Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Уважаеми потребители. форумът е тясно специализиран и достъпът до него е ограничен. Ако имате въпроси обръщайте се към администратора.

Модератор: vl.varnenchik_museum

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пет Фев 07, 2014 9:02 am

Музеен информационен бюлетин за 05.02.2014 г.

1. Етнографският музей показва уникални мартеници на изложба-базар
http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014 ... tenici_na/
Уникални мартеници от Задругата на майсторите на народни художествени занаяти са подредени на изложба-базар в Етнографския музей в столицата, информира БГНЕС.
По време на изложбата всеки сам може да си произведе мартеничка в специалните работилнички в музея.
"Освен бяло и червено, в Северозападна България у малките момчета може да се види и мартеница, изработена от светло синьо и бяло. Червеното, което се използва, също е различно в различните краища на страната. Червеното в Пиринския край и в цяла Македония е различно, защото хората и темпераментът им са различни. При родопчаните червеното трябва да си отива с пембето", обясни Цветанка Абаджиева от задругата.
"Почти цялата година ми отнема изработването на мартениците и намирането на подходящите материали", разказа Елизабета Иванова, член на задругата на майсторите. "В една традиционна мартеница трябва да има най-вече бяло и червено, от там насетне може да се добави всичко, което ви хареса", посъветва тя.

2. Природонаучният музей в Бургас иска зала само с вкаменелости
http://www.focus-news.net/news/2014/02/ ... losti.html
Една от задачите пред екипа в Природонаучната експозиция към Регионалния исторически музей-Бургас е да създаде зала, в която да са изложени различни видове фосили. В интервю за Радио „Фокус” неговият главен уредник д-р Светла Далакчиева посочи, че в момента кандидатстват с проект, по който да се дадат пари за организиране благотворителна кампания за събиране средства за музея. „Искаме да реорганизираме една от залите и да я направим само за излагане на фосили. Музеят има на фонд над 2 000 екземпляра вкаменелости, интересни части от древни животни –както на мекотели, така и на различни тревопасни бозайници. Няма как да ги изложим, защото витрините са тесни и стари. Имаме много ценни неща, които няма как да ги покажем и няма никакъв смисъл да ги държим заключени във фонда и само ние да ги гледаме”, каза Далакчиева. Идеята е през май месец да започнат една кампания за събиране на средства и да направят нова и модерна зала, където да покажат тези експонати по съвременен и модерен начин. Музеят получава като дарения предимно различни експонати и рядко парични средства. През 2012 г. няколко организации и институции са спонсорирали събития на музея. Далакчиева каза, че нямат и проблем с посегателства над експонатите си. „При нас всички експонати са във витрини, а това, което е извън са много интересни и красиви експонати, които обаче са много тежки и няма как някой да ги открадне. Не мисля, че хората влизат в музея, за да повредят или откраднат нещо, те влизат с някакво чувство на благоговение и са много добре настроени. Нямаме проблеми като кражби или повреждане на експонати”, завърши уредникът.

3. Сватбена рокля на повече от 100 години, получи Регионалният исторически музей в Добрич
http://www.focus-news.net/news/2014/02/ ... brich.html
Сватбена рокля на повече от 100 години, получи Регионалният исторически музей в Добрич Снимка: Информационна агенция "Фокус"Добрич. Дарение – сватбена рокля на повече от 100 години, получи Регионалният исторически музей в Добрич, съобщи етнографът Лена Кирилова, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. По думите на Лена Кирилова, това е едно е от най-ценните дарения за отдел „Етнография”, постъпило във фонда благодарение на жеста на две дами от Добрич – Вяра Коларова и нейната дъщеря Надежда Пампорова. Те са предоставили сватбена рокля от 1906 година. Красивата одежда, в цвят екрю, донесена с кораб от Европа, както се предполага, е била собственост на бабата на Вяра Коларова. Историята на роклята е много интересна, защото е свързана с името на много богата и известна фамилия - Радович. След освобождението на България от османско робство Ради Радович е един от най-богатите и прочути хора в град Силистра. Бил е банкер и търговец, участвал също в политическия живот на страната. Неговият син Никола е съпруг на Марийка Радович, чиято собственост е била красивата сватбена рокля. Тяхна снимка от сватбения ден също е подарена на историческия музей. По разказа на наследниците, първоначално е било предвидено Никола Радович да бъде задомен за красива и знатна жена от град Плевен. Когато обаче той пристига там, отсядайки в хотел, среща Марийка, която всъщност става негова съпруга. Това е било ненадейна среща и любов от пръв поглед и така младият мъж забравил за сватовниците и другата жена. Според предаваната на поколенията история, съдбата среща двамата млади и те стават семейство Радович, разказа Лена Кирилова. Сватбата се е състояла в Силистра, а сватбената рокля е поръчана в град Русе, който по онова време е бил модерен град с развита търговия и връзки със Западна Европа и признат моден център за тогава. Сватбената рокля се състои от три отделни части – дълга до земята пола с шлейф, блуза и пелерина. Дрехата е изработена от фина коприна и сатен, богато декорирана с везба, изобразяваща флорални мотиви. Част от декорацията е красиво изработена дантела. Дарението е провокирано от наскоро откритата в Регионалния исторически музей в Добрич изложба „Жените в обществото”. „Наистина сме много щастливи, че един наистина такъв ценен експонат постъпи в нашия музей”, заяви Лена Кирилова. Тя допълни, че един от най-богатите архиви на фамилията Радович се намира във фонда на Регионалния исторически музей в Силистра.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пет Фев 07, 2014 9:02 am

Музеен информационен бюлетин за 06.02.2014 г.

1. Историческият музей в Бургас стартира Програма за музейно образование
http://news.burgas24.bg/477465.html
Бургаският музей е една от най-старите научни и културни организации в Бургас. През своята вековна история той е осъществил и продължава да осъществява редица научни и популярни изследвания, в резултат на които днес са известни огромно количество научни и научнопопулярни изследвания за археологията, историята, етнографията и природата на Югоизточна България.
Според изискванията на ICOMOS - Международния съвет за паметниците на културата и музеите и Закона за културното наследство на Република България, всеки МУЗЕЙ има и още една основна функция - образователната. В тази посока, Регионалният исторически музей Бургас (РИМ - Бургас) стартира изготвянето и изпълнението на Програма за музейно образование, насочена предимно към учащите. Като първа стъпка в това начинание РИМ - Бургас започна организацията на кръгла маса /форум под надслов "МУЗЕИ И УЧИЛИЩНО ОБРАЗОВАНИЕ".
Цели на форумa:
1. Да се представят пред училищата и училищните настоятелства пълни данни за ресурса на РИМ - Бургас с неговите отдели (Природонаучен, Археологически, Етнографски, Исторически), който може да се ползва с образователна цел;
2. Да се представят досегашните добри практики на РИМ - Бургас при работата с учащи;
3. Да се представят планираните дейности на РИМ - Бургас, свързани пряко с ученици и студенти;
4. Да се посочат от представителите на училищата и училищните настоятелства конкретните музейни действия и дейности, които педагозите считат за нужни при общата работа на училищата с музея;
5. Да се посочат от представителите на училищата и училищните настоятелства силните и слабите страни на музея като фактор, участващ в образователния процес и стъпките за преодоляване на слабостите;
6. Да се създаде Музеен съвет по образованието, в който да вземат участие представители на РИО - Бургас, училищните настоятелства, училищата и РИМ - Бургас. Целта на този Съвет ще бъде да взема решения за конкретни музейни дейности, свързани с образованието, и координацията между музей, училище и родители. На самата Кръгла маса, след дискусия, дейността на Музейния съвет ще бъде уточнена в детайли.
Форумът ще се проведе на 07.02.2014 г. в зала 208 на Бургаския свободен университет, от 11:00 ч.

2. Над 1 500 посещения за миналата година на къщата музей "Петя Дубарова"
http://society.actualno.com/Nad-1-500-p ... 14621.html
Посещенията в къщата музей "Петя Дубарова" всяка година са почти идентичен брой, за миналата те надхвърлят 1 500. По думите на уредникът на музея Елица Дубарова, кризата се отразява преди всичко на културната сфера. "Посещенията в музея са едно своеобразно микросъбитие за нас, хората, които работим там. Беседите, които водим са един диалог с посетителите. Посещенията се определят от културната програма на музея, а той редовно се посещава от ученици", каза още уредникът.
Освен от бургаски училища къщата музей на поетесата е притегателно място и за ученици от други градове. Именно подрастващите са целевата група на културния институт.
Предстои и тази година провеждането на Националния литературен конкурс "Петя Дубарова". От 2013 г. той е под шапката на Министерството на образованието и се дават стипендии на победителите. До 31 март се събират творбите на младите участници, които ще се оценяват от 5-членно жури. Втората седмица на месец май обикновено се провежда тържеството по връчване на наградите.

3.Холограмни изображения на находки от Перперикон представи проф. Овчаров в кърджалийския музей
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1214058
10 пана с холограмни изображения на находки от Археологически комплекс Перперикон и епископската резиденция под скалния град представи в Регионалния исторически музей в Кърджали ръководителят на разкопките професор Николай Овчаров. В триизмерната експозиция са представени различни археологически находки открити през последните 15 години от разкопките, датирани към различни епохи – каменно-медната, бронзовата, античната.
Холограмите са изработени в Института за оптически материали и технологии при БАН. Експозицията е част от проекта „Перперикон - дом на богове и хора”, който е на стойност 3,8 милиона лева и с който се цели опазване и експониране на археологическия комплекс, съобразно световните стандарти.
„Ако се получат тези пари, за което имам уверението на депутати от Народното събрание и правителството, в началото на 2015 година ще имаме напълно готовия Перперикон – с посетителския център, с алеите, парка, консервация и реставрация, завършен акропол, каквато е и целта ни през 2014 година”, коментира проф. Овчаров

4. И през тази година в Учебния музей продължава инициативата „Варненските археолози разказват”
http://www.focus-news.net/news/2014/02/ ... azvat.html
И през тази година в Учебния музей във Варна продължава инициативата „Варненските археолози разказват” Снимка: Информационна агенция "Фокус"Варна. И през тази година в Учебния музей продължава инициативата „Варненските археолози разказват”. Това каза за Радио „Фокус” – Варна Лилия Липчева, уредник на Учебния музей към Археологически музей - Варна. „Желанието ни е Учебният музей да бъде посещаван от малки и големи”, каза Липчева. По думите й, превес се дава на посещенията от деца, както е било назад в миналото през 80-те и 90-те години на 20 век. Липчева добави, че по онова време през музея на година са минавали по 4-5000 ученици. “За съжаление последните години децата намаляха, като причините са различни”, каза Липчева. Тя добави, че вина има и от страна на музея, а и от училището като институция. „През последните години е въведен строг режим за извеждане на учениците от училище, което ограничава учителите”, каза Лилия Липчева. Според наредбите, от всеки родител се иска писмено разрешение, за да с изведе детето му от учебното заведение за посещение на каквото и да било място. По думите на Липчева, това е една от причините за намаляване на посещенията от ученици не само в Учебния музей, а във всички културни институти.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пет Фев 07, 2014 9:03 am

Музеен информационен бюлетин за 07.02.2014 г.

1. Националният военноисторически музей с нова визия
http://www.novini.bg/news/178232-%D0%BD ... 0%BA%D0%B8).html
Обновената експозиция на Националния военноисторически музей ще бъде официално открита от министъра на отбраната Ангел Найденов в присъствието на министъра на културата д-р Петър Стоянович днес от 17,00 ч. Новата визия на музея ще впечатли посетителите с новоизградена зала за временни изложби „Българският военнопромишлен комплекс“, Детски музей МИГ – мислители, изобретатели, герои, и реновирана експозиция. За първи път Националният военноисторически музей (НВИМ) ще покаже на публиката постиженията и развитието на българския военнопромишлен комплекс в специално изградената зала за временни изложби. В нея посетителите ще могат да се запознаят отблизо с историята и днешния ден на съвременното българско оръжейно производство. Сред новостите в музея е интерактивният Детски музей МИГ – мислители, изобретатели, герои, който е съвместен проект с Нов български университет, финансиран от фондация „Америка за България“. Предназначен за деца от 3 до 12-годишна възраст, Детският музей има за цел да подпомогне възпитаването на толерантност, взаимопомощ, уважение към хората и моралните ценности. Стратегически и ролеви игри, представящи интересни факти и събития от военната ни история, вълнуващи разкази за герои, технически изобретения, направени за военни цели, превърнали се в неизменна част от ежедневието ни, са само част от възможностите, които предлага новият Детски музей в НВИМ. С обновена визия са и колекционните зали „Български военни униформи“, „Отличия на държавните глави на България“ и „Хладно и огнестрелно оръжие“. Новият облик на най-богатите тематични сбирки в страната ще привлече любителите със специфични интереси във военната история.

2. Националният исторически музей обявява вход свободен за посетители на 19 февруари
http://www.focus-news.net/news/2014/02/ ... ruari.html
Националният исторически музей обявява вход свободен за посетители на 19 февруариСнимка: НИМСофия. Националният исторически музей (НИМ) обявява на 19 февруари 2014 г. вход свободен за посетители, във връзка с годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Това съобщи за Агенция "Фокус" директорът на музея проф. Божидар Димитров.

3. Военноисторическият музей е символ на бойната слава на Българската армия
http://www.cross.bg/myzeii-istoriya-otb ... z2su7ygKK9
„Националният военноисторически музей завоюва лидерски позиции и продължава през годините да ги отстоява като символ и съкровищница на военната история, на бойната слава на Българската армия и на българското самосъзнание". Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов днес при откриването на обновената експозиция на Националния военноисторически музей.
Министърът на отбраната посочи, че през годините музеят не спира да развива активна дейност, за да популяризира военната история. Наред с това той непрекъснато обогатява и без това богатата колекция, която притежава. „През изминалата година Националният военноисторически музей, заедно със своите три филиала, е придобил нови 1650 експоната", информира министър Найденов. От тях 648 са за филиала в София - 288 са дарени, а 360 са откупени, обобщи министър Найденов. Той подчерта, че музеят търси нови форми, с които да привлича децата и те да получат в него първите си уроци по военна история.
Министърът на културата Петър Стоянович поздрави ръководството на Министерството на отбраната и на военния музей за новата и поредна стъпка в популяризиране на българската история и българското военно дело.
Посетителите на Националния военноисторически музей от днес имат възможност да разгледат специалната експозиция, която представя постиженията и развитието на българския военнопромишлен комплекс. В НВИМ е изграден интерактивен детски музей „МИГ" - „мислители, изобретатели, герои", където децата могат да се запознаят с интересни факти и събития от военната ни история. С обновена визия са и колекционните зали „Български военни униформи", „Отличия на държавните глави на България" и „Хладно и огнестрелно оръжие".
На събитието присъстваха също началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев, началникът на политическия кабинет Иван Жерков, парламентарният секретар Ина Тодорова, директорът на служба „Военна информация" Веселин Иванов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, представители на дружества от отбранителната ни индустрия и на военнопатриотичните организации , много гости и посетители.

4. Лектории за вампири в Историческия музей
http://news.burgas24.bg/477689.html
Историческата експозиция към РИМ-Бургас подготвя лектории за Сирни заговезни и за вампирите. Това каза Иванка Делева, уредник в историческа експозиция в Бургас. Лекториите ще се проведат в рамките на три дни от 17 до 19 февруари. За тези, които искат да научат повече за вампирите, могат да се запишат с предварителна заявка, като има определени часове по график.
"Темата за вампирите ще бъде разглеждана от различните гледни точки - етнографска, историческа, от кога произхожда интересът към вампирите, от гледна точка на киноиндустрията, на литературата", обясни Делева.
Лекториите ще се провеждат в иконната зала на Историческия музей на ул. "Лермонтов" 31. Делева добави, че повечето ученици, които посещават историческата експозиция към РИМ-Бургас се интересуват от конкретни исторически теми, които са свързани с Бургас, с освобождението, с Балканската война.
"Това, което е свързано с учебната програма", каза още уредникът. До 100 ученика посещават историческата експозиция на месец.
"Обикновено учителите водят децата в музея около честването на освобождението на Бургас, на обесването на Васил Левски, на Априлското въстание", обясни Делева.
Историческата експозиция към РИМ-Бургас участва с изложба, която е посветена на сем. Лермонтови във Военния клуб заедно с клуб "Традиция', които са изложили колекционерски оръжия. Изложбата може да бъде видяна до следващата седмица.

5. Откриха следи от човешки стъпки на 800 000 години
http://novinar.bg/news/otkriha-sledi-ot ... xMjE=.html
Учени оповестиха, че в Англия открили следи от човешки стъпки на 800 000 години, предаде Асошиейтед прес.
Става въпрос за най-древните подобни следи, открити извън Африка, и за най-старите данни за човешки живот в Северна Европа.
Учени от Британския музей, Природонаучния музей и Университета в Лондон откриха отпечатъци от краката на 5-има души в тинята на древно речно устие в Хаписбърг на източния английски бряг.
Ник Ащън от Британския музей заяви, че отпечатъците свидетелстват за връзка с най-ранните прародители на човека, пише vesti.bg.
Учените отбелязаха, че оставилите тези отпечатъци хора вероятно са свързани с Homo antecessor, който е живял преди 800 000 години. Негови фосилизирани кости бяха открити в Испания.
Резултатите от изследването са публикувани в "Плъс Уан".

6. 1650 нови експоната е придобил Националния военноисторическия музей през изминалата година
http://focus-news.net/news/2014/02/07/1 ... odina.html
1650 нови експоната е придобил Националния военноисторическия музей през изминалата годинаСнимка: Информационна агенция "Фокус"ГалерияСнимка: www.md.government.bg Снимка: Информационна агенция "Фокус" Снимка: Информационна агенция "Фокус" София. Позволих си да погледна в годишния доклад за дейността на Военноисторическия музей и да видя, че музея заедно с неговите три филиала за миналата година е придобил нови 1650 експоната, като само в София в Националния военноисторически музей те са 648, от които 288 са дарени и 360 откупени. Това каза по време на откриваното на обновената експозиция министърът на отбраната Ангел Найденов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Това, разбира се, е достатъчно впечатляващо. Не на последно място ще отбележа, че музея търси нови форми чрез които да привлича и младежите, чрез които да привлича всеки един, който е изкушен най-малко от това да види какво притежава музея като символи и свидетелства за българската военна история”, допълни той.
„Интерактивният детски музей е част от новите предизвикателства, които предлага музеят и където по един много забавен надявам се игрови начин децата ще получават своите първи уроци по военна история. Радвам се, че това е едно съвместно усилие, което е реализирано чрез фондация „Америка за България”. Не на последно място нека да отбележа новата визия на колекционните зали три поне – българските военни униформи, отличията на държавните глави на България и хладно и огнестрелно оръжия. Със сигурност тези колекции са не само източник на познание, те са не само предизвикателство за всеки един, който професионално е изкушен от историята, със сигурност всеки един може да оцени и тяхната невероятна колекционна стойност”, каза още министър Ангел Найденов.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Фев 10, 2014 9:41 am

Музеен информационен бюлетин за 08-09.02.2014 г.

1. За първи път Историческият музей в Габрово показва оръжия от всички исторически периоди
http://www.focus-radio.net/?action=news ... %BF%BD%3D1
За първи път Историческият музей в Габрово подрежда в изложба оръжия от всички исторически периоди. Това информира за Радио „Фокус” – Велико Търново Росен Йосифов, автор на изложбата. Експозицията носи името „Въоръжение от Габровския музей“. В нея са представени общо 150 броя културни ценности от фонда на Музея. Показани са оръжия още от праисторията - каменни оръдия и от античната епоха - тракийски меч от селски тип от II-ри век преди Христа, щитове, и върхове на копия и стрели. От Средновековието посетители могат да видят върхове на копия, стрели и боздугани. Най-мащабен е разделът от епохата на Възраждането. Габрово е известен като един от оръжейните центрове на Османската империя до 20-те години на 19 век. Показани са шишанета - пушки с кремъчно ударен механизъм, местно производство на ятагани. Росен Йосифов отбеляза, че в този раздел най-голямо впечатление предизвиква трофейното оръжие. Тук могат да се видят истанбулски тип ятагани, украсени с корали и с инкрустирани със злато надписи. Експонирани са и разнообразни видове револвери и пушки, внесени от западна Европа, както и османските саби Килиджа и Шамшира, които са основно въоръжение на редовната османска армия. Показани са оръжия от войните както на българското опълчение – оръжията Крънка и Шаспо, така и трофейното турско оръжие. Интерес представлява една ранна казашка шашка, собственост на един атаман, награден през 1759 година от руската императрица Екатерина с тази шашка. На оръжието има дълъг надпис за храброст на Атанас Тодор Мелников. След близо 130 години далечен негов потомък идва в България, за да се сражава на Шипка и така тази ранна шашка остава в габровския музей. Показани са и много руски бойни саби. От оръжието на въстаниците е интересна пушката „Пибоди Мартини” – лично оръжие на Георги Бучаров. След Освобождението Габрово не е гарнизонен град и тук не се произвежда оръжие, но въпреки това показаното въоръжение свидетелства за участие на Габрово във всички войни за национално Освобождение. Тук могат да се видят пушки Бердани и Манлихери, както и същия тип карабина като тази, с която с поставен оптичен мерник е убит Джон Кенеди – италианската Манлихер Каркано. От оръжията, участвали във Втората световна война могат да се видят автомати, картечни пистолети, шпагини и германския МР 40. Трофейното оръжие от този период е представено от сръбските и румънските Маузери и английските Ейнфилд. От хладното въоръжение могат да се видят кортици, браннически нож, трофейни турски саби, които се отличават с великолепните си орнаменти.
Изложбата завършва със запазено оръжие от участниците в антифашистко движение. Показани са пистолети на видни местни партизани и ятаци. Интересен е щикът на Трифон Палалузов, бащата на Митко Палалаузов. Самият Палалузов е споделял, че в Балванската битка този щик-нож му е спасил живота. Последният по хронология експонат е личното оръжие на известния партиен водач от Габровско Райко Дамянов. Това е един Валтер, върху който има плочка с надпис, че се връчва на Райко Дамянов за участие във военните маневри през 1957 година.
Изложбата ще остане отворена за посещение в Исторически музей – Габрово до края на месец март. До момента тя е посетена от над 500 човека.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Фев 10, 2014 9:42 am

Музеен информационен бюлетин за 10.02.2014 г.

1. Прибират фонтана на Деметра в музей
http://www.plovdivutre.bg/2014/02/10/20 ... ra_v_muzey
Според експерти, шедьовърът не може да бъде възстановен, слагат копие в Цар-Симеоновата градина.
Вероятно утре ще бъде подписан и вторият договор за реконструкция на Цар-Сименовата градина. Това съобщи пред журналисти днес кметът Иван Тотев. Вторият договор касае водните площи и е на стойност около 2 милиона лева.
„Това касае възстановяването на фонтана на Деметра, фонтаните, които пловдивчани отпреди 20 години помнят с плуващите рибки в началото, така че отново ще има рибки там, на които ще се радват всички малчугани, а и не само те. Най-голямата атракция пък ще бъде фонтанът с височина 20 метра”, уточни кметът Тотев. Фонтаните ще бъдат изцяло подновени с нови помпи, ВиК инсталации и системи за управление.
Той уточни, че общината е в напреднали преговори и за третия договор, който обхваща изграждането и на предизвикалия полемики подземен паркинг. Очаква се той да бъде подписан до края на тази или в началото на другата седмица, като стойността му е около 3,6 милиона лева. Изпълнител на първия и третия договор е фирма Запрянови, а на втория – Главболгарстрой.
Днес стана ясно още, че според становището на реставраторите фонтанът на Деметра не може да бъде възстановен. Очаква се да се обсъди неговото бъдеще с експерти от София, като вероятно той ще бъде преместен в музей, а на негово място ще се направи отливка.

2. Приключи фотоконкурса на тема „Визуална история на Русе“, организиран от Регионален исторически музей – Русе
http://www.ruseinfo.net/news_123345.html
Приключи фотоконкурса на тема „Визуална история на Русе“, организиран от Регионален исторически музей – Русе по повод 110-годишнината от създаването на градски музей в Русе. В конкурса взеха участие петдесет участници с общо 350 фотографии, разпределени в пет категории – Животът на града, Главната улица, Непознатият Русе, Река Дунав и Кадър на годината. В края на настоящата седмица жури, с председател известният български фотограф г-н Иво Хаджимишев, ще определи победителите в петте подтеми на фотоконкурса. Авторите на класираните на първо място фотографии във всяка категория ще получат награда от 100 лева. Всички фотографии, участвали в конкурса ще бъдат включени в архива на Русенския музей. През следващата седмица с всички снимки, изпратени за конкурса и допуснати за участие, ще бъде подредена изложба, която ще се открие в Историческия музей. По повод организирания конкурс и отбелязването на годишнината на музея част от своя архив предостави русенският фотограф Николай Василев.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Фев 11, 2014 1:47 pm

Музеен информационен бюлетин за 11.02.2014 г.

1. Миниатюри от Армен Данегян представя Етнографският музей
http://www.duma.bg/node/71707
Самостоятелната благотворителна изложба на създателя на модерна миниатюра Армен Данегян ще бъде открита днес в 18 ч. в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей. Ще бъдат изложени тридесет негови творби, които ще може да бъдат разгледани до 11 март в залите на ИЕФЕМ - БАН. Събитието се осъществява с помощта на Общоарменския благотворителен съюз Парекордзаган: AGBU София, научи ДУМА от Радост Господинова.
Армен Данегян е роден през 1967 г. в Ереван, Армения. През 1984-1986 г. учи миниатюра в Колежа по изкуства. През 1990-1993 г. учи в Университета за академични изкуства (CAAU). Художникът създава ново течение, определено като модерна миниатюрна живопис, което е нова страница в съвременното арменско изкуство. Представя различни серии, посветени на религиозни, патриотични и други теми. След като завършва подходящо образование по специалността си, художникът на първо място усвоява техниката на миниатюрата, след това се опитва да работи върху различни материи, предимно дърво. След период на големи усилия създава главните си произведения в стила на миниатюрата. Художникът представя традиционните християнски мотиви в модерен стил и им дава оригинален цвят и фантастично решение.

2. Историческият музей в Павликени подготвя изложба, посветена на Деня на археолога и празника Трифон Зарезан
http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/764714
Историческият музей в Павликени подготвя изложба, посветена на Деня на археолога и празника Трифон Зарезан, съобщиха от
общинската администрация. Изложбата е озаглавена "Във виното е истината. Празници на виното и плодородието през Античността".
Денят 14 февруари е избран за празник на българския археолог през 1971 година, уточни за БТА археологът Калин Чакъров. Той ще направи мултимедийно представяне на почитани в древността култове, които са в основите на някои съвременни обреди.
В изложбата ще бъдат показани находки, открити преди повече от тридесет години от археолога Богдан Султов при разкопките на
Античния керамичен център край Павликени. Сред тях са съдове с апликации, изобразяващи божествата на плодородието в Древна Гърция, Тракия и Рим. Статуи на Дионис и неговата свита. Фалически символи и изображения на учителя Силен, кентавърът Хирон, синът на Дионис - Приап, горското божество Пан и др. Изложбата ще бъде открита на 13 февруари от 14.00 ч. в Експозиционната зала на Античния керамичен център.

3. Регионалният музей в Стара Загора представя уникални тракийски експонати от частна колекция, непоказвана досега пред публика
http://stzagora.net/2014/02/11/%D1%80%D ... %80%D0%B5/
На 13 февруари 2014 г. от 17,30 ч. в малката зала на второ ниво на Регионалния исторически музей – Стара Загора, ще бъде открита изложба „За първи път пред публика. Избрани експонати от времето на траките”.
Изложбата представя предмети от частна колекция, които до момента не са излагани пред публика. В нея са включени керамични съдове, накити и предмети на въоръжението, използвани в периода V в. пр. Хр. – III в. сл. Хр.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Фев 12, 2014 8:44 am

Музеен информационен бюлетин за 12.02.2014 г.

1. Изключително богат е фондът на Археологически музей-Благоевград
http://www.focus-news.net/news/2014/02/ ... vgrad.html
Изключително богат е фондът на Археологически музей-Благоевград. Това каза за Радио „Фокус” – Пирин директорът Владимир Петков. Обектите, които са разположени на територията на музеят имат голямо значение. Епископската базилика е архитектурно-строителен паметник на културата от античността с национално значение, като това е най-представителната и монументална сграда, откривана досега в античния град от периода V-VI в. Класическа елинистична трикорабна базилика със скъсен наос, вероятни размери 22/36 м и ориентирана изток-запад, великолепни подови мозайки в стил „опус тесалатум” и „опус сектиле” и разкошна вътрешна архитектура с колонади в римо-коринтски стил, уникална мраморна олтарна преграда с изображения на сцени от Евангелието, запазени амвон и антрий. Най-ценният обект на територията на античния град, чиято уникалност го превръща в паметник на културно-историческото наследство от световна величина. Друг обект е Базиликата на епископ Йоан. Архитектурно-строителен паметник на културата от античността с национално значение; великолепни подови мозайки в стил "опус вермикулатум" и "опус тесалатум", част от които с изображения на риби и птици. В центъра на притвора й се намира уникален за страната мозаечен строителен надпис - края на V - началото на VI век с ценни сведения за базиликата, в т.ч. че е построена от епископ Йоан, което пък доказва, че през ранновизантийския период града под днешен Сандански е бил епископско седалище с 5 базилики и главен културен, духовен и икономически център по долината на Средна Струма. Базиликата е открита през 1960 г. и е частично проучена. Раннохристиянски комплекс е архитектурно-строителен паметник на културата от античността с национално значение; включва базилика, стоа и антична улица от V-VI в., експонирани на открито; открити са и великолепни подови мозайки. Забележителни археологически паметници в границите на античния град са също: базилика от /V-VI в./, от която са запазени, но не са експонирани, подови мозайки с площ 100 кв.м, т.нар.голяма кръгла антична сграда на обект ДСК-II, която поради това че е недостатъчно проучена все още е с неизяснени функции, но по своя застроителен план се определя от специалистите като уникална за България и баптистерият с разноцветни мозайки, разположен до епископската базилика. Извън границите на античния град ценен археологически обект е Гробницата-мавзолей на аристократ от римската епоха II-IV век един от малкото подобни паметници на римската гробищна архитектура в България. „В момента всички усилия са съсредоточени във връзка със строителството и изпълнението на Археологическия парк в Сандански, като се извършва и текущи археологически проучвания на мястото на строежите”, каза Владимир Петков. По време на тези изследвания беше открит уникален кръст. Там има интересни помещения, които са свързани с обслужването на кръщелнята, има хубави подови мозайки. Всичко това може да бъде видяно през месец април.

2. Деца общуват с древността в Националния археологически музей
http://www.banker.bg/?Channel=3&Categor ... cle=490855
Повече от 600 деца от четвърти и пети клас на десет софийски училища взеха участие в детската програма на "Националния археологически институт с музей" (НАИМ) при БАН, в рамките на гостуването на експозицията "Непреходен отпечатък в историята - съкровища от гръцките музеи". Изложбата се проведе под патронажа на Посолството на Република Гърция в София в периода 7 ноември 2013 - 9 февруари 2014 г.
Ежедневно в музея се провеждаха обучения на ученици, които се запознаваха с историята и ценностите на Олимпийските игри, разглеждаха експонатите на изложбата и участваха в дискусии с археолози. Специално издание за деца, подготвено за изложбата, разказваше за Олимпиадата и нейните спортове във вид на разговор между деца от Гърция и България с Херакъл, най-смелият герой от гръцката митология. По време на срещата им, Херакъл води децата на мястото на провеждане на Олимпийските игри, запознава ги с начина на провеждане и идеологията на игрите, разказва тяхната история и им показва експонати от времето на първите игри, а именно печати, съдове, надгробни плочи, монети и медали.
Програмата бе подготвена от НАИМ в партньорство с Alpha Bank България и бе представена по атрактивен и запомнящ се начин. Целта й е да предизвика у младите хора траен интерес към историята и археологията. Alpha Bank България улеснява достъпа на учениците до eкспонати, които илюстрират големите постижения на древните гърци в областта на политиката, търговията и просветата.
Изложбата се реализира от Националния археологически музей и Нумизматичния музей в Атина, благодарение на подкрепата на редица компании и организации, сред които и Alpha Bank, като част от политиката на банката да подкрепя значими културни проекти. Експозицията представя 195 редки и уникални експонати, които датират от неолитния период (VІ-то хилядолетие пр. Хр.) до края на ХІХ век включително и са част от колекциите на Националния археологически музей, Нумизматичния музей и Музей Керамейкос в Атина, Археологическия музей в Аргос, Археологическия музей в Делфи, Археологическия музей в Ламия, Музея на византийската култура в Солун и Археологическия музей в Тива. Експозицията е организирана в седем теми: "История на печатите", "Велика е страната, която владее морето", "Демокрация и образование", "Олимпийският идеал", "Персийските войни", "Владетели, белязали историята" , "От Олимп до небесата".
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Чет Фев 13, 2014 12:44 pm

Музеен информационен бюлетин за 13.02.2014 г.

1. Музей реди бижута на 70 века
http://www.standartnews.com/kultura/muz ... 25967.html
Най-старите човешки кости в Европа, открити в пещерата Манастира на възраст 40 000 години, украшения от средиземноморски миди от селищната могила Юнаците от петото хилядолетие преди Христа, златни римски бижута от Гуревата могила и Дебелт. Това са само част от съкровищата, които Националният археологически институт с музей подреди в изложба. Любителите на историята ще могат да я разгледат от днес до края март. В нея са събрани откритията по родните земи от миналата година, уточни шефът на НАИМ доц. Людмил Вагалински.

2. Директорът на Историческия музей: Стига с претенциите на Ердоган! Няма да се късат парчета от майка България
http://www.plovdivutre.bg/2014/02/13/20 ... a_bulgaria
Пловдив има тежката задача да запази 4 общински имота от Главно мюфтийство. В битката срещу мюсюлманските претенции участва и директорът на Историческия музей Стефан Шивачев. Той и екипът му са привлечени като консултанти на юристите на общината, които ще бранят пловдивските терени. Съдебният спор е за Баня "Старинна", турските гробища край Аджисан махала, паркинга до съда и парцел с постройки около Водната палата.
"Исканията на вероизповеданието са безпочвени. Четирите претенции на мюфтийството са за имоти, които могат да бъдат наречени "златна кокошка", коментира за Plovdivutre.bg Стефан Шивачев.
Терените веднага могат да се отдадат под наем, парчето срещу Водната палата за строителство. Да не говорим за турските гробища, които никой не го интересува кой е погребан там", заяви историкът. "С приходите мюфтийството може да се издържа. В обществото е известен начинът, по който вероизповеданието стопанисва имотите си, скандалите и как те стават обект на далавераджийски истории", каза Шивачев.
"Българите са изнервени от претенциите на Ердоган, от исканията на мюфтийството да се късат парчета от тази голяма баница, наречена България.
Това трябва да бъде прекратено", категоричен е историкът. Според него виновни за това са държавата и депутатите в Народното събрание. "Трябва най-накрая да се приеме закон, който да ликвидира всякакви реституционни претенции за имоти, които някога са били владени от някого. Не може да се разчита на това, че ще докараме двама 80-годишни, които ще кажат, че тук едно време са ходили на училище."
Преди повече от век по времето на кмета Христо Г. Данов
община Пловдив е дала на мюфтийството 70 000 лева за 22 имота.
За онова време тези пари били огромна сума. Проблемът е, че архивите на администрацията до 1918-19 година в 99% са унищожени. Липсва списък с платените терени, които са били нужни за изграждане на улици. Възможно е общината тогава да се е разплатила и за някои от четирите имота, които са обект на претенции сега.
Още в края на 19 век мюфтийството има маса искания за турските гробища, които са съществували преди Освобождението. През 1897 година мюсюлманите настояват кмета Христо Г. Данов да им заплати заетите от общината турски гробища заедно с надгробните камъни. Става дума за сегашната Цар-Симеонова градина и североизточния склон на Бунарджика. Г. Данов им отговаря: Добре, но на много от териториите, където има следи от турски гробища се откриват и надгробни камъни от Римско време,
та ние сега трябва да отговорим и на претенции и на Италия.
"Ако вървим по този път, те могат да поискат и Цар-Симеоновата градина, защото цялата е на мястото на турско гробище. Откъде-накъде ще им възстановяваме старото гробище. Нима териториите, дадени на други вероизповедания, са тяхна собственост – на православните християни, на арменците, католиците", пита Стефан Шивачев. Според него мюсюлманите трябвало да имат претенции и за градската градина около Дома на младоженците, за огромно пространство между Бунарджика и Сахат тепе, защото там също е имало мюсюлмански гробища.
При това преди 10 години историкът като общински съветник предложил да се направи списък с гробовете на видни пловдивчани, които да бъдат поддържани от общината. От мюфтийството не му посочили нито едно име и заявили, че нямат информация кой къде е погребан.
Чифте баня е издитната през 15 век. Историческите сведения са категорични, че цялото строителство през османския период е извършвано с остатъци от градежи на предишни хриситянски храмове, даже от римско време. Така и в Баня Старинна.
Кой може да докаже, че в банята са влизали само турци?
"Аз и хората от моето поколение сме ходили често в Чифте баня. Тя се ползваше от цялото население, не е правена само за мюсюлмани", каза Шивачев. Затова според него претенциите за имота са неоснователни. Още повече, че постройката днес се ползва като културен център.
Може да се оспори и мерака за паркинга пред съда и парцела до Водната палата. Никой не може да докаже, че апетитните празни парчета земя са били собственост на мюфтийството или на турската община, или са били общински имоти, предоставени за обучение на децата. Не е като при Арменското училище, където има нотариален акт и е доказано, че то е строено като дарение от хора от този етнос, обясни директорът на музея.
Шивачев недоумява и претенциите за джамията в Стара Загора. През 1877 година в битката за града загиват стотици, хиляди са прогонени. След войната пък всички мюсюлмани са изгонени от Стара Загора и сега там има няколко мюсюлмански семейства. Защо им е тогава джамия?, недоумява историкът. Още повече, че преди векове мястото е било езическо светилище, после християнски храм.
Подобна е съдбата и на Джумая джамия. Когато Пловдив е превзет от турците на мястото се издигала църквата "Света Петка". Завоевателите преобразяват християнския храм в джамия, за да правят религиозните си обреди. След век разрушават църквата и построяват Джумая в сегашния й вид.
"Ние можем ли сега да имаме претенции и да им кажем: Вие сте дошли тук в края на 14 век, никой не ви е канил, идвате като завоеватели, взимате християнската църква, разрушавате я и построявате джамия. И понеже няма майстори наемали българи. На много места в джамията има ясни християнски кръстове, оставени от зидари християни", каза Шивачев.
Прогнозата на учения е, че протестите срещу мюфтийството няма да спрат. По мнението на Шивачев българското общество е чувствително, защото през последните 1-2 века огромни части от снагата на майка България са късани и са били присъединявани към други държави.

3. Регионалният исторически музей в Стара Загора ще отбележи 110 г. от създаването на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия
http://stzagora.net/2014/02/13/%D1%80%D ... %BE%D1%82/
На 17 февруари 2014 г. (понеделник) от 10:00 ч. в зала № 33 на Регионалния исторически музей в Стара Загора ще бъде проведена теоретична конференция, посветена на 110 години от създаването на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия. Организатори са Община Стара Загора, РИМ – Стара Загора, Областният съвет Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, както и военно формирование 24-150.
Във връзка с това в същия ден и час в музея ще бъде открита веществено-документална изложба „110 години слава на тунджанци“. Тя е подредена във фоайето пред зала № 33.
Напомняме, че от 17,30 ч. днес (четвъртък, 13 февруари) в малката зала на второ ниво на Регионалния исторически музей ще бъде открита изложба под надслов „За първи път пред публика. Избрани експонати от времето на траките”, за която съобщихме по-рано.
Изложбата представя предмети от частна колекция, които до момента не са излагани пред публика. В нея са включени керамични съдове, накити и предмети на въоръжението, използвани в периода V в. пр. Хр. – III в. сл. Хр.

4. Разходка от праисторията до Средновековието – предложение на Археологическия музей
http://bnt.bg/news/nauka-i-tehnologii/r ... kiya-muzej
Разходка от ранната праистория до Средновековието предлагат на любопитните в Археологическия музей. За първи път в изложба се показват най-ценните археологически находки, открити през 2013 г.
Всеки един археологически обект е неповторим, има своя разказ и своя живот в съвремието. Едни от безценните находки през изминалия сезон са от пещерите край Белоградчик - накити от морски раковини и кост от зората на човешката култура. Без аналог са и антропоморфните съдове и фигурки от местността Хауза край Капитан Андреево. Керамична фигурка наподобяваща извънземна жена от Праисторическа селищна могила до с. Нова Надежда е сред уникалните археологически находки на миналия сезон. Всеки предмет отгръща нова страница от историята, твърдят архелозите. Естествено учените си имат своята любима находка.
Доц. Людмил Вагалински – директор на НАИМ – БАН: “На този стол са седели конкретни хора, знаем ги, разкрили сме им погребенията, този човек сякаш седи пред мен. Нямаме аналог в цялата Римска империя на трикрак, сгъваем офицерски стол.”
Изложбата включва и плакати на 40 различни обекти в страната. Посетилите ще видят какво културно наследство е съхранено по българските земи, а посланието е да се научим, че от него държавата може не само да се гордее, но и да печели.

4. Първата изложба в обновения Исторически музей в Перущица е посветена на виното
http://www.gustonews.bg/?page=article&instanceID=33311
Първата изложба в обновения Исторически музей в Перущица е посветена на виното. Експозицията се открива утре - навръх Трифон Зарезан и ще е на разположение на посетителите през следващия месец, каза кметът на Перущица Ради Минчев.
"Има символика във факта, че първата изложба в реконструирания музей е посветена на виното. Тя е по случай 155 години от създаването на първото винарско дружество в града. Перущица е район, който има дълбоки традиции в лозаро-винарството и е известен в цялата страна със своето вино, и сега посетителите ще могат да се запознаят с исторически факти за отглеждането и производството му в района", допълни градоначалникът.
Откриването на изложбата е утре в 10,30 часа, след което на центъра ще има програма, посветена на празника Трифон Зарезан. В 12 часа пък ще бъде и традиционното зарязване на лозята в масива край града.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пет Фев 14, 2014 9:46 am

Музеен информационен бюлетин за 14.02.2014 г.

1.В Регионален исторически музей - Благоевград откриха изложбата „Археологическите проучвания през 2013 година в Югозападна България”
www.focus-news.net/news/2014/02/14/1884 ... ariya.html
В Регионален исторически музей - Благоевград откриха изложбата „Археологическите проучвания през 2013 година в Югозападна България” Снимка: Информационна агенция "Фокус"Благоевград. В Регионален исторически музей- Благоевград откриха изложбата „Археологическите проучвания през 2013 година в Югозападна България”. Археолозите са работили над пет обекта през изминалата година. Това каза за Радио ‘‘Фокус’’- Пирин археологът Малгожата Кулова. В 5 витрини са представени и най-интересните предмети, открити по време на проучванията. Първият обект е Ранно неолитно селище в местността "Масовец" в село Илинденци. Керамиката, събрана от повърхността, дава хронологически рамките на обекта от ранния неолит с бяло рисувана керамика (първата половина на 6 хил. пр. Хр.) до средния неолит с характерна черна излъскана керамика (началото на втората половина на 6 хил. пр. Хр.) През 2010 г. са направени геомагнитни изследвания върху цялата площ на селището. Следват два обекта от тракийския период. Те са намират в местността Бресто край село Баня и Вельов ергек край град Разлог. Останалите обекти са от по- късен период. От античния и късноантичен град Никополис ад Нестум ще се експонират монети, бронзов кръст и елементи от кандило. Ще се представят също и най-новите открития на Самуиловата крепост.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Фев 17, 2014 8:54 am

Музеен информационен бюлетин за 15-16.02.2014 г.

1. Над 45 000 туристи годишно посещават Къща- музей „Никола Вапцаров” в Банско
http://www.focus-news.net/news/2014/02/ ... ansko.html
Над 45 000 туристи годишно посещават Къща- музей „Никола Вапцаров” в Банско Снимка: Информационна агенция "Фокус"Банско. Над 45 000 туристи годишно посещават Къща- музей „Никола Вапцаров” в Банско. Това каза за Радио „Фокус”-Пирин Светла Барякова, директор на Музеен комплекс- Банско. Музеят е разположена в центъра на града, като е не само част от площадното оформление, но и един от символите на планинското селище. Домът, в който е израснал великият поет на България и обичан син на Банско е отворен за посещения през 1952 г. Така е поставено началото на музейното дело в Банско. Оттогава, вече 60 години, не спира потокът от хора, различни по възраст, занимание, националност, но обединени от желанието да се докоснат до живота на твореца, да се вдъхновят от поезията му и да се преклонят пред гения му. През изтеклите години музеят е реконструиран и обновяван няколко пъти, за да се стигне до последната експозиция, реализирана през 1992 година. Идейният проект е дело на режисьора Въло Радев, а с изпълнението се заемат водещи специалисти в тази област. Чрез специално подбрани видеофилми, посетителите имат възможност да добият по-пълна представа за Никола Вапцаров и неговото време. Той е един от най- посещаваните ни обекти и едва ли има човек, който е постил Банско, да не се отбил в нея. Доказателство за това е потокът от над 45 000 посетители всяка година. „За изминалите години Музеен комплекс- Банско се утвърди, като хранилище на паметниците на културата, но и като база за научна обработка и образователен институт”, каза Светла Барякова. Това определя неговата дейност, като специфична, същевременно изключително разнообразна. Тя е подчинена не само от необходимостта от знание за миналото и търсене упование в него, но и за задоволяване на нарасналите духовни потребности в нашето съвремие. За едно малко градче, каквото е Банско, музейната мрежа е доста богата и впечатляваща, като музейният комплекс обхваща осем обекта и те са обслужвани от компетентни служители. В тези обекти са съхранени и експонирани свидетелства за материалната и духовната култура от различни епохи. Представени са животът и делото на изтъкнати личности родени и отраснали в Банско.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

ПредишнаСледваща

Назад към Your first forum

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron