е – музеен вестник > История > Приносът на Втора армия в разгрома на хитлеристка Германия
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

История

Назад

успех, като на някои места наши подразделения са принудени да прекратят настъпателните си действия и да преминат към самоотбрана, за да осигурят условия за въвеждане в боя на Бронираната бригада. Следва прегрупиране на силите между двата ешалона и повторно настъпление /1 ноември/ на Втора армия. Следват двудневни кръвопролитни боеве, в които войници и офицери показват масов героизъм и небивала упоритост. На 2 ноември, частите на 4-а пехотна дивизия успяват да се вклинят в противниковата отбрана и овладяват височините на кота 675. За съжаление в този ден, поради липса на резерви не е направено всичко възможно пробивът да бъде разширен. Въпреки това атаката от североизток е изненадваща за противника и той е принуден бързо да се оттегли от позициите и в безредие да отстъпи, изоставайки голямо количество бойна техника, убити и ранени на бойното поле.

На 3 ноември Бронираната бригада пробива противниковата отбрана и овладява Подуево, а неприятелските войски се оттеглят на линията Копаоник планина и Голяк планина. През следващите дни настъплението продължава като в първия ешалон, между 4-а и 12-а пехотна дивизия, е въведена 9-а пехотна дивизия, а Бронираната бригада е оставена в армейски резерв. При извършената нова групировка се създават две бойни групи в състава съответно на 6-а и 4-а пехотна дивизия, настъпваща към гр. Митровица и на 9-а и 12-а пехотна дивизия, настъпваща към гр. Прищина. Задачата на Бронираната бригада е да настъпи по шосето Подуево – Прищина.

На 16 ноември започва поредното настъпление на армията по билото на Копаоник и Голяк планина при тежки зимни условия. След овладяване на северния изход на дефилето на р. Лаб, Бронираната бригада извършва пробив в отбраната на противника, разположена по стръмните склонове на Копаоник планина и прониква в Косово поле. Частите на 12-а пехотна дивизия заедно с подразделения от 2-ра конна дивизия пробиват противниковата отбрана и на 19 ноември влизат в гр. Прищина. Пред армията се откриват възможности за бързо преследване на германските войски. Такива са и указанията на Главното командване, което заповядва след овладяването на Косово поле армията да насочи преследващи отряди към Рашка и Нови пазар.


През Копаоник планина
Худ. М. Карапаунов


Сутринта на 21 ноември 4-а пехотна дивизия преминава в настъпление. След преодоляване на слабите противникови съпротиви 7-и пехотен полк и части от Бронираната бригада освобождават Вучитрън, а на следващия ден влизат в Митровица. С освобождаването на Прищина, Вучитрън и Митровица се прекъсва важното за хитлеристките войски направление за изтегляне през Косово поле. До края на месеца подразделения на 9-а пехотна дивизия преследват оттеглящия се противник и достигат до рубежа Рашка – Нови пазар.

Въпреки трудните зимни условия, нашата армия изпълнява възложената й задача като прекъсва всички възможни пътища за изтегляне на германските войски по долината на р. Ибър и освобождава територия от 5 000 кв.км.

В операцията вземат участие съединения от 17-а съветска въздушна армия, 13-и югославски корпус и 4-а косовско-метохийска бригада. Успех в операцията е и доброто взаимдействие със съседната 1-ва армия.

Косовската операция продължава 35 денонощия и се води в дълбочина от 110 км при среден темп за настъпление около 3 км в денонощие. Загубите на Втора армия възлизат на 4 893 убити, ранени и изчезнали офицери, подофицери и войници.

Високите оценки за действията на Българската армия, дадени от английски и американски военни специалисти, са доказателство за ролята и приноса й в разгрома на хитлеристките войски.

<--  1  2
Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.