е – музеен вестник > Уникални експонати > Парадни каски от личната колекция на княз Александър І
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Уникални експонати

Назад

Парадни каски от личната колекция на княз Александър І
д-р Даниела Цанкова-Ганчева

Националният военноисторически музей притежава няколко парадни каски от личната колекция на първия български княз Александър І Батенберг 1857-1893 г. Той получава предимно военно образование характерно за аристократите от ХІХ в. На 18 години е вече офицер от Втори великохерцогски хесенски лейб - драгунски № 24 полк, в VІІІ Възнесенски полк от руската армия, офицер от ГЩ и Възнесенския улански полк, участва в боевете при Плевен, Стара и Нова Загора. Преди избора му за български княз руският император го провъзгласява за генерал и шеф на Девети драгунски полк. Гнерал-майор е от руската армия до началото на 1886 г., генерал-майор от пруската армия от 1890 г., полковник от пехотата в австрийската армия /в полка на Леополд Белгийски. От 1892 г. Александър І/ вече като граф фон Хартенау е генерал-майор в Хесенското херцогство и генерал-майор и командир на пехотна бригада в Грац. Князът има богата военна кариера в различни армии. Това обуславя многообразието от военни униформи и аксесоари , които е притежавал и колекционирал, които неговата съпруга дарява на Главния военен музей. Служил е в пет европейски армии - австрийската, руската, хесенската , пруската и българската, на която е главнокомандващ.

Началото на военния му път започва в Хесен. Спомен от това време са парадните каски на Хесенското херцогство. Изгаботени са от черна кожа с метален връх на шлемовата камбана /в два варианта/, отпред е поставен изправен хесенски, въоръжен с меч лъв с раздвоена опашка. Този тип каски са въведени в хесенската пехота през 1849 г. Важна отличителна част на войската на хесенското хергцогство са каските с герба. Те продължават да се носят и след 1872 г. През 1871 г. хесенската армия се присъединява към пруската и в 1872 г. моделите на униформите на хесенското хергцогство се доближават до пруските. За участието на княза в пруската армия говорят двете прекрасни метални каски от 1860 г. Които са рядкост в българските музеи. Изработени са от жълт метален лист с дебелина 1 мм., едната увенчана с коронован орел с разперени крила, изработен от бял метал с височина 16,5 см.,стъпил върху четирилистник, с жълта корона. Отпред върху допълнителна пластина е прикрепена звездата на пруския орден „Черен орел” с надпис „SUVUM CUIOVE” /ВСЕКИМУ СВОЕТО/, около звездата има надпис „Fur Koning und Vaterland 1860 mit Gott”. Каската има метална чешуя, прикрепена към трилистник. Обрамчена е с бяла метална лента. Вратът се предпазва от три метални пластини прикрепени една към друга с метални нитове. Другата каска също е изработена от жълт метален лист увенчана с метален връх от два конуса с височина 12 см., поставен върху четирилистник. Отпред върху допълнителна пластина е прикрепена звездата на пруския орден „Черен орел” с надпис „SUVUM CUIOVE”. В колекцията му от парадни каски правят впечатление руските каски от черна лачена кожа , върхът на шлемовата камбана е украсен с метален връх наподобяващ факел, отпред е поставен метален герб на Руската империя и отличка „За отличие 1854 и разбира се най – интересна е каската със звездата на ордена на „Св. Андрей Първозвани”, който през ХІХ в. става част от руската военна символика на руската империя. Този тип каски се носят в Лейбгвардейският преображенски полк и в цялата гвардейска пехота.


Парадните каски от тази колекция допълват многообразието на музейните експонати на НВИМ.


Списък на снимките на парадните каски


1. Хесенска парадна каска - средата на ХІХ в.

2. Хесенска парадна каска - средата на ХІХ в

3. Пруска парадна каска – 1860 г.

4. Пруска парадна каска – 1860 г.

5. Руска парадна каска – ХІХ в.

6. Руска парадна каска – ХІХ в


Назад
 
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.