е – музеен вестник > Музеите по света > Националният исторически музей на Австрия
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

Националният исторически музей на Австрия


Музей на история на изкуствата


Ходили ли сте във Виена? Още не? Пропуск, пропуск! Веднага започвайте да планирате пътуването! Ето я къде е – в сърцето на Европа, на една ръка разстояние, само на 17–18 часа път с автобус и много, много по-малко със самолет. По средата между Изтока и Запада на Европа, Виена е запазила доста от строгостта и красотата на имперското си минало, но близостта до славянския свят някак е стоплила и оцветила имперската атмосфера

Виена, където живее музиката на Бетовен, Брамс, Шуберт и Йохан Щраус, е един от най-изисканите европейски градове. Центърът на австрийската столица е обявен от UNESCO за част от световното културно наследство.

Едва ли има друга столица, чиито център представлява низ от музеи, в които буквално се влиза от врата във врата.

Нека да започнем с Музея на история на изкуствата (Kunsthistorisches Museum).

Той, заедно с намиращия точно срещу него – Природо-исторически музей, представляват Националния исторически музей на Австрия. Само трябва да се прекоси площад „Мария Терезия”, и от двете страни на великолепния й паметник, са отворени вратите на два от най-богатите музеи в света. Сградите им са близнаци и сами по себе си представляват образци на неповторимия виенски архитектурен стил. Проектирани са от архитектите Готфрид Земпер и Карл фон Хазенауер и са строени между 1871 и 1891 г.

1  2  3  -->
Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.