е – музеен вестник > Музеите по света > Кралският дворец в Мадри
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

Кралският дворец в Мадрид


Кралският дворец в Мадрид (на: Palacio Real de Madrid) е официалната резиденция на испанския крал в Мадрид. Всъщност днес испанското кралско семейство не го използва за живеене. Кралският дворец в Мадрид обаче продължава да е мястото на всички официални държавни мероприятия, церемонии, тържествени приеми.

Той е собственост на Испанската държава и се стопанисва от Агенцията за национално наследство. С общата си площ от 135 000 кв. м и 2800-те си луксозни стаи, кралският дворец в Мадрид е най-големият дворец в Западна Европа.

Той е разположен източно от историческия център на града, близо до Plaza de Espana. На това място през Х век е издигната крепост, построена от емира на Кордова, Мохамед I. След превземането на Мадрид през 1085 от кастилския крал Алфонсо VI , сградата се използва рядко от кастилските крале. През 1561 г. крал Филип II Испански премества столицата на Испания в Мадрид. За нуждите на краля, на мястото на старата крепост е построен Старият Алказар. Той обаче изгаря до основи на 24 декември 1723 г. Скоро след пожара крал Фелипе V решава на същото място да бъде издигнат дворец, този път изграден от варовик и гранит, така че да бъде устойчив на пожар. Първоначалната идея е конструкцията да наподобява двореца във Верасай , където Фелипе V е прекарал младежките си години. Изграждането на новия дворец започва през 1938 г. по проект на италианския архитект Хуан Баутиста Сачети. След 17 години и управлението на три краля по-късно, големият дворец е завършен. Още 100 години са необходими, за да бъдат декорирани стаите.

Крал Карлос III, син на крал Фелипе V, се премества в новия дворец през 1764 г. Palacio Real остава основна резиденция на испанските крале до 1931 г. Тогава , след като републиканците вземат властта, крал Алфонсо XIII е принуден да се оттегли и отива в изгнание. Днес испанското кралско семейство живее в по-малкия дворец Zarzuela, някогашна ловна резиденция извън Мадрид.

Днес Дворецът е достъпен и посетителите влизат през големия Плаза де ла Армериа. Отворени за туристите са 50 от най-представителните зали и помещения в двореца, включително и част от тези, които се използват от държавния протокол, във времето когато са свободни. Сред тях са огромната трапезария от 400 кв.м., Sala de Porcelana (китайската стая) и Salon del Trono (Тронната зала) с червените, кадифени стени.

Към двореца се числи и Armeria Real - Музеят на кралската армия.

В него се съхранява най- богатата колекция от военни доспехи в Европа. Сред изящните образци на средновековното бойно снаряжение е бронята на Карл V.

1  2  -->
Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.