Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2011 г.

Уважаеми потребители. форумът е тясно специализиран и достъпът до него е ограничен. Ако имате въпроси обръщайте се към администратора.

Модератор: vl.varnenchik_museum

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Дек 14, 2011 12:23 am

Музеен информационен бюлетин за 13.12.2011г.

1.Църковно-исторически музей ще бъде изграден в Созопол
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1600099
Кметът на община Созопол Панайот Рейзи отправи искане до държавата за безвъзмездно предоставяне на държавен имот, който е необходим за изграждане на Църковно-исторически музей. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Имотът, който от дълги години стои безстопанствен, е бившата данъчна служба, чиято двуетажна сграда е изгоряла и се руши с времето. Ръководството на община Созопол отдавна има идея там да бъде създадена иконна зала, в която да бъдат събрани най-ценните созополски икони, доста, от които са изложени в различни музеи. Сега идеята е да се реализира по- мащабен проект, който да включва както изграждането на Църковен музей, така и облагородавяне на дворното пространство към имота и площадното пространство в близост до бившата данъчна служба. За реализиране на идеята община Созопол ще получи подкрепа от директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, който обогати идеята за иконна зала в Църковно-исторически музей, в който да бъдат събрани най-ценните образци както на иконописа, така и на църковната утвар и различни религиозни предмети. Цялото това богатство на Созопол през вековете ще даде възможност на посетителите на църковния музей да проследят богатата християнска история и да се насладят на изключителните образци, създадени през вековете. В подкрепа на идеята созополските икони да се съберат на едно място, община Созопол подготвя календар за Новата 2012 година с най-ценните образци на созополските икони. Календарът ще бъде изработен по оригинален начин, така че всяка от иконите да бъде представена в целия й блясък и великолепие. Част от иконите, които намериха място в календара на община Созопол, се намират в Националната художествена галерия-Крипта „Св. Александър Невски”-София. Това са Разпятие-Богородица, двустранна икона от края на 14 в., Св.Николай с житийни сцени от 17-18 в., Св. Атанасий Александрийски от 17 в. и Св. Георги и Св. Димитър с житийни сцени от 14-16 в. На първата страница на оригиналния календар е иконата на Св. Йоан Предтеча, която се намира в Археологическия музей в Созопол. Още две икони, които в момента са в Созопол са намерили място в новия календар на община Созопол. Това са Св. вмчк Георги победоносец от началото на 19 в., която се намира в Археологическия музей и иконата на Исус Христос Вседържител (Пантократор) от 18 в., която се намира в църквата „Св. Богородица” в града.

2. Малки художници популяризират най-ценното от бургаския музей
Източник: http://www.burgasnews.com/component/con ... kiya-muzej
Регионалният Исторически Музей и СОУ „Кирил и Методий” стартират съвместен проект в навечерието на Рождество Христово. Сътрудничеството е под наслов „Бъдещето преоткрива миналото".
Малките художници от елитното бургаско училище ще рисуват експонати от – археологическата, природо-научната и етнографската сбирки на музея.
Рисунките ще се предлагат като сувенири за големия юбилей, който предстои през 2012 г. - 100 години музейно дело в Бургас.
С тях ще се организира изложба и благотворителен базар за набиране на средства за обновяване на музейната база.
В проекта ще участват учениците на Дотка Калъчева, Йордан Петров и Атанас Стоянов от горен курс, както и малките възпитаници на Таня Стоянова /5 и 6 клас/. Учениците на Калъчева ще изработят също графичен дизайн за плакат, лого, плакет.
Това е само прелюдия към богатата и интересна програма от събития и инициативи, с които ще бъде отбелязано вековното съществуване на музейната институция в Бургас.

3. Историческият музей в Попово ще представи голяма археологическа изложба с уникални артефакти
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1600180
Шест-седем изложби ще организира Историческият музей в Попово през 2012 година. Това съобщи за Радио „Фокус”-Шумен Пламен Събев, директор на културния институт. Част от тях ще бъдат съпроводени с възстановки, за да бъдат атрактивни, а не просто редене на снимки и документи. Събев, посочи се много добре се работи с Комитетa „Крум Страшни” от Шумен. През 2012 година и читалището и Гимназия „Христо Ботев” в града имат кръгли годишнини. Реставрират се и находките от могилата, която е проучена това лято в Опака. Те ще бъдат показани в голяма археологическа изложба, включваща уникални неща. Ще има и артефакти от Ковачевското кале, от тракийската гробница край село Гагово, от с. Горско Абланово. Като текуща дейност ще върви и реставрацията по проект на Ковачевското кале.

4. 85 сурвачки в благотворителна изложба-базар
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=823458
Уникална сурвачка изработи шестокласничка от Димитровград
Откриват благотворителна изложба-базар със 108 сурвачки от конкурс
85 са участниците в традиционния за Димитровград ученически конкурс за сурвачки. В 17 ч. днес те ще бъдат показани в благотворителна изложба-базар, на която домакин е местният исторически музей. 2 лв. е символичната минимална цена на всяка от сурвачките, а сме поставили урна за събирания на дарения, в която всеки може да остави толкова, колкото иска, обясни за Дарик директорът на детския и младежки център Христина Ташева. Със събраните средства ще бъдат купени подаръци за децата от защитеното жилище от семеен тип, открито неотдавна в Димитровград, информира Христина Ташева. При откриване на изложбата-базар ще бъдат обявени и победителите в трите категории: най-автентична, най-оригинална и най-красива сурвачка в двете възрастови групи, както и кой тази година ще получи специалната награда на кмета на общинатал коментира в предаването на Дарик-Хасково Христина Ташева. Чуйте я в звуковия файл.

5. Изложба „Пъстрият свят на терличките” ще бъде представена в Историческия музей в Горна Оряховица
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1600123
Изложба „Пъстрият свят на терличките” ще бъде открита в Историческия музей в Горна Оряховица, съобщиха от пресцентъра на общината. Броени дни преди коледните празници музеят ще представи нова експозиция, посветена на един от позабравените символи на домашния уют – плетения терлик. Ръчното плетиво от столетия насам съчетава в едно сръчността и въображението на домашния творец, задължително свързани с любовта към най-скъпите хора на сърцето му. Дали плетенето на терлици е изчерпало времето си занимание или все още е актуално изкуство в ръцете на съвременната домакиня – отговор на въпроса ще се опитат да дадат екипът на музея с любезното съдействие на всички читалища и клубове от селищата в община Горна Оряховица. До 7 декември подготовката на изложбата ще бъде отворена за всеки желаещ да експонира своето творчество и оригиналност в плетивото.
В деня на откриването сред експозицията ще бъдат устроени специални кътове, където всеки посетител ще може да усвои или демонстрира важни умения в работата с прежда. За най-сръчните ще бъдат организирани различни състезания.
Изложбата ще бъде открита на 14 декември от 12.00 часа.

6. Симо и Мариана откриват уникална изложба за деца
Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1148213
Едни от най-популярните лица в светското и обществено пространство у нас ще открият и подкрепят уникална археологическа изложба в Историческия музей тази събота (17 декември). Тя е уникална с това, че е специално за деца и ученици и е наречена от своите създатели "жива изложба".
"Малките посетители ще могат да „намерят“ и „сглобят“ археологически съд, да седнат на работното място на истински археолог, да подредят пластовете на древен обект и да „датират“ археологическите находки - разказва един от нейните автори - Весела Герчева от департамент Археология в НБУ. - За техните родители изложбата предлага възможност да бъдат „археолози за ден“ и да открият мястото на истинско древно селище."
Изложбата – игра е съвременен музеен подход, който се прилага от много световни музеи (Британския музей в Лондон, Метрополитен в Ню Йорк), а сега и в Националния
исторически музей в София с помощта на фондация “Америка за България” и фонд’ Научни изследвания” към МОМН. Водещ мотив е „превеждането“ на различни науки на езика на децата, с техники и средства, които едновременно да ги образоват, забавляват и да формират в тях интерес и любопитство.
Историческият музей ще оживее в събота след 11.30 ч. не само за официалните гости, сред които ще са Мариана Попова, Симеон Колев, водещ в БГ Радио, Явор Гърдев, режисьор, Стефан Вълдобрев, музикант, Мариана Векилска, водещ в btV, Мария Андонова и Андрей Захариев, водещи в БНТ, но и за широката публика. Изложбата остава отворена за посещения до 25 март следващата година.

7. Над 500 ученици на "Коледа в музея"
Източник: http://haskovo.info/index.php?option=co ... 9&Itemid=2
"Представяме коледната обредност. Интересът е много голям и това се дължи на желанието на децата да научат повече.", разказа за Haskovo.info главният уредник в отдел "Етнография" Магда Милчева. Тя заедно с уредника Тина Арнаудова днес представиха на децата от ІVв и ІVг клас от ОУ "Христо Смирненски" обичаите на Игнажден, Коледа, Бъдни Вечер. Народният оркестър към община Хасково със солист Тонка Колева поднесе на децата характерните за тези празници песни.
Спектаклите "Коледа в музея" завършват с кръшно българско хоро, а всяко дете получава по питка хляб и късметче за здраве през следващата година, допълни Магда Милчева.

8. Как бъдещето преоткрива миналото
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=823180
Интересен съвместен проект започват заедно Регионалният исторически музей и училище „Свети Свети Кирил и Методий”. Той се казва „Бъдещето преоткрива миналото” и предвижда деца от художествената паралелка там да нарисуват експонати от археологическата, природонаучната и етнографската сбирки на музея.
Вече готовите картини ще бъдат предлагани като сувенири на базар по повод 100- годишния юбилей на музея, през 2012 година. Набраните средства ще бъдат изхарчени за обновяване на неговата база. В инициативата ще вземат участие учениците на Дотка Калъчева, Йордан Петров, Атанас Стоянов и Таня Стоянова.

9. Музей се страхува да отвори бутилка древноримско вино
Източник: http://inews.bg/%D0%9B%D1%8E%D0%B1%D0%B ... 35838.html
Учени искат да изследват проби от най-старото вино в света, което в момента е изложено в Историческия музей в западния германски град Шпайер. Има обаче един проблем: всеки се страхува да отвори бутилката.
Стъклена бутилка, за която се смята, че е на най-малко 1 650 години, е била открита в римски гроб, близо до Шпайер, през 1867 г. и е изложена на показ в музея, съобщи германското издание The Local.
Оттогава с нея се борави изключително внимателно и се излага винаги на едно и също място в музея вече 100 години.
Директорите на музея се опасяват, че дори миг невнимание може да бъде причина за счупването на бутилката и унищожаване на безценното ѝ съдържание.
Именно заради опасенията, че могат да унищожат неволно хилядолетното вино, учените все още не са имали възможност да разберат точно колко старо е, с какъв произход е, и, разбира се, с какъв вкус.
"Въобще не е ясно какво ще се случи, ако във виното попадне въздух", каза Лудгер Тикамп, който оглавява отдела, отговарящ за съхранението на ценната реликва.
Има опасност след толкова дълъг период на "отлежаване" виното да е станало отровно, въпреки че учените предполагат, че не би трябвало, единствено вкусът му вероятно ще е отвратителен.
Във всеки случай суперстарото вино, устояло на посегателствата на древните пияници, на войни и пътешествия, продължава да изглежда със стабилно съдържание.
Единственият, който се осмелява да пипа бутилката, е Тикамп. Дори и той е правил това едва два пъти – по време на реставрационни процеси и признава, че усещането било изключително странно.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Дек 14, 2011 6:26 pm

Музеен информационен бюлетин за 14.12.2011г.

1. Директорът на Военноморски музей - Варна Мариана Кръстева: През пролетта или началото на лятото 2012-а трябва да отворим музея за посещения
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1600404
През пролетта или началото на лятото на 2012 година трябва да отворим Военноморския музей във Варна за посещения. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Мариана Кръстева, директор на Военноморския музей във Варна. „Много малко остава до окончателното завършване по документи на сградата, защото всеки един ремонт е съпроводен и с редица формалности, с които пък се доказва материално свършената работа. Другото важно е - изграждането на постоянната експозиция на музея”, каза още Кръстева. Това вече е започнало и се работи много усилено. „Ако всичко върви така, както ние искаме, така както се надяваме и отговаряме на всички запитвания с надежда и убеденост, че ще стане, през пролетта, началото на лятото трябва да отворим музея за посещения”, уточни Мариана Кръстева.
Освен завършване на ремонта на сградата, предстои завършване и на експозицията и ремонтиране на постаментите на кораба-музей „Дръзки”, за да може и той да бъде отворен за посещения. „Докато не се извърши този наложителен ремонт, той ще остане затворен и недостъпен за нашите посетители”, допълни Мариана Кръстева.

2. На 16 декември в София ще бъде открита изложба на коледни обредни хлябове
Източник: http://www.agro.bg/topical/article32221.html
Изображение
Бъдни вечер, Етнографски музей, изложба, Коледа, обредни хлябове, София
На 16 декември в 17:30 ч. в залите на Етнографския музей (ИЕФЕМ-БАН) ще бъде открита изложбата на коледни обредни хлябове „Айда, колач да режимо, жито да се ражда!".
Изложбата "Айда, колач да режимо, жито да се ражда!" има за цел да покаже магията и символиката на българските обредни хлябове за Коледа. Всички експонати са от фондовете на Националния етнографски музей, БАН, и представят традициите на различните краища на страната.
В западните райони хлябът за Бъдни вечер се нарича боговица, светец, вечерник, а в източните - боговица, богова пита, колашки колак, бъдняк, вечерна, бъдна погача.
Обредните хлябове за Бъдни вечер са винаги големи и с пластика, която в общи линии изобразява схематично стопанството, обединява различни дейности и имота. Тези изображения са от тестени топчета и прътчета и включват кошарата с овцете, воловете, нивата с купните или кръстците, ралото, стопанина и кучето-пазач.
Срещат се и хлябове с християнска символика, която пък говори за религиозната страна на празника, а именно Рождество Христово. Друга особеност в поредицата обредни хлябове за Бъдни вечер представляват множеството хлебни изделия от Северозападна България, посветени на къщата, хармана, нивата, лозето/виното, колата, кравите, свинята, къртицата.
Просфорената пита е също сред обредните хлябове за Бъдни вечер. Такива пити са разпространени в Централна и Източна България. Например в Панагюрско туртата се меси само с брашно и вода, а украсата е печат от просфора.
В деня преди Коледа малките деца обикалят дворовете за да питат стопаните „Славят ли Бога" и да донесат неговата благословия. В благодарност домакините ги даряват със специални хлябове. Това са малки хлебчета, чиято форма е свързана с пола на коледарчетата: за момчетата се приготвят кръгли, а за момичетата - с преплетени краища. Хлябове се приготвят и за изпълнителите на обичая коледуване - добрите момци коледари. Хлябът често се меси и украсява от момата, за която той е показател за нейното умение пред общността.
Най-често срещаната пластика са цветчетата, клонките с листа и птичетата. Понякога коледарският кравай се украсява допълнително с бръшлян, ядки от орехи, стафиди, сушени сини сливи. Освен това често върху кравая се поставя парче сланина/ свинско месо /суджук/, пари и запалена свещ.

3. Коледна седянка в музея „Земята и хората”
Източник: http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Lifes ... 41211.aspx
Изящна дантела кене, плъст, ажурни плетки и мънистени бижута, икони, народни носии, ръчно плетени вълнени шалове, шапки, ръкавици в ярки цветове, които са толкова весели, че сякаш предизвикват с колорита си зимата и студа… Това са само част от изделията на български народни занаяти, които могат да се видят в изложбата-базар „Коледна седянка”. Тя е организирана в Националния музей „Земята и хората” и ще продължи до 23 декември, а идеята за нея е на жените от „Работилница Седянка”.
Целта ни е не само да покажем тези прекрасни неща, но и да запалим колкото се може повече хора и най-вече младите по изработката им, защото това е начин да съхраним и запазим тези прекрасни български занаяти, казва Антоанета Толтукова, организатор на събитието, и допълва: „Коледна седянка” се организира за първи път от група жени, които се намерихме и събрахме в интернет и по-конкретно във Фейсбук под името „Работилница Седянка”. Всъщност, „Работилница Седянка” съществува по-малко от десет месеца, но вече има над 550 члена. Понеже обменяме идеи в интернет, имаме членове и от Япония, Бразилия, САЩ, Франция, Германия, Италия. Някои са българи, живеещи зад граница, други са чуждестранни граждани. Целта ни тук в България е да възстановим и запазим традиционните умения на българката да украсява облеклото си, дома си със собствен труд. Събираме се на различни места в страната – имаме групи в Русе, във Велико Търново, в Пловдив, Самоков, София… Сбирките ни са веднъж седмично. Много е приятно – на кафе и чай с игла и цветен конец, обменяме различни свои виждания, творим. Има и млади хора, които се интересуват от това, което правим, но е много важно как ще им бъде поднесено едно такова занимание, така че да се приеме не като задължение, а като хоби, като удоволствие.
Жените от „Работилница Седянка” са подредили произведенията си на 12 щанда, като някои от тях продължават да работят и по време на изложбата. Плетат, нижат бижута от мъниста по стара родопска техника, изработват оригинални играчки за украса на елха, като включват българска везба и дантела. От всички, направени с толкова любов неща, лъха уют, спомени за огнището на баба и топлата погача за трапезата на Бъдни вечер, за веселата глъчка около празника… Ръчно изработените от майсторките от цялата страна коледни картички, празнични покривки, украси за елха радват окото със своята автентичност и са израз на желанието им да избягат от стандартите в предлаганата в повечето магазини коледна украса. Също толкова далеч от комерсиалността и щампата са и ръчно изработените дрехи и аксесоари. Диана Минева е от Варна и е инженер по професия. Страстта й обаче е създаването на бижута, аксесоари, покривала и дрехи от плъст. Разказва, че изработката им отнема от няколко дни до седмица, в зависимост от размера и сложността на изделието:
Участвам в „Работилница Седянка” с един древен занаят – казва тя. – В България е познат като плъсти. Във Варна ние се събираме на седянки в събота. Идват и млади хора, които се запалват по това хоби, запленени от багрите, от формите и възможностите, които то дава за изработка на най-различни неща – покривала, шалове, шапки… Бързо се учат, но в началото се започва с по-лесните неща. Например с цветята, които се правят като аксесоари за украса на шапки, палта, пуловери и се мине вече към изработката на по-трудоемките и сложни неща като жилетки, наметала…
Наметнати с нов, мек, ръчноизплетен шал, с подаръци за близки и приятели, с уникална украса за коледната елха или покривка за празничната маса, но винаги усмихнати – така си тръгват от Националния музей „Земята и хората” посетителите на изложбата „Коледна седянка”.

4. РИМ представя живописни платна и пластика
Източник: http://news.plovdiv24.bg/312845.html#ixzz1ge7jGjRp
Музеен център за съвременна история към Регионален исторически музей - Пловдив представя живописни платна на Мария Семкова и пластика на Симеон Иванов.
Мария Семкова е млад автор, който работи в областта на живописта. Тя претворява природните форми и цветове с изключително нежни нюанси. Рисува цветя, пеперуди и има няколко психологически портрета.
Симеон Иванов е роден в Карлово през 1981 г. Завършил е НХГ "Цанко Лавренов". Работи и експериментира с материалите - метал, дърво, камък и др. Регионален исторически музей - Пловдив представя негови пластики от дърво и метал.
Музеен център за съвременна история се намира на "Ангел Букорещлиев" № 14 - уличката, която се вие по Сахат тепе и е успоредна на главната. Отворено е между 9.00 и 17.00 часа от понеделник до петък. Освен живописните платна на Мария Семкова и пластиката на Симеон Иванов там ще откриете и изложбата "Душата на японската кукла".

5. Мариана Кръстева: Предстои завършване на ремонта на Военноморския музей във Варна и на кораба-музей „Дръзки”
Източник: http://www.focus-news.net/?id=f19903
Мариана Кръстева, директор на Военноморския музей във Варна, в интервю за Агенция „Фокус”
Фокус: Кои са основните акценти в книгата „Военноморските сили на България и Франция в отношенията между двете страни (1878-2010)”?
Мариана Кръстева: Книгата цели да разгледа в развитие отношенията между България и Франция във военноморската област, като акцентите са на най-важните като исторически последици периоди. Затова е отделено повече внимание на времето, в което в България работи френската военноморска мисия от 1897 г. до 1908 г. Тогава не просто присъствието е най-продължително и ползотворно, но се поставят основите на българския черноморски флот. Бих искала само да вметна, че това, че е направен с участието на френския флот, не означава, че България няма шанс да се справи и по-друг начин. Но въпросът е, че в случая се е получил в съизмерване с европейските стандарти, постиженията, които има Франция, се привнасят на наша почва. Той е съпроводен с много трудности и за пребиваващите френски офицери, ръководени първоначално от френския лейтенант Пол Моро, а след това в продължение на вече един по-голям период от капитан-лейтенант и капитан първи ранг Пол Пишон. От друга страна в този период се натрупва необходимият опит и като организация, извършва се снабдяването на нашия флот със съвременна военноморска техника, кораби, въоръжени като торпеда, минни оръжия – морски мини. Поставят се основите на бреговата артилерия. Немалко българи са се обучавали във Франция и в техния флот. Други акценти са взаимоотношенията в края на Първата световна война, когато са в съвсем противоположни лагери – България е от победените, Франция е от победителите и на съвсем друго равнище и заряд са взаимоотношенията. В периода на Студената война има също интересни моменти. Това е времето, когато във френския Алжир се развива националноосвободителното движение, а България от своя страна тук вече от позицията на държава, намираща се в другия идеологически лагер, се намесва като изпраща оръжие и в това българският търговски флот участва много активно. Стига се и до стълкновение с френския военноморски флот, който се опитва пък да парира всякакви канали и опити за снабдяване на алжирското националноосвободително движение. Интерес би представлявала и тази част от книгата, която разказва за най-вълнуващите моменти от житейския път на капитан първи ранг Пол Пишон и те са разказани от неговия правнук – висш адмирал от резерва от френския флот Франсоа Лафарг, който ползвайки и спомените за фамилията, и документи, запазени от семейния архив, създава един по-различен образ на един от командирите на българския флот в началото на 20 век.
Фокус: Кои са историческите процеси, които подпомагат сближаването на двете държави?
Мариана Кръстева: В съвременния етап това е преди всичко като факти започналото сближаване в евроатлантическата интеграция. Факт е, че след 1989 година България се отвори въобще за западния свят и в отношение на военноморската област. Даже по отношение на активността на България за влизане и сътрудничество с НАТО, военноморските сили са първенците и инициаторите в много отношения. По принцип между България и Франция никога в исторически план не може да се каже, че има някакъв антагонизъм, нито териториален, по отношение на териториални претенции, нито в икономическата област, нито във военната, така че от тази гледна точка не е трудно да се поддържат контакти. В съвременния етап се провежда една цяла поредица от взаимни визити и от съвместни учения и продължава интересът за обучаване на български и военноморски кадри във Франция. Така че в този смисъл до първите точки продължават и на съвременно равнище.
Фокус: Какви са по-интересните моменти от българската военноморска история?
Мариана Кръстева: Първо да започнем оттам, че българската военноморска история е сравнително кратка на фона на световните военноморски сили. Флотът е отбелязан реално като държавно формирование от Освобождението на България насам. Още по време на Сръбско-българската война българският военен флот показва възможностите си като съдейства много активно и ефективно на сухопътните части, като пренася транспорт, оръжие, снабдява обсадената видинска крепост и има съществен принос за удържането на обсадата и за крайния добър резултат от войната. Не можем да пропуснем Балканската война. Тогава не са се възлагали кой знае какви надежди на флота за активно участие и за някакви велики постижения. Когато се стига до сблъсъка на нашия отряд торпедоносци с турския крайслер „Хамидие”, който е над 40 пъти по-голям от един български торпедоносец, тогава в нощта на 7 срещу 8 ноември, се постига едно от най-големите постижения – първото голямо постижение във военноморската история – успешното попадение на торпедо срещу турския крайслер „Хамидие”, изважда го извън строя. Това има и голямо морално значение, деморализиращо в турската армия и в турското общество. От друга страна пък много въодушевяващо за нашия флот и за защитниците тогава на сухопътните фронтове, за българските бойци, които се бият тогава в Балканската война.
Трудно е да се отбележат интересни моменти в следващите периоди, особено в периода между двете войни, защото тогава е периодът на забрана за българския флот. След Първата световна война подписаният Ньойски договор забранява на България да притежава флот. За нас е любопитно как се преодолява това крушение, как все пак се запазва българският флот и съществува макар и в нелегалност, въпреки забраните на Ньойския договор, въпреки присъствието на Съюзническа съглашенска комисия. Крие се оръжие, успяват да се укрият и торпеда, оборудване към артилерията, така че да може все пак флотът в 30-те години да поддържа някаква активност и да може да бъде възстановен, което става вече през 1938 година.
Фокус: Правят ли се в момента експедиции и откриват ли се значими исторически артефакти?
Мариана Кръстева: Има интересни моменти от Първата световна война, към които се върнахме във връзка с откриването на някои следи от тази война, например откриването на местоположението на руския ескадрен миноносец „Лейтенант Пушчин”, за който се знае, че е потопен през 1916-та година през февруари на българско минно заграждение. Откриването на този кораб, от изследването му сме доказвали и пояснявали това, което имаме по документи, всъщност се доказва с откритието под вода. Това е един принос към проучването на българската военноморска история и ни напомня, че България има и други морски победи, защото загиването на руския кораб, който през Първата световна война е противников е една от другите големи морски победи на България в нейната военноморска история. По време на войната, България придобива и водна самолетна авиация и подводен флот. През миналата година беше открито местонахождението и на първата българска подводница – УБ-18, за която всъщност има неопровержими данни – бяха открити тази година в началото на лятото, когато беше доказано, че подводникът, който лежи на юг от Варна, Варненският залив в широк смисъл, е именно първата българска подводница. С него се свързват опити за атакуване на противникови кораби по време на Първата световна война, успешни действия, първоначално съвместно с немския екипаж, след това самостоятелно и едни много успешни първи стъпки в подводното плаване, поставени в България през Първата световна война. Проучвания в тази област се правят предимно по документи, но откриването и на такива следи, материални, на загинали кораби, или потопени, или въобще следи от техниката на военноморския флот на морското дъно представляват не само вълнуващи моменти, но и много съществен принос в изучаването на българската военноморска история.
Фокус: Какво се случва с ремонта на Военноморския музей във Варна?
Мариана Кръстева: На няколко пъти смятаме, че сме към приключване, сега мога да кажа, че сме отново обнадеждени, че сме на финалната права. Много малко остава до окончателното завършване и по документи на сградата, защото всеки един ремонт е съпроводен и с редица формалности, с които пък се доказва материално свършената работа. Другото важно е изграждането на постоянната експозиция на музея. Това вече е започнало, работи се по въпроса много усилено, така че ако всичко върви така, както ние искаме, така както се надяваме и отговаряме на всички запитвания с надежда и убеденост, че ще стане. През пролетта, началото на лятото трябва да отворим музея за посещения. Предстои, освен завършване на ремонта на сградата, и завършване на експозицията и ремонтиране на постаментите на кораба-музей „Дръзки”, за да може да бъде и той отворен за посещение. Докато не се извърши този наложителен ремонт, той ще остане затворен и недостъпен за нашите посетители.

6. Показват тибетско изкуство в Исторически музей - Харманли
Източник: http://haskovo.info/index.php?option=co ... 0&Itemid=2
"Тибетско изкуство от Китай" е изложбата, която ще бъде открита утре от 16:30 часа в в Исторически музей – Харманли, съобщават от общинска администрация. Поводът - Коледните и Новогодишни празници.
Експозицията е на Димитровградския музей. Тя е дарена от Китайското посолство у нас.
В харманлийския музей ще бъдат изложени близо 80 експоната, свързани с културата на Тибет. Посетителите ще могат да видят множество маски, ритуални предмети, предмети от бита на планинския народ, както и негови украшения и накити.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пет Дек 16, 2011 12:44 am

Музеен информационен бюлетин за 15.12.2011г.


1. Във Варна се състоя поклонение по случай 125 години от рождението на о.з. полковник Петър Димков
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1600894
Във Варна се състоя поклонение по случай 125 години от рождението на о.з. полковник Петър Димков, предаде репортер на Радио „Фокус”-Варна . Церемонията се състоя на Мемориалния паметник на бул. „Осми Приморски полк". Десетки варненци се включиха в общоградско поклонение и полагане на венци с военен ритуал по случай рождението на о.з. полковник Петър Димков. Представителният духов оркестър на Военноморските сили (ВМС) във Варна за първи път изсвири по време на тържество марша „Димков" посветен на великия български народен лечител Петър Димков. Композицията е написана в негова чест и се изпълнява от военен духов оркестър. Петър Димков е български военен, който след като се оттегля от служба в армията се отдава на народна медицина. Роден е в семейство на македонски бежанци. Майка му е известна народна лечителка, която му диктува рецепти за билколечение и от ранна възраст го запознава с народната медицина. В Петербург, Русия се дипломира като офицер и се завръща в България през 1909 година. Участва в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война и бива раняван многократно, понякога много тежко. В началото на 30-те години е на служба във Варна, където се включва активно в дейността на Военния съюз, организирал Деветнадесетомайския преврат през 1934 г.
Днес по повод рождението на лечителя във Варна се проведе и кръгла маса. В нея участие взеха директори на музеи в града, видни общественици, лекари, писатели и много последователи на българския лечител.
Стана ясно, че Димков е 67-ят по значимост българин според справочника 100-те най-влиятелни българи в нашата история” на Андрей Пантев и Борислав Гаврилов. Малцина знаят, че рождената му дата доскоро тънеше в мистерия. Според едни той е роден през 1884 г., а според други – през 1886 г. Различни сведения има и за деня на раждането му. Тайната обаче е разгадана от биографа на Димков - Николай Кафтанджиев. Лечителят е роден в София на 6 декември (по стар стил) 1886 г. в семейство на македонски емигранти. Майка му е била известна знахарка, която посрещала пациенти в дома си. Неслучайно Петър Димков се запалил по билколечението. Майка му диктувала рецепти и той ги запаметявал, за да ги използва сам след години. Семейството му решило да го изпрати в Русия да следва като стипендиант. Условието било обаче да стане военен. Само че за да следва там, Петър трябвало да бъде на 10 години, а той бил на цели 12. Набързо го “подмладили” с два години и оттам идва разминаването с рождената му година. Истинската се оказва 1886-а. В Петербург се дипломира като офицер, но и се запознава с учението на Толстой и нетрадиционната медицина. Връща се в България, решен да се отдаде на родината – като военен, общественик и лечител. През 1933 г. Димков е началник на полк в Карлово. Тогава заедно с Васил Гендов се заемат с реставрирането на родната къща на Васил Левски. Общественото му дело не спира дотук. Инициативата за запазването на римските терми (бани) във Варна също е негово дело. Термите били построени на толкова стабилни основи, че по-късно послужили за модел при строежа на АЕЦ “Козлодуй”. Пак във Варна построява огромния парк “Аспарухов вал”, в който съхранява защитна стена от времето на първата българска държава. Негова заслуга е и издигането на мавзолея “Владислав Варненчик” в морската ни столица. Научавайки за добрините на Петър Димков, известният архитект Карел Шкорпил възкликнал: “Ето най-после един българин, който наистина обича България!”.
Според Николай Кафтанджиев, като лечител българинът е успял да излекува над 100 000 души и то без да се броят тези, на които той е помогнал с рецептите в книгите си. По 30 пациенти е преглеждал знахарят всеки ден. По 50 писма пък е получавал от провинцията и чужбина.
Липсата на медицинско образование и конюнктурата обаче му създавали проблеми. Два пъти бил арестуван, а някои разказват, че го пратили и в концлагер. Научните му трудове по медицина били забранени, още преди да се публикуват. Това обаче се променило, когато Петър Димков излекувал от рак ген. Иван Михайлов, виден член на Политбюро. Благодарният генерал се застъпил за народния лечител и Димков получил разрешение да върши чудесата си. Домът му на улица “Лука Кунин” се превърнал в лазарет на общочовешкото страдание.
Димков ледник на остров Брабант в Антарктика е наименуван на Петър Димков. Умира на 4 октомври 1981-а година в София.

2. Д-р Петър Димков завещал съвет за добро зрение на варненци
Източник: http://www.chernomore.bg/index.php?opti ... mment21684
Д-р Петър Димков е завещал ценен съвет за добро зрение на варненци. Ако очите гледат продължително морската шир до хоризонта, всеки ще може да вижда отлично до дълбока старост, както е при моряците, препоръчал той. Това разказа доц. д-р Лидия Петрова, завеждащ Етнографския музей във Варна, на кръглата маса „Петър Димков и българските народни лечителски практики", посветена на 125-годишнината от рождението му. Форумът се проведе в зала „Варна" на общината. Експозето на доц. Петрова бе озаглавено „Чисти мисли, чисти помисли, добри дела" - житейското кредо на достойния и благороден българин Петър Димков". В него тя припомни някои от най-важните му послания - „Здравето на човека е здраве на мисълта", Раздавайте се, за да получите", „Усмихвайте се - това е свързано с душата и мисълта...".
Лекарят е преглеждал пациентите с фенерче и лупа, но е бил отличен диагностик и е владеел до съвършенство ирисовата диагностика. Всяко заболяване се проектира в ириса, който е прозорец към организма, обичал да казва д-р Димков. Той признавал, че при ставане от сън всяка сутрин си повтарял „Аз се чувствам все по-добре и по-добре" и приканвал околните към същия позитивизъм. Лекувал е без пари и подаръци, защото смятал, че дарбата му е дадена от Бог, подчерта доц. Петрова. Неговите рецепти се прилагат успешно и днес, добави тя, окачествявайки д-р Димков като най-яркия представител на българската народна медицина и в същото време като човек от бъдещето.
Той живя цели 95 години, защото е спазвал стриктно правилата за придосъобразен начин на живот, каза в експозето си „Здравната доктрина на космическия българин" Емилия Петкова, директор на парк-музея „Владислав Варненчик".


3. Пътуващата изложба „Глаголицата и прабългарските руни” ще гостува в Пазарджик
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1600900
Пътуваща изложба „Глаголицата и прабългарските руни” ще бъде открита в Регионалния исторически музей в Пазарджик. Това съобщи за Радио „Фокус”-Пазарджик авторът на изложбата Павлин Петров. Изложбата бе създадена през 2008 година и стана пътуваща с цел показване на една забравена наша част от историята, каквито са глаголицата и различните символи – печатите и монограмите на Кубрат и Аспарух и различни руни, използвани от наши каменоделни. Материалите са дърво, кожа, керамика, текстил. Техниката е по-специфична, като целта е максимално да се доближим до епохата чрез тези материали, с които хората са боравели тогава. Мисля, че по този начин самите произведения докосват най-близко онова време. Информация за това как изглеждат буквите на глаголицата и руните може да се намери трудно, тя е разпокъсана и не е събрана на едно място. Малко известен факт е, например, че глаголицата е писана само от Кирил, а Методий само му помага, каза още авторът. Желанието ми е един вид да задам въпроси към хората, които ще посетят изложбата, да се върнат в историята, каза още Павлин Петров. Според него, показаното може да даде на българския народ едно самочувствие, една забравена гордост като народ. Без значение къде се намират те по света, това трябва да ги направи горди. Знаем, че българинът в днешно време има нужда и от това, добави авторът на изложбата „Глаголицата и прабългарските руни”. Откриването е в 18.00 часа.

4. Над 350 модела плетени терлици подреди музеят в Горна Оряховица
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=824250
Изложба на над 350 модела терлици е подредена в Историческия музей в Горна Оряховица. Показани са експонати, запечатали както характерни за Горнооряховско мотиви, така и модели от различни краища на страната.
Най-възрастната жена, предоставила плетиво за изложбата, е 91-годишната Еленка Панайотова от Писарево. От същото село са показани и модели, част от чеиза на местно семейство, както и типични за мюсюлманите терлици, и такива, боядисани с орехови черупки.
В изложбата са включени още експонати, изработени по модел от вестник „За жената" от 30-те години на миналия век, терлик, даден на доня Маргарита при посещението й във Велико Търново през 2005 г., дори и модел, с който Богомил Бонев излезе на сцената в „Х Фактор". В експозицията са показани и терлици от родопския край и модели, извезани със златна и сребърна сърма.
Традицията за плетене на терлици в Горнооряховския край води началото си поне от XIX в. Тогава Горна Оряховица е наричана Сухото пристанище и в нея функционират седем пазара. Един от тях, който се намирал на мястото на бившето кино, бил специализиран в търговията с вълна. Затова се смята, че абаджиите са били сред първите, проправили пътя на терлика в региона.
В залата на Историческия музей бе обособен и специален кът, в който три жени на място показваха своя майсторлък в плетенето.
Музеят получи и специален дар от зам.- кмета Йорданка Кушева - ръкоделия, дело на три поколения жени в рода й. Фондът на музея се обогати с терлички, изплетени от 81-годишната баба на Йорданка Кушева, покривка, избродирана от майка й и кукла, изработена от самата нея.
Най-пъстрата изложба за годината ще остане подредена в Историческия музей в дните преди Коледните празници и всички горнооряховчани и гости на града ще могат да разгледат тези позабравени символи на домашния уют - плетените терлици.

5. Археология на игра
Източник: http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/20 ... a_na_igra/
Жива изложба, в която децата могат да "намерят и сглобят" археологически съд, да седнат на работното място на истински археолог, да подредят пластовете на древен обект и да "датират" археологическите находки - това е концепцията на експозицията, която се открива в 11.30 ч. в събота в Националния исторически музей.
Изложбата игра е съвременен подход, който се прилага от много световни музеи като Британския музей в Лондон и "Метрополитен" в Ню Йорк. Авторите Весела Герчева и Богдан Атанасов от департамента по археология на Нов български университет искат да "преведат" научните факти на езика на децата със средства, които едновременно ги образоват, забавляват и будят в тях любопитство.
Изложбата се осъществява с подкрепата на фондация "Америка за България" и фонда "Научни изследвания" към МОМН и продължава до 25 март 2012 г.

6. Старата баня "Дели хамам" в Ловеч ще се превърне във воден музей
Източник: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/12/ ... vurne_vuv/
Старата градска баня "Дели хамам" в Ловеч, построена през XVII век, ще се превърне във воден музей, съобщи БТА. В банята ще бъде възстановена в оригинален вид и древната система за отопление - "хипокауст".
Реконструкцията е част от седем проекта за подобряване на градската среда на стойност 15 млн. лв.
Планът предвижда още изграждане на ефектно сценично осветление и озвучаване, както и атракционен кът в Ловешката средновековна крепост. Идеята е туристическо влакче да вози туристите от старата баня до крепостта.
По друг проект от проектите общината ще изгради водна сцена в река Осъм.
В три училища и една детска градина ще се подобри енергийната ефективност чрез проект за 4 230 000 лева. Чрез фонд "Енергийна ефективност и възобновяеми източници" ще бъдат подменени дограмата и котелната инсталация, ще се направи външно и вътрешно саниране и ще бъдат поставени соларни панели в едно детско заведение. С европейски пари ще бъдат изградени и три центъра за настаняване от семеен тип за деца в риск.

7. Трофейна и фотографска изложба „Дивото” откриха в Благоевград
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1600924
Сдружение Ловно-рибарско дружество „Сокол 1911” откри трофейна и фотографска изложба „Дивото” в залата на благоевградския музей, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пирин. Тази изложба е дружествена и е във връзка със заключителния етап от честванията на 100-годишнината от създаването на Ловно-рибарско сдружение „Сокол 1911”, каза председателят на благоевградското сдружение Иван Василев. От месец юни до момента са проведени множество мероприятия по този повод. За изложбата са наредени трофеи от елен лопатар, муфлон, дива свиня и други видове дивеч от ловните полета на сдружението. Има и картинна изложба, предоставена от Националното сдружение на ловците и риболовците, като цяло са изложени голяма част от световните и национални рекорди, каза Василев. Изложбата ще бъде наредена в благоевградския музей 15 до 20 декември
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Нед Дек 18, 2011 8:31 am

Музеен информационен бюлетин за 16.12.2011г.

1. Дядо Коледа каца в София с военен хеликоптер
Източник: http://www.standartnews.com/balgariya-o ... 26912.html
Дядо Коледа и Снежанка ще пристигнат с хеликоптер Ми-2 във Военноисторическия музей, където ще раздадат пълни чували с подаръци.
Това ще стане в разгара на коледно детско тържество, с което завършва благотворителната кампания на музея "Щедростта няма граници", която се провежда под патронажа на министъра на отбраната Аню Ангелов и с подкрепата на Столичния инспекторат по образование.
В нея са се включили 867 деца от 29 учебни заведения от столицата и страната, които са изпратили свои рисунки, картички и стихотворения за конкурса "Магията на Коледа". Събраните средства от кампанията ще бъдат предоставени на децата на загинали военни чрез фондацията "Деца на Българската армия".
Програмата ще започне с откриване на изложба-базар от детски творби, участвали в конкурса. Малко по-късно отваря врати "Работилницата на Дядо Коледа", където децата ще имат възможност да изработят коледна картичка, да рисуват с восък и да моделират. Изненада е ателието, в което ще се украси "елхата на баба" с играчки, направени по старинни техники и с природни материали. Ще има и празничен концерт.

2.В Коледните ателиета всеки сам изработва своята сурвачка и коледна украса
Източник: http://novini.dir.bg/news.php?id=10140884
Етнографският музей (ИЕФЕМ-БАН) отново ще представи народните традиции по достъпен за малки и големи начин чрез организираните на 17 декември Коледни ателиета, съобщиха от музея.
Етнографският музей (ИЕФЕМ-БАН) отново ще представи народните традиции по достъпен за малки и големи начин чрез организираните на 17 декември Коледни ателиета, съобщиха от музея.
В залите на музея от 10:00 до 18:00 ч. деца и възрастни ще се запознаят с коледните традиции и ще могат сами да изработят своята сурвачка, коледна украса и колачи. Украса и изпичане на коледни хлябове на място ще може да се направи в ателиеКоледни хлябове.В ателиеСурвачкище бъдат изработвани сурвачки. В ателиеДетско изкустводецата ще могат да оцветяват и правят апликации на народни носии. Ще разказват приказки пък вСладки приказки за малки и големи.В ателиеПлъстище могат да бъдат изработени плъсти (вълнени тъкани по традиционна технология). Другите ателиета са:Бабината коледна елха– изработване на коледна украса по методите на нашите баби и дядовци; ателиеЖенски занаяти– везба и дантела; Кулинарно ателие – традиционни гозби за Бъдни вечер; Етнографски филми – теренни записи на учени от ИЕФЕМ-БАН.
Посетителите ще могат да разгледат и изложбитеАйда, колач да режимо, жито да се ражда!(коледни обредни хлябове),Вечно жива старина(Братя Миладинови) иКръговратът на живота.

3. Лекар разчете Боиловия надпис
Източник: http://www.standartnews.com/lyubopitno- ... 26862.html
Педиатър от Каварна - д-р Хамза Велиев, запален по историята, разчете надпис върху предмет от златното съкровище, открито в Наги Сант Миклош. Това обяви самият той, като показа работата си и на историци в добричкия Исторически музей.
Лекарят, запален историк, представя пълна морфологична дисекция на надписа, като в същото време дава анализ и превод на структурните единици. Подробната му работа разкрива крайната мисъл, която лекарят твърди, че е "Тас на Буйил Жупан, да го вдигне тогава Бутаул Жупан, когато с крини го умножи и когато направи корона".
Авторът прави изводите, че от надписа става ясно, че сме народ от българи и алани в неделима спойка, а писмото е на късен българо-алански език. Д-р Велиев заключава още, че сме били герои и при победи сме пиели от златни съдове, както и че сме били писмен народ с красноречие и остроумие на изказа.

4. Къщата-музей "Димитър Благоев" е била разбита и ограбена
Източник: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/12/ ... razbita_i/
Къщата-музей "Димитър Благоев" в Банкя е била разбита и ограбена в четвъртък, съобщиха от пресцентъра на БСП, цитирани от БТА.
Нанесени са сериозни материални щети и са откраднати музейни експонати. Това е поредният вандалски акт в Банкя, след като само през тази година два пъти бе разбиван и запален клубът на БСП в града, посочват от партията.

5. Изложба на ловни трофеи откриха в Благоевград
Източник: http://www.agro.bg/news/article32279.html
Изложба на ловни трофеи откриха в Благоевград, предаде БГНЕС. Изложбата, открита в Регионалния исторически музей, е финал на честванията по повод 100-годишнината на организацията на ловците и риболовците от Благоевград СЛРД "Сокол-1911". Тя бе открита от председателя на сдружението Иван Василев, гостуваха му председателят на националното ловно сдружение инж. Иван Петков и главният секретар на организацията Григор Гогов.
На изложбата съперничеха най-големите ловни трофеи, отстреляни по българските земи. В Благоевград бяха изложени световните и национални рекорди при елените, козите, сърните и дивите свине. Гордостта на благоевградските ловци, в чието сдружение членуват и колегите им от Симитли, е трофеят на ловеца от дружинката в Брежани Николай Стефанов.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Нед Дек 18, 2011 8:32 am

Музеен информационен бюлетин за 17-18.12.2011г.

1. Щедростта няма граници
Източник: http://bnt.bg/bg/news/view/66257/shtedr ... ma_granici
Няколко ателиета за коледна украса привлякоха децата в дъждовния ден. Празничен концерт пък събра на едно място танго, балет, фокуси и народни танци. Тържествата отпразнуват края на кампанията на музея под наслов "Щедростта няма граници". Близо хиляда деца от цялата страна изпратиха свои рисунки, които днес бяха подредени в благотворителна изложба.
Д-р Соня Пенкова, директор на Военноисторическия музей:
- Това са наши колеги, които са загинали, изпълнявайки своя дълг, и за нас също е въпрос на дълг да подкрепим тях, техните семейства и техните дечица. Това са 79 деца от цялата страна.
Всички малки посетители на Военноисторическия музей поздравиха своите връстници, загубили родителите си.
- Аз им пожелавам да са живи и здрави и да имат много късмет и да са все усихнати.
- Да им се сбъднат всички мечти да са живи и здрави.
- Много здраве и щастие през целия им живот.

2. Коледна изложба - базар на минерали и скъпоценни камъни се открива в столицата
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1601440
Коледна изложба - базар на минерали и скъпоценни камъни се открива в Националния музей "Земята и хората". Изложението вече е станало традиционно и на него се предлагат както обработени минерали и скъпоценни камъни, така и такива в естествен вид. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" Диана Малеева – уредник и организатор на изложбата. На изложението ще се предлагат обработени скъпоценни камъни – диаманти, рубини, сапфири, топази, изумруди, аквамарини, турмалини във всички разцветки, както и изделия от тях. Всички скъпоценни камъни са естествени. Ще се предлагат и авторски ръчно изработени бижута със скъпоценни камъни.
Колекционерите на минерали, освен богатото разнообразие от български минерали, ще могат да видят и да си купят и минерали от чужди находища.
На изложението ще може да се разгледа и работилница „Седянка” с изложение – базар „Коледна седянка”. Под наслов „Да съхраним българската традиция” 24 изложители от цялата страна предлагат уникални играчки, плетива, шевици и накити, ръчно изработени по традиционни технологии и демонстрират тяхното създаване.
Специален гост на благотворителните тържества бе самият Дядо Коледа. Заради лошото време той не успя да кацне с хеликоптер, както бе планирано, но донесе цели седем чувала с подаръци.

3. Антични могили спряха градежа на “Струма”
Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1153822
Строителите на лот 1 от автомагистрала “Струма” (Долна Диканя - Дупница) се натъкнаха на 2 антични могили по трасето в района на с. Дяково, съобщиха от регионалния исторически музей в Кюстендил. Работата на обекта временно е спряна, а археолози са направили оглед на терена.
Местните наричат могилите Тръпкова и Кацарска. Едната от тях се оказала пробита от иманяри през 1990 г. В близост до могилите земекопните машини се озовали и върху антично селище, което специалистите датират от IV - VI век.

4. Анюта Каменова-Борин: Историческият музей в Чипровци се подготвя за 400-годишнината от рождението на Петър Парчевич през 2012 г.
Източник: http://www.focus-news.net/?id=f19933
Анюта Каменова-Борин, директор на Историческия музей в Чипровци, пред Агенция “Фокус”.
Фокус: Г-жо Каменова – Борин, каква ще бъде Вашата работа в комисията за канонизация на Чипровските мъченици?
Анюта Каменова-Борин: След решението на Епархийския съвет на Видинска митрополия, ще имаме първо заседание на Атанасовден, януари, в манастира „Св. Йоан Рилски”. Тогава ще направим програма и ще се поставят конкретните задачи.
Фокус: Колко са загиналите участници в Чипровското въстание и от кои населени места са те?
Анюта Каменова-Борин: Трудно е да се каже. Те са от целия регион, от цяла Северозападна България – не само от Чипровци, не само от селата около Чипровци – Копиловци, Железна, Мартиново, Клисура. Целият регион се е включил в това въстание, като все пак ръководителите са били от Чипровци и от Копиловци. Тези, които знаем от историята – говорим за католическите водачи - мнозина от тях са известни от историята и от документите от Ватикана. Но голяма част (и това е, което ще бъде трудно), е за православните, които са взели участие, защото там не знам какви документи ще търсим и какво ще излезе.
Фокус: Кога се очаква да приключи процедурата за канонизация на Чипровските мъченици?
Анюта Каменова-Борин: Трябва да приключат до края на годината, за да може да се предложи след това процедурата.
Фокус: Какво показват историческите сведения за Чипровското въстание? Какво се е случило тогава?
Анюта Каменова-Борин: Чипровското въстание е най-големият, най-масов и организиран опит за въоръжено въстание по българските земи срещу османските нашественици, което го прави във времето далеко преди другите събития - примерно като мъчениците от Батак и т.н. след Априлското въстание 1876 г. Чипровското въстание е от 1688 г. За пръв път се прави такава огромна организация по вдигане на въоръжено въстание с цел - освобождението на България и създаване на една национална военнореволюционна организация, на която се полагат основите в лицето на архиепископ Петър Богдан Бакшев, който в същото време, е и автор на първата история на България – близо сто години преди Паисиевата. И изпълнението на тази тактика и на тази идеология, създадена от Петър Богдан, е при голяма конспирация в лицето на архиепископ Петър, на Парчевич, на Франческо Соимирович, на Станиславович и т.н. – на цялата тази плеяда чипровски дейци, които работят за освобождението на България. Това, което е интересно, и което прави уникално и феноменално в случая, е, че православни и католици заедно участват в подготовката на Чипровското въстание – и в избухването, и в жестокото му потушаване. Турците са унищожили до основи католическите катедрали в този регион и са оставили все пак православните, въпреки че те са били успоредно и близко до католическите, защото те са изпитвали по-голяма омраза към католиците, отколкото към православните. Но независимо от това, те са удавили в кръв това население там и вследствие на това цяла Северозападна България се е включила. В това число можем да включим и земите, които са сега отвъд: източна Сърбия – там, където са били нашите земи, защото те също са взели участие в това въстание. След погрома и жестокото потушаване на въстанието, са били принудени да заминат в изгнание цялото население в Чипровския край и въобще в северозапада и започва едно голямо миграционно движение. Те са започнали да бягат по околните села, в ломските села, натам към Дунава, в сегашната Сърбия, отиват в много села и основават села или отиват в други села и се нанасят, защото султанът издава ферман – там, където се намери чипровчанин, да бъде убит на място. И заради това те са криели дори, че са от Чипровци и т.н. Околни села са заселили, създали са начало на други фамилии и т.н. Но са продължавали да си пазят чипровския корен и чипровско потекло и затова сега, днес около над 200 селища в цяла България (говорим и за Източна, и за Южна България, и за Западна, и за Средна, Централна, Северна) – има стотици фамилии, които са чипровски и знаят чипровския си корен. Сега пък те обратно – вече колко години насам се забелязва (откъм пет-шест години и аз имам наблюдения), че хора си търсят чипровския корен и непрекъснато търсят, в Чипровци идват, за да си търсят корена и това са все потомци на участници във въстанието.
Фокус: По какви нови проекти работи Историческият музей в Чипровци?
Анюта Каменова-Борин: Историческият музей в момента се подготвя за 400 години от рождението на Петър Парчевич през 2012 г., което ще бъде през септември месец и ще добие национален характер. Защото Петър Парчевич не е само на Чипровци – той е на цяла България, той е на всички българи. Това е най-големият дипломат, най-ученият мъж през 17-ти век, който е завършил в Италия, и който е доктор по право, и е отдал целия си живот за идеята за освобождението на България. През целия си съзнателен живот, освен тази църковна дейност, която е имал като архиепископ (даже и заради това Ватикана го наказва и след това пак му връчва званието след години и който умира 1674 г. далеко от родината си пак отново, скитайки, за да доказва пред европейските дворове за голямото значение, тоест идеята за освобождението на България и не само на България, но и на Балканите от османците. Това е неговата огромна заслуга и той е бил изключително тачен в европейските дворове – особено в Полша. Той получава първата си титла, аристократичната си титла, баронската, завинаги на цялата му фамилия поради това, че той оправя дипломатическите отношения, които са били на ръба на избухването на война между Богдан Хмелницки – Украйна и Полша. И австрийският двор, австро-унгарският двор и навсякъде той е посрещан с голямо уважение. Той е бил изключително уважаван човек, но целият му живот е преминал само като една червена нишка – освобождението на България и на родното Чипровци.
Фокус: Кои са най-посещаваните туристически обекти в града?
Анюта Каменова-Борин: В града най-посещаваният е Историческият музей, общоисторическата експозиция, Етнографската къща, Катеринина къща. Интерес предизвиква развитието на рударството тук, което съществува от далечно минало, след това традиционните чипровски килими, Чипровската грънчарска школа и Чипровската златарска школа, които са известни и в Европа.
Фокус: Община Чипровци има ли идеи за съвместни европейски проекти?
Анюта Каменова-Борин: Има, да. Работят се, но специално за нас, музеите, малко е трудно. Ние имаме по принцип историческа връзка с тези територии, които сега са останали след Берлинския договор в Североизточна Сърбия. Обаче тези проекти по Трансграничното сътрудничество със Сърбия са доста сложни за нас, въпреки че ние имаме и от двете страни желание да си сътрудничим. Но фактът, че Сърбия все още не е член на Европейския съюз тях ги затруднява, защото е свързано с финансите. Нас също ни затруднява, но се надявам, че в скоро време може да се оправят нещата и да работим и с тях. А иначе общината има доста проекти, които работят. Сега ние кандидатствахме по Американския посланически фонд за един проект за чипровския килим, защото искаме да се издаде един голям каталог с последните образци, които сме намерили и със старите колекции и т.н., защото в днешно време туристите посещават изключително много Чипровци заради чипровския килим.

5. Непоказвани досега икони превръщат в храм атмосферата в залата на музея в Плевен
Източник: http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Cultu ... 71211.aspx
Повече от 100 уникални икони, дело на възрожденски иконописци, са подредени в новата постоянна експозиция "Духовни реликви" на Регионалния исторически музей в Плевен. Това съобщи директорът на културния институт Стефка Григорова. В изложбата привличат за дълго вниманието три икони, създадени от Николай Павлович, царски двери от иконостас от края на 19-и век и образец на плащеница, дело на тревненски майстори. Колекцията съдържа и ценна църковна утвар. Залата е подредена по каноните на християнската църква, озвучена е с църковнославянски песнопения и е с подходящо художествено осветление. Създадена е специална атмосфера като в духовен храм, твърди директорът на музея. Изложбата ще бъде открита официално за посетителите утре на 19 декември, от 16.30 часа.

6.Дядо Коледа кацна в София с хеликоптер
Източник: http://www.tvevropa.com/bg/news/enterta ... view/64405
Необичаен начин да дойде в София избра дядо Коледа. Той кацна във Военноисторическия музей не с какво да е, а с хеликоптер. Разбира се, верен на традицията, белобрадият старец раздаде играчки на всички послушни малчугани.
За да зарадват госта от Лапландия, децата рисуваха и пяха. Въоръжени най-вече с много въображение, децата на загиналите служители от Българската армия се надпреварваха кой ще направи най-оригиналната играчка. След като разгледа приготвените изненади, Дядо Коледа раздаде цял чувал с подаръци.
Подаръците за най-малките бяха детски библии, самолетчета, а за по-големите - шишета за вода, които се използват при спорт, и шапки. Изненадите бяха осигурени от немска фирма. Тържеството бе с благотворителна цел.
Събраните средства от вход, който е 5 лв., ще отидат за деца на военоослужещи, загинали при изпълнение на служебния си дълг, чрез фондация “Децата на Българската армия”.

7. „Кукерски ритуални игри край огъня" в Кюстендил
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=825928
Изображение
„Кукерски ритуални игри край огъня" се проведоха в двора на Регионален исторически музей - Кюстендил. В тях участваха кукерска група към читалище „Зора-1948", с. Ябълково, ТФ „Партньори - Кюстендил" и вокална група „Калпазани".
"Това е традиционно събиране край огъня, преди Коледа. Това е огъня на надеждата, любовта и силата. Чрез него да пречистим всичко лошо. Искаме от името на колегията на РИМ- Кюстендил да подарим на гостите по една усмивка и много емоции", заяви експертът Веска Спасова.
По време на празникът бяха раздадени късметчета и питка за здраве на всички присъстващи. Те можеха и да си закачат желанията на елхичка в двора на музея.
Кукерите изпълниха ритуален танц с благословия, около запаления огън.

8. Традиционни техники за Коледа в Етнографския музей в София
Източник: http://dnesplus.bg/VideoNews.aspx?n=550667
Тази събота и неделя интригуващи коледни ателиета привличат столичани към сградата на музея. Прекрачвайки прага на Двореца днес и утре всеки може да помогне в месенето или украсяването на коледните сладки и коледния хляб, да погледа или сам да се включи в изработването в традиционни сурвачки и коледната украса, такава каквато са правили нашите баби или пък да разбере как се изработват вълнените тъкани плъсти. Ателието "Женски занаяти" пък ни показва уникална везба и дантела, такава, каквато не може открита никъде другаде.
Ентусиастите от "Работилница Седянка" активно се включиха в ателиетата показвайки прекрасните си творения и начина на тяхното изработване. Техните занимания са свързани с ръкоделието и са изцяло насочени към нашето съвремие. Жените от "Седянка" са започнали с изработването на традиционни модели. Разгръщането на фантазията и вдъхновението им личи в съвременните интерпретации на традицията - миниатюрни бижута, изработени с техниката на кенето; големи и малки пана, реализирани чрез техниката на совалковата дантела, шевици върху модерно облекло, различни декорации от фриволите.
"Тези демонстрации на тези забравени техники се правят с три цели - за да се покаже, че не става въпрос за нещо сложно, да се разбере, че със старите техники могат да се създадат и нови неща и да се намерят по-млади последователи", разказа Николай Писанчев, чиято съпруга Бистра е една от жените в седянката. Практиката в групата е, когато дойде някой нов да гледа и да опита няколко различни техники, докато открие това, което му е най – интересно, а останалите го учат на някои от най-основните неща, които трябва да знае.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Дек 19, 2011 10:09 am

Музеен информационен бюлетин за 19.12.2011г.

1. Тръгва на турне уникална изложбa
Източник: http://www.radioplovdiv.bg/index2.php?c ... s&id=13167
Уникална изложба под мотото "Осезаеми божествени откровения в свещената планина Родопи" тръгва на турне, като първата спирка на мобилната експозиция е днес в Смолян, съобщи директорът на историческия музей в Асеновград Иван Дуков.
Ценни артефакти представят култа към боговете на античния свят, древните светилища, с които е известен асеновградският край, изящни икони от 17 век, както и атрактивна сбирка от оброчни плочки и култови статуетки.
Мобилната изложба ще гостува и в други градове на страната, а проектът се финансира от Министерството на културата и Община Асеновград. Експозицията ще бъде открита в 17 часа в Регионалния исторически музей в Смолян.

2. Изложба на поздравителни картички от началото на XX век откриват в Благоевград
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=826088
В Регионалния исторически музей в Благоевград ще се открие изложба на коледни и новогодишни картички датиращи от началото до 90-те години на XX век. Колекцията е била притежание на известната горноджумайска фамилия Мощански. Картичките са събирани от представители на три поколения от фамилията.В изображенията може да се проследи как се развива и как се променя естетическия възглед и отношението към коледните и новогодишните празници в продължение на 90 години, информираха от пресцентъра на култърния институт.
Празничните картички, които ще бъдат показани в изложбата са всъщност само една малка част от голяма колекция пощенски картички на най-различни теми, подарени на музея от Екатерина Мощанска. През 1 999 година снахата на Сотир Мощански / съпруга на сина му Ангел Мощански / подарява на музея 787 пощенски картички и няколко албумчета. Картичките са изпращани по различни поводи - лични, семейни и традиционни празници, пътувания в България и чужбина. Изображенията и ръкописните текстове са четливи и ясни, писани са на български и на чужди езици. Колекцията е носител на богата информация за обществените, професионални и лични връзки, които поддържат членовете на фамилия Мощански в продължение на повече от 90 години.
Картичките са разпределени в темите : „Изкуство”, „Коледни и новогодишни картички”, ”Великденски картички” ,”Жената”, „Детето” „Любов”, „Изгледи от България”, „Изгледи от чужбина”, „Исторически личности” и т.н. От 1998 година до 2007 година фамилията Мощански даряват на Регионален исторически музей – Благоевград над 170 ценни материали. Един от тях е богатата колекция пощенски картички, част от която – коледни и новогодишни – ще създадат празнично настроение в залите на музея.Откриването на изложбата ще се състои от 17.00 часа.

3. Обредна трапеза представят в музея в Благоевград
Източник: http://www.horemag.bg/show.php?storyid=1729217
Открит урок за представяне на обредна трапеза и за изработване на сурвачки ще има днес в Регионалния исторически музей в Благоевград, съобщи БТА, позовавайки се на общинската управа.
Най-малките посетители ще имат възможността да се запознаят с обичаите за Коледа, гаданията на Бъдни вечер и символиката на коледуването. За всичко това ще разкаже етнографът в музея Василка Новоселска. В открития урок ще се включат и ученици от Обединения детски комплекс в града.
Празничните коледни прояви ще продължат с откриването също на 19 декември на изложба в Регионалния исторически музей на коледни и новогодишни картички от края на XIX и началото на XX век. Колекцията е била притежание на известната горноджумайска фамилия Мощански, а представители на рода я подаряват на музея. Вечерта в понеделник /от 18.00 часа/ в Драматичния театър "Никола Вапцаров" Коледен концерт под надслов "Приказна Коледа" ще изнесат малчуганите от детските градини в Благоевград.

4. Изложба на кукли в българско и унгарско традиционно облекло
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=825112
Коледна изложба-базар на ръчно изработени кукли в българско и унгарско традиционно облекло ще бъде открита от 16,30 ч. днес в къща - музей „Лайош Кошут".
Заедно с българските коледни традиции, за първи път в Шумен ще бъдат представени и някои от най-популярните унгарски обичаи свързани със зимните празници.
Изложбата може да бъде посетена до 23 декември.

5. Традиционното коледно-новогодишно празненство „В очакване на Коледа” ще бъде проведено в НИМ
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1601817
Традиционното коледно-новогодишно празненство „В очакване на Коледа” ще бъде проведено на 20 декември 2011 г. от 11 ч. в Националния исторически музей, съобщи директорът на НИМ Божидар Димитров. Музеят ще посрещне първия си посетител „полазник”, така както го изисква традицията. Ще бъдат припомнени обичаите и вярванията, характерни за Игнажден, с който се отбелязва началото на коледно-новогодишните празници.
Тържеството включва много песни, танци, игри, ще има, разбира се, и подаръци.
В празничната програма ще участват изпълнители от софийски читалища, които ще представят народни песни и танци, латинотанци, модерен балет.
Нашите приятели от магазина за хоби и игри „Фантасмагория” и от клуб „Scylant Magic” ще покажат различни игри.
Издателство „Камея” ще представи хартиени модели и пъзели на български, исторически забележителности, както и вече станалото традиционно състезание „Познавам ли моята България”.
Майсторката от Задругата на народните художествени занаяти Величка Георгиева ще демонстрира пред гостите на музея работа с гайтани, които се срещат в украсата на народното облекло на българите. Всеки желаещ ще има възможност, с помощта на майсторката, сам да изработи и нещо традиционно за спомен.
И още нещо любопитно: децата ще могат да си поиграят на...археология. Да „намират“ и „сглобяват“ археологически съдове, да седят на работните места на истински археолози, да подреждат пластовете на древен обект и да „датират“ находки. Това може да стане на откритата наскоро в Музея уникална, „жива“ изложба „Археология зад кадър”.
А онези, които искат да се потопят в епохата на българското Средновековие, ще могат да се облекат с костюми на герои от известни български игрални филми.

6. Спомени в картини и звук-Българското народно творчество през обектива на Вергилий Атанасов
Източник: http://www.dnes.bg/izlojbi/2011/12/19/s ... vuk.146841
В залите на Етнографския музей ще бъде открита изложбата „Спомени в картини и звук: българското народно творчество през обектива на Вергилий Атанасов”. Може да я видите от 21 декември.
Експозицията е посветена на 90-годишнината от рождението на Вергилий Атанасов (1921-2002 г.) – най-известният български етноорганолог – специалист по народни музикални инструменти.
Ще бъдат представени негови фотографии на музиканти и инструментални записи от 60-те, 70-те и 80-те години на ХХ в., както и самите музикални инструменти. Посетителите ще могат да се запознаят с народни традиции в областта на инструменталното изпълнителство на територията на цяла България.
Интерактивната изложба ще представи както образите, така и мелодиите, документирани от Вергилий Атанасов, като всеки посетител ще може индивидуално чрез слушалки да послуша автентичните записи, съответстващи на инструментите и фотографиите.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Дек 20, 2011 10:02 am

Музеен информационен бюлетин за 20.12.2011г.

1. Европейски маршрути: Военният музей в Париж
Източник: http://bnt.bg/bg/productions/109/editio ... 4_dekemvri
Обикновено военният музей в Париж, познат още като "Hotel des invalides" не се смята за особено атрактивен туристически обект и българите често го заобикалят, устремени към Лувъра, Шанз елизе и Айфеловата кула. Но ако любопитсвото да видите мястото, където е погребан Наполеон надделее и направите крачка встрани от стандартните обиколки във френската столица, със сигурност няма да съжалявате за избора си.
Отдалеч, видът на „Дома на инвалидите” наподобява на дворец и това никак не е изненадващо като се има в предвид че инициатор за построяването му е не друг, а Кралят слънце- Луи XIV-ти. Днес мястото е превърнато във военен музей, което разполага с най-богатата военна колекция в Европа. Най-вълнуващата му част е „Църквата на инвалидите”, където в изящен ковчег са положени тленните останки на Наполеон. Църквата се намира в най-отдалечената част на комплекса, но е почти задължително обиколката да започне оттам. Внушителната позлатена порта и високият 101 метра купол са първите и безспорни знаци, че ви очаква среща с място на особена почит сред французите...

2. Добри приходи отчитат от туристическите обекти в област Добрич.
Източник: http://www.ndt1.com/article.php/20111219164426742
Сред културно-историческите забележителности в област Добрич на най-голям интерес от страна на туристите се радват Яйлата и нос Калиакра в община Каварна. За тази година приходът от посещения на всички обекти в Каварна е в размер на около 390 хил. лв., каза директорът на Историческия музей в Каварна Дарина Мирчева.
Кметът Цонев добави, че определено нос Калиакра е фаворитът по посещения и допълни, че голяма част от приходите се връщат обратно за културно-историческото наследство под формата на финансиране на археологически разкопки, издаване на рекламни материали за самите обекти, реставрация на сграден фонд и находки. Цонев смята, че именно и това е причината културно-историческото наследство да се радва на успех. Интерес има и към обектите на територията на община Балчик, като най-много посещения има в Текето в Оброчище, каза директорът на тамошния музей Радостина Енчев. Само за два-три месеца приходът от Текето е в размер на около 7 хил. лв. Средно за годината приходите от посещения на обектите в Балчик и околностите му се очаква да са около 12 хил. лв., допълни директорът на музея. Тя изрази за пореден път надежда, че най-сетне ще се реши казуса със статута на открития преди няколко години храм на богинята майка - Кибела в Балчик, за да може да бъде реставриран и да се превърне в културен обект. "Засега единственото, което може да се види от него са отделни находки, които са изложени в музея" - добави Енчева.

3. Две изложби са подредени в музея в Благоевград
Източник: http://botevgrad.com/news/37009/Dve-izl ... Botevgrad/
Две изложби бяха официално открити вчера в Исторически музей – Ботевград. Едната е наречена „С бъклица и дрян” и съдържа реставрирани бъклици, върху които са изрисувани пейзажи, овчар със стадо, цветя, образите на Васил Левски и Христо Ботев. Другата е озаглавена „Празничен колорит” и включва картини от фонда на Историческия музей. Сред авторите са Величко Коларски, Ивайло Мирчев, Владимир Ганецовски и други.
„С двете изложби поставяме началото на Коледните и Новогодишни празници, както и на временните експозиции. Музеят притежава богата сбирка от експонати - над 15 000. Те не могат да се поберат в експозиционните зали, но постепенно ще ги покажем чрез временни тематични изложби”, каза Тодорка Коцева, директор на Историческия музей. Тя обяви, че музеят продължава да получава дарения. Непосредствено преди откриването на изложбата бяха направени две – коледна къща, дело на ученици от ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров”, снимка и диплома на местния учител Борис Тодоров, предоставени от неговата дъщеря Мика Борисова. Борис Тодоров е син на собственика на царската фабрика за вълнени платове, за която също се съхраняват ценни експонати в музея. Това съобщи Тодорка Коцева.
„Къщата е изработена от четири възпитанички на гимназията. Тя участваше в традиционния Коледен благотворителен базар на училището и беше откупена от самите ученици. Те решиха да я дарят на музея с едно пожелание към младите хора – да бъдат добронамерени и отзивчиви”, каза директорът на гимназията Даниела Колева.
Програмата по откриването на изложбата завърши с две стихотворения на местния творец Пейо Пеев, посветени на Бъдни вечер и Коледа. Той разказа на присъстващите как преди много години е била изпълнявана традицията на Бъдни вечер в родното му село.
Откриването на двете изложби уважиха ученици и учители от гимназията, членове на литературен клуб „Стамен Панчев” и на УС на дружество „Орханиец” и други.

4. На кръгла маса за туризма правят възстановка за Игнажден
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=826778
Кръгла маса на тема „Дестинация Трансгранична Добруджа" по проект „Транс Тур Нет: Създаване и маркетинг на пилотни трансгранични туристически продукти в Добруджа" ще проведат Регионален исторически музей - Добрич и Висше училище Международен колеж. Събитието е част от дейностите заложени в проекта и цели да запознае обществеността и заинтересовани страни с резултатите от работата на специалистите, да открои съществуващите проблеми и да ги постави на дискусия. Форумът започва в 14.00 ч. в Етнографската къща. На него ще бъдат представени избраните 50 най-атрактивни туристически обекти в Добруджа.
Наред с организираната сесия, участниците в кръглата маса ще присъстват и на възстановка на обичаите от днешния празник Игнажден - "полазването", и други от коледно-новогодишния цикъл. Ритуалите ще бъдат пресъздадени от деца от клуб „Златна ябълка" при СОУ „Св. Кл. Охридски" и ученици от СОУ „Димитър Талев".
Според православния календар на 20 декември се отбелязва Игнажден. Този ден поставя началото на коледните празници, свързва със зимното слънцестоене и се смята за начало на новата година. В Добруджа се нарича още Млада година, Полаз или Полазовден. Всички обредни действия на този ден целят да осигурят благополучие, здраве и късмет през годината, припомнят от Историческия музей.

5. Изложба „Глаголицата и прабългарските руни”
Източник: http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Lifes ... 01211.aspx
Изображение
Тази година Регионалният исторически музей в град Пазарджик – един от най-старите у нас, отбеляза своята стогодишнина. Сред акцентите по повод празника бе и откриването в средата на месеца на изложбата „Глаголицата и прабългарските руни” на художника Павлин Петров. Съорганизатор на проявата е Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите 7. Експозицията представя 25 творби, създадени през 2008 година и показани за първи път в Аулата на Софийската духовна семинария по повод честванията на 1 ноември – Деня на народните будители – българските просветители, книжовници, революционери, будители на националния ни дух. Това съвсем не е случайно, защото: Целта на изложбата до голяма степен е да възбуди интереса на публиката към нашата история, да се гордеем със своя род и принадлежност – казва Павлин Петров. – Българинът се нуждае от това да бъде повдигнат духът му и смятам, че с такива изложби, с преоткриването и познаването на българската история, ще се чувстваме по-горди и достойни да застанем със самочувствие сред всички европейски народи.
Експозицията „Глаголицата и прабългарските руни”, е съпътствала и част от мероприятията на Асоциацията за развитите на изкуствата и занаятите 7, чийто съпредседател е Павлин Петров.

6. Регионален исторически музей - Стара Загора - с почетен знак на Алабин
Източник: http://www.chambersz.com/news/8011-regi ... ara-zagora
Старозагорският Регионален исторически музей е сред малкото институции, удостоени с почетния плакет на Пьотр Алабин, който се връчва по повод 125-годишнината на Историческия музей в град Самара, Русия. Отличието под номер 17 е получила директорката д-р Светла Димитрова, която участва в Четвърта регионална конференция, посветена на юбилея и 160-годишнината от създаването на Самарска губерния.
Връзките между двете институции имат дълга история, но след 1989 година са прекъснати.
Миналата година бяха дошли археолози от град Самара, които ни потърсиха, защото имат интерес към проучването на обекти от средновековната култура, тъй като работят на обекти, свързани с волжките българи. Направили са много интересни проучвания, открили са град в района на Самарска област. Музеят там притежава може би една от най-богатите колекции от Волжко-Камска България, разказа Светла Димитрова.
При моето посещение ми показаха проект за съвместна изложба между България и Самара, посветена на общото и различното в материалната култура на дунавските и волжките българи. Мисля, че ще бъде успех, ако тази изложба първо се открие в Стара Загора, тъй като градът е побратимен със Самара. Тя е много атрактивна, допълни историчката.
Музеят в Стара Загора има подписан договор за сътрудничество със Самарския междуобластен музей Пьотр Алабин, тъй като е създаден по негова инициатива. Според Димитрова, руските им колеги са готови и имат огромно желание да работят с нашите специалисти. Има възможност да се направят няколко съвместни изложби и експедиции - наши археолози да отидат там и да участват в проучвания на техни обекти.
При гостуването си в Самара Светла Димитрова е посетила експозиции в различни други музеи и се е убедила как тамошните специалисти работят с децата, учениците и студентите.
Почерпих много интересни идеи, които могат лесно да се приложат и при нас - става въпрос за показване на бита по интересен начин, за провеждане на уроци в различните експозиционни части на музея, за активно използване на студентите от Педагогическия факултет в музейната работа.
Димитрова смята, че има възможности за сътрудничество с Музея на космонавтиката в Самара и нашата обсерватория, защото имаме интересни експонати, свързани със старозагорското участие в изследването на Космоса.
Ние можем да направим музейна сбирка, която да показва приноса на Стара Загора и България за изучаване на космическото пространство. Направихме първата крачка при честването на 50-годишната от полета на Гагарин, допълни тя.

7. Коледен базар в музея
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=827086
Коледната изложба-базар на врачанските художници се провежда в РИМ Враца за четвърти път и ще продължи от 20 декември 2011 г. до 25 януари 2012 година.
Двадесет и седем врачански художници са представили 54 свои творби, от които жури в състав-председател Силвия Равнополска и членове Явор Венчев и Милен Василев ще определи носителите на първа награда в разделите живопис, скулптура, графика и приложно изкуство.
Наградите - грамота и парична премия от 150 лв. ще бъдат връчени от кмета на Община Враца инж. Николай Иванов на откриването на изложбата в Регионалния исторически музей тази вечер от 17 ч.
Ценителите на изобразителното изкуство могат да си направят чудесен Коледен подарък, тъй като голяма част от изложените творби могат да бъдат закупени.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Дек 21, 2011 11:08 am

Музеен информационен бюлетин за 21.12.2011г.

1. МС дава за безвъзмездно ползване имота на “Стара Варна”
Източник: http://www.chernomore.bg/index.php?opti ... 8-08-35-18
На днешното си заседание правителството трябва да даде своето съгласие за учредяване на безвъзмездно право на ползване върху имот – частна държавна собственост, на Народно читалище Стара Варна 2010. Предложението на регионалното министерство идва в отговор на спора около имота, където се помещава сдружението с нестопанска цел, известно като музей “Стара Варна”.
Собственик на сградата се води Държавна агенция „Архиви“. С решението на Министерския съвет музеят, чийто създател е Ламбрин Сотиров, ще може да продължи да се развива дейността си в къщата.

2. Антично селище става туристическа атракция в Община Бяла
Източник: http://news.varna24.bg/314653.html
Антично селище и късноантична крепост на нос "Св.Атанас" предстои да се превърнат в туристическа атракция за Бяла, съобщи на пресконференция във Варна Анастас Трендафилов, кмет на местната община. На срещата присъстваха и част от екипът, подготвил проекта - д-р Валери Йотов от Варненския археологически музей, инж. Коста Стоянов, арх. Емил Добрев.
Културно-историческата забележителност се състои от няколко подобекта. Това са три сгради с различна функционална характеристика - баптистерий, винарна и базилика. Обособяването на обекта, като водеща туристическа атракция ще се осъществи по проект за консервация, реставрация, експониране, социализация и популяризиране на Античното селище и късноантичната крепост. Той е спечелен по Оперативна програма "Регионално развитие", с продължителност 24 месеца. Финансирането е на стойност 5 376 155,32 лева
Проектът стартира след като правителството е отнело от Министерството на вътрешните работи терена на античната крепост на нос Св. Атанас и го е дарила на община Бяла. Притежаването на права върху имота е задължително условие за кандидатстване по програмата.
В рамките на дейностите по проекта се предвижда реставрация и експониране на новоразкритата базилика, баптистерия и винарната. Заложено е изграждане на водоснабдяване и канализация, електрозахранване и 2 км път водещ до атракцията. На тези конструкции се предвижда и провеждането на виртуална интерактивна разходка за посетителите. Чрез визуализация ще се представят хипотези за това как са изглеждали базиликата, винарната и околните пространства.
При проучвателните дейности на обекта са открити уникални находки. Олтарна маса, счупена около 5 век и "погребана". Тя е изработена от най-хубавия за времето си мрамор на гръцкия остров Фарос. Сред находките са и стенопис с надпис "Мария", изображение на глава на светец, златен пръстен с кръстен знак и златна монета с образа на Фока от 602-610 година. При разкопките в раннохристиянската църква е открита кръщелня, действала в края на 4 и началото на 5 век. Тя е била съборена, а след това на нейно място е изградена втора. В базиликата е имало и жилище на епископа на местната малка община.
Кметът на Бяла разкри, че се надява да бъдат намерени още артефакти, а откритите до момента ще бъдат в музея в Бяла.
Една от хипотезите е, че това селище е именно древния град Лариса, който е представлявал духовен и търговски център. Обхващал е част от територията между Варна и Несебър.
Обектът ще бъде посетен от учени специалисти по раннохристиянско изкуство от католическия университет във Ватикана през втората половина на април 2012 година.
Атанас Трендафилов обяви, че се търси финансиране на проект за Исторически музей на Бяла.

3. Парче плат или чест платена с кръв!
Източник: http://interesi.net/article-index-22.html
„Няма по- голямо безчестие за войника от това да се предаде свещеното знаме на врага”.
Полковник Иван Бешевлиев
Малко известен исторически факт е, че в нито един военен музей по света, няма пленено трофейно българско бойно знаме. За сметка на това, в Националния военно-исторически музей има 62 вражески флага.
Защо е толкова важно запазването на бойното знаме?:
„Във всякой един полк има по една военна святиня, от която, освен Князя, няма по-висок никой. Тая именно святиня е знамето . . . знамето, като изображава на себе си с кръста - Вярата, с лева - Отечеството и с Вензела - Н. Ц. Височество, съединява всичко това в себе си, за да ни припомни наший дълг, нашата клетва - да умрем за Вярата, Княза и Отечеството.
Ето защо всякой войник е длъжен да пази знамето, във време на сражението, до последната си капка кръв; докато има жив войник от полка, не трябва да се остави знамето да попадне в ръцете на противника: да се остави знамето да попадне в неприятелски ръце, е голям срам за частта (полка), която не e можала да го запази.”
Из: „Ръководство на унтер-офицерите в пехотата”. Наредил: майор М. Иванов, (одобрено от учебното бюро), първо издание, София, 1892 г.
След Солунското примирие в плен на французите остават 14 български полка с численост от около 100 000 души. Френското командване издава заповед за предаването на всички знамена на пленените войскови части. Укриването и не предаването на бойно знаме се наказва със смърт.
Българските войни решават да избегнат позора от предаването на флаговете си. С риск за живота си ги укриват и успешно ги връщат в родината след приключването на пленничеството си. Ето накратко някои от тези велики подвизи:
15-ти пехотен Ломски полк - В. Шишков организира спасяването на знамето. През нощта на 3 срещу 4 октомври 1918 г. той, заедно с подполковник Христо Младенов скриват знамето в сандъче и го заравят. За да заблудят французите изгарят калъфа, в който обаче няма знаме. На 4 октомври 1918 г. полкът се предава на французите в гр. Скопие. Взема се решение укриването на знамето да се извърши от капитан Петко Капитанов, поручик Страхил Митев и фелдфебел Доно Велков. На 6 февруари 1919 г. го предават на полковник Йосиф Петров, който, използвайки факта, че е свръзка при Френското главно командване в Солун, успява да го предаде на началник щаба на 10-та дивизия в гр. Гюмюрджина полк. Вълков. Той го връща в министерството на Войната.
35-ти Врачански полк - През 1917 г. полкът е на позиция при Охридското и Преспанското езера. Остава в заложничество при гр. Кичево през 1918 г. За да спаси полка от позора на предаването на знамето, командирът - полковник Иван Бешевлиев заповядва то да се изгори. Командирът на 12-та рота, която носи знамето, поручик Ангел Янчев го спасява, като казва, че го е изгорил. С риск за живота си пази знамето в продължение на 9 месеца, като го носи увито около тялото си. През цялото време другарите му - около 1 000 души запазват тайната. След връщането си от плен той тържествено го връща на полка.
Интересна е съдбата на 27-ми пехотен Чепински полк. Организира се група от войници, които с ясното съзнание, че ако бъдат заловени ще бъдат разстреляни, връща знамето в родината. На 24 май 1919 г. войниците от полка все още са заложници на французите. Младите войници, попълващи редиците на полка в Чепино (Велинград), полагат своята тържествена клетва под спасеното бойно знаме.
52-и пехотен Моравски полк – командирът - полковник Стефан Соларов заповядва да се спаси знамето. Поручик Цветко Митков заедно с подофицер Цено Лозанов и девет войници тръгват в полунощ на 3 октомври 1918 г. към България заедно със знамето. Пристигат на 10 октомври 1918 г. в гр. Враца.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пет Дек 23, 2011 11:51 am

Музеен информационен бюлетин за 22.12.2011г.

1. Показват 150 безименни икони
Източник: http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=393345
Над 150 народни икони и над 50 предмета на домашния култ през Възраждането са изложени в Учебния музей на Нов български университет. Уникалните артефакти са част от колекцията на мецената Антонио Василев. За пръв път народно изкуство, създадено от самоуки художници, влиза в такъв мащаб в зала. Абсолютно неизвестният досега материал хвърля светлина върху културните традиции на Възраждането.
"Само преди век малките преносими триптихи са били обект на личния култ в дома. Тези анонимни произведения привличат посетителя с наивната си рисунка, ярките си цветове и фронталната си композиция. Вкусът към примитивното, възникнал в модерното изкуство още в началото на ХХ век, води както колекционера, така и организаторите на изложбата", коментира експозицията проф. Иван Маразов. Експозицията "Домашният култ през Възраждането" е посветена на двадесетгодишнината на НБУ.

2.Откриват изложба "Накитът- носител на памет, изящество и закрила"
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=827990
Етнографска изложба "Накитът- носител на памет, изящество и закрила" ще бъде открита в джамията "Ахмед Бей" в Кюстендил, в 16 часа. Поканата е от Регионалния исторически музей.
За любовта на българката към разнообразните накити се говори в почти всички пътеписи на европейци, преминали през нашите земи. Описват се нанизите от парички, герданите, многобройното разнообразие от гривни, пръстени, прочелници, подбрадници и други. Всички те са дело на изкусни майстори - златари, въплатили вътрешните си усещания за естетика и красота във всяко бижу. В изложбата е отделено специално място за пресъздаване на златарско ателие с неговия богат инструментариум: наковалничка, менгеменце, поти (малки съдове за топене на метала), ширт или хате за филиграна, метален диск с полусферички за изчукване, наричан „ешек" или „туч"; клещи за теглене на метални нишки; различни длета, калеми, замбички, пинсетки (щепка), златарска везничка, газениче за нагряване на метала. Използваните материали за направа на накити са мед, бронз, сребърни сплави, месинг, а след 30-те години на ХХ в. и алпака. За топенето им златарите употребявали борови въглища.
Изложбата представя разнообразие от накити от ХІХ и началото на ХХ в. и дава възможност на посетителите да се докоснат до тази уникалност и изящество: пафти, метални и мънистени колани; брошки и игли за украса; разнообразни висулки „трепки" и декоративни копчета; накити за ръце - пръстени и гривни; гердани, жълтичници; обици, подбрадници, надушници; тепелъци и прочелници; амулетна верижка, муска, накити против уроки „хамалпия", амулетно кръстче, мъжки нагръден накит, мъжки накит „кюстек"; еремик, броеници, мънистено портмоненце и мънистено украшение; филигран, косичник, капица с парички, шишенце-ароматизатор от ХVІІІ в. и др.

3. Коледа на фронта
Източник: http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Lifes ... ronta.aspx
Изображение
Коледата на 1-ви пехотен софийски полк, 1916 г.
В Националния военноисторически музей се пази фотография, запечатала Коледата на 1-ви пехотен софийски полк през 1916 г. В нея се крие една малка човешка история на фона на голямата Европейска война.
Сурова и пълна с изпитания е тази военна Коледа, за някои от войниците може би последната. Между тях цари онази особена близост, която се ражда само в бойното другарство. По лицата от снимката е стаена надежда. Може би за скорошен победен край на войната. Войниците са окуражени от успеха на приключилата неотдавна Косовска операция, в която участва Първа пехотна дивизия, към която се числи полкът. На светлия празник е приятно да си спомнят как той влиза в някои селища – тогава с преобладаващо българско население, макар и извън пределите на България, и как е бил посрещнат триумфално от жителите.
След приключването на кампанията в края на ноември 1-ви пехотен софийски полк се дислоцира в района на Кратово, където остава до 25 януари 1916 г. И там, край Кратово, отбелязва Коледните празници „в особен дух на взаимна почит и солидарност и при най-скромна обстановка”, припомня историята на полка.
Тогава Рождество Христово се празнува на 7 януари /по юлианския календар/. На притихналото бойно поле юнаците още не знаят, че през новата година бойните действия ще се разгорят с още по-страшна сила, че в Първата световна война ще се намеси и Румъния и следващата тяхна Коледа ще бъде на север, на Дунавско-добруджанския фронт. Там ги чакат нови подвизи и слава. Кампанията на север през 1916 година се води за освобождението на Южна Добруджа, която през 1913 г. несправедливо е включена в пределите на Румъния. Някои от героите на снимката ще преживеят победния устрем на атаката при Тутракан и влизането на Първа пехотна дивизия на 9 декември 1916 г. в Букурещ.
Денят преди Бъдни вечер – 5 януари 1917 г., остава паметен в бойната история на полка. В тоя ден, след като са воювали три месеца и половина, българските воини с победоносно ура стигат до река Серет, приток на Дунав. На следващия ден – 6 януари, при силен вятър, студ и дъжд полкът потегля в поход за с. Домница, където посреща Рождество Христово.
Историята на военните Коледи на 1-ви пехотен софийски полк завършва на Битолския фронт през 1918 г. Войната върви към поражение за Централните сили. България, техен съюзник, се е включила в нея, следвайки идеала си за национално обединение с територии, населени преимуществено с българи. Светлите надежди, изпепелени в пожара на световния конфликт, остават да живеят в запазената фотография. Тя приютява разказа за напразни човешки копнежи, за вдовишки сълзи и безкръстни гробове на хиляди достойни мъже, които не могат да видят злочестината, споходила нещастната им родина след Първата световна война.
Като истинска вълшебна приказка обаче е Коледата на 7 януари 1945 г. в гр. Бачка паланка, тогава в Унгария, днес в Сърбия. Това е последната фаза на Втората световна война. Няколко месеца по-рано България се е присъединила към антихитлеристката коалиция, за да даде своя принос в разгрома на нацизма. Дни преди Коледа 11-и пехотен сливенски полк е напуснал мокрите и студени окопи от позициите при с. Сотин и сега е настанен в квартири, а войниците за първи път получават самун бял хляб. И макар градът да е полуразрушен, природата се е погрижила да нарисува чудесна зимна картина специално за Бъдни вечер. Най-големият подарък за младия, едва двадесетгодишен взводен командир от полка, фелдфебел-школник Ташо Ташев, е първото писмо от майка му, получено на фронта, и честитка от сестра му.
Организирано е тържество. Вниманието на всички е привлечено от празнично украсената елха. Акордеонист от музикантския взвод засвирва „Облаци бездомни”, „Недей тъгува”, „Хавайски нощи”, а за да се приобщят домакините, прозвучава и „Чардаша” в изпълнение на унгарска девойка. Танците следват един след друг – танго, чардаш... Изведнъж се понасят ритмите на българската ръченица, която предизвиква възторга на домакините. Кулминацията на празненството е един от онези мигове, които носят магията на Коледа. Пристига телеграма, че на акордеониста Сулаков му се е родил син. „Той плачеше от радост и прегръщаше всички присъстващи – пише в своя дневник младият фелдфебел Ташев. – Ротният командир напълни чашите с вино и вдигна тост за здравето на „най-малкия войник” на България и пожела неговият баща да се върне жив и здрав в родината. Сулаков грабна акордеона и засвири „Тих бял Дунав се вълнува...” Случва се едно от Божиите чудеса и големите човешки радости, които се помнят цял живот.

4. Пловдив е във война с министъра на културата Вежди Рашидов.
Източник: http://frognews.bg/news_41394/Plovdiv_v ... krovishte/
Пловдив е във война с министъра на културата Вежди Рашидов. Целта е една: Панагюрското златно съкровище, открито през 1949 година от тримата братя Дейкови и откупено от Археологическия музей под тепетата, отново да бъде показано там.
“През 1974 година Людмила Живкова издава заповед деветте златни съда да бъдат изнесени от музея, за да участват в международна изложба във Франция – обясни директорът Костадин Кисьов. – Направено е негово копие, което остава в експозицията, а оригиналът заминава за изложбата. След като тя свършва, вместо да бъде върнато, е изложено в Националния исторически музей (НИМ). През миналата година беше показано в пловдивския Археологически музей за месец и половина и предизвика небивал интерес – да го видят дойдоха 200 000 души.”
Друг документ къде да пребивава съкровището не е издаван от нито един министър на културата, включително и от сегашния. “Аз съм поискал официално то да се върне в Пловдив или да се издаде документ, който да регламентира неговата липса от музея под тепетата – коментира Кисьов. - Единственият документ, който доказва, че съкровището липсва в нашата експозиция, е само заповедта на Людмила Живкова, която юридически е изтекла, тъй като е временна - само за тогавашния период. Чакаме отговора на министъра и вероятно ще заведем дело, ако отговорът му е отрицателен, за да решим въпроса по административно-правен път.”
В публичното пространство отдавна се коментира, че Панагюрското съкровище преди години е продадено зад граница, а в НИМ е изложено само негово копие. “От 1974 г. досега то е пътувало почти в целия свят, не знам как е била спазвана нормативната уредба по отношение на охраната му, нямам документи за това – каза Кисьов. - Трябва да се направи проверка дали при всяко излизане са изпълнявани законните разпоредби. За мен е малко вероятно да се направи такава подмяна на държавно ниво. Но наистина, когато съкровището беше в пловдивския музей, чух доста мнения, че е подменено.
Според някои предметите, които видяха, са излети, докато оригиналните били ковани. Наследник на единия откривател пък твърди, че разполага със снимки, показващи, че когато е намерено съкровището, един от предметите бил ударен с лопата и деформиран, докато показваният сега нямал такъв дефект.” В момента посетителите на пловдивския Археологически музей разглеждат копието на Панагюрското съкровище, изработено през 1974 година, когато оригиналът е бил изнесен за Франция и повече не е бил върнат.
Музеят под тепетата има около 5000 изложени експоната, а притежава около 100 000. В него е показана може би най-ранната стенопис на Балканския полуостров – женско лице, изобразено с цветни бои, украсявало една от стените на праисторически храм край село Долнослав от V хилядолетие преди Христа. Ценителите се наслаждават и на уникални женски статуетки от неолитната епоха, както и на надгробни комплекси, съдържащи сребърни и златни съдове, накити, гръцка керамика, оръжия – все луксозни предмети на бита, притежавани от траките. Изключително ценна е нумизматичната колекция на музея, наброяваща 50 000 монети.

5. Историческият музей в Пазарджик очаква финансиране за реставрация на тракийски колесници
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1603147
Пазарджик. Регионалния исторически музей в Пазарджик очаква одобрение на проект за реставрация на тракийски колесници. Това каза пред Радио „Фокус”-Пазарджик директорът на музея Борис Хаджийски. Проектът е подаден пред Американския научен център, изпратен е в Чикаго, където ще бъде обсъден и ще се реши дали да бъде финансиран. Дейностите предвиждат реставрация и консервация на археологически предмети. Затова решихме да бъде нещо, което притежаваме и което ще бъде атрактивно да го изложим пред публиката, каза още Хаджийски. В музея се съхраняват части на цели четири тракийски колесници. Те могат да се реставрират и да се сглобят и на първо време да се реконструира една, която с нейните части и някои допълнителни ще стане истинска колесница и ще се експонира пред публика. Ако се осъществи, проектът ще се работи в продължение на една година, защото има доста работа – металът не е в добро състояние и трябва да се пипне доста внимателно. От Американския научен център идваха на проверка в музея в Пазарджик, за да разгледат залата, да видят състоянието на частите от колесниците. Обсъдихме и други идеи относно как ще се експонира и къде, добави директорът на културната институция. Свързахме го и с проекта за културен фестивал, по който работим, защото там ще правим изложба „Оръжието през вековете”, в която може да се сложи колесницата. До края на януари ще стане ясно дали проектът на стойност 36 000 долара, ще бъде одобрен за финансиране. Ако това стане, дейностите по възстановяването на тракийските колесници ще започнат през месец април. Американците проявяват голям интерес към античната тракийски история и се надявам, тъй като нашата област е много богата на такива паметници от тракийската епоха, да спечелим финансирането, каза още Борис Хаджийски.

6. Военните клубове – отново средища на живот
Източник: http://bgarmy.eu/?action=news&id=12090
Да се върне духа в сградата на Централния военен клуб и той да продължава да бъде културно средище за София, пожела министър Аню Ангелов, който откри изложба на тема „Централният военен клуб - културен символ от създаването си до днес”. Експозицията е разположена в самата сграда на клуба. Министърът пожела военните клубове в цялата страна да си върнат значението на центрове на военно-патриотично и културно възпитание за всички граждани.
За съжаление, някои от тези клубове не са в много добро състояние, меко казано, добави министърът, и поиска да се ускори представянето на визия за тяхното бъдеще. Той даде пример с Военния клуб във Видин, където отдавна няма поделение, но там сградата на клуба е особено красива и значима за града.
С фотоси, снимки и експонати в изложбата е представена богатата история на Военния клуб като място на различни събития: церемонии, концерти, театрални постановки, изложби, благотворителни балове и др. Подредени в хронологичен ред, фотосите показват сградата на клуба през годините, а снимките са на експонати от Националния военноисторически музей. Посетителите могат да видят старинни предмети, костюми, вещи, музикални инструменти, плакати и картини, които през годините са били част от провежданите в клуба събития. Модератор на изложбата е о.р.полк. Никола Рухчев, председател на Съюза на възпитаниците на Военните на Негово Величество училища. Изложбата е част от инициативата „София- кандидат за европейска столица на културата 2019 година”.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Нед Дек 25, 2011 10:36 am

Музеен информационен бюлетин за 23.12.2011г.

1. Археологическите разкопки в Созопол продължават до март
Източник: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/12/ ... ljavat_do/
Археологическите разкопки пред входа на Стария град в Созопол ще продължат и през следващата година, като до края на март археолозите смятат да приключат работата си и да предадат обекта за консервация и реставрация, съобщиха от Националния исторически музей (НИМ).
Целта е до края на юни и тези работи да завършат и Созопол да представи на туристите нов обект на историческия туризъм. От музея припомнят, че новият археологически ансамбъл се намира в непосредствена близост до храма "Св. св. Кирил и Методий", реставриран през тази година със средства от правителството, в който се пазят мощите на Св. Йоан Предтеча.
За тази година разкопките са приключили. Необичайното за археология време на този обект се наложи поради факта, че в началото на октомври бяха премахнати два незаконно построени на това място още през 70-те години на миналия век ресторанта, отбелязват от НИМ. Археолозите са разкрили монументални останки на крепостната стена на града.
Спешно са били осигурени средства и в течение на три месеца, въпреки студа, екипите са разкопали значително пространство пред крепостните стени. Крепостната стена е почти цяла, запазена е на височина близо осем метра - най-висока от стените на близо 3000-те крепости по българските земи.
В центъра на разкопавания фрагмент от крепостната стена е открита и входната порта на града. Тя е била широка четири метра, от двете страни с кули - бастионен тип, които също са добре запазени.
Археолозите са се натъкнали и на останки от голяма средновековна църква, построена в разрез с всички изисквания на фортификацията на десетина метра от външната страна на крепостта.
Строителството на всякакви сгради пред крепостите е било забранявано, тъй като стените им биха прикривали от обстрел приближаващ се нападател, обясняват от НИМ.
Изненадата е дошла от малка сграда, прилепена до църквата и обърната "с лице" към входа на крепостта. Десетките митнически пломби на пода в тази сграда (някои сложени в две малки гърнета) подсказват, че това е митнически пункт, контролиращ влизащите в града стоки, посочват от НИМ.

2. Археолози спъват две магистрали
Източник: http://www.monitor.bg/article?id=319843
Археологическите музеи в Шумен, Кюстендил и Перник спират строителството на магистралите „Хемус” и „Струма”. Това става ясно от стенограмата от последното правителствено заседание, което се проведе в сряда.
„В момента искат да ни спрат автомагистрала „Струма” - лот 1, 300 метра от най-важния изкоп на най-дълбокото място, където трябва да изземваме земна маса, само защото трябва да се правят най-рано до септември догодина разкопки и проучвания”, разяснил проблемния казус министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. По думите й археолозите саботират строителството на най-големия виадукт по трасето на аутобана.
Според министъра на културата Вежди Рашидов пък аналогичен е и проблемът със строителството на Ларгото в София.
Отново има извиване на ръцете
защото не са готови с проектите. Преди да направят проекти, аз не мога да направя количествени сметки, обобщил ситуацията Рашидов. Според него проблемът с координацията може да се реши, ако Етнографският и Археологическият музей преминат от БАН към ведомството му.
От думите на премиера Бойко Борисов става ясно, че той е разпоредил на заместника си Симеон Дянков да проведе последна среща с археолозите и ако тя се окаже безрезултатна, да се направят нужните промени. „В рамките на днешния ден лично се занимай, защото думата „изнудват държавата и спират магистралите” не ми харесва”, заръчал на финансист номер 1 Борисов. „Знам ги аз,
техните номера са ми известни”, допълнил премиерът
Правителството е взело и решение за покриване на дефицита на НОИ от 280 млн. лв. „Понеже над два милиарда и половина даваме от данъците на гражданите към ДОО-то заради доскоро нереформираната пенсионна система, затова ни се налага още 280 млн. лв. да дадем за пенсиите на българските граждани”, обяснил мотивите за решението Симеон Дянков. „Поздравявам парламента, че не се подведе по популизма на Първанов да върне пенсиите, защото ето ги безпощадните цифри”, коментира преодоляното вето на президента върху Закона за бюджета на Държавното-обществено осигуряване за 2012 година премиерът Борисов. Той се възмутил, че вместо да се правят проекти, паркове, детски градини или археологически разкопки, парите са давани за празни обещания в такива нереформирани сектори. Министър-председателят припомнил и думите на шефа на Европейския съвет Херман ван Ромпой, че държавите - членки на ЕС, следва да се въздържат от действия, които застрашават целите на съюза и особено трупането на дълг извън сметките на държавното управление. От стенограмата става ясно още, че правителството ще внесе за дискусия в парламента
българската позиция по европейския пакт за стабилност
към който изявихме готовност да се присъединим. Предварителният текст на договора е бил изпратен на председателите на парламентарни групи, така че да могат да се запознаят в дълбочина с него, става ясно от думите на премиера. „Те понеже имат „шпиони” и щом разберат какво ще правим, излиза Станишев и вика: „Искам да ми предоставят еди-какво си.” Затова съм дал разпореждане да го размножат, да го приготвят и да го изпратят”, пояснил пред министрите Бойко Борисов. Премиерът е категоричен, че България трябва да покаже, че е дисциплинирана, „без да ни ръчкат с остена”.

3. БАН: Не са археолозите, които саботират магистралите
Източник: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/12/ ... istralite/
Категорично отхвърляме обвиненията, изнесени в стенограмата на сайта на Министерския съвет, от проведеното заседание на правителството на 21.12.2011 г. От нея става ясно, че правителството има проблем с изграждането на магистралите "Струма" и "Хемус" и виновни за това са археологическите музеи в Шумен, Кюстендил и Перник, които, според министъра на регионалното развитие и благоустройството "саботират строителството" и са към Българската академия на науките. Това се посочва в декларация на Българската академия на науките.
От стенограмата става ясно, че според министрите историческите музеи "изнудват" агенция "Пътна инфраструктура" и бавят строителството на магистралите с археологическите си проучвания.
Споменатите археологически музеи в Шумен, Кюстендил и Перник са регионални исторически музеи и са към съответните общини, а не към БАН, посочват в декларацията си от академията. "Нещо повече, тези музеи са подчинени методически на Министерството на културата. Забавянето на строителството на магистралите "Хемус" и "Струма" е не по вина на археолозите, а заради непрекъснатото променяне на трасето на магистралите, късното осведомяване на археолозите от страна на Агенция "Пътна инфраструктура" и драстичното закъсняване на процедурите по отчуждаване на частни имоти, по трасето на магистралите", се казва в документа.
Ръководството на БАН е силно смутено от заявеното от министъра на културата предложение за преминаването на Археологическия и Етнографския музей към министерството на културата с цел по-добра координация, защото проучванията се били забавили. От академията напомнят, че тъкмо министерството е поканило археологическия институт да направи проучването на Ларгото, за да се спазят сроковете по изграждането на метрото. В декларацията се посочва, че сроковете са изпълнени в срок и с качество, записани в договора с фирма "Метрополитен".
От БАН посочват и че Етнографският музей към БАН няма абсолютно нищо общо с казусите и споменаването му в случая звучи необяснимо, "освен, ако не подсказва други намерения".
Ръководството на БАН е силно притеснено от тона на обсъждането по време на правителственото заседание, където археолозите се представят като хора, които "изнудват държавата и спират магистралите" и "извиват ръце" на правителството.
Тази теза, според нас, е абсолютно несъстоятелна, защото, до този момент, археолозите на Българската академия на науките само са помагали и са съдействали на държавата, в нейните инфраструктурни проекти, като са работили по взаимно договорени срокове, посочват от БАН. От там съобщават, че на специлна пресконференция във вторник ще представят документи и подробности по отправените обвинения.

4. Фондът “Адриана Будевска” в Историческия музей в Добрич съдържа уникални документи

Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1603481
Фондът “Адриана Будевска” в Историческия музей в Добрич съдържа уникални документи, свързани с живота на голямата българска актриса. Сред тях са семейна Библия, както и корабен билет за пътуването на Будевска до Аржентина. Това разказа уредникът на Дом-паметника “Йордан Йовков” в добруджанския град Кремена Митева, предаде кореспондентът на Радио “Фокус” – Варна. Фондът е изключително интересен, тъй като събира на едно място ценни сведения не само за Адриана Будевска, но и за първите стъпки на българския театър. Създаден е през 70-те години на миналия век. Тогава основно е започнало неговото обогатяване. Поводът е бил 100-годишнината от рождението на актрисата – 1978 година. Издирването на материали е било много активно около тази годишнина. Попълването на фонда продължава вече няколко десетилетия, отбеляза Кремена Митева. В основния фонд в момента има 730 експоната. Отделно е научно-спомагателният фонд. Той разполага с двойно повече експонати, които по-скоро имат илюстративен характер. Те показват атмосферата, контекста, времето, в което е живяла Адриана Будевска. Двата фонда взаимно се допълват, защото дават възможност както за научноизследователска, така и за експозиционна работа. За последно неща от фонда са показвани преди три години в изложба, посветена на 130 години от рождението на актрисата, родена в Добрич. Тогава публиката разгледа интересни неща, свързани с Адриана Будевска - семейната Библия, в която има някои вписвани, свързани с рода на актрисата, снимки на Будевска в различни роли от наши и чуждестранни пиеси, поставяни основно на сцената на Народния театър, където тя е изпълнявала много от главните роли. Бяха показани част от театралния й реквизит, корабния билет за пътуването й до Аржентина през 30-те години, тетрадки с ръкописи на Будевска, семейни албуми, неща, които показват живота й в България и Аржентина. Фондът съдържа дори тетрадки с упражнения по английски език на актрисата. Неговата забележителност се дължи на факта, че в нашата страна рядко има формирани такива фондове на театрали, коментира историкът Кремена Митева. Народният театър има подобен фонд. Много повече има, свързани с художници и друг тип творци. Експонатите от фонд “Адриана Будевска” за жалост от години биват представяни само на временни изложби, тъй като къщата-музей “Адриана Будевска” е затворена за посетители и се нуждае от обновяване. Въпреки затрудненията обаче в добруджанския град мнозина вярват, че тя ще бъде запазена, защото е обявена за паметник на културата с историческа стойност и защото личност като Адриана Будевска заслужава почитта на потомците.

5. Созополските исторически потайности излизат на бял свят
Източник: http://www.focus-news.net/?id=f19973
Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, пред Агенция “Фокус”.
Фокус: Г-н Димитров, приключиха археологическите разкопки в Созопол – какво показват те?
Божидар Димитров: Приключиха за тази година археологическите разкопки на Националния исторически музей пред входа на Стария град в Созопол. Необичайното за археология време на този обект се наложи поради факта, че в началото на октомври бяха премахнати два незаконно построени на това място още през `70-те години на миналия век ресторанти. Пред смаяните очи на археолозите се показаха монументалните останки на крепостната стена на града.
Със съдействието на вицепремиера Симеон Дянков, спешно бяха осигурени средства и в течение на три месеца, въпреки студа, археолозите Цоня Дражева и Димитър Недев разкопаха значително пространство пред крепостните стени. И бяха щедро възнаградени. Сензациите следваха една след друга. Първата бе свързана с крепостната стена. Оказа се, че тя е почти цяла. Запазена е на височина близо 8 метра – най-висока от стените на близо 3000-те крепости в българските земи. В центъра на разкопавания фрагмент от крепостната стена, се откри и входната порта на града. Тя е била широка 4 метра и фланкирана от двете страни с мощни кули – бастионен тип, които също са добре запазени. Портата е част от хитроумно фортификационно съоръжение – капан за нападателя. Преодолелия портата враг, се е изправял пред втора порта и крепостна стена, пред още две кули и е бил обстрелван от всички страни, включително и с гръцки огън. Гръцкият огън е всъщност напалм /осапунена нафта/, изстрелвана от медни оръдия. През 812 г. кан Крум пленил в Несебър 36 медни оръдия и оттогава и българите използват това страшно оръжие при защитата на крепости.
Големите изненади не спряха. Веднага след откриването на портата археолозите се натъкнаха на внушителните останки на огромна средновековна църква, построена в разрез с всички изисквания на фортификацията на десетина метра от външната страна на крепостта.
Строителството на всякакви сгради пред крепостите е било забранявано, тъй като стените им биха прикривали от обстрел приближаващ се нападател.
Фокус: Какво представлява църквата?
Божидар Димитров: Църквата, чиито стени са били покрити със стенописи, в определен период е била превърната в храм-костница на избити през 1453 г. от турците знатни созополчани, отказали да предадат града на турците. Тук са погребани над 200 души.
В църквата са открити и множество монети и печати на византийски императори и български царе, от които най-любопитни са многобройните монети на цар Иван Шишман. Когато той дошъл на власт /1371 г./, Созопол вече пет години не е на българска територия. През 1366 г. градът е бил превзет от кръстоносците на италианския граф Амедей Савойски и предаден на Византия. Но изглежда след 1371 г. - и то след битката при Черномен, която турците печелят, Созопол е бил превзет от тях и предаден на Иван Шишман.
Най-голямата изненада обаче дойде от малка сграда, прилепена до църквата и обърната с лице точно пред входната порта на крепостта. Десетките митнически пломби на пода в тази сграда /някои сложени в две малки гърнета/ подсказват, че това е митнически пункт, контролиращ влизащите в града стоки. Според договор между България и Византия от 716 г., сключен от наша страна от кан Кормисош, стоките на търговците от двете държави трябвало да имат оловни митнически пломби – свидетелство, че са платили изискваните от закона мита и акцизи. Очевидно митничарите и от България, и от Византия са имали на въоръжение достатъчно пломби и ако са откривали стока без пломби, са вземали необходимите мита и са поставяли пломбата.
Дали и тогава е имало корупция, археологията не може да каже. Ще напомним все пак, че тогава не е имало нито цигари, нито наркотици. Но е могло от десет тона жито да ти обмитят срещу известна сума само два тона.
Разкопките ще продължат и през следващата година, като до края на март археолозите смятат да приключат работата си и да предадат обекта за консервация и реставрация. Целта е до края на юни и тези работи да завършат и Созопол да представи на туристите нов обект на историческия туризъм. Ще напомним, че новият ансамбъл се намира в непосредствена близост до храма „Св. Св. Кирил и Методий”, реставриран през тази година със средства на българското правителство, и в който се пазят мощите на „Св. Иван Предтеча”.

6. Оловен печат на византийската императрица Теодора, управлявала 1055 - 1056 г., е сред находките в созополската църква
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1603474
Разчетен е оловен византийски печат на императрица Теодора, който е сред откритията при разкопките в созополската църква. Това каза пред Агенция “Фокус” Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. „Има един изключителен уникат, според моя сфрагистик в музея - това е оловен византийски печат, моливдовул на императрица Теодора, дъщеря на император Константин VIII и племенница на Василий II Българоубиец. Императрица Теодора е управлявала като самостоятелен владетел на Византийската империя, от 11 януари 1055 година до 21 август 1056 година. Именно през този период е бил могъл да бъде издаден моливдовулът. Но, за да бъде издаден този моливдовул, тя очевидно е направила някакво дарение на църквата. Обикновено това дарение е с разрешение за строеж, като, разбира се, императрицата дава и съответната сума, и обдарява възстановената от VI век църква, с някакви имоти, за да може тя да се издържа. Подаряват обикновено (от примера с другите созополски манастири) лозя, ниви и таляни – те са много доходоносни”, каза Божидар Димитров.
На въпрос – защо созополската църква се е радвала на такова внимание от византийския императорски двор, Божидар Димитров заяви: „Точно това ни изненадва. Тази църква е играла (вече сме сигурни в това) много голяма роля в духовния и религиозния живот на град Созопол. Тя е точно на входа на града. Ние я смятахме за църква, която трябва „да обира” асоциална маса като - моряци и колари, които пристигат в пристанището на Созопол. За да не бъдат допускани в града под предлог, че искат да се черкуват, са им построили църква на входа му. Тъй като в гъстонаселения град една такава маса, след като се черкува, отива в кръчмите, напива се и може да причини зулум. Но - очевидно не е точно така. Тази църква се оказа една от най-големите църкви не само в Созопол, но и по Черноморието, 18,4 метра е дълга и широка - 10 метра. Най-голямата несебърска църква е 18,90 метра. Така че - това е голяма достолепна църква, която тепърва ще видим каква роля е играла в живота на Созопол, но вероятно, по-голяма от тази, която си мислехме в началото”, каза Божидар Димитров.
Няма други печати, намерени в църквата, които да чакат разчитане. „Всички вече ги разчетохме. Те са печати на функционери, по-дребни от императора, на висши чиновници и военни, частни лица, които също очевидно са дарявали църквата. Всъщност тези печати показват, че сме намерили архива на църквата. От опита на други манастири, виждаме, че те имат десетки дарители (на ниви по 4 декара, лозе по 1000 корена, части от таляни - даже не целия талян). Очевидно, тази църква се е радвала на много голямо внимание. Не си спомням в другите църкви да са намирани толкова много печати поне на богати хора, включително - и на императора”, каза Божидар Димитров.
„Всички печати са намерени в притвора на църквата, където и сега се намира административната част на църквата (тоест там е магазинчето, там е мястото за почивка на свещеника и вероятно архивът). Със сигурност, те са били пазени в архива. Това са били грамоти на пергамент, в по-късната епоха - и върху хартия, но тези са били на пергамент, защото са били много ранни. Естествено, те са пазени като зениците на очите си, тъй като това са били, на практика, нотариални актове за собственост, присъдени от частни лица, от средни чиновници и от самата императрица. Там се намират и много монети, които очевидно са свързани с купуването на свещи, тъй като повечето от тях са медни и с не особено висока покупателна стойност. Изключение прави една монета на Цар Иван Александър, която е сребърна, но явно някой богат българин гордо я е хвърлил (сигурно без да поиска ресто), докато другите са от дребен номинал и с ниска покупателна стойност”, каза Божидар Димитров.

7. Мултимедиен диск представя шедьоври на българското изкуство
http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Cultu ... _disk.aspx
В Криптата на катедралата „Свети Александър Невски” бе представен мултимедийният диск „Колекциите на Националния музей на българското изобразително изкуство”. Става дума за сбирките на Националната художествена галерия, Криптата и къщите-музеи на художничката Вера Недкова и скулптора Иван Лазаров. Богатството и красотата на тези колекции са показани с видеозапис, над 200 дигитални кадъра и сферични панорами. Изданието има българска и английска версия. Съставител на диска е Сузана Каранфилова, автор и изпълнител на мултимедийния проект е доц. д-р Боян Добрев от Националната художествена академия.
Доц. Боян Добрев
„Това е най-голямото мултимедийно издание, правено въобще някога за български музей – разказва той в интервю за Радио България. – То включва един час филм, който е разделен на части. Сиреч, има отделно филми за Криптата, за Националната галерия, за къщите-музеи. Освен това, ако човек, разглеждайки колекцията на Криптата например, иска да види само иконите от XV век, той може да влезе в съответния раздел. Ако пък реши да разгледа работите на Владимир Димитров-Майстора, достатъчно е да види само зала 6 в НХГ. Успоредно с това има 28 сферични панорами, които са групирани във виртуални разходки. Така всеки може да се разходи из Криптата сред творбите на християнското изкуство, да усети въздействието на цялото това пространство. На този принцип е показана и Националната галерия, произведенията, които са изложени там. Едно от най-ценните неща на диска е, че качеството на изображението е много добро. Освен това, на екрана човек може да увеличава и разглежда в детайли дадено изображение, чак докато стигне до подписа на автора върху творбата, нещо, което един традиционен каталог не може да предложи.”
...

8. Предлагат Етнографският музей и Археологическият музей да минат от БАН към Министерство на културата, за да има координация
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1603330
Етнографският музей и Археологическият музей да минат от БАН към Министерство на културата, за да има координация. Това предлага министърът на културата Вежди Рашидов, става ясно от стенограмата от заседанието на Министерски съвет. Причината е, казус като този с магистралите „Струма” и „Хемус”, където археологически музеи изнудвали държавата за провеждане на археологически разкопки. Според Вежди Рашидов – същият проблем го има и при софийското Ларго. Ако музеите минат от БАН към Министерство на културата, ще има по-добра координация, смята министърът.
„Миналия ден уволних шефката на НИПК, защото безкрайно много преписки има, много скоро на МВР са си позволили да искат 2000 лева нерегламентирани такси и средства. Изобщо, там е един бардак, който или трябва да го вкараме в ред, или нещата ще вървят все така бавно. Така че се присъединявам, господин премиер, същото е с Ларгото, не мога да го стартирам. Пари имаме, договорите ни са готови с госпожа Павлова, не са готови с проектите за археологичните проучвания” – казва Вежди Рашидов.

9. Стари икони от Родопите ще гостуват на Одринския музей напролет на 2012-а
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=828968
Изложбата „Икони от Родопите ХVІ - ХІХ в." на Регионалния исторически музей в Кърджали ще гостува на музея в Одрин през пролетта на следващата година. Това стана ясно след проведената днес среща на ръководителите на проекта от българска и турска страна в музея на града край Водното огледало. Нашата културна институция е партньор по стартиралия проект на Одрински музей. Той се нарича „Музеите по поречието на река Арда" и ще продължи 12 месеца. На срещата бяха обсъдени подробности около дейностите през следващите 3 месеца.
Предвидени са работни срещи и обмяна на опит на музейни специалисти, обучение на студенти в областта на реставрацията и консервацията на движими паметници на културата, изложба на музейни експонати от традиционни занаяти от Одрински регион в Кърджали и фотоизложби в Одрин, Кърджали и Момчилград. Фотосите на изложбите ще са от значими исторически обекти в регионите на двата музея.
Предстои издаване и разпространяване на проспекти, каталози, CD и DVD с материали по дейностите на проекта.

10. Изложба разкрива историята на Военния клуб в София
Източник: http://www.banker.bg/?Channel=2&Categor ... cle=458589
Снимки и експонати разказват историята на Военния клуб като място на различни събития - церемонии, концерти, театрални постановки, изложби, балове. Изложбата "Централният военен клуб - културен символ от създаването си до днес" беше открита в София на 21 декември (сряда). Подредени в хронологичен ред, фотосите показват сградата на клуба през годините, а снимките са на експонати от музея, илюстриращи темата. Те са предоставени от Националния военноисторически музей. Експонатите представят...
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

ПредишнаСледваща

Назад към Your first forum

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron