е – музеен вестник > Музеите по света > Музеите в град Сус, Тунис
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

Голям интерес предизвиква и т.нар. Традиционен или Етнографски музей „Kalaout el-Koubba”. Трудно може да се предполага какво е било първоначалното предназначение на сградата, където се помещава музеят. Вероятно сградата е построена през ХІ-ХІІ в. и е изградена във Фатимидския архитектурен стил. Интериорът и екстериорът са доста атрактивни за посетителите. Най-интересната част от външността на музея е куполът, върху който са изработени зигзагообразни фрагменти. Този купол е единственият по рода си на Африканския континент. Самата експозиция на музея представя начина на живот на местните жители, като най-интересната част е изложбата, представяща животът по тези земи, когато те са били в пределите на Османската империя.

Музеят е отворен за посетители от Понеделник до Четвъртък от 9.30 до 13.00 ч. и от 15.00 до 17.30 ч., както и в Неделя от 10.00 до 14.00 ч. Входната такса е 2 туниски динара, а за заснемане 1 туниски динар.


Последният обект, през който ще премине нашата разходка е типична туниска къща от ХІХ в., в която може да се проследи традиционния живот на богатите жители на града от онова време. Къщата е отворена за посетители. Тя е сравнително малка, но с много красива декорация от различни стилове – традиционен местен стил, европейски стил, както и някои виждания на самия автор, които не могат да се причислят към определен стил. Къщата разполага с чудни спални, които са обзаведени изключително красиво за времето си – с прелестни килими, различни декорации (арабески) по стените в арабски стил и красиви мебели. В къщата има и събствена баня с всичките екстри за времето си и кухня с различна посуда огнища и място за дървата за огрев.

С всичките си културни богатства, и красиви плажове град Сус е една от най-посещаваните туристически дестинации - над 1 млн. туристи годишно. Централната част на града – средновековния град Медина* Сус е един от седемте културни обекта на Тунис, който е вписан в лисът на Юнеско за световното културно наследство.


* Медина - в северно-африканските страни означава традиционен арабски квартал или град, който е обкръжен със стени.

<-- 1  2  3
Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.