Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Уважаеми потребители. форумът е тясно специализиран и достъпът до него е ограничен. Ако имате въпроси обръщайте се към администратора.

Модератор: vl.varnenchik_museum

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Мар 12, 2014 9:11 am

Музеен информационен бюлетин за 12.03.2014 г.

1. Холограми на културни ценности в изложба за празника на В. Търново
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1230790
Оригинална изложба от холограми на уникални културни ценности ще представят Регионалният исторически музей във Велико Търново и Институтът по оптически материали и технологии – София. Експозицията „Ефектът на оригинала“ е посветена на празника на старата столица и 145 години от създаването на Българска академия на науките. Тя ще бъде открита на 18 март от 11,00 ч. в музей „Възраждане и Учредително събрание“.
На 30 холограмни пана ще бъдат показани съкровищата на България и реликви от национално-освободителните борби. Включени са елинистически пластики, предмети от Панагюрското и Рогозенското съкровища, църковна утвар, лични вещи на Апостола на свободата Васил Левски.
За създаване на холограмите са използвани записи с лазерна светлина директно от оригиналните и разработени в Института по оптически материали и технологии висококачествени свръх дребнозърнести сребърно-халогенидни светочувствителни материали.
Изобразителната холография е едно от най-атрактивните приложения на удостоения с Нобелова награда за физика през 1971 г. метод на Денис Гобор. Холографските копия на музейни експонати се използват за научни изследвания, за запазване и популяризиране на културното и историческото наследство и на частни колекционери, без риск за оригиналите.
Изложбата ще може да се види до 17,00 ч. на 23 март при свободен вход.

2. Регионален исторически музей-Пловдив започва нова дарителска кампания, която събира свидетелства от социализма
http://www.focus-news.net/news/2014/03/ ... lizma.html
Регионален исторически музей-Пловдив започва нова дарителска кампания, която събира свидетелства от социализма Снимка: Регионален исторически музей-ПловдивГалерияСнимка: Регионален исторически музей-Пловдив Пловдив. Регионален исторически музей-Пловдив започва нова дарителска кампания, включваща свидетелства, които са останали от времето, познато като социализъм или тоталитаризъм, съобщиха от музея. Първи за акцията научиха участниците в дискусията „Какво знаем и какво не знаем за дарителството в Пловдив днес”, която се проведе в зала „Съединение” на 11 март. През тази година се навършват 25 години от 10 ноември 1989 и 70 години от 9 септември 1944 година – две дати, които бележат началото и края на най-спорния и наситен с динамични промени период от най-новата българска история. Дистанцията от изминалия четвърт век и натрупаният емпиричен опит позволяват научноизследователската дейност да се издигне на по-високо аналитично ниво. По отношение на музейното дело също предстои много работа – времето между двете дати трябва да заеме подобаващото му се място в експозиционните зали, без идеологическа обремененост, далеч от омразата и противопоставянето, пространство, наситено с мъдрите уроци на Историята – учителка на живота. Многоликото 45-летие, познато като социализъм или тоталитаризъм, настояваше, че историите ни са колективни, че е трудно да имаш лична и различна история. Регионален исторически музей-Пловдив кани жителите на града и региона да се включат в кампания за даряване на вещи-символи на времето, свързани с техния бит, образование и училищен живот, културна и трудова дейност, спорт и развлечения, хобита и свободно време, както и свидетелства за етапите в развитието на техниката и технологиите, които ще бъдат личните измерения и истории на „живелите социализма”. Кампанията започва на 17 март и ще продължи до края на месец юни. Даренията ще бъдат приемани в Музеен център за съвременна история - ул. „Ангел Букорещлиев” № 14, между 9.00 и 13.00 часа в делничните дни. На дарителите, чиито предмети постъпват във фонд, ще бъдат издавани грамоти.

3. Показват 2,5 стотинки и мярка "една мотика" в Павликени
http://www.standartnews.com/lyubopitno/ ... 29465.html
Изображение
Какво е "робош", "децимал" и "клупа", кога са се използвали две стотинки и половина, що за мярка е "една мотика", може да се види в Историческия музей в Павликени. Експозицията „Стари мерки, теглилки и монети по българските земи" включва 350 експоната, мерки и теглилки, които са използвани у нас преди време. Гостуващата експозиция е на РИМ-Търговище и включва предмети от фондовете на още десетина български музеи. Тя беше открита във вторник от директора на музея в Павликени Нели Цонева, и кмета на Общината инж. Емануил Манолов.
Миниатюрни везни и мерки за пръстени, използвани в ювелирното изкуство, кантарче за теглене на бебета, различни по вид и размер ведра и котли за течности, крини и чували за жито, както и много други специфични за отделни отрасли на стопанския живот мерки – аршини и метри, стъкленици, кесии за пари и др. намират своето място в залите на музея.
Крината включена в изложбата е сериозна мерна единица, когато става въпрос за облагане на зърнени храни, разказа Йорданка Петкова от РИМ Търговище. Овчарската видрица, сърпът, брадвата, мотиката също са били използвани за мерки. „Ако наемеш някого да ти прекопае определена площ, ти казваш: „Наемам 12 мотики за определени дни, които да ми прекопаят този терен". Това значи, че толкова мотики ще са необходими, за да се прекопае земята за исканото време", така уредникът обясни наличието на мотика в изложбата. Друг пример е брадвата – „хората едно време не са имали метър в себе си и ако ви се счупи гредата на сайванта и трябва да отидете в гората да отсечете едно дърво, как ще го измерите? Със сапа на брадвата", казват организаторите.
Рабош е името на друга от мерките. „За мен е много интересна, защото показва какво доверие са си имали хората. Например 4 агнета съм купила от теб – отбелязваме четири черти от едната страна на рабоша, четири от другата, вземаме го и го чупим с уговорката, че наесен ще се разплатим. Идва времето, срещаме се и събираме двете половини - по счупеното ги сравняваме", разказа Нели Цонева директор на музея в Павликени.
Монета със стойност две стотинки и половина също е показана в музея. Тя е била в обращение между двете световни войни.
Грамове, кантари, мерки за течност, юзчета, интересните кантари като либрата, която измерва влажността на зърното, а друг от уредите измерва относителното тегло на зърното.

4. Откриха оръдие за 14 млн. рубли в пункт за скрап
http://www.standartnews.com/lyubopitno/ ... 29470.html
Петропавловск-Камчатски. Оръдие с обозначение "Свети Петър", участвало във Втората Камчатска експедиция /1773-1741/ на капитан Витус Беринг, бе открито в пункт за старо желязо в град Петропавловск-Камчатски, а по-късно бе оценено от експерти на стойност 14 милиона рубли (383 350 долара), предаде ИТАР-ТАСС.
Още по-иронично е, че чугуненото оръдие не представлява ценност като метал. Но неговите история и възраст(над 270 г.) го правят изключително ценно в исторически план, посочват експертите.
Фактът, че е участвало в експедиция на Витус Йонассен Беринг, датски навигатор на руска служба, капитан-командор, известен сред руските моряци като Иван Иванович, сам по себе си е достатъчен, тъй като той е първият европеец, който достига до Аляска и Алеутските острови.
Оръдието е било съхранявано в дървен сандък и покрито със стърготини, целящи да го предпазят. Собственикът на пункта за скрап разказва, че му е било доставено от остров Беринг, наред с други метали и не можел да допусне, че е получил пратка с такава историческа стойност.
Преди 2011 г. се намирало в музей на открито на остров Беринг, където е погребан великият изследовател, но изчезнало преди две години. От управата на музея установили липсата му едва когато снегът се стопил през пролетта на 2012 година. Цели две години оръдието е било в неизвестност и съдбата му е била неясна.
В момента оръдието се съхранява на територията на управлението на Министерството на вътрешните работи на Руската федерация в Камчатски район, а във връзка с кражбата и прехвърлянето му в Петропавловск-Камчатски тече полицейско разследване.
Копирано от standartnews.com
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Чет Мар 13, 2014 10:44 am

Музеен информационен бюлетин за 13.03.2014 г.

1. Варненски музей получи бойна тракийска брадва
http://varna.dir.bg/news.php?id=16304142
Археологическият музей във Варна получи като дарение бойна тракийска брадва, съобщи директорът на културната институция проф. Валентин Плетньов.
Брадвата е откупена на аукцион в САЩ и е изпратена в музея с колет. Дарителят обаче е анонимен.
Пратката е придружена с кратко писмо на английски език. Неизвестният благодетел посочва, че брадвата е датирана към IV-III век преди Христа и най-вероятно е била намерена от иманяри, които са я изнесли незаконно от страната.
Тази находка трябва да се върне на България, където е намерена, е написал дарителят.
Брадвата е дълга 25 и широка 10 сантиметра, тежи около 2-3 килограма.
Варненските археолози предполагат, че е била изкопана на територията на римския град Нове край Свищов, но е от тракийско време. Според историческите извори този тип оръжие се е ползвало както за бой, така и за лов. Освен това е имало култово значение, тъй като е и символ на властта.
Археолозите от Варна ще изпратят благодарствено писмо до анонимния дарител, който на пратката е посочил само номер на пощенска кутия в щата Мериленд.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пет Мар 14, 2014 8:54 am

Музеен информационен бюлетин за 14.03.2014 г.

1. Живият Златен век
Художници и учени отбелязват годишнината на най-мощния ни средновековен владетел с възстановка на втората българска столица Велики Преслав
http://www.duma.bg/node/73834
Изображение
Колко бутафория се появи из българските земи в последните години в напън да бъдат създадени "исторически паметници" за културни туристи! Като се започне от бойните кули из Созопол и се стигне до измислените "модерни" стени на крепостта Кракра в Перник. Този път обаче случаят не е такъв. Възстановката на втората българска столица Велики Преслав, която бе представена във вид на грамаден макет в Националния археологически музей на БАН тази седмица, си е направо уникална. Първо, това е опит да бъде представен панорамно цял един средновековен град. А второ, науката е буквално вплетена в това произведение на изкуството и в него всяка тухличка, всяка стеничка и куполче, всяка сграда е миниатюрно копие на реалното, което е било в Х век - всичко е изпипано до последния детайл според онова, което поколения археолози са открили и осмислили в Дворцовия център на Велики Преслав.
Амбициозна задача са си поставили художниците от ателието на Съни Сънийски, автори на възстановката. Да възсъздадеш столицата на мощен владетел като българския цар Симеон Велики, символ на Златния век в българската история, която наред с Константинопол е била най-бляскавият град в Европа през Х век, е и вдъхновяваща, и опасна задача. Опасна, защото, ако сбъркаш, объркваш историята. Затова две години са преминали в тясна съвместна работа с учените, проучватели на Велики Преслав, които са консултанти на проекта - доц. Маргарита Ваклинова, доц. Николай Овчаров, доц. Стойчо Бонев. А всичко това става възможно, благодарение на проекта на община Велики Преслав "Векът на цар Симеон оживява", който тя печели с финансиране от близо 2,3 млн. лв. в рамките на ОП "Регионално развитие". Може би е случайно, но кметът Александър Горчев получи мечтания резултат точно сега - през тази година се навършват 1150 г. от рождението на Симеон Велики, за когото се смята, че е роден през 864 г.
Сложността на родолюбивото дело, което се увенча с такъв добър резултат, е по две причини. Първата е, че историята на Втората българска столица е събирана буквално късче по късче в течение на над 110 години археологически проучвания тук. Още в средата на ХІХ в. Добри Войников показва на учениците си къде е бил центърът на българската мощ през Х век, а учени стъпват сред останките за пръв път през 1897 г. Сред десетките проучватели, работили по разкриването на Велики Преслав, се открояват големи имена като проф. Васил Златарски, местния учител и археолог Йордан Господинов, проф. Станчо Ваклинов, проф. Димитър Овчаров. Цели 50 години от живота си свързва с Велики Преслав и доц. Маргарита Ваклинова, научен ръководител на разкопките там вече много години. Цяла група млади учени работят в последните археологически сезони на това място, а работа за проучване на тези над 4 кв. км, върху които се е простирал укрепеният Велики Преслав, ще има вероятно за още не едно поколение археолози. Тепърва може би ще стане ясно и как е изглеждало седалището на знаменитата книжовна школа, създадена при Симеон, от която българските глаголически преводи на християнски текстове се разпространяват из целия славянски свят.
Градът, в който княз Борис І през 893 г. премества българската столица от Плиска, със строителството по времето на сина му Симеон се превръща в белокаменна перла, възхищавала пътешествениците, както свидетелстват хроники от онова време. Няколко двора, свързани с тесни улици и портици; Тронната палата с площада пред нея с две сгради от север и от изток; Голямата владетелска базилика; по-малка Патриаршеска базилика; голяма баня; казармени помещения извън Дворцовия център по продължението на външните крепостни стени - това са само част от проучените досега строежи. И тук идва втората сложност - градът е бил неколкократно разрушаван при византийските нападения, особено в края на Х век, когато при внука на Симеон Борис ІІ той е превзет окончателно от византийците, а по времето на турското робство и особено след ХVІІ век сградите са били разрушени до основи и големите камъни от зидовете са влачени за получаване на вар и за строителството на Томбул джамия в Шумен и на други османски сгради. Така че всъщност всички знания за втората ни столица археолозите извличат от останките, които са се запазили вкопани под земята, както и от находките, особено керамика, печати и монети, които се намират при разкопките.
Симеон умира през 927 г., води успешни войни с византийци и сърби и превръща България в мощна държава на три морета - една от трите големи империи в тогавашна Европа, граничеща с Византия и империята на франките. Сам блестящо образован, завършил прочутата Магнаурска школа, Симеон покровителства невиждана дотогава културна и книжовна дейност във Велики Преслав и Охрид, строи църкви. По негово време се ражда и прочутата преславска керамична школа, чийто шедьовър - керамичната икона на св. Теодор Стратилат, се пази днес в НАИМ. При разкопките на Голямата владетелска базилика, дълга 47 м, вътре с мозайки, с мраморен кръст на пода и огромна апсида, археолозите установяват, че тя е имала три параклиса, в единия е открит постамент на саркофаг. Според хипотезата на учените в параклиса е бил погребан Борис І. В двора на археологическата база се намира голям саркофаг, за който споменава още Шкорпил и върху който се разчитат буквите М и И (при покръстването Борис приема името Михаил). Другите два параклиса вероятно са били отделени за Симеон и сина му Петър.
Оценявайки какво национално богатство се намира на нейна територия, общината Велики Преслав е решила да го опази и да го превърне в място за истински културен туризъм. Готовият макет ще бъде поставен в Археологическия музей в града и постепенно ще бъде допълван с някои нови сгради, открити в последните 2 години от археолозите, както и с бъдещи обекти. Кметът Александър Горчев обаче има по-мащабни планове и планира общината да кандидатства отново за европари. Замисълът е наистина впечатляващ - на терен до музея ще бъде построена подобна възстановка на средновековната столица, но в по-голям мащаб, с височина до 3 м. В този "макет" посетителите ще могат да влизат, да се разхождат по тесните "улици" на Симеоновата столица и да разглеждат високите сгради наоколо. Ще има вдигащи се стени и зад тях туристите ще виждат вътрешността на Владетелската базилика или на Тронната палата. Дай, Боже, това грандиозно съоръжение да се реализира! И тогава след Царската гетска гробница в Свещари до Исперих, след тракийските гробници край Пазарджик, България ще има още един наистина уникален обект на културния туризъм - във Велики Преслав.

2. Различни видове занимания предлага на посетителите Националният музей на текстилната индустрия в Сливен
http://www.focus-news.net/news/2014/03/ ... liven.html
Различни видове занимания предлага на посетителите Националният музей на текстилната индустрия в СливенСнимка: Информационна агенция "Фокус"Сливен. Различни видове занимания предлага на своите посетители Националният музей на текстилната индустрия в Сливен. От март в музея работи арт - ателие по декоративно тъкачество, съобщи в интервю за Радио „Фокус”-Сливен директорът на музея Тони Димитрова. Срещу 3 лв. посетителите ще могат да изтъкат свое собствено произведение и да го запазят като спомен за посещението си в Сливен. Освен това в музея работи и лаборатория, където желаещите могат да се запознаят с различните обработки на влакната и боядисването им. В експозицията са представени различните текстилни занаяти - гайтанджийство, килимарство, "басмаджийство". Посетителите могат на място да усвоят техниката на щампованото украсяване на тъкани и сами да си отпечатат логото на музея. Публиката на музея е от деца на предучилищна възраст, до хора с увреждания, за които има специални занимания. Музеят работи и по различни образователни програми. Според директора на институцията Тони Димитрова, напоследък се наблюдава засилен интерес от страна на младите хора. Музеят има договори с туроператорски фирми, освен това е включен и в списъка на 100 национални туристически обекта. Като проблем, с който най- често се сблъскват музейните работници Димитрова посочи липсата на указателни табели към музея. "Трудно откриваеми сме за туристите. Миналата година със собствени средства изработихме четири указателни табели, но те са крайно недостатъчни. Сега се надяваме институциите да ни помогнат. Всъщност, проблемите са до вратата на музея. От тук нататък проблеми няма."
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Мар 17, 2014 9:12 am

Музеен информационен бюлетин за 15-16.03.2014 г.

1. Регионален исторически музей-Велико Търново представя холографски методи за запис паралелно с изложбата „Ефектът на оригинала”
http://www.focus-news.net/news/2014/03/ ... inala.html
Регионален исторически музей-Велико Търново представя холографски методи за запис паралелно с изложбата „Ефектът на оригинала”Снимка: Информационна агенция "Фокус"Велико Търново. Холографски методи за запис и триизмерно визуализиране на обекти ще бъдат представени паралелно с изложбата „Ефектът на оригинала“, в която са включени холограми на уникални културни ценности, съобщиха от Регионален исторически музей-Велико Търново. Лекцията на проф. дфн Елена Стойкова пред специалисти от Регионален исторически музей, НРБ „П.Р.Славейков“, ВТУ, НВУ и звената на БАН във Велико Търново, студенти, докторанти и ученици е на 20 март 2014 г. от 16,00 ч. в Музей „ Възраждане и Учредително събрание“. Тя е част от интердисциплинарния семинар „Информационно общество” за научни дискусии и инициативи, свързани с приложенията на съвременните технологии и иновации в хуманитарните и други науки, провеждащ се всеки последен четвъртък във Велико Търново. Изложбата „Ефектът на оригинала“, включваща 30 холограмни пана със съкровищата на България и реликви от национално-освободителните борби, сред които елинистически пластики, предмети от Панагюрското и Рогозенското съкровища, църковна утвар, лични вещи на Апостола на свободата Васил Левски, ще бъде открита в 11.00 часа на 18 март в Музей „Възраждане и Учредително събрание”. Тя се представя от Регионален исторически музей-Велико Търново и Института по оптически материали и технологии „Акад. Йордан Милановски” (ИОМТ) – София. Експозицията е по повод 22 март - Празник на Велико Търново и 145 години от създаването на Българска академия на науките и е в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата. „Ефектът на оригинала” може да се види до 17.00 часа на 23 март в Конака, вход – свободен.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Мар 18, 2014 11:23 am

Музеен информационен бюлетин за 17.03.2014 г.

1. Историческият музей в Пловдив събира вещи от социализма
http://www.kmeta.bg/istoricheskiqt-muze ... 24948.html
Регионален исторически музей - Пловдив стартира нова дарителска кампания. "Този път ни интересуват свидетелства, които са останали от времето, познато като социализъм или тоталитаризъм", обясниха от музея.
За инициативата бе съобщено по време на дискусията "Какво знаем и какво не знаем за дарителството в Пловдив днес" в зала "Съединение". Тази година се навършват 25 години от 10 ноември 1989 и 70 години от 9 септември 1944 година - две дати, които бележат началото и края на най-спорния и наситен с динамични промени период от най-новата българска история.
Годишнините са повод за набиране на музейната сбирка, за която хранилището ще разчита на пловдивчани, които не обичат да изхвърлят старите си вещи. Регионалният исторически музей ще приема всякакви дарения на вещи от годините на социализма, свързани с тогавашния бит, образование и училищен живот, културна и трудова дейност, спорт и развлечения, хобита и свободно време, както и свидетелства за етапите в развитието на техниката и технологиите.
Кампанията стартира днес и ще продължи до края на месец юни 2014 г. Даренията ще бъдат приемани в Музеен център за съвременна история - ул. "Ангел Букорещлиев" № 14, между 9.00 и 13.00 часа в делничните дни. На дарителите, чиито предмети постъпват във фонд, ще бъдат издавани грамоти.
Още преди да стартира официално акцията, музеят получи и първото си дарение - пищеша машина "Бултекст- 40". Моделът се произвежда серийно в пловдивския завод за пишещи машини от началото на 80-те години на миналия век. Машината е прототип на съвременните персонални компютри и включва клавиатура, дисплей, механичен буквопечатащ принтер, процесор и памет от 2 kB, която може да се разпредели на 9 файла, обясниха от хранилището, където вече е заведен експонатът.

2. Най-старата и ценната икона в Историческия музей на Бургас е от 1812 година и изобразява Успение Богородично
http://www.focus-radio.net/?action=news&id=733996%AE=1
Най-старата и ценната икона в Историческия музей на Бургас е от 1812 година и изобразява Успение Богородично, разказа за Радио „Фокус” - Бургас Иванка Делева-уредник, раздел „Възраждане” в Историческия музей на Бургас. Иконата зала е разположена в приземния етаж на Историческия музей. Тя е открита през 2000 година, осветена е от отец Боян Саръев. Иконите са реставрирани като повечето са представители на Тревненската иконописна школа от средата и края на 19-ти век. Най-старата и най-ценната от тях е от 1812 г. „Изобразява Успение Богородично като е интересно, че има по-малки отделни образи на Св. Георги, Св. Димитър и Св. Николай, почитан много от хората по Черноморското крайбрежие и покровител на моряците и рибарите”, разказа Делева. Иконата има интересен обков като рамка, който е дърворезбован. „Самата икона допълнително е украсена по този начин, с тази дърворезба се получава като произведение на изкуството”, обясни тя.
Изложени са около 20 икони. „Повечето са от Карнобатския край, по-големите т.н. царски икони, които изобразяват най-популярните светци. От по-малките има такива, които са Ахтопол, Синеморец, от различни крайбрежни райони, са постъпили поетапно в Историческия музей”, обясни уредникът. Но по-голямата част от колекцията е постъпила едновременно през 1998 до 2000 г. със съдействието на полицията и митницата. „В Карнобатския край много села са изоставени и няма много население, съответно църквите също се ограбват и тези икони са заловени при опит за изнасяне през митницата на Малко Търново и след приключване на делата са предоставени на регионалния музей тъй като тук има условие за съхранение, освен това бяха реставрирани и в момента са в пълния си блясък”, обясни Делева. Тя каза, че повечето икони имат дори година на изографисване -1874.
Музеят разполага с не повече от 30 до 40 икони. „Тези, които не са изложени са т.н. битови икони. Те са били ползвани в домовете на хората и са малко по-наивистично изрисувани, за това не са изложени в експозицията, иначе се пазят във фонда”, обясни тя.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Мар 18, 2014 11:23 am

Музеен информационен бюлетин за 18.03.2014 г.

1. Интерактивен музей на индустрията ще бъде открит на 21 март в Габрово
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1234276
Единственият по рода си на Балканите Интерактивен музей на индустрията ще бъде открит на 21 март. Възстановка на събитие от народния календар, тематична конференция и организирани посещения са сред планираните официални инициативи.
По повод приключването на мащабния проект на Община Габрово, събрал в себе си няколко от най-атрактивните и популярни места на културно-историческото наследство, в зала „Възраждане“ ще се състои заключителна пресконференция. Гостите ще имат възможност да видят новосъздадения рекламен филм за Габрово и фолклорен концерт на ансамбъл „Габровче“. Изненадите ще продължат в Дечковата къща на пл. „10-ти юли“, където актьори, музиканти и танцьори ще върнат публиката назад във времето, припомняйки й за емблематични персонажи и събития от историята на града. Кулминацията на вечерта ще бъде триизмерна прожекция върху фасадата на музея на ул. „Николаевска“ 3.
С финансиране от 6 195 596 лв. бяха обновени общо 10 обекта от туристическата инфраструктура в региона. В етнографския музей „Етър” е възстановена Балканджийската мандра. Изградени са модерна система за достъп до паркинга, нова пешеходна алея и видеонаблюдение. В резервата „Боженци” са реставрирани няколко възрожденски сгради. Паркингът е рехабилитиран, с нова обслужваща сграда в автентичен стил, калдъръмената настилка е благоустроена, сградите са с ново експозиционно обзавеждане.
Общо три са новите атракции по проекта. Две от тях ще посрещат туристи в Дечковата къща, известна и като „Къща на спомените“. Реставрирана и оборудвана, в приземния й етаж са обособени ретро дрогерия и ретро фотоателие. Новият Интерактивен музей на индустрията се помещава в изцяло реконструираната сграда на бившия исторически музей. В него са включени над 20 инсталации от видео, програмни продукти, виртуални изображения и декори, които показват развитието на габровската индустрия през индустриализацията, социализма и съвремието.
Създаден е туристически интернет портал за резервации и нови рекламни материали за обектите. 15 лица са обучени по професиите „Екскурзовод” и „Аниматор в туризма”. Като част от финалните дейности по проекта, на 20 март 2014 г. в АИР „Боженци“ ще се състои конференция на тема „Съвременни тенденции и добри практики в създаване и промотиране на туристически продукти“. Форумът цели да представи направените нововъведения и реновации и да спомогне за осъществяване на ползотворна дискусия за постигане на устойчиво туристическо развитие на Габрово и региона.

2. Кукерски игри оживяват в Историческия музей в Шумен
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1234504
Изложбата „Кукерски игри - феерия от багри, магия и мистерия" ще бъде открита на 20 март от 17:30 часа в Регионалния исторически музей в Шумен. Експозицията е дело на Регионалния исторически музей в Ямбол и има за цел да популяризира една стара традиция от този регион, съхранила до днес своите самобитни черти и обичаи.
Кукерските игри от далечни времена се правят между Месни и Сирни заговезни, като посланието е за оплождане и плодородие. Експонатите от фонда на Ямболския музей - оригинални кукерски маски и костюми, се показват в Шумен в най-подходящото за тази традиция време - Великденския пост, с началото на който е свързана и настъпващата пролет, изгонването на злите сили и приветстването на новия плодороден цикъл.
В изложбата могат да се видят основните персонажи в кукерската дружина, сцени от обредните действия и възстановка на част от „заораване" - символично действие по време на кукерските игри с послание към очакваното плодородие. Архивни снимки от началото на ХХ век показват на посетителите старинни образци на кукерски маски и костюми.
Експозицията ще бъде в Шуменския музей до 14 май. През това време за децата от шуменските училища в музея ще се организират занятия за изработване на кукерски маски, а най-добрите творби ще бъдат включени в изложбата.

3. Регионалният исторически музей в Кюстендил ще покаже две изложби по повод празника на града
http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/789426
Във връзка с предстоящите пролетни празници на Кюстендил, в два последователни дни - на 19 и 20 март, Регионалният исторически музей в Кюстендил ще покаже две изложби, съобщиха от музея. Първата експозиция "Пътят: време без граници", показва резултатите от спасителните археологически разкопки по трасето на автомагистрала "Струма", Лот 1, направени от екипи на Регионалните музеи в Перник, Кюстендил и музея в Дупница през 2012 г. Тя представя находки от три големи археологически обекта: тракийски некропол от X-IV в. пр. Хр. между селата Дрен /община Радомир/ и Делян /община Дупница/, могилата в м. Трите могили и селищна структура от късноантичната епоха /втора половина на III в. - първа половина на V в./ в м. Артъчки егрек край село Дяково, Дупнишко. Ръководители на обектите са съответно Филип Михайлов, Лидия Стайкова-Александрова и ас. Румен Спасов. След представянето на изложба в Дупница и Перник през 2013 г. тя ще бъде експонирана в изложбената зала на джамия "Ахмед бей" в Кюстендил, допълниха от музея. Откриването е на 19 март, от 16.00 ч.
Втората изложба е гостуваща на Регионалия музей в Благоевград и е на тема "Игри и играчки през вековете". Тя представя най-различни видове игри и играчки - състезателни - за развитие на духа и тялото, образователни - за развитие на ума и развлекателни - за запълване на свободното време. Проследяването на игрите назад във времето с помощта на материали открити при археологически разкопки показва, че голяма част от тях възникват още в праисторически времена, като в продължение на 8 000 г. до днес търпят развитие и се усложняват постепенно. Игрите разкриват и една безписмена традиция, предавана от поколение на поколение сред децата. Изложбата ще бъде открита на 20 март, от 16.00 ч. в зала "Стримон", в двора на кюстендилския музей.

3. Откриват уникален интерактивен музей на индустрията
http://novinar.bg/news/otkrivat-unikale ... 2NA==.html
Единствен по рода си на Балканите интерактивен музей на индустрията отваря врати в Габрово. Той ще се помещава в изцяло реконструираната сграда на бившия исторически музей.
В него вече са монтирани над 20 инсталации за прожектиране на виртуални изображения и декори, които показват развитието на габровската индустрия през индустриализацията, социализма и съвремието.
Официалното прерязване на лентата ще стане в петък, съобщиха от общината. Оттам посочиха, че проектът е излязъл малко над 6,19 млн. лв. Средствата са отишли и за обновяване на общо 10 обекта от туристическата инфраструктура в региона.
В етнографския музей „Етър” е възстановена Балканджийската мандра. Изградени са модерна система за достъп до паркинга, нова пешеходна алея и видеонаблюдение. В резервата Боженци пък са реставрирани няколко възрожденски сгради.
Сред перлите на града ще са три от атракциите по проекта. Две от тях ще посрещат туристи в Дечковата къща, известна и като „Къща на спомените“. Реставрирана и оборудвана, в приземния й етаж са обособени ретро дрогерия и ретро фотоателие.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пет Мар 21, 2014 8:42 am

Музеен информационен бюлетин за 19.03.2014 г.

1. Историческият музей в София организира детски празник на 22 март
http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/20 ... ra_detski/
Навършва се една година от създаването на Детския музейно-образователен център към Националния исторически музей (НИМ) и по този повод на 22 март в музея ще има тържество.
От 11.00 часа посетителите ще могат да се запознаят с обичаите на празника Благовещение и настъпването на пролетта.
Празничната програма е посветена на Деня на водата (22 март), ще има песни и танци. Специално за празника ще бъде уредена и малка изложба за създаването и развитието на детския център. В ателиетата посетителите ще могат да работят на грънчарско колело, да рисуват, апликират и моделират, да изработят сапуни.
Ще има много подаръци и изненади, обещават от НИМ. Входът е безплатен за всички.

2. Благоевградският музей ще получи ценният исторически архив на колекционера Александър Пелтеков
http://www.focus-news.net/news/2014/03/ ... tekov.html
Благоевградският музей ще получи ценният исторически архив на колекционера Александър ПелтековСнимка: Информационна агенция "Фокус"Благоевград. Благоевградският музей ще получи ценният исторически архив на колекционера Александър Пелтеков. Това каза за Радио „Фокус” – Пирин директорът на института Христина Цонева. Предстои обработване на документацията от експертите в музея, след което ще бъдат организирани изложби и експозиции. Архивът съдържа автентични документи, които в по-голямата си част са непознати на историографията. Между тях са непознати писма на Гоце Делчев, Борис Сарафов, Пере Тошев и други дейци на национално-освободителното движение в Македония и Тракия. „Получаваме едно истинско богатство за бъдещите поколения. Само една от картите се оценява на 25 000 евро в Европа. Ще могат да се направят и два-три лични архива на дейци на македонското революционно движение и освен това има някои материали, каквито до сега не са били запазени”, уточни директорът. Според нея, градът и жителите му получават доста солидно историческо богатство, чиято реална стойност е много по-голяма от 50 000 лева, цената, на която общината го закупи от Александър Пелтеков. Решението беше взето на редовно месечно заседание на Общински съвет-Благоевград през октомври миналата година. Предложението беше направено от кмета Атанас Камбитов и одобрено от общинските съветници с 28 гласа „за”, 1 „против” и 3-ма „въздържали се”. След решението за купуването на ценния архив с особена важност за региона и историята на ВМРО, от Обществени съвет в Благоевград, пуснаха жалби до всички институции относно намерението намерението на общинското ръководство, отричайки автентичността и стойността на архива. Жалбите бяха отхвърлени на всички инстанции.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пет Мар 21, 2014 9:09 am

Музеен информационен бюлетин за 20.03.2014 г.

1. Регионален исторически музей – Кюстендил ще представи изложбата „Игри и играчки през вековете”
http://www.focus-news.net/news/2014/03/ ... ovete.html
Регионален исторически музей – Кюстендил ще представи изложбата „Игри и играчки през вековете” Снимка: Информационна агенция "Фокус"Кюстендил. Регионален исторически музей – Кюстендил ще представи изложбата „Игри и играчки през вековете”. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил директорът на културния институт Валентин Дебочички. Изложбата, която е гостуваща, ще бъде открита днес от 16.00 часа в зала „Стримон”. Тя представя най-различни видове игри и играчки – състезателни за развитие на духа и тялото, образователни – за развитие на ума и развлекателни – за запълване на свободното време. Проследяването на игрите назад във времето с помощта на материали открити при археологически разкопки показва, че голяма част от тях възникват още в праисторически времена, като в продължение на 8000 години до днес те търпят развитие и се усложняват постепенно. Игрите разкриват и една безписмена традиция, предавана от поколение на поколение сред децата. Това е втората изложба, която кюстендилският музей открива тази седмица. Вчера беше открита и изложбата „Пътят: време без граници”, показваща резултатите от спасителните археологически разкопки по трасето на първия ЛОТ от автомагистрала „Струма”.

2. Регионален исторически музей-Велико Търново представя изложбата „Съкровищата на столичния Търновград”
http://www.focus-radio.net/?action=news&id=734791%AE=1
Регионален исторически музей-Велико Търново представя изложбата „Съкровищата на столичния Търновград”, съобщиха от музея. На 22 и 23 март Над 100 предмета от злато, сребро, скъпоценни камъни и монети, свързани с българския царски двор и столичната аристокрация - търновските боляри ще представи Регионален исторически музей в изложба „Съкровищата на столичния Търновград”. Експозицията е по повод Празника на Велико Търново и може да се види само на 22 и 23 март в Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“. Тя ще бъде подредена на втория етаж в непосредствена близост до сцените, пресъздаващи коронацията на цар Калоян и пленяването на латинския император Балдуин Фландърски през 1205 г. при Адрианопол и ще обогати и онагледи мултимедийната експозиция. За първи път на едно място ще бъда представени артефакти от XI до XIV в. открити при проучвания на църквите „Св.40 мъченици“, „Св.св.Петър и Павел“ и на крепостите Царевец и Трапезица. В изложбата са включени всички осем златни пръстени-печати открити във Велико Търнов, сребърни и златни наушници, обеци, различни пръстени със скъпоценни камъни, сребърни и позлатени копчета гривни, монети. Куратор на изложбата е гл.ас.д-р Евгени Дерменджиев от РИМ-Велико Търново. „Съкровищата на столичния Търновград” може да се види на 22 март от 10.00 до 18.00 часа с вход - свободен и на 23 март от 10.30 до 17.30 часа срещу билет за посещение в Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов”.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пет Мар 21, 2014 9:11 am

Музеен информационен бюлетин за 21.03.2014 г.

1. Триизмерна прожекция и възстановка от XIX век за откриването на виртуалния музей
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1236068
Няколко специални инициативи е приготвила Община Габрово по повод финала на интегрирания проект за развитие на културно-историческия туристически продукт и свързаната с него инфраструктура.
Повече от 50 участници – актьори, музиканти, танцьори, самодейци и музейни работници, ще върнат публиката назад във времето, припомняйки й за емблематични персонажи и събития от историята на града. Поводът е новата къща на богатия търговец Алтън Дечко, мястото „пл. 10-ти юли“, а началото на празничното тържество – 16:45 часа. Сред официалните гости ще присъстват първият министър-председател на България Тодор Бурмов, както и видните индустриалци Иван Калпазанов и Пенчо Семов. Специално за събитието врати ще отвори ретро фотостудио и билкопродавница. За настроението на публиката ще се погрижат виртуозни музиканти и народни певици.
Изненадите на вечерта ще продължат в новия Интерактивен музей на индустрията на ул. „Николаевска“ № 3. Кулминацията е точно в 19:00 часа, когато за пръв път в Габрово ще бъде прожектирана 10-минутна триизмерна анимация върху фасадата на музея. Реконструираната сграда включва над 20 инсталации от видео, програмни продукти, виртуални изображения и декори, показващи развитието на габровската индустрия през индустриализацията, социализма и съвремието.
От 14:30 часа в зала „Възраждане“ ще се състои заключителна пресконференция, прожекция на новосъздадения рекламен филм за Габрово и фолклорен концерт на ансамбъл „Габровче“.
Участие в атракциите ще вземат актьори от казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев“, танцова школа „Лиана“ и състав за изворен фолклор „Тотка Шандуркова“ при НЧ „Габрово-2002“, театрална формация „Движение“ при ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, пианистката Елена Назърова и цигуларят Христофор Михайлов.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Мар 24, 2014 8:51 am

Музеен информационен бюлетин за 22-23.03.2014 г.

1. Историята на Габрово оживя в уникален музей
http://news.dir.bg/news.php?id=16367287
Кожарство, тъкачество, грънчарство, ковачество, дърводелство, гайтанджийство и други автентични занаяти, прославили Габрово като индустриален център през вековете, могат да бъдат видени в Интерактивния музей на индустрията в града.
В напълно обновената сграда на бившия Исторически музей, сега посетителите могат да се потопят в разказ за историята, пресъсдаден чрез най-модерните технологии, съчетаващи анимация със специален звук и светлина.
Всеки от трите етажа представя отделен период, като отдолу на горе посетителите минават през «Индустриализация” (от края на XIX век до 1944 г.), «Социализъм” (от 1944 г. до 1989 г.) и «Настояще” (от 1989 г. до наши дни).
Огромните стени показват снимки, които туристите сами могат са сменят само с един замах, а през цялото време дигитален екскурзовод разказва любопитни детайли от историята.
Триизмерно шоу бе прожектирано на фасадата на обновения музей.
Най-големите опашки се образуват пред интерактивните атракции, видя РЕПОРТЕР. Посетителите имат възможност да видят нагледно как действа динамита и да «взривят” една от стените на сградата. Други пък предпочитат да се снимат и след това, чрез специална програма, да станат герои във филмчета, които разказват най-популярните габровски шеги и да разберат защо хорото в града се играе по търлъци и защо се режат опашките на котките.
«Надявам се габровци и гостите на града да оценят и опазят реализираното по проекта, защото в дългосрочен план то ще умножи потока от туристи”, заяви кметът Таня Христова.
На финала на откриването върху фасадата на обновения музей се прожектира уникално триизмерно шоу, съчетаващо от атрактивен начин анимация, звук и светлина. Атракцията събра стотици жители и гости на града, които я наблюдаваха за първи път.
Освен музеят в града са обновени още 9 обекта от туристическата инфраструктура, на обща стойност 6 195 596 лв. отпуснати по Оперативна програма «Регионално развитие“.
Сред тях е възраждането на Балканджийската мандра в АЕК «Етър”, а в АИР «Боженци” са реставрирани старото и новото школо, къщите-музей на Дончо Попа и Митьо Станев.
Ретро фото ателие, където посетителите могат да се снимат за спомен с автентични костюми, каквито са носели видните габровци през годините, е най-новата атракция в Дачковата къща в Габрово.
Музеят, известен като Къща на спомените е запазила автентичния градски бит от началото на XX век. По проекта в нея бе направена и ретро дрогерия, в която могат да се купят чудодейни билки от региона.
Специално за откриването повече от 50 души - актьори, музиканти, танцьори, самодейци и музейни работници, върнаха публиката назад във времето, припомняйки й за емблематични персонажи и събития от историята на града.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

ПредишнаСледваща

Назад към Your first forum

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron