е – музеен вестник > Музейна поща > Новата сграда на музея при Акропола в Атина
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музейна поща

Назад

Новата сграда на музея при Акропола в Атина


Новият музей „Акропола”, струващ 200 млн. долара (около 130 млн. евро) е разположен близо до Акропола. От него се открива прекрасна гледка към Партенона. Намира се на около 300 метра от Акропола, като разполага с три нива. Това е един от най-големите културни проекти предприемани в Европа в последното десетилетие. Той е открит за посетителите на 21 юни 2009 г. и представлява луксозна стъклена сграда на разгърната площ от 14 хил кв. м. Стъклата са със специално покритие, което спира ултравиолетовите лъчи, а климатичната система е уникална и може да контролира температурата без значение от климатичните условия. В нея се съхраняват повече от 4000 музейни единици. Експозицията представя композиции от различни музейни предмети и елементи от самия Акропол, пренасящи посетителя в Древна Елада.


Архитект на този внушителен проект е швейцарецът Бернар Чуми. Той е роден във френска Швейцария. Баща му също е архитект. Първоначално Бернар се увлича по литературата и философията. През една зимна ваканция, която прекарва в Чикаго, се влюбва в Америка и се установява там. Своята кариера на архитект започва в Ню Йорк. В един от най-големините градове на щатите той е преподавател по архитектура и 15 години декан на архитектурния факултет на Колумбийския университет. През 2002 г. неговият проект печели първата награда на конкурса за нова сграда на Атинския музей при Акропола.


Маршрутът на посетителите, който оформя ясна триизмерена затворена линия, предоставя архитектурна разходка с богато пространствено преживяване, преминаваща от археологическите разкопки към Мраморните колони и обратно през Римския период.


На приземния етаж е входа с изглед към разкопките „Макрияни”, а също и към съвременните изложбени пространства, търговските обекти, и обслужващите помещения. Там има мултимедийна зала, бар и ресторант.


Широка рампа води до втория етаж. Прозрачните участъци в плочата на рампата позволяват на гостите на музея да гледат изложените отдолу археологически експонати. Покрай страните на рампата и като свободно стоящи инсталации са предмети разкрити в Светилището на нимфите, Светилището на Асклепий и на други места по склоновете на Акропола.


Средният етаж е обширен, с двойна височина и трапецовидна плоча, който побира всички галерии от архаичния период до Римската империя. Там също има мултимедийна зала, бар и ресторант с изглед към Акропола. Най-отгоре на върха е правоъгълната Галерия–Партенон, намираща се около открит двор. Стъклената фасада, с директен изглед към Акропола, е предназначена за защита от излишната топлина и осигуряват идеална светлина за наблюдаване на скулптурата.


Идеята за такъв тип музей възниква още преди тридесет години. Сградата трябваше да бъде завършена още преди Олимпийските игри през 2004-та година. Заради технически и ред други причини обаче строежът беше забавен. Но Гърция вече може да се похвали, че има един от най-модерните музеи в света.


Музеят е отворен за посетители от вторник до неделя от 8.00 часа сутринта до 20.00 часа вечерта, като понеделник е почивен ден. Цената на билета е 1 евро, но от 2010 г. тя се очаква да скочи до 5 евро.


Назад
 
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.