Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Уважаеми потребители. форумът е тясно специализиран и достъпът до него е ограничен. Ако имате въпроси обръщайте се към администратора.

Модератор: vl.varnenchik_museum

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Яну 13, 2014 8:52 am

Музеен информационен бюлетин за 13.01.2014 г.

1. Уникален паметник е изложен в Русенския музей
http://dunavmost.bg/news-ruse/item/2174 ... muzei.html
Изображение
Уникален паметник е изложен във фоайето на Русенския музей – това е оригиналното надгробие на войводата Стефан Караджа. До скоро се смяташе, че надгробният му паметник е изчезнал във времето, но по време на строителните работи в къщата на Никола Обретенов (музей Баба Тонка), внезапно пред погледите на работниците попада каменен кръст. Това е варовиков блок в характерната форма за долината на Русенски Лом кръст, който в горната си част завършва в трапец. Украсата му е традиционна – с малки кръстове в раменете и т.нар. триъгълно-вдлъбнат орнамент, плетеница, която обрамчва кръста. Сред тези древни символи са поместени цифри – датата на смъртта на войводата, 30 юли 1868 и калиграфски изписаното му име.
Според спомените на съвременниците Стефан Караджа е съден в Русе, а след смъртта му погребан, а мястото на гроба му било белязано от Баба Тонка. По-късно бил поръчан и надгробния му паметник, който е бележел гроба на войводата до 1962 година. След това старото русенско гробище престава да функционира и се създава ново – на Чародейка. Вероятно по това време надгробието е било прибрано в действащия тогава музей „Баба Тонка“, но никога не е показвано пред публика. В бъдещата експозиция на музея „Баба Тонка“ този ценен уникат ще намери своето място.

2. Гравюри върху линолеум на Пикасо красят музей
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1200698
Британският музей се сдоби с уникални гравюри върху линолеум на Пабло Пикасо. Двете произведения на прочутия художник са от така наречената "progressive proofs" серия или PP - пробни отпечатъци в графиката, в които авторът наглася цветовете. Гравюрите са уникални и имат не само голяма колекционерска стойност, но са и свидетелство за еволюцията на творбите.
Двете произведения датират от 1962 г. и се наричат "Натюрморт под лампа" и "Четящата Жаклин". Пикасо ги създава, когато е бил на 80 години, като те се смятат за едни от най-важните му творби, изпълнени в техниката линогравюра. Художникът започва да я изследва в края на 50-те и началото на 60-те години на ХХ век. Той е работил върху линолеумите нощем, като за портрета му е позирала втората съпруга на Пикасо - Жаклин Рок, с която живее през последните 5 години от живота си.
Със своите приказно ярки цветове - огнено червено, лимоново жълто и ярко зелено, "Натюрморт под лампа" се появява в почти всяка книга, посветена на художника. Това е едно от най-често репродуцираните произведения на Пикасо.
Британският музей придобива двете серии с гравюри върху линолеум, благодарение на успешна кампания за събиране на средства, която е успяла да събере 500 000 паунда. От тях 200 000 са осигурени от Art Fund, а останалите са набрани благодарение на частни дарения.
Съществуват общо 13 гравюри върху линолеум, които произхождат от гравьора на Пикасо - Хидалго Арнера. От музея се свързват м.г. с дилър на изкуство, който притежавал тази серия, като кампанията за набиране на средствата започнала скоро след това.
В момента Британският музей може да се похвали с най-богатата колекция от графични произведения на Пикасо на Острова, след като през 2011 г., с помощта на спонсорство, е закупил пълната "Серия Волар", съдържаща 100 офорта.

3. Тракийски артефакти от старозагорския музей ще гостуват в Лувъра следващата година
http://novini.stara-zagora.org/%D1%82%D ... 47556.html
Тракийски артефакти от Регионалния исторически музей в Стара Загора ще гостуват в Лувъра следващата година. През април в Градската художествена галерия ще бъде показана изложбата "Жул Паскин - от Видин до Париж", реализирана с изключителното съдействие на Посолството на Франция в България.
Изложбата на тракийските изкуства ще бъде организирана през 2015 г. в Лувъра. Идеята е да бъде показана културата на тракийския народ. Това съобщи посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан по време на срещата си с кмета на Стара Загора Живко Тодоров.
През февруари т.г. ще започне работа специална комисия от експерти на Световния музей, която трябва да реши кои експонати от музейните експозиции в страната ще участват в нея. Има големи шансове артефакти от Регионалния исторически музей в Стара Загора да попаднат в селекцията, заяви по време на визитата си там дипломатът.
Той посети още Музея Неолитни жилища, Музея на религиите и Художествена галерия – Стара Загора. През април в нея ще бъде открита изложбата "Жул Паскин - от Видин до Париж". Първоначално идеята беше да бъде експонирана само в три града, но после получихме разрешение от колекционерите да я покажем и в други градове, затова благодаря за предложението от Община Стара Загора, обясни френският посланик по време на разговорите си с кмета.
През 2014 година предстоят отново съвместни продукции с Държавна опера Стара Загора, както и провеждането на Младежки франкофонски фестивал през месец април, стана ясно още по време на двудневната визита на посланик Дьо Кабан в Стара Загора.
Стара-Загора.Орг

4. Ивелина Иванова: Над 8500 туристи посетиха през изминалата година къща - музей „Алеко Константинов”
http://www.focus-news.net/news/2014/01/ ... tinov.html
Изображение
Ивелина Иванова: Над 8500 туристи посетиха през изминалата година къща - музей „Алеко Константинов”Снимка: Информационна агенция "Фокус"Свищов. Над 8500 туристи посетиха през изминалата година къща - музей „Алеко Константинов”. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Ивелина Иванова, директор на къщата - музей „Алеко Константинов” - Свищов. „В сравнение с минали години, потокът е по-малък. В последните 20 години се забелязва известно повишаване на интереса, предимно идват организирани групи. Всяка година, около дните на годишнината от рождението на Алеко Константинов, идват повече хора, но засиленото посещение започва през пролетните месеци, когато пътуването е по-удобно. Дано тази година има по-голям интерес и повече посетители. Тази година ще бъде завършен проектът „Нове – сърцето на легиона” и се надяваме покрай него да има и към нас по-голям интерес”, допълни тя.
Във връзка с културните прояви, които ще бъдат организирани през 2014 година, Иванова посочи: „Освен изследователската дейност, вече има утвърдени мероприятия. През март започват честванията на Баба Марта, Великден. През май всяка година отбелязваме и провеждаме нощта на музея. 18 май е международен празник на музеите, а на 15-ти май е годишнина от превръщането на къщата в музей. Когато преминат Алековите празници, започваме работа по програмата за нощта на музея. Всяка година провеждаме малък рок концерт, имаме програма с деца, ако има нови книги, организираме представянето им”, обясни тя.
„Къщата е много важна като обект, защото се свързва с живота на Алеко. Свищов е градът на Алеко и тя трябва да бъде включена в маршрутите на туристите. Голяма част от туристите, идвайки в Свищов, първо посещават именно къщата на Алеко”, каза още Ивелина Иванова.

5. Неочакван проблем забави малко ремонта на къщата - музей "Баба Тонка"
http://www.ruseinfo.net/news_122279.html
Изображение
Неочакван проблем забави малко ремонта на къщата - музей "Баба Тонка". Това съобщи днес кметът на Община Русе Пламен Стоилов. Въпреки това сградата ще бъде завършена до 6 май - Деня на Русе. Там проблемът е бил със спомагателната сграда. Когато е достигнато нивото за полагане на основите, се оказва, че има нестабилни почви и остатъци от септични ями. Вече са извършени бетонови работи.
Има пълна яснота какво се прави вътре в къщата. Целта е да има и обновена експозиция. До края на януари ще бъде изпратена заявка до Министерството на културата, за да бъде отпусната помощ за експозицията. Кметът е разговарял с директора на дирекция "Музеи" там поне частично да бъде дадена подкрепа.

6. Трима кандидати за директор на Регионалния музей в Стара Загора
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1200698
Трима са кандидатите за директор на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Конкурсът се организира за втори път след като първият през лятото на миналата година се провали.
Тогава кандидатите бяха четирима - настоящият директор Светла Димитрова и колегите й Ангел Динев, Ваня Ценкова и Георги Илиев.
Сега допуснатите до втория кръг - събеседването с комисията са трима - настоящият директор Светла Димитрова, Ангел Ангелов и Петър Калчев, които също работят в Регионалния музей.
Вторият кръг от надпреварата ще се проведе в края на януари.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 14, 2014 10:04 am

Музеен информационен бюлетин за 14.01.2014 г.

1. Регионален исторически музей Пловдив организира изложба по повод 136 години от Освобождението
http://www.focus-news.net/news/2014/01/ ... nieto.html
Изображение
Регионален исторически музей Пловдив организира изложба по повод 136 години от ОсвобождениетоСнимка: РИМ-ПловдивПловдив. По повод 136 години от освобождението на Пловдив, Регионален исторически музей, Народна библиотека „Иван Вазов” и Регионален държавен архив организират изложба, която включва реликви от Руско-турската освободителна война (1877 – 1878). Това съобщиха от пресцентъра на музея. Изложбата ще бъде представена на 16 януари 2014 година от 17.30 часа в зала „Съединение” на пл. „Съединение”. Посетителите ще могат да видят оригинални гравюри, издания, снимки на български опълченци, колекция от наградни знаци и лични вещи на руски офицери. Честването ще завърши с публична лекция на професор Андрей Пантев и концерт, а изложбата ще остане до петък. На 16 януари Регионален исторически музей обявява безплатен вход, включително и за експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” №1 в Старинен Пловдив, където са показани материали и експонати за националноосвободителното движение и Освобождението.

2. Представят неизвестен ръкопис на Раковски в Археологическия музей
http://news.varna24.bg/473603.html
Неизвестен ръкопис на Г.С. Раковски ще бъде представен в Археологическия музей във Варна. Варненският адвокат Христо Раев - известен колекционер на антикварни книги за България намира ръкописа случайно сред църковни текстове. Експертизата е направена в Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий". Четиридесетте ситно изпитани страници вече са издадени от издателство "Дукати" - Бургас.
Днес, от 14.30 часа в зала "Одесос" на Археологическия музей, за първи път ще бъде представено фототипното издание на ръкописа - "Разсъждения връх франкмасонската същност за човещина". Едно докосване до светогледа на идеолога на националната ни революция от Г.С. Раковски.

3. Ордените и медалите в България - изложба на смолянския музей гостува в Асеновград
http://harmanli.bgvesti.net/news/147468 ... 0senovgrad
Изображение
По повод 136 г. от освобождението на Асеновград от османско владичество в залите на Историческия музей гостува изложбата "Наградната система на България от Освобождението до края на ХХ в." на РИМ "Стою Шишков" - Смолян.
Представени са 206 автентични ордени, медали, знаци и почетни звания от наградната система на България, подредени по старшинство и периоди:
- Монархическа наградна система (1879-1944 г.)
- Наградна система на НРБ (1950-1991 г.)
Показаните отличия са от колекция "Фалеристика" на смолянския музей.
Следвайки тематичната подредба и хронологична последователност, посетителите ще се запознаят с първия български орден "За храброст", с най-високите степени на ордена "За военна заслуга" и почти всички степени на ордена "За гражданска заслуга" и техните звезди, с редица други ордени, медали и знаци от монархическата наградна система, свързани с историческото развитие на младата българска държава и водената от нея политика.
Изложбата показва пълна колекция отличия от наградната система на НРБ. Показаните монархически ордени, медали и знаци, почти без изключение, са изработвани в чужбина, предимно по авторски проекти на чужденци. Държавните наградни отличия на НРБ са изготвени по авторски проекти на български художници и скулптори и са отсечени в Български монетен двор – София.
Основната цел на авторите на изложбата е да запознаят музейната публика както с историята на българската наградна система, така и с високата художествена стойност на показаните образци като произведения на ювелирното изкуство.
Откриването ще е на 17 януари, петък, от 17.30ч. Експозицията ще остане в Асеновград до края на март.

4. Варненски спецове против идеята плажът да е свързан с екскурзия в музей
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1201166
Варненски специалисти в областта на туризма скочиха срещу идеята на соцдепутатката Татяна Буруджиева туроператорите да бъдат задължени да предлагат на туристите екскурзия до българска културно-историческа забележителност. По думите им всички туроператори, които водят туристи у нас, на място предлагат разнообразни екскурзии и мероприятия. Затова няма нужда в Закона за туризма да се препоръчва нещо, което е практика, откакто съществува организиран туризъм. Ако пък туристическите фирми бъдат задължени в пакетите си да предлагат поне по една екскурзия, това ще оскъпи цялостната оферта и туристите ще предпочетат конкурентите ни Турция и Гърция.
„Не разбира жената от туризъм. Може би не знае какво е пакет и какво не е пакет. В закона за туризма няма място за подобни препоръки към бизнеса. Той знае какво да прави. Това, което го има, няма смисъл препоръчително да бъде вкарвано в един закон само да утежнява съдържанието му. Ние да мислим как да се рекламираме, как да направим офертите си по изгодни, за да ни търсят“, каза доц. д-р Стоян Маринов, член на УС на Варненската туристическа камара.
Идеята на соцдепутатката показва непрофесионализъм, изрази възмущението си и Гешо Любенов, управител на голяма туроператорска фирма.
„Някой си няма работа в момента и измисля подобни идеи. Вместо да доусъвършенстват Закона по туризма и да изготвят стратегията на туризма, те се занимават с глупости. Аз съм член на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и на Варненската асоциация на туристическите агенции (ВАТА) и такъв въпрос към нас не е постъпвал. Към кого тогава да бъде отправен този въпрос“, недоумяваше той.
Гешо Любенов също каза, че туристите и сега са информирани какви културно-исторически забележителности могат да видят по време на почивката си в България.
„Големите фирми като нас правят каталози в хиляди бройки. В тях са посочени екскурзиите и местата, които те могат да посетят в България“, изтъкна Любенов.
Ако предложението на Татяна Буруджиева е екскурзиите да бъдат включени в туристическия пакет, това ще направи страната ни неконкурентоспособна, единодушни са доц. Маринов и Гешо Любенов.
„Нейната идея е може би, доколкото тя разбира от пакети, да бъде включено и посещение на някаква културна забележителност. Това означава, че от туриста ще трябва да се вземат допълнително пари. Оскъпява се офертата и по този начин продуктът може да стане по-неатрактивен от офертите в Гърция и Турция и например. В този случай се нарушават и принципите на пазарната икономика“, отбеляза доц. Маринов.
„Ние се конкурираме с Гърция, с Турция. Чудим се как с 1% да намалим стойността на пакета, а те искат да го увеличат“, възмущаваше се и Любенов.
Спецовете в областта на туризма са категорични, че държавата не може да задължава туроператорите да предлагат поне по една екскурзия, свързана с културно-историческото ни наследство. „Това би могло да се случи само ако тя го финансира. Но ако държавата не го финансира, не може тя изкуствено да ни прави неконкуретоспособни на външния пазар“, каза Любенов.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Яну 15, 2014 9:26 am

Музеен информационен бюлетин за 15.01.2014 г.

1. Шуменският музей гостува с изложба във Варна
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1202048
Шуменският регионален исторически музей гостува във Варна с изложба "Огнестрелно и хладно оръжие от фондовете на музея". Тя ще бъде експонирана от днес до 30 януари в историческия музей в морската столица.
Показани са над 120 образци, датиращи от периода ХVІІІ-ХХ век. Експонатите са както фабрично производство на въоръжение в различни армии, така и произведения на майстори от периода на Възраждането. Част от тях са с история - майстор-производител и притежател на съответното оръжие.
Материалите се съхраняват в отделите "История на българските земи ХV-ХІХ век" и "Нова история" при РИМ - Шумен. До сега изложбата е гостувала в Тутракан и Каварна.

2. Днес Националният исторически музей ще е с безплатен вход
http://www.segabg.com/article.php?id=679893
Днес Националният исторически музей (НИМ) ще е с безплатен вход за посещения от 9.00 до 17.30 ч. Посетителите ще могат да разгледат изключителните тракийски съкровища, които се "завърнаха" от изложба в Москва. Наред с уникалното Панагюрско златно съкровище са експонирани и съкровищата от Рогозен, Борово, Летница, Синеморец, Златиница-Маломирово и други, както и трите сребърни солници с позлата - изключително редки произведения от римската епоха.
Посетителите имат възможност безплатно да разгледат и откритата наскоро коледна изложба "Славите ли Млада Бога!", която представя устната и музикалната традиция на пастирите в Европа, част от проекта CANEPAL на Европейската комисия по програмата "Култура 2007-2014".

3. Изложба “Жените в обществото” гостува в добричкия музей
http://www.dobrichmedia.com/news/dobric ... _5449.html
Съвместната изложба „Жените в обществото” на регионалните музеи в Добрич и Русе ще бъде открита на 17 януари от 17 ч. в музея в градски парк „Св. Георги”. Aтрактивната мобилна експозиция „Жените в обществото“ пристига в Добрич, след успешно гостуване в Пловдив и Варна. Изложбата е реализирана по проект на Регионален исторически музей – Русе. Тя включва 12 постера с фотоси, документи, текстове и 13 кукли, представящи различни умалени модели на автентични рокли от музейната колекция. Колекцията проследява промените в облеклото, социалния статус и ежедневието на жената от периода на Възраждането до „победата на социализма”. Вниманието на посетителя се фокусира върху опитите да се преодолеят границите на общественото мислене, да се променят представите за ролята на жената на прехода между традиционното общество и българските „модерни времена”. Акцент в изложбата е темата „Шантеклер” – световна модна тенденция, разпространена и у нас през първите десетилетия на 20 век. Интересен е и погледът към промените през 80-те и 90-те години на миналия век, белязани с осезаемото присъствие на жените във всички сфери на обществения живот.
Изложбата е допълнена и обогатена с автентични традиционни и градски облекла, изискани аксесоари, козметични принадлежности, изящни порцеланови и сребърни домакински съдове от колекциите на РИМ – Добрич, които дават възможност на посетителите да придобият визуална представа за красотата на съхранената българска традиция и грацията на европейския стил.

4. Много пътуващи изложби ще гостуват в музея в Генерал Тошево
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1202134
Колекция подаръци на Тодор Живков показват в ДобричКолекция подаръци на Тодор Живков показват в Добрич
Откриха фотоизложба в музея в Генерал ТошевоОткриха фотоизложба в музея в Генерал Тошево
Интересни мобилни изложби ще гостуват в Исторически музей - Генерал Тошево през тази година, информират от общината. През месец февруари и март може да бъде разгледана сбирката „Тъкани от Силистренско" на Регионалния музей в дунавския град. По повод 12 април - Международен ден на космонавтиката и авиацията, ще бъде представена изложбата „Полетът на първия българин в Космоса" на музея в Ловеч. Заявен е интерес и към мобилните експозиции на Национален музей „Земята и хората", РИМ - Русе и РИМ - Бурас, казват още от общината.
В музея в Генерал Тошево са предвидили и много образователни уроци за ученици и възрастни. От общината целят превръщането му в съвременен културен форум за общуване, образование, култура и развлечение.
залите на културния институт гостува изложбата „Отминалото настояще - Колекция подаръци на Тодор Живков" на Исторически музей - Правец. Тя бе открита на 17 декември и се радва на огромен интерес, съобщават от община Генерал Тошево. До момента е посетена от 509 души, от които 173 ученици. Експозцията ще остане до 21 януари. Това е една от най-атрактивните изложби гостували в Генерал Тошево, тъй като представените движими културни ценности не са само художествени произведения, а и отражение на нравите на епохата, посочва директорът на музея Цветелина Христова.

5. Ученици изрисуваха къщата-музей на Петко Славейков с нацистки символи
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2915590
С нацистки символи е изрисувана къщата-музей на Петко Рачев Славейков във Велико Търново. Това каза пред Фокус Стефан Бейков, главен уредник в отдел ''История на България 15-19 век'' в РИМ.
По думите му извършителите са ученици с ниска култура и без ценности, но не е форма на протест, бунт или подобен вид послание.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева
''Къщата-музей на П.Р.Славейков няма целодневно посещение, а работи само със заявки. На другите обекти, които Регионалния исторически музей стопанисва, има технически средства за наблюдение, като на места има и охранители. Но към момента средствата не позволяват на абсолютно всички обекти да бъдат поставени пазачи'', каза Стефан Бейков.
Като главна причина за липсата на видеонаблюдение и охрана на къщата-музей на Славейков той посочи, че там няма веществен материал, който би представлявал интерес за крадци.
''Това е една документална експозиция със снимки на табла и досега е нямало опити за влизане с взлом'', каза уредникът.
След вандалската проява снощи днес надписите са били напълно заличени.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Чет Яну 16, 2014 9:02 am

Музеен информационен бюлетин за 16.01.2014 г.

1. Историческият музей в Пловдив вади реликви от Руско-турската война
http://plovdiv.topnovini.bg/node/3971
Регионален исторически музей - Пловдив Народна библиотека „Иван Вазов” и Регионален държавен архив организират изложба по повод 136 години от освобождението на Пловдив.
Експозицията включва реликви от Руско-турската освободителна война (1877 – 1878). Посетителите ще могат да видят оригинални гравюри, издания, снимки на български опълченци, колекция от наградни знаци и лични вещи на руски офицери. Честването ще завърши с публична лекция на професор Андрей Пантев и концерт, а изложбата ще остане до петък.
Изложбата ще бъде открита тази вечер, в 17:30 часа в зала „Съединение” на пл. „Съединение” № 1.
На 16 януари Регионален исторически музей обявява безплатен вход, включително и за експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” №1 в Старинен Пловдив, където са показани материали и експонати за националноосвободителното движение и Освобождението.

2. Изложбата „Икони от Родопите ХVI – XIX век“ гостува в Историческия музей във Велинград
http://www.focus-news.net/news/2014/01/ ... ngrad.html
Изложбата „Икони от Родопите ХVI – XIX век“ гостува в Историческия музей във Велинград Снимка: Информационна агенция "Фокус"Велинград. В Историческия музей във Велинград гостува изложбата на Регионален Исторически Музей- Кърджали гостува със своята изложба „Икони от Родопите ХVI – XIX век“. Това каза за Радио „Фокус” – Пазарджик директорът на музея във Велинград Снежана Велева. Изложбата показва общо 54 икони от Източните Родопи, които са много интересни за посетителите. „Говорим за една много голяма колекция и тъй като аз също съм работила в музея в Кърджали, мога да кажа, че за събирането на тези икони са направени много обиколки на стари и запустели къщи в района. Иконите са на принт, но въпреки това изложбата е много красива и създава много приятно чувство, като се влезе в залата. Ние участваме с две витрини, в които сме изложили оригинални икони от фонда на музея и от църквата „Света Троица” във Велинград”, каза също Снежана Велева. Според нея, по този начин посетителите могат да направят едно сравнение как изглеждат истинските стари икони и направените копия на такива икони. Основната идея на изложбата, която ще остане в залите на музея във Велинград до 10 февруари, е да се популяризира християнското изкуство от планината Родопи, но също и да бъде принос за един цялостен пейзаж, в който намират пресечна точка природа и история.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пет Яну 17, 2014 9:11 am

Музеен информационен бюлетин за 17.01.2014 г.

1. Дигитализират дневници от Първата световна война
http://www.moreto.net/novini.php?n=237807&p=4
Една от най-големите колекции в света, съдържаща дневници от времето на Първата световна война, ще бъде дигитализирана. Документите са собственост на Британския национален архив, който съвсем скоро ще започне издаването на електронния им вариант. Задачата ще отнеме няколко години.
Причината - дневниците са с обем около 1,5 милиона страници. Войниците са били задължени да попълват тези дневници всеки ден, затова те разкриват ярка и пълна картина за живота на Западния фронт - от ужасяващи истории на бойното поле и скръбта по загиналите до мачовете по ръгби и вечерните забавления.
"Дигитализирането на дневниците цели да ги запази за поколенията. Всички знаем, че хартията има определен живот. Дневниците в момента се съхраняват в 5500 картонени кашони в подземието на архива ни. Те на практика не са достъпни за всеки, който желае да ги прочете. Когато ги трансформираме в електронен вариант, те ще бъдат достъпни за по-голям кръг от хора", обяснява архиварят Уилям Спенсър.
Дигитализирането на дневниците е част от мащабен петгодишен проект, посветен на 100-годишнината от началото на войната. Доброволци също са поканени да се присъединят, а военните са особено ценни като консултанти. Към всяко име, място и дата ще бъдат прикачени тагове, чрез които читателят ще има възможност да търси информация за конкретни личности или събития.
Организаторите се надяват електронният военен архив да бъде готов до 2019 г., когато ще бъде отбелязан 100-годишният юбилей от края на войната.

2. В Историческия музей в Батак подредиха изложба на хора с интелектуални затруднения
http://www.focus-news.net/news/2014/01/ ... eniya.html
В Историческия музей в Батак подредиха изложба на хора с интелектуални затрудненияСнимка: Информационна агенция "Фокус"Пазарджик. Новата година за Историческия музей в Батак започна с една специална изложба, наречена „Цветове, мечти и още нещо...”, която е подредена в галерия „Борис Шаров” в Шаровата къща, каза за Радио „Фокус” Пазарджик директорът на музея Теодора Пейчинова. Изложбата е сътворена от хора с интелектуални затруднения, живеещи в община Батак. Чрез нея музеят, като научен, културен и образователен институт, подава ръка на трите социални институции на територията на общината, които са Защитено жилище, Център за социална рехабилитация и интеграция и Дом за възрастни хора с умствена изостаналост. По този начин своеобразно подкрепяме хората с интелектуални затруднения, добави Пейчинова. Основна идея на изложбата е да привлече вниманието на обществото към талантите и възможностите на хората с интелектуални затруднения, към тяхната креативност, изобретателност, амбиции, желания и мечти чрез цветове, апликации, произведения на декоративно-приложното изкуство. Представени са също така ръчно изработени от тях украси и сувенири. Всички наши посетители ще могат да видят света през техните очи и музейните специалисти се надяват изложбата да допринесе за изграждане на чувство на хората с интелектуални затруднения, че са полезни на първо място, че са приети и ценени в обществото, а също така да им вдъхне увереност да се справят с предизвикателствата, пред които се изправят всеки ден, каза също директорът. Исторически музей Батак е отворен към обществото и чрез изкуство се стремим да предадем посланията и желанията и потребностите на тези хор, както и да окуражим интеграцията им в съвременното общество като стимулираме тяхното развитие и потенциал. Изложбата „Цветове, мечти и още нещо...” е първата съвместна инициатива със социалните институции тук и вярваме, че сътрудничеството ще продължи и за в бъдеще и ще възпитаваме един нов вид култура, толерантност и отношение от страна на музейната публика към хората с увреждания, смекчаване на социалните контрасти и улесняване на тяхното приобщаване на обществото, коментира Теодора Пейчинова.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Яну 20, 2014 9:00 am

Музеен информационен бюлетин за 18-19.01.2014 г.

1. Откриха изложба “130 години българска Морска администрация” във Военноморския музей – Варна
http://www.focus-radio.net/?action=news&id=721032и
Изложба „130 години Морска администрация” могат да видят гостите на Военноморския музей във Варна. Това съобщиха от пресцентъра на музея.
Своят юбилей Морска администрация отбеляза в края на миналата година. Историята на основния администратор и организатор на морските дейности у нас започва през 1883 г. с Указ № 999 на княз Ал. Батенберг, който създава три правилника - за портовите началници, за пристанищната полиция и за мореплавателната търговия.
Историческият разказ обхваща периода от 1883 до 1944 г. и е представен с 25 фотопана – композиции от репродукции на документи и снимки основно от Държавен архив Варна и Военноморския музей.
Съответстващо на домакинството на музея, в неговата зала изложбата е представена в нов вид – обогатена с оригинални документи, чертежи и вещи от фонда, илюстриращи разностранната дейност на Морска администрация. Повечето от тях публиката ще види за първи път.
Изложбата ще остане в зала „Морски сговор” на музея до 6 февруари.

2. Над 10 500 души са посетили обектите на Исторически музей-Монтана през последната година
http://www.focus-news.net/news/2014/01/ ... odina.html
Над 10 500 души са посетили обектите на Исторически музей-Монтана през последната годинаСнимка: Регионален исторически музей - МонтанаМонтана. Над 9 000 души са организираните посетители в експозициите на Регионален исторически музей-Монтана през 2013 година, каза за Радио “Фокус”- Видин Уляна Даракчийска, директор на музея. Заедно с посетителите на художествената галерия и зала „Кутловица”, които са част от структурата на музея, цифрата на надхвърля 10 500 души. Голяма част от музейните обекти – „Лапидариум”, Антична крепост „Монтана”, Влакова композиция и още няколко по-малки обекта, са със свободен достъп и за тях няма точни данни от колко души са посетени през годината. Уляна Даракчийска определи посетителския поток като среден за възможностите на музея и добави, че за 2014 година има много добра надежда той да се повиши. „Върху един от символите на нашия град – Античната и крепост „Монтана” се реализира проект „Интегрирано развитие на културно-историческия туризъм в община Монтана”. От април 2013 година до март 2014 година се извършват мащабни дейности по реставрация, консервация и експониране за създаване един атрактивен туристически продукт”, каза директорът. По думите й, след откриването на обекта през март-април той ще премине на подчинение на музея, което ще даде възможност да се създаде организация и значително да се увеличи посетителския поток. 2013 година премина под честването на 60-годишнината на професионалното музейно дело в Монтана, каза още Уляна Даракчийска. Тя обясни, че преди 60 години е открита първата музейна експозиция в града и е открит музей „Септемврийското въстание”, който по-късно се трансформира, за да съществува и до днес като Регионален исторически музей-Монтана.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Яну 20, 2014 11:15 am

Музеен информационен бюлетин за 20.01.2014 г.

1. Показват граовски носии на 3D в музей
http://www.standartnews.com/regionalni/ ... 22527.html
Граовски носии и накити ще станат част от експонатите в един от първите виртуални музеи. В 3D формат ще оживеят традиционни облекла и аксесоари от едно време. Кройките на саи и литаци ще могат да се разглеждат в детайли, а моделите на изкусни шевици от свила и сърма ще са достъпни за мераклиите да ги видят и повторят. Необикновеният музей ще съдържа образци от фондовете на пернишкия Регионален исторически музей, но и от Сръбско, защото създаването му е по проект, в който водещ партньор е музеят в Ниш.
Разработката "Дигитализация и визуализация на най-важните музейни сбирки на традиционни костюми и накити, чрез въвеждане на новата 3D технология - виртуален музей" се финансира от програмата за трансгранично сътрудничество на предприсъединителния инструмент "България - Сърбия", чрез който комшиите ползват финансова подкрепа от Брюксел.
Една от стъпките към създаването на модерния музей беше откритата вчера в Перник фото изложба със 150 авторски снимки на облекла и накити от Граово и съседните етнографски райони, които сега са на сръбска територия, но са били населени от българи.

2. Историческият музей в Плевен с експозиция за 90-годишнината от рождението на Катя Попова
https://www.bnr.bg/horizont/post/100288 ... ata-popova
Костюми от роли в операта, държавни отличия и дипломи, личният, уникален роял на Катя Попова - това е част от експозицията, подредена в Регионалния исторически музей в нейния роден град Плевен. Поводът е 90 години от рождението на световноизвестната оперна прима. До края на седмицата ще бъдат прожектирани и филми за нея.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 21, 2014 10:56 am

Музеен информационен бюлетин за 21.01.2014 г.

1. Всяка година Учебният музей във Варна създава нова учебно-образователна програма
http://www.focus-news.net/news/2014/01/ ... grama.html
Всяка година Учебният музей във Варна създава нова учебно-образователна програма Снимка: Информационна агенция "Фокус"Варна. Всяка година Учебният музей във Варна създава нова учебно-образователна програма. Това каза за Радио „Фокус” – Варна Лилия Липчева, уредник на Учебния музей към Археологически музей-Варна. „Периода на всяка образователна програма е със срок, както учебната година на учениците от септември 2013 до юни 2014 година”, поясни Липчева. Музейно-образователната програма засяга не само експозицията на Учебния музей, а и археологическия музей като цяло, поясни Липчева. В програмата са включени музейни занятия, провеждани в залите на културния институт, като са по определена тема. Обикновено всяко занятие включва и самостоятелна работа от страна на децата. По думите на Липчева, учениците не обичат само да са слушатели на дадена лекция. „Откривателството, желанието да пипнат, да изработят нещо е много по-голямо, а не само да слушат”, каза Лилия Липчева. „Такива занятия има в ателието на грънчаря, по предварителна програма за древните техники, има и демонстрации, като в същото време децата сами могат да изработят съд от глина”, каза Липчева. Друго занятие е свързано с тайните на Варненския халколитен некропол, където освен филм, децата имат и работен лист за запознаване с експонатите.

2. Изложба на русенския музей гостува в София
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1205458
Изображение
Мобилната изложба на Регионалeн исторически музей – Русе „Сенки в скалите – минерали и биоразнообразие“ ще гостува в София по покана на Националния музей „Земята и хората“ и ще бъде открита на 23 януари.
Изложбата е създадена по повод Европейския ден на минералите.
В нея са експонирани дванадесет различни теми, от произхода на планетата Земя до индустрията и екологията. Представя историята на образуването на планетата, формиращите я скали, минерали, фосили. Акцентът е върху минералното богатство и видовете скали, свързани с живота на всички живи същества по много и различни начини – произход на скалите, местообитанията на растенията и животните, употребата на суровините във всекидневието и в различните индустрии. Изложен е макет на каолинова кариера. Показани са 85 броя предмети – скални образци, минерали и

3. Музей в Лондон събира 4000 ветрила
http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/01/21 ... ila_video/
Четири хиляди ветрила е събрал в колекцията си едноименният музей в Лондон. Той се намира в Гринуич, недалеч от прочутата обсерватория.
Музеят отваря през 1991 г., а посетителят никога не може да разгледа цялата сбирка, защото част от нея постоянно е в реставрация. Сред тях са ветрила, опахала - огромни творения от пера с дълга дръжка, с които слугите са веели на господарите си, изобретения, които показват пътя от ветрилото до вентилатора, печатни материали и снимки.
Към музея има и специална работилница, където всеки желаещ може да премине обучение по този рядък занаят.
Един от най-старите експонати в колекцията е от 10 век, а по голямата й част са европейски ветрила , произведени между 18 и 19 век. Има разбира се и образци от китайското и японското изкуство, ветрила - играчки, закачки, главоблъсканици и сувенири.
Тук човек може да научи за видовете ветрила, материалите, от които са били изработвани, начините на производство, модата в украсата, формата, структурата им. Едни са били предназначени за специални церемонии, други - за вкъщи, а трети са служели само за украса.
Има доказателства, че ветрила са използвани още през третото хилядолетие преди новата ера, били са познати на етруските, елините и римляните. В Китай са използвани и в магични ритуали. Словнова кост, седеф, кост от костенурка, коприна, сребро злато, скъпоценни камъни, пера, хартия - са основните материали, от които са създавани.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Яну 22, 2014 8:54 am

Музеен информационен бюлетин за 22.01.2014 г.

1. Музей къта календари от три века
http://news7.bg/%D0%9E%D1%89%D0%B5-%D0% ... .5439.html
В началото на новата година Врачанският исторически музей показва изложба от уникални образци на календари от три столетия.
Оказва се, че през годините календарите са били не само справочник за датата и деня, но и развлекателно, образователно и възпитателно средство. Календари са правили и правят не само фирми и институции, но и партиите, още от началото на миналия век. Наред с големите и многолистни календари са показани и джобни издания от няколко европейски страни, отпечатани не само на хартия, но и на дърво.
Подобна изложба с образци от различни епохи се показва за първи път във Врачанския музей. Сред най-интересните календари във фонда на музея е "Забавникът" на Константин Огнянович от 1846 г., който е вид домашен алманах.
От местното читалище пък са извадили първия брой на списание "Летоструй" или "Домашен календар за 1869 г.", издаден от Христо Г. Данов. Показано е и фототипното издание на календара на Христо Ботев за 1875 г., посветен на Хаджи Димитър. В следосвобожденска България хит стават стенните календари, малките книжки тип миниатюра, а най-прогресивните партии издават и политически календари.
Сред най-съвременната продукция впечатляващи са изданията на местното дружество ВиК, което години наред популяризира в луксозни, многолистни календари уникални артефакти, картини на врачански художници и архивни снимки от фонда на музея. А редом с големите многолистни и многоцветни календари са подредени и миниатюри с джобен формат.
Експозицията е наречена "Календарът – огледало на времето" и показва, че календарът, колкото е преходен, докато се ползва активно през годината, толкова е и вечен, когато влезе в колекциите.

2. В Историческия музей в Батак откриват изложба за 170-та годишнина от рождението на Макгахан
http://www.focus-news.net/news/2014/01/ ... gahan.html
В Историческия музей в Батак откриват изложба за 170-та годишнина от рождението на МакгаханСнимка: Информационна агенция "Фокус"Батак. Изложба, посветена на 170 от рождението на Джанюариъс Макгахан, ще бъде открита в 17.00 часа в Исторически музей Батак. Това каза за Радио „Фокус” – Пазарджик директорът на музея Теодора Пейчинова. „Фотодокументалната изложбата е наречена „Казвай точната истина” и е за живота и походите на американския военен кореспондент на „Дейли нюз”. Историческият музей в Батак ще отбележи годишнината от рождението му и с прожекция на един специален филм „Батак – долина на светци” със сценарист Александър Перпенлиев, режисьор Степан Поляков и специалното участие рокмузиканта Джеф Груувс”, уточни Пейчинова. Тя добави, че изложбата е посветена на походите на един от безстрашните мъже на 19 век, известни на милиони читатели като „нашия специален кореспондент”. Макгахан и до днес си остава най-видният американски представител на онова полузабравено и далечно време в зората на ерата на комуникациите, когато за първи път широко започва да се използва телеграфът. На онази ера, в която дръзки и млади кореспонденти препускат „с оръдейния тътен” из най-свирепите части на света и рискуват живота и здравето си, за да изпълнят професионалния си и етичен дълг. Житейският път на този човек завършва през 1878 година, той е погребан в родния си град Ню Лексингтън и изложбата, която откриваме в Батак, проследява целия му житейски път. На мемориалния паметник в Америка и до днес се чете „Макгахан – освободителят на България”, каза също директорът на културната институция. „Програмата, с която музеят отбелязва 170-годишнината от рождението на Макгахан, е едно вглеждане в онова време, откриващо пред съвременника ни завладяващи приключения и мъдри уроци на историята. Филмът, с който ще открием изложбата, пък е своеобразен начин да покажем резултатите от един проект, който Исторически музей Батак приключи наскоро. Той се нарича „Памет и креативност” и е свързан основно с осигуряване на мултимедийно оформление и техника, която ще използваме в нашата дейност занапред”, каза Теодора Пейчинова.

3. Исторически музей - Монтана организира панорамни обиколки на града
http://www.focus-news.net/news/2014/01/ ... grada.html
Исторически музей - Монтана организира панорамни обиколки на градаСнимка: Регионален исторически музей - МонтанаМонтана. Музейната колегия в Монтана постоянно търси нови форми и начини да накара младите хора и въобще гостите на града да се запознаят с историята. Това каза за Радио “Фокус”- Видин Уляна Даракчийска, директор на Регионален исторически музей - Монтана. В тази връзка през 2013 година са реализирани няколко панорамни разходки в град Монтана. „Те се оказват доста интересни, защото паралелно запознаваме нашите гости както с миналото, така и с настоящето на града. В беседата включваме информация и за най-значимото от историята на селищата в област Монтана”, каза Уляна Даракчийска. Маршрутът на панорамните разходки започва от централния площад, където гостите на града се запознат с административните учреждения и техните функции, както и с паметниците на площадното пространство. Обиколката продължава на площад „Алеко Константинов, където са разположени сгради паметници на културата от 20-те и 30-те години на миналия век. Туристите посещават художествената галерия, старата баня, храм „Св. св. Кирил и Методий”, Михайловата къща и Лапидариума. Разходката продължава до античната крепост „Монтана” и завършва с посещение на експозиционната зала на Регионален исторически музей-Монтана. Две са постоянните експозиции в музея, но се реализират и множество временни изложби, каза Уляна Даракчийска. За последната година те са девет. Изцяло обновена е постоянната експозиция „Монтана в шест хилядолетия”. В момента в музея гостуват две експозиции, предоставени от Лопушанския манастир и Регионален исторически музей-Враца.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2014 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Чет Яну 23, 2014 9:02 am

Музеен информационен бюлетин за 23.01.2014 г.

1. В Регионалния исторически музей се съхранява най - богата нефритена колекция и най - дългата мънистена огърлица в Европа
http://www.zapernik.com/obshtestvo/v-re ... ena_28569/
"Перник притежава най-богатата нефритена колекция и най-дългата мънистена огърлица от времето на неолита в Европа”, съобщи археологът от регионалния исторически музей Анета Бакъмска.
Находките са открити при разкопки на неолитно селище, датирано от началото на VI век край радомирското село Гълъбник. Мънистеният гердан е дълъг почти 17 м. Той е направен от средиземноморски миди и минерални мъниста, съобщава БТА.
"Част от мънистата от мънистата на ценния накит са оформени като буренца, други като копчета. В наниза преливали розово и бежово, бил удивително блестящ. До нас обаче украшението не достигнало в първоначалния си вид, защото горяло при пожар”, разказва Бакъмска.
Край Гълъбник е открита и най-голямата нефритена находка от времето на неолита на Балканите - жезъл с 36 см дължина. Част от намерените експонати са култови масички, антропоморфни фигури, каменни брадви.
Откритите находки по долината на Горна Струма засвидетелстват безспорно за богатствата на специфичната култура, която е съществувала в продължение на 300 години.
"Най-ярко доказателство за уникалността й са керамичните съдове с биконична форма и високи крачета”, отбелязва пернишката археоложка.
Археолозите открили и средновековен некропол в най-високата част на неолитното селище, която през Х-ХI в. е била използвана за гробище.
Намерени са 29 скелета, погребани с обичайната за епохата християнска практика. Основна част от женските скелети са монголоидни и затова археолозите ги свързват с печенегите, които по това време обитавали този край.
Праисторическото селище край Гълъбник е знаково в световната археология. То е открито през 70-те години на миналия век при изпълнението на мащабна програма за отводняване на Радомирското поле.
Културното богатство в Радомир е обект на изследване на учени от цял свят. Част от находките край Гълъбник са включени в националната селекция "Златото на тракийските конници", показана с голям успех в Канада, Белгия, Испания и Швейцария.
Съкровищата в Гълъбник се допълват още находки в региона - под бившата хокейна площадка в Перник и селата Прибой, и Негованци.

2. Дариха бойно знаме от Ксанти на хасковския музей
http://haskovo.info/index.php?option=co ... 7&Itemid=2
Изображение
Главният уредник в отдел "Нова история" в музея д-р Красимира Узунова обясни за Haskovo.info, че това е знамето на дясна офицерска организация, забранена след 1944 г. Подобни организации е имало и в други градове.
Знамето е перфектно запазено в комплект с връх, трикольорни ленти, пискюли и ръкавици за знаменосеца. Д-р Узунова подчерта, че дарителят е от Хасково, но е пожелал да остане анонимен.
През 2013 г. в отдел "Нова история" са дарени 83 предмета - медали, ордени, документи и снимки. Сред тях са и 32 от този вид, предоставени от 82-годишния Марчо Запрянов от хасковското с. Конуш. Д-р Узунова разказа, че неговата първоначална идея била да направи музей на свои съселяни, участвали във Втората световна война. След като усетил, че делото му не може да се реализира, дарил колекцията на регионалния музей. Запрянов оставил за внуците си само своите медали и ордени от войната.

3. С 1 600 повече посетители в търговищкия музей през миналата година
http://targovishtebg.com/%D1%82%D1%8A%D ... 0%BD%D0%B0
12 894 са посетителите на Регионален исторически музей – Търговище през 2013 г., които са с над 1600 повече от предходната, поясни директорът Магдалена Жечева и допълни, че това са посетителите на четирите музейни обекта в града - Археологическата експозиция, Хаджи Ангеловата къща, Славейковото училище и къщата – музей „Никола Симов – Куруто, както и на 20-те временни изложби, реализирани от музея в Търговище, София, Стара Загора, Димитровград, Полски Тръмбеш и АЕК Етъра - Габрово.
Голям е броят на децата и учащите се, разгледали музейните експозиции. От общо 7 023 – 1 003 са били децата от предучилищна възраст, 5 563 - учениците и 457 студентите. В сравнение с предходната година младите хора са се увеличили с близо 2 500.
Интересен факт е, че сред посетителите на музея през годината е имало и 226 чужденци.
807 са музейните ценности, постъпили в основния и научно-спомагателния фонд на търговищкия музей през 2013 г.
„През изтеклата година музейните уредници участваха с научни съобщения в 7 национални научни форума в страната. Издадени бяха и 7 научни публикации с авторството на музейните специалисти“, сподели още Жечева.

4. В историческия музей в Смолян успешно се развиват музейните образователни програми
http://www.focus-radio.net/?action=news&id=721902%AE=1
Eдна от много важните дейности в историческия музей в Смолян през 2013 г. са били музейните образователни програми. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян Таня Марева – директор на Регионален исторически музей „Стою Шишков” – Смолян. По думите й тези програми са важни, тъй като по този начин се възпитава музейна публика. Тези програми обхващат деца от предучилищна възраст, ученици и студенти. Целта е да получат повече информация, свързани с културното наследство на региона, както и със специфична за музея дейност. Музейните образователни програми са много, но това, което е по-различно от предходни години е провеждането на лятна школа за деца от 7 до 14-годишна възраст, наречена „Традициите на баба”. През месец юли, в продължение на 4 седмици са се учили различни неща и за децата е било толкова интересно, че от музея смятат и през тази година да предложат подобна възможност. Едно от заниманията им е било свързано с изработване на кукерски маски, като покрай изработването им са научили и много интересни неща за песяците от Широка лъка, за Старците от Орехово и другите карнавали в Родопите. Друго пилотно ателие, което също е било свързано с традициите, е било изработването на коледни хлябове. Марева каза още, че за първи път през 2013 г. е предоставена възможност на ученици, участващи в кръжок по фотография да наблюдават на терен архитектурното наследство на село Широка лъка. Също така ученици са посетили и село Славейно по повод отбелязването на 110 години от Илинденско-Преображенското въстание. Заедно и с Нов български университет е проведена е и Х юбилейна лятна школа по антропология в Смолян и региона, като са посетили и Доспат, където са наблюдавали събора на чешмарите. „Друг акцент бе свързан с историческото наследство като ресурси за развитие на културен туризъм и по тази причина посетихме и село Полковник Серафимово и паметника на връх Средногорец”, каза още Таня Марева.

5. Николай Колев: Искаме Музеят на бойната слава в Ямбол да стане музей на всички родовe войски в България
http://www.focus-news.net/opinion/2014/ ... ariya.html
Николай Колев: Искаме Музеят на бойната слава в Ямбол да стане музей на всички родовe войски в България Снимка: Община Ямбол Николай Колев, директор на първия в страната общински специализиран Музей на бойната слава в Ямбол пред Радио „Фокус”-Сливен за експонатите в него, приоритети какво и кога може да бъде посетен
Фокус: Господин Колев, през май месец ще се навърши една година от откриването на първия в страната общински специализиран Музей на бойната слава в Ямбол. Разкажете ни повече за експонатите в него. Какво успяхте да съберете във фонда?
Николай Колев: Музеят се намира в бивше поделение, известно като „Пионерски казарми”. През него са преминали всички гарнизони, които са били някога в Ямбол и за това беше избрано, а и тъй като има по-стар сграден фонд. От както е създаден музеят се попълва неговата колекция с нови експонати.
Фокус: На каква площ е разположен музея и какви са възможностите за неговото разширяване?
Николай Колев: На музея са предоставени 9 декара от общата площ, която е 80 дка. В сградата сме направили две вътрешни изложби- временни експозиции, а отвън сме поставили големите, тежки оръдия, танкове и самолети. Замисълът ни е да увеличим площта на музея и в момента общината води преговори с Министерството на отбраната да ни прехвърли собствеността на останалите части от територията на бившите Пионерски казарми. По този начин ще можем да развием музея и той да стане музей на всички родовe войски в България.
Фокус: Разкажете ни за някой от най-интересните и уникални експонати, изложени в музея!
Николай Колев: Последният експонат, с който се сдоби музеят беше самолет - изтребител МИГ 17, който беше в много окаяно състояние, но с помощта на бригада от летище „Безмер” беше възстановен безвъзмездно, а музеят закупи само материалите. Сега, самолетът е в прекрасна форма и е на разположение посетителите да му се порадват. Също така придобихме и друг самолет – L 29. Той е бил тренировъчен, много масово и използван през 60, 70, 80 години в цяла Източна Европа. Разполагаме и със самолет МИГ 15, също учебно-тренировъчен. Другите неща са зенитни оръдия, няколко минохвъргачки и най-вече прочутите немски танкове „Панцер –3„, „Панцер – 4”- самоходни оръдия, които са били въоръжени в Българската армия през Втората световна война, след което са били разположени по границата с Турция. Били са вкопани в една така наречена укрепителна линия Крали Марко. Преди няколко години бяха изкопани и сега са изложени девет танка, които успяхме да ги възстановим и са в по-добро състояние. Останалите около 20 танка са в по – лошо състояние и не могат да бъдат изложени.
Фокус: Какъв експонат няма, но бихте искали да има в музея?
Николай Колев: Нашата мечта е поне един от тези танкове да успеем да задвижим, да му намерим подходящ двигател и да го пускаме за по-голяма атракция. Това, за сега, е много трудно, те са стари машини, двигателите им са били извадени още през 50- те години, а за да се закупи такъв нов е много скъпо.
Фокус: От създаването на музея призовавате бивши военнослужещи от ямболския гарнизон, частни колекционери, неправителствени патриотични организации, граждани да подпомогнат с дарение усилията да се съхрани за поколенията историята. Какво може да намери място сред експонатите ви и как желаещите могат да го направят?
Николай Колев: Да, такива експонати са ни нужни. Те са спомен за хората, служили през всички години в поделенията и ние няма как да ги видим, ако те сами не ги покажат. Най-вече това са стари документи, свързана с тяхната военна служба, снимкови материали, медали и ордени, униформи. Вече ни даряват и имаме такива материали. В края на миналата година ни дариха парадна униформа от шести Артилерийски полк, военни документи например билет за уволнение след Балканската война на войник от 29 пехотен полк. Така, че всеки, който иска да дари може да го направи като се свърже с музея.
Фокус: Каква е посещаемостта на музея от неговото откриване до сега. Има ли организирани посещения на групи ученици?
Николай Колев: Да, идват ученици най-вече. Идват деца и от Бургас и други градове. Много им е любопитно и интересно, тъй като не са виждали никъде такива експонати. Идват и хора, които са служили в тези поделения преди 20, 40, 50 години и искат да видят какво представлява сега мястото, където те някога са отбивали военната си служба. Особено събота идват много семейства, които водят децата си да разгледат и да си направят снимки пред експонатите Има, има интерес, раздаваме и рекламни материали, опитваме се да привлечем повече посетители.
Фокус: Достатъчни са средствата за да популяризирате музея?
Николай Колев: Ние сме на бюджетна издръжка към общината. Можем да получаваме средства и от Министерството на културата по различни проекти. Разбира се, няма да откажем и дарения от хора, които биха проявили интерес, защото сградите, които са ни дадени са в доста тежко състояние. Много от тях се нуждаят от частичен или основен ремонт. Така, че ако разчитаме само на отпуснатия бюджет няма как ремонтът на сградите да стане лесно, ще отнеме и много време.
Фокус: Колко души персонал работят в музея и достатъчно ли са и как се охраняват експонатите?
Николай Колев: Община Ямбол е сключила договор с охранителна фирма, която пази експонатите, а щатът на музея е четири човека.
Фокус: Успявате ли с този щат да се справите с цялостната музейна дейност?
Николай Колев: Не са съвсем достатъчни служителите, защото пространството е твърде голямо и то трябва да се обслужва, почиства, което не е по силите само на един или двама човека. Въпросът за това дали да се увеличава или с колко персоналът ще се решава в движение.
Фокус: Кажете ни кога жителите и гостите на града могат да посетят музея. Има ли входна такса и каква е тя?
Николай Колев: Музеят работи от 8.00 до 12.00 часа и 14.00 до 18.00 часа. Работим в събота, а почива в неделя и понеделник. За възрастни входната такса е 3 лева, а за ученици, студенти и пенсионери – 2 лева. Очакваме и ще посрещнем с радост всички, които искат да посетят музея.

6. Най-голямата златна монета в света ще бъде изложена във виенски музей
http://news.expert.bg/n443572
Изображение
Най-голямата и тежка монета от чисто злато в целия свят ще бъде изложена в Музея на изкуството във Виена, предаде КРОСС.
След демонстрацията в австрийската столица, която ще продължи до 25 януари, монета ще посети Мюнхен, Щутгарт и Берлин. Номиналът на уникалната монета е 1 милион австралийски долара , съобщава Euromag. Тя е изработена преди две години по повод 60-та годишнина от коронацията на британската кралица Елизабет II.
Диаметър на монетата е 80 см., дебелината й - 12 см. От едната й страна е изобразен символът на Австралия - кенгуру, а от другата - Елизабет II. Монетата тежи 1 тон.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

ПредишнаСледваща

Назад към Your first forum

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron