Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Уважаеми потребители. форумът е тясно специализиран и достъпът до него е ограничен. Ако имате въпроси обръщайте се към администратора.

Модератор: vl.varnenchik_museum

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пет Яну 24, 2014 10:44 am

Музеен информационен бюлетин за 24.01.2014 г.

1. 120 оръжия от бронзовата епоха до 20 в. показва Регионален исторически музей
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1207026
Изложбата "Въоръжение от габровския музей" се открива днес от 16.00 ч. в Регионален исторически музей. Експозицията ще бъде представяна на посетителите до края на март.
Оръжието съпътства човека от най-дълбока древност. В него са отразени съществени черти от технологичното, икономическото, културното и социалното развитие на обществото. Съхранените в РИМ-Габрово оръжия и аксесоари към тях разкриват важни моменти от историята на региона, пазят спомена за личности и събития, които са неразделна част от националната история.
В изложбата „Въоръжение от Габровския музей“ са представени 120 културни ценности от фондовете на РИМ-Габрово. За пръв път музеят експонира представителната част от своята оръжейна колекция, обхващаща всички исторически периоди.
Още част от каменните оръдия от каменомедната и бронзовата епохи, открити в местните земи, могат да бъдат интерпретирани като оръжия.
Отделни артефакти от античната епоха представят следващия етап от развитието на оръжието, когато то става метално и производството му се специализира. Защитното въоръжение е представено частично чрез умба от щитове.
Намерените при археологически проучвания средновековни оръжия, са представени главно с върхове на копия и стрели, както и боздугани.
През османския период се появява огнестрелното оръжие. Обособеният дервенджийски статут на село Габрово позволява разгръщането на специализирано оръжейно производство, което достига своя връх в края на 18 век и началото на 19 век. Представено е чрез пушки (шишанета) и пищови с кремъчно-ударен механизъм и ятагани балкански тип. Част от тях представляват същински произведения на балканското оръжейно изкуство. След първата четвърт на ХІХ в., когато местното оръжейно производство е забранено, започва контрабандния внос на оръжие от Западна Европа. Отначало то е кремъчно-ударно, впоследствие капсулно и накрая заднопълнещо с унитарен патрон. За нуждите на революционните акции се внасят различни системи револвери и пушки. Масовото въоръжаване на местното население по време на Освободителната война, включително и като участие в редовете на Българското Опълчение и доброволните чети, е оставило немалко свидетелства под формата на пушки и револвери. Присъства и трофейното оръжие – саби, ятагани, пушки – спечелено в кървави сражения.
След 1881 г. Габрово не е гарнизонен град, нито в него се произвежда оръжие. Въпреки това достойното участие на габровци във Войните за национално обединение е засвидетелствано с отделни образци огнестрелно и хладно оръжие, както и с редица трофеи, пленени от сръбската, турската, румънската и британската армии.
Последният етап от присъствието на въоръжението в местната история е свързан с партизанското движение през 40-те години на 20 век.
Съхраните културни ценности – великолепни образци на инжинерно-техническата мисъл и декоративно-приложното изкуство – пренасят спомена за героичните дела на нашите деди в защита на род и отечество.

2. Чудотворната икона на кърмеща Богородица влиза в църковен музей
http://novini.rozali.com/lyubopitno/chu ... muzei.html
Оригиналът ще остане в митрополията, за да стане част от подготвяния църковен музей. По желание на патриарх Неофит е направено и копие, което ще бъде занесено в църквата в село Пепелина. Реставраторът Константин Угринов предаде изображенията на кърмещата Богородица на архимандрит Виктор Мутафов от Русенска митрополия.
Иконата е с установено авторство на Цаню Захариев, син на известния тревненски иконописец Захария Цанюв, обясни Костантин Угринов, който е специалист по тревненската школа. Творбата е направена около 1880 г. и е с много рядка иконография – на кърмещата младенеца Божия майка. В България има общо 4 икони с такова изображение. При реставрацията се е наложило да се укрепят живописният слой и грундът, които са пострадали от влагата, а дървената основа е обработена против паразити.
"Всички липсващи части са възстановени, направени са т.нар. ретуши и иконата в момента се намира в експозиционен вид. Тя ще изпълнява великолепно и своите богослужебни функции", каза още реставраторът.
Според него един от начините да се запазват ценните икони е направата на техни копия. Оригиналите могат да се съхраняват в църковни експозиции и музеи при подходящи условия, като се вадят на големи църковни празници.
За Константин Угринов е любопитно как се е стигнало до изрисуването на иконата с подобен нетрадиционен сюжет на кърмеща Богородица.
"Предполагам, че човекът, който я е поръчал, е имал някакъв семеен повод - може би появата на ново дете. Възможно заедно със зографа да са стигнали до този избор", каза той.
Иконата от село Пепелина представя образа на Божията майка, кърмеща Исус Христос, като копие на иконата в Хилендарския манастир в Света гора Атон. Света Богородица Млекопитателница се отличава с много хубави ясни черти и според специалистите е една от най-хубавите у нас. Тя е изпълнена в класическия иконописен стил. Използвана е пищна позлата, която е обработена в короната на иконата и по орнаментите. Всичко това прави Богородица Млекопитателница типична късновъзрожденска икона. /БГНЕС /
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Яну 27, 2014 9:14 am

Музеен информационен бюлетин за 25-26.01.2014 г.

1. Хенри ван дер Кроон: Златен винкел трябва да има в бъдещия музей на маската в Перник
http://www.zapernik.com/obshtestvo/henr ... a-v_28655/
Музей на маската може да има в Перник. Това стана ясно по време фестивала Сурва в миньорския град.
Шефът на "Български пощи" Валентин Петков, който е перничанин, подари на кмета Росица Янакиева и на краля на европейските карнавали барон Ван дер Кроон пощенски марки с винетки с техните образи, пише вестник "Стандарт". Баронът, който е президент на Федерацията на европейските карнавални градове, получи златен винкел, който да му служи за жезъл. Кукери коментираха, че такъв трябва да има и в бъдещия музей на Перник.

2. Андон Козарев, екскурзовод в Природонаучния музей в Котел: Белоглави лешояди и скални орли могат да се наблюдават в Котленско
http://www.focus-news.net/opinion/2014/ ... ensko.html
Андон Козарев, екскурзовод в Природонаучния музей в Котел: Белоглави лешояди и скални орли могат да се наблюдават в КотленскоСнимка: Информационна агенция "Фокус" Андон Козарев, екскурзовод в Природонаучния музей в Котел, коментира пред Радио „Фокус”-Сливен за работата на музея, интересните видове, които могат да бъдат видени в планината над Котел, както и състоянието на природните пътеки.
Фокус: Г-н Козарев, колко са посещенията на Природонаучният музей в Котел през изминалата 2013 година?
Андон Козарев: Малко под 14 000 души са посетили Природонаучния музей в Котел през изминалата 2013 година. Тенденцията на посещенията се запазва, като през 2012 година посетителите отново са в тези граници. Бройката е между 14 000 и 15 000 през 2012, като през 2013 хората, посетили музея, са малко под 14 000 души. Искам да кажа, че основоположник на природонаучния музей в Котел е местния учител-естественик Васил Георгиев, който в продължение на 60 години събира образци от района на Котел.
Фокус: Колко са експонатите, които могат да бъда видени в музея ?
Андон Козарев: Около 30 000 са експонатите в Природонаучния музей в Котел. Изложени са около 1300 експоната, които намират място в постоянната експозиция. Едни от интересните от тях са животните, застрашени от изчезване и изчезнали видове, тъй като няма къде да бъдат видени. В музея може да бъде видян картал или така нареченият черен лешояд. Други интересни видове, които могат да видят посетителите на музея са сивия жерав, който вече не гнезди в България, розовия пеликан, който също не може да бъде видян в нашата страна. Вида може да се види по време на прелети, но не са установени гнезда. За всеки посетител интерес представляват различни видове в зависимост от интересите му. Експонати на над 100 години са едни от най - старите във фонда на Природонаучният музей в Котел.
Фокус: Какви са проблемите, които стоят пред Природонаучният музей в Котел
Андон Козарев: Експозицията на не е променяна от самото основаване на музея през 1981 година. Според мен музеят трябва да се развива, освен чрез реклама и чрез по – съвременни тенденции, за да бъдат привлечени повече посетители. Правени са частични промени в експозицията, но изцяло тя не е пипана. Освен това трябва да се направят стъпки, за да се модернизира музея, както и самата експозиция, за да се засили интереса. Въпреки липсата на средства ние по различни начини разнообразяваме и се опитваме да популяризираме дейността. Има идея да бъде направена изложба на грабливи птици. Есента на миналата година направихме изложба с притежатели на най – богатата колекция от влечуги на балканите. Изложбата преминава при голям интерес. При нас са идвали посетители, които са споделяли, че никога не са чували за съществуването на музея. За да се подобрят условията трябва да се кандидатсва по програма, тъй като средствата за реновация са изключително много. Много от експонатите се нуждаят от реставрация, такава е правена, но само на някои от тях. Все още музея продължава да няма щатна бройка препаратор, а това е от изключително значение за нас.
Фокус: Какво е състоянието на планинските пътеки в района на Котел?
Андон Козарев: В изключително лошо състояние са екопътеките в района на Котел. Терените са неподдържани, пътеките са обрасли, маркировки почти никъде няма. Има нападали и много дървета. Ние предлагаме обход и посещения на различни местности чрез екопътеките, но просто е невъзможно това да се случи, заради лошото им състояние. Туристи без екскурзовод биха се ориентирали много трудно. Една от най–достъпните и посещавани пътеки Котел – Жеравна също остава непроходима. През миналата година група туристи са тръгнали по нея посока Жеравна, но на по – малко от половината път са се върнали, тъй като не са могли да се ориентират, заради липсата на маркировка. Маркировката на маршрутите трябва да бъде обновена и няколко пъти в годината пътеките да се разчистват, за да бъдат достъпни. Кътчетата са отдих направени преди години са частично разрушени, тъй като много от хората не пазят направеното в балкана. В планината има много начупени пейки, оставени боклуци, които никой не почиства.
Фокус: Какви интересни видове могат да наблюдават туристите, които посещават Котел?
Андон Козарев: Белоглави лешояди и скални орли са едни от интересните видове, които могат да се наблюдават в Котленско. От няколко години в Котел действа програма за връщане на белоглавия лешояд в района. Има изградена волиера, а птиците пуснати на свобода са много. Лешоядите се подхранват на площадка, където могат да бъдат наблюдавани и снимани. В района на Котел могат да бъдат видени още сърни и елени, а с добра техника могат да бъдат снимани и скални орли.
Фокус: Г-н Козарев регистрирани ли са нападения от вълци в района на Котел?
Андон Козарев: Нападения от вълци са регистрирани в района на Котел в края на лятото и есента. Нападенията стават тогава, когато вълците учат малките вълчета как се ловува, като избират по–достъпна плячка и заради това нападат домашни животни. Тази есен козари се оплакоха, че посред бял ден са им отмъквали от яретата. Популацията от вълци в района е голяма. Именно в края на лятото малките вълчета са готови да бъдат подложени на този урок, тогава майката им показва как става лова. Вълците издебват козарите и овчарите през деня в някое гъсто място, където козаря няма как да види какво става и нападат животните. По този начин вълците учат своите малки. В района на Котел през ловния сезон се отстрелват средно около 5 вълка.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Яну 27, 2014 9:23 am

Музеен информационен бюлетин за 27.01.2014 г.

1. Пътешествие във времето предлага специалното издание на Историческия музей в града - "Разградъ. Новини от миналото"
http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/754541
Пътешествие във времето ще предложи специалното издание на Историческия музей в града - "Разградъ. Новини от миналото". Вестникът е подготвен по повод на Деня на Разград - 28 януари, и ще бъде представен от 14.00 ч. в художествената галерия "Проф. Илия Петров". Това съобщи уредникът в музея Нели Николова. Всеки от присъстващите на събитието ще получи екземпляр от изданието. "Младите актьори от формацията "Импулс", с театрализация на някои от материалите, буквално ще го накарат даоживее пред публиката", разказа Николова.
По думите й идеята на авторите е била не да анализират времето и историческите процеси, а чрез извадки от тогавашния местен периодичен печат и стари снимки да покажат живота в лудогорския град в края на 19-ти и първата половина на 20-ти век. Изданието съдържа материали, касаещи всички области на обществения живот - политика, икономика, култура, спорт, транспорт. Читателят може да се "поразходи" из "прочутия Дели-Ормански панаир", да научи за пожарите и наводненията в Разград, както и да "надникне" в някои от местата за развлечение
в града, да намери любопитни факти за първата автомобилна катастрофа, за Аеропланната пощенска служба. Авторските материали ще разкажат и с какво напредъкът на Разград "буди завистта" на съседните градове. Според уредника в музея със сигурност читателите ще се забавляват, докато четат как след Освобождението в града се появяват "цивилизаторките", които пренасят на местна почва европейските моди и маниери. "Не беше възможно в ограниченото пространство на 16-те страници да обхванем цялата палитра на обществено-политическия и
културния живот през периода", коментира Нели Николова. Тя допълни, че авторите, сред които са Марина Босева, Георги Тодоров и Любомир Коцев, имат идеята появата на изданието да се превърне в начало на нова "периодика" в Разград.

2. Историческият музей с изложба за Стамболов
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1208224
С фотодокументална изложба Регионален исторически музей-Велико Търново ще отбележи 160-годишнината от рождението на бележития търновец Стефан Стамболов. Експозицията „Поглед в миналото. Стефан Стамболов (1854-1895 г.)” включва над 70 снимки и документален материал, които отразяват основни моменти както от живота, така и от революционната и политическата дейност на Стефан Стамболов.
Цитати и мисли от нашия съгражданин илюстрират изявите му в областта на публицистиката и поезията. Оценката на неговата личност и дейност, като един от най-известните български политици от края на ХІХ век, е представена посредством цитати на известни негови съвременници.
Изложбата ще бъзе експонирана на ул. „Независимост“ пред факултет „Изобразително изкуство“ в навечерието на рождената дата на бележития български държавник и революционер 31 януари. Куратор на експозицията е Весела Мартинова от отдел „Нова и най-нова история“ на музея в екип с Боряна Боянкинска от отдел „Нова и най-нова история“ и Димитър Харбалиев от отдел „История на България XV-XVIII в.“ на РИМ – Велико Търново.

3. От Историческия музей в Панагюрище планират реставрирането на Евангелието на поп Грую Бански
http://www.focus-news.net/news/2014/01/ ... anski.html
От Историческия музей в Панагюрище планират реставрирането на Евангелието на поп Грую Бански Снимка: Информационна агенция "Фокус"Пазарджик. В момента реставрираме шест ценни книги с дарени средства, но имаме идея да реставрираме и Евангелието на поп Грую Бански в Панагюрище. Това каза за Радио "Фокус" - Пазарджик директорът на Историческия музей в Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов. Книгите ще бъдат от специалисти от БАН, а това са "Поучително евангелие" на Софроний Врачански, като това е пето издание от 1882 година, "Календар вечний" на Велко Радов Королеев от 1853 година, "Стихийна аритметика" на Сава Радулов от 1843 година и "Месяцослов" на Сичан Николов от 1842 година. Идеята е да реставрираме и други книги. Средствата са дарени от неправителствена организация и се надяваме те да стигнат за възстановяването на тези книги, а също и за реставрирането на Евангелието на поп Грую Бански. То е в сравнително добро състояние, но е много ценна книга, защото има голяма историческа стойност. Това е Евангелието, пред което се заклеват депутатите на събранието в Оборище, с него се освещава знамето на участниците в Априлското въстание от Панагюрище. След априлските събития от 1876 година, поп Грую Бански запазва Евангелието, а след смъртта му през 1908 година то е дарено на Историческия музей в Панагюрище от неговите наследници, каза също Шопов. Той допълни, че Евангелието на поп Грую Бански е своеобразен свидетел на историческите събития през 1876 година и на Априлското въстание в Панагюрския край, което определя неговата голяма историческа стойност.

4. Приоритетна задача на историческия музей в Смолян и през тази година ще бъде да работят по проекти, като институция, работеща на трасгранична територия
http://www.focus-news.net/news/2014/01/ ... oriya.html
Приоритетна задача на историческия музей в Смолян и през тази година ще бъде да работят по проекти, като институция, работеща на трасгранична територия Снимка: Информационна агенция "Фокус"Смолян. Приоритетна и водеща задача на историческия музей в Смолян и през тази година е да работи активно по различни проекти, според възможностите на институцията като работеща на трасгранична територия. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян директорът на Регионален исторически музей „Стою Шишков” – Смолян Таня Марева.
За миналата година също една от водещите задачи е била изпълнението на дейности на РИМ - Смолян в качеството му на партньор по проект „Тракийско и византийско в Родопите и Северното Егейско крайбрежие , който е финансиран по програмата за „Европейско териториално сътрудничество България – Гърция – 2007 – 2013”. В този проект музеят е бил вторият български партньор, а община Смолян водещият партньор. „Поставяме си и задачи да продължим с научноизследователската дейност и да разкриваме невероятното богато културно наследство на Средните Родопи”, подчерта директорът на музея. Марева каза също, че историческият музей в Смолян е сключил договор със сдружение „Читалища” – София, за разпространяване идеята за направата на мънистени накити, която е жива традиция в Родопите. Смолянският музей е бил партньор по такъв проект през 2009 г., разработен от клуба на приятелите на музея, затова Сдружение „Читалища” са ги поканили за партньор в такъв проект, в който ще се изучават направата на подобни накити. И тази година, както и в предходните, сред приоритетите ще бъдат и честванията на официалните празници на република България, както и водещи исторически годишнини, свързани с региона.

5. Образователна игра – водач „По Дунавския Лимес“ ще се проведе днес с ученици в Историческият музей
http://www.ruseinfo.net/news_122872.html
Образователна игра – водач „По Дунавския Лимес“ ще се проведе днес, 27 януари 2014 г. (понеделник), от 14.30 часа в Историческия музей, пл. „Ал. Батенберг“ 3, с участието на ученици от СОУ с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ - Русе.
Занятието се осъществява по проект „Дунавският Лимес в североизточна България“ на Регионален исторически музей – Русе, с финансовата подкрепа на Американския научен център – София и фондация „Америка за България“. Занятията по образователния модул на проекта се реализират от музеен педагог по специално създадена за проекта игра-водач, чрез който участниците ще научат повече за римското наследство в североизточна България. Как се е образувала провинция Мизия и как е изграден Дунавския римски лимес са теми, представени във водача. Автор на текстовете към играта е археологът от Русенския музей Деян Драгоев.
В книжката –игра са включени за запознаване обектите в близост до град Русе: крепостта „ Нове“ до Свищов, „ Ятрус“ при село Кривина Русенско, „Сексагинта Приста“ и „Трансмариска“ до Тутракан, които са били една значителна част по римската фортификация по дунавската граница на Римската империя.
Част от участниците са от клуба по Русезнание към РИМ, както и ученици от СОУИНЕ “Фр. Шилер“ в Русе. В книжката има игри, които ще научат учениците да намират дадена находка и установяват нейният произход, като потърсят отговора сред изложеното в залите на музея.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 28, 2014 11:00 am

Музеен информационен бюлетин за 28.01.2014 г.

1. В Историческия музей във Велинград отчитат увеличение на посетителите
http://www.focus-news.net/news/2014/01/ ... elite.html
Изображение
В Историческия музей във Велинград отчитат увеличение на посетителитеСнимка: Информационна агенция "Фокус"Пазарджик. В края на миналата година Историческият музей посрещна 20-хилядния посетител, каза за Радио „Фокус” Пазарджик директорът на музея Снежана Велева. Това беше едно момиче от София, което получи от нас издания на музея и сувенири, свързани с историята му. Статистиката ни показва, че имаме увеличение на посетителите. Музеят два пъти през годините е бил национален първенец в това отношение и е стигал посещаемост от 80 хиляди души, но това е било в годините когато се идваше организирано, коментира Велева. След това хората значително намаляха, като сме имали години с едва 3 хиляди посетители и бяхме отписани от 100-те национални туристически обекта. Сега обаче тенденцията е много добра, имаме възможност да постигнем по-големи успехи. С музея в Батак имахме почти една и съща посещаемост, а те, както знаем, няколко години поред посрещаха своя 50-хиляден посетител. Година след година във Велинград имаме увеличение с 2-3 хиляди души. Ние се стараем постоянно да откриваме временни изложби, почти всеки месец имаме гостуващи нови изложби. Искаме да сме интересни не само на гостите на града, но и на самите велинградчани. Държим много и на работата с учениците и децата, като основната ни цел е да ги научим да влизат в музея. Затова се стремим да правим интересни инициативи, насочени към тях, каза също директорът на културната институция във Велинград.

2. Утре трима се борят за директор на РИМ
http://www.focus-news.net/news/2014/01/ ... elite.html
Нов конкурс за избор на директор на Регионалния исторически музей се провежда община Стара Загора 7 месеца след провала на предходния.Тогава кандидатите бяха четирима - настоящият директор Светла Димитрова и колегите й Ангел Динев, Ваня Ценкова и Георги Илиев.
Сега допуснатите до втория кръг - събеседването с комисията са трима - настоящият директор Светла Димитрова, Ангел Ангелов и Петър Калчев, които също работят в Регионалния музей.
Утре от 14.00 часа седемчленна комисия ще проведе вторият заключителен етап от конкурса. Председател на комисията е зам. кметът Иванка Сотирова, представител на Министерството на културата е Екатерина Джумалиева, началник отдел „Музейна дейност, изобразителни изкуства и литературно наследство".Включени са още директорите на историческите музеи в Хасково и Казанлък Валентин Димитров и Момчил Маринов. Сред останалите членове на комисията са секретарят на община Стара Загора Цена Велкова, главният юрисконсулт на общината Деница Славова и общинският съветник Христо Бонев, член на постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания.
Комисията е назначена със заповед на кмета Живко Тодоров.

3. Историческият музей в Перник показва изложби на етнографски тъкани, икони и праисторическа керамика
http://radiosofia.bnr.bg/Shows/Current/ ... muzei.aspx
Историческият музей в гр. Перник е създаден с Наредба на Градския народен съвет на депутатите на трудещите се - гр. Димитрово от 29 април 1953 г. като Музей на социалистическото строителство. Първият щатен работник е Анастасия Ташкова, която събира много снимки и документи и още на следващата година е показана пътуващата документална изложба "Георги Димитров и борбите на пернишките рудничари".
На 14 юни 1957 г. е открита първата музейна експозиция, в която съвсем бегло е проследено миналото и настоящето на селището Перник. През 1959 г. Перник става окръжен център, а музеят прераства в Окръжен народен музей. Още на следваща година със съдействието на АИМ при БАН и НИПК започват археологически разкопки на хълма Кракра под ръководството на ст.н.с. Йорданка Чангова.
Представите за миналото на Перник придобиват по-ясни очертания. В началото на 1968 г. наименованието на музея се променя и той става Окръжен исторически музей (ОИМ) с няколко отдела: Археология, Етнография, История на капитализма и работническото революционно движение, Социалистическо строителство, Минно дело и Художествен. По-късно през годините се обособяват отделите: Фондови, Възраждане и Културно-масова работа.
В резултат на работата на музейните специалисти на 3 март 1973 г. е открита експозиция на музея в основно преустроената сграда на Дома на миньора, където музеят се намира и днес. За времето си тя е една от най-модерните в страната, а работата на музейните специалисти и художника Злати Чалъков е оценена много високо. Годините на прехода обаче са оставили своя отпечатък и там.

4. 13 061 души са посетители музея в Кюстендил, от тях 1 160 деца
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1208910
13 061 души са посетили музейните зали и експозиции на Регионален исторически музей- Кюстендил през изминалата година, това съобщи за Дарик директорът Валентин Дебочички.
"Повишението е символично, но това за нас е един добър знак на стабилизиране. Изнесени са близо 700 беседи в различните експозиции. Близо 1 160 деца са посетили създаденият през миналата година Детският музеен кът. Половината от неговите посетители са деца от София и Перник. Радващи са и отзивите, които получаваме в книгите за посетителите във всички експозиции", заяви Дебочички.
Той оценява работата на музейната колегия през миналата година като добра.
През 2014 година от музея ще се стремят за привличане на повече посетители чрез частични актуализации на съществуващите изложби.
През месец март в зала "Ахмед Бей" ще бъде открита изложбата от резултатите от спасителнете археологически проучвания по ЛОТ 1 на автомагистрала "Струма". В края на същият месец ще бъдат започнати и проучванията на терена на ЛОТ 2.
"Предвиждаме откриване на етнографска изложба в зала "Стримон". Това най- вероятно ще стане през месец май. Тя ще може да бъде посещавана поне 12 месеца", каза още директорът на РИМ- Кюстендил.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Яну 29, 2014 9:51 am

Музеен информационен бюлетин за 29.01.2014 г.

1. Историческият музей в Търговище обявява вход свободен
http://www.touristmedia.info/bg/article ... index.html
По случай празника на Търговище – 29 януари, историческият музей ще посреща своите посетители с безплатен вход, съобщава БТА. Поводът е отбелязването на 136-ата годишнина от освобождението на града от османско владичество.
За посещения ще бъдат отворени Славейковото училище, част от музейния комплекс, с шест изложби. Жителите и гостите на града могат да видят експозицията "На оръжие, за България!" - посветена на годишнината от Освобождението. В нея са представени оръжия на руската и на турската армия от времето на Руско-турската война и на българското опълчение.
Икони и църковна утвар представя изложбата "С пламъка на вярата". Към величието на българския дух насочват вниманието изложбите "Велик е нашият войник" и "Изгубените дъщери на Майка България - Македония и Тракия". Други две изложби са гостуващата "Сюжети от Египет. Находки от българските земи" и постоянната експозиция на музея в Търговище "Възрожденска класна стая".
През целия празничен ден ще бъде отворена и Етнографската експозиция, разположена в Хаджи Ангеловата къща във възрожденския квартал "Варош", допълват от културната институция.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Чет Яну 30, 2014 1:54 pm

Музеен информационен бюлетин за 30.01.2014 г.

1. Първият на Балканите "Интерактивен музей на индустрията" ще бъде открит в Габрово
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1210180
До месец ще бъдат открити обектите от мащабния проект на Община Габрово, в който са включени едни от най-атрактивните и популярни места на културно-историческото наследство в региона. Възстановка на събитие от народния календар, тематична конференция и организирани посещения са сред планираните официални инициативи.
Изненадата е иновативна атракция – Интерактивен музей на индустрията - първият по рода си на Балканите. Той се помещава в изцяло реконструираната сграда на бившия исторически музей. В него са включени над 20 инсталации от видео, програмни продукти, виртуални изображения и декори, които показват развитието на габровската индустрия през епохите на индустриализацията, социализма и съвремието. Отбелязан е приносът на местните индустриалци и видовете промишленост, прочули града. В етнографския музей „Етър” е възстановена Балканджийската мандра. Изградени са модерна система за достъп до паркинга, нова пешеходна алея и видеонаблюдение.
Известна като „Къща на спомените”, сградата на Дечковата къща е реставрирана и оборудвана. Приземният етаж е преустроен като са обособени ретро дрогерия и ретро фотоателие. В резервата „Боженци“ са реставрирани няколко възрожденски сгради. Паркингът е рехабилитиран, с нова обслужваща сграда в автентичен стил, калдъръмената настилка е благоустроена, сградите са с ново експозиционно обзавеждане.
Създаден е туристически интернет портал за резервации и нови рекламни материали за обектите. 15 лица са обучени по професиите „Екскурзовод” и „Аниматор в туризма”. С петима от тях Община Габрово ще сключи трудови договори за работа в музея на индустрията.
Интегрираният проект за развитие на културно-историческия туристически продукт и свързаната с него инфраструктура в община Габрово включва общо десет обекта. Финансирането е на обща стойност 6 195 596 лева по Оперативна програма „Регионално развитие”.

2. Ангел Динев спечели конкурса за директор на Регионален исторически музей - Стара Загора
http://www.chambersz.com/news/11696-ang ... ara-zagora
На първо място в конкурса за избор на директор на Регионален исторически музей - Стара Загора комисията класира Ангел Динев - завеждащ отдел Нова история. На второ и на трето място са настоящият директор Светла Димитрова и Петър Калчев - завеждащ отдел Праистория.
Председател на комисията е зам.-кметът Иванка Сотирова, а членове: Екатерина Джумалиева от Министерството на културата, секретарят на община Стара Загора Цена Велкова, главният юрисконсулт на общината Деница Славова, общинският съветник Христо Бонев, който е член на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания и директорите на историческите музеи в Хасково и Казанлък.
Предстои кметът на Стара Загора Живко Тодоров да издаде заповед за назначението на Ангел Динев.

3. Пак търсят директор за Историческия музей в Плевен
http://sever.bg/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B ... 80%9A.html
За втори път обявиха конкурс за директор на Регионалния исторически музей в Плевен. На първия се явиха трима кандидати - археологът Владимир Найденов, досегашният директор на Доходното здание в Русе – Володя Попов и шефът на Историческия музей в Харманли – Тошо Спиридонов. След двата тура на конкурса обаче никой от тях не успя да събере необходимите 60% от точките.
Изискванията към кандидатите във втория конкурс са - завършено висше образование с образователно-квалификационна степен "Магистър” и с професионално направление "История и археология” или "Социология, антропология и науки за културата”. Кандидатите трябва да имат професионален опит не по-малко от 5 години, да познават българското законодателство в областта на културата и да притежават организационни умения, нагласа за работа в екип, адаптивност, комуникативност. Като предимство ще се счита, ако имат присъдени научни степени и звания, опит в областта на музейното дело и опазване на културното наследство, компютърна грамотност, чуждоезикова подготовка и са участвали в разработването и реализирането на програми и проекти.
Конкурсът отново ще е в два кръга - защита на концепция за дейността и развитието на Регионален исторически музей Плевен за период от 5 години, подробно разработена за първата от тях, след това кандидатите ще се явят на събеседване. Документите се подават в едномесечен срок от датата на публикуване на обявата, т.е. до края на февруари.
Конкурсната процедура ще се проведе от Комисия, назначена с нарочна Заповед на кмета на Община Плевен, непосредствено след изтичане на срока за приемане на документите.

4. Военноисторическият музей открива МИГ - военен музей за деца
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3111137
Министър Найденов за НВИМ: Разследването на Военна полиция дава резултати
Детски музей ще обогати през февруари експозицията на Нaционалния военноисторически музей (НВИМ), съобщиха от там.
Малките приятели на музея вече ще имат свое специално място в него, където ще научават интерсени факти и събития от военната ни история. Изненада има и за родителите им - новоизградена зала за временни изложби, посветена на развитието и постиженията на военнопромишления комплекс.
„MИГ - Мислители, изобретатели, герои" е името на детския музей, който е съвместен проект на НВИМ и Нов български университет и е финансиран от фондация „Америка за България". В музея децата по иновативен и разнообразен начин ще се докоснат до военната ни история чрез стратегически и ролеви игри, които подпомагат възпитаването на толерантност, взаимопомощ, уважение към хората и моралните ценности. Малките посетители ще могат да влязат в ролята на герои или на важна фигура от военното време, обличайки униформи с прилежащите към тях аксесоари - пагони, шапки, ордени. Ще се потопят в пространството на различните технически изобретения, направени за военни цели в национален и световен мащаб, и ще научат, че днес значителна част от тези иновации и технологии са станали неизменна част от ежедневието ни.
Малките приятели на НВИМ ще имат възможността да разгледат и изпробват предмети от бита на войниците, да чуят разкази за героите, които военната история помни и добре познава, и сами да открият какво е за тях героизмът и кой е техният герой.
В пътешествието из завладяващия свят на новия музеен кът децата ще бъдат придружавани от двама специални герои, които ще разказват интересни истории, ще играят и ще учат заедно с малките посетители.
Техните имена бяха избрани сред предложенията на децата, които взеха участие в конкурса „Имена за малките герои", обявен от НВИМ в края на декември 2013 г. Сред множеството интересни предложения като най-оригинални се откроиха имената Храбрин и Храбрина на Елица (10 г.) и Боян (6 г.) Ганеви от София. Малките кръстници ще бъдат наградени по време на официалното откриване на детския музей на 7 февруари 2014 г.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пет Яну 31, 2014 9:22 am

Музеен информационен бюлетин за 31.01.2014 г.

1. Регионален исторически музей-Габрово и Народно читалище „Зора-1872“ организират изложба „Ножарството в Новата махала“
http://www.focus-news.net/news/2014/01/ ... ahala.html
Регионален исторически музей-Габрово и Народно читалище „Зора-1872“ организират изложба „Ножарството в Новата махала“Снимка: Информационна агенция "Фокус"Габрово. По случай Деня на ножарите – 31 януари, Регионален исторически музей-Габрово и Народно читалище „Зора-1872“ организират изложба „Ножарството в Новата махала“ в залата на музея. Това съобщиха от пресцентъра на музея. Представени са 12 бр. културни ценности и 42 ножа, продукция на съвременни майстори. Оригиналните документи от ХІХ в. – майсторско свидетелство за упражняване на занаят, търговски писма, търговски тефтери, фактури и описи на стоки, паспорти за платено мито свидетелстват за развитието на ножарския занаят в региона и пласирането на продукцията му в Османската империя и извън нейните граници. Своеобразен център на експозицията е представяното за пръв път пред публика знаме на Еснафското ножарско-железарско общество в Новата махала от 1924 г.
Показаните разнообразни видове ножове – касапски, ловни, спортни, сувенирни, чекии, сойки и др., дело на потомствените майстори ножари Георги Мантов, Тодор Лалев, Ганчо Данаилов, Стоян Андреев и Данаил Йорданов, демонстрират не само високия професионализъм на своите автори, но и доказват успешното продължаване на традицията на новомахленското ножарство, отличаваща се с високо качество и оригинална високохудожествена украса.
Инициативата е част от успешната работа на Регионален исторически музей-Габрово с местните читалища и ще има своето продължение с нови изяви.
Изложбата е отворена за посетители до края на месец февруари.

2. Музей на играчката ще бъде създаден в Добрич, в партньорство с БЧК
http://www.focus-news.net/news/2014/01/ ... -bchk.html
Музей на играчката ще бъде създаден в Добрич, в партньорство с БЧКСнимка: Информационна агенция "Фокус"Добрич. Предстои създаването на Музей на играчката в Целодневна детска градина „Слънчице” в Добрич. Това съобщи Станислава Кръстева, координатор на международния проект, в рамките на който е инициативата, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Екипи от 6 детски градини в различни европейски страни – България, Словения, Хърватия, Норвегия, Турция и Латвия, изследват общия език на играчките и тяхната уникална роля като средство за забавление, социално общуване, възпитание и обучение, играчките като международен език, на който говорят всички децата по света. В работни ателиета децата от Добрич, заедно с родители и учители, са изработили играчки от природни и отпадъчни материали. Играчките са били коледен подарък за децата от Хърватия и Латвия. Изключителен интерес е предизвикала коледна кутия със специална играчка – автентична кукла на момиче от царевична шума за партньорите от Латвия. Във всички групи на детската градина ще бъде създаден Клуб на играчката. В него ще се създават реквизити и играчки от природни, отпадъчни материали и хартия за различни игри, ще се преоткриват традиционни играчки от миналото и ще се овладяват начините за игра с тях. Играта ще бъде основа за изграждане на доверие, толерантност и разбирателство, повод за приятни преживявания и усвояване на умения за съвместна игра при децата. Предвидено е организиране на родителски уикенди под мото: “Един ден като дете“. Тогава родителите ще си припомнят вълшебството на своето детство, ще го споделят с децата си, ще се потопят в техния свят, където възрастният е желан партньор, който разбира и уважава идеите на детето и умело предлага нови и интересни възможности за игра. Обединени от идеята на играта, клубовете на играчката към групите ще осъществяват своята дейност веднъж седмично. Инициативата е в партньорство с Центъра за обществена подкрепа към Областния съвет на БЧК. За създаването на Музея на играчката ще бъде осъществена изследователската дейност, насочена към издирване на стари, традиционни играчки от миналото. Те ще бъдат подредени в музея. Всяка играчка трябва да бъде придружена с история – кой я е открил, за кой приблизителен период от време е характерна тя, как се играе с нея, какъв вид играчка (музикална, математическа, за развиване на логическо мислене или сръчност и т.н). В инициативата могат да се включат всички, които проявяват интерес, имат стари играчки и желаят да ги предоставят за Музея на играчката в ЦДГ№10 „Слънчице“. Играчките могат да бъдат предоставени за временно ползване, докато продължава проектът (до средата на следващата година), възможно е завинаги, безвъзмездно или с договор за дарение. Идеята е сбирката, която бъде събрана, след приключване на проекта да бъде предоставена на Историческия музей в Добрич.

3. Музеят в Кюстендил подготвя етнографска изложба
http://focus-news.net/news/2014/01/31/1 ... ozhba.html
Музеят в Кюстендил подготвя етнографска изложбаСнимка: Информационна агенция "Фокус"Кюстендил. 13 065 души са били посетителите на кюстендилския музей през изминалата година. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил директорът на Регионален исторически музей – Кюстендил Валентин Дебочички. През първия месец от тази година е направена пълна статистика на цялостната дейност на музея, която е дала и точното число на посетителите във всички музейни експозиции. Разкритият наскоро музеен кът е бил посетен от 1160 деца. „Това мен лично много ме радва. Този музеен кът е отворен за всички деца. Ние се надяваме, че децата са останали доволни и ще може да имаме още повече посетители във всички музейно обекти”, каза Валентин Дебочички. Той допълни, че в детския музеен кът са идвали не само деца от Кюстендил, но и такива от Перник и София. През тази година специалистите от музея подготвят нова изложба. Тя ще бъде етнографска и ще бъде представена през месец май. Изложбата ще представи един от най-хубавите и богати фондове на кюстендилския музей.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Фев 03, 2014 9:48 am

Музеен информационен бюлетин за 01-02.02.2014 г.

1. Николай Колев: Искаме Музеят на бойната слава в Ямбол да стане музей на всички родовe войски в България
http://www.focus-news.net/news/2014/02/ ... ariya.html
Николай Колев: Искаме Музеят на бойната слава в Ямбол да стане музей на всички родовe войски в България Снимка: Община ЯмболЯмбол. Искаме Музеят на бойната слава в Ямбол да стане музей на всички родовe войски в България. Това заяви в интервю за Радио „Фокус”-Сливен Николай Колев, директор на общинския специализиран Музей на бойната слава в Ямбол. „Замисълът ни е да увеличим площта на музея, и в момента общината води преговори с Министерството на отбраната да ни прехвърли собствеността на останалите части от територията на бившите Пионерски казарми, каза Колев. Музеят се намира в бивше поделение, известно като „Пионерски казарми”. През него са преминали всички гарнизони, които са били някога в Ямбол. От както е създаден музеят, се попълва неговата колекция с нови експонати. „Последният експонат, с който се сдоби музеят беше самолет - изтребител МИГ 17, който беше в много окаяно състояние, но с помощта на бригада от летище „Безмер” беше възстановен безвъзмездно, а музеят закупи само материалите. Сега самолетът е в прекрасна форма и е на разположение посетителите да му се порадват. Също така придобихме и друг самолет – L 29. Той е бил тренировъчен, много масово използван през 60, 70, 80 години в цяла Източна Европа. Разполагаме и със самолет МИГ 15, също учебно- тренировъчен. Другите неща са зенитни оръдия, няколко минохвъргачки и най-вече прочутите немски танкове „Панцер –3„, „Панцер – 4”- самоходни оръдия, с които са били въоръжени в българската армия през Втората световна война, след което са били разположени по границата с Турция. Били са вкопани в една така наречена укрепителна линия Крали Марко. Преди няколко години бяха изкопани и сега са изложени девет танка, които успяхме да възстановим и са в по-добро състояние. Останалите около 20 танка са в по-лошо състояние и не могат да бъдат изложени” посочи Колев. Той призова бивши военнослужещи от ямболския гарнизон, частни колекционери, неправителствени патриотични организации, граждани да подпомогнат с дарение. „Такива експонати са ни нужни. Те са спомен за хората, служили през всички години в поделенията и ние няма как да ги видим, ако те сами не ги покажат. Най-вече това са стари документи, свързана с тяхната военна служба, снимкови материали, медали и ордени, униформи. Вече ни даряват и имаме такива материали. В края на миналата година ни дариха парадна униформа от шести Артилерийски полк, военни документи, например билет за уволнение след Балканската война на войник от 29 пехотен полк. Така че всеки, който иска да дари може да го направи като се свърже с музея”, посочи Колев.

2. Община Благоевград ще облагороди пространството между Регионалния исторически музей и Младежкия дом
http://www.focus-news.net/news/2014/02/ ... a-dom.html
Община Благоевград ще облагороди пространството между Регионалния исторически музей и Младежкия дом Снимка: Информационна агенция "Фокус"Благоевград. Община Благоевград ще облагороди пространството между Регионалния исторически музей и Младежкия дом, съобщиха от пресцентъра на общината. Реновационните дейности ще бъдат извършени по проект, който включва изграждане на амфитеатър, реконструкция, облагородяване, озеленяване и монтиране на парково и алейно осветление. Проектът „Инвестиции в бъдещето на община Благоевград“ се изпълнява по ОП „Регионално развитие”. Във връзка с обогатяването на проекта общинска администрация организира обществено обсъждане, което ще се състои в понеделник от 10.00 часа в зала 101 на общината. Темата на обсъждането е „Избор на идеи за най-добро обемно пространствено решение за обектите, включени в проект „Инвестиции в бъдещето на община Благоевград“. Целта на срещата е да се информира обществеността за намеренията на общината по отношение на обектите, включени в проекта, както и да се генерират нови идеи и предложения, които да доведат до по-добри пространствени решения.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Фев 03, 2014 10:23 am

Музеен информационен бюлетин за 03.02.2014 г.

1. Министър Ангел Найденов открива обновения Военноисторическия музей в петък
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3151417
Обновената експозиция на Националния военноисторически музей (НВИМ) ще бъде официално открита от министъра на отбраната Ангел Найденов на 7 февруари, петък, от 17,00 ч., съобщиха от музея.
За първи път НВИМ ще покаже на посетителите постиженията и развитието на българския военнопромишлен комплекс в специално изградената зала за временни изложби. В нея посетителите ще могат да се запознаят отблизо с историята и днешния ден на съвременното българско оръжейно производство.
Сред новостите в музея е интерактивният Детски музей "МИГ - мислители, изобретатели, герои", който е съвместен проект с Нов български университет, финансиран от фондация „Америка за България".
Предназначен за деца от 3 до 12-годишна възраст, Детският музей има за цел да подпомогне възпитаването на толерантност, взаимопомощ, уважение към хората и моралните ценности. Стратегически и ролеви игри, представящи интересни факти и събития от военната ни история, вълнуващи разкази за герои, технически изобретения за военни цели, които са се превърнали в неизменна част от ежедневието, са само част от възможностите, които предлага новият Детски музей в НВИМ.
С обновена визия са и колекционните зали „Български военни униформи", „Отличия на държавните глави на България" и „Хладно и огнестрелно оръжие". Новият облик на най-богатите тематични сбирки в страната ще привлече любителите със специфични интереси във военната история.
Представянето на съвременните технологии във военнопромишления комплекс се реализира благодарение на фирмите „Арсенал" АД, „Аркус" АД, „ВМЗ" ЕАД, „Дунарит" АД, „Оптикоелектрон Груп" АД, „Оптикс" АД и „Самел-90" АД.

2. Изложба на гигантски риби в Природонаучния музей
http://news.burgas24.bg/477004.html
По случай 2 февруари - Световния ден на влажните зони, в Природонаучния музей в Бургас гостува фотоизложбата на Историческия музей в гр.Тутракан "Гигантските риби по поречието на Дунав".
Откриването на изложбата ще бъде на 5 февруари от 13.30 часа в залата на Природонаучния музей на ул. "К.Фотинов" 30.
Дунав е най-голямата река в България и местообитание на около 80 вида риби. Една част от тях са характерни само за нея (дунавски ендемити), а друга част се срещат и в някои съседни, вливащи се в Черно море големи реки. През последните години, благодарение на човешката дейност, ихтиофауната на реката силно намалява. Есетровите риби са сред тези, които постепенно изчезват. А само преди 100 години от тях са се ловили гигантски екземпляри, тежащи по няколкостотин килограма. Именно тези улови са запечатани в снимките, представени в изложбата.
Рибарството по Дунав е традиционен източник на препитание на хората около реката от десетки хиляди години. Идеята за създаване на фотоархив с гигантски риби, хванати от рибари в Дунав, възниква по повод отбелязването на 30-годишнината от създаването на Етнографски музей в гр.Тутракан. Неин автор е Величко Атанасов, уредник в музея. Изложбата представя 32 фотоса на пъструга, бяла риба, сом и моруна с големи размери, уловени през годините в българската част на р. Дунав. Архивът съдържа снимки, които са направени от средата до края на XX век и повечето са дарение от частни лица. Най-старата снимка е от 1942 г. на моруна, уловена край с. Връв с тегло 393 кг.
Фотоизложбата ще остане в Бургас до края на м. март 2014 г. Заповядайте!
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пет Фев 07, 2014 9:02 am

Музеен информационен бюлетин за 04.02.2014 г.

1.Деца общуват с древността в Националния археологически музей
http://society.actualno.com/Deca-obshtu ... 14215.html
Изображение
Повече от 800 деца от 4-ти и 5-ти клас на единадесет софийски училища ще вземат участие в детската програма на Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН, в рамките на гостуването на експозицията „Непреходен отпечатък в историята – съкровища от гръцките музеи“. Изложбата се провежда под патронажа на Посолството на Република Гърция в София и ще остане в музея до 9 февруари 2014 г.
Всеки ден в музея се провежда обучение на ученици, които се запознават с историята и ценностите на Олимпийските игри, разглеждат експонатите на изложбата и участват в дискусии с археолози. Специално издание за деца, направено за изложбата, разказва за Олимпиадата и нейните спортове във вид на разговор между деца от Гърция и България с Херакъл, най-смелия герой от гръцката митология. Херакъл води децата на мястото на провеждане на Олимпийските игри, запознава ги с начина на провеждане и идеологията на игрите, разказва тяхната история и им показва експонати от времето на първите игри, а именно печати, съдове, надгробни плочи, монети и медали.
Това е поредната инициатива на Националния археологически институт с музей при БАН, насочена към децата. Програмите им са предназначени за ученици в най-ранна училищна възраст. Пример за това е инициативата „Магията на археологията. Първата тетрадка на малкия археолог”, в която участваха 1500 второкласници през учебната 2011 – 2012 г.. Идеята на института е да организира ежегодно подобни инициативи и постепенно да надгражда познанията на малките, като ги интригува, обучава и забавлява едновременно.
Изложбата се реализира от Националния археологически музей и Нумизматичния музей в Атина. Тя бе открита на 7 ноември 2013 г. и ще остане в Националния археологически музей в София до 9 февруари 2014 г., благодарение на подкрепата на редица компании и организации, сред които и Alpha Bank, като част от политиката на банката да подкрепя значими културни проекти.
Експозицията представя 195 редки и уникални експонати, които датират от неолитния период (VІ-то хилядолетие пр. Хр.) до края на ХІХ век включително и са част от колекциите на Националния археологически музей, Нумизматичния музей и Музей Керамейкос в Атина, Археологическия музей в Аргос, Археологическия музей в Делфи, Археологическия музей в Ламия, Музея на византийската култура в Солун и Археологическия музей в Тива.

2. Историческият музей в Пловдив представя уникален дневник
http://news.plovdiv24.bg/477304.html
Първото "Българско читалище" в Пловдив е създадено през месец февруари 1869 година. По случай 145 години от възникването му РИМ-Пловдив представя дневника на обществената институция в рубриката "експонат на месеца".
Дневникът е списван от 1869 г. до началото на 1876 г. - времето на подготовка на Априлското въстание. Читалището преустановява своята дейност при последвалите събития. Дневникът е уникален с това, че пази отпечатък от оригиналния печат на организацията, сметководни вписвания за приходи и разходи, списъци на действителните и почетните членове, както и ежегодни отчети, които дават разнообразни сведения за широкия спектър от общественополезни дейности на "Българско читалище" и неговите дейци.
Ръководителите и членовете на първото българско читалище в Пловдив са давали облика на българския обществен и културен елит под тепетата. Сред тези личности са: Георги Консулов, Иван Евстратиев Гешов, Йоаким Груев, Христо Данов, Драган Манчов, Димитър Славиди, Костаки Пеев и много други.
Приходите на читалището са били толкова големи, че през седемдесетте години то успява да издържа две от българските начални училища, открити в кварталите "Гюл Бахча" и "Новата махала", напълно самостоятелно.
Във фондовете на Историческия музей са съхранени и 5 сметководни тефтера на читалището, които са част от постоянната експозиция "Българско Възраждане", подредена в къщата на Димитър Георгиади на ул. "Цанко Лавренов" № 1 в Старинен Пловдив.

3. Директорът на общинския музей в Средец Красимира Костова: Няма ненадупчена крепост в Странджа
http://www.focus-news.net/news/2014/02/ ... ndzha.html
Директорът на общинския музей в Средец Красимира Костова: Няма ненадупчена крепост в СтранджаСнимка: Информационна агенция "Фокус"ГалерияСнимка: Информационна агенция "Фокус" Средец. Археологически обекти предимно на територията на Странджа са пострадали от набезите на иманяри. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас Красимира Костова, директор на общинския музей в Средец. По думите й, на територията на археологическия резерват Деултум - Дебелт“ няма сериозни поражения и набези, тъй като там има жива охрана, присъствие на археолози и се намира на оживено място на път където непрекъснато има движение. Тя допълни, че там обикновено има недобросъвестни посетители. „Има хора които влизат с не добри намерения, побутват предимно тръби, археологическите открития направени по време на разкопките. Такива разрушения сме имали, но нямаме иманярски намеси. Що се отнася за територията на Западна и дори за цяла Странджа там е нещо страшно. Почти няма крепост, в която да не се видят дупки, които са от иманярска интервенция. Почти няма могила, която да няма някаква кръстачка или изкоп. Работим с полицията и гранична полиция, но, за съжаление, в планината тя е с доста ограничен човешки ресурс. Работим и с кметските наместничества. Ако получим сигнали тръгваме да реагираме с прокуратура. В последната една година, нямаме сигнали за иманярство, но тъй като правим периодични обходи на територията на Община Средец се наблюдава, че има такива иманярски изкопи в крепостите, по могилите и има хора, които ходят в планината и нарушават тези културни ценности”, каза Костова. Тя допълни, че не може с категоричност да каже, че предимно могилите предизвикват интереса на иманярите, защото те се интересуват и от крепостите. Костова разказа как иманярите са посегнали и на една средновековна крепост на връх „Двата Близнака” преди около три години. „За мен това беше голяма изненада, тъй като крепостта е много нависоко, на върха на Близнаците и там е закаран техника и е копано с техника. За голямо съжаление ние сме отишли твърде късно и сме регистрирали тази намеса, защото всеки месец се изтриват записите на Горското, а за да се закара една такава техника трябва автовоз. Но след като са изтрити записите не можахме да проследим кой е вкарал такава техника. Пътят, който е от Вълчаново ханче за Босна е в много тежко състояние и там охраната е на много ниско ниво и се следи предимно за изнасяне на дървесина от сечищата”, посочи Костова. При констатирани случаи, когато има намеса на иманяри законът задължава да се направят спасителни разкопки. Често обаче общините нямат средства да ги финансират. „До този момент в последните няколко години не са инициирани спасителни разкопки. Нямаме на този етап констатирани могила, която да е много унищожена. Повечето са с разкопани повърхностни части. Почти унищожена е една от могилите в землището на село Близнак, но това се е случило доста отдавна от преди десет години, каза Костова. „При село Зорница преди около седем години се наложи ние да правим спасителни разкопки, защото беше изкопан тунел в една от могилите.За наша най- голяма изненада този тунел беше около 30 метра. Имаше сигнал от кметския наместник. Общината финансира спасителните проучвания и беше проучена могилата”, каза Костова. На въпрос, дали в нейната практика на археолог се е случвало да има заловени и съдени иманяри тя каза, че не знае дали е имало дела и на какъв етап са били делата, но е имало заловени иманяри и са образувани съдебни производства. ”Случвало се е. Това беше преди да работя в община Средец, а докато работех на територията на Община Царево. Тогава беше хваната една група, която беше предмет на разследване. Не мога да кажа до къде е стигнало разследването ,тъй като не са ме викали след това. Зная че са правени обиски на домовете на хората, и е започнало съдебно производство”, каза Костова. С новия Закон за културното наследство, са започнали да се подреждат, по отношение на опазването на културното наследство, но проблемът е, че общините нямат финансовия ресурс да реагират. По думите й, по време на кризи се наблюдава разцвет на иманярството.

4. Директорът на Археологическия музей в Созопол, Димитър Недев: Много отдавна иманярите търсят съкровището на Вълчан войвода
http://www.focus-news.net/news/2014/02/ ... yvoda.html
Директорът на Археологическия музей в Созопол, Димитър Недев: Много отдавна иманярите търсят съкровището на Вълчан войводаСнимка: Информационна агенция "Фокус"Созопол. Община Созопол, градът и близките околности, въпреки активните археологически проучвания през последните години също са обект на иманярски намеси. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас директорът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев. Той допълни, че в последните 25 години се работи доста интензивно от учените в града и околностите. Това е свързано с широко медийно отразяване, което пък насочва и иманярите, които са „едни хора с много богата фантазия, търсачи на съкровища”, каза Недев. Той допълни, че усилията на археолозите, и техните наблюдения, са съсредоточени в града и близките околности и поради засилените строителни дейности, на които се провеждат спасителни проучвания. Археолозите са установили иманярска намеса на няколко места, предимно могили. „Имаме регистрирани няколко могили, на които явно си личи, че не са откроили некрополни структури, гробници и ли такива съоръжения. Основно е в зоната на „Тумбатеровата къшла”, една могила в близост до Черноморец и в местността „Мапите”. Даже при едно кратко преследване в едни от случаите открихме кирки, лопати, така че те бяха си заминали малко преди нас. Такива намеси има в митичното Вълчаново кале или Лъвската глава, където иманярите от много отдавна търсят съкровището на Вълчан войвода, но няма зони, като Арчар и като райони в Родопите, където цели археологически обекти почти се унищожават изцяло и работят по много хора. Обхождайки близките околности на Созопол основно иманярски намеси са свързани с така наречените „машинкаджии” - търсачи на монети. Такова действие наскоро засвидетелствахме в района на Черноморец на проучваната през лятото от нас крепост Акра и в района на местността „Червенка”. Вече е писмо до директорите на Археологическия институт и до Националния музей, за да бъдат предприети мерки за своевременно проучване на паметниците и своевременна намеса от наша страна”, каза Димитър Недев. Той допълни, че през последните години учените в Созопол успяват да тушират строителната намеса. В последните 25 години там където се строят хотелите, зоните са със съответна защита и преди самото строителство задължително се извършват археологически разкопки. Такива спасителни разкопки се правят и в момента при изграждането на воден цикъл на Созопол при полагането на ВиК инфраструктурата и строителството на пречиствателните станции. По думите на археолога, в близката среда на Созопол, където има музей, бързи ответни действия и рефлекторност на държавата няма драстични иманярски посегателства. Недев допълни, че има и известни на местните хора иманяри ,които са разкрити. „В близката крайморска Странджа на юг имаше едно голямо дело, свързано с Павлинка, иманярката от Китен. Нейните неща бяха конфискувани и в момента се пазят в Археологическия музей в Бургас. Там намесата беше насочена по скоро в могилите, могилните некрополи около Веселие, Ясна поляна, село Изгерв около Царево и в този район”, каза Недев. Археологът допълни, че много добре работя с община Созопол, която финансира спасителни проучвания.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

ПредишнаСледваща

Назад към Your first forum

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron