Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Уважаеми потребители. форумът е тясно специализиран и достъпът до него е ограничен. Ако имате въпроси обръщайте се към администратора.

Модератор: vl.varnenchik_museum

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Съб Мар 01, 2014 9:56 pm

Музеен информационен бюлетин за 28.02.2014 г.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Нед Мар 02, 2014 7:09 pm

Музеен информационен бюлетин за 1-2.03.2014 г.

1. Уникална експозиция за 3-ти март във Военноисторическия музей
http://novanews.bg/news/view/2014/03/02 ... %B5%D0%B9/
За пета поредна година от Военноисторическия музей организират експозиция на символи на българската държавност. Тя е бъде показана единствено на 3-ти март.
Екземпляр от Конституцията принадлежал лично на княз Александър I и оригиналната партитура на първия български химн „Шуми Марица” са малка част от експонатите, които Военноисторическият музей ще покаже на 3 март. Най-силен интерес обаче предизвиква знамето - първообраз на българския трикольор.
Как изглежда оригиналът на българското знаме?Като изключително ценен експонат от музея определят ковчежето, в което е поднесено решението на Великото народно събрание за избора на първия български княз. Изборът обаче не е бил единодушен. Съпътстван със спор е бил и изборът на химн.
Тези уникални експонати се съхраняват при специални условия. Изнасят се пред публика веднъж на няколко години, в чест на дни като утрешния празник на Освобождението на България.

2. Единственият в България пръстен-убиец показват в горнооряховския музей
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1226242
Пръстен-отровител, който e сред последните най-значими находки на българската археология, може да бъде видян в Историческия музей в Горна Оряховица до 14 март. Експонатът е част от изложбата „Реликвите на Калиакра", която гостува в железничарския град. Експозицията е посветена на 10-та годишнина от разкопките на крепостта Калиакра, по време на които се проучват предградието и вътрешният град. Ръководител на проучването е доц. Д-р Бони Петрунова. Изложбата бе открита в петък от кмета на Каварна Цонко Цонев. Горна Оряховица е четвъртият град в България, в който гостува експозицията. От тук изложбата ще замине за гр. Свищов, каза при откриването Цонко Цонев.
Най-ранното поселение на крепостта Калиакра са тиризите-от ІV в. преди Христа. Те дават и първото име на крепостта -Тиризис. С различна интензивност от ІV в. преди Христа до ХV в. там има различни поселения. По време на Второто българско царство (ХІІ-ХІV в.) от Търновското царство се отцепват независими владетели-деспоти. Такъв е и Добротица, който е владетел на Добруджанското деспотство. По това време интензивно се развива търговията. За това говорят последните проучвания и открити находки. По време на разкопките през последните 10 години са открити монети от ІV до ХV в. Интерес сред находките представлява златната монета-хеперперон на византийския император Андроник ІІ. Открити са също фрагменти от оръжие- меч, върхове от стрели.
Интерес представлява Църква №2 от ХІІІ в., която се намира във вътрешния град. В нея са намерени кръстове-енколпиони. От вътрешния град са и редица накити, сред които обеци, наушници, различни висулки, копчета, фрагментите от позлатен прочелник и диадема, както и апликация с релефна украса-грифон и палмети от ІХ-Х в.
Сред сензационните находки се открояват две. Едната е кръст-реликварий от втората половина на ХІІІ в. с изображение на Богородица. В България са открити много малко подобни кръстове. Акцент в изложбата обаче е бронзовият пръстен от края на ХІV в., предназначен за извършване на убийства. Той е първият и единствен засега в България. Открит е самостоятелно, извън контекст от други предмети. Представлява халка и припоена към нея кръгла касета, украсена с гранулация. Има дупчица, която е изкуствено направена. Самата касета е куха и пригодена така, че вътре да може да се напълни с отрова, която да се изсипе съвсем незабележимо в чаша. Пръстенът не е забележителен, тъй като не трябва да привлича вниманието. Той е мъжки, като се предполага, че е носен на малкия пръст на дясната ръка.
Според доц. Бони Петрунова, най-голяма е вероятността находката да се свърже с конфликта между Добротица и неговия син Иванко Тертер, тъй като е известно, че те не поддържат добри отношения. С това се обясняват и много от неизвестните смъртни случаи на нос Калиакра сред благородници и аристократи, близки до деспот Добротица. Като цяло може да се каже, че находката е пряко доказателство, че през ХІV в. са извършвани убийства, вероятно с политически характер, с помощта на ползваните по това време отрови.
В изложбата са показани още токи, прешлени за вретено, лампи, копчета, каменна матрица за изработка на накити. Изложена е керамика от ІІІ до ХІV в.-амфори, сграфитокерамика, кухненска керамика. Показани са също мраморни и каменни фрагменти с гръцки надписи.
Изложбата се организира със съдействието на Община Горна Оряховица, Община Каварна и Исторически музей - Каварна. Експонатите могат да се разгледат от понеделник до събота, от 09.00 до 18.00 часа, за периода на гостуването. Входът за посетители е 2.00 лева, за ученици - 1 лев.

3. Регионалния исторически музей в Пловдив със свободен вход за уникална изложба днес
http://www.radioplovdiv.bg/index2.php?c ... s&id=22632
По случай Националния празник на България музейната експозиция „Българско Възраждане” на Регионалния исторически музей в Пловдив ще работи със свободен вход. Всички граждани и гости на града ще имат възможност да я разгледат безплатно между 9,30 и 17 часа.
Експозицията е подредена в къщата на Димитър Георгиади на ул. „Цанко Лавренов” №1 в Старинен Пловдив. Там е разказана историята на град Пловдив от XV до XIX век. Богатият веществен, документален и снимков материал дава възможност на посетителите да се потопят в атмосферата на далечното минало на града – време на чуждо владичество, но и време на отстояване на националната идентичност на българите.
В залите на първия етаж са представени етническото многообразие и стопанското развитие на Пловдив от османската епоха. На втория и третия етаж са развити темите за борбата на българите за новобългарска просвета, самостоятелна църква и национална независимост.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Мар 04, 2014 1:45 pm

Музеен информационен бюлетин за 3.03.2014 г.

1. Изложба от стари географски карти "Български земи - исторически свидетелства" в Русе
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3495237
Изложба от стари географски карти "Български земи - исторически свидетелства" е подредена в Доходното здание в Русе, предаде БНТ. Те са собственост на Националния музей на картите и старите книги в Букурещ. Изложбата е посветена на 135-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Румъния.
В навечерието на 3-ти март русенци могат да видят копия на карти, на които са показани българските земи - историческо свидетелство за присъствието на нашия народ на Балканите и след падането ни под турско робство. Те са от периода ХV-ХІХ век. Изработени са с традиционни гравирни техники от признати европейски картографи.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
Показали сме само 45 географски карти - но са най-представителните от колекцията ни за българските територии, - разказва директорът на Национален музей на картите и старите книги в Букурещ Овидиу Думитру. - Те са важни както за българите, така и за румънците, защото картографът никога не се ограничава само с представянето на една държава в определени граници. Той винаги вижда нещата в съвкупност.
За историческата връзка между България и Румъния директорът на Националния музей на картите и старите книги има и лична история. За себе си Овидиу Думитру казва:
- Аз съм наследник на Йоан Григоре, който през войната през 1877-78 година пръв е пленил знаме на турските войски.
За румънците българският национален празник има особено значение, споделя Думитру и допълва, че ако за нас Руско-турската война е била освободителна, то за северните ни съседи тя е била за установяване на независимост.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Мар 04, 2014 2:29 pm

Музеен информационен бюлетин за 4.03.2014 г.

1. Рекордните 1000 души са посетили Регионален исторически музей-Пловдив на националния празник на България 3 март
http://www.focus-news.net/news/2014/03/ ... -mart.html
Рекордните 1000 души са посетили Регионален исторически музей-Пловдив на националния празник на България 3 март Снимка: Информационна агенция "Фокус"Пловдив. Не по-малко от 1000 души са посетили Регионален исторически музей-Пловдив на националния празник на България 3 март. Това каза за Радио „Фокус” – Пловдив Красимира Маринова, екскурзовод към експозиция „Възраждане” на Регионален исторически музей-Пловдив. По нейните думи, реалността е надминала всички очаквания за добра посещаемост на музея. И в други години на националния празник Регионален исторически музей-Пловдив е бил със свободен вход за посетители, но никога досега през петнайсетте си години работа в музея Маринова не е виждала толкова много желаещи да посетят експозицията. Напливът на хора започнал още в 09.30 часа и не секнал до 17.45 и след края на работното време на музея – 17.00 часа. Посетителите били предимно млади семейства, които са искали да покажат на децата си историята на България. „Цялото това стечение на народ явно беше подтикнато от вътрешното си народолюбие”, каза Маринова. Според нея, всички са били добронамерени един с друг, поздравявали са се с празника и това е било неочаквано. Всички семейства, независимо от дъжда през целия ден, са довеждали децата си, предимно на възраст от 2 до 5 години. Част от посетителите са били и чужденци. Красимира Маринова е разговаряла с историци от Кеймбридж, дошли да посетят музея. Нямало е нито една организирана група. Последните посетители са били българи от други краища на България. Те са разгледали музея след края на работното време. Експозицията е ориентирана към четирите елемента на Възраждането в историята на страната. Тя разкрива икономическият подем на българите, стремежа и борбата им за българско образование, за Българска независима църква, революционните борби с апогея - Априлското въстание и потушаването му и Руско-турската освободителна война. Експозицията съдържа оригинални оръжия от епохата, вещи на известни български опълченци, документи и медали.

2. Параклисът-костница във Военното гробище в Добрич се нуждае от ремонт, според директора на музея
http://www.focus-news.net/news/2014/03/ ... uzeya.html
Параклисът-костница във Военното гробище в Добрич се нуждае от ремонт, според директора на музея Снимка: Информационна агенция "Фокус"Добрич. Регионалният исторически музей-РИМ в Добрич кандидатства с проект по Програмата за европейско икономическо пространство за получаване на финансиране на цялостен ремонт на Военното гробище музей. Това съобщи уредникът му Радослав Симеонов, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. По думите на Симеонов, параклисът „Св. Архангел Михаил” е в доста плачевен вид и се нуждае от ремонт. Наложителни са също изравняване терена на гробището, подмяна на каменните кръстове, оформяне на алеите, но най-необходимо е да бъде направена малко по-впечатляваща от сегашната втора експозиция, посветена на Добричката епопея, посочи Радослав Симеонов. Идеята е новата сбирка да бъде по-зрелищна и в унисон с новите тенденции за представяне на музейни експонати. Желанието е на зрителите да бъдат показани възстановки на военни униформи. Сегашната експозиция представя основно фотоси, бойно оръжие и предмети, като печатни документи, значки и други. „Надяваме се, че това ще се случи до 2016 година”, посочи Радослав Симеонов. Той съобщи, че РИМ Добрич, заедно с Историческия музей в град Тутракан, работят за издаването на поименен регистър, съдържаш имената на всички загинали български войници на добруджанския фронт през 1916 година. Това начинание се е оказало нелека задача за реализиране и изпълнение, тъй като българската историография е считала, че бройката на загиналите е около 10 000 – 11 000 души, а до момента са намерени и събрани около 20 000 имена на войни, каза Радослав Симеонов. Последният ремонт, направен във Военно гробище музей в Добрич, е извършен през 2003 година. Тогава е издигната и Алеята на знамената. Тя представя флаговете на 6-те държави, които участват в боевете край Добрич – България, Германия, Румъния, Русия, Турция и Сърбия. Във Военното гробище в Добрич са погребани над 3 500 войни от 5 вероизповедания. Това военно гробище е от времето на Първата световна война и е уникален паметник на културата, свързан с боевете за града през 1916 година. Параклисът-костница е изографисан от добричкия художник Никола Тахтунов.

3. Ценно откритие, свързано с цар Самуил, е направено във фонда на Националния исторически музей
http://www.ndt1.com/article.php/20140304125848803
Ценно откритие, свързано с цар Самуил, е направено във фонда на Националния исторически музей (НИМ). Това съобщи за Агенция "Фокус" проф. Божидар Димитров, директор на НИМ. "Преди няколко дни се потвърди правилото, което студентите по история учат още в първи курс, че най-ценните открития, на значими културно-исторически ценности, се правят във фондовете на музеите.
Подготвяйки се за планираната за честванията на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил, която ще бъде посветена на Българската автокефална архиепископия в Охрид, историци от работната група в НИМ откриха във фондовете на музея огромна картина, навита на руло, дарена на музея в далечната 1981 г. Картината е с огромни размери 5 х 3 метра и е дело на известния чешки художник Емил Холарек /1867 - 1919 г./. Емил Холарек е нарисувал шествието на ослепените Самуилови войници. Навремето тя е била много популярна. Мнозина по-възрастни си спомнят, че я имало дори в читанките, но по някое време като много други неща е забравена. Живописният слой на картината е бил обмазан от собственика с парафин, вероятно за да я запази. Но навитата по-късно на руло картина /очевидно собственикът не е имал стена с подобни размери, за да я изложи/ е слепило рулото в една плътна маса, и сега е необходимо да се извърши внимателна реставрация на картината", каза проф. Димитров.
Картината ще бъде изложена в централното фоайе на музея, тъй като само там има такава голяма свободна площ.
Посетителите на музея ще могат да наблюдават на живо процеса на реставрация на картината. За реставрацията са необходими по предварителни оценки между 10 и 15 хиляди лева.
Директорът на НИМ Божидар Димитров е получил уверение от реставраторите, че до началото на октомври т.г., когато ще бъде кулминацията на честванията, реставрацията на картината да бъде завършена и тя ще може да бъде изложена в подготвената от НИМ изложба.

4. Рекорден интерес към НИМ навръх 3 март
http://www.vsekiden.com/148162
Рекорден интерес от стана на българите към Националния исторически музей навръх националния ни празник. На 3 март от там са минали близо 40 000 души, похвали се директорът му проф. Божидар Димитров. На националния празник 3 март през Националния исторически музей са минали близо 40 000 души, похвали се директорът му проф. Божидар Димитров.
Един от посетителите на музея бше написал, че толкова много хора на едно място в един ден могат да събере само НИМ и футболният отбор "Лудогорец". В най-тежките времена, ако се удари една камбана или умира родилка, какъвто беше случаят преди години в София, когато се отзоваха 3500 души да дарят кръв за спасяването й, българите се сплотяват, каза професорът. Заради празника вратите на музея бяха отворени за безплатно посещение.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пет Мар 07, 2014 12:04 pm

Музеен информационен бюлетин за 5.03.2014 г.

1.Исторически музей – Ботевград представя изложба на Мариана Бахнева
http://botevgrad.com/news/54146/Istoric ... a-Bahneva/
В своята инициатива „Салон на изкуствата 2014” Исторически музей – Ботевград представя изложба на художничката Мариана Бахнева. Експозицията е подредена в зала „Орханиец” и съдържа 23 картини. Повечето от тях са от цикъла „Цветя”, посветен на най-вълнуващия сезон на година – пролетта, и празника на нежната половина от човечеството – 8-ми март. Картините изглеждат реалистични и радват не само окото, но и душата със своята нежност, чистота, свежест, изящество и красота. Очарователна романтична атмосфера създават и творбите със загадъчни женски образи. Това споделиха първите посетители на изложбата.
Творбите са на разположение на ценителите на изобразителното изкуство от днес до края на месеца, съобщи директорът на музея Тодорка Коцева, по чиято покана художничката представя творчеството си в Ботевград.
Мариана Стоянова Бахнева е родена през 1964 година. Занимава се професионално с рисуване от 1990 година. От 2010 год. е член на Съюза на българските художници. Участва в общи изложби през 2010, 2011, 2012 и 2013 год. В периода 2011-2012 год. има постоянна изложба във Варна, галерия „Марти”. Нейни картини са притежание на частни колекции в България, Германия, Англия, Швейцария, Америка, Турция, Русия. В момента Мариана Бахнева работи и живее във Варна и Разград.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пет Мар 07, 2014 12:04 pm

Музеен информационен бюлетин за 6.03.2014 г.

1. В Историческия музей-Батак ще бъде открита изложба от гоблени в направление „Етнография, занаяти и домашни занятия”
http://www.focus-news.net/news/2014/03/ ... atiya.html
В Историческия музей-Батак ще бъде открита изложба от гоблени в направление „Етнография, занаяти и домашни занятия” Снимка: Информационна агенция "Фокус"Батак. В навечерието на 8 март в Историческия музей-Батак ще бъде открита много интересна изложба в направление „Етнография, занаяти и домашни занятия”. Това каза за Радио „Фокус” – Пазарджик директорът на музея Теодора Пейчинова. „Изложбата се нарича „Те даряват красота” и е съвместна с гобленари, живеещи в трите населени места от общината – Батак, Нова махала и Фотиново. Всички знаем, че преди столетия везането на гоблени е било любимо занимание на кралските особи. У нас то се налага в началото на 20 век, но не бива да забравяме, че българите имаме стародавни традиции в художествените занаяти, както и уникално везмо и бродерии. Българката от векове наред шие, плете, везе великолепни шевици по ризи и сукмани, както и многообразни интериорни тъкани. Ако се запитаме къде е мястото на гоблена – при изобразителното или при приложното изкуство, ще стигнем до извода, че това е спорен въпрос, каза Пейчинова. Много професионални художници отхвърлят гоблена като изкуство, но проучване на гобленарството като домашно занимание, големият брой на хора, които бродират гоблени и широкият възрастов диапазон на гобленарите в общината налагат извода, че гобленът има своето място в съвременния дом на батачани и в неговия интериор, коментира директорът на музея. Настоящата изложба, която ще открием, е безспорно доказателство, че жените в община Батак са съхранили изконното си чувство и усет към красотата. Броят на участниците ще стане ясен по време на самото откриване, но мога да кажа, че вече имаме „Ръченица” на Мърквичка, „Десислава”, „Боянската църква”, „Велико Търново”, „Рилския манастир”, „Мальовица”, „Теодор Стратилат”, „Свети Георги”, „Богодорица от Егитрия”, „Улица в стария Пловдив”, „Момичето с ябълките”, „Етъра” и още много друго гоблени, които са български и с национален мотив и сюжет. Това безспорно подсилва родното, а от друга страна българският гоблен е своеобразен популяризиратор на културното ни наследство. „Целта на изложбата е да провокира интереса към един от живите ни домашни занаяти днес, а също така да привлече повече млади хора към него. Музеят има надеждата да се превърне в онази контактна зона на културни интереси в общността, която помага, стимулира и обогатява. И ние самите не знаехме, че толкова много хора и в такъв широк възрастов диапазон се занимават с гобленарство в нашата община. Това ще е първото събитие, с което ще се опитаме да ги съберем на едно място и между самите тях да се получи връзка”, добави Теодора Пейчинова. Откриването на изложбата е от 17.30 часа в музейната галерия „Борис Шаров”.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пет Мар 07, 2014 12:05 pm

Музеен информационен бюлетин за 7.03.2014 г.

1. Русенският исторически музей разказва за римските времена
http://news7.bg/%D0%9E%D1%89%D0%B5-%D0% ... .5439.html
Малко познати страници от историята на римляните по нашите земи ще провокират интереса на туристите в Русе. Историческият музей в града се е заел със задачата да разкаже по нестандартен начин за живота край Дунава през Античността – като се започне от изграждането на крепостите, ежедневието на римляните и се стигне до кулинарните им специалитети.
Все още част от крепостите по поречието на реката не са достатъчно добре проучени. Те са служили за укрепления на Дунавския лимес, както е известна още границата на Римската империя. Сред най-любопитните обекти е крепостта Тигра край русенското село Мартен, където бяха открити 360 гроба от различни епохи.
За да могат съвременниците да видят как всъщност са изглеждали римските крепости, от музея са направили специални пощенски картички. На тях са показани Тигра и още три други кастела – Ятрус край село Кривина, русенският Сексагинта Приста и Трансмариска край Тутракан.
По-любопитната част обаче е на гърба на картичките. Там са публикувани автентични рецепти от античната римска кухня. Някои от тях вече бяха демонстрирани по време на двете възстановки на римски пазар, които се състояха на крепостта Сексагинта Приста.
За да има и национално звучене, етнографите не са се ограничили само до римската кухня. Те са изследвали и традиционните гозби в регионите, където някога е имало римски крепости.
Сред кулинарните вкусотии има свински ребра със сини сливи, свинско с праз и дюли, морско фрикасе. Някои от тези специалитети ще бъдат представени на следващото издание на римския пазар, където със сигурност отново ще присъства и любимата на всички дунавска рибена чорба.

2. В Историческия музей в Ботевград откриха изложба на гоблени „Магия и реалност”
http://botevgrad.com/news/54179/V-Istor ... -realnost/
Днес малко преди обяд в Историческия музей в Етрополе беше открита изложба с гоблени, наречена „Магия и реалност”.
Тази е третата поред през годините, която се посвещава на настъпващия Международния ден на жената „Осми март”. Тя е и най-голямата от досегашните. В основната си част гоблените са нови, не представяни в предишните две изложби.
Общо 106 са изложените гоблени, които можем да наречем произведения на сръчността и майсторството на етрополската жена.
Те са разнообразни по сюжет и тематика: класиката в гобленарството-като "Тайната вечеря", библейски и битови сюжети, природни пейзажи, домашни и диви животни, портрети, илюстрации по световни литературни произведения, цветя и каквото още се сетите.
И всичките ги обединява едно, любовта към шиенето, търпението и майсторлъка в работата на 28-те авторки.
Откриването на изложбата започна с едно изпълнение на две деца от Детската вокална група „Звездица” на Диляна Гоцева.
С благодарствено слово към работливите майсторки на гоблинарското изкуство се обърна директорката на Музея Наталия Цветкова. След което обяви изложбата за открита.
Всяка една от представилите се с гоблени получи букет свежи градински цветя. Николина Червенякова благодари на ръководството на музея за това, че предоставя залите, за да видят бел свят търпението, майсторството и усета към красивото на жените от Етрополе, които шият гоблени от години.
На откриването присъства Росица Иванова-главен инспектор ПКВ към Общинска администрация.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Мар 10, 2014 9:03 am

Музеен информационен бюлетин за 8-9.03.2014 г.

1. В музей „Старинен Несебър” се съхраняват шест бронзови хидрии от 4-ти век пр.Хр.
http://www.focus-radio.net/?action=news&id=732184
В музей „Старинен Несебър” се съхраняват шест бронзови хидрии от 4-ти век пр.Хр., разказа за Радио „Фокус” - Бургас Петя Кияшкина, директор на музея. „Старинен Несебър” е общински музей, който поддържа няколко музейни обекта. „Освен археологическия музей, разположен в близост до крепостните стени, ние като музей се грижим и обслужваме и още няколко музейни обекта. Това са църквите „Свети Стефан”, „Свети Спас”, „Свети Христос Пантократор”, както и експозицията на Етнографския музей, разположена в старата възрожденска къща търговеца Москояни”, посочи тя.
Макар и не голям като експозиционна площ и сравнително млад музей с 50-годишна история, „Старинен Несебър” може да се похвали с едно завидно количество паметници, някои от които, изложени в изложбените зали, а други се съхраняват само в хранилищата на музея и не са показани пред публика, допълни тя. „Голяма е сбирката от паметници – каменна пластика, най-вече от Античността. Освен оброчни релефи, има епиграфски паметници, декрети, надгробни релефи. Много богата е сбирката ни от антична керамика от всички периоди. Това са гръцки съдове, имаме от Средновековието добра сбирка от графито керамика”, допълни тя. Богата е сбирката на музея от произведения на ювелирното изкуство.”Несебърският некропол е прочут със златните си накити и проучванията в Некропола на Месамбрия доведоха до обогатяване на сбирката на музея със златни накити, характерни за периода от края на 4-ти, 3-ти – 2-ри век пр.Хр. Голямо богатство в нашата сбирка са и произведенията на бронзолиярството. Съхраняват се вече шест бронзови хидрии от 4-ти век пр.Хр. , открити също в Некропола на Месамбрия”, разказа още Кияшкина.
Музеят притежава и богата колекция от икони, които са принадлежали на многобройните средновековни църкви в Несебър. Включва икони от 13 до 18 век.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Мар 10, 2014 9:29 am

Музеен информационен бюлетин за 10.03.2014 г.

1. Богата сбирка представя единственият в страната Национален музей на текстилната индустрия
http://www.focus-news.net/news/2014/03/ ... triya.html
Богата сбирка представя единственият в страната Национален музей на текстилната индустрияСнимка: МЗХСливен. Единственият в страната Национален музей на текстилната индустрия представя богата сбирка от техника, фотоси и документи, илюстриращи развитието на текстилното дело у нас от създаването на първата фабрика в Сливен, до наши дни, съобщи в интервю за Радио „Фокус”-Сливен директорът на музея Тони Димитрова. Музеят съхранява близо 3 000 експоната в 36 колекции. Освен това във фондовете на музея се пазят над 2 200 тома специализирана литература. Най-старите експонати са прешлени за вретена от седмото хилядолетие преди Христа и тежести за вертикален стан. Сред най- интересното, което предлага постоянната експозиция е ръчен жакардов стан с перфокарти. Той носи името на своя изобретател Жозеф Мари Жакард. Машината, произвеждаща фигурална тъкан, е произведена в Австрия преди повече от 110 години. Именно перфокартите бележат началото на програмирането в текстилната индустрия. Почти реставрирани са две перфобиячни машини, след което и те ще бъдат изложени в музея. Само тук може да се види и една от най-големите предачни машини. Поради огромните й размери в зала е представена само една трета от нея. Машината е изобретена през 1825 година, а в Европа няма друг запазен екземпляр. Тъй като този начин на предене не се използва, всяка година един от спомоществувателите на музея предоставя специално изготвени за целта валяци, за да може да се демонстрира как работи машината. Според директора на музея, експозицията е тежка и трудна за поддържа и без помощта на собствениците на текстилните предприятия в Сливен, е невъзможно нейното съществуване. Сливенските текстилци продължават да помагат с материали, суровини, резервни части и специалисти, които да ремонтират машините. Почти всички експонати в музея са работещи и се правят демонстрации пред посетителите на музея.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Мар 11, 2014 9:13 am

Музеен информационен бюлетин за 11.03.2014 г.

1. "Лале ли си, зюмбюл ли си..." в Етнографския музей от днес
http://news.plovdiv24.bg/483093.html
Днес от 18.00 часа в Регионалния етнографски музей Пловдив ще бъде открита изложбата "Лале ли си, зюмбюл ли си..." на Недялка Русева-Ракшиева и Светла Ракшиева.
От древни времена жената е пазителка на домашното огнище и на семейните традиции. Тя владее над тайните на растежа и раждането. Преде нишката на живота, която прекарва през иглени уши, за да вплете в дантелата си човешки съдби...
През месеца на Благовещението, женския месец март, празнуваме възраждането на природата и тържествуването на новия живот, който ще ви представим в шито с игли кене и чудно писани яйца, изработени от майка и дъщеря.
Заповядайте на изложбата на Недялка Русева - Ракшиева и Светла Ракшиева: "Лале ли си, зюмбюл ли си...", която ще гостува на РЕМ - Пловдив от 11 до 30 март. Откриването ще бъде на 11.03 (вторник) от 18:00 ч в Регионален етнографски музей - Пловдив.

2. Европа спасява наша тракийска гробница
http://www.novini.bg/news/183241-%D0%B5 ... D0%B0.html
нТракийска гробница у нас може да бъде спасена от разрушаване с пари от Европа. Това стана ясно, след като водещата организация в областта на европейското културно наследство „Европа Ностра“ (Europa Nostra) и Институтът на Европейската инвестиционна банка обявиха вчера 11 паметници и обекти, които са включени в програма за най-застрашените обекти за 2014 г. Сред тях международното жури от експерти е посочило Тракийското светилище в Мишкова нива до Малко Търново в България, пише "Монитор". Културният обект е датиран от 5-и до 3-ти век пр. н. е. Това е най-големият и най-известният паметник на древната тракийска култура в района на Малко Търново. То е изработено от добре издялани мраморни блокове, захванати с метални скоби, като най-впечатляващият елемент е 25-метров периферен пръстен. „Разположено е в сърцето на най-големия природен парк в България, а до светилището може да се стигне само по горски път. Свещеното място е застрашено от климатичните условия и околната флора. Необходима е национална и европейска техническа и финансова помощ, за да се съхрани светилището и да се превърне в образователна и туристическа атракция”, пише в съобщението на организацията. Малкотърновци разчитат на широка държавническа, обществена, дипломатическа, политическа и медийна подкрепа. Паметникът трябва да бъде покрит с подходящ навес или могилният насип да бъде насипан обратно върху него, за да се съхрани за бъдещите поколения. „Липсата на средства за цялостно проектиране, заснемане и архитектурно планиране и реконструиране ще доведе твърде скоро до неговото физическо унищожение“, обяснява Ивелина Иванова, директор на Историческия музей в Малко Търново. Програмата за спасяване на обектите обаче трябва да включва 7 от селектираните 11 обекта. Окончателният списък на седемте избрани обекта ще бъде оповестен публично на 5 май по време на конгрес за Европейското наследство във Виена. “Тези паметници и обекти са били избрани не само заради тяхната забележителна стойност като културно наследство и европейски ценности, но също така и поради сериозната опасност, пред която са изправени. Ангажирането на местните общности, както и усилията на различните публични или частни органи за тяхното спасяване също се смятат за жизнено важни”, коментира Пиет Джасперт, председател на консултативния панел на програмата ”Седемте най-застрашени”. Важен критерий при подбора на обектите е и това дали те имат туристически и икономически потенциал. Тракийският комплекс Мишкова нива е на територията на Природен парк „Странджа” и е свързана и с развитието на културно-историческия туризъм в региона. “Успешното възстановяването и популяризиране на културното наследство може да има значителни социални и икономически ползи на местно, регионално и дори на национално равнище. Като увеличаване на туризма, създаване на работни места и подобряване на възможностите за инвестиции”, смята Реми Джакоб, декан на Института на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Експерти от Световната банка ще предоставят анализ и съвети и ще подпомогнат изготвянето и изпълнението на реален план за действие за всеки от седемте обекта.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

ПредишнаСледваща

Назад към Your first forum

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron