Архив > Начало > Музеите по света
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

Експозицията на музея е обособена по направления: Минералогичен отдел, Геолого-палеонтологичен отдел, Ботанически отдел, Зоологични отдели за гръбначни, насекоми, безгръбначни, Археологична биология и антропология, Праисторически отдел, Отдел по екология и Архив за история на науката.

Известните и незаменими експонати, като например Венера от Вилендорф от преди от 25 000 г., както и скелет на динозавър Diplodocus (най-дългото земно гръбначно животно живяло някога), заедно с изчезнали животински и растителни екземпляри от 200 милиона години, като морската крава Стелерс ( Stellers Seekuh) са разположени в 39 зали и предизвикват невероятно голям интерес и забавление на посетителите.

В праисторическата сбирка се пазят 350 скелета и 1300 черепа.В колекцията от птици има 10 000 препарирани екземпляри и 7 000 скелета. Колекцията от бозайниците е 70 000 експонати. А сбирката на пеперудите е сред най-богатите в света.

Особено обширна е колекцията от метеорити. Тази колекция е най-голямата в световен мащаб и съдържа много обекти с историческо и научно значение. Колекцията е и най-старата в света - от 1778 г.

Емблематична за музея е сбирката от минерали. От съхраняваните във фондовете 150000обекта, едва около 15 на сто са изложени в залите. Сред тях е и най-ценният експонат, съхраняван във виенския Природо-исторически музей. Това е цветен букет от скъпоценни камъни. Той се състои от 61 цвята украсени с 2100 диаманти и 761 други скъпоценни и полускъпоценни камъни. Листата на цветята са от зелена коприна. Този букет от скъпоценни камъни е подарила императрица Мария-Терезия на своя съпруг. Днес това е най-известният музеен експонат.

<-- 1  2
Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.