е – музеен вестник > Музеите по света > Националният исторически музей на Австрия
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

Да отидете във Виена и да не посетиш Музея на история на изкуствата, е все едно да стигнеш до Париж и да заобиколиш “Лувъра”. Тази художествена галерия е приютила една от най-стойностните колекции от произведения на изкуството в света, подобно на флорентинската Уфици”, испанската “Прадо” и санктпетербургския “Ермитаж”.

Богатите колекции от скулптура и живопис на Музея на история на изкуствата са събирани и в продължение на векове са били притежание на Хабсбургите.. Музейната експозиция е разделена на 5 части: Египетска и близкоизточна колекция, Древногръцко и древноримско изкуство, Приложно изкуство, Живопис и Кабинет на монетите.

Тук е изложена най-голямата монета в света - Канадски кленов лист (Canadian Maple Leaf). Гордост за музея са картините от Италианската и Фламандската колекция, Дворцовият разкош на Хабсбургите, които са били щедри меценати на изкуството, личи и днес. Той обкръжава изложените картини и изглежда толкова естествен, сякаш самите те са били нарисувани тук и после просто са ги окачили на стените.

Може да се насладите на изкуството на Рафаело, Тициан, Веронезе, Караваджо, Ян ван Ейк, Рубенс, Веласкес, Рембранд.ТинторетоАлбрехт Дюрер, Джорджоне. Най-голямата колекция от творби на холандския художник Питър Брьогел Стари (1525–1569) също се намира в музея. Някои от най-известните картини са „Свети Себестиан” на Монтеня, „Ecce homo“ на Тициан, портретите на инфантата Маргарита Тереза от Веласкес, „Вавилонската кула“ на Питер Брьогел Стари, „Възнесението на Св. Дева“ на Рубенс.

<-- 1  2  3  -->
Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.