Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Уважаеми потребители. форумът е тясно специализиран и достъпът до него е ограничен. Ако имате въпроси обръщайте се към администратора.

Модератор: vl.varnenchik_museum

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Дек 11, 2013 9:09 am

Музеен информационен бюлетин за 11.12.2013 г.

1. Поредна среща „Варненските археолози разказват” ще се състои в Археологичесия музей във Варна
http://www.focus-news.net/news/2013/12/ ... varna.html
Поредна среща „Варненските археолози разказват” ще се състои в Археологичесия музей във Варна Снимка: Информационна агенция "Фокус"Варна. Поредна среща „Варненските археолози разказват” ще се състои в Археологическия музей във Варна, съобщиха организаторите. Едно от най-големите открития в българската археология за последните десетилетия се намира в град Балчик – античният Дионисополис. Това е храмът на Великата майка на боговете, наричана Понтийска. Коя е тази забравена богиня и какво прави откритието толкова специално? Учебният музей към Археологически музей – Варна предлага вълнуващо пътуване в миналото заедно с един от проучвателните на храма – археолога Елина Мирчева. Тази среща, е третата по рода си от програмата на Учебния музей към Археологическия музей „Варненските археолози разказват”. Една програма за всички, които искат да се докоснат до загадките на миналото. Без оглед на възраст, но със задължителното условие – участниците в срещите трябва да обичат историята. Срещата ще се проведе в залата на Учебния музей от 11.00 и от 17.00 часа и на 14 декември от 11.00 часа. Входът е свободен, както за индивидуални, така и за групови посещения.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Дек 16, 2013 9:34 am

Музеен информационен бюлетин за 12.12.2013 г.

1. Конкурсът за директор на РИМ-Плевен не излъчи победител
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1187786
Заключителният етап от конкурса за директор на Регионалния исторически музей в Плевен завърши без избор на нов директор на музея.
Кандидати за длъжността бяха археологът в РИМ-Плевен Владимир Найденов, директорът на Доходното здание в Русе, Володя Попов - историк и Тошо Спиридонов - директор на Историческия музей в Харманли - траколог по образование.
Нито един от тримата кандидати не събра нужните 60% от точките, за да може да участва в класирането.
В комисията, която проведе конкурса участваха Валерия Димитрова - старши експерт в Министерството на културата, директорът на Националния военноисторически музей - доц. Соня Пенкова, доц. Светла Димитрова - директор на РИМ - Стара Загора. От Община Плевен в комисията участваха зам.-кметът Стефан Петков, юристът Янко Начовски, Иван Дачев - зам.-председател на Комисията по култура към Общински съвет - Плевен и Владислав Сотиров - началник отдел „Човешки ресурси" в общината.
Предстои да бъде обявен нов конкурс за директор на РИМ-Плевен, за което няма определен срок.

2. Коледен концерт в Историческия музей - Гарброво
http://www.gabrovonews.bg/news/62917/
Регионален исторически музей – Габрово организира коледен концерт за всички свои дарители, партньори и приятели, информира Христинка Шепелева – уредник “Връзки с обществеността”.
“Ансамбъл “Габровче”, с ръководител Лъчезар Захариев ще направи коледните и новогодишни празници специални и неповторими. Нека заедно да отбележим началото на най-светлите празници”, споделят от РИМ – Габрово.
Началото на концерта е от 18.00 часа в петък, 13 декември, в сградата на Музея, а входът е свободен.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Дек 16, 2013 9:35 am

Музеен информационен бюлетин за 13.12.2013 г.

1. Почина директорът на Палеонтологичен музей-Асеновград Димитър Ковачев
http://www.blitz.bg/news/article/239014
На 85-гоишна възраст днес почина Димитър Ковачев, познат най-вече като директор на Палеонтологичния музей в Асеновград. От 2001 г. с решение на Общинския съвет той е почетен гражданин на града.
Димитър Ковачев е преподавал биология в първата гимназия в Асеновград, която днес носи името СОУ „Св. княз Борис I”. При летни експедиции през 60-те години открива скелет на деинотерий край село Езерово.
През 70-те години започва организирането и провеждането на редовни палеонтологични експедиции със своите най-добри ученици. Дълги години ръководи разкопки в находището на миоценски бозайници край благоевградското село Калиманци, а през 80-те години открива и находището край Хаджидимово-„Гиризите“, едно от най-богатите за науката находища на пикермийска фауна.
Трудовете, написани на основата на създадената от него колекция, са допринесли много за нареждането на българската палеонтологична наука между тези, които дават днес съществен принос в изучаването на природната обстановка на късномиоценската Балкано-Иранска зоогеографска провинция.
Поклонението ще е утре от 11.30 часа в храм „Св. Атанас". Погребението ще се състои от 14.00 часа в старите гробища на Асеновград. /БЛИЦ
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Дек 16, 2013 9:35 am

Музеен информационен бюлетин за 14-15.12.2013 г.

1. Горнооряховският музей отваря за посещения обновени експозиции
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1188746
В навечерието на най-светлите и дългоочаквани празници Историческият музей в Горна Оряховица отвори за посещение обновените си експозиции „Етнография” и „Стар градски бит”. Подредените експонати показват една непозната Горна Оряховица от края на ХІХ и началото на ХХ век. Посетителите могат да се запознаят с традиционното селско облекло и накити от региона, пресъздавайки ритуала на сватбата.
Представена е Модерната дрехарница на Еленка Семерджиева, където на чаша кафе и бяло сладко градските кокони чакат своя ред и обсъждат новите модни тенденции. За финал посетителите имат възможност „да се разходят” по главната улица на града от преди 100 години заедно с горнооряховчани, облечени по последна европейска мода. Там ще срещнете и двете градски клюкарки, които с радост ще ви разкажат грижливо събирани слухове и тайни, посочват от управата на музея.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Дек 16, 2013 9:36 am

Музеен информационен бюлетин за 16.12.2013 г.

1. Коледна седмица в Историческия музей
http://news.burgas24.bg/469362.html
В три поредни дни - 16, 17 и 18 декември - специалистите от РИМ-Бургас ще разведат децата из чудния свят на Коледните празници. Те ще отговорят на въпросите: Знаете ли защо украсяваме коледното дръвче? От какво дърво е? Кои светци почитаме на Коледа и на какво ни учи техният живот? Кога е Рождество Христово? Защо най-очакваните гости са коледарите? Какво се прави на Игнажден?
В продължение на трите дни ще бъдат изнесени лекциите:
"Коледната елха - ела, бор или смърч" и "Какво знаем за бъдника и сурвачките" на 16.12.2013г. "Какво можем да научим от живота на светците?" и "Народната традиция на Игнажден" на 17.12.2013г. "Символика на прехода от Игнажден до Коледа" и "18 декември - денят на Св. Модест" на 18.12.2013г.
Макар и провеждана за пръв път - лекторията се радва на голям интерес от страна на бургаските училища. До момента участие са заявили ОУ "Св. княз Борис I", ОУ "Петко Рачев Славейков" и СОУХЕП "Св. Св. Кирил и Методий".
Музейните специалисти с радост откликват на желанието за съвместна работа с училищата, където децата намират не само теоретични знания, а формират своите интереси, вяра и самосъзнание.
Коледната седмица ще завърши на 19.12.2013г., когато здраве, късмет и берекет ще ни пожелаят малките коледари от ЦДГ 28 "Детелина". Както повелява традицията, те ще обиколят музейните къщи и ще внесат радост, топлина и надежда!

2. Опис на най-старите и най-ценни книжовни паметници в Националния исторически музей
http://www.bulgarianheritage.org/aktual ... eski-muzei
POKANA NIM webНа 18 декември 2013 г., сряда, в зала №2 на Ректората на СУ "Св. Климент Охридски" ще бъде представен първият том на "Опис на ръкописите, старопечатните, редките и ценните издания от Националния исторически музей", това съобщиха за Българско наследство от НИМ.
В него се събрани и систематизирани средновековни славянски ръкописи и кирилски печатни книги и периодични издания, които обогатяват представата ни за средновековната книжовна продукция и за печатната практика през епохата на Българското Възраждане.
"Описът" е съставен от доц. д-р Нина Вутова от НИМ и доц. дфн Вася Велинова от Центъра за Славяно-византийски проучвания "Иван Дуйчев" към СУ "Св. Климент Охридски". Непознатата досега сбирка със сигурност ще предизвика интерес сред научните и широките обществени среди у нас.
Освен преписите на Паисиевата "История славянобългарска", сред ръкописите се открояват пергаментни кодекси от ХІV в., съдържащи произведения на първото поколение старобългарски книжовници от Х в. - Климент Охридски и Йоан Екзарх, хартиени ръкописи, свързани с Велико Търново - столицата на Второто българско царство, както и ценни образци от поствизантийския период.
Старопечатните книги са представени с екземпляри от най-ранните кирилски палеотипи, отпечатани от Божидар Вукович, Яков Крайков и др., от ценни богослужебни книги от Русия, има и богат "репертоар" от българската печатна продукция през Възраждането.
Описът на ръкописите и старопечатните книги в НИМ е придружен от три албума - палеографски, на старопечатните издания и на водните знаци, има и показалци и индекси, които го превръщат в ценно справочно издание.
Томът е посветен на 40-годишния юбилей на НИМ и го представя достойно като хранилище на ценни артефакти от българската културна история.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Дек 25, 2013 10:32 pm

Музеен информационен бюлетин за 17.12.2013 г.

1. Президентът награди посмъртно 19 български офицери и военачалници от Балканската война
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2643373
Със свои укази президентът Росен Плевнелиев удостои с най-висшето държавно отличие 19 от най-славните български офицери и военачалници от Балканската война, посветили живота си на България, на освобождението и обединението на българския народ. Това съобщиха от пресцентъра на президентството.
На церемония в Гербовата зала на „Дондуков" 2 посмъртно с орден „Стара планина" I степен с мечове бяха удостоени генерал-лейтенант Михаил Савов, генерал-лейтенант Иван Фичев, генерал от пехотата Васил Кутинчев, генерал от пехотата Стефан Тошев, генерал-лейтенант Стою Брадистилов, генерал от пехотата Георги Тодоров, генерал от пехотата Стилиян Ковачев, генерал от пехотата Никола Иванов, генерал-майор Иван Сарафов, генерал-майор Димитър Кирков, генерал-майор Радой Сираков, генерал-майор Васил Делов, генерал-лейтенант Радко Димитриев, генерал-лейтенант Климент Бояджиев, генерал от пехотата Павел Христов, генерал от пехотата Православ Тенев, генерал-лейтенант Никола Генев, генерал-лейтенант Атанас Назлъмов, капитан I ранг Димитър Добрев.
Президентът Росен Плевнелиев припомни подвига на Българската армия през Балканската война, която изнесе най-сериозните сражения срещу силите на Османската империя, давайки най-много жертви от всички съюзници. „Винаги ще помним как с бойния си вик „Ура" българският войник записа името си в световната военна история", каза държавният глава. По думите му, днес саможертвата на предците ни, оставили костите си по бойните полета, може да бъде оценена пълноценно и правдиво, а подвигът им е източник на национална гордост и самочувствие. „Ето защо наш съдбовен дълг е да предадем спомена за техния подвиг на поколенията след нас, да предадем съкровената вяра, че България ще пребъде, независимо от трудностите, така, както ни учеха тези славни герои", подчерта президентът в словото си.
„Изпитанията винаги ще ги има и те винаги ще изискват нашата решителност и единство като народ. За това се бориха и тези герои, които почитаме", каза още президентът Росен Плевнелиев.
Държавният глава изрази благодарност на близките, които дариха висшите държавни отличия на Националния военноисторически музей, на Регионалния исторически музей в Кърджали и на Военноморския музей във Варна.
На церемонията присъстваха министърът на отбраната Ангел Найденов, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, директорът на Националния военноисторически музей д-р Соня Пенкова, на Регионалния исторически музей-Кърджали д-р Павел Петков и на Военноморския музей-Варна д-р Мариана Кръстева, народни представители, председателите на военно-патриотични дружества и наследници на офицерите, герои от Балканската война.

2. Коледна изложба „Мръсните дни, светлите празници” организира Регионален исторически музей-Видин
http://www.focus-news.net/news/2013/12/ ... vidin.html
Коледна изложба „Мръсните дни, светлите празници” организира Регионален исторически музей-Видин Снимка: МВРВидин. Изложбата „Мръсните дни, светлите празници” е в чест на Коледните и Новогодишни празници и представя традициите във Видинския край свързани с Коледно-Новогодишния цикъл, като се започва с Игнажден, когато започват мръсните дни и се завършва с Богоявление на 6 януари, когато се кръщава Исус Христос в реките на река Йордан, каза за Радио “Фокус”- ВидинСашка Бизеранова, доктор по етнология. Изложбата е организирана от Регионален исторически музей-Видин. Тя ще бъде открита на 18 декември от 16.00 ч. в музей „Кръстата казарма”- Видин. Изложбата ще представи целия цикъл от празници в периода от Игнажден до Богоявление. На нея ще бъдат представени Коледни и Новогодишни обредни хлябове, сурвачки за изработката, на които са се включили всички видински училища, обредна храна, а също така ще има и гадаене за женитба, което се прави на Василовден. Вратите на изложбената зала в музей „Кръстата казарма” ще са отворени до 6 януари 2014 година, когато всъщност е и краят на Мръсните дни, които приключват с освещаването на водата и кръщаването на Исус Христос, както е озаглавена и самата изложба.

3. Колекционерите показват шедьоври в "Другият музей 2"
http://vevesti.com/%D0%BE%D0%B1%D1%89%D ... B5%D0%B9-2
Изложбата е организирана съвместно от Съюза на колекционерите в България и Националната художествена галерия и ще продължи до 31.01.2014.
В изложбата са включени експонати от частни сбирки, собственост на членовете на Съюза на колекционерите в България (СКБ).
„Другият музей 2” продължава да разкрива богатствата, съхранявани в частните колекции. Експозицията ще покаже няколко основни посоки на колекционерското усърдие – археология и нумизматика, изобразително изкуство и скулптура, оръжия, ордени и медали, етнография.
СКБ е учреден през 2010 г. и има за цел да обедини колекционерската общност в България и да отстоява нейните интереси. Сред учредителите са повечето от най-изтъкнатите колекцонери в България, както и колективни членове – фондации, сдружения, образователни инсттуции.

4. Регионалният музей в Плевен вече има своя първи тематичен каталог
http://infopleven.com/%D1%80%D0%B5%D0%B ... B0-%D1%81/
Каталогът включва 87 артефакта, от които 19 статуетки. Сред тях преобладават статуетки на Венера. Показани са още съдове, част от богатата колекция на музея от фибули, много апликации и детайли от колесници. Включени са и две статуетки на Херакъл, открити на крепостта „Сторгозия”, обясни при представянето Петър Бънов.
Каталогът е направен по най-съвременните изисквания за подобен род издания. Към всеки артефакт е дадена анотация на два езика – български и английски език. Въведението включва двете статии за двата емблематични обекта в нашия край – крепостта „Сторгозия” и античното селище Улпия Ескус край Гиген, откъдето са по-голямата част от материалите, намерили място в каталога.
Екипът от музея, работил върху изданието включва още Марио Милев, чието е художественото оформление, снимките са на фотографа Стефан Андреев, а преводът – на Елена Атанасова.
Каквото можахме – направихме, по-добро да направят тези, които могат – с тази латинска сентенция завърши представянето на каталога Петър Бънов.
Каталогът е посветен на 110-та годишнина от създаването на музейното дело в Плевен. Той е реализиран с финансовата подкрепа на Община Плевен и Министерството на културата.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Дек 25, 2013 10:32 pm

Музеен информационен бюлетин за 18.12.2013 г.

1. Коледна изложба „Славите ли млада Бога!“ ще бъде открита в Националния исторически музей
http://www.focus-news.net/news/2013/12/ ... muzey.html
Коледна изложба „Славите ли млада Бога!“ ще бъде открита в Националния исторически музейСнимка: НИМСофия. Коледната изложба „Славите ли Млада Бога?” ще бъде открита в Националния исторически музей /НИМ/ от 11:00 часа в зала „Запад“, съобщи за Агенция „Фокус” Божидар Димитров – директор на НИМ.
Изложбата е вариант по темата за устната традиция и музиката на пастирските общности в Европа, която НИМ ръководи в рамките на проекта CANEPAL, съфинансиран от Европейската комисия по програма „Култура 2007–2014“.
„Славите ли Млада Бога?” разказва за евангелското благовестие към овчарите с образи от късносредовековни стенописи, с емблематичната за колекцията на НИМ възрожденска икона от с. Срем, Тополовградско, с пафти със сцената на Рождеството. Посланието „Да славим Младенеца с песни и музика” се носи от уникална сбирка от пастирски инструменти от България (колекция на ИЕФЕМ-БАН), Полша, Унгария, Естония и Швеция.
Представени са и стародавни коледни дарове и символиката на Дървото на живота, която изпълва българската Бъдни вечер. Акцент в изложбата са произведения на преподаватели и студенти от Националната художествена академия, заредени с енергията и мощта на славното някога българско овчарство. В изложбата има интерактивна част, мултимедийна програма и игри за децата.
Специално за софийската публика ще бъдат показани много от експонатите, участвали в голямата международна изложба „Иманье без довършуванье”, организирана от Регионалния исторически музей, Смолян през тази година.
Изложбата „Славите ли Млада Бога?” ще бъде в НИМ до средата на февруари 2014 година, след което много от експонатите й ще заминат за унгарския Музей на открито в град Сентендре /недалеч от Будапеща/, където, от април до октомври 2014 г., ще бъдат включени в заключителната обща изложба, която ще обедини всички национални прояви по проекта.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Дек 25, 2013 10:32 pm

Музеен информационен бюлетин за 19.12.2013 г.

1. Намериха животински кости на 10 млн.години край Ахелой
http://www.burgasnews.com/istoriya-i-ar ... rai-aheloi
Екип от Природонаучния музей – Бургас се отзова на сигнал за намерени вкаменени животински кости край с. Ахелой. Руският журналист Николай Замятин ги е открил на Ахелойския плаж. По подобен сигнал в началото на годината в музея постъпиха ценни фосили, намерени при изкопни работи в Горно Езерово, съобщават от там. Останките наистина са наподобявали фосилизирани кости на древни бозайници. В музея има донесени такива образци и при огледа на Ахелойския бряг се потвърдили предположенията на археолозите, че това са геоложки образувания, вече известни на специалистите на РИМ – Бургас.
Геоложките слоеве на това място са формирани преди 10-12 милиона години през плиоцена и са характерни за речно–езерно крайбрежни отлагания. При уплътняване на слоевете, карбонатното вещество намиращо се в тях се разтваря, инфилтрира, изнася и отлага в празнини като карбонатни гелове. Наблюдаваните геоложки обекти са резултат на такива явления.
От музея призовават всички граждани, които открият подобни образования или археологически ценности при изкопни работи, да уведомят археолозите.

2. Корабът-музей „Радецки” на пристанището в Козлодуй ще работи през почивните дни
http://www.focus-news.net/news/2013/12/ ... e-dni.html
Корабът-музей „Радецки” на пристанището в Козлодуй ще работи през почивните дниСнимка: Информационна агенция "Фокус"Козлодуй. Всеки ден, включително и на 1 януари, ще работи корабът-музей „Радецки”. Това каза за Радио “Фокус” – Видин Людмила Дамянова, директор на музея. Корабът, през зимата не извършва разходки по Дунав и се намира на пристанището на Козлодуй. „Цените на билетите ни остават същите – 1лев за ученици, студенти и пенсионери и 2 лева за всички останали посетители”, обясни Дамянова. През тези Коледните и Новогодишните празници посетителите обикновено са гости и жители на Козлодуй. „Много студенти, които са от Козлодуй и техни приятели през тези празници идват в малкия град и посещават музея ни”, допълни Дамянова. Най-голям е напливът от туристи през лятото.

3. Първата съветска атомна подводница става музей
http://pan.bg/view_article-3-20585-Pyrv ... muzej.html
В корабостроителницата "Севмаш" е отбелязан 55 годишния юбилей на първата съветска подводница "Ленинский комсомол". Тя влиза на въоръжение на 17 декември 1958 г. и става първата подводница, достигнала Северния полюс. Това означава, че от тази точка ракетите, с които е въоръжена, може да достигнат всяка потенциална цел. imageПодводницата разполага и с торпеда с ядрен заряд. ”"Ленинский комсомол" е проектирана за удар на възмездието”, споделя Радий Шмаков – конструктор на атомни подводници първо и второ поколение. От този тип подводници са построени общо седемнадесет броя.
Извадена е от експлоатация през 1991 г.Още тогава е имало идея подводницата да стане музей, но финансиране на идеята е осигурено едва сега.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Дек 25, 2013 10:33 pm

Музеен информационен бюлетин за 20.12.2013 г.


1. Рада Банялиева, Музей на авиацията: Благодарение на подвига на Списаревски, се променя отношението към българските ВВС
http://www.focus-news.net/news/2013/12/ ... e-vvs.html
С тържествен военен строй и панихида в Музея на авиацията в Пловдив отбелязаха 70-годишнината от гибелта на поручик Димитър Списаревски – летец изтребител, извършил първия въздушен таран в историята на българската военна авиация, предаде репортер на Радио “Фокус” – Пловдив. Пред паметника на героя бяха поднесени цветя. С панихидата бе почетена паметта, не само на Списаревски, но и на подпоручик Кюмюрджиев, който загива също в боя на 20 декември 1943 година. За подвига на Списаревски се е писало много, няма българин, който да не знае за него, каза Рада Банялиева, директор на Музея на авиацията в Пловдив. „В музея се съхраняват отломки от самолета Месерщмит Ме-109G, с който Списаревски се врязва в американския бомбардировач B-24 „Liberator”. Днес там е подредена и изложбата „Четири съдби в четири войни”. Едната от съдбите, е именно на Димитър Списаревски. На фотоси е показан животът и личността на военния пилот, във връзка със 70-годишнината от гибелта му. Според Банялиева, благодарение на подвига на героя се променя отношението на съюзническите сили към българските ВВС, за подвига на Списаревски започва да се говори в Европа и света. Духът на българското население, това в София, което е най-пострадало в бомбардировките 1943 – 44 година, се извисява. По този начин операцията, която подготвят англо-американските съюзници за унищожаването на моралния дух на българското население, не се случва”, каза Банялиева. За това заслуга има най-вече Димитър Списаревски. Музеят на авиацията в Пловдив очаква много посетители.

2. Археология, нумизматика и оръжия - в изложбата "Другият музей"
http://www.kafene.bg/%D0%B0%D1%80%D1%85 ... 1/article/
В Националната художествена галерия е открита изложбата „Другият музей 2”. Тя е организирана съвместно от Съюза на колекционерите в България и Националната художествена галерия и ще продължи до 31 декември.
В изложбата са включени експонати от частни сбирки, собственост на членовете на Съюза на колекционерите в България (СКБ). „Другият музей 2” продължава да разкрива богатствата, съхранявани в частните колекции.
Експозицията ще покаже няколко основни посоки на колекционерското усърдие – археология и нумизматика, изобразително изкуство и скулптура, оръжия, ордени и медали, етнография.
СКБ е учреден през 2010 г. и има за цел да обедини колекционерската общност в България и да отстоява нейните интереси. Сред учредителите са повечето от най-изтъкнатите колекцонери в България, както и колективни членове – фондации, сдружения, образователни инсттуции.

3. Украинска изложба „Спасено минало: археология изпод кофата на багера”
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1192430
Със съдействието на Исторически музей – Исперих в зала „Русе“ на Регионален исторически музей – Русе, пл. „Ал. Батенберг“ 3, е подредена изложбата „Спасено минало: археология изпод кофата на багера“ на Научно-изследователски център „Спасителна археологична служба“, гр. Лвов при Института по археология към Националната академия на науките на Украйна.
Изложбата е посветена на паметниците на средновековната Лвовска история и резултатите от археологическите проучвания на научноизследователския център през последните 15 години. Проучванията са извършени на територията на шест области в Украйна (Виницка, Житомирска, Ивано-Франкивска, Лвовска, Ривненска, Тернопилска). Разкопките разкриват археологически обекти, застрашени от унищожаване в процеса на реализацията на инвестиционни проекти. Специфичното при такива изследвания е, че трябва да се извършат в съкратени срокове и при всевъзможни климатични условия. Сред проучваните обекти са земни погребения, поселения от различни периоди и участъци от историческите центрове на Лвов, Галич и Жовква.

4. Рокли с антична нотка ще се разходят Нацоналния археологически музей
http://inews.bg/%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B ... 51709.html
Националният археологически институт с музей при БАН създаде колекция от шест уникални рокли, вдъхновени от антични паметници. Те ще бъдат представени от модели на благотворителната коледна разпродажба на 20 декември от 18:00 ч. в археологическия музей, съобщиха от музея.
Роклите пресътворяват "Тракийката" от гръцките съдове, "Нике" от Самотраки, орнаменти от черно-фигурната керамика. Създадени са и златна, сребърна и бронзова рокли, вдъхновени от ритона от Борово, тракийски златни накити и бронзови съдове, допълва БТА.
Приходите от разпродажбата ще бъдат дарени на Дома за деца с умствена изостаналост в с.Михалци.
Автор на роклите е Петя Пенкова, реставратор в Националния археологически музей. В тази колекция тя съчетава мистичността на миналото със съвременна кройка и материя.

5. 100-годишни коледни картички в изложба на Регионалния исторически музей-Благоевград
http://www.blagoevgrad.eu/100-godishni- ... vgrad.html
Уникални 100-годишни коледни картички представи Регионален исторически музей – Благоевград в празнична изложба. Експозицията, която бе открита вчера, се организира за пета поредна година ще премине под мотото „Коледни и новогодишни картички и празнични символи.
Сред представените експонати има празнични символи и честитки от началото на 20-ти век, представящи коледните традиции в България преди повече от 100 г. Голяма част от пощенските и новогодишни картички са дарение от благоевградския журналист и общественик Ангел Мощански и семейството му, което традиционно дарява ценни исторически материали и документи на музея.
За да допълнят празничната атмосфера, инициаторите от община Благоевград и Регионален исторически музей бяха организирали тържествен концерт на китаро-мандолинния оркестър „Пирински звуци“. Даровитите музиканти представиха традиционни коледни песни и новогодишни мотиви, които донесоха в залата духа на настъпващите празници.
Идеята за създаването на коледните картички хрумва за пръв път на английския художник Добсън през далечната 1795 г. Традиционното пощенско разпространение бележи началото си през средата на 19 век, когато Хенри Коул разпраща коледни рисунки с благопожелание до редица свои приятели.

6. Националният военноисторически музей обявява конкурс "Имена за малките герои"
http://goodnews.actualno.com/Nacionalni ... z2qSP7mq5W
Специална изненада за всички свои малки приятели е подготвил Националният военноисторически музей. В началото на новата 2014 година ще бъде открит Детски музей – Мислители, изобретатели, герои, който е финансиран по проект на фондация "Америка за България", съобщиха от НВИМ, предаде БГНЕС.
Неговото послание е общуването като цивилизован начин за решаване на конфликти.
Детският музей представя моменти от военната ни история, разкази за вълнуващи факти и събития, стратегически и ролеви игри, които подпомагат възпитаването на толерантност, взаимопомощ, уважение към хората и ценностите.
В пътешествието из завладяващия свят на новия музеен кът децата ще бъдат придружавани от двама специални герои. Те ще разказват интересни истории, ще играят и ще учат заедно с малките посетители. Нашите жизнерадостни герои обаче все още нямат имена и разчитат на вас да станете техни кръстници. Затова НВИМ обявява конкурс "Имена за малките герои". В него могат да участват деца до 12-годишна възраст. Предложенията за имена, заедно с вашите данни за контакт, изпращайте на m.museum@bol.bg и на адрес: гр. София 1505, ул. Черковна №92 до 15 януари 2014 г. Победителят ще бъде награден по време на официалното откриване на Детския музей в края на януари 2014 г. Той ще получи безплатен достъп до него за една година, както и предметна награда.

7. След Ямбол, и Сливен с военен музей
http://vagabont.sliven.net/index.php?id=127662
Славата на Ямбол не дава мира на кмета Кольо Милев. След като в съседния областен град кметът Георги Славов направи Музей на бойната слава и води битки с военния министър военна техника да не се разпродава, а да се дава на музея, сега Милев реши да прави такъв музей.
Предложението на Милев е музеят да се помещава в бившия свързочен полк до щаба на бившата Трета армия, където наскоро по повод годишнината от Балканската война бе възстановен паметникът - арка. Районът е подходящ, почти в центъра и достъпен за пешеходци. Вече има фонд от експонати от стрелково оръжие. Районът може да стане уникален. Общината е в процедура на прехвърляне на собствеността от военното министерство и ако това се случи през първото тримесечие на 2014 година ще се търси и възможност за работа по проект за създаване на музея.
Има и възможности за експониране на танкове „Панцер”, станали известни като „Майбах” по марката на двигателя, Т – 34, Т – 52, Т – 72 и самолети от всички видове.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Дек 25, 2013 10:33 pm

Музеен информационен бюлетин за 21-22.12.2013 г.

1. Вход свободен в националната галерия
http://www.vsekiden.com/144957
Националният музей обяви влизане без пари от 10 до 18 ч. в неделя за всички експозиции в Княжеския дворец на пл. „Княз Александър I" №1 в София.
Едната от интересните изложби в НХГ в момента е „Другият музей", сочи BNews. Тя е организирана освен от културната институция, и от Съюза на българските колекционери и в нея се показват избрани произведения на частниците - бронзови предмети, накити и фибули, пафти, керамични и стъклени съдове, монети, ордени, саби, шашки, кортици, мечове, боздугани,пушки, пистолети,стремена и шпори, икони, картини и скулптури.
Култовият живописец Георги Павлов - Павлето е другият акцент във временната програма в момента. Изложбата на негови творби включва 80 картини и рисунки, както и стихове от художника, и е посветена на 100-годишнината от рождението му.
Свободен вход за посетителите ще има не само в залите на Националната художествена галерия, но и в Криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски", както и в Музея на социалистическото изкуство на ул. „Лъчезар Станчев" №7 в столичния кв. „Изгрев".
На 23, 24, 25, 26, 30, 31 декември 2013 г. и на 1 януари 2014 г. обаче експозициите на НМБИИ в Княжеския дворец, Криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски" и Музея на социалистическото изкуство ще бъдат затворени за посещения.

2. Игнажден в Исторически музей Велинград
http://gradvelin.com/display.php?m=news ... ngrad-2013
По станала вече традиция добри полазници всяка година гостуват в Исторически музей Велинград. На 20-ти декември преди обед пред препълнената зала на музея Снежана Велева поздрави всички участници в тържеството и гостите, дошли да уважат празника – от града, от ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Неофит Рилски“ и специално петокласниците от ОУ „Христо Смирненски“, Св. Петка с класен ръководител Лилия Герова.
Снежана Велева поздравява полазниците на Игнажден
Директорката на музея сподели удоволетворението и радостта си от усшно приключилата година за Исторически музей Велинград-реализирането на два проекта-със Софийския университет и с Агенцията за хора с увреждания, 2-те дарения, които музеят е получил- целия фонд на баба Цвета Шуманова и дарение от книги от ген. Атанас Семерджиев.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

ПредишнаСледваща

Назад към Your first forum

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron