Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2011 г.

Уважаеми потребители. форумът е тясно специализиран и достъпът до него е ограничен. Ако имате въпроси обръщайте се към администратора.

Модератор: vl.varnenchik_museum

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Сеп 12, 2011 7:19 pm

Музеен информационен бюлетин за 12.09.2011г.

1. Валери Кинов: Варна разполага с огромен потенциал за културен туризъм
Източник: http://www.moreto.net/novini.php?n=146140&p=7
Липсата на информация за културния потенциал на Варна е сред основните проблеми за развитието на културния туризъм в града. Това каза за Радио „Фокус” – Варна Валери Кинов уредник на Аладжа манастир. По думите му Варна е един от културните центрове на Балканите, но за това рядко се говори. Кинов подчерта, че заедно с други експерти, като например доц. Валентин Плетньов уредник на Регионалния исторически музей в града са поканени да разработват проекти за „Варна културна столица на Европа 2019”, като основната цел е всички дадености на града да бъдат популяризирани и по този начин да бъдат привличани повече хора. Според Валери Кинов България може да взаимства практиката на гърците, които твърдят, че на някои от камъните им са седели божества, оратори са изнасяли речи, то по тази логика да се каже, че Варна е основана през 584 г. пр.н.е. и добави, че това не е точна наука, а по скоро популяризация. „По този начин ние си създаваме имидж”, категоричен бе Валери Кинов и добави, че ако тази година бъде взета за отправна точка, то през 2016 година Варна ще навърши точно 2600 години от своето основаване. Не за подценяване е и факта, че отново във Варна е било открито и най-старото обработено в света златно съкровище, за което в последно време се говори, че е принадлежало на изключително развита цивилизация, а дори и за Черноморската Атлантида. Валери Конов посочи, че мотото на града може да бъде „Варна – кръстопът на цивилизации” и подчерта, че трябва да се набляга освен на фестивалите, но и на факта, че градът разполага с културно наследство.

2. Божидар Димитров: Троянската война не е заради хубавата Елена
Източник: http://www.blitz.bg/news/article/117947
Созопол отново коригира историята. Няколко каменни котви откриха водолазите от подводна експедиция на Националния исторически музей, съобщи директорът на НИМ Божидар Димитров.
Ръководител на експедицията е д-р Иван Христов, зам.директор на музея. Котвите са намерени в древно пристанище, разположено западно от остров Св. Кирик и Юлита край Созопол.
Формите на котвите свидетелстват че те са използвани през ХV-ХІІ век пр.Хр. от крито-микенски, карийски или финикийски мореплаватели в епохата преди Троянската война.
Досега се смяташе, че първите средиземноморски мореплаватели в Черно море са гърците, влезли в морето ни през ХІІ в.пр.Хр.
Котвите от Созопол разбиват тази представа, доказвайки някои легендарни сведения, че корабоплаване в Черно море има поне едно хилядолетие по-рано. А също, че Троянската война е избухнала не заради хубавата Елена, а заради митата и акцизите, които троянци са наложили на древните мореплаватели, възползувайки се от контрола си над Дарданелите – входа за Черно море.
Котвите са от здрав варовик с красиви форми, на тях има пробити по два или три отвора. През единия е минавало котвеното въже, а през другите дървени колове, които са задирали в дъното и спирали кораба.
Всяка от тях тежи по 200 кг и очевидно са принадлежали на кораби с голяма за времето товароподемност – 150-200 тона. Не е и тайна какво са изнасяли от нашите брегове тези кораби. Преди всичко жито, но също и солена и сушена риба, кожи, дървен материал, метали /мед, желязо, сребро, олово/, сол.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Сеп 13, 2011 8:21 pm

Музеен информационен бюлетин за 13.09.2011г.

1.Веска Николова с втора самостоятелна изложба в РИМ Ботевград
Източник: http://botevgrad.com/news/34869/Veska-N ... a-izlojba/
Втората самостоятелна изложба на Веска Николова бе открита официално вчера в зала “Орханиец” на Исторически музей – Ботевград.
Тя благодари на Историческия музей и неговия директор г-жа Тодорка Коцева за подреждането и популяризирането на изложбата.
От своя страна Тодорка Коцева приветства гостите, сред които бяха председателят на ОбС Маргарита Кирова, секретарят на читалище “Христо Ботев” Деспина Георгиева, Веселка Божкова, главен експерт “Култура” при община Ботевград, представители на литературен клуб “Стамен Панчев”, приятели, близки и колеги на Веска Николова и граждани.
“Изложбата ще гостува на музея до 12 октомври. Тя е част от инициатива “Салон на изкуствата 2011” и е посветена на първия учебен ден", каза директорът на Исторически музей – Ботевград. Тодорка Коцева каза още, че ще се радва, ако за празника на града – 1 декември, в музея със своя изложба гостуват учениците на авторката на картините.

2. Специалист от БАН поканен да разчете надпис от Средновековен град Червен
Източник: http://www.ruseinfo.net/news_93404.html
Доц. д-р Коста Хаджиев, специалист епиграф от Националния археологически институт с музей при БАН е поканен от Регионален исторически музей – Русе да работи по разчитането на надписа, разкрит по време на тазгодишните археологически разкопки в Средновековния град Червен. Четириредовият надпис-графит беше разкрит от археолога Стоян Йорданов и неговия екип от британски студенти върху една от стените на тринадесетата Червенска църква. Доц. К. Хаджиев е виден български специалист, който се занимава с кирилски епиграфика. От две десетилетия той проучва надписите в Червен, за които има множество публикации. Според него броят на разкритите в Средновековния Червен надписи е по-голям дори от този в столицата Търново.

3. Мултимедийна екскурзоводна система представя Аладжа манастир
Източник: http://news.ibox.bg/news/id_1887579078
С уникална за България мултимедийна екскурзоводна система се сдоби Аладжа манастир, предаде Радио Дарик. Системата включва 50 мощни 20-гигабитови дигитални устройства със 7-инчов тъчскрийн, в които е вкарана впечатляваща аудио-визуална информация.
В тях има много исторически факти, подробни фотографии на паметника, възстановки със звук и картина, като историите са разказани на шест езика - български, английски, руски, немски, румънски и полски. Езиковият подбор е направен след мащабно проучване за националността на туристите в музея, разкри Мартин Шварц, австрийски експерт в областта на културния туризъм, по чиято идея е изградена системата.
Автор на текстовете, въведени в програмата на устройството,е историкът Валери Кинов - уредник на Аладжа манастир. По думите му системата замества един голям екип от хора. В нея са включени толкова много истории, колкото няма събрани в една книга.
Системата е на стойност 30 000 евро, осигурени от австрийския консултант. 20% от печалбата от ползването на устройството ще отиват в Регионалния исторически музей, а 80% - за фирма „Шварц Консулт". С приходите ще продължи разработването на мултимедията, като има идея в нея да се включи и детска игра.
Ползването на дигиталния гид струва 12 лева. За него се плаща отделно от входната такса, която е 5 лева за възрастни и 2 лева за деца. Обсъжда се възможността цената за наемането наустройството да бъде намалена на 8 лева, обяви кметът Кирил Йорданов.

4. Подготвят второ издание на „Модният път на предците ни"
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=774810
Историческият музей в Горна Оряховица ще подреди от 19 до 22 септември експозиция и ретро фото ателие „Модният път на предците ни". Първото издание на изложбата предизвика голям интерес през юли.
Сега музейните работници отново ще представят историята на мъжкото и дамското официално облекло от изминалите два века. Експозицията ще бъде разделена на няколко битови къта, показващи характерни национални носии и етнографски експонати и ателиета тип „стари градски".
Всеки посетител ще има възможност да се облече и фотографира в избрани носии или ретро костюми. Входната такса за изложбата е 2 лева, като беседата и снимките в ретро ателиетата са безплатни.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Сеп 14, 2011 9:32 pm

Музеен информационен бюлетин за 14.09.2011г.

1.Митничари предадоха антична статуя на музея в Бургас
Източник: http://www.monitor.bg/article?id=307137
Антична мраморна статуя на римска аристократка предадоха митничарите на Историческия музей в Бургас. Статуята е задържана при проверка на пункт Лесово през юни. При рутинната проверка митничарите се усъмнили в дървен сандък, прикрепен странично към каросерията на камиона. Точно там открили статуята, замърсена с пръст и кал и увита с брезентово покритие. Експертизата доказва, че това е автентична антична римска статуя. „Става дума за антична статуя на женска фигура с датировка около втори век от новата ера. Тази статуя е на богиня или аристократка, украсявала форума на голям римски град, изработена е от средиземноморски мрамор”, обясни директорката на музея Цоня Дражева. Главата на статуята вероятно е била отстранена в епохата на ранното християнство, което се е случило и с други творби през този исторически период. По статуята няма сигнатура, което означава, че е иманярска находка, затова тя може да остане в България като притежание на музея.

2. Иван Църов: Регионалният исторически музей - Велико Търново си сътрудничи изключително добре с дружеството „Царевград Търнов”
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1565532
Регионалният исторически музей във Велико Търново си сътрудничи изключително добре с Даниел Панов и Общинското дружество „Царевград Търнов”. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Иван Църов – директор на Регионалния исторически музей и член на Обществения комитет в подкрепа кандидатурата на Даниел Панов за кмет на Велико Търново. Партньорството на Регионалния исторически музей с дружеството „Царевград Търнов” е свързано основно с обслужването на посетителския поток по музейните обекти. „Партнираме си и в организирането на някои други културни събития във Велико Търново. Може би 70 % от големият поток от около 400 000 посетители се обслужват точно във връзка с нашите партньорски отношения. Много добра партньорска дейност с „Царевград Търнов” имаме и в подпомагане на научноизследователския процес на Регионалния исторически музей. В музея работят доста хора, които професионално се занимават с научни изследвания в областта на археологията, етнографията, историята, християнското изкуство и т.н. „Царевград Търнов” ни подпомагат в научноизследователския процес с финансиране на различни видове дейности. Подпомагат ни и в нашата издателска дейност – както персонално на автори, които работят в музея и пишат монографии, така и при издаването на различни научни издания”, каза Църов.

3. Бургаските музеи ще се включат за шести път в отбелязването на Европейските дни на наследството
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1565490
Бургаските музеи ще се включат за шести път в отбелязването на Европейските дни на наследството, предаде репортер на Радио „Фокус”-Бургас. „Днес е Кръстовден, но от днес започва и гроздоберът, това беше и една от идеите, с които започнахме организацията на есенен събор, част от програмата за дните на Европейското културно наследство”, обясни Радост Христова, представител на Бургаския музея. На 12 септември в Природонаучния музей започна изложбата „Дърво с корен”, част от конкурса „Европейско дърво на годината”. Утре в Етнографския музей от 10.00 часа ще бъде открит Есенният събор на българските традиции и културното наследство на Бургаския край. В него ще се представят всички интересни автентични занаятчии в областта. Свободният ден за достъп до бургаските музеи е до 19-ти септември.

4. Фотоизложбата „Европа в образи” пристигна в София
Източник: http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Cultu ... 40911.aspx
Фотоси от Европа и паметници от миналото на българските земи в диалог в музея
До 4 октомври Националният археологически музей в София е домакин на изложбата „Европа в образи”. Тя е подготвена от италианската издателска къща с фотографски архив „Братя Алинари”. За над 150 години в архива са събрани повече от 6 милиона фотоса. Експозицията, съставена с помощта на учени, е от две части. Първата е визуален разказ за събития, факти и личности от социалната, политическата, икономическата и културната история на Стария континент. Втората част представя 27-те страни – членки на Европейския съюз. Всяка от тях участва с 4 фотоса, подбрани от посолството й в Рим. България е представена с 4 кадъра на фотографа Александър Михайлов. На един от тях виждаме реставрация на стенопис от Късното Средновековие в Боянската църква – паметник на ЮНЕСКО. Друг показва последната Коледа на четвърти блок в атомната централа в Козлодуй, затворен в началото на 2007 година. Третата снимка ни отвежда в софийската синагога, на четвъртата е дете от приют.
„Тази изложба е замислена през 2007 г., за 50-годишнината от подписването на Римските договори (с тях се създават Европейската икономическа общност и Европейската общност за атомна енергия.). Експозицията вече е била в осем европейски столици. И се гордея много, че София не е 27-а поред столица, какъвто е редът на влизане на страните в ЕС, а е сред първите спирки в нейната обиколка. Това не е случайно, направихме го като подарък в знак на уважение към България. То е допълнителна подкрепа и окуражаване за това, което страната ви прави в рамките на ЕС, за да заеме мястото, което открай време й се полага в Европа.”
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Съб Сеп 17, 2011 9:42 am

Музеен информационен бюлетин за 15.09.2011г.

1. Уникална изложба в Националния музей на образованието
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=776010
Интересна изложба нареди Националният музей на образованието в Габрово за 15 септември. Тя включва 40 училищни уреди и апарати, които са били използвани в учебния процес в периода от 70-те години на ХIХ век до наши дни.
...

2.Тракийско злато иззеха от иманяр в Свищов
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=776120
Културно-исторически ценности от Тракийската епоха са намерени и иззети от 41-годишен мъж от Свищов.
Той е копал в местността "Корея" в района на бившите сгради на военното поделение в Свищов. Там иманярът открил керамично гърне, в което имало златна спираловидна гривна, 12 златни накити и декоративни украшения, 6 бронзови брадви и секачи.
В жилището на мъжа е намерена и една чанта, пълна с керамични фрагменти. Всички находки са конфискувани от полицията и предадени на Историческия музей в Свищов.

3.Втора нощ на музеите в Димитровград тази година
Източник: http://haskovo.info/index.php?option=co ... 0&Itemid=2
За втори път тази година Исторически музей Димитровград организира Нощ на музеите и галериите. Първата такава инициатива бе проведена в бригадирския град през май по повод Международния ден на музеите.
За разлика от предишните пъти в събота ще работят и филиалите на Историческия музей в Димитровград. Това са Дом-музей "Пеньо Пенев" и Художествената галерия "Петко Чурчулиев".
Откриването на нощта на музеите ще бъде в събота от 19:00 часа, когато ще бъде представена изложбата "Лятна академия - 2011". Час по-късно ще бъдепрожектиран филм в зала "Археология", а в изложбената зала ще бъде направенадемонстрация на тъкане на стан.
Предвидени са ателиета по грънчарство, дърворезба и правене на фенери. Организаторите от Историческия музей са подготвили ипразничен концерт, в който от 22 до 24 часа микрофона могат да вземат всички желаещи.

4. Нови цени на билетите в РИМ
Източник: http://lotus.superhosting.bg/~plevens/i ... &Itemid=41
Общинските съветници одобриха предложението, направено от директора на Регионалния исторически музей Стефка Григорова за увеличаване цените на входните билети, екскурзоводските беседи и специализираните услуги в музея. Директорът на РИМ Стефка Григорова е мотивирала искането си с това, че през последните години разходите на музея по неговата поддръжка са се увеличили с разрастването и активизирането на дейността му. През годината се откриват доста гостуващи изложби, а и Плевенският музей е с най-голяма експозиционна площ в страната.
Билетите за българи и чужденци ще бъдат на стойност 5 лева. Учащите се, хората с увреждания и пенсионерите ще посещават този културен институт срещу билети от 2 лева. За организираните групи от ученици, хора с увреждания или пенсионери цената си остава 50 стотинки. В понеделник безплатното посещение се запазва. За екскурзоводските беседи ще се плащат 10 лева, а когато те са на чужд език - 30 лева. За прожекция на филми учениците ще заплащат по 50 стотинки, а всички останали - по левче. Използването на залите за интериор и заснемане на филми е с цена 300 лева на час, а когато залите се използват за концерти, чествания и конференции, цената на услугата е 100 лева на час.

5. Изложба на Bulgari в Националния музей на Пекин
Източник: http://newsmaker.bg/post/view/article/i ... 0%A0%D0%85
В Националния музей на Пекин е открита ретроспективна изложба на Bulgari.
Изложбата включва 600 уникални произведения на бижутерийното изкуство с историческа стойност. За пръв път експозиция е изложена в Рим през 2009 г., Париж през 2010г., а сега за пръв път гостува извън пределите на Европа.
Музейната експозиция включва бижута, часовници и други изящни изделия. Най-старите от тях са изработени през ХІХ век от създателя на марката - Сотирос Булгари.
Изложбата е подредена в хронологичен ред. Посетилите могат не само да се насладят на бижутата, но и да проследят историята на тази прочута българо-гръко-италианска фамилия. Ретроспекцията на Bulgari в Националния музей на Пекин може да бъде видяна до 3 ноември.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Съб Сеп 17, 2011 10:44 am

Музеен информационен бюлетин за 16.09.2011г.

1. Въоръжават кораба "Радецки"
Източник: http://www.standartnews.com/news/detail ... 0%BA%D0%B8
На кораба "Радецки" е струпано оръжие като за едно опълчение, съобщи директорът на Националния параход-музей Людмила Дамянова. Пушките и револверите обаче са поставени в добре охранявани витрини и няма как да "пуснат кръв".
Тъкмо в Нощта на музеите в събота на борда на кораба-музей се открива изложбата "Историята на оръжията в България", подредена със съдействието на Георги Маринов - председател на Националния съюз "Единение".
Експозицията съдържа огнестрелни и хладни оръжия от Възраждането. На специални табла пък има информация за тях.
Показани са също така класически оръжия за самозащита. На някои от пистолетите има и ръчни гравюри по дръжките. Такава експозиция разбира се може да мине без пушката "Манлихер", с която българските войни са се сражавали по време на битките през миналия век.

2. Медни съдове, красиви дантели и майсторска дърворезба в Етнографския музей в Бургас
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=776934
„Есенен събор на българските традиции и културното наследство на Бургаския край" се провежда в Етнографския музей.
Днес там беше открита изложба "Медникарството - едно изкуство на старите шуменци". Тя представя стария и характерен за града отпреди 150 години занаят. Експонатите са предоставени от РИМ -Шумен. Показаните котли, джезвета, кани, синии, ибрици, съдове за топлене на вода, за получаване на етерични масла и др. са с изкусна филигранна обработка - цветя, птици, дантели и плетеници.
Есенният събор представя традиционните есенни народни празници, свързани с реколтата и плодородието. Ще бъдат представени занаятите - грънчарство, медникарство, изработване на текстилни пана, плетене на дантели, кошничарство, дърворезба. Хлебари, винари и медари ще предложат на бургазлии своя продукция.
Свободен достъп до четирите Бургаски музея ще има на 19 септември, от 10:00 до 17:30ч.

3. Откриха древен квартал на Созопол под вода
Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1041304
200-килограмова котва от XIII-XI в. пр. Хр. бе извадена от водите на о. Свети Кирик при подводна археологическа експедиция в акваторията на острова. Това съобщи Иван Христов, зам.-шеф на Националния исторически музей, който я ръководи.
Котвата е изработена от монолитен каменен къс, най-вероятно е от късно бронзовата - ранножелязната епоха. Тя е единствената с 3 отвора от общо 5-те открити до този момент и вероятно е от по-голям кораб.
“Камъкът, от който е направена, не е местна порода. От разговори с тукашни рибари установихме, че не е характерен за този район. Това ще рече, че най-вероятно корабът е бил гостуващ по тези земи, може би от Средиземноморието. Но петрографският анализ ще определи откъде е с точност”, обясни историкът.
Датирането на находката и определянето на произхода й може да даде ценни насоки за търговската дейност, развивана в района през този период.
“В НИМ няма толкова красива котва”, категоричен е Иван Христов.
...

4. Борисов откри ремонтираната Ески джамия
Източник: http://bnt.bg/bg/news/view/60431/boriso ... ki_djamija
Предсрочно беше завършена реставрацията и консервацията на Ески джамия в Стара Загора. Проектът за превръщането на мюсюлманския храм в музей на религиите е за близо два и половина милиона лева. Средствата са осигурени по Оперативна програма "Регионално развитие". На откриването бяха премиерът Бойко Борисов и министрите Вежди Рашидов и Лиляна Павлова.
Реставрацията на джамията е направена за по-малко от 5 месеца. Култовият комплекс включва паметници от няколко епохи. Предстои вътре да бъде оформено музейно пространство, което ще съчетава символи на различните религии, съществували на територията на България през отделните исторически периоди. "По този начин Ески джамия става символ на междукултурния диалог и етническата толерантност в Европа", подчерта министърът на културата.
Министър-председателят връчи ключа от Ески джамия на кмета на Стара Загора и подчерта, че музеят вече има място в националната карта за културен туризъм.

5. Пръстен, подарен от цар Фердинанд на търновка, ще бъде показан за първи път във Велико Търново
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1566329
Пръстен с брилянти, подарен от цар Фердинанд на търновка, ще бъде показан за първи път във Велико Търново. Пръстенът ще бъде експониран като част от изложбата „Епохата на Фердинанд I”. Изложбата ще бъде показана в Деня на Независимостта. Тя е посветена на 140-годишнината от основаването на Регионалния исторически музей и на 140-годишнината от рождението на първия български цар на Третото царство – Фердинанд I. Това каза на пресконференция Иван Църов, директор на музея, предаде репортер на Радио „Фокус” – Велико Търново. Пръстенът не се съхранява в музея, тъй като е частна собственост. Той се предава вече четвърто поколение в рода. Бил е подарен от цар Фердинанд на известната великотърновка Тодорица Смилова - Хаджипенчева. Известен факт е, че тя е била много хубава жена, но е загинала при земетресението през 1913 година. Съпруга е на д-р Хаджипенчев. Пръстенът е златен с брилянти, а отгоре е инкрустиран вензелът на Царя. Изложбата ще остане три седмици в Регионалния исторически музей. Организирана е от Министерство на културата, Министерство на външните работи и Дирекция „Архиви”. Ще бъдат показани над 40 експоната от фондовете на Регионалния исторически музей и около 40 постера, свързани с периода на управление на цар Фердинанд. Също така ще може да се види голяма колекция от награди, свързани с български и международни търговскопромишлени изложения от този период.
...

6. Сувенири могат да издържат музеите
Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1042158
"Ето тук ще има артмагазинче и кафене. Ще се продават албуми, каталози, картички - като във всеки световен музей", заяви министърът на културата Вежди Рашидов, докато развеждаше репортери от "24 часа" из новия Музей на съвременното изкуство. Същото намерение той сподели, показвайки сградата на Музея на социалистическото изкуство. "Ще предложим едни мънички ленинчета, сталинчета, димитровчета, тениски със соцлозунги, плакати. Много от младите хора не познават това време и за тях такива сувенири са любопитни", разви идеята си той.
В магазинчето на музея, който предстои да бъде открит в понеделник, вече има доста експонати. Някои са от сбирките на къщите музеи на Георги Димитров и Георги Кирков и са уникати с антикварна стойност, затова са и доста скъпи - по 35 лв., но пък са от чист бронз. Други са поръчани специално за новата експозиция. Химикалките с логото на музея, дело на художничката Надежда Олег-Ляхова, може да купите за 2 лв., а чаша с ликовете на вождовете на пролетарската революция - за 8. Не се знае какъв ще е интересът към плакатите от соцвремената с девизи като "Ще победим сушата" или "С другаря Червенков за мир и социализъм", но уредниците са готови да отпечатат репродукции на агитационните материали.
Тениските засега са два вида - едната с логото на музея, а другата с елипса с ликовете на Маркс, Енгелс, Ленин и Сталин, наредени като колода карти, както се шегува зам.-директорката на НХГ Бисера Йосифова, която отговаря за соцсбирката.
Ако си купувате сувенири от парижки музей, то дали ще пазарувате в Лувъра, или във Версай, ще ви ги опаковат в еднакви торбички. Оказва се, че там една фирма държи изработката на цялата артпродукция от всевъзможни артикули - от пъзели до луксозни албуми, но солиден процент от печалбата отива за поддръжка на музеите.
Инициативата да се предлагат предмети за спомен изцяло е отговорност на директорите на музеи и галерии. Да вложат пари и да чакат сумата да се изплати, не е изгодно, показа проверка на "24 часа". Затова почти всички разчитат на предложения на консигнация.
Във В. Търново реплика на монета от Второто българско царство може да се купи от автомат само за левче. В града има над 55 магазина, които предлагат спомени от местните забележителности - от дървени чинии до стъклени топки със снежинки и преспаниета.
Посребрена реплика на фиалата от Панагюрското съкровище може да се купи от музея за тракийско, антично и римско наследство "Трак арт" в Археологическия подлез в Пловдив. Копието е най-скъпото сред всички експонати, които се предлагат там, и стига 180-200 лева.
Музеят има сувенири и копия на експонати, изработени от керамика, метал, стъкло, както и графични отпечатъци. В Етнографския музей в Стария град пък туристи могат да си купят карета, шевици и ризи, везани от майсторки от Задругата на художествените занаяти.
Ръчно рисуван кратер за вино и вода може да се купи в Бургас за 200 лева. Прецизното произведение е едно от най-скъпите копия на исторически експонати, които се продават в местния исторически музей. Оригиналът му, който е от V век пр.Хр. от първото антично пристанище край Бургас, стои на витрините в музея.
Богове, големи колкото пръст, са сред най-търсените сувенири в Археологическия музей на Варна. Скулпторът Николай Нинов създава колекция от реплики на ценности, открити от археолозите в древен Одесос. Бронзовите фигурки на Зевс, Атина, Аполон и Хермес струват до 60 лв. Оригинални сувенири има и Аладжа манастир. Оттам туристите си тръгват с керамични фигурки на мистичен дух на монах.
Кутия за моливи във формата на панорама "Плевенска епопея 1877" се продава пред входа на емблематичния паметник. Моливникът е изработен от дърво, а вътре има малки свитъци с изгледи от сраженията по редутите в Мъртвата долина. Според големината те са с цена 5, 6 и 8 лева.
При входа на Националния исторически музей има две магазинчета, които предлагат на посетителите сувенири и антикварни предмети. Цените варират от 2 до над 1000 лева. Разбира се, за такива пари става въпрос за реплики, изработени от благороден метал.
Много се търсят и качествени изработки на икони, казва шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров.
Направихме опит сами да се занимаваме с изработка на сувенири, но се оказа, че се влагат сериозни суми, а има малка възвръщаемост. Затова разчитаме на филми, които изработват сувенирите и ни ги дават на консигнация. Но като национален музей трябва да държим на качеството. Предметите се гледат от специална комисия, която ги одобрява. Това са копия на монети, реплики на статуетки, църковна утвар, икони, пръстени, накити. За съжаление нито нашите туристи, нито чуждестранните ни посетители са толкова платежоспособни, че да купуват по-скъпите работи.
...
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Съб Сеп 17, 2011 2:17 pm

Музеен информационен бюлетин за 17-18.09.2011г.

1. Националният исторически музей организира празник, посветен на Деня на София
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1566450
Националният исторически музей (НИМ) организира традиционния си празник, посветен на деня на София – „На София с любов”, съобщиха от музея. Тази година на 17 и 18 септември в партньорство с район „Витоша” и с финансовата подкрепа на програма „Култура” на Столичната община, български и чуждестранни самодейци ще покажат несекващата красота на балканските танци.
Фолклорният фестивал “Балканско надиграване в полите на Витоша” ще бъде официално открит в 10 часа на 17 септември 2011 г. в НИМ от кмета на район “Витоша” Любен Петров.
На 18 септември 2011 г. от 10 часа посетителите ще могат не само да се насладят на най-доброто от балканския фолклор, но и ще имат възможност да се включат в “открития урок” по народни танци.
На 17 и 18 септември 2011 г. от 11.00 до 16.00 часа в парка на музея ще отвори врати и специална работилница за направа на изделия от нетъкан текстил - плъсти.
Таксата за участие в работилницата е 3.00 лв.

2. Ретро фото ще работи тази нощ в исторически музей
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=777234
Нощ на музеите и галериите организират от 17 ч. до полунощ днес в община Димитровград под мотото „Място за срещи- миналото". Историческият музей, Домът-музей „Пеньо Пенев" и художествената галерия „Петко Чурчулиев" отварят вратите си за посетители в късния следобед.
В 18 часа, но в дома-музей «Пеньо Пенев», ще бъде открита изложбата „Без срок на годност"- сборна колекция соцбит с експонати, предоставени от димитровградчани.
Официалното откриване на Нощта на музеите е обявено за 19 ч. в Историческия музей. В зала "Археология" ще бъдат прожектирани 4 филма на димитровградчанина Валери Добрев. В изложбената зала е предвидена демонстрация «Тъкане на стан». В лятната градина ще бъдат уредени и три ателиета: «Грънчарство», «Дърворезба» и за изработване на фенери. На разположение на посетителите са и двете постоянни експозиции: «Бригадирско движение в България» и «Създаване и строителство на Димитровград», както и временните: "Село Крум - векове на кръстопът" и "Имало едно време...". Ретро фото ще предлага възможност всички, които искат, да се снимат в костюми от фонда на музея и от реквизита на местния театър, разказа директорът на музея Елена Георгиева.

3. Показват живота на Лайош Кошут в експозиция
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=777348
Временна експозиция „Животът на Лайош Кошут в цветове" ще бъде експонирана в едноименната къща-музей в Шумен на 19 септември. Тя е посветена на 209 години от рождението на Лайош Кошут и ще бъде отворена за посетители до 31 октомври.
Изложбата включва материали от фонда на къщата-музей: картини на унгарски и български художници, пресъздаващи основните моменти от живота на Кошут; материали свързани с живота и обществената дейност на Лайош Кошут, които се показват за първи път.

4. Музеят в Димитровград пак запали бригадирски огън
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=777648
Очаквано най-голям интерес сред посетителите предизвика ретро фотографското студио, уредено снощи във фоайето на димитровградския исторически музей за Нощта на музеите и галериите.
То бе основна атракция тази година и немалко от гостите на музея се престрашиха да облекат костюми от фонда и реквизита на местния театър и да застанат пред обектива на Валери Добрев.
4 негови филма бяха прожектирани в една от залите. Отворени за посетители бяха постоянните и временни експозиции. По традиция музеите и галерията на Димитровград отвориха врати за посетители през нощта.

5. Историческа възстановка "Посрещане на император Септимий Север в „Августа Траяна"
Източник: http://www.radio-sz.net/rsz/index.php?o ... 8-11-59-41
Историческа възстановка на посрещането на император Септимий Север в древния град Августа Траяна ще бъде представена днес на античния форум в Стара Загора. Инициативата е на регионалния исторически музей и се реализира за първи път в рамките на Младежкия фестивал на изкуствата. В ролята на император Септимий Север ще се превъплати вокалът на старозагорската група Пърфект стренджър Борис Тасков, а императорската свита ще е с участието на доброволци от няколко града в страната. Интересното събитие е с начален час 17 часа.

6. От вас парите, от нас музеите
Източник: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/09/ ... s_muzeite/
Последната половинвековна история на българската култура може да бъде представена графично като сърдечна кардиограма с дребни аритмии и политически инфаркти. След 1989 г. графиката минава в права линия със симптоми на инсулт и незабележима клинична смърт. Демократично избраните правителства отказаха да правят изкуствено дишане на смъртниците, но едва днес българските художници, скулптори, концептуалисти и приложници, превърнали се в уличните кучета на българската култура, ще получат заслужен дар – малки гробници, наречени музеи. Музеите на една предизвестена смърт.
В години на тежка финансова криза, предизвикана от подли предишни коалиции, правителството се захвана да гради музеи, иначе крайно необходими, за подслон и модерно развитие на художественото ни наследство. Героично дело, довело до ремонт на три сгради, извършено с парите на данъкоплатците, и дребни суми усвоени от чужбина.
Става дума за постепенната поява на три нови загадъчни обекта – Музей за съвременно изкуство, Музей на тоталитарното (социалистическо) изкуство и за десерт - балканският франчайзинг "БГ Лувър".
...
Все пак ще дойде време, когато тази случайна музейна трилогия ще получи достойно място в един истински музей на българското изкуство. Един ден, когато с усмивка ще си спомняме за управлявалите ни монархоподобни бърдокви, ще имаме възможността да реставрираме и покажем истинската история на времето, в което сме живели.
И за да не бъде тъжно като сега, на входа на новия музей, ще има плетени кошове, пълни с фалшиви творчески биографии, минали през властта или отъркали се в нея.

7. Откриха гроб на светец до Мадарския конник
Източник: http://www.monitor.bg/article?id=307605
Археолози откриха раннохристиянска крипта, в която през IV-V век са съхранявани мощите на светец. Каменната камера с формата на гроб е под олтара на известната вече базилика в местността Кирика близо до Мадарския конник.
Сензационното откритие бе направено тези дни от екип на Регионалния исторически музей в Шумен с ръководител директора на музея Георги Майсторски. По думите на специалистите това е крипта за съхранение на мощи или дори за погребване на светец. Обикновено това бил патронът на храма.
...
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Сеп 19, 2011 3:16 pm

Музеен информационен бюлетин за 19.09.2011г.

1.Музей на социалистическото изкуство в София
Източник: http://bnt.bg/bg/news/view/60553/muzej_ ... o_v_sofija
Ансамбъл Филип Кутев и петолъчката от бившия Партиен дом посрещнаха днес първите гости за откриването на Музея за социалистическо изкуство.На официалната церемония се смесиха художници и министри - лично премиерът Борисов, двамата вицепремиери Дянков и Цветанов и кметът на София дойдоха за прерязването на лентата. Музеят е финансиран от бюджета. За три и половина милиона лева са ремонтирани 8000 квадратни метра разгърната площ и е построен 6 декара парк, населен със скулптури на открито.
Всъщност това ще бъде филиал на Националната галерия. Цялата колекция е издирвана и подбирана така, че посетителите да се срещнат с най-доброто, създадено от големи майстори в епохата на социалистическия реализъм. На двора, освен известната статуя на Ленин, която близо четвърт век се извисяваше на площада до Халите, са подредени емблематични творби на Иван
Фунев, Любомир Далчев, Валентин Старчев.
В залата за експозиции своите зрители очакват Златю Бояджиев, Илия Петров и дори такива аристократи на българската живопис като Васил Стоилов, Иван Ненов и Дечко Узунов.
Плакатите в кафенето са иронична реплика към времето на ударните преизпълнения на плановете, която накара премиерът Борисов да извика финансовия министър с думите: "Дянков, така те искам!"

2. Вежди Рашидов: Народ, който не строи музеи, храмове, пътища, няма как да остане в историята
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1567147
Народ, който не строи музеи, храмове, пътища, този народ няма как да остане в историята. Трябва да има и път към музеите и църквите. Музеите са мястото, където се съхранява историята и паметта на историята. Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов на откриването на Музея на социалистическото изкуство, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „България нямаше музеи. Какво беше тук? Тук беше една съборетина, все едно бе минала Втората световна война”, каза той за мястото на музея, в ж.к. „Изток”. По думите му, в музея ще бъдат настанени 5-6 поделения на Министерство на културата, както и ансамбъл „Филип Кутев”. „От днес те ще имат постоянен свой дом и те ще работят и репетират тук за славата на страната”, отбеляза министърът на културата. Според него, заради безстопанственост музеят е бил изграден много трудно. „Град по град, мазе по мазе събирахме произведенията. Социализмът не е изобретение на художниците, а на политиката, но в музея се вижда големият майсторлък”, каза още министър Рашидов. По думите му, е било крайно време социалистическият строй да отиде в музея, за да може да се говори за бъдещето на държавата.
...

3. Дариха отличия на Надка Караджова на Пазарджишкия исторически музей
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=778040
Близки на покойната Надка Караджова дариха на пазарджишкия исторически музей лични вещи на голямата българска певица. Сред дарението са отличията й - ордените „Стара планина" и „Кирил и Методи", както и множество дипломи и плакети. Съпругът и дъщерята на Надка Караджова, която почина на 3 януари 2011-та година, дариха и сценичния й костюм. Даренията ще бъдат изложени във фоайето на историческия музей в Пазарджик.

4.Новият Музей на социалистическото изкуство струва 3,5 млн. лева, отделени от бюджета на Министерство на културата
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1567190
Истинският мавзолей не трябваше да се събаря, защото аз сега щях да събирам билетчета. Културата има нужда от пари. В България може би трябва да се направи музей на тоталитарните лидери и той би бил много интересен, като се започне от татово време досега. Това каза пред журналисти министърът на културата Вежди Рашидов при откриването на Музея за социалистическо изкуство в София, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Рашидов подчерта, че историята трябва да се пише от историците и познанието е много важно. „Важно е да съхраним и това, което носи паметта на времето и поколенията”, смята той.
Според културния министър, едни от най-интересните експонати в музея са подаръци от други партии към комунистическата партия в България, както и индустриалните пейзажи. Ако паметникът на съветската армия бъде свален, ще се намери място и за него в новия музей, посочи още той. „Като скулптура, паметникът е много добре изработен. Само като махнем болното съзнание на хора, които политиканстват, защото демокрацията и социализма са в ума на хората”, коментира Рашидов.
Той заяви, че лично един месец е издирвал бюста на Леонид Брежнев, за да го експонира в новия музей. В него има произведения от времето на първите партизани до взривяването на мавзолея на Георги Димитров. „Правя тежка реформа. Имаме нужда от пари сега – театрите продължават да са с изчерпани билети, работят много добре. Защо трябва българският творец да бъде вечно беден?”, каза още министърът на културата.

5. Куртпашовата кула ще отвори врати отново
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=778262
Куртпашовата кула, която се намира пред Историческия музей във Враца, ще има ново предназначение, научи "Дарик". В нея ще бъде открит център за рекламни и информационни материали, свързани с експозициите на музея, потвърди директорът му Илия Стоянов.
"Сградата се нуждае от малък ремонт, за който има заделени 10 хиляди лева в общинския бюджет. Очакваме парите да ни бъдат преведени през следващата седмица, след което веднага започваме ремонта" - допълни Стоянов. Очаква се официалното откриване на центъра да стане до края на годината.
Кулата датира от 17 век. Състои се от подземен, приземен и два етажа за живеене.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Сеп 20, 2011 3:53 pm

Музеен информационен бюлетин за 20.09.2011г.

1. Най-ранното златно съкровище от бронзовата епоха постъпи в Историческия музей в Свищов
Източник: http://novini.dir.bg/news.php?id=9525779
Най-ранното златно съкровище от бронзовата епоха, намирано по българските земи, постъпи в Историческия музей в Свищов. Находките, които са на 4 хиляди години, са предадени от полицията след като са намерени от безработен мъж. Той изровил от земята гърне със златни накити и бронзови сечива, докато с металотърсач обикалял за старо желязо. Шест апликации за дреха, шест торкви - украшения за врата и спираловидна гривна с общо тегло, близо триста грама, изработени от 19-20 каратово злато с примеси от сребро, съдържа находката, съобщи докторът по археология Павлина Златкова, която е участвала в експертизата. По думите й, накитите вероятно са мъжки, а гривната и апликациите нямат аналог.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Сеп 21, 2011 1:52 pm

Музеен информационен бюлетин за 21.09.2011г.

1. Показват пелерината на Цар Борис ІІІ на изложба в Разград
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=779134
Пелерина на Цар Борис ІІІ, с която е позирал за официалните си снимки, е сред експонатите в изложба, която се открива в Разград днес.
Експозицията „Царската институция и българската държавност" е подредена в Художествената галерия „Проф. Илия Петров" и е посветена на националния празник Денят на независимостта.
Сред експонатите са още: Манифестът за включване на България в Първата световна война, ритуалните дрехи, с които са кръщавани царските деца от началото на миналия век, партитурата на марша „Шуми Марица" и други експонати от фондовете на Националния исторически музей, Националния политехнически музей и Варненския исторически музей.
Откриването на изложбата е от 17,30 ч.

2. Съкровището от Свищов - 1,5 млн евро
Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1047209
Съкровището съдържа 4 бронзови брадви и 2 секача, 7 златни накити и 6 златни пластинки - апликации от дреха. Непочистените, но добре пакетирани в найлони и тиксо накити, били на 4 хиляди години.
"Предаде ни ги в кутия. После ни заведе на около 1,5 километра от Свищов в местността Корея. Заизкачвахме се по стръмнен и почти непристъпен скат до дънера на вековно отрязано дърво. Твърди, че там в корените на около 20-30 сантиметра, открил имането", разказа археологът в свищовския музей Марин Маринов. Учените и сега не са убедени, че точно това е мястото, на което Росен е изкопал съкровището. Сигурни са обаче, че златните накити са били заедно с предадените бронзови сечива.
Древното злато имало драскотини и следи от окисляването на бронза.
"От теренни обхождания има данни з материали от бронзовата епоха, но разкопки не са правени", разказа Маринов.
Експертиза на благородния метал вече е установила, че става дума за злато 19-21 карата с примеси на сребро. След заключенията на идентификационната комисия вече за учените няма съмнение, че съкровището е от средната и късна бронзова епоха и е първото от този период, откривано по нашите земи.
Точното тегло на златото е 266,5 грама. Обработвано е с примеси от сребро. Експертите са категорични, че 7-те накита датират от 2000 г. преди Христа и струват поне 1,5 милиона евро.
Най-ценна за науката е масивна 67-грамова гривна. Древният ювелир я е измайсторил от спираловидна пластина, която е изтеглена в двата края, така се получават триъгълници. Накитът е богато украсен с точкувани орнаменти.
"Подобна находка е откривана само в Германия, но тя е бронзова", казва археологът от Търновския музей Павлина Владкова.
Открити са и 6 торкви. Тези украшения са носени на шията и от мъже, и от жени, показвали са богатството на фамилията, обясняват археолозите.
Много интересни са 3 апликации с елипсовидна форма от златни пластинки, извити в краищата като дъга, и 3 други с обло сечение. Вероятно са използвани върху кожени ремъци, колан или някаква друга част от дреха. Такиви пластини от благородния метал и от времето на бронзовата епоха са откривани единствено край село Дъбене, Карловско. "Вероятно на притежателя на гърнето му се е наложило да бяга и затова е заровил съкровището. Това е период на непрекъснати битки. Тогава за първи път се появява конят", разказва археологът Павлина Владкова.
Засега уникалното злато ще остане в историческия музей в Свищов, каквато е и волята на дарителя. Вероятно от следващата година ще бъде показвано за кратко.
В момента експонирането му е невъзможно, защото трябва да се купи специална витрина, зад която да е защитено.
Вчера Росен Тодоров, получи от шефката на свищовския музей Ивелина Иванова дарителско свидетелство.
Той се отказал от законовата възможност да вземе 10% от стойността на предаденото, казаха от музея. Оставил го безвъзмездно на родния си град. Вместо него изявление направи съпругата му Теменужка Тодорова.
Павлина Владкова, археолог от музея в Търново: Бронзовите брадви са били ценни колкото златото
Находката може да се сравнява по значимост само с откритите също случайно златни пластинки край село Дъбене, Карловско. Те са датирани 3000 години преди Христа и сега са в НИМ. Следваща много атрактивна находка е Вълчитрънското съкровище, което се датира в XII век преди Христа. Откритото запълва бяло петно в проучванията на бронзовата култура по нашите земи. В Свищов обаче има открита още една златна торква, която в момента се съхранява в НИМ. При село Нов град на 15 км от Свищов е регистрирано също бронзово селище с много каменни, кремъчни оръдия, глинени съдове и бронзови брадвички.
В тази епоха усвояването на бронза е голяма еволюция, защото дотогава хората познават медта, златото, среброто, а бронзът им позволява да си изработват оръдия на труда.
В ранните столетия този метал е като съкровище. Бронзовите брадви са сложени при златото, защото те са съкровището на този човек - те са символ на богатството.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Сеп 21, 2011 1:52 pm

Музеен информационен бюлетин за 21.09.2011г.

1. Показват пелерината на Цар Борис ІІІ на изложба в Разград
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=779134
Пелерина на Цар Борис ІІІ, с която е позирал за официалните си снимки, е сред експонатите в изложба, която се открива в Разград днес.
Експозицията „Царската институция и българската държавност" е подредена в Художествената галерия „Проф. Илия Петров" и е посветена на националния празник Денят на независимостта.
Сред експонатите са още: Манифестът за включване на България в Първата световна война, ритуалните дрехи, с които са кръщавани царските деца от началото на миналия век, партитурата на марша „Шуми Марица" и други експонати от фондовете на Националния исторически музей, Националния политехнически музей и Варненския исторически музей.
Откриването на изложбата е от 17,30 ч.

2. Съкровището от Свищов - 1,5 млн евро
Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1047209
Съкровището съдържа 4 бронзови брадви и 2 секача, 7 златни накити и 6 златни пластинки - апликации от дреха. Непочистените, но добре пакетирани в найлони и тиксо накити, били на 4 хиляди години.
"Предаде ни ги в кутия. После ни заведе на около 1,5 километра от Свищов в местността Корея. Заизкачвахме се по стръмнен и почти непристъпен скат до дънера на вековно отрязано дърво. Твърди, че там в корените на около 20-30 сантиметра, открил имането", разказа археологът в свищовския музей Марин Маринов. Учените и сега не са убедени, че точно това е мястото, на което Росен е изкопал съкровището. Сигурни са обаче, че златните накити са били заедно с предадените бронзови сечива.
Древното злато имало драскотини и следи от окисляването на бронза.
"От теренни обхождания има данни з материали от бронзовата епоха, но разкопки не са правени", разказа Маринов.
Експертиза на благородния метал вече е установила, че става дума за злато 19-21 карата с примеси на сребро. След заключенията на идентификационната комисия вече за учените няма съмнение, че съкровището е от средната и късна бронзова епоха и е първото от този период, откривано по нашите земи.
Точното тегло на златото е 266,5 грама. Обработвано е с примеси от сребро. Експертите са категорични, че 7-те накита датират от 2000 г. преди Христа и струват поне 1,5 милиона евро.
Най-ценна за науката е масивна 67-грамова гривна. Древният ювелир я е измайсторил от спираловидна пластина, която е изтеглена в двата края, така се получават триъгълници. Накитът е богато украсен с точкувани орнаменти.
"Подобна находка е откривана само в Германия, но тя е бронзова", казва археологът от Търновския музей Павлина Владкова.
Открити са и 6 торкви. Тези украшения са носени на шията и от мъже, и от жени, показвали са богатството на фамилията, обясняват археолозите.
Много интересни са 3 апликации с елипсовидна форма от златни пластинки, извити в краищата като дъга, и 3 други с обло сечение. Вероятно са използвани върху кожени ремъци, колан или някаква друга част от дреха. Такиви пластини от благородния метал и от времето на бронзовата епоха са откривани единствено край село Дъбене, Карловско.
Засега уникалното злато ще остане в историческия музей в Свищов, каквато е и волята на дарителя. Вероятно от следващата година ще бъде показвано за кратко.
В момента експонирането му е невъзможно, защото трябва да се купи специална витрина, зад която да е защитено.
Павлина Владкова, археолог от музея в Търново: Бронзовите брадви са били ценни колкото златото
Находката може да се сравнява по значимост само с откритите също случайно златни пластинки край село Дъбене, Карловско. Те са датирани 3000 години преди Христа и сега са в НИМ.
...

3. Златен купол и кръст монтират на храма "Св. Св. Кирил и Методий" в Созопол, който съхранява мощи на Св. Йоан Предтеча
Изображение
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1568019
Започна вдигането на златен купол върху камбанарията на храма „Свети Свети Кирил и Методий” в Созопол, който съхранява мощите на Свети Йоан Предтеча, това съобщи за Агенция “Фокус” Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. Средствата за златния купол са от дарения, събрани от посетителите в храма през летния сезон. Куполът ще бъде увенчан с триметров златен кръст. Както куполът, така и кръстът са изработени в Украйна и вече са пристигнали в Созопол, каза Божидар Димитров.
...

4.В Регионалния исторически музей в Плевен показват нова експозиция
Източник: http://novini.dir.bg/news.php?id=9532258
Посетителите на Регионалния исторически музей в Плевен от днес ще могат да разгледат най-новата експозиция на открито представяща антични статуи и архитектурни елементи, както и възрожденски надгробни паметници. Непосредствено до входа на музея са показани девет антики от края на 3 и началото на 4 век, украсявали някога древния град Улпия Ескус, край село Гиген. Експонатите са били откраднати от музейната сбирка в античния град. По-късно техен собственик се оказва известен колекционер, който ги дарява на община Гулянци и оттам са предоставени на музея. Новата експозиция в парка включва и 9 каменни пластики от Римската империя и Възраждането.

5.Показаха родослвие от 200 години на изложба
Източник: http://mirogled.com/?p=33032
Родословно дърво, описващо 8 поколения от преди 200 години, бе показано на изложба в Регионалнияисторически музей в Перник.
То е изработено през 1970 г. и е от земенското село Дивля.
Родословното дърво било изгубено след смъртта на автора му. Намерено е обаче и е съхранено от бившия кмет на селото Георги Андреевски. Той е подарил уникалното родословие на Регионалния исторически музей в Перник.
Изложба „Родословия от Пернишко” бе открита в музея в Перник. Тя е реализирана по проект на етнолога Симеон Мильов и е организирана със съдейъствието на Общинския исторически музей в Радомир, Териториалния държавен актив и читалищата „Елен пелин” в Перник и „Христо Ботев” в село Копаница, Радомирско.
...
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

ПредишнаСледваща

Назад към Your first forum

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron