Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Уважаеми потребители. форумът е тясно специализиран и достъпът до него е ограничен. Ако имате въпроси обръщайте се към администратора.

Модератор: vl.varnenchik_museum

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Чет Ное 07, 2013 1:47 pm

Музеен информационен бюлетин за 6.11.2013 г.

1. 569 години от Битката при Варна отбелязва Парк-музей „Владислав Варненчик”
http://www.focus-news.net/news/2013/11/ ... nchik.html
569-та годишнина от Битката при Варна, състояла се през 1444 г., ще бъде отбелязана с военен ритуал и полагане на венци и цветя на 8 ноември (петък) в Парк-музей „Вл.Варненчик”. Това съобщиха от музея. На 10 ноември (неделя) музеят ще приема безплатно своите посетители през целия ден. От 10.00 до 12.00 ч. ще бъде отворена и работилницата за рицарски занаяти, където всеки ще може да научи повече за живота на средновековните рицари. Парк-музей „Владислав Варненчик” е мемориален комплекс, посветен на битката на народите, състояла се на 10.ХІ. 1444г. между 20-хилядната съюзническа християнска европейска армия, предвождана от полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело и 60-хилядните османо-турски войски на султан Мурад ІІ. Изграден в центъра на бойното поле между две тракийски могили, от началото на миналия век до днес комплексът се е превърнал в място за поклонение пред паметта на загиналите бойци в общата антиосманска борба, започнала през 1440г. с подписването на уния между Унгарското кралство и Полша за организиране на антиосманска кампания и прогонване на нашествениците от Европа. Начело на кампанията застава юношата - крал Владислав ІІІ Ягело, който предприема два похода към турската столица Одрин и достига до пределите на България. Първият, наречен „дълъг поход”, е осъществен през 1443/4г. Обединените 40 - хилядни кралски войски минават победоносно през Ниш, Пирот и София. Достигайки до Златица, те са принудени да се върнат обратно в Унгария заради изключително суровата зима и заледените проходи през Балкана. Този поход е успешен в дипломатическо и военно-политическо отношение, но на българите не носи свобода. В навечерието на 569-та годишнина от битката при Варна се отбелязва и 570-та годишнина от началото на антиосманската кампания на Балканите, започнала през есента на 1443 г. През септември 1444г. започва вторият поход. 16-хилядната армия минава Дунава при Оршова и през Дунавската равнина се отправя към Черноморието. На 10 ноември двете армии се срещат за решително сражение пред крепостта Варна. Първи атакуват турците. След променлив успех християните постигат превес - към средата на деня двата османски фланга са отблъснати назад. С 500 рицари кралят се спуска в атака срещу 10- хилядния яничарски център, охраняващ султана. Въпреки героизма на краля и неговите бойци, кралският отряд е разбит, а кралят – посечен от яничарска сабя. По заповед на султана набучената на копие кралска глава се разнася по бойното поле, което обезкуражава и дезорганизира християнските войни. При Варна загиват 10 хиляди българи, унгарци, поляци, чехи, словаци, хървати, босненци, румънци, рутени и рицари кръстоносци. Българският и останалите поробени европейски народи се разделят за векове напред с мечтата си за скорошно освобождение.

2. Бургаският музей представи основните акценти в стратегията за развитието и дейността си през 2014 - 2018 г.
http://news.burgas24.bg/462804.html
Основната работа на всеки един музей е да издирва, изучава, съхранява и представя с познавателна, образователна и естетическа цел културно-историческото наследство, културните ценности, материалното и нематериално наследство на България. Конкретно регионът на Бургас е изключително богат както на археологически, така и на исторически, природни и етнографски обекти и материали, които са същевременно с висока степен на атрактивност. Именно тяхното представяне и популяризиране е в основата на концепцията за развитието на музея, съобщават от институцията. Ето и акцентите на музея:
1. На първо място, една от основните дейности ще бъде съхраняването и опазването на културните ценности както в музейните фондове, така и на терен. Това са археологическото културно наследство, експонатите и находките от различни исторически периоди до ново време. Доброто състояние на тези ценности позволява тяхното експониране и с различни цели.
2. На второ място, ще бъде ускорена работата, отнасяща се до експозициите на Бургаския музей. Те са вече доста остарели и е наложително да бъдат променени в духа на съвремието. Това означава освен да са модерни, с много висока степен на атрактивност, тяхното въздействие да бъде възпитателно, с образователна цел, и най-важното - да бъдат разбираеми и харесвани. Затова е нужно да се подготвят освен ново експониране, но и нови по дух и стил текстове и описания на конкретните паметници. Планира се и постоянна експозиция "История на Бургас", за която вече се изготвя експозиционния план.
3. Същевременно ще се обърне специално внимание на временните експозиции в летния сезон, когато туристопотока в Бургас е вече много сериозен. Бургас не е вече транзитен център за туристи, самия град е вече утвърден център на туризма. Именно това налага предлагане на нови атракции и изложби, които освен че ще доведат нова публика, ще доведат и до допълнителни приходи за музея.
4. На четвърто място, ще бъде засилена работата с подрастващите. Планира се обща работа на музея с училищата, като ще бъде наблегнато на подготовка на временни тематични експозиции, които са във връзка с преподаваните дисциплини за определените исторически периоди. Така учениците ще могат не само да прочетат своя урок в учебника, но и да се докоснат до отделни експонати и да научат нещо повече за епохата именно в музея.
5. По отношение на археологическото културно-историческо наследство, ще се направи всичко възможно да се засилят темповете на проучване на стратегическите за Бургас археологически обекти. Това ще бъде обаче съчетано с изготвянето на проектиране и изпълнението на консервацията, реставрация и експониране на паметниците.
По отношение на археологическото наследство се планира и още нещо, което е важно не само за музея, но и за Бургаската общност. Става въпрос за издирване на археологическите паметници на територията на Бургаска община, създаване на база данни от такава информация, която впоследствие ще се използва не само за научни цели. Тази информация всъщност ще даде археологическия ресурс на Общината, което вече е основа за развитието на културно-историческия туризъм с чисто туристическа цел.
И накрая, но не на последно място - всички дейности ще бъдат съпроводени със сериозна рекламна кампания, отразяваща музейните дейности. Планира се изготвянето на нови рекламни материали от различни типове, достъпност до тези материали и оттам - повишаване на собствените приходи на музея, с които именно ще се разширява музейната дейност.

3. Наградиха самоковски културни дейци
http://museumsamokov.blogspot.com/2013/ ... mokov.html
Тази година самоковското общинско ръководство взе решение да удостои с почетен знак "Златен", "Сребърен" и с грамота заслужили самоковци. Най-голямата ни радост е награждаването на нашия колега, археологът Веселин Хаджиангелов с почетен знак "Златен", под чието ръководство бе възстановена, най-известната вече в България, крепост "Цари Мали град" в с. Белчин. Церемонията по връчването бе на самия празничен ден, в Сарафската къща - музей. Наградите връчи председателят на самоковския общински съвет Силвия Стойчева. Наградени бяха и Любомир Малинов с почетен знак "Златен", Иван Ненов с почетен знак "Сребърен", Даниела Георгиева, с почетен знак "Сребърен". С грамоти бяха удостоени Ирина Атанасова и Любослава Кьосева. Даниела Георгиева не беше в града и нейната награда й бе предадена по-късно. По време на награждаването присъстващите се наслаждаваха на мултимедийно слайдшоу със снимки от стария Самоков, с автор наши колеги, а музикалното оформление бе от три очарователни дами - пианистка и виолистки, две от които членове на оркестрите в националната опера и българското радио. Искрено им благодарим за приятната атмосфера, която създадоха и след официалната част, по време на коктейла.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Чет Ное 07, 2013 1:47 pm

Музеен информационен бюлетин за 7.11.2013 г.

1. Гръцки антики гостуват на археологическия музей при БАН
http://inews.bg/%D0%9A%D1%83%D0%BB%D1%8 ... 38469.html
От днес до 9 февруари 2014 г. в Националния археологически институт с музей при БАН ще гостува изложбата от Гърция "Непреходен отпечатък в историята - съкровища от гръцките музеи", съобщават от БАН.
Изложбата е по инициатива на гръцките министерства на просветата и вероизповеданията и на културата и спорта.
Експозицията включва 195 редки и уникални експоната, датирани от неолитния период до края на XIX век. Те са част от колекциите на Националния археологически музей на Гърция, от Нумизматичния музей, от музея "Керамикос" в Атина, от археологическите музеи в Аргос, Делфи, Ламия и в Тива, и от Музея на византийската култура в Солун.
Експонатите илюстрират големите постижения на древните гърци в политиката, търговията и просветата. Те предават и непреходните послания на олимпизма и осветяват аспекти от живота на големи личности, оставили незаличима следа в историята, посочват от БАН.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Ное 11, 2013 12:19 pm

Музеен информационен бюлетин за 8.11.2013 г.

1. Дама оглави музея в Благоевград
http://www.standartnews.com/regionalni/ ... 13017.html
Благоевград. Христина Цонева спечели конкурса за директор на Регионален исторически музей - Благоевград. Петима кандидати защитаваха своята концепция на тема „Развитие и утвърждаване на Регионален исторически музей като водещ институт в Югозападна България". Те трябваше да се обосноват и отговорят на въпросите на комисията, в която е шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, представители на културното министерство и историкът проф. Пламен Павлов.
Досегашната директорка на РИМ - Благоевград Галя Миленкова, историкът Иван Стоянов от ВМРО, археологът Илия Кулов, бившата шефка на културната институция Камелия Грънчарова и специалистът в РИМ Христина Цонева се изправиха пред журито.
Цонева е била специалист в отдел „Археология" към институцията. До дни тя официално ще заеме поста на директор, след като в петък заповедта й бе подписана от кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Ное 11, 2013 12:19 pm

Музеен информационен бюлетин за 9-10.11.2013 г.

1. Непоказвани документи на Йовков ще бъдат дарени за Къщата музей в Жеравна
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1171350
Кръщелното свидетелство на Йордан Йовков, страници от ръкописите на пиесите "Албена", "Боряна”, а също и семейни снимки със съпругата му Деспина ще бъдат дарени за Къщата музей на големия български писател в родното му село Жеравна. Всички документи са част от личния архив на Йордан Йовков, който внукът му Боян Попов дари през 2012 г. на Държавна агенция "Архиви".
Сред материалите са и ценната кореспонденция между Йордан Йовков и писатели, общественици и политици от онази епоха, ръкописи на негови творби, както и записки и много скици по тях. Йовков е имал навика да скицира образите, населили неговите разкази, преди да ги опише - бил е и отличен художник. Рисувал е и свои близки - например дъщеря си Елка.
На официална церемония на 9 ноември, когато се навършват 133 години от рождението на Йовков, от името на Министерство на културата, Държавна агенция "Архиви" и Български медиен съюз, министър д-р Петър Стоянович ще връчи дарението на Веселин Нягулов – главен уредник на музеите в Жеравна, и на Иван Димитров – кмет на село Жеравна. Първото публично представяне на личния архив на Йовков и тържественото връчване на дарението с ценните документи от него ще се състои от 12:30 часа в Художествената галерия на Жеравна.
С тази инициатива стартира кампанията „Непознатият Йовков“ на Българския медиен съюз, съвместно с Министерство на културата и Държавна агенция „Архиви“, за популяризиране на творчеството и посланията на големия наш писател. По време на кампанията ще бъдат организирани изложба и открити уроци за ученици.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Ное 11, 2013 12:20 pm

Музеен информационен бюлетин за 11.11.2013 г.

1. Над 1000 души посетиха Парк-музей "Владислав Варненчик" в деня на отворените врати
http://news.varna24.bg/463471.html
Стотици варненци и гости на града използваха хубавото време, за да посетят Парк-музей "Владислав Варненчик" в деня на отворени врати, посветен на 569-та годишнина от Битката при Варна (10.XI.1444 г.)
Демонстрации и разказ за рицарските занаяти бяха подготвили уредниците от музея за всички гости. В импровизираната ковачница малки и големи гледаха с интерес как се коват мечове и как се плетат ризници, а най-смелите от тях бяха "посветени" в рицарско звание.
"Впечатлени и възхитени сме от музея и програмата, посветена на тази величава битка" споделиха сем. Вълчеви, след като разгледаха музея. В книгата за впечатления намериха място и думите на семействата Меглена и Клайд Хол и Пола и Майкъл Робъртс, които също определят целия музеен комплекс като въздействащ и уникален.

2. До 3 март 2014 година ще е готова къщата - музей "Баба Тонка"
http://www.ruseinfo.net/news_120094.html
Строителството на къщата-музей „Баба Тонка“ напредва, като вече са спазени всички процедури, заяви по време на пресконференция днес кметът на Община Русе Пламен Стоилов. Очакванията му са на 3 март 2014 г. да може изложбата да бъде открита в обновената сграда. Води се кореспонденция с Министерството на културата да бъдат отпуснати около 100 000 лева за оборудване на експозицията. Пуснато е писмо за подкрепа от областния управител Венцислав Калчев. Там има забавяне от година поради грешна процедура, отбеляза кметът. Подготвени са документи, извършена е процедура, обяснено е какво се случва с подпорната стена. Направен е нов проект и фирмата работи по обекта.

3. Музеят със скулптурните фигури посреща утре своя 100-хиляден посетител
http://www.dnesbg.com/goreshti-novini/m ... titel.html
Своя 100-хиляден посетител ще посрещне утре Мултимедийният посетителски център “Царевград Търнов” във Велико Търново. Рекордният брой туристи са разгледали най-новата атракцията за по-малко от девет месеца. Тя пресъздава чрез 28 скулптурни фигури и съвременна аудио-визуална техника величието и историята на Втората българска държава и столицата Търновград.
Музеят беше проектиран и построен в рамките на проекта “Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура в Община Велико Търново”, който беше финансиран по ОП “Регионално развитие”. Той отвори врати на 16 февруари.
До 10 март новият център беше отворен за безплатни посещения и за по-малко от месец е бил разгледан от 42 387 жители и гости на старата столица.
98 522 са посетителите на експозицията до края на октомври, сочи статистиката на Регионалния исторически музей.

4. Демонстрация на съвременна японска калиграфия ще се състои в Исторически музей в Павликени
http://www.focus-news.net/news/2013/11/ ... ikeni.html
Демонстрация на съвременна японска калиграфия ще се състои в Исторически музей в Павликени Снимка: Информационна агенция "Фокус"Велико Търново. Демонстрация на съвременна японска калиграфия ще се състои в Исторически музей в Павликени. Това каза за Радио ‘’Фокус’’ Велико Търново Нели Цонева, уредник в музея. Демонстрацията ще бъде направена от майстора Кихачиро Нишиура. Той е калиграф и майстор на чаена церемония, икебана и изкуството за поднасяне на аромати кодо. Събитието ще се състои на 13 ноември от 15.00 часа в Исторически музей - Павликени. На демонстрацията ще присъстват Н. Пр. Такаши Коидзуми – посланик на Япония в България и Мивако Токумицу – секретар по културните въпроси в посолството. “Това е финалът на един съвместен българо-японски проект, който се реализира между посолството на Япония в България, фондация ‘’Аматерас’’, Националната галерия за чуждестранно изкуство и Исторически музей – Павликени’’, обясни Нели Цонева. От четири месеца в Павликени е изложбата „Традиция и съвременност”, която представя няколко колекции – колекция на съвременна керамика от 5 изявени автори: Кентаро Каубата, Акийо Нийсато, Коузо Такеши, Шиния Таное, Таро Табучи; колекция на японски гравюри „Укийое” и колекция „Такеда”; колекция по произведения на известния японски калиграф Кухачиро Нишура и колекция „Аматерас”, представяща произведения на хартиеното изкуство и керамика. ‘’Изложбата е
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Ное 12, 2013 10:29 am

Музеен информационен бюлетин за 12.11.2013 г.

1. „Утрински весник”, Македония: Експерти от министерството на културата ще проверяват националния музей
http://www.focus-news.net/news/2013/11/12/1847052/
„Утрински весник”, Македония: Експерти от министерството на културата ще проверяват националния музейСнимка: Утрински весникСкопие. Екип от министерството на културата през следващите дни ще проверява Музея на Македония, където беше установено, че липсват ценни артефакти, пише днес македонският ”Утрински весник”. Експертите ще проверяват всички документи и артефакти, които се пазят в музейното депо. Проверката най-вероятно ще продължи една седмица и не е ясно дали няма да открие и други липси на ценни предмети, посочва изданието.

2. Представят изложбата „Хроника на едно събитие” в Благоевград
http://www.focus-news.net/news/2013/11/ ... vgrad.html
Представят изложбата „Хроника на едно събитие” в БлагоевградСнимка: Информационна агенция "Фокус"Благоевград. Изложба „Хроника на едно събитие” ще бъде представена в Благоевград. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Изложбата е част от поредицата изложби, организирани от Регионален исторически музей по повод 110 години от Илинденско-Преображенското въстание. Официалното откриване на експозицията ще се състои от 17.00 часа в залите на Регионален исторически музей. Творбите, част от които и произведения на Димитър Ризов-Возир, ще могат да се видят до края на месец ноември.

3. Ще се проведе конференция в Рим по проекта „Музеите представят Европа”
http://www.focus-news.net/news/2013/11/ ... vropa.html
Ще се проведе конференция в Рим по проекта „Музеите представят Европа”Снимка: НИМРим. Втората среща на партньорските организации по проекта „Евровизия. Музеите представят Европа” /ЕМПЕ/ ще се състои от 12 до 15 ноември 2013 г. в Римския университет Тре. Това съобщиха от пресцентъра на Национален исторически музей.
Той е финансиран с два милиона евро от Програма „Култура” на Европейския съюз и главната му цел е европеизацията на националните и регионалните музеи.
Домакин на срещата е Ема Нарди, ръководителка на катедрата „Музейно образование” в Римския университет Тре и председателка на Комитета за образование и култура към ИКОМ.
На конференцията ще бъдат обсъдени резултатите от работата през първата от четирите години на проекта и ще бъдат планирани следващите стъпки напред.
Един от въпросите, който ще бъде разгледан, е какво трябва да се направи, за да се увеличава броят на посетителите в музеите и то главно от средите на онези, които изобщо не са и стъпвали в такива средища на културата или, ако са били там, то е станало случайно. Част от възможните решения на този проблем се намира в използването на нови начини за представяне на експонатите, в създаването на атрактивна и въздействаща сценографска среда и др. Идеята е чрез тези и подобни методи и средства посетителите да откриват и да се запознават с транснационалните и европейските перспективи.
Проектът предлага и творчески концепции за „развитие на публиката”, като дефинира новата роля на музеите като „социална арена” в условията на нарастващото мултикултурно общество.
Партньорите по проекта ще представят свои експозиционни и образователни решения, чрез които може да бъде проследено движението от регионалните към трансрегионалните и европейските визии за музеите. Подготвят се и пет сборника с оригинални примери от международната музейна практика, които подчертават европеизацията на експозициите и на образователните им програми.
На конференцията ще бъде анализирана и променящата се представа за ролите на посетителите и кураторите, особено що се отнася до възможностите за тяхното активизиране.
Сузана Поп, професор от Катедрата по историческа дидактика в Аугсбург /Германия/ и координатор на проекта, заяви преди конференцията: ”Проектът започна успешно. Очаквам, чрез размяна на мнения, този процес да продължава така. След четирите години на проекта трябва да сме осигурили „ноу хау“ за новата мултипредстава и трансрегионална визия на предметите и темите в националните и регионалните музеи”.
Проектът ЕМПЕ е координиран от Катедрата по историческа дидактика на Университета в Аугсбург. Партньори по проекта са Национален археологически музей - Лисабон (Португалия), Музей на съвременната история - Любляна (Словения), Национален исторически музей - София (България), Ателие „Брюкнер” - Щутгарт (Германия), Асоциация за изкуство „Монохром” - Виена (Австрия), Roma Tre University - Рим (Италия) и University Paris-Est Créteil–ESPE - Париж (Франция).

4. Ученичка стана 100 000-я турист в час по история
http://www.standartnews.com/regionalni/ ... 13562.html
Велико Търново. 11-годишната ученичка Валентина Блажева е 100 000-я посетител на Мултимедийния център „Царевград Търнов".
Петокласничката от ОУ "Бачо Киро" пристигна в музея за открит урок по история. Лекцията беше водеше директора на училището Владимир Николов, но беше прекъсната от директора на Регионалния исторически музей Иван Църов.
Валентина получи диплом, сувенири и декоративна ризница, защото се оказа че тя точно 100 00-ят посетител. С ризници за спомен от посещението си тръгнаха още двама ученика - посетител номер 99 999 Преслав Енев и Ивелин Мегдан
ов, който е 100 001-я турист, разгледал атрактивната експозиция. "Много обичам историята, а любимата ми историческа личност е цар Иван Асен II", каза Валентина .
Сцената на провъзгласяването на Независимостта на България от княз Фердинанд ще бъде пресъздадена в новата част на Мултимедийния посетителски център ''Царевград Търнов'', каза Иван Църов. В момента се подготвя идеен проект, който предвижда разширяване на посетителския център с още два етажа. През делничните дни в музея влизат до 50 туристи, а през почивните дни бройката им достига до 500. В първия месец, когато музеят беше открит, на ден там са гостували по 3000 души, посочи шефът на музея.
Световноизвестната етно звезда Ищар е най-известната личност, разглеждала фигурите в музея. Там са влизали посланици, политици, министри, зам.-министри и дипломати.

5. Музеите и къщите в Пловдив със зимно работно време
http://marica.bg/%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0% ... 74406.html
След официална промяна на астрономическото време в страната работното време с посетители промениха и музеите, галериите и Библиотека “Иван Вазов". От ноември/декември до март/април всички преминават от лятно на зимно работно време.
Заемната за дома и читалните зали на Библиотеката ще са отворени от 8 до 17.45 ч., само в неделя ще затварят в 15.45 ч. Тази промяна ще е в сила от 1 декември. До края на ноември работното време е с час по-дълго. Детският отдел посреща малките читатели от 8.30 до 17 ч. от понеделник до петък. Само в работните дни може да се поръча периодика. Немската читалня пък има обедна почивка в сряда, четвъртък и петък, а в понеделник и вторник е отворена само следобед.
Археологическият музей
Археологическият музей - най-модерният и най-лъскавият музей под тепетата, който пази прочутото Панагюрско съкровище, през студените месеци почива в неделя и понеделник. В останалите дни с посетители работи от 9.30 до 17 ч., а продажбата на билети се преустановява в 16.30 ч., за да има достатъчно време да се разгледа богатата експозиция. Предлагат се беседи с екскурзовод на английски език, както и промоционални цени на билети за групи, за инвалиди, за семейства. Родителите и децата влизат с вход 5 лв., колкото е цената на обикновения билет за българи и чуждестранни граждани.
Историческият музей обединява няколко музейни експозиции - всяка на отделен адрес и с различни екстри.
Музейна експозиция “Съединение на България 1885 г.", наричана просто Музеят на Съединението на едноименния площад, през студените делници отваря в 9.30 и затваря в 17 ч., може и в събота и неделя, но само при заявен график.
Музеят “Българско Възраждане”
в Стария град не работи в неделя, във вторник е отворен за туристи само следобед, а в останалите дни е до 17 ч.
Всички зимни работни дни от 9.30 до 17 ч. посреща гости и най-младият
“Музеен център за съвременна история"
- на Сахаттепе, на ул. “Ангел Букорещлиев” № 14. Дановата къща - Музейна експозиция “Книгоиздаване в България през втората половина на 19 и началото на 20 век", на ул. “Митрополит Паисий" № 2, също е по зимно работно време - от 9.30 до 17 ч. с почивни дни събота и неделя. Билетите са от 1 до 6 лв. В четвъртък, съгласно препоръките на ЮНЕСКО, Министерството на културата и Решение на Общински съвет ­ Пловдив, всеки първи четвъртък от месеца входът е безплатен.
Исторически музей-Пловдив предлага и специализирани услуги - беседи на английски, руски и български език, видеопрожекции, образователни часове и срещи - срещу допълнително заплащане.
Уникална възможност е и Електронният каталог: “Реликви от Съединението 1885 г. в българските музеи", online цифровата библиотека, съдържаща колекции на пловдивски културни институции, виртуални разходки в експозициите “Съединение на България от 1885 г.", “Българско възраждане", “Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век".
Етнографският музей
Етнографският музей, който отскоро е с рампа за хора с двигателни увреждания, почива в неделя. В останалите дни работи от съмнало до мръкнало - 9-17 ч. с един час почивка по обяд - от 12.30 до 13.30 ч. Безплатният ден за посещения е четвъртък.
Къщите в Стария град
Балабанова къща, Къща Хиндлиян, Къща Недкович, Галерия “Златю Бояджиев" и Античен театър - петте обекта в Архитектурно-исторически резерват “Старинен Пловдив", се обслужват от един екип. И за тях се предлага маршрутен билет. Отворени са по цял ден - от 9 до 17 ч., за събота и неделя - по заявка, която се прави в Балабановата къща.
Музеят на авиацията в Крумово
Музеят на авиацията, който притежава около 6800 експоната и 70 летателни апарата - самолети, вертолети, безмоторни самолети, радиорелейни станции, някои от първите самолети на България, работи с гости на е експозицията от сряда до неделя от 9 до 16 ч. Входният билет се движи от 2 до 5 лева, семейният вход е 8 лева. Безплатно е всяка последна сряда.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Ное 13, 2013 10:27 am

Музеен информационен бюлетин за 13.11.2013 г.

1. Изложба „Имало едно време у дома” ще се открие в Етнографски музей към БАН
http://www.focus-news.net/news/2013/11/13/1847632/
Изложба „Имало едно време у дома” ще се открие в Етнографски музей към БАНСнимка: БАНСофия. Изложба „Имало едно време у дома” ще се открие в Етнографски музей, съобщиха от пресцентъра на Българска академия на науките. Изложбата ще върне посетителите в едно малко позабравено и поизмислено „едно време”, когато да се задомиш е означавало да създадеш семейство, когато вкъщи е имало къщи, когато голяма част от покъщнината е била домашно направена и когато къщата е била закриляна от домашен дух, стопан. Безвъзвратно изчезналият свят на традиционния селски дом обаче не принадлежи само на музея – някои от традиционните домашни „технологии” продължават да битуват в настоящето под една или друга форма: в уменията ни да изработим сами мебели и предмети за дома, да опечем питка, да наберем и изсушим билки, да изплетем шал, да поиграем на жмичка. Идеята на експозицията е да покаже и разкаже по интерактивен и интересен за съвременния човек начин технологията на „производство” на традиционния дом – от строежа на къщата и огнището, през изработването на някои знакови предмети от домашната покъщнина и приготвянето на хляба, до характерните домашни женски и мъжки занятия и детските игри. Акцентът при представянето са както специфичните технологични техники и процеси със съответните суровини, материали и инструменти, така и свързаните с тях народни вярвания, обредни практики, словесен и музикален фолклор. За да пътуваме в „чуждата страна” на миналото, понякога ни е нужен и речник, защото заедно със самите предмети, в забрава потъват и думите, с които ги означаваме. Изложбата е част от събитията, които се провеждат в рамките на Дни на наследството 2013 в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН с генерален спонсор Корпоративна търговска банка АД. Изложбата се открива на 14 ноември, четвъртък в 17 часа в залите на Националния етнографски музей - източното крило на бившия Царския дворец, пл. „Княз Александър I” 1 в София.

2. Представят макет на късноантични пещи в Археологическия музей
http://www.varnautre.bg/2013/11/13/1937 ... skia_muzey
Разработката на художника Деян Веков и проекта на Кинестетик Проджект ООД – „Късно античните пещи за строителна и битова керамика от района на Варна” ще допълни и онагледи темата за керамичното производство във Варненския регион през късната античност, съобщиха от Археологическия музей, където ще бъде разположена разработката.
Деян Веков е художник, работещ в областта на живописта и скулптурата. Голяма част от неговите пластики са направени от любимия му материал – теракота. Това определя и подчертания му интерес към древната и съвременна технология на този занаят. В момента Деян Веков работи по макет, който ще бъде експониран до края на месец ноември в зала „Късна античност” на Археологическия музей.
В мащаб 1:15 ще бъдат представени три вида пещи – две за битова и една за строителна керамика, както и продукцията, която се е изпичала в тях. Прототипът на пещта за строителна керамика е открит при разкопки на доц.д-р Валери Йотов в района на гр.Бяла - до хотел „Сол Луна Бей”. Пещта за битова керамика е намерена от археолога Александър Минчев в античния Марцианопол / Девня/ и е датирана в края на IV и началото на V век.
Прототипът на втората пещ за битова керамика е от проучване на Валери Йотов и Александър Минчев в късно античния укрепен град на нос „Св. Атанас” – гр. Бяла. Тя е датирана от VI век.
В макета са показани характерните големи керамични съдове – питоси / лат.- долиуми/, използвани като хранилища за вода, вино и зърнени храни.
Проектът на „Константин проджект” ООД е одобрен след конкурс в дирекция „Култура и духовно развитие” към община Варна по програмата „Варна – територия на творчеството 2013”

3. Задигнаха мраморен блок от Светилището на нимфите
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1173274
Мраморен блок е откраднат от историческия комплекс Светилище на нимфите и Афродита край димитровградското село Каснаково, сигнализира директорът на историческия музей Елена Георгиева. Камъкът с дълъг 1.20 м и широк 50 см и се е намирал в близост до т. нар. вила „Рустика”.
За липсата му в димитровградския музей разбрали на 10 ноември, когато архоелогът Недялка Кръстева завела група туристи на обекта. Подадена е жалба до местното районно управление на полицията, в която се казва, че не за първи път нимфеумът край с. Каснаково, който е паметник на културата с национално значение, е обект на вандализъм. Моля да предприемете мерки за предотвратяване на подобни прояви в бъдеще, се казва още в сигнала до полицията, подаден от директора на музея Елена Георгиева.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пет Ное 15, 2013 4:05 pm

Музеен информационен бюлетин за 14.11.2013 г.

1. Шуменският музей гостува с изложба
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1173938
Наши художници откриват изложба в ЯмболНаши художници откриват изложба в Ямбол
В Шуменския музей представят гостуващ детски кътВ Шуменския музей представят гостуващ детски кът
В Архитектурен комплекс „Музей на религиите" ще бъде открита изложбата „... а да са сватиме, а да са сродиме...Сватбените обичаи на етносите в Шумен", с която гостува Регионален исторически музей - Шумен. Посветена на международния ден на толерантността - 16 ноември.
Изложбата включва сватбени обредни реквизити и костюми на българи, турци, арменци, евреи и роми, разкрива традициите и обичаите на отделните общности. Тя показва колко общи и в същото време различни са сватбените обичаи на етническите групи. Изпълнена с множество развлекателни елементи, сватбената обредност цели да осигури на младите дълъг и щастлив семеен живот.
Изложбата се открива в петък от 16 часа и ще остане експонирана до края на януари 2014 година.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пет Ное 15, 2013 4:06 pm

Музеен информационен бюлетин за 15.11.2013 г.

1. Ден на отворените врати в Етнографския музей в София
http://www.novini.bg/news/166519-%D0%B4 ... D0%B9.html
Събитието ще се проведе в събота, 16 ноември от 10 до 17.30 часа Етикети етнографски музей, Ден на отворени врати В събота, 16 ноември 2013 г., за поредна година Националният етнографски музей (пл. „Княз Александър I” 1) в София ще отвори своите врати и ще предложи многобройни игри и забавления за своите гости през целия ден (от 10 до 17.30 часа). Посетителите ще могат да разгледат изложбата „Имало едно време у дома” и да се включат безплатно в занаятчийски ателиета по грънчарство, дърворезба, тъкане на хоризонтален стан, художествено плетиво, печене на обредни хлябове. Тазгодишната програма включва и демонстрация на старата строителна техника „плетарка” с участието на архитекти от Асоциацията за строителство с естествени материали. Гостите на музея ще имат възможността да се снимат в народна носия, да вземат урок по народни танци, да си приготвят сами шарена сол. Познанията си в областта на фолклористиката посетителите ще могат да проверят в интерактивната игра-викторина „Стани фолклорист”. За най-малките също са предвидени множество забавления – разказване на приказки, ателиета за изработване на детски играчки и фигурки от естествени материали и цветна тел, рисуване и оцветяване на народни носии, традиционни детски игри и др. Денят на отворените врати ще завърши в 18.00 часа с откриването на изложба с наградените фотографии в Първия национален конкурс за любителска етнографска фотография.

2. Откриват изложба "Лозя, Вино, Настроение" в Етнографския музей
http://news.plovdiv24.bg/464397.html
В рамките на съпътстващата културна програма на "Дефилето на младото вино 2013" на 18.11.2013 г., понеделник, от 18.00 часа в Регионалния етнографски музей - Пловдив ще бъде открита изложба - фотографии на винена тематика "Лозя, Вино, Настроение".
Фестивалът "Дефиле на младото вино 2013", чийто медиен партньор е Plovdiv24.bg, организира предварителен фотоконкурс на тема "Лозя, Вино, Настроение", като част от "Дните на младото вино". Любители и професионални фотографи имаха възможност да предложат своите снимки, посветени на виното, лозята и настроението което те им носят. Най-интересните 25 фотографии бяха подбрани от жури и ще бъдат показани на тази изложба, която ще продължи до 24 ноември.
Най-добрите фотоси от изложбата ще бъдат определени от посетителите на Дефилето - чрез попълване на анкетни карти. Официалното награждаване на отличените фотографии ще се състои на 24.11.2013 г.

3. Откриха експозиция „Реликвите на Калиакра” в Каварна
http://www.focus-news.net/news/2013/11/ ... varna.html
Откриха експозиция „Реликвите на Калиакра” в Каварна Снимка: Община КаварнаКаварна. Експозиция „Реликвите на Калиакра” бе открита в Каварна, съобщиха от пресцентъра на общината. Тя е поместена в изложбената зала на Историческия музей и представя знакови находки от археологическите проучвания, проведени на нос Калиакра през последните 10 години. Любителите на археологията могат да видят пръстен със специална кухина за скрита отрова от края на 14 век, напълно запазен кръст-енколпион с изображение на Богородица, украшения и накити, монети, сечени от местни владетели и други материали. Подбраните експонати потвърждават, че през Средновековието Калиакра е столица на Добруджанското деспотство, важна средновековна крепост и значим пристанищен град на Черноморието, изключителен култов център, обясни доц. д-р Бони Петрунова, зам.-директор на Националния археологически институт с музей при БАН, под чието ръководство се извършват археологическите проучвания.
През декември изложбата ще отпътува за регионалния Исторически музей в Шумен, след това може да гостува и на други музеи в страната.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Ное 18, 2013 9:08 am

Музеен информационен бюлетин за 16-17.11.2013 г.

1. Представиха "Летописът на Червенския болярин" при символичното откриване на новия лапидариум в Регионален исторически музей - Русе този следобед
http://www.ruseinfo.net/news_120356.html
"Летописът на Червенския болярин" бе представен днес при символичното откриване на новия лапидариум в Регионален исторически музей - Русе. Събитието-спектакъл и откритият експозиционно-развлекателен атракцион са част от дейностите, реализирани по проекта на Община Русе „Развитие на културно-исторически атракции в градски исторически ансамбъл”. В амфитеатъра, който не е завършен още и до последно работеха строители, се събраха десетки русенци въпреки студа. Сред тях бе целият екип на кмета на Община Русе Пламен Стоилов, народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Пламен Нунев, неговите заместници Страхил Карапчански, Свилен Иванов и Димитър Наков, и.д. гл. арх. Живка Бучуковска и директорът на Дирекция „Европейско развитие” към Община Русе Катя Павлова. Сред публиката бяха и представители на фирмите изпълнители на дейности по проекта.
„Лапидариум е един от трите основни елемента, от този важен за града ни проект”, каза преди спектакъла г-н Стоилов. И допълни: „Той има за цел да допринесе за утвърждаването на Русе като популярна туристическа дестинация, която предлага на посетителите възможност по един нестандартен, иновативен, забавен и интересен начин да се докоснат до историята на Русе. Убеден съм, че интерактивните атракции, които ще бъдат реализирани в рамките на този проект, ще провокират интереса на гостите на града към културното наследство на нашия регион и ще допринесат за превръщането му в ключов туристически център не само в страната, но и в Европа”.
„Летописът на Червенския болярин“ е забавен спектакъл-възстановка, който ще бъде представен на терена на откритата експозиция. Тематиката е съобразена с нематериалното културно наследство, с присъствието на Средновековния град Червен и скалните манастири в Поломието. Представлението е рекламно-промоционално събитие, част от сключения договор с изпълнител Консорциум „Русе за Русе“. Сценарист на спектакъла е Илия Деведжиев, а режисьор Евгения Явашева. В него участваха актьорите Венцислав Петков, Евгения Явашева, Иван Самоковлиев, Илия Деведжиев, Йовко Кънев, Любомир Кънев, Ралица Константинова и Ясена Господинова.
Проектът „Развитие на културно-исторически атракции в градски туристически ансамбъл” е финансиран по ОП “Регионално развитие“ 2007 – 2013, схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/3.1-03/2010 “Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции”. Общата му стойност е 4 432 260,90 лева, от които 95,93% се осигуряват по ОП “Регионално развитие“ 2007 – 2013, а собственият принос на Община Русе възлиза на 180 393,02 лева. Продължителността на проекта е 24 месеца. Дейностите по него обхващат емблематични за Русе културно-исторически атракции, обвързани в общ туристически ансамбъл, включващ Регионалния исторически музей, Природонаучния музей и РБ „Любен Каравелов“.
Лапидариумът е разположен на терена зад Историческия музей. В него ще бъдат експонирани артефакти и макети на културно-исторически забележителности. Изграден е и амфитеатър за различни прояви. В проекта е предвидено посетителите на музея да имат възможност да направят интерактивна разходка в миналото посредством мултимедия, филми и компютърни игри. Целта е предлагането на нов подход при показване на местния туристически продукт. Интерактивността ще бъде водещ подход при реализирането на атракциите. С помощта на интерактивни средства посетителят ще бъде провокиран сам да потърси информация или да отговори на въпроси, да стане част от историята.
Вторият от включените в проекта обекти е РБ „Любен Каравелов“. Фундаментите на старата част на сградата са укрепени чрез сондажни инжекционни микропилоти. Съвсем скоро предстои да приключат ремонтните дейности, които имат за цел обособяване на експозиционни пространства.
Сградата на Природонаучния музей е третия елемент в проекта „Развитие на културно-исторически атракции в градски исторически ансамбъл”. Тя се ремонтира основно, като в сутерена ще бъде разположен единственият в страната аквариум, в който ще могат да се видят представители на флората и фауната на Долен Дунав.

2. Музей дава възможност за принтиране на 3D модели на експонати от колекцията си
http://www.infotourism.net/index.php?t=10194&m=2
Най-голямата музейна мрежа в света - Smithsonian Institution, представи програмата си Smithsonia X 3D, насочена към създаването на 3D модели на огромната си и забележителна колекция от повече от 137 милиона предмета, пише „Форбс”.
Музей дава възможност за принтиране на 3D модели на експонати от колекцията си
От няколко месеца програмата за дигитализация на Smithsonian използва различни видове 3D скенери и други технологии в партьорство с компании като Autodesk, за да създаде триизмерни модели на артефакти - от фосили на кит и пчели до главата на Ейбрахам Линкълн и летателната машина на братята Райт. Дори цели археологически разкопки са били сканирани и моделирани.
Използвайки съответна програма, всеки може да изучи и дори да принтира триизмерните модели на над двайсет древни артефакта от цял свят. Тези ценности ще станат по-достъпни за хора, които иначе може да нямат възможност да ги видят. Технологията има голям потенциал и като образователно средство. Според Smithsonian това е от полза и самите артефакти.
„Само един процент от колекцията е изложена в музейните галерии на Smithsonian, а дигитализацията ни позволява да представим и останалите 99 процента”, казва Гюнтер Вийбел, директор на програмата за дигитализция. Той обяснява още, че дори ако беше възможно да се дигитализира по един обект на минута, за цялата колекция щяха да са необходими 270 години при денонощна работа, така че институцията търси партьори за това начинание.
Smithsonian Institution се състои от 19 музея, 9 изследователски центъра и повече от 140 филиали по света.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

ПредишнаСледваща

Назад към Your first forum

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron