е – музеен вестник > Музеите по света > Монументалният комплекс „Инвалидите” в Париж
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

Военен пантеон

Църквата “Свети Луис на инвалидите", наричана още Църквата на войниците, чийто свод е украсен с военни фрески, подслонява гробницата, в която почиват множество губернатори на Франция, маршали на Франция и големите военни ръководители. В монументалния комплекс са погребани много герои на Франция като: маршал дьо Тюрен, генералите Робер Нивел и Шарл Манжен. Тук са намерили покой сърцето на маршал дьо Вобан, сърцето на Латур Жюен.

Внасяне на ковчега на последния ветерен от Първата световна война - Лазаре Понтичели, починал през март 2008 г. на 110 години

Музеят на армията

Той съществува като обединен армейски музей от 1905 г. и в него могат да се проследи развитието на военната наука, техника, снаряжение и история не само на Франция, но и на света от Средновековието до съвременността.

В залата на крал Франсоа І са запазени неговите доспехи, както и тези на неговия кон. Богата е колекцията на рицарски доспехи, брони, ризници, оръжия- копия, арбалети, мускети и пр. Показани са рицарските доспехи на много от френските крале от детска до зряла възраст.Най-интересна е колекцията на Краля Слънце - .Луи ХIV. Във витрините са подредени детски доспехи и доспехи на восикипоставени личности от кралския двор. Сред дипломатическите подаръци на френските крале се отличават доспехи на японски самураи и ризница на боец Османската империя

Могат да се видят пушки – френски, британски, белгийски и германски образци ХVІІ век. Особено интересен е образецът на пистолет с три цеви. В различните зали могат да се проследят оръжията на френската армия, както е била въоръжена във времето, бойни знамена, батална живопис, военни отличия, бойни трофеи. Интересно е да се отбележи, че единствения боен трофей, взет от български войник и намерил място в експозицията, е войнишки колан и паласки.

Най-новата военна история на света – периодът от Първата и Втората световна война, е обособен в свързани зали, чието въздействие се засилва от ползваните мултимедийни способи на представяне.

И днес, първоначалният замисъл за построяването на Дома на инвалидите не е забравен. В сградата се намират канцелариите на някои френски военни ведомства, отговарящи за социалното обгрижване и физическото възстановяване на напускащите армията военнослужещи. Тук се намира френското Министерство на участниците във войните и военноинвалидите. В момента домът е място за живеене на около стотина ветерани и военноинвалиди от френските въоръжени сили.

С един общ билет могат да се разгледат и трите департамента на монументалния комплекс „Инвалидите”. Цената на билета е 8.50 евро. За децата и младежите достъпът е безплатен. Спирка на метрото има в непосредствена близост.

<-- 1  2  3
Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.