е – музеен вестник > Интересни книги > История на Българите: От Освобождението 1878г. до края на Студената война 1989
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Интересни книги

Назад

  Марков, Георги ред.
История на Българите: От Освобождението 1878г. до края на Студената война 1989, т. 3/ Г.Марков. – София: ИК "Труд", 2009. - 736 стр.


Освобождението на България през 1878 г. поставя началото на нова епоха в историята на България. Тя е белязана с важни събития за утвърждаване на нашата независимост, борби и войни за национално обединение, политически сблъсъци и поставяне началото на демократично развитие на страната в Европейския съюз. На тази епоха е посветен том трети от ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ.


Както и в другите томове на поредицата, авторите разглеждат събитията, вземайки под внимание най-новите съвременни постижения на историческата наука.


Това е видно още при разглеждането на проблемите на страната през първите години на държавното ни съществуване. Особено внимание е отделено за изясняване на такъв значителен акт на българския народ, какъвто е Съединението на Княжество България и Източна Румелия и неговата защита с политически и дипломатически средства, както и чрез победата ни в Сръбско-българската война 1885 г. В този етап от развитието на страната се откроява величествената фигура на големия наш политик и държавник-националист Стефан Стамболов.


Обявяването на Независимостта в 1908 г. е следващо голямо национално постижение за България, за което най-големи заслуги имат цар Фердинанд и министър-председателят Александър Малинов. Това събитие е последвано от войните за национално обединение 1912 —1918 г. При разглеждането им е преодоляно старото научно схващане за т.нар. „ завоевателни цели " на въпросните войни, като е възприето съвременното виждане като войни за обединение към Отечеството на останалите под чужда власт български земи.


Съвременни са и схващанията при разглеждането на политическите борби след Първата световна война, като е изоставена отживялата тяхна марксическа трактовка.


Такива исторически трактовки дават авторите и при разглеждането на историята ни по време на Втората световна война, преврата през 1944 г., комунистическата власт и последвалото от 1989 г. начало на демократичното развитие и създадени възможности за осъществяване на националния ни идеал за свобода, благоденствие и духовно обединение на българите по света.

Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.