Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Уважаеми потребители. форумът е тясно специализиран и достъпът до него е ограничен. Ако имате въпроси обръщайте се към администратора.

Модератор: vl.varnenchik_museum

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Фев 17, 2014 8:55 am

Музеен информационен бюлетин за 17.02.2014 г.

1. Свободен вход, урок по родолюбие и музика в Националния исторически музей за 141-годишнината от гибелта на Левски
http://bnr.bg/sofia/post/100309814/svob ... lta-levski
Входът в Националния исторически музей ще бъде свободен за 141-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски на 19 февруари, съобщиха от музея.
От 11:00 ч. Сдружение "Евтерпани", чиято мисия е да издирва и представя "човешки съкровища" - талантливи певци и музиканти, ще изнесе специална програма.
Акцент в нея ще бъде драматизацията "Урок по родолюбие", която ще изнесе фолклорната група "Житената питка" от Софийската гимназия по хлебни и сладкарски изделия и дует "Рукатка", с ръководител Боряна Райкова. Ще "оживеят" образите на Васил Левски, Христо Ботев, Чавдар Войвода в изпълнение на абитуриентите от гимназията, носители на награди за фолклорно изкуство.
Деца и младежи, лауреати от фестивали и конкурси, с музикален ръководител Аня Краваева, ще изпълнят български песни.

2. Историческият музей в Шумен - домакин на уникална научна колекция
http://society.actualno.com/Istorichesk ... 15934.html
В Регионалния исторически музей – Шумен ще гостува уникална нумизматична изложба, озаглавена “МОНЕТИТЕ НА РИМСКАТА КОЛОНИЯ ДЕУЛТУМ – Най-значимата научна колекция с монети на Деултум в света”.
Тя разказва историята на колонията според данните, извлечени от монетите, открити там и е притежание на Нумизматичния музей – Русе. Чрез оригинални находки и многобройни цветни постери са представени: храмовете на Деултум; изключително впечатляващият градски фонтан; уникалните монетни типове, които никой друг град не притежавал; изобразените богове, персонификации и херои; изображенията на императорите и др.
Изложбата е реализирана със съвършено нов тип витрини, конструирани от Нумизматичния музей – Русе специално за експониране на монети. Този тип витрини е новост за целия музеен свят. Те дават възможност на посетителите да видят всяка една монета, а монитори показват увеличени цветни фотографии, придружени с допълнителна информация, включваща описание на изображенията, размери, тегло.
Нумизматичната колекция е формирана в продължение на много години от братята Пламен и Атанас Бобокови, които впоследствие я подаряват на Нумизматичния музей в Русе – един от малкото специализирани музеи в областта на нумизматиката в Европа.
Официалното откриване на изложбата ще бъде на 19 февруари от 17.30 часа в зала „Съкровищница” на Регионалния исторически музей – Шумен.

3. Палеонтологичният музей в Дорково стана сграда на годината в конкурса на WhATA
http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sred ... sgrada_na/
Палеонтологичният музей в село Дорково беше избран за сграда на годината в четвъртото издание на наградите на архитектурна група WhAT Association (WhATA). Той спечели симпатиите както на журито, така и на публиката - гласувалите на сайта 388 потребители.
Музеят се наложи в конкуренцията на Red Apple, София, детска градина Kita в Драгалевци, хотел Sense и жилищната сграда Hiltop в столицата. Организаторите на конкурса посочват, че победителят е далеч от перфектна сграда. "Той е като сблъсък на два свята: светът на архитекта, който идва с идеалната си визия, и светът на местните, които слагат контактите, пейките и кошчетата. Но няма как да не подкрепим факта, че подобна смислена сграда се появява някъде в планините около язовир Батак, далеч от всяка магистрала", се посочва на сайта на WhATA.

4. В музея в Панагюрище продължава гостуването на изложба на препарирани екзотични животни
http://www.focus-radio.net/?action=news&id=727658
Заради ремонтите, които се извършват по проект „Панагюрище – столица на свободата”, в който са включени къщите към Историческия музей, в момента нямаме нова гостуваща изложба, каза за Радио „Фокус” Пазарджик директорът на музея Атанас Шопов. Притеснени сме откъм експозиционната площ заради ремонтните дейности, а поради техническа профилактика до 21 февруари, включително, залата-трезор на "Панагюрско златно съкровище" също е затворена за посетители. Туристите могат да се насладят на Природонаучната сбирка, където продължава гостуването на Националния природонаучен музей в столицата с препарирани екзотични животни. Гостуването е на разменни начала, при което Природонаучният музей в Панагюрище съответно гостува на Националния музей с реликви от панагюреца Никола Делирадев, оставил като дарение негови ловни трофеи от Етиопия, каза също Атанас Шопов.

5. Ивелина Димитрова: Музеят за история на медицината във Варна се помещава в сградата на първата благотворителна болница по нашите земи
http://www.focus-news.net/news/2014/02/ ... -zemi.html
Ивелина Димитрова: Музеят за история на медицината във Варна се помещава в сградата на първата благотворителна болница по нашите земиСнимка: Информационна агенция "Фокус"ГалерияСнимка: Информационна агенция "Фокус" Снимка: Информационна агенция "Фокус" Снимка: Информационна агенция "Фокус" Варна. Музеят по история на медицината в град Варна е много различен и специфичен по тематика. Това заяви в интервю за Радио „Фокус” – Варна уредникът на музея Ивелина Димитрова. Тя посочи, че в него се проследява развитието на медицината от най-дълбока древност до наши дни, което го прави уникален и единствен на Балканския полуостров. „Той се помещава в сградата на първата благотворителна болница по нашите земи. Средствата за построяването са дарени от варненеца Параскева Николау”, каза още Димитрова. Тя допълни, че в началото на XIX век Параскева Николау напуска Варна и се заселва в Одеса, Русия, където се занимава с търговия. В края на своя живот завещава на родния си град голяма сума сребърни рубли. Те се използват за строителство, издръжка на болните и заплати на персонала. „Болницата приема първите си пациенти през 1869 г. През годините сградата непрекъснато обслужва здравните нужди на варненското население”, каза уредникът на музея. Димитрова коментира, че преди да се превърне в музей в сградата е била ползвана, като холерен изолатор, военен лазарет, инфекциозна болница, градски родилен дом, противобясна станция, бактериологична станция, санепидстанция, хигиенно-епидемиологичен институт. След като през 70-те години на 20-ти век, тогавашното ХЕИ се мести и освобождава сградата, сред варненската медицинска общност съвсем естествено възниква идеята в нея да се създаде музей по история на медицината. През 1978 г. идеята прераства в решение на ИК на ОНС – Варна. „Националния институт за паметниците на културата прави реставрация на сградата и го предоставя за нуждите на създаващия се тогава музей по история на медицината.Сградата е обявена за паметник на културата от национално значение”, коментира още Ивелина Димитрова. По отношение на това дали има интерес от страна на българи и чужденци, които да посещават музея, тя подчерта, че макар и не е достатъчно рекламиран в общественото пространство интересът към музея е голям. „Посещават го много българи, а чужденците идват предимно през летния сезон. Има също така организирани групи от ученици и студенти”, каза в заключение специалистът.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Фев 18, 2014 1:42 pm

Музеен информационен бюлетин за 18.02.2014 г.

1. Първите петима посетители на Националния исторически музей утре ще получат книга с автограф
http://www.focus-news.net/news/2014/02/ ... ograf.html
Първите петима посетители на Националния исторически музей утре ще получат книга с автографСнимка: НИМСофия. Първите петима посетители на Националния исторически музей (НИМ) на 19 февруари ще получат книга с автограф, това съобщи за Агенция "Фокус" директорът на НИМ проф. Божидар Димитров. Утре, 19 февруари 2014 г., Денят на гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, входът на музея ще бъде безплатен, в рамките на работното време от 9 до 17.30 ч. Първите петима посетители ще получат подарък - книгата „Войните на България за национално обединение” на директора на музея Божидар Димитров с негов автограф.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Чет Фев 20, 2014 1:52 pm

Музеен информационен бюлетин за 19.02.2014 г.

1. Онколог дари средства за нов музей на Левски
http://bnt.bg/bnt2-regionalni/bnt2-plov ... -na-levski
Карловската Куршум джамия ще бъде превърната в музей-пантеон на Левски. Това обявиха от общинския съвет в Карлово днес – денят, в който цялата страна отбелязва 141 години от гибелта на Апостола. Предстои да бъде създаден и фонд, който ще набира средства за инициативата.
Първите 10 000 лева за бъдещия музей дари известният столичен онколог проф. Иван Гаврилов. Първият експонат ще е картина на Левски. Творбата на Цвятко Дочев също е дарение от проф. Гаврилов.
На карловската църква „Св. Богородица” медикът подари и икона на Свети Георги Победоносец, която пловдивският митрополит Николай освети след панахидата за Апостола. В тази църква е служил самият Левски.
В същото време във Варна ученици от “Св. Патриарх Евтимий” подеха кампания за осигуряване на гвардейска охрана на паметника на Левски в София. Децата предлагат Министерството на отбраната да открие набирателна сметка за дарения в подкрепа на идеята. Варненските ученици са готови с първата дарителска вноска, очакват само реакцията на Министерството на отбраната, за да започнат инициативата си.

2. Националният исторически музей и музеи във Велико Търново са със свободен вход днес
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/02/ ... uv_veliko/
В деня, в който се навършват 141 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски - 19 февруари 2014 г., вратите на Националния исторически музей ще бъдат отворени за всички – входът е свободен.
От музея съобщиха още, че от 11 часа сдружение "Евтерпани" ще изнесе програма - драматизацията "Урок по родолюбие" на фолклорната група "Житената питка" от Софийската гимназия по хлебни и сладкарски изделия, и дует "Рукатка", с ръководител Боряна Райкова.
Музеят се намира на ул. "Витошко лале" 16 в София, работното му време е от 9.00 до 17.30 часа.
Във Велико Търново музеите "Затвор" и "Възраждане и Учредително събрание" също ще са отворени за безплатни посещения по повод годишнината от гибелта на Левски.
В единствения музей-затвор от 27 до 30 декември 1872 година е лежал Дякона след залавянето му при Къкрина. Тази година в килията са добавени автентични пранги, подобни на тези, с които е бил окован Левски при отвеждането му от Търново в София. Това съобщиха от Регионалния исторически музей – Велико Търново.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Чет Фев 20, 2014 1:53 pm

Музеен информационен бюлетин за 20.02.2014 г.

1. Изложба за дарителството гостува в Историческия музей в Пловдив
http://www.gustonews.bg/?page=article&instanceID=33447
Музеен център за съвременна история към Регионален исторически музей – Пловдив представя изложбата „Благодетели и дарителство в България - между идеала и реалността”. Откриването ще е на 24.02.2014 г. (понеделник) от 17.00 часа в центъра на ул. „Ангел Букорещлиев” 14.
Изложбата представя различните лица на благотворителността в края на ХІХ до средата на ХХ в. Във фотографиии документи оживяват ликовете на плеядата родолюбиви българи, предоставили имоти и средства, за да направят „благодеяние” в полза на хората или страната си. Благодарение на тяхната щедрост и отзивчивост се изграждат училища, читалища, библиотеки и паметници, откриват се болници, приюти за сираци и самотни възрастни хора, отпускат се стипендии за образование, дават се пари за наука и култура, за страдащи сънародници, останали извън пределите на отечеството. Всички тези страни на дарителската традиция са показани тематично в отделни табла.
Специално място в експозицията е отделено на някои от най-изтъкнатите български филантропи - Васил Априлов, Петър Берон, Евлоги Георгиев, Иван Евстр. Гешов, Димитър Ценов, Димитър Хадживасилев, Димитър Кудоглу, Йорданка Филаретова и др. Наред с тях са представени и по-непознати личности, тъй като загриженост за напредъка и духовното издигане на нацията, милосърдие към ближните проявяват хора с различно образование, професия и материално състояние. Според възможностите си, но винаги от сърце, дарители стават хиляди учители, университетски преподаватели и учени, лекари, държавни чиновници, представители на православния клир, военни и стопански дейци. Техните завети и дело превръщат дарителството, взаимопомощта, благотворителността в традиция и нареждат българите редом с общества с висока култура и гражданско съзнание.
Фотографиите и текстовете дават представа и за социалните аспекти на благотворителното дело в България - многобройните безплатни ученически трапезарии в градове и села, летните ученически колонии, приютите за сираци и бедни самотни възрастни хора, здравните заведения, открити и издържани по почин и със средства на богати българи или по обществена инициатива.
В значителната си част изложбата се основава на материалите от тритомната Енциклопедия, посветена на дарителите и дарителството в периода на Третата българска държава. Автори на изложбата са доц. Росица Стоянова от Института за исторически изследвания при БАН и Цветана Величкова от Научния архив на БАН. Инициативата за нейното създаване и финансово обезпечаване принадлежи на Американска фондация за България в лицето на нейния изпълнителен директор Алексей Христов и на Български дарителски форум. Художественото оформление е дело на Константин Коцев. Всички ние бихме били доволни, ако с настоящата експозиция спомогнем да се възроди паметта за тази „златна страница” от родната история.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Фев 24, 2014 8:40 am

Музеен информационен бюлетин за 21.02.2014 г.

1.„Виртуален музей на Габрово“ е следващото начинание на „Габрово – живият град“
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1221864
Момчил Цонев представя нова инициатива от „Габрово – живият град“ Момчил Цонев представя нова инициатива от „Габрово – живият град“
Gabrovowiki в партньорство с НЦ „Българска енциклопедия“ при БАНGabrovowiki в партньорство с НЦ „Българска енциклопедия“ при БАН
„Виртуален музей на Габрово“ е новото начинание от проекта „Габрово – живият град“, което обяви Момчил Цонев на презентация в Обществен клуб „Фурна – Хлебна къща“. Това е третият му онлайн проект след Фейсбук страницата за габровска история „Габрово – живият град“ и Онлайн енциклопедия на Габрово Gabrovowiki.com. Момчил Цонев е един от авторите на популярната поредица с исторически книги, която започна през 2008 г. с „Имало едно време в Габрово“.
„В модерната епоха, когато Габрово е там, където има поне и един габровец, който милее за родното място, все по-осезаемо се усеща необходимостта от засилено онлайн присъствие – за да стигнем до габровци извън Габрово, до младите хора. С тази цел започнах преди година Фейсбук страницата за габровска история „Габрово – живият град“, такава е задачата и на онлайн енциклопедията Gabrovowiki. Логичният следващ етап е създаването на онлайн музей, който да представя културно-историческото наследство и изкуствата в Габрово. „Виртуалният музей на Габрово“ ще използва всички съвременни възможности на мултимедията, за да представи по един по-атрактивен начин историята на Габрово“, разкри Момчил Цонев новото си начинание.
Авторът сподели, че едни от най-големите световни музеи имат и свои онлайн, виртуални версии – Лувъра, Ватиканските музеи, музея на естествената история „Smithsonian“. Има и напълно самостоятелни онлайн музеи като Европейския виртуален музей. „Ако напишете в Гугъл „виртуален музей“, първият резултат ще бъде Виртуалният музей „Сердика – Средец – София", създаден през 2012 г. с подкрепата на Столична програма „Култура”. Габрово в периода си като „Български Манчестър“ се е славело като конкурент на българската столица. Време е Габрово отново да се съревновава със София и тук да бъде създаден един от първите български виртуални музеи“, продължи Момчил Цонев.
Той отправи покана към уникалните по думите му габровски музеи – АЕК „Етър“, Дома на хумора и сатирата и Националния музей на образованието като добре дошли да представят свободно свои продукти във Виртуалния музей на Габрово. „Добре дошли са и габровски галерии, художници и автори, колегите от една стойностна поредица „Памет габровска“. Свободно безплатно пространство ще бъде предоставено на всички творци и автори, които желаят да популяризират творчеството си онлайн. Така виртуалният музей ще се развие и като дигитален архив за Габрово“, сподели авторът на Gabrovowiki.com и „Имало едно време в Габрово“.
Момчил Цонев акцентира върху гражданското, доброволческото начало в проекта за Виртуален музей на Габрово, който ще започне с нулево външно финансиране и за в бъдеще ще разчита на доброволчество и дарения. „Нека покажем, че красивите неща в Габрово са се случвали поради волята и силата на неговите най-будни граждани – от делото на благодетеля Васил Априлов до индустриалния устрем на първите ни фабриканти“, каза Цонев.
В края на 2013 г. Момчил Цонев представи Онлайн енциклопедия на Габрово Gabrovowiki.com, която беше реализирана по програма „Култура“ на Община Габрово. От 2008 г. издава съвместно с Даниела Цонева (историк и председател на Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово) популярната историческа поредица „Габрово – живият град“, която до момента включва 4 издания – „Имало едно време в Габрово” (2008), „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” (2010), „Снежно Габрово за деца” (2011), „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов” (2012).

2. В Сапарева баня и Рила се работи по създаването на музеи
http://www.focus-news.net/news/2014/02/ ... muzei.html
Регионалният исторически музей в Кюстендил, общинският музей в Дупница и музеят в Рилската света обител, са част от музейната мрежа в Област Кюстендил. Това каза за Радио „Фокус” – Кюстендил директорът на Регионалния исторически музей Валентин Дебочички. Според него, Рилският манастир е един от изключителните обекти на територията на областта, а в това число и музеят към него. „Не бива да забравяме, че галериите също са музеи. Става въпрос за художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора” с филиала си къща-музей в село Шишковци. В Кюстендил има и редица музейни експозиции”, допълни Валентин Дебочички. Той посочи, че с изграден и получен статут за общински музей е този в град Рила, но за съжаление той все още не функционира. Съществуващата до преди няколко години общо-историческа музейна сбирка там в момента се намира в депо. „Нашият музей направи идентификация и чисто юридически имаме статут на общински музей там. Надявам се, че ръководството на общината, в изпълнение на своите решения, съвсем скоро във възстановеното и реставрирано килийно училище ще експонира тази сбирка и ще започне фактическото съществуване на музея”, каза Дебочички. В един изключително богат на история град – Сапарева баня, общинското ръководство също ще предприеме строителство на една общо-историческа сбирка, защото там към момента съществува единствено етнографска сбирка.
Венцеслав ИЛЧЕВ
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Фев 24, 2014 8:40 am

Музеен информационен бюлетин за 22-23.02.2014 г.

1. Мариана Кръстева: Историята на Военноморския музей във Варна е такава, с която ние можем да се гордеем
http://www.focus-radio.net/?action=opinion&id=16007
За историята и фонда на Военноморския музей във Варна Радио „Фокус” – Варна разговаря с Марияна Кръстева, директор на музея
Фокус: Г-жо Кръстева, каква е историята на Военноморския музей във Варна?
Мариана Кръстева: За историята на Военноморския музей, мога да кажа, че тя е такава, от която ние можем да се гордеем. Другото е, че неговата история е доста продължителна. Началото на Военноморския музей е в годините, когато музейното дело в България, все още прохожда – тя започва отпреди 130 години. Но да започна от началото. Началото на Военноморския музей е поставено в дунавския град Русе през 1883 г. В същия град през 1879 г. е създаден военният флот на новоосвободеното българско Княжество. Първият документ за музея е рапортът на капитан-лейтенант Зинови Рожественски – командир на Дунавската флотилия, до военния министър от 12 (24) октомври 1883 г. В него е обявявено, че вече е започнало събирането на старини и морският музей е в „зачатък”. Заедно с новосформираната библиотека музеят ще съдейства за “образованието на съответстващите среди” във Флотилията. През 1885 г. за уредник на морската музейна сбирка е определен инженер-механикът Павел Кузмински. Първите експонати са предимно образци на въоръжение и технически пособия. От това време има съхранено лично оръжие и лични вещи. Идеята за морски музей във флота се развива. В края на Първата световна война във Варна има реални предпоставки за откриването му: набрани са експонати, намерени са реализатори и поддържници на инициативата, осигурено е помещение. Отварянето на музея е предшествано от решение на Управителния съвет на Българския народен морски сговор (БНМС) от август 1921 г. музейната сбирка да бъде преместена от Русе във Варна. Издействано е да бъдат предоставени две стаи в тогавашната Девическа гимназия. Инициаторите са офицерите Георги Славянов, Иван Михайлов, Сава Иванов. Сред първите уредници са имената на Протаси Пампулов, Ст. Цанев, Джеферов. Привлечен е видният археолог Карел Шкорпил. Чертежите, плановете, диаграмите и легендарното „Морско дъно” се дължат на руския полковник Александър Полубояринов, археолог по образование. Официалното откриване и освещаване на Морския музей (както се нарича тогава) става на 20 май 1923 г., с което може да бъде определен за първия публичен морски музей в България. Осветен е от Варненския и преславски митрополит Симеон. В следващите десетилетия постоянен служител, който е и уредник, и охранител, е Олга Полубояринова. Дълго време съществуването на музея и оцеляването му се дължат на обществената подкрепа в лицето на БНМС. Сговорът основава фонд „Музей” и чрез него и доброволни дарения издържа музея. С министерска заповед № 46/10 април 1955 г. Морският музей влиза в системата на Министерството на народната отбрана под названието Военноморски музей, като филиал на Централния музей на народната армия (днес Национален военноисторически музей). Разположен е в сградата на бул. „Приморски” № 2. Официалното откриване става със заповед на министъра на народната отбрана от 9 август 1956 г. Скоро заложената още в началото идея започва да се налага – съхраняването и популяризирането на достойното минало на морска България в по-широкия смисъл – корабоплаване, корабостроене, прояви в морските спортове и в художествената маринистика. Днес музеят съхранява колекции от морско оръжие – мини, брегова и корабна артилерия; от униформи и отличия, от корабни модели, голям брой фотографии и др. С Военноморския музей са свързани първите подводни археологически проучвания в България. Първата такава експедиция е организирана през 1959 г. при нос Калиакра. През следващите десетилетия са проведени поредица от изследвания– край нос Калиакра, при Шабла, във Варненския залив и пр. Музеят е носител на орден „Кирил и Методий” І степен, с който е награден през 1973 г. по случай 50-годишнината от откриването на експозицията му във Варна.Стотици хиляди посетители са минали през откритата и закритата експозиции, където са изложени общо около 1200 предмети.
Фокус: Какъв е фонда на музея и кои от експонатите са най-интересни?
Мариана Кръстева: Фонда на музея е доста богат на фона на много от музеите в България. Фондът обхваща всичко, което касае морето, включително и за река Дунав, доколкото там се развиват дейности, като корабоводене, корабостроене и т.н. – пряко свързани с морските специалисти и занятия. От тази гледна точка, може да се каже, че фондът е много разнообразен и дори от 1923-а година, когато е открита експозицията се вижда, че той е много богат. Виждат се разнообразни природни образци, което говори, че създателите на външната експозиция са има ли доста разнообразни интереси. Те са се стремили да покажат, както флората и фауната на морето, но така също и към човека и дейностите свързани с морето и неговата отбрана. Това че се нарича Военноморски не го ограничава в неговите фондове, защото разглеждаме както търговското корабоплаване, така и всичко свързано с отбраната на бреговете. Интересна характеристика на Военноморския музей, е че тя следва изцяло характеристиките на флота.
Закритата постоянна експозиция на Военноморския музей е разположена на двата етажа на сградата. В първите две зали на първия етаж са представени корабоплаването в Черно море и по българското крайбрежие в древността; находки от морското дъно и възстановка на оръдейна палуба представят епохата на ветроходното корабоплаване. Уникални за България експонати са корабните носови фигури от различни исторически периоди. Българското възраждане има своята проява и в морското дело. Свидетелство за това е най-ранната българска ценна книга – акция на Българското корабоплавателно дружество „Провидение”, съществувало през 60-те години на ХІХ век. Освен нея във витрините на зала 3 може да видите и модела на параход „Азис”, собственост на това дружество.
Руско-турската война от 1877–1878 г., която носи обрат в историята на българския народ, се води и в морските пространства. В зала 3 показваме униформи от руския флот от епохата, предмети от руски и турски кораби, участвали във войната, както и образец на новото за този исторически период морско оръжие – прътова мина. Раждането на българския флот е веднага след Освобождението от турска власт (1878 г.), когато през 1879 г. в Русе е формирана Дунавската флотилия. Съхранени са елементи от оборудването и обзавеждането на първия военен кораб, построен за флота – княжеската яхта „Александър І” (1883 г.).
Оръжие от Сръбско-българската война от 1885 г. представя бойното кръщене на младия флот, каквото е участието му в тази война. Развитието на флота в края на ХІХ век, разгръщането му на брега на Черно море водят до разширяване на структурите му и на корабния му състав. Моделът на учебния крайцер „Надежда” (1898 г.), оборудване от торпедоносците, отделни документи са свидетелства от този период. Образците фарова оптика, разположени в зала 4, са от най-важните точки на българското крайбрежие от края на ХІХ и началото на ХХ век, а отделна витрина представя чрез корабни модели първите постижения на корабостроенето на България след Освобождението. Тук е моделът на параход „Борис” (1894 г.) – първия кораб от състава на най-дълголетното корабоплавателно предприятие Българско търговско параходно дружество.
Представа за израстването и облика на формиращия се офицерски корпус в края на ХІХ и началото но ХХ век дават съхранените военноморски униформи на видни български морски офицери от това време, аксесоари към форменото облекло, учебна литература, дипломи от българското Морско училище. Зала 1 на втория етаж е посветена на участието на флота в Балканската война (1912 – 1913) и в Първата световна война (1914 – 1918). Лични вещи и отличия на офицери и редови моряци свидетелстват за достойните прояви на море в двете войни. Подчертана е успешната нощна акция на отряда български торпедоносци срещу превъзхождащия противник – турския крайцер „Хамидие”, на 8 ноември 1912 г. Експонати и илюстративен материал показват началото на българското подводно плаване и на водосамолетната авиация през Първата световна война.
Българска морска победа е потопяването на руския ескадрен миноносец „Лейтенант Пушчин” през 1916 г., за което напомнят открити на лобното му място, южно от Варна предмети. Една от видните личности в българската военноморска история е контраадмирал Иван Вариклечков. Той е първият български офицер с адмиралско звание, получено по време на действителна военна служба. Негова униформа и лични вещи са разположени в зала 2.
Тук може да се запознаете с организацията Български народен морски сговор, учредена през 1920 г. Нейните прояви са насочени към развитие на българската морска идея, а двигатели в дейността й са изявени личности във военния флот и в гражданските морски дейности. Ръстът на българското корабостроене и корабоплаване може да се види чрез корабните модели, инструментите и представени документи. Специфичните навигационни уреди и пособия са характерни за времето на първата половина на ХХ век, а акварелите на художника-маринист Александър Мутафов допълват атмосферата на морска България. Българският флот участва достойно и във Втората световна война. Зала 3 показва чрез фото- и документални репродукции присъединяването на Южна Добруджа, което се реализира и с участието на флота; усвояването на беломорските брегове като стратегическа военна област и като стопански потенциал; участието и съпричастието на българските моряци в спасяването чрез изселване по море на еврейски бежанци. В тези превози са дадени стотици скъпи жертви. В равносметката на войната е и загубата на целия държавен корабен парк на търговския флот. Военният флот решава успешно своите бойни задачи на Дунав и в Черно море и дава принос за окончателния разгром на фашистка Германия през 1945 г. В зала 4 униформи и навигационни уреди, модели на военни и търговски кораби представят образа на България в годините на Студената война. След 1944 г. политическото развитие на страната дава насоките в стопанския живот и в морското дело. Обвързването със страните от Източния блок определя активната позиция на страната като член на Варшавския договор. Военният флот постига най-високи показатели в историята си; възстановено е търговското корабоплаване; корабостроенето става стратегически отрасъл. В мирно време българският флот има своите герои, които загиват,избирайки да спасят кораба и екипажа, като рискуват своя живот. На двама от тях посвещаваме витрината в зала 5. В най-ново време, на което е посветена зала 6, чрез символите на българските ВМС, проследяваме новите външнополитически процеси и вътрешноорганизационни промени. Обвързването със Северноатлантическия пакт поставя нови изисквания пред военния флот, с които той успешно се справя. Ветроходното постижение на капитан Георги Георгиев става символ на успехите на България и в морските спортове. Неговите наследници продължават традицията чрез ежегодната награда Златен глобус „Кор Кароли”. В парка на Военноморския музей са разположени колекции от мини, котви, корабни и брегови оръдия, два вертолета, миночистачен кораб, построен в България през Втората световна война, яхтата „Кор Кароли”, с която капитан Георги Георгиев обиколи света през 1976-1977 г. Емблема за Военноморският музей е кораб-музей „Дръзки”. Част от музея са бюст-паметникът на капитан І ранг Димитър Добрев, бреговото оръдие калибър 240 мм и торпедният катер тип 123 К, разположени непосредствено до сградата. Военноморският музей е включен в „100 национални туристически обекта”.
Фокус: Какъв е интересът от страна на посетителите?
Мариана Кръстева: В период от няколко години музеят беше затворен за посетители, защото се извършваше ремонт и реконструкция на сградата. За наше удовлетворение разбрахме, че сме липсвали на посетителите. След отварянето, действително има подчертан интерес, защото от отварянето ни през 2012-а година интересът се увеличава. Той е предимно през летните месеци, а за град като Варна можем да кажем, че посещаемостта в музей следва характеристиките на туристическия сезон, което е абсолютно обяснимо. По същия начин стои и въпросът с чуждестранните туристи, които са много през юли и август – особено през август. През последните години е голям интересът от страна на руски туристи. Можем да направим аналогия и с десетилетия назад, когато туризмът е бил организиран и тогава абсолютно обяснимо е било ясно защо съветските туристи са били най-многобройни. Сега и ние се радваме на тези туристи, които имат утвърдена музейна култура и които посещават музея семейно. Доста са и англоговорящите туристи, като се радваме и на това, че има много млади хора и семейства, както българи, така и чужденци. Интересно е да се отбележи, че интерес има дори и през зимните месеци, когато няма такъв голям туристопоток . Разбира се, много повече бихме се радвали на интерес от училищата и учениците, но това както знаем е свързано с организацията на учебния процес. Именно поради тази причина ние работим в насока да обърнем към нас точно тази публика.
Фокус: Какви мероприятия предвиждате да реализирате през тази година?
Мариана Кръстева: През тази година сме предвидили да организираме временни изложби, защото постоянната експозиция се поддържа постоянно. Във временните изложби се акцентира на това, което е актуално към момента или на важни празници. Първата предстояща изложба е посветена на Националния празник Трети март. Тя е озаглавена „Оръжието на свободата”. Ще ни гостува Националния военноисторически музей, чийто филиал е Военноморския музей и включва оръжия на български оръжия от Националното освободително движение, което е важен етап от Освобождението на България. Предвиждаме и други временни изложби през лятото, или по точно през месец август, когато е празника на флота. Тогава нашият музей ще гостува в Етъра, за където сме подготвили една много интересна изложба. Да не пропускаме и Нощта на музеите, за която сме предвидили нещо много интересно. Мероприятието е на 17-и май, като ще участваме за 3-та година. Натоварването за нас е доста голямо, но ще участваме с голямо удоволствие, като интересът от посетителите, традиционно е доста голям. През тази година очакваме да завърши и най-накрая ремонта на торпедоносеца „Дръзки”, така че той да стане реална част от постоянната ни експозиция.

2. Емилия Петкова: Парк-музей „Владислав Варненчик” има единствените рицарски доспехи и броня за кон в България
http://www.moreto.net/novini.php?n=242004&p=6
Парк-музей „Владислав Варненчик” има единствените рицарски доспехи и броня за кон в България. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна Емилия Петкова, директор на музея. Тя добави, че през септември тази година мемориалният комплекс Парк-музей на бойната дружба-1444г. или Музеят „Владислав Варненчик” както е по- известен на широката публика ще чества своята 50-годишнина, въпреки че Мавзолеят на краля е изграден на това място още през 1935г., а най-старият запазен паметник в чест на крал Владислав и на загиналите негови войни в битката срещу султан Мурад ІІ е от 1924г.
„Да не забравяме да споменем, че още в самото начало на ХХ век, в Археологическия музей на Варна е имало Владиславов отдел с подредени оръжия и снаряжения, намерени на варненското бойно поле и в блатата край морския бряг. Там било изложено и копие от картината на големия полски художник Ян Матейко, изобразяваща битката”, каза още Емилия Петкова. Тя разказа, че с решение на Секретариата на ЦК на БКП, № 208 от 9 юли 1963г.е било възложено на Централния музей на народната армия ( днес Национален военноисторически музей) да подготви експозиция за Музей на битката на обединените войски на източноевропейските народи при Варна, състояла се на 10.11.1444г. Изработката на архитектурните планове, строителството на централната музейна сграда, както и оформянето на парковата експозиция са възложени на Градския народен съвет на Варна. Комитетът по култура и изкуство, вземайки предвид военноисторическия профил на новоизградения музей, предлага той да остане под ведомството на Министерството на отбраната,което и до днес е така. На 21 септември 1964г. официално е открит Парк-музеят на бойната дружба-1444г. На въпрос, какво включва фондът на музея Петкова разясни, че първоначално Фондът на музея е съставен от експонати от варненския музей и Музея на народната армия в София, както и от оригинали и копия на средновековни оръжия и снаряжения от военните музеи във Варшава, Будапеща, Прага, Белград и Букурещ. „Днес музеят има единствените рицарски доспехи и броня за кон в България и една от най-богатите колекции на късносредновековни оръжия и снаряжения.
Интересът към нашата експозиция е голям, защото ние се намираме в центъра на бойното поле и посетителите могат да стъпят, да се докоснат до местата, на които са се развивали героичните и трагични моменти от страниците на българската история”, каза в заключение директорът на музея.

3. Исторически музей Стралджа отвори врати за ученици
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1222444
Дни преди Националния празник на България 3 март Исторически музей Стралджа отвори врати за ученици. Всеки четвъртък гостите на музея ще бъдат запознати с историята на града.
След разглеждането на експонатите и тематичната изложба на снимки от героични моменти от Освобождението, директорът на музея Снежана Вълкова ще отговаря на въпроси.
По думите й най-голям инетрес сред учениците предизвикват богатите традиции Стралджа, развитието на занаятите, историята на образователното дело.

4. Борис Хаджийски, директор на РИМ-Пазарджик: Националното сдружение на музеите ще отстоява интересите на музеите пред различни институции
http://www.focus-news.net/news/2014/02/ ... utsii.html
Борис Хаджийски, директор на РИМ-Пазарджик: Националното сдружение на музеите ще отстоява интересите на музеите пред различни институцииСнимка: Община ПазарджикПазарджик. През тази година Националното сдружение на музеите в България ще продължи да отстоява интересите на музеите пред различни институции. Това каза за Радио „Фокус” – Пазарджик директорът на Регионалния исторически музей в Пазарджик и председател на Сдружението - Борис Хаджийски. Другата ни цел е популяризирането на Националното сдружение на музеите и участие в проекти. Смятаме да проведем обучителни курсове на представители на музеите. Предвиждаме и други съвместни инициативи, свързани с популяризирането на културно-историческото наследство. Визирам сборни изложби, които да пътуват из страната и да излизат извън нея. Много важно е да продължим да даваме предложения за промени в нормативната база – законови и подзаконови актове. Освен Законът за културното наследство има още един закон, който е много важен за културата, а именно Законът за закрила и развитие на културата и редица наредби, които визират дейността на музеите и галериите в България. Там сме набелязали мерките, които ще предложим на министъра на културата. Необходимо е дейността на музеите да стане по-гъвкава, по-мобилна, тъй като има някои членове в нормативната база, които затормозяват работата, консервират институцията, каза също Хаджийски.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Фев 24, 2014 8:41 am

Музеен информационен бюлетин за 24.02.2014 г.

1. Мариана Кръстева: През последните години се увеличава интересът към Военноморския музей-Варна от страна на руски туристи
http://www.focus-news.net/news/2014/02/ ... risti.html
Мариана Кръстева: През последните години се увеличава интересът към Военноморския музей-Варна от страна на руски туристи Снимка: Информационна агенция "Фокус"Варна. През последните години се увеличава интересът към Военноморския музей от страна на руски туристи. Това каза за Радио „Фокус” – Варна Мариана Кръстева, директор на музея. Тя посочи, че в период от няколко години Военноморския музей е бил затворен за посетители, защото са се извършвали ремонтни дейности и реконструкция на сградата. „За наше удовлетворение разбрахме, че сме липсвали на посетителите. След отварянето, действително има подчертан интерес, защото от отварянето ни през 2012-а година интересът се увеличава”, коментира Кръстева. Тя допълни, че увеличението на посетителите е предимно през летните месеци. „За град като Варна може да се каже, че посещаемостта в музей следва характеристиките на туристическия сезон, което е абсолютно обяснимо. По същия начин стои и въпросът с чуждестранните туристи, които са много през юли и август – особено през август. През последните години е голям интереса от страна на руски туристи”, заяви още директорът на музея. Кръстева подчерта, че може да се направи и аналогия с десетилетия назад, когато туризмът е бил организиран и тогава е било обяснимо защо съветските туристи са били най-многобройни. „Сега и ние се радваме на тези туристи, които имат утвърдена музейна култура и които посещават музея семейно”, добави още Мариана Кръстева. По думите й, музейя се посещава и от много англоговорящи туристи, както и че има много млади хора и семейства, както българи, така и чужденци. Тя добави, че е интересно да се отбележи и това, че интерес има дори и през зимните месеци, когато няма такъв голям туристопоток . „Разбира се, много повече бихме се радвали на интерес от училищата и учениците, но това както знаем е свързано с организацията на учебния процес. Именно поради тази причина ние работим в насока да обърнем към нас точно тази публика”, каза в заключение директорът на Военноморския музей във Варна. „За историята на Военноморския музей, мога да кажа, че тя е такава, от която ние можем да се гордеем. Другото е, че неговата история е доста продължителна”, заяви Мариана Кръстева. Тя посочи, че началото на Военноморския музей е в годините, когато музейното дело в България, все още прохожда – тя започва отпреди 130 години. Кръстева добави, че началото на Военноморския музей е поставено в дунавския град Русе през 1883 г. В същия град през 1879 г. е създаден военният флот на новоосвободеното българско Княжество. Първият документ за музея е рапортът на капитан-лейтенант Зинови Рожественски – командир на Дунавската флотилия, до военния министър от 12 октомври 1883 г. В него е обявявено, че вече е започнало събирането на старини и морският музей е в „зачатък”. Заедно с новосформираната библиотека музеят ще съдейства за “образованието на съответстващите среди” във Флотилията. През 1885 г. за уредник на морската музейна сбирка е определен инженер-механикът Павел Кузмински. Първите експонати са предимно образци на въоръжение и технически пособия. От това време има съхранено лично оръжие и лични вещи. Идеята за морски музей във флота се развива. В края на Първата световна война във Варна има реални предпоставки за откриването му: набрани са експонати, намерени са реализатори и поддържници на инициативата, осигурено е помещение. Отварянето на музея е предшествано от решение на Управителния съвет на Българския народен морски сговор (БНМС) от август 1921 г. музейната сбирка да бъде преместена от Русе във Варна. Издействано е да бъдат предоставени две стаи в тогавашната Девическа гимназия. Инициаторите са офицерите Георги Славянов, Иван Михайлов, Сава Иванов. Сред първите уредници са имената на Протаси Пампулов, Ст. Цанев, Джеферов. Привлечен е видният археолог Карел Шкорпил. Чертежите, плановете, диаграмите и легендарното „Морско дъно” се дължат на руския полковник Александър Полубояринов, археолог по образование. Официалното откриване и освещаване на Морския музей (както се нарича тогава) става на 20 май 1923 г., с което може да бъде определен за първия публичен морски музей в България. Осветен е от Варненския и преславски митрополит Симеон. В следващите десетилетия постоянен служител, който е и уредник, и охранител, е Олга Полубояринова. Дълго време съществуването на музея и оцеляването му се дължат на обществената подкрепа в лицето на БНМС. Сговорът основава фонд „Музей” и чрез него и доброволни дарения издържа музея. С министерска заповед № 46/10 април 1955 г. Морският музей влиза в системата на Министерството на народната отбрана под названието Военноморски музей, като филиал на Централния музей на народната армия - днес Национален военноисторически музей. Разположен е в сградата на бул. „Приморски” № 2. Официалното откриване става със заповед на министъра на народната отбрана от 9 август 1956 г. Скоро заложената още в началото идея започва да се налага – съхраняването и популяризирането на достойното минало на морска България в по-широкия смисъл – корабоплаване, корабостроене, прояви в морските спортове и в художествената маринистика. Днес музеят съхранява колекции от морско оръжие – мини, брегова и корабна артилерия; от униформи и отличия, от корабни модели, голям брой фотографии и др. С Военноморския музей са свързани първите подводни археологически проучвания в България. Първата такава експедиция е организирана през 1959 г. при нос Калиакра. През следващите десетилетия са проведени поредица от изследвания– край нос Калиакра, при Шабла, във Варненския залив и пр. Музеят е носител на орден „Кирил и Методий” І степен, с който е награден през 1973 г. по случай 50-годишнината от откриването на експозицията му във Варна.Стотици хиляди посетители са минали през откритата и закритата експозиции, където са изложени общо около 1200 предмети.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Фев 26, 2014 2:31 pm

Музеен информационен бюлетин за 25.02.2014 г.

1. Кана от щраусово яйце на 2500 г. в музея в Русе
http://btvnews.bg/article/bulgaria/regi ... -ruse.html
Кана, направена от щраусово яйце, на 2500 години беше дарена от частно лице на Историческия музей в Русе. Ценната находка е намерена в Северна България.
Каната вероятно е била погребален дар за виден тракийски благородник. Реставрацията е отнела цели шест месеца. До момента в света са известни само още две подобни щраусови яйца, но без бронзов обков. Те се намират в Британския музей в Лондон.
Предполага се, че българската находка е от периода около V век преди новата ера. От музея в Русе вече са изработили точно копие, за да се по
„Беше разпиляна на парченца, заедно примесено с пръст, разбира се метал, виждахме, че има гърловина, устие, дръжка, но какво представлява всъщност разбрахме чак като приключи реставрацията. Можем смело да предположим, че това е един от надгробните дарове на местен тракийски благородник. По всяка вероятност за вино е бил използван, защото тези съдове са скъпи, което означава, че са влизали в ритуалите, а в ритуалите естествено най-често присъства вино”, обясни директорът на Историческия музей в Русе Николай Ненов.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Фев 26, 2014 2:31 pm

Музеен информационен бюлетин за 26.02.2014 г.

1. Руските туристи проявяват интерес към иконната зала на Историческия музей в Бургас
http://society.actualno.com/Ruskite-tur ... 17266.html
През лятото музеят се радва на по-висока посещаемост от чуждестранни туристи като преобладават руските. По неговите думи, те проявяват огромен интерес към иконната зала на музея.
„През 1998 г. отец Боян Саръев освещава подземната зала на Историческия музей. Тя е аранжирана като крипта с икони от Карнобатския край от края на 19-ти в. и по-ранен период от Възраждането. Всички те са растеврирани”, обясни Владимир Анигностов главен уредник на музея. „Руският турист традиционно се радва на иконите”, допълни той. По неговите думи, има много въпроси за иконите. „Интересно се получава като правим разлика между руските икони и българските. Оказва се, че нашите по нищо не отстъпват, дори превъзхождат стилово, защото в нашия случай, иконите са от Тревненската иконописна школа, в която се забелязват Ренесансови тенденции”, заяви той като посочи, че има стил при иконописа, в който се прилагат реалистичен подход при изображенията. Според Анигностов, през зимния период има известен отлив на посетители и туристи.
Той посочи, че през лятото с наплива на туристи бургаските музеи се радват на по-голямо внимание. Анигностов заяви, че причините за по-ниската посещаемост са комплексни. Зимата повече се работи с ученици, а има и безплатен ден – понеделник. През някои от празничните музеят е с отворени врати. Тогава той се радва и на по-висока посещаемост. „Планираме подготовка на бъдеща експозиция в голям обхват, посветена на Бургас. Тя трябва да заеме двата етажа на отдел „История” на Историческия музей”, посочи Анигностов.
Планира се тя да бъде открита около Никулден. Уредникът на музея бе категоричен, че от години не е имало цялостна изложба, представяща цялата история на града от ранния Възрожденски период до средата на 20-ти век, почти до наши дни. Сградата на музея е паметник на културата. Построена е през 1901 г. от по проект на архитект Рикардо Тоскани, участвали са и др. архитекти. Историческият музея се помещава там от 1981 г. Преди това сградата е имала различни предназначения.

2. Храм на 8 века и музей превръщат Белчин в твърдина на вярата
http://utroruse.com/article/80009/
Най-посещаваният обект в селото край пътя Дупница - Самоков е реставрираната късноантичната крепост "Цари Мали град", намираща се върху хълма "Свети Спас" над Белчин. Освен крепостта и атракциона край нея, комплексът допълва църквата "Преображение Христово", намираща се в пределите на крепостта.
Спуснеш ли се надолу по стръмната пътека, стигаш до възстановената черква "Света Петка" и намиращия се до нея Етнографски музей. Църквата "Св. Петка" е една от светините за село Белчин и цялото самоковско поле. Обявена е за паметник на художествената култура – І степен. Църквата е типична за средновековната архитектура-еднокорабна, засводена, с допълнително пристроен нартекс. В този си вид е построена през ХVІ в., като стъпва върху основите на по-ранен храм, датиран по археологически данни през второто българско царство - около ХІІІ- ХІV в. Първата църква е опожарена при османското нашествие в последната четвърт на ХІV в.
В периода 1991-2005 година църквата е изоставена, полуразрушена и разграбена от иманяри. От руините за нов живот я въздигнаха родолюбиви белчинци. Със своите дарения те възродиха не само храма, но и християнското и родолюбивото чувство у местните хора и положиха здрави темели за целия културен комплекс.
Всички икони в храма имат еднакви стилови белези, характерни за средата на ХVІІ в. Някои изследователи приписват авторството на Св. Пимен Зографски или на неговите ученици, работили в района на Средецката мала Света гора през това време. Иконите носят архаичността на късно византийската традиция, типична за Атонските зографи. Този стил е характерен и за повечето синхронни църкви със стенописи в самоковския район. Посветителските надписи на архаичен български език върху част от иконите разкриват етническия произход на зографите, а също така и силното религиозно чувство и дарителската традиция у белчинци в условията на чуждо верско и икономическо подтисничество.
Етнографският музей на село Белчин е мястото, където се събра последното оцеляло от самобитността и народното творчество на местното население от епохата на Възраждането през ХVІІ век до началото на ХХ век. Сградата е новопостроена и бе дарена на Община Самоков от строителната компания "Главболгарстрой". Музеят, както и целият комплекс е филиал на Исторически музей - Самоков. Сградата е в стила на старите белчински домове от това време, а експонатите в него бяха дарени от родолюбивите белчинци.
На първия етаж сбирката представя богатото книжовно наследство. От старата църква в селото са останали около тридесет ръкописни и старопечатни книги, сред които има редки и изключително ценни за българското книжовно наследство произведения - Евангелие с апостол от ХІІІ-ХІV в.; октоих; инкунабул, отпечатан в Цетина през 1494 г., требник, печатан от Божидар Вукович във Венеция през 1540 г. и трифологий, отпечатан със средства на Матей Безараб през 1643 г., Панагерик от 1744 г. и др. Днес тези редки книги се намират в Народната библиотека " Св. св. Кирил и Методий", и също толкова са оцелели и в църквата "Св. Петка", сега изложени тук. Видно е, че и през времето, което сме свикнали да наричаме "най-тъмните векове от нашата история", село Белчин е било твърдина на вярата, грамотността и българщината.
Вторият етаж представя бита и поминъка на Белчин. Експонирани са оригинални носии, покъщнина и трудовите дейности, типични за българското село. В задния двор са експонирани стопанските сгради, инструменти и съоръжения за селскостопанския труд. Край музея има възстановка на занаятчийска работилница.
Всичко сътворено през последните години прави малкото селце нова туристическа дестинация, допълваща познатия на всички зимен ски-център и летен курорт Боровец.

3. Добричкият музей представя българското присъствие в Беломорието

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1224368
По повод националния ни празник - 3 март историческият музей в Добрич ще представи фотоизложбата „Македония - спомени от Бялото море” и книгата на Иван Бабев „Делата ви помним”, посветена на революционните борби на българите в Солунския край. Събитието ще се състои на 28 февруари /петък/ от 16.00 ч. в сградата на Дом-паметник „Йордан Йовков” и ще бъде съпроводено с концерт на два ансамбъла за автентичен македонски фолклор от Равда и Несебър, наречени „Македонка” и „Вардарка”.
Изложбата е продукт на усилията на сдружение „Бело море”, което се намира в град Солун и обединява млади българи от Гърция и България. Идеята е да се покаже не просто наследството на нашия народ в Беломорска Македония, но и все още живото присъствие на българите там, подчерта на пресконференция директорът на добричкия музей Костадин Костадинов. По думите му в цяла Северна Гърция българите са 15-20% от населението. Историкът отбеляза, че в тези райони могат да се видят стари типично български къщи и църкви, на някои от които все още са запазени български надписи. „Искаме да припомним за тази хубава българска земя, в която до ден днешен се говори на български”, посочи Костадинов. По тези места по думите му могат да се чуят стари български поговорки, които вече са забравени у нас. Там е запазен и красив български диалект. „Това може би е най-запазеният от чужди влияния български език в момента”, посочи Костадинов.
Фотосите са правени в периода 2009-2010 година в цяла Беломорска Македония от Радослав Христосков и Елисавета Занешева. Снимани са икони, стенописи, църкви, училищни сгради, надгробни паметници. Снимана е например икона на Свети Николай със запазен надпис на български, която се намира в едно почти изоставено планинско село, разказа Костадинов. Иконата е държана над 40 години в къщите на местните хора и след 90-та година е била извадена и поставена зад църковния олтар.
Досега изложбата е представяна само на 4-5 места в страната, тъй като авторите нямат достатъчно възможности, за да организират повече гостувания. В Добрич тя ще остане до средата на месец април. На откриването на 28 февруари ще присъстват двамата фотографи, а също авторът на книгата „Делата ви помним” Иван Бабев. Това е неговата последна книга, създадена по спомени на очевидци на борбите на българите в Беломорието и по разкази на техните потомци.
По време на събитието двата ансамбъла за автентичен македонски ще изнесат концерт с български народни песни от Беломорието. Изпълнителите са потомци на преселници от Беломорска Македония, пристигнали в България в периода 1923-1925 година по силата на спогодба за размяна на населението между двете държави. Те ще бъдат облечени с автентични носии и ще представят песни, различни от познатия ни македонски фолклор.
„Амбицията на историческия музей е да направи един общобългарски празник, какъвто е 3 март. Не трябва да забравяме, че тази дата е избрана за наш национален празник, защото символизира българската национална идея”, подчерта Костадинов. Той припомни, че според Санстефанския мирен договор България е трябвало да получи 92% от територията на Македония.
Екипът на добричкия музей има идея на всеки 3 март да припомня за старите български земи. Планира се догодина за националния ни празник да се представи изложба за Северна Добруджа.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Съб Мар 01, 2014 9:55 pm

Музеен информационен бюлетин за 27.02.2014 г.

1. Показват във Военноморския музей ножът на Левски
http://www.varnautre.bg/2014/02/26/2118 ... _na_levski
Ножът на Васил Левски, кремъчен пистолет на Панайот Хитов, сабя на Христо Ботев и тесак на Захари Стоянов, ще могат да видят варненци на изложба във Военноморския музей, съобщиха оттам. С изложба, представяща лично оръжие на едни от най-изявените дейци на националноосвободителните борби в България и картини, които отразяват епизоди от Руско-турската освободителна война, Националният военноисторически музей гостува на своя филиал по повод 3 март. Подбраните експонати публиката във Варна ще има възможност да види за първи път.
Интерес представлявя и оръжието на Велчо Атанасов, Ильо войвода, и капитан дядо Никола Филиповски.
Дванадесет платна, запечатали картини и образи от Освобождението на България ни напомнят за събитията от онези дни и ни потопят в атмосферата на националноосвободителните борби.Изложбата ще бъде открита в 11:00 ч. на 28 февруари (петък) и ще остане в залата за временни експозиции на музея до края на месец април.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

ПредишнаСледваща

Назад към Your first forum

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron