е – музеен вестник > Уникални експонати > Пистолетът на българския цар Борис ІІІ, подарен му при навършване на пълнолетие
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Уникални експонати

Назад

Пистолетът на българския цар Борис ІІІ, подарен му при навършване на пълнолетие
Велин Гюргаков


На 20 януари 1912 г. в царския дворец в София е организиран тържествен прием по случай навършването на пълнолетие на принц Борис. Бъдещия български цар Борис ІІІ е роден на 18 (30) януари 1894 г. и управлява България от 1918 до 1943 г. На приема са поканени престолонаследниците на Турция, Румъния, Сърбия, Гърция и Черна гора. Сред многобройните подаръци Борис получава и един изключително красив пистолет „Люгер-Парабелум”.

Пистолетът представлява прецизна изработка, нулева серия, без номера. Калибърът му е 9 mm-пара. Чирените на Люгера са изработени от бял метал, посребрени и дълбоко гравирани. изработени са специално от фирмата „GEBR. FRIEDLANDER” („Братя Фридлендер”). Като изключим чирените, пистолетът е изработен от „DEUTSCHEN WAFFEN UND MUNITIONS FABRIKEN” („Германски фабрики за оръжие и муниции”). Инициалите на производителя са вдлъбнато гравирани върху патронника на пистолета (DWMF). Върху десния чирен обемно е гравиран и допълнително позлатен гербът на Царство България - Фердинандов щит и корона. Същият този герб е гравиран и връху затвора на пистолета. Върху левия чирен обемно е гравиран и допълнително позлатен бъдещия Борисов царски вензел. Върху метална пластина е гравиран надписът „18 януари 1894 - 20 януари 1912 г.”. Пистолетът на цар Борис ІІІ е цялостно оксидиран. Той постъпва в Националния военноисторически музей на 12 юни 1946 г. посредством коменданта на царския дворец, заедно с редица други вещи.


Парабелум влиза на въоръжение в България след 1908 г. Този пистолет е изработен през 1900 г. от Георг Люгер по подобие на пистолета на Борхард, който не е пуснат в серийно производство. Пистолетът на цар Борис ІІІ е модел 1908 г., но със специален дизайн. Предполага се, че този пистолет е подарен на царя от министъра на войната на България, Н. Никифоров. Вероятно при една от визитите си в Германия за доставка на оръжие и муниции за българската армия той дава заявка за специалната изработка на този пистолет.

Сам по себи си пистолетът е уникален с неповторимата си украса и изработка. Уникален е и със своята нулева серия, което винаги прави едно оръжие търсено и ценено от познавачи и колекционери.


Из статията на Велин Гюргаков - Пистолетът на цар Борис ІІІ, Известия на НВИМ, Т.ХІІ, София, 1998 г.

Назад
 
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.