е – музеен вестник > Музеите по света > Монументалният комплекс „Инвалидите” в Париж
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

Домът на инвалидите включва още манифактура за изработване на униформи и печатница, приют и военна болница. По-късно работилниците са изнесени, за да се освободи повече площ за настанените в приюта.

На 15 юли 1804 г. в Катедралата на Инвалидите с официална церемония Наполеон връчва първите ордени на почетния легион на офицерите със заслуги.

От 1872 г. Домът на инвалидите получава музейни функции. В него се помещева Музеят на артилерията и Историческият музей на оръжията. Двата заедно през 1905 г. са обединени в Музей на армията.

Плячкосан през Френската революция Сутринта на 14 юли 1789 г.бунтовници идват пред вратите на Дома на инвалидите, за да търсят оръжие. Те преминават през загражденията, обезоръжават караула и блокират стълбищата. Губернаторът на дома Сомбрьой се опитва да преговаря, но без резултат. Подземията, където се пази оръжието, също са завзети от бунтовниците. След ожесточени боеве, през нощта блокадата е вдигната. Но за каузата на революцията са отнесени 28 000 пушки.


Тленните останки на Наполеон Бонапарт

На 15 декември 1840 г. тленните останки на Наполеон Бонапарт са погребани с военни почести на официална церемония по времето на Юлската монархия. Нейните водачи търсят всякаква възможност за обединението на поддръжниците на починалия император./ Не случайно по същото време е завършена Триумфалната арка.

Седем години на преговори с британското правителство са били нужни на Луи Филип за разрешение за ексхумация и връщане на тялото на Бонапарт от остров Света Елена във Франция. За физическата идентификация, заедно със сина на Луи Филип – принц Дьо Жоенвил, пътуват последните най-близки съратници на императора – Гурго, Бертран, Лаказ и Маршан, обзети от неизразимо вълнение. При ексхумацията, въпреки настъпилата преди 19 години смърт, идентификацията е извършена, тъй като облеченото в униформа на елитна гвардейска част тяло на императора, е останало доста запазено.

Тленните останки са поставени в ковчег от бял метал, който е поставен в шест различни влизащи един в друг ковчези, и накрая - в саркофаг от порфир, който може да се види днес в катедралата на Дома на инвалидите.

Двамата братя на Наполеон – Жозеф и Жером, също са погребани в катедралата. Около саркофага се намират гробовете на генералите на империята му – Дюрок и Бертран. В кръг около саркофага са изписани имената и годините на великите победи на наполеоновата армия.

Синът на императора – Франсоа Бонапарт /наричан още Наполеон ІІ, L’Aiglon – Орлето, или граф Райхщад/, умира твърде млад - на 21 години, и също е погребан там.

Църквата "Свети Луис на инвалидите"

Саркофагът на Наполеон Бонапарт

<-- 1  2  3  -->
Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.