей е построена през 1972 г. с предназначение на административна сграда при музей на Георги Димитров. В момента в нея се съхраняват и излагат над 22 000 експоната. Политехническият музей заема сградата от 1992 г., като за това време в сградата не е правен ремонт.
Обновената сграда ще бъде отворена за посетители през май за честването на 55-годишнината на музея.

2. Великите сили - равнис по Рилския манастир!
Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1182676
Посланиците на Великите сили Джеймс Уорлик, Юрий Исаков, кметицата на София Йорданка Фандъкова, бившият шеф на парламента Благовест Сендов, министър Аню Ангелов се възхитиха от величието на Рилския манастир във вторник вечерта в Археологическия музей. Там бе открита изложбата на макети “Толерантност: пътеводна светлина във вярата и живота”. Автори са Пламен Игнатов, Вихрен Михайлов и Тодор Начев, плюс италианският посланик Стефано Бенацо. Самият той изработил миниатюрни Софийската синагога и шуменската Томбул джамия.
“Ние не сме Пикасо или Салвадор Дали и нашите произведения не струват милиони, но изразяват голяма емоция”, каза Бенацо на откриването и уточни, че творбите се продават. Те ще бъдат изложени до 30 януари.

3. Пет сватби вдигат за Нощта в музея
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=837294
Вече е готова план-програмата за 2012 г. на Регионалния исторически музей в Плевен.
Вече е изготвена концепцията, а почти завършен е и тематико-експозиционният план, като остава пространственото оформление и решение. За актуализирането на постоянната експозиция с много документи и костюми са съдействали директорите на театъра и Плевенска филхармония, Илко Иларионов и Евлоги Илиев.
В тази експозиция ще бъдат представени и дарените на музея от сина на Емил Димитров сценичен костюм на изпълнителя, статуетката му за цялостно творчество от "Златния Орфей", оригинални ноти, писани от него, микрофон, изработен в бившата ГДР, както и орден "Стара планина".Друг от акцентите в програмата на Историческия музей ще бъде провеждането на традиционната Нощ в музея, която тази година ще бъде на 12 май. Организаторите са решили проявата да бъде посветена на сватбените ритуали по българските земи от траките до наши дни, а за целта ще бъдат представени пет сватби от различните исторически периоди. Гостите на музея ще видят сватбен ритуал при древните траки, средновековна българска сватба, традиционна селска сватба от плевенския регион, градска сватба от 20-е години на миналия век и съвременна сватба. Гвоздеят на програмата ще бъде вечерта, като тогава двама млади плевенчани ще сключат брак на сцената в музея.

4. Изкуство за възрастни и деца
Източник: http://bnt.bg/bg/news/view/67792/izkust ... tni_i_deca
Нова инсталация привлича възрастни и деца в областния Музей за изкуство в Лос Анджелис. Творението е дело на артиста Крис Бърдън.
Инсталацията се състои от стотици детски колички и камиончета, които с помощта на магнити се движат по сложна система от магистрали, преплетени около жилищни сгради.
Някои от зданията са умалени модери на известни архитектурни обекти, като Айфеловата кула, например.
Целият мини-град е изграден от строителни блокчета и всевъзможни материали от конструктори за деца. Той обаче показва на възрастните цялата сложност и динамика на живота, който водят.

5. Лувъра на гости във Фукушима
Източник: http://www.cross.bg/1275648
В знак на солидарност към трагедията в Япония, от най-големия национален музей на Франция Лувъра планират да изпратят пътуваща изложба. Очаква се през април месец тази година 20 творби да бъдат показани в три града в северната част на Япония, включително Фукушима Сити, който се намира на 40 мили от мястото, където е разположена ядрената електроцентрала.
Припомняме, че на 11 март 2011 година в резултат на силното земетресение в Япония в АЕЦ „Фукушима” възникна радиационна авария.
Изложбата ще бъде под надслов „Среща, любов, приятелство, солидарност в колекциите на Лувъра”. Музеят настоява творбите да са в безопасност. Експертите посочват, че градовете, в които ще бъдат изложени картините, не трябва да са със завишени нива на радиоактивност.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Следваща

Назад към Your first forum

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron