е – музеен вестник > Музеите по света > Музеите в град Сус, Тунис
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

Музеите в град Сус, Тунис

Тунис... Тунис е малка и много красива страна в Северна Африка със столица град Тунис. Тя е удивително интересна държава, която се счита за една от най-европеизираните арабски страни. Всички условия необходими за развитие на туризма са налице тук. Многовековната история на тази древна земя, шумните източни пазари, сгушените бели къщички, красивите средиземноморски плажове и разбира се... музеите, които съхраняват историята на племената и народите, населявали тези територии, привличат в Тунис хиляди туристи от цял свят, различни по вяра и етнос.

Тя е държава с богата история и култура. На територията на съвременната държава се намира знаменитият Картаген, основан през 814 г. пр. н. е. от колонизаторите от финикийския град Тир. Картаген е бил столица на огромната Картагенска държава, намираща се в Западното Средиземноморие и наследник на финикийците от Изтока. Но сега ще посетим град Сус, намиращ се на 140 км. южно от столицата Тунис на брега на залива Хамамет в Средиземно море. Името на града вероятно идва от берберски произход, като такива имена се срещат и в Либия и южно Мароко. Сус е град с население около 220 хил. души и е столица на област с население от над 540 хил. души.

Малко история на града. На това място в 11-и век пр. Хр. финикийците основават град Хадруметум. Град, който е съюзник на Рим по време на пуническите войни срещу Картаген и по този начин се спасява от разруха, когато римляните печелят войните. След завладяването на града, мирът в него властва цели 7 века. След падането на Римската империя първо вандалите, а след това Византия покоряват Хадруметум и го прекръстват съответно Хунерикополис и Юстинианополис. През VІІ век ислямските армии завладяват днешен Тунис и бързо налагат арабската култура над този дотогава романизиран, християнски регион. Те прекръстват града Суса и го превръщат в основно пристанище за династията на Аглабидите. През ХІІ век Сус е окупиран за кратко от норманите, а по-късно и от испанците. През 19-и век става част от френската колониална империя. От 1956 г. градът влиза в състава на независимата Туниска държава. Той е типичен пример за град от първите векове на исляма.

Нищо чудно, че град Сус е една от най-големите туристически дистинации в Тунис. Тук има всичко – прекрасни плажове; отлични хотели; добър климат; ресторанти, предлагащи невероятно вкусна храна; ислямския Медина Сус и множество културни паметници от различните епохи. Това е територия, на която се събират няколко различни култури, като започнем от берберите, преминем през античната финикийска и римска култури, европейската, в лицето на Франция и Испания и ислямската традиция. Със своите културни забележителности – религиозния укрепен център, наречен Рибат и крепостта (Касбах), изградена на най-високата точка на града, той е един от най-посетените градове на Тунис. На последно място, но не по значение, са музеите намиращи се в града. Пригответе се! Ще направим кратка разходка из тях.

Първият, който ще посетим е Археологическия музей на Сус. Той е разположен в самия Касбах и притежава една от най-големите колекции от антични мозайки в Тунис, а и в Света.

Касбах

Касбах, мястото където се помещава Археологически музей

Всъщност тя е втора по големина след тази, намираща се в музей „Бардо” в столицата Тунис.

1  2  3  -->
Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.