е – музеен вестник > Музеите по света > Националният исторически музей на Австрия
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

Националният исторически музей на Австрия


Природоисторически музей


Природоисторическият музей (Naturhistorisches Museum) във Виена е един от най-големите музеи в Австрия и е от най-значимите сред аналогичните музеи в света. Открит е за посетители на 10 август 1889 г. Колекциите му са експонирани на площ от 8 700 кв.м. Най-ранните колекции са на над 250 годишна възраст, а от 2006 година досега около 20 милиона експоната са научно запазени.

Основателят на колекцията е Франц Щефан фон Лотринген, съпруг на Мария Терезия. През 1750 г. той купува най-известната колекция в света по онова време от Йохан Ритер фон Балоу. Тя наброява 30 000 обекта, между които редки охлюви, корали, раковини, както и скъпоценни камъни и минерали. Дори тогава сбирките са подредени по научни критерии.

С течение на времето колекцията става толкова обширна, че помещенията на замъка Хобсбург вече не предлагат достатъчно пространство. Сегашната музейна сграда е открита в 1889 г., едновременно с откриването на нейната сграда-близнак - Музея на история на изкуствата. Двете здания са с идентичен екстериор и са с лице едно към друго на площад Мария Терезия, намиращ се на Рингщрасе. Двата музея са построени в стил неоренесанс между 1872 и 1891 г. според планове, изготвени от архитектите Готфрид Семпер и Фрайхер Хазенауер.

По време на Холокоста музеят се обогатил с вещи, принадлежащи на богати евреи. И до днес някои от тях се намират в музея, тъй като връщането им на наследниците и близките по силата на закона за реституцията от края на 1990г. е бавен процес.

Фасадите и интериорът на сградата, орнаменталната декорация, обзавеждането и ценните експозиции превръщат виенския Природо-исторически музей в "музей на музеите" за културно-историческо съхранение.

В центъра на сградата е куполът, висок около 60 метра. Той представя гръцкия бог Хелиос, а на перилата на стълбите са поставени статуи на известни учени. По стените в помещенията могат да се видят над 100 маслени картини от известни художници с мотиви от света на науката.

Музейните сбирки са впечатляващи с богатството и многообразието си. Някои експонати са допълнително онагледени чрез триизмерен снимков материал, късометражни филми, камери и екрани за групово наблюдение на микроскопични обекти, като живота в пчелен кошер, например. Тук е възможно да се пропътуват историческите епохи в развитието на нашия свет с машини на времето, които представят етапите на еволюцията. Съвременното показване на изложбата с помощта на модерната технология е осъществено без разрушаване на старинната конструкция на изключително красивата му сграда.

1  2  -->
Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.