е – музеен вестник > Уникални експонати > Личната карабина на Георги С. Раковски
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Световни битки и военни походи

Интересни книги

Архив

 

Уникални експонати

Назад

Личната карабина на Георги С. Раковски
Николай Домусчиев


Много е писано и казано за Георги Стойков Раковски, но по-малко се знае за неговите лични вещи, и по скоро за неговите оръжия. Едно такова оръжие, притежание на Националния военноисторически музей, е неговата капсулна карабина.


1867 г. е последната от живота на Раковски. по това време той се намира в Букурещ. през първите четири месеца на годината, когато здравословното му състояние е относително добро, Раковски развива трескава подготовка в желанието си да осъществи на дело бляна на своя живот - начело на въоръжена група да премине в родината и да вдигне народа на въстание. Освен написването на Закона за народните горски чети за 1867-мо лето, извършва и голяма организационна дейност по осигуряването на средства и закупуване на оръжие. За военнотехническата подготовка на ядрото от революционери, с което се кани да премине в България, Раковски осигурява 18 двуцевни пушки с капсулно възпламеняване. За времето си те представляват едно от най-модерните оръжия.

В НВИМ се съхранява и една капсулна карабина. Тя е предадена от Етнографския музей през 1942 година заедно с оръжието на други български революционери с указание, че е принадлежала на Раковски. Дължината на карабината е 1000 мм. Към нея има и нож с ножница. Дължината на клина му е 580 мм, а на дръжката 120 мм. Пред мерника с мушката върху горната част на цевта с ръкописни букви е изписан монограмът - Г.Р. Той се разчита Г(ероги) Р(аковски). От дясната страна на планката на ударно-спускателния механизъм е изписана годината 1867, а под нея - Romania. Под цевта в ложата се намира гнездото на шомпола (харбията). Той е масивен с вдлъбнатина в долния му край за по-добро притискане на куршума. Калибърът на карабината е 18 мм - сравнително голям за времето си.

Карабината е един от най-ценните експонати в постоянната експозиция на Националния военноисторически музей, който посетителите могат да видят.


Из статията на Николай Домусчиев, Личните оръжия на Георги Стойков Раковски, Известия на НВИМ, Т. ХІ, С., 1996

Назад
 
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.