Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Уважаеми потребители. форумът е тясно специализиран и достъпът до него е ограничен. Ако имате въпроси обръщайте се към администратора.

Модератор: vl.varnenchik_museum

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Чет Окт 24, 2013 12:49 pm

Музеен информационен бюлетин за 24.10.2013 г.

1. Дни на отворените врати в Музея на религиите
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1163494
Отложиха делото за собствеността на Ески джамияОтложиха делото за собствеността на Ески джамия
Регионалният исторически музей в Стара Загора организира днес и утре Дни на отворените врати в Музея на религиите. От 10 до 18,00 часа всеки жител или гост на града ще може безплатно да разгледа експозициите в сградата и да се запознае с историята на архитектурния комплекс, съобщиха от музея.
Комплексът бе реставриран през 2011 г. по проект на Министерството на културата. Проведените преди това в него археологически проучвания разкриват наслагване на религиозни практики, извършвани в границите на комплекса: останки от култова яма от началото на ранножелязната епоха (Х-ІХ в. пр. Хр.), езическо светилище, посветено на тракийския конник (ІІ-ІІІ в.), средновековна християнска гробищна църква (края на Х-ХІІІ в.) и мюсюлмански храм (ХV-ХХ в.).
Музеят на религиите е предмет на засилен обществен интерес в Стара Загора след като в началото на октомври се проведе поредното гражданско дело, заведено от мюфтийството в Хасково. От там настояват да им бъде призната собствеността на сградата. Следващото заседание е насрочено за 1 ноември.

2. Постоянната експозиция на Музея за история на София е готова за реализация
http://www.focus-news.net/news/2013/10/ ... tsiya.html
Постоянната експозиция на Музея за история на София е готова за реализацияСнимка: Столична общинаСофия. Музеят за история на София премина успешно процедурата по съгласуване на своята тематико-експозиционна документация. Тя бе изготвена във връзка с откриването на постоянната експозиция на музея в сградата на Централна минерална баня през 2014 г. и получи одобрение от Министерството на културата, съобщиха от пресцентъра на Столична община.
В момента се реализира проектът "Адаптация на Централна минерална баня за Музей на София с активно присъствие на минерална вода". Той трябва да бъде завършен през първата половина на 2014 г. В тази връзка комисия от служители на Музея за история на София и външни експерти разработи тематико-експозиционните планове за откриването на постоянна експозиция.
Експозицията е развита в девет теми: Наследството на древността, Силата на духа, Пантеон на Възраждането, Трето българско царство, Софийската улица, Държавни и общински институции, Домът и облеклото на софиянеца, Културен живот и свободно време на софиянци, Мемориал на създателите на сградата на Общинската минерална баня. Те ще бъдат разположени в десетте зали на Музея.
Документацията, свързана с бъдещата експозиция на Музея за история на София, бе разгледана в няколко института на БАН, които излязоха с положителни рецензии. Министърът на културата д-р Петър Стоянович съгласува тематико-експозиционните планове и предстои те да бъдат реализирани на практика.

3. Подаръците на Тодор Живков показва изложба от Правец
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1163416
Изложба „Колекция подаръци на Тодор Живков” представя в Добрич Исторически музей Правец. Експозицията е под наслов „Отминало настояще” и е разположена в Историческия музей в Градски парк „Св.Георги”.
Колекцията вклчва подаръци, получавани от Тодор Живков в качеството му на държавен глава в продължение на три десетилетия. „Това е първата изложба, която излиза от Правец с по-голям брой експонати” – заяви пред Дарик директорът на Исторически музей – Правец Таня Борисова. Експозицията идва в Добрич от Шумен и представя 130 експоната от личните подаръци на Живков. В Правец се съхраняват 805 подаръка, а цялата колекция от дарове се съхранява в резиденция Бояна и наброява около 1 800 експоната, информира Борисова.
Сред най-атрактивните предмети в изложбата са седло за езда на камила от Муамар Кадафи, кристална фруктиера със сребърен обков и аметисти от Михаил Горбачов, керамична ваза от Едуард Шеварнадзе. Даровете от бившите съветски републики включват още сервиз за чай със златен кант от Ташкент, джобен златен часовник „Ракета” с лика на Брежнев, писалищен комплект с позлата, нефрит и нож с костена дръжка от СССР, порцеланова ваза с лика на Тодор Живков от Узбекистан.
Колекцията съдържа предмети от всички континенти и показва страните, с които България е поддържала икономически, търговски и културни взаимоотношения през годините на управление на Тодор Живков. Изложени са картини от Нигерия, Никарагуа, Шри Ланка, стенни килими от Лесото и Египет, кожена торба от Боливия, маски от Перу, статуетки от Колумбия и Камбоджа. Интерес представляват още старинно бойно снаражение на войн-самурай, сребърен спиртник и кораб-съкровищница от сребро и злато от Япония, дърворезбована кутия и макет на „Тадж Махал” от планински кристал от Индия, декоративен съд от порцелан селадон от Корея, декоративна чиния с герба на САЩ.
Любопитна подробност в колекцията представляват и подаръците, направени на Живков от жителите на тогавашния Толбухин - стенен килим, поздравиттелен адрес в кожена папка с герба на града по случай 75-я рожден ден на държавния ръководител и керамична ваза от младежкия колектив на ЗЕНА / Завод за електронна и нестандартна апаратура/.
Сред българските дарове са копия на монети и медни антични съдове, стенописи от Ивановската скална църква от XIV в. от Русе и ловни оръжия.
„Семейството на Тодор Живков няма никакви претенции към колекцията, защото подаръците са правени в качеството му на държавен глава”, уточни още Таня Борисова. Изложбата ще остане в Добрич поне месец.

3. Две книги представят в музея в Русе
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1163242
Литературен фестивал събира автори от 5 държави в РусеЛитературен фестивал събира автори от 5 държави в Русе
Книгите „Балансирано хранене завинаги“ и „Приказки за живота“ /с автори на първата Александър Попов и д-р Галина Попова и Зинаида Хаджимитова на втората/ ще бъдат представени от 18.00 часа в зала „Княз Александър I“ на Историческия музей. Авторите Александър и Галина Попови предлагат книга за това как да изменим живота си чрез промяна в начина на хранене. Книгата съдържа 290 рецепти от българската национална кухня, а също така вкусни и питателни рецепти от френската, руската и други национални кухни. Дълги години семейство Попови се интересуват от здравословно и екологично хранене. Балансираното хранене и храните публикувани в книгата са изпробвани в продължение на повече от две години върху цялото семейство. Изумителните резултати в подобряване на здравословното състояние и самочувствието на членовете от семейството, пораждат решението за издаването на книгата.
Д-р Галина Попова е завършила Медицинска академия – София. Специалист по педиатрия и детска неврология, тя е дългогодишен преподавател в МА – София. Инж. Александър Попов е завършил ВМЕИ – София (сега „Технически университет“ - София). Работил като конструктор и н.с. в Институт по краностроене – София.
Книгата с разкази „Приказки за живота“, с автор Зинаида Хаджимитова е плод на опита, който омъдрява живота. Спонтанни и искрени, очароват с магията на изказа, с топлотата и човечността. Разнообразни в сюжета, трогателни в диалога, забележителни в посланията, във всеки от тях е заложена истинска човешка история.
Професионалната биография на Зинаида Хаджимитова не е свързана с литературата, но очевидните й качества на задълбочен наблюдател, както и безспорната пластичност на езика, я превръщат в завършен писател. Разказите й са между земята и небето. Стоят здраво стъпили върху анекдота, върху удивително точни жизнени наблюдения – понякога смешни, друг път – неочаквани.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Окт 28, 2013 10:01 am

Музеен информационен бюлетин за 25.10.2013 г.

1. Музейният детски кът за първи път извън АЕК "Етър"
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1163802
Музеите - пълноценен начин за образование и развлечение на деца и родителиМузеите - пълноценен начин за образование и развлечение на деца и родители
Н 5 Ноември от 11.30 ч. новооткрития Музеен детски кът „Открий какво умееш”, в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър”-Габрово, ще гостува в Регионален исторически музей Шумен.
Музейният детски кът е разработен от екип специалисти от Департамент Археология към Нов български университет и Архитектурно-етнографски комплекс „Етър”-Габрово, финансово подкрепен от фондация „Америка за България”. По проекта са открити детски центрове и в Национален военноисторически музей – София, Регионален исторически музей – Кюстендил, Регионален исторически музей – Благоевград, Музей „Земята и хората“ –София, Природонаучен музей – Бургас. В АЕК „Етър”-Габрово бе открит на 6 август 2013 г. и оттогава до сега се радва на голям интерес и посещаемост от туристи на различни възрасти.
За първи път аткрактивните мобилни конструкции на детския кът ще бъдат експонирани извън територията на Етъра, тъй като идеята на проекта е зимните месеци той да гостува на музеи от цялата страна.
Шуменци от всички възрасти ще бъдат потопени в света на занаятие, ще имат възможност да изпробват своите умения, да творят и чрез игри и забавления да усвоят знания за българските традиции и занаяти. По-възрастните ще си припомнят позабравени игри и играчки, а младите ще научат за тях.
Гостуването в РИМ Шумен е начин за обмен на добри практики между музеите и приобщаване на младите, които да открият пълноценен начин за прекарване на свободното време и в музейна среда.
Обогатете представите си за занаятите и разкрийте възможностите си в Музеен детски кът „Открий какво умееш” на гости в Шумен.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Окт 28, 2013 10:42 am

Музеен информационен бюлетин за 26-27.10.2013 г.

1. Ценни реликви и оръжия, свързани с Балканската война се съхраняват в историческия музей в Смолян
http://www.focus-news.net/news/2013/10/ ... olyan.html
Ценни реликви и оръжия, свързани с Балканската война се съхраняват в историческия музей в Смолян Снимка: Информационна агенция "Фокус"Смолян. Ценни реликви и оръжия, свързани с Балканската война се съхраняват в историческия музей в Смолян. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян Златка Петрова, уредник в институцията. Една от тях е колекцията оръжия, в която се намират образци на бойното снаряжение на българската армия от двете Балкански войни. Това са пушките и карабините тип Майнлихер, образец 1895 година, австроунгарско производство, Бердана -2, образец 1883 година, пистолетите Парабело, револверите Смит и Уесън – образец 1870 година, известен като руски образец номер 3, които са на въоръжение в руската армия от 1871 година и много други. В музея притежават също и много трофеи от войната, включваща тузлуци, кожени дисаги и качулка от пелерината на корпусния командир Евер Паша, пленен на 15 ноември 1912 година. Други трофеи са: пленено турско знаме, трофейно турско оръжие, от типа карабини и пушки тип Маузер и тип Уйнчестър, образец 1893 година и отделни саби и много други трофеи. „Други интересни реликви, които се съхраняват във фонда на РИМ „Стою Шишков” са опълченската униформа на четника от македоно-одринското опълчение Таню Николов Чинков от село Славейно и копие на бойното знаме 21-ви пехотен средногорски полк, изработено от Мария Увринова”, допълни Петрова. Също така интересна е и колекцията, която се събира и обогатява от произведения на изкуството, свързани с Националноосвободителните борби, сред които и Балканската война. Те са посветени на това голямо събитие и са дело на известни местни или отдавна сродени творчески с Родопите художници. В тази група са платната на проф. Димитър Серазлиев, Вълко Гайдаров, проф. Георги Костов, Катя Савова, Петър Горанов и Валери Паничаров. И днес, толкова години след това велико историческо събитие РИМ „Стою Шишков” продължава да провокира интереса към това събитие на различните възрастови и социални групи чрез научни образователни програми.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пон Окт 28, 2013 12:16 pm

Музеен информационен бюлетин за 28.10.2013 г.

1. Посещението на Историческия музей в Тетевен ще бъде безплатно
http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/701145
Посещението на Историческия музей в Тетевен ще бъде безплатно на 1 ноември, съобщават от общинската администрация. Свободният
вход в институцията е по случай Деня на народните будители. Работното време на музея ще бъде от 10.00 до 12.00 часа и от
13.00 до 17.00 часа.Музеят е разделен на три основни експозиции: Археология, Етнография и Възраждане, представящи историята на града и
региона от Античността до Освобождението на България. Музейният фонд наброява около 4600 експоната.

2. Военно-историческият музей в Плевен дари бюст на генерал Михаил Скобелев на руския Централен музей на въоръжените сили
http://www.focus-news.net/news/2013/10/ ... -sili.html
Военно-историческият музей в Плевен дари бюст на генерал Михаил Скобелев на руския Централен музей на въоръжените силиСнимка: Посолство на България в МоскваМосква. Директорите на руския Централен музей на въоръжените сили и на Военно-историческия музей в Плевен Александър Никонов и Милко Аспарухов подписаха днес в Москва споразумение за дарение от българска страна на бюст на генерал Михаил Скобелев, съобщиха от посолството на България в Москва. Инициативата за дарението по повод 170-та годишнина от рождението на Скобелев е на Военно-историческия музей в Плевен и на българското посолство в Русия. Изработването на бюста е финансирано от форума „България - Русия”.
На тържествената церемония в Централния музей на въоръжените сили в Москва присъстваха посланикът на България Бойко Коцев, кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков, директорът на плевенския Военно-исторически музей Милко Аспарухов, директорът на Централния музей на въоръжените сили на Русия Александър Никонов, заместник-префекта на Централния административен окръг в Москва Сергей Акопов, представители на ръководствата на обществените организации „Съюз на приятелите на България” и „Скобелевски комитет”.
Българите помнят героите от Плевенската епопея, която се оказа преломен момент в руско-турската освободителна война, заяви в словото си кметът на Плевен Димитър Стойков. Той подчерта, че само в района на Плевен има повече 150 военни паметници от времето на руско-турската война, за които българите се грижат и съхраняват. В момента с помощта на европейски средства плевенската община реализира проект за реконструкция на Плевенската панорама, Моста на победата и други обекти от историческа и културна значимост в района.
Заместник-префектът на Централния административен окръг на Москва (ЦАО), който е побратимен с Плевен, Сергей Акопов благодари на българския град за историческата памет и за това, че българите се отнасят към генерал Скобелев като към свой съотечественик.
Бюстът на Белия генерал ще бъде изложен на тържествена церемония в Централния музей на въоръжените сили в началото на декември. Към него в експозицията ще бъдат добавени лични вещи на Скобелев, както и трофейни патрони от войските на Осман Паша, които директорът на плевенския Военно-исторически музей Милко Аспарухов подари днес на ръководството на руския музей.
Дарението за руския музей е част от серия мероприятия по честването на 170-та годишнина от рождението на Скобелев, в които участва и посолството на България в Русия. На 27 септември българското посолство дари на музея в родното имение на Скобелев Заборово в Рязанска област копие на Самарското знаме и паметния знак „Самарски кръст” като част от политиката за приятелство и сътрудничество с Русия, разширяване на културните и обществени контакти, съхраняване на историческата памет.

3. Ще се проведат изложба и дискусии в Регионален исторически музей - Благоевград по повод Деня на народните будители
http://www.focus-news.net/news/2013/10/28/1841257/
Ще се проведат изложба и дискусии в Регионален исторически музей - Благоевград по повод Деня на народните будителиСнимка: Информационна агенция "Фокус"Благоевград. С изложбата „Будители народни – познати и непознати” Регионален исторически музей - Благоевград поставя началото на богата празнична образователна програма, посветена на 1 ноември - Ден на народните будители, съобщиха от пресцентъра на общината. През следващите дни благоевградският музей ще бъде център на беседи и дискусии, които ще припомнят делото и посланието на будителите в българската култура. Изложбата „Будители народни - познати и непознати” представя възрожденската интелигенция от Горна Джумая от средата до началото на XX век. Благоевградчани ще могат да прочетат информация за родоначалника на книгоиздаването в България учителят и книжовник, отличаващ се с изключителна култура, ерудиция и прозорливост Христо Груев Данов. Специално табло от презентацията е посветено на братята Димитър и Константин Миладинови. Заглавието „Будители народни - познати и непознати” ще бъде не само тема на експозицията в залите на Регионален исторически музей, но и тема на дискусии, които ще се проведат от 30 октомври до 1 ноември. Младежи и специалисти ще търсят заедно отговор на въпросите „Изпитваме ли нужда от присъствието на възрожденци днес”, както и „Защо тачим създателите на духовността?”. На 30 октомври от 10.00 часа ученици от V СОУ „Георги Измирлиев” ще проведат със специалисти урок на тема „Спомен за Горна Джумая”. От 18.00 часа, пък децата от ОДК ще представят поетично- музикална композиция, посветена на българските будители. С две прожекции ще бъдат припомнени исторически моменти. Актьорите Жанет Керанова и Владимир Арнаудов ще ни срещнат с възрожденските учители от град Горна Джумая в музейната класна стая от нашето недалечно минало. На 31 октомври от 16.00 часа жители и гости на центъра на Пиринско ще могат да проследят драматизацията по романа на Иван Вазов „Радини вълнения” с участието на ученици от Второ ОУ с учителката Десислава Стоилкова.

4. Тайните на язовир Тича в Историческия музей
http://www.starazagorautre.bg/2013/10/2 ... skia_muzey
Всеки последен четвъртък от месеца от 17,30 часа в лекционната зала на музея очаквайте информация за нови книги, интересни научни открития, археологически проучвания и находки, дискусии по теми,които са предмет на проучване, както от музейни специалисти, така и от любители на историята
На 31 октомври темата е "Тайните на язовир Тича". Сензационно откритие в халколитно селище по поречието на Камчия доказва, че там е живяла велика цивилизация. За археологическите проучвания на обречените на унищожение праисторически могили и некрополи в чашата на язовир Тича и за новите изводи относно селищната структура и архитектура в праисторията разказва доц. д-р Стефан Чохаджиев– преподавател във Великотърновския университет и ръководител на разкопките на обекта.
Очакваме ви на 31 октомври 2013 г. от 17,30 часа в лекционната зала на музея.
Вход свободен!

5. Правят музей на Николай Хайтов
http://novini.dir.bg/news.php?id=15365281
Точещият се с години съдебен спор за наследствената къща на писателя Николай Хайтов, предизвикан от съпругата му може да получи своето естествено решение.
Синовете му Александър и Здравец, и сестра им Елена взеха решение да направят дарение на фондация «Николай Хайтов”. Те ще преотстъпят полагащата им се по закон запазена част от единствения наследствен имот, граден от баща им за негова и на семейството му лятна къща - вилата в село Яврово.
Предложението е отправено и към преживялата съпруга Жени Божилова, която също е член на фондацията, да направи подобаващ дарителски жест, съответстващ на нейната голяма любов и уважение към писателя и творчеството му.
Достойно според децата на Хайтов е вилата в Яврово да бъде превърната в музей на писателя, за да могат неговите почитатели и следовници, да я посещават лятно време, така както е правел и той приживе.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Окт 29, 2013 10:23 am

Музеен информационен бюлетин за 29.10.2013 г.

1. В Националния исторически музей ще бъде открита временната изложба „Хенри Форд – живот и наследство”
http://www.focus-news.net/news/2013/10/ ... dstvo.html
В Националния исторически музей ще бъде открита временната изложба „Хенри Форд – живот и наследство” Снимка: НИМСофия. В Националния исторически музей /НИМ/ ще бъде открита временната изложба „Хенри Форд – живот и наследство”, по случай 150 години от рождението му, организирана от Мото-Пфое, на 30 ноември от 13:00 часа, съобщиха от музея.
В изложбата ще бъдат представени най-голямото лично постижение на Хенри Форд – автомобилът на ХХ век – Model T, други легендарни модели с марката Ford, както и мъдри мисли от книгата му „Моят живот и моите успехи”. Изложбата ще бъде в НИМ до средата на януари 2014 г.

2. Историческият музей в Добрич гостува в Исперих с изложбата"Пътуване из света на Йордан Йовков"
http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/702349
Изложба "Пътуване из света на Йордан Йовков" бе открита тази вечер в Художествената галерия в Исперих. Експозицията е подготвена от Регионалния исторически музей в Добрич и гостува в лудогорския град по повод на Деня на народните будители - 1 ноември, съобщиха от общинската администрация. Изложбата представя епизоди от живота и творческата работа на
Йовков. Показани са документи, ръкописи, фотоси, сред които и на ценни издания от произведенията на писателя, първите постановки, изиграни по негови произведения и други. Откриването на изложбата бе съпроводено с литературно четене на две произведения - "Вечери в Антимовския хан" на Йовков и произведението на румънския творец Михаил Садовяну "Анкуциния хан". Двама местни доброволци от театралната школа към НЧ "Съзнание 1891" се бяха превъплатили в образите на писателите и четоха откъси от творбите, посочват от общинската администрация.

3. България дарява бюст на Скобелев на Централния музей на въоръжените сили на Русия
http://www.mfa.bg/embassies/russia/even ... index.html
Директорите на руския Централен музей на въоръжените сили и на Военно-историческия музей в Плевен Александър Никонов и Милко Аспарухов подписаха в Москва споразумение за дарение от българска страна на бюст на генерал Михаил Скобелев.
Инициативата за дарението по повод 170-та годишнина от рождението на Скобелев е на Военно-историческия музей в Плевен и на българското посолство в Русия. Изработването на бюста е финансирано от форума “България-Русия”.
Бюстът на Белия генерал ще бъде изложен на тържествена церемония в Централния музей на въоръжените сили в началото на декември. Към него в експозицията ще бъдат добавени лични вещи на Скобелев, както и трофейни патрони от войските на Осман Паша, дарени на руския музей също от Плевен.
На тържествената церемония в Централния музей на въоръжените сили в Москва присъстваха посланикът на България Бойко Коцев, кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков, директорът на плевенския Военно-исторически музей Милко Аспарухов, директорът на Централния музей на въоръжените сили на Русия Александър Никонов, заместник-префекта на Централния административен окръг в Москва Сергей Акопов, представители на ръководствата на обществените организации “Съюз на приятелите на България” и “Скобелевски комитет”.
Българите помнят героите от Плевенската епопея, която се оказа преломен момент в руско-турската освободителна война, заяви в словото си кметът на Плевен Димитър Стойков. Той подчерта, че само в района на Плевен има повече 150 военни паметници от времето на руско-турската война, за които българите се грижат и съхраняват. В момента с помощта на европейски средства плевенската община реализира проект за реконструкция на Плевенската панорама, Моста на победата и други обекти от историческа и културна значимост в района. От префектурата на Централния административен окръг на Москва (ЦАО), който е побратимен с Плевен, благодариха на българския град за историческата памет и за това, че българите се отнасят към генерал Скобелев като към свой съотечественик.
Дарението за руския музей е част от серия мероприятия по честването на 170-та годишнина от рождението на Скобелев, в които активно участва и посолството на България в Русия.

4. Представят интерактивна игра за Регионален исторически музей Стара Загора
http://novini.stara-zagora.org/%D0%BF%D ... 46631.html
На заключителна пресконференция на 30 октомври 2013 г. (сряда) от 11:00 часа в зала № 33 на Регионален исторически музей – Стара Загора сдружение „Приятели на музея – Русе" ще представи разработената специално за старозагорския музей интерактивна игра за тъчскрийн (touch screen), създадена по проект „Иновативно представяне на екологични теми в музейна среда". Проетът се финансира по Дарителска програма на „Загорка" АД – ЗАГОРКА ЗЕЛЕН ФОНД в партньорство с Фондация „Обществен дарителски фонд – Стара Загора".
Подготвената интерактивна игра се развива в три модула: „Рециклирането и рационално използване на ресурсите", „Въздухът и как го пазим чист", „Урбанизация, зелени системи и синантропни животински видове".
Експертите от отдел „Природа" към Регионален исторически музей – Русе Венцеслав Петков и Красимир Киров ще представят и другите две интерактивни игри – „Светът на скалите" и „Дунавски влажни зони" от съществуващите четири, създадени за бъдещия Екомузей в Русе.

5. Виртуалния музей Цариброд отбеляза първия си рожден ден
http://www.rtcaribrod.rs/%D1%81%D1%82%D ... B0-%D0%BF/
Блогът „Виртуалeн музей Цариброд” отбеляза годишнина от основаването си. Автор на блога е Марян Миланов, преподавател по английски език, по потекло от Димитровград. Миланов пред РТ Цариброд заяви, че основната идея е да запази Цариброд от забрава. Блогът предизвика голям интерес сред обществеността, а фейс групата има над 850 членове. Част от блога и фейс групата са текстове, фотографии и любопитности от близкото и далечно минало на града и околните села.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Окт 30, 2013 3:34 pm

Музеен информационен бюлетин за 30.10.2013 г.


1. Водолози дариха потънали артефакти на варненски музей
http://news.varna24.bg/461729.html
Водолази от сдружение "Black sea Dive Odessos" допринесоха за последните и най-нови придобивки на варненският Военно-морски музей - корабна камбана и фенер дарени от сдружението "Black sea Dive Odessos". Артефактите са намерени на потъналият военен, после превърнат в хуманитарен, кораб "Суифт" потънал в началото на 20 век пред Кранево на 17 метра дълбочина.

2. Нова експозиция в Исторически музей- Поморие за Никулден
http://pomorie.bg/12277/%D0%BD%D0%BE%D0 ... B9-%D0%B7/
За да се погрижи за празничната обстановка на града ни за Никулден, Исторически музей – Поморие подготвя изложба, посветена на морето, неговите обитатели и „завоеватели”. Служителите в музея приканват всички поморийци да се включат в изложбата като предоставят временно свои вещи и спомени, свързани с риболова – стари снимки, такъми, вестници и всякакви материални свидетелства за историята на риболова в града ни.
Гражданите ще могат да се включат в изложбата и с домашно приготвени рибни ястия от традиционната кухня. След като бъдат представени, събраните блюда ще се използват с благотворителна цел в помощ на Дома за възрастни хора с физически увреждания в село Горица.
Крайният срок за предаване на материалните свидетелства е 25.11.2013 г. За условията и реда на предоставяне, връщане, даряване или възможности за реставрационна помощ – тел. 0596/ 2 20 08.

3. Музеят в Гоце Делчев стана като нов
http://www.standartnews.com/regionalni/ ... 11457.html
Приключи проектът „Популяризиране и опазване на културно-историческото наследство в трансграничния регион Гоце Делчев – община Просочани, Република Гърция". Той е на стойност 1 555 982.05 евро, а водещ партньор е българската община. С част от финансовите средства се извърши модернизация на Общински исторически музей - Гоце Делчев. Реставрираха се вътрешните страни на сградата, лапидариумът, обновен е интериорът и е извършено съвременно експониране. Направиха се строително-ремонтни работи по фасадата и интериора, достави се ново осветление, озвучаване и експозиционна мебел, осигури се достъп за хора със специални нужди. Изработи се уеб страница на музея, с 3D визуализация на експонати, виртуален тур и флаш базирана онлайн игра. Уеб страницата е с богата презентация на археологическата и етнографска експозиция, историята и дейността на музея, образователни програми и проекти, ръководство и екип, информация за посещения и местоположение. Като резултат от основните дейности по проекта е изготвено проучване на културно-историческото наследство на двете общини. Разработена е и стратегия за популяризирането на Общински исторически музей – Гоце Делчев и Етнографски музей – Просочани.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Ное 05, 2013 8:42 am

Музеен информационен бюлетин за 31.10.2013 г.

1. Kонференция за гимназия „Баба Тонка” в музея
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1167236
Юбилейна конференция за мястото на гимназия „Баба Тонка” в развитието на Русе ще се проведе в Историческия музей. Организатори са гимназията, музеят, Държавен архив Русе и Русенски университет. Началото е в 10 часа с доклад на Иво Жейнов.
Следват още 7 доклада на Таня Великова, Надежда Цветкова и Толя Чорбаджиева от Държавен архив Русе, на Живодар Душков и Руси Русев от Русенския университе, на Ренета Рошкева и Мариана Димитрова от историческия музей. Научен ръководител е директорът на историческия музей доц.д-р Николай ненов. С конференцията се отбелязва 150-годишния юбилей на училището, което е приемник на Девическата гимназия в Русе.

2. Две изложби откриват в Историческия музей в Шумен
http://radar.bg/bg/2013-11-01/article/9 ... D0%BD.html
От 17.30 часа утре в Мраморното фоайе на музея ще бъде открита биографичната и археологическа изложба „Вера Антонова – щрихи от жизнения и творчески път на археолога”, а във фоайето на втория етаж ще може да бъде видяна и изложбата „Светило българско – образованието в Котел XVIII – XX в.”, съобщи уредникът в отдел „Връзки с обществеността” към музея Северина Йоргова.
Името на Вера Антонова, на която е посветена едната изложба, се свързва с проучването и популяризирането на културно-историческото наследство в Шуменско. Посетителите ще могат да видят изложени биографични документи, а акцент ще бъдат археологически находки от Мадара, Плиска, Преслав, с. Хан Крум и Шуменската крепост, свързани с научно- изследователската работа на В. Антонова.
За пръв път в града ще бъдат експонирани откритите през 2004–2006 г. златни и позлатени накити от Готския епископски център в аула на хан Омуртаг до с. Хан Крум.
Изложбата се организира съвместно с Държавен архив – Шумен и Археологически музей – Велики Преслав.
Другата изложба, посветена на 1 ноември, разкрива учебното дело през Възраждането и представя личности, които имат принос за българското образование. Сред тях са поп Стойко Владиславов – бъдещият епископ Софроний Врачански, учил на четмо и писмо котленските деца от 1775 г. до 1795 г. и Сава Доброплодни (1842-1847), който въвежда глобуса в обучението и започва да дели учениците на класове.
Изложбата се реализира със съдействието на Исторически музей – Котел.
Двете сбирки ще могат да бъдат разгледани до 29 ноември.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Ное 05, 2013 8:43 am

Музеен информационен бюлетин за 1.11.2013 г.

1. Изложба „Играчките на ХХ век“ ще бъде открита в Регионалния исторически музей в Габрово
http://www.focus-news.net/news/2013/11/ ... brovo.html
Изложба „Играчките на ХХ век“ ще бъде открита в Регионалния исторически музей в ГабровоСнимка: Регионален исторически музей- ГабровоГаброво. Изложба „Играчките на ХХ век“ ще бъде открита за посетителите на Регионалния исторически музей в Габрово от 1 ноември до края на 2013 година. Това съобщиха от музея. В нея са експонирани около 100 играчки, дарени от габровци в конкурса „Играчките на ХХ век“. Част от имената на дарителите, които представиха с играчки периода 1980 – 1990 г. са Мария Пенева, Симеон Иванов и Кристина Димитрова. Това са предимно плюшени играчки, кукли, настолни игри, пластмасови колички и фигурки. Цялата колекция обхваща периода от началото на 70-те години на ХХ век до наши дни. Едни от най-интересните играчки, които могат да се видят са игра „Лекарски комплект“ , 1983 г. от завод „Любчо Баръмов“ град Самоков, състоящ се от 12 части, Детска пералня „Пипи“, произведена от фирма Norma, СССР, Мозайка-Строител от ПП Здраве, 1976 г., фабрика „Детска радост“ и още много други кукли, неваляшки и игри.
Всеки посетител, разгледал изложбата, ще има възможността да гласува за играчка, която представя най-добре периода, която е най-любима и най-позната. На 18 декември ще се изтегли чрез томбола победител, който ще спечели Златен билет за неограничено посещение на музея и музейните обекти.

2. Традиционно женско облекло представя експозиция в Стралджанския исторически музей
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1167614
Изложбата „Цветна магия от Ямболско”, представена от Регионален исторически музей - Ямбол бе открита в Стралджа по повод Деня на народните будители и Празника на Стралджа - 8 ноември. На откриването в Исторически музей - Стралджа пред кмета на общината Митко Андонов директорът на ямболския музей Стефан Бакърджиев подчерта, че изложбата е съставена от оригинални образци, съхранявани във фонд „Етнография” при РИМ - Ямбол и в този си вид се представя за първи път. През лятото на 2014 г. същата изложба ще бъде експонирана на Етъра.
С благодарност за „Цветната магия от Ямболско” кметът Андонов отправи поздравление към всички присъстващи по повод Деня на народните будители. „Исторически музей – Стралджа всяка година преди нашия празник - 8 ноември, намира начин да ни изненада с нещо ново и да ни подскаже, че традициите ще бъдат съхранени през времето” - подчерта Митко Андонов и изрази очакването си доброто начинание и съвместната дейност между музеите на Ямбол и Стралджа да има и други измерения.
Изложбата „Цветната магия от Ямболско” представя традиционното женско облекло в края на ХІХ в. и първата половина на ХХ в. Сукманената носия впечатлява с цветове, шевици и орнаменти, разкриващи вроденото чувство за хармония на българката. Украсата на носията е съсредоточена по полите, пазвите и краищата на ръкавите, като най-ярката част остава престилката. Гостите на музея се впечатлиха от различната украса на сукманите – белокосници, елховски, копринници, пресколници, пополитници. Интерес предизвикаха и костюмите от Одринска и Беломорска Тракия, от селата Еникьой, Войника, Зорница, Тамарино.
Изложбата ще остане в Исторически музей –Стралджа до края на ноември.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Ное 05, 2013 8:44 am

Музеен информационен бюлетин за 2-3.11.2013 г.

1. Академик Георги Марков: Има риск български семейни архиви да бъдат отнесени в Скопие и да се използват с антибългарска насоченост
http://www.focus-news.net/opinion/2013/ ... enost.html
Академик Георги Марков: Има риск български семейни архиви да бъдат отнесени в Скопие и да се използват с антибългарска насоченостСнимка: Информационна агенция "Фокус" Академик Георги Марков от Института за исторически изследвания към Българската академия на науките пред Агенция „Фокус”
Фокус: Академик Марков, какъв е вашият коментар на този случай, при който Община Благоевград поиска да изкупи архива на Пелтеков, и последва скандал?
Георги Марков: Това е едно добро намерение - да се направи музей на историята на освободителното движение на българите в Македония, а тези документи, които е събрал Александър Пелтеков отразяват същината на тази история. Те са изключително ценни. Има писма на водачите на Вътрешната организация на Върховния комитет, има снимки, решения на конгреси, на конференции. Мястото на това документално наследство трябва да бъде в един бъдещ музей на освободителното движение на македонските българи в Благоевград и аз одобрявам тази идея на общината в Благоевград.
Фокус: Подценява ли се в България темата за така наречената борба за Македония; в Гърция има специален термин за нея - “македономахия” и те имат подобен музей?
Георги Марков: Вярно е, че в Благоевград има Регионален исторически музей, с една богата сбирка за Освободителните войни на македонските българи, но този музей започва още от траките, от античността. Трябва да има един специален музей, както са го направили гърците. Още повече, че фалшификациите и пропагандата на Скопие, скоро няма да престанат. Не случайно, техни емисари обикалят из Република България и търсят наследници на видни родове на дейци на освободителното движение. Тревожно е, че някои семейни архиви могат просто да бъдат отнесени в Скопие и да попаднат в един музей, който е с антибългарска насоченост. Трябва да предотвратим подобни стъпки.
Фокус: В годините назад, има ли случай на изгубени или на доброволно предадени в Скопие архиви, свързани с национално-освободителното движение, и въобще с историята на Македония?
Георги Марков: Определен случай не мога да посоча, но след 1944 година е известно, че и архивът, и библиотеката на Македонския научен институт, бяха предадени на Скопие. Това е едно огромно богатство, което е спазарено с решение на тогавашната управляваща Комунистическа партия, която реши, че може да се участва в правенето на македонска нация. Вероятно и лични архиви са били прехвърляни в Скопие, тъй като там те нямат някакво местно документално наследство от преди Втората световна война. Техни историци идват и в нашите държавни архиви, да издирват документи за освободителното движение. Ние им даваме широк достъп, но за мен, този достъп трябва да бъде ограничен, защото има един принцип на взаимност в обмяна на тези допуски до архивните фондове. За съжаление, българските историци не сме допускани до архивите на Скопие, които отразяват историята на Вардарска Македония след Втората световна война, а те използват документи от нашите архиви за техните фалшиви тези.
Фокус: С какви аргументи не сте допускани до техните архиви след 1945 година?
Георги Марков: Аргументите са, че някои от архивите са били ведомствени. Примерно, за терора на българите след 44-та година, е отразено в документацията на тяхното вътрешно министерство или за лагерите, където са били изпращани българи, и след това съдебните процеси след Втората световна война, делата са затворени в тяхното Министерство на правосъдието. Дават документи, които са без особено значение, а всъщност ние тук им предоставяме почти всичко, включително документи от Висшия централен архив, от архива на ВМРО, от личните фондове. Така че - крайно време е да се въведе този принцип на взаимност, защото те взимат наши документи, които използват за антибългарски цели, включително ги фалшифицират. Така ги представят, че където пише македонски българин, те пишат македонец, а отделни изказвания на дейци на ВМРО така ги сглобяват, че смисълът е съвсем друг.
Фокус: Как е възможно да пренапишеш Тодор Александров днес, примерно?
Георги Марков: Тодор Александров и Иван Михайлов, до разпадането на Югославия, те ги бяха обявили за фашистки главорези, за слуги на българската монархия, но вече посягат и към тях. Не толкова към Иван Михайлов (вероятно ще стигнат и до него), но към Тодор Александров, който има едно любимо изречение: „Това е в полза на българското племе” или „Това е във вреда на българското племе”. Той употребява не народ или нация, а българското племе. Те така го представят, че той е жертва на българската буржоазия, заради отказа си от майския манифест, и го представят, като един от македонските революционери.
Фокус: Споменахте контекста, в който тези документи се четат в Скопие. В последните години, има ли конкретни примери на фалшифицирани, изменени документи, които са публикувани, обнародвани, използвани в научни трудове?
Георги Марков: Те фалшифицират документи, като посягат най-вече върху думата „българин”. В последните години се появиха някои сборници, където вече има думата българи в освободителното движение в Македония, но това е по-скоро изключение. Преди 5 години беше издаден един сборник от полицейски документи от края на 19-ти век, основно турски. В края на 19-ти век, когато се появят четите в Македония, съответно пише тяхната националност, и пише - българска чета, с еди кой си войвода, по-рядко сръбска или гръцка чета. Това е едно изключение, тъй като - те продължават да си пишат за македонски войводи, за Македонско освободително движение, което е в разрез с историческата действителност.

2. Детски музей ще бъде построен в София
www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika ... ia-5997300
Детските музеи са американско откритие, което придобива все по-голяма популярност извън САЩ. До две години и в София ще бъде построен такъв музей, пише "Ню Йорк Таймс".
Според изданието фондация "Америка за България" ще инвестира 15 млн. долара в иновативния проект "Музейко".
Сградата, която ще бъде ремонтирана за целите на музея,
се намира в Студентския град и в момента е университетска лаборатория.
Американското издание обръща внимание предимно на архитектурните особености на проекта. По думите на ангажирания нюйоркски архитект Лий Школник музеят ще бъде организиран около идеята за движение през времето и пространството.
В средата му ще има "дърво", изработена от стъкло, пластмаса и стомана, което ще минава през трите етажа на сградата.
Долният етаж, който е под земята, и където са корените на дървото, ще приюти експозициите на миналото - палеонтология, геология, археология.
На приземния етаж ще бъде представено настоящето чрез пана с информация за околната среда, архитектурата и градовете.
Горният етаж ще бъде посветен на бъдещето и ще съдържа интерактивни изложби за най-новите технологии и пътуването в космоса.
Отвън сградата ще бъде облицована почти изцяло със стъкло, съчетано със цветни скулптурни форми, които да се вписват в планинския релеф около София.
Искаме тя да е нещо ново, видът ѝ да действа подканващо на семействата,
казва архитектът Школник.
Според него много от сградите в България са затворени и затова се е опитал да остави впечатление за отвореност и прозрачност – както чисто физически, така и метафорично.
От къде идва идеята
От 2010 г. насам фондация "Америка за България" е финансирала няколко по-малки проекта за детски кътове в съществуващи български музеи, които предизвикват голям интерес и привличат много посетители.
В Регионалния исторически музей в Кюстендил такъв детски кът е изграден в началото на 2013 г. От средата на февруари до края на октомври той е бил посетен от 953 деца и 210 техни придружители, което представлява 25 процента от посещаемостта на музея в този период.
Пред Vesti.bg директорът на музея Валентин Дебочички сподели, че специално заради детския кът пристигат автобуси с ученици от цялата страна и че изграждането му е повишило интереса към музея като цяло.
Деца играят в специализирания кът на Регионалния исторически музей в Кюстендил Деца играят в специализирания кът на Регионалния исторически музей в Кюстендил Източник: Архив
В резултат на големия интерес към тези малки проекти от "Америка за България" решават да се ангажират с "Музейко".
Решихме да предприемем нещо по-мащабно – детски музей по американски модел, казва Бистра Кирова, директор на музея от страна на фондацията.
По план проектът "Музейко" трябва да бъде официално представен през първата половина на ноември.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2013 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Ное 05, 2013 8:44 am

Музеен информационен бюлетин за 4.11.2013 г.

1. Намаляват посетителите на Историческия музей в Батак
http://www.focus-news.net/news/2013/11/ ... batak.html
Намаляват посетителите на Историческия музей в БатакСнимка: Информационна агенция "Фокус"Пазарджик. Тази година посетителите в Историческия музей в Батак няма да достигнат 50 хиляди, както се случваше през последните няколко години, когато това събитие беше отбелязвано тържествено, каза за Радио „Фокус” Пазарджик директорът на музея Теодора Пейчинова. Тя коментира, че, за съжаление, кризата оказва влияние и на посещенията в музея и през 2012 година също е отчетено намаление на посещенията. Билетът, който се закупува в информационния център, е обходен за целия комплекс и посетителите посещават с него три места – централната сграда на Историческия музей, Балиновата къща и Шаровата къща. Специално в Балиновата къща има хубава атракция с макети на баташките носии, на която посетителите много се радват и се снимат за спомен. Къщата е голяма и хубава, представя традиции, носии, празници, инструментариум на батачани и предизвиква постоянен интерес, добави Пейчинова. Тя уточни, че къщите имат нужда от ремонти, като в момента община Батак кандидатства с проект за едната от тях. Проектът все още не е спечелен, но, ако това стане, музеят ще има една от най-съвременните галерии, каза също директорът. В момента в галерия „Борис Шаров” на музея в Батак гостува изложбата „Икони от Родопите XVІ - XІX” на Регионален исторически музей Кърджали.

2. Изложба "Гео Милев и списание Der Sturm" се открива тази вечер в столицата
http://www.focus-news.net/news/2013/11/ ... tsata.html
Изложба "Гео Милев и списание Der Sturm" ще се
открие от 18:00 ч. в Галерия „Средец” на Министерството на културата, съобщиха от пресцентъра на министерството. В експозицията са включени 46 автентични страници от броеве на легендарното списание „Der Sturm” от първите две десетилетия на 20-и век, притежание на Къщата-музей "Гео Милев" в Стара Загора. Тъй като само Гео Милев е превеждал на български език материали от
списанието, това прави изложбата уникална. Тя показва ролята на
"Der Sturm" в живота и творчеството на големия ни поет бунтар. Куратор на изложбата е доц. д-р Ружа Маринска. ”Изложбата „Гео Милев и „Der Sturm” е особена изложба. Тя ни връща век назад, когато списание „Der Sturm” /в български превод „Буря”/ първо в Европа лансира имената на Кандински, Кокошка, Шагал и други радикални обновители на художествения език. На неговия издател Херварт Валден (1878 - 1941) биха завидели съвременните артмениджъри. Повече от 20 години той успешно ръководи и едноименна галерия в центъра на Берлин, издателство, театрална сцена, школа. В кръга на „Der Sturm” Гео Милев (1895-1925) се озовава по време на лечението си през 1918 година. Пламенен борец за модерното изкуство, след завръщането си в родината той е представител на списанието у нас. В неговия архив /днес в Къща-музей „Гео Милев” в Стара Загора/ са запазени броеве от „Der Sturm”, които предлагаме на вниманието на публиката. Те са доказателство за това, че тогава българите за първи път се запознават с идеите и творчеството на художниците, взривили света на образите в началото на миналия век”, пише изкуствоведката Ружа Маринска.
Изложбата „Гео Милев и списание Der Sturm" в Галерия „Средец” на Министерството на културата ще продължи до 15 ноември 2013 г. включително.

3. В Шуменския музей представят гостуващ детски кът
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1168712
Гостуващият музеен детски кът „Открий какво умееш" ще бъде представен в Регионалния исторически музей в Шумен утре от 11 часа. Той е разработен от екип специалисти от Департамент „Археология" към Нов български университет и Архитектурно-етнографски комплекс „Етър" - Габрово, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България".
За първи път атрактивните мобилни конструкции на детския кът ще бъдат експонирани извън територията на Етъра и шуменци ще могат да се потопят в света на занаятите, ще имат възможност да изпробват своите умения, да творят и чрез игри и забавления да усвоят знания за българските традиции. По-възрастните ще си припомнят позабравени игри и играчки, а младите ще научат за тях.
Детският кът ще работи със зимното работно време на РИМ - Шумен и по предварителни заявки.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

ПредишнаСледваща

Назад към Your first forum

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron