е – музеен вестник > Музеите по света > Домът на Шарлок Холмс в Лондон
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад


Домът на Шарлок Холмс в Лондон


221 Бейкър Стрийт - това е едно от задължителните за посещение места в Лондон. Адресът, на който литературният герой на Артър Конан Дойл – легендарният Шерлок Холмс, живее в произведенията на писателя, се намира в самия център на Лондон. Домът на литературния герой днес е отворен за посетители.

Музеят на Шерлок Холмс е една от многобройните атракции на световния град, но интересът на туристите към него е наистина голям.

Разположен е на една от големите, централни улици на британската столица – 221 Бейкър Стрийт. За прецизния изследовател мистерията дали наистина е имало детектив и прототип на Холмс, който е живял на този адрес, си остава неразгадана. Но за туриста, жадуващ да види и усети Лондон за няколко дни, това няма ни най-малко значение. Измислен или не, музеят е една от поредните добре измислени туристически атракции на Лондон. В комплект с уютна бирария, разбира се.

По-важно е обаче, че възпроизведената атмосфера грабва вниманието на посетителите и ги прави наистина съпреживяващи драматичните сюжети на гениалния криминалист. Всеки предмет, всеки детайл тук е изпълнен с духа на легендарния Шерлок Холмс и човек, някак неусетно, става част от историите на поразителните му открития.

На първия етаж се намира малката спалня, а до нея дневната. Тук посреща икономът на дома. Той любезно обяснява, че можем спокойно да разглеждаме и да уловим духа на времето. Облечен е както през 19 век. С такива дрехи е и момичето, което старателно почиства инструментите до камината. По стените около дървената стълба към втория етаж са окачени снимки на Лондон от 19-ти век. Гостната и кабинетът са обзаведени елегантно и изискано. До писалищната маса е разположена чантата на д-р Уотсън, писалището е отрупано с книги и лупи. В кабинета има и много интересна тоалетна чиния, която по нищо не се отличава в лукса от другите мебели и дори днес би стояла добре в домашния интериор.

В един кът са отделени части от жертви на престъпления, например рязани уши или пръсти. До тях са разположени инструменти на престъпления и знаци на "тъмните сили" като вуду кукла и копито от козел.

На третия етаж, чрез восъчни фигури са пресъздадени герои от книгите на Артър Конан Дойл - все от тези, чиято съдба прецизно и точно разгадава Шерлок Холмс. Тук са мъжът с кривите устни до надгробния ритуал, виолетовата страшна лейди, луничавата банда, дори Джак Изкормвача. Точно под покрива на къщата-музей посетителят може да види красив порцеланов умивалник и всички предмети, използвани в банята през 19 век

И както навсякъде в Лондон, и тук, в къщата на Шерлок Холмс, има място, където посетителят елегантно остава парите си. Това става в партерния етаж на дома на 221 Бейкър стрийт. Тук е магазинът, в който всяка стока е свързана с Шерлок Холмс и в който могат да се купят всевъзможни сувенири с нищожна практическа стойност. Въпреки, че почти никой не си тръгва с празни ръце, на излизане служител, облечен като полицай от 19 век, любезно ви кани отново да се върнете в магазина в края на разглеждането на музея. То така се и случва, защото духът на детектива ви е покорил и сте готови на всичко, за да съхраните по-дълго това усещане.

Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.