Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Уважаеми потребители. форумът е тясно специализиран и достъпът до него е ограничен. Ако имате въпроси обръщайте се към администратора.

Модератор: vl.varnenchik_museum

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:50 pm

Музеен информационен бюлетин за 17.12.2012 г.

1. Историческият музей в Сливен събира ценности от войните
Източник: http://www.novini.bg/news/106690-%D0%B8 ... D0%B5.html
Историческият музей в Сливен започна кампания под наслов "Да съхраним паметта за славното българско войнство!", съобщиха от културната институция.
От музея призоваха гражданите да отворят семейните архиви и да потърсят спомени за дедите си - снимки, медали, документи и родови предания, свързани с Освободителната Руско-турска война през 1877-1878 г.; със Съединението и със Сръбско-българската война - 1885 г.; с Балканските- и с Първата световна война - 1912-1918 година.
Целта на музейните специалисти е да се съхранят тези документи, както и да се направят проучвания за факти и за личности от сливенския край.

2. Изложба от картички от миналия век в Благоевград
Източник: http://inews.bg/%D0%9A%D1%83%D0%BB%D1%8 ... 46357.html
Изложба от коледни и новогодишни картички от началото до 90-те години на миналия век ще открие Регионалният исторически музей в Благоевград на 18 декември от 17.30 часа, съобщиха от музея.
Те са част от колекцията, наброяваща близо 800 пощенски картички с различна тематика, събирана в продължение на 90 години от благоевградската фамилия Мощански.
С изложбата ще се даде началото на празник в музея, посветен на големия християнски празник Рождество Христово и на Нова година. Специални гости ще бъдат изпълнителите от детския хор към Православен център в Благоевград с диригент Радко Енчев.
В програмата ще участват и ученици от Второ основно училище "Димитър Благоев" и техният учител Ваня Рибарска, които ще открият превърналата се в традиция изложба на коледно-новогодишни сувенири, изработени от тях.

3. Деца дариха музей с препис на „История славянобългарска”
Източник: http://www.standartnews.com/regionalni/ ... 71742.html
Малчуганите от Обединен детски комплекс изготвиха препис на „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски. В 17:00 часа младите литератори и историци предадоха копието на Регионалния исторически музей – Благоевград, където той ще бъде съхраняван. Поводът за инициативата на децата бе 290-годишният юбилей от рождението на Паисий, както и 250 години от написването на книгата. През тази година се навършват и 120 години от написването на Вазовото стихотворение „Паисий”, посветено на великия българин. Кампанията стартира по инициатива на ДЮТ „Щурчо” и Обединен детски комплекс – Благоевград, като към тях се включиха и деца от Театрално студио и Детска радио редакция.

4. Изложбата „Първичната материя” за 130-годишнина от раждането на Владимир Димитров-Майстор ще представят в Правец
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1729737
Изложбата „Първичната материя” отбелязва 130-годишнина от раждането на Владимир Димитров-Майстора. Тя може да бъде посетена в Исторически музей Правец от 18 декември до 18 януари 2013 г. съобщиха от музея. Събитието се дължи на сътрудничеството между Исторически музей Правец и Регионален исторически музей Благоевград със съдействието на „Ротари клуб” Ботевград, Представителството на Съюза на българските художници Ботевград. Изложбата включва 40 живописни, акварелни и графични творби на Майстора. Те са избрани с желанието да се обърне внимание към онази част от ранното художествено наследство на твореца, която обикновено остава в пограничното поле на възприятието през годините.
Подбраните от фонда на Регионален исторически музей-Благоевград представят една съкровищна, съкровена част от делото на художника. Част от творбите, създадени непосредствено след Първата световна война, са проекти, към които художникът се връща отново и разработва в следващите години. В този смисъл те могат да се възприемат като „архетипни” за творчеството му. Включени са и произведения от военната продукция на Майстора. От тези рисунки с молив и туш ще добием представа за съпричастието и честността, на които художникът е способен. Високата оценка, която тези документи получават от критиците на времето, доказва тяхната изключителност и ги поставя далеч над останалата продукция на българските военни художници.

5. Британските учени смаяни от наша риба-вкаменелост на 34 млн. години
Източник: http://www.novini.bg/news/106874-%D0%B1 ... D0%B8.html
Уникална вкаменелост на риба от Родопите впечатли британските учени. Останките заемат централно място в зала „Палеонтология” на кърджалийския музей, но досега не са били обстойно проучени, предаде "Стандарт".
„Доскоро ценният експонат не беше определен и класифициран. Това се дължи на факта, че в България няма добри специалисти – палеоихтеолози. Подобни находките на фосилни риби в нашата страна се броят на пръсти”, обясни Лидия Кирилова, уредник в отдел „Природа” на музея, пише actualno.com.
Първи опит рибата да бъде идентифицирана е направен преди 15 години от френски палеонтолози от Сорбоната, но той се оказал неуспешен. Тази година през ноември от музея в Кърджали се обръщат към специалисти от Музея за естествена история в Лондон с молба да съдействат за определянето на фосилната риба.
„Свързахме се с д-р Зерина Йохансон и Питър Форей – светило в областта на палеобиогеографията и систематиката при фосилните риби. Благодарение на тях вече знаем, че уникалният фосил принадлежи към род Eolates на разред Костурообразни и е от палеогенския период Еоцен отпреди около 34 млн. г.”, обясни още Лидия Кирилова.
Британците потвърдили, че нашата риба е уникална и с това, че вместващата скала е вулкански туф. Това предполага, че е била застигната от подводна ерупция и затрупана с вулканична пепел. Уредничката припомни, че преди около 30 млн. години, територията на Източните Родопи е била дъно на топло море, непрестанно разтърсвано от подводна вулканична дейност.
Ценната находка, която днес се съхранява в музея в Кърджали, е открита случайно през 1978 г., в района на момчилградското село Ново Соколино при строителни дейности. Изваждането на фосила е предизвикало разцепването му на две почти симетрични половини.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:51 pm

Музеен информационен бюлетин за 18.12.2012 г.

1.Реставрираха и върнаха в Регионалния исторически музей знамето на Старозагорското въстание – 1875 г.
Източник: http://stzagora.net/2012/12/18/%D1%80%D ... %B8%D1%8F/
Лицензираната реставраторка на текстил д-р Елица Цветкова от Галерията за чуждестранно изкуство възстанови след 11 месеца труд знамето на старозагорските въстаници, вдигнали се на бунт срещу Османската империя през 1875 г. От вчера то е отново във витрината си в Регионалния исторически музей в София (на първата снимка), откъдето бе взето за поправка на 22 януари т.г. „Много малко са музеите, които притежават оригинални знамена отпреди Освобождението и старозагорският е един от тях“, припомни директорката му доц.д-р Светла Димитрова.
Така изглеждаше знамето при вземането му за реставрация на 22.01.2012 г.
Знамето, развявано от Стефан Стамболов, Кольо Ганчев и още двайсетина тръгнали на бой за свободата си българи, е изработено от самите въстаници.През 1912 г. то е дарено на тогавашния първообраз на старозагорския музей. Тъй като е направено от много тънка коприна, то бе в критично състояние – силно излиняло от времето, трошливо и изпокъсано. Реставраторката е възстановила целостта му, като е добавила голямата липсваща част в дясната му половина. Пластичността на плата е повишена, въпреки че не е било възможно да бъде отстранено силно втвърденото брашнено лепило, с което светинята е била импрегнирана по време на предишната й реставрация през 70-те години на ХХ век от художника-химик Михаил Малецки.
Д-р Елица Цветкова обясни подробно как точно е реставрирала знамето.
Знамето на Старозагорското въстание е първообразът на българския национален флаг с трикольора си от бяло, зелено и червено. Известно объркване сред специалистите предизвика през последните десетилетия промененият след въпросната първа реставрация цвят на бялата ивица в светлосиня, но към настоящия момент е потвърдено, че оригиналният й цвят все пак е бил бял.
Апликираният върху знамето лъв – символ на пробуждащата се нация, е изрисуван от Христо Куртев, член на Старозагорския революционен комитет и учител по краснопис.
Средствата за реставрацията – около 5000 лв., бяха събрани изцяло от дарения на старозагорци.
Старозагорското въстание е неуспешен опит за масово въоръжено въстание на българите в Османската империя. На 12 август 1875 г. БРЦК взима решение за подготовка на всенародно въстание, като за ръководители са определени Стефан Стамболов и Никола Обретенов, а за център се избира Стара Загора.
В уречения ден 16 септември обаче се събира твърде малък брой четници и въстанието се проваля. Въстаниците от Стара Загора не дават нито един изстрел в сражение. Някои от бунтовниците се скриват или емигрират от страната, гонени от турците, но други, като братята Михаил и Георги Жекови, не успяват да се спасят. Преследвани от турска потеря, братята се скриват в плевня. Въпреки че са обградени от врага, те отказват да се предадат и повеждат неравна борба. След кратка стрелба турците подпалват плевнята. Михаил умира вътре, а по-малкият, Георги, е пронизан от няколко куршума на входа и впоследствие също изгаря.
Селата около Стара Загора се вдигат на бунт. Над 800 души участват в образуваните 6 големи селски чети. Повечето от тях се разпръсват, когато става ясен неуспехът на въстанието, освен четите на Руси Бакърджията (100-120 души) и на Стефан Чифутов (105 души), които са разбити в сражения с турците в околностите на село Елхово. В Шуменско и Русенско (Червеноводска въстаническа чета) действат 2 малки чети, които обаче скоро се разпадат, когато става ясен неуспехът на въстанието.
Въпреки малкия обхват на Старозагорското въстание, то дава явен знак, че на дневен ред в българското общество е подготовката на мащабна освободителна акция, която по-късно ще привлече вниманието на Великите сили, каквото е Априлското въстание.
Ефектът от въстанието е силно негативен – организаторите му са или арестувани, или са принудени да се укрият и емигрират. Стресната, турската власт започва масови арести и на практика разбива революционната мрежа в района, от което ще пострада и въстанието през следващата, 1876 г.

2. 14 компютърни игри обявени за произведения на изкуството
Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1680864
Дизайнът на Canabalt позволява тази игра да бъде обявена за произведение на изкуството. СНИМКИ: АРХИВ
Нюйоркският Музей за съвременно изкуство включи сред експонатите си 14 компютърни игри, които смята за изтъкнати примери за интерактивен дизайн, съобщи сайтът Нюзру.
Това е началото на нова категория произведения на изкуството в музейната колекция, обявиха от неговата управа. Сега сътрудниците на музея усилено търсят дискове и други носители, на които са били записани оригиналите на тези игри.
За осигуряването на безопасността на експонатите и предаването им на бъдещите поколения авторите на игрите ще дадат на колекцията програмен код. Те ще разкажат и за особеностите при създаването на всяка една от тези игри.
Някои от тях са създадени още преди 40 години. По тази причина далеч не е лесно да бъдат открити оригиналните носители и устройствата за тяхното възпроизвеждане. Ако в крайна сметка обаче те попаднат в музейния фонд, посетителите едва ли ще имат възможността да играят на тях. Те ще ползват само имитации, а оригиналите ще бъдат заключени зад дебели стъкла.
"Музеят за съвременно изкуство се сдоби с колекция от 14 компютърни игри. Те са част от първоначалния списък от 40 названия, което ще получим в близко бъдеще", заяви Паола Антонели - шефката на отдела за архитектура и дизайн.
Tetris е със сигурност най-популярната от 14-те компютърни игри, които ще бъдат изложени в нюйоркския музей.
Така от началото на март 2013 г. посетителите ще могат да видят в изложбените зали на музея експонати като Pac-Man ( пусната през 1980 г.), Tetris (1984 г.), Another World (1991 г.), Myst (1993 г.), SimCity 2000 (1994 г.), Vib-ribbon (1999 г.), The Sims (2000 г.), Katamari Damacy (2004 г.), EVE Online (2003 г.), Dwarf Fortress (2006 г.), Flow (2007 г.), Passage (2008 г.) и Canabalt (2009 г.).
В бъдеще към тях ще бъдат добавени и други компютърни игри, като "най-младата" от тях ще бъде пуснатата през 2011 г. Minecraft.
Играта Myst има много красиви изображения.
При избора на игрите за музейната колекция изкуствоведите взели предвид не тяхната визуална привлекателност, но и други критерии. Те се простират от леснината на кода за достъп до дизайна на потребителския интерфейс. Решенията са основани и на мненията на външни експерти - учени, историци и критици.
Не всяка популярна игра обаче може да бъде призната за произведение на изкуството, казва Паола Антонели. Тя трябва да притежава най-малко няколко много важни характеристики. Много е важно как са измислени правилата за съществуването на игровата реалност и доколко е силна взаимовръзката между играча и случващото се. Игрите могат да позволят на човек да получи нови знания и опит, а също така да го накарат да се замисли върху устройството на обкръжаващия го свят.
Another World е сред игрите-ветерани, които музеят смята да включи в колекцията си.
Значение има и визуалната реализация. При това авторите могат да изберат различни форми, както и в случая с който и да било предмет на дизайнерското изкуство. Важна е не толкова технологичната безупречност, колкото индивидуалността и изразителността, постигната както при двуизмерната, така и при триизмерната графика.
Ръководството на нюйоркския Музей на съвременното изкуство все още не е определило по какъв точно начин експонатите ще бъдат представени в изложбената зала. Все пак не е изключено посетителите да могат малко да си поиграят на кратки игри като Pac-Man или Tetris, като това бъде част от образователния процес. Играта ще продължава не повече от 5 минути. Затова пък тя ще позволи на човека да разбере по-ясно посланието на нейния изобретател.
Minecraft е “най-младата” игра, която ще влезе в изложбената зала.
По-продължителните игри вероятно ще бъдат представени посредством няколко интерактивни демонстрации. Те ще покажат най-важните и интересни части от игровия сценарий и ще позволят на посетителите да се приобщят по-близо.
При всички случаи изложбата ще се опира на взаимодействието с публиката, тъй като компютърните игри не могат да съществуват без човека от другата страна на екрана.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:51 pm

Музеен информационен бюлетин за 19.12.2012 г.

1. Откриват нов музей във Велико Търново
Източник: http://www.infotourism.net/index.php?t=9288&m=2
28 фигури на знакови исторически личности, дворцов интериор и стенописи ще видят посетителите в мултимедийния център
Исторически фигури и паметни събития от Второто българско царство ще бъдат представени в новият музей на Велико Търново- първи на силиконовите фигури у нас. Като част от мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов" той ще визуализира живота на различните социални слоеве във Второто българско царство - техните нрави, обичаи, бит и облекло. В него ще има интерирорни и сценични възстановки. Центърът е изграден на ул. „Никола Пиколо", близо до площадката за наблюдение на спектакъла „Звук и Светлина".
Обектът е напълно готов и ще бъде открит до броени дни. За създаването му е вложен колосален ръчен труд, като всичко е изпипвано до най-малката подробност, видя наш екип на място. Фигурите са 29, изработени са от силикон и са оформени в тематични композиции. На ръка косъм по косъм пък се вплитат в лицата, косите, веждите и брадите на всяка фигура. Одеждите и снаряжението също са ръчна изработка. Така например за направата на една ризница, която тежи 20 кг, отиват 14 000 метални халки. С трудоемките задачи са ангажирани около 30 души. Царските сцени ще представят семейството на Иван Асен II и съпругата му Ирина Комнина. В друга зала ще бъдат показан цар Калоян, яздещ кон, и Балдуин Фландърски. Сред фигурите ще има представители на българското духовенство, на болярската и воинската прослойка, на занаятчиите, ще бъдат показани и моменти от живота на хората от Средновековието.Акцент в голямата зала на второто ниво ще бъде композицията „Пленяването на император Балдуин". Предвидена е и мултимедийна зала за прожектиране на филми. Целият проект за подобряване на туристическите атракции е на стойност 6 750 000 и освен мултимедийния център ще обхване още три атракции - спектакъла „Звук и светлина", оперния фестивал „Сцена на вековете" и туристическо влакче.
Древните занаяти пък са пресъздадени чрез фигури на грънчар, монетар, ковач. Воинската слава ще бъде разкрита чрез пластични фигури на преден план, а зад тях ще има внушителен стенопис на Иван Хаджийски със сцени от Адреанополската битка и пленяването на Балдуин през 1205 г. Монах, който реди слова върху скрижали и зограф, иконописващ църква пък разкриват богатата духовна и книжовна дейност в Царевград Търнов.
Освен че ще могат да разглеждат, туристите в мултимедииния център до Царевец ще имат възможността да се облекат в царски дрехи, да седнат на трон и да се снимат, да направят виртуална разходка в 3D възстановка на двореца, да дегустират вина и медовина. При напускане на експозицията летописец ще вписва името на всеки посетител в специално почетно свидетелство, че е посетил средновековния Търновград.
Освен като музей новият мултимедиен посетителски център ще функционира като учебен. В него ще се провеждат открити уроци на които с помощта на модерни технологии ще проследяват хронологията на събитията и личностите в Търновград през XIII-XIV в.

2. Фотоизложба с обектите на ЮНЕСКО откриват в музея
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1013302
Изложба, посветена на 40-годишнината от подписването на конвенцията за опазване на Световното и културно наследство на ЮНЕСКО ще бъде открита в зала „Русе” на Регионалния исторически музей. Очаква се за откриването да пристигне автора на фотографиите Иво Хаджимишев.
Изложбата ще бъде достъпна за обществеността от 20 декември 2012 г. до 15 февруари 2013 г. всеки работен ден. Желаещите могат да я разгледат без да е необходимо да заплащат входна такса за музея. Тя е съставена от 32 фотографии на Иво Хаджимишев, представящи 9-те български обекта на културното и природно наследство. Тя е продукт на съвместен проект на Министерство на културата и Министерство на околната среда и водите, и е част от събитията, по честване на годишнината от подписването на международния документ.
Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство е приета на 16 ноември 1972 година от Генералната конференция на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура. Този уникален международен договор за първи път свързва концепциите за опазване на културните ценности и на природата и отчита необходимостта от съхраняване на равновесието между тях.
България е една от първите държави, приели Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство още през 1974 година.
В Списъка на световното наследство са вписани 9 обекта - 7 култури и 2 природни ценности, намиращи се на територията на страната ни:
Боянска църква – вписване: 1979 г.;
Мадарски конник – вписване: 1979 г.;
Тракийска гробница край Казанлък – вписване: 1979 г.;
Ивановски скални църкви – вписване: 1979 г.;
Рилски манастир – вписване: 1983 г.;
Стария град на Несебър – вписване: 1983 г.;
Природен резерват Сребърна – вписване: 1983 г.;
Национален парк Пирин – вписване: 1983, разширение 2010 г.;
Тракийска гробница край Свещари – вписване: 1985 г.

3. Историческият музей "В очакване на Коледа"
Източник: http://www.klassa.bg/news/Read/article/ ... 4%D0%B0%22
Share on facebook Share on twitter Share on email Share on print More Sharing Services
Тържество “В очакване на Коледа” ще се проведе в Националния исторически музей, съобщават организаторите.
В рамките му ще бъдат представени различни вярвания и обичаи, характерни за Коледа и Нова година.
Хлебни и сладкарски технологии ще бъдат показани от ученици от Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии. Освен, че ще направят демонстрация как се правят сладки, младежите ще изиграят и коледна сценка.
От своя страна, изпълнители от читалище “Братя Миладинови” ще представят пред присъстващите традиционни коледни песни и танци.
Всеки желаещ може да посети музея и да се научи да прави сладки. Дядо Коледа също е сред поканените и ще раздава подаръци заедно със Снежанка и джуджетата.
Събитието започва в 11 ч.
Място на провеждане: Национален исторически музей
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:51 pm

Музеен информационен бюлетин за 20.12.2012 г.

1. Историческият музей в Панагюрище с нов директор
Източник: http://www.cross.bg/1341801
Седемчленна комисия, председателствана от заместник кмета на общината Галина Матанова класира на първо място в проведения конкурс за избор на директор на историческия музей Атанас Петров Шопов. В комисията бяха включени трима външни експерти – двама музейни директори и един представител от Министерство на културата, съобщават от музея.
Атанас Шопов спечели конкурска при оспорвана конкуренция с още двама кандидати. Той ще управлява музея в следващите пет години, съгласно изискванията на Закона за културното наследство. Атанас Шопов трябва да встъпи в новата си длъжност в 14-дневен срок от обявяване на резултата от конкурса.
Д-р Атанас Шопов работи като уредник в Историческия музей от 2006 год. Магистър е по история, доктор на науките. Притежава научно звание старши научен сътрудник втора степен по научната специалност „История на България”. Има 16 години професионален опит като учител по история в средно училище, носител на много отличия и грамоти.

2. Уникална изложба показва художникът и философът Владимир Димитров- Майстора
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1014330
Изложбата "Майстора, Цветето и Вселената" в Кюстендил © Иво Кирилов, Дарик радио
257 картини на големият български художник "Владимир Димитров- Майстора" бяха подредени в изложбата "Майстора, Цветето и Вселената", която бе открита в Кюстендил. Тя е съвместна между художествена галерия "Владимир Димитров- Майстора" и Националния музей на българското изкуство. На откриването присъстваха кметът на Кюстендил Петър Паунов,зам.- кметовете Виктор Янев и Надя Каратова, зам.-директорът на НМБ Иван Милев, художникът Свилен Блажев, ученици и граждани.
"Откриваме една грандиозна по своя мащаб и уникална по своето съдържание изложба от творби на патриарха на българското изобразително изкуство Владимир Димитров- Майстора. Това е събитие от национално значение. Искам да благодаря на кмета Паунов, който помогна за осъществяването му. То е част от голямата инициатива "Кюстендил- Европейска столица на културата 2019 г. Изложбата е и апогея на проявите по случай 130 години от рождението на Майстора", заяви директорът на галерията Михаил Калдъръмов.
"С тази изложба искаме да покажем и друга страна от творчеството на Майстора. В нея освен художникът, може да се види и философът Владимир Димитров- Майстора. Избрали сме някои от неговите изказвания, които може да прочетете по време на разглеждането на картините. Тук има картини от 10 галерии от страната", каза при откриването Анелия Николаева от Националния музей на българското изкуство.
През лятото тази изложба бе представена и в София, като тя бе посетена от 25 000 души. В Кюстендил "Майстора, Цветето и Вселената" ще остане до 1- ви март.

3. Изложба на Иво Хаджимишев в Регионалния исторически музей
Източник: http://www.dunavmost.com/news-ruse/item ... eski-muzei
Вчера, 19.12.12 г., в зала „Русе” на Регионалния исторически музей бе открита изложба посветена на навършването на 40 години от подписването на Конвенцията за опазване на световното наследство на ЮНЕСКО. Събитието бе организирано от Регионалната инспекция по околна среда и води – Русе, а авторът на експозицията бе самият Иво Хаджимишев. Именития фотограф уважиха заместник областният управител на Русе Веско Маринов и главният архитект Симеон Рангелов, които още преди откриването разгледаха изложбата с фотографии на български обекти, включени в списъка.
Г-н Маринов поздрави организаторите за изложбата и подчерта уникалността и красотата на родното ни културно и природно наследство.Той заяви, че популяризирането на обектите е една от приоритетните дейности за развиването на туристическия потенциал на област Русе. Заместник областният управител поздрави специално и автора на изложбата Иво Хаджимишев, като подчерта, че Областна администрация – Русе вече е имала честта да работи с фотографа.
„Убеден съм, че тези снимки ще ни провокират още повече да работим за развитието на туризма в България и да продължаваме да се гордеем с културното и природно наследство на страната ни”, добави в заключение Маринов.
От своя страна Хаджимишев сърдечно благодари на екипа на РИОСВ – Русе за предоставената много точна и изчерпателна информация, която обогатява фотографиите. Той информира присъстващите, че през март месец 2013 година експозицията ще бъде изложена в Брюксел по молба на еврокомисар Кристалина Георгиева. В отговор на това арх. Рангелов сподели, че ще бъде особено радостен, ако снимките намерят своето заслужено място и в много други галерии по света.

4. Лувърът постави рекорд сред музеите по посещаемост
Източник: http://bulgarian.ruvr.ru/2012_12_20/Luv ... shhaemost/
Ръководството на парижкия музей Лувър обявило, че фиксирало рекорден брой посетители за 2012 година – музеят бил посетен от не по-малко от 10 млн. души.
„Този нов рекорд потвърждава първенството на Лувър сред световните музеи. Показателят на посещаемост през 2012 година с около 1 млн. надвишава данните от 2011 година”, се посочва в комюникето на ръководството на музея.
Освен посетителите на постоянната експозиция на музея, временните изложби привлекли 660 хиляди посетители, което е с 29% повече в сравнение с 2011 година.
Освен това в Лувър отбелязали „значително увеличение на количеството туристи от Китай, САЩ и Бразилия.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:52 pm

Музеен информационен бюлетин за 21.12.2012 г.

1. Обособяват Национален земеделски музей към МЗХ
Източник: http://agrozona.bg/obosobyavat-natsiona ... j-kam-mzh/
Национален земеделски музей към Министерството на земеделието и храните ще се създаде чрез отделяне от структурата на Селскостопанската академия със закон за изменение на Закона за ССА, одобрен на седмичното правителствено заседание. С приетите промени Националният земеделски музей ще бъде юридическо лице – второстепенен разпоредител с бюджетни кредити. По този начин ще се осигурят по-добри условия за осъществяване дейността на музея, който съхранява повече от 28 000 музейни единици.
Необходимите средства за издръжка на Националния земеделски музей са в размер на около 100 хиляди лева годишно и ще се отпускат за сметка на намаление на бюджета на Селскостопанската академия, което няма да окаже въздействие върху бюджета на Министерството на земеделието и храните. Със законопроекта се предлага закриване на Държавното предприятие „Система за агропазарна информация САПИ”, което от създаването си през 2008 г. до настоящия момент не е извършвало дейност и няма назначен персонал, като същевременно има текущи разходи за административни такси и др. В същото време предметът на дейност на ДП „САПИ” изцяло дублира предмета на дейност на „Система за агропазарна информация” ЕООД, в което правата на държавата като едноличен собственик на капитала се упражняват от министъра на земеделието и храните.
През 1956 г. към Висшия селскостопански институт – София се създава Селскостопански музей. През 1970 г. музеят се обособява като Национален селскостопански музей, а през 1999 г. със Закона за НЦАН се преименува в Национален земеделски музей. НЗМ е единствената институция в България, която издирва, събира, съхранява, опазва и представя паметници на материалната и духовна култура, отразяваща земеделската традиция у нас от древността до наши дни. В неговите фондове се съхраняват голям брой музейни единици, показващи развитието на различните земеделски отрасли, наука и образование. Притежава богат библиотечен фонд от специализирана литература. На повече от 1000 кв.м. са разположени постоянни тематични експозиции: Овцевъдство и козевъдство, Растениевъдство, Пчеларство, Ветеринарна медицина, зала Виж, пипни и запомни, къща – музей акад. Д. Костов в с. Локорско, Софийско. НЗМ подготвя и представя у нас и в чужбина временни изложби на различна тематика. Музеят поддържа контакти с наши и чужди музеи. Член е на Международната асоциация на земеделските музей.

2. В Регионалния исторически музей в Радомир беше представен документалният филм ''История под булдозерите''
Източник: http://www.radomironline.com/novini/v-r ... toriya-pod
В Регионалния исторически музей беше представен документалният филм ''История под булдозерите''.Авторите Маринела Григорова и Симеон Григоров показват в лентата откриването на уникалния тракийски некропол между селата Дрен и Делян.Това е некрополът,който бе открит ,за да бъде разрушен,заради строежа на магистрала Струма.Филмът разказва за уникалния плосък тракийски некропол от 8-ми-4-ти век преди Христа,който бе открит при праисторическо селище между селата Дрен и Делян.Той е уникален както с размерите си,така и по структурата си-в район без нито един камък са създадени огромни каменни надгробия с предварително зададен план за продължително използване на терена и съораженията.Като се има предвид бедността на района,некрополът в Дрен-Делян е необичайно богат.Според пернишките археолози,този обект ще се превърне в еталон за Балканите.Каменните струпвания са с обща дължина над 300 метра и площ 5825 кв.метра.

3. Музей със силиконови фигури на владетели ще открият във Велико Търново
Източник: http://pochivka.com/n19-32054-%D0%9C%D1 ... 0%B2%D0%BE
В старопрестолния град Велико Търново скоро ще бъде открит нов музей, който е част от мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов", намиращ се близо до площадката за наблюдение на спектакъла „Звук и Светлина".
Тук посетителите ще могат да видят силиконовите фигури на исторически фигури и различни събития от Второто българско царство, така ще добият представа за бита и нравите на нашите предци.
29 фигури оформят тематични композиции. В една от залите ще бъде представено семейството на Иван Асен II и съпругата му Ирина Комнина, а в друга цар Калоян, яздещ кон и Балдуин Фландърски.
Със силиконови фигури ще се представи и българското духовенство, болярската и воинската прослойка. Фигури на грънчар, монетар, ковач ще дават идея за древните занаяти.
Посетителите на мултимедииния център до Царевец ще имат възможността да се облекат в царски дрехи, да седнат на трон и да се снимат, да направят виртуална разходка в 3D възстановка на двореца, да дегустират вина и медовина.
Всеки посетител ще получава почетно свидетелство, с което се удостоверява, че е посетил средновековния Търновград. Преди това летописец ще впише името му в летописна книга.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:52 pm

Музеен информационен бюлетин за 22-25.12.2012 г.

1. Знамето на Старозагорското въстание се завърна в музея
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?ar ... _id=127180
Двугодишната реставрация на знамето на Старозагорското въстание (1875г.) приключи. Ценният експонат вече е изложен на II Експозиционно ниво в Регионалния исторически музей в Стара Загора. От музея изказват своите благодарности на всички граждани, които са се включили в събирането на средствата, които бяха нужни за да се възстанови байряка. Общо около 5000 лева е сумата, която е била осигурена.
Реставраторката д-р Елица Цветкова разказа как е преминала нейната работа и какви трудности е срещнала. Една от основните цели е била да се повиши еластичността на плата. Обаче поради обработки с лепила при минали реставрации, това е било почти невъзможно на определени участъци от знамето. Голяма част от работата е свързана с механично отстраняване на влакната от стария дублажен воал. Подробности чуйте в прикачения файл.
Интересен е моментът с изясняването на оригиналния цвят на тъканта на първата ивица от флага. Спорната ситуация идва от факта, че през 60-те години на миналия век, знамето е изпратено за реставрация в София. В протоколите са ясно посочени неговите характеристики - цветовете са бяло, зелено, червено. След обработката обаче, то е върнато с характеристики - синьо, зелено, червено. За да се докаже категорично, че първата ивица не е обагрена, е нужен химически анализ на плата.

2. Фандъкова планира музей в метрото на "Джеймс Баучер"
Източник: http://www.vsekiden.com/127986
Столична община планира да открие музей в метрото. Спирката на "Джеймс Баучер" е подходяща за целта, тъй като има голяма галерия, заяви кметът Йорданка Фандъкова. Управата на София ще си сътрудничи със Съюза на артистите и неговия председател Христо Мутафчиев, който ще съдейства за проекта.
През следващата година ще бъде довършен Музея за история на София в сградата на Централна минерална баня. Догодина продължават и разкопките на крепостта "Урвич", и експонирането на Западната порта на Сердика, коментира столичният кмет.
Министерството на културата работи по проекти за три нови музея в столицата, чието финансиране отново е чрез европейски програми. Единият от тях, който също трябва да отвори врати догодина, е подземният археологически музей под "Света София".
През 2013 ще приключи още първият етап от открития археологически музей на Ларгото, както и дейностите по реконструкцията на "Квадрат 500" или т.нар. Български Лувър, информира Фандъкова. Столичният кмет обеща строителството на метростанциите между „Младост" и Бизнес парка да започнат в началото на 2013.

3. Нели Цонева, Исторически музей - Павликени: Тодор Живков и Мара Малеева са сключили църковен брак в павликенска църква
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1731515
Тодор Живков и Мара Малеева сключват църковен брак в павликенската църква ”Рождество Богородично” през 1939 година. Това каза за Радио ”Фокус” - Велико Търново Нели Цонева, уредник на Исторически музей - Павликени. За миналото историците черпят сведения от архивите, една част, от които са запазени в Държавен архив - Велико Търново, а друга част архивни документи се съхраняват в самата павликенска църква. Там има запазени няколко регистъра за венчание от различни периоди на миналия век, както и Регистър на новопокръстените.
Всички, които се интересуват, могат да намерят там информация за свои близки, за семействата си в миналото, за които са запазени данни в регистрите.
Още един важен архивен документ е Летописната книга на Павликенската църква, в която още Хаджи Стоян Дончев в края на 19 век описва с подробности всички тези периоди от историята на църквата - построяването на сградата, дарителските жестовете на Хаджиславчев и др. В павликенския музей има копия на тези регистри и разглеждайки тези документи се откриват някои любопитни факти. Цонева даде като пример информация от регистъра за венчание от периода 1928 - 1942 година.
Под номер шести на трети февруари 1939 година протойерей Константин Маринов е венчал Тодор Христов Живков от село Правец, Софийско, и Мария Христова Малеева, от град Пловдив. И двамата източноправославни, на 27 години, са сключили църковен брак в павликенската църква.
Друг интересна факт за историята на Павликени, е свързан с регистъра на новопокръстените деца, добави уредничката. В периода 1934 - 1942 година на миналия век под номер 44 с дата 6 септември 1936 година е записано, че в Павликени има новопокръстено дете, което получава името Никола, с баща Николай Стефанов Гюзелев и майка Елисавета Николаева. Кръстник на новопокръстеното дете е Никола Муцевски. Свещеникът извършил службата е Константин Маринов.
„Това е денят, в който е новопокръстен българският именит оперен певец Никола Гюзелев, с който ние много се гордеем”, каза Цонева.
Павликенската църква е важна част от историята на Павликени не само като изграждане на сграда, но и като институция. Почти всички по-важни събития станали в историята на Павликени са свързани по някакъв начин с историята на Павликенската църква или са се случили на нейна територия.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:52 pm

Музеен информационен бюлетин за 26.12.2012 г.

1. Църква-музей на пет века в Арбанаси
Източник: http://tv7.bg/news/society/9581242.html
Най-старата църква в Източна Европа отвори врати специално за коледните празници в Арбанаси. Храмът "Рождество Христово" е строен през XVI век и до днес уникалните стенописи са запазени в автентичния си вид. Църквата е превърната в музей и само в дните по Коледа можете да запалите свещ в нея и да се помолите за здраве.
2 хил. сцени, 4 хил. образи на светци правят "Рождество Христово" най-богато стенописната църква в цяла Източна Европа. Неизвестни български майстори зографи превръщат стените й в разказ за живота и страданията на Иисус Христос и неговата майка.
През 1980-та година църквата е реставрирана и превърната в музей, за да се запазят уникалните иконописи. Само за изминалото лято вратите на храма са прекрачили над 36 хил. посетители, огромна част от тях - чужденци. Храмът остава отворен за коледните празници, а всички миряни могат да се помолят и да запалят свещичка в двора на църквата.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:53 pm

Музеен информационен бюлетин за 27.12.2012 г.

1. Наследницата на Яворов пред БЛИЦ: Чиновническа България уби поета, а сега иска да унищожи дома му!
Източник: http://www.blitz.bg/news/article/172960
Пореден - колкото абсурден, толкова и нелеп сценарий, бе разигран от Общинския съвет в Чирпан с дома-музей на поета Пейо Яворов. Един от символите на малкия град е на път да промени не само статута си, но и да предизвика вълна от негодувание сред културната общественост. Стопанисван години наред с грижа и всеотдайност, сега домът е на път да загуби своята независимост, заставайки под "шапката" на Историческия музей. Репортер на БЛИЦ се срещна с наследницата на поета - Явора Стоилова, която сподели огромното си разочарование от действията на чиновниците и от липсата на диалог с градската управа в Чирпан.
- Госпожо Стоилова, какво се случва с музея на Яворов в Чирпан?
- В Чирпан има един сериозен проблем, свързан с родната къща на Яворов. И този проблем е, че се нарушава волята на дарителите. През 1954 г. музеят е одържавен. Срещу това държавата иска да компенсира собствениците, които по това време са братът на Яворов - Атанас Крачолов, малкият му брат, който го гледа през последната година като сляп, майка ми Ганка Найденова-Стоилова, Малина, сестра на майка ми, и брат й Найден. Наследниците обаче отказват да бъдат овъзмездени и даряват къщата, поставяйки единственото условие тя да се превърне в музей и да остане такъв завинаги. Къщата се дарява на Градския народен съвет и следователно на общината. И оттогава е общинска собственост и общината в тази връзка има най-малкото право да нарушава волята на дарителите. Това е направо противозаконно. И в цивилизования свят, към който ние поне на хартия принадлежим, тези неща са много важни - респектира се волята на дарителите. Това е едното. Другото е, че говорим за един действащ музей. До такава степен действащ, че миналата година от европейските фондове е спечелела награда - милион и половина за изграждането на "Комплекс Яворов" - т.е. музеят и експозиционната да се реставрират и ремонтират и да се построи един малък амфитеатър, където да се играят пиесите на Яворов. И всичко това е дадено специално за музея "Яворов". Следователно - обясненията на общината, че няма пари за музея и затова се налага прехвърлянето му към останалите градски музеи, са абсолютно неоснователни. Те всъщност искат всичките музеи, които са в Чирпан, да бъдат под "шапката" на Историческия музей и да се превърнат в негови отдели, с един общ директор. Представяте ли си, колко "хубаво" тогава ще функционират тогава музеите? В края на краищата, откровено казано, в Чирпан има един-единствен действащ музей, който представлява и лицето на града пред света. Това е музеят на Яворов, утвърден като паметник на културата с общонационално значение. През градината на този музей са преминали много велики хора като Назъм Хикмет, Пабло Неруда, Висоцки, Ян Кошка, Елена Бистрицкая. Тя дори казва, че "в музея на Яворов дори въздухът има душа". А Висоцки до такава степен е харесал музея, че останал да прекара една нощ в него. Той и тогавашният уредник на музея Димитър Данаилов са останали в дома и са бодърствали до сутринта, в чест на поета.
- Какво представлява домът-музей на поета?
- Къщата си има своята история. Къщата на Тотю Крачолов е малка - състои се от три стаи. Едната е гостната. Тя е подредена така, сякаш очаква през 1913 г. идването на Яворов и Лора. Така е запазена. За жалост, не се е състояло това идване. Другата стая е приемната и третата е т.нар. Пейова стая, в която се пази леглото му с метални табли. Там се съхранява и бюрото му - с металната мастилничка с образ на лъв, на която той е писал първите си стихове. Там е закачен и един снимков портрет на Пушкин, който лично Яворов си изрязал от тогавашното списание "Нива" и си го закачил на стената. А в гостната има снимкови портрети на Стефан Караджа и Хаджи Димитър, което показва патриотизма на семейството. За музея е дарен един огромен архив от наследниците на Яворов. Има много интересни статуи в градината, включително "Майка Македония" на Иван Лазаров. Има скулптури на Мара Георгиева, на Иван Блажев.
- В музея се провеждат и прочутите поетични Яворови дни.
- Да, това е един музей, в който всяка година се провеждат Яворовите дни. Тази година през февруари се навършват 135 години от рождението на Яворов и явно ние "страхотен" подарък му правим, като му затриваме музея. Общината е безапелативна. Не желаят да разговаряме, твърдейки, че темата била "преекспонирана" в медиите. А тя всъщност изобщо не е била експонирана и аз обещавам, че тепърва ще бъде "преекспонирана". Защото смятам, че е безобразно. Някои ме питат - защо толкова е важно да бъде музей. Ами музеите на Пушкин, Юго, Моцарт, Бетовен, Роден са музеи. Значи, в цивилизованото общество, към което принадлежим на хартия, думата "музей" се респектира. И в ничия глава не се ражда "гениалната" идея да променя вековни традиции със случайни чиновнически хрумвания. Отговорът на тези хрумвания за мен е кратък и неясен. Опитвам се да остана в границата на шегата, защото всички извинения са бедни за това.
- А чие е било това "хрумване" за промяна на статута на музея?
- Това се мъча да разбера. Мисля, че това е една тенденция. Но ето, има общини - като тази в Копривщица, където никой не е посягал на музеите на светините. Там си има музей на Димчо Дебелянов, на Георги Бенковски, на Любен Каравелов и т.н. Музеите запазват своя облик. Те всъщност с това са автентични. Защо трябва да бъдат музейни експозиции, под една обща "шапка"? Защото в края на краищата музеят е Дом на музите. Никога една експозиция не може да бъде дом на творец. Един музей пази духа му, ежедневието му. И аз не смятам, че студената експозиция по някакъв начин може да го замести. Но тук не става въпрос за това. Става въпрос за недуховни неща, за това време, което разболява 200 000 млади души в България от анорексия. Защото това е същият проблем. Аз затова го взех толкова присърце - защото това е проблемът с ширещото се духовно безхаберие. И едва ли мога да бъда оптимист в този случай, защото чиновниците убиха Яворов. Чиновническа България уби не само Яворов, но и дъщеря ми Василия. И сега чиновниците искат да унищожат музея на поета. Въпреки това аз продължавам да вярвам, че духовното начало е много по-силно от материалното и в края на краищата има пространство, в което то е победител.
- Така е, но в случая с музея на Яворов в Чирпан на какъв етап са нещата? Общинско решение - и домът-музей отива под "шапката" на Историческия музей?
- Общинското решение е категорично. Ще отива под "шапката" на Историческия музей. Но Фондацията на Яворов се бори срещу това. Ние, наследниците, се борим срещу това. Въпреки че би било лесно - да се реституира музеят. Но тази дума никак не ми харесва - "реституция". Защото музеят е дом на поета и трябва винаги да остане такъв. А и да се съдя също не е много приятно. Но, в края на краищата, ако се наложи, и до там ще се стигне. Защото не е нормално - това, което става е всичко друго, но не и добро. И аз смятам, че който мълчи, е съучастник.
- Дали е възможно (споменахте, че музеят е спечелил европейски средства) тази идея да е харесала на общинарите и по този начин те да искат да се "възползват" от това?
- Сега ще ви свържа с уредника на музея, но понеже вече няма музей, той е просто председател на фондация "Яворов". Много активен и много интересен човек - Тодор Иванов.
Ето какво сподели по телефона Тодор Иванов пред БЛИЦ: "С решение на Общинския съвет в Чирпан музеят на Яворов се прехвърля под управлението на Историческия музей. Това бе решено на сесията на съвета на 20.12.2012 г. Но това според мен са някакви чиновнически глупости, някаква недомислица. Някой им е пуснал мухата и те карат през просото, без да помислят какви ги вършат. Мисля, че на следващите сесии след Нова година Общинският съвет ще преразгледа това решение и ще поправи тази грешка. Нямам представа защо нещата тръгнаха в тази нелепа посока. Аз обаче съм оптимист и вярвам, че умните хора в Чирпан ще преосмислят становището на чиновниците и до 3-4 месеца всичко ще си дойде на мястото".
- Вие, госпожо Стоилова, как гледате на развръзката от тази неприятна ситуация?
- Не знам, приемам нещата като битка срещу чиновническото недомислие, както и в защита паметта на Яворов. Понеже музеят е общинска собственост, ако общината предложи музея за нов статут към Министерството на културата, те имат готовност след 14 дни да разрешат въпроса. Обаче общината не иска. Защото ще трябва да правят конкурс за директор и това им струвало пари.
- Чиновническа позиция?
- Точно - чиновникът яхнал поета и вика: "Дий, дий!" в неизвестна посока. Чиновническа, гоголевска история. Абсурдна гоголевска история!
- Възможно ли е това да е първата стъпка към съдбата и на други такива музеи?
- Да, много е опасно. Преди време имаше една такава тенденция, с идеята да се създаде един общ музей. Трябва да се намери откъде идват нещата. Добре е тези факти да се коментират и от общинарите, и от представители на Министерство на културата или от НИМ. Добре е да се чуят и другите становища. Много тъжно би било, ако в основата на всичко стои някакъв финансов интерес. Би било хубаво парите, дошли за музея на Яворов, да останат за него. Но изглежда, че чиновниците искат да си послужат с тези пари. Защото, съгласете се, че звучи нелепо обяснението, че поради "финансови причини" се променя статутът на музея. Ама какви "финансови причини", като имаш 1,5 млн. евро? Какви са ти финансовите проблеми, аз не разбирам. Още повече, че тези пари идват от европейските фондове с изричното условие - да бъде ремонтиран музеят на Яворов. Ако нямаше пари, бих била по-склонна да разбера чиновниците. Но сега, извинявайте, но имате 1,5 млн.! Ами използвайте ги! Вместо да се радват, че от Европа за оценили музея, те решават да му сложат кръст и да го унищожат. От общината обаче твърдят, че "фактът бил преекспониран" и затова нямало да го коментират. Ама какво е "преекспонирано"? То сега се започва. В края на краищата ние сме си в правото.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Re: Ежедневен музеен информационен бюлетин - 2012 г.

Мнениеот vl.varnenchik_museum » Вто Яну 22, 2013 1:54 pm

Музеен информационен бюлетин за 29-31.12.2012 г.

1. С около 20 % са се увеличили посетителите на Регионалния исторически музей в Пловдив през 2012 година
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1732967
С около 20 % са се увеличили посетителите на Регионалния исторически музей в Пловдив през 2012 година. Това съобщи за Радио "Фокус" – Пловдив директорът на музея Стефан Шивачев. Предварителната статистика ще се потвърди след окончателното обработване на данните. Личните ми впечатления сочат, че има отчетливо увеличение на гостите на музея, както и на хората, които проявяват интерес към експозициите му, каза Стeфан Шивачев. Според него - отиващата си година е била трудна за институцията във финансов аспект, но и много успешна. В рамките на Деня на музеите на 18 май реализирахме проектът "Геометрия на времето - практики в градска среда", чрез който за около 20 дни показахме 11 различни проекта, реализирани в Германия, Италия, Япония и други страни, каза Шивачев. Друг проект, по които работихме беше "Нощ на ретро фотографията", които бе показан на 21 септември, добави директорът на Историческия музей. Чрез него е възстановено ретро фотоателие, фото- лаборатория за чернобели снимки, реализирана е и изложба посветена на фотографията. Друго постижение на музея е експедицията по стъпките на Девети пехотен полк по време на Балканската война, като част от програмата за отбелязване на 100-годишнината от Балканските войни. Отбелязването на 150 години от рождението на Димитър Кудуглу, също е един от успехите, които е реализирал екипът на музея през 2012 година. Темата бе благотворителността в Пловдив през 19 и 20 век, а изнесените доклади предстои да бъдат издадени в годишник, каза Шивачев. През годината в Центъра за съвременна история са показани повече от 10 изложби, а в зала "Съединение" е имало повече от 60 представяния на книги, концерти и срещи, както и една много запомняща се изложба посветена на 100-годишнината от Първото българско изложение.

2. Белоградчик отбелязва спад в интереса на туристите
Източник: http://inews.bg/%D0%A2%D1%83%D1%80%D0%B ... 48686.html
Повече от 83 хил. души са посетили историческите забележителности в област Белоградчик през 2012 г., съобщава агенция "Фокус”.
По думите на директора на историческия музей в града Михаил Михайлов посетителите наброяват 83 586 души. Статистиката показва, че има лек спад от около 10% в посещенията в сравнение с миналата година.
Крепостта "Калето” в Белоградчик остава най-посещаваният обект в областта, като от началото на годината досега тя е посетена от 52 494 души. 12 293 от тях са чужденци.
Втората най-интересна за туристите дестинация в района е пещерата "Магура”, която се намира в близост до село Рабиша. Нея са разгледали 27 431 души, от които 2486 чужденци, 17 283 възрастни и 7662 студенти и ученици.
Музейните експозиции и художествената галерия в Белоградчик обаче се радват на много по-слаб интерес от страна на туристите. 1237 души са посетили Историческия музей от началото на 2012 г. 1189 души са разгледали Природонаучния музей, а 1235 туристи са видели художествената галерия.
Според Михаил Михайлов около Нова година посещаемостта в района е по-висока, в сравнение с тази около коледните празници.
През почивните дни пещера "Магурата” и Белоградчишката крепост ще работят без прекъсване, а пък тези, които искат да разгледат експозициите, ще трябва да направят предварителна заявка за това.

3. Над 83 000 души са посетили историческите обекти в Белоградчишко от началото на годината
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1732951
Белоградчик. Над 83 586 души са посетили историческите обекти в община Белоградчик от началото на годината до 1 декември. Това съобщи за Радио “Фокус”- Видин Михаил Михайлов, директор на историческия музей в града. В сравнение с миналата година се наблюдава спад на посещенията с около 10%. Най-посещаваният обект остава крепостта “Калето” в Белоградчик. От началото на 2012 година тя е посетена от 52 494 души, от които 14 468 са учащи, 25 733 – възрастни, и 12 293 - чужденци. Вторият предпочитан от туристите обект е пещерата „Магура” край село Рабиша. Тя е разгледана от 27 431 души. От тях 7 662 са ученици и студенти, 17 283 – възрастни, и 2 486 - чужденци. Значително по-слаб интерес са предизвикали музейните експозиции и художествената галерия. Историческият музей е посетен от 1 237 души. Природонаучният музей е привлякал 1 189 туристи, а художествената галерия – 1 235. Обикновено около новогодишните празници посещаемостта е по-добра в сравнение с тази по Коледа, обясни Михаил Михайлов. Той добави, че Белоградчишката крепост и пещерата „Магура” работят без прекъсване, а експозициите приемат посетители след предварителна заявка.

4. В Природонаучния музей на Бургас ще бъде представена инициатива за създаване на гигантски пачуърк от защитени видове
Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1733322
Бургас. Българска фондация „Биоразнообразие” обяви 2013 година на година на лалетата, каза за Радио „Фокус” Бургас Радостина Ценова от бургаския клон на организацията.
Предстои да излезе от печат календар, посветен на цветето. „През 2013 г. ще имаме активно партньорство с колегите за изследване на биоразнообразието към БАН, с които ще направим всичко, за да популяризираме семейството на лалетата и да организираме интересни събития. Дори още през януари в Природонаучния музей на Бургас ще представим една много интересна идея, свързана със цветята - създаването на гигантски пачуърк от защитени видове и то не само в България. Това е Европейска инициатива, в която се надяваме да се включим подобаващо. В края на януари, може би, на рождения ден на парк "Странджа" заедно с дирекцията на парка, природонаучния музей и БФБ ще организираме среща, на която ще представим както интересните растения на Странджа, така и възможността, която ние предоставяме за включването на различни арт клубове и школи, които да изработят тези малки и атрактивни парчета плат, на които ще се пришият редките и защитени растения на България”, обясни Ценова.
Обявяването на година на някакъв рядък вид е традиция за БФБ. Изминаващата вече година бе година на пеперудите. Имало е година на водните кончета, на гъбите и на дивата коза. Във връзка с популяризирането на пеперудите и ролята им за опазване на биоразнообразието през годината бе направена изложба с флагове, която обиколи страната и участва на различни фестивали. Бяха издадени различни стикери и рекламни материали с цел да се повиши информираността за пеперудите.

5. Атинският Национален археологически музей гостува в Пловдив
Източник: http://www.grreporter.info/Atinskiyat_N ... vdiv/12763
Посещаемостта на Националния археологически музей в Атина се е повишила с 71% благодарение на изложбата „Корабокрушението при Андикитира”. Георгиос Какавас, който е директор на музея от миналия август, а от февруари 2012 г. е бил директор на Нумизматическия музей, смята този пост за предизвикателство. „Това е най-добрият археологически музей в света, с най-търсените изложби, с огромно съкровище от антични предмети от всички разкопки в Гърция, и резерв, който би могъл да напълни още десет археологически музея” заяви Какавас, подчертавайки приноса на хората, които работят в него. Новият директор обещава да „съживи” една зала на музея за публиката, по начин, който все още не разкрива, но се знае, че идеята е заимствана от практиката на руските музеи.
Една от първите му идеи е участието на Националния археологически музей в програмата Google Art Project. Освен това, на 9 май 2013 г. започва изложбата „Подпечатвайки историята. Съкровища от гръцки музеи и колекции” в Пловдив. С помощта на спонсорите от Alpha Bank, ΙΚΕΑ-България и фирма „Актор” в пловдивския Археологически музей ще бъдат показани главно каменни печати и основните теми на изложбата ще са републиката, мястото на лидера в историята, олимпийските игри, образованието и други общочовешки ценности.
Едно от най-значимите културни събития на годината не само в Гърция- изложбата, посветена на Корабокрушението при Андикитира ще бъде удължена до август 2013 г. заради големия зрителски интерес. Сборникът „Технология на кораба, товара и механизмите”, който съдържа уникална информация за технологиите през античността беше издаден с помощта на Cosmote. Музеят се отваря навън и са предвидени филми на английски език, както и други изяви (музикални, театрални, танцови), които ще се организират в градината му и в залите.
Георгиос Какавас поиска музеят да бъде ограден. Въпросът беше дискутиран и преди няколко години от Централния археологически съвет, но тогава искането беше отхвърлено, защото музеят, градината и площадът се вплитат един в друг, а и защото за една демокрация не е добре, когато музеите се крият зад огради. Директорът на музея иска да увеличи служителите в музея, които днес са 129 човека.
vl.varnenchik_museum
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:43 am

Предишна

Назад към Your first forum

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron