е – музеен вестник > Дигитална видеотека
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Дигитална видеотека

За своето 130-годишно съществуване, българската армия води пет войни за постигане на идеята за национално обединение на всички българи в пределите на една единна българска държава. Една от тези войни е Балканската от 1912-13 г. Тя е важно събитие в историята на България и останалите балкански страни.

Началото на военните действия е поставено на 5 октомври 1912 г., когато балканските съюзници (България, Сърбия, Гърция и Черна гора) обявяват война на Османската империя и навлизат в нейната територия.

Балканската война се води на няколко фронта и завършва с победа за съюзните християнски армии. Пълното поражение на Турция я принуждава да се съгласи с почти всички искания на победителите. Мирните преговори се водят в двореца „Сейнт Джеймс” в Лондон с посредничеството на Великите сили. След дълги и трудни преговори на 17 (30) май 1913 г. е подписан т. нар. Лондонски мирен договор между Балканския съюз и Османската империя.

Националният военноисторически музей Ви представя архивни документални ленти, които показват военни действия и събития от 1912-1913 г.


Лозенград. Пристигане на ранени от Люлебургаското сражение

Град Люлебургас, след превземането му от българските войски

Пленената армия на Шукри паша

 
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.