е – музеен вестник > Музеите по света > Музеите в град Сус, Тунис
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

В самата експоциция на музея доминират експонати именно от тази колекцията от мозайки. На една от тях е изобразена сцена от амфитеатър – бойна колесница с четири тигъра. Музеят притежава и една уникална мозайка с изображение на античния бог Нептун.

Мозайка със сцена от амфитеатър

Мозайка с изображение на античния бог Нептун

Освен със своята мозаячна колекция, музеят привлича посетители и със значителен брой други културни ценности, като антични вази, маски, статуи, надгробни паметници и др. Предметите в експозиционните зали обхващат главно епохата на Римската република, но могат да се видят и различни ценности от Християнския период и най-вече от Християнските катакомби, намиращи се на територията на града. На някои от тези предмети е изобразен християнския символ „ХР”

Следващия обект на нашето посещение са Християнските катакомби. Предполага се, че те са изградени като скривалище за християните по време на гоненията срещу тях в първите години на зараждащата се нова религия на територията на Римската империя. Всъщност Християнските катакомби не са убежище за живите, а по-скоро тук са полагани вече мъртвите християни. Катакомбите в Сус са разположени в тунели с дължина 5 км., като в тях има около 15 хил. гробни ниши, но само една малка част е отворена за посетителите – 100 метра. За сметка на това може да се види една от останалите големи железни врати, свързващи тунелите, а също така и мощи експонирани в погребалните ниши зад стъклени витрини.

<-- 1  2  3  -->
Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.