Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2011 г.

Уважаеми потребители. форумът е тясно специализиран и достъпът до него е ограничен. Ако имате въпроси обръщайте се към администратора.

Модератор: vl.varnenchik_museum

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Съб Дек 29, 2012 5:50 pm

Музеен информационен бюлетин за 28.12.2012 г.

1. Радомир иска да направи Музей на бозата
Източник: http://econ.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8 ... _at.1.html
Община Радомир е изготвила проект за изграждане на Музей на бозата. Градът има ясните претенции, че е столица на производството на емблематичната напитка.
Засега в местния музей се съхранява нещо много ценно – оригинална рецепта на радомирската боза, съобщава bTV. Проектът предвижда в самостоятелния музей на бозата да има експонат – оригинален дървен стан за производството ѝ.
От общината планират да организират и Ежегоден фестивал на бозата. По стара традиция, жителите на града посрещат гостите си с кана с боза. Напитката, любима на немалко хора, е с особено популярен статут в Радомир и присъства неизменно на трапезата на местните.
В града е издигнат единственият в света паметник на бозаджията.
Бозата има дълга история. Някогашните майстори са я правели от просено брашно, което след препичането си се е варяло в казан с вода три часа. След добавянето на квасец, сместа е престоявала осем часа, примесвала се е със захар и се е прецеждала. Към момента изходната суровина за бозата е пшеница.
Интересното е, че през 16 век тя е забранена от султан Селим II поради смесването на опиум с течността. Освен Радомир, друг ключов град у нас, смятащ се за център на производството на боза, е Любимец.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Съб Дек 29, 2012 5:51 pm

Музеен информационен бюлетин за 29-31.12.2012 г.

1. С около 20 % са се увеличили посетителите на Регионалния исторически музей в Пловдив през 2012 година
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1732967
С около 20 % са се увеличили посетителите на Регионалния исторически музей в Пловдив през 2012 година. Това съобщи за Радио "Фокус" – Пловдив директорът на музея Стефан Шивачев. Предварителната статистика ще се потвърди след окончателното обработване на данните. Личните ми впечатления сочат, че има отчетливо увеличение на гостите на музея, както и на хората, които проявяват интерес към експозициите му, каза Стeфан Шивачев. Според него - отиващата си година е била трудна за институцията във финансов аспект, но и много успешна. В рамките на Деня на музеите на 18 май реализирахме проектът "Геометрия на времето - практики в градска среда", чрез който за около 20 дни показахме 11 различни проекта, реализирани в Германия, Италия, Япония и други страни, каза Шивачев. Друг проект, по които работихме беше "Нощ на ретро фотографията", които бе показан на 21 септември, добави директорът на Историческия музей. Чрез него е възстановено ретро фотоателие, фото- лаборатория за чернобели снимки, реализирана е и изложба посветена на фотографията. Друго постижение на музея е експедицията по стъпките на Девети пехотен полк по време на Балканската война, като част от програмата за отбелязване на 100-годишнината от Балканските войни. Отбелязването на 150 години от рождението на Димитър Кудуглу, също е един от успехите, които е реализирал екипът на музея през 2012 година. Темата бе благотворителността в Пловдив през 19 и 20 век, а изнесените доклади предстои да бъдат издадени в годишник, каза Шивачев. През годината в Центъра за съвременна история са показани повече от 10 изложби, а в зала "Съединение" е имало повече от 60 представяния на книги, концерти и срещи, както и една много запомняща се изложба посветена на 100-годишнината от Първото българско изложение.

2. Белоградчик отбелязва спад в интереса на туристите
Източник: http://inews.bg/%D0%A2%D1%83%D1%80%D0%B ... 48686.html
Повече от 83 хил. души са посетили историческите забележителности в област Белоградчик през 2012 г., съобщава агенция "Фокус”.
По думите на директора на историческия музей в града Михаил Михайлов посетителите наброяват 83 586 души. Статистиката показва, че има лек спад от около 10% в посещенията в сравнение с миналата година.
Крепостта "Калето” в Белоградчик остава най-посещаваният обект в областта, като от началото на годината досега тя е посетена от 52 494 души. 12 293 от тях са чужденци.
Втората най-интересна за туристите дестинация в района е пещерата "Магура”, която се намира в близост до село Рабиша. Нея са разгледали 27 431 души, от които 2486 чужденци, 17 283 възрастни и 7662 студенти и ученици.
Музейните експозиции и художествената галерия в Белоградчик обаче се радват на много по-слаб интерес от страна на туристите. 1237 души са посетили Историческия музей от началото на 2012 г. 1189 души са разгледали Природонаучния музей, а 1235 туристи са видели художествената галерия.
Според Михаил Михайлов около Нова година посещаемостта в района е по-висока, в сравнение с тази около коледните празници.
През почивните дни пещера "Магурата” и Белоградчишката крепост ще работят без прекъсване, а пък тези, които искат да разгледат експозициите, ще трябва да направят предварителна заявка за това.

3. Над 83 000 души са посетили историческите обекти в Белоградчишко от началото на годината
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1732951
Белоградчик. Над 83 586 души са посетили историческите обекти в община Белоградчик от началото на годината до 1 декември. Това съобщи за Радио “Фокус”- Видин Михаил Михайлов, директор на историческия музей в града. В сравнение с миналата година се наблюдава спад на посещенията с около 10%. Най-посещаваният обект остава крепостта “Калето” в Белоградчик. От началото на 2012 година тя е посетена от 52 494 души, от които 14 468 са учащи, 25 733 – възрастни, и 12 293 - чужденци. Вторият предпочитан от туристите обект е пещерата „Магура” край село Рабиша. Тя е разгледана от 27 431 души. От тях 7 662 са ученици и студенти, 17 283 – възрастни, и 2 486 - чужденци. Значително по-слаб интерес са предизвикали музейните експозиции и художествената галерия. Историческият музей е посетен от 1 237 души. Природонаучният музей е привлякал 1 189 туристи, а художествената галерия – 1 235. Обикновено около новогодишните празници посещаемостта е по-добра в сравнение с тази по Коледа, обясни Михаил Михайлов. Той добави, че Белоградчишката крепост и пещерата „Магура” работят без прекъсване, а експозициите приемат посетители след предварителна заявка.

4. В Природонаучния музей на Бургас ще бъде представена инициатива за създаване на гигантски пачуърк от защитени видове
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1733322
Бургас. Българска фондация „Биоразнообразие” обяви 2013 година на година на лалетата, каза за Радио „Фокус” Бургас Радостина Ценова от бургаския клон на организацията.
Предстои да излезе от печат календар, посветен на цветето. „През 2013 г. ще имаме активно партньорство с колегите за изследване на биоразнообразието към БАН, с които ще направим всичко, за да популяризираме семейството на лалетата и да организираме интересни събития. Дори още през януари в Природонаучния музей на Бургас ще представим една много интересна идея, свързана със цветята - създаването на гигантски пачуърк от защитени видове и то не само в България. Това е Европейска инициатива, в която се надяваме да се включим подобаващо. В края на януари, може би, на рождения ден на парк "Странджа" заедно с дирекцията на парка, природонаучния музей и БФБ ще организираме среща, на която ще представим както интересните растения на Странджа, така и възможността, която ние предоставяме за включването на различни арт клубове и школи, които да изработят тези малки и атрактивни парчета плат, на които ще се пришият редките и защитени растения на България”, обясни Ценова.
Обявяването на година на някакъв рядък вид е традиция за БФБ. Изминаващата вече година бе година на пеперудите. Имало е година на водните кончета, на гъбите и на дивата коза. Във връзка с популяризирането на пеперудите и ролята им за опазване на биоразнообразието през годината бе направена изложба с флагове, която обиколи страната и участва на различни фестивали. Бяха издадени различни стикери и рекламни материали с цел да се повиши информираността за пеперудите.

5. Атинският Национален археологически музей гостува в Пловдив
Източник: http://www.grreporter.info/Atinskiyat_N ... vdiv/12763
Посещаемостта на Националния археологически музей в Атина се е повишила с 71% благодарение на изложбата „Корабокрушението при Андикитира”. Георгиос Какавас, който е директор на музея от миналия август, а от февруари 2012 г. е бил директор на Нумизматическия музей, смята този пост за предизвикателство. „Това е най-добрият археологически музей в света, с най-търсените изложби, с огромно съкровище от антични предмети от всички разкопки в Гърция, и резерв, който би могъл да напълни още десет археологически музея” заяви Какавас, подчертавайки приноса на хората, които работят в него. Новият директор обещава да „съживи” една зала на музея за публиката, по начин, който все още не разкрива, но се знае, че идеята е заимствана от практиката на руските музеи.
Една от първите му идеи е участието на Националния археологически музей в програмата Google Art Project. Освен това, на 9 май 2013 г. започва изложбата „Подпечатвайки историята. Съкровища от гръцки музеи и колекции” в Пловдив. С помощта на спонсорите от Alpha Bank, ΙΚΕΑ-България и фирма „Актор” в пловдивския Археологически музей ще бъдат показани главно каменни печати и основните теми на изложбата ще са републиката, мястото на лидера в историята, олимпийските игри, образованието и други общочовешки ценности.
Едно от най-значимите културни събития на годината не само в Гърция- изложбата, посветена на Корабокрушението при Андикитира ще бъде удължена до август 2013 г. заради големия зрителски интерес. Сборникът „Технология на кораба, товара и механизмите”, който съдържа уникална информация за технологиите през античността беше издаден с помощта на Cosmote. Музеят се отваря навън и са предвидени филми на английски език, както и други изяви (музикални, театрални, танцови), които ще се организират в градината му и в залите.
Георгиос Какавас поиска музеят да бъде ограден. Въпросът беше дискутиран и преди няколко години от Централния археологически съвет, но тогава искането беше отхвърлено, защото музеят, градината и площадът се вплитат един в друг, а и защото за една демокрация не е добре, когато музеите се крият зад огради. Директорът на музея иска да увеличи служителите в музея, които днес са 129 човека.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Предишна

Назад към Your first forum

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron