е – музеен вестник > Музеите по света > Националният исторически музей на Австрия
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

Макар, че колекционните зали на художниците, са първото нещо, което прави силно впечатление, музеят не е картинна галерия, а действително защитава предназначението си – за история на изкуството. В отдела за египетско изкуство могат да се видят истински папируси и мумии и пищно украсени саркофази от преди 9 столетия пр. Хр. Не по-малко впечатляващи са образците на древногръцкото и римско изкуство – скулптура, керамика.

За нас, българите, притегателното място е залата със златното съкровище на българските канове. Тези безценни за българската историческа памет реликви, известни като Съкровощето от Наги Сент Миклош се намират във Виена. Защо в Музея за история на изкуството ли? Защото съкровището е намерено през 1799 г. в едноименното унгарско градче, което по онова време е в границите на Австрийската империя. Веднага след откриването си, Златното съкровище е пренесено във Виена. То се състои от 23 съда с различна форма и големина, изработени от много висока проба злато, предимно 21 и 22 карата, с общо тегло 9.926 кг.

<-- 1  2  3
Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.