Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2011 г.

Уважаеми потребители. форумът е тясно специализиран и достъпът до него е ограничен. Ако имате въпроси обръщайте се към администратора.

Модератор: vl.varnenchik_museum

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Чет Дек 01, 2011 9:43 am

Музеен информационен бюлетин за 1.12.2011г.


1. Новооткрита монета доказва, че Созопол не е бил византийски град, според археолози
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1596302
Археологът и директор на Бургаския музей Цоня Дражева вчера откри монета от времето на Иван Шишман, предаде репортер на Радио „Фокус”-Бургас. Монетата е намерена в новооткритата църква в Созопол пред входа на средновековната крепост. Тази църква е добре запазена в олтарната си част, а монетата е открита в южния кораб на църквата, която според археолозите е построена през 6-ти век. „Открихме я заедно с още интересна керамика. Има и още монети, които най-общо датират от края на 4-ти до 14-ти век. Това е може би времето, в което тази църква съществува или поне некрополът, който е съществувал преди нея и върху който е изградена църквата. За това свидетелстват и погребения, които открихме под абсидата. Това означава, че тя е препокрила съществуващо вече християнско гробище. Вероятно датата за изграждането й е началото на 6-ти век”, каза Дражева. Откритата монета е медна и е имала сребърно покритие с хубав печат. Сечена е в централната монетарница на старопрестолния Търнов град. Има монограма на Иван Шишман. От другата страна има изображение, което е свързано с християнските владетели-разцъфналия кръст, на който в страни е написано, че трябва да бъде покровителстван от Царя на царете Христос. Тази находка е важна, защото дълго време се интерпретира, че Южното крайбрежие, след похода на византийския пълководец Михаил Глава остава във византийската държава и не са се връщали никога в българската държава. Цялото крайбрежие поради дългото време гърчеене има едни фалшифицирани истории, които са свързани и с Несебър, Поморие, Созопол и Ахтопол. Сега виждаме, че Тодор Светослав е възвърнал тези земи и е бил седем месеца в Созопол, после Иван Александър отново ги връща по време на дълги междуособни войни, и по времето на Иван Шишман територията от Созопол до Ахтопол е българска територия, която участва в борбата на българската държава в този период срещу Османската империя”, каза Цоня Дражева
Директорът на Регионалния бургаски музей Цоня Дражева е носител на наградата на Областния управител за принос в икономиката, културата, медицината, археологията . Грамотата и плакетът й бяха връчени от областния управител Константин Гребенаров по време на срещата с новоизбраните кметове и общински съветници от областта. Отличието на Областна управа се връчва за втора поредна година. Главен асистент по археология Цоня Дражева получава отличието за неуморния си труд и приноса към на културното и историческо наследство на региона. Тя завършва исторически факултет към Софийския университет със специалностите археология и философия. 33 години Дражева отдава на археологията, а 15 години ръководи бургаския регионален музей. Подпомага създаването на общински музей в общините в областта - Малко Търново, Средец, Поморие, Царево. Работи като ръководител и зам.-ръководител на почти всички археологически разкопки в областта- Деултум, Средновековната крепост Маркели, Средновековен манастир Свети Иван Кръстител, участва в откриването на мощите на Йоан Кръстител, късноантична крепост в община Сунгурларе, на крепостна стена в Созопол, Тракийското светилище Бегликташ в Приморско, Средновековна крепост Русокастро, антична кула и укрепено пристанище в местността Пода в Бургас, Аквакалиде. Цоня Дражева участва и в последното откритие на входната врата на древна Аполония. Има множество научни публикации български и чужди, научни популярни филми, авторски предавания и изложби в страната и чужбина. Ръководител е на проекта „Нестинарството- живата магия- огнена жарава”, който печели първо място в националния конкурс по програмата на ЮНЕСКО.

2. В Русе бе открит международния форум "Панаир на музейните изложби"
Източник: http://www.ruseinfo.net/news_95589.html
Кметът на Община Русе Пламен Стоилов откри днес международния форум Панаир на музейни изложби, който се провежда за трети път и се организира от Регионален исторически музей - Русе и Министерство на културата.
„За мен е удоволствие да поздравя организаторите и участниците на третото издание на международния Панаир на музейните изложби. Горди сме, че градът ни е домакин на форум на такова високо международно ниво, привлякъл вниманието на специалисти от чужбина, експерти от страната, музейни уредници и мениджъри.
Днешното събитие достойно защитава каузата на Русе като кандидат за Европейска столица на културата през 2019 година.“, каза господин Пламен Стоилов пред присъстващите.
Приветствие към организаторите и участниците в Панаира на музейни изложби поднесе днес зам. областният управител Петър Даскалов. Сред официалните гости на организирания от Регионалния исторически музей-Русе и Министерство на културата международен форум бяха и кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов, както и световно признатият професор по право Норман Палмър.
„Избраният тази година в програмата акцент „Наследства и интелектуални права” е една изключително актуална тема. Дискусията по нея е от особено значение за регион като Русе, който е с богато културно-историческо наследство. Форуми като настоящия, утвърждават града ни като културна столица на България и заемат своята ключова позиция сред неоспоримите аргументи, с които Русе ще се кандидатира за Европейска културна столица през 2019 година”, каза в приветствието си г-н Даскалов.
Това е третото издание на панаира на музейните изложби. Близо 80 специалисти, музейни експерти, уредници и мениджъри от България и света участват в тазгодишното издание на международния форум. Програмата включва над 20 презентации и редица съпътстващи инициативи.
След официалното откриване Международниятфорум за обучение и споделяне на музеоложки практики щe продължи с първата работна сесия на тема: “Наследства и интелектуални права“.

3. Цоня Дражева получи Почетния знак на Областния управител
Източник: http://www.burgasnews.com/component/con ... upravitel-
За втора поредна година Константин Гребенаров връчи Годишната награда на Областния управител – Грамота и Почетен знак. Високото отличие се присъжда на изявени личности от региона за изключителните им заслуги в успешното социално, културно и икономическо развитие на област Бургас. Наградата за 2011 година получи Цоня Дражева – директор на Регионалния исторически музей, в присъствието на кметовете и председателите на Общински съвети от областта, медии, приятели и колеги на археоложката.
Цоня Дражева близо 33 години активно работи като археолог, участва в научни колективи и ръководи редица археологически разкопки и открития в област Бургас, сред които: Археологически резерват „Деултум - Дебелт”; Средновековната крепост Маркели край Карнобат; Средновековния манастир Св. Йоан Кръстител на остров Св. Иван, Созопол, където участва в откриването на мощите на Йоан Кръстител. С нейно съдействие са създадени общински музеи в Малко Търново, Средец, Поморие, Царево. С името й се свързват още редица научни публикации, научнопопулярни филми и авторски предавания.
„Постиженията на г-жа Цоня Дражева в сферата на археологията, развиването на туризма и популяризиране на област Бургас са огромни и днешната награда символизира нашата признателност и възхищение към ентусиазма и професионализма, които тя влага в работата си”, сподели Гребенаров мотивите за решението именно тя да получи Годишната награда на Областния управител. От своя страна Дражева сподели, че никога не е работила за награди, но е щастлива и развълнувана от отличието и го приема едновременно, като оценка за дългогодишния си труд и начин да увлече повече млади хора по магията, наречена археология.

4. РИМ - Плевен-Още за подарената на Музея фосилна находка
Източник http://lotus.superhosting.bg/~plevens/i ... &Itemid=41
Подарената от г-н Найден Зеленогорски на Регионален исторически музей в Плевен, фосилизирана риба от Китай, която е на възраст около 130 милиона години, ни разкри още един необикновен факт. При детайлно изследване на находката доц. д-р И. Райчев, ръководител отдел „Природа”, откри още един фосилизиран екземпляр на гърба на глинестата плочка, включена в рамката на сувенира. Двете находки, които вероятно са от един и същи вид костна риба (хрущялните не могат да се фосилизират, поради липса на костен скелет), са обитавали територия от днешен Китай, която в миналото е била воден басейн.
Припомняме, че фосили, или още т.н. вкаменелости са естествено запазилите се в земните пластове останки от живели някога гръбначни организми. Обикновено се фосилизират индивиди под тежестта на утаечни глинести скали /седименти/. Поради липсата на кислород, който обуславя гнилостните процеси, труповете им постепенно се минерализират. Затова друго необходимо условие е в земните пластове да има разтворени минерални соли на елементи като силиции, манган, желязо.

5. Показаха уникална монета на Иван Шишман открита в Созопол
http://news.burgas24.bg/309560.html
Изображение
Областният управител на Бургас Константин Гребенаров за втора поредна година връчи Годишната награда за заслуги в обществено-икономическото развитие на област Бургас на директорката на археологическия музей Цоня Дражева.
Дражева пък показа уникална медна монета с монограма на цар Иван Шишман открита в Созопол от бургаски археолози. Ценната находка е намерена вчера в новооткритата църква пред входа на Средновековната крепост. Монетата е била намерена заедно с уникална керамика и други монети, датиращи от 4 в. до 14 в. Монетата е медна, със сребърно покритие. Сечена е в централната монетарница на Старопрестолния град, съобщи директорът на Бургаския регионален музей - Цоня Дражева.
На едната страна е монограмът на последния български цар, а от другата страна има християнски кръст и надпис. "Откритието ни позволява да направим извода, че през 14 в. земите от Созопол до Ахтопол са били българска територия, а хората там са участвали актив
но в битките срещу Османската империя", допълни още Дражева.
Общо три са монетите с монограма на Иван Шишман, които археолозите са открили в новата църква на Созопол.
Вчерашната находка е особено ценна, защото монетата е добре запазена и с ясни надписи. Археолозите са я намерили в централната зала на южния кораб на църквата в изгорял земен пласт. Под мястото вече е намерен некропол. Оказва се, че новата църква припокрива съществувало вече християнско гробище.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Пет Дек 02, 2011 3:43 pm

Музеен информационен бюлетин за 2.12.2011г.

1. Музеят в Благоевград организира кръгла маса в памет на Даме Груев
Източник: http://news.blagoevgrad24.bg/309611.html
Днес от 11:00 часа, в конферентната зала на Регионален исторически музей - Благоевград ще започне Национална кръгла маса на тема "Дамян Груев - живот, обречен на Македония", съобщават от пресцентъра на институцията за Blagoevgrad24.bg. Форумът е по повод 140 години от рождението и 105 години от гибелта на Даме Груев - деец на българското национално-освободителното движение в Македония и Одринско, един от основателите и идеолозите на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Организатори на Националната кръгла маса са Регионален исторически музей - Благоевград, Института за исторически изследвания към БАН и Македонския научен институт - София.
Участие ще вземат историци от ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград, Института по балканистика с Център по тракология към БАН, Института за исторически изследвания към БАН, Македонския научен институт и Регионален исторически музей - Благоевград. "Делото на Даме Груев сред българската емиграция в Северна Америка", " Даме Груев в Костурско 1903 г.", " Дамян Груев и автономисткото движение в Сърбия 1905-1906 г." са част от заглавията на докладите, които ще бъдат представени на форума.

2. Изложба „Корените на съвремието. Из най-новите изследвания на Института по археология и етнология” ще бъде открита в София
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1596719
Изложбата „Корените на съвремието. Из най-новите изследвания на Института по археология и етнология” ще бъде открита на 6 декември в Националния археологически институт с музей при БАН. Това каза пред Агенция „Фокус” Халина Кръстева, програмен служител в Полския институт. Изложбата е подготвена в Полша от Института по археология и етнология при Полската академия на науките. Те са изготвили подбор от 28 табла, които представляват историята на полската археология и най-интересните места, където и в момента се провеждат археологически изследвания. Тези изследвания датират от епохата на палеолита, неолита, включват бронзовата епоха, периода на римското влияние, средновековието и новото време.
Изложбата разказва за изследванията, извършвани от Института по археология и етнология не само на територията на Полша, но е представена също и работата на археолозите в Африка. Изложбата е едно от съвместните мероприятия и сътрудничество между двата института – Националния археологически институт с музей при БАН и Института по археология и етнология при Полската академия на науките. „Полският институт по археология и етнология сътрудничи от много отдавна с българския си партньор – с Националния археологически институт с музей при БАН. Ще има работна среща по време на пребиваването на гостите от Полша и ще се разглеждат нови теми за сътрудничество в областта на археологията. Една от тези теми ще бъде върху изследвания в областта на периода на неолит в североизточната част на Черно море и прибалтийската част в Полша”, допълни Халина Кръстева. „Втората част на изложбата е посветена на историята на материалната култура и ще разглежда теми, които са свързани с религиозния живот”, каза още Кръстева. Официалното откриване на изложбата „Корените на съвремието. Из най-новите изследвания на Института по археология и етнология” ще бъде на 6 декември от 18.00 часа в Националния археологически музей. Изложбата ще продължи до 30 декември, като в деня на нейното откриване входът е безплатен.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Дек 06, 2011 12:18 am

Музеен информационен бюлетин за 3-4.12.2011г.

1. Възможно е в Сливен да има Музей на бойната слава
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=818792
Музей на бойната слава е възможно да бъде създаден в Сливен. Вероятно той ще бъде изграден в района на бившите казарми близо до паметника на Седми конен полк - „Орлето”.
„Имаме вече такава идея и тя ще се реализира със Съюза на офицерите и сержантите от запаса и всички родолюбиви и неправителствени организации” – съобщи кметът на Сливен Кольо Милев. Той допълни, че като се направи план на целия район, ще се види как такъв музей ще се впише в общия вид и кое място ще е целесъобразно, дори е възможно да се направи и допитване до гражданите.
Темата за Музей на бойната слава в Сливен излезе на дневен ред след като стана ясно, че няколко танка „Майбах” от Втората световна война, възстановени в Сливен, ще бъдат предоставени за Музея на бойната слава в Ямбол.
„Интересното е, че някои частни фирми в София си подготвят мини-музеи, а ние, люлката на Трета армия да не можем да покажем нищо на младото поколение. Затова аз съм „за” - както за изграждането или възстановяването на Дом на офицерите и сержантите от запаса и резерва, така и за такъв музей” – категоричен е Кольо Милев.

2. Музей събира играчки от 100-годишни
Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1137322
Шуменският исторически музей ще събере в изложба "Детство мое" играчките, с които са се забавлявали децата през XIX и XX век. Ако столетниците - деца от онова време, са живи и здрави, могат сами да дарят кукли, камиончета и други залъгалки. Иначе могат да го сторят техните деца и внуци. Приемат се и кошчета, колички, дори дрешки. Музеят ще приема даренията три месеца и догодина ще подреди любопитната експозиция.

3. Деца ще украсяват сурвачки в музея в Стара Загора
Източник: http://www.radio-sz.net/rsz/index.php?o ... 8-11-59-41
„Коледна звезда” е темата на декемврийския уикенд в Регионалния исторически музей в Стара Загора. Откриването е в 11 часа на четвърто експозиционно ниво. С песни и танци децата от Дома за деца, лишени от родителски грижи „Незабравка” ще дадат началото на празника в музея. В художественото ателие специални гости- демонстратори ще помагат на желаещите да направят коледна украса, сурвакнички и картички. Билетите са с цени 3 лева за възрастни и един лев за ученици, студенти и пенсионери.

4. Сребърно кандило е културна ценност за месец декември
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=818356
Ръкописи на Неофит Рилски са новата културна ценност в Историческия музей
Културна ценност за месец декември в регионалния исторически музей е сребърно кандило, дарение от църковното настоятелство на храм „Света Троица" в Габрово. Техниката му на изработка е лята, ажурна с гравирани изображения. Състои се от три части с декоративен завършек отдолу.
Украсата, която се редува на девет пояса, се състои от елипсовидни арки по хоризонталата, в средата - клонки с цветя, пъпки, листенца, геометрични мотиви от ромбове с точки и ленти. В най-издутата част на три места са запоени три лети ангела (серафими) и халки, за които са прикачени три синджира, изработени от ромбовидни пластинки със стилизирана украса. Плочка с гравиран надпис „1815", датира времето на изработката му

5. Регионален исторически музей гостува с етнографска изложба в Стара Загора
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=818392
Изображение
След двугодишното си експониране в музейната зала „Стримон", етнографската изложба на Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов" - Кюстендил „Човешкият кръговрат - миг и вечност" бе ситуирана в част от експозиционното пространство на новата сграда на Регионален исторически музей - Стара Загора. Гостуването й ще продължи до края на месец февруари 2012 г. То е резултат както от установеното сътрудничество със Старозагорския музей, чиято изложба „Праисторическа Тракия VI-III хил. пр. Хр." бе представена в изложбената зала в джамия Ахмед бей от април до ноември 2011 г., така и от интереса към етнографското многообразие на Кюстендилския край и богатството от багри и обичаи, които тя съчетава. Официалното й откриване бе в Деня на Св. Андрей (30 ноември) - в народните обичаи символ на началото на зимата и зимните празници.
Изложбата представя обичаи и обреди, свързани с важните етапи от биологичното и социално развитие на човека, разтеглени във времето. Периодът на детството е показан чрез няколко основни момента: идването на орисниците при новороденото, за да нарекът неговата съдба; първото къпане; първото закърмяне; обичая „повойница"; прохождането; детските игри и забавления. От детството се отива към юношеството. Посетителят може да види лазарка, коледарче, обичаи за гадаене на женитба. Пресъздадена е българската сватба като част от човешкия кръговрат. Следващият етап от биологичното израстване на човека е зрялата възраст, в която човекът трупа житейски опит и знания, става по-осъзнат в обществото, развива своите умения. В изложбата може да се проследи и „пътя на готовата нишка", от стрижбата на животните до преденето с хурка и чекрък, да се видят различни предмети от материалната култура, втасването на хляба в нощвите и др. Старостта, като последен етап от човешкия живот, е представена като символ на мъдрост, дълголетие и натрупан житейски опит. Наред с домашния интериор са показани и ритуални практики, свързани с бабуването и празника Бабинден.

6. Музей в Мексико превърна оръжията на наркокартелите в изкуство
Източник: http://www.tvevropa.com/bg/news/enterta ... view/63584
Може ли оръжеен арсенал, принадлежал на мексиканските наркокартели, да се превърне в обект на изложба, в произведение на изкуството. Оказва се, че да. Доказа го Музеят на паметта и толерантността в Мексико Сити. Културният институт нареди изложба, разкриваща малка част от оръжията на бандите, занимаващи се с трафик на дрога на територията на северноамериканската страна.
Пушки, автомати, пистолети, гранатомети са внасяни нелегално през границата със САЩ и са конфискувани от мексиканските граничари. Сега те са експонати зад музейните витрини.
2000 незаконни оръжия са обект на контрабанда всекидневно в Мексико. Представете си за какви числа става дума. Говорим за огромни количества оръжия в Мексико – около 50-60 милиона бойни единици. Ние решихме да покажем на публиката малка част от тях, каза Якобо Даян, говорител на музея.
Оръжейната индустрия генерира милиарди долари печалби, а те се удвояват и утрояват, когато наркокартелите използват оръжията, за да завоюват нови територии за разпространение на дрога.
Усилията на властите да ограничат незаконната търговия с оръжия засега не дават ефективен резултат. Но пък заловените оръжия може спокойно да се превърнат в артефакти, макар че е твърде стряскащо да сравниш инструменти за убиване с произведения на изкуството.

7. Деца ще украсяват сурвачки в музея в Стара Загора
Източник: http://www.radio-sz.net/rsz/index.php?o ... 8-11-59-41
„Коледна звезда” е темата на декемврийския уикенд в Регионалния исторически музей в Стара Загора. Откриването е в 11 часа на четвърто експозиционно ниво. С песни и танци децата от Дома за деца, лишени от родителски грижи „Незабравка” ще дадат началото на празника в музея. В художественото ателие специални гости- демонстратори ще помагат на желаещите да направят коледна украса, сурвакнички и картички. Билетите са с цени 3 лева за възрастни и един лев за ученици, студенти и пенсионери.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Дек 06, 2011 12:30 am

Музеен информационен бюлетин за 5.12.2011г.

1. Етнографският музей в Пловдив отбелязва еснафски празник
Източник: http://news.plovdiv24.bg/310487.html
Регионалният етнографски музей има удоволствието да покани всички пловдивчани и гости на града на традиционното честване на еснафския празник Св. Спиридон (12 декември 2011 г.), в понеделник от 10.00 часа. В Регионален етнографски музей - Пловдив, където заедно със Задругата на майсторите на народни художествени занаяти - Пловдив възпроизвеждат ритуала в неговия автентичен вариант, известен от епохата на Възраждането.
Денят на Св. Спиридон е известен в страната като "Денят на майсторите". Почита се като закрилник на грънчарите, керемидчиите, тухларите обущарите, казанджиите и т.н, той е приет за покровител на всички занаятчии.
...

2. Ловеч домакин на корейска гостуваща изложба
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=818904
От 5 декември, две седмици Ловеч ще е домакин на гостуващата изложба „Книги, фотографии и изделия на приложното изкуство на КНДР", която ще се открие в изложбената зала на Регионалния исторически музей в кв. Вароша - пл. „Тодор Кирков" в 16 ч., информираха от пресцентъра на общинската администрация.
Гостите ще се докоснат до културата, изкуството и традициите в Северна Корея, ще видят брошури, книги и материали за страната, картини живопис. Експозицията идва в Ловеч благодарение на сътрудничеството между общината, музея и посолството на Корейската народно-демократична република, откъдето се очакват гости на откриването.
Основната част от изложбата-базар са живописните картини, инкрустирани със самороден седеф, изпълнени в традиционната мозаечна техника. Гланцът и цветът на раковините, които са основен материал на изображението, се съхраняват дълго, откъдето идва и името на техниката "ман-нен-хва", т.е. "вечна картина".
Корените на това изкуство са в далечното минало преди повече от 1000 години. Тогава корейските майстори започнали да украсяват различни предмети от бита и мебели с раковини и черупки от мекотели. Постепенно това изкуство добива своите форми и през 60-те и 70-те години на миналия век художниците обединяват елементите на приложното и изобразителното изкуство и създават нов тип мозайка.
Гоблените, бродирани върху копринена основа, представляват прецизно предадени природни картини. Богатствата от цветове и финото изпълнение ги прави акцент в изложбата.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Дек 07, 2011 10:04 am

Музеен информационен бюлетин за 6.12.2011г.

1. Изложба на икони на Св. Никола
Източник: http://bnt.bg/bg/news/view/65493/izlojb ... _sv_nikola
Експонатите са от фонда на Националния исторически музей и от сбирката на Бургаската художествена галерия. Те ще останат в града през следващите 10 дни. Изложбата е подредена в културния център „Морско казино”.
Изложените икони са сътворени между 16 и 20 век. Някои от тях са изцяло реставрирани, а други консервирани. Целта на изложба е да се проследи как се е развило за пет века иконописването на един от най-почитаните светци в православния свят.
Нина Вутова - куратор на изложбата: "Това е един от малцината светци, който не е претърпял мьчения през живота си, не е загинал за вярата в мъченическа смърт, както повечето светци, но за сметка на това, доживявайки до дълбока старост."
Свети Николай Мирликийски извършва невероятно добри дела, помага на много хора и тъкмо за това е светец и покровител както на моретата, на езерата, така и на рибарите. В много по-късна епоха става покровител и на банкерите.
Нина Вутова - куратор на изложбата: "Защото той, доброволно, произхождайки от много богато семейство, раздава своето богатство и което според мен би могло да бъде пример в днешни дни, абсолютно държи и това се случва, тези негови добри дела да останат в пълна тайна - никой не разбира за това, че той дарява цялото си имущество на хората, които са в нужда."
Сред най-ценните експонати са две икони на светеца. Едната е от 1563 г., рисувана в стила на Критската иконографска школа, а другата е от 1723 г. от църквата „Св. Атанасий” в Бобошево.Специалистите поясниха, че това са образците, интерпретирани най-често в съвременните икони.
Достойно място в експозицията е отделено и на т.нар. примитиви - не скъпи икони, каквито е имало във всеки български дом през вековете.

2. Проф. Николай Овчаров: 22 сребърни женски накита ще бъдат изложени в експозицията на Националния археологически музей
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1597958
22 сребърни женски накита ще бъдат изложени в експозицията на Националния археологически музей. Това каза пред Агенция „Фокус” археологът проф. Николай Овчаров. Съкровището е било представено на пресконференция днес.
Става дума за накитно съкровище от аристократични женски накити с тежест повече от 1 килограм и общо 22 на брой, с позлата. Датира от 16 - 17 век и се състои от женски накити, както и от 12 цели или фрагментирани невестински венци. Дело е на Чипровската златарска школа и е едно от най-добрите произведения на златарството от този период.
„То попада във фондовете на нашия музей някъде през 1983 - 1984 година, но до този момент почти не е показвано на публика. Сега обаче то ще бъде вече изложено постоянно, защото е много важно за историята на Урвич и на нашето изкуство от тъмните векове”, каза още проф. Овчаров.
Английски учител на име Джон Барнип е открил това съкровище на аукцион в Лондон. „Отбелязано било в паспорта му, че то е намерено в крепостта Кокалянски Урвич, под пода на някаква сграда. И го откупува на една сравнително ниска цена. После го дарява на Националния археологически музей”, поясни проф. Николай Овчаров.
„Новото съкровище от Урвич идеално се свързва с други манастири и църкви от Софийската Света гора и ни показва, че край София действително са оцелели такива български феодали от предишната епоха”, каза още проф. Овчаров.
На пресконференцията проф. Николай Овчаров и д-р Бони Петрунова са представили книгата „Урвич между легендите и историческата истина”, която описва разкопките при крепостта Кокалянски Урвич край София. „Тя сумира резултатите както от разкопките, проведени през октомври тази година, така и предишните изследвания през последните 40 години. Това е едно предварително изследване, което тепърва ще бъде обогатявано. Разкопките там продължават и през следващата година”, допълни проф. Николай Овчаров.


3. Виртуален музей на Валентино беше открит в Ню Йорк
Източник: http://novini.dir.bg/news.php?id=10072484
Италианският гений в модата, който се оттегли преди 3 години от активна творческа дейност, Валентино Джаравани направи достъпни иконичните си модели и тоалети за широките маси. Той постави някои от най-известните си облекла във виртуална експозиция в галериите на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк.
Скъпият проект е отнел близо две години и е осъществен с подкрепата на партньора на Валентино – Джанкарло Джамети. Използвана е 3D технология, за да бъдат показани най-добре в пространството над 300 модела на 79-годишния дизайнер. Експонатите са организирани тематично, те са пръснати в различните крила и галерии на музея, като заемат площ от 10 000 кв. метра.
“Беше ми трудно да избера от всичките ми любими дрехи тези, които да подредя в тази виртуална изложба. Обичам всичко в черно и бяло. Щеше да ми е по-лесно, ако във всяка стая бяхме сложили различни тоалети, в зависимост от това кой какво харесва“ - сподели Валентино.
Освен тоалетите, в дигиталната триизмерна експозиция са включени още скици, илюстрации, рекламни брошури, редакторски бележки и снимки, които разказват историята на всяка дреха. Запитан дали има планове да се върне в модния бизнес, Валентино категорично отрече. На откриването на виртуалния музей присъстваха неговите близки приятели – актьорите Хю Джакман и Ан Хатауей.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Чет Дек 08, 2011 9:42 am

Музеен информационен бюлетин за 7.12.2011г.

1. „Светлина от миналото” ще грейне в Славейковото училище в Търговище
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=820170
В Славейковото училище в Търговище утре ще бъде открита изложба „Светлина от миналото". Експозицията е дело на Регионалния исторически музей в града.
„Светлина от миналото" представя колекцията осветителни тела от музейния фонд. В Славейковото училище ще бъдат изложени лампи от времето на римляните до ХХ век, подредени в подходящи интериори. Експонатите показват по какъв начин и с какво хората от по-близко или далечно минало са осветявали домовете си.
Подобна изложба не е правена в България, уверяват от Регионалния исторически музей. И канят жителите и гостите на Търговище да я посетят. Нейното откриване е в 17 часа.

2. Откриха римска баня при ВиК ремонт в Обзор
Източник: http://burgas.dir.bg/news.php?id=10075436
Останки от римска баня бяха открити при ВиК ремонт близо до центъра на Обзор, пише в. Твоят ден.
Банята е военна, с дължина около 40 м и е много добре запазена, което рядко се случва за находки от римския период, коментира директорът на Регионален исторически музей - Бургас Цоня Дражева.
През ІІІ-ІV в. Обзор е известен като „Града на Юпитер”, тук е бил разположен голям храм на главния бог на римляните, върху който след това е построена грандиозна християнска базилика, затова могат да се очакват още интересни находки, допълни още директорът на музея в Бургас.
Останките са намерени на 15 см под асфалта и досега не са били разкрити, защото в тази част на Обзор не е имало изкопни работи.

3. Доц. д-р Милко Аспарухов, директор на дирекция „Военноисторически музеи”-Плевен получи орден „Дружба” на президента на Руската федерация
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1598306
Доц. д-р Милко Аспарухов, директор на дирекция „Военноисторически музеи”-Плевен, получи почетен орден „Дружба” на президента на Руската федерация Дмитрий Медведев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Орденът беше връчен на доц. Аспарухов от Н. Пр. Юрий Исаков, посланик на Русия за България. Доц. Аспарухов бе удостоен с ордена за своя 35-годишен опит и огромния си принос в изучаването, опазването и популяризирането на културно-историческото наследство от Руско-турската освободителна война. Доц. Аспарухов получи поздравителен адрес от председателя на Народното събрание на Република България г-жа Цецка Цачева по случай удостояването му с почетния орден. „Убедена съм, че това престижно отличие е израз на най-висока оценка за заслугите Ви като уважаван български учен и ръководител и директор на „Военноисторически музеи”-Плевен. За мен е истинско удоволствие и висока чест да Ви поздравя искрено за патриотичните и последователни усилия, които влагате в родолюбивата традиция за съхранявате паметта за величавите събития от българската история. За Вашата забележителна, активна и отговорна дейност, посветена на развитието на една от първите музейни институции на Следосвобожденска България, която събира, изучава и популяризира културно-историческото наследство на Руско-турската война от 1877-1878 г., несъмнено заслужавате дълбоката признателност не само на нас, плевенчани, но и цялата българска общественост. Нека всеки Ваш нов успех бъде повод за национална гордост и извор на самочувствие”, пише в поздравителния адрес на Цецка Цачева. На церемонията по връчването, която се проведе в Руското посолство, присъстваха редица високопоставени лица, сред които посланика на Румъния Н. Пр. Антон Пакурецу, посланика на Казахстан Н.Пр. Термитай Избастин, посланика на Беларус Н. Пр. Вячеслав Качанов, съветникът на посланика на Република Армения Игор Мартирусян, Генералният консул на Русия за гр. Русе Владимир Климанов, както и зам.-кметът на град Плевен Алексей Зелов.

4. Вандали посегнаха на музей
Източник: http://www.standartnews.com/krimi/vanda ... 25712.html
Тринайсет метални рамки от оградата на Военното гробище в Добрич бяха задигнати от апаши, съобщиха от пресцентъра на полицията. Сигналът за кражбата е подаден на 6 декември.
Това не е първото посегателство върху музея. Преди три-четири години неизвестни бяха задигнали за втори път медна обшивка от парадния купол на параклиса - костница.
В РУП 01 Добрич във вторник е получено съобщение и за извършена кражба на тонколони, акумулатори, халогенни фарове, около 50 литра нафта от колесен трактор и др. от депо за битови отпадъци в село Богдан. По случаите се работи в условията на досъдебни производства.

5. Туристи са подали сигнал за иманярски набези край пазарджишкото село Варвара
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1598362
Група туристи са подали сигнал за иманярски набези край пазарджишкото село Варвара, каза за радио "Фокус" - Пазарджик директорът на Археологическия музей в Септември Севдалина Попова. Туристите са направили снимки на разкопаните зидове и са ги предоставили на музея, а ние подадохме веднага сигнал в полицията. Обектът, който е разкопан от иманярите, не е проучван от археолозите. Намира се на склона на местността „Света Марина” край Варвара. Крепостта е известна с името „Градището” или „Дуварите”. Това е средновековна военна крепост, която не би трябвало да представлява интерес за иманярите, каза също Попова. За съжаление там имаше запазена крепостна стена и дано тя не е повредена от иманярите. Притеснително е това, което се вижда на снимките. Разкопан е районът около крепостната стена, копано е надълбоко и е открит зид. Вероятно той е част от крепостната стена или е вътрешно помещение. Това не е атрактивен обект, но все пак е археологически обект, който трябва да се съхранява и опазва. За целта е необходимо той да бъде проучен, уточни Попова. Тя допълни, че през тази година е подаден и сигнал за иманярски набези в района на „Бона Мансио” в посока град Ветрен. Това е една римска пътна станция, там иманярските набези са стари. Оказва се, че когато обектът не е проучван и когато заловим иманярите те обясняват, че са си загубили ключовете и ги търсят с металотърсач, каза също Попова. Имаме вече визия кои са извършителите на сегашните набези в района на село Варвара и се надяваме съдействието, което имаме от страна на полицията да спре други иманярски разкопки в този регион, допълни Попова.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Чет Дек 08, 2011 9:46 am

Музеен информационен бюлетин за 8.12.2011г.

1. Подготвя се изложба на българско археологическо наследство в Лувъра
Източник: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/12/ ... ogichesko/
Догодина се планира изложба на българско археологическо наследство в Лувъра в Париж, научи "Дневник" от директора на Археологическия институт с музей към БАН д-р Людмил Вагалински. Все още не са изяснени подробностите около събитието, каза той, но то ще бъде начало на петгодишно споразумение за сътрудничество между България и Франция.
През 2012 година ще има още едно важно за българските археолози събитие - страната ще бъде домакин на Световния конгрес за границите на римската империя. Лимес конгресът е еквивалент на олимпийските игри по значимост, но в сферата на археологията, казва д-р Вагалински.
Русе е спечелил при много сериозна конкуренция честта да бъде домакин на конгреса, допълни той. Римската империя е била на три континента, а ние имаме цяла дунавска граница от 471 км, напомни археологът.
Според директора подобни събития са начинът да се популяризира българското историческо наследство. "Самите предмети и паметници не могат без PR. Те са прекрасни, но някой трябва да ги "опакова" и да ги "продаде", посочи Вагалински.
Българските археологически паметници не са популярни, а причината е, че България няма международни мисии и не участва в научно-културни школи дори в близките страни – Гърция, Турция или Италия, е мнението на д-р Людмил Вагалински. "Това са чисто финансово организационни проблеми, които държавата по една или друга причина не решава и е неглижирала.", допълни Вагалински.
Освен това България е известна като "рай за иманярите", което за съжаление е вярно, каза директорът на музея. Той коментира, че липсва воля за справяне с проблема от страна на управляващите.
През февруари в Археологическия институт с музей към БАН ще има изложба, посветена на находките от последната година.
"България би трябвало да бъде Меката на археологията", казва проф. Анджей Буко - директор на Института по археология и етнология в Полша, който откри полската изложба "Корените на съвремието. Из най-новите изследвания на Института по археология и етнология". Изложбата ще продължи до 30 декември 2011 г. в Археологическия музей в София.

2. Откриха печат на Стефан Созополски в древната църква в морския град
Източник: http://www.factor-bs.com/news-21605.html
Оловен печат от ХІ век, скрепяващ дарителна грамота от пергамент, е бил намерен в църквата пред входната порта на Созопол. Това съобщи Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.
"Грамотата естествено е изтляла от времето, но печатът и надписът върху него свидетелстват, че някой си Стефан Созополски е дарил, неизвестно с какво, средновековната църква пред входната порта на града. Кой е този Стефан Созополски? Обстоятелството, че има правото на печат, подсказва, че или е висше духовно лице, може би - митрополитът на града (не случайно определението е Созополски), или просто - знатен богат гражданин, който е направил дарение на църквата", каза Божидар Димитров.
Според Божидар Димитров - по този начин косвено можем да определим неизвестното, за сега, име на църквата. "Обикновено дарителят дарява църква или манастир, които носят неговото първо име, така че с голяма степен на сигурност може да се твърди, че църквата се е наричала "Св. Стефан", смята Божидар Димитров.

3. Tурци снимат кадри за документален филм във военно гробище
Източник: http://novini.dir.bg/news.php?id=10084974
Регионалният исторически музей в Добрич и в частност Военното гробище вече разполагат с нов снимков материал, свързан с боевете в Добруджа от времето на Първата световна война, през 1916 година. Това съобщи Радослав Симеонов, уредник на Военното гробище в добруджанския град. Със съдействието на военния аташе на Турция у нас полк. Мехмет Алканалка и след негово посещение в мемориалния комплекс, музеят е получил фотоси на командващия 6-сти турски корпус в Добруджа през 1916 год. Мустафа Хилми паша, на командващи дивизии в корпуса и фотоси от фронта. До този момент Военното гробище в Добрич не е разполагало с подобен снимков материал. Той предстои да бъде включен в бъдещи експозиции на музея. Сега в него е подредена постоянна експозиция, посветена на Добричката епопея. През годините Военното гробище в Добрич е посещавано от военни аташета на Турция, екипажи на турски военни кораби и други почетни гости от южната ни съседка, разказа Радослав Симеонов.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Дек 14, 2011 12:21 am

Музеен информационен бюлетин за 9.12.2011г.

1. Огромен аквариум с дунавски риби ще представя музеят в Русе
Източник: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/12/ ... redstavia/
Подготвя се изложба на българско археологическо наследство в Лувъра - 08 дек
Институции подготвят стоянки за корабите при заледяване на Дунав - 02 дек
Огромен аквариум със сладководни риби ще бъде изграден като част от експозицията на природонаучния музей в Русе, съобщи ruseinfo.net.
Обемът му ще бъде около 55 000 л и в няколко сектора в него ще бъдат представени различни дунавски риби - чига, сом, бяла риба, щука, червеноперки, облез. Отделен акварим ще е пълен с т. нар. инвазивни видове, които са навлезли в местната фауна през последните години - китайски поспаланко, блатната костенурка и др.
Реконструкцията на музея трябва да приключи до две години, съобщи местната управа.
На първият етаж ще бъде представена сбирката от вкаменелости "Бозайници на 6 милиона години", една блатна екосистема с препарирани птици и обитателите на тези характерни за Дунава и крайбрежието места. На втория етаж ще се представят препарирани животни в различни сезони, в различни времеви отрязъци - ден и нощ, в градска и извънградска среда, защото в града живеят множество от животните. Засяга се и екологичната тема, както и темата за първите екопротести в държавата, провели се преди повече от 20 години в Русе.

2. Студентка е 50-хилядният посетител за годината на музея в Батак
Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1144076
Студентка от УНСС-София стана 50-хилядният посетител на Историческия музей в Батак за 2011 г. Четвъртокурсничката по право Десислава Василева и приятелите й разгледаха експозицията навръх студентския празник, който честваха в курорта "Цигов чарк". Тя получи диплом и комплект рекламни и печатни материали.
"Историческият музей е създаден през 1956 г., а основната му експозиция е разположена на 450 кв. м - снимков и документален материал, оригинални предмети от епохата на Възраждането, Априлската епопея и Руско-турската освободителна война.
Църквата костница "Св. Неделя", свидетел на баташкото клане, наскоро беше дарена на Пловдивската митрополия и стана действаща след канонизирането за светци на баташките мъченици

3. В музея откриват изложба на керамични изделия
Източник: http://news.blagoevgrad24.bg/311608.html
На 12 декември /понеделник/ в 11.00 ч. във фоайето на Регионален исторически музей - Благоевград ще се открие изложба-базар на изделия от керамика. Творбите са изработени от децата в Ателие по керамика към II Основно училище "Димитър Благоев" с ръководител Иванка Рибарска. Красивите произведения на учениците ще озарят фоайето на музея в навечерието на коледните и новогодишните празници.
Целта на съвместните занимания между РИМ и Ателие по керамика са популяризиране и възраждане на знанията, уменията и декоративните похвати, използвани векове наред от населението в югозападните ни земи при изработката на съдове и предмети от глина.
Съвместен проект между двете институции беше реализиран през 2010г. Той включваше обучение и проучвателска работа по традициите в занаята, след това премина към практически уроци и прилагане на сграфито техника и глинена пластика за украса на чинии, различни съдове и изработка на глинени пана.

4. Коледна работилница "Сръчни ръчички" в ЦДГ № 3 "Детелини"
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=821476
Етнографът от Регионален исторически музей в Благоевград Василка Новоселска изнесе открит урок за коледната обредност и символика в IV група "Палави крачета" в ЦДГ № 3 "Детелини".
"Защо се сурвакаме и от какво се правят традиционните български сурвачки" бе темата на своебозразната етнографска работилница "Сръчни ръчички". Малчуганите научиха, че традиционната сурвачка се прави от дряново клонче, защото дрянът е най-як и жилав, първи цъфти, а връзва плод най-късно.Украсата на сурвачката се прави от пуканки, сушени плодове, боб, царевица, вълнени пискюлчета, гевречета, чемшир, чесън, може да се сложи и паричка. Украсата на сурвачката символизира плодородието, благополучието и изобилието.
Сурвакарската благословия е вид вербална магия, чието действие подсилва здравето и благосъстоянието в дома. Цялата коледна обредност носи именно този смисъл.
В Пиринския край сурвакането е на първия ден от Новата година - Васильовден. Срувакарчетата се момчета от 4 до 12 годишна възраст.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Дек 14, 2011 12:22 am

Музеен информационен бюлетин за 10-11.12.2011г.

1. Две руски "братови" икони съхранява музеят в Плевен
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1599286
В плевенския регион има 166 паметника, свързани с военните действия в Руско-Турската освободителна война. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” доц. д-р Милко Аспарухов, директор на Дирекция „Военноисторически музеи” в Плевен. „При Плевен са убити и ранени 35 000 войници и офицери от многонационалната руска имперска армия и 4500 румънци. Полята при Плевен са осеяни с паметници, пръснати и по бойните полета. Те не са компактна маса, те са разпръснати и подържането на тези паметници не е проста задача, особено в днешно време”, каза доц. Аспарухов.
„Една руска дървена икона, беше първото нещо, което аз видях преди 35 години, когато постъпих на работа в музея. Една дървена икона с един много трогателен надпис на гърба на иконата – „Дар и благословление сыну моему Ивану Михайловичу Фокину. Твоя мать Авдокья Фокина, город Ярославль, 1877 г.” – „В дар и благословия на моя син Иван Михайлович Фокин. Твоята майка Авдокия Фокина, град Ярославл, Смоленска губерния, 1877 година ”. Руският войник, напускайки семейството си, напускайки дома си, е взел със себе си тази драгоценна семейна реликва, за да го пази на война. Но той загива в днешния „Скобелев парк” – това са Зелените възвишения в Плевен, и иконата е намерена в неговия багаж, в неговата раница, от турски войник продадена е на пазара в Плевен. Родолюбив българин купил тази икона и след много, много десетилетия тя е дошла във военноисторическия музей. Тази икона до такава степен е оставила отпечатък в мен и от тогава до днес аз много си мисля за нея, защото тя изигра много повратна роля в моя живот. Първо, аз успях да издиря потомци на това семейство – на семейството на загиналия при Плевен войник. Оказа се, че неговият брат Емелиян Фокин също се е сражавал под Плевен, той се е върнал в Русия тежко ранен, но от раните си той е умрял при семейството си. Той също е бил с икона, но неговата икона е метална, нагръдна икона. Върнал се е с нея в Русия и потомците след колко поколения, по наша молба я изпратиха. Сега двете братови икони са една до друга в музея. Аз постъпих на работа преди 35 години във „Военноисторически музеи”-Плевен – започнал съм от екскурзовод. Впоследствие моята кариера се разви така, че аз станах доктор, доцент по археология. Така се случи. Но голямата ми любов към военноисторическите музеи отново ме върна при тях и аз мисля, че точно тази икона направи това”, каза доц. Аспарухов.

2. Пловдивски студенти с фотоизложба в Свиленград
Източник: http://dnes.dir.bg/news.php?id=10103140
Изложба на фотоси от село Момково подредиха в Историческия музей в Свиленград студенти от специалност етнология в Пловдивския университет "П. Хилендарски". Снимките са правени през лятото ,по време на проучване на местния бит и традиции. Бъдещите етнолози са записали легенди и предания, народни песни и мъдрости, кулинарни рецепти, характерни за този край.
През ХVІІ век един момък построява хан в местността Скелята и основава селото, което нарекли Момково. Днес районът е известен с дините, пъпешите и лозята си. На празник забиват камбаните на църквата "Св. Възнесение", а читалището "Отец Паисий" поддържа жив духа на селото, пишат студентите. В Момково са майстори на вкусните катмери, точената баница, сусамената пита за прощъпалник и булгура с ядки и плодове за кръщене.
На откриването на изложбата сред студентите и техните преподаватели бяха любители на фолклорното изкуство от Момково, които изпълниха автентични песни.
Фотографската изложба "Момково: за селото и хората, и за хората на селото" е показвана в една от пловдивските галерии по случай 20 годишнината на катедра "Етнология" и 50 годишнината на университета.

3. Ученическа изложба “Нека бъде светлина“ грейва в Благоевград
Източник: http://novini.dir.bg/news.php?id=10101196
Изложба-базар на керамика „Да бъде светлина” ще озари фоайето на Регионален исторически музей – Благоевград в навечерието на коледните и новогодишни празници. Красивите произведения са изработени от ученици от Ателие по керамика с ръководител Иванка Рибарска към Второ основно училище „Димитър Благоев” – Благоевград. Изложбата показва оригинални лампи, аплици и други произведения, които излъчват светлина.
Изложбата ще бъде наредена в музея и ще посрещне своите първи посетители в 11:00 часа на 12 декември, а от 17:30 часа в същия ден ученици от Второ основно училище ще повишат градусите на настроението със специална концертна програма, информираха от културната институция.
Регионален исторически музей и Ателие по керамика имат дългогодишно партньорство, като целта на съвместните занимания са популяризиране и възраждане на знанията, уменията и декоративните похвати, използвани векове наред от населението в югозападните ни земи при изработката на съдове и предмети от глина.
Съвместен проект „ Грънчарството-духът на традицията” беше реализиран през 2010 г., той включваше обучение и проучвателска работа по традициите в занаята, след това се премина към практически уроци и прилагане на сграфито техника и глинена пластика за украса на чинии, различни съдове и изработка на глинени пана. Доброто партньорство между Ателие по керамика и РИМ-Благоевград продължава и коледната изложба-базар е доказателство за това.

4. Италия щe помага за подземен римски музей в Пловдив
Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1145317
Експертна и логистична помощ от Италия при създаването на подземен музей на римското изкуство и култура в Пловдив ще потърсят кметът на града под тепетата Иван Тотев и ресорният му заместник Стефан Стоянов.
В края на февруари-началото на март 2012 г. на посещение у нас ще пристигнат президентът на Комисията за външна политика на област Лацио Даниело Качони и шефът на дирекцията за опазване на културните и историческите забележителности на Рим Маурицио Анастаси, които ще дадат ценни съвети за експонирането на античните археологически находки на Пловдив.
Подземният музей ще свързва Римския стадион на площад "Джумаята" с Античния форум на Филипопол и Одеона край Централна поща, като ще минава по протежението на цялата Главна улица на Пловдив.

5. Изложба „Коледно настроение в Дандоловите къщи"
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=821916
Историческият музей в Севлиево организира традиционната си изложба „Коледно настроение в Дандоловите къщи".Тя ще бъде открита на 22 декември, в 17.15 ч., в изложбения салон на Дандоловите къщи. Както всяка година в изложбата ще бъдат подредени сурвакници, рисунки, пана и украси за коледните и новогодишните празници.
Музейните специалисти канят всички, които обичат и спазват българските традиции, да участват в изложбата.Творбите трябва да се представят до 20 декември включително в Дандоловите къщи или в Хаджистояновото училище.

6. За историята на светлината
Източник: http://bnt.bg/bg/news/view/65790/za_ist ... svetlinata
От всички изобретения на човечеството, едно от най-ярките е създаването на светлината. От мъждукащия пламък на факлата и свещта, през фенера и газената лампа, чийто мирис още помним от времето, когато у нас имаше режим на тока. Едва в средата на 20 в. в бита на българина навлиза електричеството. Как и с какво са гонели мрака хората в миналото показват за първи път в изложба от Историческия музей в Търговище.
Мидена черупка или къс скала запълнена с мъх, напоен в животинска мазнина е най-примитивното осветително тяло. Римляните открили глинената маслена лампа, чийто експонати от 2-4 в. показва изложбата. Могат да се видят още ветроупорни фенери, велосипеден фар и
фотографска лабораторна лампа.
Акцентът обаче пада върху газените лампи, използвани за улично и битово осветление, повече от век. Те са внасяни предимно от Австрия, като резервоарът за газта е направен от стъкло, метал или рисуван порцелан.
Денислава:
- И в началото на 20-ти век. за настолно осветление е служела газена лампа.
Диана Жекова, уредник в Регионален исторически музей гр. Търговище:
- Чистотата на лампеното шише е било основния критерий за чистотата на всеки дом.
През 1868 години Търговище за първи път разсейва и уличния мрак с газови лампи. Имало е назначен специален човек, който да ги пали и загася в определен час.
Диана Жекова, уредник в Регионален исторически музей гр. Търговище:
- Фенерджиите са били толкова точни, че хората са си сверявали часовника по тях, а и за това колко е важна тяхната дейност говори и факта, че е имало градове, в които фенерджиите са вземали заплати почти колкото даскалите в училище.
Изложбата "Светлина от миналото" представя и образци на електрически лампи, навлезли в Търговище близо 30 години, след като в София светва първата крушка през 1900 година.

7. Директорът на Дирекция „Военноисторически музеи” – Плевен доц. д-р Милко Аспарухов: Паметниците от историята са истински и знакови, когато са неподправени
Източник: http://www.focus-news.net/?id=f19866
Доц. д-р Милко Аспарухов, директор на Дирекция „Военноисторически музеи” - Плевен, пред Агенция „Фокус” за историята на Плевенската панорама, Военноисторическите музеи в град Плевен и почетния орден „Дружба” на президента на Руската федерация Дмитрий Медведев, който му беше връчен от посланика на Русия за България Н. Пр. Юрий Исаков. Днешният 10 декември е ден на признателност на гражданите на Плевен към загиналите за освобождението.

Фокус: Г-н Аспарухов, получихте почетен орден „Дружба” на президента на Руската федерация Дмитрий Медведев. Какво означава това за Вас?
Милко Аспарухов: Колкото и банално да звучи, преди всичко за мен това е изключително признание не само за моя труд, а за труда на цялата колегия на „Военноисторически музеи” - Плевен. За всички онези, които в последното десетилетие бяха изключително съпричастни към поддържане, стопанисване, изучаване и популяризиране на богатото културно-историческо наследство на Руско-турската освободителна война 1877 – 1878 г. в Плевенския регион, а то е огромно. Това са четири къщи-музеи, три мемориални парка, два мавзолея, величествената Панорама – „Плевенска епопея”, която вече е на 35 години. Следващата година е юбилейната, когато отбелязваме 135 години от обявяването на войната и Плевенската епопея, ще отбележим 35 години от изграждането на Панорамата и 105 години от изграждането на Военноисторическите музеи. Освен тези паметници, имаме още 166 паметника – братски могили. Поддържането им е една изключителна отговорност и задължение. В процеса на прехода, много от тях бяха обезличени, бяха в тежко състояние. С много сърцатост, с много всеотдайност, с много любов, тези паметници бяха, ако не – приведени в онзи вид, в който трябва да бъдат, то на тях им се обърна сериозно внимание. Това стана най-вече с подкрепата на Община Плевен, с подкрепата на Държавата, на редица обществени структури, които подпомогнаха събирането на извънбюджетни средства, за да можем това богатство ние да го запазим. Защото то не е само наше, то е адресирано към бъдещето. Ако ние днес с лека ръка го похабим, ако не му обърнем онова внимание, то няма да бъде унаследено от нашите бъдещи поколения така, както създателите са го направили. Като историк и деец на културата мога да кажа, че в опазването на тези паметници има нещо много важно: Не всяко поколение, от позицията на неговото време, да реставрира тези паметници в унисон със съвременните възгледи. Напротив, те трябва да се пазят така, както създателите им са ги направили. В тях има нещо кодирано, нещо много важно като послание, което трябва да отиде напред във времето в автентичния му вид, а не – във видоизменен вид. Няма да скрия – такива опити се правят много. Ако аз в тези години като ръководител на тази музейна институция съм постигнал нещо и мога да направя някаква равносметка, тя е точно в това, че съм се старал да не допусна по някакъв начин да бъдат обезличавани. Те трябва да се запазят точно такива, каквито са си, и бъдещите поколения да се радват на тях. Тогава са истински, тогава са знакови, когато са неподправени. Когато ги подправиш и актуализираш, вече не носят това послание, което имат.
Фокус:Годишнината от освобождението на Плевен в Руско-турската война - 10 декември, как ще я посрещнете?
Милко Аспарухов: Тази дата се нарича „10 декември – ден на признателност на гражданите на Плевен към загиналите за неговото освобождение”. Плевен е, както и г-н посланикът на Русия се изрази, сакрално място, свещено място и в отношенията между България и Русия. Защото на плевенска земя жертвите са около 35 000 убити и ранени. Там всяка крачка земя е полята с кръв. Тези музеи, тези паметници, винаги ще бъдат един крайъгълен камък в отношенията между България и Русия. Аз нямам никакво съмнение в това, защото от това как ние почитаме тези паметници, как ние ги пазим и ги съхраняваме адекватно, и погледът към нас ще бъде отправен по този начин. Когато ние с приятелско чувство, с истинско чувство на уважение, се отнасяме към тях, естествено, че чувствата ще бъдат адекватни към нас. Този ден, независимо от политическия спектър, независимо от политическите пристрастия на ръководството на Плевен (тъй като в днешно време те се менят постоянно), се отбелязва по изключително достоен начин. Отбелязва се, първо, с една официална церемония, на която присъства не само ръководството на града, присъстват и много високопоставени ръководители на държавата, присъстват много гости, много представители на дипломатически мисии на страните-участнички. Известно е, че в рамките на многонационалната руска имперска армия участват много народности. Днес някои от тях са самостоятелни държави. Тези хора присъстват в Плевен. Провеждат се много интересни прояви по повод този ден –изложби, презентации на книги и други. Няма да пропусна и тържествения концерт, който всяка година се прави на този ден. Това е една традиция в Драматичния театър. Много тържествено и много впечатляващо се отбелязва. И мога да кажа, че това е един чакан празник в Плевен. Това е денят на освобождението. Свободата няма алтернатива. Този ден, как по друг начин може да празнуваш освен истински да празнуваш и от сърце.
Фокус: Какво е значението на Плевен и региона в Руско-турската освободителна война?
Милко Аспарухов: Плевен е началото на края на петвековното турско владичество в България. Плевен заема изключително важно място. Боевете при Плевен са знакови, боевете при Плевен действително отприщват руската армия, което вече довежда до победоносния край на войната. Плевен заема изключително важно място. Плевен може да бъде сравняван с Шипка и с други велики сражения в тази война. Това е просто една знакова битка, петмесечна знакова битка за града, която довежда, до края на тази война и до края на османското владичество. Просто е знаково място.
Фокус: Плевен и регионът е много богат с паметници от времето на Руско-турската война. В какво състояние са те и добре ли са подържани?
Милко Аспарухов: В плевенския регион има 166 паметника. При Плевен са убити и ранени 35 000 войници и офицери от многонационалната руска имперска армия и 4500 румънци. Полята при Плевен са осеяни с паметници, пръснати и по бойните полета край Плевен. Те не са компактна маса, те са разпръснати и подържането на тези паметници не е проста задача, особено в днешно време, когато икономически са затруднени обстоятелствата. Трудно става. Но независимо от всичко, по един селектиран път пристъпваме към работа спрямо най-застрашените паметници. Следващата година – други, които са в по-тежко състояние. И така нашето желание, нашият стремеж е в един много кратък период от време - да обърнем внимание на повече от тези паметници. През годините не винаги те са подържани в добър вид поради различни причини. Причините са даже такива субективни, не мога да кажа само обективни причини, но и по много субективни причини паметниците не са подържани както трябва. Имало е времена, когато някои длъжностни лица са си мислили, че времето на тези паметници, че времето на тези музеи, че времето на тези мемориали – до някаква степен е архаизирано, отживяло е, което е абсолютна глупост и абсолютно не е вярно. Тези паметници винаги са били актуални. Те ще продължат да бъдат актуални, защото това са братски могили, свързани с жертвите, довели до нашето Освобождение. Свободата няма алтернатива, не можем да ги заменим с нещо друго. Тези паметници просто трябва да ги поддържаме и ще продължим да ги поддържаме, защото от това какво е нашето отношение към тях, ще зависи какво ще е отношението към нас.
Фокус: Има ли интерес от чуждестранни туристи да посещават тези паметници, гости от Русия например?
Милко Аспарухов: Ние имаме стабилен туристически поток от около 150 000 души в годината. „Панорамата” се посещава от около 80 000 – 90 000 души. В пиковата година на посещаемост, през 1979 г., „Военноисторически музеи” - Плевен са посетени от 1 млн. 320 хил. души за една година, като само „Панорамата” в тази година е посетена от около 830 000 души. Радваме се на 150 000 души и намираме, че това е един сравнително приличен туристически поток, като изходим от това, че в много други музеи посетителите са почти сведени до минимум. „Панорамата” и „Военноисторическите музеи” са от посещаемите музеи на България. Това са музеи, в които туристическият поток не се губи. Независимо че сме в икономическа криза, независимо че държавата е в трудно положение, потокът не секва. Около големите празници 3 март, 10 декември, празникът на града 15 май в „Панорамата” и военните музеи е стълпотворение от хора – много хора, гости, просто няма място по стълбите да се качат до зрителната площадка в „Панорамата”. Толкова много хора. Даже искрено си признавам, че съм изпитвал притеснение, изпитвал съм точно чувството на страх - дали няма сградата по някакъв начин да поддаде – толкова хора по едно и също време искат да влязат вътре и да видят, това са хиляди хора. За нас това е радост, защото не само паметта е свежа, хората се отнасят с уважение към тези събития и тези паметници се почитат. Днес хората са забързани, днес хората имат други проблеми, имат други въпроси на дневен ред, които трябва да решават – оцеляване, близки и т.н. Но независимо от всичко, хората отделят внимание за тези музеи и хората идват и ние се радваме.
Фокус: Какъв е процентът на чуждестранните туристи, които посещават „Панорамата” и военноисторическите музеи?
Милко Аспарухов: За тази година, например, имаме около 12 500 души чуждестранни посетители. Много чужденци идват от Германия, много са турските туристи. Бяха много туристите от Израел, за съжаление, тази година нещо престанаха, дръпнаха ги проблеми. Но имало е дни, когато по 3 - 4 израелски групи и имало на ден на посещение в „Панорамата”. Руските туристи са сравнително малко. Тази и миналата година автобуси с руски туристи, само от една фирма – от морето идваха в четвъртък по няколко автобуса. Това беше масовото посещение на руските туристи. Иначе единични руски туристи постоянно има. Но ние се радваме повече на организираните туристи – тогава, когато има групи, тогава, когато има организирани посещения. Виждам, че новото ръководство на Плевен сега афишира, че ще даде едно силно рамо на туризма и развитието на туризма, което означава, че ще ни подкрепи в нашите начинания така да направим, че да бъдем по-привлекателни като туристическа дестинация, да бъдем по-активни в посрещането и т.н. Това са много важни неща. Радвам се, че днешното ръководство на Плевен разбира това нещо и ще ни подкрепи.
Фокус:Има ли някоя любопитна случка около освобождението на Плевен?
Милко Аспарухов: Има много любопитни случки. Искам да споделя с вас нещо, което винаги ме е вълнувало и дълбоко е оставило отпечатък в мен. Това е една руска дървена икона, която беше първото нещо, което аз видях преди 35 години, когато постъпих на работа в музея. Една дървена икона с един много трогателен надпис на гърба на иконата – „Дар и благословление сыну моему Ивану Михайловичу Фокину. Твоя мать Авдокья Фокина, город Ярославль, 1877 г.” – „В дар и благословия на моя син Иван Михайлович Фокин. Твоята майка Авдокия Фокина, град Ярославл, Смоленска губерния, 1877 година ”. Руският войник, напускайки семейството си, напускайки дома си, е взел със себе си тази драгоценна семейна реликва, за да го пази на война. Но той загива в днешния „Скобелев парк” – това са Зелените възвишения в Плевен, и иконата е намерена в неговия багаж, в неговата раница, от турски войник продадена е на пазара в Плевен. Родолюбив българин купил тази икона и след много, много десетилетия тя е дошла във военноисторическия музей. Тази икона до такава степен е оставила отпечатък в мен и от тогава до днес аз много си мисля за нея, защото тя изигра много повратна роля в моя живот. Първо, аз успях да издиря потомци на това семейство – на семейството на загиналия при Плевен войник. Оказа се, че неговият брат Емелиян Фокин също се е сражавал под Плевен, той се е върнал в Русия тежко ранен, но от раните си той е умрял при семейството си. Той също е бил с икона, но неговата икона е метална, нагръдна икона. Върнал се е с нея в Русия и потомците след колко поколения, по наша молба я изпратиха. Сега двете братови икони са една до друга в музея. Аз постъпих на работа преди 35 години във „Военноисторически музеи”-Плевен – започнал съм от екскурзовод. Впоследствие моята кариера се разви така, че аз станах доктор, доцент по археология. Така се случи. Но голямата ми любов към военноисторическите музеи отново ме върна при тях и аз мисля, че точно тази икона направи това.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Сря Дек 14, 2011 12:22 am

Музеен информационен бюлетин за 12.12.2011г.

1. Представят изложбата и календара "Православни икони"
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=822734
13-листов календар с православни икони представиха днес управителят на един от полиграфическите комплекси в Пловдив Иван Петков, художникът Илия Йончев и дърворезбарят Георги Тотев. Календарът е част от изложбата "Православни икони" в къща-музей "Енчо Пиронков" в Стария град. Експозицията ще бъде открита довечера от 18 часа и ще е на разположение до 25 декември. Календарът няма да се разпространява в търговската мрежа и е предназначен само за подаряване, каза бизнесменът Петков. Той не пожела да издаде какъв е тиражът на изданието.
Иконите са рисувани в рамките на 6 месеца, уточни за Дарик живописецът Илия Йончев. Имаме намерение за тази изложба още отпреди 2 години, но не успяхме да я подготвим за миналото Рождество Христово, каза той. Иконите са тематично свързани с всеки от годишните месеци. Сред изображенията са светците Св. Георги, Св. Димитър, Богородица с младенеца, самият Исус Христос, библейски картини като Благовещение, Архангелски сбор и др. Част от иконите са издържани във византийски стил, а останалите - в традициите на българското изкуство.

2. Книгата „Военноморските сили на България и Франция в отношенията между двете страни (1878-2010)” ще бъде представена в София
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1599690
Книгата „Военноморските сили на България и Франция в отношенията между двете страни (1878-2010)” ще бъде представена в Националния военноисторически музей- София на 14 декември (сряда) 2011 г., в 17.00 ч., съобщиха от музея. Книгата е издадена е през 2011 г. от ИК „Морски свят”, Варна. Автори са: д-р Мариана Кръстева – директор на Военноморски музей- Варна, капитан ІІ ранг о.р. д-р Атанас Панайотов и капитан ІІІ ранг о.р. д-р Александър Шелдон-Дюпле, вицеадмирал о.р. Франсоа Лафарг. Координатор на българо-френския изследователски проект е Ивелина Владева.
Книгата проследява взаимоотношенията между България и Франция в област, която засяга важна част от техните държавно-политически интереси - военноморското дело.
От създаването на българския флот през 1908 г. до днес с различна интензивност между двете страни се демонстрира взаимен интерес, моменти на тясно сътрудничество, както и моменти на отдалечаване и враждебност.
Проследени са процесите, които исторически обуславят сближаването на двете страни: навлизането на Европейския югоизток и Източното Средиземноморие в полето на интересите на френските военни и стопански кръгове в началото на XIX век, изграждането на въоръжените сили на новоосвободеното Княжество България и неговата външнополитическа ориентация. Големите световни конфликти на XX век присъстват като фон, на който се създават контакти, примери на партньорство или противопоставяне. Особено внимание е отделено на периода, в който в България действа френската военноморска мисия от 1896 г. до 1908 г.
Голяма част от ползваните архивни източници се интерпретират за първи път в българската историческа наука. Книгата е илюстрована със снимки и факсимилета на документи от личните фондове на вицеадмирал Франсоа Лафарг и о.р. капитан II ранг Ат.Панайотов, фонда на Френския военен архив, Военноморски музей- Варна, Национална библиотека „Св.Св. Кирил и Методий” и Държавния военноисторически архив – Велико Търново.


3. Дарина Маринчевска за Габрово, изкуството и хумора - Интервю
Източник: http://kafene.bg/index.php?p=article&aid=9703
Дарина Маринчевска е ПР на Музея Дом на хумора и сатирата в Габрово и с любов разказва за динамичното ежедневие и развитие на Музея, за Бианалето на хумора и сатирата в изкуството и за Габрово.
Разкажете ни как е създаден Дом на хумора и сатирата?
През 2012-та Музеят в Габрово навършва 40 години.
От създаването на Музея до сега той се е развивал по определен план. Идеята е на първият директор и създател на Музея Дом на хумора и сатирата – г-н Стефан Фъртунов. Той е бил юрист, работел е в Общината, не е бил партиен член в онези години на тоталитаризма, обаче е успял да се пребори, убеждавайки много важни хора в София, че е нужно подобно средище. Знаете, че Габрово е известно с анекдотите, с габровския хумор, с пестеливостта и това е трябвало да се използва, за да се популяризира самия град, а и България. Този дом се създава 1972-ра година, а всъщност самата сграда е отворена през 1975-та – бивша кожарска фабрика. Започнал е с много скромни изложби, с Международно бианале на хумора и сатирата в изкуствата, което имало само два раздела – за карикатура и за малка сатирична пластика. Докато тази година чествахме 20-тото издание на бианалето, с 6 раздела – от всички области на изобразителното изкуство, с участници от много страни от цял свят. Има едно голямо развитие в Дома през годините. Вижданията за бъдещето на музея при неговото създаване се доразвиха от следващите директори – г-н Христо Пенчев, от настоящия директор г-жа Татяна Цанкова.
С общи усилия се стараем. Имаше трудни години, особено 90-те, след големите промени, когато въпросът не беше да се развиваме и имаме голяма дейност, а просто да оцелеем финансово.
Хубаво е, че в последните години туристите се завръщат. Всяка година се увеличава броят им. Така имаме собствени приходи, които подпомагат дейността ни. Получаваме и субсидии от Министерството на Културата.
Стараем се да имаме повече и разнообразни изяви, защото това е културно средище, както и галерия на световното хумористично изкуство. Не само като музей да държим артефактите във фондовете, но правим непрекъснато изложби – стигали сме до 50 на година, гостуващи и изложби от фонда, показваме много авторски, които гостуват при нас.
Част от участниците в бианалето също даряват свои творби?
Да, за наша радост е така. Те са поканени да оставят своите творби и оставят обикновено по-леките неща - в областта на карикатурата, фотографията, графиката, разбира се и от живопистта и скулптори. За едно бианале около 500-600 художествени творби остават като постъпление. Това е един от основните начини да си попълваме фонда и да го обогатяваме. Като музей нямаме достатъчно средства да правим откупки. Произведенията са скъпи.
За изложбите, които гостуват тук не вземаме наем. Разчитаме след изложбата ако авторът на добра воля реши да подари на Музея нещо. Освен това всички наградени творби от бианалето, от 6-те категории, постъпват също във фонда. Така за тези 39 години съществуване в този фонд вече са натрупани над 38 500 художествени творби във всички раздели на изобразителното изкуство. Това е едно голямо богатство, което дава наистина големи възможности за всякакви изложби – и тематични, и авторски.
Пътуват ли ваши изложби по света?
Да, непрекъснато имаме покани от други културни сродни институции за размяна на изложби. Трудно е да се изнасят оригинали, защото застраховките са много големи. Затова предпочитаме да гостуваме с колекции – карикатура, графика, фотография.
Гостуваме в много страни, а и на нас ни гостуват, приемаме чужди изложби.
Как възприема град Габрово наличието на вашия музей?
Габровци отдавна са осъзнали, че без Дома на хумора и без Етъра Габрово няма с какво да привлече чужденци и туристи въобще. Габровци даже наричат Дома на хумора „визитната картичка“ на града. Всички гости на града минават от тук, всички водят бизнес партньорите си също тук. Нашите екскурзоводи разказват за габровския хумор, от къде се е зародил, защо, как, свързаните с това анекдоти, разполагаме и със хумористични сувенири, които всеки отнася. Постарали сме се за всеки да има по нещо интересно. Имаме и специална детска развлекателна зала, където по един забавен начин децата се въвличат в габровския хумор. Имаме и много хумористични издания.
Разбира се, габровци оценяват дома. Имаме си традиция – винаги в четвртък поне един път в месеца тук имаме специално събитие – концерт, представяне на книга или нова изложба. Тогава се влиза без входна такса.
Преди сте имали по 200 000 гости годишно. Сега има значителен спад. Има ли все пак някакво раздвижване в последните години?
През 80-те години, когато имаше огромни руски групи, посещенията са стигали до 180-200 000 на година. През 1989-та година, когато се срина всичко при нас посетителите бяха едва 10 000. Полагаме големи усилия да ги вдигаме всяка година с по 1000-2000 души. Миналата година имахме близо 26 000 посетители – това са само влезлите с билети.
Освен българите, които са най-голямата група туристи, радващо, че са предимно млади хора и много семейства с малки деца. Освен екскурзоводската беседа въведохме и нова услуга – пешеходна разходка из Габрово по паметниците на габровската пестеливост.
Чужденци също идват много – от Франция, от Великобритания, Германия, много украинци и руснаци също. Гостуват ни дори групи от Израел и Тайван редовно. Миналата година имаше посетители от 26 държави.
Най-вече ни гостуват лятото, но също по време на Бианалето, май месец с празниците на културата. Справяме се.
Да разкажем нещо за Бианалето?
Всяка нечетна година се провежда Бианалето. Срокът за приемане на творбите е 1 март. Обикновено към края на месеца се сформира журито и се провеждат неговите заседания в 2-3 дена. Получават се над 1000 творби и е доста обемиста работата за преглеждане. След като се излъчат лауреатите имаме около месец да подготвим изложбите, т.е. във всички зали да се подредят всички раздели от Бианалето. Изложбата продължава до края на септември.
Тази година почти всички лауреати успяха да дойдат, дори и от далеч. Успяхме да им връчим лично наградите, да им покажем града, да ги разходим из красотите на Габрово. Имаме вече и редовни участници, които с голямо желание отново и отново ни посещават. Печелим приятели.
Радостно е, че тази година повече от 1/3 от участниците бяха млади хора, участващи за първи път. Идва едно ново, силно поколение, което ще настъпи в жанровете, които тачим тук и които показваме. Има надежда.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

ПредишнаСледваща

Назад към Your first forum

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron