Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Уважаеми потребители. форумът е тясно специализиран и достъпът до него е ограничен. Ако имате въпроси обръщайте се към администратора.

Модератор: vl.varnenchik_museum

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Нед Дек 01, 2013 8:20 pm

Музеен информационен бюлетин за 29.11.2013 г.

1. Музей в Пловдив показва реквизит от филма "Капитан Петко войвода"
http://btvnews.bg/article/bulgaria/regi ... ivoda.html
Историческият музей в Пловдив подготвя изложба, посветена на един от най-успешните български сериали "Капитан Петко войвода". От 2 декември до края на февруари следващата година в експозиция "Българско Възраждане" ще бъде изложен оригинален реквизит от филма и вещи на кинооператора Димо Коларов, сред които и камерата, с която заснема сериала.
Изложбата ще бъде показана в Пловдив по повод на 169-тата годишнина от рождението на Капитан Петко Войвода. Пловдивчани и гостите на града ще могат да видят облекла, предмети и фотоси, свързани с българското кино, които днес са част от фонда на Исторически музей - Попово.
Автентичните народни носии, накити и аксесоари са събирани от селищата в районите на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Доган Хисар - родното място на Капитан Петко, в
Елховско, Ивайловградско. Колекцията е дарена от Студио за игрални филми "Бояна" на Тракийското дружество в с. Светлен, Поповско, уточниха от музея.
Представени са вещи и награди на кинооператора Коларов, които той приживе дарява на музей в родния си град Попово. Камерата, с която снима много от известните български филми, както и фотосите от снимачната площадка са предоставени на Поповския музей през 2004 г. от Киноцентър "Бояна" и режисьора Рангел Вълчанов.

2. Музеят в Пазарджик подготвя изложба за маскарадните игри в региона
http://www.focus-news.net/news/2013/11/ ... giona.html
Музеят в Пазарджик подготвя изложба за маскарадните игри в регионаСнимка: Община ПазарджикПазарджик. Регионалният исторически музей в Пазарджик ще открие на 5 декември в Етнографската експозиция изложба за зимните и пролетни игри в част от селищата на област Пазарджик, съобщиха от музея. В миналото маскарадните игри освен през зимата и пролетта се играели в някои селища и през есента. В някои от тях те са запазени живи и до днес, в други – отдавна забравени. Разгледани са зимните маскарадни игри, които се изпълняват през така наречените „мръсни дни“ - от Коледа (25 декември) до Ивановден (7 януари) в селищата - Варвара (1 януари), Главиница (7 януари) и Овчеполци (14 януари), както и пролетните обичаи с маски на Сирни Заговезни в Лесичово, Калугерово, Церово, Бъта, Попинци, Виноградец.
Архивните фотографии от фонда на РИМ-Пазарджик, включени в изложбата, дават възможност на посетителя да изгради една по-пълна картина на традициите и иновациите в маскарадните игри в различните селища.
Експонираните маски и маскарадни костюми са дарение от ежегодни участници в маскарадите в разгледаните селища. Те носят различни наименования - „сурати“ (Варвара), „очила“ (Лесичово), „образ“ (Церово), „омяс“ (Виноградец). Настъпващите промени в костюмите, маските, атрибутите са резултат от стремежа към атрактивност на участниците в маскарада. Появяват се нови персонажи, отпадат други, но маскарадните игри са живи и до днес. Изложбата ще бъде отворена за посещения до 31 януари 2014 г.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Нед Дек 01, 2013 8:20 pm

Музеен информационен бюлетин за 30.11-1.12.2013 г.

1. В Регионалния исторически музей – Габрово ще бъде представена мобилна изложба „130 години история”
http://www.focus-news.net/news/2013/12/ ... oriya.html
В Регионалния исторически музей – Габрово ще бъде представена мобилна изложба „130 години история”Снимка: Информационна агенция "Фокус"Габрово. Мобилна изложба „130 години история” ще бъде представена в Габрово от 1 до 31 декември, съобщиха пресцентъра на Регионалния исторически музей в града. Изложбата „130 години история" проследява чрез оригинални снимки и документи развитието на музейното дело в Габровско от първият музей (11/24 май 1883 г.) - този при Априловската гимназия през дейността на Историографическо дружество „Габрово" и последващите институции. Показани са препятствията, през които преминава събирането на габровската история. През дългата си история музеят сменя много пъти името си: Музей при Априловската гимназия, Музей при Историографическо дружество „Габрово", Габровски градски народен музей, Окръжен исторически музей, Исторически музей - Габрово, Регионален исторически музей - Габрово, но винаги е бил институцията, която събира, съхранява и популяризира габровската история, Музеят на Габрово и габровци.
От утре до 30 декември е организирано ателие за приложна работа „Направи си сам - Коледна украса“. Посетителите ще могат да изработят коледни фигурки от солено тесто. В същия период Регионален исторически музей - Габрово организира за всички деца игра "Открий съкровището". Играта се играе всеки ден от 10.00 до 17.30 часа в залите на музея и включва събиране на отделните части на голям пъзел, което води до намиране на истинско съкровище. Всеки участник си тръгва с къс самородно злато и диаманти. За всички стигнали до крайната точка на играта са подготвени Златни медали.
На 13 декември от 18.00 часа ще се проведе Коледен концерт в Регионален исторически музей – Габрово с участието на ансамбъл „Габровче“ с ръководител Лъчезар Захариев. Музеят организира концерт за всички свои дарители, партньори и приятели. Входът е свободен. Всички събития се провеждат в подкрепа на кандидатурата на Габрово за Европейска столица на културата през 2019 г.

2. Аладжа манастир съвместно с Регионален исторически музей - Варна представя нова мултимедийна експозиция
http://www.focus-news.net/news/2013/11/30/1854621/
Аладжа манастир съвместно с Регионален исторически музей - Варна представя нова мултимедийна експозицияСнимка: Информационна агенция "Фокус"Варна. Аладжа манастир съвместно с Регионален исторически музей - Варна представя нова мултимедийна експозиция, съобщиха от музея. Новата интерактивна, мултимедийна експозиция „Аладжа манастир – история, легенди и загадки” ще бъде открита на 3 декември, вторник, от 17.00 часа в сградата на музейния комплекс. Проектът е дело на Асоциация „Шкорпил” – Варна по програмата „Варна – територия на творчество”, в подкрепа на инициативата „Варна – културна столица на Европа 2019 г.” Основната цел на проекта, е да бъдат използвани съвременните компютърни технологии за създаване на мултимедиен продукт, който да представи по достъпен и атрактивен начин историята, проучванията и културното наследство на средновековният скален манастир край Варна. Реализацията на проекта е част от дейността на Асоциация „Шкорпил” за популяризиране културното наследство на братя Шкорпил, чрез иновационни проекти и се осъществява със съдействие на Регионалният исторически музей във Варна.

3. Ученически съвети се срещат в Историческия музей
http://www.gustonews.bg/?page=article&instanceID=31950
В зала "Съединение" на Исторически музей – Пловдив днес си дават среща регионалните ученически съвети от 9.30 ч. Форумът е озаглавен „Европа – това съм аз“. Участие в тази инициатива вземат 80 председатели на ученическите съвети и лидери на ученическите общности от Пловдив и областта.Срещата се организира от Център „Образование за демокрация” и европейски информационен център „Европа Директно – Пловдив“. С провеждането на регионалната среща се цели да се подкрепи ученическото и младежко самоуправление за повишаване на активността на младежите в развитието на местната и европейската общност и активното им участие в процесите на решаване на местни и европейски проблеми, свързани с тях. Млте са поканили като официални гости областния управител Венцислав Каймаканов, кмета на община Пловдив Иван Тотев, омбудсмана Димитър Атанасов и други.

4. Самолет-музей Ил-86
http://pan.bg/view_article-58-20239-Sam ... Il-86.html
На летище Толмачево (Новосибирск) се открива необичаен авиационен музей. Той се ‘помещава’ в излязъл от експлоатация авиолайнер Ил-86. В него ще се разположи Музей на съветската авиация. На летището се намира още един експонат - Ту-154.
„В експозицията ще бъдат представени вещи, свързани с авиацията в периода от 1957 до 2013 година – снимки, разписания, билети, бордова посуда и други. Ще има и експонати от самото летище Толмачево. Всички тези предмети ще пресъздадат атмосферата на онези години”, разказва прессекретарят на новосибирското летище Ирина Шавшина.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Дек 02, 2013 3:46 pm

Музеен информационен бюлетин за 2.12.2013 г.

1. Историческият музей в Разград събира дарителите си в четвъртък
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1182968
„Вечер на дарителството“ организира в четвъртък, 5 декември, Регионалният исторически музей в Разград. Събитието ще се проведе в къща-музей „Акад. Анание Явашов“ в навечерието на Деня на дарителството 6 декември.
Чрез този жест музеят изразява своята благодарност към всички дарители, с които си е сътрудничил и продължава съвместно да работи по съхранението и популяризирането на културното наследство в региона – уточняват от културната институция.
Последната дарителска кампания стартира през септември и е свързана с 15-годишнината на едно от най-младите подразделения на РИМ – Етнографският музей. Юбилеят е на 10 септември 2014 г., тогава ще в него ще бъде подредена експозиция от предмети от ХХ век. От музея припомнят, че се събират дарения в три раздела:
- „Празници и делници в детския свят от епохата на социализма” включват се дрехи и играчки от детската градина, ученически дрехи, чанти, бележници и пособия от 1-ви до 12-ти клас.
- „Тайнствата на посвещението през ХХ в.”: абитуриентски костюми, албуми, споменници, лексикони; вещи и снимки, свързани с ритуалите по приемане в комсомола, в партията и в казармата. Тук се събират не само дрехи, а също сватбени украси за автомобили, дрехи, кошнички, кърпи, албуми, покани, телеграми и поздравления, а също – писма от казармата, стихове, казармен фолклор.
- „Магическата сила на даровете” – събират се дарения на традиционни тъкани, шевици, облекла и накити от 18-ти до началото на 20-ти век.

2. Националният исторически музей с коледен подарък - безплатен вход на 22 и 23 декември
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2512881
Ръководството на Националния исторически музей (НИМ) реши да направи коледен подарък на българите, обичащи историята - входът ще бъде безплатен на 22 и 23 декември, съобщи проф. Божидар Димитров, директор на НИМ, пред „Фокус".
"По това време в НИМ вече ще са се завърнали всички ценни експонати от гостуващи у нас и в чужбина изложби, така че посетителите ще могат да видят експозицията в пълното й великолепие", каза Димитров.

3. Министър награди Регионалния археологически музей Пловдив
http://news.plovdiv24.bg/467168.html
На официална церемония днес в зала "Колегиум" на Министерството на културата министър д-р Петър Стоянович връчи престижната награда "Златен век" - печат на Симеон Велики, на директора на Регионалния археологически музей в Пловдив (РАМ - Пловдив) доц. д-р Костадин Кисьов.
"Имам честта да връча днес високото отличие на Министерство на културата на директора на Регионалния археологически музей в Пловдив - доц. Костадин Кисьов, който ръководи една от най-старите и уважавани културни институции в България.
Наградата и почетната грамота са за съхранението и популяризирането на културно-историческото наследство на България и по повод неговата 130 -годишнина. Няма армия без генерал и армията трудно може да получи отличие, тя получава признание в лицето на своя ръководител. На добър час! Поздравете и всички Ваши колеги от нас!"- с тези думи министър Петър Стоянович връчи наградата "Златен век" и почетната грамота на доц. д-р Костадин Кисьов, директор на Регионален археологически музей - Пловдив.
В приветствието си на церемонията по награждаването Екатерина Джумалиева - държавен експерт в дирекция "Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" в Министерство на културата, специално отбеляза приноса и заслугите на доц. д-р Костадин Кисьов, както и на целия екип на Регионален археологически музей - Пловдив, в сферата на опазването на културното наследство, както и в провеждането на археологически проучвания.
"Колегите ни от РАМ - Пловдив, получават наградата "Златен век" в една година, в която се навършват 130 години от началото на развитието на музейното дело в Пловдив. С усилията както на директора на музея, така и на целия негов екип, Пловдивският археологически музей се нареди сред най-добрите регионални музеи в страната, от специалистите в тази музейна институция постъпват и редица предложения по повод предстоящите промени и изменения в Закона за културното наследство", посочи още Екатерина Джумалиева.
Директорът на Регионалния археологически музей в Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов благодари на ръководството на Министерството на културата и на министър Стоянович за престижното отличие от името на целия колектив на музея, както и от името на общинското ръководство на гр. Пловдив.
"Тази награда е и един жест към дългогодишния труд на моите колеги", подчерта доц. д-р Костадин Кисьов. Директорът на РАМ в Пловдив допълни, че музеят има и редица европейски награди, а след обновяването на експозицията и на сградата на музея, извършено през 2010 г., Археологическият музей в Пловдив вече е един от най-модерните в Европа и неслучайно се радва и на рекордна посещаемост от туристи през последната година.
Регионалният археологически музей в Пловдив (РАМ - Пловдив) е една от най-старите културни институции в България. Официално е открит преди 130 години, като неговото развитие преминава през етапа на археологическо-нумизматичен кабинет до окончателното му обособяване като Археологически музей през 1920 година.
Първоначално неговите фондове са съдържали нумизматична колекция от 1500 монети, етнографски и исторически документи, църковна утвар, старопечатни книги от ХVII - ХVIII в., 300 икони и картини на прочутите български художници Станислав Доспевски, Иван Лазаров, Цанко Лавренов, Николай Райнов, Златю Бояджиев и др. Музеят притежава една от най-богатите колекции, съдържаща близо 100 000 експоната, произведения на човешкото изкуство и бит, свързани с историята на Пловдивска област и град Пловдив - наследник на един от най-големите и значими антични градове на Балканския полуостров - Филипопол.

4. В Родопите ще има и музей на чешмата
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2507966
Парк-музей на родопската чешма ще строи община Доспат. Проектът е спечелен от местната инициативна рибарска група "Високи западни Родопи" и е на стойност 335 983 лв. Парите са от европейските фондове.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева
Целта е създаването на уникална атракция, свързана със строителната и дарителската традиция в Родопите - чешмарството, обясняват от общината.
Паркът ще бъде направен над Доспат в близост до стадиона и бъдещата спортна зала, с които ще се оформи зона за отдих и спорт. "Паркът ще е първото, което туристите ще виждат, влизайки в града.
Те ще се разхождат по дълга около 1 км алея, а около тях ще има десетки макети на чешми, а и реални такива", каза Веселин Калфов от общината. Освен чешми ще има и информационни табели със снимки и историята на построяването на чешмите в района. Ще се изградят и екопътеки.
Целта е туристите да се запознаят със занаята чешмарство и родопската традиция да се дарява чешма за бъдещите поколения. Само в община Доспат има 2000 чешми направени за хаир. Около 100 души са майсторите в района.
Това не е първият ексцентричен музей в Родопите, изграден с европари. Местна инициативна група вече спечели два проекта - за музеи на мечката и на пъстървата.

5. Изчезналата антична плоча в петричкото село Михнево е предадена доброволно на Градския исторически музей в Петрич
http://www.focus-news.net/news/2013/12/ ... trich.html
Изчезналата антична плоча в петричкото село Михнево е предадена доброволно на Градския исторически музей в Петрич Снимка: МВРПетрич. Изчезналата в петък антична плоча в петричкото село Михнево е предадена доброволно на Градския исторически музей в Петрич. Това съобщи за Радио ‘‘Фокус’’ – Пирин Сотир Иванов, историк от музея. Той не уточни, дали ценната антика е върната от местните жители или от служители на фирмата, извършваща ремонтни дейности в селото, която е намерила археологическата ценност, но не е уведомила институциите и местната власт за това. „Плочата е от II - III век с надпис на старогръцки език, от едната страна с четириредов надпис от другата – с триредов. Става дума за надгробна плоча”, уточни Сотир Иванов. Местните хора разказват, че е била открита още една счупена при изкопните работи плоча, но историкът не даде информация за нея. Той заяви, че полицията ще провери има ли други материали, които не са предадени. Сотир Иванов обясни, че село Михнево влиза в територията на античния град Хераклея Синтика, където се извършват разкопки от 2007 година насам. „Самият обект е с изключително богата история и следователно трябва да се поддържа връзка с местната власт, за да опазим и запазим за следващите поколения културното си наследство”, добави Иванов. Той каза още, че е уведомен за намирането на ценните археологическите находки неформално от хора, които са присъствали на откриването им. „Проблемът се състои в това, че фирмата изпълнител на проекта за изграждане на канализация в село Михнево има задължение по Закона за културно наследство, когато има откриване на археологически обект – движима или недвижима собственост, да се обърне към кмета на селото, представител на общинска администрация или музея в Петрич. През последните три дни направих всичко възможно, за да бъдат върнати ценните плочи на музея. Сезирал съм кметството в Петрич и полицията. Ще бъде сезиран и инспекторатът към Министерството на културата, за да не се допуска втори подобен случай”, каза още историкът. Той добави, че във връзка с разкопките, които се извършват в античния град Хераклея Синтика са заведени около 80 дела срещу иманяри.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Дек 03, 2013 1:08 pm

Музеен информационен бюлетин за 3.12.2013 г.

1. Регионален исторически музей-Велико Търново организира открит урок за децата от Дом „Пеньо и Мария Велкови“
http://www.focus-news.net/news/2013/12/ ... lkovi.html
Регионален исторически музей-Велико Търново организира открит урок за децата от Дом „Пеньо и Мария Велкови“Снимка: Информационна агенция "Фокус"Велико Търново. Открит урок за възпитаниците на Дом за деца, лишени от родителски грижи „Пеньо и Мария Велкови“ организира Регионален исторически музей-Велико Търново. Той ще се проведе на 4 декември 2013 г. от 14.30 ч. в храм „Св.Никола“, съобщиха от пресцентъра на музея. Събитието възстановява традиционните благотворителни инициативи на екскурзоводите от музея за деца в неравностойно положение в навечерието на коледните празници. Урокът ще е на тема „Народните вярвания и обичаи свързани с празниците на Св.Варвара, Св.Сава и Св. Никола“. Децата ще бъдат запознати с житията на светците и празнично-обредния комплекс, образуван от тези три дни отбелязвани на 4, 5 и 6 декември. Според българския народен календар, великомъченица Варвара и Св. Сава са като две „сестри” или като „слуги” на Св. Никола, а народната поговорка гласи „Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща”. Екскурзоводите от музей ще представят ритуали и обичаи, обединяващи празниците, които бележат поврата от есен към зима през декември.
Специално внимание ще бъде отделено на източноправославните традиции за деня на Св.Николай Чудотворец, както и на аналога му в католическия свят Сейнт Николас, който е прототип на съвременния Дядо Коледа.
След открития урок децата ще отдадат почит на патроните на своя дом Пеньо и Мария Велкови, които са погребани в двора на църквата „Св.Никола“.

2. Откриват „Нумизматичен салон Стара Загора 2013″ в Регионалния исторически музей
http://www.starozagorci.com/news-10144.html
На 5 декември от 17.30 часа в Регионалния исторически музей в Стара Загора, в малката зала на първо експозиционно ниво, ще бъде открит “Нумизматичен салон Стара Загора 2013”.
Изложбата ще запознае посетителите с монети, открити при археологически проучвания на територията на Августа Траяна – Берое – Боруй, както и такива от дарения и откупки.
За пръв път ще бъдат показани монети на българските царе от Второто българско царство – Иван Срацимир и Константин Асен, открити при археологически проучвания в града.
При разкопки в западната част на Августа Траяна е открита златна монета на византийския император Лъв I със стойност тремис (една трета част от солида). Рядкост в циркулацията на римския град Августа Траяна са предримските монети. Затова определен интерес предизвиква монетата, сечена в Одесос с датировка III в.пр.Хр.
От монетите, постъпили в музея като дарения и откупки, най ценни са: тетрадрахма на Атина II-I в. Пр. Хр.; монета на узурпатора Ветранион, управлявал римската империя само няколко месеца през 350 г.; денар на Август.
За пръв път ще бъдат показани и монети от археологическите проучвания на антични и средновековни селища в местността „Бялата вода“ при с. Златна ливада, от тракийския център в местността Халка бунар – Горно Белево.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Дек 04, 2013 9:17 am

Музеен информационен бюлетин за 4.12.2013 г.

1.Изложба "Реликвите на Калиакра" гостува в шуменския музей
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1183644
Пръстен със специална кухина за скрита отрова от края на 14 век, напълно запазен кръст-енколпион за съхранение на частици от мощи на светци с изображение на Богородица, накити и монети могат да видят любителите на археологията в изложбата «Реликвите на Калиакра». Тя ще бъде открита от 17:00 часа днес в Регионален исторически музей-Шумен.
В нея са включени 250 от знаковите находки, открити в столицата на Добруджанското деспотство през последните 10 години. Неин автор е доц. д-р Бони Петрунова, която е и ръководител на археологическите проучвания.
Подбраните експонати потвърждават, че Калиакра е важна средновековна крепост и значим пристанищен град, изключителен култов център.
Изложбата се организира със съдействието на Исторически музей - Каварна и се експонира за първи път извън града. В залите на РИМ - Шумен ще може да бъде разгледана до 10 януари 2014 г.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Чет Дек 05, 2013 2:27 pm

Музеен информационен бюлетин за 5.12.2013 г.

1.Продължава оформянето на лапидариума пред Историческия музей
http://www.asenovgradnews.com/bg/articl ... index.html
Служителите на Историческия музей – Асеновград, продължават с оформянето на лапидариума пред сградата на музея.
Днес със специална техника бяха преместени на видно място древна шарапана, колони от ІІ – ІV в. сл.Хр., както и османска колона от ХІХ век.
Днешната акция е пореден етап от оформянето на цялостната структура на пространството около сградата на Историческия музей. С нея се цели да се представи пред асеновградчаните и гостите на града по атрактивен и адекватен начин културно-историческото наследство от региона на Асеновград.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пет Дек 06, 2013 4:40 pm

Музеен информационен бюлетин за 6.12.2013 г.

1. Детски музей отваря врати в София
http://www.edna.bg/za-roditeli/deca/det ... ia-4632490
Уникалната архитектура е замислена, така че децата буквално да могат да “прелетят” из Слънчевата система с космически кораб, минути след това да направят пътешествие назад във времето чак до ерата на динозаврите, а после пък да управляват модерен робот.
В “Музейко” ще има занимателни игри, съчетани със забавни и интерактивни начини на образование. Малките ще могат да научават интересни и полезни факти за света, хората, животните, историята, техниката и развитието на цивилицазията.
Бъдещото съоръжение ще бъде изградено до средата на 2015 г. върху 3500 кв.м. За целта ще се използва вече съществуваща лаборатория на Техническия университет, в близост до метростанция "Г.М. Димитров".
Идеята е неговите посетители да са деца на възраст между 6 и 10 години, придружени от техните родители.
Илюстрация как ще изглежда зала "Техника" на бъдещия "Музейко" Илюстрация как ще изглежда зала "Техника" на бъдещия "Музейко"
Снимка: Vesti.bg
“Музейко” е проект на фондация “Америка за България”, която финансира началната инвестиция и ще продължи да подкрепя музея и след неговото откриване.

2. Националният исторически музей ще предаде грифонa от паметника на Васил Левски на зам.-кмета на Столична община Тодор Чобанов
http://www.focus-news.net/news/2013/12/ ... banov.html
Националният исторически музей ще предаде грифонa от паметника на Васил Левски на зам.-кмета на Столична община Тодор ЧобановСнимка: Информационна агенция "Фокус"София. Националният исторически музей ще предаде грифона от паметника на Васил Левски на Софийска община в 12.00 часа на заместник-кмета на културата Тодор Чобанов. Това съобщи за Агенция „Фокус” историкът проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. До тогава медиите могат да се запознаят с грифона в кабинета на директора на Националния исторически музей.
В Националния исторически музей (НИМ) постъпи една от откраднатите неотдавна бронзови апликации на паметника на Апостола на свободата Васил Левски – бронзов грифон. „Грифонът е откупен от български предприемач, който е обявил награда сто пъти надвишаваща стойността на метала. Той е донесъл грифона в Националния исторически музей, тъй като е разбрал, че Софийска община вече е поръчала нови апликации”, заяви проф. Димитров.

3. Музей показва Коледа в знаци и символи
http://sofia.dir.bg/news.php?id=15689203
Изложбата "Коледа в символи и знаци" ще бъде открита kd 13 декември и ще продължи до края на януари в Института за етнология и фолклористика в Етнографския музей към БАН.
Музеят притежава една уникална колекция от гипсови отливки на обредни хлябове, които са правени в средата на миналия век, каза главният асистент в Института за етнология и фолклористика в Етнографския музей към БАН Елена Водинчар пред "Фокус".
Тези образци са с интересни шарки върху повърхността си и ще бъдат показани на изложбата. Посетителите ще имат възможност да научат, каква е символиката на всички тези шарки.
Символите по обредните хлябове показват същността на Коледа като празник, същността на Рождество Христово и по какъв начин българинът е сплел тази идея в хлябовете, коментира експертът.
В навечерието на празника е отразена една друга идея, освен Рождество Христово - идеята за началото на новата аграрна година, като посетителите на изложбата ще могат да видят по какъв начин тази идея е отразена пластиката на гипсовите отливки, подчерта тя.
По обредните хлябове българите изобразяват рало, волове, бъчви за вино, кошери за пчели с тестени топчета и прътчета, които на пръв поглед приличат на йероглифи, каза още Елена Воденичар.

4. Три поредни петъка без входни такси в Шуменския музей
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1185042
В продължение на три поредни петъка - в часовете между 14.00 и 17.00, от 6 декември, входът за всички зали в Регионалния исторически музей ще бъде свободен, съобщиха от културната институция. Това е „подарък" за всички обичащи историята по повод наближаващите коледно-новогодишни празници, допълват от там.
Гостите на музея ще могат, без да заплащат такса, да разгледат както постоянната експозиция, така и временните изложби - новооткритата „Реликвите на Калиакра", детската игра „Археологията зад кадър", образователната „Светило българско" и откритията на Г. Китов, представени в „Долината на тракийските владетели".
През останалото време, за периода до 21 декември, цените на билетите ще бъдат 2 лв. за възрастни и 1 лв. за ученици и студенти, а работното време - от 10.00 до 18.00 ч. За удобство на посетителите музеят ще е отворен за посещение и в събота, а почивни дни ще бъдат неделя и понеделник.

5. Две уникални изложби откриват Военноисторически музеи – Плевен
http://plevenzapleven.bg/blog/2013/12/0 ... %BE-14749/
Военноисторически музеи – Плевен съхраняват над 132 хиляди движими културни ценности с национално значение, свързани с местата на паметта, Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея 1877 г., Българското възраждане и борбите за национално освобождение, създаването на ВИМ и Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” Колекционната политика е в основата на стратегията за развитие на Военноисторическите музеи.
За периода 1998-2013 г. фондът се обогати с над 12 500 броя движими културни ценности, класифицирани в отделни сбирки и колекции.
Това наследство е безценно поради високата си културно-историческата стойност.
Изложбата представя част от богатата колекция самовари, съхраняващи се във фондовете и експозициите на Военноисторическите музеи, основите на която са положени още през 1907 г. при създаването им. Част от самоварите, закупени през последните 15 години, са на известни фирми-производители, чиито имена са изписани върху тях.
Военноисторически музеи – Плевен издирват и съхраняват оръжия от различни страни и епохи: от времето на българските националноосвободителни борби и въстания, от Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г., от следосвобожденските години, а също и известен брой съвременни образци. Това е една от най-богатите в България музейни колекции на оръжие, която през последните 15 години се попълни и обогати с много нови образци ценно историческо оръжие, някои от които са представени в настоящата изложба.
Колекцията облекло на Военноисторически музеи – Плевен включва военни униформи от Руско-турската война 1877-1878 г., дрехи на видни български дейци, градски и народни носии. Изложбата представя част от тази колекция, която се отнася към следосвобожденските години и началото на 20-и век. Показани са и някои предмети от градския бит, събрани през последните години.
Пак на 9 декември, но от 11 часа Военноисторически музеи откриват реновираната постоянна експозиция „Оръжието на Плевенската епопея 1877 г.” в заключителната зала на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. Представено е въоръжението на трите основни воюващи армии руската, румънската и турската, като решаващ фактор при воденето и приключването на военните действия – Крънка, Бердана 1 и 2, Дрейзе, Пибоди, Хенри-Мартини, Ремингтон, многозарядната пушка Хенри Уинчестър, Снайдер и др.
Представя се и оръжие от националноосвободителните борби на българския народ – кремъчни и капсулни пушки, пистолети и ятагани. Експонира се и оръжие съвременно на Руско-турската война, но не използвано като основно в никоя от воюващите на Балканите армии: пушка Карле, иглена, наречена „бързострелна винтовка обр. 1867 г.”, по-късно става известна с името на конструктора си „Карле”, пушка Робъртс – на въоръжение в сръбската армия, пушка Верндъл, револвери Лефуше – шест и десетзарядни, пистолет Хенри-Мартини еднозаряден, пушка Шаспо, иглена – на въоръжение в частите на българското опълчение, която е подменена веднага след Шипченската епопея 1877 г. заради многото дефекти при употребата й, многозорядна пушка Спенсър с пълнител разположен в приклада, револвери Смит и Уесън на въоръжение в руската армия.

6. Изложба събра находките от Античния керамичен център край Павликени
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1185134
Реставрират Античния керамичен център край Павликени с 50 000 долараРеставрират Античния керамичен център край Павликени с 50 000 долара
Постоянна археологическа експозиция отвори врати в музейната сграда на Античния керамичен център край Павликени. Изложбата "Животът в римската вила край Павликени" съдържа 350 експоната, част от които се показват за първи път. Те са от римско време и са намерени при археологически разкопки в Античния керамичен център.
Изложбата беше открита вчера в присъствието на кмета инж. Емануил Манолов, директорът на великотърновския музей Иван Църов, археологът Павлина Владкова, директорът на музея в Павликени Нели Цонева и представители на Фондация „Америка за България”, която финансира проекта за реставрация и социализация на обекта.
В съществуващата музейна сграда на обекта не е имало постоянно експозиция от десетилетия. Във витрините са показани основно предмети от глина, свързани с бита на обитателите във вилата, обясни Павлина Владкова, която е работила на обекта и е помогнала на Историческия музей в Павликени да подреди настоящата експозиция. За първи път са изложени оръжия, принадлежали вероятно на собственика на античното жилище.
Представени са много занаяти, свързани с живота във вилата, някои типично мъжки, други съвсем женски като предене, шиене, тъкане, плетене. Могат да се видят още медицински инструменти, козметика, флакони, някои от тях със съхранени пудри от онова време, игри за деца и възрастни. В специална витрина са показани златни и сребърни накити, открити в различни некрополи от целия павликениски регион. Уникален бюст на император Комот, живял и управлявал в края на II в., също е част от изложбата. Портретите на императори от римската епоха, откривани при разкопки по българските земи, са изключителна рядкост, посочи Владкова.
Над 50 000 долара е стойността на проекта за реставрация и социализация на Античния керамичен център. Финансирането е осигурено от Американския научен център в София, като община Павликени е заделила 6000 долара собствени средства. Реставрирани са керамичните пещи, подменени са покривите, реновирана е туристическата пътека, която обикаля целия обект.
По проекта са ремонтирани още административната сграда и грънчарската работилница, разказа директорът на Историческия музей в града Нели Цонева. Новата музейна експозиция също е направена със средства по проекта.

7. Варшава ще има нов подземен музей
http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sred ... men_muzei/
Нов подземен музей ще бъде построен в полската столица Варшава. Конкурсът за дизайна на Кралския музей в Лаженки беше спечелен от четири архитектурни студиа – Mecanoo, Michael van Gessel, Delva Landscape Architects и Jojko Nawrocki Architekci
Новият музей, чиято площ е 1800 кв.м, ще бъде "погребан" под нов парк, наречен "Градината на 21 век". Той ще бъде част от парка "Лаженки" – една от най-големите забележителности на полската столица.
Градината и изложбените помещения ще бъдат свързани чрез три пътеки, които ще водят директно към централната зала на подземната галерия. Оттам посетителите ще могат да преминават към четири по-малки зали. Във всяка от тях ще бъдат представяни творби на съвременното изкуство, докато градината ще се ползва за образователни цели и творчески работилници, обясняват авторите на концепцията.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Дек 09, 2013 9:15 am

Музеен информационен бюлетин за 7-8.12.2013 г.

1. Международни археологически разкопки в местността "Туида"
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1186016
Сливен чества 135 години музейно дело и 100 години Исторически музейСливен чества 135 години музейно дело и 100 години Исторически музей
Международни археологически разкопки в крепостта „Туида“ край Сливен може да се организират догодина. За идеята там да се провеждат летни практики за български, молдовски и украински студенти, разказа директорът на Регионалния исторически музей - Сливен Николай Сираков.
Според него съвместните проучвания ще превърнат Сливен в учебен център на студенти по археология, етнография и история, както и в център за международно сътрудничество. Това ще е реклама за града ни и ще създаде условия за привличане на повече туристи, смята Сираков. По думите на Сирокаво музеят трябва да се отвори към младите хора.
„Тябва да използваме новите технологии – интернет, социалните мрежи facebook и Twitter, да рекламираме чрез собствената ни уебстраница. Идеята е музеят също да отиде при посетителите. Ще търсим връзка с ученици и деца от детските градини, с които да работи музеен педагог в съботните и неделните дни. Те ще се учат да апликират, моделират и по този начин ще почувстват музея като свое място” коментира директорът. Чрез интерактивни методи децата ще могат да възприемат по-лесно и материала по история в училище.
Ще се работ за изкореняване на стереотипа експонатите да стоят само във витрините. Някои от тях ще могат да бъдат пипнати от децата, за да може те да ги чувстват по друг начин, добави още Николай Сираков.
В плановете е и провеждането на мащабна рекламна кампания с филми и презентации. „Ние сме културен и научен институт с амбицията да станем образователен център и да работим много активно с по-младите“, заяви Сираков.

2. Археологическият музей кани варненци на безплатна обиколка този следобед
http://petel.bg/Arheologicheskiyat-muze ... bed__57801
В навечерието на коледните празници, Археологически музей – Варна предлага на жителите и гостите на града да се потопят в древното минало на Варна. Музеят предлага на посетителите да разгледат съкровища от Праисторията, Античността и Средновековието, мраморен „афиш“ за гладиаторски борби, запазена лодка-еднодръвка, свети мощи в златни и сребърни реликварии, разкошни възрожденски икони и изящни статуи на древни забравени божества, средновековни оръжия и бойни брадви от Зората на времето.
Обиколките ще води археологът от Варненския музей Васил Тенекеджиев. Той ще очаква гостите в централното фоайе днес от 14.00 часа.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Дек 09, 2013 9:21 am

Музеен информационен бюлетин за 9.12.2013 г.

1. Военноисторическият музей в Плевен открива реновираната постоянна експозиция „Оръжието на Плевенската епопея 1877 г.”
http://www.focus-news.net/news/2013/12/ ... 877-g.html
Военноисторическият музей в Плевен открива реновираната постоянна експозиция „Оръжието на Плевенската епопея 1877 г.” Снимка: Информационна агенция "Фокус"Плевен. По повод 10 декември и 136–а годишнина от освобождението на Плевен, Военноисторическият музеи открива реновираната постоянна експозиция „Оръжието на Плевенската епопея 1877 г.” в заключителната зала на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, съобщиха от музея. Представено е въоръжението на трите основни воюващи армии руската, румънската и турската, като решаващ фактор при воденето и приключването на военните действия - Крънка, Бердана 1 и 2, Дрейзе, Пибоди, Хенри-Мартини, Ремингтон, многозарядната пушка Хенри Уинчестър, Снайдер и др. Представя се и оръжие от националноосвободителните борби на българския народ – кремъчни и капсулни пушки, пистолети и ятагани. Експонира се и оръжие съвременно на Руско-турската война, но не използвано като основно в никоя от воюващите на Балканите армии: пушка Карле, иглена, наречена „бързострелна винтовка обр. 1867 г.”, по-късно става известна с името на конструктора си „Карле”, пушка Робъртс – на въоръжение в сръбската армия, пушка Верндъл, револвери Лефуше – шест и десетзарядни, пистолет Хенри-Мартини еднозаряден, пушка Шаспо, иглена – на въоръжение в частите на българското опълчение, която е подменена веднага след Шипченската епопея 1877 г. заради многото дефекти при употребата й, многозорядна пушка Спенсър с пълнител разположен в приклада, револвери Смит и Уесън на въоръжение в руската армия. Откриването ще е от 11.00 часа в заключителна зала на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, експозицията е постоянна.

2. Правят родопски сурвачки в смолянския музей
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1186172
Работилница за родопски сурвачки отваря врати в смолянския музей. Инициативата е традиционна за Регионалния исторически музей "Стою Шишков" в навечерието на Коледните и Новогодишни празници. Идеята е децата и младите хора да се запознаят с обичаите и традициите по Коледа и Сурвак и изработването на сурвачки в различните родопски селища. Музейните експерти ще предоставят възможност на участниците да покажат наученото и приложат творческо въображение при изработването на сурвачка. За първи път в работилницата ще се изработват и оригинални картички, посветени на тези празници.
Най-добрите образци сурвачки и картички ще бъдат изложени в залите на музея на 16 декември в 14.00 часа.Музейната работилница ще работи ежедневно през седмицата от 9 декември до 13 декември в часовете от 10.00 до 16.00.

3. Занаятчийска изложба и коледен базар бяха открити в Историческия музей в Асеновград
http://www.asenovgradnews.com/bg/articl ... index.html
Изложба на самоуки майстори занаятчии и коледен базар на сувенири, изработени от възпитаниците на Дневния център на деца с увреждания в Асеновград, бяха открити в Историческия музей.
Никола и Милена Петрови се представят с овчарска дърворезба, Иван Новаков, Иван Гърков и Димитър Гицов са изработили от дърво произведения на изкуството, а своя майсторлък в ножарството показва Янко Драгинов. Коледната украса е дело на Костадин Бедров. Изложените пък от Ангел Василев средновековни облекла, оръжия, ризница и шлем връщат посетителите на изложбата в ХІІ-ХІV век.
Коледният базар е с благотворителна цел. Събраните пари ще бъдат използвани за нуждите на децата от дневния център. Цените на сувенирите са от 1 до 5 лв.
Изложбата и базарът ще бъдат открити и в събота, и в неделя до 21 декември 2013 г.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Дек 11, 2013 9:08 am

Музеен информационен бюлетин за 10.12.2013 г.

1. Предколедна работилница отвориха в музея в Търговище
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1186710
Регионалният исторически музей в Търговище организира провеждане на практически занятия с ученици в начален курс. Тук ще се изработват сурвакници, каза директорът на културната институция Магдалена Жечева.
До 13 декември всеки ден ученици от I до IV клас от училища в Търговище ще се запознаят с българския народен обичай „Сурваки”, музейни работници ще им покажат как се украсяват сурвакници и ще им помагат да ги изработят сами.
За тази инициатива музеят в Търговище е оформил специален детски кът, както е и осигурил дрянови пръчки и материали за украса. Децата могат да участват и със свои материали, като условието е те да са натурални, „защото са символ на трапезата и носят белезите на поминъка и бита на всеки край – пуканки, гевречета, сушени плодове, семки, вълна, прежда, орехи и други”, казва г-жа Жечева.
В петък, 13 декември, от 14.30 ч. в Захариевата къща /администрацията на музея/ ще бъде направена изложба с изработените сурвакници.

2. Музей на авиацията:Възстановен e самолет Ан-14 „Пчьолка“
http://pan.bg/view_article-59-20433-Muz ... jolka.html
Наред с многото самолети и вертолети, възстановени през годината в Музея на авиацията, приключи работата и по Ан-14 „Пчьолка“. Самолетът бе напълно реставриран и придоби първоначалния си вид, след като премина през всички необходими етапи на обработка – подготовка на самолета за боядисване, сваляне на подвижните части, възстановяване на повредени елементи по конструкцията, подмяна на платнената
Ан-14 „Пчьолка“
Многоцелеви самолет, произведен в СССР. Постъпва в България през 1966 г. Използван е както в гражданската авиация и във военнотранспортния полк на ВВС, така и като пътнически, санитарен, свързочен и за геодезическо фотографиране. Летателните му характеристики, широкия товарен люк, удобен за внасяне на носилка, го правят особено удачен за изпълнението на санитарни задачи. Двата деветцилиндрови звездообразни двигателя и здравия колесник позволяват на самолета да излита от къси грундови площадки и да изпълнява спешни задачи из цялата страна. Голяма част от командирите на екипажи на самолета са жените от първия випуск пилоти, завършили Въздушното училището в Долна Митрополия. Самолетът Ан-14 с борден номер 110 прелита до Музея на авиацията от ВНВВУ „Г.Бенковски“ – Долна Митрополия през 1993 г.

3.Изложба "Коледа в символи и знаци" в Етнографския музей
http://iefem.blogspot.com/2013/12/blog-post.html
На 13 декември 2013 г. (петък) в 17 часа в залите на Националния етнографски музей (пл. „Александър I” 1) ще бъде открита изложбата „Коледа в символи и знаци”.
Защо нашите прадеди са месили питка в навечерието на Коледа и какво са имали предвид когато са я шарели с тестени прътчета, топчета и кръстчета? Изложбата „Коледа в символи и знаци” предлага своеобразен прочит на пластиката върху обредните коледни хлябове. С помощта на най-различни етнографски експонати са показани в разгърнат вид две от най-важните за българина истини: че е християнин и че е земеделец. Ето защо в навечерието на Рождество Христово той се моли за „хляба насъщен”. И тъй като е стопанин, орач, българинът отдава дължимото уважение и почит на Бога, нивата, ралото, воловете, т.е. на всичко онова, без което е невъзможно неговото съществуване.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

ПредишнаСледваща

Назад към Your first forum

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron