е – музеен вестник > Музеите по света > Музеят „Прадо” - най-хубавото място за разходка в Мадрид
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

Гоя: Ако не сте запознати достатъчно с творчеството на Гоя, вероятно ще останете изненадани от многообразието на неговите картини. Започвайки от гоблените, които брилянтно отрaзяват ежедневието на кралските особи, през уникалните портрети на аристократите, кралското семейство и интелектуалците на своето време, някои от които са щриховани с язвителната ирония на четката на художника, а други сияят с нескрито възхищение като например Голата и Облечената Маха. Не по-малко значима част от колекцията са картините от цикъла, посветен на войната за независимост, от които не трябва да бъде пропусната "Трети май" и черните картини, към който принадлежи и Голата Маха - символ на страстта и ужаса едновременно.(на първия и на приземния етаж

Трети май, Гоя

Наблизо до "Прадо" се намира Cason del Buen Retiro -лятната резиденция на крал Фелипе IV, която е приютила колекция от картини от XIX век - основно пейзажи, исторически картини и такива, които са отлични екземпляри на реализма. Посещението й е част от цената, която се плаща за посещение в "Прадо", така че ако запазите билета си, спокойно можете да посетите и тази забележителност на Мадрид

Тициан

Работното време на музея е от 9 до 20 ч. От ноември м. г. вече има по два часа всеки ден, в които достъпът е безплатен - от 18 до 20 часа от вторник до събота и от 17 до 20 в неделя. Входът за музея е 6 евро.

През 2005 г. ръководството на музея решава, че екскурзиите и конференциите не са достатъчни и измислят една нетрадиционна изложба - испански актьори представят сцени по сюжетите, изобразени на класическите платна като използват допълнително музика и текстове на средновековни автори в постановките си. Първата "жива картина", поставена по картини на Веласкес и текстове на драматурга Калдерон де ла Барга се радва на сериозен успех .

<-- 1  2  3
Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.