е – музеен вестник > Музеите по света > Музеят „Прадо” - най-хубавото място за разходка в Мадрид
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

Музеят „Прадо” - най-хубавото място за разходка в Мадрид


Mузеят "Прадо" в Мадрид отваря врати през далечната 1819 г. В буквален превод "прадо" означава ливада или място за разходка. В този смисъл това място днес е истински крал на музеите на изящните изкуства в света. Богатата му колекция е плод на страстта на испанските монарси и католическата църква да колекционират произведения на изкуството и въобще на любовта към изкуството през епохата на Просвещението.

Сградата е проектирана от неокласическия архитект Хуан де Виланова и се намира в един от най-атрактивните райони на Мадрид - Paseo del Prado. В началото е била замислена като природонаучен музей, но по късно Джоузеф Бонапарт, брат на Наполеон, я реконструира, превръщайки я в Музей на изкуството, така че когато отваря врати в началото на ХІХ век, по време на управлението на Фернандо VII, тя става дом на Кралската колекция от произведения на изкуството.

В "Прадо" днес се съхраняват над 9 000 творби, основно картини, от които около 1 500 могат да бъдат видени по всяко време. В музея има специално пространство, предназначено за излагане на ротационен принцип на тези картини, които не са част от постоянната изложба. Постоянно се организират конференции и курсове, по време на които се вадят колекции, които са част от архива на Прадо (информация за тези събития може да се получи от Министерството на културата на Испания).

Първите експонати от кралската колекция, която е перлата на музея, са били собственост на кралица Изабел, която започва събирането им през 1500 г. По-късно делото й и е продължено от наследниците на кралския престол. През 1734 г. пожар в двореца Алказар унищожава част от колекцията. Независимо от това, една значителна част от творбите са се запазили и до днес, отразявайки неподражаемия вкус на испанските монарси. Колекцията включва блестящи образци на Фламандската школа, Италианската школа от ХVІ век и, разбира се, Испанската школа от епохата на Барока. Може да се види също така и богата колекция от произведения на религиозната живопис, който са част от колекцията на католическата църква.

Имената, на творците, чиито картини "блестят" по стените на Прадо са повече от известни - Брьогел, Боско, Дюреро, Рембранд, Рубенс, Фра Анжелико, Мантеня, Ботичели, Бронзино, Рафаел, Тициано, Тинторето, Ел Греко, Веласкес, Мурильо, Рибейра, Гоя

Веласкес: Голяма част от творбите му могат да бъдат видени тук. Това, което задължително трябва да се види -" Las Meninas", "Las Hilanderas", "La Rendicion de Breda" (на първия етаж на музея)

Семейството на Фелипе ІV, Веласкес (Las Meninas)

1  2  3  -->
Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.